Yttrande över Brickagruvans tillståndsansökan, kompletteringsremiss Mål nr M Rotel 14

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över Brickagruvans tillståndsansökan, kompletteringsremiss Mål nr M Rotel 14"

Transkript

1 Delegationsbeslut 1 (8) Dnr Östersunds Tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box Östersund Yttrande över Brickagruvans tillståndsansökan, kompletteringsremiss Mål nr M Rotel 14 Ärendebeskrivning Svenska Vanadin AB har lämnat in en ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till mark- och miljödomstolen. Ansökan gäller tillstånd att anlägga och driva en gruva för brytning i dagbrott av upp till ton vanadinhaltig magnetitmalm per år samt att uppföra och driva ett anrikningsverk med tillhörande sandmagasin, gråbergs- och moränupplag och att bortleda yt- och grundvatten mm. Miljö- och räddningsnämnden har fått möjlighet att lämna synpunkter till mark- och miljödomstolen om ansökan behöver kompletteras. Vid handläggning av ärendet har även synpunkter inhämtats från kommunledningskontoret, tekniska förvaltningen samt räddningstjänsten. Inledande synpunkt Miljö- och räddningsnämnden anser att det är viktigt att mark- och miljödomstolen tar ställning till hantering av tidigare vattendom innan man går vidare med ärendet. Hur kommer konflikten mellan tidigare vattendom från 1945 och den här ansökan att hanteras? Kan en ny verksamhet få tillstånd att nyttja vatten som det redan finns en vattendom för? Tillståndet i domen är inte återkallat (vad vi vet). I ansökan har Svenska Vanadin AB räknat på hur mycket vatten som skulle användas om vattendomen från 1945 används och vad vi kan se finns det inte vatten till både den vattendomen och gruvan. Har då vattendomen från 1945 förtur till vattnet? Synpunkter på kompletteringar Efter granskning av ansökan anser miljö- och räddningsnämnden att ansökan behöver kompletteras. Synpunkterna är formulerade som frågor i de flesta fall och de står inte i någon inbördes ordning efter vad som är mest viktigt. En generell synpunkt är att sökanden inte tar ställning till de slutsatser och kommentarer som finns i bilagda utredningar. Postadress Hudiksvall Besöksadress Trädgårdsgatan 4 E-post: miljokontoret@hudiksvall.se Tfn växel: Fax: Org. Nr:

2 (8) Sandmagasin Finns möjlighet att sandmagasinet får kontakt med grundvatten? Sid 15 i MKB:n öppnar för grundvattenkontakt. På sidan 12 i Tekniska beskrivningen står om de geohydrologiska undersökningar som utförts för att kontrollera om det är tät botten i myren. Det står också att ytterligare undersökningar kommer att göras vid dammkonstruktionen samt att om sprickor finns så går de att täta. Det går alltså att säkerställa att grundläggningen under dammarna är tät. Behövs det inte utföras ytterligare undersökningar inom ytan för sandmagasinet också innan dammarna byggs för att säkerställa att sandmagasinet är tätt? Är det tekniskt möjligt att utföra tätlager ovanpå genomsläppligt material ifall man skulle upptäcka sand på botten där magasinet ska ligga och i så fall hur? Deponering av icke-inert gråberg i sandmagasinet Enligt sidan 5 i Tekniska beskrivningen kommer gråberg som innehåller pegmatit (klassas inte som inert), deponeras på en speciellt avsedd plats i sandmagasinet. Platsen kommer ligga under grundvattenytan och därmed kommer pegmatiten inte utsättas för vittring. Hur kommer deponeringen att gå till? Om pegmatiten ligger under malmkroppen kommer sandmagasinet redan att vara fyllt när det pegmatitgråberget bryts. Hur vet man att den platsen där pegmatiten deponeras kommer ligga under grundvattenytan för alltid? Hur kommer gråberg som har förhöjda halter uran att hanteras? Effekten av kalk i sandmagasinet I ansökan står att som efterbehandlingsmetod har valts att tillsätta kalk till sandmagasinet genom att blanda in kalken i anrikningssandens slurry redan under drift. Hur vet man att kalken kommer att finnas kvar i sandmagasinet efter avslutad verksamhet? Sköljs den bort eller förbrukas kalken när den befinner sig i vattenfas? Hur lång varaktighet beräknas kalkåtgärden ha? Kommer man kunna kontrollera om tillsatsen av kalk i anrikningssanden är en tillräcklig åtgärd innan verksamheten är avslutad? Kommer det att utföras kontroll efter att sandmagasinet efterbehandlats för att se att kalken ger önskad effekt i sandmagasinet? Vilken typ av kalk kommer att användas? Vid fuktkammarförsöket av anrikningssanden tillsattes kalk. Vilka egenskaper har anrikningssanden utan kalktillsats? Har sådana undersökningar utförts?

3 (8) Landskapsbilden Fotomontage behövs för att tydliggöra landskapsbildens förändring. Hur ser sandmagasinet ut i landskapet i de olika etapperna och efter avslutad drift? Hur kommer dammvallarna att se ut från olika håll? Vattenuttag från Långmyrsjön Yrkandet, på sidan 38 i advokatens skrivelse till MMD, om uttag av maximala mängder vatten som ska tas ut från Långmyrsjön behöver förklaras bättre i text. Det hänvisas till avsnitt 8 i bilaga A6, annex 1, men avsnitt 8 är långt och det går inte att utläsa varifrån sifforna kommer. Var kan man se att det behövs ett maximalt uttag på m 3 per månad i etapp 1 och m 3 per månad i etapp 2 och 3 och högst 2,5 miljoner m 3 per år? Tabellerna i bilaga A6 och diagrammen saknar enheter. På sidan 14 i tekniska beskrivningen står att det minsta flödet vid vilket uttag kan ske har beräknats till ca m 3 /s. Varifrån kommer den siffran? På sidan 23 i bilaga A6, annex 1 står att volymerna som pumpas kommer att maximalt kunna uppgå till m 3 /dag. Varför är den begränsningen satt och hur är den beräknad? Vad gör man om man inte kan tillföra vatten utifrån när det behövs exempelvis vid torrår flera år i rad? Stoppas driften av anläggningen om det inte finns tillräckligt med vatten för att driva anrikningsverket? Hur har man dimensionerat mängden vatten som ska finnas i sandmagasinet och klarningsmagasinet för att kompensera torrår, då man inte kan pumpa vatten från Långmyrsjön? För hur många torrår i rad räcker vattnet i sandmagasinet och klarningsmagasinet? Varför har medellågflödet valts som gräns för den lägsta nivå då vatten tas ur Långmyrsjön? Är medellågflödet en bra gräns i Brickabäcken för att upprätthålla god ekologisk status för vattenförekomsten? Hur fungerar driften på vintern när vattnet i sandmagasinet och klarningsmagasinet är fruset? Vad betyder miniminivå som finns angivet i flera figurer i bilaga A6, annex 1? Det finns t ex i ex figur 8-48, sid 71. Är det den minsta nivå vatten innan man börjar pumpa in vatten i sandmagasinet, är det den minsta nivå vatten som behöver finnas i sandmagasinet för drift av anrikningsverket eller är det den minsta nivå vatten som behöver finnas i sandmagasinet för att dammvallarna ska vara säkra?

4 (8) Utsläpp till vatten Varför finns inte magnesium med bland de parametrar som föreslås vara med i provisoriskt villkor under prövotiden? I Golders rapport, bilaga B23 Sammanställningsrapport Bedömning påverkan utsläpp till vatten kommer man fram till att det inte kan uteslutas att halttillskotten av aluminium, barium och magnesium kan medföra en viss negativ påverkan på vattenlevande organismer vid minflöden i vattenförekomsterna. Varför har man valt de halter man satt som förslag till provisoriskt villkor under prövotiden på sidan 36 i advokatens skrivelse till MMD? Hur vet man att de halterna inte medför negativ påverkan på Långmyrsjön? Ett förtydligande om hantering av sprängämnen behövs. Vilken typ av sprängmedel kommer att användas? Säkerhetsdatablad bör bifogas. Hur mycket kväve innehåller det? Hur mycket kväve följer med till Långmyrsjön? osv. På sidan 43 i MKB:n står att uppehållstiden i Långmyrsjön är viktig för kvävenedbrytningen. Hur lång är uppehållstiden i Långmyrsjön? Varken i Swecos rapport (Bilaga A6, annex 2) eller i MKB:n står hur lång uppehållstiden är i Långmyrsjön. På sidan 12 i Swecos rapport, (Bilaga A6, annex 2), hänvisas till en norsk utredning som gjordes Vad är det för utredning? Referens saknas. I samma Sweco-rapport har uppgifter om sprängmedel hämtats från en rapport som ingår i underlaget till ansökan om tillstånd för uppförande och drift av Clink. Är det jämförbara/relevanta uppgifter för sprängmedelshantering i en dagbrottsgruva som Brickagruvan? Finns det risk att fosforbelastningen på recipienten ökar på grund av att vittringen blir större i anrikningssanden jämfört med ursprungligt berg? Hur stor blir den ökade fosforbelastningen i så fall och hur påverkar det recipienten? Finns det risk för övergödning tillsammans med ökade kväveutsläpp? Påverkan på vattentäkt Hur säkerställs att Våtmors vattentäkt inte påverkas negativt? Sid 22 och sidan 50 i MKB:n. På sidan 50 antyds att viss risk föreligger liksom på sidan 20 i Swecos rapport i Bilaga A6, Annex 2 eftersom koncentrationsberäkningar mm saknas. Kommer koncentrationsberäkningar för markvatten och nya beräkningar av koncentrationer i recipienterna mm, enligt det stycket, att utföras? Undersökningar av Våtmors vattentäkts vattenkvalité och vattenkvantitet saknas. Kompletteringar av vattenkvalité och kvantitet för Våtmors vattentäkt behövs för att ha med som underlag (beskrivning innan eventuell gruvverksamhet startar). De gröna dropparna saknas i teckenförklaringen till figur 9 sidan 22 i MKB:n. Kan vi få bilden i större skala?

5 (8) Stycket om kommunal vattentäkt på sidan 22 i MKB:n bör ändras. Beskrivningen bör vara följande: Hudiksvall tar ut vatten på flera områden i grusåsen. Området närmast den tänkta gruvan ligger i Hallbo vid Norra Dellens spets och sedan i ytterligare två områden österut. Södra Dellen fungerar som vattentäkt för två vattenverk. Det närmaste är Delsbo vattenverk vid Norra Långsbo, söder om utloppet från Norra Dellen, (relativt nära planerad gruva), och den andra är Näsvikens vattenverk i södra änden av sjön. I stort sett alla kommunens abonnenter, ett litet vattenverk i Edsta undantaget, får sitt vatten från Hallstaåsen eller Södra Dellen. Norra Dellen är dessutom kommunens planerade reserv för befintligt och framtida behov. Det är drygt personer som idag försörjs via kommunal vattenförsörjning från dessa områden och siffran på anslutna personer är ökande. Det handlar alltså inte om åsen vid Södra Dellen. De utredningar som Artesia utfört handlar i huvudsak om norra Dellen. Där är det korrekt att Dellen inte verkar infiltrera in i åsen. Det finns också ytvattentäkter som är helt beroende av Dellensjöarnas kvalitet. Dessa ytvattentäkter finns inte beskrivna i MKB:n. Dammbrott Beskrivning av varningssystem för boende saknas. Beskrivning av vilka konsekvenser som händer vid eventuellt dammbrott saknas. Bilagor till Bilaga A8 Uppdaterad beräkning för dammsäkerhetsklassificering av Brickagruvans östra damm samt klarningsmagasin saknas. Enligt innehållsförteckningen till rapporten ska det finnas två bilagor: Bilaga 1 Reviderad Rapport Brickagruva mars 2014, Sweco samt Bilaga 2 Uppdaterade kartor från tidigare rapporter. Bilaga A7 Hantering av anrikningssand vid framtida gruvdrift behöver uppdateras utifrån ny vattenbalansberäkning. Vilka åtgärder kan utföras för att begränsa påverkan/ konsekvenser av dammbrott? I bilaga 2 till bilaga A12 Avfallshanterings- och efterbehandlingsplan står i driftinstruktionen om daglig manuell övervakning av dammarna. Beskriv vilka kontroller som ska utföras vid driftstopp, konkurs samt hur lång tid efter avslutad drift kontroller ska utföras. Gråbergsupplag I den icketekniska sammanfattningen till MKB:n (sidan iii) står att upplag av gråberg och morän läggs på den västra sluttningen av Gruvberget, men i advokatens skrivelse till MMD på sidan 5 står det att det ska vara på södra delen av Gruvberget vilket också redovisas som huvudalternativet i MKB:n sidan 46. Tydliggör vad som gäller.

6 (8) Var kommer krossning av gråberg att ske? Vid gråbergupplaget? Dagbrottet? Är det medräknat i bullerutredningen eller har en egen bullerberäkning utförts för att välja bästa plats för gråbergskrossning? Buller eller andra störningar På sidan 56 i MKB:n anges att vissa mer störande delverksamheter kommer förläggas till tidpunkter när störningarna till omgivningen blir minst. Ange exempel på vad det är för delverksamheter och till vilka tidpunkter de kommer förläggas. Transporter Sammanfattning och slutsats saknas av resultatet av de bullerberäkningar som utförts längs väg 305. Det anges bara att ökningen av buller längs vägen blir mellan 1 och 2 dba. Det finns heller inget skrivet om bolaget har för avsikt att utföra några åtgärder längs vägen som innebär att bullret dämpas för de boende. Det som står är att transporter till och från gruvan inte kommer att ske på kvällar och helger. Är det realistiskt att bolaget kan styra när transporterna ska ske? Kan man köra kalk i samma fordon som man transporterar slig? På sidan 12 i advokatens skrivelse till MMD står att det efter att transporterna nått det allmänna vägnätet väg 305 kommer de utgöra en liten andel av det sammanlagda flödet av tung trafik. På sidan 29 i MKB:n visar tabell 3 att gruvdriftens tunga trafik kommer att medföra en ökning av tung trafik med 135 %. Andelen tung trafik från gruvan vid utfarten kommer att utgöra 52 % av den tunga trafiken på vägen. Det är således mer än hälften vilket inte kan anses vara en liten andel. Möjliga transportvägsalternativ till slutkund behöver beskrivas bättre. Om transporterna t ex ska till Ljusdal, vilken väg väljs dit? Kommer man köra vägen förbi Ängebo mot Ljusdal eller kommer man att köra genom Delsbo? Om vägen över skogen väljs behöver ansökan kompletteras med en översiktlig utredning av bullerstörning av transporter längs vägen. Det behövs bättre underlag för de olika vägalternativen för att bättre kunna jämföra vilket alternativ från gruvan till allmän väg som stör de boende minst. De alternativa vägutfarternas konsekvenser som finns beskrivna på bl.a. sidan 30 i MKB:n saknar detta. Antal transporter är inte samma i MKB:n och i Advokatens skrivelse till MMD. Det finns också en otydlighet på sidan 23 i advokatens skrivelse när man blandar transportrörelser och antal fordon i texten. På flera ställen när man ska beskriva utfarten till väg 305 står att den går ut på allmän väg norr om Bricka by. Det är bättre att istället skriva mitt i Bricka by eftersom Bricka ligger längs en lång del av vägen och inte bara där det står Bricka på kartan.

7 (8) Varför krävs accelerationssträcka? Är det Trafikverket som ställer det kravet på nya utfarter? Påverkan på omgivningen under byggnadstiden/anläggningstiden Påverkan på omgivningen under byggnadstiden/anläggningstiden saknas. Vad kommer ske under anläggningstiden? Hur påverkar det omgivningen? Vilka transportvägar kommer användas i samband med bygget av anrikningsverket och dammarna? Hur påverkar arbetet under anläggningstiden omgivningen vad gäller buller? Varför vill företaget att Naturvårdsverkets riktlinjer för buller från byggarbetsplatser ska gälla under anläggningstiden? Anläggningstiden föreslås vara 10 år. Om Naturvårdsverkets riktlinjer för buller från byggarbetsplatser ska gälla under anläggningstiden kan verksamheten bullra med momentant buller på 70 db(a) vid bostäder varje natt i 10 år. Vad är det som ska utföras under anläggningstiden som kan låta så högt nattetid? Kommer byggarbeten att behöva ske nattetid? Damning Hur stor mängd vatten krävs för att motverka damning från vägar och sandmagasin? Är det beräknat och varifrån tas det vattnet? I stycket om damning i MKB:n, sidan 57, stycke 12.9 beskrivs att sandmagasinet ligger i en dal och vinden därför inte har så stor angreppsyta på sandmagasinet så risken för damning är liten. Gäller detta även när sandmagasinet fyllt upp dalen i etapp 3? Påverkan på naturvård Vad är det för indirekt påverkan som kan förekomma på riksintresse för naturvård och friluftsliv i Svågadalen? Sidan 51 i MKB:n. Ekonomisk säkerhet I det föreslagna villkor 12 i advokatens skrivelse till MMD ska bolaget ställa en ekonomisk säkerhet på kr, vilket är exakt den summa som anges för efterbehandlingskostnader i tabellen på sidan 15 i Bilaga A12 Avfallshanterings- och efterbehandlingsplan. Längst ned på samma sida anges att slutsumman beräknas bli ca 50,8 miljoner kr, vilket också torde inkludera kostnaderna för efterkontroll. Se över om förslaget till villkor 12 bör ändras till 50,8 miljoner kr. Den ekonomiska säkerheten som föreslås har en liten marginal om kostnaden för täckning av sandmagasinet ökar. Beräknad kostnad för täckning är 45 kr/m 2. Om täckningen istället skulle kosta 80 kr/m 2 fattas det pengar (sidan 14 i Bilaga A12 Avfallshanterings- och efterbehandlingsplan ). Enbart täckningen av sandmagasinet skulle då kosta 84 miljoner kronor. Om bolaget skulle gå i konkurs efter halva tiden finns det då tillräckligt med pengar för återställning och efterbehandling?

8 (8) Vad händer om kalken inte fungerar? Om annan åtgärd för efterbehandling behövs t ex tätning av sandmagasinet behöver ekonomisk säkerhet avsättas för detta. Beskrivande text till tabell 2 saknas på sidan 17 i Tekniska beskrivningen. Framtida klimat Hur påverkar framtida klimat beräkningarna i vattenbalansen? Det kan bli jämnare flöde över året, utan vårflod- och höstflodstoppar. Det kan också bli långa perioder med låg vattenföring. Hur skulle det påverka möjligheten att driva verksamheten vid Brickagruvan? Övrigt Vad menas med villkorsperioden och driftperioden? (Bilaga A6, XV, sidan 114). Som aktförvarare föreslås Lennart Borgsten (sidan 11 advokatens skrivelse till MMD). Han arbetar inte längre i Hudiksvalls kommun varför en annan aktförvarare bör anges. Det finns också förekomster av titan som är ett värdefullt mineral. Kan det också utvinnas istället för att deponeras med anrikningssanden? Anmälan om oförutsedd skada anges olika på sidan 29 (10 år) och på sidan 37 (5 år) i advokatens skrivelse till MMD. Det är svårt att hitta i de olika handlingarna i ansökan eftersom det finns så många bilagor, som i sin tur kan innehålla bilagor. Bilagorna till Bilaga A3 Sammanställning materialkaraktärisering är t ex inte numrerade. I tekniska beskrivningen, på sidan 5, 3:e stycket, näst sista meningen finns t ex en hänvisning till beräkningar i Bilaga 3. Är det Bilaga 3 till Bilaga A3 som menas eller finns beräkningarna i någon av bilagorna till Bilaga A3? En svensk översättning av Minebridge rapport, annex 3 i Bilaga A6, behövs. Även Bilaga A2 Grinding and Magnetic Separation Tests on Sumåssjön Vanadium Bearing Iron Ore är på engelska och behöver översättas till svenska. På sidan 6 i MKB:n hänvisas till verksamhetskod enligt bilagan till förordning om miljöfarlig verksamhet. Verksamhetskoderna finns numera i miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251). NORRHÄLSINGLANDS MILJÖ- OCH RÄDDNINGSNÄMND Anne-Sofie Åhlén Miljö- och Hälsoskyddsinspektör

M Frågeställningar

M Frågeställningar M 37-17 Frågeställningar Ansökan +Teknisk beskrivning+mkb Nr Referens Fråga Vem har upprättat MKB Vem har upprättat Teknisk beskrivning ÖSTERSUNDS TINGSRÄTT Rotel 11 INKOM: 2018-02-21 MÅLNR: M 37-17 AKTBIL:

Läs mer

FÖRELÄGGANDE

FÖRELÄGGANDE FÖRELÄGGANDE 2018-02-28 Aktbilaga 164 Mål nr Rotel 11 Anges vid kontakt med domstolen Svenska Vanadin AB genom Advokat Jan Eriksson Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103 92 Stockholm Sökande: Svenska Vanadin

Läs mer

MEDDELANDE. Bilagor: 4. Datum: Er beteckning: 1 (6) 18-M109. Handläggare Avd/Sektion Staffan Åsén Miljö

MEDDELANDE. Bilagor: 4. Datum: Er beteckning: 1 (6) 18-M109. Handläggare Avd/Sektion Staffan Åsén Miljö 1 (6) Underlag för avgränsningssamråd enligt 6 kap. miljöbalken inför ansökan om ändringstillstånd för ökad deponering samt deponering av sidoberg i ViRi-gropen i Malmberget, LKAB Ansökan om ändringstillstånd

Läs mer

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken FÖRELÄGGANDE 1 (6) 2018-06-19 Dnr 551-9381-17 Miljöprövningsdelegationen Swerock AB monica.almefelt@swerock.se Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken Föreläggande

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT 060302 DOM 2019-02-26 Stockholm Mål nr M 1103-18 Sid 1 (8) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-01-16 i mål nr M 3814-17, se bilaga A PARTER Klagande Länsstyrelsen

Läs mer

Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018

Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018 Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018 1 (5) Samrådsprocessen Boliden Mineral AB ( Boliden ) planerar för gruvverksamhet vid

Läs mer

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Miljönämndens arbetsutskott 2010 12 09 73 1 Dnr 2010 2255 Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Nordkalk AB ansöker om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och utökad

Läs mer

Projekt Johannishusåsen. För säkerhet och kvalitet i Karlskronas framtida

Projekt Johannishusåsen. För säkerhet och kvalitet i Karlskronas framtida Projekt Johannishusåsen För säkerhet och kvalitet i Karlskronas framtida vattenförsörjning Försök med infiltration i Johannishusåsen Sedan en tid tillbaka pågår försöksverksamhet med infiltration av vatten

Läs mer

Planerade åtgärder Ryllshyttemagasinet Samråd

Planerade åtgärder Ryllshyttemagasinet Samråd Planerade åtgärder Ryllshyttemagasinet Samråd 2017-06-01 Julia Bartholomeusz Dammsäkerhet och deponeringshantering Sweco Stockholm 1 Planerade åtgärder Ryllshyttemagasinet Nuvarande tillstånd Avbördning

Läs mer

Finans- och ledningsutskottet protokoll Frösörummet, Rådhuset

Finans- och ledningsutskottet protokoll Frösörummet, Rådhuset Finans- och protokoll Frösörummet, Rådhuset 2(7) Plats och tid Frösörummet, Rådhuset, tisdagen den 5 februari 2019 kl 08:30 11.00 Paragrafer 2-3 Beslutande Ledamöter Bosse Svensson, C, ordförande Magnus

Läs mer

Till Länsstyrelsen Gotlands län

Till Länsstyrelsen Gotlands län 2018-01-19 Till Länsstyrelsen Gotlands län Verksamhets- SMA Mineral AB, 556206-3874 ut Ombud: Jur.kand. Sofia Hedelius Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103 92 Stockholm Tel: 08-679 73 65 E-post: sofia.hedelius@alrutz.se

Läs mer

Energibrunnar och tunneldrivning ur ett miljörättslig perspektiv

Energibrunnar och tunneldrivning ur ett miljörättslig perspektiv Energibrunnar och tunneldrivning ur ett miljörättslig perspektiv den 25 oktober 2017 Advokaten Björn Hellman tfn: 08-696 95 85/070-770 77 82 e-post: bjorn.hellman@adv-aberg.se Utgångspunkter Anmälningsplikt

Läs mer

Kompletterande samråd enligt miljöbalkens 6 kap 4, med anledning av att Boliden planerar att ansöka om nytt tillstånd för Kristinebergsgruvan

Kompletterande samråd enligt miljöbalkens 6 kap 4, med anledning av att Boliden planerar att ansöka om nytt tillstånd för Kristinebergsgruvan 16 maj 2012 Boliden Mineral AB Kompletterande samråd enligt miljöbalkens 6 kap 4, med anledning av att Boliden planerar att ansöka om nytt tillstånd för Kristinebergsgruvan 1 Inledning Boliden Mineral

Läs mer

Kalkstenstäkt Cementa Degerhamn UPPDRAGSNUMMER

Kalkstenstäkt Cementa Degerhamn UPPDRAGSNUMMER ALTERNATIV LOKALISERING OCH UTFORMNING 1. Inledning Enligt miljöbalkens 2 kap 6 ska det för en verksamhet som tar i anspråk ett mark- eller vattenområde väljas en plats som är lämplig med hänsyn till att

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd till 38-42 förordningen (2001:512) om deponering av avfall; NFS 2002:17 Utkom från trycket den 25 juni 2002 beslutade

Läs mer

Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan om tillstånd för bergtäkt m.m. inom fastigheten Almby 2:1

Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan om tillstånd för bergtäkt m.m. inom fastigheten Almby 2:1 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Handläggare Datum Hedvig Helldorff 2018-03-27 018-727 43 15 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 27 mars 2018 Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan

Läs mer

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8.

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8. 92 Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8 Ärendenr M 2016 1201 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum Miljöprövningsdelegationen Kungörelsedelgivning Textilia Rimbo AB Box 53 762 22 RIMBO 1 (5) Slutliga villkor enligt miljöbalken avseende buller från Textilia Rimbo AB:s tvättanläggning på fastigheten Rimbo-

Läs mer

BULLERUTREDNING Finspång Dalsberg. Rapport Upprättad av: Johan Andersson Granskad av: Robert Nykvist Godkänd av: Sofi Thorell

BULLERUTREDNING Finspång Dalsberg. Rapport Upprättad av: Johan Andersson Granskad av: Robert Nykvist Godkänd av: Sofi Thorell BULLERUTREDNING Finspång Dalsberg Rapport 2015-05-27 Upprättad av: Johan Andersson Granskad av: Robert Nykvist Godkänd av: Sofi Thorell BULLERUTREDNING Finspång Dalsberg KUND Finspångs kommun KONSULT WSP

Läs mer

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 48 146 Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2015 M0732 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar med stöd av

Läs mer

Skellefteå 6:1, Getberget, Skellefteå kommun

Skellefteå 6:1, Getberget, Skellefteå kommun Skellefteå 6:1, Getberget, Skellefteå kommun Bullerutredning inför planändring till bostadsområde Uppdragsnummer: 170712 Beställare: Skanska Sverige AB Att: Simon Edberg Dokument: R170712-1 Datum: 2017-06-14

Läs mer

*Verksamhetskod utifrån bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

*Verksamhetskod utifrån bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN ÅMÅLS KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Miljökontoret Anmälan enligt miljöbalken 2 förordningen (998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Verksamhetens namn

Läs mer

Efterbehandling Att återskapa markområden och möjliggöra biologisk mångfald

Efterbehandling Att återskapa markområden och möjliggöra biologisk mångfald Efterbehandling Att återskapa markområden och möjliggöra biologisk mångfald Två av Bolidens efterbehandlingar. På föregående sida ses den sjö som numera täcker Långselegruvan och här syns det vattentäckta

Läs mer

Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets

Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets YTTRANDE 1 (8) Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets vattendistrikt (Vattenmyndighetens dnr 537-7197-14) Förutsättningar för yttrandet Eftersom förslaget är mycket omfattande har

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Lämna din anmälan till miljöförvaltningen senast sex veckor före du vill starta verksamheten. Vi tar ut en avgift enligt en bestämd taxa för att handlägga din anmälan.

Läs mer

Lokomobilvägen, Nacka kommun Bullerutredning

Lokomobilvägen, Nacka kommun Bullerutredning Rapport nummer: 2012-066 r01 Datum: 2012-06-20 Lokomobilvägen, Nacka kommun Bullerutredning L:\2012\2012-066 SS Lokomobilvägen, Nacka kommun, Nacka kommun\rapporter\2012-066 r01.docx Beställare: Nacka

Läs mer

ANMÄLAN. Bilaga 4: Säkerhetsdatablad med 16 avsnitt enligt Artikel 31 i REACH-förordningen (EG) nr 1907/2006

ANMÄLAN. Bilaga 4: Säkerhetsdatablad med 16 avsnitt enligt Artikel 31 i REACH-förordningen (EG) nr 1907/2006 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251)

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251) enligt miljöbalken, miljöprövningsförordningen (2013:251) 1 (12) Behöver du göra en anmälan eller söka ett tillstånd? Verksamheter som är anmälnings- eller tillståndspliktiga listas i miljöprövningsförordningen

Läs mer

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter 2014-04-02 Helen Eklund, Sweco 1 Dagordning o Vattentäkten och befintligt vattenskyddsområde o Varför vattenskyddsområde?

Läs mer

Gruvor i Sverige. Blaikengruvan år 2006

Gruvor i Sverige. Blaikengruvan år 2006 Gruvor i Sverige Blaikengruvan år 2006 Blaikengruvan, lokalisering Umeå Förutsättningar Miljötillstånd enligt miljöskyddslagen år 2000, driftstart sommaren 2006 Brytningen påbörjades av Blaikengruvan

Läs mer

Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall

Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall Arkivbeteckning 1(5) Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall Länsstyrelsen har beretts tillfälle att yttra sig över remitterat författningsförslag som syftar

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV Väsjön norra MAJ 2013 2 (9) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Inledning 3 3 Geologi 3 4 Dagvattenhantering 3 4.1 Väsjön 3 4.2 Förslag till dagvattenhantering 4 4.3 Reningsbehov

Läs mer

DELDOM 2014-03-20 meddelad i Nacka Strand

DELDOM 2014-03-20 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT meddelad i Nacka Strand Mål nr SÖKANDE Nordic Iron Ore AB, 556756-0940, Vendevägen 85 A, 182 91 Danderyd Ombud: Advokaterna Mats Björk och Jan Eriksson, Alrutz' Advokatbyrå AB, Box 7493,

Läs mer

Från torrt till vått. Prövning enligt miljöbalken

Från torrt till vått. Prövning enligt miljöbalken Från torrt till vått Prövning enligt miljöbalken Kammarkollegiet är en myndighet som för det allmännas talan i miljödomstolen. Talan gäller tillståndsprövningar, omprövningar och återkallelser av tillstånd

Läs mer

Anmälan om återvinning av avfall för anläggningsändamål - kod enligt 9 kap 6 miljöbalken och 29 kap 35 miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan om återvinning av avfall för anläggningsändamål - kod enligt 9 kap 6 miljöbalken och 29 kap 35 miljöprövningsförordning (2013:251) Miljöförvaltningen Blankett för anmälan 1(3) Anmälan om återvinning av avfall för anläggningsändamål - kod 90.141 enligt 9 kap 6 miljöbalken och 29 kap 35 miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälningsplikt

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe 2017-11-30 reviderad 2018-07-26 1 [5] Referens David Ekberg Anders Forsberg av detaljplan för Harbro backe Orenteringskarta över området en av detaljplan för Harbro backe är framtagen som ett underlag

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24. Dnr: Upprättad:

Storumans kommun. Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24. Dnr: Upprättad: Storumans kommun Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24 Dnr: Upprättad: 2013-01-15 2 (7) Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24 Samråd om miljöpåverkan

Läs mer

INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN

INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN Datum Sida 2017-02-17 1 (5) Förvaltning, handläggare, telefon Tekniska enheten Carina Nilsson, 0620-68 21 93 INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN INLEDNING Solleftea kommun kommer

Läs mer

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs Emma Nordstrand 0474 0474-470 68 emma.nordstrand@uppvidinge.se 2015-01-21 Dnr: 2014-0150 1(5) GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs län.

Läs mer

FÖRELÄGGANDE 1 (7) 2013-04-16 Dnr: 551-1002-13 Anl.nr: 0482-20-029. Broby Sand AB Åsporten 27 641 34 Katrineholm

FÖRELÄGGANDE 1 (7) 2013-04-16 Dnr: 551-1002-13 Anl.nr: 0482-20-029. Broby Sand AB Åsporten 27 641 34 Katrineholm FÖRELÄGGANDE 1 (7) Anl.nr: 0482-20-029 Broby Sand AB Åsporten 27 641 34 Katrineholm Föreläggande om komplettering av ansökan om tillstånd för naturgrustäkt på fastigheten Broby 1:6 i Flens kommun Kod 10.50-2

Läs mer

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11 Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-13 Handläggare Monika Weiss Telefon: 08-508 28 707 Till Till miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-08-27p.11 Yttrande till Mark- och miljödomstolen,

Läs mer

TR R01 Trädgårdsstaden etapp 3 - Tyresö kommun Bullerberäkning för del av Strandallén

TR R01 Trädgårdsstaden etapp 3 - Tyresö kommun Bullerberäkning för del av Strandallén TR10149614 R01 Trädgårdsstaden etapp 3 - Tyresö kommun Bullerberäkning för del av Strandallén 2011-03-23 Upprättad av: Mahbod Nayeri Granskad av: Andreas Novak TR10149614 R01 Trädgårdsstaden etapp 3 -

Läs mer

RAPPORT. Kv. Folieraren SÄTERS KOMMUN BULLERUTREDNING UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB. Uppdragsledare Granskare

RAPPORT. Kv. Folieraren SÄTERS KOMMUN BULLERUTREDNING UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB. Uppdragsledare Granskare SÄTERS KOMMUN Kv. Folieraren UPPDRAGSNUMMER 3314858000 BULLERUTREDNING SWECO ENVIRONMENT AB OLOF ÖHLUND LEIF DAHLBACK Uppdragsledare Granskare Sammanfattning En ny detaljplan håller på att tas fram för

Läs mer

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten Samrådshandling 2017-05-05 Dnr: MK BN 2017/00186 Behovsbedömning Handläggare: Andrea Andersson Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Plan: Detaljplan för genomfart Mora Läge för plan: se karta

Läs mer

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt Uppdaterad 2014-04-04 1 kap. 10 eller 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld

Läs mer

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl.

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva-Lena Larsdotter 2014-02-25 KS 2013/0985 Kommunstyrelsen Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna

Läs mer

ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV ETT FÖRORENAT OMRÅDE (enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV ETT FÖRORENAT OMRÅDE (enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV ETT FÖRORENAT OMRÅDE (enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Skövde kommun, Miljöförvaltningen Östra Skaraborg,

Läs mer

Ändring av befintlig verksamhet Annat, ange vad... Gällande beslut finns, beslutsdatum...beslutande myndighet...

Ändring av befintlig verksamhet Annat, ange vad... Gällande beslut finns, beslutsdatum...beslutande myndighet... Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 1 kap. 10 Miljöprövningsförordningen (2013.251) 1(6) 1 Företagsuppgifter Anläggningens namn Besöksadress Fastighetsbeteckning Verksamhetsutövare Person-/Organisationsnummer

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna 1 (7) Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna Till: Delges: Kiruna kommun Trafikverket Statens fastighetsverk Naturvårdsverket Havs- och

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet ANMÄLAN 1 (5) Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 Miljöprövningsförordningen Allmänna uppgifter (A) VAR GOD TEXTA Anläggningens namn Organisations-/personnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) BREV Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande

Läs mer

PM juridiska förutsättningar för vattenverksamhet vid Alvik Östra Stockholms stad Underlag till program Alvik Östra

PM juridiska förutsättningar för vattenverksamhet vid Alvik Östra Stockholms stad Underlag till program Alvik Östra 2018-03-06, s 1 (7) PM juridiska förutsättningar för vattenverksamhet vid Stockholms stad Underlag till program Upprättad av: Ebba Sundberg Granskad av: Christer Södereng 2018-03-06, s 2 (7) Innehållsförteckning

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken 1 (5) Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken OBS! Särskild blankett finns för ändring av befintlig B- eller C-verksamhet Företagsuppgifter Namn/anmälare Adress Postadress Telefon

Läs mer

ANMÄLAN OM DAGVATTENANLÄGGNING

ANMÄLAN OM DAGVATTENANLÄGGNING Miljöskydd ANMÄLAN OM DAGVATTENANLÄGGNING Enligt 9 kap. 2 (1998:808) miljöbalken samt 13 och 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet. Vid anmälan av ny anläggning ska anmälan göras till Södra

Läs mer

GruvRIDAS kapitel 3 DAMMARS KONSTRUKTION OCH UTFÖRANDE. Dag Ygland SWECO VBB

GruvRIDAS kapitel 3 DAMMARS KONSTRUKTION OCH UTFÖRANDE. Dag Ygland SWECO VBB GruvRIDAS kapitel 3 DAMMARS KONSTRUKTION OCH UTFÖRANDE Dag Ygland SWECO VBB Uppdrag Anpassa och göra tillägg till RIDAS kapitel 3 för att beakta de speciella förhållanden som kan råda vid en gruvdammsanläggning

Läs mer

Lura 2:3 & 2:7-2 Nacka

Lura 2:3 & 2:7-2 Nacka Lura 2:3 & 2:7-2 Nacka Beräkning av buller från väg och flygtrafik Uppdragsnummer: 150510 Beställare: Sixten Jaskari Rapport: R150510-1 Datum: 2015-09-15 Antal sidor: 6 Handläggare: Rickard Hellqvist Granskare:

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet: Lagring av avfall enligt 90.40 (och sortering enligt 90.80 och mekanisk bearbetning enligt 90.110) + Ansökan om tillfälligt upplag av avfall enligt vattenskyddsföreskrifter

Läs mer

1. Administrativa uppgifter Organisations-/personnummer. *enligt bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

1. Administrativa uppgifter Organisations-/personnummer. *enligt bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Överkalix kommun Anmälan miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1(10) 1. Administrativa uppgifter Sökande Utdelningsadress E-postadress Kontaktperson

Läs mer

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA BESLUT 1 (5) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Lantmännen Mills AB Box 446 751 06 UPPSALA Förlängning av prövotiden för redovisning av bullersituationen vid Lantmännen Mills AB:s anläggning på fastigheten

Läs mer

Underlag för samråd enligt miljöbalken

Underlag för samråd enligt miljöbalken Underlag för samråd enligt miljöbalken Anläggning för produktion av biogas genom förgasning av biobränsle i Malmö samt uttag av kylvatten från Öresund Komplettering av tidigare samråd, tillkommande anläggningsdel

Läs mer

FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN

FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN Halmstads kommun, Stadskontoret, Samhällsbyggnad 2004-06-08 WSP Environmental Laholmsvägen 10 302 48 Halmstad Tel: 035-18 11 00 Fax: 035-18 11 01 WSP Sverige AB Org

Läs mer

Enligt 9 kap. 2 (1998:808) miljöbalken samt 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet.

Enligt 9 kap. 2 (1998:808) miljöbalken samt 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet. Anmälan om dagvattenanläggning * Obligatoriska fält Information Enligt 9 kap. 2 (1998:808) miljöbalken samt 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet. Anmälan om ny- och ändring av befintlig dagvattenanläggning.

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN M il jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Anl.nr: Delgivningskvitto. AGA Gas AB LIDINGÖ

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Anl.nr: Delgivningskvitto. AGA Gas AB LIDINGÖ BESLUT 1 (5) Anl.nr: 1982-113 Delgivningskvitto AGA Gas AB 181 81 LIDINGÖ Slutliga villkor rörande utsläpp av kondensvatten vid tillverkning av vätgas på fastigheten Hantverkaren 15 i Fagersta kommun Koder

Läs mer

Samrådsunderlag - Ökad deponering av avfallssand i Malmberget, LKAB

Samrådsunderlag - Ökad deponering av avfallssand i Malmberget, LKAB 6-B00 (6) Samrådsunderlag - Ökad deponering av avfallssand i Malmberget, LKAB Inledning LKAB avser att hos mark- och miljödomstolen ansöka om ändringstillstånd enligt miljöbalkens 9 kapitel avseende ökad

Läs mer

RAPPORT. Bullerutredning DPL Gyllehemmet 2 UPPDRAGSNUMMER SVENSKA VÅRDFASTIGHETER AB BERÄKNING AV TRAFIKBULLER [INTERNGRANSKAD]

RAPPORT. Bullerutredning DPL Gyllehemmet 2 UPPDRAGSNUMMER SVENSKA VÅRDFASTIGHETER AB BERÄKNING AV TRAFIKBULLER [INTERNGRANSKAD] SVENSKA VÅRDFASTIGHETER AB Bullerutredning DPL Gyllehemmet 2 UPPDRAGSNUMMER 3314511000 BERÄKNING AV TRAFIKBULLER 2016-11-08 SARA BERGVIN Akustik - Rikard Sjöholm Sammanfattning En ny detaljplan tas fram

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN 1(8) DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN STRÖMSTADS KOMMUN detaljplan Göteborg FB ENGINEERING AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon:

Läs mer

Yttrande över tillståndsansökan för ny återvinningscentral och kretsloppspark i Brillinge

Yttrande över tillståndsansökan för ny återvinningscentral och kretsloppspark i Brillinge MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ulrich Wimmer 2019-01-24 MHN-2016-000289 018-727 43 07 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 13 februari 2019 Yttrande över tillståndsansökan

Läs mer

5.6 Miljö SVEDALA ÖVERSIKTSPLAN 2010

5.6 Miljö SVEDALA ÖVERSIKTSPLAN 2010 5.6 Avfallsupplag I kommunen finns inga upplag i drift. Avfallet transporteras till de regional upplagen i (Spillepengen) och (Albäck). 1992 genomförde Scandiaconsult en inventering av äldre avfallsupplag.

Läs mer

Underrättelse om ändring genom tillägg, till byggnadsplan för Tuolluvaara gruvsamhälle, för del av Snorre 1

Underrättelse om ändring genom tillägg, till byggnadsplan för Tuolluvaara gruvsamhälle, för del av Snorre 1 SÄRSKILT UTLÅTANDE Sara Aspvik Thelin, 2014-06-24 Vårt Dnr: P2012-000018 Underrättelse om ändring genom tillägg, till byggnadsplan för Tuolluvaara gruvsamhälle, för del av Snorre 1 Planen hanteras med

Läs mer

Bergmaterialrådet 12 mars, Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten. Vattenverksamhet?

Bergmaterialrådet 12 mars, Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten. Vattenverksamhet? Bergmaterialrådet 12 mars, 2014 Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten Vattenverksamhet? Bergtäkt = Vattenverksamhet? Ja! Väldigt ofta! Men, är vattenverksamheten tillståndspliktig?

Läs mer

Gärdet 1:1 Östra Kongahälla, Kungälvs kommun. Trafikbullerutredning

Gärdet 1:1 Östra Kongahälla, Kungälvs kommun. Trafikbullerutredning Handläggare Johan Hässel Telefon 010-505 84 27 Mobil 0701 84 74 27 E-post johan.hassel@afconsult.com Datum 2017-08-21 Uppdragsnummer 701045 Rapport 701045-rC Beställare Kungälvs kommun, Viktor Zettergren

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 1:10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Ansökan om miljöfarlig verksamhet Enligt vattenskyddsföreskrifter Skickas till: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Lommarstranden i Norrtälje

Lommarstranden i Norrtälje Norrtälje kommun Lommarstranden i Norrtälje Trafikbullerutredning Uppdragsnr: 104 28 56 Version: 2 2017-10-18 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Teknikansvarig: Handläggare:

Läs mer

Dispens för kort återstående livstid för kraftvärmeverket, Boländerna 13:2

Dispens för kort återstående livstid för kraftvärmeverket, Boländerna 13:2 1 (3) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-08-11 2013-006298- MI Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 27 augusti 2014 Adressat: Vattenfall AB Värme Uppsala att. Elin Vestman

Läs mer

Produktion/verksamhet Företagets huvudsakliga produkter/tjänster (kortfattad verksamhetsbeskrivning)

Produktion/verksamhet Företagets huvudsakliga produkter/tjänster (kortfattad verksamhetsbeskrivning) ANMÄLAN Enligt 9 kap. 6 miljöbalken Anmälan avser Utökning av befintlig verksamhet Nystart av verksamhet Befintlig verksamhet Planerad byggstart, datum Företagsuppgifter Namn/anmälare Fastighetsbeteckning

Läs mer

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt?

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt? 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Vattenverksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till vattenverksamhet enligt

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

Kv. Malongen, Rens t iernas gata i Stockholm. Bild 1 visar förslag på ny byggnad i kv. Mallongen vid Renstiernas gata. Org nr:

Kv. Malongen, Rens t iernas gata i Stockholm. Bild 1 visar förslag på ny byggnad i kv. Mallongen vid Renstiernas gata. Org nr: RAPPORT R2017498-1 Beställare: Byggnadsfirman Erik Wallin AB, Kryssargatan 2, 12063 Stockholm Mail: axel.lofdahl@erikwallin.se Antal sidor: 16 Datum: 2017-10 - 05 Uppdragsnummer: 2017498 Uppdragsledare:

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan inklusive bilagor ska lämnas in i två exemplar senast sex veckor innan åtgärden påbörjas. Läs igenom bifogad information. Anmälan som inte är fullständigt ifylld

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott (8) Innehållsförteckning

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott (8) Innehållsförteckning Kommunstyrelsens arbetsutskott 2019-06-03 1(8) Innehållsförteckning Sida KSAU 127/19 Avtal för brytning av berg på Billingsryd... 3 KSAU 128/19 Anläggning för asfaltsproduktion vid Skåningstorpsvägen på

Läs mer

Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter

Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter viktigt för invånarna i Färgelanda kommun Vatten vårt viktigaste livsmedel Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Alla vill ha tillgång till ett

Läs mer

Extern industribullerutredning Åsbymon 2:39, Eskilstuna Bullerutredning i tillståndsansökan för deponi

Extern industribullerutredning Åsbymon 2:39, Eskilstuna Bullerutredning i tillståndsansökan för deponi PM01 Handläggare Kaj Erik Piippo Telefon +46105056069 Mobil +46730277049 E-post kaj.piippo@afconsult.com Beställare Eskilstuna kommun KLK / Fastighet och exploatering 631 86 Eskilstuna Att: Joakim Persson

Läs mer

TRAFIKBULLERBERÄKNING KOMPLETTERING MED STORGATAN, GÄRSNÄS

TRAFIKBULLERBERÄKNING KOMPLETTERING MED STORGATAN, GÄRSNÄS TRAFIKBULLERBERÄKNING KOMPLETTERING MED STORGATAN, GÄRSNÄS 2018-02-26 UPPDRAG 266906, Gärsnäs nytt mötesspår inkl ny plattform Titel på rapport: Trafikbullerberäkning komplettering med Storgatan, Gärsnäs

Läs mer

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB BMN 11.005 Behovsbedömning MKB Datum 2011-02-17 1 (6) Detaljplan för NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2 Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Skicka blanketten i 2 exemplar till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Om verksamheten ligger inom vattenskyddsområde,

Läs mer

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället.

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Bakgrund En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Vattenbehovet är ca 85 l/s under högsäsong (medeldygnsförbrukning).

Läs mer

Rättelse/komplettering

Rättelse/komplettering SVEA HOVRÄTT Avdelning 13 Rotel 1307 Mål nr Rättelse/komplettering Dom, 2008-09-17 Rättelse, 2008-09-19 Beslutat av: hovrättsrådet Liselotte Rågmark Rättelse jämlikt 17 kap. 15 första stycket rättegångsbalken:

Läs mer

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Halmstads Kommun, Fastighetskontoret Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Malmö 2016-05-13 Datum 2016-05-13 Uppdragsnummer 61450827962-007 Utgåva/Status Mark Rodger Axel Sahlin Patrik Gliveson Uppdragsledare

Läs mer

Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation

Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation 1. Administrativa uppgifter: 2012-01-03 1 (6) Sökande: Kontaktperson hos sökande: Konsult, kontaktperson för ärendet

Läs mer

Gruvors miljöpåverkan

Gruvors miljöpåverkan Gruvors miljöpåverkan Eva Charlotta Helsdotter Teknologie Dr., Docent KTH Aitikgruvan (Gällivare) Avfallsmängder 2012 och 2014 Naturvårdsverket Ex på vattenrelaterade problem vid gruvdammar Grundvattensänkningar

Läs mer

Samrådsunderlag kompletterande samråd - Utökad pelletsproduktion upp till 16,2 Mton i Kiruna. Förändrad rågodsförsörjning

Samrådsunderlag kompletterande samråd - Utökad pelletsproduktion upp till 16,2 Mton i Kiruna. Förändrad rågodsförsörjning Bilagor: 1 (7) 1 2014-07-30 14-M141 Handläggare Avd/Sektion Ivan Forsgren Hållbar utveckling/yttre Miljö D 0980-535 64 Samrådsunderlag kompletterande samråd - Utökad pelletsproduktion upp till 16,2 Mton

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE Sida 1 av 5 Anmälan om avhjälpandeåtgärder efterbehandling av förorenat område - upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Personuppgifter

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. F red rik Joh an sso n UPPRÄTTAD AV. Fredrik Johansson

UPPDRAGSLEDARE. F red rik Joh an sso n UPPRÄTTAD AV. Fredrik Johansson -14 UPPDRAG DP Ludvika Svanen & Pluto UPPDRAGSNUMMER 13006144 UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV DATUM UPPRÄTTAD AV Nicklas Raab Uppdraget omfattning Syftet med utredningen är att möjliggöra byggnation av nya

Läs mer

TRAFIKBULLER MOSSAGÅRDEN SKÖVDE

TRAFIKBULLER MOSSAGÅRDEN SKÖVDE Akustikverkstan AB, Fabriksgatan 4, 531 30 Lidköping, tel 0510-911 44 Rapport 17-263-R1b 2018-09-07 5 sidor, 4 bilagor johan.jernstedt@akustikverkstan.se Direkt: 0510-78 54 03 TRAFIKBULLER MOSSAGÅRDEN

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet Miljöfarlig verksamhet - Anmälan enligt miljöbalken Vissa typer av miljöfarliga verksamheter är anmälningspliktiga enligt miljöbalkens nioende kapitel. All användning av mark, byggnader eller anläggningar

Läs mer

Karlslund 3:4, Östersund

Karlslund 3:4, Östersund Karlslund 3:4, Östersund Bullerutredning Uppdragsnummer: 170664 Beställare: Östersunds kommun, Samhällsbyggnad Att: Johanna Westgard Dokument: R170664-1 Datum: 2017-01-20 Antal sidor: 6 Handläggare: Granskare:

Läs mer