Övergripande tjänsteplan IT-tjänster

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övergripande tjänsteplan IT-tjänster"

Transkript

1 Övergripande tjänsteplan IT-tjänster Datum Version Beskrivning Ändrat av Lars Sandin Efter prioforum Lars Sandin Lars Sandin Efter tjänsteforum Lars Sandin Till prioforum Lars Sandin Tagen i prioforum Lars Sandin Efter beslutsforum Lars sandin Version 4.0 Inledning... 2 Långsiktig inriktning och mål... 2 Förändring i finansieringsmodellen... 3 Prioritering... 3 Utvecklingsinitiativen... 3

2 1. Utvecklingsinsatser inom IT-säkerhet: - Förenkling och automatisering av konto- och behörighetshanteringen - Meta-data-kataloger för medborgare och externa partners/utförare. - Arbete med sektorsspecifika federationslösningar Vidareutveckling av Masterdata och Verksamhetskatalogen Nya plattformar för samarbete, innehållshantering, ärendehantering Införa fler funktioner i E-tjänsteplattformen Högre tjänstenivå på LAN, inkluderar utökat stöd för tekniska nät Byte av Officeversion Plattform för mobilt/aktivitetsbaserat arbetssätt IT-tjänster Inledning Detta dokument beskriver den utveckling som påverkar och påverkas av andra tjänster eller program. I de detaljerade tjänsteplanerna för områdena ligger även utveckling som är en förädling av tjänsten och inte kräver extra finansiering. Långsiktig inriktning och mål IT-tjänster är idag de komponenter/tjänster som möjliggör övriga kommungemensamma eller förvaltningsunika tjänster. De kan användas både som tjänst och komponent. Från 2016 består de av följande tjänsteområden. Varje område innehåller sedan flera tjänster. IT-kommunikation Systemdrift IT-säkerhet Kvalitetssäkrad information IT-Plattformar IT-verktyg Generellt för IT-tjänster är att de skall leverera de egenskaper som möjliggör för andra tjänster att effektivt leverera verksamhetsnytta. Därför skall IT-tjänsters egenskaper vara väl beskrivna, priserna enkla att förstå och nyttjandet skall vara enkelt att följa upp. Men det är de tjänster som nyttjar ITtjänster som säkerställer nyttohemtagningen. Utveckling av tjänsterna styrs som andra tjänster av Tjänsteansvarig, tjänsteansvariga för övriga tjänster och de forum som är knutna till IT-tjänster. Dessutom påverkar program för e-samhället utvecklingen. Under planperioden (ev före) kommer tjänsterna förändras för att bättre möta upp till stadens behov. Finansieringsmodellen kommer även att ses över Sida 2 (10)

3 Förändring i finansieringsmodellen Tjänsterna IT-arbetsplats, WAN, LAN och datalagring är till största del förmedling av kostnader från underleverantörer. Kostnaderna har under de ökat med 17-39% och volymökningen har varit mellan 22-86%. Intraservice kan inte styra dessa kostnader utan det är helt upp till förvaltningar och bolag att beställa den volym och kvalitet som de anser vara till mest nytta för dem. Med bakgrund av detta är införande av en ren prislista bäst för dessa tjänster. Benchmarking av tjänsterna blir dessutom enklare. Ev över och underskott regleras i nästa års prislista. En viss procent av enhetskostnaden kan användas för förädling av tjänsten. Detta styrs av forum. Prioritering IT-tjänster prioriteras både av andra tjänster, e-samhälle och forum eftersom de påverkar och är beroende av ITtjänster. Beroenden visas i bilaga. Utvecklingsinitiativen Utvecklingsinsatserna 2017 är beräknade till tkr. I förslag till handlingsplan för e-samhälle finns ytterligare förslag på tkr som är viktiga för samtliga utvecklingsinitiativ (även andra tjänsteområden). Om handlingsplanens beslut förändras kommer det att påverka möjligheterna att leverera enligt tjänsteplanerna. Initiativen är inriktade på att underlätta för: Utbildning Vård och omsorg. Bättre samarbete med medborgare Intranät och ärendehantering Stadsutveckling IT-tjänsters utvecklingsinitiativ, tkr Prioritering Summa Förenkling och automatisering av konto- och behörighetshanteringen Byte av Officeversion Vidmakthållande kostnader N/A Sida 3 (10)

4 1. Utvecklingsinsatser inom IT-säkerhet: - Förenkling och automatisering av konto- och behörighetshanteringen - Meta-data-kataloger för medborgare och externa partners/utförare. - Arbete med sektorsspecifika federationslösningar Mål med utvecklingsinsatserna Under 2017 kommer tjänsteområdet Generell IT-säkerhet utvecklingsmässigt fokusera på fortsatt arbete med förenkling och automatisering av konto- och behörighetshanteringen. Utifrån preliminär planering kommer vi under 2017 att fokusera på rollbaserad behörighetshantering för primärt sektor välfärd och sektor utbildning. Rent konkret innebär det att vi ska arbeta med att skapa upp och/eller ta bort behörigheter för anställda inom de prioriterade sektorerna utifrån information från HR-system mm som kan ge oss underlag i form av kvalitetssäkrad master-data om medarbetarnas roller/arbetsuppgifter. Utifrån det kan behörigheter skapas/tas bort i relation till rolluppsättningar som har definierats av verksamheten. Parallellt med det arbetet kommer vi även arbeta vidare med att skapa den översiktsbild av en medarbetares behörigheter som behövs för att kunna besvara frågan vilka behörigheter en viss medarbetare har. Rent tekniskt hanteras det genom att system efter system kopplas till det nav för behörighetshantering som införs under Medborgare och externa partners som återkommande använder stadens olika system och resurser, exempelvis i form av e-tjänster förväntas idag registrera sig eller ange olika typer av uppgifter, exempelvis kontaktuppgifter, gång efter gång. En meta-datakatalog där den typen av uppgifter kan sparas för att återanvändas gång efter gång skulle sannolikt upplevas som en stor förenkling och förbättring. Utifrån sektorsspecifika behov av samarbete mellan olika organisationer finns det ibland federationslösningar som kan användas för att lösa frågor avseende autentisering och/eller behörighetshantering. Exempel på sådana är Skolfederationen och SAMBI för utbildning respektive välfärd. Den nationella HSA-katalogen används också mer och mer för att hantera behörighetstilldelning. För att möta behov och utveckling inom stadens olika sektorer behöver vi inom systemansvarsområdet arbeta med den här typen av frågor, och kunna vara ett stöd vid införanden etc. För att uppfylla PUL behöver man kopplat till en sådan har meta-datahantering även kunna hantera samtyckesgodkännande Nytta med utvecklingsinsatsen Nyttorna med utvecklingsinsatsen är flera. Automatiserad kontohantering i de kommungemensamma systemen leder till minskat arbete såväl för verksamheten själv, som idag antingen beställer och/eller manuellt lägger upp och tar bort konton och behörigheter i de här systemen Sida 4 (10)

