Fritidsförvaltningen 1 (1) BESLUTSFÖRSLAG Ekonomiavdelningen. Årsanalys 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fritidsförvaltningen 1 (1) BESLUTSFÖRSLAG Ekonomiavdelningen. Årsanalys 2012"

Transkript

1 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum Vår referens Ekonomiavdelningen BESLUTSFÖRSLAG Årsanalys 2012 Sammanfattning Nämndens nettokostnad för 2012 uppgick till 346 Mkr, vilket var en ökning med 4 % jämfört med Resultatet blev positivt och uppgick till 4 Mkr. I budget 2012 angav kommunfullmäktige 26 inriktningsmål för Malmö stads verksamhet. I bifogad årsanalys för 2012 redovisas nämndens arbete med de mål som berör fritidsnämnden. Årsanalysens kapitel 3 innehåller en särskild uppföljning av nämndens verksamhetsplan Detta avsnitt kommer inte att översändas till kommunstyrelsen. Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att att att godkänna årsanalys 2012 och översända densamma till kommunstyrelsen godkänna uppföljningen avseende verksamhetsplan 2012 och lägga den till handlingarna omedelbart justera paragrafen Beslutsunderlag Årsanalys 2012 Fritidsnämnden Beslutsplanering Fritidsnämndens Arbetsutskott Fritidsnämnden Ärendet Förvaltningen har upprättat ett förslag till årsanalys 2012, se bifogad handling. Ansvariga Bo Sjöström, fritidsdirektör SIGNERAD

2 Årsanalys 2012 Fritidsnämnden

3 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Uppföljning av målen Ungdomsarbetslösheten ska minska Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande Malmö stads förvaltningar ska arbeta aktivt med näringslivsutveckling och för att fler företag skapas i och flyttar till Malmö Förskolan ska byggas ut i en sådan takt att alla barn vars föräldrar så efterfrågar kan erbjudas en förskoleplats med god kvalitet inom lagstadgad tid Alla skolor ska se till att varje elev får möjlighet att uppnå målen i skolan Malmös elever ska känna sig trygga och trivas i sin skola Malmö stad ska ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på jämställdhetsområdet Malmöborna ska känna sig trygga i sin stad Malmös barn och ungdomar ska ha tillgång till meningsfull fritid I Malmö ska flickor och pojkar kunna delta i fritidsverksamheterna på lika villkor Andelen med utländsk bakgrund av kommunens medarbetare på alla nivåer ska motsvara andelen av den totala befolkningen Malmö stads medarbetare ska ha möjlighet att arbeta heltid eller önskad tjänstgörningsgrad Andelen timavlönade timmar, utförda av medarbetare som önskar längre vikariat eller tillsvidareanställning, ska minska till förmån för tillsvidareanställningar Det ska inte finnas några osakliga löneskillnader i Malmö stad Förstahandsvalet ska vara miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor Ekologiskt och etiskt certifierade produkter ska vara förstahandsvalet vid upphandling och inköp, i andra hand ska produkterna vara upphandlade i enlighet med miljöstyrningsrådets kriterier Malmöborna ska ha god tillgång till natur-, park- och grönområden Ingen människa ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken Uppföljning av Fritidsnämndens mål Ungdomsarbetslösheten ska minska Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande Fritidsnämnden, Årsanalys 2012 Facknämnder 2(37)

4 3.3 Malmö stads förvaltningar ska arbeta aktivt med näringslivsutveckling och för att fler företag skapas i och flyttar till Malmö Förskolan ska byggas ut i en sådan takt att alla barn vars föräldrar så efterfrågar kan erbjudas en förskoleplats med god kvalitet inom lagstadgad tid Alla skolor ska se till att varje elev får möjlighet att uppnå målen i skolan Malmös elever ska känna sig trygga och trivas i sin skola Malmö stad ska ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på jämställdhetsområdet Malmöborna ska känna sig trygga i sin stad Malmös barn och ungdomar ska ha tillgång till meningsfull fritid I Malmö ska flickor och pojkar kunna delta i fritidsverksamheterna på lika villkor Andelen med utländsk bakgrund av kommunens medarbetare på alla nivåer ska motsvara andelen av den totala befolkningen Malmö stads medarbetare ska ha möjlighet att arbeta heltid eller önskad tjänstgörningsgrad Andelen timavlönade timmar, utförda av medarbetare som önskar längre vikariat eller tillsvidareanställning, ska minska till förmån för tillsvidareanställningar Det ska inte finnas några osakliga löneskillnader i Malmö stad Förstahandsvalet ska vara miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor Ekologiskt och etiskt certifierade produkter ska vara förstahandsvalet vid upphandling och inköp, i andra hand ska produkterna vara upphandlade i enlighet med miljöstyrningsrådets kriterier Malmöborna ska ha god tillgång till natur-, park- och grönområden Ingen människa ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken Uppföljning av verksamheten Viktiga händelser Nettokostnadsutveckling Uppföljning av ekonomin Resultaträkning Investeringsram Områdesprogram för socialt hållbart Malmö Hur ser dialogen med respektive Områdesprogram ut? Fritidsnämnden, Årsanalys 2012 Facknämnder 3(37)

5 6.2 På vilket sätt har nämnden deltagit i arbetet med Områdesprogrammen för socialt hållbart Malmö? Vilka specifika aktiviteter deltar ni i? Vilka specifika aktiviteter planerar ni att genomföra eller delta i? Hur stora resurser har era insatser i områdesprogrammen tagit i anspråk under 2012? Symbolförklaringar: För att på ett överskådligt sätt, snabbt visa en indikation på huruvida förvaltningens åtgärder är genomförda och haft effekt på nämndens mål används symboler. Nyckeltal: = Utfallet ligger inom ramen för nyckeltalets målvärde = Utfallet ligger något utanför ramen för nyckeltalets målvärde = Utfallet ligger tydligt utanför ramen för nyckeltalets målvärde : = Åtgärden är genomförd = Åtgärden är avslutad med avvikelse = Åtgärden är ej påbörjad Fritidsnämnden, Årsanalys 2012 Facknämnder 4(37)

6 1 Sammanfattning Nämndens nettokostnad för 2012 uppgick till 346 Mkr vilket var en ökning med 4 % jämfört med Resultatet blev positivt och uppgick till 4 Mkr. En orsak till överskottet var att nämnden hade svårt att få ansökningar till riktade bidrag såsom jämställdhetsbidrag och de bidragsformer som fanns för att stimulera till spontan fritidsaktivitet. Även nämndens anslag för bidrag till föreningar som har anställda som uppbär lönebidrag, trygghetsanställning och/eller utvecklingsanställning uppvisade ett överskott. Under året invigdes fyra nya konstgräsplaner och därmed uppgår antalet konstgräsplaner till 14. Nämnden genomförde åtgärder för att ge ridverksamheten i Malmö bättre förutsättningar. Vid de två kommunala ridanläggningarna, Hyllie Boställe och Skogsholms ridanläggning, tar kommunen numera ett större ansvar för bl.a. planerat underhåll. Därmed kan ridföreningarna koncentrera sig mer på att bedriva ridskoleverksamhet. En ny extern besiktning av Aq-va-kul genomfördes i början av året och visade på några allvarliga brister och därmed behov av akuta renoveringsåtgärder. Trots detta och andra driftstörningar under året uppvisade Aq-va-kul en besöksökning jämfört med Bland nämndens bidrag till att göra Malmö till en populär besöksstad kan nämnas sommarkonserten med rocklegenden Ozzy Osbourne på Malmö Stadion med nästan åskådare. Utdelningen av minnesplattor på Idrottens Walk of Fame på Stadiontorget blev extra uppmärksammat 2012 då Zlatan Ibrahimovic förärades med en minnesplatta. Antalet registrerade föreningar hos fritidsförvaltningen uppgick till 530 per vilket är i nivå med föregående årsskifte. Antalet bidragsberättigade föreningsaktiviteter ökade marginellt jämfört med Fritidsnämnden, Årsanalys 2012 Facknämnder 5(37)

7 2 Uppföljning av målen 2.1 Ungdomsarbetslösheten ska minska Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till målet om en minskad ungdomsarbetslöshet. Fritidsnämnden hade som mål att öka antalet ungdomspraktikanter och SEF-unga med 5 % jämfört med Antalet ökade från 34 stycken till 66 (+ 34 %). Av praktikanterna var 31 % kvinnor och 69 % var män. Ingen praktikperiod ledde direkt till en anställning, men ungdomarna fick en möjlighet att skaffa sig arbetslivserfarenhet. 2.2 Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till att malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande. Fritidsnämnden beviljar bidrag till föreningar som har anställda som uppbär lönebidrag, trygghetsanställning och/eller utvecklingsanställning. Antalet beviljade bidrag uppgick inte till budgeterad nivå utan underskreds med 2 Mkr, vilket motsvarar bidrag till drygt 50 anställningar. Samtal har förts med både föreningslivet och arbetsförmedlingen om vilka möjligheter det finns att anställa fler lönebidragsanställda inom föreningslivet. 2.3 Malmö stads förvaltningar ska arbeta aktivt med näringslivsutveckling och för att fler företag skapas i och flyttar till Malmö Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till Malmö stads näringslivsutveckling genom att marknadsföra Malmö som evenemangs- och besöksstad. Nämnden uppnådde sitt mål att öka antalet större arrangemang med minst 5 %. Under 2012 anordnades bland annat en konsert på Malmö Stadion med Ozzy Osbourne, en damlandskamp i fotboll Sverige-Kanada och en gräshandbollsturnering på Bulltofta rekreationsområde med 151 deltagande lag. 2.4 Förskolan ska byggas ut i en sådan takt att alla barn vars föräldrar så efterfrågar kan erbjudas en förskoleplats med god kvalitet inom lagstadgad tid Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till att möta utbyggnadsbehovet av förskolan. Fritidsnämnden har sett över möjligheten att avhända sig ytor, främst grusplaner med låg nyttjandegrad, till förskoleutbyggnaden. Vid Malmö idrottsplats, Sorgenfri idrottsplats samt Limhamns idrottsplats kommer delar av anläggningarnas yta att utnyttjas till förskolor. Den avvägning som fritidsnämnden har att beakta är i vilken utsträckning ytor kan avhändas för förskoleverksamhet utan att riskera malmöbornas tillgång till meningsfull fritid. 2.5 Alla skolor ska se till att varje elev får möjlighet att uppnå målen i skolan. Fritidsnämndens verksamhet med stöd till föreningsliv och möjliggörande av fritidsaktiviteter bidrar i viss grad och indirekt till elevers måluppfyllelse i skolan. Under 2012 har nämndens arbete rörande målet fokuserat på samverkan med stadsdelsnämnder genom områdesprogram där fritidsförvaltningen utgjort en länk mellan föreningsliv och skolor. Fritidsnämnden, Årsanalys 2012 Facknämnder 6(37)

8 Nämnden upplåter sina badanläggningar till skolsimundervisning och under 2012 ökade utnyttjandegraden av Rosengårdsbadet. På Stadionområdet tillhandahåller nämnden lokaler och tillhörande faciliteter för Malmö Idrottsakademis (MIA) skolverksamhet. 2.6 Malmös elever ska känna sig trygga och trivas i sin skola Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till att Malmös elever får uppleva trygghet och trivsel i sin skola. Malmös elever vistas på och nyttjar flera av fritidsnämndens anläggningar under skoltid. För att öka den upplevda tryggheten på anläggningarna har nämnden fortsatt 2011 års arbete med att åtgärda skymmande buskage och undermålig belysning. En ny idrottsplatsvaktmästartjänst tillsattes med särskild inriktning på relationsskapande arbete med brukarna av idrottsanläggningarna i Rosengård. Under 2012 genomfördes en brukarundersökning på ett urval av anläggningar. På en hundragradig skala uppvisade trygghetsmätningen ett index på Malmö stad ska ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på jämställdhetsområdet Fritidsnämnden kan i hög grad bidra till att Malmö stad ligger i framkant gällande verksamhetsutveckling på jämställdhetsområdet. Nämnden har uppnått sitt interna mål om att verka för implementering av utvecklingsplanen för jämställdhetsintegrering i Malmö stad genom att ta fram en strategi och arbeta utifrån den. Strategin syftar till att integrera ett jämställdhetsperspektiv i befintliga planerings- och styrprocesser. Strategin består av följande steg: 1. att utbilda personal. 2. att könsuppdela individbaserad statistik. 3. att genomföra jämställdhetsanalyser integrerat i den ordinarie verksamhetsuppföljningen. 4. att integrera analysresultaten i den ordinarie verksamhetsutvecklingen. Implementeringen av utvecklingsplanen fortgår enligt plan som sträcker sig under hela Arbete med Utvecklingsplanen för jämställdhetsintegrering Användning av könsuppdelad statistik i ärendehantering och rapportering till nämnd Statistikområde Ja Nej Till viss del Inte tillämpligt Försörjningsstöd Skolresultat Attitydundersökningar i skolan Hemlöshet Nöjdhet i äldreomsorgen Trygghet Mötesplatser för ungdomar Deltagande i fritidsaktiviteter Utländsk bakgrund bland med- x x x x x x x x x Ja i årsanalys 2011 Fritidsnämnden, Årsanalys 2012 Facknämnder 7(37)

9 Statistikområde Ja Nej Till viss del Inte tillämpligt arbetarna Ofrivilligt deltidsanställda x Ja i årsanalys 2011 Genomförda brukarundersökningar ger möjlighet till att ta fram ett könsuppdelat trygghetsindex Jämställdhetsanalyser Verksamhet som granskats och analyserats ur ett jämställdhetsperspektiv Könsuppdelad besöksstatistiken vid Aq-va-kul, Oxievångsbadet, Rosengårdsbadet, Bulltofta motion, Ribersborgs handikappbad, Torups friluftsgård och Idrottsmuseum har legat till grund för jämställdhetsanalys av dessa anläggningars verksamhet. Rekryteringsförfarandet har setts över utifrån ett jämställdhetsperspektiv i syfte att nyrekrytera fler kvinnliga idrottsplatsvaktmästare. Beskrivning av jämställdhetsanalys Samtliga chefer i nämndens driftorganisation har analyserat könsuppdelad statistik kopplad till rekryteringar och har i samråd med HR-funktionen förändrat rekryteringsannonsen på ett sådant sätt att andelen kvinnor på tjänster där de är underrepresenterade ökat med över 100 %. 2.8 Malmöborna ska känna sig trygga i sin stad Fritidsnämnden kan i viss grad och direkt bidra till att malmöborna får känna sig trygga i sin stad. En ny idrottsplatsvaktmästartjänst tillsattes med särskild inriktning på relationsskapande arbete med brukarna av idrottsanläggningarna i Rosengård. Nämnden arbetade också med att göra anläggningarna mer trivsamma genom att bland annat höja kvaliteten i sporthallar när det gäller städning. Personalen fortbildades i bl.a. hjärt- och lungräddning. Under 2012 genomfördes brukarundersökningar på flera av nämndens anläggningar. Dessa gav ett trygghetsindex om 72 på en hundragradig skala med marginella skillnader mellan kvinnor och män. Det går inte att göra någon bedömning om vidtagna åtgärder fått önskad effekt eller inte. 2.9 Malmös barn och ungdomar ska ha tillgång till meningsfull fritid Fritidsnämnden kan i hög grad bidra till att Malmös barn och ungdomar får tillgång till meningsfull fritid. Nämnden tillhandahåller lokaler/anläggningar för aktiviteter, där de flesta anläggningstimmarna är gratis för föreningarna. Bokad tid i nämndens anläggningar uppgick till timmar under En minskning med timmar jämfört med år Minskningen beror på att Latinskolans sporthall och Limhamns sporthall var stängda under del av året p.g.a. renoveringsåtgärder. Nämnden beviljar bidrag till drygt 300 föreningar. För 2012 beviljades föreningslivet nästan 42 Mkr i form av grundbidrag, aktivitetsbidrag, lokalkostnadsbidrag och lönebidrag. Nämnden beviljade även föreningsbidrag (2,3 Mkr) till lovaktiviteter av "prova-på-karaktär" under vintersportlov, sommarlov och höstlov. Utbildningsinsatser riktade till föreningslivet är en del av nämndens arbete att ge Malmös föreningsliv goda förutsättningar att bedriva barn- och ungdomsverksamhet. 842 föreningsrepresentanter deltog vid 49 olika utbildningstillfällen. Fritidsnämnden har därutöver arbetat med att öka malmöbornas möjlighet till spontanidrott genom öppnande av flera hallar för ändamålet samt dela ut stipendiet Fritidsexpressen. Antalet besökare på de sex anläggningar där nämnden står för verksamhetsdriften har ökat marginellt under 2012 jämfört med Dessa anläggningar nyttjas till 40 % av kvinnor och till Fritidsnämnden, Årsanalys 2012 Facknämnder 8(37)

10 60 % av män Förändring av antal mötesplatser för ungdomar Mötesplatser för ungdomar inom nämndens verksamhetsområde Mötesplats Fritidsnämnden har valt att redovisa antal fritids- och idrottsanläggningar som nämnden hyr, har driftansvaret för och administrerar tidsbokning i. Vidare har nämnden valt att redovisa antal anläggningar där förvaltningen bedriver egen fritidsverksamhet. Beskrivning Antal mötesplatser jämfört med föregående rapporteringstillfälle Gymnastiksalar: 41. Sporthallar: 20. Idrottsplatser: 29. Ishallar: 5. Specialanläggningar: 6. Badanläggningar: 6. Rekreationsområden: 2. Idrottsmuseet: dec dec 2011 Antal mötesplatser I Malmö ska flickor och pojkar kunna delta i fritidsverksamheterna på lika villkor Fritidsnämnden kan i hög grad bidra till att flickor och pojkar ges lika villkor för att delta i fritidsverksamheter på. I nämndens fördelningsprinciper för tilldelning av träningstider vid kommunens idrottsanläggningar är jämställdhetsperspektivitet beaktat. Det innebär att flickor/kvinnor och pojkar/män tilldelas lika mycket tid för samma serienivåtillhörighet. Under året gjordes särskilda satsningar på ridsporten som är en stor flicksport. Eftersom en stor del av fritidsutbudet tillhandahålls av föreningslivet, så är en hög måluppfyllelse beroende av nämndens möjlighet att få med föreningslivet i arbetet med jämställdhetsintegrering. Därför anordnades workshop och utbildningar om jämställdhet för föreningslivet vid fyra tillfällen under Nämnden hade avsatt medel för ett särskilt jämställdhetsbidrag för föreningslivet, men antalet beviljade bidrag var få. Nämnden är fortfarande i behov av att utveckla möjligheterna att mäta resursanvändningen utifrån kön för att mer detaljerat kunna redogöra för i vilken utsträckning flickor och pojkar deltar i fritidsverksamheter på lika villkor. Könsuppdelad statistik visar dock på att det finns ojämlikheter gällande flickors/kvinnors och pojkars/mäns tillgång till och nyttjande av nämndens resurser. Under 2012 inledde fritidsnämnden ett samarbete med kulturnämnden för att till 2015 kunna producera en Gender Budget Analysis. Det går inte att göra någon bedömning om vidtagna åtgärder fått önskad effekt eller inte Andelen flickor som deltar i fritidsaktiviteter Andel flickor av deltagare/besökare i verksamhet med kommunalt aktivitetsstöd på fritidsförvaltningens anläggningar Verksamhet/anläggning Fritidsnämnden, Årsanalys 2012 Facknämnder 9(37)

11 Fritidsnämnden har för närvarande ingen möjlighet att redovisa andelen flickor som deltar i verksamhet med kommunalt aktivitetsstöd. Nämndens information är ännu inte komplett eller kvalitetssäkrad Andelen med utländsk bakgrund av kommunens medarbetare på alla nivåer ska motsvara andelen av den totala befolkningen Fritidsnämnden kan i viss grad bidra till att andelen anställda i Malmö stad med utländsk bakgrund ökar. Fritidsnämnden är arbetsgivare till cirka en procent av Malmö stads totala antal anställda och kan därför endast i viss grad påverka det kommungemensamma målet. Nämndens arbete för att bidra till målets uppfyllelse har fokuserats till nyrekryteringar. HRfunktionen var involverad i samtliga rekryteringar för att säkerställa att målet beaktades. Fritidsförvaltningens personalsammansättning speglar inte Malmös befolkning, men andelen personer med utländsk bakgrund ökade med nästan tre procentenheter jämfört med Andelen kvinnor med utländsk bakgrund minskade marginellt medan andelen män ökade med drygt fyra procentenheter. Nämndens åtgärder förefaller fått önskad effekt Förändring av andelen medarbetare med utländsk bakgrund på alla nivåer Andel medarbetare med utländsk bakgrund 31 dec dec dec dec 2009 Fritidsförvaltningen 29,7 26,9 23,4 23, Malmö stads medarbetare ska ha möjlighet att arbeta heltid eller önskad tjänstgörningsgrad Fritidsnämnden kan i viss grad bidra till att Malmö stads medarbetare ges möjlighet att arbeta heltid eller önskad tjänstgöringsgrad. Fritidsnämnden är arbetsgivare till cirka en procent av Malmö stads totala antal anställda och kan därför endast i viss grad påverka det kommungemensamma målet. Nämndens samtliga medarbetare har erhållit erbjudande med önskad tjänstgöringsgrad. Rutiner för kontinuerlig avstämning finns Förändringen av andelen ofrivilligt deltidsanställda Andel ofrivilligt deltidsanställda Antal deltidsanställda Kvinnor: 6 Män: 6 Kvinnor: 13 Män: 9 Kvinnor: 13, Män 8 Kvinnor: 17, Män: 10 Antal ofrivilligt deltidsanställda 0 Kvinnor:1 Män: 1 Kvinnor: 1, Män:0 Kvinnor: 5, Män:1 Andel ofrivilligt deltidsanställda 0 % Kvinnor: 7,7% Män: 11% Kvinnor: 7,7%, Män 0% Kvinnor: 29,4% Män: 10%. Fritidsnämnden, Årsanalys 2012 Facknämnder 10(37)

