Stockholms framtida avloppsrening MB Inlagor November 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stockholms framtida avloppsrening MB Inlagor November 2016"

Transkript

1 Stockholms framtida avloppsrening MB Inlagor November 2016 PM 5 Aktbilaga 535 Naturvårdsverket Stockholm

2 29 december 2016 PROMEMORIA 5 Till: Avdelning Enhet Ang: Nacka Tingsrätt Mark- och miljödomstolen Avd 3 M Aktbilaga 535 Naturvårdsverket 3.2 TILLSTÅNDETS OMFATTNING Naturvårdsverket önskar få klargjort varför bolaget yrkar tillstånd för en avsevärt högre maximal genomsnittlig veckobelastning(max Gvb) än vad anläggningen dimensioneras för år År 2015 var det p/e anslutna till Henriksdals reningsverk. Max Gvb för 2015 enligt Naturvårdsverkets definition var (Se SMP rapportering 2015).För max Gvb år 2040, med beräknad anslutning av , gjordes motsvarande extrapolering för Max Gvb. Därav det höga värdet. Det är således en prognos avseende framtida anslutning och en beräkning enligt Naturvårdsvderkets definition som ligger till grund för Stockholm Vattens yrkande om ett Max Gvb på p/e. 3.3 UTSLÄPPSVILLKOR UNDER BYGGSKEDET Naturvårdsverket har yrkat att mark- och miljödomstolen ska utforma villkor 17 (villkoret om utsläpp till vatten under byggnadstiden) med begränsningsvärden istället för riktvärden. Som grund för sitt yrkande har Naturvårdsverket hänvisat till dels ett antal domar från Mark- och miljööverdomstolen där domstolen tagit avstånd från användningen av riktvärden, dels förarbetena till miljöbalken (Prop. 1997/98:45 del 1 s. 171f). Det är riktigt att Mark- och miljööverdomstolen i de av Naturvårdsverket angivna domarna tagit avstånd från användningen av riktvärden. Domstolen har därvid bland annat hänvisat till Prop. 1997/98:45 del 1 s. 171f.

3 2(8) Att det i förarbetena till miljöbalken skulle ha uttalats att riktvärden bör komma ifråga endast vid prövotidsförordnanden är således inte korrekt. Enligt bolagets uppfattning är det inte uteslutet att använda riktvärden också i fall där förhållandena är likartade, det vill säga där det kan vara svårt att avgöra vilken utsläppsbegränsning som är möjlig. I det nu aktuella fallet handlar det om att föreskriva utsläppsbegränsningar under ett byggskede. Detta byggskede är liksom prövotider begränsat i tiden. Det är dessutom svårt att på förhand avgöra hur stora utsläppen kommer att bli, med hänsyn till att utsläppen påverkas av ett antal faktorer som är svåra att styra och bestämma på förhand. Därför bör inte begränsningsvärden utan riktvärden föreskrivas. I en av de domar som Naturvårdsverket hänvisat till, MÖD 2012:10, underkände Markoch miljööverdomstolen ett villkor där begreppet riktvärde hade preciserats. Mark- och miljööverdomstolen konstaterade att villkoret trots preciseringen inte gav någon bortre gräns för ett överskridande av det i villkoret angivna värdet och att det därför innebar samma nackdelar som det tidigare riktvärdesbegreppet. I MÖD 2012:21 skrivs följande : Även om Mark- och miljööverdomstolen således inte kan godta en användning av riktvärden enligt miljödomstolens dom eller bolagets förslag, har domstolen förståelse för att begränsningsvärden i vissa fall kan behöva formuleras så att de ger verksamhetsutövaren ett visst handlingsutrymme innan de blir straffsanktionerade. För att undanröja motsvarande nackdel med det av bolaget föreslagna villkoret föreslås följande justering. Under byggtiden får resthalterna i avloppsvatten från Henriksdals- och Bromma reningsverk av BOD 7, totalfosfor och totalkväve inte överstiga nedan angivna värden. Parameter Resthalt Period BOD 7 8 mg/l Kalenderårsmedelvärde Totalfosfor (Tot-P) 0,3 mg/l Kalenderårsmedelvärde Totalkväve (Tot-N) 10 mg/l Kalenderårsmedelvärde Ovan angivna värden inkluderar allt bräddat/förbilett avloppsvatten inom avloppsreningsverken. Om de föreskrivna värdena inte innehålls, ska villkoret anses uppfyllt om en åtgärd vidtas och förnyad mätning inom tre månader visar att värdena innehålls.

4 3(8) 3.4 SKÄRPT BEGRÄNSNINGSVÄRDE FÖR TOTALFOSFOR Naturvårdsverket påpekar i sin inlaga, att det av Stockholm Vatten (SV) föreslagna begränsningsvärdet för totalfosfor kan innebära att de utsläppta mängderna av totalfosfor kan öka fram till år 2040 om Henriksdals reningsverk i enlighet med yrkat villkor har en halt totalfosfor på 0,2 mg/l (årsmedelvärde) på det utgående renade avloppsvattnet. Det är i teorin riktigt. SV vill dock anföra följande: SV anser att i och med att föreslaget villkor är ett begränsningsvärde måste det finnas en säkerhetsmarginal för att kunna hantera extrema förhållanden. SV har regelmässigt legat på (årsbasis) halter under 0,2 mg/l totalfosfor och släppt ut mellan 14 och 34 ton fosfor per år trots ett gällande villkor för totalfosfor på 0,3 mg/l och ett mängdriktvärde på 50 ton/år. SV avser alltid att driva reningen så bra som möjligt även i fortsättningen med marginal till föreskrivna begränsningsvärden. SV motsätter sig inte kravet på att ange ett begränsningsvärde med två decimaler(0,20) vilket i sig minskar marginalen med upp till 20 %. SV anser att de av bolaget föreslagna begränsningsvärdena för kväve och fosfor ger de bästa förutsättningarna för en robust och resurssnål process, med önskvärd marginal till begränsningsvärdena, och att utsläppen, jämfört med de av Naturvårdsverket yrkade begränsningsvärdena, inte i något avseende försämrar förutsättningarna för en statusförbättring av recipienten. SV anser med hänvisning till det som framgår nedan att de yrkanden på begränsningsvärden som framförs av bolaget i tillståndsansökan är rimliga och att eventuella mängdvillkor skall vara kopplade till beräknad årsvolym, som för 2040 är 180 Mm 3 /år och en genomsnittlig årshalt för totalfosfor på 0,20 mg/l. DRIFTASPEKTER - FOSFOR Anläggningen behöver kunna drivas med ett lägre börvärde för att ha marginal till olika störningar. För föreslagen anläggning är säkerhetsmarginalen 0,06 mg/l. Med denna marginal bedöms extrema år med höga flöden och ogynnsam temperatur samt olika driftsstörningar kunna hanteras. Ju lägre kravet är desto större inverkan har en störning på medelvärdet samtidigt som det är svårare att komma i kapp. Om säkerhetsmarginalen är för låg kan inte kravet klaras under alla förhållanden. Ett begränsningsvärde på 0,15 mg/l

5 4(8) innebär i praktiken att anläggningen skall drivas mot 0,1 mg/l totalfosfor vilket medför en stor skillnad i driftstrategi; en driftstrategi som innebär en avsevärt högre kemikalieförbrukning och en mer sårbar reningsprocess, då den biologiska reningen hämmas av allt för låga fosforhalter. Även den rent mekaniska reningen (membranfiltreringen) kan hämmas av en ökad beläggning på membranen. En efterfällning av fosfor innebär att värdefull kapacitet för högflödesrening permanent tas i anspråk, vilket kan ha negativa miljökonsekvenser och försvårar innehållandet av begränsningsvärden. RECIPIENTEFFEKTER PÅVERKAN PÅ MILJÖKVALITETSNORMER - FOSFOR År 1995 släppte SVAB ut 35 ton totalfosfor. Från och med 1995 och framåt har utsläppen varit mellan 14 och 34 ton per år, motsvarande en halt på i snitt strax under 0,20 mg/l, vilket är en halvering jämfört med ton motsvarar 8 % av den totala fosforbelastningen på innerskärgården (Se bilaga G MKB i tillståndsansökan tabell 5.2 sid 153). Halten totalfosfor vid Koviksudde, som kan anses vara den bästa referenspunkten, har inte påverkats mätbart sedan Övriga vattenkvalitetsparametrar som siktdjup och klorofyllhalt har efter en viss förbättring (på grund av förbättrad kväverening) i mitten på 90-talet försämrats något. När det gäller de sistnämnda parametrarna är det kvävehalten som har den största påverkan. Stockholm Vatten anser därför att det inte går att visa ett samband mellan utsläppta mängder totalfosfor och halten totalfosfor i recipienten och därmed inte heller en koppling till påverkan av miljökvalitetsnormer. Underlag för detta finns i Bilaga G samt i kompletteringar i ärende M Historiska data Koviksudde. Den rent teoretiska effekten av att ändra begränsningsvärdet från 0,20 mg/l till 0,15 mg/l (skillnad 9 ton vid max flöde), med beaktande av förhållanden i recipienten nära utsläppspunkten, ligger inom mätosäkerheten. Säsongsvariationer uppvisar en mycket större påverkan. Sannolikt är den långsiktiga effekten av en sänkning av begränsningsvärdet från 0,20 till 0,15 av en sådan storlek att den saknar betydelse för recipientens utveckling. Att en mindre andel (10 %) av stockholmarnas renade avloppsvatten kommer att ledas till Saltsjön i stället för till Himmerfjärden är sammantaget positivt även om det inte ändrar den mängd fosfor som släpps ut till Östersjön från reningsverken.

6 5(8) Med hänvisning till Weserdomen har nyligen Havs- och Vattenmyndigheten i rapport 2016:30 gjort följande bedömning: Det räcker med en försämring av en kvalitetsfaktor för att en försämring av status ska ha skett. Kvalitetsfaktorn för näringsämnen i kustvatten och vatten i övergångszon definieras av flera parametrar : Samma utsläppta mängder fosfor eller till och med något större än i dag, innebär beaktande att övriga parametrar(de olika kvävefraktionerna i kvaltetsfaktorn) minskar betydligt, att kvalitetsfaktorn kommer att förbättras när Henriksdal är utbyggt. Det föreslagna haltvillkoret för fosfor och även kväve är således inte i strid med Weserdomen. Utan bidrar till förbättring. 3.5 SKÄRPT BEGRÄNSNINGSVÄRDE FÖR RESTHALTEN AV TOTALKVÄVE DRIFTASPEKTER KVÄVE Även för kväve är resonemanget om säkerhetsmarginal relevant d.v.s. att vid ett gränsvärde på 5 mg/l totalkväve drivs verket mot en utsläppshalt på 4 mg/l. Som framgår av den inlaga som lämnats i kompletteringen Tekniska och ekonomiska förutsättningar för andra begränsningsvärden innebär en driftstrategi som går från 5 till 4 mg/l totalkväve ett betydligt större språng när det gäller resursförbrukning än att gå från 6 till 5 mg/l totalkväve. RECIPIENTEFFEKTER PÅVERKAN PÅ MILJÖKVALITETSNORMER - KVÄVE I dagsläget utgör kvävet (som totalkväve) från reningsverken (SV och Käppala) 20 % av belastningen på innerskärgården (Se bilaga G MKB i tillståndsansökan tabell 5.2 sid 153). Sedan 1995 har de utsläppta mängderna kväve från SV på årsbasis, minskat i snitt med

7 6(8) nära 1000 ton. Detta gav mätbara effekter i recipienten. Med det föreslagna begränsningsvärdet på 6 mg/l kommer de utsläppta mängderna att minska med ytterligare 400 ton, vilket förväntas ge mätbara resultat och bryta trenden att kvävehalten snarare ökar än minskar vid referenspunkten Koviksudde. Utsläppen från SVAB enbart utgör då enbart ca 13 % av den totala kvävebelastningen på innerskärgården. Att de stora reningsverken (SV, Käppala och SYVAB) nu yrkar på begränsningsvärden på 6 mg/l totalkväve i det renade avloppsvattnet (som årsmedelvärde) är med beaktande av verkens kapacitet och recipientens betydelse rimligt även om det går långt utöver kravet i NFS 2016:6 på 70 % som minsta procentuella kvävereduktion som årsmedelvärde. SV accepterar den förlängda tidsperioden för haltvillkor på ammonium. Bilaga 1 (Ur Tillståndsansökan Bilaga G1) beräknade halter av kväve och fosfor vid olika utsläppsnivåer från Henriksdal.

8 Bilaga 1 7(8)

9 8(8)

Stockholms framtida avloppsrening MB Komplettering

Stockholms framtida avloppsrening MB Komplettering Stockholms framtida avloppsrening MB 3980-15 Komplettering Bilaga 5 Tekniska och ekonomiska förutsättningar för andra begränsningsvärden Stockholm 2016-02-05 PROMEMORIA Till: Avdelning Nacka Tingsrätt

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT 060106 DOM 2019-02-18 Stockholm Mål nr M 316-18 Sid 1 (8) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, deldom 2017-12-14 i mål M 3980-15, se bilaga A KLAGANDE Naturvårdsverket

Läs mer

13. Miljökonsekvensbeskrivning LARS LINDBLOM, STOCKHOLM VATTEN ELSA HEINKE OCH LISA FERNIUS, RAMBÖLL

13. Miljökonsekvensbeskrivning LARS LINDBLOM, STOCKHOLM VATTEN ELSA HEINKE OCH LISA FERNIUS, RAMBÖLL 111 13. Miljökonsekvensbeskrivning LARS LINDBLOM, STOCKHOLM VATTEN ELSA HEINKE OCH LISA FERNIUS, RAMBÖLL 112 Miljökonsekvensbeskrivning Samråd Ytvatten Landskap Naturmiljö Rekreation och friluftsliv Kulturmiljö

Läs mer

Nytt miljötillstånd för Stadskvarn ARV

Nytt miljötillstånd för Stadskvarn ARV Nytt miljötillstånd för Stadskvarn ARV Nytt miljötillstånd för Stadskvarn ARV Bakgrund Tillståndsprocessen roduktionsmått Mängdvillkor Gränsvärde på dygnsmax Tillfälliga utsläppsvillkor under byggtiden

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd enl miljöbalken för Rosenholms avloppsreningsverk i Katrineholm

Yttrande över ansökan om tillstånd enl miljöbalken för Rosenholms avloppsreningsverk i Katrineholm Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 7/2011 1 (5) MILJÖFÖRVALTNINGEN Datum Vår handläggare Ert datum Er beteckning Miljöinspektör Torbjörn Lundahl Telefon 0150-576 62 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Yttrande

Läs mer

Konsekvenser för reningsverken i Stockholmsregionen vid olika nivåer på skärpta reningskrav. Lars-Gunnar Reinius

Konsekvenser för reningsverken i Stockholmsregionen vid olika nivåer på skärpta reningskrav. Lars-Gunnar Reinius Konsekvenser för reningsverken i Stockholmsregionen vid olika nivåer på skärpta reningskrav Lars-Gunnar Reinius Arbetsgruppen På initiativ av Vasrådet bildades i början på året en arbetsgrupp bestående

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till fortsatt drift av Skebäcks avloppsverk, Örebro kommun

Yttrande över ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till fortsatt drift av Skebäcks avloppsverk, Örebro kommun 1 (6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Linda Gårdstam YTTRANDE Tel: 08-698 13 24 2008-04-29 Dnr 522-1470-08 Rm linda.gardstam @naturvardsverket.se Länsstyrelsen Örebro län Ylva Magnusson 701 86

Läs mer

Ny föreskrift NFS 2016: :14 (kontroll) och 1994:7 (rening) upphörde att gälla :6 började gälla

Ny föreskrift NFS 2016: :14 (kontroll) och 1994:7 (rening) upphörde att gälla :6 började gälla Dagordning De nya föreskrifterna Miljörapportering för avloppsreningsverk Begreppet Max GVB och dess betydelse EU-rapportering Aktuella prövningar Behov av återkommande träffar? 1 Ny föreskrift NFS 2016:6

Läs mer

Årsunda Gästrike-Hammarby Österfärnebo. Jäderfors Järbo Gysinge. Carin Eklund

Årsunda Gästrike-Hammarby Österfärnebo. Jäderfors Järbo Gysinge. Carin Eklund ÅRSREDOVISNING MINDRE RENINGSVERK SANDVIKENS KOMMUN 2011 Årsunda Gästrike-Hammarby Österfärnebo Jäderfors Järbo Gysinge Sandviken 2012-03-15 Sandviken Energi Vatten AB Carin Eklund Årsrapport för mindre

Läs mer

Under prövotiden gäller följande provisoriska föreskrifter.

Under prövotiden gäller följande provisoriska föreskrifter. BESLUT 1 (7) Anl.nr: 0382-50-001 Östhammars kommun Tekniska förvaltningen Box 66 742 21 Östhammar Kungörelsedelgivning Slutliga villkor för utsläpp av fosfor från verksamheten vid Alunda avloppsreningsverk

Läs mer

Fortum Värme, Högdalenverket, fastställande av slutliga villkor

Fortum Värme, Högdalenverket, fastställande av slutliga villkor Miljöförvaltningen Plan och Miljö/Företagsenheten Sida 1 (5) 2017-04-27 Handläggare Christina Berglund Telefon: 08-508 28 106 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-05-16 p. 30 Fortum Värme, Högdalenverket,

Läs mer

NYA FÖRESKRIFTER FÖR STÖRRE AVLOPPSRENINGS ANLÄGGNINGAR

NYA FÖRESKRIFTER FÖR STÖRRE AVLOPPSRENINGS ANLÄGGNINGAR NYA FÖRESKRIFTER FÖR STÖRRE AVLOPPSRENINGS ANLÄGGNINGAR Växjö 24 Januari 2017 Pontus Cronholm, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-01-24 1 Innehåll 1. Tillämpningsområde

Läs mer

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndigheter som bedriver operativ tillsyn enligt miljöbalken kontrollerar att lagkrav följs, bland annat gällande verksamhetsutövarnas egenkontroll

Läs mer

EU:S SYNPUNKTER PÅ HUR SVERIGE FÖLJER AVLOPPSDIREKTIVET

EU:S SYNPUNKTER PÅ HUR SVERIGE FÖLJER AVLOPPSDIREKTIVET EU:S SYNPUNKTER PÅ HUR SVERIGE FÖLJER AVLOPPSDIREKTIVET Växjö 24 Januari 2017 Pontus Cronholm, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-01-24 1 Implementering av avloppsdirektivet

Läs mer

Årlig rapport för tillsyn av avloppsreningsverken. Maj stockholm.se

Årlig rapport för tillsyn av avloppsreningsverken. Maj stockholm.se Årlig rapport för tillsyn av avloppsreningsverken 2013 Maj 2014 stockholm.se Årlig rapport för tillsyn av avloppsreningsverken 2013 Maj 2014 Publikationsnummer: [Fyll i här] Dnr: [Fyll i här] ISBN: [Fyll

Läs mer

Lösningar för att möta nya krav på reningsverk ÄR MBR teknik lösningen på de ny kraven?

Lösningar för att möta nya krav på reningsverk ÄR MBR teknik lösningen på de ny kraven? Lösningar för att möta nya krav på reningsverk ÄR MBR teknik lösningen på de ny kraven? Jonas Grundestam Teknikansvarig Process Stockholms Framtida Avloppsrening Marie Berg Processingenjör Himmerfjärdsverket,

Läs mer

Yttrande över Stockholm Vatten VA AB:s ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad verksamhet vid Henriksdals reningsverk, Mål nr M

Yttrande över Stockholm Vatten VA AB:s ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad verksamhet vid Henriksdals reningsverk, Mål nr M 2016-07-13 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr MSN 2016/2311 Dnr M16-558 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Yttrande över Stockholm Vatten VA AB:s ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad verksamhet vid Henriksdals

Läs mer

Kvartalsrapport 1, 2, 3 och 4 för Himmerfjärdsverket 2009

Kvartalsrapport 1, 2, 3 och 4 för Himmerfjärdsverket 2009 Rapport Kvartalsrapport 2009-4 1(1) Kvartalsrapport 1, 2, 3 och 4 för Himmerfjärdsverket 2009 Utsläppskontroll Kontroll av utsläpp av avloppsvatten sker i enlighet med Naturvårdsverkets föreskrift (1990:14)

Läs mer

Naturvårdsverkets arbete med att ta fram nya föreskrifter för avloppsreningsverk

Naturvårdsverkets arbete med att ta fram nya föreskrifter för avloppsreningsverk Naturvårdsverkets arbete med att ta fram nya föreskrifter för avloppsreningsverk Varför nya avloppsföreskrifter? Nuvarande föreskrifter är föråldrade och inte helt kompatibla med varandra Behov av uppdatering

Läs mer

Årlig rapport för tillsyn av avloppsreningsverken. Maj stockholm.se

Årlig rapport för tillsyn av avloppsreningsverken. Maj stockholm.se Årlig rapport för tillsyn av avloppsreningsverken 2014 Maj 2015 stockholm.se Årlig rapport för tillsyn av avloppsreningsverken 2014 Maj 2015 Publikationsnummer: [Fyll i här] Dnr: 2015-8846 ISBN: [Fyll

Läs mer

Årlig rapport för tillsyn av avloppsreningsverken. Maj stockholm.se

Årlig rapport för tillsyn av avloppsreningsverken. Maj stockholm.se Årlig rapport för tillsyn av avloppsreningsverken 2016 Maj 2017 stockholm.se Maj 2017 Publikationsnummer: [Fyll i här] Dnr: 2017-8299 ISBN: [Fyll i här] Utgivningsdatum: [Fyll i här] Utgivare: Miljöförvaltningen

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2014-10-14 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 2977-14 KLAGANDE Söderhalls Renhållningsverk Aktiebolag, 556197-4022 Box 63 186 21 Vallentuna Ombud: Advokaten

Läs mer

UTSLÄPP, KONTROLL OCH RAPPORTERING NÅGRA NYCKELFRÅGOR

UTSLÄPP, KONTROLL OCH RAPPORTERING NÅGRA NYCKELFRÅGOR UTSLÄPP, KONTROLL OCH RAPPORTERING NÅGRA NYCKELFRÅGOR Sundsvall 7 februari Anna Maria Sundin Pontus Cronholm Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-02-08 1 Disposition Krav i avloppsdirektivet

Läs mer

AKTUELLA RÄTTSFALL FÖR BASINDUSTRIN. Pia Pehrson Foyen Advokatfirma

AKTUELLA RÄTTSFALL FÖR BASINDUSTRIN. Pia Pehrson Foyen Advokatfirma AKTUELLA RÄTTSFALL FÖR BASINDUSTRIN Pia Pehrson Foyen Advokatfirma SVEA HOVR M 8262-16 MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING AV FÖRORENINGSSKADAT OMRÅDE I LJUSNARSBERGS KOMMUN M 8262-16, Mark- och miljööverdomstolen,

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten - utvecklingen fortsätter. Sara Grahn Miljösamverkan Västra Götaland 23 januari 2013

Miljökvalitetsnormer för vatten - utvecklingen fortsätter. Sara Grahn Miljösamverkan Västra Götaland 23 januari 2013 Miljökvalitetsnormer för vatten - utvecklingen fortsätter Miljösamverkan Västra Götaland 23 januari 2013 Viktiga bestämmelser i MB 5 kap. 3 MB kommunens ansvar 5 kap 8 MB vidta åtgärder 6 kap. 19 MB ÅP

Läs mer

AB Fortum Värme samägt med Stockholms stads ansökan om tillstånd till distribution av gas i Stockholms kommun m.fl. kommuner

AB Fortum Värme samägt med Stockholms stads ansökan om tillstånd till distribution av gas i Stockholms kommun m.fl. kommuner Avdelning: Plan och miljö Handläggare: Åsa Ekman Telefon: 08-508 28 917 Fax: 08-508 28 808 E-post: asa.ekman@miljo.stockholm.se TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2002-002762-300 2006-02-28 MHN 2006-03-14 p 17 AB Fortum

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Föreskrifter om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport; Utkom från trycket den 29 september 2016 beslutade den 22 juni

Läs mer

Robust och klimatanpassad avloppsrening i Stockholms län

Robust och klimatanpassad avloppsrening i Stockholms län Robust och klimatanpassad avloppsrening i Stockholms län Slutsatser VAS-rapport 1 Länsstyrelsen och VASK vill nu öppna upp för en bred diskussion om vad som behöver göras och har utgått från VAS rapport

Läs mer

Prövotidsredovisning för utsläpp till vatten från Värtaverket

Prövotidsredovisning för utsläpp till vatten från Värtaverket MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN- OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-08-14 Handläggare: Marianne Kängström Telefon: 08-508 28 870 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-08-28 p. 25 Prövotidsredovisning

Läs mer

Maximal genomsnittlig veckobelastning

Maximal genomsnittlig veckobelastning Maximal genomsnittlig veckobelastning Robert Ljunggren, Linda Gårdstam, Naturvårdsverket 1 NÄR OCH HUR SKA MAX GVB ANVÄNDAS Tätortens max gvb avgör vilken rening som krävs enligt SNFS 1994:7 Tillståndet

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060107 DOM 2013-04-17 Stockholm Mål nr M 11149-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-11-16 i mål nr M 3604-11, se bilaga

Läs mer

BESLUT. Kod i miljöprövningsförordningen i Koordinater N= E= enligt SWEREF 99

BESLUT. Kod i miljöprövningsförordningen i Koordinater N= E= enligt SWEREF 99 1 (10) SCA Munksund AB Beslut om dispens från de krav som följer av industriutsläppsförordningen för massa- och pappersindustrin Kod i miljöprövningsförordningen 21.10-i Koordinater N=7254469 E=803264

Läs mer

Tillståndsansökan Fors reningsverk

Tillståndsansökan Fors reningsverk Tillståndsansökan Fors reningsverk 2019-02-08 1 Fors reningsverk Lokalisering: Västerhaninge i Haninge kommun, söder om Stockholm Dimension: 20 000 pe Process: Aktivslam med fördenitrifikation Gränsvärden

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk

Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk Januari 2012 till december 2012 Principskiss av reningsverken. www.stockholm.se/miljoforvaltningen Från Stockholmvattens Va AB:s miljörapport

Läs mer

Stockholms framtida avloppsrening MB Inlagor November 2016

Stockholms framtida avloppsrening MB Inlagor November 2016 Stockholms framtida avloppsrening MB 3980-15 Inlagor November 2016 PM 7 Värme i vattnet från Brommaverket Stockholm 2016-11-22 9 december 2016 PROMEMORIA 7 Till: Avdelning Enhet Ang: Nacka Tingsrätt Mark-

Läs mer

VILLKOR FÖR UTSLÄPP TILL DAGVATTEN VID HÖGDALENVERKET- NU PRÖVOTIDSREDOVISNING

VILLKOR FÖR UTSLÄPP TILL DAGVATTEN VID HÖGDALENVERKET- NU PRÖVOTIDSREDOVISNING SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2008-05-22\dagordning\tjänsteutlåtande\22 Villkor för utsläpp till dagvatten vid Högdalsverken.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE

Läs mer

FÖRELÄGGANDE

FÖRELÄGGANDE NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen FÖRELÄGGANDE 2017-09-08 Aktbilaga 237 Mål nr M 1442-07 Avdelning 4 Anges vid kontakt med domstolen Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholms kommun Box 8136 104

Läs mer

Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2010.

Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2010. Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2010. Innehåll 1 Grunddel Kärsta... 2 2 Verksamhetsbeskrivning Kärsta... 3 2.1 Organisation... 3 2.2 Verksamhetsområde... 3 2.3 Avloppsvattenrening...

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060301 DOM 2019-06-19 Stockholm Mål nr M 9098-18 Sid 1 (8) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-09-13 i mål nr

Läs mer

Haninge går mot strömmen i Stockholm - och bygger om Fors ARV

Haninge går mot strömmen i Stockholm - och bygger om Fors ARV Haninge går mot strömmen i Stockholm - och bygger om Fors ARV Johanna Blomberg VA-chef, Haninge kommun 2016-10-04 1 Berätta om vår resa om Fors vara eller inte vara 2003 2023 Ämne 2016-10-04 2 HANINGE

Läs mer

Tillsammans för världens mest hållbara stad

Tillsammans för världens mest hållbara stad Tillsammans för världens mest hållbara stad Bräddning i Stockholm från kombinerat ledningsnät BERÄKNINGAR, PROPORTIONER OCH ÅTGÄRDSNIVÅ MATHIAS VON SCHERLING, PROJEKT UTREDNING OCH UTVECKLING Nödbrädd

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060202 DOM 2013-04-18 Stockholm Mål nr M 9173-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2012-09-28 i mål nr M

Läs mer

Kvartalsrapport 4 för Himmerfjärdsverket 2017

Kvartalsrapport 4 för Himmerfjärdsverket 2017 Rapport Kvartalsrapport 4 1(9) 2018-01-20 Kvartalsrapport 4 för Himmerfjärdsverket 2017 Tillståndsgiven verksamhet Miljödomstolen har meddelat Syvab tillstånd att ta emot och behandla 130 000 m 3 avloppsvatten

Läs mer

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk Årsrapport för mindre avloppsreningsverk 2013 Haga Huddunge Runhällen Årsrapport för mindre avloppsreningsverk i Heby kommun I Heby Kommun finns fyra stycken mindre avloppsreningsverk (Haga, Huddunge,

Läs mer

DELDOM meddelad i Nacka Strand

DELDOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT DELDOM 2014-11-12 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 5717-07 SÖKANDE SRV återvinning AB, 556053-7515 Box 1173 141 24 Huddinge Ombud: Advokat Mats Björk Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103

Läs mer

Samråd om miljökvalitetsnormer, förvaltningsplaner och åtgärdsprogram för Bottenvikens vattendistrikt

Samråd om miljökvalitetsnormer, förvaltningsplaner och åtgärdsprogram för Bottenvikens vattendistrikt YTTRANDE Cecilia Engman, 2015-04-30 Vårt Dnr: 2015-00537 Ert dnr: 537-9859-2014 Länsstyrelsen i Norrbottens län Samrådssvar dnr 537-9859-2014 Att: Vattenmyndigheten vattenmyndigheten.norrbotten@lansstyrelsen.se

Läs mer

Sammanställning av gällande villkor m.m.

Sammanställning av gällande villkor m.m. Stockholm Exergi AB Bilaga D Sammanställning av gällande villkor m.m. Villkor Allmänt 1. Om inte annat framgår av villkoren nedan, skall verksamheten inklusive åtgärder för att minska luft och vattenföroreningar

Läs mer

Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2008.

Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2008. Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2008. Innehåll 1 Grunddel Kärsta... 2 2 Verksamhetsbeskrivning Kärsta... 3 2.1 Organisation... 3 2.2 Verksamhetsområde... 3 2.3 Avloppsvattenrening...

Läs mer

Tillståndsvillkor för krav på rening av mikroföroreningar

Tillståndsvillkor för krav på rening av mikroföroreningar Tillståndsvillkor för krav på rening av mikroföroreningar workshop den 7 februari 2019 på Nationella konferensen Avlopp och Miljö #NAM19 2019-02-08 1 Vad ska skyddas närrecipient och/eller havet naturvärden

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

Formulering av villkor och krav för utsläpp från avloppsreningsverk - vägledning

Formulering av villkor och krav för utsläpp från avloppsreningsverk - vägledning Formulering av villkor och krav för utsläpp från avloppsreningsverk - vägledning Syftet med denna vägledning är att öka samsynen om hur villkor och krav för utsläpp från avloppsreningsverk kan formuleras

Läs mer

Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt - förvaltningscykel 2015-2021

Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt - förvaltningscykel 2015-2021 Linnea Mothander Datum 2015-04-07 060-19 20 89 Vattenmyndigheten Bottenhavet Samrådssvar 537-9197-2014 vattenmyndigheten.vasternorrland@lansstyrelsen.s e Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt

Läs mer

Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun

Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun 22 26 Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun Dnr 2013-0176 Miljönämndens beslut Miljönämnden beslutar att

Läs mer

Resultat från vattenkemiska undersökningar av Edsviken 2010. Jämförelser mellan åren 1973-2010

Resultat från vattenkemiska undersökningar av Edsviken 2010. Jämförelser mellan åren 1973-2010 Resultat från vattenkemiska undersökningar av Edsviken 2 ämförelser mellan åren 973-2 Resultat från vattenkemiska undersökningar av Edsviken 2 Författare: Ulf Lindqvist färdig 2--5 Rapport 2: Naturvatten

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten

Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten Förutsättningar, önskemål/förväntningar och problem Stina Thörnelöf Innehåll Olika typer av förorenat vatten SVOA:s riktlinjer för avledning till

Läs mer

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Anl.nr: Delgivningskvitto. AGA Gas AB LIDINGÖ

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Anl.nr: Delgivningskvitto. AGA Gas AB LIDINGÖ BESLUT 1 (5) Anl.nr: 1982-113 Delgivningskvitto AGA Gas AB 181 81 LIDINGÖ Slutliga villkor rörande utsläpp av kondensvatten vid tillverkning av vätgas på fastigheten Hantverkaren 15 i Fagersta kommun Koder

Läs mer

Instrumentera Rätt På Avloppsreningsverk. Sofia Andersson , NAM19

Instrumentera Rätt På Avloppsreningsverk. Sofia Andersson , NAM19 Instrumentera Rätt På Avloppsreningsverk Sofia Andersson 2019-02-07, NAM19 IRPA Instrumentera Rätt På Avloppsreningsverk Mål: Ta fram, dokumentera och sprida råd och rekommendationer om instrumentering

Läs mer

Svar på fråga 4 b och c till länsstyrelsens begäran om komplettering

Svar på fråga 4 b och c till länsstyrelsens begäran om komplettering 2018-04-11 1(11) Utveckling, kvalitet och miljö Ann Mattsson och David I'Ons Svar på fråga 4 b och c till länsstyrelsens begäran om komplettering 4 b. Vilken högsta anslutning (antal personer, antal pe)

Läs mer

Ryaverkets påverkan på statusklassningen

Ryaverkets påverkan på statusklassningen Ryaverkets påverkan på statusklassningen Gryaab AB Rapport Maj 2017 Denna rapport har tagits fram inom DHI:s ledningssystem för kvalitet certifierat enligt ISO 9001 (kvalitetsledning) av Bureau Veritas

Läs mer

DELDOM meddelad i Östersund

DELDOM meddelad i Östersund meddelad i Östersund Sid 1 (4) Mål nr PARTER (såvitt nu är i fråga) Sökande Fortum Waste Solutions AB, 556129-9537 692 85 Kumla SAKEN Tillstånd enligt miljöbalken till deponiverksamhet vid Vaple deponi

Läs mer

Nytt och på gång inom miljörätten

Nytt och på gång inom miljörätten Nytt och på gång inom miljörätten Hållbar kommun den 15 oktober 2014 Anette Bååth Lättnader i strandskyddet Huvudregel: generellt strandskydd i hela landet! Undantag from 1 september 2014: områden där

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Mark- och miljödomstolen Nacka tingsrätt

YTTRANDE Ärendenr: NV Mark- och miljödomstolen Nacka tingsrätt 1(8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2015-06-26 Ärendenr: NV-08834-14 Mark- och miljödomstolen Nacka tingsrätt Yttrande i mål M 1420-07, angående utsläpp av svavelföreningar vid Stora

Läs mer

Allt svenskt använt kärnbränsle förvaras i Clab i Oskarshamns kommun

Allt svenskt använt kärnbränsle förvaras i Clab i Oskarshamns kommun NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 Oskarshamn: Land: 1 200 km 2 Vatten: 1 200 km 2 Öar: 5 400 Invånare: 27 500 INKOM: 2017-10-03 MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 711 1 Allt svenskt använt kärnbränsle förvaras i Clab

Läs mer

Hur påverkar enskilda avlopp vår vattenmiljö? Mikael Olshammar 2013-08-20

Hur påverkar enskilda avlopp vår vattenmiljö? Mikael Olshammar 2013-08-20 Hur påverkar enskilda avlopp vår vattenmiljö? Sveriges miljömål Sverige har 16 miljömål som ska nås senast år 2020. I år konstatera Naturvårdsverket att 14 av 16 miljömål inte kommer uppnås i tid. Ingen

Läs mer

Införande av kväverening i Örebro

Införande av kväverening i Örebro Införande av kväverening i Örebro V-kluster Mälardalen, workshop Henriksdals reningsverk 2011-12-14 Jan Rönnkvist, utvecklingsingenjör Nytt tillstånd 2009-03-20 Skärpta krav BOD och P Nya krav på N och

Läs mer

Statens naturvårdsverks författningssamling

Statens naturvårdsverks författningssamling Statens naturvårdsverks författningssamling Miljöskydd ISSN 0347-5301 Kungörelse med föreskrifter om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse; beslutad den 30 maj 1994. SNFS 1994:7 MS:75 Utkom från trycket

Läs mer

Vattenmiljö och vattenkraft Ändringar i förslaget

Vattenmiljö och vattenkraft Ändringar i förslaget Vattenmiljö och vattenkraft Ändringar i förslaget 2017-10-03 Författningsförslagets syften Förtydliga det svenska genomförande av EU:s ramdirektiv för vatten Bemöta och tillgodose kommissionens formella

Läs mer

Vad ska WWF arbeta med för att minska övergödningen i Östersjön?

Vad ska WWF arbeta med för att minska övergödningen i Östersjön? Vad ska WWF arbeta med för att minska övergödningen i Östersjön? Svaret måste skilja på havsområden och på kust och öppet hav! Ragnar Elmgren och Ulf Larsson Systemekologiska institutionen Stockholms universitet

Läs mer

Remiss på Förslag på åtgärdsprogram för Västerhavets vattendistrikt för perioden

Remiss på Förslag på åtgärdsprogram för Västerhavets vattendistrikt för perioden Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalanda län Remiss på Förslag på åtgärdsprogram för Västerhavets vattendistrikt för perioden 2015-2021 Bakgrund VIVAB har tillfrågats om synpunkter

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 309/15. Verksamhet Avloppsreningsverk / Skolan Åva by Lappo

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 309/15. Verksamhet Avloppsreningsverk / Skolan Åva by Lappo MYNDIGHETSBESLUT 23.09.2015 Dnr: 2015-0414-4 ÅMH-Mb 309/15 Verksamhet Avloppsreningsverk / Skolan Åva by Lappo Beslut om miljögranskning av avloppsreningsverk Ni kan fortsätta med er verksamhet avseende

Läs mer

Miljöpåverkan från avloppsrening

Miljöpåverkan från avloppsrening Miljöpåverkan från avloppsrening Erik Levlin Kgl. Tekniska Högskolan, Inst. Mark och Vattenteknik, Stockholm, Sverige Miljöpåverkan från avloppsrening Övergödning från utsläpp av näringsämnena Kväve och

Läs mer

Miljörapport. Tortuna, Flintavik, Kärsta och Orresta reningsverk 2011.

Miljörapport. Tortuna, Flintavik, Kärsta och Orresta reningsverk 2011. Miljörapport. Tortuna, Flintavik, Kärsta och Orresta reningsverk 2011. Innehåll 1 Grunddel Kärsta... 3 2 Verksamhetsbeskrivning Kärsta... 4 2.1 Organisation... 4 2.2 Verksamhetsområde... 4 2.3 Avloppsvattenrening...

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 1(6) Plats och tid Brandstationen Klockan 13:30 Beslutande Ersättare Utses att justera Geerth Gustavsson, (S) ordförande Ulf Ståhl (M) 1:e vice ordförande Alar Kuutmann (V) 2:e vice ordförande Marianne

Läs mer

HUVUDFÖR- HANDLING VATTENFALL BOLÄNDERNA

HUVUDFÖR- HANDLING VATTENFALL BOLÄNDERNA HUVUDFÖR- HANDLING VATTENFALL BOLÄNDERNA Uppsala 17-18 januari 2018 Anders Törngren Ingrid Backudd Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-01-17 1 Naturvårdsverkets roll Naturvårdsverket

Läs mer

Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor

Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor Hammarby Sjöstadsverk Stockholms framtida avloppsrening Projektrapport Maj 2014 Bakgrund Stockholms framtida avloppsrening Stockholm växer med cirka 1,5 procent per

Läs mer

Konsekvenser för reningsverken i Stockholmsregionen vid olika nivåer av skärpta reningskrav.

Konsekvenser för reningsverken i Stockholmsregionen vid olika nivåer av skärpta reningskrav. PROMEMORIA VAS-kommittén Konsekvenser för reningsverken i Stockholmsregionen vid olika nivåer av skärpta reningskrav. Under 2009 slogs två av VAS arbetsgrupper samman i projektet Genomförande av vattenförvaltning

Läs mer

Sammanställning av mätdata, status och utveckling

Sammanställning av mätdata, status och utveckling Ramböll Sverige AB Kottlasjön LIDINGÖ STAD Sammanställning av mätdata, status och utveckling Stockholm 2008 10 27 LIDINGÖ STAD Kottlasjön Sammanställning av mätdata, status och utveckling Datum 2008 10

Läs mer

Bilaga 1. Teknisk beskrivning av. Tångens avloppsreningsverk H2OLAND. Mark de Blois/Behroz Haidarian www.h2oland.se 0322-66 04 67

Bilaga 1. Teknisk beskrivning av. Tångens avloppsreningsverk H2OLAND. Mark de Blois/Behroz Haidarian www.h2oland.se 0322-66 04 67 Bilaga 1 av Tångens avloppsreningsverk Orust kommun 2013-07-02 Tångens avloppsreningsverk Tillståndsansökan Orust kommun av Tångens avloppsreningsverk Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 2 UTSLÄPPSVILLKOR...

Läs mer

Tillämpning av miljökvalitetsnormer för vatten

Tillämpning av miljökvalitetsnormer för vatten Tillämpning av miljökvalitetsnormer för vatten Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Joakim Kruse Skellefteå den 18 maj 2011 Vattenförvaltningens MKN Miljökvalitetsnormer (MKN) inom vattenförvaltningen

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT DOM 2016-04-15 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 2114-15 KLAGANDE Kronfågel AB Åsen 2 641 62 Valla MOTPARTER 1. Länsstyrelsen i Uppsala län 751 86 Uppsala 2. Länsstyrelsen i Södermanlands

Läs mer

DOM 2013-10-16 Stockholm

DOM 2013-10-16 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060209 DOM 2013-10-16 Stockholm Mål nr M 2304-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-18 i mål nr M 831-11, se bilaga

Läs mer

HÖVIKSNÄS AVLOPPSRENINGSVERK

HÖVIKSNÄS AVLOPPSRENINGSVERK HÖVIKSNÄS AVLOPPSRENINGSVERK SAMRÅD FÖR OM-OCH NYBYGGNATION PROGRAM 1. LOKALISERING OCH UPPTAGNINGSOMRÅDE 2. BELASTNING OCH FLÖDE 3. UTSLÄPPSVILLKOR 4. OMBYGGNAD 5. TIDSPLAN 6. PLANFÖRHÅLLANDEN 7. MILJÖPÅVERKAN

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar C4 Teknik och Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar Innehåll Bakgrund... 3 Vem gör vad?... 4 Definitioner... 4 Generella riktlinjer... 5 Riktlinjer för större

Läs mer

Styrmedel för ökad rening i kommunala avloppsreningsverk Ert dnr. M2012/2665/Nm

Styrmedel för ökad rening i kommunala avloppsreningsverk Ert dnr. M2012/2665/Nm 1(7) Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Styrmedel för ökad rening i kommunala avloppsreningsverk Ert dnr. M2012/2665/Nm Länsstyrelsen i Västra Götalands län yttrar sig över Naturvårdsverkets

Läs mer

Utsläppet till Göta älv från processen får, mätt som COD, högst uppgå till X t/år.

Utsläppet till Göta älv från processen får, mätt som COD, högst uppgå till X t/år. 1 (7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2009-04-17 Dnr 611-1501-09 Rm Svea hovrätt Miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm Knauf Danogips GmbH Tyskland filial Inland angående ansökan

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060201 DOM 2017-05-19 Stockholm Mål nr M 9227-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-10-06 i mål nr M 1340-15, se

Läs mer

Remiss angående ansökan om tillstånd för Uddebo avloppsreningsverk

Remiss angående ansökan om tillstånd för Uddebo avloppsreningsverk Miljönämnden 2007 10 18 67 1 Remiss angående ansökan om tillstånd för Uddebo avloppsreningsverk Tekniska förvaltningen, Luleå kommun har till länsstyrelsen inkommit med en ansökan om nytt tillstånd på

Läs mer

Beslut om förlängd prövotid för utsläpp av krom, kobolt och nickel till Nybyån

Beslut om förlängd prövotid för utsläpp av krom, kobolt och nickel till Nybyån Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (10) FÖRSLAG TILL BESLUT Helén Almberg 016-710 19 77 Miljö- och räddningstjänstnämnden Beslut om förlängd prövotid för utsläpp av krom, kobolt och

Läs mer

Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten

Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten Riktlinjer Diarienummer Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten Ledningsgruppen 2017-09-28 Käppalaförbundet Reviderad 2017-10-17 Käppalaförbundet Riktlinjer 2 (5) 1. Inledning Sprängning,

Läs mer

NK-projektet på Syvab Kristina Stark-Fujii

NK-projektet på Syvab Kristina Stark-Fujii NK-projektet på Syvab Kristina Stark-Fujii 2011-12-14 Agenda Bakgrund Verket idag Förutsättningar för idéstudien Resultat idéstudie Fortsättning NK2 Varför nya krav? Baltic Sea Action Plan (BSAP) Mål:

Läs mer

Samordnad recipientkontroll vid Oxelösundskusten resultat av vattenkemiprovtagningar

Samordnad recipientkontroll vid Oxelösundskusten resultat av vattenkemiprovtagningar Samordnad recipientkontroll vid Oxelösundskusten resultat av vattenkemiprovtagningar 25-27 Del av våtmarksrecipienten. Rapport 28-5-8 Författare: Jakob Walve och Ulf Larsson, Systemekologiska institutionen,

Läs mer

PROJEKT. Teamövergripande projekt om avloppsvattenrening 2015-12-02

PROJEKT. Teamövergripande projekt om avloppsvattenrening 2015-12-02 PROJEKT Teamövergripande projekt om avloppsvattenrening 2015-12-02 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

MKN-vatten i detaljplanering AB län

MKN-vatten i detaljplanering AB län MKN-vatten i detaljplanering AB län Susann Jonsson Länsstyrelsen Stockholm Barkarbystaden II, Järfälla 1 Bällstaåns förutsättningar Status otillfredsställande ekologisk status. avgörande för bedömningen

Läs mer

Svealandskusten Årsrapport från Svealands Kustvattenvårdsförbund

Svealandskusten Årsrapport från Svealands Kustvattenvårdsförbund MILJÖFÖRVALTNINGEN MILJÖANALYS SID 1 (10) 2012-11-27 Handläggare: Ulf Mohlander Telefon: 08-508 28 830 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-12-11 p. 20 Svealandskusten 2012 - Årsrapport från Svealands

Läs mer

Policy för fordonstvättar i Haninge

Policy för fordonstvättar i Haninge 1 (6) Policy för fordonstvättar i Haninge För att minska utsläppen av olja och metaller från fordonstvättar till avloppsnätet och efterföljande recipient har Haninge kommun antagit denna policy. Policyn

Läs mer

BESLUT. Beslut om dispens från BAT-slutsats för Smnrfit Kappa Kraftliner Piteå AB, Piteå kommun

BESLUT. Beslut om dispens från BAT-slutsats för Smnrfit Kappa Kraftliner Piteå AB, Piteå kommun 1(4) Smnrfit Kappa Kraftliner Piteå AB 941 86 Piteå Beslut om dispens från BAT-slutsats för Smnrfit Kappa Kraftliner Piteå AB, Piteå kommun Kod i miljöprövningsförordningen (2013:251): 9 kap. 1-2 ; 21.10,

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-10-05 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik, 2015-11-10 MBN 207/15 1 (4) Riktlinjer för enskilda avlopp Inledning För att få

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten - tillämpning vid tillsyn

Miljökvalitetsnormer för vatten - tillämpning vid tillsyn Miljökvalitetsnormer för vatten - tillämpning vid tillsyn Länsjurist Göteborg 9 november 2011 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens

Läs mer

Uppströms- istället för nedströmsarbete vid ett massabruk

Uppströms- istället för nedströmsarbete vid ett massabruk Uppströms- istället för nedströmsarbete vid ett massabruk VA-mässa Vattenrening inom industrin 2014-10-01 Åsa Sivard, ÅF Dan Björk, Munksjö Aspa Bruk Åsa Sivard, Processkonsult ÅF Industry, Heat&Power

Läs mer

Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning. Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014.

Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning. Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014. Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014.0443 Dokumenttyp: Regler Dokumentet gäller för: Skövde kommun Diarienummer:

Läs mer