Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!"

Transkript

1 Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med!

2 rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem. Vi vill beskriva vad Rosersbergs IK står och arbetar för. Vi vill att du ska veta vilka förväntningar du kan ha på föreningen men också vilka förväntningar vi har på dig detta för att vi ska ha ett bra samarbete och trivas tillsammans. Allt vi vill berätta får inte plats här i vi har valt ut några viktiga punkter. Det finns mycket mer information, policys (t.ex. kring droger och alkohol), kontaktuppgifter, hur man blir medlem mm på vår hemsida, Det är också via vår hemsida och SportAdmin (vårt administrativa system) som vi som klubb kommunicerar med alla våra medlemmar, aktiva, ledare och föräldrar. Väl mött! Föreningsstyrelsen Rosersbergs IK 2014 RIKs historia går tillbaka ända till 1921 och föreningen har i alla tider varit en stor del av samhället och många är de människor har varit aktiva och engagerade genom åren. Läs lite mer om RIKs historia på vår hemsida.

3 RIK står för en idrott där alla får vara med! Vi är en förening med tre starka och grundade ledord - glädje, gemenskap och respekt. Glädje - det ska vara roligt att tillsammans träna, spela och utvecklas som individ och lag Gemenskap vi ska jobba för att alla i föreningen skall känna en samhörighet och ett engagemang Respekt alla i föreningen ska bemötas och visa respekt för varandra. Såväl på plan som vid sidan av RIK har idag tre sektioner - fotboll, handboll och innebandy. Alla sektioner har sina egna aktiviteter och verksamhet med en styrelse som sköter det administrativa och ekonomiska för sektionen. Högst beslutande i RIK är föreningsstyrelsen, FS. RIK är en ideell förening, vilket betyder att vi tillsammans arbetar för att driva klubben, utan ett vinstintresse men för alla medlemmars bästa. Med en ideellt driven förening tillkommer ett gemensamt ansvar för att få verksamheten att fungera. RIK har alltid haft som mål att alla ska kunna delta i verksamheten och att kostnaden inte ska vara en begränsande faktor. Vi kan hålla låga medlemsavgifter när alla är delaktiga och hjälps åt tillsammans. Ett bra samarbete med Sigtuna Kommun, våra respektive sektionsförbund och sponsorer är också av stor vikt för klubben. Föreningen får olika aktivitetsbidrag från stat och kommun men medlemsavgiften är den absolut viktigaste inkomstkällan. Alla får vara med!

4 Ideellt engagemang Vi arbetar aktivt för att söka olika typer av bidrag och sponsring och vi utför även vissa typer av uppdrag som vi får ersättning för t.ex. städning av allmänna ytor (stationsområdet, lekparken elljusspåret mm) under sommarhalvåret. Våra intäkter ska täcka kostander som t.ex. matchställ, bollar, västar och annan utrustning, plan- och hallhyror, försäkringar, ev. startavgifter mm. RIK har ett unikt samarbete med Råbergsskolan och framförallt fritids som hjälper oss bland annat med att se till att våra aktiva barn kan komma direkt från fritids och till sin träning. Att delta i RIKs aktiviteter ska vara roligt för såväl barn, som ledare och föräldrar och övriga medlemmar. RIK förväntar sig att alla hjälps att skapa en förening med positiv anda, som stöttar, hjälper och som utvecklar och stimulerar oss alla! RIK är en central knutpunkt inom Rosersbergs samhälle. Vi som idrottsförening är den största organisationen och nästan var fjärde person i samhället har på något sätt varit eller är medlem. Förutom att vi bedriver verksamhet i två idrottshallar och ett antal fotbollsplaner så tar klubben ett stort socialt ansvar och vår naturliga träffpunkt är Klubbstugan. RIK genomför i samarbete med andra föreningar ett flertal traditionella evenemang som Julgransplundring, Valborgsmässo- och Midsommarfirande. Vi nattvandrar och driver fritidsgård på uppdrag av kommunen. Det här är viktiga uppgifter som överstiger en traditionell idrottsförenings ansvar, men av historia, tradition och drivna föräldrar och ledare har RIK blivit något mer än en idrottsförening. Vi är en del av samhället och har därmed också ett utökat socialt ansvar som vi vill värna om och som vi är stolta över. Det är vi tillsammans som är och skapar RIK, och du behövs i det arbetet.

5 Vi har förmånen att ha en stor idrottsanläggning till vårt förfogande. Två idrottshallar Råbergshallen och Rosershallen, en konstgräsplan och en naturgräsplan samt ett elljusspår. Anläggningarna ägs och underhålls av Sigtuna kommun. Vi betalar plan- och hallhyra till kommunen för att nyttja dessa faciliteter och vi delar anläggningarna med andra idrottsklubbar som finns i kommunen. Alla som använder anläggningarna har tillsammans ett övergripande ansvar för den daglig tillsynen. Vi vill att det ska se fint ut för alla som använder anläggningarna. Socialt ansvar I RIK samarbetar vi och hjälps åt mellan sektionerna eftersom vi har ett gemensamt intresse av att så många aktiva som möjligt skall få kunna utöva så många idrotter de vill inom ramen för vår verksamhet. Därför samordnas övergångarna mellan sektionerna och ger våra aktiva möjlighet att spela färdigt sina säsonger innan det är dags för nästa.

6 Ledare i RIK Vår förening behöver personer som leder med engagemang för att skapa en rolig idrottsupplevelse. Varje lag behöver ledarskap i olika former och de bäst fungerande lagen har en bred organisation med stöd av föräldrar. Tips på roller i en bred organisation finns på vår hemsida. RIK arbetar med att påverka attityder och värderingar på ett positivt sätt. Särskilt viktigt är det att barn lär sig respektera varandra som kamrater och medtävlare. Att glädjas åt varandras framgångar och stötta varandra vid motgångar. Som ledare förväntas du föregå med gott exempel genom att verka för våra värderingar. En positiv ledare skapar god stämning och gemenskap i laget. Oavsett om du är erfaren eller ny så erbjuds tränarutbildning genom förbunden (fotboll, handboll, innebandy). Det är viktigt för vår verksamhet att våra ledare är rätt utbildade och att alla känner trygghet i sitt ledarskap och kan och vill ta ansvar för ett lags utveckling. Föräldrar till aktiva förväntas hjälpa dig som ledare med arbete och aktiviteter kring laget men du ska känna att du alltid har ett stöd av din sektion.

7 Aktiv i RIK Vårt mål med verksamheten i RIK är att ge möjlighet till utveckling i den takt som passar var och ens förutsättningar. Vi vill att det skall vara roligt att idrotta och här är du som aktiv delaktig för att skapa en positiv och sund miljö. Att vara en del av ett lag betyder att du inte bara ansvarar för att du själv gör ditt bästa utan också att du är en bra kompis och stöttar dina lagkamrater. I RIK både vinner och förlorar vi tillsammans. Ledarna planerar och genomför träningar så meddela om du inte kan vara med. Du hjälper till genom att: Lyssna på din tränare och ledare Följa och respektera de regler och ramar som finns inom laget, föreningen och sporten Ha rätt utrustning och vara förberedd, se till att äta så du inte är hungrig eller trött Dela med dig av din glädje och peppa dina kamrater Som aktiv inom representationslagen eller de äldre ungdomslagen är du en förebild för de yngre spelarna i klubben. Det innebär att du lever upp till de värderingar klubben står för men också att du medverkar i klubbens olika arrangemang och stöttar de yngre då det behövs.

8 Som förälder i RIK kan vi förvänta oss att våra barn får en rolig, givande och utvecklande fritidsaktivitet där ledarna är engagerade och utbildade. Våra barn får ta del av en verksamhet där de kan utvecklas både fysiskt och socialt och där de är en del av en gemenskap och blir sedda. Ledarna för laget behöver hjälp och stöd för att klara av sitt uppdrag. Förälder i RIK RIK förväntar sig att vi som föräldrar hjälper våra barn med att komma i tid till träningar, matcher och övriga laggemensamma aktiviteter, att vi anmäler frånvaro och ser till att barnen har rätt utrustning med sig. Vi som föräldrar måste också hjälpa våra barn att förstå, följa och respektera de regler och ramar som finns inom laget, föreningen och sporten. Sist men inte minst måste också medlemsavgiften för våra barn betalas. Som förälder förväntas vi vara goda supportrar och följa RIKs värderingar. Hela föreningen vinner på att vi som föräldrar har en bra dialog med ledarna i laget och att eventuella frågor och kritik framförs på ett konstruktivt sätt. Utöver det engagemang som tidigare tagits upp förväntas vi som föräldrar hjälpa till med cafeteria vid hemma arrangemang, köra barnen till bortamatcher, tvätta matchställ och sitta i sekretariat samt ev. arbete för att få in pengar till det egna laget. Pengar som kan användas för att betala t.ex. cup-avgifter och overaller som är utgifter som inte täcks av medlemsavgiften. Så många som möjligt så länge som möjlig

Välkommen till Sandåkerns Sportklubb!

Välkommen till Sandåkerns Sportklubb! Föreningshandbok Välkommen till Sandåkerns Sportklubb! Vi är det naturliga valet för barn och ungdomar i västra Umeå. Sandåkerns SK erbjuder kvalitativ idrottsutbildning för alla utifrån var och ens unika

Läs mer

SKATTNINGSVERKTYG FÖRENINGSNAMN

SKATTNINGSVERKTYG FÖRENINGSNAMN SKATTNINGSVERKTYG FÖRENINGSNAMN SKATTNINGSVERKTYG Hur nöjda är ni med läget just nu inom de olika områdena? Läs igenom utgångspunkterna på sid 4-6 innan ni påbörjar skattningen. Tänk på! Det är viktigt

Läs mer

Ungdomssektionens. Policy, Mål & Riktlinjer

Ungdomssektionens. Policy, Mål & Riktlinjer 1 Ungdomssektionens Policy, Mål & Riktlinjer Allmänt Ungdomssektionen (US) omfattar killar och tjejer från 6 till 15 år och dess ledare. Som ungdomsledare i GIF har man ett stort ansvar för många barn

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SKÄRHAMNS IK

VÄLKOMMEN TILL SKÄRHAMNS IK VÄLKOMMEN TILL SKÄRHAMNS IK Hej Det dokument Du nu håller i handen är avsett att introducera Dig i Ditt engagemang i Skärhamns IK som Ledare, Spelare eller Förälder. Jag hoppas att det kommer att vara

Läs mer

www.ridsport.se Idéprogram för Svenska Ridsportförbundet

www.ridsport.se Idéprogram för Svenska Ridsportförbundet www.ridsport.se Ridsporten VILL Idéprogram för Svenska Ridsportförbundet Innehållsförteckning Vet du vad Ridsporten Vill?...2 Du är en del av svensk ridsport...4 Till ridklubben är alla välkomna!...6 Ridsport

Läs mer

R I D S P O R T E N V I L L

R I D S P O R T E N V I L L RIDSPORTEN VILL INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vet du vad Ridsporten Vill? 3 Du är en del av svensk ridsport 4 Till ridklubben är alla välkomna! 6 Ridsport ska vara roligt! 8 Ansvar engagerar och utvecklar 10 Ryttare

Läs mer

FÖRENINGSPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR KUBIKENBORGS IF

FÖRENINGSPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR KUBIKENBORGS IF FÖRENINGSPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR KUBIKENBORGS IF FÖRORD I detta dokument har vi försökt åskådliggöra Kubikenborgs IF:s policy och riktlinjer för alla de lag som är aktiva inom föreningen och ledarna

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING: Sundsvall/Ortvikens Bågskytteklubb (SOBK) 2015

VERKSAMHETSBESKRIVNING: Sundsvall/Ortvikens Bågskytteklubb (SOBK) 2015 VERKSAMHETSBESKRIVNING: Sundsvall/Ortvikens Bågskytteklubb (SOBK) 2015 Kortfattad beskrivning och bakgrund till nedan Verksamhetsbeskrivningen för Sundsvall Ortvikens Bågskytteklubb. Verksamhetsbeskrivningen

Läs mer

Idrotten vill en sammanfattning av idrottsrörelsens idéprogram. Antagen av RF-stämman 2009

Idrotten vill en sammanfattning av idrottsrörelsens idéprogram. Antagen av RF-stämman 2009 Idrotten vill en sammanfattning av idrottsrörelsens idéprogram Antagen av RF-stämman 2009 Innehållsförteckning Inledning 2 Idrottens verksamhetsidé, vision och värdegrund 4 Bra i idrott och bra idrott

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Föräldrar och spelar info Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Att vara fotbollsförälder i IF Mölndal Fotboll. Fotboll är världens största gemenskap. Att vara fotbollsförälder

Läs mer

Grundad 1/3 2014. Grundad 28/5 1922. ann

Grundad 1/3 2014. Grundad 28/5 1922. ann VERKSAMHETSHANDBOKANDBOK Grundad 1/3 2014 ꔷ Verksamhetshandboken är en beskrivning av hur vi vill att vår förening skall fungera. Den tar upp de vanligaste frågorna som nya och gamla ledare kan ha ꔷ ꔷ

Läs mer

Fotbollens SPELA, LEK OCH LÄR. Svensk barn- och ungdomsfotbolls inriktning. Svenska Fotbollförbundet svenskfotboll.se

Fotbollens SPELA, LEK OCH LÄR. Svensk barn- och ungdomsfotbolls inriktning. Svenska Fotbollförbundet svenskfotboll.se Fotbollens Svensk barn- och ungdomsfotbolls inriktning Svenska Fotbollförbundet svenskfotboll.se Fotbollens Svensk barn- och ungdomsfotbolls inriktning Fotbollens Svensk barn- och ungdomsfotbolls inriktning

Läs mer

SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan

SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan Hur föräldrar stödjer sina barn att bli vinnare i livet genom idrott Idrott kan vara en fantastisk upplevelse mellan barn och ungdomar och deras

Läs mer

77. Beskriv föreningens slutsatser utifrån de diskussioner ni fört och ovanstående svar.

77. Beskriv föreningens slutsatser utifrån de diskussioner ni fört och ovanstående svar. 77. Beskriv föreningens slutsatser utifrån de diskussioner ni fört och ovanstående svar. Ord med kursiv och fet stil har här fått ersätta namn och ord som gör att man kan identifiera föreningen eller orten.

Läs mer

Vill du: vara med där det händer? träffa kompisar från hela stan? skaffa dig erfarenhet inom evenemangsbranschen? göra stan mer tillgänglig?

Vill du: vara med där det händer? träffa kompisar från hela stan? skaffa dig erfarenhet inom evenemangsbranschen? göra stan mer tillgänglig? TILLGÄNGLIGT SEDAN 2013- GENOM ARVSFONDSPROJEKTET - ETT VÄRDSKAP FÖR ALLA - Vill du: vara med där det händer? träffa kompisar från hela stan? skaffa dig erfarenhet inom evenemangsbranschen? göra stan mer

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Studiehandledning Ledaren och gruppen Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa

Läs mer

sponsrar pärmen LEDARE

sponsrar pärmen LEDARE sponsrar pärmen LEDARE REGISTER 2013-05-01 1 Förord 2 Policy Se Dokument/ Policy 3 Träning Träningsplanering (Här kan du även spara noteringar om egna övningar och tips från andra.) 4 Match Spelarregister

Läs mer

volleyboll en framtidssport, attraktivt, fri från våld, teknisk, explosiv och spännande.

volleyboll en framtidssport, attraktivt, fri från våld, teknisk, explosiv och spännande. 1 Styrelsen för HYLTE VOLLEY Bollklubb lämnar följande verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2003-07-01 2004-06-30. 1. FÖRORD. Vi tar en fjärdeplats i grundserien på samma poäng som Falkenbergs VBK.

