Verksamhetsberättelse 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2014"

Transkript

1 4 december 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa Nätverken för förtroendevalda och tjänstemän i landsting och regioner Blekinge Dalarna Gävleborg Halland Jämtland - Norrbotten - Skåne Stockholm Sörmland - Uppsala Värmland Västerbotten Västernorrland Västmanland Västra Götaland Örebro - Östergötland 1 (20)

2 Nätverkens vision och strategiska områden... 5 Nätverkskonferensen... 6 Strategiskt område: Kunskap om befolkningens behov... 7 Jämlik hälsa och vård... 7 Strategiskt område: Uppdrag... 8 NHD nätverksgrupp 4 december... 8 Roller, ansvar samt idéburna organisationer... 8 NUH nätverksgrupp 4 december... 8 Roller, ansvar samt Hans Karlsson, SKL... 8 Hälsofrämjande Hälso- och sjukvård... 9 Samverkansgrupp för hälsoekonomer... 9 Tove - Medicinsk teknik och hälsoekonomi... 9 Nationella prioriteringskonferensen... 9 Strategiskt område: Uppföljning NHD Nätverksgrupp 16 maj Det vi följer är vad vi får. Ett Nätverksgruppsmöte om uppföljning NUH Nätverksgrupp 22 maj Hur tänkte vi? Hur gör vi? Vad gör vi? Ett Nätverksgruppsmöte om uppföljning Temaseminarium 13 juni Världens bästa hälsa och friskaste befolkning Jämtlands nya hälso- och sjukvårdspolitik utgår från befolkningens hälsa Aktuellt Perspektiv en kioskvältare i Värmland NUH Nätverksgrupp 25 september Vårdvalets konsekvenser, Nätverkssjukvård NHD Nätverksgrupp 26 september Stöd till barn till missbrukande föräldrar Nätdrogerna är en stor utmaning för samhället Missbruk och beroende samverkan och uppföljning Konkurrensverkets referensgrupp Temaseminarium 5 december Ny patientlag, rapport från MYVA samt Östgötakommissionen Övrigt Nätverkens utbildningsmaterial, Träff med utbildningsansvariga Presentationsmaterial, nyhetsbrev Tack till våra samarbetspartners Organisation NHD = Nätverket Hälsa och Demokrati. NUH = Nätverket Uppdrag Hälsa 2 (20)

3 Ordföranden i Nätverket Hälsa och Demokrati har ordet Hälso- och sjukvården är en av hörnpelarna i vårt välfärdssystem. Förtroendet för sjukvården är generellt högt. Inom vården finns många aktörer som vill påverka utvecklingen. Det kan vara politiker, professionella aktörer, leverantörer till vården med flera. En av politikens viktigaste uppgifter är att ur ett befolkningsperspektiv styra och leda sjukvården med utgångspunkt från befolkningens behov. Enligt min mening är det viktigt att sjukvården är demokratisk styrd. Det ligger en stor uppgift för samtliga att förvalta detta ansvar. Nätverkets uppgift är att genom erfarenhetsutbyte mellan medlemmarna finna olika former för hur den demokratiska styrningen skall kunna tillämpas och utvecklas. Den demokratiska styrningen måste ständigt övervinnas. Varje gång det uppstår ett tomrum fylls styrningen av andra aktörer. Ett annat område är uppföljning av vården ur ett befolkningsperspektiv. I svensk sjukvård sker idag en omfattande uppföljning och registrering. Ibland möter jag en trötthet genom att vi registrerar allt mer. Det finns kritik att den naturliga återkopplingen inte sker i närtid. Jag tror det är viktigt att vi begränsar och kvalitetssäkrar registreringen. Vi måste alltid ställa oss frågan vad vi ska använda uppgifterna till. Men det gäller inte enbart att ta fram uppgifterna. De måste analyseras och i näste steg kunna användas i styrningen och ledningen. Uppföljningarna måste än mer ske ur ett befolkningsperspektiv. Nätverket har under 2014 haft fokus på uppföljning. Flera intressanta seminarier och möten har genomförts. Det finns bland våra medlemmar en mycket stor kunskap inom området. I höst har genomförts val till riksdag, landsting/region och kommun. De politiska uppdragen är till låns. Varje fjärde år sker en omprövning. Nya politiker väljs i olika uppdrag. Nätverksgruppen kommer från 1 januari 2015 att i många fall fyllas av nya politiker. För egen del lämnar jag den centrala politiken i Västra Götalandsregionen. Uppdraget som ordförande i nätverket de senaste åren har varit mycket intressant. Jag har mött många intressanta och kunniga förtroendevalda och tjänstemän från hela landet. Sammankomsterna i nätverket har berikat mig. Jag önskar framgång för nätverket och de politiker som träder till den 1 januari Det politiska nätverket har haft ett gott samarbete med tjänstemannanätverket. Jag vill framföra ett tack till Ralph Harlid som ordförande för detta nätverk. Ralphs kunskap och engagemang för nätverkens kärnvärden har gjort att våra sammankomster blivit värdeskapande. Till sist vill jag även framföra ett tack till våra koordinatörer Anne Bylund och Sofie Edberg. Utan deras kunskap och kontaktytor hade våra nätverksmöten inte blivit så intressanta. Anne och Sofie har lyckats inbjuda intressanta föredragshållare till våra sammankomster. Jan Åke Simonsson Ordförande Nätverket Hälsa och Demokrati 3 (20)

4 Ordföranden i Nätverket Uppdrag Hälsa har ordet Vartannat år arrangerar nätverken en nationell konferens som är unik i sitt slag. Jag vågar påstå att det inte finns några andra arenor för erfarenhetsutbyte som så tydligt lägger fokus på befolkningens behov. I år arrangerades konferensen av Landstingen i Västernorrland och Jämtland och var förlagd till Sundsvall. Det är den fjärde konferensen jag deltar i och vi blir hela tiden så mycket bättre. Stort tack till alla som bidrog till att göra årets nätverkskonferens till den bästa hittills. Jag återvänder fortfarande till dokumentationen som finns tillgänglig på nätverkens hemsida har nätverken fokuserat på uppföljning. Vi har vid seminarier och gruppmöten betonat skillnaden i att följa upp ur befolkningens respektive verksamhetens perspektiv. Det är märkligt hur svårt det är att göra denna viktiga distinktion. Vi beskriver gärna vad vi gjort för insatser för att förbättra hälsan, men glömmer bort att beskriva hur hälsan har förbättrats av dessa insatser. Här finns ett enormt utvecklingsområde och tyvärr upplever jag att omgivningen i form av ledande tjänstemän i landsting och på statlig nivå har svårt att se och förstå skillnaden. Nätverken har under året tagit fram ett utbildningspaket för utbildning av förtroendevalda och tjänstemän, såväl nya som gamla. Materialet finns tillgängligt för medlemmar i nätverket och tanken är att kunna omsätta det i aktiviteter på hemmaplan. Vi har i år också förnyat vår hemsida och flyttat den till en ny plattform. Det har blivit lättare att söka efter och ta del av de olika rapporter som landsting och regioner lägger in via medlemmarnas webb-kontaktpersoner. Viktigaste målgruppen är medlemmarna och dess representanter. Hemsidan kan bidra med många tips, råd och insikter som kanske också underlättar arbetet hemmavid. Lägg gärna en länk till Nätverkens hemsida på era intranät. I årsberättelsen kan ni läsa mer om de aktiviteter som genomförts och all dokumentation går givetvis att hämta från vår hemsida. Min förhoppning och övertygelse är att nätverken under 2015 kommer att bli en ännu viktigare aktör för att bevaka ledning och styrning av hälso- och sjukvården ur ett behovs- och befolkningsperspektiv. Vi behöver mer än någonsin sluta upp bakom våra strategiska områden. Med det vill jag tacka alla som deltagit i våra aktiviteter under året och sända ett särskilt tack till våra koordinatorer Anne Bylund och Sofie Edberg och till medlemmarna i nätverkets arbetsutskott. Det är en förmån att få vara ordförande i en omgivning av så inspirerande och kunniga personer. Ralph Harlid Ordförande Nätverket Uppdrag Hälsa 4 (20)

5 Om Nätverket Nätverket Hälsa och Demokrati är ett nätverk för förtroendevalda som utvecklar styrningen av hälso- och sjukvård samt vård och omsorg ur ett befolknings- och behovsperspektiv. Nätverkets grundläggande uppgift är att stödja kunskaps- och erfarenhetsutbytet mellan medlemmarna genom att skapa goda kontakter och bra mötesplatser. Nätverket är ett partipolitiskt obundet nätverk som vänder sig till förtroendevalda i landsting och regioner. Vi arbetar i nära kontakt med vårt syskonnätverk, Uppdrag Hälsa, ett nätverk för tjänstemän som arbetar med att utveckla uppdraget och därmed den demokratiska styrningen av hälsooch sjukvården samt vård och omsorg ur ett befolknings- och behovsperspektiv. De två Nätverken arbetar med sina uppdrag och för de egna medlemmarnas nytta. Det har visat sig fruktbart att vid vissa tillfällen ha gemensamma möten och seminarier, att kunna diskutera de olika rollerna friare (förtroendevald och tjänsteman) utan koppling till organisationen på hemmaplan. Nätverket är öppet för landsting och regioner som vill bidra till en utveckling i enlighet med Nätverkets syfte och mål. Nätverkens vision och strategiska områden Nätverken arbetar med att öka befolknings- och behovsperspektivet i styrning och ledning av hälso- och sjukvård samt vård och omsorg. Nätverken ska vara ett stöd och en inspirationskälla för förtroendevalda och tjänstemän i landsting och regioner. Vision En demokratiskt styrd hälso- och sjukvård som utgår från befolkningens behov och bidrar till en bättre hälsa Nätverken utgår från tre strategiska områden i sitt arbete för att nå visionen. Dessa är: Uppföljning Behov Uppdrag En central utgångspunkt i arbetet är att ständigt utgå från de olika rollerna/ansvarsnivåerna som finns och i Nätverkens arbete ska det vara tydligt till vilken målgrupp arbetet riktas så att resultatet kan omsättas i praktiken. Nätverkens arbete fokuserar främst mot nivåerna: fullmäktige, styrelse/nämnd samt tjänstemannaledning. 5 (20)

6 Nätverkskonferensen Vart annat år arrangerar Nätverken en större nationell konferens med något landsting/region som värd. Den 11.e konferensen hölls 5-6 februari 2014 i Sundsvall med Jämtland och Västernorrland som värdlandsting. Temat var: Hälsa ett gemensamt ansvar, och fokus är på samverkan över gränser för det gemensammas bästa. Styrgruppen för konferensen leddes av Ingeborg Wiksten, Västernorrland och Anna Gundersson, Jämtland. Övriga deltagare var Jan Åke Simonsson, ordförande NHD, Harriet Hedlund, Västerbotten, Berit Wirödal, Skåne, Mats Eriksson, SKL/Halland, Ralph Harlid, ordförande NUH, Christina Ståhl, Skåne, Anna Gidlund, Västernorrland (lokal projektledare) samt Anne Bylund, koordinator. Programgruppen leddes av Anne Bylund bestod inledningsvis av Nina Fållbäck Svensson, Jämtland samt Markus Kallioinen, Västernorrland. I slutfasen klev Annika Mellquist, Blekinge, Peter Hollbrink, Västernorrland samt Håkan Sundberg, Västra Götaland in i programarbetet. En lokal projektgrupp ansvarade för allt praktiskt arbete inför och under konferensen. Arbetet leddes av Anna Gidlund, Västernorrland. Ett vykort som aviserade konferensen skickades ut våren 2013, inbjudan med program skickades ut i mitten på november. Tyvärr visade det sig, återigen, att det är problematiskt att hitta rätt sändlistor för att nå tänkt målgrupp. Konferensen lockade 277 deltagare och utvärderingen, som skickades ut via mail efter konferensen, hade en svarsfrekvens på 57 % (157 personer). 57 % av dessa var förtroendevalda. På följande frågor blev svaren: Att man fått mycket eller väldigt mycket inspiration av dagarna 93 % Att man fått ny kunskap/information 90 % Att man fått nya kontakter under dagarna 65 % Bra/mycket bra om service och kringarrangemang 93 % Bra/mycket bra om helhetsintrycket bra/mycket bra 96 % Nätverken vill rikta ett varmt och innerligt tack till: Landstinget i Västernorrland och Jämtlands läns landsting som stod som värdar för konferensen och till alla som på ett så engagerat sätt bidrog till att den blev minnesvärd. Moderatorerna Nina Fållbäck Svensson och Ralph Harlid som gjorde en mycket samspelt och engagerande insats för konferensen vilket bidrog till en lättsam stämning men också till att konferensen hela tiden höll fokus på tänkt ämne och på rätt nivå! Jämtlands läns landsting som kvällen innan konferensen bjöd på ett uppskattat mingel med information om länet, god mat och härlig underhållning! De intressanta föreläsarna i plenum och inte minst alla som var aktiva i workshops moderatorer, föreläsare, värdar m fl. Sist men inte minst till dig som var där utan ditt intresse och engagemang för frågorna skulle det ju inte bli en så härlig stämning och fantastiska erfarenhetsutbyten! Nätverkskonferens 2016 Planeringen för Nätverkskonferensen 2016, som hålls i Malmö har redan startat. En lokal projektgrupp samt programgrupp är under bildande. 6 (20)

7 Nätverkens strategiska områden I följande avsnitt har vi sammanfattat Nätverkens aktiviteter under det gångna året kopplat till respektive strategiska område. Varje avsnitt inleds med utdrag ur Nätverkens handlingsprogram (markerat med kursiv text). För 2014 beslutades att Nätverkens temaseminarier och nätverksgruppsmöten till största delen skulle handla om uppföljning, därför återges av naturliga skäl de flesta aktiviteterna under rubriken Uppföljning. Strategiskt område: Kunskap om befolkningens behov De förtroendevaldas legitimitet mäts till stor del i hur verksamheterna uppfyller medborgarnas behov. Det ställer stora krav på att tjänstemannaledningen är lyhörd för det demokratiska systemet. Nätverket Hälsa och Demokrati Nätverket Hälsa och Demokrati utvecklar former för en behovsbaserad styrning av hälsooch sjukvården genom att fördjupa och bredda kunskapen om medborgarnas behov och förväntningar. Med utgångspunkt i behovsanalyser, resultat och hälsoeffekter av gjorda insatser samt politiska värderingar konkretiseras de politiska målen och uppdragen för en behovsstyrd hälso- och sjukvård. Nätverket Uppdrag Hälsa Nätverket Uppdrag Hälsa utvecklar arbetssätt för att stödja de förtroendevalda i deras roll som befolkningsföreträdare med utgångspunkt från deras förutsättningar, ambitioner och vilja. Detta sker genom att ta fram relevanta kunskapsunderlag kring befolkningen och dess hälsa samt genom att ge stöd för utvecklingen av behovsstyrnings- och samverkansprocesserna samt inför de förtroendevaldas dialoger med befolkningen. Aktiviteter För att stödja inriktningen i handlingsprogrammet kan nämnas några av årets aktiviteter: Jämlik hälsa och vård Nätverken fick under 2011 en förfrågan från Sveriges Kommuner och Landsting om att ställa sig bakom en Nationell plattform för jämlik hälsa och vård. Syftet är att tydliggöra och mobilisera arbetet för en mer jämlik hälso- och sjukvård. Vid respektive årsmöte samma år beslutade sig Nätverket Hälsa och Demokrati och Nätverket Uppdrag Hälsa att ställa sig bakom plattformen. Idag är det ett 20-tal nationella organisationer och myndigheter som gjort detsamma. SKL:s nationella konferens hölls 21 mars 2014 och Nätverken var representerade av en bemannad monter. SKL har bjudit in till samordningsmöte vid ett tillfälle under året (7 november). Vid träffen diskuterades vad som sker inom respektive organisation, tankar kring fortsatt erfarenhetsutbyte och kommande konferenser. Koordinatorerna deltog på detta möte. 7 (20)

8 Strategiskt område: Uppdrag En demokratiskt styrd hälso- och sjukvård, med utgångspunkt från befolkningens behov och förväntningar, ställer stora krav på att de politiska målen och uppdragen kopplas till behoven. Behovskartläggningar och dialoger med befolkningen är underlag till behovsanalyser för att identifiera hälsogap. Därefter sker politiska avvägningar och prioriteringar inför formuleringen av mål och uppdrag. Tjänstemannaorganisationens arbete med att formulera uppdrag utifrån de politiska målen innebär att ställa krav på en väl fungerande helhet av olika aktörers enskilda insatser för befolkningens bästa. Nätverket Hälsa och Demokrati Nätverket Hälsa och Demokrati utvecklar former för att systematiskt hämta kunskap om vad som är möjligt att uppnå och söker verktyg som stödjer de förtroendevalda i deras roll som uppdragsgivare. Nätverket Uppdrag Hälsa Nätverket Uppdrag Hälsa utvecklar former och metoder för att bygga effektiva och hållbara system för uppdragsstyrningen. Detta sker genom att formulera konkreta, uppföljningsbara mål utifrån de förtroendevaldas långsiktiga målsättning samt genom att utveckla dialogformer med utförarna. Aktiviteter Med utgångspunkt i handlingsprogrammet sammanfattas aktiviteter kopplat till området Uppdraget nedan: NHD nätverksgrupp 4 december Roller, ansvar samt idéburna organisationer Detta nätverksgruppsmöte kommer bl a att ägnas åt, utifrån Nätverkens utbildningsmaterial, att diskutera roller och ansvar. En ytterligare punkt är att, tillsammans med Anna-Karin Berglund från SKL, fundera över om man med mer kunskap om de idéburna organisationerna och deras förutsättningar skulle kunna utveckla välfärden, tillsammans i kommuner, landsting och regioner i samarbete med frivilligorganisationer, sociala företag och andra idéburna utförare. I anslutning till nätverksgruppens möte hålls årsmöte. NUH nätverksgrupp 4 december Roller, ansvar samt Hans Karlsson, SKL Detta nätverksgruppsmöte kommer bl a att ägnas åt, utifrån Nätverkens utbildningsmaterial, att diskutera roller och ansvar. En ytterligare punkt är ett besök av Hans Karlsson, SKL, för att tillsammans försöka titta in i framtidens hälso- och sjukvård och dess utmaningar medan Nätverket Hälsa och Demokrati I anslutning till nätverksgruppens möte hålls årsmöte. 8 (20)

9 Hälsofrämjande Hälso- och sjukvård Med utgångspunkt i det positionspapper för Hälsofrämjande Hälso- och sjukvård som SKL tog fram under 2013 och där man konstaterar att en hälsofrämjande hälso- och sjukvård betyder att hälso- och sjukvårdens samlade resurser bidrar till bättre hälsa för patienter och befolkning så har Nätverken deltagit i en grupp ledd av SKL. Syftet har varit att utifrån fyra perspektiv ta fram indikatorer för att kunna mäta och följa upp verksamheter för att belysa kvaliteten ur dessa perspektiv. De fyra perspektiven är individ och patientperspektivet, befolkningsperspektivet, medarbetarperspektivet och styrnings- och ledningsperspektivet. Övriga medverkande i gruppen är representanter för landstingens hälso- och sjukvårdsdirektörer och folkhälsochefer, Socialdepartementet, Nätverket hälsofrämjande sjukvård, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. Nätverken har under året representerats av Sofie Edberg på de tre genomförda arbetsmötena. Även Åsa Löfvenberg, NUH AU har funnits med vid något tillfälle. Samverkansgrupp för hälsoekonomer Nätverken har stöttat en samverkansgrupp för hälsoekonomer i landsting och regioner genom att upplåta för gruppen för erfarenhetsutbyte via rapporter och underlag. Syftet är att stimulera till ökad samverkan i hälsoekonomiska frågeställningar och analyser i praktisk tillämpning. Den hälsoekonomiska gruppen kommer även att finnas med kontaktuppgifter på under fliken kontakt. Tove - Medicinsk teknik och hälsoekonomi Nätverken ingår i det s.k. Tove-nätverket vars syfte främst är att sprida kunskap om hälsoekonomins betydelse vid upphandling av medicinsk teknik. I detta nätverk ingår förutom Nätverken, också Sveriges Kommuner och Landsting SKL, Swedish Medtech och Tandvårdsoch Läkemedelsverket TLV. Landstingsnätverket för Upphandling, LfU, har inbjudits att delta i gruppen. Under året har bl a tre hälso- och sjukvårdsdirektörer medverkat vid ett möte för att vi skulle ges tillfälle att beskriva Toves ambitioner och för att skapa kontakter för att hitta goda "upphandlingsexempel" i landstingen. Dessa skulle sedermera kunna vara en del av innehållet i den planerade konferensen under Diskussioner om en process för ordnat införande av ny medicinsk teknik med hälsoekonomiska förtecken har också diskuterats. Tovenätverket har haft fem möten under året, där Sofie Edberg medverkat. Nationella prioriteringskonferensen Prioriteringscentrum vid Linköpings universitet arrangerar den oktober 2015 den 8:e nationella prioriteringskonferensen, denna gång i Norrköping tillsammans med Landstinget i Östergötland. Det övergripande temat för 2015-års konferens är Dilemman och kontroverser vid prioriteringar inom vård och omsorg. Nätverken har blivit inbjudna att medverka i planeringen och kommer att representeras av Anne Bylund. 9 (20)

10 Strategiskt område: Uppföljning En styrning ur ett befolknings- och behovsperspektiv måste ta hänsyn till flera perspektiv där kraven på både jämlik hälsa samt vård på lika villkor ska kunna följas upp. Förutom befolkningens hälsoläge är även den självupplevda hälsan, befolkningens förväntningar, resultat och hälsoeffekter av gjorda insatser viktiga områden att ha kunskap om. God vård är ett övergripande mål och bör även kunna följas upp ur ett befolkningsperspektiv. Det finns mängder av data som väntar på att användas mer systematiskt. Utmaningen är nästa steg, när underlagen ska sammanställas med andra fakta och analyseras för att ge en bättre helhetsbild och kunna jämföras över tid. Nätverken Hälsa och Demokrati Nätverket Hälsa och Demokrati utvecklar det politiska kravställandet om vilken fakta som behövs för att kunna följa upp och analysera målen och uppdragen ur ett befolknings- och behovsperspektiv. Det är särskilt viktigt att anpassa informationen till de olika ansvarsnivåerna. Nätverket Uppdrag Hälsa Nätverket Uppdrag Hälsa utvecklar former och metoder för systematisk uppföljning och analys av data som underlag för behovsanalyser. Detta sker genom att identifiera relevanta data samt utveckla former för att pedagogiskt presentera analyser så att de utgör ett stöd för de förtroendevalda i sitt uppdrag att formulera nya mål och uppdrag. Aktiviteter För att stödja handlingsprogrammets inriktning har följande aktiviteter genomförts: NHD Nätverksgrupp 16 maj Det vi följer är vad vi får. Den psykiska ohälsan hos unga kvinnor och män lyfts ofta fram men gör vi det enkelt för oss och ser dem som en homogen grupp? Vi vet att vissa grupper riskerar psykisk ohälsa mer än andra, men även här är det en homogen grupp? Gör vi det enkelt för oss, med genomsnittets lögn? Vad kan ungdomar bidra med för kunskap till klokgörande? Hanne Jensen, ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnd 8, Sjuhärad i Västra Götalandsregionen berättade om sina erfarenheter från Demokratitorget, där förtroendevalda möter ungdomar. I starten hade man fokus på själva mötet med ungdomarna, men har sett över tid att de även får kunskap om ungdomars behov och synpunkter som de kan lyfta fram i den politiska processen för att få till en förändring. Hanne nämner tillgänglighet till och bemötande vid ungdomsmottagningar samt kollektivtrafik som några frågor där de förtroendevalda formulerat förslag till förändringar i beställningarna. En utsatt grupp som mår sämre Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, ( har gjort en utredning: HON HEN HAN som visar att unga som är homosexuella, bisexuella eller transpersoner mår generellt sett sämre än andra unga. Jonah Nylund från MUCF gav oss en bild av hur denna utsatta grupp har det och mår. Bland unga transpersoner har 65 % någon gång allvarligt 10 (20)

11 övervägt att ta sitt liv och bland unga homo- och bisexuella har nästan hälften av kvinnorna och 40 % av männen någon gång allvarligt övervägt att ta sitt liv. 27 % av unga transpersoner har någon gång försökt att ta sitt liv och bland unga homo- och bisexuella har var fjärde kvinna och 10 % av männen någon gång försökt att ta sitt liv. Det är dystra siffror men Jonah återkom flera gånger till att det går att påverka genom att medvetandegöra sig kring problematiken. Barn och ungas hälsa, vård och omsorg Socialstyrelsen har tagit fram en rapport kring barn och unga som är tänkt att använda som beslutsunderlag och kunskapskälla. Den innehåller fakta om folk- och miljöhälsa, sociala förhållanden, grupper i samhället som är särskilt missgynnade och löper risk för hälsomässiga, sociala och/eller ekonomiska problem. Karin Flyckt som arbetar på avdelningen för utvärdering och analys delade med sig av sina erfarenheter. Tidiga tecken på psykisk ohälsa måste tas på allvar, enligt Karin. De som självrapporterar psykisk ohälsa har förhöjd risk att utveckla allvarlig psykisk ohälsa inom några år. Tidiga insatser viktiga, första linjens vård kan vara avgörande. Många unga hamnar dessutom i en hänvisningskarusell, ingen fångar upp och tar ansvar. NUH Nätverksgrupp 22 maj Hur tänkte vi? Hur gör vi? Vad gör vi? Ett Nätverksgruppsmöte om uppföljning Fredrik Westander, hälso- och sjukvårdskonsult och den som burit Öppna jämförelser sedan födelsen, berättar och reflekterar kring utvecklingen av Öppna Jämförelser. Uppföljning genom att mäta och följa olika indikatorer har ökat. Ett mål är att göra resultaten i Öppna Jämförelser mer lättillgängliga, lättare att tolka och med en högre täckningsgrad för att öka nyttan för kvalitetsutvecklingen inom hälso- och sjukvården. Ralph Harlid, Västra Götaland, berättar att man tagit fram en processbeskrivning för behov uppdrag uppföljning. Processbeskrivningen för uppföljning används för att följa upp såväl en nämnds mål och effekter hos befolkning som följsamhet till överenskommelser och avtal. Förutom ordning och reda så har processbeskrivningen dels tydliggjort kundfokus vad gör vi och för vem, dels skapat förutsättningar för ständiga förbättringar. Inom området uppföljning så finns en mängd olika verktyg för att underlätta/förbättra och strukturera processerna. Ett av dessa, som nu håller på att utvecklas och som prövats är landstingskompassen/regionkompassen. Gunnar Gidenstam, SKL, som medverkar i denna utveckling berättar om detta. Uppföljning är en fortlöpande insamling av data för att kontrollera hur en verksamhet genomförs medan man i utvärderingen alltid ska göra en värdering av det som granskas. Väljer vi rätt metoder och tar vi alltid till oss vad vi får ut när vi följer upp eller utvärderar. Hur mycket resurser läggs ner på att värdera de resultat vi ser. Anna Swift Johannison, Örebro läns landsting, leder oss igenom detta knepiga ämne. Revision handlar i grund och botten om att pröva ansvarsfriheten för nämnder och styrelser. En utmaning är att revidera ändamålsenligheten i våra insatser, och lära av resultatet. Kan vi dra nytta av revisionen i en tid när vi krävs på mer och bättre och snabbare underlag. Örjan Garpenholt, konsult, lotsar oss genom revisionens värld (20)

12 Temaseminarium 13 juni Världens bästa hälsa och friskaste befolkning Västerbottens läns landsting har en vision som kräver uthållighet och långsiktighet i genomförandet där man med olika angreppssätt, strategier och metoder tar sig an arbetet med en förbättrad folkhälsa. Men att följa upp insatserna för att veta om de ger resultat och har effekt på befolkningens hälsa har inte varit så enkelt. Mäts det som behöver mätas eller det som kan mätas? Maria Falck, folkhälsochef i Västerbotten gav oss en bild av de nuvarande erfarenheterna/svårigheterna och de aktuella utmaningarna. Maria trycker på att det är viktigt att i alla sammanhang leva visionen. Att via budskap, som tryckt material, loggor, hemsida och i dialoger med samarbetspartners sprida visionens värden. Jämtlands nya hälso- och sjukvårdspolitik utgår från befolkningens hälsa Jämtland har, tillsammans med länets 8 kommuner, arbetat med den framtida hälso- och sjukvårdspolitiken i länet. I arbetet har man sammanställt mått/indikatorer i en nulägesbeskrivning som kan användas för uppföljning av hälsoläget i länet. Indikatorerna har mycket stark koppling till hälsa och om indikatormåtten förbättras vet man att hälsoläget i Jämtlands län har förbättrats. Anna Gundersson, som samordnat det politiska arbetet och Ingela Jönsson som varit tjänstemannastöd i processen berättade om sina erfarenheter. Aktuellt Perspektiv en kioskvältare i Värmland Värmland har sedan 2007 samlat den högsta ledningen i länets 16 kommuner, landstinget och regionen för att kraftsamla kring sina gemensamma utmaningar: Sårbara familjen, Psykisk hälsa, Riskbruk och riskbeteende, Äldres hälsa. Centralt i arbetet har en matris varit (aktuellt perspektiv), som bl a visar på valda områden som behöver förbättras vad gäller värmlänningens hälsa. Den ligger till grund för de gemensamma målsättningar som man kommit överens om i länet och uppdateras årligen. Med resultaten som grund uppdateras målsättningarna för nästkommande år. Marianne Utterdahl har som förtroendevald deltagit på de årliga seminarierna och Åsa Löfvenberg som ursprungligen arbetade fram matrisen berättade om utvecklingsarbetet. Hela arbetet har ett fokus på att värmlänningarna ska må bättre, att kvalitet lyfts fram i stället för att bara fokusera på organisation och ekonomi. Om man ser gemensamt på problemen så är det enklare att göra något åt det. Men man måste hela tiden vara kritisk på vad vi mäter, och att man följer effekterna. Uthållighet och personligt ansvar är viktigt NUH Nätverksgrupp 25 september Vårdvalets konsekvenser. Stora förändringar har skett inom hälso- och sjukvården det senaste decenniet. Fokus har bl a legat på tillgänglighet, jämlik vård, resursomfördelning och prioriteringar med utgångspunkt i befolkningens behov. En av de stora reformerna/ förändringarna är införandet av vårdval hur blev det? Anders Anell, Lunds Universitet, delar med sig av sina erfarenheter från sina uppföljningar och som främst rör primärvården. Olika konsekvenser (måste egentligen besvaras utifrån varje landsting) Etablering av nya vårdgivare till allra största delen skedde etableringen där det finns en större befolkningsmängd. Man kan även se en socioekonomisk skillnad avseende etablering (20)

13 Mer resurser till primärvård det har blivit mer resurser till alla verksamheter så primärvårdens andel har inte ökat på nationell nivå. Man kan se stora skillnader i landstingen. Utnyttjar befolkningen möjligheten att välja det beror framförallt på var man bor. Konkurrens och innovationer inte den mångfald och nya lösningar som man förutspådde. Tillgänglighet, kontinuitet, produktivitet, patientnöjdhet, förtroende vi ser en något bättre tillgänglighet/väntetider, produktiviteten skiljer mellan landstingen. Fördelningseffekter vem har vårdvalet gynnat inga tydliga indikationer på förbättrad tillgänglighet. Anders konstaterar avslutningsvis att behov av ansvarsutkrävning från landstingen kvarstår. Dels ge stöd till individers val genom att reducera hinder och ge relevant information, dels fokusera på kostnadseffektivitet, medicinsk kvalitet och övergripande prioriteringar. Nätverkssjukvård I Stockholms läns landsting arbetar man som bäst med att genomföra Framtidens sjukvård. Utgångspunkterna i denna generalplan är behoven ur ett befolkningsperspektiv och att utifrån dessa få till en vård som fungerar som en helhet runt patienten. Ett nytt begrepp är nätverkssjukvård - som är precis vad det låter som att vården ska fungera som en helhet i samverkan kring patienten. Britt Arrelöv, Stockholms Läns Landsting, är ansvarig för detta arbete. Sarah Öfwerström Nätverkens webbansvarige, informerar om hemsidans innehåll och upplägg och slutligen går Anne Bylund, koordinator i Nätverken igenom Nätverkens utbildningsmaterial för förtroendevalda. NHD Nätverksgrupp 26 september Stöd till barn till missbrukande föräldrar Barn med missbrukande föräldrar får stödinsatser först när de själva får problem. Det visar en studie som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, presenterade 22 september. Undersökningen som ligger till grund för studien har genomförts genom kartläggning av föräldrar inom missbruks- och beroendevården. Håkan Leifman, CAN medverkade och berättade om studien. Det mest centrala resultatet i studien är att de flesta barn som får stöd redan har problem av olika slag. Det tyder på att man idag inom missbruks- och beroendevården inte arbetar förebyggande genom tidiga insatser när barnen är små. Nätdrogerna är en stor utmaning för samhället Lars Hansson, nationell tullspecialist bidrog med nya kunskaper om användning, smuggling och försäljning av bland annat narkotika, så kallade hälsofarliga varor och dopningsmedel. När det gäller nätdroger så visade Lars med en stor tydlighet hur nya substanser leder till att oerhört små mängder utgör en enorm inkomst, 128 gram av en av drogerna blir doser (att jämföra med 128 kg cannabisharts). Värdet uppgår till ca 12.8 miljoner kronor. Lars avslutade med budskapet att de viktigaste förebyggande åtgärderna är: Att vara sugen på livet! Att alla får en utbildning och arbete! Missbruk och beroende samverkan och uppföljning Örebro läns landsting, länets kommuner, Polisen, Vägverket, Kriminalvården och brukarorganisationen har formulerat en gemensam länsstrategi för en drogfri trafik, Örebro län för en drogfri trafik (ÖLDT). ÖLDT rymmer aktiviteter som genomförs av fler huvudmän i 13 (20)

14 samverkan. Många län arbetar med frågan, och Örebro har fått i uppdrag att utvärdera om arbetssättet i Örebro län ger några påvisbara samhällseffekter. Lars Kjellin, från Psykiatriskt forskningscentrum leder arbetet. Sammanställningen av studien är i sin linda, men Lars kunde ändå dela med sig av några tidiga resultat. Konkurrensverkets referensgrupp Konkurrensverket har regeringens uppdrag att följa upp landstingens arbete med vårdvalssystem i primärvården ur konkurrenssynpunkt. Inom ramen för uppdraget ska de bland annat analysera utvecklingen beträffande mångfalden av vårdgivare inom primärvården och analysera förutsättningarna för kvalitetskonkurrens. Uppdraget har under 2014 utvidgats till att även omfatta en analys av vad som påverkar vårdcentralernas resultat med fokus på ersättningssystemens utformning och beskriva vilka konkurrensmedel som utförarna inom primärvården i praktiken använder sig av. Uppdraget slutredovisas till Regeringskansliet senast den 15 december Nätverken har fått en förfrågan om, och tackat ja, till att delta i en referensgrupp där Åsa Löfvenberg NUH AU, Värmland deltagit. Temaseminarium 5 december Ny patientlag, rapport från MYVA samt Östgötakommissionen Leena Ekberg, SKL kommer att lotsa oss igenom den nya patientlagen som träder ikraft den 1 januari Hon kommer också kort berätta om förslaget till Lag om organisation av Hälsooch sjukvård (SOU 2013:44) vars intentioner är att förtydliga ansvaret på hälso- och sjukvårdsområdet. Myndigheten för vårdanalys (MYVA) har i uppdrag av regeringen att göra en fördjupad analys av skillnader i vård, behandling och bemötande. Syftet är att öka kännedomen och kunskapen om vad som kan ha betydelse för jämlik vård och om vad som kan orsaka skillnader i vården. Åsa Ljungvall från MYVA kommer och berättar om vad de kommit fram till i rapporten En mer jämlik vård är möjlig - Analys av omotiverade skillnader i vård, behandling och bemötande En Östgötakommission för folkhälsa, enligt modell från WHO, ska belysa hälsoläget i länet utifrån ett tvärsektoriellt kunskaps- och erfarenhetsperspektiv. Margareta Kristensson som är ordförande i Östgötakommissionen, ger oss en inblick i innehållet i slutrapporten, hur nästa steg ser ut och hur man planerar att följa upp de insatser som så småningom genomförs (20)

15 Övrigt Lokala utbildningar och föreläsningar Anne Bylund och Sofie Edberg har under året engagerats för planerandet och genomförandet av utbildningar samt informationsträffar vid följande tillfällen: 21 samt 28 oktober, utbildning för tjänstemän i en demokratiskt styrd organisation, Norrbotten, 4-5 november, utbildning för nya landstingsfullmäktige, Norrbotten. Ralph Harlid, ordförande i Nätverket Uppdrag Hälsa har medverkat vid följande tillfällen: Inspirationsdag för politiker och tjänstemän i Landstinget i Sörmland. Utbildningsdag för verksamhetschefer vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset Att arbeta i en politiskt styrd organisation. Utbildningsdag för tjänstemän vid landstingsstyrelsens stab, landstinget i Blekinge samt kommer att medverka vid Framtidsdag för politiker och tjänstemän i landstingen i Jämtland Nätverkens utbildningsmaterial En demokratiskt styrd hälso- och sjukvård - med utgångspunkt från medborgarnas behov Som förtroendevald i landsting eller region har man olika roller kopplat till det uppdrag man åtagit sig. Ett av de viktigaste perspektiven är att agera som befolkningsföreträdare med ett behovsperspektiv för ögonen. Nätverken har därför arbetat fram ett utbildningsmaterial som ska ge förutsättningar att byta erfarenheter och föra en dialog kring ett antal viktiga områden. Materialet kan användas i förtroendemannautbildningar så att befolknings- och behovsperspektivet kommer in på ett naturligt sätt tillsammans med annan kunskap som traditionellt ges. Nätverkens utbildning för förtroendevalda utgår från nätverkens vision och strategiska område, en befolknings- och behovsbaserad styrning av hälso- och sjukvården, och ska förhoppningsvis bidra till ökad trygghet i rollen som befolkningsföreträdare. Materialet är indelat i sex block med tillhörande presentationer: Befolkningsföreträdarrollen Behov Vision, mål och uppdrag Uppföljning Dialog Samverkan Det finns också korta filmer som ger inspel till diskussioner och till eftertanke. Nätverksfilmen Nätverken har producerat en film för att belysa och stimulera diskussioner kring en behovsbaserad styrning och uppföljning av hälso- och sjukvården. En demokratiskt styrd hälsooch sjukvård av god kvalitet utgående från medborgarnas behov är ett stort och komplext område att hantera och diskutera. Våra bilder är olika även om vi kanske använder samma uttryck. Filmen vill, på ett lite provokativt sätt, visa hur olika våra bilder kan se ut. Den kan användas i utbildningar och gemensamma utvecklingsarbeten och en enkel handledning har tagits fram för att få ut mesta möjliga vid användningen. Tänkt målgrupp för filmen är förtroendevalda/befolkningsföreträdare och tjänstemän i landsting och regioner. Filmen, som använts vid ett flertal tillfällen runt om i landet, har uppskattats som en bra ingång för diskussioner om en behovsbaserad styrning (20)

16 Träff med utbildningsansvariga 15 maj bjöds tjänstemän som svarar för stödja arbetet med lokala utbildningar för förtroendevalda. Koordinatorerna redovisade för utbildningsmaterialet ovan och fick värdefulla synpunkter med sig i det fortsatta arbetet. Ewa Hedkvist-Pedersen, Norrbotten berättade om den politikerakademi som man genomfört. En ny träff för de utbildningsansvariga hölls 27 oktober. Syftet med dagen var att ge tankar, tips och idéer inför planering och genomförande av utbildningar för förtroendevalda i syfte att stärka deras befolkningsföreträdarroll och behovsperspektiv. Under dagen så fick vi möjlighet att lyssna på förslag till upplägg från Västernorrland (Lennart Moberg) och Västra Götaland (Maria Enström) samt att Nätverkens koordinatorer gick igenom upplägg för både tjänstemannautbildning och förtroendemannautbildning i Norrbotten. Båda med utgångspunkt i Nätverkens utbildningsmaterial. Utöver det hade Uppsala, via Karol Vieker, skickat sin planering för förtroendemanna-utbildningarna i landstinget för att kunna delas ut till deltagarna. Presentationsmaterial En enkel folder som beskriver Nätverken med kontaktuppgifter till respektive arbetsutskott finns framtagen. Utöver det finns även OH-bilder som är tillgängliga för medlemmarna. Materialet finns på och Nätverkens nyhetsbrev är en unik samlingsplats för underlag och dokument från hela Sverige kopplat till Nätverkens kärnvärden. Fram till våren 2014 så sköttes driften av hemsidan av Stockholms läns landsting men efter en förändring av avtalet så valdes att upphandla en ny teknisk plattform och drift i annan regi med en betydande lägre framtida driftskostnad som följd. Detta medförde ett driftstopp av hemsidan under en dryg månad - fram till i slutet av maj i år. På Nätverksgruppsmötet i september medverkade Sarah Öfwerström, Västra Götaland, Nätverkens webbansvarige, för att diskutera värdet av hemsidan och vikten av att sprida och delge varandra kunskap via den. Lokalt finns webbansvariga i följande landsting och regioner: Blekinge Annika Mellquist, Halland Patrik Birgersson, Jämtland Hans Fröling, Norrbotten Gun Vikström, Skåne Kristin Skoog, Sörmland Lena Johanson Blom, Västernorrland Christina Mattsson, Västmanland Marianne Thörnholm, Västra Götaland, Sarah Öfwerström, Örebro Carl Olsson, Östergötland Monica Ulriksson Webbansvariga har till uppgift att lägga ut rapporter/dokument/underlag som är av vikt för Nätverkens medlemmar. Det är viktigt att medlemmarnas representanter stöttar dessa personer i vad som ska läggas ut på hemsidan. Nyhetsbrevet har drygt 480 prenumeranter och bygger på aktuell information från våra aktiviteter och möten och vad som kan vara intressant hos våra medlemmar och samverkanspartners. Hittills under 2014 har fyra nyhetsbrev distribuerats och ytterligare ett planeras innan årets slut. Tack till våra samarbetspartners Nätverkens synsätt och arbetsområden är organisationsövergripande. Erfarenheter visar att det finns stora vinster för medborgarna om befolknings- och behovsperspektivet är en gemensam bas för samverkan mellan landsting, kommuner och andra aktörer (20)

17 Nätverket Hälsa och Demokrati samverkar nära med Nätverket Uppdrag Hälsa samt med flera nationella organisationer till vilka Nätverken vill skicka ett varmt tack för aktiv, engagerad och utvecklande samverkan. Sveriges kommuner och landsting (SKL) Under året har Nätverken träffat representanter från SKL vid några tillfällen. Det är angeläget att uppdatera varandra på pågående aktiviteter och fokusområden. Nätverken har också haft möjlighet att disponera sammanträdeslokaler vid behov på Hornsgatan 20. Övriga samverkanspartners Samverkan sker även med Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, Prioriteringscentrum, Nätverket för hälsofrämjande sjukhus och vårdorganisationer, Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU), Myndigheten för Vårdanalys (MYVA) samt Swedish Medtech (20)

18 Organisation Det informella arbetssättet är grunden för Nätverkets arbete. Verksamheten finansieras av medlemmarna som också styr den formella organisationen, nätverksgruppen och arbetsutskottet. Nätverksgruppen Nätverksgrupperna är Nätverkets arbetsforum. I denna grupp kan andra representanter för medlemmarna än ordinarie ledamöter samt representanter för samarbetspartners ingå. Gruppens uppgift är att arbeta praktiskt med Nätverkets frågor och att stödja aktiviteter hemlandstingen. Arbetsutskott Arbetsutskottet är Nätverkets beredande organ och initierar och driver frågor av principiell natur. I arbetsuppgifterna ingår att verkställa nätverksgruppens beslut, bereda frågor till nätverksgruppen, löpande följa upp beslutad verksamhet samt att företräda Nätverket i olika sammanhang. Valberedning För respektive nätverk finns en valberedning utsedd, se nedan. Nätverket Hälsa och Demokrati Blekinge Dalarna Gävleborg Halland Jämtland Norrbotten Skåne Stockholm Sörmland Uppsala Värmland Västerbotten Västernorrland Västmanland Västra Götaland Kerstin Gustafsson (S), Iréne Ahlstrand Mårlind (M), ers: Ann-Christin Denebo (S), Klavs Wix Nielsen (KD) Agneta Andreasson-Bäck (S), Lena Reyier-Ingman (C), ers: Tomas Ylvén (V), Marina Ander (KD) Patrik Stenvard (M), Hanna-Karin Linck (C), ers: Carina Östansjö (FP), Tommy Berger (S) Ulrika Jörgensen (M), Lise-Lotte Bensköld-Olsson (S), ers: Stefan Bengtsson (C), Mats Eriksson (M) Anna Gundersson (S), Berit Johansson (C) Britt Westerlund (S), Anders Öberg (S), ers: Ingmari Åberg (V), Agneta Granström (MP) Berit Wirödal (KD), Anette Mårtensson (MP), Irene Nilsson (S), Reino Persson (S), ers: Åsa Holmén (FP), Patrik Holmberg (C), Susanne Nilsson (S), Stefan Malmberg (S) Lars Joakim Lundquist (M), Dag Larsson (S), Eva Lannerö (KD), Ninos Marah (FP), ers: Filippa Reinfeldt (M), Carin Mattsson (C), Håkan Jörnehed (V) Ylva G Karlsson (MP), Magnus Leivik (M), ers: Britta Bergström (S), Marie-Louise Forslund- Mustaniemi (KD) Anna-Karin Klomp (KD), Vivianne Macdisi (S), ers: Robin Kronvall (M), Johan Edstav (MP) Marianne Utterdahl (SIV), Göran Nilsson (M), ers: Erik Olsson (S), Inga-Lill Röhr (S) Harriet Hedlund (S), Kerstin Nilsson (C), ers: Janeth Lundberg (S), Nicke Grahn (FP) Ingeborg Wiksten (FP), Ewa Back (S), ers Lena Näslund (S), Sarah Karlsson (FP) Görel Korkman (S), Kerstin Falkland (M), ers: Barbro Conte (MP), Barbro Larsson (C) Jan Åke Simonsson (S), Lars-Åke Carlsson (M), Curt Hedström (KD), Anette Ternstedt (V), ers: Eva Arvidsson (S), Mariana Ekberg Karlström (M), Nicklas Attefjord (MP), Ulrik Hammar (FP) 18 (20)

19 Örebro Östergötland Ingemar Javinder (S), Hanne Alvner (M), ers: Eva Jansson (S), Anna Ågerfalk (FP) Per Larsson (KD), Torbjörn Holmqvist, (S) ers: Lars-Göran Pettersson (VL), Cvijeta Stojnic- Karlsson (MP) Arbetsutskott Arbetsutskottet har under 2014 utgjorts av: Jan Åke Simonsson, ordförande, Västra Götaland Lars Joakim Lundquist, vice ordförande, Stockholm Berit Wirödal, Skåne Britt Westerlund, Norrbotten Harriet Hedlund, Västerbotten Ingeborg Wiksten, Västernorrland Ulrika Jörgensen, Halland Arbetsutskottet har träffats tillsammans med arbetsutskottet för Nätverket Uppdrag Hälsa den 21 januari och den 14 augusti. Utöver det har ett telefonmöte genomförts 29 oktober. Valberedning Valberedningens ledamöter är Lars Åke Carlsson, Västra Götaland och Anders Öberg, Norrbotten. Nätverket Uppdrag Hälsa Ägargruppen är Nätverkens beslutande nivå och består av utsedda representanter för ordinarie medlemmar i Nätverket Uppdrag Hälsa. Varje medlem (landsting, region) utser en representant samt ersättare ur nätverksgruppen att företräda sig vid ägargruppens möten. Stockholm, Skåne och Västra Götaland utser två representanter samt ersättare. Ägargruppen ansvarar för att såväl löpande som strategiska frågor behandlas, t ex fastställa medlemsavgift och budget. Blekinge Dalarna Gävleborg Halland Jämtland Norrbotten Skåne Stockholm Sörmland Uppsala Värmland Västerbotten Västernorrland Västmanland Västra Götaland Örebro Östergötland Annika Mellqvist, Gunilla Skoog Suzanna Westberg, Johan Larsson Anders Tollmar Staffan Carlsson, Åse Allberg, Petter Larron Hans Fröling, Ingela Jönsson Nina Fållbäck Svensson, Anders Öhlund Christina Ståhl, Charlotta Gyland Eva Hellström, Gunilla Benner-Forsberg, Stefan Bengtsson Anna Ekholm, Håkan Wramner Christina Lindberg, Niklas Rommel Eva Stjernström, Åsa Löfvenberg Karin Ahnqvist, Eva Grahn Jeanette Sehlberg Åke Tegelberg Ralph Harlid, Susanne Tedsjö, Håkan Sundberg, Håkan Hilmér Olle Bingerud, Katrin Boström Bengt-Göran Emtinger, Henning Sand 19 (20)

20 Arbetsutskott Arbetsutskottet för Uppdrag Hälsa har under 2014 utgjorts av: Ralph Harlid, Västra Götaland, ordförande Annika Mellqvist, Blekinge Christian Ståhl, Skåne Gunilla Benner-Forsberg, Stockholm Anders Öhlund, Norrbotten Staffan Carlsson, Halland Åsa Löfvenberg, Värmland Under 2014 har arbetsutskottet träffats vid två tillfällen, den 28 mars och den 30 oktober. Arbetsutskotten för både Uppdrag Hälsa och Hälsa och Demokrati har träffats vid två tillfällen - den 21 januari och den 14 augusti. Valberedning Valberedningens ledamöter är Katrin Boström, Örebro, Johan Larsson, Skåne samt Hans Fröling, Jämtland. Koordinatorfunktionen Koordinatorn samordnar det löpande arbetet och har i uppgift att stödja, utveckla och samordna Nätverkens beslutade aktivitetsområde, sköta Nätverkens löpande ekonomi, vara samordnande mellan Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa och på olika sätt stödja och vara bollplank till medlemmarna. Anne Bylund och Sofie Edberg har varit koordinatorer på 80 % under året, Patrik Birgersson, landstinget i Halland har ansvarat för den praktiska hanteringen av ekonomin på 15 %. Sarah Öfwerström, Västra Götaland har svarat för systemadministration av hemsidan på 10 %. Stockholm 4 december 2014 Nätverket Hälsa och Demokrati Jan Åke Simonsson, ordförande Nätverket Uppdrag Hälsa Ralph Harlid, ordförande Lars Joakim Lundquist vice ordförande 20 (20)

Nätverket Hälsa och Demokrati

Nätverket Hälsa och Demokrati 13 december 2012 Nätverket Hälsa och Demokrati Verksamhetsberättelse 2012 Nätverket för förtroendevalda i landsting och regioner Blekinge Dalarna Gävleborg Halland Jämtland - Norrbotten - Skåne Stockholm

Läs mer

Nätverket Uppdrag Hälsa

Nätverket Uppdrag Hälsa 13 december 2012 Nätverket Uppdrag Hälsa Verksamhetsberättelse 2012 Nätverket för tjänstemän i landsting och regioner Blekinge Dalarna Gävleborg Halland Jämtland - Norrbotten - Skåne Stockholm Sörmland

Läs mer

Att nätverka en del av arbetslivet

Att nätverka en del av arbetslivet Att nätverka en del av arbetslivet Inledning och innehåll Vilka är vi? Vad håller vi på med? Hur gör vi? Varför gör vi det vi gör? Vilka är vi? Två nätverk en kärna Hälsa och Demokrati För förtroendevalda

Läs mer

Nätverket Uppdrag Hälsa

Nätverket Uppdrag Hälsa Nätverket Uppdrag Hälsa Verksamhetsberättelse år 2009 Nätverket för tjänstemän i landsting och regioner Blekinge Dalarna Gävleborg Halland Jämtland - Kronoberg Norrbotten - Skåne Stockholm Sörmland - Uppsala

Läs mer

Att nätverka en del av arbetslivet

Att nätverka en del av arbetslivet Att nätverka en del av arbetslivet Inledning och innehåll Vilka är vi? Vad håller vi på med? Hur gör vi? Varför gör vi det vi gör? Vilka är vi? Två nätverk en kärna Hälsa och Demokrati För förtroendevalda

Läs mer

Nätverket Hälsa och Demokrati

Nätverket Hälsa och Demokrati 5 december 2013 Nätverket Hälsa och Demokrati Verksamhetsberättelse 2013 Nätverket för förtroendevalda i landsting och regioner Blekinge Dalarna Gävleborg Halland Jämtland - Norrbotten - Skåne Stockholm

Läs mer

Grundkurs i behovs- och befolkningsperspektivet. Stockholm 31 maj 1 juni 2016

Grundkurs i behovs- och befolkningsperspektivet. Stockholm 31 maj 1 juni 2016 Grundkurs i behovs- och befolkningsperspektivet Stockholm 31 maj 1 juni 2016 Inledning och innehåll Vem är vi? Vem är ni? Varför är du här? Innehåll i korthet Dag 1 31 maj 10.00 Utgångspunkter idag 11.00

Läs mer

Grundkurs i behovs- och befolkningsperspektivet. Stockholm november 2016

Grundkurs i behovs- och befolkningsperspektivet. Stockholm november 2016 Grundkurs i behovs- och befolkningsperspektivet Stockholm 23-24 november 2016 Inledning och innehåll Vem är vi? Vem är ni? Varför är du här? Innehåll i korthet Dag 1 23 november Dalarnas Hus 09.00 Fika

Läs mer

Nätverket Uppdrag Hälsa

Nätverket Uppdrag Hälsa 5 december 2013 Nätverket Uppdrag Hälsa Verksamhetsberättelse 2013 Nätverket för tjänstemän i landsting och regioner Blekinge Dalarna Gävleborg Halland Jämtland - Norrbotten - Skåne Stockholm Sörmland

Läs mer

Nätverket Hälsa och Demokrati och Nätverket Uppdrag Hälsa

Nätverket Hälsa och Demokrati och Nätverket Uppdrag Hälsa 3 december 2015 Nätverket Hälsa och Demokrati och Nätverket Uppdrag Hälsa Verksamhetsberättelse 2015 Två nätverk en kärna - förtroendevalda och tjänstemän i landsting och regioner Blekinge Dalarna Gävleborg

Läs mer

Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa

Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 6 november 2015 Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa Minnesanteckningar från temaseminarium 6 november 2015 Plats: Hornsgatan 20 Stockholm Deltagarförteckning se sista sidan Inledning Ralph

Läs mer

Protokoll från samordningsgruppens möte den 1 april 2004 i Västerås

Protokoll från samordningsgruppens möte den 1 april 2004 i Västerås Protokoll från samordningsgruppens möte den 1 april 2004 i Västerås Närvarande: Anna-Lena Sörenson, Östergötland, ordf Agneta Jansson, Västra Götaland Ann Lindman, Gävleborg Cecilia Carpelan, Stockholm

Läs mer

Nätverket Hälsa och Demokrati samt Nätverket Uppdrag Hälsa

Nätverket Hälsa och Demokrati samt Nätverket Uppdrag Hälsa 7 december 2017 Nätverket Hälsa och Demokrati samt Nätverket Uppdrag Hälsa Verksamhetsberättelse 2017 Två nätverk en kärna - förtroendevalda och tjänstepersoner i landsting och regioner Blekinge - Dalarna

Läs mer

Nätverket Hälsa och Demokrati

Nätverket Hälsa och Demokrati Nätverket Hälsa och Demokrati Verksamhetsberättelse år 2010 Nätverket för förtroendevalda i landsting och regioner Blekinge - Dalarna Gävleborg Halland Jämtland - Kronoberg Norrbotten - Skåne Stockholm

Läs mer

Nätverket Hälsa och Demokrati

Nätverket Hälsa och Demokrati 3 DECEMBER 2009 Nätverket Hälsa och Demokrati Verksamhetsberättelse år 2009 Nätverket för förtroendevalda i landsting och regioner Blekinge - Dalarna Gävleborg Halland Jämtland - Kronoberg Norrbotten -

Läs mer

Samordningsgrupp Nätverket Hälsa och Demokrati

Samordningsgrupp Nätverket Hälsa och Demokrati 28 OKTOBER 2008 Minnesanteckning från Samordningsgrupp Nätverket Hälsa och Demokrati Tid och plats 23-24 oktober lunch lunch, Sveriges Kommuner och Landsting, Stockholm Birgitta Lundkvist Inger Johansson

Läs mer

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING Besök oss på www.sbu.se Följ oss på Twitter @SBU_se Rådet för styrning med kunskap är: Samordnad Vi uppfattas & uppträder samordnat Rådet Huvudmannagruppen

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

Från riktlinjer till effekter

Från riktlinjer till effekter 19 SEPTEMBER 2008 Minnesanteckningar från seminarium Från riktlinjer till effekter Tid och plats 18 september kl 10.00 16.00, Hornsgatan 15, Stockholm. Närvarande Nätverket Hälsa och Demokrati Birgitta

Läs mer

Nätverket Hälsa och Demokrati

Nätverket Hälsa och Demokrati 7 DECEMBER 2006 Nätverket Hälsa och Demokrati Verksamhetsberättelse år 2006 Nätverket för förtroendevalda i landsting, regioner och kommuner Blekinge Dalarna Gävleborg Halland Kronoberg Norrbotten Skåne

Läs mer

Direktiv till fullmäktige inför bolagsstämma i Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag

Direktiv till fullmäktige inför bolagsstämma i Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Susan Ols 2013-04-25 LiÖ 2013-213 Landstingsstyrelsen Direktiv till fullmäktige inför bolagsstämma i Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag Bolagsstämma kommer att

Läs mer

Det svenska nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS)

Det svenska nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) Det svenska nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) en del av det internationella nätverket Health Promoting Hospitals & health services, initierat av WHO 1993 Hälso- och sjukvårdens utmaning

Läs mer

Nätverket Uppdrag Hälsa

Nätverket Uppdrag Hälsa 7 APRIL 2006 Nätverket Uppdrag Hälsa Verksamhetsberättelse år 2005 Nätverket för tjänstemän i landsting, regioner och kommuner Blekinge Dalarna Gävleborg Halland Kronoberg Skåne Stockholm Uppsala Värmland

Läs mer

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004 Birgitta Larsson 2004-06-28 Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004 Närvarande Agneta Niklasson (mp) ordförande Ingrid Eriksson (kd) Britt-Marie Gustavsson (c) Karim Alnejmi

Läs mer

Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen

Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen PM 1 (7) 2016-01-27 Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen Gemensamma utgångspunkter Arbetet med bildande av regionkommuner i Sverige pågår. Vid ingången av 2015 bildades sex nya. Ytterligare

Läs mer

LANDSTINGSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR 13OLL4221 Yttrande över Eva Sundkvists (KD) motion om informations- och antidrogkampanj mot cannabis Ewa Sundkvist, (KD), Örebro har lämnat in en motion angående att inom

Läs mer

Det svenska nätverket lso- och sjukvård (HFS)

Det svenska nätverket lso- och sjukvård (HFS) Det svenska nätverket Hälsofrämjande hälsoh lso- och sjukvård (HFS) en del av det internationella nätverket Health Promoting Hospitals & health services, initierat av WHO 1993 Nätverkets vision En hälsofrämjande

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden 2016-2019. 1. Parter Detta avtal är slutet mellan Uddevalla kommun, nedan kallad kommunen, och norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2005

Verksamhetsberättelse 2005 Verksamhetsberättelse 2005 Västerbotten - Västernorrland - Dalarna - Gävleborg - Uppsala - Västmanland. Värmland - Stockholm - Örebro - Västra Götaland - Östergötland - Halland - Kronoberg - Skåne - Blekinge

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2004

Verksamhetsberättelse 2004 Verksamhetsberättelse 2004 Västerbotten - Västernorrland - Dalarna - Gävleborg - Uppsala - Västmanland. Värmland (adjungerad) - Stockholm - Örebro - Västra Götaland - Östergötland - Halland - Kronoberg

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2008-01-02 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Närvarande Agneta Niklasson (mp) vice ordförande Alma Basic (s)

Läs mer

Strategi för hälsa. Skola Hälso- och sjukvård Socialtjänst Vård och omsorg

Strategi för hälsa. Skola Hälso- och sjukvård Socialtjänst Vård och omsorg Strategi för hälsa Skola Hälso- och sjukvård Socialtjänst Vård och omsorg Visste du att Fyra i varje klass av en årskull hamnar i utanförskap. Fem i varje klass saknade behörighet till gymnasieskolan 2015/2016.

Läs mer

Strategi för hälsa. inom - och i samverkan mellan skola, hälso- och sjukvård, socialtjänst, vård och omsorg

Strategi för hälsa. inom - och i samverkan mellan skola, hälso- och sjukvård, socialtjänst, vård och omsorg Strategi för hälsa inom - och i samverkan mellan skola, hälso- och sjukvård, socialtjänst, vård och omsorg Bakgrund Kongressbeslut om en sammanhållen och långsiktig strategi. Tas fram med bred förankring

Läs mer

Kungsbackanämnden 15-22

Kungsbackanämnden 15-22 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-03-06 Kungsbackanämnden 15-22 Tid: Tisdag 2007-03-06 kl 08:30-15:15 Plats: Hotell Halland, Kungsbacka Ledamöter: Margareta Ödman (m) Maud Lanne (s) Marianne Hultén (m)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen PROTOKOLL 1 (8) 31 45, 1 bilaga Plats Beslutande Närvarande ersättare Övriga SCA Obbola, Linjevägen 33, Obbola Harriet Hedlund, ordförande Kerstin Nilsson, vice ordförande Margareta Gustavsson Robin Holmgren,

Läs mer

Samordningsgruppsmöte

Samordningsgruppsmöte 4 JUNI 2008 Minnesanteckningar från Samordningsgruppsmöte Tid och plats 3 juni kl 12.00 4 juni kl 13.00, Sigtuna. Namn Gunilla Esbjörn Petter Karlsson Britt-Marie Brinkmo Åsa Sjöström Anders Heldebro Anne-Marie

Läs mer

Anteckningar från nätverkens gemensamma utvecklingsdag 05-05-26

Anteckningar från nätverkens gemensamma utvecklingsdag 05-05-26 Anteckningar från nätverkens gemensamma utvecklingsdag 05-05-26 Syftet med dagens möte var att avrapportera läget i nätverkens handlingsprograms olika aktivitetsområden. Programmet redovisas i bilaga 2.

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna

Nu bildar vi region i Dalarna Nu bildar vi region i Dalarna Den 1 januari 2019 bildar vi region Då förenas Landstinget Dalarna och Region Dalarna i en ny regionorganisation. Sammanslagningen gör att kopplingen mellan hälsa, välfärd

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039

Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039 Minnesanteckningar 1 (5) Demokratiberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039 Plats Scandic Winn, kl. 09.00 15.00 Närvarande Malin Berglund (M), ordförande

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

April FALKENBERGSNÄMNDEN Uppföljningsrapport 1 Januari- mars 2014

April FALKENBERGSNÄMNDEN Uppföljningsrapport 1 Januari- mars 2014 April 2014 FALKENBERGSNÄMNDEN Uppföljningsrapport 1 Januari- mars 2014 Uppföljningsrapport 1 2014 Falkenbergsnämnden Nämndsledamöter Jan Berge (MP), ordf. Catharina Berghorn (S), vice ordf Eva Agbrant

Läs mer

Kerstin Weimer (FP) Emilia Blomqvist Marie Holm Sherman. Landstingshuset, Östersund 2011-11-01. Klockan 14.00. Sekreterare Paragrafer 124 134

Kerstin Weimer (FP) Emilia Blomqvist Marie Holm Sherman. Landstingshuset, Östersund 2011-11-01. Klockan 14.00. Sekreterare Paragrafer 124 134 Sammanträdets plats och tid Övrigt Landstinget, Hus 3, Styrelserummet. Kyrkgatan 12, Östersund. 2011-10-20, klockan 10.00-11.45 Möte med Landstingsfullmäktiges presidium, klockan 8.30-9.30 Utbildning,

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

Kunskap till praktik. Utveckling av missbruks- och beroendevården

Kunskap till praktik. Utveckling av missbruks- och beroendevården Kunskap till praktik Utveckling av missbruks- och beroendevården Utveckling av missbruks- och beroendevården Kunskap till praktik är ett utvecklingsarbete som startade i maj 2008 inom Sveriges Kommuner

Läs mer

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf.

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. 1 (9) Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. Vid protokollet Marcus Olofsson Sekreterare 2 (9) Plats: Sammanträdeslokalen Linden, Eklundavägen, Örebro Tid: 09.00-12.00 Närvarande ledamöter Torgny Larsson

Läs mer

Östgötakommissionen. Margareta Kristenson Professor/Överläkare Linköpings universitet /Region Östergötland Ordförande i Östgötakomissionen

Östgötakommissionen. Margareta Kristenson Professor/Överläkare Linköpings universitet /Region Östergötland Ordförande i Östgötakomissionen Östgötakommissionen Margareta Kristenson Professor/Överläkare Linköpings universitet /Region Östergötland Ordförande i Östgötakomissionen 1 Varför initierades kommissionen Folkhälsopolitiskt program från

Läs mer

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Protokoll från Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Tid och plats 3 september 2015 kl 10.00-14.00, Sunderby folkhögskola Landstinget Anders Öberg (S), ordförande Agneta Granström (MP)

Läs mer

Mötesplats social hållbarhet

Mötesplats social hållbarhet Mötesplats social hållbarhet Invigning 11 mars 2014 #socialhallbarhet Välkommen till Mötesplats social hållbarhet Cecilia Garme moderator Johan Carlson Generaldirektör, Folkhälsomyndigheten Ulrika Johansson

Läs mer

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens extra möte den 14 juni 2006

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens extra möte den 14 juni 2006 Folkhälsovetenskapligt centrum 2006-06-21 Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens extra möte den 14 juni 2006 Närvarande Agneta Niklasson (mp) ordförande Birgitta Wessman-Thyrsson (s) Criss Hagfeldt

Läs mer

2010-03-25 Vårt dnr 09/5304 Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Sörmlands län och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om stöd till ett långsiktigt förbättringsarbete för de mest sjuka

Läs mer

Kungsbackanämnden 23-29

Kungsbackanämnden 23-29 Protokoll Sammanträdesdatum 2008-03-17 Kungsbackanämnden 23-29 Tid: Måndag 2008-03-17 kl 13:00-16:30 Plats: Sammanträdesrummet Tjolöholm, Kungsbacka sjukhus Ledamöter Margareta Ödman (m) Maud Lanne (s)

Läs mer

PROTOKOLL. Landstingets kansli 2014-04-01 FU 2/2014 Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-08

PROTOKOLL. Landstingets kansli 2014-04-01 FU 2/2014 Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-08 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-08 Folkhälsoutskottet Tid Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Tisdagen den 1 april 2014 kl.13.15

Läs mer

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2013

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2013 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Årsberättelse 2013 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Uppdrag Den delregionala ledningsgruppens uppdrag är att kontinuerligt och enligt Västbus

Läs mer

Förbundsfullmäktige Ca 70 ombud. Styrelse 14 kommunrepresentanter partirepresentanter

Förbundsfullmäktige Ca 70 ombud. Styrelse 14 kommunrepresentanter partirepresentanter Socialberedning 7 ledamöter Barn- och utbildningsberedning 7 ledamöter Förbundsfullmäktige Ca 70 ombud Styrelse 14 kommunrepresentanter + 4-5 partirepresentanter Presidiet 3 ledamöter Direktör Regionalt

Läs mer

Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer

Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer www.svnuppsalaorebro.se 2015-01-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer 1 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Utvecklingsgruppen koordinerar

Läs mer

Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik

Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik 2014-2025 landstinget_14_1okt_a5.indd 1 2014-11-26 14:12 Förord Hälsa Tillsammans för en bättre hälsa Region Jämtland Härjedalen och länets kommuner är överens.

Läs mer

Social hållbarhet och erfarenhetsutbyte. Sötåsens Naturbruksgymnasium, Töreboda 17 april 2015

Social hållbarhet och erfarenhetsutbyte. Sötåsens Naturbruksgymnasium, Töreboda 17 april 2015 Social hållbarhet och erfarenhetsutbyte Sötåsens Naturbruksgymnasium, Töreboda 17 april 2015 Välkommen Kommunstyrelsens ordförande Bengt Sjöberg hälsade alla välkomna till Töreboda. Han berättade om kommunens

Läs mer

Nya perspektiv i Falkenberg en Konfliktfri arena. - Befolkningsföreträdare och tjänstemän -

Nya perspektiv i Falkenberg en Konfliktfri arena. - Befolkningsföreträdare och tjänstemän - Nya perspektiv i Falkenberg en Konfliktfri arena - Befolkningsföreträdare och tjänstemän - Deltagare Falkenbergs kommun Mari-Louise Wernersson KS-ordförande Jerry Norberg, KS-vice ordförande Rie Boulund,

Läs mer

Socialstyrelsen Höstmöte SFVH Enheten för patientsäkerhet Agneta Holmström

Socialstyrelsen Höstmöte SFVH Enheten för patientsäkerhet Agneta Holmström Socialstyrelsen Höstmöte SFVH 2016 Enheten för patientsäkerhet Agneta Holmström Socialstyrelsen leds av en styrelse som har det formella ansvaret att leda vår verksamhet. Ingemar Skogö, ordförande, Charlotta

Läs mer

Kick-off för arbete med länsgemensam handlingsplan i Västra Götaland VÄLKOMNA!

Kick-off för arbete med länsgemensam handlingsplan i Västra Götaland VÄLKOMNA! Kick-off för arbete med länsgemensam handlingsplan i Västra Götaland VÄLKOMNA! Program för dagen 09.00 Inledning, bakgrund och förutsättningar för länsgemensamt arbete 10.15 Stöd till riktade insatser

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR PSYKIATRIBEREDNINGEN

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR PSYKIATRIBEREDNINGEN Hälso- och sjukvårdsnämnden BILAGA PsB 11/08 DATUM DIARIENR Göran Gustavsson 2008-02-15 HN-HOS08-021 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR PSYKIATRIBEREDNINGEN Inledning Psykiatriberedningen är ett beredande

Läs mer

Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa

Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 7 november 2018 Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa Minnesanteckningar från Temaseminarium 6-7 december 2018 Plats och tid: Hornsgatan 15 och 20, 10.00 15.00. Deltagarförteckning, se sista

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2016-01-20 Plats: Närvarande: SKL, Stockholm Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Börje Wennberg, Landstinget i Uppsala län, 1-5e Fredrik Larsson,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-29 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 23 april kl. 9.00 10.30 Plats Kronobergsrummet, landstingets kansli, Ingelstadsvägen

Läs mer

Kunskap om och från invånarna i Halland

Kunskap om och från invånarna i Halland Kunskap om och från invånarna i Halland Mats Eriksson, ordförande Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Staffan Carlsson, tjänsteman för Falkenbergsnämnden och Varbergsnämnden 9 december 2011 Kunskap om och från

Läs mer

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut Regeringsbeslut II:1 2011-06-30 S2011/6353/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att leda, samordna och stimulera till ett nationellt utvecklingsarbete av stöd till

Läs mer

Motion: Dags att gå vidare i arbetet för att öka kunskapen om HBTQ i Hälso- och sjukvården

Motion: Dags att gå vidare i arbetet för att öka kunskapen om HBTQ i Hälso- och sjukvården YTTRANDE 2013-01-15 LJ2012/657 Förvaltningsnamn Landstingsfullmäktige Motion: Dags att gå vidare i arbetet för att öka kunskapen om HBTQ i Hälso- och sjukvården Inledning I en till landstingsfullmäktige

Läs mer

Sammanställning av återrapporteringar utifrån styr- och ledningsperspektivet

Sammanställning av återrapporteringar utifrån styr- och ledningsperspektivet Sammanställning av återrapporteringar utifrån styr- och ledningsperspektivet 2013- Perspektiv Arbetsområde Projekt, aktivitet m.m. Vårdorganisation Styr- och ledningsperspektivet Jämlik hälsa Organisation

Läs mer

En vägledning för upphandlingar av vårdoch omsorgstjänster. Nätverk Uppdrag Hälsa:s seminarium Från riktlinje till effekt 2008-09-17 Stefan Jönsson

En vägledning för upphandlingar av vårdoch omsorgstjänster. Nätverk Uppdrag Hälsa:s seminarium Från riktlinje till effekt 2008-09-17 Stefan Jönsson En vägledning för upphandlingar av vårdoch omsorgstjänster Nätverk Uppdrag Hälsa:s seminarium Från riktlinje till effekt 2008-09-17 Stefan Jönsson Bildserie: 1. 22 sep -08 Nuteks tidigare rapporter om

Läs mer

JÄMTLANDS NYA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPOLITIK UTGÅR FRÅN BEFOLKNINGENS HÄLSA

JÄMTLANDS NYA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPOLITIK UTGÅR FRÅN BEFOLKNINGENS HÄLSA JÄMTLANDS NYA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPOLITIK UTGÅR FRÅN BEFOLKNINGENS HÄLSA NÄTVERKEN HÄLSA OCH DEMOKRATI OCH UPPDRAG HÄLSA 2014-06-13 ANNA GUNDERSSON OCH INGELA JÖNSSON Förutsättningar 7 små kommuner 1 stor(50%)

Läs mer

Nätverket Hälsa och Demokrati

Nätverket Hälsa och Demokrati Nätverket Hälsa och Demokrati 7-8 november Stockholm Agneta Andreasson-Bäck Hälso- och sjukbårdsberedningen i södra Dalarna Samverkan i Hedemora kring tidiga insatser och sociala investeringar 1 Landstinget

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning 0(7) Datum Diarienummer 2017-05-10 LN HYL170015 HYLTENÄMNDEN Verksamhetsinriktning 2018 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress: Södra vägen 9. Tfn: 035-13 48 00. Fax: 035-13 54

Läs mer

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-06-08 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Skellefteå 2016-01-21 Sammordningsförbundet Skellefteå-Norsjö Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Bakgrund I Sverige står psykiatriska diagnoser för ca 40 % av alla pågående

Läs mer

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Möte med Socialchefer i GR 30/11 2017 (Camilla Wiberg, Socialstyrelsen och ) Anneli Jäderland, Sveriges kommuner och Landsting

Läs mer

En ny mötesplats blir till.

En ny mötesplats blir till. En ny mötesplats blir till. Välkommen till en ny mötesplats! Forum folkhälsa Samling för social hållbarhet minska skillnader i hälsa Beslut om att skapa en ny mötesplats (vår 2013) Samarbete mellan SKL

Läs mer

Session 3. Att integrera etiska principer för prioritering med politiska mål i ett budgetarbete

Session 3. Att integrera etiska principer för prioritering med politiska mål i ett budgetarbete Session 3 Att integrera etiska principer för prioritering med politiska mål i ett budgetarbete Moderatorer och presentatörer: Barbro Krevers & Karin Bäckman, Prioriteringscentrum Kommentatorer: Ulrika

Läs mer

Gemensamt möte med samordningsgrupperna Nätverket Hälsa och Demokrati och Uppdrag Hälsa

Gemensamt möte med samordningsgrupperna Nätverket Hälsa och Demokrati och Uppdrag Hälsa 10 DECEMBER 2007 Minnesanteckning från Gemensamt möte med samordningsgrupperna Nätverket Hälsa och Demokrati och Uppdrag Hälsa Tid och plats 6 december 2007 kl 18.00 7 december 2007 kl 13.00, Sveriges

Läs mer

Överlämnande av statistik för 2013 till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Socialstyrelsen

Överlämnande av statistik för 2013 till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Socialstyrelsen Förvaltningschef: Staffan Blom 1 (1) PaN 2014-03-04- P 12 ANMÄLAN 2014-02-18 PaN A1402-00053-55 Överlämnande av statistik för 2013 till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Socialstyrelsen Ärendet

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande. Jane Larsson, landstingsråd (C) Marianne Utterdahl, landstingsråd (SIV)

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande. Jane Larsson, landstingsråd (C) Marianne Utterdahl, landstingsråd (SIV) Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-06-15 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive landsting som svarar för att vidareförmedla utomlänsremisser till privata vårdgivare

Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive landsting som svarar för att vidareförmedla utomlänsremisser till privata vårdgivare PROMEMORIA Vårt dnr 2015-09-16 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive landsting som svarar för att vidareförmedla

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Ledamöter Margareta Bengtsson (M) ordförande, 80-82, Inbjudna Michael Borg äldreapotekare, 83

Protokoll Sammanträdesdatum Ledamöter Margareta Bengtsson (M) ordförande, 80-82, Inbjudna Michael Borg äldreapotekare, 83 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-10-26 Laholmsnämnden 76-88 Tid: Måndag 26 oktober 2009, kl. 08:30-16:45 Plats: Sammanträdesrummet Fataburen, Landstingskontoret, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Margareta

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 1 Inledning Funktionsrätt Norrbotten består av 41 länstäckande medlemsföreningar. Det är partipolitiskt och religiöst obundet. Genom Funktionsrätt arbetar medlemsförbunden tillsammans

Läs mer

Verksamhetsplan 2011

Verksamhetsplan 2011 1 Verksamhetsplan 2011 LSG Lokala samarbetsgruppen i Lycksele Innehållsförteckning s.2 1. Inledning s.3 2. Lokala samarbetsgruppen i Lycksele s.4 3. Lokala samarbetsgruppens uppdrag s.5 4. Lokala samarbetsgruppens

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa Socialdepartementet Utdrag Protokoll I:10 vid regeringssammanträde 2011-06-22 S2006/9394/FS (delvis) S2008/2827/FS (delvis) S2008/7907/FS (delvis) S2011/6057/FS Godkännande av en överenskommelse om intensifierat

Läs mer

Varbergsnämnden 66-78

Varbergsnämnden 66-78 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-10-13 Varbergsnämnden 66-78 Tid: Tisdag 13 oktober 2009 kl 14:00-17:30 Plats: Konferensrummet Vårdcentralen Västra Vall Närvarande: Ledamöterna Karl-Gunnar Svensson (KD)

Läs mer

Varbergsnämnden 29 39

Varbergsnämnden 29 39 Protokoll Sammanträdesdatum 2011-05-10 Varbergsnämnden 29 39 Tid: Tisdag 10 maj 2011, kl 14:00 17:45 Plats: Konferensrummet 2:a vån, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg Ledamöter Karl-Gunnar Svensson (KD)

Läs mer

Patienters tillgång till psykologer

Patienters tillgång till psykologer Patienters tillgång till psykologer - en uppföljande kartläggning av landets vårdcentraler 2011 - genomförd av Sveriges Psykologförbund 2011 2011-12-14 Syfte och genomförande Psykologförbundet har gjort

Läs mer

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf.

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. 1 (8) Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. Vid protokollet Marcus Olofsson Sekreterare 2 (8) Plats: Sammanträdeslokalen Linden, Eklundavägen, Örebro Tid: 09.00-12.00 Närvarande ledamöter Torgny Larsson

Läs mer

Lokala nämnden Hylte Bokslut 2012

Lokala nämnden Hylte Bokslut 2012 1(7) Lokala nämnden Hylte Bokslut 2012 Alebo Hälsokälla 2(7) Lokala nämnden Hylte, bokslut 2012 Lokala nämndens ledamöter Ingegerd Torhall (FP), ordförande Kristina Johansson (S), vice ordförande Göran

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (5) Protokoll Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Vid protokollet Justerat den: 2016-09-28 Siv Ahlstrand Vice Ordförande Magnus Andersson Justerare Närvarande ledamöter: Siv Ahlstrand

Läs mer

Falkenbergsnämnden 66-74

Falkenbergsnämnden 66-74 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-11-04 Falkenbergsnämnden Falkenbergsnämnden 66-74 Tid: Onsdagen den 4 november 2009, kl 13:15-16:15 Plats: Sammanträdesrummet Biblioteket Falkenberg Ledamöter Inger Svensson

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 28 februari 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 28 februari 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2007-03-05 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 28 februari 2007 Närvarande Agneta Niklasson (mp) vice ordförande Alma Basic (s)

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer