Agentskap och handlingsutrymme ett kritiskt förhållningssätt till texter i skola och samhälle

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Agentskap och handlingsutrymme ett kritiskt förhållningssätt till texter i skola och samhälle"

Transkript

1 Språk-, läs- och skrivutveckling Grundskola åk 7-9, Gymnasieskola Modul: Nyanländas språkutveckling Del 8: Agentskap och handlingsutrymmen ett kritiskt förhållningssätt till Agentskap och handlingsutrymme ett kritiskt förhållningssätt till Qarin Franker, Göteborgs universitet Nyanlända elever kan vara ovana vid ett aktivt och ifrågasättande förhållningssätt om detta inte uppmuntrats i skolsammanhang de tidigare deltagit i. Att i skolan ha och uttrycka åsikter som avviker från vad som är allmänt accepterat eller sanktionerat av olika auktoriteter är på många håll varken något som premieras, ses som eftersträvansvärt eller ens som möjligt. I den svenska skolan är däremot ett eget självständigt argumenterande och ifrågasättande något som förväntas och ofta krävs för ett högre betyg. För undervisningen i svenska som andraspråk blir det därför angeläget att redan från början väva in inslag som öppnar för och uppmuntrar egna tankar och låter elevernas sätt att förstå texter och sammanhang komma fram. Att våga och vilja ta initiativ Denna text argumenterar för en undervisning som utvecklar elevernas möjligheter och förmåga att kritiskt förhålla sig till såväl skolans som samhällets texter. Det som krävs är en multimodal och mångspråkig undervisning som bygger upp elevernas självförtroende och utvecklar deras agentskap, det vill säga känsla av att själv kunna ta initiativ och påverka. För att lyckas med det behöver undervisningen ge eleverna ett handlingsutrymme, genom att göra dem delaktiga i sin egen och samhällets förändring (Baynham 2006, Carson 2012). Texten inleds med en kort presentation av vad det innebär att bli och att vara en kritisk läsare, följt av något om hur villkoren för mötet med multimodala texter i vardagen ser ut idag. Vad kan till exempel smarta telefoner tillföra språk- och litteracitetsundervisningen? Huvuddelen av texten ägnas sedan åt att presentera en undervisningsmodell, PDI (Personal Digital Inquiery). Fokus ligger på att ge konkreta ramar för en undervisning som kan stötta elevernas utveckling av ett ökat agentskap genom att ge dem nya handlingsutrymmen för språk och tankar som kritiska konsumenter och producenter av multimodala texter. 1 (14)

2 En kritisk läsare har kontroll Att vara en kritisk läsare handlar framför allt om att på ett metakognitivt plan vara medveten om vad, varför och hur man läser någonting. Det kan gälla bilder och andra multimodala budskap såväl som tryckta eller skrivna texter både i och utanför skolan. Traditionellt talar man om att kunna läsa mellan raderna och kunna se bakom ett budskap. Ofta beskrivs den kritiska läsaren som någon som har tillägnat sig olika läsförståelsestrategier för att kritiskt reflektera över varför och hur man läser en specifik text. Att utveckla en kritisk läskompetens kan därför betraktas som en del av en individs språkutveckling där en säker avkodning och innehållsförståelse tillsammans med ett medvetet utvecklande av allt från konkreta till metaspråkliga strategier ingår. Alla texter som presenteras för oss i vår omgivning, analogt eller digitalt, strävar efter att positionera sina läsare och få dem att se världen på det sätt som den som skrivit texten eller designat budskapet avsett. Den ideala läsaren är då den som till 100 % accepterar textens budskap och den bild av världen som skribenten presenterar. Men sanningen är förstås att det som presenteras endast utgör en representation av och ett perspektiv på verkligheten som skapats genom medvetna, specifika val av språk, textuella konstruktioner och andra semiotiska tecken som bilder, symboler och grafiska element. Att kunna analysera och avslöja de underliggande motiv som avsändaren har och upptäcka med vilka hjälpmedel de önskade effekterna uppnåtts - det är att vara en kritisk läsare. Multimodala texter i samhälle och utbildning För att kunna läsa en vanlig text behöver elever inte bara knäcka den alfabetiska koden, utan även de koder som den grafiska utformningen av texten innehåller. Det känns kanske inte alltid självklart att avkoda bilder och olika semiotiska tecken. Inte sällan kan dock den betydelse som färger, pictogram, logotyper och andra symboler skapar vara avgörande för hur ett budskap uppfattas och tolkas. Allt detta behöver undervisningen lyfta fram för att innehållet ska bli begripligt för eleverna och möjligt att undersöka, diskutera och kritisera. När läsande för många allt oftare sker digitalt på en skärm än via böcker eller papper så medför det att design och multimodalitet oundvikligen finns inflätade i budskapen. (Franker 2011, Serafini 2014 ). Mångfalden av text (inklusive semiotiska tecken) i en vanlig smart telefon kan ge oss en bild av den nya multimodala litteraciteten. 2 (14)

3 A som i appstore Fig. 1 Hemskärm i mobiltelefon (180110, privat) Hemskärmen i telefonen visar spår av hela världens skriftspråkshistoria. Vi ser utvecklingen från konkreta avbildningar av verkligheten till de mest abstrakta och arbiträra tecknen i form av våra fonembaserade bokstäver. På hemskärmen finns Fotografiska bilder i bakgrunden: en blå himmel med träd och moln Piktogram (bildtecken): ett brev = att skicka mail; kameran = att fotografera; klockan= läsa av tiden; telefonlur = ringa någon Ideogram (idétecken): kompass = symbol för nätsökning; Spotify med tre ))) som symboliserar ljudvågor; Youtube: trekant med stiliserad pil som symboliserar den rörelse som finns i film Logotyper (varumärke, firmanamn): ett blått s i ett vitt moln = Skype (typsnitt och färg signalerar varumärket) Logogram (morfemtecken): 123 =siffror som har samma form men läses olika på olika språk; - + x = de matematiska tecknen i kalkylatorn. Grafem/bokstäver (fonemtecken): A (Appstore); F (Facebook); N (Netflix); G (Google); S (Skype) YR (norska vädertjänsten): och orden under symbolerna. 3 (14)

4 Mobiltelefonen ger inte bara en bild av hur mångfacetterad multimodal läsning är. Faktum är att alla nyanlända elever i någon grad har bekantat sig med och använt telefonens tjänster och att den därför kan fungera utmärkt som en brygga mellan skola, vardag och fritid. Inte minst i filmade klassrumsgenomgångar, så kallade flippade klassrum eller för att söka eller föra ut kunskap. Sandwall (2013) beskriver en verksamhet som lyfter in världen i skolan och lyfter ut skolan i samhället, ett språkligt integrationsarbete. Eleverna kan observera, fotografera, pröva och undersöka och ta med resultaten in till skolan för bearbetning, kritiskt granskande och jämförande analys av både form och semantiska fenomen. Mobilanvändning kan således både fungera som förberedelse för det språkliga arbetet i skolan men också som ett utmärkt instrument för att praktisera och stötta nyvunna färdigheter. Det faktum att man så lätt kan växla tangentbord och få tillgång till både information och kontakter gör mobilen idealisk att använda för många olika slags hemuppgifter. Användningen i klassrummet kan också utgöra en tillgång, men riskerar samtidigt att bli störande. Går användningen att reglera så kan dock de stora fördelarna med mobilens funktioner och appar komma till stor nytta även där. En multilitterat, multimodal och kritisk undervisning Ett ramverk som kan stötta en didaktisk implementering av ett agentskapande arbete är PDI, Personal Digital Inquiry. En ordagrann översättning av PDI blir Personlig Digital Förfrågan/Undersökning. Det låter lite uppstyltat på svenska men handlar om en pedagogik som vill skapa aktiva elever som gör skillnad i samhället genom att ge varje individ möjlighet att få upptäcka och verkligen undersöka något som känns angeläget. Detta kan med fördel göras i alla olika medier och med hjälp av digitala verktyg. Ramverket har som ambition att väva samman och utvidga det skaparna av modellen, Coiro, Kiili och & Castek (2017: ), kallar pedagogies for learning, det vill säga olika didaktiska modeller för lärande som syftar till erkännande och synliggörande av möjligheter till förändring. En undervisning där eleverna inte får uppgifter att lösa utan verktyg att använda. Coiro m.fl. förespråkar en flerdimensionell litteracitet och en undervisning där lärare och elever delar ett genuint intresse för ett lärande knutet till nya multimodala och digitala former av litteracitet och läsande online (dimensions of multiliteracies, connected learning, new literacies and online reading). En sådan undervisning knyts samman med ett tydligt engagemang och ett problembaserat lärande som främjar elevernas känsla av tillhörighet och samhörighet med andra och ett aktivt deltagande i socialt förändringsarbete (engagement, inquirybased learning, connectivity and active praticipation in social change). 4 (14)

5 PDI-ramverket bygger på ett undersökande arbetssätt där problemlösning sätts i centrum och där multimodala, digitala och analoga läs- och skrivkunskaper i första hand blir verktyg för eleverna att bygga upp kunskap och lösa verkliga, intellektuella problem och angelägna utmaningar i sina liv. Grundtanken är att processen startar med möjligheter att få förundras och upptäcka något nytt och fortsätter med sammanhang där eleverna får samarbeta och diskutera för att i nästa steg skapa något eget i par med någon annan eller helt själv med intentionen att göra något att agera. Processen avslutas med eftertanke genom att analysera och reflektera över det som hänt, vilket kan bli avstamp för en fortsatt cyklisk process. analysera & reflektera förundras & upptäcka skapa & agera samarbeta & diskutera Fig 2. De fyra lärandepraktikerna ( core pedagogies ) som ingår PDI- modellen (Coiro, Castek & Quinn (2016) PDI-modellen i en svensk flerspråkig kontext Här följer ett försök att överföra PDI-modellens didaktiska intentioner till svenska förhållanden och till undervisning av nyanlända ungdomar (se figur 1). En lärandeprocess kan då gärna vara en tematisk och starta i direkta erfarenheter i form av studiebesök, utflykter, 5 (14)

6 besök av gäster, nyheter eller händelser som förmedlas via media av olika slag. Det kan också ske genom att eleverna själva eller tillsammans med läraren skapar en situation eller tar utgångspunkt i något eleverna konkret upplever i vardagen. Ett annat alternativ är att utgå från en skönlitterär eller dokumentär text. Det viktiga är att det är en situation eller en frågeställning som eleverna är nyfikna och engagerade i och därför vill undersöka lite djupare. Fältet är öppet! Lärandet kan sedan fördjupas genom en tydlig och explicit undervisning där begreppsbildning och teoretisering av upplevelsen sker och där eleverna ges möjlighet att samarbeta och diskutera, inte bara på svenska utan på alla de språk de behärskar och finner lämpliga. Ett sådant flerspråkande (translanguaging) vidgar ytorna och ger djup som förankrar lärandet. Här kan tillgång till stöttning på olika språk via andra personer eller digitala medier göra underverk. (Garcia och Wei 2017, Svensson 2017). Därefter kan den upplevda praktiken transformeras på olika sätt utifrån förslag från eleverna eller läraren så att eleverna får tillämpa de nya kunskaperna och etablera de nya färdigheterna genom att delta aktivt i att pröva ut eller skapa/designa något tillsammans eller på egen hand. Detta kan sedan presenteras multimodalt i verkligheten eller helt digitalt. Avslutningsvis ges eleverna möjlighet att analysera och jämföra sina erfarenheter genom kritiska diskussioner i en tillåtande miljö där deras kreativa reflektioner och jämförelser av utformning och syfte bidrar till att tydliggöra avsikter och effekter. 6 (14)

7 Ett ramverk för en flerspråkig multimodal kritisk litteracitetsundervisning NYFIKENHET OCH UNDERSÖKANDE Skapas genom val av en intresseväckande situation eller frågeställning/dilemma som undersökas. Lärandet sker genom direkt erfarenhet. SAMARBETE OCH DISKUSSION Skapas genom en öppen, tydlig och explicit undervisning där flerspråkande och multimodalitet är självklara verktyg. Lärande sker genom begreppsbildande teoretisering. DESIGNARBETE OCH AKTIVT DELTAGANDE Skapas genom transformering av det undersökta till ett eget avgränsat projekt, med språklig och social stöttning. Lärande sker genom tillämpning. REFLEKTIONER OCH JÄMFÖRELSER Skapas genom kritiska diskussioner med tydlig struktur och språklig interaktiv stöttning (genom frågor ramar, mallar, summeringar) som klarlägger avsikter och effekter Lärande sker genom analys. Figur 3 Ett ramverk för en flerspråkig, multimodal och kritisk litteracitetsundervisning. Bearbetning och anpassning av det didaktiska ramverket Personal Digital Inquiry presenterat av Coiro, Kiili och & Castek (2017: ). 7 (14)

8 Kritisk undervisning om könsnormer ett didaktiskt exempel på PDI I det pedagogiska materialet Könsnormer i bildspråket från Statens medieråd (2017) diskuteras normer kring manligt och kvinnligt i de multimodala budskap som omger oss i det offentliga rummet. Materialet syftar till att utveckla vår förmåga att avslöja, förstå och problematisera dessa budskap utifrån följande återkommande grundfrågor: Hur ser de bilder ut som florerar i vårt samhälle? Hur ser de bilder ut som vi själva producerar? Hur kan vi arbeta för att de visuella normerna ska bli mer inkluderande? (Statens medieråd, 2017) Nedan beskrivs ett undervisningsförlopp som visar evisar ett arbete med materialet som löper över minst fyra lektioner. Exemplet illustrerar och exemplifierar PDI-modellens flöde med de fyra olika lärprocesserna. Språklig förberedelse Redan under den första lektionen får eleverna en lista med begrepp som läraren tänker sig att de ska kunna använda sig av när de möter bilderna i lektion två. Eleverna sitter i modersmålsgrupper för att kunna få stöttning av varandra och diskutera de olika begreppen. Begreppen som diskuteras är kognitivt utmanande som till exempel stereotyper, identitet, normer och kön samt bildanalysbegrepp som motiv, kroppsposition och bildperspektiv. Under den andra lektionen presenterar läraren ett urval av könsstereotypa och normbrytande bilder på män och kvinnor från materialet. Hon inleder dock med att ge eleverna en visualiseringsövning och säger Tänk nu på en hund, varefter man gemensamt diskuterar vad det innebär att ha olika mentala bilder (av olika hundar i huvudet) och hur individuella och sociokulturella erfarenheter påverkar vår förförståelse. 8 (14)

9 NYFIKENHET OCH UNDERSÖKANDE Eleverna ser och upplever de könsstereotypa och normbrytande bilderna på olika sätt och ges möjlighet att reagera och reflektera och över det. Männen ser hårda ut. Att uppmärksamma detta är viktigt eftersom en omedvetenhet om hur bilder kan påverka människor på olika sätt kan leda till begränsningar i elevernas syn på den egna identiteten. Här uppmärksammas även hur bilder designas på ett sätt som ger vissa makt medan andra fråntas makt. SAMARBETE OCH DISKUSSION Läraren fångar upp elevernas åsikter och ställer frågor som tydliggör och blottlägger strukturer, men också hur till exempel ordval, kompositioner och färger kan avslöja underliggande attityder. Här utgår läraren från de listor med användbara begrepp som inledde arbetet och låter eleverna diskutera utifrån specifika frågeställningar. DESIGNARBETE OCH AKTIVT DELTAGANDE I nästa steg skapar eleverna själva eller parvis egna bilder som visar såväl normativa som normkritiska könsroller och identiteter. Här utvecklas en medvetenhet om hur eleverna själva brukar porträttera sig själva och andra. De upptäcker valmöjligheter och kan pröva alternativa lösningar och undersöka vilka olika effekter som kan uppnås. REFLEKTIONER OCH JÄMFÖRELSER Här ges eleverna först tillfälle att diskutera och jämföra sina bilder i den egna gruppen för att sedan i en avslutande analys slås samman med en svenskspråkig grupp på samma skola som arbetat med samma material. De jämför, diskuterar och reflekterar över skillnader och likheter i hur de uppfattar normer kring könsrollerna i samhället. När eleverna presenterar sina egna lösningar och finslipar sin argumentation stärks deras självförtroende och agentskap. Ett undervisningsupplägg som likt det som beskrivs ovan tar fasta på alla fyra stegen i PDI ger eleverna många tillfällen till ett kritiskt undersökande arbete som ger tillfälle till språkutvecklande samarbete och kreativt skapande. Andra didaktiska modeller som stöder kritiskt arbete Förutom PDI finns fler modeller och teorier som stöder ett kritiskt arbete med text som även de kan kopplas till det presenterade undervisningsexemplet. I Literacy and Power beskriver Hilary Janks (2010) hur ett kritiskt förhållningsätt till texter kan byggas upp. Kontexten är sydafrikansk och mångspråkig men idéerna kan enkelt överföras till svenska klassrum. Janks 9 (14)

10 menar att aspekter av makt och dominans är centrala i ett kritiskt förhållningssätt till text. På vilket sätt upprätthåller texter maktförhållanden och hierarkier i samhället? Vem eller vilka det är som har makt, men också erbjuder tillgång till såväl media som utbildning är en annan viktig fråga. I ett kritiskt arbete ses mångfald som en självklar resurs med både språkliga och kulturella litteracitetsdimensioner. Det mest påtagliga och konkreta i ett kritiskt förhållningssätt är dock ifrågasättandet av texters design, det vill säga hur och varför de har utformats på ett visst sätt. Ofta tar man utgångspunkt i själva grundanalysen (vad är det vi ser och vad betyder det vi ser?) för att sedan fokusera på den kritiska analysen och de alternativa utformningar av budskapet som är möjliga, det vill säga dekonstruktionen och rekonstruktionen av budskapet. Det konkreta uttrycket är alltså i fokus för det kritiska arbetet. Resursmodellen ( The Four Resources Model ) presenterades av Alan Luke och Peter Freebody (1990) för att beskriva den litteracitetskompetens som varje läsare och skribent behöver för att klara sig i livet. Modellen beskriver denna kompetens i termer av de resurser som eleverna behöver utveckla i fyra olika praktiker, kodknäckning, betydelseskapande, textanvändning och analyserande. Detta illustreras visuellt i den didaktiska modell som presenterats i Läslyftsmodulen Grundläggande litteracitet för nyanlända där elevernas resurser fogas samman med de fyra praktikerna och där även visuellt och multimodalt läsande ingår (Franker 2016, Serafini 2012). Eleverna behöver enligt modellen utveckla sina resurser i meningsfulla och engagerande sammanhang för att (1) kunna avkoda texter, det vill säga avläsa men även förstå konventioner kring texter (kodknäckning), för att (2) strukturera och skapa betydelse och mening utifrån dem liksom för att våga vara aktiva (betydelseskapande). Förutom detta krävs också resurser för att (3) veta hur man använder olika texter i samhället och i vilka konkreta situationer de kan ingå (textanvändning). Slutligen är det nödvändigt att utveckla resurser för att (4) analysera texters avsändare och syfte (analyserande). Det innebär bland annat att inse att inga texter är neutrala och en gång för alla givna (14)

11 Figur 4 Resursmodellen för litteracitetsundervisning. Elevernas resurser påverkar och interagerar med de fyra nödvändiga litteracitetspraktikerna (Franker 2016). Gemensamma nämnare för de modeller som presenterats i denna artikel är ett gemensamt undersökande engagemang hos lärare och elever. Modellerna kan omsättas i tematiskt arbete där elevernas språk och kritiska litteracitet utvecklas genom följande fyra lärandeprocesser: Lärandet sker genom direkt erfarenhet, där elevernas stimuleras att knäcka de koder som är nödvändiga för att förstå och analysera situationen. Här är elevernas intresse och motivation drivande för meningsskapande och textanvändning (14)

12 Lärande sker genom begreppsbildande teoretisering, där ett betydelsekapande arbete sker genom att texternas övergripande struktur, semantiska betydelser och syntaktiska uppbyggnad synliggörs i syfte att tydliggöra struktur, innehåll, syfte och tolkning. Här bör elevernas alla språkliga resurser tas tillvara så mycket som möjligt. Det kan ske med stöd av eleverna själva, studiehandledare, modersmålslärare, flerspråkigt material och olika översättningsverktyg Lärande sker genom gemensam och egen tillämpning, där texters utformning, relevans och lämplighet i olika sociala sammanhang liksom effekter av texters placering undersöks och tydliggörs. Kulturella och språkliga faktorers påverkan på texters design och genomslag diskuteras. Lärande sker genom analys, där man genom kritiskt betraktande, jämförelser och analys undersöker effekten av att ifrågasätta omformulera och rekonstruera budskap. Här blir även normkritiska diskussioner centrala och nödvändiga språkliga uttryck och formuleringar görs synliga. Avslutning I denna text har avsikten varit att beskriva och exemplifiera en pedagogik som främjar elevernas kritiska tänkande och får dem att aktivt reflektera över de texter de möter i skolan och i samhället i övrigt. Tanken är att de fyra olika lärandeprocesserna som ingår i textarbetet också ska underlätta för eleverna att själva kunna, vilja och våga producera texter i syfte att uppmärksamma fenomen som känns angelägna för dem. Ett enkelt ramverk som PDI kan förhoppningsvis utgöra ett användbart verktyg för att omsätta skolans intentioner om ett kreativt, kritiskt och multimodalt arbete med andraspråkselever. Ett sådant språk- och kunskapsutvecklande arbete kan också vara personlighetsutvecklande genom att det ökar elevernas agentskap och vidgar deras handlingsutrymme. Nu gäller det bara att med inspiration och handlingskraft från elevernas resurser gå från ord till handling (14)

13 Referenser Baynham, M. (2006). Agency and contingency in the language learning of refugees and asylum seekers. In: Linguistics and Education 17(1), s Carson, L. (2012). The role of drama in task-based learning: agency, identity and autonomy. Scenario VI (2), Coiro, J., Castek, J, & Quinn D.J. (2016) Personal inquiry and online research: Connecting learners in ways that matter. The Reading Teacher, 69(59, Coiro, J., Kiili, C. & Castek, J. (2017) Designing Pedagogies for Literacy and Learning Through Personal Digital Inquiry I: Serafini,F & Gee, E (eds) Remixing multiliteracies. Theory and Practice from New london to New Times. New York: Teachers College press Freebody, P. & Luke, A. (1990) Literacies programs: debates and demands in cultural context. Prospect: Australian Journal of TESOL, 5(7), 7-16 Garcia, O. & Wei, L. (2017). Translanguaging. Flerspråkighet som resurs i lärandet. Stockholm: Natur & Kultur. Janks, H. (2010). Literacy and Power. New York and London: Routledge, Taylor and Francis group. Serafini, F. (2014) Reading the Visual. An introduction to Reaching Multimodal literacy. Serafini, F. & Gee, E. (eds.) (2017). Remixing Multiliteracies. Theory and Practice from New London to New Times. New York: Teacher collage press. Svensson, G. (2017). Transspråkande i praktik och teori. Stockholm: Natur & Kultur. Nätreferenser Franker, Q (2016a) Grundläggande litteracitet för nyanlända ungdomar. Hämtad från Skolverket: Franker, Q. (2016b) Resurser och litteracitetspraktiker. Hämtad , från Skolverket: (14)

14 Freebody, P & Luke, A. (1999). Further Notes on the Four Resources Model. Posted August Hämtad online.org/lukefreebody.html International Reading Association, Inc. ISSN Sandwall, K. (2013). Att hantera praktiken om sfi-studerandes möjligheter till interaktion och lärande på praktikplatser. Serafini, F. (2012). Expanding the Four Resouorces model: reading visual and multimodel texts. I: Pedagogies. An International Journal 7:2, Hämtad Statens medieråd (2017) Könsnormer i bildspråket. (Hämtad ) (14)

Arbete med elevers litteraciteter

Arbete med elevers litteraciteter Arbete med elevers litteraciteter - ett visuellt, verbalt och flerspråkigt gränsöverskridande NC symposium 2018-10-11 Litteraciteter och flerspråkighet Qarin Franker Göteborgs universitet Qarin Franker

Läs mer

Litteracitet på flera språk. Professor Monica Axelsson Institutionen för Språkdidaktik, Stockholms universitet monica.axelsson@isd.su.

Litteracitet på flera språk. Professor Monica Axelsson Institutionen för Språkdidaktik, Stockholms universitet monica.axelsson@isd.su. Litteracitet på flera språk Professor Monica Axelsson Institutionen för Språkdidaktik, Stockholms universitet monica.axelsson@isd.su.se Brian Street 1984, 1993 New Literacy Studies (tidigt 80 tal) New

Läs mer

Läsning med digitala verktyg Vad är egentligen läsning idag?

Läsning med digitala verktyg Vad är egentligen läsning idag? Läsning med digitala verktyg Vad är egentligen läsning idag? Lisa Adamson Center för Skolutveckling/Göteborgs universitet Torghandel ledare 19 september Läromedelstext 1958 Läromedelstext 1968 Läromedelstext

Läs mer

Framtidens läsande och LP 2016 Gun Oker-Blom, Utbildningsstyrelsen. 21.11.2014 Gun Oker-Blom

Framtidens läsande och LP 2016 Gun Oker-Blom, Utbildningsstyrelsen. 21.11.2014 Gun Oker-Blom Framtidens läsande och LP 2016 Gun Oker-Blom, Utbildningsstyrelsen Upplägg Ny värld ny läroplan Vår tids läskompetens Kritisk läskunnighet Multilitteracitet allmänt Multilitteracitet i LP 2016 LP- strukturen

Läs mer

Digitala resurser och flerspråkighet

Digitala resurser och flerspråkighet Digitala resurser och flerspråkighet Teori möter praktik DOKUMENTATION Symposium 2018 Ivana Eklund och Annika Norlund Shaswar ivaekl@gmail.com annika.norlund.shaswar@umu.se I denna presentation vill vi

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte ENGELSKA FÖR DÖVA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur går jag vidare?

Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur går jag vidare? Naturvetenskap - gymnasieskolan Modul: Modeller och representationer Del 8: Representationskompetens Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur Konrad Schönborn, Linköpings universitet

Läs mer

Anna-Lena Godhe. Sylvana Sofkova Hashemi. docent i utbildningsvetenskap. lektor i pedagogik. Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande

Anna-Lena Godhe. Sylvana Sofkova Hashemi. docent i utbildningsvetenskap. lektor i pedagogik. Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande Anna-Lena Godhe lektor i pedagogik Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande Sylvana Sofkova Hashemi docent i utbildningsvetenskap Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Rik och

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

SPRÅKDAGEN WORKSHOP SPRÅK OCH KUNSKAPSUTVECKLANDE ARBETSSÄTT MED FOKUS PÅ YNGRE ÅLDRAR

SPRÅKDAGEN WORKSHOP SPRÅK OCH KUNSKAPSUTVECKLANDE ARBETSSÄTT MED FOKUS PÅ YNGRE ÅLDRAR SPRÅKDAGEN WORKSHOP SPRÅK OCH KUNSKAPSUTVECKLANDE ARBETSSÄTT MED FOKUS PÅ YNGRE ÅLDRAR ANNA WINLUND, INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET) Innehåll Presentation av Pauline

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Del 5 Att lyfta språket och ämneskunskaperna med hjälp av stöttning (ämnesspecifik text: religionskunskap)

Del 5 Att lyfta språket och ämneskunskaperna med hjälp av stöttning (ämnesspecifik text: religionskunskap) Nyanländas lärande Grundskola åk 7 9 och Gymnasieskola Modul: Språk- och kunskapsutvecklande ämnesundervisning för nyanlända elever den första tiden Del 5: Del 5 Att lyfta språket och ämneskunskaperna

Läs mer

Undervisningen ska erbjuda möjlighet till anpassning av stoff efter elevernas intresse och utbildning.

Undervisningen ska erbjuda möjlighet till anpassning av stoff efter elevernas intresse och utbildning. SVENSKT TECKENSPRÅK Ett välutvecklat teckenspråk är av betydelse för dövas och hörselskadades lärande i och utanför skolan. När språket utvecklas ökar förmågan att reflektera över, förstå, värdera och

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

Litteracitet i en digital tid Vad är egentligen läsning idag?

Litteracitet i en digital tid Vad är egentligen läsning idag? Litteracitet i en digital tid Vad är egentligen läsning idag? Lisa Adamson Center för Skolutveckling/Göteborgs universitet IKT och flerspråkighet i Norden (FLIN) 21 oktober Krav på läsförmåga När? Vem?

Läs mer

Skolutveckling på mångfaldens grund

Skolutveckling på mångfaldens grund Välkommen Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Skolutveckling på mångfaldens grund Seminarieträff 4: Om bedömning av språkutveckling och Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Solveig Gustavsson Eva Westergren

Läs mer

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska Engelska Kurskod: GRNENG2 Verksamhetspoäng: 450 Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens

Läs mer

Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet

Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet Estetiska lärprocesser och digitala verktyg i SO-undervisningen Estetiska lärprocesser och digitala verktyg i SO-undervisningen Bakgrunden Vision från

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Engelska, 450 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur det engelska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden

Läs mer

Teckenspråk för döva och hörselskadade

Teckenspråk för döva och hörselskadade Teckenspråk för döva och hörselskadade Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2 Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2 Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger ökade förutsättningar

Läs mer

Moduler LÄSLYFTET I SKOLAN

Moduler LÄSLYFTET I SKOLAN Moduler 2018 2019 LÄSLYFTET I SKOLAN Välkommen till Läslyftet! Den här översikten ger en kort beskrivning av modulernas innehåll och är tänkt att hjälpa er i valet av modul. Årskurs och primär målgrupp

Läs mer

Man har ju ändå intelligens

Man har ju ändå intelligens Man har ju ändå intelligens Om resurser, respekt och meningsfullhet i alfabetiseringsundervisning VOX Norskkonferens i Oslo 28/4 2015 Qarin Franker Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet.

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6 Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Visa intresse att etablera kontakt med elever, skapa relationer med elever, skapa förtroendefulla relationer med Ledarskap Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

Inledning till presentationen "Nyanlända och argumenterande text. En undersökning av nyanlända och deras lärande"

Inledning till presentationen Nyanlända och argumenterande text. En undersökning av nyanlända och deras lärande Inledning till presentationen "Nyanlända och argumenterande text. En undersökning av nyanlända och deras lärande" Språkforskningsinstitutet tillhör FoU-enheten vid Utbildningsförvaltningen i Stockholm

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara språk-och kunskapsutvecklande.

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Barns lek och lärande i perspektivet av förskolans verksamhetsutveckling

Barns lek och lärande i perspektivet av förskolans verksamhetsutveckling Barns lek och lärande i perspektivet av förskolans verksamhetsutveckling Fil.dr Annika Elm Fristorp annika.elm_fristorp@hh.se Föreläsningens innehåll Den lärande människan Professionellt lärande Multimodalt

Läs mer

Digitala verktyg med assisterande funktion. Louise Kjellson Logoped Lotsen, Centralt skolstöd

Digitala verktyg med assisterande funktion. Louise Kjellson Logoped Lotsen, Centralt skolstöd Digitala verktyg med assisterande funktion Louise Kjellson Logoped Lotsen, Centralt skolstöd louise.kjellson@ Bilder i presentationen kommer från: www.unsplash.com www.pixabay.com Widgitsymboler Widgit

Läs mer

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

BOKSTAVSBAGERIET. Junibackens pedagogiska program för förskolan kring bokstavskunskap och fonologisk medvetenhet

BOKSTAVSBAGERIET. Junibackens pedagogiska program för förskolan kring bokstavskunskap och fonologisk medvetenhet BOKSTAVSBAGERIET Junibackens pedagogiska program för förskolan kring bokstavskunskap och fonologisk medvetenhet INNEHÅLL Varmt välkomna till oss på Junibacken!... 3 Förskolebarn och bokstäver... 4 Läsa

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lspec11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Undervisningen

Läs mer

Centralt innehåll Centralt innehåll för årskurserna 1-3 Kommunikation Texter

Centralt innehåll Centralt innehåll för årskurserna 1-3 Kommunikation Texter 1 Under rubriken Kunskapskrav kommer det så småningom finnas en inledande text. Den ska ge en övergripande beskrivning av hur kunskapsprogressionen ser ut genom årskurserna och mellan de olika betygsstegen.

Läs mer

Lärarhandledning Rosa och orden

Lärarhandledning Rosa och orden Lärarhandledning Rosa och orden Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar

Läs mer

Digitalt arbete och multimodalitet

Digitalt arbete och multimodalitet Modul: Grundläggande litteracitet för nyanlända elever Del 5: Digitalt arbete och multimodalitet Digitalt arbete och multimodalitet Karin Rehman, leg. lärare, Södra Latins Gymnasium, Stockholms Stad Alexandra

Läs mer

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERNA SPRÅK Moderna språk är ett ämne som kan innefatta en stor mängd språk. Dessa kan sinsemellan vara mycket olika vad gäller allt från skriftsystem och uttal till utbredning och användning inom skiftande

Läs mer

Centralt innehåll. Tala, lyssna och samtala. Läsa och skriva. Berättande texter och faktatexter. Språkbruk. I årskurs 1-6

Centralt innehåll. Tala, lyssna och samtala. Läsa och skriva. Berättande texter och faktatexter. Språkbruk. I årskurs 1-6 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Grundläggande litteracitetsundervisning i samspel med arbetspraktik och jobb

Grundläggande litteracitetsundervisning i samspel med arbetspraktik och jobb 17-04-04 Grundläggande litteracitetsundervisning i samspel med arbetspraktik och jobb Presentation av Resursmodellen _ Hur kan språkundervisning med fokus på resurser och litteracitetspraktiker förbereda

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan

Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan Gemensamma riktlinjer för Trelleborgs kommuns förskoleverksamhet Inledning Barn med annat modersmål som ges möjlighet att utveckla detta får bättre möjligheter

Läs mer

Textsamtal utifrån skönlitteratur

Textsamtal utifrån skönlitteratur Modul: Samtal om text Del 5: Samtal före, under och efter läsning av text Textsamtal utifrån skönlitteratur Anna Kaya och Monica Lindvall, Nationellt Centrum för svenska som andraspråk Läsning av skönlitteratur

Läs mer

Läslyftet i skolan MODULER OM SPRÅK-, LÄS- OCH SKRIVUTVECKLING

Läslyftet i skolan MODULER OM SPRÅK-, LÄS- OCH SKRIVUTVECKLING Läslyftet i skolan MODULER OM SPRÅK-, LÄS- OCH SKRIVUTVECKLING Alla insåg att det rör alla. Läslyftet handlade inte bara om svenskan. Det var nog den viktigaste insikten för alla. (Lärare, gymnasiet) Jag

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Förslag till kompetensbeskrivning av en alfabetiseringslärare

Förslag till kompetensbeskrivning av en alfabetiseringslärare Förslag till kompetensbeskrivning av en alfabetiseringslärare Detta är den första nordiska beskrivningen av en professionell alfabetiseringslärare. Förslaget, som har arbetats fram av det nordiska Alfarådet,

Läs mer

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M Du läser just nu Backaskolans pedagogiska plattform - vår skolas vision och verksamhetsidé. I denna text berättar vi vad vi vill ska utmärka

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning Rapport 2012:10 Läsundervisning inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning För att klara av studierna och nå en hög måluppfyllelse är det viktigt att eleverna har en god läsförmåga.

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag

Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag Naturvetenskap och teknik i förskolan Susanne Thulin & Ann Zetterqvist 2010 01-18 Innehåll Skolverkets förslag till förtydliganden i Lpfö när det gäller

Läs mer

STÖDMATERIAL Kunskaper som understiger vitsordet åtta

STÖDMATERIAL Kunskaper som understiger vitsordet åtta 1 SVENSKA OCH LITTERATUR Stödmaterial till bedömningskriterierna för vitsordet 8 i slutbedömningen i svenska och litteratur Mål för undervisningen Innehåll Föremål för bedömningen i läroämnet Att kommunicera

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA HANDLINGSPLAN Språkutveckling SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA REFLEKTERA UPPTÄCKA OCH FÖRSTÅ SIN OMGIVNING För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...

