Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning"

Transkript

1 Inställningar och visningssätt i CMS7.5, på sunne.se Sida 1 av 8 Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning Hjälp finns i den globala menyn... 1 Formulärredigering... 2 Sidans namn och slutpublicering, alltid högst upp... 2 Menyn Innehåll: sidans text i formulärläget... 3 Menyn Webbfot: visar vem som publicerat sidan... 3 Menyn Högerspalt: visar innehållet i högerspalten... 4 Länka till ett kontaktkort... 4 Menyn Inställningar: hur sidan ska visas : Alternativ för sidans datum : Sortera sidans ordning i menyn : Synonymer, sökord och beskrivning : Dölj sidan för sökning : Genväg till sida eller sida som hämtar innehåll... 6 Hantera versioner... 7 Så här gör du för att lägga till gadgeten Versioner... 8 Arbeta med olika versioner av sidan beroende på status... 8 Hjälp finns i den globala menyn Oavsett vilken sida du befinner dig på kan du alltid komma åt EpiServers användarhandbok. Du hittar hjälpen i den globala menyn, som ligger ovanför alla sidor. Klicka på listpilen överst på sidan för att visa menyn. Hjälpen öppnas när du klickar på? i högerkanten och sedan väljer CMS I hjälpen kan du leta efter rätt avsnitt i Innehåll eller använda sökfunktionen för att hitta svar på dina frågor.

2 Inställningar och visningssätt i CMS7.5, på sunne.se Sida 2 av 8 Formulärredigering I formulärredigering kan du göra allt, även det som inte möjligt i skrivläget/redigeraläget. 1. Gå till sidan som ska ändras och logga in med ditt användarnamn och lösenord Klicka på pennan (välkomstknappen uppe till höger) för att aktivera redigering 2. Klicka på knappen Formulärredigering som finns högst upp till höger på varje sida, bredvid Alternativ/Publicera. Nu öppnas sidan för formulärredigering Sidans namn och slutpublicering, alltid högst upp Högst upp i formulärläget visas alltid inställningar för sidans namn och slutpublicering. Det är det grå fältet som är synligt hela tiden du är inne i formulärläget. Kom ihåg att även alla inställningar som görs här ska publiceras. 1. Namn: Sidans namn kan du ändra här. Ska du ändra sidans namn ska du överväga att ändra namnet i webbadressen, se punkt 2 2. Namn i URL: Vid namnbyte eller när du kopierar en sida ska du överväga att också byta namn i URL, så sidan heter likadant både i sidnamnet och i webbadressen. När du skapar en ny sida får den automatiskt en webbadress/url baserat på var i strukturen den finns och namnet på sidan: exempel ik-och-fakta/val-2014 Kopierar du en sida, ärver den nya sidan den gamla adressen + en siffra, vilket kan bli missvisande, om den nya sidan får ett annat namn och nytt innehåll. Sidans namn i webbadressen kan innehålla flera ord, men inget å, ä eller ö. Du kan inte göra mellanslag utan får använda eller _ istället 3. Enkel adress: En enkel adress till sidan är praktiskt att hänvisa till i en annons eller ett utskick, därför att den är lättare att skriva och komma ihåg. En enkel adress ska innehålla ett ord utan å, ä eller ö (Exempel på en enkel adress är: samma sidas egentliga långa adress/url är: 4. Visa i navigering: Bockar du av rutan visas inte sidnamnet i menyerna på webbplatsen 5. Klicka på Verktyg för att få åtkomst till Utgångsdatum och arkivering. (Det är det enda alternativet under Verktyg som du kan behöva använda.) Här kan du ställa in ett datum för när sidan ska slutpubliceras, det vill säga när den inte längre ska gå att läsa på sunne.se. Klickar du på listpilen efter Utgångsdatum får du fram kalender och klocka där du ställer in tiden. Klickar du på knappen efter Arkivera till får du fram sidträdet där du kan välja en plats dit sidan ska arkiveras/flyttas vid inställt datum

3 Inställningar och visningssätt i CMS7.5, på sunne.se Sida 3 av 8 Under inställningarna i formulärläget finns en menyrad med alternativ för sidans innehåll Menyn Innehåll: sidans text i formulärläget När du öppnar en sida i formulärläget så är det menyn Inställningar som är aktiv 1. Kategori använder vi endast för nyheter. Ett särskilt häfte finns för detta som heter Skriva nyheter 2. Det alternativa sidnamnet visas i menyn. Sidans namn (rubrik) visas alltid högst upp på sidan och i webbadressen. Vill du att ett annat namn ska visas i menyn, så skriver du ett alternativt sidnamn här 3. I fältet för pufftexten kan du ändra texten (pufftexten skrivs normalt i skrivläget/redigeraläget) 4. I editorn visas samma text som i skrivläget/redigeraläget. Det går lika bra att ändra här Alla ändringar träder i kraft när du väljer att publicera sidan Menyn Webbfot: visar vem som publicerat sidan Att namn på Publicerad och datum syns längst ned på varje sida är god service, både för våra besökare och för oss själva, så att man vet vem man ska kontakta, när innehållet behöver justeras. Namnen är länkade till våra kontaktkort. Datumet på sidan uppdateras automatiskt varje gång sidan ändras, men namnet står kvar, även om någon annan gör en ändring. En sida behöver granskas/uppdateras minst en gång/år för att vi och våra besökare ska vara säkra på att den inte innehåller gamla uppgifter. Även om du inte gör någon förändring signalerar datum ändå att sidan granskas regelbundet. 1. Klicka i rutan för att visa sidfot 2. Faktaansvarig fyller du i om du publicerar sidan åt någon annan. Den är inte obligatorisk 3. Klicka på knappen efter Publicerad/uppdaterad av 4. Sidträdet öppnas och du letar reda på ditt kontaktkort i sidstrukturen under Kontakta oss 5. Markera önskat kontaktkort. Klicka OK 6. Publicera sidan Sidstrukturen för alla kontaktkort hittar du under Kontakta oss >> Kontakter. Här finns all personal ordnade i struktur efter arbetsplats eller arbetsuppgifter beroende på vad som gör oss lättare att hitta för våra besökare på webbplatsen, se bilden till höger. Saknar du kontaktkort eller innehåller kontaktkortet fel uppgifter kan du vända dig till kommunväxeln och be dem att uppdatera uppgifterna.

4 Inställningar och visningssätt i CMS7.5, på sunne.se Sida 4 av 8 Menyn Högerspalt: visar innehållet i högerspalten Har du skrivit/länkat något i högerspalten från skriv/redigeraläget, så ser du det när du väjer menyalternativet Högerspalt i formulärläget. I princip ska alla länkar alltid göras i högerspalten. Detta gör vi av tillgänglighetsskäl, för att underlätta för den som har ett funktionshinder. Han/hon behöver då inte scrolla på sidan för att leta efter en speciell länk eller ett dokument, utan kan gå direkt till högerspalten för att hitta det man söker. I högerspalten finns fyra editorer för länkar och information. Alla går att redigera direkt från skrivläget, med undantag av länkning till kontaktkort. Det kan du bara göra i formulärläge. Kontakt: Här finns plats att länka upp tre kontaktkort och möjlighet att lämna övrig information som till exempel öppettider Dokument: Länkar till dokument för mer information, blanketter och så vidare Länkar: Länka till andra webbsidor- interna eller externa - för mer information Fritexteditor: Plats för valfri rubrik och valfritt textinnehåll Länka till ett kontaktkort Varje anställd i kommunen ska ha ett kontaktkort på webbplatsen. Kontaktkorten finns sökbara under toppmenyn Kontakta oss på webbplatsen. Kontaktkorten används också för att länka upp kontaktinformation på webbsidornas högerspalt, under rubriken Kontakt. En särskild instruktion finns för detta. I korthet går det till så här: 1. Klicka på knappen efter Kontaktkort, i menyn för högerspalt 2. Sidträdet öppnas. Leta reda på det kontaktkort som ska visas i sidstrukturen under Kontakta oss. (Läs mer om sidstrukturen för kontakta oss på föregående sidan) 3. Publicera sidan En utförligare instruktion för att länka till kontaktkort finns i ett särskilt häfte Instruktionen heter Ändra kontaktkort i högerspalten och du hittar den här: Menyn Högerspalt (Scripteditor) använder vi inte längre.

5 Inställningar och visningssätt i CMS7.5, på sunne.se Sida 5 av 8 Menyn Inställningar: hur sidan ska visas Siffrorna i pratbubblorna på bilden hänvisar till texten på sidan. 1: Alternativ för sidans datum a. Publicerad: Sidan får automatiskt dagens datum och tid när du publicerar den. Vill du schemalägga publiceringen till en viss tid i framtiden, så gör du det här. Klicka på Ändra så öppnas en kalender där du ställer in datum och klockslag b. Skapad: Sidan får automatiskt dagens datum och tid när du skapar den. Om du kopierar sidan för att använda den någon annan stans, så ärver den kopierade sidan detta datum. För att undvika att ge sidan ett aktuellt datum: klicka på Ändra så öppnas en kalender där du ställer in datum och klockslag c. Uppdatera modifieringsdatum: Betyder uppdaterad. Datumet har betydelse om man söker med tidsfaktor på Google (senaste året, månaden, veckan etc) 2: Sortera sidans ordning i menyn Sidorna i trädstrukturen och menyn är som standard ordnade Enligt skapadatum (senast överst). Men ibland vill man sortera sidorna annorlunda. Klicka på listpilen för att välja exempelvis alfabetisk ordning eller enligt sorteringsindex. a. Om du väljer att sortera med sorteringsindex kan du med hjälp av siffror själv bestämma ordningen för hur sidorna ska visas i menyn b. För att sorteringsordningen ska fungera måste både den överordnade och de underordnade sidorna i strukturen ha samma typ av sorteringsordning c. På undersidorna skriver du in siffror som anger i vilken ordning sidorna ska presenteras. Sidan som har den lägsta siffran hamnar högst upp i menyn. Lämpligt är att börja med jämna 10-tal, då finns det möjlighet att skjuta in sidor däremellan, när man behöver ändra ordningen 3: Synonymer, sökord och beskrivning a. Synonymer Vid synonymer kan du skriva in ord som du tror att folk söker på, som inte förekommer alls i texten men ända används, för att göra sidan lättare att hitta. Ett sådant exempel är dagis b. Sökord Vid sökord kan du skriva in ord som kan användas för sökning från sökmotorer som till exempel Google. Här kan du till exempel lägga till vanliga felstavningar, som Fryksellska c. Beskrivning Vill du ha en annan beskrivning än den som finns i sidans pufftext, synlig vid sökning, så skriver du det här

6 Inställningar och visningssätt i CMS7.5, på sunne.se Sida 6 av 8 4: Dölj sidan för sökning När man inte vill att sidan ska gå att leta fram i sökning eller kunna listas upp i A-Ö, då är det de här rutorna du bockar i. (Till exempel en testsida, eller en sida som bara är påbörjad och inte klar att publicera.) Kom också ihåg att avmarkera Visa i navigering (finns i det översta grå fältet), så visas inte sidnamnet i menyerna på webbplatsen 5: Genväg till sida eller sida som hämtar innehåll Ibland behöver man ha en sida synlig på flera platser på webben. Istället för att skapa en kopia av sidan kan man då skapa genväg. Fördelen med genväg är att du bara har en sida att uppdatera (med kopia har du två). Ändrar du något på originalsidan så sker genast exakt samma förändring på genvägssidan. Här finns två användbara alternativ: I exemplet jobbar vi med strukturen under Miljö och hälsoskydd. Genväg till sida i EpiServer CMS: Genvägen skickar dig till en sida som finns på ett annat ställe på webbplatsen. I exemplet sidan Avlopp och vatten som är en genväg till en sida på Tekniska enhetens sidstruktur I sidträdet visas en orange pil som pekar uppåt åt höger, se bilden Hämta innehåll från sida i EpiServer CMS: Genvägen hämtar allt innehåll från en annan sida till den sida du är på. I exemplet är det sidan Elda utomhus som hämtar innehåll från Räddningstjänstens sida till vår sida. I sidträdet visas en lila pil som pekar nedåt åt vänster Så här gör du genväg till sida a. Skapa en ny sida på önskad plats (i vårt exempel under Miljö och hälsoskydd), av önskad sidtyp (i exemplet en vanlig sida) och namnge den (här: Avlopp och vatten). Sidan ska i övrigt vara tom b. Gå in i formulärläget. Klicka på menyn Inställningar och på länken Hantera, se bilden på föregående sida, pratbubbla 5 c. Klicka på listpilen och välj Genväg till sida i EpiServer CMS d. I dialogrutan ska du klicka på knappen (inringad i bilden) för att öppna sidträdet. Här markerar du önskad sida som genvägen ska gå till. (I exemplet väljer vi Avlopp och vatten, kommunalt, se bilden, som ligger under Tekniska, tillsyn och underhåll.) Vid behov väljer du att öppna sidan i nytt fönster, men det är ovanligt vid intern länkning som detta är. Klicka ok. Spara och publicera sidan. När användaren surfar till sidan skickas han/hon vidare till sidan Avlopp och vatten, kommunalt, under menyn för Tekniska, tillsyn och underhåll. Tittar vi på sidan i redigerings/skrivläge, så är den tom, se bilden till höger. Högst upp finns en gul rand med text som informerar oss om att: Genvägstyp är satt till "Genväg till sida i EPiServer CMS". Besökare omdirigeras när de klickar på sidans namn.

7 Inställningar och visningssätt i CMS7.5, på sunne.se Sida 7 av 8 Så här gör en sida som hämtar innehåll a. Skapa en ny sida på önskad plats (i vårt exempel under Miljö och hälsoskydd), av önskad sidtyp (i exemplet en vanlig sida) och namnge den (här: Elda utomhus). Sidan ska i övrigt vara tom b. Gå in i formulärläget. Klicka på menyn Inställningar och på länken Hantera, se bilden sidan 5, pratbubbla 5 c. Listpilen: välj Hämta innehåll från sida i EpiServer CMS d. I dialogrutan ska du klicka på knappen (inringad i bilden) för att öppna sidträdet. Här markerar du önskad sida som innehållet ska hämtas från. (I exemplet väljer vi Elda ute, se bilden, som ligger under Räddningstjänst.) Klicka ok. Spara och publicera sidan. När användaren surfar till sidan är han/hon kvar på samma plats och kan läsa sidans innehåll som är hämtat från originalsidan som finns under Räddningstjänst. Tittar vi på sidan i redigerings/skrivläge, så ser vi högst upp på sidan en gul rand med text som informerar oss om att: Genvägstyp är satt till "Hämta data från sida i EPiServer CMS". Innehållet hämtas från en annan sida i EpiServer CMS. Skriv aldrig in någon text i en sådan sida för då försvinner originaltexten. Ska sidans innehåll redigeras så ska ändringen göras på originalsidan. Hantera versioner En sida som är skapad får efter varje ändring en ny version. Gadgeten versioner visar minst 5 versionerna av sidan. För varje version syns det när och av vem (användarnamnet) som sidan redigerades. Du kan när som helst titta på en tidigare publicerad version. Du kan också ändra eller ompublicera äldre versioner om det behövs. Den senast publicerade versionen har statusen Publicerad och det är den versionen som visas för våra besökare i visaläget. Den publicerade versionen har en rund symbol.

8 Inställningar och visningssätt i CMS7.5, på sunne.se Sida 8 av 8 Så här gör du för att lägga till gadgeten Versioner En gadget är ett litet program som kan göras tillgängligt i resursfönstret till vänster (där du hittar sidträdet, som också är en gadget). Om du inte redan har gadgeten Versioner i ditt vänstra resursfönster (där sidträdet finns) så gör du så här för att lägga till det: 1. Klicka på kugghjulet (inringat i bilden längst till höger) som finns i det vänstra resursfönstret, högst upp till vänster ovanför sidträdet och välj Lägg till gadget 2. Klicka på Versioner i listan 3. Troligtvis hamnar gadgeten längst ned i resursfönstret. Använd rullisten för att scrolla ned, så hittar du den där Arbeta med olika versioner av sidan beroende på status En sida kan ha olika status i versionslistan: En Publicerad version är den senast publicerade sidversionen och den som visas för besökare Utkast är en automatiskt sparad version av sidan som inte är publicerad Tidigare publicerad är en sidversion som var publicerad före den senast publicerade sidan Klar att publicera är en sida som väntar på att publiceras av någon med tillräckliga rättigheter Tidsstyrd publicering är en sida som angetts att den ska publiceras vid en specifik tidpunkt I versionslistan väljer du vilken innehållsversion du vill redigera. När du klickar på en version visas den markerade versionen av sidans innehåll i mittfältet. Samtidigt ändras informationen under knappen Alternativ/publicera så att du kan arbeta vidare med sidan och göra dina ändringar på vanligt sätt. Status Utkast Tidigare publicerad Alternativ/publicera Klicka på Publicera och du kan: Publicera ändringar eller Schemalägga publicering, välja Klar att publicera eller Återställa till publicerat Klicka på Alternativ och du kan: Ompublicera sidan eller Redigera utkast eller skapa Nytt utkast härifrån Klar att publicera Tidsstyrd publicering Klicka på Publicera och du kan: Godkänna och publicera sidan Klicka på Alternativ och du kan: Ta bort schemaläggning och redigering eller skapa Nytt utkast härifrån

Studieförbundet Vuxenskolan Manual

Studieförbundet Vuxenskolan Manual Studieförbundet Vuxenskolan Manual EPiServer 7.5 2014-12-08 Maria Björk Cloud Nine AB Linnégatan 89 E, Box 10304, 100 55 Stockholm, Sweden T +46 8 120 330 24 M +46 735 93 90 24 maria.bjork@cloudnine.se

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN. EPiServer - Lathund. Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08

VÄSTERVIKS KOMMUN. EPiServer - Lathund. Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08 VÄSTERVIKS KOMMUN EPiServer - Lathund Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08 Dokumentet informerar och guidar dig i verktyget för EpiServer 7. Utformad av Beatrice Runesson, kommunstyrelsens förvaltning,

Läs mer

Copyright EPiServer AB

Copyright EPiServer AB Innehållsförteckning 3 Innehållsförteckning OM DEN HÄR DOKUMENTATIONEN 6 FÅ ÅTKOMST TILL HJÄLPSYSTEMET I EPISERVER 6 FÖRVÄNTAD KUNSKAP 6 REFERENSER 6 ONLINEANVÄNDARNÄTVERK PÅ EPISERVER WORLD 6 COPYRIGHTMEDDELANDE

Läs mer

Kom i gång med EpiServer

Kom i gång med EpiServer Kom i gång med EpiServer 25 januari 2013 EpiServer för redaktörer Innehåll Innehåll... 2 Riktlinjer för skol- och barnomsorgsförvaltningens webbplatser... 4 Kom igång med EPiServer... 8 Logga in... 8 Mina

Läs mer

Manual för Svenska Scoutförbundets hemsida i EPiServer

Manual för Svenska Scoutförbundets hemsida i EPiServer Manual för Svenska Scoutförbundets hemsida i EPiServer Manualen kompletterar: Webbkurs i EPiServer för Svenska Scoutförbundets scoutkårer EPiServers Redaktörsmanual 4.60 Frågor och svar om hemsida i EPiServer

Läs mer

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Detta dokument skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Dokumentet får spridas fritt i

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Administratörshandbok Online

Administratörshandbok Online Administratörshandbok Online Att använda Administratörshandboken Online EPiServer innehåller en komplett dokumentation och beskrivning av EPiServer i ett pdf-baserat hjälpsystem. Administratörshandboken

Läs mer

Handbok för FN-föreningarnas webbredaktörer. December 2011

Handbok för FN-föreningarnas webbredaktörer. December 2011 Handbok för FN-föreningarnas webbredaktörer December 2011 Innehåll Välkommen som redaktör för din förenings hemsida... 3 FN.se... 4 Delwebb: Distrikt och föreningar... 4 Hitta en förening... 5 Föreningssidornas

Läs mer

Webbsidekurs för nybörjare

Webbsidekurs för nybörjare Webbsidekurs för nybörjare Hörselskadades distrikt i Stockholms län (www.distriktet.info) Inledande faktaruta Alla HRF föreningar erbjuds möjligheten att kostnadsfritt publicera information på en egen

Läs mer

Manual för arkitekt.se. September 2014

Manual för arkitekt.se. September 2014 Manual för arkitekt.se September 2014 1 Introduktion Välkommen till arkitekt.se och Wordpress! Du som får manualen ska på något sätt jobba med Sveriges Arkitekters digitala lösning. Vi skickar den del

Läs mer

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Denna handbok skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Handboken får spridas fritt, i

Läs mer

DIKO- manual. 2014-09- 14 Bitte Rydeman

DIKO- manual. 2014-09- 14 Bitte Rydeman DIKO- manual 2014-09- 14 Bitte Rydeman Föreningen Furuboda, 2014. DIKO är en webbtjänst under utveckling. Den som använder tjänsten gör detta på egen risk. Det görs regelbundna backupper av innehållet

Läs mer

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Denna handbok skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Handboken får spridas fritt, i

Läs mer

REDAKTÖRSMANUAL. Användarhandbok Redigering av brf-hemsidor

REDAKTÖRSMANUAL. Användarhandbok Redigering av brf-hemsidor REDAKTÖRSMANUAL Användarhandbok Redigering av brf-hemsidor Version 1.0 2015-01-08 2 (37) Innehållsförteckning Redaktörsmanual... 1 1. Inledning... 5 1.1 Begreppsförklaring... 5 1.2 Sidtyper... 6 1.2.1

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

Doxcentral 6. Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering. Användarmanual v.1.2 2013-02-28

Doxcentral 6. Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering. Användarmanual v.1.2 2013-02-28 Doxcentral 6 Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering Användarmanual v.. 0-0-8 Välkommen till Doxcentral! Möt Doxcentral - Sveriges bästa system för samordning av dokument och

Läs mer

CMS Updater 4.0 Användarmanual

CMS Updater 4.0 Användarmanual CMS Updater 4.0 Användarmanual internet avdelningen Sida Updater 4.0 Användarmanual Innehållsförteckning 1. Inledning 3 1.1 Logga in 3 2. Texthantering 4 2.2 Formatera text 7 3 Sök på innehåll i sidan

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Detta dokument skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Dokumentet får spridas fritt i

Läs mer

Handbok i Drupal för publicering på Internwebben 2012-09-21 Version 2.0 Ändringar från version 1.9

Handbok i Drupal för publicering på Internwebben 2012-09-21 Version 2.0 Ändringar från version 1.9 Handbok i Drupal för publicering på Internwebben 2012-09-21 Version 2.0 Ändringar från version 1.9 Översyn av alla sidor och funktioner så de stämmer med uppgraderingar i systemet Schemalägg publicering

Läs mer

Innehållsförteckning. Innehållsförteckning 3

Innehållsförteckning. Innehållsförteckning 3 Användarhandbok för redaktörer EPiServer 7 CMS Utgåva A, 2012 Innehållsförteckning 3 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 3 Introduktion 5 Om den här dokumentationen 5 Få åtkomst till hjälpsystemet

Läs mer

IdrottOnline Klubb Hemsidan. Arbeta med föreningens hemsida

IdrottOnline Klubb Hemsidan. Arbeta med föreningens hemsida Arbeta med föreningens hemsida Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet, RF. Webbplatsen baseras på webbpubliceringsverktyget

Läs mer

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Detta dokument skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Dokumentet får spridas fritt i

Läs mer

Redaktörshandbok Socialdemokraterna.se - 2012. EPiServer CMS 6

Redaktörshandbok Socialdemokraterna.se - 2012. EPiServer CMS 6 Redaktörshandbok Socialdemokraterna.se - 2012 EPiServer CMS 6 Innehållsförteckning Inledning... 4 Om den nya webbplatsen... 4 Inriktning inför 2014... 4 Lathund för sociala medier... 5 Om handboken...

Läs mer

Manual Open24 Webtool. Gällande från och med programversion 1.12

Manual Open24 Webtool. Gällande från och med programversion 1.12 Manual Open24 Webtool Gällande från och med programversion 1.12 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt om Webtool... 3 2. Struktur... 3 2.1 Navigeringsträdet... 4 2.2 Arbetsytan... 4 2.2.1 Layout... 5 2.2.2

Läs mer

Joomla frontend Den sida dina besökare ser. Joomla backend Administrationsgränssnittet som bara administratörer ser.

Joomla frontend Den sida dina besökare ser. Joomla backend Administrationsgränssnittet som bara administratörer ser. Skapa en webbplats med Joomla Innan vi börjar En webbplats i Joomla har två huvudsakliga delar: En utsida som dina besökare ser och en insida som du som administratör använder när du konfigurerar och fyller

Läs mer

INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 MEDIEARKIVET...

INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 MEDIEARKIVET... Camelonta CMS Handledning för redaktörer Innehållsförteckning INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 TA BORT EN SIDA... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 FORMATERA

Läs mer

Guide till hur du sköter din förenings hemsida. Kommentarer till Oscar om tillkommande saker: responsiv design nyhetsbrev

Guide till hur du sköter din förenings hemsida. Kommentarer till Oscar om tillkommande saker: responsiv design nyhetsbrev Guide till hur du sköter din förenings hemsida Kommentarer till Oscar om tillkommande saker: responsiv design nyhetsbrev 1 Innehåll Guide till hur du sköter din förenings hemsida Innehåll Bakgrund Ett

Läs mer