Klassrummet en plats för tillhörighet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Klassrummet en plats för tillhörighet"

Transkript

1 Språk-, läs- och skrivutveckling Grundskola åk 7-9 Modul: Kritiskt textarbete att läsa, samtala och skriva (om) världen Del 8: Klassrummet en plats för tillhörighet Klassrummet en plats för tillhörighet Kerstin Bergöö, Högskolan Kristianstad Avsikten med den här artikeln är att ge ytterligare något perspektiv på vad kritiskt textarbete kan innebära och särskilt lyfta skrivandet. I artikeln slår jag för sista gången följe med Hilary Janks och återkommer till hennes förändringsmodell (se s. 2) och begreppen tillgång, makt, mångfald och skapa/omskapa. Begreppen hjälper mig att binda ihop frågor som rör elevernas identitet (som hela människor inte bara elever) med skola (hela livet i och utanför skolan) och med samhälleliga frågor om jämlikhet, stabilitet och hållbarhet, så som de framträder såväl i elevernas vardagliga erfarenheter som i stora globala sammanhang. Med utgångspunkt i begreppet tillhörighet kommenterar jag avslutningsvis begreppet alla i läroplanens skrivningar alla elever. Allt det här i syfte att diskutera en undervisning som kan göra det möjligt för eleverna att förstå sig själva och den värld de lever i. Att få tänka med pennan Att uttrycka sig i bilder, skriva, läsa, samtala och diskutera är olika sätt att tänka och lära i alla ämnen (Comber, 2001, 2016, Janks, 2010, Liberg, 2009, Rustad att möta framtiden?, 2010, Säljö, 2009, Vygotsky, 1934/1999). Eleverna i de undervisningsexempel ni mött i modulens tidigare artiklar har fått tillgång till texter och stödstrukturer av olika slag. Stödstrukturerna har hjälpt dem att gå in i texter och röra sig där och förstå vem som talar i texterna och vilka uppfattningar som kommer till uttryck. De har fått skapa egna texter, analysera såväl egna som andras texter och därmed fått hjälp med att komma på djupet i olika kunskapsfrågor. Under hela arbetet har eleverna själva fått komma till tals och, inte minst, har skrivandet varit viktigt. Eleverna har fått uppleva att man kan gå in i, ut ur och mellan olika textvärldar även via den egna pennan. Men det skrivs förhållandevis lite i grundskolan (af Geijerstam, 2010, Liberg, 2009, Magnusson, 2013, Skolinspektionen, 2016, Skolverket, 2000). Och texter behandlas framför allt som källor till information, inte som något som kan tolkas och läsas på olika sätt. Eleverna får därmed för lite hjälp med läs- och skrivstrategier. De behöver därför få arbeta med uppgifter som ger dem möjlighet att utforma ett innehåll på mer komplexa sätt. Det kan handla om att göra förutsägelser, förklara samband eller grundläggande begrepp, planera undersökningar, ställa samman och tolka data och resultat, dra slutsatser och inte minst argumentera, presentera och diskutera allt det här (Anward, 1983). De behöver få läsa och tänka med pennan och det tar tid. Det innebär färre detaljer, färre fakta och färre uppgifter och mer bearbetning och diskussion (Langer & Applebee, 1987). 1 (17)

2 Jag läser Janks förändringsmodell som en sammanfattning av hur lärare skulle kunna tänka kring sin undervisning och av hur man kan tänka om modulens undervisningsexempel: Figur 1. (ur Bergöö & Jönsson, 2012, s. 57) I de exempel vi lyft fram i artiklarna har eleverna har fått identifiera, sätta ord på, beskriva och ringa in olika företeelser. De har fått analysera, problematisera, reflektera och betrakta olika uppfattningar om språk och innehåll ur olika perspektiv (dekonstruera). De har, slutligen, på olika sätt fått förändra, "skriva om" och omformulera sin förståelse av det innehåll de arbetat med (rekonstruera). Ett sådant kritiskt textarbete handlar bland annat om att försöka minska de skillnader i tillgången till skriftspråklig förmåga som präglar dagens samhälle och skola. Lärares arbete är komplext, liksom sambanden mellan elevernas sociala värld, språk och erfarenheter och deras lärande i skolan. Betydelsen av det skriftspråksbagage eleverna har med sig hemifrån ökar idag när kraven på skriftspråklighet ökar i takt med den digitala utvecklingen. Det finns en risk, skriver Stefan Pålsson, professor i pedagogisk psykologi, att skolan fokuserar för mycket på den första digitala klyftan", det vill säga på tillgången till datorer och inte på tillgången till de kompetenser som barn och ungdomar behöver för att kunna utnyttja den digitala tekniken i sitt lärande. Och då missar man de riktigt viktiga frågorna, de som verkligen gör skillnad, skriver han: Detta riskerar att leda till en matteuseffekt: de elever som har möjlighet att utveckla dessa kompetenser i hemmet rusar ifrån de andra. Därmed kan det uppstå en stor och ännu allvarligare klyfta som är sociokulturellt betingad. Den blir väldigt svår att komma till rätta med om inte skolan kan hantera problemet i sin undervisning. (Pålsson, 2010; se även Damber, 2010, s ) 2 (17)

3 En viktig utgångspunkt för allt textarbete är därför att känna till elevernas erfarenheter av sammanhang där skrivande och läsning praktiseras och låta arbetet i skolan börja där. Jag vill beskriva det som en stöttande bedömning av den egna undervisningen när läraren märker att alla elever inte är delaktiga gäller det att fundera över vad som kan förändras, vilka frågor, exempel, texter eller uppgifter som skulle kunna knyta an till elevernas erfarenheter. En säker plats för skrivande I Sydafrika där Hilary Janks arbetar måste lärare exempelvis förstå att böcker bara förekommer i arbetslivet, i skolan eller i religiösa sammanhang. Det är ont om böcker och bibliotek är sällsynta. Skrivande är ovanligt med undantag för sms-ande. 95% av befolkningen har tillgång till mobiltelefoner. Även personer med lågt självförtroende som skribenter sms-ar. Här gäller ju inga definitiva krav på stavning, förkortningar, ordval, etcetera och det är därför a safe place for writing, skriver Janks (2013, s. 236), även om nätet på många sätt också är en otrygg plats. I ett sådant samhälle utgör bruket av ipoden en naturlig övergång till annat skrivande. Via ipoden får människor tillgång till , musik, sångtexter, PPT- er, filmer, kartor, foton och andra bilder, poesi och böcker. De kan också utnyttja olika appar för stavning, grammatik eller ordlistor. 1 Därför arbetar man i Janks skolforskningsprojekt med mobiltelefoner och ipodar. Det är tekniker som inte tar sin utgångspunkt i en traditionellt västerländsk boklig kultur utan i den mångfald av texter och textbruk som omger eleverna. Mobiltelefon, datorplattor, etcetera utgör både en tillgång till olika textvärldar och en identitetssymbol. De är viktiga delar av elevernas identitet, men mobiltelefonerna ger dem också tillgång till lyssnare och läsare. I Sverige har många elever, och alla skolor, också tillgång till datorer och alla de texter och kommunikationsmöjligheter de erbjuder. Och skolan måste, skriver Janks, bygga på de skriftspråkserfarenheter som eleverna erövrat via de nya teknologierna. Det innebär också att skrivande, läsning och samtal måste få utgöra en enhet i skolarbetet i alla ämnen och att eleverna får möjlighet att upptäcka lusten i det. Särskilt viktigt är det att inte tappa bort skrivandet. 1 ipod Touch är en handdator som storleksmässigt påminner om en smarttelefon, men telefonfunktioner saknas. Som mediespelare med trådlöst nätverk används den bland annat för videouppspelning, bildhantering och musikuppspelning. ipod Touch kan ses som föregångare till ipad. 3 (17)

4 Lust att skriva De skriftspråksprojekt Janks är involverad i bygger på en rad antaganden, framför allt antagandet att om elever vill skriva och läsa kommer de att utveckla sin skriftspråkliga förmåga. Den viljan kan stärkas om eleverna får möta ett innehåll som intresserar dem och ett ökat intresse för skrivande och läsning kommer att bidra till att de själva via internet hittar nya former för att skapa texter och efterhand hittar autentiska mottagare för det de skapar. Den mottagarmedvetenhet som då kan utvecklas kommer att öka elevernas vilja att utforma sina texter väl. Sådana antaganden ligger till grund för Janks och hennes kollegors forskning. Det här innebär att undervisningen i forskningsprojekten fokuserar på elevernas möjligheter att producera texter, att skapa och omskapa texter om företeelser som är viktiga för dem. Det handlar om att inspirera och hitta mottagare och därigenom låta eleverna uppleva hur skriftspråklighet kan utgöra en kraft för dem. Det är på det sättet som undervisningen kan ge eleverna makt att beskriva, berätta, definiera och förstå sig själva och den värld de lever i. Flerspråkighetsforskaren Jim Cummins (2017a) beskriver ett projekt där eleverna fick skapa multimodala texter där de utforskade sitt förhållande till faktorer som ursprungsland, ursprungsspråk, släkt, religion, förfäder och sin relation till framtiden (s. 280). En pojke skriver följande om en bild som han skapat: [...] Min målning handlar om att min pappa inte finns. Jag visste inte vem han var. Jag vet inte vem han är. Jag är lite lost utan honom, [...]. Det finns en tom del i bilden som ser varm och lugn ut, men samtidigt obebodd. Det finns ådror i trädet som visar att det alltid finns liv i något, även om det inte verkar vara levande trädet ser dött ut, men det är det inte. (s. 281) Cummins kallar den här typen av texter identitetstexter. Han menar att de förenar två viktiga aspekter av skolarbetet: ett engagemang för skriftspråkande och lärande och en bekräftelse av elevernas identitet. Och det gäller många elever, menar han: Arbete med multimodala identitetstexter motverkar kort sagt den identitetsnedvärdering som vissa elever ofta upplever i skolan och i samhället, det vill säga elever från socioekonomiskt svaga miljöer, flerspråkiga elever och elever från marginaliserade grupper. (s. 283) Ett synsätt som Janks eller Cummins innebär också att de viktigaste texterna i skolarbetet är de texter eleverna skriver. De undervisningsexempel ni mött i modulens artiklar spänner oftast över en relativt kort tidrymd. Därför finns det få exempel på mer omfattande och slutredigerade elevtexter. Men exemplen visar i de flesta fall hur undervisningen väckt elevernas intresse för innehållet och deras lust att själva formulera sina tankar kring det. Exemplen visar också hur de texter eleverna fått möta i undervisningen inspirerat och i viss 4 (17)

5 mån utgjort mönster för deras eget skrivande. Framför allt, så tolkar jag det, har möjligheten till samtal, diskussion, tankeutbyte med den starka kopplingen till den egna identiteten varit en drivkraft. De inblandade lärarna menar att textarbetet i första hand kan karaktäriseras som ett autentiskt arbete, något eleverna ägnat sig åt på allvar, inte bara som en skolaktivitet. Det är, menar Janks, när elever upplever att skolarbetet är på allvar som de verkligen är beredda att fundera över sina egna texter. Kan de såra någon? Vem eller vilka kan känna sig inkluderade? Exkluderade? Finns det rasistiska, homofoba, funkofoba, islamofoba eller sexistiska inslag? Vad tas för givet i deras texter? En sådan kritisk analys av de egna texterna kan bana väg för en kritisk analys av alla slags texter och för alla elevers upplevelse av klassrummet som deras plats. Att få namnge världen för att kunna förändra den Världen står, skriver Janks (2013), inför tre stora utmaningar: ojämlikhet, instabila samhällen och en ohållbar utveckling. Det är utmaningar som skolan ska rusta eleverna att ta itu med. Därför är, enligt Janks, två frågor särskilt viktiga, för forskare och för lärare: Hur kan utbildningen bidra till en värld där våra elever, oavsett var i utbildningssystemet de befinner sig, kan bli de som ska förändra världen? Hur kan vi ge eleverna möjlighet att bidra till ökad jämlikhet och bli människor som kan respektera mångfald, leva i harmoni med andra och ta aktiv del i att skydda miljön. (Janks, 2013, s. 227; min översättning) Ord är inte oskyldiga, skriver Janks, ord gör oss till dem vi är. Liksom världen i stort har språket formats av historien. Om vi betraktar ett satellitfoto av jorden ser vi en värld utan gränser. Och de gränser vi själva konstruerat kan omformas. Därför behöver elever få möjlighet att själva beskriva och sätta ord på sina erfarenheter, iakttagelser och upplevelser (jämför Janks förändringsmodell, s. 2). Med Freires ord: Att existera som människa innebär att vi namnger världen och därmed förändrar den. När världen väl benämnts vänder hon sig tillbaka till dem som namngett henne och kräver nya benämningar, nya namn. Människor skapas inte i tystnad, utan i ord, i arbete, i handling tanke. Genom vårt sätt att namnge världen uppstår dialogen det sätt på vilket vi människor uppnår betydelse som människor. (Freire, 1972, s. 61; citerat efter Janks, 2013, s. 227; min översättning) Det är alltså vår förmåga att sätta ord på och ifrågasätta både orden och världen (the wor[l]d) som omger oss som är det centrala i Janks begreppsvärld och i modulens diskussion om det kritiska textarbetet. Det handlar om förmågan att analysera, problematisera, reflektera över och betrakta det vi möter i och utanför skolan ur olika perspektiv och förmågan att omforma det. 5 (17)

6 Janks själv hämtar merparten av sina undervisningsexempel från Sydafrika, där många elever fortfarande inte kan skriva och läsa tillfredsställande. Och så det också i de flesta länder, för att inte säga alla. Förmågan att skriva och läsa är ojämlikt fördelad även i Sverige och skrivandet har, som jag nämnt tidigare, en alltför undanskymd plats i skolan (Janks, 2013, af Geijerstam, 2010, Jobér, 2015, Sernhede, 2016). Och kunskapen om elevers skrivande är fortfarande liten; området skriftspråklighet behöver utforskas (Brink, 2016). Att låta elever få tillgång till skriftspråklig förmåga handlar först och främst om att förankra grundläggande idéer om demokrati, rättvisa och personlig utveckling och [...] om vilka möjligheter varje enskild människa har att förstå, yttra sig, bli sedd, bli lyssnad till och få svar. (Hoel, 2008, s. 15f.; citerat efter Brink 2016; min översättning) Dessa tankar ligger nära Janks tankar om vikten av elevers möjligheter att få skriva om sig själva och världen, att få omformulera sin förståelse och bli kapabla att bidra till att förändra det de uppfattar som orättvist, ojämlikt, instabilt eller ohållbart i stort som i smått. Därför måste också läsning, skrivande och samtal få utgöra en enhet i alla ämnen. 2 Läs- och skrivundervisning för att utveckla (ämnes)kunskaper Flertalet lärare, inte bara svensklärare, anser det självklart att eleverna ska läsa texter. Men långt ifrån de flesta ämneslärare anser det självklart att eleverna ska skriva i deras ämnen och ännu mindre att de själva ska undervisa i skrivande (Brink, 2016, Nordmark, 2014). Detta trots att forskning visar att skrivande i alla ämnen dels ger en förbättrad generell skrivförmåga, dels har stor betydelse när det gäller att utveckla själva ämneskunskapen (Brink, 2016). Liknande tankegångar redovisar andra svenska språkforskare. Vad är god läs- och skrivförmåga, oavsett ämne. Det innebär exempelvis att kunna hantera olika symbolsystem, det vill säga handskas med såväl text som layout och olika typer av illustrationer inta ett reflekterande förhållningssätt till textens innehåll ställa sig kritisk till textens innehåll och form 2 Av det skälet innehåller de norska läroplanerna numera skrivningar om skrivande och läsning i alle fag, i alla ämnen. Se exempelvis LK06. Læreplaneverket for Kunnskapsløftet (2006) samt Maagerø & Seip Tønnessen (Red.). (2009) och Trøite Lorentzen & Smidt (Red.). (2009). 6 (17)

