Årsanalys 2011 Facknämnder. Fritidsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsanalys 2011 Facknämnder. Fritidsnämnden"

Transkript

1 Årsanalys 2011 Facknämnder Fritidsnämnden

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Uppföljning av målen Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande Malmö stads förvaltningar ska arbeta aktivt med näringslivsutveckling och för att fler företag skapas i och flyttar till Malmö Förskolan ska byggas ut i en sådan takt att alla barn vars föräldrar så efterfrågar kan erbjudas en förskoleplats med god kvalitet inom lagstadgad tid Malmös elever ska ges goda möjligheter att uppnå målen i skolan Malmös elever ska känna sig trygga och trivas i sin skola Malmö stad skall ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på jämställdhetsområdet Arbete med Utvecklingsplanen för jämställdhetsintegrering Jämställdhetsanalyser Malmöborna ska känna sig trygga i sin stad Malmös barn och ungdomar ska ha tillgång till meningsfull fritid Förändring av antal mötesplatser för ungdomar I Malmö ska flickor och pojkar kunna delta i fritidsverksamheterna på lika villkor Andelen flickor som deltar i fritidsaktiviteter Andelen med utländsk bakgrund av kommunens medarbetare på alla nivåer ska motsvara andelen av den totala befolkningen Förändring av andelen medarbetare med utländsk bakgrund på alla nivåer Det ska inte finnas några osakliga löneskillnader i Malmö stad Förstahandsvalet ska vara miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor Antal miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor Ekologiskt och etiskt certifierade produkter ska vara förstahandsvalet vid upphandling och inköp, i andra hand ska produkterna vara upphandlade i enlighet med miljöstyrningsrådets kriterier Förändring av andelen inköp av ekologiska och etiskt certifierade produkter Malmöborna ska ha god tillgänglighet till natur-, park- och grönområden Ingen människa ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken Fritidsnämnden, Årsanalys 2011 Facknämnder 2(19)

3 3 Uppföljning av verksamheten Viktiga händelser Nettokostnadsutveckling Uppföljning av ekonomin Budgetavvikelse Investeringsram Speciella frågor Områdesprogram för socialt hållbart Malmö Fritidsnämnden, Årsanalys 2011 Facknämnder 3(19)

4 1 Sammanfattning Fritidsnämndens nettokostnad för 2011 uppgick till 332 Mkr, vilket var en ökning med 5,3 % jämfört med Eftersom budget medgav en nettokostnadsökning med 6,1 % blev årets resultat positivt med 2,4 Mkr. Nämndens evenemangsinsatser kring VM i handboll under januari är en anledning till att nämndens nettokostnad har ökat. VM i handboll blev inte bara en stor sportslig framgång utan hade också stora ekonomiska effekter enligt genomförd turistekonomisk analys. Besökarna under Handbolls-VM omsatte 258 Mkr, varav hela 144 Mkr hamnade i Malmö. Förutom det positiva ekonomiska utfallet fick Malmö som evenemangsstad ett högt betyg bland besökarna, liksom tillgängligheten till staden och servicenivån på Malmö Arenan. I mars invigdes det ombyggda Rosengårdsbadet som numera kan erbjuda skolor och föreningar en 25 meters undervisningsbassäng inomhus året runt. Inomhusbassängen förbättrar möjligheterna att öka simkunnigheten i Malmö och Rosengård i synnerhet. 10 timmar i veckan har varit avsatt för simundervisning för enbart flickor/kvinnor. Utredningen om ridskoleverksamheten färdigställdes under året. Utredningen presenterade förslag på lokalisering av de två ridföreningar som har externt förhyrda anläggningar med stora problem med underhåll. Det föreslås också att Malmö stad tar ett större ansvar för mark och byggnader vid de två kommunala ridanläggningarna som nyttjas av Malmö Ridklubb och Örestads Ryttaresällskap. Här finns ett eftersatt underhåll att åtgärda och det krävs ny- och ombyggnation av stallarna för att uppfylla dagens krav på hästhållning och säkerhet. Tidigare negativa besöksutveckling vid Aq-va-kul har vänts och för 2011 uppvisade Aq-va-kul en intäktsökning med nästan 10 %. En rad åtgärder har vidtagits för att skapa större trygghet och säkerhet på badet. Antalet incidenter med ungdomsgrupper som inte följer ordningsreglerna har minskat. Allt fler barn och ungdomar efterlyser möjlighet att bedriva spontana aktiviteter utan något krav på regelbunden träning. Nämnden har därför satsat på två projekt där deltagarna inte behöver föranmäla sig och deltar på sina egna villkor. Den ena aktiviteten är skridskoskola i Rosengårds ishall och den andra är spontanfotboll i Latinskolans sporthall. Vid utgången av 2011 var totalt 530 föreningar registrerade hos fritidsförvaltningen, vilket innebär att de två senaste årens trend med ökat antal registrerade föreningar håller i sig. Fritidsnämnden, Årsanalys 2011 Facknämnder 4(19)

5 2 Uppföljning av målen Samtliga enheter inom fritidsförvaltningen har tagit fram en handlingsplan för sin del av verksamheten. Det har de gjort på sina arbetsplatsträffar utifrån kommunfullmäktiges mål och fritidsnämndens kompletterande mål. Förvaltningen har därefter gjort en sammanställning av alla handlingsplaner, utifrån vilken nämnden upprättat den förvaltningsgemensamma verksamhetsplanen. Verksamhetsplanen för 2011 är den första som gjorts med bred förankring bland alla medarbetare och är en väsentlig del i den verksamhetsutveckling som förväntas ske ute på de enskilda arbetsplatserna. Genom en bättre förankrad planering kommer måluppföljningen bli mer tydlig på sikt. Under 2011 har fritidsnämnden arbetat med att ta fram uppföljningsbara mål och åtgärder i syfte att bli än tydligare. 2.1 Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande Fritidsnämnden kan till viss del bidra till måluppfyllelse. Nämnden försöker skapa goda förutsättningar för föreningarna att ha anställda och föreningssektorn är med över anställda en av Malmös större arbetsgivare. Nämnden har utbetalt 11 Mkr i föreningsbidrag för ca 270 anställda inom föreningslivet som uppbär lönebidrag. Föreningarna fick drygt 14 Mkr i bidrag till anställningar av föreningskonsulenter. Föreningarna har erbjudits utbildningar i arbetsgivaransvar. 2.2 Malmö stads förvaltningar ska arbeta aktivt med näringslivsutveckling och för att fler företag skapas i och flyttar till Malmö Fritidsnämnden kan inte bidra till konkret näringslivsutveckling utan snarare bidra med att marknadsföra Malmö som evenemangsstad och därmed bidra till att fler besökare och turister kommer till Malmö. Nämnden var engagerad i årets sportevenemang i Malmö, Handbolls-VM 2011 med spel i Malmö Arena. Publikantalet som såg matcherna i Malmö Arena uppgick till personer och av dessa var 84 % turister. Enligt genomförd turistekonomisk analys omsatte besökarna 144 Mkr. Under 2011 genomfördes 106 evenemang där fritidsförvaltningen tecknade evenemangsavtal med extern arrangör. Industrimässan och Byggmässan var två stora evenemang som hölls i Baltiska hallen och Isstadion, som har utgjort ett temporärt mässalternativ i avvaktan på färdigställandet av den nya mässanläggningen i Malmö. Ett annat evenemang som bör nämnas är FIFH:s årliga handikapptävling, Malmö Open, en av världens största handikapptävlingar. Andra exempel på sportevenemang är den internationella bowlingtävlingen Super Six, SM i konståkning, JSM i fäktning, Riksmästerskap i truppgymnastik och en damlandskamp i handboll mellan Sverige och Norge. 2.3 Förskolan ska byggas ut i en sådan takt att alla barn vars föräldrar så efterfrågar kan erbjudas en förskoleplats med god kvalitet inom lagstadgad tid Fritidsnämnden har bidragit till måluppfyllelsen genom att upplåta mark på Malmö idrottsplats och Sorgenfri idrottsplats för nybyggnation av förskola. Fritidsnämnden, Årsanalys 2011 Facknämnder 5(19)