5 En rollbaserad behörighetshantering leder till enklare beställningsförfarande för behörigheter där man fortsatt inte har en helt automatiserad process. Det innebär också att det finns bättre underlag för att göra behörighetsrevision gentemot, och revisioner kan fokusera på de användare som avviker från de definierade rollerna. Automatiserade rutiner kan även ge nyttor genom att det ökar sannolikheten för att relevanta behörigheter finns på plats när medarbetare börjar, och det hjälper till att säkerställa att behörigheter tas bort när medarbetare slutar. Allt det är rutiner som idag sköts helt manuellt, och ofta utan systemstöd Säkerhetsbehov Rollbaserad automatiserad behörighetshantering ger stora säkerhetsvinster just genom att många manuella moment kan elimineras och i system kan exempelvis behörighetsborttag mm styras utifrån verksamhetsregler, vilket kan öka regelefterlevnad kring korrekt hanterade behörigheter i informationssystem. Det behöver dock kontinuerligt göras säkerhetsavvägningar om vilka steg i behörighetshanteringsprocessen som ska automatiseras Effekter samt hur dessa kan uppnås Mindre tid behöver användas till att hantera behörigheter. Tiden från det att medarbetare börjar eller slutar till dess att behörigheter är på plats respektive är borttagna kan kortas. De beställningar som fortsatt hanteras manuellt blir lättare att beställa rätt, då definierade rolluppsättningar finns på plats för flera verksamhetsroller Effekt vid avslag Fortsatt manuellt arbete med upplägg och borttag av konton och behörigheter resulterar i dagens situation kvarstår Finansieringsform OBS! Kostnadsinformation uppges i excel bilaga: Beredningsunderlag Budget tjänsteplan Vidareutveckling av Masterdata och Verksamhetskatalogen Mål med utvecklingsinsatsen Det finns ett stort behov av en sammanhållen och enhetlig information med hög kvalité i staden. För att stödja detta skall verksamhetskatalogen innehålla grundläggande kvalitetssäkrad data som möjliggör sammanställande av information till stadens övriga system. Det är av stor vikt i staden att vi får en väl utvecklad masterdata strategi. Ett flertal av andra utvecklingsinsatser blir annars av sämre kvalitet Nytta med utvecklingsinsatsen Effekthemtagningen kommer då att i första hand ske i stadens verksamheter genom korrekt hantering av personinformation vilket innebär minskad administration för HR (personec, västfolket), för Sida 5 (10)

6 telefoniadministratörer (beställningar), för konsument och medborgarservice (Person, organisation och tjänst) samt dito för medarbetare i staden Säkerhetsbehov Utvecklingsinsatsen behövs för att minska säkerhetsriskerna i andra system Effekter samt hur dessa kan uppnås Då Verksamhetskatalogen kan meddela andra system och personer förändringar som rör person och organisation, är alla som behöver enhetlig, kvalitetssäkrad information intressenter: Välfärd: HR: Nationella initiativen, NPÖ, Nationell Patientöversikt, kräver korrekt information från HSA (Hälso- och Sjukvårdens Adressregister) som försörjs från Verksamhetskatalogen. Lokala system har behov av korrekta personuppgifter. Personec lämnar information om gällande anställningar. Förenkling av nyanställning och avslut med behörighetshantering. Kommunikation: Konsument och medborgarservice får rätt information om person, funktion och organisation för att kunna ge rätt medborgarservice. Kvalitetssäkrat telefonisystem. Serviceguiden innehålla rätt information och vara placerad på rätt plats. 1 Ekonomi: Nya ekonomisystemet gemensam hantering av organisationsdata. Gemensam hantering av attestinformation. Utbildning: Information från skol- och hälsovårdsystem behöver en plats där den kan synkas mot andra system för att göra den möjlig att använda för delningstal. IT-infra Skapa rollbaserade behörigheter för att stödja medarbetare. Fortsatt utveckling av säkra system. Upphörande av konton och behörigheter. Kontaktinformation till beställningsportal och Service Now. Gemensam information för stadens lokaler tillsammans med exempelvis tillgänglighet, finns idag i serviceguiden (enhetskatalogen). Licenser: Inventering med person, licens, maskin, leasing mm. Livscykelhantering. 1 För en mer detaljerad beskrivning av Serviceguiden (Enhetskatalogen), se bilaga Sida 6 (10)

7 2.1.5 Effekt vid avslag Mindre säkerhet i verksamhetstjänsterna och ökade driftkostnader för att balansera detta Finansieringsform Aktiviteter som utvecklingsinsatsen är beroende av Andra tjänster/aktiviteter som är beroende av denna utveckling Finansieringsform 3. Nya plattformar för samarbete, innehållshantering, ärendehantering 3.1 Mål med utvecklingsinsatsen 3.2 Nytta med utvecklingsinsatsen 3.3 Säkerhetsbehov 3.4 Effekter samt hur dessa kan uppnås 3.5 Effekt vid avslag 4. Införa fler funktioner i E-tjänsteplattformen. 4.1 Mål med utvecklingsinsatsen 4.2 Nytta med utvecklingsinsatsen 4.3 Säkerhetsbehov 4.4 Effekter samt hur dessa kan uppnås 4.5 Effekt vid avslag Sida 7 (10)