Läs mer

Behöver du mer skrivyta får du be om anteckningspapper eller använda baksidan på pappren.

Behöver du mer skrivyta får du be om anteckningspapper eller använda baksidan på pappren. 11F321 Provmoment: 15 högskolepoäng Salstentamen Grundläggande Läs- och skrivutveckling, nr 1 för kurs vt-17 i Borås och Varberg Ladokkod: Tentamen ges för: Grundläggande svenska för förskoleklass och

Läs mer

DESIGN FÖR LÄRANDE ETT MULTIMODALT PERSPEKTIV

DESIGN FÖR LÄRANDE ETT MULTIMODALT PERSPEKTIV EN RESUMÉ AV BOKEN DESIGN FÖR LÄRANDE ETT MULTIMODALT PERSPEKTIV AV STAFFAN SELANDER & GUNTHER KRESS Juni 2011 Cecilia Montén Maria Zevenhoven 1 Inledning För att anpassa skolan och undervisningen till

Läs mer

Henke och bokstäverna som hoppar

Henke och bokstäverna som hoppar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Henke tycker att det är jobbigt att läsa. Bokstäverna hoppar och gör inte som han vill. Det verkar så lätt för alla andra i klassen, men Henke tycker att det

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken- Resurser i samverkan

Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken- Resurser i samverkan Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken- Resurser i samverkan Halmstads kommun Ca 95 000 invånare BUF + UAF 80 förskolor + 27 friförskolor 32 grundskolor + 4 friskolor 3 gymnasieskolor + 3 friskolor Rollen

Läs mer

Handlingsplan GEM förskola

Handlingsplan GEM förskola 1 (12) Handlingsplan förskola Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: BU-förvaltningens ledningsgrupp (2013-08-29) Gäller för: Förskolorna i Vetlanda kommun Giltig fr.o.m.: 2013-08-29 Dokumentansvarig:

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

I mötet med dig ser jag mig själv. Kollegiala observationer. Cecilia Bergentz

I mötet med dig ser jag mig själv. Kollegiala observationer. Cecilia Bergentz I mötet med dig ser jag mig själv Kollegiala observationer Cecilia Bergentz I mötet med dig ser jag mig själv I mötet med mig bedömer du mig Kollegiala observationer är en form av Kollegialt lärande Genom

Läs mer

Lpfö98 Övergång och samverkan. Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan. Lgrsär11 Övergång och samverkan

Lpfö98 Övergång och samverkan. Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan. Lgrsär11 Övergång och samverkan Bilaga 2 Försättssida Dnr 2015:201 Förslag till läroplanstexter Lpfö98 Övergång och samverkan Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan Lgrsär11 Övergång och samverkan Lspec11

Läs mer

Broskolans röda tråd i Svenska

Broskolans röda tråd i Svenska Broskolans röda tråd i Svenska Regering och riksdag har fastställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014 (reviderad 140126) Utveckling och lärande Nulägesanalys Vi väljer att arbeta med barnens språkutveckling just nu eftersom både läroplanen, skolplanen och

Läs mer

Konferens om språkintroduktionsprogrammet

Konferens om språkintroduktionsprogrammet Konferens om språkintroduktionsprogrammet Nyanlända ungdomars språkutveckling i en digital tid - organisation och undervisning 21-22 mars 2019 i Stockholm Program Torsdag 21 mars 12.00-12.30 Registrering

Läs mer

Den fria tidens lärande

Den fria tidens lärande Huvudämne Den fria tidens lärande Lärarutbildningen, Malmö högskola www.mah.se/lut/bus I huvudämnet Fria Tidens Lärande utbildas man till en modern fritidspedagog som arbetar både i och utanför skolan.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden sidan 5 Utveckling

Läs mer

Kritisk läsning. David Haas, Johan Hedberg, Victoria Steen Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) FoU-projekt

Kritisk läsning. David Haas, Johan Hedberg, Victoria Steen Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) FoU-projekt Kritisk läsning David Haas, Johan Hedberg, Victoria Steen Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) FoU-projekt 2017-2019 Dagens upplägg Bakgrund Syftet med studien Vår undervisning inom ramarna

Läs mer

IT-strategi. Essviks skola 2015

IT-strategi. Essviks skola 2015 IT-strategi Essviks skola 2015 Vision och mål Vision På Essviks skola ska alla elever ha möjlighet att använda digitala verktyg för ett livslångt och lustfyllt lärande. Inför framtiden ska eleverna kunna

Läs mer

Transspråkande i Malmö. Pedagogisk Inspiration och Apelgårdsskolan

Transspråkande i Malmö. Pedagogisk Inspiration och Apelgårdsskolan Transspråkande i Malmö Pedagogisk Inspiration och Apelgårdsskolan Workshopens innehåll Kort om translanguaging/ transspråkande Projektet i Malmö Deltagande lärares tankar och reflektioner Apelgårdsskolan

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Problemlösning Del 5: Bedömning i problemlösning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström (2012) Originalartikel från modul, Taluppfattning och tals användning, åk 1-3 Termen bedömning,

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ska utveckla sin förmåga att:

Målet med undervisningen är att eleverna ska utveckla sin förmåga att: Bild Målet med undervisningen är att eleverna ska utveckla sin förmåga att: Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med

Läs mer

Svenska som andraspråk för lärare åk hp (1-30). Ingår i lärarlyftet

Svenska som andraspråk för lärare åk hp (1-30). Ingår i lärarlyftet DNR LIU-2016-02257 1(5) Svenska som andraspråk för lärare åk 4-6 30 hp (1-30). Ingår i lärarlyftet Uppdragsutbildning 30 hp Swedish as a second language for teachers years 4-6 30 hp (1-30). Included in

Läs mer

Dokumentation för dig som deltagit i kursen: Förskoleklassens uppdrag - hur utformar vi förskoleklassens verksamhet?

Dokumentation för dig som deltagit i kursen: Förskoleklassens uppdrag - hur utformar vi förskoleklassens verksamhet? Dokumentation för dig som deltagit i kursen: Förskoleklassens uppdrag - hur utformar vi förskoleklassens verksamhet? Ursprungliga intentioner med förskoleklassen Ny skolform infördes 1998, med syfte att

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET

SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET Fortbildningssatsning för lärare i förskoleklass läsåret 2011-12 Margaretha Bengtsson och Fredrik Lund Språkutvecklare i Varbergs kommun Fortbildningssatsning

Läs mer

Designmönster som dokumentation och utveckling av IKT i undervisningen

Designmönster som dokumentation och utveckling av IKT i undervisningen Digitalisering Grundskola och gymnasieskola Modul: Leda och lära i tekniktäta klassrum Del 6: Att arbeta med designmönster Designmönster som dokumentation och utveckling av IT i undervisningen Robert Ramberg

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som tas upp i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om kunskaper och värden som

Läs mer

OBS! Inga lexikon eller liknande hjälpmedel är tillåtna..

OBS! Inga lexikon eller liknande hjälpmedel är tillåtna.. Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Prövning i grundläggande engelska: GRNENG 2 A Muntligt prov 1. Samtal kring ett ämne som delas ut vid provet. 2. Roma'hredovisnihg (både muntlig och skriftlig)

Läs mer

ATT GÖRA ALLA ELEVER DELAKTIGA INKLUDERANDE ELEVNÄRA UNDERVISNING

ATT GÖRA ALLA ELEVER DELAKTIGA INKLUDERANDE ELEVNÄRA UNDERVISNING ATT GÖRA ALLA ELEVER DELAKTIGA INKLUDERANDE ELEVNÄRA UNDERVISNING DAGENS FÖRELÄSNING 1. Undervisning inkluderande och elevnära 2. Språket betydelse 3. Planering undervisningens innehåll AKTIVERA FÖRKUNSKAPER,

Läs mer

Kriterier för mätområde matematikutvecklande arbetssätt

Kriterier för mätområde matematikutvecklande arbetssätt Kriterier för mätområde matematikutvecklande arbetssätt Låg nivå röd Mellannivå gul Hög nivå grön Matematisk utforskande Arbetslaget arbetar med olika matematiska aktiviteter där barnen får använda matematik.

Läs mer

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Ledarskap Didaktisk Reflektions över professionen Ämnesdidaktiska förmågor relationer med elever,

Läs mer

CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK

CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK UNIVERSITY OF SKÖVDE HANIFE.REXHEPI@HIS.SE Bild 1 AGENDA Vad är kunskap? De fyra F:n Förståelse och lärande i relation till kunskap Vad är kompetens och vad finns det för

Läs mer

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål! 1 Innehåll Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!... 3 Ur 1. Förskolans värdegrund och uppdrag... 3 Grundläggande värden... 3 Saklighet och allsidighet... 3 Förskolans uppdrag... 3 Ur 2. Mål och riktlinjer...

Läs mer

Regional Teknikkonferens Gävle Mats Hansson

Regional Teknikkonferens Gävle Mats Hansson Regional Teknikkonferens Gävle 2016-10-31 Mats Hansson Just nu på Skolverket NT-satsningen tar slut i december. Nationellt skolutvecklingsprogram innehåller kompetensutveckling genom moduler och kollegialt

Läs mer

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 (reviderad 2010) samt Nyköpings kommuns tjänstegarantier.

Läs mer

Organisera för lärande i teknik genom QR-koder

Organisera för lärande i teknik genom QR-koder Organisera för lärande i teknik genom QR-koder CETIS 2018-10-16 Christina Svensson Lektor Grundskoleförvaltningen Malmö Stad Carina Bognäs Matematikutvecklare Pedagogisk Inspiration Malmö Dagens workshop

Läs mer

Ramkursplan i teckenspråk som modersmål för hörande barn till döva och hörselskadade föräldrar (CODA)

Ramkursplan i teckenspråk som modersmål för hörande barn till döva och hörselskadade föräldrar (CODA) Ramkursplan 2013-06-24 ALL 2013/742 Fastställd av generaldirektör Greger Bååth den 24 juni 2013 Framtagen av Carin Lindgren, Malin Johansson och Helena Foss Ahldén Ramkursplan i teckenspråk som modersmål

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3 och 4-6 För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad 2016-2017 Skutan Skeppet Glommagården Adolfsbergsskolans förskola 1 Vår verksamhetsidé Alla barn och vuxna ska känna sig välkomna i vår verksamhet. Det

Läs mer

IT-plan för Risebergaskolan. Vision och målsättning. IT-organisation. Tekniska förutsättningar. Kompetens Personal

IT-plan för Risebergaskolan. Vision och målsättning. IT-organisation. Tekniska förutsättningar. Kompetens Personal IT-plan för Risebergaskolan rev. 2014-06-16 Malmö stad Risebergaskolan IT-plan för Risebergaskolan Vision och målsättning Vårt mål är att ge alla våra elever grunden i den digitala kompetens som de kommer

Läs mer

Kulturell identitet och interkulturellt förhållningssätt

Kulturell identitet och interkulturellt förhållningssätt Om ämnet Modersmål Ämnesplanen utgår från att kunskaper i och om det egna modersmålet är avgörande för lärande och intellektuell utveckling. EU betonar vikten av modersmål som en av sina åtta nyckelkompetenser.

Läs mer

DEN PROFESJONELLE ALFABETISERINGSLÄRAREN

DEN PROFESJONELLE ALFABETISERINGSLÄRAREN DEN PROFESJONELLE ALFABETISERINGSLÄRAREN Presentation på den nordiska alfakonferensen i Sandefjord 19 21 september 2012 Qarin Franker & Lilly Christensen Presentationens innehåll Bakgrund Process för framtagandet/udviklingen

Läs mer

Ramkursplan i teckenspråk för syskon till döva och hörselskadade barn

Ramkursplan i teckenspråk för syskon till döva och hörselskadade barn Ramkursplan 2013-06-19 ALL 2013/743 Fastställd av generaldirektör Greger Bååth den 24 juni 2013 Framtagen av Carin Lindgren, Malin Johansson och Helena Foss Ahldén Ramkursplan i teckenspråk för syskon

Läs mer