Läs mer

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Inledning Välkommen till Att engagera vuxna från idé till verklighet.

Läs mer

Fokus Korpen FOKUS KORPEN från ord till ännu mera handling 1

Fokus Korpen FOKUS KORPEN från ord till ännu mera handling 1 ARBETSMATERIAL 2018 kvalitet medlemmar alla är välkomna rätt i tiden föryngrad målgrupp företagsidrott Fokus Korpen från ord till ännu mer handling FOKUS KORPEN från ord till ännu mera handling 1 2012

Läs mer

STADGAR. Idrottsrörelsens verksamhetsidé

STADGAR. Idrottsrörelsens verksamhetsidé STADGAR för den ideella föreningen Nyköpings Speedway Klubb med hemort i Nyköpings kommun. Bildad den 2005-03-07 Stadgarna senast ändrade av Extra Årsmöte den 27 januari 2009 gällande 25, för att fastställas

Läs mer

Appendix 3 Vinröda Ledare

Appendix 3 Vinröda Ledare 1 (20) Appendix 3 Vinröda Ledare Styrdokument för LUGI Handbolls barn- och ungdomsledare Föreningsidé En förening för hela familjen som förenar elit och bredd Vision Att vara Sverigeledande på herr- och

Läs mer

Sammanfattning av rapporter från Open Space-forum i Fröding Arena den 10 september

Sammanfattning av rapporter från Open Space-forum i Fröding Arena den 10 september Sammanfattning av rapporter från Open Space-forum i Fröding Arena den 10 september Den 10 september 2013 hölls ett Open Space-forum om hur vi kan göra Karlstad till en idrottskommun för alla på Fröding

Läs mer

Ge ditt barn en gåva för livet.

Ge ditt barn en gåva för livet. Ge ditt barn en gåva för livet. Vilken investering Huvudsyftet med att idrotta är naturligtvis att man ska ha roligt, det tycker vi i Nittorps IK också, men det för även med sig många andra positiva saker.

Läs mer

Mentorskapets ABC. Varför just mentorskap? För att

Mentorskapets ABC. Varför just mentorskap? För att Mentorskapets ABC Av Freddie Larsson Mentorskap är ett koncept för att inspirera, utmana och utveckla människor i sin profession och person. Mentorskapet innebär att en mer erfaren (inte nödvändigtvis

Läs mer

Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig - hjälper företag utvecklas

Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig - hjälper företag utvecklas Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig... en småskalig miljö präglad av entreprenörskap, med unika möjligheter för dig att få ta ansvar och att få utvecklas - hjälper företag utvecklas Välkommen till Hogia-gruppen!

Läs mer

Riktlinjer för ledare

Riktlinjer för ledare Sida:1(6) Välkommen som ledare i Rotebro IS Fotbollsförening Vi vill hälsa dig välkommen som ledare i Rotebro fotboll och hoppas att du ska trivas och känna att du gör något viktigt för barn och ungdomar

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

Välkommen att känna sig inkluderad!

Välkommen att känna sig inkluderad! Välkommen att känna sig inkluderad! Lärgruppsplan Välkommen att känna sig inkluderad! Denna lärgruppsplan hör ihop med kortfilmen Välkommen att känna sig inkluderad! En film framtagen av SISU Idrottsutbildarna

Läs mer

Idrotten vill. Idrottsrörelsens idéprogram. omslagets framsida

Idrotten vill. Idrottsrörelsens idéprogram. omslagets framsida Idrotten vill Idrottsrörelsens idéprogram omslagets framsida Antagen av RF-stämman 2009 Idrotten vill Idrottsrörelsens idéprogram ISBN 978-91-9781-300-6 Idrotten vill Förord Förord Vid Riksidrottsmötet

Läs mer