1 (13) PRECISERINGAR AV VATTENHANTERINGEN - Vattnets kvalitet från anrikningsverket - Vattnets kvalitet och mängd i sandmagasinet. 1.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 (13) PRECISERINGAR AV VATTENHANTERINGEN - Vattnets kvalitet från anrikningsverket - Vattnets kvalitet och mängd i sandmagasinet. 1."

Transkript

1 1 (13) PRECISERINGAR AV VATTENHANTERINGEN - Vattnets kvalitet från anrikningsverket - Vattnets kvalitet och mängd i sandmagasinet 1. Inledning Hannukainen Mining Oy har ansökt om miljötillstånd för upptagning av gruvbrytning vid Hannukainens gruva i Kolari. Tillståndsprocessen har fortgått enligt figur 1, inkl. Miljökonsekvensbeskrivning, tillståndsansökan och kompletteringar till denna, samt svaromål, under tiden Preciseringen i denna rapport ersätter beräkningarna för totala sulfatutsläpp och grunderna till dessa, som presenterats i tillståndsprocessens tidigare dokument. Detta, eftersom sulfatutsläppen preciserats i och med anrikningstesterna. Testanrikningsrapporten finns i kompletteringens ( ) bilaga 2. Figur 1. Beräkningarna rörande belastning och inverkan på vattendraget har utvecklats under tillståndsprocessen i flera omgångar. Uppgifterna från MKB:n så när som på sulfat, användes som grund till konsekvensbeskrivningen fram till svaromålet ( ). I och med svaromålet räknades belastningen om i sin helhet, och i denna komplettering har uppgifterna om sulfat- och vattenmängd preciserats ytterligare. (Pöyry)

2 2 (13) Dessutom presenteras förplaneringen av anrikningsverkets vattencirkulation samt vattenbehandling i denna rapport, och nya gränsvärden för belastningen föreslås. Följande uträkningar och uppskattningar har gjorts för belastningsgränsvärdena och för slam som uppkommer i och med vattenhanteringen: - Karakterisering och behandling av gipsavfall så att det inte orsakar metallutsläpp till omgivningen ens på lång sikt. Som bilaga till detta dokument finns Pöyrys memorandum: konceptuell utvärdering av gipslagringens geokemiska inverkan på Rautuvaaras sandmagasin, Sulfatens inverkan på recipienten har utvärderats med nya utsläppsvärden i kompletteringens ( ) kapitel 2 - I vattenbalansuträkningarna har samtidig snösmältning och nederbörd beaktats 2. Anrikningsverkets verksamhet och sandmagasinets vattenkvalitet enligt testanrikningen Anrikningsverkets principdiagram visas i figur 2. För att uppskatta anrikningsverkets verksamhet och vattnets kvalitet, utförde Hannukainen Mining Oy en testanrikning vid GTK (Geologiska Forskningscentralen) på hösten Testanrikningsrapporten finns som bilaga till kompletteringen ( ), bilagan är dock konfidentiell på grund av företagshemligheter. Kvaliteten på vattnet från anrikningsverket till sandmagasinet, samt på det ur sanden frigjorda vattnet, har uppskattats på basis av anrikningsrapporten. De relaterade kalkyleringsprinciperna är presenterade i detta kapitel. Genom att cirkulera vattnet inom anrikningsverket minskas vattenmängden till sandmagasinet och så ser man till att olika vattenfraktioner hålls separat så att färskvattenintaget och kemikalieförbrukningen hålls så liten som möjligt. Nyckelparametrar för planeringen av vattenhanteringen är för anrikningsverkets del: - Sedimenthalt i slammet (anrikningssanden) som pumpas till sandmagasinet - Vattenmängden som binds till slammet (anrikningssanden) i sandmagasinet - Vattenmängden som frigörs från slammet i magasinet - Kvaliteten på vattnet till sandmagasinet samt från slammet - Vattenmängden som cirkulerar från sandmagasinet till anrikningsverket (processvatten) - Mängden färskvatten som behövs i anrikningsverket - Mängden vatten i sandmagasinet (residenstid) som är nödvändig för att halten suspenderade ämnen till anrikningsverket skall kunna kontrolleras

3 3 (13) Figur 2. Anrikningsverkets vattencirkulation och flöden 2.1. Anrikningsverkets vattenbalans I beräkningarna har använts en malmtillförsel om 825 t/h samt vattenförbrukning om 200 m 3 /h, varav 100 m 3 /h färskvatten och 100 m 3 /h renat vatten från RO (omvänd osmos). Andelen vatten och slam som binds till anrikningssanden, beror på malmens egenskaper, samt på klarningsverksamheten. Vatten binds även till de olika koncentraten, vilket ersätts antingen med färskvatten eller med vatten från sandmagasinet. Allt eftersom malmen förändras, förändras även massflödet till koncentrat och till anrikningssand, samt halten fastsubstans i slammet och mängden frigjort vatten. Vattenbalansberäkningarna som presenteras i texten ovan har utgått ifrån värdena i tabell 1, vilka i sin tur baseras på anrikningsprovet som GTK utförde år I anrikningsverkets vattenbalans har de svavelrika och svavelfattiga magasinens vattenbalans kombinerats, så att det svavelrika sandmagasinets vatten behandlas i samma enhet som det svavelfattiga magasinets vatten, därifrån det går antingen tillbaka till anrikningsverket eller till klarningsmagasinet.

4 4 (13) Tabell 1. Värden som använts som grund för anrikningsverkets vattenbalans Planeringsvärde Min Max Anrikningsverkets tillflöde, t/h 825 Andel fastsubstans i anrikningssanden som pumpas till magasinet, % Vatten som binds till anrikningssanden i magasinet, m 3 /h Vatten som frigörs från anrikningssanden i magasinet, m 3 /h Vatten som cirkulerar tillbaka till anrikningsverket, m 3 /h Anrikningsverkets behov av rent vatten, 200 m 3 /h Nödvändig vattenvolym i sandmagasinet för att de suspenderade ämnena i vattnet som returneras till anrikningsverket skall kunna kontrolleras, m 3 Nödvändig residenstid i sandmagasinet för att de suspenderade ämnena i vattnet som returneras till anrikningsverket skall kunna kontrolleras, h Sandmagasinens vattenkvalitet Sandmagasinets vattenkvalitet är uppskattad på basis av vattenanalyserna som gjordes under anrikningstestet. Under anrikningstestet användes ca 7000 l/h till 750 kg/h malm, vilket ger ett vatten-malm förhållande om 9,3. I tabell 2 presenteras de vid anrikningstestet uppmätta halterna, samt beräknade halter vid det egentliga vatten-malm förhållandet på 0,27 (200 m3/h rent vatten till 825 t/h malm). Halterna är presenterade för de alkali- och jordalkalimetaller som inverkar på sulfatets löslighet eller utfällning som gips. Gipset som fälls ut bland anrikningssanden i anrikningsverket har tagits i beaktande som en sänkning i sulfatoch kalciumhalter.

5 5 (13) Tabell 2. De uppmätta halterna i sandmagasinets vatten enligt testanrikningen, samt uträknade halter baserade på den planerade färskvattenmängden Ämne Halt i testanrikningen [mg/l] Uträknad halt [mg/l] SO Ca K 3,3 116 Mg 17,5 613 Na 14,4 504 De uträknade halterna i tabell 2 har använts både för vattnet som frigörs från anrikningssanden och för hela sandmagasinets vatten. Det har antagits, att vattnet som delvis cirkulerar via magasinet och återvänder till anrikningsverket, blandas med resten av vattnet i magasinet så att regnvattnets spädningseffekt upphävs under större delen av året. Dessutom har man förbisett en möjlig bindande effekt av alkalimetaller till anrikningssanden.

6 6 (13) 3. Vattenhanteringens förplaneringsmaterial och belastning Gruvindustrin har uppmanats att utveckla vattenhanteringen genom att öka återvinningen samt genom att separera vatten med bra kvalitet från salt- och metallhaltiga vattenfraktioner, och samtidigt minska på andelen magasinerat vatten. Denna princip har tillämpats också i planeringen av vattenhanteringen i Hannukainens gruva. Planen inkluderar minst två processhelheter för vattenhantering, där den ena har att göra med cirkulationen av sandmagasinets överloppsvatten tillbaka till processen (I) och den andra (II) med reningen av sandmagasinets överskottsvatten, gruvans samt den möjligen syrabildande gråbergsdeponins insippringsvatten (figur 3). Dessutom inkluderar planerna byggandet av ett separat reningssystem (III) för gråbergsdeponins insippringsvatten vid Hannukainens gruvområde. Vattenhantering I inbegriper en omvänd osmosanläggning, inklusive förbehandling av rent vatten tillbaka till processen, samt utfällning av sulfat. Vattenhantering II och III inbegriper en traditionell kalciumhydroksidutfällning för surare gruvvatten eller gråbergsdeponins insippringsvatten, och dessa inverkar inte på sulfatbelastningen eller halterna såsom vattenhantering I. Sandmagasinets överskottsvatten kan ledas via vattenhantering II för reducering av metaller och utjämning av ph, till klarningsmagasinet. Vid dimensioneringen av vattenbehandlingens maximiflöde, används samtidig snösmältning och hög månadsnederbörd. Figur 3. Vattenhanteringsprocesserna i Hannukainens gruva och anrikningsverk

7 7 (13) Nedan har följande beskrivits noggrannare - Anrikningsverkets vattencirkulationssystem, - Kvalitetsförändringar i sandmagasinets anrikningssand som följd av gipsutfällning, samt - Förändringar i sulfathalter samt -belastning, som följd av förändringar i nederbörden och sandmagasinets areal Hantering av vattnet från sandmagasinet och anrikningsverket Som grund för planeringen av vattenhanteringen, är att färskvattenförbrukningen är så liten som möjligt, och att processvattnet cirkuleras och återanvänds inom anrikningsverket med hjälp av klarning och förtjockning. Dessutom tillsätts ett återvinnings-steg där man med hjälp av omvänd osmosteknik producerar färskvatten från sandmagasinets vatten. Det av sulfat koncentrerade flödet leds till en separat anläggning för sulfatborttagning, där halten återställs med hjälp av kalciumhydroxid i högt ph. Flödesschemat för vattnets återvinning är presenterad i figur 4, då nederbörden till sandmagasinet är ca 1,3 Mm 3 i året. Figur 4. Preliminärt flödesschema samt vattenbalans vid genomsnittlig nederbörd för processvattens återvinning vid anrikningsverket. RO=omvänd osmosteknik

8 8 (13) 3.2. Förändringar i anrikningssandens kvalitet som följd av gipsets utfällning På basis av anrikningstesterna, anrikningsverkets behov av ph-justering, samt den planerade vattenhanteringsprocessen till sandmagasinet, fälls det ut gips i anrikningssanden. Gipsets andel av anrikningssanden är kalkylmässigt: Anrikningssandens mängd ca 400 t/h Utfällt gips vid anrikningsverket ca 3 t/h Utfällt gips vid sulfatborttagningen ca 0,8 t/h Gipsets andel av anrikningssanden 0,5 1,5 % En jämförelse med tidigare uträkningar finns i bilaga Nederbörds- och arealförändringar i sandmagasinet, och hur de påverkar sulfatets totala belastning En variation i nederbörden till sandmagasinen förändrar anrikningsverksområdets sulfatutsläppsnivå. Detta beror på anrikningssandens och vattenfraktionens kvalitet, samt på den kontinuerliga blandningen av vattnen då de cirkulerar tillbaka till anrikningsverket. Om nederbörden växer till en sådan nivå att det inte längre går att cirkulera allt som processvatten, betyder det att sulfathaltiga vatten från sandmagasinet till större del leds genom kalkutfällning till klarningsmagasinet. Som det framgår ur figur 4, binds ca 1,3 1,5 Mm 3 vatten till sandmagasinet. Om överloppsvatten tillkommer t.ex. i form av nederbörd, kommer det att behandlas och ledas bort från sandmagasinet via klarning, för att undvika en överfyllning av sandmagasinet. I figur 5 framgår det att både en förstoring av sandmagasinets areal och en ökning av nederbörden, höjer vattnens mängd till nivån 0,2 1,5 Mm 3. I figur 6 har det räknats ut hur förändringarna påverkar sulfatutsläppsnivån som helhet. Till utsläppen i figur 6 har även gråbergsdeponiernas och gruvans sulfatutsläpp tillkommit. De utgör ca en tredjedel av den totala belastningen, och varierar mellan ca 2000 t/a och 4000 t/a, då anrikningsverkets belastningsandel är mellan 2000 t/a och 6000 t/a beroende på nederbörd.

9 9 (13) Figur 5. Nederbörd till sandmagasinet (min-genomsnittlig-max) Figur 6. Nederbördens inverkan på gruvans totala belastning, t SO 4 /a

10 10 (13) 4. Gruvans totala belastning, och nederbördens inverkan på denna Gruvans totala sulfatbelastning är presenterad i figur 6. Nederbördsvariationerna förändrar på motsvarande sätt även halterna, eftersom avloppsvattnets halt stiger då vattenmängden minskar. Dessa förändringar är beräknade i figur 7. De första åren är det möjligt att sulfathalten på utgående vatten stiger till 3300 mg/l, ifall nederbörden är på en miniminivå. Efter de första åren sjunker halterna allt eftersom mängderna uppsamlat vatten ökar. Figur 7. Sulfathalten i utloppet, ett genomsnittligt hydrologiskt år, 1/100 torrt år och 1/100 regnigt år Vid en jämförelse av förändringar i sulfatutsläpp och halter, med bedömningen som gjordes i MKBn, är det väsentligt att ta i beaktande och granska huruvida de nyligen presenterade utsläppsvärdena har sådana miljökonsekvenser som påverkar miljökonsekvenserna på lång sikt. Processplaneringen tar nederbördstoppar i beaktande genom att dimensionera vattenbehandlingskapaciteten (vattenhantering II och III) så att de kan behandla smältvatten och regn samtidigt. Med dessa åtgärder kan en vattenkvalitet som uppfyller utsläppsbestämmelserna säkerställas.

11 11 (13) 5. Förslag till gränsvärde, halt- och belastning På basis av uträkningarna föreslås nya utsläppsgränsvärden som följer: Gränsvärde för halt Gränsvärde för halt under verksamhetsåren Y0-Y3 Gränsvärde för halt under verksamhethsåren Y4-> 2500 mg/l 1500 mg/l Gränsvärde för belastning Belastningens gränsvärde föreslås följa den årliga nederbörden enligt följande: Belastningens gränsvärde räknas enligt den årliga nederbörden. Nederbördsmängden följs månadsvis, och enligt denna ändras belastningsgränsvärdet löpande enligt formeln belastningsgränsvärde (t SO4/a) = 0,0363 x 2-26,316x+9772,7, där x är nederbörd (mm) Figur 8. Gränsvärdet för belastning förändras med den årliga nederbördsmängden

12 12 (13) 6. Sammanfattning Hannukainen Mining Oy har ansökt om miljötillstånd för en återstart av gruvdriften vid Hannukainens gruva i Kolari, Finland. Tillståndsprocessen har framskridit enligt figur 1, inklusive MKB, den egentliga tillståndsansökan samt kompletteringar och svaromål till denna, under tiden Dessa uträkningar har gjorts för att ersätta de uträkningar av och grunder för sulfatets totala utsläpp, som redovisats för i tillståndsprocessens tidigare dokument, på grund av att sulfatutsläppen från anrikningsverket har preciserats enligt de anrikningstester som gjorts. Ett så lågt intag av färskvatten som möjligt, samt cirkulation och återanvändning av processvatten inom anrikningsverket med hjälp av klarning och förtjockning, ligger som grund för vattenhanteringens planering. Dessutom ökas cirkulationen genom att producera färskvatten av sandmagasinets vatten med hjälp av omvänd osmos. Koncentratflödets sulfat fälls ut i en separat sulfatborttagningsanläggning, där halten återgår med hjälp av kalciumhydroxid i högt ph. Som årsgränsvärde för belastning av sulfat föreslås en löpande gräns mellan 4000 ton per år, upp till ton per år, beroende på årsnederbörden.

13 13 (13) Bilagor Bilaga 1 Konceptuell bedömning av gipsets geokemiska inverkan på Rautuvaaras sandmagasin (Käsitteellinen arvio kipsin läjityksen geokemiallisista vaikutuksista Rautuvaaran rikastushiekka-altaalla) Pöyry (ej översatt till svenska)

VA Ingenjörerna AB Magnus Nilsson Göran Mårtensson

VA Ingenjörerna AB Magnus Nilsson Göran Mårtensson Nollutsläpp VA Ingenjörerna AB Magnus Nilsson Göran Mårtensson Innehåll 1. Introduktion 2. Nollutsläpp i teorin (drivkrafter) 3. Nollutsläpp i verkligheten (projektbeskrivning) 4. Slutsats/diskussion 2

Läs mer

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk Årsrapport för mindre avloppsreningsverk 2013 Haga Huddunge Runhällen Årsrapport för mindre avloppsreningsverk i Heby kommun I Heby Kommun finns fyra stycken mindre avloppsreningsverk (Haga, Huddunge,

Läs mer

Miljöministeriet i Finland kirjaamo(at)ym.fi ÖVERSÄTTNING

Miljöministeriet i Finland kirjaamo(at)ym.fi ÖVERSÄTTNING Miljöministeriet i Finland 5.3.2019 kirjaamo(at)ym.fi ÖVERSÄTTNING VN/724/2019, yttrandebegäran angående Finlands deltagande i miljökonsekvensbedömningsprocessen i Kaunisvaara, Pajala kommun, Sverige GRÄNSÄLVSKOMMISSIONENS

Läs mer

Kompletterande samråd enligt miljöbalkens 6 kap 4, med anledning av att Boliden planerar att ansöka om nytt tillstånd för Kristinebergsgruvan

Kompletterande samråd enligt miljöbalkens 6 kap 4, med anledning av att Boliden planerar att ansöka om nytt tillstånd för Kristinebergsgruvan 16 maj 2012 Boliden Mineral AB Kompletterande samråd enligt miljöbalkens 6 kap 4, med anledning av att Boliden planerar att ansöka om nytt tillstånd för Kristinebergsgruvan 1 Inledning Boliden Mineral

Läs mer

M Frågeställningar

M Frågeställningar M 37-17 Frågeställningar Ansökan +Teknisk beskrivning+mkb Nr Referens Fråga Vem har upprättat MKB Vem har upprättat Teknisk beskrivning ÖSTERSUNDS TINGSRÄTT Rotel 11 INKOM: 2018-02-21 MÅLNR: M 37-17 AKTBIL:

Läs mer

LITIUMKEMIFABRIK, KARLEBY SAMMANFATTNING AV MKB-PROGRAMMETS KOMPLETTERING. Projektansvarig Kontaktmyndighet MKB-konsult

LITIUMKEMIFABRIK, KARLEBY SAMMANFATTNING AV MKB-PROGRAMMETS KOMPLETTERING. Projektansvarig Kontaktmyndighet MKB-konsult 20.4.2018 KELIBER OY LITIUMKEMIFABRIK, KARLEBY SAMMANFATTNING AV MKB-PROGRAMMETS KOMPLETTERING Projektansvarig Kontaktmyndighet MKB-konsult Keliber Oy Toholammintie 496 69600 KAUSTBY Kontaktperson Kari

Läs mer

Samrådsunderlag - Ökad deponering av avfallssand i Malmberget, LKAB

Samrådsunderlag - Ökad deponering av avfallssand i Malmberget, LKAB 6-B00 (6) Samrådsunderlag - Ökad deponering av avfallssand i Malmberget, LKAB Inledning LKAB avser att hos mark- och miljödomstolen ansöka om ändringstillstånd enligt miljöbalkens 9 kapitel avseende ökad

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

Björn Johansson

Björn Johansson Samrådsunderlag Ny Produktionsmix Ändring av tillstånd för gruvverksamhet Björn Johansson 2017-09-12 Sida 2 (8) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Administrativa uppgifter... 3 3. Lokalisering och

Läs mer

Årsunda Gästrike-Hammarby Österfärnebo. Jäderfors Järbo Gysinge. Carin Eklund

Årsunda Gästrike-Hammarby Österfärnebo. Jäderfors Järbo Gysinge. Carin Eklund ÅRSREDOVISNING MINDRE RENINGSVERK SANDVIKENS KOMMUN 2011 Årsunda Gästrike-Hammarby Österfärnebo Jäderfors Järbo Gysinge Sandviken 2012-03-15 Sandviken Energi Vatten AB Carin Eklund Årsrapport för mindre

Läs mer

Avledning av vatten med diken

Avledning av vatten med diken Avledning av vatten med diken Anna-Maria Perttu innovativ dagvattenhantering Avledning av vatten med diken Diken används i dagvattensystem för att på ett enkelt sätt leda iväg överskottsvatten från ett

Läs mer

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk Årsrapport för mindre avloppsreningsverk 2014 Haga Huddunge Morgongåva Runhällen Årsrapport för mindre avloppsreningsverk i Heby kommun I Heby Kommun finns fyra stycken mindre avloppsreningsverk (Haga,

Läs mer

Bilaga 1. Teknisk beskrivning av. Tångens avloppsreningsverk H2OLAND. Mark de Blois/Behroz Haidarian www.h2oland.se 0322-66 04 67

Bilaga 1. Teknisk beskrivning av. Tångens avloppsreningsverk H2OLAND. Mark de Blois/Behroz Haidarian www.h2oland.se 0322-66 04 67 Bilaga 1 av Tångens avloppsreningsverk Orust kommun 2013-07-02 Tångens avloppsreningsverk Tillståndsansökan Orust kommun av Tångens avloppsreningsverk Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 2 UTSLÄPPSVILLKOR...

Läs mer

rökgaskondensat Matarvattenkonferensen Roger Lundberg Mälarenergi AB

rökgaskondensat Matarvattenkonferensen Roger Lundberg Mälarenergi AB Dolda utsläpp från rening av rökgaskondensat Matarvattenkonferensen 2013-11-13 Roger Lundberg Mälarenergi AB Mälarenergi, KVV Panna 5 Block 1+2 Kol,olja 75 80 MWe 200 220 MWv C o Block 3 Block 4 Olja Kol

Läs mer

Acceptabel belastning

Acceptabel belastning 1 Acceptabel belastning 1. Inledning Denna PM redogör för acceptabel belastning och önskade skyddsnivåer på vattenrecipienter inom och nedströms Löt avfallsanläggning. Rapporten ingår som en del av den

Läs mer

Ärendenr: NV Miljöministeriet PB Stadsrådet Finland

Ärendenr: NV Miljöministeriet PB Stadsrådet Finland 1(6) SWE D IS H E NV IR O NME N T A L P R OTE C T IO N A GE N C Y Enocksson, Egon Tel: 010-698 11 91 Egon.enocksson @naturvardsverket.se 2013-12-03 Ärendenr: NV-03326-10 Miljöministeriet PB 35 00023 Stadsrådet

Läs mer

Restaurering av sjön Gallträsk med hjälp av sugmuddring Projektpresentation. Stadsfullmäktige Kaupunginvaltuusto Stadsfullmäktige

Restaurering av sjön Gallträsk med hjälp av sugmuddring Projektpresentation. Stadsfullmäktige Kaupunginvaltuusto Stadsfullmäktige Restaurering av sjön Gallträsk med hjälp av sugmuddring 2005-2011 Projektpresentation Stadsfullmäktige 6.2.2012 Sjön Gallträsk Gallträsk är Grankullas enda sjö. Sjöns areal är 11,7 hektar och före restaureringen

Läs mer

GRUVPROJEKT I HANNUKAINEN NATURABEDÖMNING

GRUVPROJEKT I HANNUKAINEN NATURABEDÖMNING Mottagare Northland Mines Oy Dokumenttyp Naturabedömning Datum 13.6.2014 GRUVPROJEKT I HANNUKAINEN NATURABEDÖMNING GRUVPROJEKT I HANNUKAINEN NATURABEDÖMNING Datum 13.6.2014 Skriven av Tarja Ojala Godkänd

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten

Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten Förutsättningar, önskemål/förväntningar och problem Stina Thörnelöf Innehåll Olika typer av förorenat vatten SVOA:s riktlinjer för avledning till

Läs mer

Kemikaliehandbok för saltvattensakvarister. utgåva 2003-10-22

Kemikaliehandbok för saltvattensakvarister. utgåva 2003-10-22 Marinakvariets Kemikaliehandbok för saltvattensakvarister utgåva 2003-10-22 Innehållsförteckning 1. Kemikalier 3 1.1 Kalciumhydroxid, Ca(OH) 2 3 1.2 Kalciumklorid dihydrat, CaCl 2 2H 2 O 3 1.3 Magnesiumklorid

Läs mer

Planerade åtgärder Ryllshyttemagasinet Samråd

Planerade åtgärder Ryllshyttemagasinet Samråd Planerade åtgärder Ryllshyttemagasinet Samråd 2017-06-01 Julia Bartholomeusz Dammsäkerhet och deponeringshantering Sweco Stockholm 1 Planerade åtgärder Ryllshyttemagasinet Nuvarande tillstånd Avbördning

Läs mer

Strategi för hållbar vattenhantering inom gruvverksamhet -exempel Aitik

Strategi för hållbar vattenhantering inom gruvverksamhet -exempel Aitik Strategi för hållbar vattenhantering inom gruvverksamhet -exempel Aitik Seth Mueller Boliden Mineral EHS Mines/Gruvor Miljö SveMins Miljökonferens 2014 GMMY/Boliden Mines 1 2014-10-07 Disposition Hållbar

Läs mer

Gladhammar. Behandling av gruv- respektive sjövatten

Gladhammar. Behandling av gruv- respektive sjövatten ENVIPRO GÖTEBORG Gladhammar Behandling av gruv- respektive sjövatten KOSTNADSUPPSKATTNING 862A001U Spånga den 23 maj 2005 Postadress Besöksadress Telefon Fax Hemsida Box 8270 Fagerstagatan 3 163 08 Spånga

Läs mer

Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten

Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten Riktlinjer Diarienummer Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten Ledningsgruppen 2017-09-28 Käppalaförbundet Reviderad 2017-10-17 Käppalaförbundet Riktlinjer 2 (5) 1. Inledning Sprängning,

Läs mer

Vatten från Spillepengs avfallsanläggning

Vatten från Spillepengs avfallsanläggning Vatten från Spillepengs avfallsanläggning en beskrivning av systemens uppbyggnad och lakvattnets sammansättning INTERREG IIIA Källsamarbetet Sysav delprojekt: Lakvattenkarakterisering Mars 2007 Projektet

Läs mer

Kvartalsrapport 4 för Himmerfjärdsverket 2017

Kvartalsrapport 4 för Himmerfjärdsverket 2017 Rapport Kvartalsrapport 4 1(9) 2018-01-20 Kvartalsrapport 4 för Himmerfjärdsverket 2017 Tillståndsgiven verksamhet Miljödomstolen har meddelat Syvab tillstånd att ta emot och behandla 130 000 m 3 avloppsvatten

Läs mer

Oljeavskiljare. Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor

Oljeavskiljare. Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor Antagna av Nämnden för Myndighetsutövning 2009-01-19, 3 Oljeavskiljare Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor Bakgrund Verksamhetsutövare med processer

Läs mer

Chemimix VRU, framtidens mobila reningsanläggning levererad av Chemical Equipment AB för olika typer av förorenade vatten.

Chemimix VRU, framtidens mobila reningsanläggning levererad av Chemical Equipment AB för olika typer av förorenade vatten. Chemimix VRU, framtidens mobila reningsanläggning levererad av Chemical Equipment AB för olika typer av förorenade vatten. Allmänt Chemical Equipment levererar alla typer av reningsutrustningar och hela

Läs mer

16-710 00 Sammanställning vatten År 2014 Bilaga 1a Alberga reningsverk Parameter Resultat enhet Dimensionerat för Antal anslutna Antal pe ekv.(bod7) Producerad volym renvatten Debiterad volym vatten

Läs mer

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet. Bakgrund Hornasjöns Samfällighetsförening planerar för 37 fastigheter anslutna med ledningsnät till ett gemensamt reningsverk. Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Läs mer

Vattenbehandling. Preliminär dimensionering- Anläggningsförslag och kostnader

Vattenbehandling. Preliminär dimensionering- Anläggningsförslag och kostnader Sanering av Oskarshamns hamnbassäng Vattenbehandling Preliminär dimensionering- Anläggningsförslag och kostnader Rapport nr O-hamn 2004:12 Oskarshamns kommun Juni 2004 Författad av Lars-Erik Glas, Niclas

Läs mer

Sammanställning vatten År 2015 Bilaga 1a Alberga reningsverk Parameter Resultat enhet Dimensionerat för Antal anslutna Antal pe ekv.(bod7) Producerad volym renvatten Debiterad volym vatten 800 pe ekv.

Läs mer

Tillfällig magasinering av flödestoppar i kombination med direktfällning minskar utsläppen. Maria Mases processingenjör VA SYD

Tillfällig magasinering av flödestoppar i kombination med direktfällning minskar utsläppen. Maria Mases processingenjör VA SYD Tillfällig magasinering av flödestoppar i kombination med direktfällning minskar utsläppen Maria Mases processingenjör VA SYD Upplägg Sjölunda avloppsreningsverk Bakgrund Arbetsprocess för att hitta lösning

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar C4 Teknik och Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar Innehåll Bakgrund... 3 Vem gör vad?... 4 Definitioner... 4 Generella riktlinjer... 5 Riktlinjer för större

Läs mer

Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning. Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014.

Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning. Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014. Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014.0443 Dokumenttyp: Regler Dokumentet gäller för: Skövde kommun Diarienummer:

Läs mer

Stockholms framtida avloppsrening MB Inlagor November 2016

Stockholms framtida avloppsrening MB Inlagor November 2016 Stockholms framtida avloppsrening MB 3980-15 Inlagor November 2016 PM 5 Aktbilaga 535 Naturvårdsverket Stockholm 2016-12-29 29 december 2016 PROMEMORIA 5 Till: Avdelning Enhet Ang: Nacka Tingsrätt Mark-

Läs mer

Energieffektiv avloppsrening med biogasproduktion samt kemikalieåtervinning från pappersoch massabruk. Karin Granström

Energieffektiv avloppsrening med biogasproduktion samt kemikalieåtervinning från pappersoch massabruk. Karin Granström Energieffektiv avloppsrening med biogasproduktion samt kemikalieåtervinning från pappersoch massabruk Karin Granström Avloppsrening vid pappers- och massabruk Luft Vatten Avlopps- vatten Biologisk rening

Läs mer

Efterbehandling Att återskapa markområden och möjliggöra biologisk mångfald

Efterbehandling Att återskapa markområden och möjliggöra biologisk mångfald Efterbehandling Att återskapa markområden och möjliggöra biologisk mångfald Två av Bolidens efterbehandlingar. På föregående sida ses den sjö som numera täcker Långselegruvan och här syns det vattentäckta

Läs mer

RENING AV KVÄVEHALTIGT GRUVVATTEN. Seth Mueller. VARIM 2014 (Jan-Eric Sundkvist, Paul Kruger)

RENING AV KVÄVEHALTIGT GRUVVATTEN. Seth Mueller. VARIM 2014 (Jan-Eric Sundkvist, Paul Kruger) RENING AV KVÄVEHALTIGT GRUVVATTEN Seth Mueller (Jan-Eric Sundkvist, Paul Kruger) 1 BOLIDEN TEKNIK I FOKUS Teknik är nyckeln till Bolidens framgång som företag (1924-2014) Samarbeta med utrustningsleverantörer

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG BOLIDEN MINERAL AB

SAMRÅDSUNDERLAG BOLIDEN MINERAL AB SAMRÅDSUNDERLAG BOLIDEN MINERAL AB UNDERLAG FÖR SAMRÅD GÄLLANDE ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR KAPACITETSHÖJANDE ÅTGÄRDER VID RYLLSHYTTEMAGASINET SAMT UTVIDGAT GRÅBERGSUPPLAG VID GARPENBERGSGRUVAN I DALARNAS LÄN,

Läs mer

Gruvmiljöforskning vid Umeå universitet Lars Lövgren Kemiska institutionen

Gruvmiljöforskning vid Umeå universitet Lars Lövgren Kemiska institutionen Gruvmiljöforskning vid Umeå universitet Lars Lövgren Kemiska institutionen Metaller som frisläpps vid sulfidoxidation kan fastläggas/bromsas: I den vittrade anrikningssanden I den ovittrade anrikningssanden

Läs mer

Projektet Georange. Georange och miljöforskningen. Beräknade kostnader. Georange Ideella Förening

Projektet Georange. Georange och miljöforskningen. Beräknade kostnader. Georange Ideella Förening Projektet Georange Georange och miljöforskningen Projektägare: Georange Ideella Förening Period: 1 juli 2008 31 december 2011 Fem insatsområden En återkommande internationell mötesplats (EuroMineExpo)

Läs mer

Statens naturvårdsverks författningssamling

Statens naturvårdsverks författningssamling Statens naturvårdsverks författningssamling Miljöskydd ISSN 0347-5301 Kungörelse med föreskrifter om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse; beslutad den 30 maj 1994. SNFS 1994:7 MS:75 Utkom från trycket

Läs mer

Yttrande över Brickagruvans tillståndsansökan, kompletteringsremiss Mål nr M Rotel 14

Yttrande över Brickagruvans tillståndsansökan, kompletteringsremiss Mål nr M Rotel 14 Delegationsbeslut 1 (8) 2017-06-02 Dnr 2016.1597-4 Östersunds Tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box 708 831 28 Östersund Yttrande över Brickagruvans tillståndsansökan, kompletteringsremiss Mål nr M 37-17

Läs mer

VILLKOR FÖR UTSLÄPP TILL DAGVATTEN VID HÖGDALENVERKET- NU PRÖVOTIDSREDOVISNING

VILLKOR FÖR UTSLÄPP TILL DAGVATTEN VID HÖGDALENVERKET- NU PRÖVOTIDSREDOVISNING SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2008-05-22\dagordning\tjänsteutlåtande\22 Villkor för utsläpp till dagvatten vid Högdalsverken.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE

Läs mer

Västlänken och Olskroken planskildhet Utsläpp av vatten

Västlänken och Olskroken planskildhet Utsläpp av vatten Västlänken och Olskroken planskildhet Utsläpp av vatten 1 Presentationer till huvudförhandling i Mark- och miljödomstolen 7 Utsläpp av vatten TMALL 0141 Presentation v 1.0 Avledning av vatten, disposition

Läs mer

2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING

2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING 2 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING... 3 2.1 Befintlig anläggning... 3 2.2 Ny anläggning... 4 2.3 Recipient... 6 3 TEKNISK FÖRSÖRJNING... 7 4 GEOLOGISKA FÖRHÅLLANDEN...

Läs mer

Biogas i skogsindustrin. Anna Ramberg, Holmen (Hallsta Pappersbruk)

Biogas i skogsindustrin. Anna Ramberg, Holmen (Hallsta Pappersbruk) Biogas i skogsindustrin Anna Ramberg, Holmen (Hallsta Pappersbruk) Förutsättningar Papper & Massaindustrin genererar mycket processavloppsvatten. Innehåller stora mängder löst COD. Renas idag biologiskt

Läs mer

Ympäristöministeriö Miljöministeriet Ministry of the Environment

Ympäristöministeriö Miljöministeriet Ministry of the Environment Ympäristöministeriö Miljöministeriet Ministry of the Environment Päiväys Datum Dnro Dnr 14.3.2019 VN/724/2019 Naturvärdsverket Egon Enocksson Viite Hänvisning Underrättelse 28.1.2019 (NV-00613-19 Kaunis

Läs mer

Georange Environmental Test Site Vad händer inom gruvmiljöforskningen? Projektet Georange

Georange Environmental Test Site Vad händer inom gruvmiljöforskningen? Projektet Georange Georange Environmental Test Site Vad händer inom gruvmiljöforskningen? Projektet Georange Projektägare: Georange Ideella Förening Period: 1 juli 2008 30 juni 2011 Fem insatsområden En återkommande internationell

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, PROJEKTET JÄRNMALMSGRUVA I HANNUKAINEN, KOLARI

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, PROJEKTET JÄRNMALMSGRUVA I HANNUKAINEN, KOLARI KONTAKTMYNDIGHETENS UTLÅTANDE LAPELY/85/07.04/2010 24.1.2014 Northland Mines Oy Asematie 4 95900 Kolari MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, PROJEKTET JÄRNMALMSGRUVA I HANNUKAINEN, KOLARI Northland Mines Oy har

Läs mer

Sura sulfatjordar vad är det?

Sura sulfatjordar vad är det? Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland vatten och människan i landskapet vesi ja ihminen maisemassa Sura sulfatjordar har ett lågt ph ofta under 4. Jorden blir sur när sulfidmineral

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Jard Gidlund UPPRÄTTAD AV. Petra Wallberg. Svar på begäran av komplettering av ansökan från Länsstyrelsen i Stockholm

UPPDRAGSLEDARE. Jard Gidlund UPPRÄTTAD AV. Petra Wallberg. Svar på begäran av komplettering av ansökan från Länsstyrelsen i Stockholm UPPDRAG Miljö UPPDRAGSNUMMER 5630208300 UPPDRAGSLEDARE Jard Gidlund UPPRÄTTAD AV Petra Wallberg DATUM GRANSKAD AV Uno Strömberg Svar på begäran av komplettering av ansökan från Länsstyrelsen i Stockholm

Läs mer

DETALJPLAN BOENDE KRÅKMARÖ

DETALJPLAN BOENDE KRÅKMARÖ VA-UTREDNING DETALJPLAN BOENDE KRÅKMARÖ 2016-09-29 1 BAKGRUND Inom 1:45 m.fl. upprättas en detaljplan med syftet att kunna uppföra ett antal fritidshus. Med avseende på detta har en VA-utredning upprättats.

Läs mer

NORTHLAND MINES OY Internationellt förfarande

NORTHLAND MINES OY Internationellt förfarande INTERNATIONELLT FÖRFARANDE 16X154564.720ML2.SLU 12.5.2014 NORTHLAND MINES OY Internationellt förfarande Komplettering av miljölovsansökan för gruvprojektet i Hannukainen 16X154564.720ML2.SLU 2 COPYRIGHT

Läs mer

Tömning av Laurinoja och Kuervaara dagbrott Vattenhantering. Skyddsvall

Tömning av Laurinoja och Kuervaara dagbrott Vattenhantering. Skyddsvall Lähtökaivo Vesivarastoaltaaseen 5 5 Jälkineutralointi (mahdollisuus myös ohittaa) 20 80 Jälkiselkeytysaltaat 2 kpl - rinnakkaiset yksiköt - pohjan ala n. 1600 m² - tilavuus n. á 4800 m³ Vedenkäsittelylaitos

Läs mer

Nytt miljötillstånd för Stadskvarn ARV

Nytt miljötillstånd för Stadskvarn ARV Nytt miljötillstånd för Stadskvarn ARV Nytt miljötillstånd för Stadskvarn ARV Bakgrund Tillståndsprocessen roduktionsmått Mängdvillkor Gränsvärde på dygnsmax Tillfälliga utsläppsvillkor under byggtiden

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT 060302 DOM 2019-02-26 Stockholm Mål nr M 1103-18 Sid 1 (8) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-01-16 i mål nr M 3814-17, se bilaga A PARTER Klagande Länsstyrelsen

Läs mer

Utbildning oljeavskiljare Åke Stenqvist

Utbildning oljeavskiljare Åke Stenqvist Utbildning oljeavskiljare Åke Stenqvist Ett föreläggande måste vara så klart formulerat att adressaten har helt klart för sig det som tillsynsmyndigheten förväntar sig att denne ska göra. Rättspraxis är

Läs mer

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan Page 1 of 5 Bruks- och underhållsanvisningar för markbädd Markbädd Slamavskiljare Fördelningsbrunn Uppsamlingsrör Uppsamlingsbrunn Markbädd I en markbädd grundar sig reningen på en biologisk process som

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk

Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk Januari 2012 till december 2012 Principskiss av reningsverken. www.stockholm.se/miljoforvaltningen Från Stockholmvattens Va AB:s miljörapport

Läs mer

ÄMNEN SOM INTE FÅR TILLFÖRAS AVLOPPS- VATTNET. Exempel på ämnen som inte får tillföras avloppsledningsnätet är;

ÄMNEN SOM INTE FÅR TILLFÖRAS AVLOPPS- VATTNET. Exempel på ämnen som inte får tillföras avloppsledningsnätet är; Riktlinjer för industrier och andra verksamheter För verksamheter som är anslutna till den allmänna VA-anläggningen kan det finnas krav gällande spillvattnets karaktär. Nedan följer en kort beskrivning

Läs mer

Dammhöjning säkerställer fortsatt gruvdrift Hans Häggström Vattenkraftens FoU-dagar maj Stockholm, KTH

Dammhöjning säkerställer fortsatt gruvdrift Hans Häggström Vattenkraftens FoU-dagar maj Stockholm, KTH Dammhöjning säkerställer fortsatt gruvdrift Hans Häggström Vattenkraftens FoU-dagar 13-14 maj Stockholm, KTH 1 Disposition Boliden Mineral AB Bolidenområdet Anrikningssand, sandmagasin och gruvdammar Hötjärnsmagasinet

Läs mer

Dagvattenutredning Kvarteret Sperlingens backe

Dagvattenutredning Kvarteret Sperlingens backe 30 Dagvattenutredning Kvarteret Sperlingens backe 2013-06-14 Alexandros Chatzakis Henrik Alm S w e co E n vi r o n m e nt AB 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND... 3 2 SKYFALLSANALYS... 4 3 BERÄKNINGAR...

Läs mer

YTTRANDE

YTTRANDE 2011-04-15 531-829-2011 Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Samråd enligt Esbokonventionen, Hannukainens järnmalmsgruva Ert ärendenr: NV-03326-10 Naturvårdsverket har gett länsstyrelsen tillfälle att lämna

Läs mer

Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018

Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018 Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018 1 (5) Samrådsprocessen Boliden Mineral AB ( Boliden ) planerar för gruvverksamhet vid

Läs mer

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun Förosberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun GRAP 17027 Jenny Korinth Geosigma AB 2017-02-17 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604648 17027 2017-02-17

Läs mer

Jämförelse av Solhybrider

Jämförelse av Solhybrider Jämförelse av Solhybrider Uppföljning Oskar Jonsson & Axel Nord 2014-08-19 1 Inledning Denna rapport är beställd av Energirevisor Per Wickman som i ett utvecklingarbete forskar kring hur man kan ta fram

Läs mer

ÅTERVINNINGSINDUSTRINS MÖJLIGHET ATT UTVINNA MATERIAL UR ENERGIASKOR VAD KRÄVS?

ÅTERVINNINGSINDUSTRINS MÖJLIGHET ATT UTVINNA MATERIAL UR ENERGIASKOR VAD KRÄVS? ÅTERVINNINGSINDUSTRINS MÖJLIGHET ATT UTVINNA MATERIAL UR ENERGIASKOR VAD KRÄVS? Anders Kihl, Ragn-Sells Vad menas med resurseffektiv materialåtervinning? EVERYTHING IS RELATED TO EVERYTHING Källa: Le

Läs mer

Avloppsvattenbehandling för Klövsjö, Katrina och Storhognaområdet

Avloppsvattenbehandling för Klövsjö, Katrina och Storhognaområdet Avloppsvattenbehandling för Klövsjö, Katrina och Storhognaområdet Avloppsreningsanläggning Avloppsreningsanläggningen består av processanläggningen i Utanbergsvallarna samt infiltrationsanläggningen i

Läs mer

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun Aktbilaga 11 BESLUT 1(8) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Maria Nordström Tel 026-171233 maria.nordstrom@x.lst.se Hudik Kraft AB Djupedsverket 824 12 Hudiksvall Tillstånd att installera

Läs mer

Figur 5-1 Älvar och bäckar som påverkas av projektet i Hannukainen på den finska sidan.

Figur 5-1 Älvar och bäckar som påverkas av projektet i Hannukainen på den finska sidan. 12 Figur 5-1 Älvar och bäckar som påverkas av projektet i Hannukainen på den finska sidan. Vattendrag som finns på projektets influensområde och hör till direktivnaturtypen är på finska sidan Äkäsjoki

Läs mer

2002-03-21 Dnr: 2410-12077-01

2002-03-21 Dnr: 2410-12077-01 BESLUT 1 (7) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Kodak Nordic AB Ombud: MANECO KB 184 85 ÅKERSBERGA Delgivningskvitto Slutliga villkor för utsläpp av föroreningar till vatten från Kodak Nordic AB:s verksamhet

Läs mer

Bilaga 1 Anslutning och belastning Sven Georg Karlsson Skara avloppsreningsverk, Horshaga Anslutning till verket

Bilaga 1 Anslutning och belastning Sven Georg Karlsson Skara avloppsreningsverk, Horshaga Anslutning till verket Uppgiftslämnare Avloppsreningsverk: Antal fysiska personer anslutna till vattenverket (st) Antal anslutna fysiska personer till avloppsreningsverket (st) Bilaga 1 Anslutning och belastning Sven Georg Karlsson

Läs mer

MILJÖTEKNIK FÖR BEHANDLING AV AVLOPPSVATTEN

MILJÖTEKNIK FÖR BEHANDLING AV AVLOPPSVATTEN PP PP PP PP MILJÖTENI FÖR BEHANDLING AV AVLOPPSVATTEN Uppsamling av sats 4 PA biokemiska minireningsverk: Småhus, fritidshus sida 2 Slambehandling 2. Bio-kemisk rening Gemensamma reningsverk sida 3 Reningsverk

Läs mer

Nr 362 1809. Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner

Nr 362 1809. Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner Nr 362 1809 Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner Bilaga I Vid bestämningen av totalkoncentrationen (den toxiska ekvivalensen) i fråga om dioxiner och furaner skall koncentrationerna

Läs mer

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Halmstads Kommun, Fastighetskontoret Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Malmö 2016-05-13 Datum 2016-05-13 Uppdragsnummer 61450827962-007 Utgåva/Status Mark Rodger Axel Sahlin Patrik Gliveson Uppdragsledare

Läs mer

Södra Gunsta. PM: Flödes- och föroreningsberäkningar

Södra Gunsta. PM: Flödes- och föroreningsberäkningar 14U24869 2016-12-27 Södra Gunsta PM: Flödes- och föroreningsberäkningar Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden.

Läs mer

Actiflo. - för bibehållen sjövattenmiljö

Actiflo. - för bibehållen sjövattenmiljö Actiflo - för bibehållen sjövattenmiljö BRÄDDVATTENRENING I Karlskoga utgörs hela 20 procent av spillvattennätet av kombinerade ledningar. Det vill säga att spillvatten (avlopp) och dagvatten (regnvatten

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

Garpenbergsgruvan. Miljökonsekvensbeskrivning

Garpenbergsgruvan. Miljökonsekvensbeskrivning Garpenbergsgruvan Miljökonsekvensbeskrivning gällande produktionsökning till 3 Mton Sevilla och Fryksta 2011-01-29 Nils Eriksson och Lennart Lindeström Miljökonsekvensbeskrivning gällande produktionsökning

Läs mer

Dagvattenutredning Brofästet Öland Mörbylånga kommun. 2014-04-28 Rev 2014-05-12. Upprättad av: Johanna Persson och Robert Eriksson

Dagvattenutredning Brofästet Öland Mörbylånga kommun. 2014-04-28 Rev 2014-05-12. Upprättad av: Johanna Persson och Robert Eriksson Dagvattenutredning Brofästet Öland 2014-04-28 Rev 2014-05-12 Upprättad av: Johanna Persson och Robert Eriksson Granskad av: Johanna Persson och Robert Eriksson RAPPORT Dagvattenutredning Brofästet Öland

Läs mer

Till Länsstyrelsen i Norrbottens län, Mi 1jöprövni ngsdelegati onen

Till Länsstyrelsen i Norrbottens län, Mi 1jöprövni ngsdelegati onen ALRUTZ' ADVOKATBYRÅ AB STOCKHOLM Till Länsstyrelsen i Norrbottens län, Mi 1jöprövni ngsdelegati onen Dnr. 551-10470-15; ansökan av Kiirunavaara AB om dispens från BAT-slutsatser för utsläpp av HC1 vid

Läs mer

2012-10-31 Karlstads Energi AB

2012-10-31 Karlstads Energi AB 1 Karlstads Energi AB Samrådsunderlag för uttag av ytvatten för kylning av överskottsvärme genom befintlig återkylare vid KVV Yttre Hamn samt utsläpp av uppvärmt vatten Innehåll Samrådsunderlag 2 1 ADMINISTRATIVA

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 15 juni (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 15 juni (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl Kommunstyrelsens teknikutskott 15 juni 2015 1 (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.35 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Marina Isaksson Urban Granfeldt Patrik Fornander Christer

Läs mer

Gruvor i norra Finland. 2.11.2013 Otto Bruun, Naturskyddsföreningen i Finland otto.bruun@sll.fi

Gruvor i norra Finland. 2.11.2013 Otto Bruun, Naturskyddsföreningen i Finland otto.bruun@sll.fi Gruvor i norra Finland 2.11.2013 Otto Bruun, Naturskyddsföreningen i Finland otto.bruun@sll.fi Naturskyddsföreningen i Finland Suomen luonnonsuojeluliitto 30000 medlemmar runtom i landet, Finlands största

Läs mer

Tilläggsbestämmelser till ABVA

Tilläggsbestämmelser till ABVA Tilläggsbestämmelser till ABVA Krav på avloppsvattnets kvalitet vid utsläpp från industrier och andra verksamheter till Kalmar Vatten AB:s allmänna avloppsanläggningar. Fastställt av Kalmar Vattens styrelse

Läs mer

Installation och tömning av fettavskiljare

Installation och tömning av fettavskiljare Installation och tömning av fettavskiljare Producerad i samarbete med kommunerna, Eslöv, Hörby och Höör. Illustrationer: Mathias de Maré, va-verket i Malmö. Fett i avloppsvatten Avloppsvatten som innehåller

Läs mer

Efterbehandling av gruvverksamhet - Generellt

Efterbehandling av gruvverksamhet - Generellt Bolidens erfarenhet av efterbehandling av gruvor Policy Metoder Behov av utveckling Emma Rönnblom Pärson Boliden Mineral AB Emma.ronnblom-parson@boliden.com Miljö 1 Efterbehandling av gruvverksamhet -

Läs mer

Spåra källor till dagvattenföroreningar och samtidigt uppskatta tillskottsvattentillflöden?

Spåra källor till dagvattenföroreningar och samtidigt uppskatta tillskottsvattentillflöden? Spåra källor till dagvattenföroreningar och samtidigt uppskatta tillskottsvattentillflöden? Jonathan Mattsson 1, Ann Mattsson 2, Fredrik Davidsson 2 1 Stadens Vatten LTU 2 GRYAAB Avloppsvatten som informationskälla

Läs mer

Stockholms framtida avloppsrening MB Komplettering

Stockholms framtida avloppsrening MB Komplettering Stockholms framtida avloppsrening MB 3980-15 Komplettering Bilaga 5 Tekniska och ekonomiska förutsättningar för andra begränsningsvärden Stockholm 2016-02-05 PROMEMORIA Till: Avdelning Nacka Tingsrätt

Läs mer

Figur 1. Stadens påverkan på meterologi och hydrologi högre maxflöden!

Figur 1. Stadens påverkan på meterologi och hydrologi högre maxflöden! Lecture notes -VVR145 Lecture 23, 24 Urban hydrology 1. Stadens påverkan och vattenbalans Meterologiska parametrar Ökad temperatur Ökad nederbörd Ökad molnighet Minskad avdunstning Minskad/ändrad vind

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm?

Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm? Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm? Thomas Rihm På säker grund för hållbar utveckling Avfall (förslag MB) Varje ämne eller föremål som innehavaren gör sig av

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR

VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR VAD ÄR AVLOPPSVATTEN VAD ÄR AVLOPPSVATTEN SPILLVATTEN Förorenat vatten från hushåll, industrier, serviceanläggningar

Läs mer

FÖRELÄGGANDE

FÖRELÄGGANDE FÖRELÄGGANDE 2018-02-28 Aktbilaga 164 Mål nr Rotel 11 Anges vid kontakt med domstolen Svenska Vanadin AB genom Advokat Jan Eriksson Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103 92 Stockholm Sökande: Svenska Vanadin

Läs mer

Värmdö kommun Gustavsberg Angående lakvattenrör från Villeroy & Boch

Värmdö kommun Gustavsberg Angående lakvattenrör från Villeroy & Boch Värmdö kommun 134 81 Gustavsberg 2018-02-20 Angående lakvattenrör från Villeroy & Boch Farsta Slottsviks samfällighetsförening (FSS) förvaltar gemensamhetsanläggningar såsom vägar, grönområden, vattenområden

Läs mer

Information om fordonstvätt

Information om fordonstvätt Information om fordonstvätt Spillvatten från fordonstvättar innehåller bl a mineralolja (opolära alifatiska kolväten), metaller och andra organiska och oorganiska ämnen och behöver behandlas (renas) innan

Läs mer

1986L0278 SV

1986L0278 SV 1986L0278 SV 20.04.2009 004.001 8 BILAGA 1 A GRÄNSVÄRDEN FÖR HALTER AV TUNGMETALLER I MARKEN (mg/kg torr vikt i ett representativt prov, enligt definitionen i bilaga 2 C, från mark med ett ph mellan 6

Läs mer

FORTUMS ÖVERKLAGANDE AV MILJÖDOMSTOLENS DELDOM ANGÅENDE HÖGDALENVERKET

FORTUMS ÖVERKLAGANDE AV MILJÖDOMSTOLENS DELDOM ANGÅENDE HÖGDALENVERKET SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2009-10-15\dagordning\tjänsteutlåtande\23.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-09-14 MHN 2009-10-15 p 23 Nette

Läs mer