Leva hela livet DELTAGANDE TEAM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Leva hela livet DELTAGANDE TEAM"

Transkript

1 Leva hela livet Ett genombrottsprojekt inom Bollnäs kommuns äldreomsorg, som syftar till att öka välbefinnandet hos de äldre, med fokus på delaktighet, aktivitet och hälsa.. September maj 2011

2 Leva hela livet Att få vara socialt och fysiskt aktiv efter sin förmåga och att känna delaktighet i beslut som rör individens liv och vardag, är viktiga faktorer för att känna meningsfullhet och välbefinnande hela livet! När vi inte längre klarar detta på egen hand, är äldreomsorgens medarbetare en avgörande och viktig resurs. Leva hela livet är det tredje genombrottsprojektet inom Bollnäs kommuns äldreomsorg. Målet med samtliga projekt har varit att på ett strukturerat sätt, med stöd av genombrottsmetoden, öka välbefinnandet för de äldre med fokus på delaktighet, aktivitet och hälsa. Leva hela livet har engagerat 13 arbetsgrupper som tillsammans testat nya idéer och arbetssätt i vardagen för att öka de äldres välbefinnande. Tyngdpunkten har legat på att förbättra måltidsmiljö, måltidsordning, öka antal utomhusvistelser, sociala och fysiska aktiviteter samt att förbättra personalens planering av det praktiska vardagsarbetet. Genom att olika yrkeskategorier arbetat tillsammans mot gemensamt uppsatta mål har det tvärprofessionella samarbetet främjats och kunskap om vård och omsorg ökat. Teamdeltagarna uppger att man tänker annorlunda, fokus på individen har ökat samt att man i större grad arbetar utifrån ett rehabiliterande och aktiverande förhållningssätt*. Utöver detta har personalen i berörda verksamheter även fått kunskap om en metod i förbättringsarbete. I arbetsperioder har teamen testat sina idéer i det praktiska vardagsarbetet och däremellan deltagit på tre lärandeseminarier. Dessa heldagar har syftat till att ge kunskapspåfyllnad genom olika föreläsare samt inte minst att sprida goda idéer och inspireras av övriga teamdeltagare. DELTAGANDE TEAM Anhörigstöd, Vågenhälsan, Bollnäs Gutenbergs äldreboende, våning 2, Bollnäs Gutenbergs demensboende, våning 3, Bollnäs Hamrelunds äldreboende, våning 5.0, Bollnäs Karlslunds äldreboende, Solrosen, Bollnäs Karlslunds demensboende, Violen, Bollnäs Karlslunds demensboende,ljungbacken, Bollnäs Karlslunds äldreboende, Björkbacken, Bollnäs Karlslunds demensboende, Kvarnbacken, Bollnäs Karlslunds demensboende, Enbacken, Bollnäs Nedre Ren, gruppbostad, handikappom- sorgen, Bollnäs Ringslyckan, demensboende, Rengsjö Ängslunda korttidsboende, våning C, Arbrå Som stöd i metod och tillvägagångssätt har samtliga 13 team haft en handledare. Handledarna har rekryterats inom kommunens äldre- och handikappomsorg för att bibehålla och sprida kunskap om arbetssätt och metod inom verksamheten. *Rehabiliterande och aktiverande förhållningssätt: Att den äldre har möjlighet att vara aktiv utifrån sin egen förmåga och sina önskemål. Aktiviteter och träning integreras i vardagen där de bästa träningsmöjligheterna finns, t.ex. vid daglig hygien, hushållsarbete, samvaro, promenader, utevistelse och trädgård.

3 Genombrottsmetoden Att hitta nya sätt att arbeta och att lära av varandra DEN GRUNDLÄGGANDE IDÉN med genombrottsmetoden är att lyfta fram erfarenhet och kunskap som finns men som inte tas till vara eller ges möjlighet att komma fram. På verksamhetsnära nivå jobbar man med frågan Vad kan vi/jag göra här och nu? Med kundernas bästa för ögonen tar sig medarbetarna inom en organisation an ett förbättringsområde. Därefter testas förändringar i liten skala, dels utifrån evidensbaserad kunskap, dels utifrån tankar och idéer som finns i arbetsgruppen som man tror kan leda till förbättringar för de äldre. Genom att testa idéer i praktiskt arbete lär man sig vilka förändringar som leder till förbättringar. Det kan även uttryckas som att gapet minskar - mellan det vi vet och det vi gör. Ett genombrott inträffar när medarbetare som står kunderna nära hittar ett nytt och bättre sätt att stödja den äldre på. Metoden kommer ursprungligen från USA. Den har bearbetats för att passa svenska förhållanden och kan användas av alla yrkeskategorier inom vård och omsorg. DET ÖVERGRIPANDE MÅLET i Leva hela livet har varit att öka välbefinnandet för de äldre med fokus på delaktighet, aktivitet och hälsa. För att utvärdera effekten av sitt arbete har samtliga team under projekttiden skattat de äldres glädje och välbefinnande*. Några team har även valt att göra egna skalor/mätningar enligt liknande principer. Här är ett exempel på en glädje och välbefinnadekalkyl. antal tillfällen 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Antal tillfällen i % där glädje och välbefinnande =>4. Ängslunda A vecka I maj 2011 kan vi konstatera att de 13 teamen sammanlagt testat och utvärderat 100 nya idéer och arbetssätt. Flertalet av dem har varit lyckade och permanentats i det dagliga arbetet. HÄR FÖLJER EN SAMMANFATTNING av teamens erfarenheter och slutsatser. För mer information, hör av dig till teamens kontaktpersoner Antal Mål * Glädje och välbefinnande skala där teamen skattat de äldres välbefinnande på en femgradig skala. 1= djupt olycklig, nedslagen eller illa till mods, 2= bekymrad, en smula olycklig, 3=neutral, 4= någorlunda nöjd och belåten, relativt lugn och harmonisk, 5=mycket glad och på väldigt gott humör. Skalan kommer ursprungligen från Uggledalens äldreboende i Göteborg.

4 Teamens erfarenheter Gutenberg, våning 2 Lisa Jonsson, Kristin Krigh, Rose-Marie Jonsson, Lena Rundgren. Saknas: Britt-Marie Wärn. Gutenberg, våning 3 Christina Wall, Mona Sonefors, Lisa Karlsson, Agneta West. Karlslund, Ljungbacken Fia Zewgren, Emma Hägglund, Therese Johansson Saknas: Kerstin Olsson. Karlslund, Björkbacken Margareta Persson, Lena Söderlund, Lena Rydbäck, Anita Eriksson. Att delta i projektet Det är bra att få inspiration från andra som jobbat annorlunda. ATT DELTA I PROJEKTET var ett lätt val för många team. Inspiration från tidigare team, önskan om att lära sig prioritera och planera var några skäl. Andra ville förändra och förbättra en viss situation. Vi sprang om varandra, det var stökigt och rörigt. Vi serverade och bredde smörgåsar fast många kunde själva. Nu ville vi skapa en gemenskap och en delaktighet, säger Fia Zewgren på Ljungbacken. Dessutom avsätts tid i projektet och då är det bra att passa på när vi nu vill få en förändring. Några team anmälde sig på chefens inrådan. Vårt boende är nyöppnat och de ville att vi skulle gå med för att få ideer och skapa rutiner, säger Viktoria Ed på Ringslyckan i Rengsjö. FRIGÖRA TID FÖR KUNDEN var ett genomgående mål för de flesta. Genom att lära sig strukturera arbetet och se över rutiner så hoppades man skapa utrymme för aktiviteter. En anledning var också viljan till förändring kring måltidssituationen. GLÄDJE- OCH VÄLBEFINNANDESKALA har teamen använt för att se hur kunderna mådde, och jämföra skillnaden mellan olika dagar och aktiviteter. Vårt första test var hur vi skulle fylla i skalan. Det gjorde det enklare för oss när vi skulle använda skalan och mäta kundernas välbefinnande, säger Margareta Persson på Björkbacken. Vi hade svårt att komma ihåg att fylla i skalan i början, säger Eva Jansson på Ängslunda. Men vi är bättre på det nu. Genom skalan ser vi kunderna på annat sätt och blir mer medveten om hur de mår, säger Inga-Lill Karlsson på Nedre Ren.

5 Teamens erfarenheter Hamrelund, våning 5.0 Kristin Lindberg, Britta Larsson, Malin Fredriksson. Ängslunda, korttidsboende, våning C Viola Unger, Kristina Nordlund, Maria Engstedt, Eva Jansson, Linda Johansson. Karlslund, Violen Anette Johansson, Anna Rödin. Saknas: Margareta Forsebrandt. Karlslund, Solrosen Sofia Larsson, Anna-Britt Duveskog, Elisabeth Löfman. Roligt, men lite upp och ner... PERSONALENS VÄLBEFINNANDE har mätts av några team. De har använt sig av en smilegubbe med glad, neutral eller ledsen min. Vi har mätt 2-3 gånger. Om någon, som exempelvis jobbade i blå arbetslag, ritade en sur gubbe, så kunde det följas upp, kanske ändra arbetsuppgifter eller liknande. Vi såg ett samband; om kunden mår bra så mår också personalen bra och tvärtom, säger Britt-Marie Strand på Enbacken. LÄRORIKT, INTRESSANT OCH ROLIGT är några av de vanligaste synpunkterna när arbetet i projektet ska sammanfattas. Bra föreläsningar som inspirerat samt möjligheten att utbyta erfarenheter var positiva upplevelser. Men arbetet har inte varit helt lätt alla gånger. Flera grupper har haft lite jobbigare perioder, speciellt i början. Roligt, men lite upp och ner, säger de på Ljungbacken. Det har varit perioder som varit riktigt kämpiga. Att få alla med är inte lätt och vissa tester har inte funkat, men nu känns det riktigt bra. Vi kom med i rätt tid, för vi behövde göra något åt vår planering, säger Maria Engstedt på Ängslunda i Arbrå. SVÅRAST I PROJEKTET tycker många att dokumentationen har varit. Man var inte så van vid att sitta vid datorn och att formulera sig. En annan svårighet som många team fått kämpa med var att få hela personalgruppen med sig i arbetet. Några hade svårt att släppa det gamla sättet. Några hade också svårigheter att få tid till teamträffarna. Vi har haft svårt att få våra arbetskamrater att följa arbetsordningen, och att jobba enligt schemat vi kommit överens om. Vi ville ge kunden mer tid, vi är inte där ännu men har kommit en bit på väg, säger Lena Rundgren på Gutenberg 2. På Ängslunda har våningen reparerats under året. Det har medfört en del svårigheter med att få med övrig personal. Kanske misslyckades därför testet med märkning av kläder vid tvätt. Vi kom in sent i projektet och missade det första seminariet. Det gjorde att det blev svårt att komma igång med arbetet, säger Yvette på Anhörigstöd. Vi har haft svårt att få tid till våra teamträffar och att få hela personalgruppen med oss i arbetet. Dokumentera tyckte flera var väldigt jobbigt i början, säger Anette Johansson på Violen.

6 Teamens erfarenheter Ringslyckan Annika Persson, Viktoria Ed, Siv Johansson. Anhörigstöd, Vågenhälsan, dagverksamhet Yvette Eriksson, Marie Eriksson, Ellinor Walfridsson. Vi har fått ett nytt tänk! Nedre Ren, gruppbostad,handikappomsorgen Inga-Lill Karlsson, Maria Nylander och Petra Riström. Saknas: Yvonne Ljung. Vi tänker annorlunda. Skattningen gör att vi ser kunden mer och reflekterar på ett annat sätt. Vi är mer öppna för flexibla lösningar och individuell anpassning. Det behöver inte vara som förut, kanske går det att göra på annat sätt. TESTERNA HAR VARIT BRA och förbättrat mycket i arbetet. Det är alla överens om. Arbetsgången där alla fick tycka till och arbetet strukturerades upp med dokumentationer och utvärderingar var positivt. Det var bra att kunna gå tillbaka och se vad som bestämdes och vad man gjort. Sätt ett mål, se vägen dit och utvärdera sedan. Det är inte svårt. Alla är med och får tycka till efter ett test. Är det en förbättring, så blir det varaktigt, så beskriver Heidi Norin på Enbacken hur de jobbat i projektet. Det är lättare att komma igång med saker. Vi är mer flexibla och kan tänka nytt, säger Siv Johansson på Ringslyckan. EN ELEKTRONISK ARBETSYTA på kommunens intranät har fungerat som grupparbetsplats. Här har teamen lagt ut sin arbetsrapport, testcykeljournaler, diagram m m. samt haft möjlighet att ta del av varandras arbete och idéer. DET ÄR VIKTIGT ATT FÖLJA UPP det man beslutat, säger Elisabeth Löfman på Solrosen. Planering är A och O. Det är viktigt att få hela personalgruppen med. Planera och sätt små mål och fokusera, så är det lättare att de blir uppfyllda, säger Annika Persson på Ringslyckan. Många av förändringarna är små saker som leder till en förbättring. Att börja i det lilla är ett gott råd. Metoden ger en tydlighet och man ser vad man åstadkommit. ATT FORTSÄTTA MED TESTER efter projekttiden är alla överens om. De flesta planerar också att fortsätta dokumentera och överlag har många tester nu blivit rutin. Vi kommer absolut att fortsätta med att både testa och dokumentera för att skapa förändring och utveckling, säger Birgitta Sundqvist på Kvarnbacken. Det måste bli en stående punkt med Så här arbetar vi på APT-mötena framöver. Det är en process och det behövs syre annars kan det självdö, säger Lena Söderlund på Björkbacken.

7 Teamens erfarenheter Karlslund, Enbacken Britt-Marie Strand, Heidi Norin, Margareta Jonsson. Karlslund, Kvarnbacken Inga Fernström, Anette Lindberg, Johanna Wigers, Birgitta Sundkvist, Jannett Källänge. Delaktighet i vardagen är något som både uppskattas och leder till ökad trivsel för kunden. Det är roligare att jobba nu. Kunderna är gladare och alla har accepterat att aktiviteter och samvaro är lika viktiga som det praktiska arbetet. Vi tillåter oss själva att ha mer tid för kunden. EN ÖKAD ARBETSGLÄDJE tycker många att arbetet har gett. När man strukturerat upp arbetet så kunde man fokusera mer på den egna arbetsuppgiften. Det blev mindre stress och oro, arbetet upplevdes roligare när det fanns mer tid för kunderna Det är roligare att jobba nu. Kunderna är gladare och alla har accepterat att aktiviteter är lika viktiga som det praktiska arbetet. Vi tillåter oss själva att ha mer tid för kunden, säger Maria Nylander på Nedre Ren. Tidigare dubbelkollade vi och sprang om varandra för att se till att allt blev gjort. Nu litar vi mer på varandra, säger Anna-Britta Duveskog på Solrosen. Nu hjälper vi varandra och arbetar inte mot varandra. Rehab säger att det är en annan känsla att komma in på våningen nu. Förut var det mycket prestige och en känsla av att Rehab var där för att kolla. Nu har vi lärt känna varandra och jobbar åt samma håll. Alla vet vad den ska göra och jag planerar min egen dag. Ja, det är roligare nu, säger Britt-Marie Strand på Enbacken. Vi har jobbat tillsammans i många år så gruppen fungerar bra. Men vi har lärt oss acceptera att aktiviteter är lika viktiga som andra göromål, säger Mona Sonefors på Gutenberg 3. I början var det stressigt med det nya synsättet. Men nu är det mycket lugnare. Alla vet vad man ska göra, säger Anna Rödin på Violen. DE ÄLDRES VARDAG har blivit lugnare. Personalen vet vad de ska göra och det är mindre spring. Många team har kunnat frigöra tid för aktiviteter. Det har lett till större trivsel och mer delaktighet i vardagen. Lyckade test med bland annat nattfasta, medicinering och veckoplanering har bidragit till att både personal och kunder nu mår bättre. Andra saker som förändrat de äldres vardag är gemensamma aktiviteter och egen tid med exempelvis utevistelser, handmassage eller annat som kunden önskat.

8 Praktisk planering Praktisk planering frigjorde egen tid för kunden. Den praktiska planeringen skapade möjligheter. Alla tester dokumenterades och följdes upp. Nyckelfärger strukturerade upp arbetet. Frigöra tid för kunden Stort fokus har lagts på den praktiska planeringen eftersom målet att frigöra tid för aktiviteter fanns hos alla team. Innan testen så sprang personalen om varandra, dubbelkollade och hjälpte varandra. Några hade en planering som fungerade dåligt. Det var vanligt att man kände sig som en smitare om man satt ner med kunden. Det upplevdes bättre att hjälpa andra som sysslade med ex tvätt och städ. Det fanns lite tid för aktivitet. De flesta boenden har nu ett system där ansvarsfördelningen delats upp mellan kök / tvätt / städ/ aktivitet. Teamen har jobbat fram arbetsscheman som passar just den egna verksamheten. Aktivitet kan ligga som ett heldagsschema eller kombinerat med vissa arbetsuppgifter. Idag är det överlag lugnare. Man vet vad man ska göra och kan fokusera på det. Slipper ha allt i huvudet. Man planerar ofta flera veckor framåt. Enbacken och Kvarbacken har exempelvis ett 6-veckors schema. Det är nu accepterat att den som har färgen för aktivitet också ska fokusera på kunden och inte tvätta, städa eller liknande.

9 Praktisk planering - Nu slipper jag dubbelkolla och ha allt i huvudet! Några exempel på test kring den praktiska planeringen Team Gutenberg 2 Gutenberg 3 Ljungbacken Kvarnbacken Anhörigstöd Ängslunda Kvarnbacken Enbacken Test NYCKELFÄRG. För att frigöra tid och strukturera upp arbetet fördelas det praktiska arbetet på tre färger. Varje färg följer ett veckoschema med arbetsuppgifter. Det är lugnare och mindre stress då personalen slipper dubbelkolla. PRAKTISKA TUREN. En person jobbar praktiskt och två har kundfokus. Veckoschema med praktiska sysslor. Fungerar bra, mindre spring, lugnare och mer tid för kunderna. PRAKTISKT PLANERING OCH AKTIVITET. Tidigare fungerade inte den praktiska planeringen. Personal gick in i andras områden. Ansvaret delades därför upp med färgpluppar för kök, tvätt/städ och aktivitet. Nu är det ok att ha aktivitet. Lugnare med endast en personal i köket. Alla mår bättre. ÖNSKADE TID, OCH ACCEPTANS för aktivitet. Ändrade tråkig och tidskrävande rutin med att fylla på förråden varje fredag. Fyllde istället på i samband med städ av lägenhet. Fungerar bra. Mer tid för aktiviet när allt inte behöver inte fyllas på samma dag. INFORMATION TILL ANHÖRIGA. Informationsblad med ramschema till anhöriga en gång/månad. De anhöriga vet vad kunderna gjort under dagen och kan prata om detta vid hemkomsten. Mycket uppskattat. STÄDOMRÅDEN. Delade upp städområden, utöver rummen, där personalen har ett område att städa under en 4-veckors period. Fungerar bra. De bestämmer själva när det finns tid för städning. DUSCH AV KUND. För att minska jäktet kring morgonsysslorna så delades duschningen upp så att det även blev duschtid på kvällen. Mycket lyckat test som innebar lugnare morgnar. FASTA RASTER. För få måltidsmiljön lugnare så behövdes mer personal tillgänglig under lunch. Fasta raster för personalen infördes. Lyckat test med lugnare måltidsmiljö och all personal i tjänst fanns tillgänglig.

10 Måltidssituationen Flera team valde att jobba med delaktighet i vardagen. Måltiden - en källa till gemenskap Att få vara med och hjälpa till i vardagen skapar en känsla av att vara behövd och delaktig. En kvällsdrink minskade nattfastan och gjorde att kunden mådde bättre. ALLA TEAM har valt att jobba med något kring måltidssituationen. Några ville minska oron och få det lugnare, andra få det trevligare genom mer delaktighet eller öka trivseln på exempelvis helger. EN KÖKSANSVARIG på arbetsschemat har för flera team inneburit att det är en personal som ansvarar i köket. Det har minskat oron och bidragit till att det blev lugnare vi måltiderna. En del har valt att stänga av tv, telefoner och annat störande för att få så lugnt som möjligt i måltidssituationen. HELGDUKNING, att duka med finare porslin, servetter, glas på fot på helgerna är det också team som testat med lyckat resultat. Det blev trevligare och både personal och kunder fick en helgkänsla. ATT MINSKA NATTFASTAN var också något man jobbat med. En del gav tidig frukost, exempelvis i samband med medicinturen, medan andra gav kvälls- eller nattmål. Genom att ge något extra om tiden blev mer än 11 timmar mellan målen så mådde kunden bättre, var lättare att hjälpa upp på morgonen, samtidigt som också vikten och hälsan behölls. Här är några fler exempel på test vid måltiderna Team Enbacken Ljungbacken Test DUKA MED KAROTTER. För att öka välbefinnandet och delaktigheten dukades ett bord för självservering, för de kunder som kunde klara det. Testet uppskattades mycket och är nu en rutin. LÅNGBORD MED BORDSPLACERING. För att stilla oro och få lugnare måltider ändrades dukningen till långbord. Personalen satt med. Inga störande ljud och inget plockades bort förrän alla var klara. Mycket lyckat resultat, det blev trevligare kunderna åt bättre, tog själva och hjälpte varandra.

11 Måltidssituationen Duka extra festligt på helgen uppskattades av kunderna. Långbord med bordsplacering minskade oron. Duka med karotter och ta själv var ett lyckat test. Fredagsmys var en aktivitet som engagerade alla. Team Nedre Ren Test FREDAGSMYS. För att öka gemenskapen och delaktigheten så förbereddes och dukades det extra trevligt på fredagar. Alla åt tillsammans. Uppskattat och något kunderna och all personal såg fram emot. Kvarnbacken Violen Björkbacken Anhörigstöd Gutenberg2 Ljungbacken KVÄLLSMÅL I LÄGENHETEN. Orolig kund fick kvällsmålet i sin lägenhet. Önskade även andra måltider där. Bra resultat med lugnare miljö för alla parter. MINSKA NATTFASTAN För att minska nattfastan och oron på morgonen så fick alla något i magen före frukost. Skedde i samband med medicinturen. Resultatet lyckat med mindre oro, bättre humör och lättare att hjälpa upp kunden på morgonen. DELAKTIGHET. För att öka delaktigheten och få lite festligare kring helger så fick kunden hjälpa till att duka på/av, torka borden och sopa. Dukade helgfint, inga haklappar och avstängda telefoner. Mycket uppskattat. Kunden spillde inte mer och det har blivit lugnare och trevligare. FÖRBEREDA MÅLTID. De kunder som ville erbjöds att hjälpa till att duka och förbereda lunchen. Lyckat test. De kände sig nyttiga och behövda och de ville fortsätta att vara delaktiga. MINSKA NATTFASTAN. Skrev ner tidpunkt när kunden åt onsdag kväll och stämde av när kunden åt torsdag morgon. Om tiden var mer än 11 timmar så serverades, kvälls-/nattdrink eller tidigt morgonmål. Kunden vägdes en gång i månaden. Fungerade bra. MEDICINTUREN PÅ MORGONEN. Köksansvarig går rond och delar ut medicin på morgonen. Ger tidig morgondryck exempelvis yoghurt. Alla mådde bättre.

12 Aktiviteter i grupp Grädda våfflor tillsammans var en uppskattad aktivitet. Här är det sittdans på gång. Att sätta frön och plantera engagerade många. Här dansas det på Solrosen. En meningsfull vardag FLERA HADE redan tidigare arbetat med aktiviteter som exempelvis utevistelse, gympa, bingo, fikastunder m m. Genom sin medverkan i projektet så har de nu fått en bekräftelse på vikten av social samvaro och fysisk aktivitet. Nya aktivteter planerades in i veckoprogrammet och några team satte mål att det ska vara en planerad aktivitet per vecka eller var 14:e dag. Via pricksystem så har flera team fått kontroll på vilka som deltagit i aktiviteterna och att alla fick samma möjlighet till aktivitet. Lyckade test som nu är rutin Team Test Enbacken AKTIVITETSTAVLA. För att informera och få fler delaktiga i gemensamma aktiviteter så gjordes en anslagstavla där dagens aktiviteter stod. Positiv respons från kunder. De gick dit och såg vad som var på gång. Solrosen GEMENSAM AKTIVITET. För att öka gemenskapen och trivseln planerades en gemensam aktivitet in varje vecka. Det kunde vara film, måla, plantera frön osv. Uppskattat av kunderna. Hamrelund HELGAKTIVITET. Eftersom kunderna bor i egna lägenheter och i olika våningsplan så önskades en gemensam aktivitet för att stärka gemenskapen. Aktiviteter planerades till varje helg. Vad som skulle ske bestämdes på morgonen. Ex fika, film, bak, spel, lunch. Mycket lyckat. Bättre gemenskap och alla tyckte att helgerna blev trevligare. Ringslyckan MATLAGNING. För att öka gemenskapen lagades någon enklare maträtt tillsammans var 14:e dag. Ex pizza, våfflor m m. Lyckat test. Kunderna var mycket glada att få vara med. Kvarnbacken UTEVISTELSE för en kund varje vardag. Det skrevs in i veckoplaneringen. Målet uppnåddes inte helt pga klädbrist, kräksjuka mm. Testet var mycket uppskattat, testas vidare. Anhörigstöd TEMAVECKOR. För att få meningsfullare vistelse och delaktighet planerades Temaveckor in. Det kunde vara bak, matlagning, påsk osv. Mycket lyckat och omtyckt.

13 Egen tid ATT GE KUNDERNA EGEN TID med personal är något de flesta team arbetat med. Med egen tid menar man att personal gör något tillsammans med en kund utifrån kunden intresse, önskemål och förmåga. Det kan vara allt från att rulla håret, handmassage, titta på kort eller lösa korsord till att ta en promenad. UTEVISTELSE är något många team jobbat med. Via olika pricksystem så kunde personal hålla koll på vilka kunder som fått vara ute. Att komma ut var en uppskattad aktivitet. En stunds promenad gjorde ofta att kunden mådde bättre. Exempelvis jobbade Kvarnbacken för att alla kunder skulle få komma ut minst en gång per vecka. Utevistelsen skrevs in i veckoplaneringen. Lyckade test som nu är rutin Team Gutenberg 3 Solrosen Hamrelund Enbacken Violen Test VILA OCH UTEVISTELSE. För att minska oro fick kunden vila på dagen samt ha utevistelse. Anteckningar fördes varje dag för att mäta resultat och se vad som passade kunden. Det blev lugnare och kunden mådde bättre. EGEN TID. Efter praktisk planering fanns tid till egen tid för alla varje vecka. Förslagslista togs fram för aktiviteter. Fungerade bra. BAKA MED EN KUND till gemensamt fika. Kunden uppskattade det mycket och var engagerad med recept och tyckte det var kul att få bjuda övriga kunder på fika. AKTIVITETSDOKUMENTATION. För att säkerställa att alla får egen tid så gjordes en lista där man prickade av när kund fått egen tid, och vad man gjorde. Aktivitetsansvarig ansvarade. Testet var lyckat. STÄDA MED KUND. För att öka delaktigheten så fick vissa kunder delta i städningen av sin lägenhet. En tyckte det var roligt att deltaga andra njöt av att passivt titta på. Lyckat test.

14 Handledarna Att sätta mål, planera och... följa upp I med- och motgång - vi finns för att stötta, vägleda och ge energi. Therese Persson, Kia Olsson, Ingela Hedblom, Viktoria Törnros, Åsa Eriksson, Birgitta Svensson, Annika Bäckström-Tysklind, Anita Wikström, Ulrika Johnson, Marie Friberg, Marianne Sundström. Saknas på bild: Berith Haglund- Johansson och Ann-Kristin Larsson VISST TAR DET TID för teamen att komma igång och komma in i arbetssättet. De behöver coachning att sätta mål med fokus på kunden och att sedan planera samt följa upp arbetet i testcyklarna, säger Birgitta Svensson. Många känner en rädsla inför att skriva och formulera sig. Där har vi kunnat hjälpa till. Många är också vana att chefen bestämmer och blir därför glatt överraskade av att det nu är de själva som beslutar. OM PERSONLIG UTVECKLING Att handleda kollegor har varit lite pirrigt. Det är en ovanlig och inspirerande situation att se vilken tilltro de har till oss. Många av oss har tidigare varit teammedlemmar i genombrottsprojekt, så det har nog gjort det lättare att förstå de problem som teamen ställs inför. Vi känner oss trygga eftersom vi gjort det förr, säger Marie Friberg. Det här är en chans att både utveckla verksamheten och sig själv. Det är svårt att inte leda för mycket. Det är så lätt att gå in och säga och komma med idéer. Men det är teamen som har svaren, de har testat massor av idéer som nu har blivit fasta rutiner, säger Anita Wikström. HANDLEDARTRÄFFARNA har varit viktiga för att utbyta erfarenheter och fylla på energin, säger Kia Olsson. Gruppen har varit tvärprofessionell så vi har fått olika infallsvinklar. Alla 13 handledare jobbar inom verksamheten och finns kvar även efter projekttiden, vilket är bra för det fortsatta arbetet. DET HAR VARIT GIVANDE att följa teamens utveckling, säger handledarna sammanfattningsvis. Att se det positiva som hänt mellan varje teamträff gör att man som handledare blir glad ända in i själen. Teamen har kommit olika långt. Några är i början på resan och andra har nått längre. Men alla har haft nytta av metoden och kommer att fortsätta på något sätt. Alla har fått en ökad insikt och många ser sitt jobb på ett annat sätt än tidigare. Nya frågor diskuteras och det finns ett större engagemang. Nu måste det nya tänket förvaltas väl. Cheferna har en viktigt uppgift att inspirera till fortsatt utvecklingsarbete och skapa förutsättningar för samverkan.

15 Genombrottsprojektet - Leva hela livet Att få leva ett värdigt liv och känna välbefinnande i vardagen är ett av äldreomsorgens mål. Till ett värdigt liv hör att känna meningsfullhet och att få vara delaktig i beslut som rör ens liv och vardag. GENOM ATT ARBETA med det som vi ibland benämner mjuka värden ökas de äldres möjlighet att känna välbefinnande och att få Leva hela livet! För många äldre är måltiderna dagens högtidsstund, något att se fram emot. Dofter, ett vackert dukat bord och samvaro och gemenskap med andra människor ger inte bara matlust utan välbefinnande i största allmänhet! De flesta människor uppskattar natur och frisk luft. De äldre är inget undantag. En vacker utemiljö och aktiviteter utomhus sänker stressnivå och ökar välbefinnandet. Att efter intresse och förmåga ta del av ett varierat utbud av kultur, underhållning, sociala och fysiska aktiviteter stärker både hälsa och välbefinnande. I LEVA HELA LIVET har personal inom äldreomsorgen visat att det finns både kunskap och idéer om hur man kan arbeta för de äldres välbefinnande, delaktighet, aktivitet och hälsa. De människor vi möter har skiftande behov och önskemål. Därför måste vård och omsorg vara individuellt anpassad och ofta kan man behöva pröva många olika vägar innan man hittar rätt. Projektet har varit ett tillfälle att lära av varandra och inspirerat till att våga pröva nya, annorlunda idéer och arbetssätt i det praktiska arbetet och i de äldres vardag.

16 Kontakta oss om du vill veta mer! Projektansvarig Eva Lahenkorva, äldreomsorgschef, Bollnäs kommun Projektledare Birgitta Svensson, Teamens kontaktpersoner Gutenbergs äldreboende Gutenberg våning 2 Lisa Jonsson, lisa.jonsson@bollnas.se Gutenberg våning 3 Mona Sonefors, mona.sonefors@bollnas.se Vågen Hälsan Anhörigstöd, dagverksamheten Yvette Eriksson, yvette.eriksson@bollnas.se Marie Eriksson, marie.eriksson@bollnas.se Hamrelunds äldreboende Hamrelund 5:0 Kristin Lindberg, kristin.lindberg@bollnas.se Karlslunds äldreboende Björkbacken Lena Söderlund, lena.soderlund@bollnas.se Enbacken Heidi Norin, heidi.norin@bollnas.se Kvarnbacken Birgitta Sundqvist, birgitta.sundkvist@bollnas.se Ljungbacken Fia Zewgren, ann-sofie.zewgren@bollnas.se Therese Johansson, therese.johansson@bollnas.se Solrosen Elisabeth Löfman, elisabeth.lofman@bollnas.se Violen Anna Rödin, anna.rodin@bollnas.se Anette Johansson, anette.g.johansson@bollnas.se Ringslyckan Annika Persson, annika.persson@bollnas.se Nedre Ren Gruppbostad Handikappomsorgen Petra Riström, petra.riström@bollnas.se Ängslunda äldreboende C korttidsvistelse Kristina Nordlund, kristina.nordlund@bollnas.se Linda Johansson, linda.johansson@bollnas.se Foto: Birgitta Svensson, Anneli Wiklund m fl. Produktion: Anneli Wiklund, informationskontoret Bollnäs kommun. Tryck: RG -Tryck 2011 Bollnäs kommun tfn o 00

Ett gott liv på äldre da r. Ett genombrottsprojekt för att höja livskvaliteten hos äldre med fokus på delaktighet, välbefinnande

Ett gott liv på äldre da r. Ett genombrottsprojekt för att höja livskvaliteten hos äldre med fokus på delaktighet, välbefinnande Ett gott liv på äldre da r Ett genombrottsprojekt för att höja livskvaliteten hos äldre med fokus på delaktighet, välbefinnande och hälsa September 2009 - maj 2010 m Ett gott liv på äldre da r Livskvalitet

Läs mer

Ökat socialt innehåll i vardagen

Ökat socialt innehåll i vardagen -3-111 -3-3 Tjänsteskrivelse Socialförvaltningen, vård och omsorg Ökat socialt innehåll i vardagen - Utvärdering av hur personal som deltagit i utvecklingsarbete om ökat socialt innehåll i vardagen uppfattar

Läs mer

Syfte med deltagandet i Genombrott:

Syfte med deltagandet i Genombrott: Team: Östermalmsteamet Syfte med deltagandet i Genombrott: Skapa trygghet för demenssjuka och deras närstående som bor i eget boende med stöd av dagverksamhet. Population: Vi har valt ut 9 demenssjuka

Läs mer

En dans för balans. Gutenberg Särskilt boende i Bollnäs

En dans för balans. Gutenberg Särskilt boende i Bollnäs En dans för balans Gutenberg Särskilt boende i Bollnäs Korta fakta Utsikt från en av lägenheterna på Gutenberg Gutenberg består av 43 lägenheter fördelat på fyra enheter. Det är fyra gruppboenden med gemensamhetsutrymmen.

Läs mer

Observationsrapport. Kattrumpstullens vård-och omsorgsboende. Plan 3. Uppföljning. Äldreförvaltningen Uppföljning och inspektion

Observationsrapport. Kattrumpstullens vård-och omsorgsboende. Plan 3. Uppföljning. Äldreförvaltningen Uppföljning och inspektion Äldreförvaltningen Uppföljning och inspektion Dnr:410-444/2016 Sida 1 (9) -07-28 Kattrumpstullens vård-och omsorgsboende Plan 3 Uppföljning Äldreförvaltningen Uppföljning och inspektion Storforsplan 36

Läs mer

Väderkvarnens vård- och omsorgsboende

Väderkvarnens vård- och omsorgsboende Äldreförvaltningen Uppföljning och inspektion Sida 1 (10) 2016-11-11 Väderkvarnens vård- och omsorgsboende Inspektionsrapport Äldreförvaltningen Uppföljning och inspektion stockholm.se Sida 2 (10) INSPEKTIONSRAPPORT

Läs mer

Observationsrapport. Josephinahemmets vård- och omsorgsboende. Plan 4. Äldreförvaltningen Dnr /2015 Uppföljning och inspektion

Observationsrapport. Josephinahemmets vård- och omsorgsboende. Plan 4. Äldreförvaltningen Dnr /2015 Uppföljning och inspektion Äldreförvaltningen Dnr 410-248/2015 Uppföljning och inspektion Sida 1 (6) 2015-09-03 Josephinahemmets vård- och omsorgsboende Plan 4 Äldreförvaltningen Uppföljning och inspektion Storforsplan 36 106 64

Läs mer

Slututvärdering av projekt Verksamhet & Hälsa

Slututvärdering av projekt Verksamhet & Hälsa Slututvärdering av projekt Verksamhet & Hälsa Upplands Väsby Kommun Arthur Henningson och Mikael Eriksson 2012-12-31 ATK, CONSIDER & PARTNERS INNEHÅLL Verksamhet & Hälsa i Upplands Väsby kommun... 2 Medarbetarnas

Läs mer

Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Olövslund Ä ldreböende

Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Olövslund Ä ldreböende 2016-10-19 1 (6) Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Olövslund Ä ldreböende Information och marknadsföring Ge information om nationella värdegrunden och vad lokala värdighetsgarantierna innebär till

Läs mer

2 pers 2 pers 1 pers 1 pers Yvonne Larsson Voxnd HC Märta Lantz Bollnäs HC Helena Jonsson Bollnäs HC Yvonne Kvanman Arbrå HC

2 pers 2 pers 1 pers 1 pers Yvonne Larsson Voxnd HC Märta Lantz Bollnäs HC Helena Jonsson Bollnäs HC Yvonne Kvanman Arbrå HC Schema för inbjudan till handlerarutbildning våren 2012 Sjukvård Bollnäs sjukhus avd 3 Bollnäs sjukhus avd 4 Bollnäs sjukhus avd 5 Ann-Britt Carlqvist, avd 4 Helena Sundström HIA Silza Maciel Westerberg

Läs mer

God ljudmiljö inom förskolan

God ljudmiljö inom förskolan God ljudmiljö inom förskolan Ringens förskola/gislaved kommun: Jessica Thylander Jennie Josefsson Ulla-Karin Bengtström Mål att förbättra ljudmiljön kring matsituationen. förbättra ljudmiljön efter utevistelsen.

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering från praktikant HT 2014 Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för ungdomar åk 1 10 14,9 B. Vård och Omsorgsprogrammet för ungdomar åk 2 19 28,4

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse 2012-11-07 Rosengård stadsdelsförvaltning Vård och omsorg Verksamhetsberättelse Teamarbete kring mat i Riddargårdens hemtjänstgrupp Riddargårdens hemtjänstgrupp består av sektionschefen, och med alla yrkeskategorier

Läs mer

Lena Hallström Lindkvister och Sofia Sikström, Kvalitetsinspiratörer, Sociala sektorn, Äldreomsorg. Projektet Guldstunder i äldres vardag

Lena Hallström Lindkvister och Sofia Sikström, Kvalitetsinspiratörer, Sociala sektorn, Äldreomsorg. Projektet Guldstunder i äldres vardag Lena Hallström Lindkvister och Sofia Sikström, Kvalitetsinspiratörer, Sociala sektorn, Äldreomsorg Projektet Guldstunder i äldres vardag Sida 2 Sida 3 Inledning Sedan augusti 2008 arbetar två kvalitetsinspiratörer

Läs mer

D MMMM YYYY 1 (7) Intervjumall

D MMMM YYYY 1 (7) Intervjumall D MMMM YYYY 1 (7) Intervjumall Vid personcentrerad omvårdnad sätts personen och inte sjukdomen främst. Det är individens personlighet och upplevelse av verkligheten som ska vara utgångspunkten. Ett par

Läs mer

Förbättra er måltidsmiljö -en tävling för vård- och omsorgsboenden i Ljusdals kommun- ljusdal.se

Förbättra er måltidsmiljö -en tävling för vård- och omsorgsboenden i Ljusdals kommun- ljusdal.se Förbättra er måltidsmiljö -en tävling för vård- och omsorgsboenden i Ljusdals kommun- ljusdal.se Förbättra er måltidsmiljö -en tävling för vård- och omsorgsboenden i Ljusdals kommun- Maria Almström Svensson

Läs mer

ÅTTA NYCKLAR DE ÅTTA BÄSTA IDÉERNA. Ökad säkerhet och trygghet för personer med BPSD HEMVÅRDSFÖRVALTNINGEN

ÅTTA NYCKLAR DE ÅTTA BÄSTA IDÉERNA. Ökad säkerhet och trygghet för personer med BPSD HEMVÅRDSFÖRVALTNINGEN ÅTTA NYCKLAR DE ÅTTA BÄSTA IDÉERNA Ökad säkerhet och trygghet för personer med BPSD HEMVÅRDSFÖRVALTNINGEN Ökad säkerhet och trygghet för personer med BPSD Arbetet med att förbättra säkerheten och tryggheten

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : Sunderby sjukhus Avd 41 PAVA Syfte med deltagandet i Genombrott Att varje enskild palliativ patient är välinformerad och har så optimal näringstillförsel och måltidsmiljö som möjligt med hänsyn

Läs mer

Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010. Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när?

Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010. Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när? Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010 Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när? Resultat Ny arbetsordning Vardagsrehabilitering Gå till maten Förbättra personalens

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team NYKÖPING Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Norra Hisingen. Slutrapport Den visa organisationen Bilaga 7 Fokusgrupp med undersköterskor

Norra Hisingen. Slutrapport Den visa organisationen Bilaga 7 Fokusgrupp med undersköterskor Norra Hisingen Slutrapport Den visa organisationen Bilaga 7 Fokusgrupp med undersköterskor Fokusgrupp med undersköterskor Som ett komplement till de interna uppföljningarna genomfördes i slutet av projektet

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : Gällivare Kommun Syfte med deltagandet i Genombrott Att öka välbefinnande och livskvalitet hos vårdtagare, med tyngdpunkt på att lindra smärta och oro vid livets slut. Teammedlemmar Kerstin Nilsson-Johansson,

Läs mer

God vård vid demens BPSD SÄVSJÖ KOMMUN

God vård vid demens BPSD SÄVSJÖ KOMMUN God vård vid demens BPSD SÄVSJÖ KOMMUN Mål och mätning- vad vill vi uppnå? Målet: Att planerade aktiviteter/åtgärder från BPSDskattningar genomförs på samtliga demens avdelningar. I Oktober över 80% genomförda

Läs mer

Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012

Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012 Vård- och omsorgsförvaltningen Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012 Slutrapport Mölndals stad December 2012 Lotta Malm Projektledare Projekt BRA-grupper

Läs mer

Det kommer att ges tillfälle och möjlighet att prova förbättringsidéer på ett systematiskt sätt genom att använda genombrottsmetoden.

Det kommer att ges tillfälle och möjlighet att prova förbättringsidéer på ett systematiskt sätt genom att använda genombrottsmetoden. Inledning Kunskap och förhållningssätt inom vård och omsorg är en färskvara som ständigt måste underhållas. En bra dag måste skapas dag för dag om och om igen. I detta ligger det svåra och det kompetenskrävande

Läs mer

Brukarundersökning vård- och omsorgsboende. Vård- och äldrenämnden

Brukarundersökning vård- och omsorgsboende. Vård- och äldrenämnden Brukarundersökning vård- och omsorgsboende Vård- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Sammanfattning av brukarundersökning 2018... 3 1.2 Bakgrund och förutsättningar... 3 1.3 Uppföljning

Läs mer

Rapport från tillsyn vid gruppboende Narcissvägen 2,

Rapport från tillsyn vid gruppboende Narcissvägen 2, Rapport Dnr VON16/48 Nämndansvarig tjänsteman Datum Marie Johnsson Vård- och omsorgsnämnden Rapport från tillsyn vid gruppboende Narcissvägen 2, Boendet Narcissvägen 2 är ett gruppboende beläget i Bryngelstorp.

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2018 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 55 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Att leda salutogent!! Melinda Liljegren Mossberg

Att leda salutogent!! Melinda Liljegren Mossberg Att leda salutogent!! Melinda Liljegren Mossberg Att leda salutogent!! Salutogent/ salutogenes = att söka hälsans ursprung Att leda salutogent skapa förutsättningar för människors framgång. Dels genom

Läs mer

Idébytarveckan innebär i korthet att personal byter arbetsplats under en vecka för att lära av varandra som i sin tur ska leda till förbättringar.

Idébytarveckan innebär i korthet att personal byter arbetsplats under en vecka för att lära av varandra som i sin tur ska leda till förbättringar. 2006-08-14 1 (6) Idébytarvecka Idébytarveckan innebär i korthet att personal byter arbetsplats under en vecka för att lära av varandra som i sin tur ska leda till förbättringar. Idébytarveckan är från

Läs mer

HÄSSELGÅRDENS PROFILBOENDE

HÄSSELGÅRDENS PROFILBOENDE HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN HÄSSELGÅRDENS PROFILBOENDE Utifrån rapporten, som vi ser mycket allvarligt på, har åtgärder redan både påbörjats och genomförts. Här nedan

Läs mer

Delmål Vid mättillfällena ska ingen an våra boende ha mer än max 10 timmars nattfasta 050207-050401

Delmål Vid mättillfällena ska ingen an våra boende ha mer än max 10 timmars nattfasta 050207-050401 Team: Staffanstorps demens team Syfte med deltagandet i Genombrott: Att skapa högsta möjliga livskvalitet för de som bor på Sigfrids gruppboende Population: De nio dementa personer som bor på Sigfrids

Läs mer

värdighetsgarantier för dig som har stöd av äldreomsorgen i Botkyrka

värdighetsgarantier för dig som har stöd av äldreomsorgen i Botkyrka värdighetsgarantier för dig som har stöd av äldreomsorgen i Botkyrka värdighetsgarantier Från och med 2014 gäller värdighetsgarantier i Botkyrkas äldreomsorg. Garantierna är äldreomsorgens löften till

Läs mer

Välkommen till Aspen o Linden

Välkommen till Aspen o Linden TÖREBODA KOMMUN Kommunstyrelsen Vård och omsorg Box 83 545 22 Töreboda 0506-180 00 växel Välkommen till Aspen o Linden 2014-05-06 Välkommen som hyresgäst på Aspen o Linden Vi är glada att få dig som hyresgäst

Läs mer

Brukarrevision. Kumleskärsgatan Stöd- och service boende Västra Göteborg

Brukarrevision. Kumleskärsgatan Stöd- och service boende Västra Göteborg Brukarrevision Kumleskärsgatan Stöd- och service boende Västra Göteborg 2015 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom

Läs mer

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun RAPPORT Vård och omsorg, Staffanstorps kommun Datum: 2014-09-15 Susanne Bäckström, enhetschef Alexandra Emanuelsson, kvalitetsutvecklare Gustav Blohm, kvalitetsutvecklare 2(13) Intervjuer med boende Genomförande

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Huldas hus mötesplats för hemlösa kvinnor, Boendeverksamheten

Granskningsrapport. Brukarrevision. Huldas hus mötesplats för hemlösa kvinnor, Boendeverksamheten Granskningsrapport Brukarrevision Huldas hus mötesplats för hemlösa kvinnor, Boendeverksamheten 2016 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad

Läs mer

Välkommen till Ekebacken

Välkommen till Ekebacken TÖREBODA KOMMUN Kommunstyrelsen Vård och omsorg Box 83 545 22 Töreboda 0506-180 00 växel Välkommen till Ekebacken Ett boende för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt av annan orsak. 2013-03-14

Läs mer

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller?

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat Kan metoden reflekterande samtal medverka till en högre grad av brukarnas upplevelse av självbestämmande,

Läs mer

BYGDEVÄGEN Välkommen till Bygdevägen 15

BYGDEVÄGEN Välkommen till Bygdevägen 15 BYGDEVÄGEN 15 2016-09-23 Välkommen till Bygdevägen 15 2 (5) Bygdevägen 15 Bygdevägen 15 är ett äldreboende som ligger i samhället Östra Husby på Vikbolandet. I närområdet finns grönområden, affär, apotek

Läs mer

Projekt Trampa för liv och lust jdomebikearound Katrineholm

Projekt Trampa för liv och lust jdomebikearound Katrineholm Projekt Trampa för liv och lust jdomebikearound Katrineholm Elisabeth Rindom, FoU i Sörmland Carina Forsman Björkman, FoU i Sörmland FoU i Sörmland 2015-11-16 Innehåll Syfte och mål med projektet... 3

Läs mer

Tubberödshus. Så länge du är i livet ska du leva

Tubberödshus. Så länge du är i livet ska du leva Tubberödshus Så länge du är i livet ska du leva Så länge du är i livet ska du leva I genuin bohuslänsk natur med berg, grönska och närhet till havet ligger Tubberödshus äldreboende i Skärhamn på Tjörn.

Läs mer

60 lägenheter Plan 2 2 bgr för personer med demensdiagnos á 9 lägenheter 1 bgr s.k. omvårdnadsboende 9 lägenheter

60 lägenheter Plan 2 2 bgr för personer med demensdiagnos á 9 lägenheter 1 bgr s.k. omvårdnadsboende 9 lägenheter Ljungbackens vård- och omsorgsboende Särskilt boende för äldre över 65 år 60 lägenheter Plan 2 2 bgr för personer med demensdiagnos á 9 lägenheter 1 bgr s.k. omvårdnadsboende 9 lägenheter Plan 3 3 bgr

Läs mer

Granskning av Tyresö kommuns demensenheter, Syrenen, Solrosen och Näckrosen

Granskning av Tyresö kommuns demensenheter, Syrenen, Solrosen och Näckrosen TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2011-05-12 Socialförvaltningen 1 (7) Maria Johansson, kvalitetsinspektör Diarienr: 0049/11-013 Granskning av Tyresö kommuns demensenheter, Syrenen, Solrosen och Näckrosen

Läs mer

KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH DINA KOLLEGOR KARLSTAD KARLSTAD CCC FREDAG 12 MAJ

KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH DINA KOLLEGOR KARLSTAD KARLSTAD CCC FREDAG 12 MAJ KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH DINA KOLLEGOR Du är inbjuden till... 2017 KARLSTAD KARLSTAD CCC FREDAG 12 MAJ NYA INSIKTER & NYA IDÉER! Fredagen den 12 maj är det dags för HR-Dagen på Karlstad CCC i Karlstad.

Läs mer

Livskvalitet i vardagen. Ett genombrottsprojekt med fokus på demenshandikapp

Livskvalitet i vardagen. Ett genombrottsprojekt med fokus på demenshandikapp Livskvalitet i vardagen Ett genombrottsprojekt med fokus på demenshandikapp Socialförvaltningen, Falköpings kommun 2009 Projektledare: Anette Lidskog Foto: Annelie Sandström Formgivning och tryck: Smart

Läs mer

Sammanfattning av enkätsvar från fortbildningsdagar och årsmöte i Örebro den 1-2 april 2017 av föreningen för instruktörer i spädbarnsmassage.

Sammanfattning av enkätsvar från fortbildningsdagar och årsmöte i Örebro den 1-2 april 2017 av föreningen för instruktörer i spädbarnsmassage. Sammanfattning av enkätsvar från fortbildningsdagar och årsmöte i Örebro den 1-2 april 2017 av föreningen för instruktörer i spädbarnsmassage. Enkätsvaren som lämnades in var 40 till antalet. Frågorna

Läs mer

Välkommen till Aspen Gul

Välkommen till Aspen Gul TÖREBODA KOMMUN Kommunstyrelsen Vård och omsorg Box 83 545 22 Töreboda 0506-180 00 växel Välkommen till Aspen Gul 2019-03-12 Välkommen som hyresgäst på Aspen Gul Vi är glada att få dig som hyresgäst hos

Läs mer

Tid att mötas Ett utvecklingsprojekt med fokus på bemötande inom hemtjänsten i Kumla kommun

Tid att mötas Ett utvecklingsprojekt med fokus på bemötande inom hemtjänsten i Kumla kommun Tid att mötas Ett utvecklingsprojekt med fokus på bemötande inom hemtjänsten i Kumla kommun 2016-2017 Kumla kommun har som ambition att stärka hälsan hos sina invånare. Som en del i arbetet beslutades

Läs mer

Avtalsuppföljning av vård- och omsorgsboende år 2015

Avtalsuppföljning av vård- och omsorgsboende år 2015 2016-01-18 Avtalsuppföljning av vård- och omsorgsboende år 2015 Sammanfattning Staben för kvalitetsutveckling genomför årliga uppföljningar av verksamheten på stadens vård- och omsorgsboenden. Syftet med

Läs mer

Anteckningar från tillsynsbesöket LSS-verksamheten Planeten den 27 maj 2016 Besöket varade mellan kl

Anteckningar från tillsynsbesöket LSS-verksamheten Planeten den 27 maj 2016 Besöket varade mellan kl LJUNGBY KOMMUN Barn- och Utbildningskontoret 2016-06-10 Anteckningar från tillsynsbesöket LSS-verksamheten Planeten den 27 maj 2016 Besöket varade mellan kl. 13.00-15.30 Deltagare Nils-Göran Jonasson,

Läs mer

Kvalitetsarbete Bergagården Avd blå

Kvalitetsarbete Bergagården Avd blå Kvalitetsarbete Bergagården Avd blå Inledning Mat för äldre är ett tema som ofta präglar diskussioner om deras livs kvalité. Dessa diskussioner leder oftast till att man konstaterar att gamla äter dåligt

Läs mer

Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Bjö rkens Ä ldreböende

Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Bjö rkens Ä ldreböende 2016-10-13 1 (4) Handlingsplan va rdegrundsarbete fö r Bjö rkens Ä ldreböende Information och marknadsföring Biståndshandläggarna lämnar ut om nationella värdegrunden och vad lokala värdighetsgarantierna

Läs mer

Utvärdering APL frågor till handledare HT2014

Utvärdering APL frågor till handledare HT2014 Utvärdering APL frågor till handledare HT2014 Utvärdering APL frågor till handledare HT 2014 Jag har gått den nya handledarutbildningen A. Ja 38 92,7 B. Nej 3 7,3 Total 41 100 97,6% (41/42) Jag har endast

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Upplands- Bro kommun

Lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Upplands- Bro kommun Lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Upplands- Bro kommun Rätt till privatliv och kroppslig integritet 1. Vi garanterar att Du har rätt till kroppslig integritet i samband den personliga omvårdnaden

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen, Gnesta kommun

Lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen, Gnesta kommun Lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen, Gnesta kommun Rätt till privatliv och kroppslig integritet 1. Vi garanterar att vi respekterar att bostaden tillhör Ditt privatliv Vi knackar eller ringer

Läs mer

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång. Team 62 Avdelning 94, rättspsykiatri Brinkåsen, NU-sjukvården, Västra Götalandsregionen

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång. Team 62 Avdelning 94, rättspsykiatri Brinkåsen, NU-sjukvården, Västra Götalandsregionen Projektrapport Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Team 62 Avdelning 94, rättspsykiatri Brinkåsen, NU-sjukvården, Västra Götalandsregionen Deltagande team Carl-Gustav Eriksson, chefsöverläkare

Läs mer

Anteckningar från tillsynsbesöket LSS-verksamheten Planeten den 9 februari 2017 Besöket varade mellan kl

Anteckningar från tillsynsbesöket LSS-verksamheten Planeten den 9 februari 2017 Besöket varade mellan kl Barn- och Utbildningskontoret 2017-02-09 Anteckningar från tillsynsbesöket LSS-verksamheten Planeten den 9 februari 2017 Besöket varade mellan kl. 13.15-15.30 Deltagare Sektionschef Nils-Göran Jonasson,

Läs mer

Slutrapport: Vägen till ökat välbefinnande.

Slutrapport: Vägen till ökat välbefinnande. Projektledare 2007-08-31 Cecilia Ek Lena Hellsten Robert Karlsson Lednings- och styrgrupp Märta Vagge Kristina Rönnkvist Madeleine Jonsson Slutrapport: Vägen till ökat välbefinnande. Syfte Syftet med projektet

Läs mer

Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016

Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016 SID 1 (5) Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016 Bakgrund Verksamheten på Ametistens vård- och omsorgsboende drivs av Vardaga. Ametisten har 80 lägenheter uppdelade på fem våningar med två

Läs mer

Team 4 Team 5 Team 6

Team 4 Team 5 Team 6 Bilaga 4. Presentation av teamens utvecklingsarbete under lärandeseminarium A. Identifierade förbättringsområden B. Vad ville teamen uppnå? C. Vad gjordes samt fortsättning Team 1 A. Det finns ett glapp

Läs mer

Stöd- och serviceboende, Björken Västra Hisingen. Brukarrevision

Stöd- och serviceboende, Björken Västra Hisingen. Brukarrevision Stöd- och serviceboende, Björken Västra Hisingen Brukarrevision 2018 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdena

Läs mer

Matpatrullen Sandviken

Matpatrullen Sandviken Matpatrullen Sandviken Matpatrullen har skapats av SPF Seniorerna, Gästrikland för att påverka och göra skillnad Varför är maten för äldre viktig? Mat är så mycket mer än bara näring för kroppen. Måltiden

Läs mer

Lokal värdighetsgaranti för äldreomsorgen i Robertsfors

Lokal värdighetsgaranti för äldreomsorgen i Robertsfors 2013-02-08 Lokal värdighetsgaranti för äldreomsorgen i Robertsfors Inledning Den nationella värdegrunden och dess innehåll ligger till grund för värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Robertsfors kommun.

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2. Teammedlemmar

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2. Teammedlemmar Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 141 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Anna-Lena Johansson

Läs mer

Uppföljning av social omsorg enligt socialtjänstlagen vid Rio vård- och omsorgsboende 2014

Uppföljning av social omsorg enligt socialtjänstlagen vid Rio vård- och omsorgsboende 2014 Östermalms Stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Bilaga 1. Dnr 2014-300-1.2.1. Sida 1 (6) 2014-10-09 Handläggare: Susanna Hiltunen Tfn: 08-508 10 575 Sammanfattande bedömning och förbättringsåtgärder Förvaltningens

Läs mer

Exempel på genomförandeplan i hemtjänsten

Exempel på genomförandeplan i hemtjänsten Exempel på genomförandeplan i hemtjänsten Delaktighet Kunden har varit delaktig i upprättandet av genomförandeplanen Övriga deltagare Anna Andersson Kontaktman Lotta Svensson Dotter Utredning ICF-test2

Läs mer

Måltiden. en del i lärandet

Måltiden. en del i lärandet Måltiden en del i lärandet Ett gott samarbete mellan måltidspersonal, pedagoger och deras chefer gynnar alla. Måltiden blir en naturlig och njutningsfull del av dagen och kan också användas som ett pedagogiskt

Läs mer

Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet

Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är en källa till glädje! Mat är ett stort och brett ämne! Måltiderna är centrala

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera

Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera Susanne Lundblad, Projektledare Senior alert, Utvecklingsledare Qulturum Landstinget i Jönköpings län Qulturum, Landstinget

Läs mer

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten TEMA MUSIK Utbildning av kultur- och aktivitetsinspiratörer (dag 3 av 3) Uppföljning Plats: Hotell Lappland, Lycksele Dag/tid: onsdag 27 maj kl 20.00

Läs mer

Genomförandeplan Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning

Genomförandeplan Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning Genomförandeplan Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning 1. Lärande och tillämpa kunskap, allmänna uppgifter och krav, kommunikation Att fatta beslut, stödjande/ tränande insats

Läs mer

Lenas mamma får en depression

Lenas mamma får en depression Lenas mamma får en depression Text och illustrationer: Elisabet Alphonce Lena bor med sin mamma och lillebror Johan på Tallstigen. Lena går i första klass och Johan går på förskolan om dagarna. Lena och

Läs mer

I Eslöv ser vi individen. Vård och Omsorg sätter fokus på brukaren och medarbetaren

I Eslöv ser vi individen. Vård och Omsorg sätter fokus på brukaren och medarbetaren I Eslöv ser vi individen Vård och Omsorg sätter fokus på brukaren och medarbetaren Fokus på individen ger ökad brukarkvalitet och nöjdare medarbetare Vård och Omsorg ska öka sitt fokus på individen. Vi

Läs mer

Måltiden ett gemensamt uppdrag

Måltiden ett gemensamt uppdrag Måltiden ett gemensamt uppdrag Föreläsning av Anders Söderberg Minnesanteckningar chefsforum EU-projekt MEDEL 8 mars 2012, Villa Belparc Anders inledde med att beskriva sin karriär från matvägrare i grundskolan

Läs mer

Nationell värdegrund i äldreomsorgen

Nationell värdegrund i äldreomsorgen Nyhetsbrev Nationell värdegrund i äldreomsorgen Information från vård- och omsorgsförvaltningen, Mölndals stad oktober 2014 Nu tar vi nästa steg Vi har nätverkat och gjort studiebesök. Vi har utsett värdegrundsledare

Läs mer

Kultur och Hälsa i Norrbotten

Kultur och Hälsa i Norrbotten Bilder i taket Skaparkraft Sjung o minns Konst o bild Musik o rörelse Sjung o minns Musiklust Sjung o minns Minnesträning Sjung o minns Kultur och Hälsa i Norrbotten Berättande Djur i vården Minnesträning

Läs mer

Från den 1 januari i år har vi lokala värdighetsgarantier för

Från den 1 januari i år har vi lokala värdighetsgarantier för Nyhetsbrev Nationell värdegrund i äldreomsorgen Information från vård och omsorgsförvaltningen, Mölndals stad april 2015 Garantier för kvalitet Från den 1 januari i år har vi lokala värdighetsgarantier

Läs mer

Sundsvalls Kommun. till projektslutrapporten Kultur för äldre

Sundsvalls Kommun. till projektslutrapporten Kultur för äldre Bilaga 8 till projektslutrapporten Kultur för äldre Sundsvalls Kommun Slutrapport Utförandedatum: 04-02-2013 09:41:13 Antal svar: 36 Den här undersökningen har totalt 36 respondenter och en svarsfrekvens

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Vår grundverksamhet: Klintforsens fsk Kräftan

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Vår grundverksamhet: Klintforsens fsk Kräftan Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Klintforsens fsk Kräftan 170915 Vår grundverksamhet: - Omsorg och rutiner. Vi pedagoger börjar läsåret med att göra en grovplanering utifrån barnens vistelsetider,

Läs mer

Genombrott är idealet Genombrottsarbete inom särskilt boende-hemvårdsförvaltningen 2009

Genombrott är idealet Genombrottsarbete inom särskilt boende-hemvårdsförvaltningen 2009 Halmstad 100216 Genombrott är idealet Genombrottsarbete inom särskilt boende-hemvårdsförvaltningen 2009 Processgruppen Johan Andersson Roger Kindberg Eva C Persson Eva M Persson Maria Stjernström-Öberg

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Upprättande av genomförandeplan inom hemtjänsten

Upprättande av genomförandeplan inom hemtjänsten Rutin 1 (5) 2012-11-28 Upprättande av genomförandeplan inom hemtjänsten Nationell värdegrund I Socialtjänstlagen (SoL 2001:453) infördes den 1 januari 2011 en bestämmelse om en nationell värdegrund för

Läs mer

Verksamhetsuppföljning av bostad med särskild service enligt 9 9 LSS och daglig verksamhet enligt 9 10 LSS

Verksamhetsuppföljning av bostad med särskild service enligt 9 9 LSS och daglig verksamhet enligt 9 10 LSS Bromma stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-11-18 Handläggare Suzanne Hartenberger Telefon: 08 508 06 125 Till Bromma stadsdelsnämnd särskild service enligt 9 9 LSS och daglig verksamhet

Läs mer

BPSD på Åsengården Minskad motorisk oro

BPSD på Åsengården Minskad motorisk oro BPSD på Åsengården Minskad motorisk oro Åsengården vid arbetets start hösten 2015 Boende för 29 demenssjuka En enhet fördelad på 3 plan (3 avdelningar) Alla boende skattas i BPSD-registret 2 ggr/år, oavsett

Läs mer

Tankar & Tips om vardagsutveckling

Tankar & Tips om vardagsutveckling Tankar & Tips om vardagsutveckling Sammanställning från gruppdiskussioner på kompetensombudsträff den 16 september 2010. Till Kompetensombudspärmen, under fliken Verktygslåda Temat under denna förmiddag

Läs mer

Falköpings kommun Feriepraktik Enkät till chefer, handledare/kontaktpersoner och medarbetare

Falköpings kommun Feriepraktik Enkät till chefer, handledare/kontaktpersoner och medarbetare Falköpings kommun Feriepraktik 2017 Enkät till chefer, handledare/kontaktpersoner och medarbetare Ansvarig chef 17,9% 14 Handledare/kontaktperson 37,2% 29 Medarbetare 41% 32 På annat sätt: 3,8% 3 På annat

Läs mer

Affektsmitta och lågaffektivt bemötande

Affektsmitta och lågaffektivt bemötande Tydliggörande pedagogik - en introduktion Malmö stad Stadskontoret FoU Malmö socialt hållbar utveckling 2014-08-14 Affektsmitta och lågaffektivt bemötande Affektsmitta Vi har alla erfarenhet av att bli

Läs mer

Utvärdering av gruppledarutbildning ACT Att hantera stress och främja hälsa HT 2011

Utvärdering av gruppledarutbildning ACT Att hantera stress och främja hälsa HT 2011 Utvärdering av gruppledarutbildning ACT Att hantera stress och främja hälsa HT 2011 Här kommer en sammanfattning av utvärderingar från de som gick gruppledarutbildningen under hösten 2011. Deltagarnas

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 5 Psykiatriska kliniken Kungälvs sjukhus avdelning 9 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

NÄRSTÅENDES DELAKTIGHET I VÅRDEN ETT FÖRÄNDRINGSARBETE Psykiatri Nordöst AVDELNING 151

NÄRSTÅENDES DELAKTIGHET I VÅRDEN ETT FÖRÄNDRINGSARBETE Psykiatri Nordöst AVDELNING 151 NÄRSTÅENDES DELAKTIGHET I VÅRDEN ETT FÖRÄNDRINGSARBETE Psykiatri Nordöst AVDELNING 151 Handledare Margareta Öhman Deltagare: Karin Borén arbetsterapeut Kristina Eriksson kurator Carita Jansson mentalskötare

Läs mer

Vardagsfärdigheter hos vuxna

Vardagsfärdigheter hos vuxna 1(6) Vardagsfärdigheter hos vuxna Lena Walleborn är arbetsterapeut på Aspergercenter för vuxna i Stockholm. Hon träffar dagligen personer som har svårigheter att klara av sitt vardagsliv. Med sina kunskaper

Läs mer

Min dag med Maj-Britt Bylund den målande undersköterskan som älskar att läsa och hålla på med olika hantverk

Min dag med Maj-Britt Bylund den målande undersköterskan som älskar att läsa och hålla på med olika hantverk Min dag med Maj-Britt Bylund den målande undersköterskan som älskar att läsa och hålla på med olika hantverk Maj-Britt är 57 år och kommer från Brinken. Hon bor med sin familj i ett hus i Kvammarnäs. Hon

Läs mer

ÅTTA NYCKLAR Slutrapport

ÅTTA NYCKLAR Slutrapport ÅTTA NYCKLAR Slutrapport DE ÅTTA BÄSTA IDÉERNA 2007-2008 Ökad säkerhet och trygghet för personer med BPSD Inledning Arbetet med att förbättra säkerheten och tryggheten för personer med demenssjukdom har

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Halmstad Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 37, psyk avd 2 i Skellefteå Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer