godkänna budgetskrivelse 2014 och översända densamma till kommunstyrelsen omedelbart justera paragrafen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "godkänna budgetskrivelse 2014 och översända densamma till kommunstyrelsen omedelbart justera paragrafen"

Transkript

1 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum Vår re fer ens Ekonomiavdelningen BESLUTSFÖRSLAG Budgetskrivelse 2014 Sammanfattning Fritidsnämnden ska inkomma till kommunstyrelsen med budgetskrivelse för år Fritidsnämndens totala äskande för år 2014 uppgår till 8,1 Mkr och består av följande delar: Tillkommande hyreskostnad för en konstgräsplan vid Hyllie idrottsplats; 0,9 Mkr Tillkommande kostnad för att hyra hela isträningshallen vid Malmö Arena; 4,1 Mkr Tillkommande hyreskostnader för 2 nya ridanläggningar; 0,8 Mkr. Utökat bidrag till stiftelsen Malmö Sommargårdar; 2,3 Mkr. Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att att godkänna budgetskrivelse 2014 och översända densamma till kommunstyrelsen omedelbart justera paragrafen Beslutsunderlag Budgetskrivelse 2014 Fritidsnämnden Budgetskrivelse från stiftelsen Malmö Sommargårdar Beslutsplanering Fritidsnämndens Arbetsutskott Fritidsnämnden Ärendet Förvaltningen har upprättat ett förslag till budgetskrivelse 2014, se bifogad handling. Ansvariga Fritidsdirektör Bo Sjöström SIGNERAD

2 Budgetskrivelse 2014 Fritidsnämnden

3 Fritidsnämnden, Budgetskrivelse 2014 Facknämnder 2(20)

4 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Målen Ungdomsarbetslösheten ska minska Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande Malmö stads förvaltningar ska arbeta aktivt med näringslivsutveckling och för att fler företag skapas i och flyttar till Malmö Förskolan ska byggas ut i en sådan takt att alla barn vars föräldrar så efterfrågar kan erbjudas en förskoleplats med god kvalitet inom lagstadgad tid Förskolan ska erbjuda en trygg och pedagogisk miljö där personalen har tid att se varje barn och dess unika behov Alla skolor ska se till att varje elev får möjlighet att uppnå målen i skolan Malmös elever ska uppleva att skolan bidrar på ett bra sätt till deras lärande Malmös elever ska känna sig trygga och trivas i sin skola Fler av kommunens förskolor och skolor ska ta aktiv del i ett genuspedagogiskt utvecklingsarbete Den socialt betingade hemlösheten ska minska Malmö stad skall ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på jämställdhetsområdet Malmö stad skall ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på antidiskrimineringsområdet Malmös äldre ska känna att de får den vård och omsorg de behöver Malmöborna ska känna sig trygga i sin stad Malmös barn och ungdomar ska ha tillgång till meningsfull fritid I Malmö ska flickor och pojkar kunna delta i fritidsverksamheterna på lika villkor Andelen med utländsk bakgrund av kommunens medarbetare på alla nivåer ska motsvara andelen av den totala befolkningen Malmö stads medarbetare ska ha möjlighet att arbeta heltid eller önskad tjänstgöringsgrad Andelen timavlönade timmar, utförda av medarbetare som önskar längre vikariat eller tillsvidareanställning, ska minska till förmån för tillsvidareanställningar Det ska inte finnas några osakliga löneskillnader i Malmö stad Malmö ska vara framstående inom ekologiskt hållbar stadsutveckling Fritidsnämnden, Budgetskrivelse 2014 Facknämnder 3(20)

5 2.22 Förstahandsvalet ska vara miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor Luftföroreningarna ska minska Ekologiskt och etiskt certifierade produkter ska vara förstahandsvalet vid upphandling och inköp, i andra hand ska produkterna vara upphandlade i enlighet med miljöstyrningsrådets kriterier Biologisk mångfald ska värnas Malmöborna ska ha god tillgänglighet till natur-, park- och grönområden Ingen människa ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken Verksamheten Viktiga förändringar Ekonomiska konsekvenser Investeringar Äskanden Övriga synpunkter Områdesprogram för socialt hållbart Malmö Fritidsnämnden, Budgetskrivelse 2014 Facknämnder 4(20)

6 Fritidsnämnden, Budgetskrivelse 2014 Facknämnder 5(20)

7 1 Sammanfattning Med utbyggnaden av Malmö och den positiva befolkningsutvecklingen följer ett krav på fritidsnämnden att medverka till ett ökat antal mötestillfällen och mötesplatser för barn och ungdomar. Det gäller såväl idrottsytor som andra typer av föreningslokaler och anläggningar. Fritidsnämnden har inga möjligheter att tillgodose detta behov inom befintlig budgetram. Behovet är som störst i exploateringsområden såsom Västra Hamnen, Hyllie och Limhamn/Bunkeflo. Behovet av sporthallar kan oftast med fördel samordnas med skolverksamhetens behov av idrottshall/gymnastiksal. Den pågående och planerade bostadsutbyggnaden i Hyllievång medför ett behov av idrottsanläggningar i området. Behovet av sporthallar samplaneras med tilltänkt skolutbyggnad medan ytor för annan idrott, främst fotboll, måste lösas på annat sätt. Det är knappast troligt att m 2 mark kan reserveras för en ny idrottsplats i Hyllievång och därför bedömer nämnden att behovet kan lösas genom att anlägga konstgräsplaner på omkringliggande idrottsplatser. I en första etapp föreslås en konstgräsplan på Hyllie idrottsplats, därefter på Lindeborgs idrottsplats respektive på Kroksbäcks idrottsplats. Ridföreningarna, Klagshamns Ryttarförening och Malmö Civila Ryttareförening har externt hyrda anläggningar som inte kommer att kunna användas på sikt utan anläggningarna måste ersättas inom snar framtid. Malmö Civila Ryttareförening har ett hyresavtal med Jägersro Trav och Galopp som löper ut till Tekniska nämnden har förvärvat en gård i Kvarnby och projekteringsarbetet med till- och ombyggnation av gården till en ridanläggning har påbörjats. Klagshamns Ryttarförening hyr den gamla cementfabriken på Klagshamnsudden utav PEAB. PEAB garanterar inte säkerheten i den gamla cementfabriken på lång sikt. Tekniska nämnden för diskussioner med PEAB om en lösning innebärande att föreningen kan vara kvar i området. Fritidsnämnden har påbörjat en total översyn av Stadionområdets framtida användning. Frågan huruvida Malmö fotbollsstadion ska behållas eller rivas får en avgörande betydelse för områdets framtida användning. Stadionbadets placering och behovet av en isträningshall på stadionområdet kommer att hanteras inom denna översyn. Fritidsnämnden, Budgetskrivelse 2014 Facknämnder 6(20)

8 2 Målen Det här avsnittet beskriver de av kommunfullmäktige fastställda målen för budgetåret 2013 som en utgångspunkt för budgetarbetet inför år För varje mål anges nämndens grad av påverkansmöjlighet enligt följande: Påverkansgrad 1 = Möjlighet för nämnden att direkt påverka måluppfyllelse Påverkansgrad 2 = Möjlighet för nämnden att indirekt påverka måluppfyllelse Påverkansgrad 3 = Ingen möjlighet för nämnden att påverka måluppfyllelse 2.1 Ungdomsarbetslösheten ska minska Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till målet om en minskad ungdomsarbetslöshet (påverkansgrad 2). Fritidsförvaltningen ska fortsätta att erbjuda praktikplatser inom ramen för Ung-i-sommar i syfte att bidra till sysselsättningen för ungdomar under sommaren och ge dem en möjlighet att skaffa sig arbetslivserfarenhet. 2.2 Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till att Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande (påverkansgrad 2). Fritidsnämnden beviljar bidrag till föreningar som har anställda som uppbär lönebidrag, trygghetsanställning och/eller utvecklingsanställning. Dessa bidrag ger möjlighet till självförsörjning för personer som i annat fall skulle kunna vara beroende av försörjningsstöd. 2.3 Malmö stads förvaltningar ska arbeta aktivt med näringslivsutveckling och för att fler företag skapas i och flyttar till Malmö Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till Malmö stads näringslivsutveckling genom att marknadsföra Malmö som evenemangs- och besöksstad (påverkansgrad 2). Besöksnäringen i Malmö har stor betydelse i ett arbetsmarknads- och tillväxtsperspektiv. Fritidsnämnden kan bidra till att etablera Malmö som en attraktiv evenemangsstad och en stad som inbjuder till att leva och verka i. Framförallt är det stadionområdet med faciliteter som Baltiska hallen, Malmö stadion och Isstadion som fritidsnämnden ska försöka värva evenemang till. Det kan handla om konserter eller stora idrottsevenemang. 2.4 Förskolan ska byggas ut i en sådan takt att alla barn vars föräldrar så efterfrågar kan erbjudas en förskoleplats med god kvalitet inom lagstadgad tid Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till att möta utbyggnadsbehovet av förskolan (påverkansgrad 2). Fritidsnämnden kommer se över nyttjandegraden av idrottsplatsernas grusplaner. Bedömningen är att nämnden kan frånhända sig vissa grusplaner under förutsättning att det anläggs en konstgräsplan på idrottsplatsens övriga ytor. Nämndens huvuduppdrag är att verka för att barn och ungdomar ska erbjudas tillgång till ett rikt fritidsutbud och ge förutsättningar för många mötesplatser. Därför är också nämndens möjlighet Fritidsnämnden, Budgetskrivelse 2014 Facknämnder 7(20)