6 2.4 Malmös elever ska ges goda möjligheter att uppnå målen i skolan Fritidsnämnden har bidragit indirekt till måluppfyllelse genom att ha ett brett och aktivt fritidsutbud, vilket borde ha en positiv effekt på elevernas förutsättningar att prestera bra resultat i skolan. Genom nämndens satsning på att utveckla Malmö idrottsakademi, tillsammans med utbildningsnämnden, ges ungdomar mellan 13 och 19 år en god miljö för att kunna kombinera idrott och studier. Under 2011 har dessutom arbetet med att iordningställa ytterligare 1100 kvm för skoloch testverksamhet samt idrottskök påbörjats på stadionområdet. 2.5 Malmös elever ska känna sig trygga och trivas i sin skola Fritidsnämnden har bidragit indirekt till måluppfyllelse genom att skapa förutsättningar för en trygg och trivsam fritidsmiljö för eleverna, vilket borde ha en positiv och förebyggande effekt på miljön i skolan. Därutöver har fritidsförvaltningen dialog med flera skolor inom ramen för områdesprogrammen och SSP-arbetet (brotts- och drogförebyggande samarbete mellan skola, socialtjänst och polis). Oxievångsbadet har tillsammans med fritidsgården anordnat två arrangemang för barn och ungdomar. 2.6 Malmö stad skall ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på jämställdhetsområdet Fritidsnämndens uppdrag är att på olika sätt verka för att alla malmöbor ska ha möjlighet till en meningsfull fritid oavsett kön. Under året har nämnden antagit en strategi för implementering av utvecklingsplan för jämställdhetsintegrering. Konkreta verksamhetsrelaterade åtgärder som har genomförts för mer jämställt fritidsutövande är: tio timmar av Rosengårdsbadet öppethållande har avsatts till simundervisning för endast flickor/kvinnor. Sedan badets öppnande i mars har i snitt 1870 besök per månad registrerats i den kvinnoseparata simundervisningen. ridsporten som är en stor flicksport har erhållit extra föreningsbidrag under Arbete med Utvecklingsplanen för jämställdhetsintegrering Användning av könsuppdelad statistik i ärendehantering och rapportering till nämnd Statistikområde Ja Nej Till viss del Inte tillämpligt Försörjningsstöd Efterfrågan på förskoleplats Personaltäthet i förskolan Skolresultat Attitydundersökningar i skolan Hemlöshet Nöjdhet i äldreomsorgen Trygghet Ja i DR Fritidsnämnden, Årsanalys 2011 Facknämnder 6(19)

7 Statistikområde Ja Nej Till viss del Inte tillämpligt Mötesplatser för ungdomar Deltagande i fritidsaktiviteter Utländsk bakgrund bland medarbetarna Ja i DR Ofrivilligt deltidsanställda Möjligheten till könsuppdelad statistik kommer att bli bättre under Föreningarnas aktivitetsrapportering för att erhålla bidrag kommer att innehålla uppgift om ålder och kön. De anläggningar som driver egen verksamhet och tar entréavgift har ändrat sina kassasystem så att det numera finns möjlighet att få könsuppdelad besöksstatistik Jämställdhetsanalyser Verksamhet som granskats och analyserats ur ett jämställdhetsperspektiv Beskrivning av jämställdhetsanalys Under 2011 har inga jämställdhetsanalyser genomförts. 2.7 Malmöborna ska känna sig trygga i sin stad Fritidsnämnden bidrar indirekt till en ökad trygghet i Malmö genom att erbjuda en meningsfull fritid. För att besökare på nämndens anläggningar ska känna sig trygga har det under 2011 skett en översyn av anläggningarnas belysning. Åtgärder har vidtagits vid 5 anläggningar. Även skymmande buskage vid 10 anläggningarna har avlägsnats. Delaktighet genom brukarråd och trivselråd vid nämndens anläggningar är ett sätt att skapa ökad trygghet. Under 2011 har ytterligare tre brukarråd startats. Fritidsnämndens medarbetare har deltagit i olika utbildningar i syfte att öka den upplevda tryggheten bland personal och besökare. Rutiner gällande incidentrapportering har formulerats och platsspecifika rutiner för hantering av hot och våld har tagits fram. 2.8 Malmös barn och ungdomar ska ha tillgång till meningsfull fritid Vid utgången av 2011 var totalt 530 föreningar registrerade hos fritidsförvaltningen, vilket innebär att de två senaste årens trend med ökat antal registrerade föreningar håller i sig. Den senaste uppgiften om antalet inrapporterade föreningsmedlemmar avser verksamhetsåret 2010 och antalet uppgick till , vilket är en ökning med 2 %. Däremot har de inrapporterade föreningsaktiviteterna för 2010 minskat med drygt jämfört med föregående år. Under 2010 infördes som ett frivilligt alternativ för föreningarna att inrapportera aktiviteter digitalt via internet. Det råder viss osäkerhet huruvida övergången till digital rapportering kan ha påverkat föreningarnas statistik. Aktiviteter såsom gymnastik, dans och kampsporter synes fortsätta att öka i antal medlemmar och aktiva utövare. Nämnden tillhandahåller lokaler/anläggningar för aktiviteter, där de flesta anläggningstimmarna är gratis för föreningarna. Bokad tid i nämndens anläggningar uppgick till timmar under En ökning med timmar jämfört med år Nämnden beviljar kommunala bidrag till föreningslivet. För 2011 beviljades föreningslivet nästan 42 Mkr i form av grundbidrag, aktivitetsbidrag, lokalkostnadsbidrag och lönebidrag. Nämnden Fritidsnämnden, Årsanalys 2011 Facknämnder 7(19)

8 beviljar även föreningsbidrag (2 Mkr) till lovaktiviteter av "prova på-karaktär" under vintersportlov, sommarlov och höstlov. Allt fler barn och ungdomar efterlyser möjlighet att bedriva spontana aktiviteter utan något krav på regelbunden träning. Under 2011 har nämnden satsat på två projekt där deltagarna inte behöver föranmäla sig och deltar på sina egna villkor. Den ena aktiviteten är skridskoskola i Rosengårds ishall och den andra är spontanfotboll i Latinskolans sporthall. Regler för en ny och enklare form av bidrag, Stipendiet Fritidsexpressen, har tagits fram. Bidraget ska kunna ges direkt till malmöborna för fritidsaktiviteter eller projekt utan att de tillhör någon befintlig föreningsverksamhet. Även för nyregistrerade föreningar, som inte blir berättigade till bidrag förrän efter sex månader, har det inrättats en ny bidragsform - Startbidrag. Det har anordnats en rad olika barn- och ungdomsaktiviteter på de anläggningar som driver egen verksamhet. Exempelvis har Oxievångsbadet tillsammans med fritidsgården arrangerat "Fångarna på badet" och poängjakt. För att locka barn och ungdomar till fritidsaktiviteter och göra informationen om utbudet mer tillgängligt har fritidsförvaltningen initierat och startat Facebookprojektet "Kul i Malmö". Sidan fungerar som en resurs för såväl förvaltningens enheter som föreningslivet, med vilken de kan marknadsföra sina aktiviteter Förändring av antal mötesplatser för ungdomar Mötesplatser för ungdomar inom nämndens verksamhetsområde Mötesplats Fritidsnämnden har valt att redovisa antal fritids- och idrottsanläggningar som nämnden hyr, har driftansvaret för och administrerar tidsbokning i. Vidare har nämnden valt att redovisa antal anläggningar där förvaltningen bedriver egen fritidsverksamhet. Beskrivning Antal mötesplatser jämfört med föregående rapporteringstillfälle Gymnastiksalar: 41st. Sporthallar: 20st. Idrottsplatser: 29st. Ishallar: 5st. Specialanläggningar: 6st. Badanläggningar: 6st. Rekreationsområden: 2st. Idrottsmuseet: 1st. 31 dec dec 2010 Antal mötesplatser Antalet mötesplatser är oförändrat eftersom ingen ny anläggning har tillkommit. Däremot har befintliga anläggningars aktivitetsytor förändrats eller utvecklats. Det mest påtagliga är tillkomsten av en inomhusbassäng på Rosengårdsbadet. Föreningslivet i Malmö utgör viktiga mötesplatser för Malmöborna. Föreningsaktiviteter genomförs dagligen med stöd av fritidsnämnden, bland annat i kommunens fritids- och idrottsanläggningar men även i andra föreningslokaler och anläggningar. 2.9 I Malmö ska flickor och pojkar kunna delta i fritidsverksamheterna på lika villkor Konkreta verksamhetsrelaterade åtgärder som har genomförts för mer jämställt fritidsutövande är: I nämndens nya fördelningsprinciper för tilldelning av träningstider vid kommunens idrottsanläggningar har jämställdhetsperspektivet beaktats. Det innebär att flickor/kvinnor och pojkar/herrar tilldelas lika mycket tid för samma serienivåtillhörighet. Fritidsnämnden, Årsanalys 2011 Facknämnder 8(19)

9 Tio timmar av Rosengårdsbadets öppethållande har avsatts till simundervisning för endast flickor/kvinnor. Sedan badets öppnande i mars har i snitt 1870 besök per månad registrerats i den kvinnoseparata simundervisningen. Ridsporten som är en stor flicksport har erhållit extra föreningsbidrag under Andelen flickor som deltar i fritidsaktiviteter Andel flickor av deltagare/besökare i verksamhet med kommunalt aktivitetsstöd/på fritidsförvaltningens anläggningar Verksamhet/anläggning Tertial Tertial Fritidsnämnden har i nuläget ingen möjlighet att tillhandahålla efterfrågad statistik. Statistiken för 2011 blir komplett först i början av 2012, då samtliga föreningar ska ha gjort en digital ansökan om aktivitetsbidrag för 2011 med redogörelse för aktivitetsdeltagarnas ålder och kön Andelen med utländsk bakgrund av kommunens medarbetare på alla nivåer ska motsvara andelen av den totala befolkningen Fritidsförvaltningen har haft som mål att var tredje nyanställd ska ha utländsk bakgrund och att det ska finnas en jämn fördelning av antalet medarbetare med utländsk bakgrund, oavsett befattning eller avdelning. Förvaltningens HR-funktion har på olika sätt deltagit eller haft insyn i samtliga nyanställningar för att säkerställa att målet beaktades i rekryteringsprocessen Förändring av andelen medarbetare med utländsk bakgrund på alla nivåer Andel medarbetare med utländsk bakgrund 31 dec dec dec dec ,9 23,4 % 23,6 % 22,3 % uppgick andelen medarbetare med utländsk bakgrund till 26,9% av förvaltningens månadsanställda. Det var en ökning från föregående år med 3,5 procentenheter Det ska inte finnas några osakliga löneskillnader i Malmö stad Fritidsförvaltningens medarbetare har en medelheltidslön på kr där kvinnors medelheltidslön ligger på kr och mäns på kr. Skillnaden är till stor del ett resultat av löneskillnader på chefsnivå där kvinnor tjänar mer än män. För att kunna identifiera eventuellt osakliga löneskillnader genomförde fritidsförvaltningen under våren 2011 en översyn av lönerna. I den framtagna statistiken kategoriserades personalen i 9 grupper med liknande arbetsuppgifter. Statistiken visade på marginella skillnader i lön Förstahandsvalet ska vara miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor Vid ingången av året hade fritidsförvaltningen 11 icke miljögodkända bilar. 4 av dessa har avvecklats under året och en ny miljöklassad bil har införskaffats. Fritidsnämnden, Årsanalys 2011 Facknämnder 9(19)

10 Antal miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor Antal miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor 31 dec dec Vid utgången av december 2011 var 7 av totalt 14 lätta fordon hos fritidsförvaltningen miljöbilar, d.v.s. 50% Ekologiskt och etiskt certifierade produkter ska vara förstahandsvalet vid upphandling och inköp, i andra hand ska produkterna vara upphandlade i enlighet med miljöstyrningsrådets kriterier Fritidsnämndens enheter med caféverksamhet har bildat en arbetsgrupp i syfte att öka kunskapen om ekologiska och etiskt certifierade produkter. Arbetsgruppen har även dialog med upphandlingsenheten för att försöka få ramavtalen till att omfatta ett sortiment av ekologiska och etiskt certifierade produkter som är anpassat till caféverksamhet. I några av nämndens anläggningar har ett nytt städsystem införts, vilket bl.a. innebär att kemiska rengöringsmedel används mindre utsträckning Förändring av andelen inköp av ekologiska och etiskt certifierade produkter Andel inköp av ekologiska produkter 1 dec nov dec nov % 18 % Andel etiskt certifierade varor inom varugrupperna kaffe, te, bananer och profiltröjor 1 dec nov dec nov % 56 % Totalt har inköpen av ekologiska livsmedel ökat från 18 % till 24 %. De flesta enheterna har ökat sina andelar eller ligger på samma nivå som tidigare. Utmärker sig gör Torups friluftsgård som har ökat med drygt 4 procentenheter. Inköpen av etiskt certifierat kaffe, te, bananer och profiltröjer har ökat marginellt. Det finns svårigheter att öka andelen eftersom leverantörerna, som kommunen har ramavtal med, har ett sortiment som inte passar förvaltningens enheter med caféverksamhet. Sortimentet är mer inriktat på storköksverksamhet. Därtill kommer att besökarna tycker att de ekologisk och rättvisemärkta produkterna är för dyra Malmöborna ska ha god tillgänglighet till natur-, park- och grönområden Fritidsnämnden har begränsad möjlighet att påverka graden av måluppfyllelse då nämnden inte är direkt inblandad i planeringen av natur, park- och grönområden. Nämnden driver Bulltofta motionscenter, Torups friluftsgård och Ribersborgs Handikappbad som utgör populära utflyktsmål för Malmöborna. Friluftsgården är handikappanpassad för synskadade och rullstolsburna och under 2011 har olika åtgärder vidtagits på Bulltofta för att göra motionscentret mer handikappvänligt. Fritidsnämnden, Årsanalys 2011 Facknämnder 10(19)

11 2.15 Ingen människa ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken Fritidsnämnden har en låg påverkan på graden av måluppfyllelse. I syfte att skapa säkrare transporter och en tryggare trafikmiljö på och runt idrottsanläggningarna är samtliga fordon som införskaffats under året utrustade med alkolås. Av en total fordonspark om 26 fordon är 12 försedda med alkolås. Fritidsnämnden, Årsanalys 2011 Facknämnder 11(19)

12 3 Uppföljning av verksamheten 3.1 Viktiga händelser I januari spelades Handbolls-VM för herrar 2011 i Sverige, där Malmö var en av arrangörsstäderna och Malmö Arena platsen för finalspelen. Fritidsnämnden var engagerad i evenemanget och genomförde insatser motsvarande 2,3 Mkr. VM i Handboll blev inte bara en stor sportslig framgång utan hade också ekonomiska effekter. Enligt en genomförd turistekonomisk analys omsatte besökare till evenemanget totalt 258 Mkr, varav hela 144 Mkr hamnade i Malmö. Publikantalet som såg matcherna i Malmö Arena uppgick till personer, av dessa var 84 % turister. Förutom det positiva ekonomiska utfallet fick Malmö som evenemangsstad ett högt betyg bland besökarna, liksom tillgängligheten till staden och servicenivån vid Malmö Arena. I mars öppnade det ombyggda Rosengårdsbadet som numera kan erbjuda skolor och föreningar en 25-meters undervisningsbassäng inomhus året runt. Den nya inomhusbassängen ger förbättrade möjligheter att öka simkunnigheten i Malmö. Sommartid är bassängen även öppen för allmänheten. Satsningar för att öka möjligheten till spontanverksamhet har fortsatt under Fritidsnämnden har tillsammans med Skåneidrotten och MISO genomfört två projekt med syfte att skapa möjligheter för barn och ungdomar att utföra idrott utan krav på regelbunden träning eller tävling; skridskoskola i Rosengårds ishall och spontanfotboll i Latinskolans sporthall. Diskussioner kring driften av Aurahallen har förts med Badmintonklubben Aura och Malmö Badmintonklubb. De två föreningarna har bildat en alliansförening, som tar driftansvaret för badmintonanläggningen fr.o.m. 1 januari Aq-va-kul har tidigare haft problem med att miljön på badet upplevs som otrygg till följd av ungdomsgrupper som inte efterlever ordningsreglerna. Redan under 2010 genomförde Aq-va-kul en rad åtgärder i syfte att komma till rätta med ordningen på badet och under 2011 tillsattes två projekttjänster med fokus på bemötande och förebyggande av incidenter. Insatserna tycks ha haft effekt och för årets första åtta månader uppvisade Aq-va-kul en intäktsökning med 17 %. Två större driftstörningar under andra halvåret har dock påverkat den uppåtgående besökskurvan. I juli stängdes relaxavdelningen i några dagar efter att för höga halter av legionella spårats i vattnet och i oktober höll äventyrsbadet stängt i två veckor sedan en betongbit fallit ner från en balkong. Händelserna har till synes inte påverkat besökssiffrorna på lång sikt och för årets sista månad uppvisade Aq-va-kul åter ett positivt intäktsresultat. I avvaktan på färdigställandet av ny mässanläggning i Malmö används stadionområdet som ett temporärt mäss- och konferensområde. Två större mässor har genomförts under året; Industrimässan och Byggmässan med 240 respektive 100 utställare. 3.2 Nettokostnadsutveckling Nämndens nettokostnadsutveckling Tkr Utfall 2011 Utfall 2010 Förändring i % Intäkter ,33 Kostnader ,43 Nettokostnad ,29 Fritidsnämnden, Årsanalys 2011 Facknämnder 12(19)

13 Fritidsnämndens nettokostnad för 2011 uppgick till 332 Mkr, vilket var en ökning med 5,3 % jämfört med Eftersom budget medgav en nettokostnadsökning med 6,1 % blev årets resultat positivt med 2,4 Mkr. Verksamhetens kostnader ökade med drygt 16 Mkr (4,4 %) jämfört med föregående år. Denna kostnadsökning beror bl.a. på: Tillkommande drift- och personalkostnader för det ombyggda Rosengårdsbadet Nämndens kostnader för insatser vid handbolls-vm 2011 Oxievångsbadets totala kostnad för 1:a halvåret var högre under 2011 eftersom badet var stängt motsvarande period 2010 Tillkommande hyreskostnader för bl.a. Rönnens sporthall och Bäckagårds idrottsplats Fritidsnämnden, Årsanalys 2011 Facknämnder 13(19)

14 4 Uppföljning av ekonomin 4.1 Budgetavvikelse Resultaträkning Tkr Utfall 2011 Budget 2011 Avvikelse Intäkter Totala intäkter Lönekostnader PO-Pålägg Övriga personalkostnader Totala personalkostnader Övriga kostnader Avskrivningar Totala övriga kostnader Nettokostnad exkl. finansnetto Kommunbidrag Finansiella intäkter Finansiella kostnader Resultat Nettokostnad Det positiva resultatet på 2,4 Mkr kan hänföras till att nya anläggningar eller ombyggnationer som är beaktade i budgeten inte har blivit färdigställda under Detta gäller exempelvis Klagshamns sporthall, konstgräsplanen på Sorgenfri IP och nya personallokaler för två av driftenhetens anläggningar. Intäkterna är drygt 5 Mkr högre än budgeterat, vilket beror på en rad olika budgetavvikelser. Bland de större positiva intäktsavvikelserna är: Positiv besöksutveckling vid ett antal enheter Driftenheten på stadionområdet har utfört fler tjänster åt MFF på Swedbank Stadion än budgeterat Evenemangsavdelningen har haft en högre omsättning än budgeterat Hyresintäkterna för Föreningarnas Hus blev högre eftersom tidigare outhyrda lokaler har hyrts ut Budgeten för övriga kostnader överskrids med drygt 4 Mkr. Några av de större avvikelserna är: Extra bidrag till ridskoleföreningar Tillfällig höjning av aktivitets- och lokalkostnadsbidragen Föreningsbidraget till anställningar som uppbär lönebidrag, trygghetsanställning eller utvecklingsanställning överskrider budgeten Hyreskostnaden för det ombyggda Rosengårdsbadet blev högre än budgeterat Fritidsnämnden, Årsanalys 2011 Facknämnder 14(19)

15 Evenemangsavdelningen har haft en större omslutning än budgeterat Under året har en del anläggningar rustats upp och allt har inte varit fastighetsunderhåll utan även omfattat verksamhetsanknutet underhåll 4.2 Investeringsram Årets nettoinvesteringar uppgick till 1,5 Mkr, vilket var lika med beviljad investeringslikvid. Huvuddelen av investeringsutgifterna avsåg inköp av maskiner och utrustning till driften av idrottsanläggningar. Investeringsram Typ av investering Utfall 2011 Budget 2011 Avvikelse Maskiner o utrustning Fritidsnämnden, Årsanalys 2011 Facknämnder 15(19)

16 5 Speciella frågor Nämnden har en ekonomi i balans vid ingången av Det finns dock några utvecklingstendenser under de senaste åren som kan påverka ekonomin för Besöksutvecklingen vid Aqva-kul är en sådan. Den negativa besöksutvecklingen planade ut under 2:a halvåret 2010 och har vänds till en positiv utveckling under Budget 2012 förutsätter en fortsatt positiv besöksutveckling och därmed ökade intäkter. I nämndens internbudget för 2012 har en tillkommande hyreskostnad om 4 Mkr beaktats för nya och ombyggda anläggningar. Under de senaste åren har det funnits en tendens till att färdigställandet försenas av olika orsaker och därmed skapar ett budgetöverskott. Fritidsnämnden, Årsanalys 2011 Facknämnder 16(19)

17 6 Områdesprogram för socialt hållbart Malmö Hur ser dialogen med respektive Områdesprogram ut? Fritidsförvaltningen har deltagit i områdesprogram för Seved, Herrgården, Hyllie-Kroksbäck och Lindängen. I Seved är tjänsteman från fritidsförvaltningen sammankallande och ordförande i arbetsgruppen Kultur och Fritid. I Herrgården är en tjänsteman från fritidsförvaltningen sedan hösten processledare för gruppen Fritid och kultur. Tjänstemän från fritidsförvaltningen är delaktiga i respektive områdes arbets-/referensgrupper och dialogen sker främst genom dessa grupper och genom områdeskoordinatorn i respektive område. På vilket sätt har nämnden deltagit i arbetet med Områdesprogrammen för socialt hållbart Malmö? I Seved deltar fritidsförvaltningen i intressegruppernas möten (kulturgrupp och kvinnonätverk) och möten har hållits med ungdomssamordnare. I april genomfördes en workshop med samtliga arbetsgrupper i området. I Hyllie-Kroksbäck har tjänsteman deltagit på möten i fritid och kulturgruppen vid tre tillfällen och deltagit vid en halvdagskonferens. I Herrgården har fritidsförvaltningen deltagit i arbetsgruppen Trygghet, kultur och fritid och sedermera processgruppen Fritid och kultur. En workshop genomfördes i december 2011 med aktörer verksamma inom fritid och kultur i stadsdelen. I Lindängen har fritidsförvaltningen deltagit vid samtliga möten med "Må bra-gruppen inom områdesprogram för Lindängen samt två stora konferenser som anordnats av samordnarna för områdesprogrammet. Vilka specifika aktiviteter deltar ni i? I Seved har arbetsgruppen Kultur och Fritid startat upp projektet Muralmålningar. Fritidsförvaltningen har beviljat bidrag till föreningar som har arrangerat sommarlovsaktiviteter på Seved, Heleneholm och Föreningarnas Hus inom ramen för Sommarkul. Förvaltningen har också varit behjälplig vid avtalsskrivning och bokning vid arrangemang. I Herrgården har fritidsförvaltningen stöttat ABF Malmö och projektet Tjejer i förening genom att erbjuda dem hyresfria lokaler vid Rosengårdsbadet för sin verksamhet och fyra kvinnoföreningars aktiviteter. Sedan tidigare har Hyresgästföreningen hyresfria lokalerna bredvid badet och driver Hälsans hus med motionsaktiviteter för kvinnor. Fritidsförvaltningen har under året möjliggjort en gratis skridskoskola för barn och ungdomar i ishallen tillsammans med Malmö konståkningsklubb. I mars 2011 invigdes Rosengårdsbadet som har etablerat sin verksamhet under hösten. Fritidsförvaltningen har stöttat projektet "Allaktivitets Huset", som är verksamt inom Lindängens skola, genom att upplåta tider i sporthallen för fritidsverksamhet för barn och ungdomar i området, exempelvis streetdance för tjejer. Fritidsförvaltningen har tillsammans med stadsdelen haft möten med de två fotbollsföreningar som finns på Kroksbäcks idrottsplats. Diskussion har förts om uppstart av fotbollsskola för pojkar och flickor under våren Båda föreningarna har ställt sina klubblokaler till områdesprogrammet förfogande på dagtid. Öppen skola har startat upp på Kroksbäcksskolan och är öppen under vardagskvällar och helger för fritidsverksamhet. Föreningarna GAK Enighet, Malmökret- Fritidsnämnden, Årsanalys 2011 Facknämnder 17(19)

18 sen av svenska scoutförbundet, Limhamns Schackklubb och Aktiv Ungdom har erbjudits att börja med verksamhet under vårterminen Fritidsförvaltningen försöker också synliggöra och sprida information om aktiviteter via Facebook/Kul i Malmö. Vilka specifika aktiviteter planerar ni att genomföra eller delta i? Seved: Fritidsförvaltningen undersöker vilka möjligheter som finns att tillgodose icke föreningsanknutna barn och ungdomars önskemål om tillgång till tider i Heleneholms sporthall och på Heleneholms idrottsplats. Fritidsförvaltningen undersöker möjligheten att skapa en ny mötesplats för barn och unga, framförallt för de yngre barnen. Fritidsförvaltningen kommer att arbeta för en ökad kontakt med administratörer för I Love Seved Förvaltningen försöker hitta Drop In aktiviteter kopplade till föreningarna som är aktiva på Heleneholms idrottsplats. Hyllie-Kroksbäck: Uppstart av fotbollsskola för flickor och pojkar tillsammans med lokala föreningar Föreningarna GAK Enighet, Malmökretsen av svenska scoutförbundet, Limhamns Schackklubb och Aktiv Ungdom har erbjudits att börja med verksamhet inom ramen för Öppen skola under vårterminen 2012 och samtliga har meddelat att de är intresserade. Herrgården: Fritidsförvaltningen planerar att fortsätta samarbetet med Malmö konståkningsklubb som har gratis skridskoskola i Rosengårds ishall. Fritidsnämnden har avsatt medel i internbudget 2012 för att stödja projektet Tjejer i förening som är verksamma i Rosengård. Fritidsförvaltningen kommer fortsätta att delta i utvecklingen av en ny aktivitetsyta i Rosengård. Lindängen: Fritidsförvaltningen har inlett ett samverkansarbete med Fosie stadsdelsförvaltning och föreningen Heleneholms SK kring ett jämställdhetsprojekt inom Områdesprogrammet. Förvaltningen avsätter medel från jämställdhetsbidraget till föreningen och stödjer den i det fortsatta arbetet med jämställdhetsprojektet. Fritidsförvaltningen har fått en förfrågan angående möjligheten att utnyttja Lindängsbadet för att öka simkunnighet bland områdets barn och ungdomar. Förvaltningen har samtalat med Limhamns simsällskap som driver badet under sommaren och fått föreningen positivt inställd till samverkan med andra parter inom områdesprogrammet Fritidsnämnden, Årsanalys 2011 Facknämnder 18(19)

19 Hur stora resurser har era insatser i områdesprogrammen tagit i anspråk under 2011? Resurser är avsatta i form av att fyra tjänstemän från fritidsförvaltningen deltar aktivt i arbetsgrupper och referensgrupper som är etablerade i de fyra respektive områdena. Två lokaler vid Rosengårdsbadet upplåts kostnadsfritt till föreningar, som en del i områdessatsningen. Fritidsförvaltningen ger ekonomiskt bidrag till Malmö konståkningsklubb för att de ska kunna driva skridskoskola i Rosengårds ishall. Södra Innerstadens stadsdelsförvaltning, förebyggande sektionen, har fått hyra fritidsförvaltningens anläggningar till nolltaxa vid endagsarrangemang. Fritidsnämnden, Årsanalys 2011 Facknämnder 19(19)

Delårsrapport Fritidsnämnden

Delårsrapport Fritidsnämnden Delårsrapport 2 2011 Fritidsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Uppföljning av målen... 3 2.1 Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande... 3 2.2 Malmö stads förvaltningar

Läs mer

godkänna delårsrapport 3 och översända densamma till kommunstyrelsen omedelbart justera paragrafen

godkänna delårsrapport 3 och översända densamma till kommunstyrelsen omedelbart justera paragrafen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-10-15 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Delårsrapport 3 FRI-2013-2480 Sammanfattning Nämndens nettokostnad för perioden januari september

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos godkänna utfallsprognos 2 och lägga den till handlingarna Vår referens

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos godkänna utfallsprognos 2 och lägga den till handlingarna Vår referens Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-11-03 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef gert-ove.gren@malmo.se Tjänsteskrivelse Utfallsprognos 2 2014 FRI-2014-51 Sammanfattning Förvaltningen har

Läs mer

Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna delårsrapporten och översända densamma till kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna delårsrapporten och översända densamma till kommunstyrelsen. SIGNERAD Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-05-15 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef gert-ove.gren@malmo.se Tjänsteskrivelse Delårsrapport 1-2015 FRI-2014-4095 Sammanfattning Nämndens

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos godkänna utfallsprognos 1 och lägga den till handlingarna Vår referens. Ekonomiavdelningen

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos godkänna utfallsprognos 1 och lägga den till handlingarna Vår referens. Ekonomiavdelningen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-03-11 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Utfallsprognos 1 2014 FRI-2014-50 Sammanfattning Efter två månaders utfall ska förvaltningen lämna

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (1) BESLUTSFÖRSLAG Ekonomiavdelningen. Årsanalys 2012

Fritidsförvaltningen 1 (1) BESLUTSFÖRSLAG Ekonomiavdelningen. Årsanalys 2012 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-02-06 Vår referens Ekonomiavdelningen BESLUTSFÖRSLAG Årsanalys 2012 Sammanfattning Nämndens nettokostnad för 2012 uppgick till 346 Mkr, vilket var en ökning

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (1) BESLUTSFÖRSLAG. Bo Sjöström. Rapport miljöarbetet 2009-2012

Fritidsförvaltningen 1 (1) BESLUTSFÖRSLAG. Bo Sjöström. Rapport miljöarbetet 2009-2012 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-01-28 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Rapport miljöarbetet 2009-2012 Sammanfattning I följande ärende kommer en beskrivning av vad som genomförts

Läs mer

godkänna delårsrapporten och översända densamma till kommunstyrelsen att

godkänna delårsrapporten och översända densamma till kommunstyrelsen att Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Ekonomiavdelningen Ärende nr: 2 Datum: 2012-09-17 Ärende: Delårsrapport 2 Sammanfattning: Föreligger delårsrapport för perioden januari-augusti. Nämndens

Läs mer

Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna budgetskrivelse 2015 och översända densamma till kommunstyrelsen

Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna budgetskrivelse 2015 och översända densamma till kommunstyrelsen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-03-12 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Budgetskrivelse 2015 FRI-2014-46 Sammanfattning Fritidsnämnden ska inkomma till kommunstyrelsen med

Läs mer

godkänna budgetskrivelse 2014 och översända densamma till kommunstyrelsen omedelbart justera paragrafen

godkänna budgetskrivelse 2014 och översända densamma till kommunstyrelsen omedelbart justera paragrafen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-03-08 Vår re fer ens Ekonomiavdelningen BESLUTSFÖRSLAG Budgetskrivelse 2014 Sammanfattning Fritidsnämnden ska inkomma till kommunstyrelsen med budgetskrivelse

Läs mer

Ärendet Förvaltningen har upprättat ett förslag till internbudget för 2014, se bifogad handling.

Ärendet Förvaltningen har upprättat ett förslag till internbudget för 2014, se bifogad handling. Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (3) Datum 2013-12-05 Vår referens Ekonomiavdelning Tjänsteskrivelse Internbudget 2014 FRI-2013-2673 Sammanfattning Förvaltningen har utarbetat förslag till internbudget

Läs mer

Uppföljning av verksamhetsplan 2011

Uppföljning av verksamhetsplan 2011 Uppföljning av verksamhetsplan 2011 Fritidsförvaltningen Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2011-09-15 1.0 Daniel Blennow Fritidsförvaltningen Administrativ avdelningen Innehållsförteckning

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utvärdering av fritidsexpressen

Tjänsteskrivelse. Utvärdering av fritidsexpressen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2014-12-08 Vår referens Anna Jönsson Föreningssekreterare anna.38.jonsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Utvärdering av fritidsexpressen FRI-2014-1480 Sammanfattning

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. KFUM KIOSK - Ansökan om verksamhetsbidrag FRI-FRN

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. KFUM KIOSK - Ansökan om verksamhetsbidrag FRI-FRN Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-01-17 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG KFUM KIOSK - Ansökan om verksamhetsbidrag FRI-FRN-2012-02628 Sammanfattning KFUM KIOSK har ansökt om verksamhetsbidrag

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse 2011 Fritidsförvaltningen Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-02-03 1.0 Daniel Blennow Fritidsförvaltningen Administrativ avdelningen Innehållsförteckning

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012

Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012 Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012 Foto: Angarnssjöängen, Fritidsförvaltningen 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 1 Fritidsnämndens uppgift... 1 Förutsättningar för fritidsnämndens verksamhet

Läs mer

Tjänsteskrivelse 2013-06-0422. Anna Jönsson Föreningssekreterare. anna.38.jonsson@malmo.se. Bidrag för aktiviteter kl 14-17

Tjänsteskrivelse 2013-06-0422. Anna Jönsson Föreningssekreterare. anna.38.jonsson@malmo.se. Bidrag för aktiviteter kl 14-17 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (10) Datum 2013-06-0422 Vår referens Anna Jönsson Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse anna.38.jonsson@malmo.se Bidrag för aktiviteter kl 14-17 FRI-2013-304 Sammanfattning

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2015-11-05 Vår referens Daniel Blennow Controller Daniel.Blennow@malmo.se Tjänsteskrivelse 2016 SOFN-2015-525 Sammanfattning Med utgångspunkt i kommunfullmäktiges

Läs mer

Fastighetskontoret, LiMa

Fastighetskontoret, LiMa Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Administrativa avdelningen Ärende nr: 2 Datum: 2012-10-02 Initierare: Fastighetskontoret, LiMa Ärende: Lokalförsörjningsplan 2013-2022 Sammanfattning:

Läs mer

Delegationsbeslut - bevilja Flamman Ungdomarnas Hus ansökan om bidrag för kl aktiviteter.

Delegationsbeslut - bevilja Flamman Ungdomarnas Hus ansökan om bidrag för kl aktiviteter. Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2014-03-11 Vår referens Sara Mellander Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Sara.Mellander@malmo.se Förteckning över delegerade beslut 2014 FRI-2013-3422 Sammanfattning

Läs mer

Sammanfattning Rapport om brukarundersökningarna på ishallarna våren 2013.

Sammanfattning Rapport om brukarundersökningarna på ishallarna våren 2013. Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2013-09-09 Vår referens Gabriella Fricke Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse gabriella.fricke@malmo.se Brukarundersökningar våren 2013 FRI-2013-2418 Sammanfattning

Läs mer

Utvecklingsförvaltningen. Fritidsenheten. Enhetsplan 2011

Utvecklingsförvaltningen. Fritidsenheten. Enhetsplan 2011 Utvecklingsförvaltningen Fritidsenheten Enhetsplan 2011 Syfte Kommunens fritidsverksamhet syftar till att skapa goda förutsättningar för meningsfulla aktiviteter, främst bland barn och ungdomar, genom

Läs mer

Sammanställning av brukarundersökningar utförda sommaren 2014

Sammanställning av brukarundersökningar utförda sommaren 2014 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-10-08 Vår referens Jens Trondman Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Jens.Trondman@malmo.se Sammanställning av brukarundersökningar utförda sommaren

Läs mer

Budgetskrivelse 2015. Kommunfullmäktige

Budgetskrivelse 2015. Kommunfullmäktige Budgetskrivelse 2015 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Nämndens verksamhetsinriktning... 5 3 Kommunfullmäktigemål... 6 3.1 Ungdomsarbetslösheten ska minska... 6 3.2 Malmöbor

Läs mer

Fritidsnämnden föreslås besluta

Fritidsnämnden föreslås besluta Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggare: Malin Midler Norén Ärende nr: 9 Datum: 2012-04-10 Ärende: Sammanfattning: Förslag till beslut: Anmälan av delegerade beslut Förvaltningen anmäler delegerade

Läs mer

Aktiv Fritid Vallentuna

Aktiv Fritid Vallentuna Aktiv Fritid Vallentuna Föreningsmöte 14 april 2015 Fritidsnämnden Aktiv Fritid 14/4 2015 Kvällens hållpunkter 19.00 Fritidsnämnden ny mandatperiod Nämndens uppgift och planer för perioden 19.20 Kultur-

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan 2015

Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan 2015 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2015-02-01 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef gert-ove.gren@malmo.se Tjänsteskrivelse Intern kontrollplan 2015 FRI-2014-4077 Sammanfattning Det primära syftet

Läs mer

Operativa mål/aktiviteter:

Operativa mål/aktiviteter: Stadsdelsvärdar Stadsdelsvärdarnas huvuduppdrag är att öka tryggheten i Rosengård och verka för ökad medborgarservice samt egenansvar både avseende den fysiska och den sociala miljön. Genom att dagligen

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Verksamhetsplan 2014 - fritidsnämnden

Tjänsteskrivelse. Verksamhetsplan 2014 - fritidsnämnden Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-11-26 Vår referens Per Evenäs Controller Tjänsteskrivelse per.evenas@malmo.se Verksamhetsplan 2014 - fritidsnämnden FRI-2013-2672 Sammanfattning Fritidsnämndens

Läs mer

Avtalsbidrag - Terebi Ge-mu Malmö. Fritidsnämnden föreslås besluta

Avtalsbidrag - Terebi Ge-mu Malmö. Fritidsnämnden föreslås besluta Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Föreningsavdelningen Ärende nr: 6 Datum: 2012-10-30 Ärende: Avtalsbidrag - Terebi Ge-mu Malmö Sammanfning: Terebi Ge-mu Malmö är en förening som samlar

Läs mer

Verksamhetsbidrag utanför ordinarie bidragssystem Föreningen Idrott För Handikappade (FIFH) FRI

Verksamhetsbidrag utanför ordinarie bidragssystem Föreningen Idrott För Handikappade (FIFH) FRI SIGNERAD Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-12-10 Vår referens Demal Zetterman Föreningssekreterare Demal.Zetterman@malmo.se Tjänsteskrivelse Verksamhetsbidrag utanför ordinarie bidragssystem

Läs mer

2. Rutiner vid fördelning av tränings- och tävlingstider samt arrangemang... 3

2. Rutiner vid fördelning av tränings- och tävlingstider samt arrangemang... 3 1(9) 2(9) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Rutiner vid fördelning av tränings- och tävlingstider samt arrangemang... 3 3. Principer vid fördelning av tränings- och tävlingstider samt arrangemang... 5 4. Alkoholservering

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Rapport Kul i fem Handläggare. Anna Jönsson Föreningssekreterare

Tjänsteskrivelse. Rapport Kul i fem Handläggare. Anna Jönsson Föreningssekreterare Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-08-05 Handläggare Anna Jönsson Föreningssekreterare anna.38.jonsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport Kul i fem FRI-2014-1475 Sammanfattning Under februarilovet

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag för anordnande av kvällsfotboll år 2017, Sundbybergs IK

Ansökan om verksamhetsbidrag för anordnande av kvällsfotboll år 2017, Sundbybergs IK 2016-11-16 1 (5) Kultur- och fritidsnämnden Ansökan om verksamhetsbidrag för anordnande av kvällsfotboll år 2017, Sundbybergs IK Beslutsunderlag Kultur- och fritidsförvaltningens skrivelse den 16 november

Läs mer

Bokslut 2017 FRITIDSVERKSAMHET

Bokslut 2017 FRITIDSVERKSAMHET Bokslut 2017 FRITIDSVERKSAMHET Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning... 3 Verksamhetsmått... 3 Årets händelser... 3 Ekonomi... 4 Integration/flyktingmottagning... 4 Mål och måluppfyllelse...

Läs mer

Fördelningsprinciper med öppethållande 2015 tillägg gymnastiken

Fördelningsprinciper med öppethållande 2015 tillägg gymnastiken SIGNERAD 2015-03-23 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2015-03-20 Vår referens Amir Nuhanovic Föreningssekreterare amir.nuhanovic@malmo.se Tjänsteskrivelse Fördelningsprinciper med öppethållande

Läs mer

Bokslut 2018 FRITIDSVERKSAMHET

Bokslut 2018 FRITIDSVERKSAMHET Bokslut 2018 FRITIDSVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 KULTUR OCH FRITID - Kommuninvånarna ska uppleva

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden Ekonomisk uppföljning per april 2015

Kultur- och fritidsnämnden Ekonomisk uppföljning per april 2015 Kultur- och fritidsnämnden Ekonomisk uppföljning per april 2015 Verksamhet Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för biblioteken (ej Södermöre), Ung i Kalmar bestående av ungdomshus och fritidsgårdar (ej

Läs mer

Riktlinjer för uthyrning/utlåning av lokaler och anläggningar till föreningar

Riktlinjer för uthyrning/utlåning av lokaler och anläggningar till föreningar Riktlinjer för uthyrning/utlåning av lokaler och anläggningar till föreningar Samhällsbyggnad, Kultur och fritid Riktlinjer för uthyrning/utlåning av lokaler och anläggningar till föreningar Osby kommun

Läs mer

Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet

Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet 1 (5) Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet Föreningslivet stärker civilsamhället och bidrar till ett lokalt engagemang. Därför har Sundbybergs stad valt att på olika sätt stötta föreningar

Läs mer

Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna informationen och lägga den till handlingarna

Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna informationen och lägga den till handlingarna Malmö stad Frisförvaltningen Handläggande avd: Föreningsavdelningen Ärende nr: 6 Datum: 2012-09-04 Ärende: Sammanfattning: Tilldelning av er Inomhussäsongen vecka 35 2012 vecka 17 2013 och Ishallssäsongen

Läs mer

Policy för uthyrning/utlåning av kommunens lokaler och anläggningar

Policy för uthyrning/utlåning av kommunens lokaler och anläggningar Policy för uthyrning/utlåning av kommunens lokaler och anläggningar Samhällsbyggnad, Kultur och fritid Utkast förslag Policy för uthyrning/utlåning av kommunens lokaler och anläggningar Osby kommun hyr

Läs mer

Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna informationen och lägga den till handlingarna

Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna informationen och lägga den till handlingarna Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Föreningsavdelningen Ärende nr: 17 Datum: 2012-08-14 Ärende: Sammanfattning: Tilldelning av träningstider utomhus vecka 40-48 Föreningsavdelningen tilldelar

Läs mer

Tjänsteskrivelse Malin Midler Norén Planeringssekreterare. Hyra av isträningshall vid Malmö Arena

Tjänsteskrivelse Malin Midler Norén Planeringssekreterare. Hyra av isträningshall vid Malmö Arena Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (3) Datum 2013-04-12 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Malin.Midler-Noren@malmo.se Hyra av isträningshall vid Malmö Arena FRI-2013-325

Läs mer

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden 05. Månadsuppföljning maj 2019 Kultur- och fritidsnämnden 1 Månadsuppföljning maj 2019 1.1 Utfall/Prognos Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos

Läs mer

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN VISION I Karlskrona ska idrotts- och fritidsverksamheten vara ett naturligt inslag i det dagliga livet. Med ett rikt, varierat och synligt fritidsutbud gör vi vår kommun

Läs mer

Förslag till ändrade avgifter i simhallar från 2014

Förslag till ändrade avgifter i simhallar från 2014 2013-07-31 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/106 Fritidsnämnden Förslag till ändrade avgifter i simhallar från 2014 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden fastställer avgifter för besök i simhallar från och

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Fritid 2009

Kvalitetsredovisning för Fritid 2009 Kvalitetsredovisning för Fritid 2009 Beskrivning av verksamheten Fritid erbjuder öppna mötesplatser för våra kommuninvånare i form av Simhall och fritidsgårdar, drogförebyggande verksamhet samt stöd till

Läs mer

Socialförvaltningen Jenny Bengtsson, utredare Kristina Privér, kvalitetsstrateg Riktlinjer för beviljande av föreningsbidrag till sociala föreningar

Socialförvaltningen Jenny Bengtsson, utredare Kristina Privér, kvalitetsstrateg Riktlinjer för beviljande av föreningsbidrag till sociala föreningar 2016-10-03 Socialförvaltningen Jenny Bengtsson, utredare Kristina Privér, kvalitetsstrateg Riktlinjer för beviljande av föreningsbidrag till sociala föreningar 1 Innehåll Inledning... 3 Övergripande bestämmelser...

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förteckning över delegerade beslut 2014. lägga förteckningen till handlingarna. 2014-05-08 Handläggare

Tjänsteskrivelse. Förteckning över delegerade beslut 2014. lägga förteckningen till handlingarna. 2014-05-08 Handläggare Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (6) Datum 2014-05-08 Handläggare Sara Mellander Planeringssekreterare Sara.Mellander@malmo.se Tjänsteskrivelse Förteckning över delegerade beslut 2014 FRI-2013-3422 Sammanfattning

Läs mer

Sammanfattning Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad förteckning.

Sammanfattning Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad förteckning. Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2014-01-02 Vår referens Sara Mellander Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Sara.Mellander@malmo.se Förteckning över delegerade beslut 2014 FRI-2013-3422 Sammanfattning

Läs mer

Fritidsnämndens reviderade ansökan om jämställdhetsbidrag

Fritidsnämndens reviderade ansökan om jämställdhetsbidrag Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Administrativa avdelningen Ärende nr: 7 Datum: 2012-03-06 Ärende: Fritidsnämndens reviderade ansökan om jämställdhetsbidrag Sammanfattning: Den 1 mars

Läs mer

Verksamhetsplan Områdesprogram Holma och Kroksbäck - bilaga till Verksamhetsplan för Hyllie stadsdelsförvaltning 2013

Verksamhetsplan Områdesprogram Holma och Kroksbäck - bilaga till Verksamhetsplan för Hyllie stadsdelsförvaltning 2013 Verksamhetsplan 2013 Områdesprogram - bilaga till Verksamhetsplan för Hyllie stadsdelsförvaltning 2013 Upprättad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-11-29 Siv Jensen Hyllie stadsdelsförvaltning Avdelningen

Läs mer

Inhyrning av Liljeholmshallarna

Inhyrning av Liljeholmshallarna Idrottsförvaltningen Ekonomienheten Sida 1 (5) 2019-01-27 IDN 2019-02-19 Handläggare Susanne Olsson Telefon: 08-508 28 426 Till Idrottsnämnden Inhyrning av Liljeholmshallarna Förvaltningens förslag till

Läs mer

Kvalitetskrav Fritidsgårdar

Kvalitetskrav Fritidsgårdar Kvalitetskrav Fritidsgårdar Barn- och utbildningsnämnden 2016-01-27 Dnr: 185-2016 KVALITETSKRAV BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Innehållsförteckning Sida 1 Gemensamma rutiner och administrativa system Avvikelser

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förteckning av skrivelser och protokoll. som är registrerade den 1-31 maj Vår referens

Tjänsteskrivelse. Förteckning av skrivelser och protokoll. som är registrerade den 1-31 maj Vår referens SIGNERAD 2013-06-03 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-06-03 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Malin.Midler-Noren@malmo.se Förteckning av skrivelser och

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Prislista 2019 FRI

Tjänsteskrivelse. Prislista 2019 FRI Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2018-10-19 Vår referens Sara Sätterberg Planeringssekreterare sara.satterberg@malmo.se Tjänsteskrivelse Prislista 2019 FRI-2018-2617 Sammanfattning Fritidsförvaltningen

Läs mer

Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag

Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag uppolfie STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Sten Larsson 2016-09-06 IFN-2016-0113 Idrott- och fritidsnämnden Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag Förslag till beslut

Läs mer

att godkänna bilagda förslag till intern kontrollplan för 2012

att godkänna bilagda förslag till intern kontrollplan för 2012 Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Ekonomiavdelningen Ärende nr: 4 Datum: 2012-01-30 Initierare: Ärende: Sammanfattning: Intern kontrollplan 2012 Intern kontroll syftar till att nämnden

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Årsanalys 2013 med målavstämning

Tjänsteskrivelse. Årsanalys 2013 med målavstämning Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2014-02-13 Vår referens Lars Tingsmark Ekonomichef Tjänsteskrivelse Lars.Tingsmark@malmo.se Årsanalys 2013 med målavstämning SOFN-2014-21 Sammanfattning

Läs mer

REGLER FÖR BIDRAG TILL FÖRENINGAR I HALLSTAHAMMARS KOMMUN GÄLLANDE FR O M 2010-07-01

REGLER FÖR BIDRAG TILL FÖRENINGAR I HALLSTAHAMMARS KOMMUN GÄLLANDE FR O M 2010-07-01 REGLER FÖR BIDRAG TILL FÖRENINGAR I HALLSTAHAMMARS KOMMUN GÄLLANDE FR O M 2010-07-01 BIDRAGSBERÄTTIGAD FÖRENING Bidrag kan utgå till ideell förening med ungdomsverksamhet som arbetar efter demokratiska

Läs mer

4) Avtal om tillägg till hyreskontrakt två bodar på Limhamns idrottsplats Stadsfastigheter FRN-FRI Delegat: Bo Sjöström, fritidsdirektör

4) Avtal om tillägg till hyreskontrakt två bodar på Limhamns idrottsplats Stadsfastigheter FRN-FRI Delegat: Bo Sjöström, fritidsdirektör SIGNERAD Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (6) Datum 2013-02-01 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Anmälan av delegerade beslut Sammanfattning Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad

Läs mer

R I K TLINJER. Riktlinjer för bidrag speciella ändamål FRITIDSNÄMNDEN. Fastställda av fritidsnämnden 2012-02-23

R I K TLINJER. Riktlinjer för bidrag speciella ändamål FRITIDSNÄMNDEN. Fastställda av fritidsnämnden 2012-02-23 R I K TLINJER FRITIDSNÄMNDEN Riktlinjer för bidrag speciella ändamål Fastställda av fritidsnämnden 2012-02-23 Riktlinjer för bidrag speciella ändamål Innehåll 1. Introduktion... 3 2. Varför lämnar fritidsnämnden

Läs mer

Kommunens Kvalitet i Korthet 2015

Kommunens Kvalitet i Korthet 2015 1 (11) 2016-03-08 Gunilla Mellgren Kommunens Kvalitet i Korthet 2015 Innehållsförteckning 1. Kommunens kvalitet och effektivitet ur invånar- och brukarperspektiv 2. Sammanfattning av Strömsunds resultat

Läs mer

Kalkylerade föreningsbidrag 2019 Bilaga 1

Kalkylerade föreningsbidrag 2019 Bilaga 1 Bidrag/Hyressubventioner Budget Budgetförändring Budget (enhet: tkr) 2018 % tkr 2019 Allmänna bidrag Grundbidrag, kontant 4 144 0,0% 0 4 144 Lokalkostnadsbidrag 3 200-3,1% -100 3 100 Lokalkostnadsbidrag

Läs mer

Bidragsnormer för föreningar och organisationer

Bidragsnormer för föreningar och organisationer 1 (7) Typ: Bestämmelse Giltighetstid: Version: 2.0 Fastställd: KF 2014-04-16, 20 Uppdateras: Barn, kultur- och utbildningsnämnden lämnar bidrag till olika föreningar och organisationer som bedriver barn-

Läs mer

Fritidsnämnden föreslås besluta

Fritidsnämnden föreslås besluta Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Administrativa avdelningen Ärende nr: 3 2012-11-09 Ärende: Prislista 2013 Sammanfattning: Fritidsförvaltningen har sett över gällande prislista. Inför

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Verksamhetsplan & Budget 2014-2015 Malmö Idrottsföreningars Samorganisation 40 år den 16 oktober 2014 MISO Idrott åt alla MISO stöder Idrottens värdegrund och dess fyra grundpelare Glädje och gemenskap

Läs mer

Årsanalys 2014 Fritidsnämnden

Årsanalys 2014 Fritidsnämnden 1 (6) Datum 2015-02-03 Förvaltningschef Jörgen Flink Tel 0708-81 70 68 Jorgen.flink@trelleborg.se Årsanalys 2014 Fritidsnämnden Nämndens uppdrag Fritidsnämndens uppdrag är att erbjuda kommunens invånare

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

Resultat medborgardialog 2017 idrotts- och fritidsanläggningar. Genomförd 8 maj 5 juni 2017 via uppsala.se

Resultat medborgardialog 2017 idrotts- och fritidsanläggningar. Genomförd 8 maj 5 juni 2017 via uppsala.se 2017 idrotts- och fritidsanläggningar Genomförd 8 maj 5 juni 2017 via uppsala.se Lokalförsörjningsplanering Det handlar om att skapa en samlad bild av många olika behov, hos många olika målgrupper, kartlagda

Läs mer

Reviderad budget 2018 (ombudgeteringar från 2017) Kultur- och fritidsnämnd

Reviderad budget 2018 (ombudgeteringar från 2017) Kultur- och fritidsnämnd Reviderad budget 2018 (ombudgeteringar från 2017) Kultur- och fritidsnämnd Innehållsförteckning 1 Ombudgeteringar och tilläggsanslag... 3 Kultur- och fritidsnämnd, Reviderad budget 2018 (ombudgeteringar

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1

Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1 Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1 Nämndens samtliga mål med indikatorer Nämndens viktigaste mål för verksamheten En attraktiv kommun: Ett rikt och synligt kultur- idrotts- och fritidsliv ska bidra till

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Särskild granskning avseende GAK Enighet. 2014-08-29 Vår referens. Ena Dzekovic Föreningssekreterare. Ena.Dzekovic@malmo.

Tjänsteskrivelse. Särskild granskning avseende GAK Enighet. 2014-08-29 Vår referens. Ena Dzekovic Föreningssekreterare. Ena.Dzekovic@malmo. SIGNERAD 2014-09-01 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (6) Datum 2014-08-29 Vår referens Ena Dzekovic Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse Ena.Dzekovic@malmo.se Särskild granskning avseende GAK Enighet

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Verksamhetsplan & Budget 2015-2016 Malmö Idrottsföreningars Samorganisation MISO Idrott åt alla MISO stöder Idrottens värdegrund och dess fyra grundpelare Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet

Läs mer

Riktlinjer för föreningsbidrag i Älvsjö

Riktlinjer för föreningsbidrag i Älvsjö 1 Riktlinjer för föreningsbidrag i Älvsjö Bakgrund Älvsjö stadsdelsnämnd fördelar årligen bidrag till föreningar verksamma inom stadsdelsområdet utifrån beslutad budget. Stadsdelsförvaltningen handlägger

Läs mer

Biblioteket verkar i olika sammanhang och ska vara en klok, spännande och intressant samarbetspartner både i närområdet och utanför.

Biblioteket verkar i olika sammanhang och ska vara en klok, spännande och intressant samarbetspartner både i närområdet och utanför. 1 Inledning 1.1 VISION, VÄRDEGRUND OCH VERKSAMHETSIDÉ Lindängenbiblioteket ska vara en attraktiv mötesplats som tidigt bygger relationer med närområdets medborgare och stödjer dessa till lärande, utveckling

Läs mer

Boksluts- kommuniké 2007

Boksluts- kommuniké 2007 s- kommuniké Sammantaget blev det ekonomiska resultatet i Södertälje kommun och Telgekoncernen positivt, enligt det preliminära bokslutet. År var målet för god ekonomisk hushållning i kommunen ett positivt

Läs mer

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017-10-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr FRN 2017/123 Fritidsnämnden Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2018-2019 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att förlänga

Läs mer

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för:

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: . Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: Täby kommun Folkhälsa Integration Jämställdhet Social fostran Allt är relativt. Om fotbollsföreningar arbetar aktivt med att bidra till social

Läs mer

Regelverk för stöd från Mariehamns stad GODKÄNT AV STADSFULLMÄKTIGE DEN

Regelverk för stöd från Mariehamns stad GODKÄNT AV STADSFULLMÄKTIGE DEN Regelverk för stöd från Mariehamns stad GODKÄNT AV STADSFULLMÄKTIGE DEN 25.9.2018 Innehållsförteckning 1. Allmänna förutsättningar för beviljande av grundbidrag och aktivitetsbidrag... 2 1.1 Grundbidrag...

Läs mer

instämma i och bekräfta motionärens beskrivning av Valhallabadets aktuella status och poängtera anläggningens omfattande renoveringsbehov

instämma i och bekräfta motionärens beskrivning av Valhallabadets aktuella status och poängtera anläggningens omfattande renoveringsbehov Sammanträdesdatum Ärende nr. 2016-08-22 6.8 Handläggare Lars Erik Gustafson 031-368 43 16 Styrelsen Got Event AB Yttrande till kommunstyrelsen över motion från David Lega (KD) om uppdrag till Liseberg

Läs mer

Vänsterpartiet Malmö malmo.vansterpartiet.se Feminism från ord till handling

Vänsterpartiet Malmö malmo.vansterpartiet.se Feminism från ord till handling Vänsterpartiet Malmö malmo.vansterpartiet.se Feminism från ord till handling ILLUSTRATION SARA GRANÉR Kvinnor och män har inte samma makt att forma samhället och sina liv. Vi ser i Sverige idag hur ojämställdheten

Läs mer

Beslutsunderlag till TN för toalett i Pildammsparken vid Långa lekan projekt nr 9220

Beslutsunderlag till TN för toalett i Pildammsparken vid Långa lekan projekt nr 9220 GATUKONTORET Beslutsunderlag till TN för toalett i Pildammsparken vid Långa lekan projekt nr 9220 Handläggare: Natalia Ferm TN GK-2014-480 2014-03-05 Innehåll 1 Bakgrund/förutsättningar... 3 1.1 Syfte...

Läs mer

Idrottspolitiskt program 2012

Idrottspolitiskt program 2012 Idrottspolitiskt program 2012 SKOL- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Inledning idrottspolitiskt program för helsingborgs stad Framtaget av Helsingborgs stad i samverkan med Helsingborgsidrottens samorganisation

Läs mer

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial behandlad på Servicenämndens sammanträde

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial behandlad på Servicenämndens sammanträde Dnr SN -00063 Tertial 1 Servicenämnden Tertial 1 behandlad på Servicenämndens sammanträde -05-15 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk

Läs mer

Kommunens Kvalitet i Korthet syftar till att synliggöra kommunens prestationer inom fem områden tillgänglighet, trygghetsaspekter, effektivitet,

Kommunens Kvalitet i Korthet syftar till att synliggöra kommunens prestationer inom fem områden tillgänglighet, trygghetsaspekter, effektivitet, Kommunens Kvalitet i Korthet syftar till att synliggöra kommunens prestationer inom fem områden tillgänglighet, trygghetsaspekter, effektivitet, samhällsutveckling liksom delaktighet och information. kommun

Läs mer

Genomförande och utvärdering av uppdrag om ungas organisering och egen makt

Genomförande och utvärdering av uppdrag om ungas organisering och egen makt Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för kultur, fritid och demokrati Sida 1 (5) 2016-04-19 och egen makt Uppdrag och syfte Stadsdelsnämnderna har fått i uppdrag att i samband med nämndernas

Läs mer

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016 Fritids- och kulturförvaltningen Nämndsekreterare/utvecklare, Pernilla Larsson 0589-874 62, 073-765 74 62 pernilla.larsson@arboga.se Datum 2015-11-12 1 (6) Mål och mått 2015/2016 Kommunfullmäktiges strategiska

Läs mer

Fördelning av föreningsbidrag 2018

Fördelning av föreningsbidrag 2018 Sida 1 (5) 2018-02-27 Handläggare Maria Haskas Telefon: 08-508 150 87 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-03-08 Förvaltningens förslag till beslut Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutar följande: 1. Föreningsbidrag

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Fritidsnämnden 1 (8) Sammanträdestid 2015-02-19, kl. 16.00 Kallelse och föredragningslista Plats Ledamöter Ersättare Övriga deltagare Malmö Isstadion, konferensrum Icing Frida Trollmyr (S) Ordförande

Läs mer

Revidering av styrdokumentet - Fördelningsprinciper av tider och uthyrningsprinciper idrottsanläggningar i Kalmar kommun

Revidering av styrdokumentet - Fördelningsprinciper av tider och uthyrningsprinciper idrottsanläggningar i Kalmar kommun Per-Ola Johansson 2014-11-11 Kultur- och fritidsnämnden Revidering av styrdokumentet - Fördelningsprinciper av tider och uthyrningsprinciper idrottsanläggningar i Kalmar kommun Förslag till beslut Kultur-

Läs mer

Tillgänglighet Indikator Eda 2016 Eda 2017

Tillgänglighet Indikator Eda 2016 Eda 2017 Kommunens Kvalitet i Korthet 1 Kommunens Kvalitet i Korthet Hur effektivt använder kommunen skattepengarna och vilka resultat leder det till? Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) undersöker årligen kommunernas

Läs mer

Sammanfattning Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad förteckning.

Sammanfattning Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad förteckning. SIGNERAD Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (6) Datum 2013-12-02 Vår referens Malin Midler Norén Utvecklingssekreterare Tjänsteskrivelse Malin.Midler-Noren@malmo.se Anmälan av delegerade beslut FRI-2013-598

Läs mer

Objektsgodkännande för Armaturer 2019 till 2021 projekt 1539

Objektsgodkännande för Armaturer 2019 till 2021 projekt 1539 GATUKONTORET Objektsgodkännande för Armaturer 2019 till 2021 projekt 1539 Handläggare: Johnny Clausen Dnr: TN-2018-4594 Datum: 2018-10-24 TN-201 8-4594 2018-10-24 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Konstgräsplaner

Tjänsteskrivelse. Konstgräsplaner Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-02-26 Vår referens Marja-Leena Ruuska Lokalsamordnare marja-leena.ruuska@malmo.se Tjänsteskrivelse Konstgräsplaner FRI-2014-4085 Sammanfattning Fritidsförvaltningen

Läs mer

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2016, 2016KS/0069 Innehåll Inledning... 3 Vägledande princip den kommunala kompetensen... 3 Riktlinjer och

Läs mer

Regler för bidrag till idrottsföreningar i Upplands Väsby kommun med barn- och ungdomsverksamhet, anslutna till Riksidrottsförbundet.

Regler för bidrag till idrottsföreningar i Upplands Väsby kommun med barn- och ungdomsverksamhet, anslutna till Riksidrottsförbundet. Styrdokument, regler Kundvalskontoret 2012-01-01 Andreas Åstrand 08-590 971 56 Dnr Fax 08-590 890 77 Andreas.astrand@upplandsvasby.se Regler för bidrag till idrottsföreningar i Upplands Väsby kommun med

Läs mer