12 2.13 Andelen timavlönade timmar, utförda av medarbetare som önskar längre vikariat eller tillsvidareanställning, ska minska till förmån för tillsvidareanställningar. Fritidsnämnden kan i hög grad bidra till att andelen timavlönade timmar minskar till förmån för tillsvidareanställningar Under 2012 har fritidsnämnden mer än halverat antalet timavlönade timmar jämfört med Nämndens interna mål för 2012 var en minskning med 25 %. Minskningen är ett resultat av ett aktivt arbete med förändrad schemaläggning och övergång till vikarieanställningar. Nämndens åtgärder har haft effekt på antalet timavlönade timmar Förändringen av andelen timavlönade timmar, utförda av medarbetare som önskar längre vikariat eller tillsvidareanställning Förändringen av andelen timavlönade timmar, utförda av medarbetare som önskar längre vikariat eller tillsvidareanställning Oktober 2012 Februari 2012 Fritidsförvaltningen 50,5 % 78,5 % 2.14 Det ska inte finnas några osakliga löneskillnader i Malmö stad Fritidsnämnden kan i viss grad bidra till att det inte ska finnas några osakliga löneskillnader i Malmö stad. Fritidsnämndens ambition har varit att utifrån BAS-värderingar säkerställa att det inte finns osakliga löneskillnader. Detta är planerat att genomföras så snart de kommuncentrala BASvärderingarna är klara Förstahandsvalet ska vara miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor. Fritidsnämnden kan i hög grad bidra till att miljöbilar blir förstahandsvalet. Under 2012 var samtliga nyanskaffade fordon miljöklassade, vilket bidragit till att andelen miljöbilar numera uppgår till 69 %. Nämndens åtgärder har fått önskad effekt Antal miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor Antal miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor 31 dec dec 2011 Fritidsförvaltningen Ekologiskt och etiskt certifierade produkter ska vara förstahandsvalet vid upphandling och inköp, i andra hand ska produkterna vara upphandlade i enlighet med miljöstyrningsrådets kriterier Fritidsnämnden kan i viss grad och direkt bidra till att ekologiskt och etiskt certifierade varor blir förstahandsvalet. Fritidsnämnden, Årsanalys 2012 Facknämnder 11(37)

13 Fritidsnämndens interna mål om att öka andelen ekologiskt och etiskt certifierade varor med 15 procentenheter jämfört med 2010 har inte uppnåtts. Genom ett ändrat cafésortiment i det centralt upphandlade utbudet skulle nämnden kunna bidra till måluppfyllelse i högre utsträckning än idag. Nämndens åtgärder förefaller inte fått önskad effekt Förändring av andelen inköp av ekologiska och etiskt certifierade produkter Andel inköp av ekologiska produkter 1 dec nov dec nov 2011 Fritidsförvaltningen 20 % 24 % Andel etiskt certifierade varor inom varugrupperna kaffe, te, bananer och profiltröjor 1 dec nov dec nov 2011 Fritidsförvaltningen 45 % 57 % Selecta är inte längre Malmö stads kaffeleverantörer och därmed ingår inte inköpen av deras kaffe och te i siffrorna för Eftersom nämnden har avtal med Selecta som upphör först under 2013, så har nämndens redovisade andel inköpta ekologiska och etiskt certifierade produkter blivit lägre Malmöborna ska ha god tillgång till natur-, park- och grönområden Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till att malmöborna får god tillgänglighet till grönområden. Fritidsnämndens arbete med ge malmöborna god tillgång till natur-, park- och grönområden rör främst utvecklingen av Torup och Bulltofta rekreationsområden. Torup har under 2012 utvecklat nya aktiviteter i syfte att nå nya målgrupper och Bulltofta har genomfört åtgärder för att öka tillgängligheten för rullstolsburna. Fritidsnämnden har nått upp till sitt interna mål om att öka antalet besökare på Torup och Bulltofta. Besöksantalet har ökat med omkring besökare jämfört med Nämndens åtgärder förefaller ha fått önskad effekt Ingen människa ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till att ingen människa dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Samtliga nyanskaffade fordon var utrustade med alkolås och andelen fordon med alkolås uppgår till 65 %. Fritidsnämnden, Årsanalys 2012 Facknämnder 12(37)

14 3 Uppföljning av Fritidsnämndens mål 3.1 Ungdomsarbetslösheten ska minska Fritidsnämnden ska bidra till att öka ungdomars arbetslivserfarenhet på ett sådant sätt att antalet praktikanter på förvaltningen, under 26 år, ökar med 5 % jämfört med Fritidsförvaltningen har uppnått målet. Ökningen av antalet praktikanter under 2012 jämfört med 2011 är 40 %. Förvaltningen har ingen statistik över hur många av praktikanterna som fått förlängd anställning. Samtliga enheter och sektioner såg, inför 2012, över behovet eller möjligheterna att erbjuda praktikplatser vilket lett till att fritidsförvaltningen ökat antalet rekryteringar. I samband med mål rörande rekrytering har jämställdhetsanalyser, främst för driftavdelningen genomförts. Fokus för dessa analyser har varit fördelningen av kvinnor respektive män, anställda på tjänster som idrottsplatsvaktmästare. Under 2012 var 31 % av de rekryterade idrottsplatsvaktmästarna kvinnor och 69 % män. Andelen kvinnor med fast anställning som idrottsplatsvaktmästare har ökat med mer än 100 % under Detta har skett dels på grund av utbildning och värdegrundsförändrande diskussioner och dels på grund av jämställdhetsanalys av rekryteringsannons. na förefaller fått önskad effekt. Nyckeltal Utfall Målvärde Antal praktikanter under utbildning 19 minst 10 Antal SEF-unga 6 minst 1 Antal Ung-i-sommarpraktikanter 41 minst 39 Förvaltningen ska bereda praktikplatser inom Ung i sommar och praktikanter under utbildning. Förvaltningen ska anställa personer inom ramen för SEFunga. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. 3.2 Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande Fritidsnämnden ska erbjuda stöd till föreningslivet som arbetsgivare på ett sådant sätt att antalet lönebidragsanställda i föreningslivet ökar jämfört med Fritidsförvaltningen har inte uppnått målet. Antalet personer inom föreningslivet som uppbär lönebidrag, trygghetsanställning och/eller utvecklingsanställning och som även får lönebidrag från fritidsnämnden har inte ökat i den utsträckning som planerats. Genom såväl bidrag, utbildningsinsatser, marknadsföring och nätverksarbete har fritidsförvaltningen stöttat föreningslivet i deras roll som arbetsgivare. Bidragen ger föreningarna möjlighet att anställa personal och utbildningar ger dem möjlighet att hantera personalfrågor. Fritidsnämnden, Årsanalys 2012 Facknämnder 13(37)

15 Nyckeltal Utfall Målvärde Antal föreningsutbildningar i arbetsgivaransvar. Antal lönebidragsanställda som fritidsförvaltningen stödjer. 4 minst minst 330 Utfallet för den aktuella perioden uppfyller inte det satta målvärdet. Förvaltningen ska utbilda föreningslivet om arbetsgivaransvar. Förvaltningen ska informera föreningar om möjligheten att ansöka om lönebidrag. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. Under 2012 har 24 utbildningstillfällen om förvaltningens regler kring bidrag, ansökan, inskickande av handlingar, arbetsgivaransvar och arrangemang genomförts för föreningslivet. 367 personer från över 100 föreningar har deltagit i utbildningarna. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. Förvaltningen har genom nyhetsbrevet Föreningsnytt och via ordförandekonferensen informerat alla deltagare om lönebidrag och kontaktuppgifter för mer information. Därutöver har förvaltningen informerat Arbetsförmedlingen om föreningarnas möjligheter till kompletterande bidrag från kommunen. 3.3 Malmö stads förvaltningar ska arbeta aktivt med näringslivsutveckling och för att fler företag skapas i och flyttar till Malmö Fritidsnämnden ska marknadsföra stadionområdet som ett evenemangscenter på ett sådant sätt att antalet evenemang med en bruttointäkt överstigande kr på fritidsnämndens anläggningar ökar med 5 % jämfört med Fritidsförvaltningen har uppnått målet. Antalet evenemang med en bruttointäkt överstigande 80 tkr ökade under 2012 med 25 % jämfört med Till evenemangen räknas en konsert med Ozzy Osbourne, landskamp i fotboll Sverige-Kanada, Världens fest av Svenska kyrkan, två stycken lärarkonferenser, Malmö stads ledardag med flera. Fritidsförvaltningen har arbetat för att få stora och attraktiva evenemang till Stadionområdets större evenemangsanläggningar. Det har gjorts genom uppsökande arbete samt uppdaterat och utvecklat digitalt marknadsföringsmaterial. Det har riktats till såväl redan etablerade som framtida potentiella kunder. na förefaller dock fått önskad effekt. Nyckeltal Utfall Målvärde Antal evenemang på fritidsnämndens anläggningar med en bruttointäkt överstigande minst 10 Förvaltningen ska uppdatera befintligt marknadsföringsmaterial och arrangera möten med återkommande evenemangsarrangörer. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. Förvaltningen har uppdaterat befintligt marknadsföringsmaterial och rörande stadionområdet finns det nu tillgängligt digitalt. Ett utskick till ett sjuttiotal, för stadionområdet potentiella kunder har sänts, varpå personlig kontakt tagits med flera av dem. Fritidsnämnden, Årsanalys 2012 Facknämnder 14(37)

16 3.4 Förskolan ska byggas ut i en sådan takt att alla barn vars föräldrar så efterfrågar kan erbjudas en förskoleplats med god kvalitet inom lagstadgad tid Fritidsnämnden ska aktivt samarbeta med andra nämnder på ett sådant sätt att förskolans utbyggnadsbehov kan uppfyllas utan att malmöbornas tillgång till meningsfull fritid hotas. Fritidsförvaltningen har uppnått målet. Fritidsförvaltningen samarbetar aktivt med andra förvaltningar genom att följa de med fastighetskontoret överenskomna riktlinjer samt genom att genomföra inventering av potentiella ytor, i synnerhet grusplaner med låg nyttjandegrad, att avyttra för förskoleverksamhet. Den avvägning som fritidsförvaltningen har att beakta är i vilken utsträckning mark och lokaler kan upplåtas för förskoleverksamhet utan att hota malmöbornas tillgång till en meningsfullt fritid. Under 2012 har samarbeten rörande tre ytor inletts och åtgärderna förefaller fått effekt. Nyckeltal Utfall Målvärde Antal förskolor som byggs på fritidsnämndens ytor. 3 Förvaltningen ska följa de med fastighetskontoret överenskomna riktlinjerna för att verka för måluppfyllelse. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. Efter förfrågan från stadsdel eller i vissa fall LIMA (Lokaler i Malmö), behandlas möjligheten att upplåta lokal eller mark för förskoleverksamhet. Frågan behandlas med hänsyn till att malmöbornas möjligheter till en meningsfull fritids inte hotas eller minskar. Förvaltningen ska inventera vilka ytor nämnden kan avyttra till uppförande av förskolor. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. Inventering sker efter förfrågan och enligt de med fastighetskontoret överenskomna riktlinjer. Yta på Limhamns IP är utlånad på 1-3 år. Yta på Sorgenfri IP avyttrad men arbete för förskoleverksamhet ej påbörjat. Yta på Malmö IP avyttrat med klara programhandlingar. 3.5 Alla skolor ska se till att varje elev får möjlighet att uppnå målen i skolan Då en meningsfull fritid indirekt leder till förbättrade resultat i skolan, ska fritidsnämnden stödja samverkan mellan skolor och föreningarna på ett sådant sätt att antalet elever som uppnår målen i skolan ökar jämfört med Fritidsförvaltningen bidrar indirekt till en ökning av antalet elever som uppnår målen i skolan, dels som samverkanspart i områdesprogrammen, dels som länk mellan skola och föreningsliv eller mellan skola och förvaltningens verksamheter i sig. Förvaltningen har representanter i samtliga områdesprogram. Som samverkanspart i områdesprogrammen har förvaltningen kunnat utgöra en länk mellan Malmös föreningsliv och berörda stadsdelsförvaltningar. Det har resulterat i att hallar och anläggningar upplåtits till olika idrottsoch föreningsprojekt. Minst 300 ungdomar har fått möjlighet att prova på aktiviteter så som dans, boxning, basket, fotboll m.m. Det går inte att göra någon statistisk bedömning om åtgärderna gett önskad effekt eller inte. Fritidsnämnden, Årsanalys 2012 Facknämnder 15(37)

17 Förvaltningen ska i samråd med områdesprogrammen stödja lokala insatser där föreningar samverkar med förskolor och skolor. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. Fritidsförvaltningen har representanter i samtliga områdesprogram. Under den 2013 har förvaltningen varit behjälplig med att tillhandahålla lokaler för aktiviteter och projekt i samverkan med skolor och stadsdelsförvaltningar Fritidsnämnden ska stödja utvecklingen av Malmö Idrottsakademi på ett sådant sätt att de antagna elever vid idrottsutbildningarna som uppnår målen ökar jämfört med Fritidsnämnden bidrar indirekt till en ökning av antalet elever som uppnår målen på Malmö Idrottsakademi, MIA, dels genom skötsel av lokaler och i samarbete med skolledningen. Under 2012 har fritidsförvaltningen i samverkan med MIA inventerat och undersökt anläggningsmöjligheterna och dess nyttjande. Riktad information till sponsorer samt erbjudande om sponsorträff är också ett led i detta utvecklingsarbete. Nyckeltal Utfall Målvärde Antal antagna elever vid idrottsutbildningarna som uppnår målen. 97,6 minst 98 Förvaltningen ska i dialog med företrädare för Malmö Idrottsakademi ta fram åtgärder som ska förbättra nyttjandet av anläggningarna på stadionområdet. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. Under 2012 har en arbetsgrupp diskuterat nyttjandet av anläggningarna på stadionområdet. Det har inneburit en inventering och sammanställning av befintliga lokaler och vilka olika samverkansparter och brukare som finns på området. Diskussioner om framtida träningsläger, utbildningar och praktikplatser förs inom arbetsgruppen. Ett introduktionspaket, som riktar sig till de gymnasieklasserna som finns på området, har tagits fram av förvaltningens medarbetare. Introduktion med information om drift, skötsel och rutiner på området tillhandahållits elever på Malmö Idrottsakademi inför höstterminen. Förvaltningen ska bidra till att stärka Malmö Idrottsakademis varumärke genom marknadsföring samt sälj- och sponsoraktiviteter. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. Fritidsförvaltningen har skickat information till avtalade sponsorer rörande Malmö idrottsakademi (MIA). Förvaltningens arbete har lett till att det finns 11 sponsorer knutna till MIA, vilket bland annat har lett till en rekrytering av en projekttjänst. 3.6 Malmös elever ska känna sig trygga och trivas i sin skola Fritidsnämnden ska genomföra trygghetsåtgärder utifrån påbörjad översyn av anläggningarna på ett sådant sätt att rapporterade incidenter gentemot brukare av fritidsnämndens anläggningar minskar jämfört med Fritidsförvaltningen har inte nått upp till målet att minska antalet incidenter under 2012 jämfört med Antalet incidenter har ökat med 7 %, från 192 till 205 stycken. Det beror främst på att förvaltningen under 2012 arbetet med att förbättra incidentrapporteringen. Förvaltningen har infört ett nytt system för händelserapportering och diskussioner kring när, varför och hur incidenter rapporteras har förts på arbetsplatsträffar över hela förvaltningen. Det går inte att göra någon statistisk bedömning om åtgärderna lett till önskad effekt eller inte. Fritidsnämnden, Årsanalys 2012 Facknämnder 16(37)

18 Däremot är det rimligt att anta att utbildningar av personal, arbete med rutiner kring incidentrapportering samt tillsättningen av en relationsbyggartjänst ger bättre förutsättningar för framtida trygghetsarbete. Nyckeltal Utfall Målvärde Antal rapporterade incidenter. 205 högst 191 Incidentrapporteringen bedöms ha blivit bättre. Förvaltningen ska i samråd med stadsfastigheter förbättra belysningen på prioriterade anläggningar. Fritidsförvaltningen har delvis genomfört åtgärden. Prioriterade anläggningar var Limhamns IP, Hyllie IP, Malmö IP, Rosengårds IP samt Ishallen och Baltiska hallen på Stadionområdet. Limhamns IP, Hyllie IP, Malmö IP är åtgärdat. Arbetet med att förbättra belysningen på Rosengårds IP planerades i samarbete med "Projekt Rosengård". Projekt Rosengård var ett samarbete mellan fritidsförvaltningen, stadsfastigheter och landskapsarkitekter. Arbetet tillsammans med Projekt Rosengård är avslutat utan resultat men viss kompletterande belysning har installerats på Rosengårds Ishall i nära anslutning till IP. Förbättrad belysning på stadionområdet kommer att ske i samband med renoveringarna under Ett arbete med att digitalisera felanmälan och skapa nya rutiner för dem har inletts och avslutats. Syftet har varit att standardisera rutinerna för felanmälan och förbättra belysningen över hela driftorganisationen. Förvaltningen ska i samråd med stadsfastigheter röja buskar och träd på prioriterade anläggningar. Förvaltningen ska ha avtal med besiktningsfirmor om årlig kontroll på anläggningarna och skapa rutiner för regelbunden egenkontroll på anläggningarna. Fritidsförvaltningen har delvis genomfört åtgärden. Prioriterade anläggningar var Limhamnsfältets IP, Klagshamns IP, Malmö IP, Baltiska hallen och Isstadion på stadionområdet. Åtgärden är genomförd på Limhamnsfältets IP, Klagshamns IP samt Malmö IP (angränsande park). Röjning av skymmande buskage på stadionområdet kommer att ske i samband med renoveringarna under Fritidsförvaltningen har inte genomfört åtgärden. Under 2011 påbörjades ett omfattande förankrings- och utvecklingsarbete, bland annat för att skapa rutiner för egenkontroll på anläggningarna. En arbetsgrupp har bildats och arbetar för att skapa rutiner för egenkontroll vilket inte finns på alla anläggningar i dag. Alla anläggningar har inte avtal med besiktningsfirmor om årlig kontroll. 3.7 Malmö stad ska ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på jämställdhetsområdet Fritidsnämnden ska verka för implementering av utvecklingsplan för jämställdhetsintegrering i Malmö stad. Fritidsförvaltningen har uppnått målet om att verka för implementering av utvecklingsplanen genom att ta fram en strategi och arbeta utifrån den. Strategin syftar till att integrera ett jämställdhetsperspektiv i de befintliga verksamhetsutvecklande strukturerna. Strategin består av olika steg: 1. Utbilda personal. 2. Ta fram könsuppdelad statistik. 3. Genomföra jämställdhetsanalyser integrerat i den ordinarie verksamhetsuppföljningen. 4. Integrera analysresultaten i den ordinarie verksamhetsutvecklingen. Arbetet för att implementera utvecklingsplanen fortgår enligt plan. Genom att arbeta enligt stra- Fritidsnämnden, Årsanalys 2012 Facknämnder 17(37)

19 tegin skapas förutsättningar för ett integrerat jämställdhetsperspektiv i såväl arbetsgivare- som verksamhetsfrågor med effekt på förvaltningens verksamhetsutbud, service, bemötande, fördelning av resurser, makt och inflytande, anställningsvillkor, arbetsförhållanden, arbetsplatsers könssegregering och osakliga löneskillnader. Under 2012 har förvaltningen konkretiserat ett samarbete med kulturförvaltningen och kommer under 2013 att ta fram en modell för genomförande av en Gender Budget Analysis Nyckeltal Utfall Målvärde Framtagande av ett strategidokument. Uppnådd Strategidokument framtaget. Förvaltningen ska ta fram en strategi för implementering av utvecklingsplanen. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden Fritidsnämnden ska kontinuerligt könsuppdela all individbaserad statistik och göra jämställdhetsanalyser i det ordinarie arbetet. Fritidsförvaltningen har inte nått upp till målet om att könsuppdela all individbaserad statistik men har genom systemförändringar börjat uppdela väsentliga delar av förvaltningens statistik. Fritidsförvaltningen gör jämställdhetsanalyser på befintlig könsuppdelad statistik inom samtliga verksamhetsområden i det ordinarie uppföljningsarbetet. Förvaltningen har fått goda möjligheter att genomföra jämställdhetsanalyser genom åtgärden att utveckla kassasystemen på bad- och rekreationsanläggningarna. Analyserna redogörs för löpande i den ordinarie rapporteringen till nämnd och stadskontor. Under 2012 har förvaltningen skapat möjligheter för att könsuppdela statistiken kopplad till deltagartillfällen i aktiviteter med aktivitetsstöd från fritidsförvaltningen. Statistiken är ännu ej kvalitetssäkrad och täcker inte hela En första indikation på aktivitetsbidragets fördelning har kunnat tas fram. Den visar fördelning 35 % till flickor och till 65 % till pojkar. Förvaltningen ska utveckla kassasystemen på bad- och rekreationsanläggningarna, så att registrering av kön möjliggörs. Förvaltningen ska redovisa resursfördelning av driftavdelningens arbete så att jämställdhetsanalyser möjliggörs. Förvaltningen ska kunna visa hur inrapporterade aktiviteter fördelas mellan flickor och pojkar. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. Fritidsförvaltningen har delvis genomfört åtgärden. Under 2012 har möjligheten att redovisa fördelningen av personalresurser, på de anläggningar för vilka förvaltningen står för drift, förbättrats och arbetet med att säkerställa statistikens kvalitet görs fortlöpande. Ännu föreligger sådana hinder att en jämställdhetsanalys utifrån resursmätningen inte möjliggjorts. Det beror på förvaltningens ännu begränsade möjligheter att sammankoppla resursfördelningen med könsuppdelad statistik över nyttjande av anläggningar. Fritidsförvaltningen har för närvarande ingen möjlighet att redovisa hur inrapporterade aktiviteter fördelas mellan pojkar och flickor. Förvaltningens statistik är ännu inte komplett eller kvalitetssäkrad men förvaltningen har genom systemförändringar kunnat ta fram en första indikation på att aktivitetsbidraget fördelas till 35 % till flickor och till 65 % till pojkar. Fritidsnämnden, Årsanalys 2012 Facknämnder 18(37)

20 3.7.3 Kunskapen om genus, jämställdhet och antidiskriminering ska öka inom fritidsförvaltningen. Fritidsförvaltningen har genomfört sådana åtgärder att kunskapen om genus, jämställdhet och antidiskriminering kan antas ökat under Ingen mätning av förvaltningens kunskapsnivå på området genomfördes under Internutbildningarnas främsta effekt kan antas vara att de lyft och förankrat jämställdhetsfrågor i organisationen och därmed lagt en grund för jämställdhetsintegrering. Förvaltningens personal ska delta i utbildningar och diskussioner på APT om jämställdhet. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. Samtlig personal har vid minst ett tillfälle tagit del av såväl verksamhetsanpassade som kommuncentrala utbildningar i jämställdhet. På förvaltningens intranät har en resurs skapats som tillhandahåller diskussionsunderlag, presenterar könsuppdelad statistik och förklarar centrala begrepp för jämställdhetsarbetet. En enhet har aktivt börjat använda diskussionsunderlaget under sina APT Fritidsförvaltningen ska ta del i de utbildningsinsatserna kring genus, jämställdhet och antidiskriminering. Fritidsförvaltningen har uppnått målet. na består i att låta framför allt chefer ta del av de kommuncentrala utbildningssatsningar som anordnas, vilket också skett. Förvaltningens personal ska på alla nivåer, ta del av utbildningsinsatser kring genus, jämställdhet och antidiskriminering. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. Under 2012 har omkring 20 personer deltagit i, av kommunen, centralt organiserade utbildningar. Personal från samtliga nivåer har deltagit. 3.8 Malmöborna ska känna sig trygga i sin stad Fritidsnämnden ska verka för ökad trygghet vid fritidsnämndens anläggningar på ett sådant sätt att antal inrapporterade incidenter minskar jämfört med Fritidsförvaltningen har inte nått upp till målet att minska antalet incidenter under 2012 jämfört med Antalet incidenter har ökat på förvaltningen med sju %, från 192 till 205 stycken. Det beror främst på att förvaltningen under 2012 arbetet med att förbättra incidentrapporteringen. Under 2012 har förvaltningen infört ett nytt system för händelserapportering och diskussioner kring när, varför och hur incidenter rapporteras har förts på arbetsplatsträffar på hela förvaltningen. Det går inte att göra någon bedömning om huruvida åtgärderna lett till önskad effekt eller inte. En betydelsefull effekt är dock att personal rapporterar incidenter i högre utstreckning nu än tidigare. Däremot så är det rimligt att anta att utbildningar av personal, arbete med rutiner kring incidentrapportering samt tillsättningen av en relationsbyggartjänst ger bättre förutsättningar för framtida trygghetsarbete. Nyckeltal Utfall Målvärde Antal rapporterade incidenter 205 högst 191 Fritidsnämnden, Årsanalys 2012 Facknämnder 19(37)

21 Förvaltningen ska tillsätta ytterligare en relationsbyggartjänst med förvaltningsövergripande uppdrag. Förvaltningen ska vid behov utbilda personal i hjärt- och lungräddning, systematiskt brandskyddsarbete samt lagen om skydd mot olyckor. Förvaltningens ska kvalitetssäkra systemet för incidentrapportering. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. I början av 2012 påbörjades en rekryteringsprocess av tre tillsvidareanställda och tre visstidsanställda att ersätta de två projektanställda som dittills arbetat specifikt med relationsbyggande. Rekryteringsprocessen avbröts dock och en person har rekryterats till idrottsplatsvaktmästartjänst med ansvar för relationsskapande främst på Rosengård. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. Under 2012 har personal på Aq-va-kul genomfört brand- och olycksfallsövning. Under 2012 har det även hållits HLR-utbildningar på bad- och rekreationsanläggningar. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. Ett nytt system för händelserapportering har införts, för vilken det hållits utbildningar för förvaltningens personal. Rutinerna för incidentrapportering har diskuterats av samtliga chefer på förvaltningens drift- och verksamhetsavdelning. Majoriteten av förvaltningens enheter har incidentrapportering och dess kvalitet som diskussionspunkt på APTmötena. Diskussionerna har berört frågor om vilka normer som råder på arbetsplatser om vilka händelser som tolkas som tillbud av personal och vilka tillbud som inte rapporteras. Personal har uppmuntrats att rapportera i högre utstreckning Fritidsnämnden ska verka för en levande stad genom att skapa förutsättningar för många olika mötesplatser och ett synligt föreningsliv. Målet har beröringspunkter i majoriteten av de åtgärder som vidtagits under 2012 och utgör en stor del av det löpande ordinarie arbetet. Ett påbörjat och centralt arbete för att skapa bra förutsättningar för många olika mötesplatser är den översyn av kvaliteten i sporthallar som tillsammans med fokus på föreningskontakt och marknadsföring kan antas stärka och synliggöra föreningslivet och skapa bättre förutsättningar för såväl dem som för icke föreningsanslutna malmöbor. Arbetet med områdesprogrammen har gett den omedelbara effekten att föreningar fått tillgång till anläggningar vilket möjliggjort deltagande i fritidsaktiviteter för omkring 300 ungdomar på Lindängen. Det går inte att göra någon bedömning om huruvida vidtagna åtgärder fått önskad effekt eller inte. Förvaltningen ska, utifrån översyn av prioriterade sporthallar, genomföra kvalitetshöjande åtgärder avseende städ. Förvaltningen ska utveckla samverkan med föreningslivet på Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. En arbetsgrupp har tillsatts och en enkät har skickats ut för att besvaras av representanter för föreningar som nyttjar sporthallar. Enkätresultatet har sammanställts och resulterat i att anläggningar prioriterats. Prioriterade anläggningar under 2012 var: Mariedals IP, Limhamns SPH, Lindeborgs SPH, Lindängehus SPH, Sorgenfri IP, Heleneholms IP, Hästhagens IP, Slottstadens SPH, Sundsbrohallen, Heleneholms SPH, Rosengård SPH, Herrgårdens SPH, Lindängehus SPH och Oxievång SPH. Kvalitetshöjande åtgärder har bestått i ökad städningsfrekvens och i ett fall av målningsarbete/grovrengöring. De kvalitetshöjande åtgärderna beräknas kostat omkring 500 tkr. Under 2012 avsattes 400 tkr för genomförande av brukarenkäter. Dessa är genomförda och kommer att analyseras och ligga till underlag för nya prioriteringar 2013 som följs upp Därutöver bör nämnas införandet av ett nytt städsystem i stora delar av förvaltningen vilket resulterat i att Stadionområdet har kunnat städa varje enskild lokal en gång mer om dagen än tidigare utan ökad kostnad. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. Samtliga bad och rekreationsområden har föreningskontakt och arbetar kontinuerligt Fritidsnämnden, Årsanalys 2012 Facknämnder 20(37)

22 bad- och rekreationsanläggningarna. med att utveckla den. Utveckling sker bland annat genom inventering av föreningar i anläggningars närområde eller genom föreningsmöten. Rosengårdsbadet har inlett samarbete med Rosengårds FC, KFUM Volley samt fört dialog med pensionärsföreningar. Oxievångsbadet har haft möten med Pensionärernas riksorganisation PRO och Sveriges pensionärsförbund SPF. Bulltofta Motion har samarbetat med Föreningen idrott för handikappade FIFH angående tillgängligheten i motionsslingan. Handikappbadet har nyttjats av flera föreningar, däribland FIFH och Videdals Gif. Torup har anordnat "En dag för alla" i samarbete med Handikappidrottens samarbetsorganisation HISO. Utöver dessa samarbeten har fritidsförvaltningen fortfarande en utmaning vad gäller föreningarnas nyttjandegrad av badanläggningarna. Samtliga bad och rekreationsområden har föreningskontakt och arbetar kontinuerligt med att utveckla den. Det kontinuerliga utvecklingsarbetet består främst i att kontrollera och utvärdera föreningarnas nyttjande av bokad tid. Förvaltningen ska marknadsföra föreningslivet i samband med arrangemang som förvaltningen samordnar. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. Föreningslivet marknadsförs via lovprogram, hemsidan, pressmeddelande och Facebook. Större arrangemang marknadsförs även via evenemangskalender och via affischer. I augusti marknadsfördes Malmös föreningsliv på Föreningarnas Dag med 70 medverkande föreningar. Förvaltningen ska synliggöra föreningslivet inom arbetet med områdesprogrammen. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. Förvaltningens huvudsakliga bidrag inom Områdesprogrammen handlar om att sprida information om de resurser som finns tillgängliga i form av lokaler och aktivitetsytor. Kartläggning och enkätstudier har genomförts, flera projekt har startats eller erbjudits/ informerats om tillgängliga resurser. 3.9 Malmös barn och ungdomar ska ha tillgång till meningsfull fritid Fritidsnämndens bidrag ska leda till fler aktiviteter för Malmös barn och unga jämfört med Fritidsförvaltningen har uppnått målet. Under 2012 ökade antalet aktiviteter från till Under 2012 beräknas bidragsvolymen överstiga budgeterad nivå med omkring 400 tkr och överstiga 2011 års bidragsvolym med 500 tkr. Under 2012 har förvaltningen också vidtagit sådana åtgärder att statistiken kan könsuppdelas men den könsuppdelade statistiken är ännu ej vare sig komplett eller kvalitetssäkrad. En första indikation på antalet deltagartillfällen med aktivitetsstöd redovisat könsuppdelat visar en fördelning 35 % kvinnor/flickor och 65 % män/pojkar. Den könsuppdelade statistiken rör perioden Förvaltningen ska genomföra uppsökande arbete i syfte att kartlägga vilka föreningar som söker bidrag och vilka som inte gör det. Förvaltningen ska genomföra föreningsutbildningar i bidragsregler. Förvaltningen ska utreda utvecklingsmöjligheterna för före- Fritidsförvaltningen har inte genomfört åtgärden. Förvaltningen har möjlighet att kontinuerligt ta fram information från föreningsregistret rörande vilka föreningar som söker respektive inte söker bidrag. Förvaltningen har däremot inte tagit fram den informationen för analys eller hantering. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden. Under 2012 har 24 utbildningstillfällen om förvaltningens regler kring bidrag, ansökan, inskickande av handlingar, arbetsgivaransvar och arrangemang genomförts för föreningslivet. Förvaltningen har inte genomfört åtgärden. Bidragsöversyn pågår men är ej avslutad. Fritidsnämnden, Årsanalys 2012 Facknämnder 21(37)

godkänna delårsrapporten och översända densamma till kommunstyrelsen att

godkänna delårsrapporten och översända densamma till kommunstyrelsen att Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Ekonomiavdelningen Ärende nr: 2 Datum: 2012-09-17 Ärende: Delårsrapport 2 Sammanfattning: Föreligger delårsrapport för perioden januari-augusti. Nämndens

Läs mer

godkänna delårsrapport 3 och översända densamma till kommunstyrelsen omedelbart justera paragrafen

godkänna delårsrapport 3 och översända densamma till kommunstyrelsen omedelbart justera paragrafen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-10-15 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Delårsrapport 3 FRI-2013-2480 Sammanfattning Nämndens nettokostnad för perioden januari september

Läs mer

Sammanställning av brukarundersökningar utförda sommaren 2014

Sammanställning av brukarundersökningar utförda sommaren 2014 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-10-08 Vår referens Jens Trondman Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Jens.Trondman@malmo.se Sammanställning av brukarundersökningar utförda sommaren

Läs mer

Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna budgetskrivelse 2015 och översända densamma till kommunstyrelsen

Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna budgetskrivelse 2015 och översända densamma till kommunstyrelsen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-03-12 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Budgetskrivelse 2015 FRI-2014-46 Sammanfattning Fritidsnämnden ska inkomma till kommunstyrelsen med

Läs mer

Fritidsnämndens reviderade ansökan om jämställdhetsbidrag

Fritidsnämndens reviderade ansökan om jämställdhetsbidrag Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Administrativa avdelningen Ärende nr: 7 Datum: 2012-03-06 Ärende: Fritidsnämndens reviderade ansökan om jämställdhetsbidrag Sammanfattning: Den 1 mars

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utvärdering av fritidsexpressen

Tjänsteskrivelse. Utvärdering av fritidsexpressen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2014-12-08 Vår referens Anna Jönsson Föreningssekreterare anna.38.jonsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Utvärdering av fritidsexpressen FRI-2014-1480 Sammanfattning

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (1) BESLUTSFÖRSLAG. Bo Sjöström. Rapport miljöarbetet 2009-2012

Fritidsförvaltningen 1 (1) BESLUTSFÖRSLAG. Bo Sjöström. Rapport miljöarbetet 2009-2012 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-01-28 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Rapport miljöarbetet 2009-2012 Sammanfattning I följande ärende kommer en beskrivning av vad som genomförts

Läs mer

Årsanalys 2011 Facknämnder. Fritidsnämnden

Årsanalys 2011 Facknämnder. Fritidsnämnden Årsanalys 2011 Facknämnder Fritidsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Uppföljning av målen... 5 2.1 Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande... 5 2.2 Malmö stads förvaltningar

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos godkänna utfallsprognos 2 och lägga den till handlingarna Vår referens

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos godkänna utfallsprognos 2 och lägga den till handlingarna Vår referens Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-11-03 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef gert-ove.gren@malmo.se Tjänsteskrivelse Utfallsprognos 2 2014 FRI-2014-51 Sammanfattning Förvaltningen har

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. KFUM KIOSK - Ansökan om verksamhetsbidrag FRI-FRN

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. KFUM KIOSK - Ansökan om verksamhetsbidrag FRI-FRN Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-01-17 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG KFUM KIOSK - Ansökan om verksamhetsbidrag FRI-FRN-2012-02628 Sammanfattning KFUM KIOSK har ansökt om verksamhetsbidrag

Läs mer

godkänna budgetskrivelse 2014 och översända densamma till kommunstyrelsen omedelbart justera paragrafen

godkänna budgetskrivelse 2014 och översända densamma till kommunstyrelsen omedelbart justera paragrafen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-03-08 Vår re fer ens Ekonomiavdelningen BESLUTSFÖRSLAG Budgetskrivelse 2014 Sammanfattning Fritidsnämnden ska inkomma till kommunstyrelsen med budgetskrivelse

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2015-11-05 Vår referens Daniel Blennow Controller Daniel.Blennow@malmo.se Tjänsteskrivelse 2016 SOFN-2015-525 Sammanfattning Med utgångspunkt i kommunfullmäktiges

Läs mer

Delårsrapport Fritidsnämnden

Delårsrapport Fritidsnämnden Delårsrapport 2 2011 Fritidsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Uppföljning av målen... 3 2.1 Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande... 3 2.2 Malmö stads förvaltningar

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan 2015

Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan 2015 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2015-02-01 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef gert-ove.gren@malmo.se Tjänsteskrivelse Intern kontrollplan 2015 FRI-2014-4077 Sammanfattning Det primära syftet

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos godkänna utfallsprognos 1 och lägga den till handlingarna Vår referens. Ekonomiavdelningen

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos godkänna utfallsprognos 1 och lägga den till handlingarna Vår referens. Ekonomiavdelningen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-03-11 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Utfallsprognos 1 2014 FRI-2014-50 Sammanfattning Efter två månaders utfall ska förvaltningen lämna

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Jämställdhetsplan 2014

Tjänsteskrivelse. Jämställdhetsplan 2014 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-12-16 Vår referens Anna Emelie Caroline Friholm HR-konsult Tjänsteskrivelse Emelie.Friholm@malmo.se Jämställdhetsplan 2014 FRI-2013-3236 Sammanfattning

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Verksamhetsplan 2014 - fritidsnämnden

Tjänsteskrivelse. Verksamhetsplan 2014 - fritidsnämnden Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-11-26 Vår referens Per Evenäs Controller Tjänsteskrivelse per.evenas@malmo.se Verksamhetsplan 2014 - fritidsnämnden FRI-2013-2672 Sammanfattning Fritidsnämndens

Läs mer

Sammanfattning Rapport om brukarundersökningarna på ishallarna våren 2013.

Sammanfattning Rapport om brukarundersökningarna på ishallarna våren 2013. Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2013-09-09 Vår referens Gabriella Fricke Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse gabriella.fricke@malmo.se Brukarundersökningar våren 2013 FRI-2013-2418 Sammanfattning

Läs mer

Uppföljning av verksamhetsplan 2011

Uppföljning av verksamhetsplan 2011 Uppföljning av verksamhetsplan 2011 Fritidsförvaltningen Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2011-09-15 1.0 Daniel Blennow Fritidsförvaltningen Administrativ avdelningen Innehållsförteckning

Läs mer

Medel för utvecklingsarbete avseende utvecklingsplan för jämställdhetsintegrering

Medel för utvecklingsarbete avseende utvecklingsplan för jämställdhetsintegrering Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2013-12-09 Vår referens Jens Trondman Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Jens.Trondman@malmo.se Medel för utvecklingsarbete avseende utvecklingsplan för

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning stockholm.se

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning stockholm.se Handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Hägersten- Liljeholmens 2016-2018 stockholm.se Handlingsplan för jämställdhetsarbete 2016-2018 3 (9) Innehåll Kommunfullmäktiges mål... 4 Nämndmål... 4 Syftet

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Rapport Kul i fem Handläggare. Anna Jönsson Föreningssekreterare

Tjänsteskrivelse. Rapport Kul i fem Handläggare. Anna Jönsson Föreningssekreterare Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-08-05 Handläggare Anna Jönsson Föreningssekreterare anna.38.jonsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport Kul i fem FRI-2014-1475 Sammanfattning Under februarilovet

Läs mer

Budgetskrivelse 2015. Kommunfullmäktige

Budgetskrivelse 2015. Kommunfullmäktige Budgetskrivelse 2015 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Nämndens verksamhetsinriktning... 5 3 Kommunfullmäktigemål... 6 3.1 Ungdomsarbetslösheten ska minska... 6 3.2 Malmöbor

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. Internkontrollplan 2013 FRN-FRI

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. Internkontrollplan 2013 FRN-FRI Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-01-24 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Internkontrollplan 2013 FRN-FRI-2012-03085 Sammanfattning Det primära syftet med intern kontroll är att

Läs mer

Fastighetskontoret, LiMa

Fastighetskontoret, LiMa Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Administrativa avdelningen Ärende nr: 2 Datum: 2012-10-02 Initierare: Fastighetskontoret, LiMa Ärende: Lokalförsörjningsplan 2013-2022 Sammanfattning:

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Fritidsnämnden 1 (8) Sammanträdestid 2015-02-19, kl. 16.00 Kallelse och föredragningslista Plats Ledamöter Ersättare Övriga deltagare Malmö Isstadion, konferensrum Icing Frida Trollmyr (S) Ordförande

Läs mer

Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012

Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012 Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012 Foto: Angarnssjöängen, Fritidsförvaltningen 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 1 Fritidsnämndens uppgift... 1 Förutsättningar för fritidsnämndens verksamhet

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN

KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN 2013 2015 KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN 2 Bakgrund I april 2012 antog kommunfullmäktige ett idrottspolitiskt program för Lund kommun. Det idrottspolitiska programmet har en bred ansats till idrottsbegreppet

Läs mer

Verksamhetsbidrag utanför ordinarie bidragssystem Föreningen Idrott För Handikappade (FIFH) FRI

Verksamhetsbidrag utanför ordinarie bidragssystem Föreningen Idrott För Handikappade (FIFH) FRI SIGNERAD Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-12-10 Vår referens Demal Zetterman Föreningssekreterare Demal.Zetterman@malmo.se Tjänsteskrivelse Verksamhetsbidrag utanför ordinarie bidragssystem

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Delrapport om internkontrollarbetet för år Tjänsteskrivelse delårsrapport internkontroll Bilaga: Intern kontrollplan 2013

Tjänsteskrivelse. Delrapport om internkontrollarbetet för år Tjänsteskrivelse delårsrapport internkontroll Bilaga: Intern kontrollplan 2013 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-09-09 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Delrapport om internkontrollarbetet för år 2013 FRI-2013-2447 Sammanfattning Fritidsnämnden beslutade

Läs mer

Rädda Barnen ansökan om bidrag för projektet Barn till hav och skog 2013 FRN-FRI-2012-02811

Rädda Barnen ansökan om bidrag för projektet Barn till hav och skog 2013 FRN-FRI-2012-02811 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (3) Datum 2013-02-25 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Rädda Barnen ansökan om bidrag för projektet Barn till hav och skog 2013 FRN-FRI-2012-02811 Sammanfattning

Läs mer

Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna delårsrapporten och översända densamma till kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna delårsrapporten och översända densamma till kommunstyrelsen. SIGNERAD Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-05-15 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef gert-ove.gren@malmo.se Tjänsteskrivelse Delårsrapport 1-2015 FRI-2014-4095 Sammanfattning Nämndens

Läs mer

Delegationsbeslut - bevilja Flamman Ungdomarnas Hus ansökan om bidrag för kl aktiviteter.

Delegationsbeslut - bevilja Flamman Ungdomarnas Hus ansökan om bidrag för kl aktiviteter. Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2014-03-11 Vår referens Sara Mellander Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Sara.Mellander@malmo.se Förteckning över delegerade beslut 2014 FRI-2013-3422 Sammanfattning

Läs mer

Ärendet Förvaltningen har upprättat ett förslag till internbudget för 2014, se bifogad handling.

Ärendet Förvaltningen har upprättat ett förslag till internbudget för 2014, se bifogad handling. Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (3) Datum 2013-12-05 Vår referens Ekonomiavdelning Tjänsteskrivelse Internbudget 2014 FRI-2013-2673 Sammanfattning Förvaltningen har utarbetat förslag till internbudget

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Föreningspool - MISO och MIP

Tjänsteskrivelse. Föreningspool - MISO och MIP Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2014-09-01 Vår referens Sara Mellander Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Sara.Mellander@malmo.se Föreningspool - MISO och MIP FRI-2013-1283 Sammanfattning

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETS-OCH MÅNGFALDSPLAN Norrmalms stadsdelsförvaltning å r

JÄMSTÄLLDHETS-OCH MÅNGFALDSPLAN Norrmalms stadsdelsförvaltning å r JÄMSTÄLLDHETS-OCH MÅNGFALDSPLAN Norrmalms stadsdelsförvaltning å r 2 0 0 6 Bilaga 9 INLEDNING Jämställdhet mellan könen är en grundläggande värdering och ett viktigt instrument för hur vi vill utveckla

Läs mer

Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna informationen och lägga den till handlingarna

Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna informationen och lägga den till handlingarna Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Föreningsavdelningen Ärende nr: 17 Datum: 2012-08-14 Ärende: Sammanfattning: Tilldelning av träningstider utomhus vecka 40-48 Föreningsavdelningen tilldelar

Läs mer

Tjänsteskrivelse 2013-06-0422. Anna Jönsson Föreningssekreterare. anna.38.jonsson@malmo.se. Bidrag för aktiviteter kl 14-17

Tjänsteskrivelse 2013-06-0422. Anna Jönsson Föreningssekreterare. anna.38.jonsson@malmo.se. Bidrag för aktiviteter kl 14-17 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (10) Datum 2013-06-0422 Vår referens Anna Jönsson Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse anna.38.jonsson@malmo.se Bidrag för aktiviteter kl 14-17 FRI-2013-304 Sammanfattning

Läs mer

Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete

Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete Ett av Järfälla kommuns mål är att alla Järfällabor ska ges samma möjlighet att påverka sin livssituation, och känna att de bidrar till och är en del av

Läs mer

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Jämställdhetsplan 2015-20174 Plan 2015-02-23, 61 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

att godkänna bilagda förslag till intern kontrollplan för 2012

att godkänna bilagda förslag till intern kontrollplan för 2012 Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Ekonomiavdelningen Ärende nr: 4 Datum: 2012-01-30 Initierare: Ärende: Sammanfattning: Intern kontrollplan 2012 Intern kontroll syftar till att nämnden

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Konstgräsplaner

Tjänsteskrivelse. Konstgräsplaner Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-02-26 Vår referens Marja-Leena Ruuska Lokalsamordnare marja-leena.ruuska@malmo.se Tjänsteskrivelse Konstgräsplaner FRI-2014-4085 Sammanfattning Fritidsförvaltningen

Läs mer

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016 Fritids- och kulturförvaltningen Nämndsekreterare/utvecklare, Pernilla Larsson 0589-874 62, 073-765 74 62 pernilla.larsson@arboga.se Datum 2015-11-12 1 (6) Mål och mått 2015/2016 Kommunfullmäktiges strategiska

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Särskild granskning avseende GAK Enighet. 2014-08-29 Vår referens. Ena Dzekovic Föreningssekreterare. Ena.Dzekovic@malmo.

Tjänsteskrivelse. Särskild granskning avseende GAK Enighet. 2014-08-29 Vår referens. Ena Dzekovic Föreningssekreterare. Ena.Dzekovic@malmo. SIGNERAD 2014-09-01 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (6) Datum 2014-08-29 Vår referens Ena Dzekovic Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse Ena.Dzekovic@malmo.se Särskild granskning avseende GAK Enighet

Läs mer

Aktiv Fritid Vallentuna

Aktiv Fritid Vallentuna Aktiv Fritid Vallentuna Föreningsmöte 14 april 2015 Fritidsnämnden Aktiv Fritid 14/4 2015 Kvällens hållpunkter 19.00 Fritidsnämnden ny mandatperiod Nämndens uppgift och planer för perioden 19.20 Kultur-

Läs mer

Jämställdhetsrapport 2010/2011

Jämställdhetsrapport 2010/2011 Jämställdhetsrapport 2010/2011 Statistik För att svara mot de övergripande målformuleringarna om att utjämna och förhindra skillnader, har könsuppdelad statistik tagits fram. Brister i personalsystemet

Läs mer

Fritids- plan 2009-2013. Landskrona stad

Fritids- plan 2009-2013. Landskrona stad Fritids- 2009-2013 plan Landskrona stad Plan för idrott och friluftsliv i Landskrons stad 2009-2013 BAKGRUND Idrotten i samhället Statens stöd till idrotten Målet med den nationella idrottspolitiken är:

Läs mer

Ansökan om att arrangera en internationell friidrottsgala på Malmö stadion

Ansökan om att arrangera en internationell friidrottsgala på Malmö stadion Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2013-06-04 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Malin.Midler-Noren@malmo.se Ansökan om att arrangera en internationell friidrottsgala

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Sammanfattning Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad förteckning.

Sammanfattning Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad förteckning. SIGNERAD 2013-09-02 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-09-02 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Malin.Midler-Noren@malmo.se Anmälan av delegerade beslut

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun STYRDOKUMENT DATUM 2016-07-07 1 (5) Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Älvsbyns Kommun 2016-2020 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Plan Handlingsplan för

Läs mer

Ansökan om dispens gällande konsulentbidrag Fair Play Tennisklubb

Ansökan om dispens gällande konsulentbidrag Fair Play Tennisklubb SIGNERAD Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2015-11-19 Vår referens Anna Ingloff Föreningssekreterare anna.ingloff@malmo.se Tjänsteskrivelse Ansökan om dispens gällande konsulentbidrag Fair Play

Läs mer

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN SID 1 (6) 2009-12-02 Bilaga till VP 2010 PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 Box 4066, 163 04 SPÅNGA. Besöksadress Fagerstagatan 15 Telefon 508

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Preliminära nämndsmål för servicenämnden 2016

Tjänsteskrivelse. Preliminära nämndsmål för servicenämnden 2016 Malmö stad Serviceförvaltningen 1 (1) Datum 2015-10-16 Vår referens Maria Hultin Utvecklingssamordnare Maria.Hultin@malmo.se Tjänsteskrivelse Preliminära nämndsmål för servicenämnden 2016 SN-2015-1611

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

Ansökan om dispens gällande konsulentbidrag Malmö Ridklubb

Ansökan om dispens gällande konsulentbidrag Malmö Ridklubb SIGNERAD Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (3) Datum 2015-08-04 Vår referens Anna Ingloff Föreningssekreterare anna.ingloff@malmo.se Tjänsteskrivelse Ansökan om dispens gällande konsulentbidrag Malmö Ridklubb

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan Jämställdhetsplan 2015-2017 Tyresö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare för såväl kvinnor som män. Alla individer ska ges lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett kön. Det ska finnas

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse 2011 Fritidsförvaltningen Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-02-03 1.0 Daniel Blennow Fritidsförvaltningen Administrativ avdelningen Innehållsförteckning

Läs mer

Pm att söka om medel till insatser för jämställdhet, antidiskriminering, barnrättsperspektivet och nationella

Pm att söka om medel till insatser för jämställdhet, antidiskriminering, barnrättsperspektivet och nationella Malmö stad Stadskontoret Pm att söka om medel till insatser för jämställdhet, antidiskriminering, barnrättsperspektivet och nationella minoriteter Inledning Kommunstyrelsens utskott för demokrati, jämställdhet

Läs mer

Sammanfattning Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad förteckning.

Sammanfattning Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad förteckning. SIGNERAD Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-01-07 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Anmälan av delegerade beslut FRI-FRN-2013- Sammanfattning Förvaltningen anmäler delegerade beslut

Läs mer

2. Rutiner vid fördelning av tränings- och tävlingstider samt arrangemang... 3

2. Rutiner vid fördelning av tränings- och tävlingstider samt arrangemang... 3 1(9) 2(9) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Rutiner vid fördelning av tränings- och tävlingstider samt arrangemang... 3 3. Principer vid fördelning av tränings- och tävlingstider samt arrangemang... 5 4. Alkoholservering

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Motion om att utreda möjligheterna att i någon form återskapa Mästargalan (M)

Tjänsteskrivelse. Motion om att utreda möjligheterna att i någon form återskapa Mästargalan (M) Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-10-07 Vår referens Charlotte Bernström Avdelningschef Tjänsteskrivelse charlotte.bernstrom@malmo.se Motion om att utreda möjligheterna att i någon form

Läs mer

Jämställdhetsintegrering vid SLU - Åtgärdsplan

Jämställdhetsintegrering vid SLU - Åtgärdsplan STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 08...-6 Sakområde: Lika villkor / lika behandling Dokumenttyp: Måldokument/strategi Beslutsfattare: Avdelning/kansli: Handläggare: Tina Sjöström Beslutsdatum: 08-05- Träder

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

ÄLDREFÖRVALTNINGEN. Ansökan om medel från SKL för Hållbar jämställdhetsintegrering

ÄLDREFÖRVALTNINGEN. Ansökan om medel från SKL för Hållbar jämställdhetsintegrering ÄLDREFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 119-271/2009 SID 1 (5) Handläggare: Linda Moberg Telefon: 08 508 36 202 Äldrenämnden 2009-10-13 Ansökan om medel från SKL för Hållbar jämställdhetsintegrering Äldreförvaltningens

Läs mer

Fördelningsprinciper med öppethållande 2015 tillägg gymnastiken

Fördelningsprinciper med öppethållande 2015 tillägg gymnastiken SIGNERAD 2015-03-23 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2015-03-20 Vår referens Amir Nuhanovic Föreningssekreterare amir.nuhanovic@malmo.se Tjänsteskrivelse Fördelningsprinciper med öppethållande

Läs mer

KF Ärende 10. Jämställdhetsintegrering genom projektet Kunskapsspridning genom modellkommuner - uppdrag inom CEMR-deklarationen

KF Ärende 10. Jämställdhetsintegrering genom projektet Kunskapsspridning genom modellkommuner - uppdrag inom CEMR-deklarationen KF Ärende 10 Jämställdhetsintegrering genom projektet Kunskapsspridning genom modellkommuner - uppdrag inom CEMR-deklarationen Tjänsteskrivelse 1 (4) Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Åsa Holmberg

Läs mer

Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet

Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet 1 (5) Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet Föreningslivet stärker civilsamhället och bidrar till ett lokalt engagemang. Därför har Sundbybergs stad valt att på olika sätt stötta föreningar

Läs mer

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 Beslut Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträdet 2014-06-16 att anta följande handlingsplan för implementering av CEMR Jämställdhetsdeklaration

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förteckning av skrivelser och protokoll. som är registrerade den 1-31 maj Vår referens

Tjänsteskrivelse. Förteckning av skrivelser och protokoll. som är registrerade den 1-31 maj Vår referens SIGNERAD 2013-06-03 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-06-03 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Malin.Midler-Noren@malmo.se Förteckning av skrivelser och

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Fritidsnämnden 1 Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid 2018-12-13 15:00 Plats Henrik Smithsgatan 13 Ordförande Ledamöter Ersättare Övriga deltagare Frida Trollmyr (S) Andreas Holmgren

Läs mer

Utvecklingsförvaltningen. Fritidsenheten. Enhetsplan 2011

Utvecklingsförvaltningen. Fritidsenheten. Enhetsplan 2011 Utvecklingsförvaltningen Fritidsenheten Enhetsplan 2011 Syfte Kommunens fritidsverksamhet syftar till att skapa goda förutsättningar för meningsfulla aktiviteter, främst bland barn och ungdomar, genom

Läs mer

Kartläggning av resursfördelningen utifrån kön

Kartläggning av resursfördelningen utifrån kön Kartläggning av resursfördelningen utifrån kön beräkningsmodell och checklista Idrotts- och föreningsförvaltningen, augusti 2013 Kontaktperson: Carola Helltén, verksamhetsutvecklare, Förening Telefon:

Läs mer

Tertialrapport, januari-april FN

Tertialrapport, januari-april FN Tertialrapport, januari-april 216 7 FN 216.31 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Fritidsnämndens arbetsutskott 216-5-19 PROTOKOLLET ÄR OJUSTERAT 35 Tertialrapport, januari-april 216 (FN 216.31)

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Ekonomiavdelning. Rapport över internkontrollarbetet 2012

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Ekonomiavdelning. Rapport över internkontrollarbetet 2012 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-01-29 Vår re fer ens Ekonomiavdelning BESLUTSFÖRSLAG Rapport över internkontrollarbetet 2012 Sammanfattning Fritidsnämnden beslutade 2012-02-23, 17, att

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Remiss: Strategi för jämställd personalpolitik

Tjänsteskrivelse. Remiss: Strategi för jämställd personalpolitik Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2013-04-29 Vår referens Daniel Blennow Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Daniel.Blennow@malmo.se Remiss: Strategi för jämställd personalpolitik FRI-2013-766

Läs mer

Idrottspolitiskt program 2012

Idrottspolitiskt program 2012 Idrottspolitiskt program 2012 SKOL- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Inledning idrottspolitiskt program för helsingborgs stad Framtaget av Helsingborgs stad i samverkan med Helsingborgsidrottens samorganisation

Läs mer

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun Jämställdhetsplan för Värmdö kommun 1 Inledning Värmdö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med jämställda arbetsplatser och gott medarbetarskap där vi möter varandra med respekt och öppenhet. Ett

Läs mer

Förslag till beslut Grundskolenämnden föreslås besluta att godkänna föreliggande förslag i enlighet med vad som anförts i ärendet

Förslag till beslut Grundskolenämnden föreslås besluta att godkänna föreliggande förslag i enlighet med vad som anförts i ärendet SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum Tjänsteskrivelse 2014-02-28 Vår referens Bo-Göran Pettersson Utredningsuppdrag stöd till föreningar och ideella organisationer GrF-2014/2470 Sammanfattning

Läs mer

Folkets Gård förvaltningsövergripande nystart av minibondgård i Folkets

Folkets Gård förvaltningsövergripande nystart av minibondgård i Folkets Malmö stad Stadskontoret 1 (3) Datum 2015-03-17 Vår referens Katarina Dettmark Controller katarina.dettmark@malmo.se Tjänsteskrivelse Folkets Gård förvaltningsövergripande nystart av minibondgård i Folkets

Läs mer

Verksamhetsplan Områdesprogram Holma och Kroksbäck - bilaga till Verksamhetsplan för Hyllie stadsdelsförvaltning 2013

Verksamhetsplan Områdesprogram Holma och Kroksbäck - bilaga till Verksamhetsplan för Hyllie stadsdelsförvaltning 2013 Verksamhetsplan 2013 Områdesprogram - bilaga till Verksamhetsplan för Hyllie stadsdelsförvaltning 2013 Upprättad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-11-29 Siv Jensen Hyllie stadsdelsförvaltning Avdelningen

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Verksamhetsplan & Budget 2014-2015 Malmö Idrottsföreningars Samorganisation 40 år den 16 oktober 2014 MISO Idrott åt alla MISO stöder Idrottens värdegrund och dess fyra grundpelare Glädje och gemenskap

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2012 Utbildningsförvaltningen

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2012 Utbildningsförvaltningen Jämställdhets- och mångfaldsplan 2012 Utbildningsförvaltningen Bild: www.colourbox.com Innehållsförteckning 1. Om utbildningsförvaltningens jämställdhet- och mångfaldsplanplan...3 2. Utbildningsförvaltningens

Läs mer

Fritidsnämnden föreslås besluta

Fritidsnämnden föreslås besluta Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggare: Saam Beik Ärende nr: 11 Datum: 2012-10-30 Ärende: Sammanfattning: Förslag till beslut: Anmälan av delegerade beslut Förvaltningen anmäler delegerade beslut

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Söderköpings kommun

Idrottspolitiskt program för Söderköpings kommun Idrottspolitiskt program för Söderköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige 2009-09-02 119 Hälsa Stillasittande fritid har blivit allt vanligare i vårt samhälle. Vi ser också en ökad fysisk inaktivitet

Läs mer

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD)

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Utlåtande 2017:112 RIV (Dnr 106-1450/2016) Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:103) av Per

Läs mer

Jämställdhetspolicy för Västerås stad

Jämställdhetspolicy för Västerås stad för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 5 december 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 434-21/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Jennifer Bolin Telefon: 08-508 29 451 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets

Läs mer

Kommunens Kvalitet i Korthet syftar till att synliggöra kommunens prestationer inom fem områden tillgänglighet, trygghetsaspekter, effektivitet,

Kommunens Kvalitet i Korthet syftar till att synliggöra kommunens prestationer inom fem områden tillgänglighet, trygghetsaspekter, effektivitet, Kommunens Kvalitet i Korthet syftar till att synliggöra kommunens prestationer inom fem områden tillgänglighet, trygghetsaspekter, effektivitet, samhällsutveckling liksom delaktighet och information. kommun

Läs mer

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att avslå ansökan.

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att avslå ansökan. Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-11-30 Vår referens Sigrid Saveljeff Sigrid.Saveljeff@malmo.se Tjänsteskrivelse Ansökan Radio 123 GYVF-2014-2725 Sammanfattning Romska

Läs mer

Jämställdhetsprogram för barn- och ungdomsförvaltningen år 2011 och uppföljning av jämställdhetsplanen för år 2010

Jämställdhetsprogram för barn- och ungdomsförvaltningen år 2011 och uppföljning av jämställdhetsplanen för år 2010 Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Reg.nr Sida nr 5.Ledningens ansvar 2. Policy och bu52.16 1 av 6 Framtagen av (funktion) Fastställd av (funktion) Signatur Personalsekreterare Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

4) Avtal om tillägg till hyreskontrakt två bodar på Limhamns idrottsplats Stadsfastigheter FRN-FRI Delegat: Bo Sjöström, fritidsdirektör

4) Avtal om tillägg till hyreskontrakt två bodar på Limhamns idrottsplats Stadsfastigheter FRN-FRI Delegat: Bo Sjöström, fritidsdirektör SIGNERAD Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (6) Datum 2013-02-01 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Anmälan av delegerade beslut Sammanfattning Förvaltningen anmäler delegerade beslut enligt upprättad

Läs mer

Uppföljning av Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande

Uppföljning av Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-10-17 Vår referens Ena Dzekovic Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse Ena.Dzekovic@malmo.se Uppföljning av Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande

Läs mer

Leda och styra för hållbar jämställdhet

Leda och styra för hållbar jämställdhet Leda och styra för hållbar jämställdhet Ljusdal 25 26 januari 2018 Birgitta Andersson & Pernilla Lovén Inför dag tre i höst, förslag till upplägg på presentation Introduktion det här var kvalitetsbristen

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (1) Riktlinje för timavlönade. 2014-10-29 Vår referens. Josefin Haugthon Planeringssekreterare Josefin.Haugthon@malmo.

Tjänsteskrivelse 1 (1) Riktlinje för timavlönade. 2014-10-29 Vår referens. Josefin Haugthon Planeringssekreterare Josefin.Haugthon@malmo. 1 (1) Datum 2014-10-29 Vår referens Josefin Haugthon Planeringssekreterare Josefin.Haugthon@malmo.se Tjänsteskrivelse Riktlinje för timavlönade SOFS-2014-463 Sammanfattning Samtliga förvaltningar ska under

Läs mer

Jämställd budget i Göteborg

Jämställd budget i Göteborg Ett gott exempel Jämställd budget i Göteborg Projektet i sitt sammanhang Göteborgs stad har gjort stora satsningar på ökad mångfald och jämställdhetsintegrering utifrån kundens perspektiv, där projektmedel

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-16 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43 114 Till Socialnämnden 2017-09-19 Program

Läs mer

Uppföljning av Kommunfullmäktiges uppdrag som inte ingår i Budget 2019

Uppföljning av Kommunfullmäktiges uppdrag som inte ingår i Budget 2019 SKRIVELSE Datum 2019-04-16 Instans Förskolenämnden Dnr FN 2019-00059 1.1.3.25 Sida 1(1) Uppföljning av Kommunfullmäktiges uppdrag som inte ingår i Budget 2019 Förskolenämndens beslut Förskolenämnden godkänner

Läs mer

Dispensansökan Grundbidrag/halv konsulenttjänst, Föreningen FUB Tjänsteskrivelse dispens FUB, efter AU

Dispensansökan Grundbidrag/halv konsulenttjänst, Föreningen FUB Tjänsteskrivelse dispens FUB, efter AU Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (3) Datum 2013-08-15 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Malin.Midler-Noren@malmo.se Dispensansökan avseende konsulent - Föreningen

Läs mer