9 att avhända sig idrottsytor begränsad utan att malmöbornas tillgång till meningsfull fritid riskeras. 2.5 Förskolan ska erbjuda en trygg och pedagogisk miljö där personalen har tid att se varje barn och dess unika behov Fritidsnämnden har ingen möjlighet att bidra till uppfyllelse av målet Förskolan ska erbjuda en trygg och pedagogisk miljö där personalen har tid att se varje barn och dess unika behov (påverkansgrad 3). 2.6 Alla skolor ska se till att varje elev får möjlighet att uppnå målen i skolan Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till uppfyllelsen av målet Malmös elever ska ges goda möjligheter att uppnå målen i skolan (påverkansgrad 2). Nämndens satsning på att utveckla Malmö idrottsakademi tillsammans med utbildningsnämnden ger elever goda förutsättningar att kunna kombinera idrott och studier. Nämnden upplåter sina badanläggningar till skolsimundervisning. 2.7 Malmös elever ska uppleva att skolan bidrar på ett bra sätt till deras lärande Fritidsnämnden har ingen möjlighet att bidra till uppfyllelse av målet Malmös elever ska uppleva att skolan bidrar på ett bra sätt till deras lärande (påverkansgrad 3). 2.8 Malmös elever ska känna sig trygga och trivas i sin skola Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till att Malmös elever ska känna sig trygga och trivas i sin skola (påverkansgrad 2). Fritidsnämnden ansvarar för skötsel av idrottsanläggningar som skolor har undervisning i. Nämnden ska verka för att dessa anläggningar ska upplevas som trygga och trivsamma av samtliga besökare både genom fysiska förbättringar av anläggningarna och relationsskapande åtgärder gentemot brukare. 2.9 Fler av kommunens förskolor och skolor ska ta aktiv del i ett genuspedagogiskt utvecklingsarbete Fritidsnämnden har ingen möjlighet att bidra till uppfyllelse av målet Fler av kommunens förskolor och skolor ska ta aktiv del i ett genuspedagogiskt utvecklingsarbete (påverkansgrad 3) Den socialt betingade hemlösheten ska minska Fritidsnämnden har ingen möjlighet att bidra till uppfyllelse av målet att Den socialt betingade hemlösheten ska minska (påverkansgrad 3) Malmö stad skall ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på jämställdhetsområdet Fritidsnämnden kan i hög grad bidra till måluppfyllelse av målet att Malmö stad ska ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på jämställdhetsområdet (påverkansgrad 1). I den kommuncentrala utvecklingsplanen för jämställdhetsintegrering är fritidsområdet initialt prioriterat. Därav har fritidsnämnden antagit ett strategidokument för hur jämställdhetsintegrering i verksamheten ska implementeras. Ökad kunskap om genus och jämställdhet, inom såväl Fritidsnämnden, Budgetskrivelse 2014 Facknämnder 8(20)

10 fritidsförvaltningen som Malmös föreningsliv, är ett av de prioriterade arbetsområdena. Nämnden prioritera också utveckling av könsuppdelad statistik, som sedan ska ligga till grund för jämställdhetsanalyser Malmö stad skall ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på antidiskrimineringsområdet Fritidsnämnden kan i viss grad bidra till måluppfyllelse av målet att Malmö stad ska ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på antidiskrimineringsområdet (påverkansgrad 1). Resultatet från medarbetarenkäten som genomförs under 2013 kommer ligga till grund för nämndens arbete inom antidiskrimineringsområdet. Nämnden kommer också att erbjuda föreningslivet utbildningar inom antidiskrimineringsområdet Malmös äldre ska känna att de får den vård och omsorg de behöver Fritidsnämnden har ingen möjlighet att bidra till uppfyllelse av målet att Malmös äldre ska känna at de får den vård och omsorg de behöver (påverkansgrad 3) Malmöborna ska känna sig trygga i sin stad Fritidsnämnden kan i viss grad bidra till uppfyllelse av målet att Malmöborna ska känna sig trygga i sin stad (påverkansgrad 1). Fritidsnämnden kan verka för ökad trygghet på de anläggningar där nämnden ansvarar för drift och skötsel. Genom att förbättra den fysiska miljön i och omkring dessa anläggningar samt att arbeta mer relationsskapande gentemot besökare och brukare bidrar fritidsnämnden till en ökad trygghet för malmöborna på deras fritid Malmös barn och ungdomar ska ha tillgång till meningsfull fritid Fritidsnämnden kan hög grad bidra till uppfyllelse av målet Malmös barn och ungdomar ska ha tillgång till meningsfull fritid (påverkansgrad 1). Fritidsnämndens huvuduppdrag är att verka för att malmöborna ska ha tillgång till meningsfull fritid. Fritidsnämnden kommer att verka för att föreningsbidragen ska leda till fler aktiviteter för barn och unga. Antal besökare på Malmös fritids- och rekreationsområden ska öka och nämnden ska också skapa fler och nya möjligheter för spontanaktivitet. Malmös fritids- och idrottsanläggningar ska användas effektivt och upplevas som trygga, trivsamma och ändamålsriktiga för besökare och brukare I Malmö ska flickor och pojkar kunna delta i fritidsverksamheterna på lika villkor Fritidsnämnden kan i hög grad bidra till uppfyllelse av målet att kön inte ska sätta gränser för möjligheterna till en meningsfull fritid (påverkansgrad 1). Fritidsnämnden kommer att granska sin egen verksamhet, könsuppdela all individbaserad statistik och göra jämställdhetsanalyser. Resultatet av dessa jämställdhetsanalyser kommer sedan att utgöra grunden för nämndens framtagande av jämställdhetsåtgärder. Eftersom en stor del av fritidsutbudet tillhandahålls av föreningslivet, så är en hög måluppfyllelse beroende av nämndens möjlighet att få med föreningslivet i arbetet med jämställdhetsintegrering. Fritidsnämnden kommer att stödja föreningslivet i sitt jämställdhetsarbete och i pågående över- Fritidsnämnden, Budgetskrivelse 2014 Facknämnder 9(20)

11 syn av bidragsreglerna är en mer jämställd resursfördelning en utgångspunkt Andelen med utländsk bakgrund av kommunens medarbetare på alla nivåer ska motsvara andelen av den totala befolkningen Fritidsnämnden kan i viss grad bidra till uppfyllelse av målet att andelen anställda i Malmö stad med utländsk bakgrund ska öka (påverkansgrad 1). Fritidsnämnden är arbetsgivare till cirka en procent av Malmö stads totala antal anställda och kan därför endast i låg grad påverka det kommungemensamma målet. Dessutom är nämndens möjlighet att öka andelen anställda med utländsk bakgrund avhängig fritidsförvaltningens personalomsättning. Förvaltningens HR-funktion kommer att vara involverad i samtliga rekryteringsprocesser för att säkerställa att målet beaktas Malmö stads medarbetare ska ha möjlighet att arbeta heltid eller önskad tjänstgöringsgrad Fritidsnämnden kan i hög grad bidra till uppfyllelse av målet att Malmö stads medarbetare ska ha möjlighet att arbeta heltid eller önskad tjänstgöringsrad (påverkansgrad 1). Frågan om önskad tjänstgöringsgrad ställs både på det årliga medarbetarsamtalet och via en enkät som fritidsförvaltningens HR-funktion årligen skickar ut till förvaltningens alla tillsvidareanställda. Önskemål tillgodoses i möjligaste mån utifrån verksamhetens behov Andelen timavlönade timmar, utförda av medarbetare som önskar längre vikariat eller tillsvidareanställning, ska minska till förmån för tillsvidareanställningar Fritidsnämnden kan i hög grad bidra till uppfyllelse av målet att andelen timavlönade timmar ska minska till förmån för tillsvidareanställningar (påverkansgrad 1). Nämnden har sedan hösten 2011 sett över hur arbetet kan organiseras för att antalet timavlönade timmar ska minska och detta arbete kommer att fortsätta Det ska inte finnas några osakliga löneskillnader i Malmö stad Fritidsnämnden kan i viss grad bidra till uppfyllelse av målet att det inte ska finnas några osakliga löneskillnader i Malmö stad (påverkansgrad 1). Fritidsnämnden är arbetsgivare till cirka en procent av Malmö stads totala antal anställda och kan därför endast i låg grad påverka det kommungemensamma målet. Förvaltningen ska aktivt arbeta med BAS-värdering så att det tillämpas i samtliga delar av lönerevisionen Malmö ska vara framstående inom ekologiskt hållbar stadsutveckling Fritidsnämnden kan i viss grad bidra till uppfyllelse av målet Malmö ska vara framstående inom ekologiskt hållbar stadsutveckling (påverkansgrad 2). Då transport och trafikfrågor är av ytterst vikt inom ekologisk hållbar stadsutveckling så har nämnden en indirekt möjlighet att påverka där. Genom att ständigt bevaka så att befintliga och nya fritidsanläggningar är lätt tillgängliga till fots, cyklandes eller med kollektivtrafik så kan fritidsnämnden bidra till en hållbarare trafikutveckling i staden. Fritidsnämnden, Budgetskrivelse 2014 Facknämnder 10(20)

12 2.22 Förstahandsvalet ska vara miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor Fritidsnämnden kan i hög grad bidra till uppfyllelse av målet att miljöbilar ska vara förstahandsvalet (påverkansgrad 1). När fritidsnämnden byter ut en gammal bil är utgångspunkten att den ersätts med en miljöbil. Nämndens verksamhet är dock beroende av andra fordon som traktorer, lastbilar och större gräsklippare som inte finns som miljöklassade Luftföroreningarna ska minska Fritidsnämnden anser sig ha låg påverkansgrad på måluppfyllelsen då nämnden ej är fastighetsägare (påverkansgrad 3). En av de få konkreta åtgärder nämnden kan bidra med är att välja miljöfordon vid nyinvesteringar eller leasing av fordon Ekologiskt och etiskt certifierade produkter ska vara förstahandsvalet vid upphandling och inköp, i andra hand ska produkterna vara upphandlade i enlighet med miljöstyrningsrådets kriterier Fritidsnämnden kan i viss grad bidra till målet att ekologiskt och etiskt certifierade varor ska vara förstahandsvalet (påverkansgrad 1). Fritidsnämnden har mindre caféverksamheter på rekreationsanläggningarna och förvaltningen verkar för att öka andelen försäljningsvaror som är ekologiskt och etiskt certifierade. Berörda enhetschefer ingår i en grupp som aktivt arbetar för uppfyllelse av detta mål. Utbudet av upphandlade kioskprodukter som är ekologiskt och etiskt certifierade är mycket begränsat, vilket påverkar möjligheten att bidra till måluppfyllelse. Nämnden arbetar också för minskad användning av kemisk tekniska produkter till rengöring och städning Biologisk mångfald ska värnas Fritidsnämnden har ingen möjlighet att bidra till uppfyllelse av målet att Biologisk mångfald ska värnas (påverkansgrad 3) Malmöborna ska ha god tillgänglighet till natur-, park- och grönområden Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till uppfyllelse av målet om god tillgänglighet till grönområden (påverkansgrad 2). Fritidsnämnden ansvarar för skötsel av rekreationsanläggningarna Torups friluftsgård, Bulltofta rekreationsanläggning och Ribersborgs handikappbad. Nämnden kommer att fortsätta att verka för ökad tillgänglighet på dessa anläggningar för personer med eller utan funktionsnedsättning. Nämnden kommer vidare att arbeta för generösa öppettider och effektiv marknadsföring av anläggningarna. Däremot kan fritidsnämnden inte påverka tillgängligheten i betydelsen att ha närhet till natur-, park- och grönområden. Detta ansvar åvilar andra nämnder och aktörer Ingen människa ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till att ingen människa ska dödas eller skadas Fritidsnämnden, Budgetskrivelse 2014 Facknämnder 11(20)

13 allvarligt i trafiken (påverkansgrad 2). Fritidsnämnden förser alla sina nyförvärvade fordon med alkolås och kan genom denna åtgärd bidra till uppfyllelse av målet. Fritidsnämnden, Budgetskrivelse 2014 Facknämnder 12(20)

14 3 Verksamheten 3.1 Viktiga förändringar Organisatoriska förändringar, förändringar i nämndens uppdrag Stiftelsen Malmö Sommargårdar driver sommarkoloniverksamhet i Höllviken och Hästveda för skolbarn och förskolebarn bosatta i Malmö. För år 2013 får stiftelsen tkr i bidrag från fritidsnämnden. Stiftelsen menar att bidraget inte är tillräckligt för att utveckla verksamheten och bedriva en trygg och säker verksamhet. Som grund för sin begäran om utökat bidrag anför stiftelsen ökade underhållskostnader p.g.a. eftersatt underhåll, ökade kostnader för livsmedelshantering, satsning på barn med behov av särskilt stöd samt anordnande av simundervisning för alla kollodeltagare. Statliga reformer eller andra myndigheters/nämnders beslut som påverkar Junior VM i ishockey 2013/2014 kommer att genomföras i sin helhet i Malmö på Malmö Arena och Malmö Isstadion. Det är ett evenemang tillsammans med Malmö Arena, Skånes ishockeyförbund och Svenska ishockeyförbundet. Förutom ansvaret för matchspelet i Malmö isstadion ingår det i Malmö stads åtagande att bygga ett Fan Zone som ska vara öppet under hela evenemanget samt att lyfta mästerskapet utanför arenorna genom citydressing och marknadsföring. Förberedelsearbetet för evenemanget påbörjades redan under Sverige har erhållit värdskapet för världsmästerskapen 2015 i ishockey för damer. Malmö stad har ansökt om att arrangera mästerskapet och är en av tre städer som Svenska ishockeyförbundet har förhandlingar med. Det krävs två arenor för att genomföra mästerskapet och skulle det tilldelas Malmö är det Malmö isstadion och Rosengårds ishall som är aktuella som arenor. Detta förutsätter en upprustning och ombyggnation av Rosengårds ishall för att klara kraven som ställs på en mästerskapsarena. Planen att uppföra en nationalarena för bowling i f.d. Mölledalsskolans lokaler kommer inte att fullföljas. Konkurrensverkets preliminära bedömning påvisade att byggandet av en nationalarena stred både mot konkurrenslagstiftning och mot kommunallag. Dessutom hade nämnden kunnat konstatera ett vikande underlag för sportbowling i Malmö. Detta innebär att befintliga bowlinglokaler på stadionområdet måste upprustas. En annan konsekvens är att nämnden måste finna en ny lösning på Malmö Klätterklubbs lokalbehov, vilket var planerat att lösas i anslutning till nationalarenan för bowling. Klubben disponerar för närvarande en mindre del av Kombihallen på stadionområdet och en möjlig lösning är att göra en tillbyggnation på Kombihallen. EU-kommissionen kräver att Sverige anpassar sina momsregler till EU:s direktiv så att ideella föreningar inte längre undantas från skyldigheten att redovisa moms för huvuddelen av sin finansieringsverksamhet. Om momslagen ändras i enlighet med EU:s momsdirektiv kommer många ideella föreningar få en ökad kostnad, men även svårare att skaffa egna intäkter från bl.a. sponsorer. Föreningslivet framför också att en ändring skulle innebär en krångligare och mer resurskrävande administration för föreningarna. Befolknings- volym- eller andra omvärldsförändringar Den pågående och planerade bostadsutbyggnaden i Hyllievång medför ett behov av idrottsanläggningar i området. Behovet av sporthallar samplaneras med tilltänkt skolutbyggnad medan ytor för annan idrott, främst fotboll, måste lösas på annat sätt. Det är knappast troligt att m 2 mark kan reserveras för en ny idrottsplats i Hyllievång och därför bedömer nämnden att behovet löses lämpligast genom att anlägga konstgräsplaner på omkringliggande idrottsplatser. I första etappen föreslås en konstgräsplan på Hyllie idrottsplats, därefter på Lindeborgs idrottsplats Fritidsnämnden, Budgetskrivelse 2014 Facknämnder 13(20)

15 respektive på Kroksbäcks idrottsplats. Föreningen Hyllie IK som är verksam på Hyllie idrottsplats har en växande verksamhet och är i behov av fler aktivitetsytor. Därför gör nämnden bedömningen att anläggandet av den första konstgräsplanen bör påskyndas och påbörjas snarast. I samband med anläggandet av konstgräsplan bör en utbyggnad av omklädnadsutrymmena ske vid Hyllie idrottsplats. Med utbyggnaden av Malmö och den positiva befolkningsutvecklingen följer ett krav på fritidsnämnden att medverka till ett ökat antal mötestillfällen och mötesplatser för barn och ungdomar. Det gäller såväl idrottsytor som andra typer av föreningslokaler och anläggningar. Fritidsnämnden har inga möjligheter att tillgodose detta behov inom befintlig budgetram. Behovet är som störst i exploateringsområden såsom Västra Hamnen, Hyllie och Limhamn/Bunkeflo. En isträningshall byggdes i anslutning till Malmö Arena för att täcka behovet av daglig träning för Malmö Redhawks och möjliggöra olika former av evenemang där huvudarenan inte täcker behoven. Då träningshallen var en förutsättning för att genomföra handbolls-vm beslutades att Malmö stad skulle gå i borgen för ett lån om 37,5 Mkr och fritidsnämnden åtog sig att hyra istider för 0,3 Mkr årligen. Utöver nyttjandet av träningshallen för handbolls-vm har behovet av hallen varit marginellt för andra evenemang och uthyrningen av istid till privatkunder kan med dagens marknadspris inte finansiera isträningshallens kostnader. Bolaget som äger träningshallen redovisar underskott, vilket på sikt inte är hållbart utan intäkterna måste ökas. Om bolaget sätt i konkurs utlöses Malmö stads borgensåtagande och ny driftsansvarig måste ta över. Då anläggningen är integrerad med driften i huvudarenan är det enligt nämndens uppfattning inget alternativ att Malmö stad köper anläggningen och driver den själva. Nämnden förordar alternativet att förhyra hela isträningshallen vid Malmö Arena. Denna fråga måste också kopplas till att under sommaren 2014 upphör nämndens dispositionsrätt över isträningshallen på stadionområdet. Malmö kommun har beslutat om ett markanvisningsavtal gällande marken vid Hästhagens idrottsplats. Planen är att det ska byggas ett internationellt sportcenter för kvinnor - The World Village of Women Sports - innehållande inomhushall, forskning etc. Detta medför att aktiviteter som idag bedrivs på Hästhagens idrottsplats måste flyttas någon annanstans. De ytor det rör sig om är; bollytor, tennisbanor, klubbstuga, idrottsfaciliteter, läktarkapacitet, omklädnads- och förrådsutrymmen. Det råder en viss osäkerhet om projektet kommer att genomföras enligt ursprungliga planer. Trots osäkerheten kring projektet har fritidsnämnden varit tvungen att anlägga ersättningsytor för fotbollsplanen på Hästhagens idrottsplats. Övriga ersättningsytor kvarstår att färdigställa. Ridföreningarna, Klagshamns Ryttarförening och Malmö Civila Ryttareförening har externt hyrda anläggningar som inte kommer att kunna användas på sikt utan anläggningarna måste ersättas inom snar framtid. Malmö Civila Ryttareförening har ett hyresavtal med Jägersro Trav och Galopp som löper ut till Tekniska nämnden har förvärvat en gård i Kvarnby och projekteringsarbetet med till- och ombyggnation av gården till en ridanläggning har påbörjats. Klagshamns Ryttarförening hyr den gamla cementfabriken på Klagshamnsudden utav PEAB. PEAB garanterar inte säkerheten i den gamla cementfabriken på lång sikt, 1-3 år. Tekniska nämnden för diskussioner med PEAB om en lösning innebärande att föreningen kan vara kvar i området. Fritidsnämnden har påbörjat en total översyn av Stadionområdets framtida användning. Frågan huruvida Malmö fotbollsstadion ska behållas eller rivas får en avgörande betydelse för områdets framtida användning. Stadionbadets placering och behovet av en isträningshall på stadionområdet kommer att hanteras inom denna översyn. Allt fler barn och ungdomar efterlyser möjlighet att bedriva spontana aktiviteter utan något krav på regelbunden träning/tävling. Det finns även socioekonomiska grunder bakom efterfrågan på Fritidsnämnden, Budgetskrivelse 2014 Facknämnder 14(20)

16 spontanverksamhet. En del har inte råd med de avgifter och kostnader som utövande av organiserad idrott medför. Nämnden tillhandahåller lokaler och träningsmaterial samt ger engagerade föreningar ekonomiskt stöd för att skapa ett utbud av olika typer av spontanaktiviteter. Nämnden har också infört ett stöd, stipendiet Fritidsexpressen, med syfte att stimulera fritidsaktiviteter eller projekt utanför den organiserade fritidsverksamheten för unga mellan år. Nämnden finner det angeläget att utöka och utveckla möjligheterna till spontanaktiviteter. På fritidsförvaltningen finns för närvarande drygt 500 föreningar registrerade. Föreningarna har stor betydelse för att sysselsätta barn och ungdomar på deras fritid. Idrottsföreningarnas betydelse för barn och ungdomar har på senare år lyfts fram utifrån ett hälsoperspektiv. Inte minst i Malmös socialt utsatta bostadsområden är det viktigt att barn och ungdomar får möjlighet att idrotta. En satsning på föreningarnas barn- och ungdomsverksamhet är en satsning för framtida lägre kostnader, både vad det gäller sjukvårdskostnader och sociala kostnader. Därför är det av största vikt att fortsatt ha bra föreningsbidrag och att de kostnadsökningar nämnden står inför inte leder till en minskning av bidragsbudgeten. 3.2 Ekonomiska konsekvenser Stiftelsen Malmö Sommargårdar har inkommit med en särskild budgetskrivelse innehållande en begäran om utökat bidrag för sin koloniverksamhet (budgetskrivelsen bifogas). För år 2014 begär stiftelsen ett bidrag uppgående till 14,9 Mkr, vilket är en utökning med 2,3 Mkr. För fritidsnämndens engagemang i Junior VM i ishockey 2013/2014 har kommunstyrelsen beslutat att evenemangets kostnader ska beaktas i budgetarbetet för de aktuella åren. Evenemangets projektbudget uppgår till tkr fördelat på tkr för 2013 och tkr för Baltiska Bowlinghallen behöver upprustas för ca 10 Mkr, varav 4 Mkr avser utbyte av hallens kägelmaskiner. Resterande upprustning av lokalerna måste ske i den externa hyresvärdens regi, vilket kommer att medföra en hyreshöjning fr.o.m. år Om momslagen ändras i enlighet med EU:s momsdirektiv kommer många ideella föreningar få en ökad kostnad, men även svårare att skaffa egna intäkter från bl.a. sponsorer. Föreningslivet skulle därför bli mer bidrags- och avgiftsberoende än idag. Tillkommande hyreskostnad för en konstgräsplan vid Hyllie idrottsplats beräknas uppgå till 0,8 Mkr. Tilläggshyra för utbyggnaden av omklädningsrum kommer falla ut först under Ett hyresavtal som ger fritidsnämnden rätt att disponera isträningshallen vid Malmö Arena beräknas medföra en årshyra om 4,1 Mkr. Behovet av sporthallar i exploateringsområden kan oftast med fördel samordnas med skolverksamhetens behov av idrottshall/gymnastiksal. Närmast i tiden ligger sporthallar i Hyllievång och Limhamn. En av sporthallarna i Hyllievång bör ha publikkapacitet för mindre evenemang. Fritidsnämndens andel av driftkostnaden för en sådan sporthall beräknas uppgå till 2,4 Mkr. Ridanläggningarna till Klagshamns Ryttarförening och Malmö Civila Ryttareförening beräknas vara klar i slutet av år 2014 eller i början av Uppdelningen av anläggningsansvaret mellan kommunen och ridföreningarna kommer att vara samma som kommunen har gentemot Malmö Ridklubb och Örestads Ryttaresällskap, d.v.s. kommunen ansvarar för planerat underhåll och den tekniska driften inklusive kostnadsansvaret för el, vatten och värme. Årshyran för de två ridanläggningarna beräknas uppgå till ca 9 Mkr. Besöksutvecklingen vid Aq-Va-Kul är en faktor som kan påverka den ekonomiska utvecklingen. Under 2009 och 2010 blev besöksantalet lägre än planerat och orsakade en negativ budgetavvikelse. Under 2011 och 2012 har besöksutvecklingen vänt och entréintäkterna har ökat något. Fritidsnämnden, Budgetskrivelse 2014 Facknämnder 15(20)

17 3.3 Investeringar Nämndens investeringar avser huvudsakligen maskiner och utrustning till drift och skötsel av anläggningar. Under de närmaste åren tillkommer ett nytt bad i Hyllie, nya konstgräsfotbollsplaner och sporthallar. Därför beräknas nämndens årliga investeringsbehov ligga på 2-3 Mkr under perioden Investeringslikviden för nya fritidsanläggningar tas upp av servicenämnden respektive tekniska nämnden. Däremot är det fritidsnämnden som har driftkonsekvenserna och dessa beskrivs i nedanstående tabell Investeringsplan Enhet: Mkr Totalt - År 2013 År 2014 År 2015 År 2016 År 2017 År 2018 Bruttoutgift 3,0 2,0 2,0 2,0 2, Driftkonsekvenser Investeringsobjekt med driftkonsekvenser och fritidsnämnden äskar kommunbidragsjustering Enhet:Mkr År 2014 År 2015 År 2016 År 2017 År 2018 År Hylliebadet 20,0 20,0 20,0 20,0 20,0 Stadionbadet 16,0 * 16,0 * 16,0 * 16,0 * 45,0 Hyllie IP, konstgräs inkl tillbyggnad av omklädningsrum 0,9 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5 Kroksbäcks IP, konstgräs 0,5 0,9 0,9 0,9 0,9 Lindeborgs IP, konstgräs 0,5 0,9 0,9 0,9 Ridanläggning Kvarnby 4,1 4,1 4,1 4,1 4,1 Ridanläggning, Klagshamn 0,8 4,9 4,9 4,9 4,9 4,9 Rosengårds ishall, ombyggnation 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 Sporthall 1, Hyllievång 1,6 1,6 1,6 1,6 Sporthall 2, Hyllievång 2,4 2,4 2,4 Sporthall, Limhamn 1,6 1,6 1,6 1,6 Isträningshall, Stadionområdet 2,8 2,8 2,8 Klätterväg, Stadionområdet 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8 Curlinghall TOTALT 1,7 48,1 52,2 57,8 57,8 86,8 * Driftkostnad för att hålla Aq-va-kul öppet för föreningsverksamhet tills att Stadionbadet är färdigt. Fritidsnämnden, Budgetskrivelse 2014 Facknämnder 16(20)

18 Investeringsobjekt med driftkonsekvenser som fritidsnämnden finansierar inom budgetram Enhet:Mkr År 2014 År 2015 År 2016 År 2017 År 2018 År Sorgenfri IP, konstgräs (tidigare anslag utnyttjat till konstgräs på Kirsebergs IP) 0,9 0,9 0,9 0,9 0,9 0,9 Malmö IP, omläggning av konstgräs 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 Bäckagårds IP, utökning av omklädningsutrymmen 0,3 0,6 0,6 0,6 0,6 0,6 TOTALT 1,7 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 Fritidsnämnden, Budgetskrivelse 2014 Facknämnder 17(20)

19 4 Äskanden Äskanden för nya kostnadsåtaganden: Tillkommande hyreskostnad för en konstgräsplan vid Hyllie idrottsplats; 0,9 Mkr Tillkommande kostnad för att hyra hela isträningshallen vid Malmö Arena; 4,1 Mkr Tillkommande hyreskostnader för 2 nya ridanläggningar; 0,8 Mkr. Helårseffekten beräknas uppgå till 9,0 Mkr. Äskanden från stiftelser: Utökat bidrag till stiftelsen Malmö Sommargårdar; 2,3 Mkr Fritidsnämndens totala äskande för år 2014 uppgår till 8,1 Mkr. Fritidsnämnden, Budgetskrivelse 2014 Facknämnder 18(20)

20 5 Övriga synpunkter Sporthallar och gymnastiksalar används till såväl skolverksamhet som fritidsverksamhet och i de flesta fallen är fritidsnämnden 2:a hands hyresgäst. Hyran som fritidsnämnden erlägger är i många fall låg i förhållande till nyttjandegraden. Med tanke på att kostnadsfördelningen mellan skolverksamhet och fritidsverksamhet påverkar vilken ersättning som friskolor får bedömer fritidsnämnden att det finns ekonomisk grund för en översyn av kostnadsfördelningen för sporthallar och gymnastiksalar mellan fritidsnämnden respektive grundskolenämnd och gymnasienämnd. Grundskolenämndens förvänta utbyggnad av nya skolor med ytor för idrotts och hälsa är omfattande under perioden fram till Fritidsnämnden vill i samband med detta framhålla att mellanskillnaden i årligt kommunbidrag mellan en gymnastiksal och en fullstor sporthall beräknas uppgår till mellan tkr. En sporthall nyttjas i betydligt högre utsträckning av föreningslivet än en gymnastiksal. Fritidsnämnden skulle kunna frånhända sig ett antal grusplaner och därmed frigöra yta för byggande av förskolor eller LSS-boende. Detta förutsätter dock att fritidsnämnden ges budgetmässiga förutsättningar att öka andelen konstgräsplaner. Fritidsnämnden, Budgetskrivelse 2014 Facknämnder 19(20)

21 6 Områdesprogram för socialt hållbart Malmö Vilka insatser planerar nämnden för i arbetet med Områdesprogram för ett socialt hållbart Malmö under år 2014? En fortsatt dialog kommer ske med samtliga fem områdesprogram via framförallt grupperna Kultur och Fritid. Fokus kommer att ligga på att informera om nämndens anläggningsutbud och vilken verksamhet som föreningslivet bedriver inom respektive område. Vilka effekter av insatserna förväntas? Nämndens insatser kan förhoppningsvis leda till ökad föreningsaktivitet inom de berörda områdena och därmed förbättras barn och ungdomars möjlighet till meningsfull fritid. Vilka resurser planerar nämnden att avsätta för arbetet med områdesprogrammen under år 2014? Ange resurser i kronor samt årsarbetare (uppdelat per funktion). Fritidsnämnden har avsatt budgetutrymme för att stödja och utveckla spontanverksamhet. Stipendiet Fritidsexpressen är lanserat och kan bland annat fungera som stöd för lokala initiativ i områdesprogrammen. Vidare är nämnden lyhörd för de prioriteringar som respektive område formulerar och strävar efter att kunna bidra till utveckling i samtliga områden. Tjänstemän från fritidsförvaltningen är delaktiga i de Kultur och fritidsgrupper som finns i Seved, Herrgården, Hyllie-Kroksbäck, Lindängen och Segevång. Antalet nedlagda timmar beräknas uppgå till 200. Fritidsnämnden, Budgetskrivelse 2014 Facknämnder 20(20)

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna budgetskrivelse 2015 och översända densamma till kommunstyrelsen

Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna budgetskrivelse 2015 och översända densamma till kommunstyrelsen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-03-12 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Budgetskrivelse 2015 FRI-2014-46 Sammanfattning Fritidsnämnden ska inkomma till kommunstyrelsen med

Läs mer

godkänna delårsrapport 3 och översända densamma till kommunstyrelsen omedelbart justera paragrafen

godkänna delårsrapport 3 och översända densamma till kommunstyrelsen omedelbart justera paragrafen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-10-15 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Delårsrapport 3 FRI-2013-2480 Sammanfattning Nämndens nettokostnad för perioden januari september

Läs mer

Tjänsteskrivelse Malin Midler Norén Planeringssekreterare. Hyra av isträningshall vid Malmö Arena

Tjänsteskrivelse Malin Midler Norén Planeringssekreterare. Hyra av isträningshall vid Malmö Arena Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (3) Datum 2013-04-12 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Malin.Midler-Noren@malmo.se Hyra av isträningshall vid Malmö Arena FRI-2013-325

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos godkänna utfallsprognos 2 och lägga den till handlingarna Vår referens

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos godkänna utfallsprognos 2 och lägga den till handlingarna Vår referens Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-11-03 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef gert-ove.gren@malmo.se Tjänsteskrivelse Utfallsprognos 2 2014 FRI-2014-51 Sammanfattning Förvaltningen har

Läs mer

Budgetskrivelse 2015. Kommunfullmäktige

Budgetskrivelse 2015. Kommunfullmäktige Budgetskrivelse 2015 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Nämndens verksamhetsinriktning... 5 3 Kommunfullmäktigemål... 6 3.1 Ungdomsarbetslösheten ska minska... 6 3.2 Malmöbor

Läs mer

Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna delårsrapporten och översända densamma till kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna delårsrapporten och översända densamma till kommunstyrelsen. SIGNERAD Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-05-15 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef gert-ove.gren@malmo.se Tjänsteskrivelse Delårsrapport 1-2015 FRI-2014-4095 Sammanfattning Nämndens

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos godkänna utfallsprognos 1 och lägga den till handlingarna Vår referens. Ekonomiavdelningen

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos godkänna utfallsprognos 1 och lägga den till handlingarna Vår referens. Ekonomiavdelningen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-03-11 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Utfallsprognos 1 2014 FRI-2014-50 Sammanfattning Efter två månaders utfall ska förvaltningen lämna

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Budgetskrivelse 2016

Tjänsteskrivelse. Budgetskrivelse 2016 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-03-06 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef gert-ove.gren@malmo.se Tjänsteskrivelse Budgetskrivelse 2016 FRI-2014-4087 Sammanfattning Fritidsnämnden ska

Läs mer

Ärendet Förvaltningen har upprättat ett förslag till internbudget för 2014, se bifogad handling.

Ärendet Förvaltningen har upprättat ett förslag till internbudget för 2014, se bifogad handling. Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (3) Datum 2013-12-05 Vår referens Ekonomiavdelning Tjänsteskrivelse Internbudget 2014 FRI-2013-2673 Sammanfattning Förvaltningen har utarbetat förslag till internbudget

Läs mer

godkänna delårsrapporten och översända densamma till kommunstyrelsen att

godkänna delårsrapporten och översända densamma till kommunstyrelsen att Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Ekonomiavdelningen Ärende nr: 2 Datum: 2012-09-17 Ärende: Delårsrapport 2 Sammanfattning: Föreligger delårsrapport för perioden januari-augusti. Nämndens

Läs mer

Fastighetskontoret, LiMa

Fastighetskontoret, LiMa Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Administrativa avdelningen Ärende nr: 2 Datum: 2012-10-02 Initierare: Fastighetskontoret, LiMa Ärende: Lokalförsörjningsplan 2013-2022 Sammanfattning:

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utvärdering av fritidsexpressen

Tjänsteskrivelse. Utvärdering av fritidsexpressen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2014-12-08 Vår referens Anna Jönsson Föreningssekreterare anna.38.jonsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Utvärdering av fritidsexpressen FRI-2014-1480 Sammanfattning

Läs mer

Tjänsteskrivelse. VM i ishockey för damer 2015

Tjänsteskrivelse. VM i ishockey för damer 2015 SIGNERAD 2014-08-15 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2014-08-13 Vår referens Anders Spjuth Projektledare Tjänsteskrivelse Anders.Spjuth@malmo.se VM i ishockey för damer 2015 STK-2014-833 Sammanfattning

Läs mer

Fritidsnämnden föreslås besluta att

Fritidsnämnden föreslås besluta att Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Administrativa avdelningen Ärende nr: 8 Datum: 2012-11-27 Ärende: Avveckling av plan på uppförande av Nationalarena i Bowling samt hemställan hos Kommunstyrelsen

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (1) BESLUTSFÖRSLAG. Bo Sjöström. Rapport miljöarbetet 2009-2012

Fritidsförvaltningen 1 (1) BESLUTSFÖRSLAG. Bo Sjöström. Rapport miljöarbetet 2009-2012 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-01-28 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Rapport miljöarbetet 2009-2012 Sammanfattning I följande ärende kommer en beskrivning av vad som genomförts

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (1) BESLUTSFÖRSLAG Ekonomiavdelningen. Årsanalys 2012

Fritidsförvaltningen 1 (1) BESLUTSFÖRSLAG Ekonomiavdelningen. Årsanalys 2012 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-02-06 Vår referens Ekonomiavdelningen BESLUTSFÖRSLAG Årsanalys 2012 Sammanfattning Nämndens nettokostnad för 2012 uppgick till 346 Mkr, vilket var en ökning

Läs mer

Ansökan om att arrangera en internationell friidrottsgala på Malmö stadion

Ansökan om att arrangera en internationell friidrottsgala på Malmö stadion Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2013-06-04 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Malin.Midler-Noren@malmo.se Ansökan om att arrangera en internationell friidrottsgala

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. Internkontrollplan 2013 FRN-FRI

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. Internkontrollplan 2013 FRN-FRI Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-01-24 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Internkontrollplan 2013 FRN-FRI-2012-03085 Sammanfattning Det primära syftet med intern kontroll är att

Läs mer

Delårsrapport Fritidsnämnden

Delårsrapport Fritidsnämnden Delårsrapport 2 2011 Fritidsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Uppföljning av målen... 3 2.1 Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande... 3 2.2 Malmö stads förvaltningar

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2015-11-05 Vår referens Daniel Blennow Controller Daniel.Blennow@malmo.se Tjänsteskrivelse 2016 SOFN-2015-525 Sammanfattning Med utgångspunkt i kommunfullmäktiges

Läs mer

Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012

Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012 Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012 Foto: Angarnssjöängen, Fritidsförvaltningen 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 1 Fritidsnämndens uppgift... 1 Förutsättningar för fritidsnämndens verksamhet

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. KFUM KIOSK - Ansökan om verksamhetsbidrag FRI-FRN

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. KFUM KIOSK - Ansökan om verksamhetsbidrag FRI-FRN Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-01-17 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG KFUM KIOSK - Ansökan om verksamhetsbidrag FRI-FRN-2012-02628 Sammanfattning KFUM KIOSK har ansökt om verksamhetsbidrag

Läs mer

Folkets Gård förvaltningsövergripande nystart av minibondgård i Folkets

Folkets Gård förvaltningsövergripande nystart av minibondgård i Folkets Malmö stad Stadskontoret 1 (3) Datum 2015-03-17 Vår referens Katarina Dettmark Controller katarina.dettmark@malmo.se Tjänsteskrivelse Folkets Gård förvaltningsövergripande nystart av minibondgård i Folkets

Läs mer

Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden

Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden 2014-09-25 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2014/140-041 KFKS 2014/240-041 Fritidsnämnden Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Årsanalys 2011 Facknämnder. Fritidsnämnden

Årsanalys 2011 Facknämnder. Fritidsnämnden Årsanalys 2011 Facknämnder Fritidsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Uppföljning av målen... 5 2.1 Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande... 5 2.2 Malmö stads förvaltningar

Läs mer

Idrottsprogram för god folkhälsa

Idrottsprogram för god folkhälsa Idrottsprogram för god folkhälsa Vision 2030 är en ledstjärna för kommunens långsiktiga utveckling. Den beskriver hur vi vill att det ska vara i Kungsbacka kommun år 2030. I Kungsbacka vill vi ha ett rikt

Läs mer

Delegationsbeslut - bevilja Flamman Ungdomarnas Hus ansökan om bidrag för kl aktiviteter.

Delegationsbeslut - bevilja Flamman Ungdomarnas Hus ansökan om bidrag för kl aktiviteter. Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2014-03-11 Vår referens Sara Mellander Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Sara.Mellander@malmo.se Förteckning över delegerade beslut 2014 FRI-2013-3422 Sammanfattning

Läs mer

Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag

Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag uppolfie STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Sten Larsson 2016-09-06 IFN-2016-0113 Idrott- och fritidsnämnden Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag Förslag till beslut

Läs mer

Utökad budgetram till kultur- och fritidsnämnden för täckande av uppkomna hyres- och driftkonsekvenser för hyra av idrottslokaler i Skjulsta

Utökad budgetram till kultur- och fritidsnämnden för täckande av uppkomna hyres- och driftkonsekvenser för hyra av idrottslokaler i Skjulsta Kommunledningskontoret 2015-02-25 1 (5) Ekonomi och kvalitet Benny Larsson 016-710 87 26 KSKF2015:135 Kommunstyrelsen Utökad budgetram till kultur- och fritidsnämnden för täckande av uppkomna hyres- och

Läs mer

Fritidsnämndens reviderade ansökan om jämställdhetsbidrag

Fritidsnämndens reviderade ansökan om jämställdhetsbidrag Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Administrativa avdelningen Ärende nr: 7 Datum: 2012-03-06 Ärende: Fritidsnämndens reviderade ansökan om jämställdhetsbidrag Sammanfattning: Den 1 mars

Läs mer

E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242

E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242 E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242 Sida 4 av 129 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-10-05 Dnr: BN 2018/242 Bildningsnämnden Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ljungvalla Tennis

Läs mer

Detaljerad investeringsbudget och kompletteringar till 2020

Detaljerad investeringsbudget och kompletteringar till 2020 Kultur- och fritidsnämnden 2019-10-09 Kultur- och fritidsförvaltningen Ekonomi KFN/2019:123 Annika Einarsson 3193 1 (5) Kultur- och fritidsnämnden Detaljerad investeringsbudget och kompletteringar till

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN VISION I Karlskrona ska idrotts- och fritidsverksamheten vara ett naturligt inslag i det dagliga livet. Med ett rikt, varierat och synligt fritidsutbud gör vi vår kommun

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Fritidsnämnden 1 Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid 2019-05-16 08:30 Plats Henrik Smithsgatan 13 Ordförande Ledamöter Ersättare Övriga deltagare Eva Christina Bertz (L) Sven-Erik

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Konstgräsplaner

Tjänsteskrivelse. Konstgräsplaner Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-02-26 Vår referens Marja-Leena Ruuska Lokalsamordnare marja-leena.ruuska@malmo.se Tjänsteskrivelse Konstgräsplaner FRI-2014-4085 Sammanfattning Fritidsförvaltningen

Läs mer

Sporthall och 7-spelarplan på Kvarnholmen

Sporthall och 7-spelarplan på Kvarnholmen 2017-02-23 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2017/34 Fritidsnämnden Sporthall och 7-spelarplan på Kvarnholmen Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden förordar att kommunen ska hyra sporthallen och 7-spelarplanen

Läs mer

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för:

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: . Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: Vallentuna kommun Folkhälsa Integration Jämställdhet Social fostran All föreningsidrotts (inkl. fotboll) huvudsakliga syfte är att bedriva sin

Läs mer

Fritidsnämnden föreslås besluta

Fritidsnämnden föreslås besluta Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggare: Saam Beik Ärende nr: 11 Datum: 2012-10-30 Ärende: Sammanfattning: Förslag till beslut: Anmälan av delegerade beslut Förvaltningen anmäler delegerade beslut

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Rapport Kul i fem Handläggare. Anna Jönsson Föreningssekreterare

Tjänsteskrivelse. Rapport Kul i fem Handläggare. Anna Jönsson Föreningssekreterare Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-08-05 Handläggare Anna Jönsson Föreningssekreterare anna.38.jonsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport Kul i fem FRI-2014-1475 Sammanfattning Under februarilovet

Läs mer

Budgetmotion

Budgetmotion Sida 1 SD MJÖLBY Budgetmotion 2017-2019 ANSVAR TRYGGHET TRADITION Sida 2 Sverigedemokraterna i Mjölby har vid kommunstyrelsens sammanträde den 18 maj lagt fram vårt budgetförslag för perioden 2017-2019.

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Preliminära nämndsmål för servicenämnden 2016

Tjänsteskrivelse. Preliminära nämndsmål för servicenämnden 2016 Malmö stad Serviceförvaltningen 1 (1) Datum 2015-10-16 Vår referens Maria Hultin Utvecklingssamordnare Maria.Hultin@malmo.se Tjänsteskrivelse Preliminära nämndsmål för servicenämnden 2016 SN-2015-1611

Läs mer

Yttrande till Konkurrensverket: Nationalarena i bowling

Yttrande till Konkurrensverket: Nationalarena i bowling Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Administrativa avdelningen Ärende nr: 6 Datum: 2012-04-10 Ärende: Yttrande till Konkurrensverket: Nationalarena i bowling Sammanfattning: Konkurrensverket

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan 2015

Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan 2015 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2015-02-01 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef gert-ove.gren@malmo.se Tjänsteskrivelse Intern kontrollplan 2015 FRI-2014-4077 Sammanfattning Det primära syftet

Läs mer

Sammanfattning Rapport om brukarundersökningarna på ishallarna våren 2013.

Sammanfattning Rapport om brukarundersökningarna på ishallarna våren 2013. Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2013-09-09 Vår referens Gabriella Fricke Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse gabriella.fricke@malmo.se Brukarundersökningar våren 2013 FRI-2013-2418 Sammanfattning

Läs mer

Sammanställning av brukarundersökningar utförda sommaren 2014

Sammanställning av brukarundersökningar utförda sommaren 2014 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-10-08 Vår referens Jens Trondman Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Jens.Trondman@malmo.se Sammanställning av brukarundersökningar utförda sommaren

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Ansökan om ekonomiskt bidrag till LdB FC Malmö 2013

Tjänsteskrivelse. Ansökan om ekonomiskt bidrag till LdB FC Malmö 2013 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2013-05-16 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Malin.Midler-Noren@malmo.se Ansökan om ekonomiskt bidrag till LdB FC Malmö

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Fritidsnämnden 1 (8) Sammanträdestid 2015-02-19, kl. 16.00 Kallelse och föredragningslista Plats Ledamöter Ersättare Övriga deltagare Malmö Isstadion, konferensrum Icing Frida Trollmyr (S) Ordförande

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Verksamhetsplan 2014 - fritidsnämnden

Tjänsteskrivelse. Verksamhetsplan 2014 - fritidsnämnden Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-11-26 Vår referens Per Evenäs Controller Tjänsteskrivelse per.evenas@malmo.se Verksamhetsplan 2014 - fritidsnämnden FRI-2013-2672 Sammanfattning Fritidsnämndens

Läs mer

Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025

Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025 2015-09-30 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2015/130-829 Fritidsnämnden Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025 Förslag till beslut Fritidsnämnden beslutar att föreslå natur- och trafiknämnden att

Läs mer

Ändrade lånevillkor och fortsatt borgensåtagande för lån till Malmö Automobilklubb

Ändrade lånevillkor och fortsatt borgensåtagande för lån till Malmö Automobilklubb SIGNERAD Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-10-02 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef gert-ove.gren@malmo.se Tjänsteskrivelse Ändrade lånevillkor och fortsatt borgensåtagande för lån till

Läs mer

Norrbottensgården på Hertsön/Kalvholmen

Norrbottensgården på Hertsön/Kalvholmen Fritidsnämnden 2012-04-18 36 76 Norrbg./Hertsön.p04 Dnr 12.89-81 Norrbottensgården på Hertsön/Kalvholmen Ärendebeskrivning Ridföreningarna verksamma på Hertsön/Kalvholmen; Luleå Ridklubb, Luleå Ryttarförening

Läs mer

Sammanfattning Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad förteckning.

Sammanfattning Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad förteckning. SIGNERAD 2013-09-02 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-09-02 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Malin.Midler-Noren@malmo.se Anmälan av delegerade beslut

Läs mer

Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna informationen och lägga den till handlingarna

Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna informationen och lägga den till handlingarna Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Föreningsavdelningen Ärende nr: 17 Datum: 2012-08-14 Ärende: Sammanfattning: Tilldelning av träningstider utomhus vecka 40-48 Föreningsavdelningen tilldelar

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1

Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1 Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1 Nämndens samtliga mål med indikatorer Nämndens viktigaste mål för verksamheten En attraktiv kommun: Ett rikt och synligt kultur- idrotts- och fritidsliv ska bidra till

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Fritidsförvaltningens prislista 2014. Tjänsteskrivelse Prislista 2014 Prislista Idrottsmuseet Fotokopior 2014 Prislista 2014_AU

Tjänsteskrivelse. Fritidsförvaltningens prislista 2014. Tjänsteskrivelse Prislista 2014 Prislista Idrottsmuseet Fotokopior 2014 Prislista 2014_AU Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (6) Datum 2013-10-07 Vår referens Yvonne Gustafsson Avdelningschef Tjänsteskrivelse yvonne.gustafsson@malmo.se Fritidsförvaltningens prislista 2014 FRI-2013-2431 Sammanfattning

Läs mer

Sammanfattning Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad förteckning.

Sammanfattning Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad förteckning. SIGNERAD Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-01-07 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Anmälan av delegerade beslut FRI-FRN-2013- Sammanfattning Förvaltningen anmäler delegerade beslut

Läs mer

Rädda Barnen ansökan om bidrag för projektet Barn till hav och skog 2013 FRN-FRI-2012-02811

Rädda Barnen ansökan om bidrag för projektet Barn till hav och skog 2013 FRN-FRI-2012-02811 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (3) Datum 2013-02-25 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Rädda Barnen ansökan om bidrag för projektet Barn till hav och skog 2013 FRN-FRI-2012-02811 Sammanfattning

Läs mer

Utökat startbeslut för Centrum för idrott och kultur, CIK KS-2015/742

Utökat startbeslut för Centrum för idrott och kultur, CIK KS-2015/742 Sida 1 av 5 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Eva Mårtensson Datum KS-2015/742 Lokalförsörjningschef 2015-12-21 Lena Larsson Fritids- och kulturchef Kommunstyrelsen Utökat startbeslut för Centrum

Läs mer

Mål- och resursplan

Mål- och resursplan Kultur- och fritidsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-09-17 38 Mål- och resursplan 2019-2021 KUFRN 2018/13 Beslut Kultur- och fritidsnämnden godkänner förvaltningens förslag till Mål- och resursplan 2019-2021

Läs mer

Marge Aab Svensson (m), ordförande Karin Unnerstad (fp) Tommy Eckelöv (s) Jan-Åke Bredberg, fritidschef Marie-Louise Bornholm, nämndsekreterare

Marge Aab Svensson (m), ordförande Karin Unnerstad (fp) Tommy Eckelöv (s) Jan-Åke Bredberg, fritidschef Marie-Louise Bornholm, nämndsekreterare Fritidsnämndens arbetsutskott 16 april 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Mörbyrummet, Fritidskontoret Tuna torg 15, Vallentuna, måndagen den 16 april 2007, kl. 08.00-10.00 Marge Aab Svensson

Läs mer

Sammanfattning Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad förteckning.

Sammanfattning Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad förteckning. SIGNERAD Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (6) Datum 2013-12-02 Vår referens Malin Midler Norén Utvecklingssekreterare Tjänsteskrivelse Malin.Midler-Noren@malmo.se Anmälan av delegerade beslut FRI-2013-598

Läs mer

uplinla Nya idrottsanläggningar i Gunsta Förslag till beslut Idrotts- och fritidsnämnden föreslås besluta

uplinla Nya idrottsanläggningar i Gunsta Förslag till beslut Idrotts- och fritidsnämnden föreslås besluta uplinla STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN it Handläggare Datum Diarienummer Larsson Sten 2018-03-16 IFN-2018-0063 Idrott- och fritidsnämnden Nya idrottsanläggningar i Gunsta Förslag till beslut Idrotts- och fritidsnämnden

Läs mer

Tjänsteskrivelse 2013-06-0422. Anna Jönsson Föreningssekreterare. anna.38.jonsson@malmo.se. Bidrag för aktiviteter kl 14-17

Tjänsteskrivelse 2013-06-0422. Anna Jönsson Föreningssekreterare. anna.38.jonsson@malmo.se. Bidrag för aktiviteter kl 14-17 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (10) Datum 2013-06-0422 Vår referens Anna Jönsson Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse anna.38.jonsson@malmo.se Bidrag för aktiviteter kl 14-17 FRI-2013-304 Sammanfattning

Läs mer

Inhyrning av Liljeholmshallarna

Inhyrning av Liljeholmshallarna Idrottsförvaltningen Ekonomienheten Sida 1 (5) 2019-01-27 IDN 2019-02-19 Handläggare Susanne Olsson Telefon: 08-508 28 426 Till Idrottsnämnden Inhyrning av Liljeholmshallarna Förvaltningens förslag till

Läs mer

Verksamhetsbidrag utanför ordinarie bidragssystem Föreningen Idrott För Handikappade (FIFH) FRI

Verksamhetsbidrag utanför ordinarie bidragssystem Föreningen Idrott För Handikappade (FIFH) FRI SIGNERAD Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-12-10 Vår referens Demal Zetterman Föreningssekreterare Demal.Zetterman@malmo.se Tjänsteskrivelse Verksamhetsbidrag utanför ordinarie bidragssystem

Läs mer

Inhyrning av idrottshall på Skansbrogatan 5B, Folksamhuset

Inhyrning av idrottshall på Skansbrogatan 5B, Folksamhuset Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-09-04 IDN 2014-09-23 Handläggare Jan Sågström Telefon: 508 26 238 Till Idrottsnämnden Inhyrning av idrottshall på Skansbrogatan 5B, Folksamhuset Genomförandebeslut

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Motion om att utreda möjligheterna att i någon form återskapa Mästargalan (M)

Tjänsteskrivelse. Motion om att utreda möjligheterna att i någon form återskapa Mästargalan (M) Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-10-07 Vår referens Charlotte Bernström Avdelningschef Tjänsteskrivelse charlotte.bernstrom@malmo.se Motion om att utreda möjligheterna att i någon form

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förteckning av skrivelser och protokoll. som är registrerade den 1-31 maj Vår referens

Tjänsteskrivelse. Förteckning av skrivelser och protokoll. som är registrerade den 1-31 maj Vår referens SIGNERAD 2013-06-03 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-06-03 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Malin.Midler-Noren@malmo.se Förteckning av skrivelser och

Läs mer

Tertialrapport, januari-april FN

Tertialrapport, januari-april FN Tertialrapport, januari-april 216 7 FN 216.31 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Fritidsnämndens arbetsutskott 216-5-19 PROTOKOLLET ÄR OJUSTERAT 35 Tertialrapport, januari-april 216 (FN 216.31)

Läs mer

KALLELSE OCH DAGORDNING

KALLELSE OCH DAGORDNING Malmö stad Fritidsnämnden 1 (7) Sammanträdestid 2013-04-18 Kl.17.00 KALLELSE OCH DAGORDNING Plats Ledamöter Ersättare Övriga deltagare Fritidsförvaltningen Henrik Smithsgatan 13, Studion, vån 6 Frida Trollmyr

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Fritidsnämnden 1 Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid 2018-12-13 15:00 Plats Henrik Smithsgatan 13 Ordförande Ledamöter Ersättare Övriga deltagare Frida Trollmyr (S) Andreas Holmgren

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Malmöinitiativ Bandybana Malmö. avge yttrandet enligt förslag i ärendet, samt justera paragrafen omedelbart

Tjänsteskrivelse. Malmöinitiativ Bandybana Malmö. avge yttrandet enligt förslag i ärendet, samt justera paragrafen omedelbart Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-10-27 Vår referens Daniel Olsson Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse daniel.x.olsson@malmo.se Malmöinitiativ Bandybana Malmö FRI-2014-2805 Sammanfattning

Läs mer

Hållbar idrott Idrottspolitiskt program. Handlingsplan

Hållbar idrott Idrottspolitiskt program. Handlingsplan Hållbar idrott Idrottspolitiskt program Handlingsplan 2014 2016 Innehåll Hållbar Idrott Gävle...4 Idrottens roll i Gävle...5 Stöd till föreningar...6 Idrotten ska vara tillgänglig för alla...6 Organiserad

Läs mer

Svar på skrivelse angående Aspuddsbadet

Svar på skrivelse angående Aspuddsbadet IDROTTSFÖRVALTNINGEN FASTIGHETSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-08-12 NR 20 Handläggare: Niklas Karlsson Telefon: 508 27 974 Till Idrottsnämnden den 16 september 2008 Svar på skrivelse angående Aspuddsbadet

Läs mer

Motala kommun genom dess bndningsnämnd, org.nr 212000-2817 ("kommunen") 591 86 Motala

Motala kommun genom dess bndningsnämnd, org.nr 212000-2817 (kommunen) 591 86 Motala NYTTJ AN DERATTS AVTAL Parter: Motala Idrottspark AB, org.nr 556849-1913 ("MIPAB") Box 48, 591 21 Motala Bildningsnämnden 2013-08- 2 8 Ämnrin nr,.,..,, "-ih! nr. r

Läs mer

Verksamhetsplan Områdesprogram Holma och Kroksbäck - bilaga till Verksamhetsplan för Hyllie stadsdelsförvaltning 2013

Verksamhetsplan Områdesprogram Holma och Kroksbäck - bilaga till Verksamhetsplan för Hyllie stadsdelsförvaltning 2013 Verksamhetsplan 2013 Områdesprogram - bilaga till Verksamhetsplan för Hyllie stadsdelsförvaltning 2013 Upprättad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-11-29 Siv Jensen Hyllie stadsdelsförvaltning Avdelningen

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Hyressättning vid Föreningarnas Hus

Tjänsteskrivelse. Hyressättning vid Föreningarnas Hus SIGNERAD 2015-09-07 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-09-18 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef gert-ove.gren@malmo.se Tjänsteskrivelse Hyressättning vid Föreningarnas Hus FRI-2015-1859

Läs mer

Nämndsbudget och intern kontrollplan 2015 för Finansförvaltning -ekonomisk redogörelse

Nämndsbudget och intern kontrollplan 2015 för Finansförvaltning -ekonomisk redogörelse Malmö stad Stadskontoret 1 (1) Datum 2015-03-16 Vår referens Mats Hansson Budgetchef mats.r.hansson@malmo.se Tjänsteskrivelse Nämndsbudget och intern kontrollplan 2015 för Finansförvaltning -ekonomisk

Läs mer

Ansökan från Degerfors IF

Ansökan från Degerfors IF Ekonomiavdelningen Madelene Hedström 0586-482 67 madelene.hedstrom@degerfors.se TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-01 Ert datum Kommunstyrelsen Referens KS 00211-2016 Er referens 1(5) Ansökan från Degerfors IF Förslag

Läs mer

Granskning av drift och skötsel av anläggningar och samverkan med föreningsliv

Granskning av drift och skötsel av anläggningar och samverkan med föreningsliv Varbergs kommun Sammanträdesprotokoll Kultur- och fritidsnämnden 2018-11-21 1 Kfn 153 Dnr KFN 2018/0089 Granskning av drift och skötsel av anläggningar och samverkan med föreningsliv Beslut Kultur- och

Läs mer

Ansökan från Sofielunds Folkets Hus om kronor för ökade hyresoch

Ansökan från Sofielunds Folkets Hus om kronor för ökade hyresoch Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2013-12-17 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Ansökan från Sofielunds Folkets Hus om 150 000 kronor för ökade hyresoch flyttkostnader för hösten 2012.

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) Plats och tid Mörbyrummet, fritidsförvaltningen, Vallentuna, kl 09.00 10.45. ande Åke Uddén (C), ordförande, Roger Gadde (M), Tommy Eckelöv (S). Ersättare

Läs mer

55 Tjänsteskrivelse 1 (5)

55 Tjänsteskrivelse 1 (5) 55 Tjänsteskrivelse 1 (5) 2009-08-18 Dnr FRN 2009/55 Fritidsnämnden Brukarundersökning fotbollsplaner 2009 Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till protokollet Sammanfattning En målstyrd

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Delrapport om internkontrollarbetet för år Tjänsteskrivelse delårsrapport internkontroll Bilaga: Intern kontrollplan 2013

Tjänsteskrivelse. Delrapport om internkontrollarbetet för år Tjänsteskrivelse delårsrapport internkontroll Bilaga: Intern kontrollplan 2013 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-09-09 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Delrapport om internkontrollarbetet för år 2013 FRI-2013-2447 Sammanfattning Fritidsnämnden beslutade

Läs mer

Förslag till beslut Grundskolenämnden föreslås besluta att godkänna föreliggande förslag i enlighet med vad som anförts i ärendet

Förslag till beslut Grundskolenämnden föreslås besluta att godkänna föreliggande förslag i enlighet med vad som anförts i ärendet SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum Tjänsteskrivelse 2014-02-28 Vår referens Bo-Göran Pettersson Utredningsuppdrag stöd till föreningar och ideella organisationer GrF-2014/2470 Sammanfattning

Läs mer

Ekonomikontoret Datum:

Ekonomikontoret Datum: ED 1:34 Jordbrons Företagshotell i Dals-Eds kommun Bakgrund Dals-Eds kommun äger en äldre industrifastighet på c:a 6 000 m 2. Under åren 2007 till 2009 byggdes delar av ovanstående fastighet (c:a 800 m

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Prislista 2019 FRI

Tjänsteskrivelse. Prislista 2019 FRI Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2018-10-19 Vår referens Sara Sätterberg Planeringssekreterare sara.satterberg@malmo.se Tjänsteskrivelse Prislista 2019 FRI-2018-2617 Sammanfattning Fritidsförvaltningen

Läs mer

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag 2015-2018 Uppsala är en bra stad att bo och leva i, men: Stora grupper i förskola och skola Segregation Bostadsbrist Arbetslöshet hög konkurrens om

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS 2015-05-05 [1] KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS Gemensamt förslag [2] Kommunfullmäktiges mål 2015-2018 Styrmodellen De av kommunfullmäktige fastställda målen för mandatperioden 2015-2018

Läs mer

Fördelningsprinciper med öppethållande 2015 tillägg gymnastiken

Fördelningsprinciper med öppethållande 2015 tillägg gymnastiken SIGNERAD 2015-03-23 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2015-03-20 Vår referens Amir Nuhanovic Föreningssekreterare amir.nuhanovic@malmo.se Tjänsteskrivelse Fördelningsprinciper med öppethållande

Läs mer

Sammanfattning Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad förteckning.

Sammanfattning Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad förteckning. SIGNERAD Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (9) Datum 2013-11-05 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Malin.Midler-Noren@malmo.se Anmälan av delegerade beslut FRI-2013-598

Läs mer

2. Rutiner vid fördelning av tränings- och tävlingstider samt arrangemang... 3

2. Rutiner vid fördelning av tränings- och tävlingstider samt arrangemang... 3 1(9) 2(9) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Rutiner vid fördelning av tränings- och tävlingstider samt arrangemang... 3 3. Principer vid fördelning av tränings- och tävlingstider samt arrangemang... 5 4. Alkoholservering

Läs mer

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD)

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Utlåtande 2017:112 RIV (Dnr 106-1450/2016) Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:103) av Per

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Remiss: Strategi för jämställd personalpolitik

Tjänsteskrivelse. Remiss: Strategi för jämställd personalpolitik Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2013-04-29 Vår referens Daniel Blennow Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Daniel.Blennow@malmo.se Remiss: Strategi för jämställd personalpolitik FRI-2013-766

Läs mer

Henrik Smithsgatan 13, Studion

Henrik Smithsgatan 13, Studion Malmö stad Fritidsnämnden 1 Protokoll Sammanträdestid 2015-05-27 kl. 16:00 Sluttid: 18:00 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Henrik Smithsgatan 13, Studion

Läs mer

62 Rätt att ingå tilläggsavtal avseende idrottslokaler i Skjulsta samt anvisning om finansiering till kulturoch fritidsnämnden i (KSKF/2016:237)

62 Rätt att ingå tilläggsavtal avseende idrottslokaler i Skjulsta samt anvisning om finansiering till kulturoch fritidsnämnden i (KSKF/2016:237) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-04-12 Sida 1(4) 62 Rätt att ingå tilläggsavtal avseende idrottslokaler i Skjulsta samt anvisning om finansiering till kulturoch fritidsnämnden i

Läs mer

Uppföljning av investeringar

Uppföljning av investeringar -02-20 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN /24 Fritidsnämnden Uppföljning av investeringar Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till protokollet. Ärendet I tabellen nedan redovisas en kortfattad

Läs mer

Fritids- plan 2009-2013. Landskrona stad

Fritids- plan 2009-2013. Landskrona stad Fritids- 2009-2013 plan Landskrona stad Plan för idrott och friluftsliv i Landskrons stad 2009-2013 BAKGRUND Idrotten i samhället Statens stöd till idrotten Målet med den nationella idrottspolitiken är:

Läs mer