7 delta i samtal om det lästa eller skrivna använda sig av det lästa eller skrivna på olika sätt och i andra sammanhang än själva läs- eller skrivsituationen. (Liberg, med flera, 2013, s. 89; se även Folkeryd, med flera, 2006) Språkforskarna ovan, Åsa af Geijerstam, Caroline Liberg och Jenny W. Folkeryd, talar om skriftspråklig förmåga som förmågan att delta och vara medskapare i en skriftspråkspraktik och att utveckla textrörlighet. Det innebär att man skulle kunna tala om god läs- och skrivundervisning som lärares förmåga att skapa goda villkor för elevernas möjligheter att delta i kritiskt textarbete. Det gäller inte minst elevernas möjligheter att själva skapa texter och att få samtala om dem. Det innebär också att fokus i en diskussion om elevers skriftspråksutveckling flyttas från vad eleverna inte kan till vad lärare kan göra, till lärarnas didaktiska val. Modulens undervisningsexempel utspelar sig i vissa årskurser och i vissa ämnen, men sättet att tänka kring undervisning går att applicera på arbete med ungdomar i alla åldrar och i alla ämnen. Det gäller också de förslag på frågor, uppgifter och andra aktiviteter som ni fått möta, liksom lärares val av olika sorters texter som kan fördjupa undervisningsinnehållet i olika ämnen. När eleverna får se, höra, läsa och analysera olika sorters texter även texter kamraterna skrivit får de möta olika perspektiv på en företeelse men det ger dem också mönster som de kan använda i sitt eget skrivande: ord, begrepp, stavning, interpunktion, sätt att uttrycka sig, sätt att organisera innehållet, etcetera. När lärare inte bara samtalar med eleverna utan också skriver tillsammans med dem stärks elevernas möjligheter att få grepp om ett visst innehåll. Det kan handla om att sammanfatta det i en gemensam tankekarta eller att få ge förslag till vad en gemensam text ska innehålla och hur det kan uttryckas. Läraren skriver, läser högt, skriver till, läser om, stryker, och så vidare. Under skrivprocessen får eleverna stöd i form av frågor som Vad kan vi börja med? Finns det något bättre sätt att säga det på? Ser ni något vi kan ändra? Vad ska vi ta upp sedan? Finns det fler aspekter? En förutsättning är att eleverna tidigare fått läsa texter av det slag de själva ska lära sig behärska och att de får möjlighet att diskutera mottagare och textens sammanhang (af Geijerstam, 2010). Det gemensamma skrivandet blir på det här sättet också en inkörsport till det individuella skrivandet. Något av det mest kraftfulla lärare kan låta elever pröva gäller olika sätt att avsluta och sammanfatta ett arbete vare sig det gäller vitvalens möjligheter att (över)leva i St. Lawrencefloden, vittnesplikten, organdonation, människans och miljöns ömsesidiga påverkan eller HIV/aids. Att eleverna får formulera om och utveckla sina tankar, reflektera 7 (17)

8 över och tydliggöra det de just lärt sig är emellertid ovanligt (af Geijerstam, 2010, Ahlgren, 2012, Hanrahan, 2009, Liberg, 2009, Skolverket 2000). Det kräver samtal och diskussion där även de språkliga dragen i de texter eleverna läser och skriver måste synliggöras och diskuteras. En framkomlig väg kan vara att pröva olika framställningsformer för samma innehåll, exempelvis att skriva om resultaten i en tabellsammanställning till en löpande skriftlig redogörelse, att sammanfatta resultatet av en undersökning i tabellformat eller som en PPT-presentation och samtidigt diskutera hur en tabell eller PPT- presentation kan konstrueras och göras lätt att begripa. Det här handlar om att eleverna med utgångspunkt i texter av mer personlig karaktär egna och andras får möjlighet att möta och röra sig i, mellan och ut ur allt mer specialiserade texter; från personligt språk till ämnesspråk till mer vetenskapligt språk. I en undervisning där eleverna får röra sig i, mellan och ut ur olika texter av olika svårighetsgrad lär de sig successivt hur andras röster kan hjälpa dem i det egna textskapandet på ett sätt som kan ge deras egna röster stöd (Nordenfors, 2017; se även Hallesson, 2015, s. 48ff.). Jämlikhet, stabilitet och hållbarhet I modulens artiklar har ni mött exempel på hur ett kritiskt textarbete skulle kunna utformas i enlighet med Janks förändringsmodell och med syftet att ge eleverna möjlighet att begripa sig på och om än med små steg handskas med de stora utmaningar som världen har att hantera: ojämlikhet, instabila samhällen och en ohållbar utveckling. Ett sådant arbete kan sammanfattningsvis sägas handla om en undervisning som, oavsett ämne och elevernas ålder, utnyttjar elevernas lust att satsa sig själva i arbetet, inspirerar dem att hitta kreativa former att utforma sina tankar, ger dem tillgång till digital teknologi och, slutligen, håller fast ett etiskt perspektiv på de texter eleverna får skriva och läsa (Janks, 2013, s. 239; se även Comber & Nixon, 2014). Och, ju mer eleverna läser, desto mer växer deras förmåga att läsa, deras ordförråd och deras skrivförmåga. Tillgång till en mångfald av texter utvecklar elevernas skrivförmåga på samma sätt som lyssnande utvecklar den muntliga förmågan förutsatt att de också får skriva och samtala (Janks, 2013, s ; se även Krashen 1984). I en klass i årskurs 7 fick eleverna som avslutning på ett arbete kring datorer och samhällsförändringar i uppgift att skriva en text i en genre man tidigare arbetat med. Nedanstående text bär spår av såväl läsning som tillhörighet och lust att förmedla kunskap. I all sin enkelhet tangerar texten frågor om jämlikhet och hållbarhet: Hypebeast en ny livsstil!! Jag får nog börja med att förklara vad en hypebeast är. det är en person som bara köper kläder, skor som är från kända märken. Det är själva hypet på kläderna, alltså hur svårt det är att få tag på de här kläderna som det handlar om. Innebär att man får köa för att köpa och det kostar mycket pengar. Men man kan också tjäna pengar då man köpt något som sedan tar slut som man 8 (17)

9 kan sälja dyrare och det kallas flippa pengarna. Det är något som heter resell value. Det finns förstås nackdelar. Med hypebeast Man sitter o väntar på att något ska släppas, folk blir avundsjuka när andra har dyra och väldigt hyped-up märken, vuxna förstår inte hur man kan köpa något så dyrt. Det de inte förstår är att man kan tjäna pengar på det här. [...] Det är också en ganska stor risk att bli rånad om man har så dyra kläder. Jag önskar att föräldrar läsa på vad det här faktiskt handlar om och sätta sig in i hur barnen tänker men de får inte vara för snälla för då kan barnen förlora mycket pengar på något som dom kanske inte ens gillar. Av: Samuel E. Skribenten kommer från en skola där skrivandet hade en mycket undanskymd plats. Nu på högstadiet kan han sägas ha fått möjlighet att börja röra sig i Janks förändringsmodell (se s. 2) liksom i den så kallade texttriangeln, i vars övre del det handlar om att kunna hantera frågor som rör texters syfte och dialogen med läsaren och i vars nedre del det gäller att kunna göra lämpliga språk- och genreval: Figur 2. Texttriangeln. (jämför Dysthe, 2011, Hillocks, 1987) Jag läser texten som ett exempel på lärares stora betydelse för elevernas utvecklingsmöjligheter. Genom att få sätta ord på ett innehåll som engagerar honom och med hjälp av de språkliga mönster tidigare arbete givit honom får skribenten, trots stora skrivsvårigheter och bristande skriverfarenheter, möjlighet att utveckla såväl sin skriftspråklighet som sin kritiska medvetenhet och möjlighet att utöva inflytande. På det sättet tillåts skribenten inte heller att fastna i texttriangelns nedre delar (i exempelvis stavning eller interpunktion) utan tvingas röra sig i triangelns alla delar. 9 (17)

10 Tillhörighet undervisningen som elevernas plats Allt det här tillgång till texter och förändring via skrivande, läsning och samtal förutsätter ett klassrum där alla elever upplever tillhörighet. Tankeskrivande, läsloggar, demokratiloggar, genrebyten och andra uppgifter ska inte ses som skrivövningar, bildövningar, ordkunskapsövningar, studietekniska övningar, utan som ett sätt att kontinuerligt och i alla ämnen arbeta med hur texter kan förstås och utformas och hur alla elever kan komma till tals och klassrummet bli flerstämmigt (Dysthe, 1996/2000). Det innebär också att lärare oavsett ämne inte enbart utgår från kursplaner och kriterier i sitt val av undervisningsinnehåll eller i sin bedömning av elevernas resultat utan även från läroplanens inledande och övergripande delar. Gunilla Molloy skriver: Att träna eleverna i att söka sig fram till sina egna åsikter och att skapa ett sådant klimat i klassrummet att de vågar visa dem, är [ ] en viktig uppgift för oss lärare. (Molloy, 2007) Efter tre års undervisning i svenska i en högstadieklass avslutade Molloy det gemensamma arbetet med att på tavlan skriva de begrepp som i läroplanen utgör svenskämnets kärna: läsa, skriva, lyssna och samtala. Hon frågade om det fanns något klassen arbetat mycket med men som inte täcktes av de fyra begreppen. Eleverna enades om att deras arbete också präglats av att de fått tolka och tänka, begrepp som just hör hemma i läroplanens övergripande delar. I den diskussion om de tre årens svenskämne som följde växte en cirkel som skulle symbolisera klassens svenskämne fram på tavlan. I den cirkeln fick varje elev nu skriva in sina personliga tankar om ämnet: En elev skriver: ANDERS Jag tycker att vi ska tala om vuxenlivet i svenskämnet för det är ju det vi jobbar för och strävar efter. //Vi alla förbereder oss för vuxenlivet. Vuxenlivet är ju också framtiden så den borde vi ju också tala om. //Sedan 10 (17)

11 tycker jag att det vore kul att tala om cykling i alla fall jag, Robert och Pelle. för det är ju vårat bästa intresse. // Jag kom även att tänka på viktiga ögonblick/saker som har hänt för länge sedan och nya saker i världen för där finns det mycket att tala om och reflektera om. // Diskriminering tycker jag även är intressant att tala om för det är ju mycket sådant som händer nu för tiden. // När vi talar om diskriminering så kommer det upp mycket åsikter och jag tycker det är kul att höra andras åsikter och säga mina egna. (Molloy, 2007, s. 156) En annan elev skriver: MARIE Jag tycker att vi ska läsa om saker som får oss att börja tänka. Och det kan ju vara olika från person till person. Därför tycker jag att vi ska läsa många olika typer av böcker och genrer. Jag tycker att vi ska samtala om det vi har läst så att vi kan ta del av andras åsikter och vidga våra egna perspektiv. // Vi ska lyssna på varandra. För att få ihop alla våra intryck ska vi skriva ner dem och reflektera över dem. När man skriver kan man ju knyta ihop alla moment. Efter det ska vi tänka på vad vi har gjort. Förhoppningsvis har vi utvecklats efter det här och lärt oss både av varandra och av det vi läst. // Efter det här ska vi börja läsa igen och aldrig sluta tänka. (Molloy, 2007, s. 190) Det Anders och Marie skriver ger intrycket att de upplever tillhörighet i skolan, i alla fall i svenskundervisningen. Om vi definierar tillhörighet som rätten att i trygghet få göra sin röst hörd och kravet att lyssna till andra(s) röster är det just vad eleverna uttrycker (Comber 2016). De beskriver en tillhörighet, svenskämnet är deras plats. Deras språk, erfarenheter och tankar hör hemma där och kan tas upp och utvecklas där. Undervisningen har blivit en plats för möten och tillhörighet, en plats där eleverna fått möjlighet att utveckla identiteter 11 (17)

12 som bygger på det självförtroende som växer ur kunnande och så kan det naturligtvis vara i alla skolans ämnen (Comber, 2016, s. 157, Cummins, 2017b; se även Jones, 2006). Tillgång till samhällets mest värderade uttrycksformer I modulens undervisningsexempel låter lärarna eleverna få ta del av en mångfald av texter, olika röster får komma till tals och olika perspektiv lyfts fram. Undervisningen har både välkomnat elevernas erfarenheter och, med Cummins ord, utvidgat deras intellektuella horisont (2017b). Men bara i ett exempel tangeras frågan om social klass. Det är när eleverna i berättelsen om ett bildarbete leker med protagonisternas namn. Anna Jobér, lektor i naturvetenskapernas didaktik, skriver i sin bok Social klass i skolan. Det kompensatoriska uppdraget (2015) att just perspektivet social klass oftast saknas i skolans undervisning. Det kan bero på att lärare inte vill peka ut elever som överordnade eller underordnade. Men då sviker skolan eleverna, menar Jobér. Om vi inte läser, samtalar och skriver om den sociala maktordningen i samhället och i skolan så döljer vi betydelsefulla strukturer som eleverna är medvetna om men som de kanske inte alltid kan reda ut, sätta ord på och förstå på djupet. Risken är att vissa elever upplever underordningen som personliga brister. Inte minst kan tystnaden kring social klass påverka lärarna. I ett förord till Jobérs bok skriver Magnus Oskarsson, också han lektor i naturvetenskapernas didaktik: I Sverige visar olika studier att lärarna inte använder ordet klass när de pratar om eller med eleverna samtidigt som de uppenbart har olika förväntningar på elever med olika bakgrund. Elevernas sociala bakgrund spelar roll för hur man som lärare tänker, talar och arbetar med sina elever. Lärare förklarar ofta låga resultat hos barn från arbetarklassen med brister och tillkortakommanden hos barnen själva. Det är inte brister i den egna undervisningen som lyfts fram, och på detta sätt förefaller arbetarklasselevernas sämre studieresultat hamna utanför lärarnas påverkan. För många lågpresterande blir målet att bli godkänd och det erbjuds i praktiken ingen undervisning som siktar högre. För medelklasseleverna finns däremot en beredskap från lärarna att förändra undervisningen och på det sättet ta större ansvar för elevernas studieresultat. (Oskarsson, 2015, s. 10) 3 Såväl Molloy som Comber, Cummins och Janks diskuterar lärares möjligheter att utforma en undervisning som gagnar alla elever. Det är i en sådan kontext som Janks begrepp kan få kraft. Hennes utgångspunkt är att alla elever ska få tillgång till kunskap och språk, för att 3 Magnus Oskarsson är lektor i naturvetenskapernas didaktik, nationell projektledare för PISA och ansvarig för naturvetenskap i TIMSS (17)

13 därigenom få tillgång till det som värderas högt i det samhälle där de lever, ytterst till rättvisa och makt. Det handlar om att eleverna får känna tillhörighet i skolan precis som de är, oavsett språklig bakgrund, sämre eller bättre socioekonomiska förutsättningar eller marginalisering. Samtidigt ska de få möjlighet att erövra det språk och den kunskap som kan ge dem tillhörighet och makt i det samhälle de lever i. Det handlar om den svåra fråga Janks formulerar så här: Hur kan vi ge eleverna tillgång till samhällets högst värderade uttrycksformer och samtidigt visa att vi värderar och uppmuntrar olika språk och textvärldar både hos våra elever och i samhället i stort? (Janks, 2010, s. 24; min översättning) Ytterst gäller det elevernas identitet som någon som platsar i skolan i denna dubbla bemärkelse. Forskning visar, skriver Oskarsson, att i elevernas identitetsskapande handlar det inte om vad de vill bli utan om vem de är och vem de vill bli. Det avgörande är att se lärande och framgång som något som kan tränas upp och inte som en inneboende egenskap hos eleven, att klassrummet blir ett rum för alla (Oskarsson, 2015, s ; Jobér, 2015, s. 13). Här är ett intersektionellt perspektiv användbart. Social klass avgör var i skolans makthierarkier eleverna placeras, eller placerar sig, men det gör också kön, hudfärg, härkomst, funktionalitet, sexuell läggning, etcetera. En grupp har exempelvis mycket svaga röster i klassrummet, skriver Jobér, och här bygger hon på egen forskning, som bland annat rör undervisning i fysik och matematik på högstadiet: [F]lickor från en lägre social klass blev aldrig hörda i klassrummet. Det medförde inte bara att de aldrig blev hörda så att de kunde bli rättvist bedömda utan också att deras tankar, åsikter och argument aldrig blev hörda eller bemötta. Det är djupt orättvist och odemokratiskt att allas röster inte blir hörda. Det skapar ojämlikhet och sätter djupa spår inför framtiden. (Jobér, 2015, s. 109; min kursivering; se även Einarsson, 2009 & Jones, 2006) Därför är undervisning så viktig. Lärare kan väcka intresse, motivation och arbetslust genom att hitta engagerande ingångar till kunskapsinnehållet och genom att vara tydliga med hur arbetet ska gå till och vad som förväntas av eleverna (Anderhag, 2014, Damber, 2010, Jobér, 2015). Elever kan inte alltid välja. Frihet är inte alltid att få välja: [F]ör att kunna ta del av friheten krävs till exempel nödvändiga verktyg i form av status, språk, normer och värderingar. Frihet [ ] innebär därför att skapa sociala rum där alla barn kan utnyttja friheten att ta tillvara och gripa tag i nya alternativ oavsett om de kommer från gynnade hemmiljöer eller inte. (Jobér, 2015, s. 143) Frihet i skolsammanhang kan innebära att läraren väljer. Det är lärares syn på vad undervisning är och deras didaktiska val som avgör elevernas möjligheter att få tillgång till kunskap och nödvändiga verktyg i form av status, språk, normer och värderingar, deras möjligheter att få uppleva skolan och världen som sin plats (17)

14 Litteratur af Geijerstam, Åsa (2010). Om skrivande i naturorienterande ämnen: "Hon skrev upp vad vi skulle ha med på labbrapporten och sen så skrev vi det. Så var det inte så mycket mer än så". I M. Olofsson (Red.). Symposium Stockholms universitet (s ). Stockholm: Stockholms universitets förlag. Ahlgren, Kjell (2012). Läsundervisning inom ämnet svenska för årskurs 7 9. Kvalitetsgranskning Rapport 2012:10. Stockholm: Skolinspektionen. Anderhag, Per (2014). Taste for science. How can teaching make a difference for students interest in science? Doktorsavhandling. Stockholms universitet. Anward, Jan (1983). Språkbruk och språkutveckling i skolan. Lund: Liber. Bergöö, Kerstin & Jönsson, Karin (2012). Glädjen i att förstå: språk- och textarbete med barn. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur. Brink, Lars (2016). Bättre läsning och bättre skrivande men hur? Om grupprocesser och textrörlighet. I K. Jönsson (Red.). Bygga broar och öppna dörrar. Att läsa, skriva och samtala om texter i förskola och skola. 2:a uppl. Stockholm: Liber. Comber, Barbara (2001). Critical literacies and local action: Teacher knowledge and a new research agenda. I B. Comber & A. Simpson (Red.). Negotiating critical literacies in classrooms. Mahwah, New Jersey/London: Lawrence Erlbaum Associates. Comber, Barbara (2016). Literacy, place, and pedagogies of possibility. New York & London: Routledge. Comber, Barbara & Nixon, Helen (2014). Critical literacy across the curriculum. Learning to read, question, and rewrite designs. I J. Zacher Pandaya & J. Ávila (Red.). Moving critical literacies forward. A new look at praxis across contexts. New York: Routledge. Cummins, Jim (2017a). Flerspråkiga elever. Effektiv undervisning i en utmanande tid. Stockholm: Natur & Kultur. Cummins, Jim (2017b). Pedagogerna är aldrig maktlösa. I Pedagogiska magasinet. Lärarförbundets tidskrift för utbildning, forskning och debatt. Nummer 4 november Damber, Ulla (2010). Reading for life: Three studies of Swedish students literacy development. Diss. (sammanfattning). Linköpings universitet. Dysthe, Olga (1996/2000). Det flerstämmiga klassrummet. Lund: Studentlitteratur. Einarsson, Jan (2009). Språksociologi. Lund: Studentlitteratur (17)

15 Folkeryd, Jenny Wiksten, af Geijerstam, Åsa & Edling, Agnes (2006). Textrörlighet hur elever talar om egna och andras texter. I L. Bjar (Red.). Det hänger på språket! Lärande och språkutveckling i grundskolan (s ). Lund: Studentlitteratur. Freire, Paul (1972). Cultural action for freedom. Cambridge, MA: Harvard Educational Review and Center for the Study of Development and Social Change. Hallesson, Yvonne (2015). Textsamtal som lässtöttande aktivitet. Fallstudier om textsamtalets möjligheter och begränsningar i gymnasieskolans historieundervisning. Doktorsavhandling. Stockholms universitet: Institutionen för språkdidaktik. Hanrahan, Mary (2009). Bridging the literacy gap: Teaching the skills of reading and writing as they apply in school science. I Eurasia Journal of Mathematics, Science & Technology Education, 2009, 5(3), Hoel, Torlaug Løkensgard (2008). Skriving ved universitet og høgskolar for lærarar og studentar. Oslo: Universitetsforlaget. Janks, Hilary (2010). Literacy and power. London: Routledge. Janks, Hilary (2013). Critical literacy in teaching and research. Education Inquiry. Vol 4, No 2. Janks, Hilary med Dixon, Kerryn, Ferreira, Ana, Granville, Stella & Newfield, Denise (Red.). (2014). Doing critical literacy: texts and activities for students and teachers. New York: Routledge. Jobér, Anna (2015). Social klass i skolan. Det kompensatoriska uppdraget. Stockholm: Natur & Kultur Akademisk. Jones, Stephanie (2006). Girls, social class & literacy: What teachers can do to make a difference. Portsmouth, New Hampshire: Heinemann. Krashen, Stephen (1984). Writing: Research, theory and applications. London & New York: Pearson. Langer, Judith, A. (2005). Litterära föreställningsvärldar: litteraturundervisning och litterär förståelse. Stockholm: Daidalos. Langer, Judith A. & Applebee, Arthur, N. (1987/2007). How writing shapes thinking. A study of teaching and learning. NCTE research report, NO 22. 2nd edition. Urbana, Illinois: NCTE. Lgr11. Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Stockholm: Skolverket. Lgrsam 11. Läroplan för sameskolan Stockholm: Skolverket. Lgrspec 11. Läroplan för specialskolan Stockholm: Skolverket. Lgrsär 11. Läroplan för grundsärskolan Stockholm: Skolverket. Samtliga läroplanstexter är tillgängliga på Internet: 15 (17)

16 Liberg, Caroline (2009). Svenska elevers läsförmåga. I M. Ellvin & L. Manderstedt (Red.). Perspektiv på läsning (s ). Stockholm: Svensklärarföreningen och Natur & Kultur. Liberg, Caroline, Folkeryd, Jenny & af Geijerstam, Åsa (2013). God läsförmåga hur fångas den? I S. Bagga-Gupta, m.fl. (Red.). Literacy-praktiker i och utanför skolan. Malmö: Gleerups. LK06. Læreplaneverket for Kunnskapsløftet (2006). Midlertidig utgåve. Oslo: Kunnskapsdepartementet. Maagerø, Eva & Seip Tønnessen, Elise (Red.). (2006). Å lese i alle fag. Oslo: Universitetsforlaget. Magnusson, Ulrika (2013). Skrivande på ett andraspråk. I K. Hyltenstam & I. Lindberg (Red.). (2013). Svenska som andraspråk i forskning, undervisning och samhälle (s ). Lund: Studentlitteratur. Molloy, Gunilla (2007). När pojkar läser och skriver. Lund: Studentlitteratur. Nordenfors, Mikael (2017). Elevernas texter. Grundläggande analytiska perspektiv. Lund: Studentlitteratur. Nordmark, Marie (2014). Digitalt skrivande i gymnasieskolans svenskundervisning. En ämnesdidaktisk studie av skrivprocessen. Örebro Studies in Education 45. Örebro Studies in Educational Sciences with an Emphasis on Didactics 9. Oskarsson, Magnus (2015). Förord. I Jobér, Anna (2015). Social klass i skolan. Det kompensatoriska uppdraget. Stockholm: Natur & Kultur. Pålsson, Stefan (2010). Nya vägar för lärande. Omvärldsbloggen maj Stockholm: Skolverket. Rustad att möta framtiden? PISA 2009 om 15-åringars läsförståelse och kunskaper i matematik och naturvetenskap (2010). Rapport 352. Stockholm: Skolverket. Sernhede, Ove (2016). Näringslivet, skolan och likvärdigheten. I Skola och samhälle, 4 februari Hämtad Skolinspektionen (2016). Läs- och skrivundervisningen inom ämnet svenska för årskurs 7 9. Kvalitetsgranskning. Rapport 2012:10. Stockholm: Skolinspektionen. Skolverket (2000). Läs- och skrivprocessen som ett led i undervisningen. Stockholm: Skolverket. Säljö, Roger (2009). Lärandet är ett rörligt mål. I Pedagogiska magasinet. Lärarförbundets tidskrift för utbildning, forskning och debatt. Nummer 1, februari (17)

17 Trøite Lorentzen, Rutt & Smidt, Jon (Red.) (2009). Det nödvändiga skrivandet. Om att skriva i förskolan och skolans alla ämnen. Stockholm: Liber. Vygotsky Lev S. (1934/1999. Tänkande och språk. Göteborg: Daidalos (17)

Kritiskt textarbete att förstå och kunna förändra

Kritiskt textarbete att förstå och kunna förändra Modul: Kritiskt textarbete- läsa, samtala och skriva (om) världen Del 8: Kritiskt textarbete att förstå och kunna förändra Kritiskt textarbete att förstå och kunna förändra Kerstin Bergöö, Högskolan Kristianstad

Läs mer

Språk-, läs- och skrivutveckling

Språk-, läs- och skrivutveckling RUC-råd, torsdagen den 2 mars i Kosta Språk-, läs- och skrivutveckling forskning om elevers lärande och lärares undervisning Ewa Bergh Nestlog svenska språket med didaktisk inriktning Linnéuniversitetet

Läs mer

Skrivande och samtal vägar in i läsningen. Karin Jönsson, Malmö högskola

Skrivande och samtal vägar in i läsningen. Karin Jönsson, Malmö högskola Skrivande och samtal vägar in i läsningen Karin Jönsson, Malmö högskola Samtal och skrivande kring texter är en viktig del i att bygga förståelse. Det är i social aktion som elevernas läsning och förståelse

Läs mer

L6SV10, Svenska 1 för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng Swedish 1 for teachers grades 4-6, 15.0 higher education credits

L6SV10, Svenska 1 för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng Swedish 1 for teachers grades 4-6, 15.0 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN L6SV10, Svenska 1 för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng Swedish 1 for teachers grades 4-6, 15.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

Ett kritiskt språk- och kunskapsperspektiv

Ett kritiskt språk- och kunskapsperspektiv Modul: Kritiskt textarbete-att läsa, samtala och skriva (om) världen Del 1: Ett kritiskt språk- och kunskapsperspektiv Ett kritiskt språk- och kunskapsperspektiv Karin Jönsson & Elisabeth Jennfors, Malmö

Läs mer

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Skolans värdegrund och uppdrag Lgr 11 s.9 En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Skolan ska stimulera elevernas

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Broskolans röda tråd i Svenska

Broskolans röda tråd i Svenska Broskolans röda tråd i Svenska Regering och riksdag har fastställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

Teknik gör det osynliga synligt

Teknik gör det osynliga synligt Kvalitetsgranskning sammanfattning 2014:04 Teknik gör det osynliga synligt Om kvaliteten i grundskolans teknikundervisning Sammanfattning Skolinspektionen har granskat kvaliteten i teknikundervisningen

Läs mer

Jämställdhet i språkundervisning

Jämställdhet i språkundervisning Sida 1 (5) 2013-05-27 Jämställdhet i språkundervisning Artikeln handlar om hur du, utifrån relevant forskning, kan utveckla din undervisning till att bli mer jämställd. Att beskriva sig som en läsare kan

Läs mer

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp Education Ba (A), Learning reading and writing Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

PDG420, Didaktik med inriktning mot barns språkutveckling, 15,0 högskolepoäng Didactics in Learning to Read and Write, 15.0 higher education credits

PDG420, Didaktik med inriktning mot barns språkutveckling, 15,0 högskolepoäng Didactics in Learning to Read and Write, 15.0 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PDG420, Didaktik med inriktning mot barns språkutveckling, 15,0 högskolepoäng Didactics in Learning to Read and Write, 15.0 higher education credits Grundnivå/First

Läs mer

Skönlitteraturen och elevernas skrivande borde ta större plats och ingå i ett tematiskt och ämnesintegrerat kunskapsinhämtande.

Skönlitteraturen och elevernas skrivande borde ta större plats och ingå i ett tematiskt och ämnesintegrerat kunskapsinhämtande. Spår av förändring Karin Jönsson och Jan Nilsson, Malmö Högskola Som framgår av reportaget Språkutvecklande arbete i grupp har Louise Svarvell varit läsoch skrivutvecklare i Hörby kommun sedan 2007. I

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Hur kan vi arbeta med elevnära texter?

Hur kan vi arbeta med elevnära texter? Hur kan vi arbeta med elevnära texter? Några tankar framförda av Carina Fast 7 september 2009 Skolverkets språk-, läs och skrivsatsning 5åriga Joel skriver sitt namn på matoranska (Fast, 2009) Förskolläraren:

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Svenska Läsa

Svenska Läsa Svenska Läsa utvecklar sin fantasi och lust att lära genom att läsa litteratur samt gärna läser på egen hand och av eget intresse, utvecklar sin förmåga att läsa, förstå, tolka och uppleva texter av olika

Läs mer

Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet

Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet Örebro kommun arrangerar tillsammans med Örebro universitet två dagar med föreläsningar kring språk och lärande i skolan. Syftet är att ge pedagoger och skolledare kunskap, inspiration och handfasta tips

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Textsamtal utifrån skönlitteratur

Textsamtal utifrån skönlitteratur Modul: Samtal om text Del 5: Samtal före, under och efter läsning av text Textsamtal utifrån skönlitteratur Anna Kaya och Monica Lindvall, Nationellt Centrum för svenska som andraspråk Läsning av skönlitteratur

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Skolutveckling på mångfaldens grund

Skolutveckling på mångfaldens grund Välkommen Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Skolutveckling på mångfaldens grund Seminarieträff 4: Om bedömning av språkutveckling och Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Solveig Gustavsson Eva Westergren

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 1(17) Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 Linköpings kommun linkoping.se 2 Innehåll SAMMANFATTNING... 3 NORMER OCH VÄRDEN (2.1

Läs mer

PDG420 Didaktik med inriktning mot barns språkutveckling, 15 högskolepoäng Didactics in Learning to Read and Write, 15 higher education credits

PDG420 Didaktik med inriktning mot barns språkutveckling, 15 högskolepoäng Didactics in Learning to Read and Write, 15 higher education credits Utbildningsvetenskapliga fakulteten PDG420 Didaktik med inriktning mot barns språkutveckling, 15 högskolepoäng Didactics in Learning to Read and Write, 15 higher education credits Grundnivå, First cycle

Läs mer

2015/16. Läslyftet UNDERLAG ANN-CHRISTIN FORSBERG, ERICA LÖVGREN

2015/16. Läslyftet UNDERLAG ANN-CHRISTIN FORSBERG, ERICA LÖVGREN 2015/16 Läslyftet UNDERLAG ANN-CHRISTIN FORSBERG, ERICA LÖVGREN Läslyftet Bakgrund Läslyftet är en av regeringen beslutad insats (2013) Målet för insatserna är att ge lärare vetenskapligt väl underbyggda

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som tas upp i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om kunskaper och värden som

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET

SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET Fortbildningssatsning för lärare i förskoleklass läsåret 2011-12 Margaretha Bengtsson och Fredrik Lund Språkutvecklare i Varbergs kommun Fortbildningssatsning

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur

Läs mer

Digitala resurser i undervisningen

Digitala resurser i undervisningen Digitala resurser i undervisningen EN FALLSTUDIE I DIGITAL NO-DIDAKTIK Handledare: Susanne Pelger Ann-Marie Pendrill Syfte Att öka kunskapen om hur lärare kan arbeta med digitalt stöd på ett didaktiskt

Läs mer

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Lärarhandledning Lärarhandledning Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att

Läs mer

Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor?

Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor? Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor? Jag vill! Jag kan! Vad vi menar med handlingskompetens Alla elever som lämnar skolan ska göra det med en känsla av handlingskompetens. Begreppet är centralt

Läs mer

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering Carlsson, Dalsjö, Ingelshed & Larsson Bjud in eleverna att påverka sin matematikundervisning Fyra lärare beskriver hur deras elever blev inbjudna till att få insikt i och makt över sina egna lärandeprocesser

Läs mer

Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2016/2017

Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2016/2017 - Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2016/2017 I den här arbetsplanen presenteras våra utvecklingsområden och hur vi ska arbeta med dem under året. Varje utvecklingsgrupp kommer att arbeta för

Läs mer

SVENSKA. Lokal kursplan för ämnet Svenska. Kungsmarksskolan Strävansmål år 9

SVENSKA. Lokal kursplan för ämnet Svenska. Kungsmarksskolan Strävansmål år 9 Kungsmarksskolan 2007-08-16 SVENSKA Lokal kursplan för ämnet Svenska. Strävansmål år 9 Skolan skall i sin undervisning i svenska sträva efter att eleven: - utvecklar sin fantasi och lust att lära genom

Läs mer

Västra Vrams strategi för 2015-2016

Västra Vrams strategi för 2015-2016 Västra Vrams strategi för 2015-2016 Västra Vrams förskola den lilla förskolan med det stora hjärtat 1 Vår vision Lek, lärande och utveckling i ett positivt, välkomnande, tryggt och öppet klimat och i en

Läs mer

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle.

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle. MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan 2013-06-17 Arbetsplan för Östra förskolan Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar

Läs mer

Fritidshemmens rikskonferens Språket på fritids Petra Magnusson

Fritidshemmens rikskonferens Språket på fritids Petra Magnusson Fritidshemmens rikskonferens 2017 Språket på fritids Petra Magnusson Rektor med ambitioner, fritidspersonal med lust och nyfikenhet Kommunens lektor: kunskaper om/i språkutv och kollegialt lärande Skolenhet

Läs mer

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp Education Ba (A), Learning reading and writing Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Metod och material. Etnografisk ansats. Fältarbete: 3 klasser, 2 skolor, 42 lektioner

Metod och material. Etnografisk ansats. Fältarbete: 3 klasser, 2 skolor, 42 lektioner Metod och material Etnografisk ansats Fältarbete: 3 klasser, 2 skolor, 42 lektioner Videoinspelningar med två kameror (62 h x 2), deltagande observationer, fältanteckningar, semistrukturerade intervjuer

Läs mer

Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell

Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell 1. Är appen lättbegriplig för barn? Kan barnen använda appen självständigt utan en närvarande pedagog? Är appen lättnavigerad för en vuxen med lägre kompetens

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret Sverigetema v. 45 v. 6

Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret Sverigetema v. 45 v. 6 Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret 10-11 Sverigetema v. 45 v. 6 När vi planerat arbetet har vi utgått från: Mål att sträva mot i läroplanen Skolan skall sträva efter att eleven: utveckla

Läs mer

Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan

Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan Gemensamma riktlinjer för Trelleborgs kommuns förskoleverksamhet Inledning Barn med annat modersmål som ges möjlighet att utveckla detta får bättre möjligheter

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal HT 2015 Arbetsplan för Östra förskolan Inledning: Östra förskolans arbetsplan bygger på de olika styrdokumenten som läroplanen, bildningsnämndens mål samt vårt

Läs mer

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Retorikplan för Ludvika kommun skriven läsåren 2010 13. Reviderad våren 2013. RETORIKPLAN för Ludvika kommun

Retorikplan för Ludvika kommun skriven läsåren 2010 13. Reviderad våren 2013. RETORIKPLAN för Ludvika kommun RETORIKPLAN för Ludvika kommun 1 Syfte och mål för våra elever Våga, vilja och kunna - tala inför andra - framföra sina åsikter - ta ställning för och emot Respektera de andra i gruppen Få stärkt självförtroende

Läs mer

Läsning med digitala verktyg Vad är egentligen läsning idag?

Läsning med digitala verktyg Vad är egentligen läsning idag? Läsning med digitala verktyg Vad är egentligen läsning idag? Lisa Adamson Center för Skolutveckling/Göteborgs universitet Torghandel ledare 19 september Läromedelstext 1958 Läromedelstext 1968 Läromedelstext

Läs mer

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Varför språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt? Att bygga upp ett skolspråk för nyanlända tar 6-8 år. Alla lärare är språklärare! Firels resa från noll till

Läs mer

Yttrande från Göteborgs Stad gällande Läsdelegationens betänkande Barns och ungas läsning - ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57)

Yttrande från Göteborgs Stad gällande Läsdelegationens betänkande Barns och ungas läsning - ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Kommunstyrelsen Datum 2018-10-17 Diarienummer 1240/18 Kulturdepartementet ku.remissvar@regeringskansliet.se Ku2018/01470/KO Yttrande från gällande Läsdelegationens betänkande Barns och ungas läsning -

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Den medvetna reflektionens betydelse

Den medvetna reflektionens betydelse Modul: Läsa och skriva i alla ämnen Del 8: Återblick och reflektion Den medvetna reflektionens betydelse Catarina Schmidt och Birgitta Lundberg, Högskolan i Jönköping och Åsa Wedin, Högskolan i Dalarna

Läs mer

Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande

Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande WOW; Working On the Work, P.C Schlechty Översättning och bearbetning, T Hortlund VersionRektor a. Jag är övertygad om att så är fallet

Läs mer

Skolans organisation och värdegrund. ann.s.pihlgren@utep.su.se Fil dr Ann S Pihlgren Stockholms universitet

Skolans organisation och värdegrund. ann.s.pihlgren@utep.su.se Fil dr Ann S Pihlgren Stockholms universitet Skolans organisation och värdegrund ann.s.pihlgren@utep.su.se Fil dr Ann S Pihlgren Stockholms universitet Skolans organisation Frivillig förskola 1-3 4-5 år F- 9 Gymnasiet Arbete, yrkesutbildning, universitet

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning Rapport 2012:10 Läsundervisning inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning För att klara av studierna och nå en hög måluppfyllelse är det viktigt att eleverna har en god läsförmåga.

Läs mer

TORPASKOLANS FRITIDSHEM

TORPASKOLANS FRITIDSHEM TORPASKOLANS FRITIDSHEM TORPASKOLANS FRITIDSHEM Vi vill hälsa dig välkommen till Torpaskolan och Torpaskolans fritidshem! Vi tillsammans arbetar för att alla ska trivas här och fritidshemsverksamheten

Läs mer

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för fritidshemmet Innehåll Inledning... 3 Normer och värden... 4 Jämställdhet mellan flickor och pojkar... 5 Barns delaktighet och inflytande... 6 Ett mångkulturellt

Läs mer

1. Skolans värdegrund och uppdrag

1. Skolans värdegrund och uppdrag 1. Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan 4-6 Sjötofta

Systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan 4-6 Sjötofta Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 Grundskolan 4-6 Sjötofta Innehåll 1 Anvisningar 3 2 Resultat 4 2.1 Kunskaper Utbildningsresultat... 4 2.1.1 Har i nuläget förväntade kunskaper för kunskapskravet

Läs mer

ÄMNESSPRÅK Språk i alla ämnen

ÄMNESSPRÅK Språk i alla ämnen ÄMNESSPRÅK Språk i alla ämnen Regionalt nätverk för svenskämnena och ämnesspråk Ewa Bergh Nestlog Doktorand i svenska med didaktisk inriktning Linnéuniversitetet i Växjö ewa.bergh.nestlog@lnu.se 1 Interaktion

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Barns och ungas läsning

Barns och ungas läsning Barns och ungas läsning - ett ansvar för hela samhället Läsdelegationen 1 Uppdraget Bidra till mer likvärdiga förutsättningar för barn och unga att uppnå en fullgod läsförmåga och lust att läsa. Läsdelegationen

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden sidan 5 Utveckling

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Viktoriaskolans kursplan i Svenska I förskoleklass arbetar eleverna med:

Viktoriaskolans kursplan i Svenska I förskoleklass arbetar eleverna med: I förskoleklass arbetar eleverna med: År F - att lyssna och ta till sig enkel information i grupp (MI-tänk) - att delta i ett samtal - att lyssna på en saga och återberätta - att beskriva enklare bilder

Läs mer

Inledning till presentationen "Nyanlända och argumenterande text. En undersökning av nyanlända och deras lärande"

Inledning till presentationen Nyanlända och argumenterande text. En undersökning av nyanlända och deras lärande Inledning till presentationen "Nyanlända och argumenterande text. En undersökning av nyanlända och deras lärande" Språkforskningsinstitutet tillhör FoU-enheten vid Utbildningsförvaltningen i Stockholm

Läs mer

Diskussionsfrågor till Språklig sårbarhet i förskola och skola

Diskussionsfrågor till Språklig sårbarhet i förskola och skola Diskussionsfrågor till Språklig sårbarhet i förskola och skola Barnet/eleven, språket och pedagogiken KAPITEL 1 1. Pratar vi om språkstörning på vår förskola/skola? Hur förstår vi det begreppet/den diagnosen?

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17 Handlingsplan Storhagens förskola Ht16/Vt17 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016 Handlingsplan Storhagens förskola 2015/2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

Dokumentera och utveckla

Dokumentera och utveckla Modul: Förskoleklassens matematik Del 12: Dokumentera och utveckla Dokumentera och utveckla Ola Helenius, Maria L. Johansson, Troels Lange, Tamsin Meaney, Eva Riesbeck, Anna Wernberg, Malmö högskola, Luleå

Läs mer

Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan

Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan Datum 2018/2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan 2018/2019 Tidsperiod: 2018/2019 Vikten av digital kompetens Digital kompetens för elever

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

Dokumentera och utveckla

Dokumentera och utveckla Matematik Förskoleklass Modul: Förskoleklassens matematik Del 12: Dokumentera och utveckla Dokumentera och utveckla Ola Helenius, NCM, Maria L. Johansson, Luleå tekniska universitet, Troels Lange, Malmö

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag

Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag Naturvetenskap och teknik i förskolan Susanne Thulin & Ann Zetterqvist 2010 01-18 Innehåll Skolverkets förslag till förtydliganden i Lpfö när det gäller

Läs mer

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan för Trollgårdens förskola 2013/2014 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området NORMER OCH VÄRDEN Varje enhet har ett väl fungerande och förebyggande likabehandlingsarbete och en väl dokumenterad likabehandlingsplan

Läs mer

starten på ett livslångt lärande

starten på ett livslångt lärande starten på ett livslångt lärande stodene skolområde Lusten till kunskap Alla barn föds nyfikna. Det är den starkaste drivkraften för allt lärande. Det vill vi ta vara på. Därför arbetar Stodene skolområde

Läs mer

Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E

Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E Børne- og Undervisningsudvalget 2014-15 BUU Alm.del Bilag 107 Offentligt Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E Språk och kommunikation

Läs mer

Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus

Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus 1(14) Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus Linköpings kommun linkoping.se 2 Innehåll SAMMANFATTNING... 3 NORMER OCH VÄRDEN (2.1 LPFÖ 98/10)...

Läs mer

Ämnesblock matematik 112,5 hp

Ämnesblock matematik 112,5 hp 2011-12-15 Ämnesblock matematik 112,5 hp för undervisning i grundskolans år 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig kärna 7,5 hp och VFU 15 hp.

Läs mer

MONTESSORIPEDAGOGIKENS PRINCIPER I UNDERVISNINGEN OCH ÄNDÅ ARBETA EFTER LÄROPLANENS INTENTIONER?

MONTESSORIPEDAGOGIKENS PRINCIPER I UNDERVISNINGEN OCH ÄNDÅ ARBETA EFTER LÄROPLANENS INTENTIONER? HUR SKALL VI BEHÅLLA MONTESSORIPEDAGOGIKENS PRINCIPER I UNDERVISNINGEN OCH ÄNDÅ ARBETA EFTER LÄROPLANENS INTENTIONER? Margareta Abenius, Trilobiten Johanna Larsson, Orust Montessori FÖRTYDLIGANDE AV RIKTLINJERNA

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL

MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Läs och språkförmåga bland elever en sammanfattning av tre artiklar

Läs och språkförmåga bland elever en sammanfattning av tre artiklar Läs och språkförmåga bland elever en sammanfattning av tre artiklar Social bakgrund har visat sig ha stor betydelse för elevers läsande i ett flertal studier. Social bakgrund är komplext att mäta då det

Läs mer

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Den lustfyllda resan Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Rälsen Är symbolen för vår värdegrund, den är grundpelaren för den lustfyllda resans början. Den är byggd på tanken att ständigt med barnen levandegöra

Läs mer