Webb - regelverk för SÄS externa webbplats

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Webb - regelverk för SÄS externa webbplats"

Transkript

1 (13) Sammanfattning Patienter och medborgare i Västra Götalandsregionen (VGR) ska ha god tillgång till begriplig information och användbara tjänster på regionens webbplatser. SÄS externa webbplats ska utgå från användarens behov och ha ett lättillgängligt innehåll. Det här regelverket syftar till att göra det möjligt genom att ge riktlinjer för hur innehåll kan presenteras på ett enhetligt och tillgängligt sätt. Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Bakgrund... 1 Förutsättningar... 2 Genomförande... 2 Regelverk... 2 Texter... 3 Grundstruktur för en ingångssida... 3 Grundstruktur för avdelning och mottagning... 4 Grundstruktur för andra verksamheter på enhetsnivå... 6 Grundstruktur för kliniksidor... 6 Kontaktuppgifter... 6 Bilder och filmer... 8 Länkar... 8 Block... 9 Dokument Sökmotoroptimering Övriga riktlinjer Uppföljning Dokumentinformation Referensförteckning Länkförteckning Bakgrund Patienter och medborgare i Västra Götalandsregionen (VGR) ska ha god tillgång till begriplig information och användbara tjänster inom hälso- och sjukvården via regionens webbplatser [1, 2, 3, 4]. Regiongemensamma prioriteringar, värderingar, riktlinjer och funktionella mål är vägledande för webb-arbetet [5, 6].

2 (13) SÄS externa webbplats ska utgå från användarens behov och ha ett lättillgängligt innehåll. Patienter och närstående ska på ett enkelt sätt kunna hitta rätt i vården, ta kontakt och förbereda sig inför ett besök. E-tjänster ska skapa förutsättningar för en ökad patientdelaktighet. För att det ska vara enkelt att ha att göra med sjukhusen i VGR samordnas delar av webbplatsernas navigation och innehåll. Webbplatsen ska också ha ett innehåll som är riktat till personer som är intresserade av att arbeta eller forska på SÄS, till exempel om lediga tjänster, möjligheter till utveckling och karriär på sjukhuset. På den externa webbplatsen finns även innehåll och tjänster för andra målgrupper, till exempel andra vårdaktörer, samverkansparter och media. Genom att vi följer Västra Götalandsregionens stilguide och gemensamma grafiska profil för digitala medier framgår det tydligt att SÄS är en del av VGR [7]. Förutsättningar SÄS kommunikationsenhet ansvarar för webbplatsens övergripande struktur och för att uppsatta mål för innehåll och funktion uppnås. I ansvaret ingår också behörighetsadministration, utbildning och support för lokala webbredaktörer. När det gäller innehållet på webbplatsen ansvarar kommunikationsenhet för SÄS-övergripande webbsidor och för att tillhandahålla regelverk och rutiner för webbarbetet. Lokala webbredaktörer på SÄS svarar för verksamheternas del av innehållet. Varje klinik behöver ha minst en utbildad, lokal webbredaktör som har som uppdrag att publicera och uppdatera innehållet på den externa webbplatsen. Det yttersta ansvaret för verksamhetens information har verksamhetschefen. Webbplatsens innehåll administreras och publiceras med Epi CMS, som är det webbpubliceringssystem som används i VGR. Genomförande Regelverk Den externa webbplatsens består av webbsidor med olika funktion och med olika målgrupper. Sidorna skapas dessutom på olika sidtyper i Epi CMS: Startsidan är startpunkten, nivå 1, under vilken webbplatsens struktur byggs upp. På startsidan finns ingångar till centralt innehåll och viktiga funktioner för de primära målgrupperna. Det viktigaste innehållet placeras överst på sidan. Sidtyp: Startsida.

3 (13) Ingångssidor, eller gallerisidor, är portalliknande startsidor som ska ge en överblick över serviceutbud och innehåll för ett informationsområde. Ingångssidorna är nivå 2 på webbplatsen och skapar huvudmenyn. Ingångssidorna är: Avdelningar och mottagningar, Patient hos oss, Jobba hos oss, Om SÄS och För dig som är Sidtyp: Informationssida. Innehållssidor används för att presentera innehåll inom informationsområden på webbplatsen. De är de vanliga webbsidor som utgör nivå 3 på webbplatsen. Vid behov kan en innehållssida summera innehåll som finns på ytterligare en nivå, nivå 4, och har ett ännu mer detaljerat och fylligt innehåll. Innehållssidor kan öppnas via menyer eller länkar. Innehållssidor som bara är tillgängliga via länkar kallas flytande innehållssidor. Sidtyper: Informationssida, Avdelning, Mottagning. Nyhetssidor används för att skapa nyheter och nyhetslistor på webbplatsen. Sidtyp: Nyhetssida Texter Skriv för användaren och var mån om att innehållet är tydligt och begripligt. Följ de riktlinjer som ges för texter i webbhandboken [6]. Några tumregler att hålla sig till: Använd korta texter och stycken. Använd ett klart och enkelt språk. Se till att texterna vänder sig mot målgruppen, de som ska läsa dem. Se till att sidan har en inledande sammanfattning, med formateringen Ingress. Använd inte förkortningar i texter, skriv ut hela ord och meningar. Låt någon annan se över dina texter innan du publicerar dem. Undvik kursiv text. Använd istället fetstilt text för att betona ord och fraser i texten. Rubriker Det finns fyra rubriknivåer för gruppering av innehållet på sidan. Sidans namn får alltid rubrikstorleken Rubrik 1. För att styckeindela den löpande texten används rubrikstorlek Rubrik 2, Rubrik 3, och Rubrik 4 för underrubriker. Se till att du följer rubrikordningen. Använd rubriker för att hjälpa läsaren att överblicka och hitta i texten. Låt dina rubriker innehålla viktiga nyckelord och gärna verb. Använd inte för få ord i rubriker på sidan längre rubriker hjälper användaren bättre. Grundstruktur för en ingångssida En ingångssida riktar sig till en specifik målgrupp och ger en översiktlig bild av det aktuella informationsområdets utbud. Den är också en del av huvudmenyn för navigation på webbplatsen. För de primära målgrupperna

4 (13) patient, närstående och arbetssökande är innehållet kortfattat och fokuserar på vanliga, praktiska frågor som användaren har, till exempel inför ett besök. Ingångssidan kan vara en enkel informationssida med allt innehåll på sidans scen. Den totala mängden innehåll inom informationsområdet avgör om det behövs ytterligare fler nivåer. För informationsområden med mycket innehåll kan ingångssidan ha puffblock med länkar till innehållssidor på nivå 3. För sidor på nivå 3 bör då en vänstermeny finnas, så att det går att navigera sig till övriga sidor på samma nivå på ett enkelt sätt. Exempel. Ingångssida med puffblock som länkar till innehållssidor för patienter. De innehållssidor som hör till ett informationsområde skapas under ingångssidan för området i Episerver-strukturen. Block som återanvänds på många sidor skapas och läggs till från resursfönstrets blockarkiv. Grundstruktur för avdelning och mottagning Särskilda sidtyper används för att skapa avdelningssidor och mottagningssidor. Innehållet presenteras enligt en mall som är enhetlig för alla sjukhus i VGR. Mallen har fasta rubriker för innehållet på sidan. Anges inget innehåll utelämnas den aktuella rubriken när sidan publiceras. Innehåll för avdelningar: Kort presentation (dold rubrik) Syfte: Beskriva för vilka besvär och vilka patienter verksamheten finns till. Det ska vara tydligt att man hamnat rätt. Din vistelse hos oss Syfte: Informera om rutiner och om hur det är att läggas in på avdelningen, så att man kan känna sig väl förberedd som patient. Checklista Syfte: Lättillgänglig kom-ihåg-lista med råd och instruktioner i punktform.

5 (13) Vi som arbetar här Syfte: Berätta vilka yrkeskategorier som tar hand om patienten vid besöket. Ansvarig(a) för mottagningen Innehåll för mottagningar: Kort presentation (dold rubrik) Syfte: Beskriva för vilka besvär och vilka patienter verksamheten finns till. Det ska vara tydligt att man hamnat rätt. Söka vård hos oss Syfte: Informera om hur man blir patient på mottagningen. Vid ditt besök hos oss Syfte: Informera om vad som händer inför och vid besöket, så att man kan känna sig väl förberedd som patient. Kom ihåg Syfte: Lättillgänglig kom-ihåg-lista med råd och instruktioner i punktform. Vi som arbetar här Syfte: Berätta vilka yrkeskategorier som tar hand om patienten vid besöket. Ansvarig(a) för mottagningen Exempel. Mottagningssida med kontaktuppgifter och e-tjänster överst på sidan. Blocket med kontaktuppgifter kan expanderas så att fler uppgifter visas. Aktuella kontaktuppgifter, öppettider och e-tjänster kopplas till sidan genom att verksamhetens HSA-ID anges i sidans inställningar (egenskaper). Dessa uppgifter hämtas då från KIV. Kontaktuppgifter får bara i undantagsfall anges manuellt. Övrigt innehåll från avdelningen eller mottagningen presenteras i block tillhöger på sidan. Det kan till exempel gälla länkar till dokument eller sidor med patientinformation.

6 (13) Grundstruktur för andra verksamheter på enhetsnivå Mallarna för avdelningssidor och mottagningssidor passar inte alla typer av verksamheter. Grundregeln är att ändå använda någon av dessa sidtyper, men utelämna innehåll för de rubriker som inte passar uppdraget. För dessa verksamheter kan presentationen av verksamheten istället vara lite mer omfattande. HSA-ID kan fortfarande användas för att hämta uppgifter från KIV, men det går att utelämna (dölja) blocket med e-tjänster om sådana saknas. Grundstruktur för kliniksidor Klinikernas sidor finns under ingångssidan Om SÄS, tillsammans med annat innehåll om hur sjukhusets verksamhet bedrivs. Innehållet för kliniksidorna innefattar: Kort beskrivning (ingress) Syfte: Beskriva kärnan i verksamheten medicinska specialiteter och andra uppdrag. Uppdrag och arbetssätt Syfte: Beskriva något mer om vårduppdraget. Skriva något kort om organisationen: antal medarbetare, olika yrken, arbetssätt med team och sektioner etc. Nämna något om eventuella forsknings- och utbildningsuppdrag. Att arbeta hos oss Syfte: Beskriva vad som gör kliniken speciell. Vad sticker ut? Vad är kliniken extra bra på? Medicinska resultat, utvecklingsarbete med mera. Hur arbetar man med arbetsmiljö och trivsel? Hur är lokalerna? Fakta om möjligheter att specialisera sig eller utvecklas i jobbet på annat sätt. Eventuellt stycke om ytterligare något ämne Syfte: Möjlighet att lyfta fram annat innehåll som motsvarar behov hos mottagaren (inte sådant vi vill berätta om oss själva). Övrigt i block nederst på sidan Klinikövergripande dokument och länkar. Kontaktuppgifter till verksamhetschef eller andra med övergripande ansvar för frågor som mottagaren kan ha. Länkar till klinikens avdelningar och mottagningar. Kontaktuppgifter Kontaktuppgifter ska vara enhetliga och tydliga för användaren. De ska också vara lätta att använda i mobila enheter. Skriv namn och titel, till exempel Mia Tiensuu, vårdenhetschef. Skriv ut telefonnumret och gör det alltid klickbart för uppringning. Skriv Telefon eller Mobil före numret.

7 (13) Skriv ut e-postadressen, till exempel anna.hagborg@vgregion.se. Skriv E-post före adressen. Använd enkel radbrytning efter rubrikerna och nytt stycke för varje post i kontaktuppgifterna. Exempel. Så här skriver vi kontakuppgifter. Klockslag och dagar Klockslagen och veckodagarna ska vara enhetliga och tydliga för användaren. De ska också vara lätta att läsa i mobila enheter. I löpande text anges klockan. Till exempel Vi har öppet från klockan nio till klockan. Vid angivelse av specifika tidpunkter förkortas klockan till Kl.. Klockslaget skrivs med en nolla framför ental och med kolon emellan tidpunkterna. Mellanslag används omkring bindestrecket i samband med klockslag. Veckodagarna skrivs utan förkortningar. Till exempel Måndag-fredag. Mellanslag avänds inte omkring bindestrecket i samband med veckodagarna. Exempel. Så här skriver vi veckodagar och klockslag.

8 (13) Bilder och filmer Bilder och filmer ska användas på ett medvetet och informationsstödjande sätt på webbplatsen [6]. Kontakta alltid kommunikationsenheten när det gäller bilder och filmer för den externa webbplatsen. Bilder ska alltid tas av en fotograf och godkännas av en fotograf eller informatör [8]. Alla som medverkar på bild ska ha gett sitt medgivande och vara medvetna om hur bilden kommer att användas. Vi använder alltid i första hand egna, unika bilder. Bilder och filmer som används på webben ska vara optimerade för detta. Regionens mediebank, Fotowebb, har fördefinierade format för att infoga bilder på webben. Bilder läggs i första hand till i anvisat fält för den sidtyp som används i Episerver, till exempel Informationssida. Vi eftersträvar i största möjliga mån att, till Fotowebbfältet på informationssidorna, använda bilder i format 2:1, med hänsyn till användarvänligheten i mobiltelefon. När du bäddar in video på webbsidan ska tjänsten och formatet stödja uppspelning på mobila enheter. För att vara tillgängliga ska bilder som tillför något till förståelsen av texten eller webbsidan alltid ha en alternativ text, som förklarar eller beskriver bildens innehåll för de som inte kan se den. Bilder som bara har en dekorativ funktion ska inte ha någon alternativ text. På liknande sätt bör alltid video-/ljudbaserad information ha en textad motsvarighet, så att det finns flera sätt att ta del av det förmedlade innehållet. Länkar Alla länkar ska ha en tydlig och beskrivande länktext som hjälper användaren att hitta rätt. Det ska gå att förstå vilket innehåll länken pekar ut även för någon som läser länktexten utanför sitt sammanhang [6]. För att skriva tydliga länkar [9]: Skriv det viktigaste först Undvik läs mer och klicka här. Använd istället ord som säger något om innehållet som länken leder till. Till exempel kan rubriken för den som sida som länken leder till användas om den är informativ och tydlig. Använd samma länktext för alla länkar som leder till samma sida. Använd till exempel Socialstyrelsen som länktext istället för Länkar ska aldrig användas i löpande text, utan samlas under textstycket som de hör samman med. Länkar som inte är direkt kopplade till texten, eller som är av mer allmän karaktär, listas i block.

9 (13) Exempel. Så här anges länkar till webbsidor efter ett textstycke. Exempel. Så här anges dokumentlänkar efter textstycken. Alla länkar ska öppnas i samma fönster, oavsett om de leder till ett dokument eller till en webbsida. Om användaren vill öppna i nytt fönster eller en ny flik används webbläsarens funktioner för det. Tänk på att begränsa det totala antalet länkar. Ta bara med länkar som du vet att användaren har direkt nytta av. Block Innehållet på webbsidan kan kompletteras med innehåll i block. Vi använder oss framförallt av två typer av block: Textblock, som har en med fritextdel där till exempel länkar kan skapas. Puffblock med plats för rubrik, bild/ikon och pufftext. Textblock Länkar till webbsidor och/eller dokument som inte är direkt associerade med ett stycke i texten kan placeras i ett textblock. Rubriker och länktexter ska då följa riktlinjerna i det här dokumentet. För avdelningssidor och mottagningssidor kan brödtextdelen kompletteras med textblock med följande rubriker och i följande ordning: 1. E-tjänster (aktiveras automatiskt om verksamheten har e-tjänster). 2. Patientinformation. Länkar till patientinformation på 1177.se och eventuella dokument med patientinformation.

10 (13) 3. Patientföreningar. Länkar till patientföreningar som är relevanta för verksamhetens patienter. 4. Mer information. Länkar till övriga källor som är relevanta för patienten. Antalet länkar av den här typen bör vara begränsat till de två-tre viktigaste. Puffblock I vissa fall används puffblock för att lyfta fram ett innehåll och skapa ett sätt att navigera sig till det. Puffblock används bara på nivå 1 och 2 på webbplatsen. Dokument Det finns två sätt att använda och publicera dokument via Epi CMS eller via Alfresco. Vad som är passar bäst beror på hur länge dokumentet ska vara tillgängligt och om det ska kunna länkas upp från mer än en webbsida. Ibland är det mer lämpligt att ge information på en webbsida. Då behöver inget dokument laddas ned och öppnas med en app i mobilen eller på datorn. Dokumentnamn Du ska alltid använda beskrivande filnamn [9]. Namnet ska säga något om vad filen innehåller. Filnamnet bör däremot inte innehålla specialtecken eller å, ä, ö. Undvik också att blanda stora och små bokstäver. Använd - istället för mellanslag eller _. Exempel. Filnamn: kvartalsrapport-for-sodra-alvsborgs-sjukhus-2016.pdf. Dokumentformat Dokument ska publiceras i PDF-format (PDF/A) i första hand för att det ska vara enkelt att ta del av innehållet och för att minimera beroendet av appar som kräver licens. Ladda upp och publicera Dokument som bara ska länkas upp på en webbsida eller i ett block laddas upp till katalogen för den aktuella sidan eller det aktuella blocket i Epi CMS. I de fall man vill kunna länka till ett dokument från flera webbsidor bör det istället publiceras via samarbetsytan SÄS webbdokument i Alfresco. Där finns ett dokumentbibliotek med en mappstruktur för varje klinik, för processer och för staber. Skapa vid behov en mapp för din enhet, avdelning eller mottagning i klinikens/stabens mapp. Du kan metamärka dokument i Alfresco och göra det lättare att hitta dem via webbplatsens sökfunktion. För att kunna ladda upp och publicera dokument till SÄS webbdokument behöver du ansöka om medlemskap i samarbetsgruppen via informationsenhetens webbsupport, webb.sas@vgregion.se. Hjälpmaterialet för Alfresco ger instruktioner kring hur du laddar upp och publicerar dokument [11].

11 (13) Dokumentlänkar Länkar till dokument ska vara tydliga och informativa, precis som filnamn och länkar till webbsidor. Dokumentlänkar öppnas alltid i samma fönster. Av tillgänglighetsskäl ska dokumenttypen också alltid anges inom parenteser i klartext efter dokumentlänkens namn, till exempel Mitt dokument (pdf). Vissa hjälpmedel läser upp länken och användaren får bara information om det som står i text. Om dokumentfilen är större än 1 megabyte ska också filstorleken anges, till exempel Mitt dokument (pdf, 1 mb). Exempel. Dokumentlänk efter ett textstycke. Sökmotoroptimering Att använda sökmotorer, som till exempel Google och Bing, är ett vanligt sätt att söka efter innehåll på webben. För att dina webbsidor ska bli lättare att hitta och hamna högre upp i sökmotorers sökresultat finns det några saker att tänka på, till exempel när det gäller sidans innehåll, rubriker och beskrivning. Detta kallas sökmotoroptimering. I rutinen Sökmotoroptimering på SÄS webbplatser [10] får du tips och anvisningar för sökmotoroptimering av dina webbsidor. Övriga riktlinjer Tabeller Du får bara använda tabeller för att presentera strukturerad data, inte för att skapa kontaktsidor eller layouteffekter. Tänk på att testa i mobilt läge innan du publicerar en sida med tabeller. Enkel adress Ibland finns det behov av att skapa en enkel (kortare) adress till webbsidan, till exempel för marknadsföring av sidan. När en enkel adress skapas, ange först snedstreck och därefter namnet på sidan, t.ex. /vardhygien. Hela den enkla adressen till sidan blir då Färger Innehåll på webbsidor ska följa den övergripande stilmallen när det gäller färg på text och bakgrund [7].

12 (13) Håll innehållet aktuellt Allt innehåll måste uppdateras minst en gång om året. Se till att ha en plan för att underhålla ditt innehåll på den externa webbplatsen. Gör då en revision och gallra eller uppdatera ditt innehåll. Till din hjälp finns också en städfunktion för alla externa webbplatser i VGR. Den kommer att skicka påminnelser för sidor som inte har uppdaterats det senaste året. Efter tre påminnelser arkiveras ditt innehåll och så småningom raderas det. Rätt skribent Se till att ange rätt skribent på varje webbsida, så att det är lätt att komma i kontakt med ansvarig för innehållet. Om du lämnar ditt uppdrag som webbredaktör, se till att ändra skribentinformationen. Uppföljning Alla webbredaktörer har en viktig roll att medverka aktivt för att uppfylla de krav som ställs. en har befogenhet att göra förändringar på webbplatsen och på webbsidor vid avvikelser från regelverket och riktlinjerna. Dokumentinformation För innehållet svarar Andreas Milkewitz, webbutvecklare, kommunikationsstaben, SÄS Kerstin Holm, informatör, kommunikationsstaben, SÄS Remissinstanser Urban Wigert, kommunikationschef, kommunikationsstaben, SÄS Fastställt av Urban Wigert, kommunikationschef, kommunikationsstaben, SÄS Nyckelord internet, webbsidor, publicering, patientinformation, mina vårdkontakter, gallring, manual

13 (13) Referensförteckning 1. Strategi för Västra Götalandsregionens externa kommunikation 2. Strategiplan - SÄS mitt sjukhus 3. Västra Götalandsregionens vision - Det goda livet 4. Riktlinjer för tillgänglig information och kommunikation 5. Prestandabudget och mätbar webbkvalitet för 6. Webbhandboken för Västra Götalandsregionens webbplatser 7. Visuell profil för Västra Götalandsregionen 8. Riktlinje Fotografering vid 9. Vägledning för webbutveckling, Post- och telestyrelsen. 10. Sökmotoroptimering på SÄS webbplatser 11. Hjälpmaterial för Alfresco i VGR Länkförteckning Västra Götalandsregionens styrdokument Strategiplan - SÄS mitt sjukhus Västra Götalandsregionens vision - Det goda livet Riktlinjer för tillgänglig information och kommunikation Prestandabudget och mätbar webbkvalitet för Webbhandboken för Västra Götalandsregionens webbplatser Visuell profil för Västra götalandsregionen Fotografering vid Vägledning för webbutveckling Sökmotoroptimering på SÄS webbplatser Hjälpmaterial för Alfresco i VGR

Webb - regelverk för SÄS interna webbplats

Webb - regelverk för SÄS interna webbplats 2018-12-18 11918 1 (17) Sammanfattning Regelverket för SÄS interna webbplats styr hur innehåll på intranätet ska presenteras när det gäller struktur, sidlayout, navigering, dokument, länkar, bilder, färger

Läs mer

Manual för att publicera på Samarbetsportalen

Manual för att publicera på Samarbetsportalen Manual för att publicera på Samarbetsportalen Ansvar och innehåll I rollen som webbredaktör ansvarar du för att: informationen från din verksamhet är uppdaterad och korrekt, dvs att sidorna granskas med

Läs mer

Lathund för att publicera dokument i EPI-server

Lathund för att publicera dokument i EPI-server Lathund för att publicera dokument i EPI-server INNEHÅLL 1 Alfresco... 2 2 Här hittar du Alfresco:... 2 3 Din anslagstavla... 2 4 Ladda upp dokument... 3 5 Välj rätt publiceringslänk... 3 6 Lägg in en

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Denna rutin gäller för Denna rutin gäller för samtliga verksamheter inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Denna rutin gäller för Denna rutin gäller för samtliga verksamheter inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13006 su/adm 2017-12-01 4 Innehållsansvarig: Linda Kullenberg, IT-strateg, Kommunikationsavdelning (linku2) Godkänd av: Lars Rydhede, Personaldirektör,

Läs mer

TILLGÄNGLIGHET PÅ WEBBEN KOMMUNIKATIONSENHETEN

TILLGÄNGLIGHET PÅ WEBBEN KOMMUNIKATIONSENHETEN TILLGÄNGLIGHET PÅ WEBBEN KOMMUNIKATIONSENHETEN 2016-04-08 Vad är tillgänglighet? Tillgänglighet på webben handlar i grunden om att alla ska kunna tillgodogöra sig innehållet på en webbplats. En tillgänglig

Läs mer

Byalag.se Administrationsmanual

Byalag.se Administrationsmanual Byalag.se Administrationsmanual Snabbmeny: Återgå till huvudmenyn - Ladda hem Manual Skriv ut denna sida Inledning Du läser nu ett kompendie på hur man uppdaterar www.byalag.se på ett enkelt och smidigt

Läs mer

Att skriva för webbplatsen. Stöd för webbredaktörer

Att skriva för webbplatsen. Stöd för webbredaktörer Att skriva för webbplatsen Stöd för webbredaktörer Innehåll Riktlinjer för högskolans webbplats... 3 Webbplatsen ska göra det den gör bäst... Fel! Bokmärket är inte definierat. Användarens behov styr hur

Läs mer

ReKo Sjuhärads webbplats -

ReKo Sjuhärads webbplats - 2010-0-01 1 (5) Inledning Beskrivningen av webbplatsens olika delar samt de viktigaste funktionerna och länkarna inom respektive del, är tänkt att fungera som en introduktion för att snabbt få en inblick

Läs mer

MANUAL FÖR WEBBEN. Så publicerar du aktiviteter och redigerar din föreningssida på hemslojden.org. Version 2.0 januari 2018

MANUAL FÖR WEBBEN. Så publicerar du aktiviteter och redigerar din föreningssida på hemslojden.org. Version 2.0 januari 2018 MANUAL FÖR WEBBEN Så publicerar du aktiviteter och redigerar din föreningssida på hemslojden.org. Version 2.0 januari 2018 1 Så kommer du igång Här finns manualen och nedladdningsbara bakgrundsbilder.

Läs mer

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad:

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad: Diabetes.se CMS guide för föreningar Senast uppdaterad: 2016 11 28 Innehåll Inledning... 3 Frågor... 3 Logga in... 4 Om Föreningens sidor... 6 Skapa ny sida... 7 Redigera en sida/lägg till information

Läs mer

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben Ellibot 1.0 Interaktivmedia Content Management System Publicera för webben Innehåll Logga in 3 Skapa en ny webbsida 4 o Publicering 5 o Information 5 o Standardfiler 6 o Innehåll 7 Hur man skapar en länk

Läs mer

LATHUND Episerver. Skapa ny sida, bifoga och ladda upp filer

LATHUND Episerver. Skapa ny sida, bifoga och ladda upp filer 1 LATHUND Episerver Skapa ny sida, bifoga och ladda upp filer 2010-09-08 Rev 2011-06-14 Avs intranät och ext pktlösning 2 Logga in För att kunna komma åt din webbplats och redigeringsgränssnittet måste

Läs mer

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011.

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Syfte Detta dokument tar upp grundläggande funktioner i Argonova Systems CMS i syfte att förbereda och stödja användaren, vid sidan av och inför

Läs mer

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor Hemsida Lathund för medlemsföreningar 2016-12-07 Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan Varje medlemsförening har en egen sektion på scuf.se Styrelsen kan redigera sin medlemsförenings sidor, skriva

Läs mer

Villaägarna. Redaktörsmanual för Samfälligheter

Villaägarna. Redaktörsmanual för Samfälligheter Villaägarna Redaktörsmanual för Samfälligheter Grundstruktur för Samfälligheter... 3 Behörigheter... 3 Hitta din förenings webbplats... 4 Redigera sidor... 5 Samfällighet... 7 Övre delen... 8 Undre delen...

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Inloggning...3 Navigering... 4 Navigering 1. Globala menyn...5 Navigering 2. Verktygsfältet...5 Navigering 3. Navigeringsfönster...6 Navigering 4. Innehållsområdet...6 Navigering 5.

Läs mer

Snabbguide till EpiServer 6. Begrepp

Snabbguide till EpiServer 6. Begrepp Snabbguide till EpiServer 6 Svensk innebandy har en gemensam webbplattform som heter EpiServer 6. För att få en så effektiv och bra webbplats som möjligt krävs en insats av Dig som redaktör i form av arbetssätt

Läs mer

Redigera forskarprofil i EpiServer

Redigera forskarprofil i EpiServer Redigera forskarprofil i EpiServer Innehåll Logga in... 2 Navigera... 3 Favoriter... 3 Redigera innehåll på sidan... 4 Namn... 4 Signatur... 4 Är forskarstuderande... 4 Mina doktorander... 4 Visa mina

Läs mer

Lathund för redaktörer. Lokala webbplatser Sacoföreningar, Sacoråd och Akademikerföreningar

Lathund för redaktörer. Lokala webbplatser Sacoföreningar, Sacoråd och Akademikerföreningar 2014-11-17 Lathund för redaktörer Lokala webbplatser Sacoföreningar, Sacoråd och Akademikerföreningar Åsa Widert Schoug Saco Box 2206 103 15 Stockholm Besök: Lilla Nygatan 14 Tel växel: 08-613 48 00 Fax:

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110308. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110308. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Guide för att skapa & ändra Sidor och Statiska block - Speedcom E-Handel

Guide för att skapa & ändra Sidor och Statiska block - Speedcom E-Handel Guide för att skapa & ändra Sidor och Statiska block - Speedcom E-Handel * Zooma dokumentet (150%) så ser du skärmdumparna bättre. De flesta texter som du kan ändra ligger i statiska block så vi börjar

Läs mer

Handbok för webbredaktörer

Handbok för webbredaktörer Handbok för webbredaktörer 2016-10-19 Kommunstyrelseförvaltningen Ellen Åhlander 2016-08-29 Innehåll 1 Bestäm målgrupper och syfte för webbtexten 5 2 Klarspråk och språkregler 6 2.1 Skriv det viktigaste

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag Utbildningen ingår i projektet Helikoopter vilket är ett kompetensutvecklingsprojekt som finansieras av Europeiska socialfonden och genomförs i Coompanion Norr och Västerbottens

Läs mer

Riktlinjer för skol- och barnomsorgsförvaltningens webbplatser

Riktlinjer för skol- och barnomsorgsförvaltningens webbplatser Riktlinjer för skol- och barnomsorgsförvaltningens webbplatser Syftet med webbplatserna är att marknadsföra de kommunala förskolorna och skolorna. Webbplatserna ska också fungera som en informationskanal

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

Vårdplatsbrist - kommunikationsplan vid extraordinär platsbrist vid SÄS

Vårdplatsbrist - kommunikationsplan vid extraordinär platsbrist vid SÄS 2018-06-25 37956 1 (8) Vårdplatsbrist - kommunikationsplan vid extraordinär platsbrist vid SÄS Sammanfattning Kommunikationsplanen är ett stöd i kommunikationen kring sjukhusets information i ett kritiskt

Läs mer

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden Infobank kvickguide Kom i gång med Infobank Välkommen till SKL Kommentus webbaserad tjänst Infobank Arbetsrätten. Denna snabbguide ger dig en kort introduktion som användare av Infobank, så att du snabbt

Läs mer

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Sidan 2 - Logga in Sidan 3 - Uppbyggnad av en sida Sidan 4 - Infoga länk Sidan 5 - Infoga bilaga Sidan 6 - Infoga bild Sidan 7-8 Vad betyder knapparna

Läs mer

Länkar till Episever Production (prod)

Länkar till Episever Production (prod) Lathund för publicering på rodakorset.se För dig som är avdelnings-eller enhetsredaktör och publicerar innehåll på rodakorset.se. Med innehåll menar vi här text, bild, video (uppladdad på youtube) och

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Detta dokument presenterar publiceringsverktyget EPiServer CMS. Exempelvis grundläggande funktioner och navigering.

Detta dokument presenterar publiceringsverktyget EPiServer CMS. Exempelvis grundläggande funktioner och navigering. Lär känna EPiserver Detta dokument presenterar publiceringsverktyget EPiServer CMS. Exempelvis grundläggande funktioner och navigering. EPiServer CMS EPiServer CMS är en plattform för innehållshantering

Läs mer

1. Polopoly och webbpublicering på SU

1. Polopoly och webbpublicering på SU 1. Polopoly och webbpublicering på SU Den här guiden är en introduktion till webbpubliceringssystemet Polopoly 9.16 för dig som ska arbeta som webbredaktör vid Stockholms universitet. Här går vi igenom

Läs mer

Nya funktioner i EPI6 Bilder hantering för nyheter

Nya funktioner i EPI6 Bilder hantering för nyheter Nyheter i EPI6 Nya grunden för SMC:s hemsida heter EPI6, vilket står för version 6. Vi hade tidigare version 4. Detta var ett för stort versionsbyte för att enkelt migrera över alla sidor. Därför flyttas

Läs mer

Välkomna till. Utbildning i Episerver 9 för Handboksredaktörer och Handboksansvariga

Välkomna till. Utbildning i Episerver 9 för Handboksredaktörer och Handboksansvariga Välkomna till Utbildning i Episerver 9 för Handboksredaktörer och Handboksansvariga Komma igång Öppna din webbläsare och ange URL:en: http://beta.kristianstad.se/epis erver/ Skapa favoritlänk i IE Logga

Läs mer

Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter.

Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter. Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter. När du är inloggad: 1. Klicka på plustecknet vid ditt ämne i innehållsträdet till vänster. Då fälls alla

Läs mer

Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning

Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning Inställningar och visningssätt i CMS7.5, på sunne.se Sida 1 av 8 Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning Hjälp finns i den globala menyn... 1 Formulärredigering...

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

Webbhandboken säkerställer 3 Vision och mål för sundbyberg.se... 3 Prioriterade målgrupper... 3

Webbhandboken säkerställer 3 Vision och mål för sundbyberg.se... 3 Prioriterade målgrupper... 3 KOMMUNIKATIONSAVDELNINGEN 2012-05-28 Innehåll Webbhandboken säkerställer 3 Vision och mål för sundbyberg.se... 3 Prioriterade målgrupper... 3 Redaktionella riktlinjer 4 Webbplatsens uppbyggnad... 4 Startsida

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Sovra i materialet. Vad är viktigt? Vad kan tas bort? Korta ner långa texter.

Sovra i materialet. Vad är viktigt? Vad kan tas bort? Korta ner långa texter. Sid 1 (6) Skriva för webb Att skriva för webben handlar om att skriva kort och enkelt för att fånga läsaren. Relevant innehåll Fundera över vad läsaren vill veta. Skriv för målgruppen. Sovra i materialet.

Läs mer

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx 1. Öppna Word 2007 i 97-2003 2. Vilken Explorer har jag 3. Inloggning med Explorer 8 4. Sökväg till sidan 5. Ha två fönster öppna 6. Stilar 7. Storleksändra 8. Inklistring av text 9. Bilder till startsidan

Läs mer

Webbsidekurs för nybörjare

Webbsidekurs för nybörjare Webbsidekurs för nybörjare Hörselskadades distrikt i Stockholms län (www.distriktet.info) Inledande faktaruta Alla HRF föreningar erbjuds möjligheten att kostnadsfritt publicera information på en egen

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Manual. - För att synas på Hitta och jämför vård / 1177 Vårdguiden

Manual. - För att synas på Hitta och jämför vård / 1177 Vårdguiden Manual - För att synas på Hitta och jämför vård / 77 Vårdguiden 209-07-0 Om manualen Manualen ska vara ett stöd och underlätta för dig som är EK-administratör eller har en liknande roll. Manualen beskriver

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDEN I ÖSTERGÖTLAND. Grafisk manual. och handledning för Samordningsförbunden i Östergötlands hemsida

SAMORDNINGSFÖRBUNDEN I ÖSTERGÖTLAND. Grafisk manual. och handledning för Samordningsförbunden i Östergötlands hemsida SAMORDNINGSFÖRBUNDEN I ÖSTERGÖTLAND Grafisk manual och handledning för Samordningsförbunden i Östergötlands hemsida Uppdaterad nov 2015 Vikten av en grafisk manual Den grafiska profilen är ett snabbt och

Läs mer

En personuppgift är information som kan kopplas till en fysisk person som är i livet. Även kodade uppgifter kan anses vara personuppgifter.

En personuppgift är information som kan kopplas till en fysisk person som är i livet. Även kodade uppgifter kan anses vara personuppgifter. Innehåll Vad finns i lathunden?... 2 Vad är Dataskyddsförordningen (GDPR)?... 2 Dataskyddsförordningen och formulär på webben... 2 Checklista inför skapandet av formulär... 2 Tacksida... 3 Formulärblock...

Läs mer

Manual med övningar för EPiServer

Manual med övningar för EPiServer Manual med övningar för EPiServer Alla punkter nedan markerade med en bokstav är en övningsuppgift att genomföra under dagens utbildningspass. Alla punkter nedan markerade med en siffra är en hänvisning

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN. EPiServer - Lathund. Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08

VÄSTERVIKS KOMMUN. EPiServer - Lathund. Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08 VÄSTERVIKS KOMMUN EPiServer - Lathund Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08 Dokumentet informerar och guidar dig i verktyget för EpiServer 7. Utformad av Beatrice Runesson, kommunstyrelsens förvaltning,

Läs mer

Sitevision för kontorsredaktörer www.arbetsformedlingen.se

Sitevision för kontorsredaktörer www.arbetsformedlingen.se Manual Version 4.5 Sida: 1 av 15 2009-05-15, rev 2015-03-19 Sitevision för kontorsredaktörer www.arbetsformedlingen.se Krista Sani Laine Arbetsförmedlingen Kommunikationsavdelningen Sida: 2 av 15 Innehåll

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Bildhantering

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Bildhantering Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Bildhantering 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Bildhantering 4 Infoga bild 4 Infoga dokument 5 Redigera bilder 7 Anpassa bild själv via bildverktyget 7 Anslagstavlan

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb 1. Gå in via redigeringsadressen: https://projektwebbaradmin.lansstyrelsen.se/miljosamverkanskane 2. Skapa sida Navigera till den del av webbplatsen där

Läs mer

Att publicera innehåll på Pedagogsajten

Att publicera innehåll på Pedagogsajten Att publicera innehåll på Pedagogsajten Innehållsförteckning Introduktion 3 Logga in 3 Panel 3 Din profil 4 Byta lösenord 5 Skapa nytt inlägg 6 Panelinställningar 6 Verktygslådan 7 Skriva text 8 Rubriker

Läs mer

OBS! Lägg till planeringsområde

OBS! Lägg till planeringsområde Planering Fronter 19 har en ny planeringsfunktion som gör det enklare för lärare att organisera sin undervisning. Det är enkelt att lägga till valfritt material, oavsett om det ligger på datorn eller på

Läs mer

Nya sundbyberg.se. Webbkoncept. v1.0, Sundbyberg där staden är som bäst

Nya sundbyberg.se. Webbkoncept. v1.0, Sundbyberg där staden är som bäst Nya sundbyberg.se Webbkoncept v1.0, 2012-04-04 Innehåll 1. Introduktion 2. Webbstrategi 3. Prioriteringar 4. Innehåll startsida 5. Tonalitet 6. Form 7. Interaktivitet och dialog 8. Sociala medier 9. Sökfunktion

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Användning av pdf Vägledningen 24-timmarswebben

Användning av pdf Vägledningen 24-timmarswebben 1 (7) Användning av pdf Version 1.1 Uppdaterad: 2007-07-03 Användning av pdf I den här checklistan får du veta hur du skapar tillgängliga pdf-dokument. Checklistan är ett extramaterial till 1. Använd gärna

Läs mer

Praktiska skrivråd för hassleholm.se

Praktiska skrivråd för hassleholm.se SÅ HÄR SKRIVER VI PÅ WEBBEN 1(6) Datum 2015-04-01 Praktiska skrivråd för hassleholm.se Vi som arbetar med webben har ett ansvar för hur kommunens texter ser ut. Att skriva lättbegripligt klarspråk är att

Läs mer

Internetpolicy Styrdokument för Klevbergets Samfälligheter på Internet

Internetpolicy Styrdokument för Klevbergets Samfälligheter på Internet 2010-04-14 Utgåva 1.0 Internetpolicy Styrdokument för Klevbergets Samfälligheter på Internet Revisionshistorik Utgåva Datum Kommentar 1.0 2010-04-14 Upprättad Klevbergets samfälligheter på Internet Detta

Läs mer

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor Hemsida Lathund för medlemsföreningar 2015 10 13 Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan Varje medlemsförening har en egen sektion på scuf.se Styrelsen kan redigera sin medlemsförenings sidor, skriva

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm Användarhandbok (testsite http://www.pahlm.com/dynapahlm/ Förord DynaPahlm är levererat tillsammans med din webbplats från KM-Företagsutveckling. DynaPahlm är ett Content Management System (CMS), fritt

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Webbsida i Wordpress. Existens på webben och bli sökbar

Webbsida i Wordpress. Existens på webben och bli sökbar Webbsida i Wordpress Existens på webben och bli sökbar Om Susann Rickan Susann Rickan bor i Nora Byggt webbsidor i 16 år Eget företag sedan 2009. Hjälper företag med webb och foto. Tycker om att bygga

Läs mer

Webbstrategi

Webbstrategi Landstingets kansli Informationsavdelningen Sven-Åke Svensson Landstingets ledningsgrupp Webbstrategi 2013-2015 Webbstrategin är Landstingets långsiktiga inriktning för all kommunikation via Internet beskriver

Läs mer

Lathund Office online

Lathund Office online Denna lathund lär dig det du behöver veta för att komma igång med Office online. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar som hjälper dig att komma igång. Introduktion till

Läs mer

Uppdatera din personliga profilsida

Uppdatera din personliga profilsida Uppdatera din personliga profilsida Gå till intranätet och sedan till din profil. Du kan hitta din profil genom att söka på ditt namn och ange att du söker inom Personal. Sedan väljer du din profil (ditt

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Innehåll. Inloggningen. Kort manual för dig som ska jobba med medarbetare som publicerare. Den innehåller lite

Innehåll. Inloggningen. Kort manual för dig som ska jobba med medarbetare som publicerare. Den innehåller lite Innehåll Inloggningen Redigeringsfönstret Egenskaper Redigering av standardsida. Skapa ett nytt block Bildblock Länklista Lnu-Play Lägga till kontaktperson Personallistor Engelsk version. Fakta tips mm

Läs mer

Publicera på Neuro.se MANUAL

Publicera på Neuro.se MANUAL Publicera på Neuro.se MANUAL 3.1 2018-11-22 1 2 www.neuro.se/umbraco Inloggat läge - en översikt 3 Publicera på webben Neuro.se FÖRENINGSSIDORNA INNEHÅLL Sida 1. Förbered text, bild, dokument 5 2. Logga

Läs mer

Användarhandledning för vårdnadshavare 1 (36) Användarhandledning. Procapita Education Vårdnadshavare. Version 3.2 2009-08-17.

Användarhandledning för vårdnadshavare 1 (36) Användarhandledning. Procapita Education Vårdnadshavare. Version 3.2 2009-08-17. Användarhandledning för vårdnadshavare 1 (36) Användarhandledning Procapita Education Vårdnadshavare Version 3.2 2009-08-17 TietoEnator INNEHÅLL 1 PROCAPITA EDUCATION FÖR VÅRDNADSHAVARE... 3 1.1 VÄLKOMMEN!...

Läs mer

Snabbguide för publicering i Drupal för ki.se

Snabbguide för publicering i Drupal för ki.se Senast uppdaterad 2014-04-20 av Webbteamet Version: 1.0 Snabbguide för publicering i Drupal för ki.se Den här snabbguiden tar bara upp de vanligaste momenten i Drupal. Du hittar hela manualen på webben:

Läs mer

206 Finaluppgifter för produktion av webbsidor

206 Finaluppgifter för produktion av webbsidor 206 Finaluppgifter för produktion av webbsidor ALLMÄNT Finaluppgifterna inom produktion av webbsidor innehåller planering och förverkligande av julkalender för tidningen Keskisuomalainens nättjänst, ett

Läs mer

MANUAL 2.0 SKOLWEBBAR. Nacka kommuns. 2012-09-14 Uppdaterad och redigerad av. Skolutvecklarna, Nacka kommunala skolor

MANUAL 2.0 SKOLWEBBAR. Nacka kommuns. 2012-09-14 Uppdaterad och redigerad av. Skolutvecklarna, Nacka kommunala skolor MANUAL 2.0 Nacka kommuns SKOLWEBBAR 2012-09-14 Uppdaterad och redigerad av Skolutvecklarna, Nacka kommunala skolor Innehållsförteckning 1. Logga in... 4 2. Nyheter... 4 2.1 Skapa nyhetssida = skapa nyhet...

Läs mer

Manual för visionutv.net Redigera

Manual för visionutv.net Redigera Manual för visionutv.net Redigera Version 2.0 Visionutveckling 2004 Innehåll: 1 Om Redigera 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Hur Redigera är uppbyggt 3 1.3 Vad är? 4 2 Inloggning 6 3 Nyheter i Redigera 2.0 7 3.1 Funktionsknappar

Läs mer

Manual för externa leverantörer Projektportalen investering

Manual för externa leverantörer Projektportalen investering Manual för externa leverantörer Projektportalen investering Manual för externa leverantörer sida 2 av 14 Innehållsförteckning Introduktion... 3 Välkommen till Projektportalen Investering.... 3 Översikt

Läs mer

Redigera kontaktsidor Sida 1 av 8

Redigera kontaktsidor Sida 1 av 8 Redigera kontaktsidor Sida 1 av 8 Häftet handlar om hur du redigerar de olika kontaktsidorna. Ett särskilt häfte finns för hur du länkar kontaktsidorna till högerspalten. Kontakter, Sunne kommun Kontaktsidorna

Läs mer

Riktlinjer för publicering på www.hoor.se

Riktlinjer för publicering på www.hoor.se Riktlinjer för publicering på www.hoor.se 2008-10-10 1 Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade 2007-10-09 att satsa mer på marknadsföring och förnyelse av hemsidan. För att genomföra detta fick Jan Sohlmér

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

Lägga in och publicera rapporter i rapportserien

Lägga in och publicera rapporter i rapportserien Lägga in och publicera rapporter i rapportserien Se till att du sparat rapportfilen med namnet enligt exemplen nedan. Detta för att rapporterna ska komma i rätt ordning och vara lätta att hitta. OBS -

Läs mer

Manual till publiceringsverktyg

Manual till publiceringsverktyg Manual till publiceringsverktyg Allmänt När man har loggat in hamnar man direkt på översikten över hela webbplatsen. Överst hittar man en meny som alltid ligger med i verktyget. Denna meny innehåller översikten

Läs mer

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn Tillämpad programmering CASE 1: HTML Ditt namn 18 [HTML] Din handledare vill se din skicklighet i att använda HTML-koden. Du ska utveckla en webbplats om ditt intresse, inriktning eller gymnasiearbete.

Läs mer

Svedala Kommuns 1:16 Författningssamling 1(1)

Svedala Kommuns 1:16 Författningssamling 1(1) Svedala Kommuns 1:16 Författningssamling 1(1) Strategi för Svedala kommuns externa webbplats antagen av kommunstyrelsen 2016-05-23, 119 En ny webbplats lanseras i juni 2016 och innehållet i denna strategi

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Manual SiteVision version 5 sidan 1 Manual - Introduktionskurs SiteVision 2019-02-06 Version 5 Innehållsförteckning Logga in 2 Navigering och uppbyggnad 3 Redigera text 6 Om bilder på ale.se 9 Lägga till

Läs mer

Skriva för webb: Klarspråk och jämlik kommunikation. Ht 2016

Skriva för webb: Klarspråk och jämlik kommunikation. Ht 2016 Skriva för webb: Klarspråk och jämlik kommunikation Ht 2016 Klarspråk Språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt. Sveriges språklag (2009:600) Sveriges språklag (2009:600) Svenska

Läs mer

Riktlinjer för Växjö kommuns webbplatser

Riktlinjer för Växjö kommuns webbplatser Riktlinjer för Växjö kommuns webbplatser Innehåll Riktlinjer för Växjö kommuns webbplatser... 1 Inledning... 2 Vision och mål för www.vaxjo.se och bolagens webbplatser... 2 Långsiktiga mål... 2 Kortsiktiga

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Lathund: 24. Redigera ett eventtillfälle i EPiserver Sida 1 av 14. Rev: PA

Lathund: 24. Redigera ett eventtillfälle i EPiserver Sida 1 av 14. Rev: PA Sida 1 av 14 Jag har loggat in som en webbredaktör i Degerfors föreningen. Så här ser det ut när jag loggar in i EPiserver. 1. Klicka först på CMS 2. Sedan klicka på Redigera Sida 2 av 14 3. Nu öppnas

Läs mer

Landstingsadministratör. version 18.01

Landstingsadministratör. version 18.01 Landstingsadministratör version 18.01 Innehåll Innehåll... 2 1177 Vårdguidens e-tjänster... 1 Support... 1 Behörigheter... 2 Skaffa konto... 3 Skaffa konto... 3 Logga in på ditt användarkonto... 4 Logga

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

InfoGlue för lättredaktörer

InfoGlue för lättredaktörer 1 InfoGlue för lättredaktörer Gå till www.publicera.gu.se/enkel-inloggning och klicka på Länk till den enkla inloggningen. Alternativt så finns det en inloggningslänk någonstans på den (institutions-)webbplats

Läs mer

Webbansvarigutbildning i InfoGlue

Webbansvarigutbildning i InfoGlue 2012-06-08 Webbansvarigutbildning i InfoGlue 2012-06-08 Sid 1 Innehåll Uppgift 1: Att redigera personalsidor... 2 Uppgift 2: Lista publikationer... 5 Uppgift 3: Använda HTML i artiklar... 6 Uppgift 4:

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

Tillgänglighetskrav på interaktion och design Dessa krav baseras på WCAG 2.0,

Tillgänglighetskrav på interaktion och design Dessa krav baseras på WCAG 2.0, Tillgänglighetskrav på interaktion och design Dessa krav baseras på WCAG 2.0, http://www.w3.org/tr/wcag20/ UPPDRAGSGIVARE: Malmö stad VÅR REFERENS: Andreas Cederbom 08-555 770 64 andreas.cederbom@funkanu.se

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer