Snabbguide till EpiServer 6. Begrepp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Snabbguide till EpiServer 6. Begrepp"

Transkript

1 Snabbguide till EpiServer 6 Svensk innebandy har en gemensam webbplattform som heter EpiServer 6. För att få en så effektiv och bra webbplats som möjligt krävs en insats av Dig som redaktör i form av arbetssätt och rutiner. Här kommer en snabbguide som rekommenderar hur Du ska arbeta för att få en så bra och korrekt webbplats som möjligt. Guiden innehåller dels grundläggande funktionalitet i EpiServer 6, men också rekommenderat arbetssätt för innebandy. Begrepp Editor Editorn är den ruta där du skriver text när du till exempel skapar en nyhetsartikel eller en vanlig webbsida. Tips: När du för muspilen över ikonerna visas en text som förklarar vad knappen har för funktion.

2 Nyheter och nyhetsartiklar Struktur För att få en bra struktur på dina nyheter är det viktigt att bygga upp en korrekt mappstruktur. Rekommenderat är att göra på följande sätt: Skapa en artikelsida som heter Nyhetsartiklar. Så skapar du en artikelsida: Högerklicka på din startsida och välj SKAPA NY Välj [SIBF] Vanlig webbsida Döp sidan till Nyhetsartiklar Under artikelsidan Nyhetsartiklar skapar du sedan två [SIBF] Vanlig webbsida (Nyheter och Arkiv). Dessa mappar ska användas för nyheter samt arkiverade nyheter. Du skapar mapparna Nyheter och Arkiv genom att högerklicka på artikelsidan Nyhetsartiklar och SKAPA NY. Under artikelsidan Nyheter skapar du sedan nyhetslistor efter kategorier. Det kan vara kategorier som nyheter, utbildning, elit etc. Så skapar du en nyhetslista: Högerklicka på din artikelsida Nyheter och välj SKAPA NY Välj [SIBF] Lista nyheter Döp din nyhetslista till exempelvis Allmänna nyheter Klicka på fliken sidlistning Klicka på [ ] efter Lista nyheter ifrån Välj Den aktuella sidan Välj Spara och publicera

3 Tips: Genom att dela upp dina nyheter i olika kategorier är det enklare att sortera och du kan också skapa nyhetslistor på nyheter inom en specifik kategori. Du kan också skapa en nyhetslista som listar nyheter från alla kategorierna. Skapa Nyheter I dina nyhetslistor skapar du sedan dina nyheter. Så skapar du en nyhet: Högerklicka på nyhetslistan Skriv din artikel och tryck spara och publicera Funktioner för att skapa en attraktiv nyhet Puff-text: Ingress som syns i nyhetslistan om du aktiverar funktionen visa ingress. Ingressbild: Här kan du aktivera en bild som syns i nyhetslistan om du aktiverar visa ingressbild. Kontaktperson: Här kan du lägga in en kontaktperson med namn och om kontaktpersonen är annan än författaren till artikeln. Automatisk arkivering av nyheter Nyhetsartiklar ska arkiveras automatiskt. På varje nyhetsartikel sätts ett sluta publicera -datum, och vid det datumet arkiveras nyheten till en utpekad arkivmapp. Automatisk arkivering är viktig eftersom det inte är rekommenderat att ha mer än 250 nyheter i en och samma mapp. Så gör du en automatisk arkivering: Markera din [SIBF] Vanlig webbsida som heter Arkiv, högerklicka och välj SKAPA NY Skapa en [SIBF] Lista nyheter som exempelvis heter Markera den nyhetslista därifrån nyheterna ska arkiveras, exempelvis huvudnyheter. Klicka på Redigera. Klicka på fliken Avancerad information. Vid arkivera till sida klickar du på [ ] och väljer din arkivmappen Spara och publicera När sluta publicera -datum går ut arkiveras nyheten automatiskt till arkivmappen. OBS: Du måste göra inställningarna för automatisk arkivering innan du skapar nyheter i nyhetsmappen. Alla nyheter som skapas innan du aktiverar automatisk arkivering måste arkiveras manuellt.

4 Bildhantering Att ladda bilder på webben tar lång tid. Tänk därför på att komprimera bilderna så mycket som möjligt innan de laddas upp i EpiServer. Du kan inte ladda upp bilder som är större än 5 MB men en vanlig bild ska inte behöva vara större än 100 kb. Beskär bilderna i rätt storlek INNAN de laddas upp i EpiServer. Spara bilderna i webbformat INNAN de laddas upp i EpiServer. Att beskära och spara bilderna innan de laddas upp i EpiServer gör att EpiServer inte behöver hantera stora bilder vilket gör att de laddas snabbare på webben. Den sista redigeringen av bilden kan sedan göras i EpiServers bildhantering, det vill säga ge bilden rätt mått, beskära det sista etc., men ju mer som är gjort innan bilden laddas upp, desto mindre belastas systemet. Tips Beskär bilder innan de laddas upp i EpiServer Spara om bilderna i webbformat innan de laddas upp i EpiServer Efter att ha redigerat bilder i EpiServer, spara över originalbilden, spara inte en ny kopia (detta för att inte ha bilder som inte används i filarkivet) Ha som rutin att varje månad ta bort gamla bilder som inte används Så lägger du in en bild i en nyhet eller på en artikelsida När du skriver din nyhet kan du lägga till en bild. Så här gör du: Placera markören i editorn där du vill ha din bild Klicka på bildsymbolen ( ) En ruta som heter Infoga/redigera bild kommer upp Klicka på ( ) för att ladda upp en ny bild eller välj en befintlig bild Tryck på OK.

5 Beskär, omforma och ändra storlek på bild Klicka på ( ) för att redigera bilden. Redigera din bild (beskära, rotera, ändra storlek). När du är nöjd med din bild klickar du på OK. Tips: Vill du redigera bilden i efterhand så klicka på bilden och tryck sedan på bildredigeraren ( ). Composer Composer är ett verktyg för att bygga attraktiva start- och undersidor med olika funktioner. Högerklicka och skapa en ny [SIBF] Composer-sida eller [SIBF] Startsida undersektion. [SIBF] Startsida undersektion kan vara en egen sektion under den ordinarie hemsidan med egna inställningar, färger och bakgrunder m.m.

6 Verktygslådan Klicka på flikarna Redigera och därefter Composer. I verktygslådan kan du välja mellan Innehållsblock, Layoutblock, Globala block och urklipp. Det finns fyra innehållsblock att välja mellan: Artikel, där du skriver text och lägga in bilder Sidlistan, där du listar nyheter från hemsidan You Tube, där du visar klipp från You Tube RSS-flöde, där du listar nyheter från valfria nyhetssajter. Det finns även ett layoutblock som delar upp sidan i två lika stora spalter (50-50%).

7 Under Globala block kan du montera in nationella innehållsblock som hämtar innehållet automatisk från ursprungskällan. OBS! För att se de globala blocken kan du behöva välja Alla språk. Klicka på menyvalet till höger om rubriken Globalt block. Montera blocken Montera ett innehålls- eller layoutblock genom att dra blocket från Verktygslådan till Composer-sidan. Placera blocket där du önskar. Behöver du flytta på något block markerar du blocket och flyttar det till den nya placeringen. Redigera ett block Klicka på den färgade fliken och välj Redigera.

8 Artikel Artikelsidan är som en vanlig webbsida där du kan lägga in texter och bilder. Sidlistning Sidlistningen visar nyheter som du skapat i en annan mapp i strukturen. Ex allmänna nyheter. Välj varifrån nyheterna ska hämtas. Välj hur många nyheter som ska visas och hur många som ska större rubrikstorlek. Du kan även välja om datum/tid och ingresstexten ska visas. Har du arkiverade nyheter väljer du även vart dessa ligger.

9 RSS-lista En RSS-lista är en lista över nyheter som uppdateras automatiskt med de senast inlagda nyheterna. RSS-listan är inte bunden vid EpiServer utan kan användas av vem som helst. Så skapar du en RSS-lista: Skapa en sidtyp [SIBF] Egen RSS Ge RSS:en ett namn Hämta listning från, tryck [ ] och välj ut den mapp därifrån nyheter eller kalenderhändelser ska hämtas ifrån. RSS-listningen tar även med nyheter och kalenderevents i undermappar. Spara och publicera Tips: Vill Du att distriktets nyheter, eller en viss kategori av nyheter, ska visas på en annan sida (till exempel en förenings hemsida) kan de få dina nyheter via RSS. Precis som Du kan generera en nyhetslista så kan Du också plocka in en nyhetslista från en annan sida som har RSS-stöd. RSS känns igen av symbolen. Så hämtar du in ett RSS-flöde: Skapa en [SIBF] Hämta RSS Ge nyhetslistan ett namn Rubrik för RSS-källa, ange rubrik för din RSS Sökväg till RSS-källa, klistra in länken från den RSS-källa som du vill hämta in. Spara och publicera Globalt delat innehåll Globalt delat innehåll innebär att faktauppgifter kan skrivas in på ett ställe och ändras uppgifterna så räcker det att ändra på ett ställe för att uppgiften ska ändras på hela webbplatsen. För att enkelt kunna sortera ut ditt globalt delade innehåll rekommenderas att du skapar en artikelsida som heter Globalt Delat Innehåll. Där under kan du skapa olika artikelsidor med information som Du vill ska synas på flera sidor på din webbplats. Du kan dela: Text Bilder Länkar Så lägger du till globalt delat innehåll på en sida: Ställ markören i editorn där du vill ha in ditt delade innehåll

10 Klicka på ikonen i verktygsfältet. Välj plugin Sidegenskaper Sida att visa data ifrån, klicka [ ] och välj den sida som du vill hämta innehåll ifrån. Egenskap att hämta data ifrån, under Sidtypsegenskaper välj Brödtext. Då hämtas information från editorn i den utvalda artikeln. Tryck OK Spara och publicera Nu visas informationen i artikeln. När du går in och redigerar artikeln som ligger under Globalt Delat Innehåll-mappen så uppdateras informationen på alla ställen som hämtar den informationen. Tips: Kontaktuppgifter är ett bra exempel som kan användas som globalt delat innehåll. Det betyder att Du bara behöver uppdatera kontaktuppgifterna på ett ställe och att det automatiskt ändras på alla andra sidor. Tips: Du kan hämta andra saker än texten från editorn. Under Egenskap att hämta data ifrån kan du testa att hämta annan information. I Composers Verktygslåda finnas det ett block som heter [Globala block] där viktig information läggs in centralt. Därifrån kan distrikt hämta relevant information och lägga

11 på sina sidor, och när informationen uppdateras från centralt håll så uppdateras det också på distriktets hemsida. Excel-filer och tabeller När du klistrar in tabeller från Excel får cellerna vanligtvis ingen färg på ramarna. Det löser du genom att markera alla celler på samma gång. Klicka därefter på tabellredigeraren i verktygsfältet (se blå ring ovan). Välj flik Avancerat och klicka på Ramfärg. Välj Palett eller väljare. Välj färg och klikcka på Applicera.

12 Lär dig mer läs Redaktörshandboken på nätet! För fler funktioner och beskrivningar av funktionalitet i EpiServer 6 rekommenderas den officiella redaktörshandboken. Länk: Server%20CMS%206.0/Editors%20Manual%20EPiServer%20CMS%206.0%20Rev%2 0C%20(Swedish)_LowRes.pdf

Snabbguide till EpiServer CMS 5. Globalt delat innehåll. Vad är globalt delat innehåll?

Snabbguide till EpiServer CMS 5. Globalt delat innehåll. Vad är globalt delat innehåll? Snabbguide till EpiServer CMS 5 Globalt delat innehåll Vad är globalt delat innehåll? Globalt delat innehåll innebär att samma information kan visas på olika ställen på webbplatsen. När du ändrar i informationen

Läs mer

Kom i gång med EpiServer

Kom i gång med EpiServer Kom i gång med EpiServer 25 januari 2013 EpiServer för redaktörer Innehåll Innehåll... 2 Riktlinjer för skol- och barnomsorgsförvaltningens webbplatser... 4 Kom igång med EPiServer... 8 Logga in... 8 Mina

Läs mer

IdrottOnline Klubb Hemsidan. Arbeta med föreningens hemsida

IdrottOnline Klubb Hemsidan. Arbeta med föreningens hemsida Arbeta med föreningens hemsida Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet, RF. Webbplatsen baseras på webbpubliceringsverktyget

Läs mer

Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO

Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO Välkommen till din nya sida! Det här materialet är till för att ge en snabb genomgång av din nya sida och de olika funktionerna så att du snabbt kan komma igång och arbeta

Läs mer

Redaktörsutbildning EpiServer Lathund

Redaktörsutbildning EpiServer Lathund Redaktörsutbildning EpiServer Lathund Detta dokument är en lathund till redaktörsutbildning för EpiServer, det publiceringsverktyg som används av Hudiksvalls kommun. Postadress: 824 80 Hudiksvall Besöksadress:

Läs mer

Föreningens hemsida. Uppdaterad 2012-10-11

Föreningens hemsida. Uppdaterad 2012-10-11 Föreningens hemsida Uppdaterad 2012-10-11 Innehållsförteckning Inledning...3 Uppbyggnad...4 Logga in NYTT!...4 Växla mellan organisationer i inloggat läge NYTT!...4 ImageVault...5 Föreningsinfo-fliken...9

Läs mer

REDAKTÖRSMANUAL. Användarhandbok Redigering av brf-hemsidor

REDAKTÖRSMANUAL. Användarhandbok Redigering av brf-hemsidor REDAKTÖRSMANUAL Användarhandbok Redigering av brf-hemsidor Version 1.0 2015-01-08 2 (37) Innehållsförteckning Redaktörsmanual... 1 1. Inledning... 5 1.1 Begreppsförklaring... 5 1.2 Sidtyper... 6 1.2.1

Läs mer

Arbeta med föreningens hemsida IdrottOnline Klubb Hemsidan

Arbeta med föreningens hemsida IdrottOnline Klubb Hemsidan Uppdaterad 2012-04-18 Arbeta med föreningens hemsida IdrottOnline Klubb Hemsidan Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet,

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN. EPiServer - Lathund. Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08

VÄSTERVIKS KOMMUN. EPiServer - Lathund. Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08 VÄSTERVIKS KOMMUN EPiServer - Lathund Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08 Dokumentet informerar och guidar dig i verktyget för EpiServer 7. Utformad av Beatrice Runesson, kommunstyrelsens förvaltning,

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

Frontpage 2002/XP (2)

Frontpage 2002/XP (2) Frontpage 2002/XP Frontpage 2002 eller Frontpage XP som det också kallas är ett hemsideprogram där du inte behöver kunna koda som annars är fallet om man gör en hemsida. Att snabbt, enkelt och snyggt kunna

Läs mer

Kom igång och redigera din hemsida!

Kom igång och redigera din hemsida! Kom igång och redigera din hemsida Smelink WEB l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Senast uppdaterad: 120918 Del 1 Logga in Välkommen att ta del av vårt uppdateringsverktyg,

Läs mer

Uppdaterad 2014-03-18. Lathund hemsida

Uppdaterad 2014-03-18. Lathund hemsida Uppdaterad 2014-03-18 Lathund hemsida Innehållsförteckning Inledning 4 Hemsida 5 Rätt behörighet och roll 5-6 Sidtypsbeskrivning 6 Redigerarläge 7 Vanliga fel 7 Strukturträdet 8 Redigera innehåll på en

Läs mer

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Detta dokument skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Dokumentet får spridas fritt i

Läs mer

Uppdaterad 2014-05-07. Lathund hemsida

Uppdaterad 2014-05-07. Lathund hemsida Uppdaterad 2014-05-07 Lathund hemsida Innehållsförteckning Inledning 4 Hemsida 5 Rätt behörighet och roll 5-6 Sidtypsbeskrivning 6 Redigerarläge 7 Vanliga fel 7 Strukturträdet 8 Redigera innehåll på en

Läs mer

Copyright EPiServer AB

Copyright EPiServer AB Innehållsförteckning 3 Innehållsförteckning OM DEN HÄR DOKUMENTATIONEN 6 FÅ ÅTKOMST TILL HJÄLPSYSTEMET I EPISERVER 6 FÖRVÄNTAD KUNSKAP 6 REFERENSER 6 ONLINEANVÄNDARNÄTVERK PÅ EPISERVER WORLD 6 COPYRIGHTMEDDELANDE

Läs mer

INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 MEDIEARKIVET...

INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 MEDIEARKIVET... Camelonta CMS Handledning för redaktörer Innehållsförteckning INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 TA BORT EN SIDA... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 FORMATERA

Läs mer

Webbansvarigutbildning i InfoGlue

Webbansvarigutbildning i InfoGlue 2012-06-08 Webbansvarigutbildning i InfoGlue 2012-06-08 Sid 1 Innehåll Uppgift 1: Att redigera personalsidor... 2 Uppgift 2: Lista publikationer... 5 Uppgift 3: Använda HTML i artiklar... 6 Uppgift 4:

Läs mer

WebPublish. Faktaproduktion och formgivning i ett för smidigt arbete och ett lyckat resultat. www.artologik.com

WebPublish. Faktaproduktion och formgivning i ett för smidigt arbete och ett lyckat resultat. www.artologik.com WebPublish Faktaproduktion och formgivning i ett för smidigt arbete och ett lyckat resultat WebPublish är ett kraftfullt publiceringsverktyg som anpassas individuellt för varje organisation. Det webbaserade

Läs mer

Skapa en webbplats med Joomla

Skapa en webbplats med Joomla Nils Eriksson, Jonathan Bourque Olivegren och Sven-Åke E klund Skapa en webbplats med Joomla En guide om hur du bygger en webbplats med publiceringsverktyget Joomla Skapa en webbplats med Joomla.SE:s Internetguide,

Läs mer

Föreningens hemsida. Uppdaterad 2012-12-04

Föreningens hemsida. Uppdaterad 2012-12-04 Föreningens hemsida Uppdaterad 2012-12-04 Innehållsförteckning Klicka på sidan här i innehållsförteckningen och du länkas dit direkt. Du behöver inte skrolla i dokumentet manuellt. NYTT! Inledning...4

Läs mer

Kom igång och redigera din hemsida!

Kom igång och redigera din hemsida! Kom igång och redigera din hemsida Smelink WEB l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Senast uppdaterad: 100915 Del 1 Logga in Välkommen att ta del av vårt uppdateringsverktyg,

Läs mer

Snabbt. Användarvänligt. Enkelt. Webbpubliceringsverktyg. nvändarhandbok

Snabbt. Användarvänligt. Enkelt. Webbpubliceringsverktyg. nvändarhandbok Snabbt. Användarvänligt. Enkelt. Webbpubliceringsverktyg nvändarhandbok Copyright Alla eventuella logotyper och varumärken ägs och skyddas av respektive upphovsrättsinnehavare. Manualen är producerad av

Läs mer

INLEDNING... 4 FÖRBEREDELSER... 5 AKTIVERA ER IDROTTONLINE SIDA... 6 REDIGERA... 9

INLEDNING... 4 FÖRBEREDELSER... 5 AKTIVERA ER IDROTTONLINE SIDA... 6 REDIGERA... 9 Manual Innehållsförteckning INLEDNING... 4 FÖRBEREDELSER... 5 AKTIVERA ER IDROTTONLINE SIDA... 6 REDIGERA... 9 Informationsfliken... 10 Toppbild och färgschema... 10 Utseende boxar på startsidan... 11

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Denna handbok skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Handboken får spridas fritt, i

Läs mer

Aitelluguiden Venture Cup

Aitelluguiden Venture Cup Aitelluguiden Venture Cup Det här är en användarguide för de tävlande i Venture Cup till Aitellus verktyg för mediebevakning. I marginalen hittar du vad som beskrivs i varje stycke. Skapa konto För att

Läs mer

PHOCA GALLERY (v 3.2.3)

PHOCA GALLERY (v 3.2.3) Joomla Guide 2.5.11 PHOCA GALLERY Sida 1 av 37 PHOCA GALLERY (v 3.2.3) I denna guide får du veta mer om: Inledningen till PHOCA GALLERY: Vad är ett Phoca Gallery Phoca Gallery Kontrollpanelen Stegen i

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Manual Open24 Webtool. Gällande från och med programversion 1.12

Manual Open24 Webtool. Gällande från och med programversion 1.12 Manual Open24 Webtool Gällande från och med programversion 1.12 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt om Webtool... 3 2. Struktur... 3 2.1 Navigeringsträdet... 4 2.2 Arbetsytan... 4 2.2.1 Layout... 5 2.2.2

Läs mer