8 5. Högre tjänstenivå på LAN, inkluderar utökat stöd för tekniska nät 5.1 Mål med utvecklingsinsatsen Ge verksamheterna ett stabilt och säkert stöd när kraven på trådlösa och tekniska nät ökar. 5.2 Nytta med utvecklingsinsatsen Krav och användande av trådlöst nät har ökat kraftigt och kontinuerligt sedan införandet Det finns inga tecken på att kurvan kommer att planas ut, snarare visar trenden på en ännu snabbare utvecklingstakt. En högre tjänstenivå på LAN är en grundförutsättning för leveranser inom bl.a. e-samhälle, tekniska nät och välfärdsteknologi. En högre tjänstenivå ger också möjlighet att leva upp till verksamhetens förändrade kravbild. De flesta av funktioner inom tjänsten LAN är beroende av stadsnätsanslutning som tillhandahålls inom tjänsten WAN. Tjänsten WAN har i dagsläget har en högre tjänstenivå och genom att höja tjänstenivån på LAN uppnås en större transparens och samstämmighet inom leveranserna, vilket förväntas leda till en förbättrad användarupplevelse. 5.3 Säkerhetsbehov Verksamhetens krisberedskap behöver inte förändras/anpassas i och med förslaget. 5.4 Effekter samt hur dessa kan uppnås Möjliga effekter är att verksamheten kommer att kunna utföra sitt uppdrag bättre och enklare. Riskerna med ett genomförande bedöms som mycket små. 5.5 Effekt vid avslag Möjliga effekter vid avslag är att verksamheterna inte kommer att kunna utföra sitt uppdrag och att målen inom området e-samhälle inte kommer att uppnås. 5.6 Finansieringsform 6. Byte av Officeversion 6.1 Mål med utvecklingsinsatsen Sida 8 (10)

9 Byta ut dagens version av Office mot en som fungerar i en ny samarbetsplattform. I samverkan med flera andra aktörer inom staden införa nytt office paket som väl fungerar ihop med samarbetsplattform, innehållshantering, res-fria möten för att bli ett värdeskapande stöd för verksamheterna. 6.2 Nytta med utvecklingsinsatsen Dagens Office 2007 slutar supporteras i oktober Det finns idag mer än installationer. Ett byte av Office-verktyg skall genomföras innan dess. De problem som kan inträffa i staden om Office fungerar dåligt påverkar verksamheterna mycket. Ex. Om varje användare har 1 timmars problem per år kostar det arbetstimmar. Det motsvarar ca 7 Mkr i uteblivit arbete. Arbetet skall synkroniseras med e-samhället där behovet av väl fungerande samarbetsplattformar och innehållshantering poängteras. 6.3 Säkerhetsbehov Enligt de informationssäkerhetsklassningar som genomförs 6.4 Effekter samt hur dessa kan uppnås Inga störningar i verksamheten samt att mobilt7aktivitetsbaserat arbetssätt kan genomföras som ett väl etablerqt stöd till verksamheterna. 6.5 Effekt vid avslag Om varje användare missar 1 timme blir det 7 Mkr i borttappad tid. Missas 10 timmar per år motsvarar det 70 Mkr. Satsningar på mobilt och aktivitetsbaserat arbetssätt blir svårare att genomföra och nyttorna färre. 6.6 Finansieringsform Fram till 2010 hade staden ett serviceavtal som möjliggjorde uppgradering. Detta togs bort av besparingsskäl. Utredningsarbetet är mycket omfattande och kommer att medföra ökande kostnader. Det är viktigt att nyttohemtagningsunderlaget är tydligt. 7. Plattform för mobilt/aktivitetsbaserat arbetssätt. 7.1 Mål med utvecklingsinsatsen Utveckla ett arbetssätt för mobila/aktivitetsbaserade arbetsplatser. Kravställa de nödvändiga programvaror som behövs för arbetssättet samt se på nyttoeffekter. Är en förutsättning för ett flertal behov från e-samhället, Attraktiv hemtjänst och LOV 7.2 Nytta med utvecklingsinsatsen Att medarbetare inom staden har tillgång till rätt information i rätt tid och på rätt plats på ett säkert sätt på en enhet som passar ändamålet. > 7.3 Säkerhetsbehov Att tillhandahålla säkra och rätt enheter samt anpassade applikationer som är avsedda för ett aktivitetsbaserat- och mobilt arbetssätt Sida 9 (10)

10 7.4 Effekter samt hur dessa kan uppnås Att som medarbetare i staden få säker tillgång att nyttja information där man befinner sig, på en enhet/dator som är lämplig för arbetsuppgiften. Detta ger möjlighet att fullt ut arbeta på andra platser än kontoret utan att för den saken skull äventyra säkerheten med att information hamna i orätta händer. 7.5 Effekt vid avslag Effekten blir att medarbetaren i staden inte får möjlighet att arbeta lika effektivt som digitaliseringen möjliggör 7.6 Finansieringsform Ingår i ny prismodell Sida 10 (10)

Verksamhetskatalog. Vad är det? Vad är den bra för? Möjligheter framöver? Odette Escobar, projektägare Lars Sandin, systemansvarig

Verksamhetskatalog. Vad är det? Vad är den bra för? Möjligheter framöver? Odette Escobar, projektägare Lars Sandin, systemansvarig Verksamhetskatalog Vad är det? Vad är den bra för? Möjligheter framöver? Odette Escobar, projektägare Lars Sandin, systemansvarig informationsmöte 2012-11-21 Vad är verksamhetskatalogen? Verksamhetskatalogen

Läs mer

Paketerad med erfarenhet. Tillgänglig för alla.

Paketerad med erfarenhet. Tillgänglig för alla. En enkel tjänst för sammanhållen hantering av anställdas och elevers användarkonton, inloggning och behörigheter. Paketerad med erfarenhet. Tillgänglig för alla. Personer kommer och personer går. Digitala

Läs mer

Tjänsteplan tjänsteområde HR

Tjänsteplan tjänsteområde HR Tjänsteplan 2017-2020 tjänsteområde HR 2016-06-27 Version 4.0 Datum Version Beskrivning Ändrat av 2016-04-26 1.0 Version 1.0 till tjänsteforum MO 2016-05-02 1.5 Lagt till om koppling till reglerna efter

Läs mer

Kostnadsbudget för tjänsteområdets vidmakthållande (Alla belopp anges i tkr)

Kostnadsbudget för tjänsteområdets vidmakthållande (Alla belopp anges i tkr) Tjänsteplan - budgetmall 5-0- Förslag på kostnadsbudget för 6-9 Vidmakthållande Utveckling, initiativ Utveckling, initiativ Utveckling, initiativ Utveckling, initiativ Utveckling, initiativ 5 Utveckling,

Läs mer

Bättre efterfrågad service till boende, besökare och företagare. Göteborg. Hållbar stad öppen för världen

Bättre efterfrågad service till boende, besökare och företagare. Göteborg. Hållbar stad öppen för världen Bättre efterfrågad service till boende, besökare och företagare Göteborg Hållbar stad öppen för världen Göteborg en växande framtidsstad 533 300 invånare i Göteborg 23% utrikes födda 10 stadsdelar Majorna-Linné

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning

Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning I digitaliseringssatsningen har det slagits fast att pm 3 är en avgörande förutsättning; ta hand om det

Läs mer

Intraservice. Mobil arbetsplats. För legitimerade medarbetare i hemsjukvården

Intraservice. Mobil arbetsplats. För legitimerade medarbetare i hemsjukvården Intraservice Mobil arbetsplats För legitimerade medarbetare i hemsjukvården Mobil arbetsplats hemsjukvården Paketet mobil arbetsplats för hemsjukvården är en första leverans från projektet Mobila Arbetssätt

Läs mer

Tjänsteplan Vård och Omsorg

Tjänsteplan Vård och Omsorg Tjänsteplan 2017-2020 Vård och Omsorg 2016-06-29 Version 4 Datum Version Beskrivning Ändrat av 2016-03-21 1.0 Utkast baserad på tjänsteplan 2017-2019, antagna regler för kommungemensamma tjänster 2016,

Läs mer

Examensarbeten hösten 2015

Examensarbeten hösten 2015 Examensarbeten hösten 2015 2/6 Förslag till examensarbeten på SPV Hos oss kan du ansöka om att skriva uppsats inom flera olika ämnesområden. För oss är uppsatsen ett bra sätt att få delar av vår verksamhet

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Nationell Patientöversikt. - Beskrivning och tjänstespecifika villkor

Nationell Patientöversikt. - Beskrivning och tjänstespecifika villkor Nationell Patientöversikt - Beskrivning och tjänstespecifika Innehåll 1. Inledning... 2 2. Bakgrund... 2 3. Tjänstebeskrivning... 2 3.1 Tjänstens syfte och ändamål... 2 3.2 Anslutning till Nationella tjänsteplformen...

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Handlingar app för politiker

Handlingar app för politiker Styrelsehandling 20171211 Bilaga 3 Handlingar app för politiker Aktiviteter vid införande i ny nämnd/styrelse Ver 2.0 januari 2016 Scenario vid införande i ny nämnd/styrelse Beslut att fatta Att nämnden/styrelsen

Läs mer

Yttrande gällande Tjänsteplaner 2017 för kommungemensamma interna tjänster

Yttrande gällande Tjänsteplaner 2017 för kommungemensamma interna tjänster Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-23 Ärende 2.2.6 Yttrande gällande Tjänsteplaner 2017 för kommungemensamma interna tjänster Ledningsstabens tjänsteutlåtande är genomarbetat, utförligt och bra skrivet.

Läs mer

Förstudie Bolag och kommungemensamma interna tjänster Version 0.9

Förstudie Bolag och kommungemensamma interna tjänster Version 0.9 Förstudie Bolag och kommungemensamma interna 2016-04-26 Version 0.9 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2016-04-08 0.9 Förslag till ledning/nämnd Mari och Johan Innehåll 1. Sammanfattning

Läs mer

Per Rasck Tjänsteansvarig. Tobias Ljunggren IAM Arkitekt

Per Rasck Tjänsteansvarig. Tobias Ljunggren IAM Arkitekt Per Rasck Tjänsteansvarig Tobias Ljunggren IAM Arkitekt EN MOLNBASERAD Identitet och behörighetstjänst Vi har tagit fram en lösning som hjälper er Förbättra genom hög grad av automation Förenkla lätt att

Läs mer

Tjänsteplan Ledning & Styrning

Tjänsteplan Ledning & Styrning Tjänsteplan 2017-2020 Ledning & Styrning 2016-06-29 Version 4.0 Datum Version Beskrivning Ändrat av 2016-04-21 1 Till tjänsteforum Pär E 2016-05-02 1.1 Mindre komplettering av text i avsnitt 2 och 7 Pär

Läs mer

Bilagan innehåller beskrivning av de åtaganden rörande IT som gäller för

Bilagan innehåller beskrivning av de åtaganden rörande IT som gäller för IT-system och appar Bilagan innehåller beskrivning av de åtaganden rörande IT som gäller för externa utförare att förhålla sig till som krav innan man ansöker om att bli utförare av hemtjänst inom Göteborgs

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Växjö kommun

Digitaliseringsstrategi för Växjö kommun Digitaliseringsstrategi för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunstyrelsen Dokumentnamn Digitaliseringsstrategi för Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunstyrelsen 2019-09-10,

Läs mer

Kronofogden - Automatisering skuldsanering. Datum: Dnr: Komm2018/

Kronofogden - Automatisering skuldsanering. Datum: Dnr: Komm2018/ Kronofogden - Automatisering skuldsanering Datum: 2018-06-28 Dnr: Komm2018/00711-1 Automatisering av skuldsaneringsprocessen Det har pågått en förstudie hos Kronofogdemyndigheten (KFM) för att ta reda

Läs mer

Nationell kraftsamling för kommunernas digitalisering. Sofie Zetterström, vice vd

Nationell kraftsamling för kommunernas digitalisering. Sofie Zetterström, vice vd Nationell kraftsamling för kommunernas digitalisering Sofie Zetterström, vice vd sofie.zetterstrom@inera.se 070-315 71 67 Landstingens och regionernas gemensamma digitaliseringsresa via Inera ett 40-tal

Läs mer

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan)

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) Område Nr Rekommendation Styrning och ledning: 1 Integrera digitaliseringsarbetet i den ordinarie verksamheten a) integrera

Läs mer

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten?

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Inledning Agenda Nationell samverkan - Vision e-hälsa 2025 Kraftsamling SKL Inera SKL Kommentus Några exempel på SKL:s arbete inom socialtjänsten Några egenheter Inledning

Läs mer

Inera omvärld, uppdrag, framtid. Sofie Zetterström, vice vd

Inera omvärld, uppdrag, framtid. Sofie Zetterström, vice vd Inera omvärld, uppdrag, framtid Sofie Zetterström, vice vd sofie.zetterstrom@inera.se 070-315 71 67 Vad händer under en minut på webben? Ändrade förutsättningar världens största taxiföretag, äger inga

Läs mer

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun Datum Dnr Dpl 2009-09-10 2009/KS0203-1 005 Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun 1. Introduktion Det politiskt styrande dokumentet för IT-användning i Lilla Edets kommun är denna riktlinje, som fastställs

Läs mer

Examensarbeten hösten 2014

Examensarbeten hösten 2014 Examensarbeten hösten 2014 2/8 Förslag till examensarbeten på SPV Hos oss kan du ansöka om att skriva uppsats inom flera olika ämnesområden. För oss är uppsatsen ett bra sätt att få delar av vår verksamhet

Läs mer

IT-plan för Söderköpings kommun

IT-plan för Söderköpings kommun IT-plan för Söderköpings kommun 2018-2022 Författare Giltighetstid Reviderad Diarenr Anneli Lindblom 2018-2022 2018-03-27 2018-00073 2 Framtidsbild Söderköpings kommun ska vara en digital arbetsplats med

Läs mer

FÖRSLAG. 16 Aktivitetsplan för kommunal e-hälsa

FÖRSLAG. 16 Aktivitetsplan för kommunal e-hälsa Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2013-04-05 VOHJS13-032 16 Aktivitetsplan för kommunal e-hälsa Gemensamma nämndens vård, omsorg

Läs mer

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 VOHJS13-032, Bilaga VOHJS 16 /13

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 VOHJS13-032, Bilaga VOHJS 16 /13 Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad Att förankra frågorna i strukturerna för styrning, ledning och samverkan som finns i länet. Samordning

Läs mer

E-samhälle med välfärdsteknik - hur får vi det att hända?

E-samhälle med välfärdsteknik - hur får vi det att hända? E-samhälle med välfärdsteknik - hur får vi det att hända? Kunskapens träd monter E:50 2 Hur får vi det att hända? 3 Hur får vi det att hända? 4 Göteborgs Stads väg till e-samhället Helena Mehner, kommunikationsdirektör

Läs mer

IT vid Göteborgs universitet. Lars Hansen (CIO) Hans Larsson (IT-chef) P-O Rehnquist (Förvaltningschef)

IT vid Göteborgs universitet. Lars Hansen (CIO) Hans Larsson (IT-chef) P-O Rehnquist (Förvaltningschef) IT vid Göteborgs universitet Lars Hansen (CIO) Hans Larsson (IT-chef) P-O Rehnquist (Förvaltningschef) Göteborgs universitets organisation GU:s IT-stöd 2005 6 olika distansutbildningssystem 20 olika e-posttjänstsystem

Läs mer

IT som tjänst

IT som tjänst IT som tjänst 2017-11 IT som tjänst, varför? När nya behov uppstår, vilken investering väljer Du att införa? Fast kostnad IT som tjänst, vilka tjänster? Datorarbetsplats Användarkonto IT-system Trådlöst

Läs mer

Presentation vid KommITS Göteborg 6 maj 2015

Presentation vid KommITS Göteborg 6 maj 2015 i Samverkan Presentation vid KommITS Göteborg 6 maj 2015 Håkan Bengtsson, eklient i Samverkan Roger Nilsson, Ystad kommun Lars Nilsander, Halmstad kommun 1 Agenda Grunden för eklient Standarder och Livscykelplaner

Läs mer

PROJEKTPLAN, ETAPP 1 FÖR INSATSOMRÅDE 3 - TEKNISK INFRASTRUKTUR

PROJEKTPLAN, ETAPP 1 FÖR INSATSOMRÅDE 3 - TEKNISK INFRASTRUKTUR PROJEKTPLAN, ETAPP 1 FÖR INSATSOMRÅDE 3 - TEKNISK INFRASTRUKTUR En del av aktionsprogrammet för Kommunal ITsamverkan i vård och omsorg, 20081001-20111231 1 Aktiviteter 2009-2010 1. Kommuners och landstings

Läs mer

Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 ( )

Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 ( ) Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad Att förankra frågorna i strukturen för styrning, ledning och samverkan som finns i länet. Se bifogad

Läs mer

Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad. Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator

Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad. Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator Kort om mitt arbete Mimi Lopez, anställd i Göteborgs Stad. e-tjänstprojektkoordinator för e- tjänstutveckling

Läs mer

Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning

Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning Presentation målbild, syfte och omfattning Sara Meunier Kurt Helenelund Version PA2 Svenska Kommunförbundet

Läs mer

Tjänsteplan Kommunikation

Tjänsteplan Kommunikation Tjänsteplan 2017-2020 Kommunikation 2016-06-27 Version 4.0 Datum Version Beskrivning Ändrat av 2016-03-21 0.5 Utkast baserad på tjänsteplan 2017-2019, antagna regler för kommungemensamma tjänster 2016,

Läs mer

Remiss Förslag avseende landsting, regioners och kommuners samarbete inom ehälsoområdet

Remiss Förslag avseende landsting, regioners och kommuners samarbete inom ehälsoområdet TJÄNSTESKRIVELSE 1(5) Datum Diarienummer 2012-03-23 HSS120066 Solweig Rydmarker Utvecklare Vårdanalysavdelningen 035-17 96 68 solweig.rydmarker@regionhalland.se Regionstyrelsen Remiss Förslag avseende

Läs mer

Revidering av riktlinjer för bostadsanpassningsbidrag (BAB)

Revidering av riktlinjer för bostadsanpassningsbidrag (BAB) Socialkontoret TJÄNSTEUTLÅTANDE SN/2017:380-700 SOC Myndighet och Bistånd 2017-06-15 1/2 Handläggare Camilla Hesselbäck 0152-290 60 Socialnämnden Revidering av riktlinjer för bostadsanpassningsbidrag (BAB)

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Digitaliseringsstrategi Beslutat av: Kommunfullmäktige

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Digitaliseringsstrategi Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy program regel riktlinje strategi Digitaliseringsstrategi 2018-2025 rutin taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-02-12 9 Ansvarig: IT-chef

Läs mer

Hjälper människor att behålla hälsa och livskvalitet

Hjälper människor att behålla hälsa och livskvalitet 2017-09-06 Hjälper människor att behålla hälsa och livskvalitet SOL-sidan är en prototyp till en digital plattform med tjänster som hjälper människor med behov av välfärdsteknik, hjälpmedel, samhällstjänster

Läs mer

eklient i Samverkan Självbetjäning för IT-plattformen Håkan Bengtsson eklient

eklient i Samverkan Självbetjäning för IT-plattformen Håkan Bengtsson eklient eklient i Samverkan Självbetjäning för IT-plattformen Håkan Bengtsson eklient 1 Vad är eklient? Beställningsautomation Nytta och utmaningar Frågor 2 startade 2012/13 som samarbetsprojekt mellan Region

Läs mer

Göteborgs Stads program för IT

Göteborgs Stads program för IT Göteborgs Stads program för IT Detta dokument gäller för Anställda och förtroendevalda i Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och anknutna stiftelser Fastställd 2012-xx-xx Beslutande Kommunfullmäktige

Läs mer

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4296 2015-10-23 Avdelningen för digitalisering Patrik Sundström Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla Beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 62

Läs mer

En digital användarprocess

En digital användarprocess En digital användarprocess Där vi ser kommunens slutanvändare som konsument 2012-09-27 2 Agenda Bakgrund och problembeskrivning Drivkrafter till förändring Vad är en digital användarprocess? Målbilden

Läs mer

Bilaga IT Hälsoval primärvård Kalmar län

Bilaga IT Hälsoval primärvård Kalmar län (5) Bilaga IT Hälsoval primärvård Kalmar län Bilaga till Hälsovalsavtal primärvård Denna bilaga reglerar omfattningen av, och på vilket sätt som tillhandahåller IT-stöd för privata vårdgivare inom Hälsoval

Läs mer

PRIORITERADE OMRÅDEN. Nyhetsbrev för IT-strateger och utvecklingsledare IT Nr 3 oktober 2013

PRIORITERADE OMRÅDEN. Nyhetsbrev för IT-strateger och utvecklingsledare IT Nr 3 oktober 2013 Nyhetsbrev för IT-strateger och utvecklingsledare IT Nr 3 oktober 2013 PRIORITERADE OMRÅDEN Licensarbete presenterades för fackförvaltningarna Licensarbete presenterades för fackförvaltningarna Den 11

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER 2 Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet. 1 Inledning Håbo kommuns övergripande styrdokument inom IT är IT-policy för Håbo kommun. Riktlinjer

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Nitha IT-stöd för händelseanalys. Beskrivning och tjänstespecifika villkor

Nitha IT-stöd för händelseanalys. Beskrivning och tjänstespecifika villkor Nitha IT-stöd för händelseanalys Beskrivning och Innehåll 1. INLEDNING... 2 2. BAKGRUND... 2 3. REFERENSER... 2 4. TERMER OCH BEGREPP... 2 5. BESKRIVNING AV TJÄNSTEN... 4 5.1 Inledning... 4 5.2 Syfte och

Läs mer

E-hälsostrategi för socialförvaltningen

E-hälsostrategi för socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2019-03-12 SN 2019/0197.11.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden E-hälsostrategi för socialförvaltningen 2019-2025 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

ehälsomyndigheten Kristina Fridensköld & Stephen Dorch

ehälsomyndigheten Kristina Fridensköld & Stephen Dorch ehälsomyndigheten Kristina Fridensköld & Stephen Dorch 2018-11-18 Stephen Dorch Kristina Fridensköld E-hälsa "Med hälsa menas fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. E-hälsa är att använda digitala

Läs mer

Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten

Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten NPÖ-guiden NPÖ Nationell Patientöversikt Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten Den här guiden riktar sig till vårdgivare landsting, kommuner och privata vårdgivare som ska eller

Läs mer

Säkerhetstjänster Spärr,Samtycke,Logg. Beskrivning och tjänstespecifika villkor

Säkerhetstjänster Spärr,Samtycke,Logg. Beskrivning och tjänstespecifika villkor Säkerhetstjänster Spärr,Samtycke,Logg Beskrivning och Innehåll Säkerhetstjänster - Spärr,Samtycke,Logg - Beskrivning och... 2 1. INLEDNING... 2 2. BAKGRUND... 2 3. REFERENSER... 2 4. TERMER OCH BEGREPP...

Läs mer

Skånetrafikens nya. Skolportal. Introduktionsutbildning

Skånetrafikens nya. Skolportal. Introduktionsutbildning Skånetrafikens nya Skolportal Introduktionsutbildning Att komma igång Skolportalen i tre enkla steg 1. Ladda upp elever med rätt till skolskjuts i portalen 2. Beställ Skånetrafikens nya kort till de elever

Läs mer

Säker åtkomst till ehälsomyndighetens nationella tjänster

Säker åtkomst till ehälsomyndighetens nationella tjänster Säker åtkomst till ehälsomyndighetens nationella tjänster Kristina Fridensköld, avdelningschef ehälsomyndigheten Stephen Dorch, säkerhetsskydsschef ehälsomyndigheten Besök oss gärna i Studio e-hälsa i

Läs mer

IT-konsekvensanalys dataskyddsförordning

IT-konsekvensanalys dataskyddsförordning , IT-governance Datum 2016-10-23 IT-konsekvensanalys dataskyddsförordning 2017-10-23 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Omfattning och avgränsningar... 3 Konsekvensanalys IT ägare av system... 4 1.1 Riskanalys...

Läs mer

Steg för steg. så får du ut mest av din digitaliseringssatsning

Steg för steg. så får du ut mest av din digitaliseringssatsning Steg för steg så får du ut mest av din digitaliseringssatsning Agenda Digitaliseringens möjligheter Nuläget: digital mognadsanalys av svenska företag (2018) Konkreta råd för hur ditt företag får ut det

Läs mer

PULSENDAGARNA GDPR. EU:s dataskyddsförordning ÅRETS MÖTESPLATS FÖR INSPIRATION & INNOVATION

PULSENDAGARNA GDPR. EU:s dataskyddsförordning ÅRETS MÖTESPLATS FÖR INSPIRATION & INNOVATION PULSENDAGARNA ÅRETS MÖTESPLATS FÖR INSPIRATION & INNOVATION GDPR EU:s dataskyddsförordning Johan Kronander, Affärsområdeschef, Pulsen Identity & Access Management Reform EU:s dataskyddsregler Kommissionen

Läs mer

IT-strategi. Krokoms kommun

IT-strategi. Krokoms kommun IT-strategi Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Revision av den interna kontrollen kring uppbördssystemet REX

Revision av den interna kontrollen kring uppbördssystemet REX 1 Revision av den interna kontrollen kring uppbördssystemet REX 1 Inledning Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen 2012 av Kronofogdemyndigheten (KFM) granskat den interna kontrollen kring

Läs mer

ADITRO OUR FOCUS BENEFITS YOURS SUMMIT 2014 LITE NYTT OCH FÖRÄNDRAT 2014-10-29 COPYRIGHT ADITRO. ALL RIGHTS RESERVED.

ADITRO OUR FOCUS BENEFITS YOURS SUMMIT 2014 LITE NYTT OCH FÖRÄNDRAT 2014-10-29 COPYRIGHT ADITRO. ALL RIGHTS RESERVED. ADITRO OUR FOCUS BENEFITS YOURS SUMMIT 2014 LITE NYTT OCH FÖRÄNDRAT 2014-10-29 COPYRIGHT ADITRO. ALL RIGHTS RESERVED. 1 Agenda» Ny meny i Aditro Window» Meny konfigurator» Användaradministration i Web»

Läs mer

E-samhället. Välfärdsteknologi i det digitaliserade samhället. Välfärdsteknologikonferensen i Tromsö 2015 Ronald Caous, projektledare

E-samhället. Välfärdsteknologi i det digitaliserade samhället. Välfärdsteknologikonferensen i Tromsö 2015 Ronald Caous, projektledare E-samhället Välfärdsteknologi i det digitaliserade samhället Välfärdsteknologikonferensen i Tromsö 2015 Ronald Caous, projektledare 1 Göteborgs Stad på två bilder 28 nämnder 51 bolag HÅLLBAR STAD ÖPPEN

Läs mer

En digital strategi för Tomelilla på Österlen

En digital strategi för Tomelilla på Österlen Tomelilla Kommun Kf 40/2018 Dnr KS 2017/353 En digital strategi för Tomelilla på Österlen - Tomelilla kommun ska vara ledande på att ta vara på de möjligheter som digitaliseringen ger oss Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

eprogram 2025 Verksamhetsutveckling med e-stöd

eprogram 2025 Verksamhetsutveckling med e-stöd Verksamhetsutveckling med e-stöd eprogram 2025 beslutades av kommunfullmäktige den 29 augusti 2013. Förord Under 2009 inleddes diskussionen kring uppdatering av eprogrammet. Det då gällande eprogrammet

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 Prel Utgåva (1)9 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning Dokumentbeskrivning: Underlag för beslut om stimulansmedel Mobilitet Mobila tjänster Utfärdat

Läs mer

Nationell samordning av e-hälsotjänster - från e-recept till framtidens intelligenta chattbotar

Nationell samordning av e-hälsotjänster - från e-recept till framtidens intelligenta chattbotar Nationell samordning av e-hälsotjänster - från e-recept till framtidens intelligenta chattbotar Sofie Zetterström, vice vd sofie.zetterstrom@inera.se 070-315 71 67 Snart 20-årsjubileum - med nära 40 tjänster

Läs mer

Lösenordsregelverk för Karolinska Institutet

Lösenordsregelverk för Karolinska Institutet Lösenordsregelverk för Karolinska Institutet Dnr 1-213/2015 Version 2.0 Gäller från och med 2015-05-18 Sida 2 av 7 Lösenordsregelverk för Karolinska Institutet - Sammanfattning Syfte Det övergripande syftet

Läs mer

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK)

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) 1. Allmänt Dessa Allmänna villkor reglerar Socialnämndens anslutning till Sammansatt Bastjänst

Läs mer

Lantmäteriet bidrar till samhällsnytta

Lantmäteriet bidrar till samhällsnytta Lantmäteriet bidrar till samhällsnytta Ulf Eriksson - Division Geodata Alla behöver aktuella geodata För att öppna geodata ska bli verklighet behövs: Politiska beslut om finansiering Politiska beslut

Läs mer

Avrapportering av uppdrag till Riksarkivet att beskriva förutsättningarna för öppen och fri arkivinformation

Avrapportering av uppdrag till Riksarkivet att beskriva förutsättningarna för öppen och fri arkivinformation Datum 2017-05-15 1 (4) Avrapportering av uppdrag till Riksarkivet att beskriva förutsättningarna för öppen och fri arkivinformation Regeringen beslutade den 23 mars 2017 att ge Riksarkivet i uppdrag att

Läs mer

Microsoft Dynamics NAV 2015

Microsoft Dynamics NAV 2015 Microsoft Dynamics NAV 2015 Business Solutions Göteborg Prästgårdsgatan 28 431 44 Mölndal Stockholm Parmmätargatan 24 112 24 Stockholm Innehåll 3 Dynamics NAV 2015 för tablets 4 Förbättrad användarupplevelse

Läs mer

Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt

Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt TL FOI projekt Transportpolitiska mål Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt Funktionsmål Tillgänglighet Hänsynsmål Säkerhet, miljö och hälsa Trafikverkets strategiska utmaningar 2012-2021 Ett energieffektivt

Läs mer

Barnperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv.

Barnperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-29 Diarienummer 0349/16 Intraservice Anders Nilsson Telefon 031-367 82 72 E-post: anders.nilsson@intraservice.goteborg.se Införande av Office 365 Förslag till beslut 1.

Läs mer

VALLA Coach. Överenskommelse

VALLA Coach. Överenskommelse VALLA Coach Överenskommelse Introduktion VALLA Coach där VALLA står för VirtuAL LAboratory for industrialized construction är en centrumbildning vid Luleå tekniska universitet (LTU) som leds av en styrelse

Läs mer

TJÄNSTEBESKRIVNING APPLIKATIONSDRIFT

TJÄNSTEBESKRIVNING APPLIKATIONSDRIFT TJÄNSTEBESKRIVNING APPLIKATIONSDRIFT 1 Innehåll 2 Termer och förkortningar... 2 3 Drift av Kundunika Verksamhetsapplikationer... 3 3.1 Tjänstens innehåll och funktionalitet... 3 3.2 Leveransansvar... 4

Läs mer

Nytt leasingsystem. Förslag till beslut

Nytt leasingsystem. Förslag till beslut Nytt leasingsystem Förslag till beslut Förslag till beslut Styrelsen i Göteborgs Stads Leasing beslutade att inleda processen med att byta leasingsystem enligt bifogat underlag i form av budget, tidplan,

Läs mer

SUS Processen för att beställa behörigheter till SUS för dig som arbetar på en kommun, ett landsting eller samordningsförbund.

SUS Processen för att beställa behörigheter till SUS för dig som arbetar på en kommun, ett landsting eller samordningsförbund. SUS Processen för att beställa behörigheter till SUS för dig som arbetar på en kommun, ett landsting eller samordningsförbund Lathund Innehåll 1. INLEDNING... 3 2. BEHÖRIGHETSPROCESSEN... 3 3. BEHÖRIGHETSÖVERENSKOMMELSEN...

Läs mer

Bilaga 1. Preliminär juridisk rapport

Bilaga 1. Preliminär juridisk rapport Bilaga 1. Preliminär juridisk rapport Sid 1/6 1. Syfte I projektets uppdrag ingår att granska och utreda de legala aspekterna av projektet Mina intyg. Syftet med den preliminära rapporten är att initialt

Läs mer

Kvalitetssäkring Digital Arbetsplats

Kvalitetssäkring Digital Arbetsplats 20170517 Diarienummer 0298/17 430 31 Göteborg Kvalitetssäkring Digital Arbetsplats 2 Innehåll Inledning... 3 Beslut att starta programmet... 4 Reglemente för nämnden för... 4 Programdirektiv... 5 Nyttor

Läs mer

eklient - Beskrivning och tjänstespecifika villkor

eklient - Beskrivning och tjänstespecifika villkor eklient - Beskrivning och tjänstespecifika villkor Innehåll 1. INLEDNING... 2 2. BAKGRUND... 2 3. REFERENSER... 2 4. TERMER OCH BEGREPP... 2 5. BESKRIVNING AV TJÄNSTEN... 3 5.1 Övergripande beskrivning

Läs mer

Digitala möten vid samordnad vårdplanering

Digitala möten vid samordnad vårdplanering Digitala möten vid samordnad vårdplanering Beslutsunderlag - till Strategisk styrgrupp ReKo från Operativ styrgrupp ehälsorådet - 2 mars 2018 (utdrag från ehälsorådets beslutsunderlag behandlat 21 januari,

Läs mer

Nationell Handlingsplan för IT i Vård och Omsorg. Informationsförsörjning för en god patientvård? Hur knyta ihop EPJ och patientöversikten?

Nationell Handlingsplan för IT i Vård och Omsorg. Informationsförsörjning för en god patientvård? Hur knyta ihop EPJ och patientöversikten? Nationell Handlingsplan för IT i Vård och Omsorg Informationsförsörjning för en god patientvård? Hur knyta ihop EPJ och patientöversikten? Hels IT 26 september 2007 Gösta Malmer 1 Disposition Vård och

Läs mer

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag 2015-2018 Uppsala är en bra stad att bo och leva i, men: Stora grupper i förskola och skola Segregation Bostadsbrist Arbetslöshet hög konkurrens om

Läs mer

DIGITAL HANDLINGSPLAN FÖR ÄLDREFÖRVALTNINGEN I HANINGE KOMMUN

DIGITAL HANDLINGSPLAN FÖR ÄLDREFÖRVALTNINGEN I HANINGE KOMMUN DIGITAL HANDLINGSPLAN FÖR ÄLDREFÖRVALTNINGEN I HANINGE KOMMUN Innehåll Sammanfattning... 3 Vision... 3 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Digital Strategi 2020+... 3 Målbild... 3 Fokusområden... 4

Läs mer

Bilaga 5 IT Hälsoval primärvård Kalmar län

Bilaga 5 IT Hälsoval primärvård Kalmar län (5) Bilaga 5 IT Hälsoval primärvård Kalmar län Bilaga till Hälsovalsavtal primärvård Denna bilaga reglerar omfattningen av, och på vilket sätt som tillhandahåller IT-stöd för privata vårdgivare inom Hälsoval

Läs mer

Webbstrategi

Webbstrategi Landstingets kansli Informationsavdelningen Sven-Åke Svensson Landstingets ledningsgrupp Webbstrategi 2013-2015 Webbstrategin är Landstingets långsiktiga inriktning för all kommunikation via Internet beskriver

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Stab, utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda

Läs mer

Checklista. Konsumentinförande via Agent, Nationell Patientöversikt (NPÖ)

Checklista. Konsumentinförande via Agent, Nationell Patientöversikt (NPÖ) Checklista Konsumentinförande via gent, Nationell Patientöversikt (NPÖ) enast ändrad Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3 1.2 nsvarsfördelning... 3 2. Införande för agent... 4 2.1 Checklista: Förberedelser

Läs mer

Göran Engblom IT-chef

Göran Engblom IT-chef Göran Engblom IT-chef Hantering av dokument innehållande känslig information Informationssäkerhetsarbete i Tjörns kommun Fakta om Tjörn 15 000 invånare. 15 000 sommarboende 1 200 anställda 50 km till

Läs mer

ASBRA - Dataskyddspolicy

ASBRA - Dataskyddspolicy Vi värnar om skyddet av dina enskilda rättigheter och dina personuppgifter. Den här Dataskyddspolicyn beskriver hur vi samlar in, använder, lagrar och delar personuppgifter. Policyn är ett komplement till

Läs mer

HPTA version 0.9. Bilaga 1. Administrering i HSA-katalogen

HPTA version 0.9. Bilaga 1. Administrering i HSA-katalogen HPTA version 0.9 Bilaga 1 Administrering i HSA-katalogen Innehåll 1. Bakgrund... 2 2. Roller och ansvar... 2 3. Verifiera korrekthet i HSA-katalogens innehåll... 3 4. Rolladministrering... 4 5. Registrering/redigering/hantering

Läs mer

Mål och inriktningsdokument för budget 2018

Mål och inriktningsdokument för budget 2018 Mål och inriktningsdokument för budget 2018 Göteborgs Stad Nämnden för Intraservice Inledning Kommunfullmäktiges budget är det övergripande styrdokumentet för Göteborgs Stad. De av fullmäktige fastställda

Läs mer

IT-strategin för vård och omsorg i landstingen.

IT-strategin för vård och omsorg i landstingen. IT-strategin för vård och omsorg i landstingen. Seminarium 3:2 Föreläsare Lars Jervall, IT-direktör Landstinget,Östergötland och IT-strateg Beställarfunktionen Nationell IT, SKL lars.jerlvall@lio.se IT-strategin

Läs mer

Styrdokument för gemensamma resurser i Kungälv kommuns förvaltning. Ledningsfilosofi. Vad är gemensamma resurser

Styrdokument för gemensamma resurser i Kungälv kommuns förvaltning. Ledningsfilosofi. Vad är gemensamma resurser Styrdokument för gemensamma resurser i Kungälv kommuns förvaltning. Ledningsfilosofi Förvaltningsledningens mål är att den kommunala verksamheten skall karaktäriseras av helhet, framsynthet, god planering,

Läs mer