Delrapport Jämlikt Göteborg - hela staden socialt hållbar, Fokusområde 3: Skapa förutsättningar för arbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delrapport Jämlikt Göteborg - hela staden socialt hållbar, Fokusområde 3: Skapa förutsättningar för arbete"

Transkript

1 Arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0323/17 Handläggare Ulf Wallin Telefon E-post: Delrapport Jämlikt Göteborg - hela staden socialt hållbar, Fokusområde 3: Skapa förutsättningar för arbete Förslag till beslut Nämnden för Arbetsmarknad och vuxenutbildning beslutar Sammanfattning att godkänna föreliggande delrapport Jämlikt Göteborg hela staden socialt hållbar, Fokusområde 3: Skapa förutsättningar för arbete Social resursnämnd är utsedd till processägare för budgetmålet Göteborg ska vara en jämlik stad. Arbetet går under namnet Jämlikt Göteborg hela staden socialt hållbar. Inom ramen för detta arbete finns fem fokusområden, inom vilka stadens verksamheter tillsammans verkar för en högre måluppfyllelse. Förvaltningsdirektören för Arbetsmarknad och vuxenutbildning är ansvarig för Fokusområde 3: Skapa förutsättningar för arbete. Nu föreligger en delrapport om arbetet med att skapa förutsättningar för arbete. Ekonomiska konsekvenser Den verksamhet som förvaltningen genomför inom ramen för Jämlikt Göteborg ryms inom nämndens budget. Processledning och viss verksamhet finansieras av Social resursnämnd (SRN). Arbetsförmedlingen finansierar den del som de ansvarar för i gemensamma arbeten. Barnperspektivet Hela programmet, Jämlikt Göteborg, har ett barnperspektiv och Fokusområde 3 Skapa förutsättningar för arbete, som förvaltningen har ansvar för, har ett barnperspektiv bl.a. i den meningen att barnfattigdom motverkas av att föräldrarna har ett arbete. Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 1(10)

2 Jämställdhetsperspektivet I flera av aktiviteterna finns en uttalad prioritet att kvinnor ska motiveras för att hitta en plats i arbetslivet. Mångfaldsperspektivet Flertalet aktiviteter har inriktning mot nyanlända. Inom ramen för Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) riktas aktiviteterna till personer, som av andra skäl, t.ex. någon funktionsvariation, har svårt att få arbete. Miljöperspektivet Inga särskilda aspekter på detta perspektiv Omvärldsperspektivet Samtliga tre storstäder i Sverige arbetar i någon form med särskilda insatser för att minska utsatthet. I Stockholm heter programmet Vision 2040 ett Stockholm för alla 4nda%20offentlig%20plats/Vision%202040%20- %20Ett%20Stockholm%20f%C3%83%C2%B6r%20alla.pdf I Malmö heter programmet Socialt hållbart Malmö Samverkan Samverkan har skett med de fackliga organisationerna Jämlikt Göteborg hela staden socialt hållbar. Delrapport Bakgrund Social resursnämnd är utsedd till processägare för budgetmålet Göteborg ska vara en jämlik stad. Processägarens uppdrag är att stödja staden, dess förvaltningar och bolag i arbetet med budgetmålet. Arbetet går under namnet Jämlikt Göteborg hela staden socialt hållbar. Inom ramen för detta arbete finns fem fokusområden, inom vilka stadens verksamheter tillsammans verkar för en högre måluppfyllelse. 1. Ge alla barn en god start i livet 2. Ge barn fortsatt goda förutsättningar genom skolåren 3. Skapa förutsättningar för arbete Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 2(10)

3 4. Skapa hälsofrämjande och hållbara miljöer och samhällen 5. Skapa strukturella och övergripande förutsättningar för social hållbarhet Valet av dessa fem områden bygger på relevant forskning och på internationella och svenska rekommendationer. En utgångspunkt för hela arbetet, som också betonas i forskningsunderlagen som rapporten Skillnader i livsvillkor och hälsa i Göteborg bygger på, är att tyngdpunkten i arbetet ska vara universella insatser som riktas till alla invånare, men att de samtidigt ska riktas proportionerligt i relation till olika gruppers eller områdens specifika behov. Detta är en vidareutveckling av grundprincipen om generella välfärdssystem och går under beteckningen proportionell universalism. För de fyra första fokusområdena är fokusledare på direktörsnivå utsedda och för det femte fokusområdet svarar direktören för Social resursförvaltning. Förvaltningsdirektören för Arbetsmarknad och vuxenutbildning är ansvarig för Fokusområde 3: Skapa förutsättningar för arbete. Samtliga fokusledare ingår i den samordningsgrupp för arbetet med målet som sammankallats av Social resursförvaltning. I samordningsgruppen ingår också stadsdirektören, ytterligare representanter på direktörsnivå från stadsledningskontoret samt VD för Göteborgs Stadshus AB. De allra flesta aktiviteter och insatser som utförs inom Arbetsmarknad och vuxenutbildning kan hänföras till Fokusområde 3: Skapa förutsättningar för arbete. Både utbildnings- väglednings- och arbetsmarknadsinsatser syftar till att människors inträde på arbetsmarknaden ska påskyndas och underlättas. Förvaltningen får inte slå sig till ro med detta utan inom ramen för sitt uppdrag och med Jämlikt Göteborg i ryggen följa devisen: Gör mer - gör bättre. Redovisningen i detta TU försöker beskriva de utvecklingsområden som förvaltningen arbetar med för att göra mer och bättre. Beskrivning av Fokusområde 3: Skapa förutsättningar för arbete Känslan av kontroll över det egna livet är central för människor och grundläggande för hur hälsan utvecklas. Genom insatser som stärker människors förutsättningar att försörja sig och vara delaktiga i samhället är det också möjligt att minska skillnader i livsvillkor och hälsa. Fokusområde 3 omfattar insatser som syftar till att minska skillnader i livsvillkor och hälsa genom att skapa förutsättningar för arbete för invånare i arbetsför ålder. Insatser på detta område kan vända sig till invånare i Göteborg och arbetsgivare med verksamhet i Göteborg med omnejd, inklusive kommunen, samt omfatta samverkan med andra aktörer. De områden som prioriteras är: Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 3(10)

4 1. Underlätta inträdet på arbetsmarknaden 2. Samordna insatser och utveckla samarbete 3. Inför sociala krav vid upphandling och stimulera utveckling av sociala företag och arbetskooperativ (Jämlikt Göteborg, Fokusplan 1.0). Strategier Det stegvisa jobb- och kunskapslyftet För att motverka inlåsning och för att främja ett livslångt lärande är nyckeln i det stegvisa jobb- och kunskapslyftet att förvaltningen inte enbart identifierar möjliga förstajobb och sätter samman skräddarsydd utbildning för dessa utan även utvecklar branschvisa "stegar" där det med hjälp av kompetensutveckling finns möjlighet att ta nya kliv på karriärstegen. Det handlar om etappvis utveckling för människor, där varje utbildningssteg ska vara strikt kopplat till anställningsbarhet. Grundtanken är att först identifiera möjliga vägar in på arbetsmarknaden och därifrån arbeta vidare. Det stegvisa jobb- och kunskapslyftet är den grundläggande strategin för att skapa förutsättningar för arbete. Strategin syftar till att även personer som har kort utbildning, inte behärskar det svenska språket till fullo eller av någon annan anledning har svårt att få arbete ska få tillgång till arbetslivet utifrån sina förutsättningar och utifrån de behov som finns på arbetsmarknaden. Detta realiseras genom att jobb- och kunskapsstegar inledningsvis sätts samman inom fem olika branscher med dokumenterat rekryteringsbehov, samt en utbyggnad av en stegvis vägledning. För att säkerställa implementeringen av modellen har en projektorganisation upprättats för den inledande fasen. Fem strategiska punkter för att lyckas med det stegvisa jobb- och kunskapslyftet 1. Identifiera arbetsgivare och arbetsuppgifter där det finns ett rekryteringsbehov. Av vikt att identifiera huruvida det är en bransch med ytterligare utvecklingsmöjligheter som ligger i linje med det stegvisa jobboch kunskapslyftet. 2. Sätt samman skräddarsydd kompetensutveckling som matchar kraven från arbetsgivaren och behoven från de potentiella arbetstagarna. 3. Matcha och rusta rätt individer till rätt jobb. 4. Skapa en struktur för lättillgängliga kontinuerliga utvecklings- och vägledningssamtal. 5. Samverka med de fackliga organisationerna Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 4(10)

5 För att klara av uppdraget, Göteborg ska vara en jämlik stad, krävs en kraftsamling, inte bara inom NAV:s ansvarsområde utan i hela staden. Flera områden måste engageras. Det gäller den privata sektorn, kommunala förvaltningar och bolag och den idéburna sektorn. Samarbetet med Arbetsförmedlingen behöver utvecklas. De fackliga organisationerna bjuds in till samtal om hur fler ska kunna få möjlighet att nå arbete och självförsörjning Ett led i att realisera kommunfullmäktiges mål "Skapa sysselsättning för personer långt ifrån arbetsmarknaden" är att Arbetsmarknad och vuxenutbildning tillsammans med Göteborgs stads inköps- och upphandlingsnämnd arbetar med att skapa anställningsmöjligheter för de prioriterade målgrupperna (sociala krav vid upphandling). Arbetsmarknad och vuxenutbildning identifierar, matchar och utbildar individer i syfte att bidra till Göteborg stads framtida kompetensförsörjning, stärka integrationen samt den sociala hållbarheten i staden. Ett alltmer viktigt inslag och komplement till arbetsmarknadsåtgärderna återfinns i den idéburna sektorn. Förvaltningen deltar bland annat i ESF projektet 1000 jobb och inom arbetet med Jämlikt Göteborg utgör den idéburna sektorn en viktig samverkanspart. Aktiviteter inom Fokusområde 3 Underlätta inträdet på arbetsmarknaden Syftet med samtliga aktiviteter är att korta vägen till anställning eller att underlätta vägen till anställning. För gruppen nyanlända är målgruppen personer med kort utbildning. Kvinnor och barnfamiljer ska prioriteras. Välkomna till Framtiden Ett samarbetsprogram mellan Arbetsmarknad och vuxenutbildning, AB Framtiden och Arbetsförmedlingen. Nyanlända under etableringstiden (första två åren med uppehållstillstånd) erbjuds heltidssysselsättning enligt följande: 10 veckor heltid med intensiv SFI, kursen Service och bemötande hos Folkuniversitetet samt samhällsorientering. 6 månader heltid med arbetsträning med handledare inom AB Framtidens dotterbolag, SFI samt gymnasiekursen Service och bemötande och matchning mot möjlig anställning hos underleverantörer till AB Framtiden 0-6 månader heltid med anställning (med eller utan anställningsstöd från AF) hos någon av underleverantörerna, SFI samt kortare yrkesinriktade gymnasiekurser motsvarande den anställning som deltagaren har. AB Framtiden tar emot 50 nyanlända per halvår och ska sammanlagt under en treårsperiod ta emot 300 personer. Välkomna till Park och natur Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 5(10)

6 Ett samarbetsprogram mellan Arbetsmarknad och vuxenutbildning, Parkoch naturförvaltningen och Arbetsförmedlingen. Nyanlända under etableringstiden (första två åren med uppehållstillstånd) erbjuds heltidssysselsättning enligt följande: 10 veckor heltid med intensiv SFI hos Cuben utbildning samt samhällsorientering 6 månader heltid med arbetsträning med handledare hos Park och naturförvaltningen, SFI samt aktiv matchning mot anställning och vid behov kortare yrkesinriktade gymnasiekurser Ytterligare sex månader hos Park och natur vid behov, SFI och fortsatt aktiv matchning mot anställning samt kortare yrkesinriktade gymnasiekurser Park och natur tar löpande emot deltagare och ska ha 15 personer inskrivna kontinuerligt. Serviceassistenter - inkluderande matchning Tre stadsdelar (Askim-Frölunda-Högsbo, Västra Göteborg och Majorna- Linné) ingår i ett försök tillsammans med Arbetsmarknad och vuxenutbildning, som går ut på att undersöka om det är möjligt att inrätta serviceassistenttjänster inom äldreomsorgen. Deltagarna hämtas från stadsdelarnas försörjningsstödsmottagare. Enligt en förvaltningsövergripande samverkansgrupp (FÖS) från är AFH, Majorna-Linné och Västra Göteborg [kommer att vara] piloter och arbete pågår med att välja ut äldreboende som kan vara aktuella för piloten. Befattningsbenämningen för den nya yrkesgruppen går under arbetsnamnet serviceassistent. Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen planerar för en ettårig utbildning som kan starta i augusti/september med kurser som innefattar de områden som finns inom vård- och omsorgsyrket som är av mer servicekaraktär. IFO kommer att utse deltagare i behov av arbetslivsintroduktion och intresserade anställda planeras få lämna intresse att ingå i piloten. Kollektivavtal är tecknat för Göteborgs stad med Kommunal utifrån BAL 13. (BAL: bestämmelser för arbetstagare i arbetslivsintroduktionsanställning). Måltidsbiträden/Stadens bud I samarbete med Arbetsförmedling Etablering, intresserade stadsdelar och Göteborgs stads leasing AB planeras en insats riktad till nyanlända kvinnor under etableringstiden kvinnor kommer att erbjudas SFI, yrkesutbildning, arbetsträning och i förlängningen anställning inom stadens bud och stadsdelarnas måltidsservice. Talangerna Riktat till SFI-studerande erbjuder Arbetsmarknad och vuxenutbildning i samarbete med utbildningsanordnare (UBA) talangutbildning på mellan veckor, inom flera olika bristbranscher, bl.a. lokalvård, hotell och restaurang, handel och fastighet. Fordonsindustrin Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 6(10)

7 Flera olika initiativ har tagits för att utveckla samarbetet med fordonsindustrin. Deltagare har rekryterats från Kompetenscenter och Arbetsmarknadsenheten. Ett 70-tal deltagare togs ut till från tre stadsdelars försörjningsstödsenheter för nivåbedömning hos Lernia för att ge möjlighet till arbete inom fordonsindustrin. Just nu planeras för ett 20-tal deltagare som ska kunna få anställning inom Lernias bemanningsenhet och studera samtidigt för en senare anställning i fordonsbranschen. Branschstegarna Förvaltningen planerar att utveckla fem branschstegar för att öka möjligheterna för personer med kort utbildning att ta sig in på arbetsmarknaden och kunna avancera vidare genom att varva utbildning och arbete. Steg två, i två av branschstegarna, är klara och utbildningarna är sökbara och utannonserade i kurskatalogen med start i augusti Dessa två stegar är industristegen och hotell- och restaurangstegen. Återstående tre stegar är äldrevårdsstegen, handelsstegen och byggstegen. Steg ett i samtliga stegar innefattar rustning och utbildning i Kompetenscenter och Arbetsmarknadsenheten och dessa ska utarbetas under hösten Framtidsspår Framtidsspår är ett Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) mellan Arbetsmarknad och vuxenutbildning, SDF Angered, Västra Götalandsregionen, Ljungskile Folkhögskola, Arbetarrörelsens Folkhögskola i Göteborg, Göteborgs Räddningsmission, Sankt Lukasföreningen i Göteborg och KFUM Göteborg. Idén är att ovanstående aktörer går samman för att under ett och samma tak stötta unga vuxna att erhålla sin behörighet till högskola/universitet. Samordna insatser och utveckla samarbete Arbetsmarknad och vuxenutbildning har i samarbete med stadsdelarna gjort flera övergripande överenskommelser med Arbetsförmedlingen för stadens räkning, om att utveckla samarbetet inom ett antal områden, 1. Överenskommelse om samverkan för nyanländas etablering (LÖK), 2. Överenskommelse om strategisk samverkan mellan Göteborgs stad och Arbetsförmedlingen, 3. Gemensam överenskommelse för tillväxt av arbete och studier för unga (Götas Unga, DUA). I Överenskommelsen om strategisk samverkan anges särskilt att "en väg in till staden" är en viktig princip. Etablera fyra kompetenscentra i staden Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige har beslutat att inrätta fyra kompetenscentra (KC) med uppgift att ta emot personer, som har försörjningsstöd och har viss arbetsförmåga, för att rusta dessa personer så att de blir anställningsbara. Det fjärde och sista kompetenscentrat, KC Angered, har startat sin verksamhet. Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 7(10)

8 Verkställa den strategiska överenskommelsen mellan staden och Arbetsförmedlingen Den strategiska överenskommelsen mellan staden och Arbetsförmedlingen är ett levande dokument som kan ändras i takt med att arbetsmarknaden och förutsättningarna för inträdet på arbetsmarknaden förändras. Inom ramen för överenskommelsen skall målgrupper och insatsområden identifieras för att tillgodose målet att fler göteborgare ska etablera sig på arbetsmarknaden eller börja studera. För närvarande är de målgrupper och insatsområden som identifierats: Ungdomar (Götas unga) Nyanlända Näringslivet och Göteborgs stad som arbetsgivare. Utveckla samarbete med UBA för särskilda grupper Inom ramen för denna aktivitet redovisas två pågående insatser: Modersmålsbaserad SFI en grupp nyanlända personer, som är analfabeter undervisas i SFI med sitt eget modersmål som grund. Alfabetiseringen genomförs, väldigt summariskt beskrivet, genom att deltagarna först löser skriv- och läskoden med hjälp av sitt eget modersmål för att sedan gå över till svenska. Mentorsprogram för ingenjörer i samarbete med föreningen Sveriges ingenjörer genomför Arbetsmarknad och vuxenutbildning Programmet innehåller svenska, mentorsskap, utbildning om hur ingenjörer arbetar i Sverige och praktik. Två omgångar med 20 deltagare har genomfört programmet och det finns uppemot 150 intresserade mentorer. Inför sociala krav vid upphandling och stimulera utveckling av sociala företag och arbetskooperativ Sociala krav vid upphandling är ett uppdrag som Arbetsmarknad och vuxenutbildning delar med Inköp och upphandling (f.d. Upphandlingsbolaget). Arbetsmarknad och vuxenutbildning identifierar, matchar och utbildar individer i syfte att bidra till Göteborg stads framtida kompetensförsörjning, stärka integrationen samt den sociala hållbarheten i staden. Vikten av att kravprofilen på de tjänster som kopplas till upphandling med social hänsyn måste de facto ta sikte på att gruppen som står långt från arbetsmarknaden också har kapacitet att ta de aktuella jobben. Inom ramen för Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) deltar Arbetsmarknad och vuxenutbildning aktivt i ESF-projektet 1000 jobb tillsammans med Coompanion. Inom förvaltningen planeras flera IOP jobb i sociala företag 2020 ESF-projektet 1000 jobb leds av Coompanion. Syftet med projektet är för det första att partnerskapet har utvecklat ett hållbart system och förankrat arbetssätt för socialt företagande i Göteborgsregionen - som skapar förutsättningar för att 1000 personer är anställda i de sociala företagen i regionen. På så sätt kan sociala företag bidra till att fler får möjlighet att gå Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 8(10)

9 från bidrag till lön. För det andra är målet att av 50% av projektets 280 deltagare får anställning och sysselsättning i sociala företag. Ytterligare 30% får jobb någon annanstans, går till utbildning eller praktik. Förvaltningen är en delfinansiär och deltar i projektets styrgrupp. IOP med bl.a.räddningsmissionen De större frikyrkorna i Göteborg och Räddningsmissionen, har i sitt kontaktnät förtagare som har intresse och vilja att ge människor förutsättningar att växa och utvecklas genom arbete och praktik och på det sättet få in arbetssökande på arbetsmarknaden. Flera företag har också intresse av att som mentor hjälpa människor att utveckla ett entreprenörskap. Dessa församlingar ger också ett socialt stöd och sammanhang för flera invandrargrupper som dessutom kan bli föremål för det IOP som församlingarna vill starta tillsammans med Göteborgs stad. Projektets syfte är att kunna erbjuda arbete till personer som har större hinder än normalt att etablera sig på arbetsmarknaden. Det kan röra sig om nyanlända i etableringsfasen, personer som uppbär långvarigt försörjningsstöd eller unga vuxna. Utforma orienteringskurs inför tjänst inom hållbar upphandling Förvaltningen Inköp och upphandling tillsammans med Arbetsmarknad och vuxenutbildning planerar en orienteringskurs inför att deltagare ska börja en tjänst inom hållbar upphandling. Syftet är att förbereda deltagare inför anställning inom ramen för hållbar upphandling. Deltagarna ska bl.a. få kunskap om villkor på arbetsmarknaden, vilka kravprofiler som finns för det speciella arbetet som ska utföras etc. Inkludera kompetenscenter i arbetet med hållbar upphandling Deltagarna i Kompetenscenter ska ha en självklar väg för att kunna få en anställning inom ramen för den hållbara upphandlingen. Arbetet för att säkerställa det pågår. Utvecklingsarbete inom bygg. Tillsammans med parterna inom byggbranschen påbörjas uppbyggnaden av en samarbetsmodell som ska underlätta inträdet i denna bransch väsentligt. Uppgörelsen vilar på ett nytecknat avtal mellan parterna i branschen. Särskilt stöd till upphandlande enheter inom kommunen De upphandlande enheterna i staden ska systematiskt inlemmas i arbetet med hållbar upphandling så att de arbeten som kan erbjudas arbetslösa personer ska kunna bli mer varierade. Framåt Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 9(10)

10 Ett nytt område ska inkluderas i arbetet med Jämlikt Göteborg; Förbättra studie- och yrkesvägledningen. Branschstegarna ska få en tydlig roll i arbetet med ett jämlikt Göteborg. Den 28 september ska Fokusområde 3 ha ett halvdagsseminarium, som ska handla om statliga och kommunala arbetsmarknadsinsatser, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningsutvärdering (IFAU) ska medverka. Den 4 december ska staden ha en heldagskonferens där fokus ska vara hur arbetet med Jämlikt Göteborg påverkar barnen i staden. Jämlikt Göteborg kommer att vara representerat i Almedalen. Ett arbete med samhällsekonomiska beräkningar av insatserna inom Jämlikt Göteborg kommer att påbörjas tillsammans med Sveriges kommuner och landsting (SKL). Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning Jan Elftorp Förvaltningschef Ulf Wallin Planeringsledare Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 10(10)

Jämlikt Göteborg Fokusområde 3: Skapa förutsättningar för arbete. Namn, titel, enhet, förvaltning etcetera

Jämlikt Göteborg Fokusområde 3: Skapa förutsättningar för arbete. Namn, titel, enhet, förvaltning etcetera Jämlikt Göteborg Fokusområde 3: Skapa förutsättningar för arbete Namn, titel, enhet, förvaltning etcetera Hur kan vi bygga vägen till ett första arbete? Jan Elftorp Fokusledare och förvaltningschef Arbetsmarknad

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017

Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017 Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017 Alliansens förslag till budgetinriktning Det är viktigt att nämnden tar ett tydligt och samlat grepp kring arbetsmarknads- och

Läs mer

Strategi för näringslivssamverkan

Strategi för näringslivssamverkan Strategi för näringslivssamverkan Arbetsmarknadsnämnden stockholm.se November 2016 Dnr AMN 2016-0365-01.01 3 (12) Innehåll 1 Bakgrund och syfte... 4 2 Övergripande mål... 5 3 Utgångspunkter... 5 3.1 Omvärldsbevakning...

Läs mer

Arbetsmarknads- och integrationsplan

Arbetsmarknads- och integrationsplan Arbetsmarknads- och integrationsplan 2019 2022 Antagen av: Kommunstyrelsen, 2018-11-28 126 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Martin Andaloussi, Näringsliv-, arbetsmarknad- och integrationschef

Läs mer

Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017 och framåt

Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017 och framåt Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-15 Diarienummer 0855/17 Handläggare Tomas Mjörnheden Telefon 031-368 30 12 E-post: tomas.mjornheden@arbvux.goteborg.se Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017

Läs mer

Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet - Matchningsanställningar nya vägar till jobb (A:214 D)

Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet - Matchningsanställningar nya vägar till jobb (A:214 D) Tjänsteutlåtande Arbetsmarknad och vuxenutbildningsförvaltningen Utfärdat 2015-05-26 Anders Ednersson Diarienummer 0394/15 Telefon: 031-3683084 e-post: anders.ednersson@arbvux.goteborg.se Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet

Läs mer

Utökad samverkan Västerås stad och Arbetsförmedlingen

Utökad samverkan Västerås stad och Arbetsförmedlingen Utökad samverkan Västerås stad och Arbetsförmedlingen Barn o utbildningsförvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Klintberg, Åsa 021-391610 asa.klintberg@vasteras.se Innehållsförteckning

Läs mer

Kompetenscenter. på vägen till egen försörjning. Malin Goldkuhl, Samordnare Kompetenscenter Hisingen

Kompetenscenter. på vägen till egen försörjning. Malin Goldkuhl, Samordnare Kompetenscenter Hisingen Kompetenscenter på vägen till egen försörjning Malin Goldkuhl, Samordnare Kompetenscenter Hisingen Yrkande 2012-11-14 (S, V, MP) Den nya organisationen ska vara en resurs som utvecklar och erbjuder åtgärder

Läs mer

Arbetsmarknad och vuxenutbildning

Arbetsmarknad och vuxenutbildning Arbetsmarknad och vuxenutbildning Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2017-03-28 44 Tilldelning av stimulansmedel avseende Det stegvisa jobb och kunskapslyftet, dnr 1328/16 Nämnden för Arbetsmarknad och vuxenutbildning

Läs mer

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-03-07 Diarienummer 0193/15 Verksamhetsområde Integration Veronica Morales Telefon 031-367 90 09 E-post: veronica.morales@socialresurs.goteborg.se Idéburet offentligt partnerskap

Läs mer

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 12 1 (5) Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-26, 129 Reviderad av kommunstyrelsen 2018-03-06, 64 Denna

Läs mer

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Af 00008_1.0_(2015-12-10, AF2000) Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Version 1.0 Fotograf: Werner Nystrand 1 Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund till överenskommelsens innehåll... 2 1.2 Målgrupper

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Hur ser ojämlikheten i hälsa ut i Västra Götaland?

Hur ser ojämlikheten i hälsa ut i Västra Götaland? Hur ser ojämlikheten i hälsa ut i Västra Götaland? Varje år dör 1.600 personer i förtid på grund av ojämlikheter i hälsa. Detta medför ett produktionsbortfall motsvarande 2,2 miljarder kronor en förlust

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Regeringens innovationsstrategi Delmål: Använda potentialen i social innovation och samhällsentreprenörskap för att bidra till att möta samhällsutmaningar. 1 Regeringens innovationsstrategi Det handlar

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete UPPLANDS VÄSBY KOMMUN OCH ARBETSFÖRMEDLINGEN Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet SWECO STRATEGY Innehåll 1. Beskrivning av befintlig verksamhet...

Läs mer

Samverkan om nyanlända UPPSALA 16 MARS 2017

Samverkan om nyanlända UPPSALA 16 MARS 2017 Samverkan om nyanlända UPPSALA 16 MARS 2017 Erfarenheterna från samverkan kring ungdomar Överenskommelser i 287 kommuner Framgångsfaktorer Utmaningar Identifierade hinder och problem Påtalade behov av

Läs mer

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2017-05-02 237 Status: reviderad ks 2018-11-13 415 Giltighetstid: Gäller tillsvidare Linköpings

Läs mer

REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1

REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1 Bilaga 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1 Befintlig verksamhet Befintlig verksamhet/samarbete

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om

Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik 2018 2022 Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2017-11-14 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Handlingsplan för

Läs mer

Social hänsyn i offentlig upphandling - som arbetsmarknadsverktyg

Social hänsyn i offentlig upphandling - som arbetsmarknadsverktyg Social hänsyn i offentlig upphandling - som arbetsmarknadsverktyg Om Göteborgs Stads pilotprojekt 2013-2015 Agenda Bakgrund Pilotprojektet för social hänsyn i upphandling Utmaningar och nästa steg Frågor

Läs mer

Ansökan till FINSAM Lund

Ansökan till FINSAM Lund Kommunkontoret HR-strategiska enheten Ansökan 1(6) Jacob Fridblom 046-359 56 73 Jacob.fridblom@lund.se Ansökan till FINSAM Lund 1. Projektnamn Intern koordinering av arbetsmarknadsåtgärder 2. Projektägare

Läs mer

1(8) Riktlinjer för arbetsmarknadspolitiska insatser. Styrdokument

1(8) Riktlinjer för arbetsmarknadspolitiska insatser. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Sektionschef AME Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning...4 Inledning...4 Lagstiftning

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Lokal överenskommelse

Lokal överenskommelse Reviderad 2017-12-20 Lokal överenskommelse Samverkan mellan Arbetsförmedlingen och Hässleholms kommun gällande alla unga i åldern 16 till 24 år, som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta.

Läs mer

Jämlikt Göteborg. - Hela staden socialt hållbar

Jämlikt Göteborg. - Hela staden socialt hållbar Jämlikt Göteborg - Hela staden socialt hållbar Det finns ökad insikt om nödvändigheten att verka för minska skillnader Robert Huggins 2013 låg Göteborg på plats 35 av 546 i en jämförelse av konkurrenskraft

Läs mer

ARBETSMARKNAD LANDSKRONA Vi tar arbetsmarknaden till dig

ARBETSMARKNAD LANDSKRONA Vi tar arbetsmarknaden till dig ARBETSMARKNAD LANDSKRONA Vi tar arbetsmarknaden till dig Varför Arbetsmarknad Landskrona? Projektorganisationen Arbetsmarknad Landskrona bildades i januari 2017 som resultat av en utredning från året innan.

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Motion av Anna Manell och Benny Lindholm (båda L) om att ta tillvara nyanländas kompetens

Motion av Anna Manell och Benny Lindholm (båda L) om att ta tillvara nyanländas kompetens ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Davidsson Per (KLK) Niemelä Tuomo (AMF) Datum 2016-02-02 Rev 2016-04-04 Diarienummer AMN-2016-0108 Arbetsmarknadsnämnden Motion av Anna Manell och Benny Lindholm

Läs mer

STÄRKTA INSATSER FÖR FLER I ARBETE. Den nya majoritetens jobbpolitik för Linköping 2015-2018.

STÄRKTA INSATSER FÖR FLER I ARBETE. Den nya majoritetens jobbpolitik för Linköping 2015-2018. STÄRKTA INSATSER FÖR FLER I ARBETE Den nya majoritetens jobbpolitik för Linköping 2015-2018. 2 Linköping är en stad med goda förutsättningar för utveckling och framsteg, där möjligheten att få arbete är

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2014/257-UAN-150 Göran Thunberg - tifgt01 E-post:

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2014/257-UAN-150 Göran Thunberg - tifgt01 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Barn- och utbildningsförvaltningen 2014-02-17 Dnr: 2014/257-UAN-150 Göran Thunberg - tifgt01 E-post: goran.thunberg@vasteras.se Kopia till Ylva Wretås Strateg Stadsledningskontoret

Läs mer

Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration

Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration Arbetsmarknad och integration Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2018-11-13 414, bildningsnämnd Status: 2018-08-28 Giltighetstid:

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Friskvårdsklubben Social resursnämnd Innehåll Bakgrund och förutsättningar för avtalet... 3 Värdegrund... 3 Friskvårdsklubbens värdegrund:... 4 Insatser...

Läs mer

Fler i arbete, snabbare etablering och minskade kostnader i försörjningsstöd

Fler i arbete, snabbare etablering och minskade kostnader i försörjningsstöd Tjänsteskrivelse 1 (5) Anne Hallberg 2018-05-22 Dnr KS 2018-510 Kommunstyrelsen Fler i arbete, snabbare etablering och minskade kostnader i försörjningsstöd Förslag till beslut 1. Utreda och återkomma

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

Storstadsintegration. Partnerskap Göteborg

Storstadsintegration. Partnerskap Göteborg Storstadsintegration Partnerskap Göteborg ETT PROJEKT FÖR ÖKAD INTEGRATION & GEMENSKAP Göteborg är en segregerad stad. Det skiljer stort mellan rika och fattiga stadsdelar vad gäller sysselsättning, hälsa

Läs mer

Redovisning av uppdrag av att undersöka förutsättningarna för sfi i kombination med en arbetslivskontakt (Sfi+)

Redovisning av uppdrag av att undersöka förutsättningarna för sfi i kombination med en arbetslivskontakt (Sfi+) Arbetsmarknadsförvaltningen Administrativa staben Sida 1 (5) 2016-08-18 Handläggare Amanda Hernbäck Telefon: 08-508 35 511 Till Arbetsmarknadsnämnden den 30 augusti 2016 Ärende 12 Redovisning av uppdrag

Läs mer

Datum Dnr Extratjänster volymer och ekonomiska effekter

Datum Dnr Extratjänster volymer och ekonomiska effekter Personalnämnden Maria Ingvarsson Handläggare 040-625 72 13 Maria.Ingvarsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-21 Dnr 1602350 1 (5) Personalnämnden Extratjänster volymer och ekonomiska effekter Ordförandens

Läs mer

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna POSITIONSPAPPER 2013-01-18 Vårt dnr: 1 (6) Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna Förord Detta är ett positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna. Det omfattar både

Läs mer

för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning

för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Ragunda kommuns Integrationsstrategi 2017-2020 för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-23 1 1. Inledning Ett varmt värdskap och inkludering

Läs mer

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 12 1 (5) Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-26, 129 Denna policy anger Timrå kommuns förhållningssätt

Läs mer

Livets skola, eller livet efter skolan?

Livets skola, eller livet efter skolan? Livets skola, eller livet efter skolan? Duas sammansättning och organisation Inrättades dec 2014, arbetar tom feb 2021 Delegation består av företrädare för Arbetsförmedlingen, SKL, Försäkringskassan, Skolverket,

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Arvidsjaurs kommun. Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Arvidsjaurs kommun

Arvidsjaurs kommun. Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Arvidsjaurs kommun Arvidsjaurs kommun Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Arvidsjaurs kommun 2015-11-27 1 Innehåll Samverkan.. 3 Organisation.. 4 Samverkan i projektform. 4 Ansvarsfördelning. 5 Budget 5 Tillgång till relevant

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Friskvårdsklubben Social resursnämnd Innehåll Bakgrund och förutsättningar för avtalet... 3 Värdegrund... 3 Friskvårdsklubbens värdegrund:... 4 Insatser...

Läs mer

Socialtjänsten i Göteborgs Stad

Socialtjänsten i Göteborgs Stad Socialtjänsten i Göteborgs Stad Trender, statistik och utmaningar Kunskapsseminarium 17 maj 2017 Insatser och del av kostnaden Vilka insatser har vi inom individ-och familjeomsorg/funktionshinder?och hur

Läs mer

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN DUA Nyanlända Lund 16 24 år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Styrning, uppföljning och målsättningar...3 1.2.1 Styrning... 3 1.2.2 Uppföljning...

Läs mer

Yttrande över remiss av motion (2017:74) om jobbtorg och nyföretagande

Yttrande över remiss av motion (2017:74) om jobbtorg och nyföretagande Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-01 Handläggare Albin Lindström Telefon: 08-508 47 998 Till Arbetsmarknadsnämnden den 13 mars 2018 Ärende

Läs mer

Folkhälsa i Angered NOSAM

Folkhälsa i Angered NOSAM Folkhälsa i Angered NOSAM 2017-03-23 Vad är folkhälsa? Hälsa är ett individuellt mått, d.v.s. en persons fysiska och psykiska tillstånd Folkhälsa är ett mått på en befolknings samlade hälsotillstånd En

Läs mer

Lokal överenskommelse med Arbetsförmedlingen om strukturerad samverkan

Lokal överenskommelse med Arbetsförmedlingen om strukturerad samverkan ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Tuomo Niemelä 2017-11-08 AMN-2017-0328 Arbetsmarknadsnämnden Lokal överenskommelse med Arbetsförmedlingen om strukturerad samverkan Förslag till

Läs mer

Hela staden socialt hållbar

Hela staden socialt hållbar Hela staden socialt hållbar Omfördelning, ojämlikhet och tillväxt Det skulle vara ett misstag att fokusera enbart tillväxt och låta frågan ojämlikhet sköta sig själv. Inte bara för att ojämlikhet kan vara

Läs mer

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET En redovisning av den verksamhet som bedrivits innan överenskommelsen tecknas. ORGANISATION - SAMVERKAN I pågår sedan 2014 samverkan kring ungdomsfrågorna inom

Läs mer

Sysselsättningsfrämjande kontraktsvillkor vid upphandling

Sysselsättningsfrämjande kontraktsvillkor vid upphandling Sysselsättningsfrämjande kontraktsvillkor vid upphandling så arbetar Malmö stad Malmö stad 2018 Om sysselsättningsfrämjande villkor vid upphandling Sysselsättningsfrämjande åtgärder kan bland annat handla

Läs mer

Sysselsättning genom offentlig upphandling

Sysselsättning genom offentlig upphandling Sysselsättning genom offentlig upphandling Agenda 08.45 Inledning med Patrick Amofah, Upphandlingsmyndigheten 08.55 Göteborgs stad - om lärdomar från pilotprojekt till ordinarie verksamhet. Maja Ohlsson,

Läs mer

Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration

Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration 2007-01-29 20 39 Kommunstyrelsen 2008-02-11 38 95 Arbets- och personalutskottet 2008-01-28 16 38 Dnr 07.13-008 jankf16 Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration Ärendebeskrivning Camilla

Läs mer

Program för ett Integrerat samhälle

Program för ett Integrerat samhälle Hans Johansson Handläggare 033-35 85 73 SKRIVELSE Datum 2019-05-14 Instans Arbetslivsnämnden Dnr ALN 2019-00055 1.1.3.0 Sida 1(1) Program för ett Integrerat samhälle Arbetslivsnämndens beslut Arbetslivsnämnden

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Mellan Angered Stadsdelsnämnd och Lärjeåns Kafé & Trädgårdar

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Mellan Angered Stadsdelsnämnd och Lärjeåns Kafé & Trädgårdar Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Mellan Angered Stadsdelsnämnd och Lärjeåns Kafé & Trädgårdar Innehåll Bakgrundsförutsättningar för avtalet... Fel! Bokmärket är inte definierat. Värdegrund...

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Datum Diarienummer SN 2018/0098 Milla Sörgärde

DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Datum Diarienummer SN 2018/0098 Milla Sörgärde Tjänsteutlåtande 1 (5) Socialnämnden 2018-09-10 Tjänsteutlåtande om Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) gällande projektet Kompisbyrån Danderyd Ärende Inför uppstarten av projektet

Läs mer

Dokumentationsmall för genomförande av nämndbesök inom arbetsmarknad och integration 2018/19

Dokumentationsmall för genomförande av nämndbesök inom arbetsmarknad och integration 2018/19 Dokumentationsmall för genomförande av nämndbesök inom arbetsmarknad och integration 2018/19 Besöken genomförs av två ledamöter från majoriteten och två ledamöter från oppositionen samt av en tjänsteperson

Läs mer

Avsiktsförklaring mellan Regeringen, Svenska Kommunförbundet, Landstingsförbundet, LO, TCO och SACO om insatser för bättre integration

Avsiktsförklaring mellan Regeringen, Svenska Kommunförbundet, Landstingsförbundet, LO, TCO och SACO om insatser för bättre integration Avsiktsförklaring mellan Regeringen, Svenska Kommunförbundet, Landstingsförbundet, LO, TCO och SACO om insatser för bättre integration Gemensam utmaning gemensamt ansvar Utgångspunkter Ett effektivt tillvaratagande

Läs mer

Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildningen föreslås besluta

Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildningen föreslås besluta Arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-09 Diarienummer: 0929/18 Handläggare Pernilla Nilsson Telefon: 031-368 1411 E-post: pernilla.nilsson@arbvux.goteborg.se Förslag till

Läs mer

Riktlinjer för mottagande av nyanlända

Riktlinjer för mottagande av nyanlända Riktlinjer för mottagande av nyanlända Riktlinje Diarienummer: KS 2016/1392 Dokumentansvarig: Chef Flykting Beredande politiskt organ: Kommunstyrelsen Beslutad av: Kommunstyrelsen Datum för beslut: 2016-09-28

Läs mer

Rätt boende

Rätt boende Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för deluppdrag 4: Processbeskrivning för Bogruppens uppdrag 2014-10-28 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund till uppdraget... 3 Uppdrag... 3 Mål... 4 Tidsplan

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel

Utlysning av forskningsmedel 2017-01-06 Dnr 1411/16 Utlysning av forskningsmedel Arbetsmarknad och vuxenutbildning, Göteborgs stad, utlyser forskningsmedel inom området Nya vägar till arbete. Sammantaget utlyses 1 000 000 kronor fördelat

Läs mer

FIA, Fler i Arbete ett EU-projekt i Skåne Nordost Skåne Nordost

FIA, Fler i Arbete ett EU-projekt i Skåne Nordost Skåne Nordost FIA, Fler i Arbete ett EU-projekt i Skåne Nordost Skåne Nordost Tillsammans är vi starka Med fokus på samarbete Vi verkar i ett sammanhang som är större än den enskilda kommunen. I Skåne Nordost identifierar

Läs mer

När det gäller SFI har staden som mål att minst 30 % av de studerande ska uppnå godkänt betyg i SFI inom ett år.

När det gäller SFI har staden som mål att minst 30 % av de studerande ska uppnå godkänt betyg i SFI inom ett år. SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN ARBETSMARKNADSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2009-03-19 SID 1 (5) 2009-02-12 Handläggare: Karin Eriksson Bech Telefon: 08 508 25 468 Till Socialtjänst- och

Läs mer

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande.

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Inledning Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Policy utgår från grundsynen att vårt samhälle ekonomiskt organiseras i tre sektorer:

Läs mer

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm,

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm, Nuläge och måluppfyllelse 2016 Hässleholm, 2016-12-19 2016-10-13 fanns det totalt 5378 ungdomar mellan 16-24 år folkbokförda i Hässleholms kommun, vilket är en minskning med 118 personer jämfört med samma

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan 2014 för arbetsmarknadsenheten 2014-03-31 AVN-2014.0101. Antogs av chefen för arbetsmarknadskontoret den 31 mars 2014

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan 2014 för arbetsmarknadsenheten 2014-03-31 AVN-2014.0101. Antogs av chefen för arbetsmarknadskontoret den 31 mars 2014 Verksamhetsplan 2014-03-31 Verksamhetsplan 2014 för arbetsmarknadsenheten AVN-2014.0101 Antogs av chefen för arbetsmarknadskontoret den 31 mars 2014 I dokumentet redovisas aktiviteter som arbetsmarknadsenheten

Läs mer

KOMPETENSFÖRSÖRJNING I KRONOBERG STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET SMÅLAND OCH ÖARNA 04 DECEMBER 2017

KOMPETENSFÖRSÖRJNING I KRONOBERG STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET SMÅLAND OCH ÖARNA 04 DECEMBER 2017 KOMPETENSFÖRSÖRJNING I KRONOBERG STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET SMÅLAND OCH ÖARNA 04 DECEMBER 2017 Hur mår regionen? En stark arbetsmarknad i Kronobergs län har gynnat länets unga. Arbetslösheten ökar dock

Läs mer

Utvecklingsförvaltningen. Arbetscentrum. Enhetsplan 2008

Utvecklingsförvaltningen. Arbetscentrum. Enhetsplan 2008 Utvecklingsförvaltningen Arbetscentrum Enhetsplan 2008 Enhetssplan för Arbetscentrum 2008 Syfte Arbetscentrum består av två enheter, Invandrar/SFI-enheten, Arbetsmarknadsenheten. Arbetscentrum arbete syftar

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap

Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap 1 Samverkan mellan Trelleborgs kommun och Glokala Folkhögskolan Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap Bakgrund I oktober 2008 lades grunden till en nationell överenskommelse mellan regeringen,

Läs mer

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen.

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Entusiastiska kollegor berättar om sina erfarenheter med arbetsintegrerande sociala företag - ASF. Att få ett jobb ska inte behöva vara omöjligt.

Läs mer

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region Bilaga 1 CSR-strategi Koncernen Stockholm Business Region Sammanfattning För att systematiskt styra det sociala hållbarhetsarbetet inom Stockholms Stadshus AB och dotterbolagen har kommunfullmäktige i

Läs mer

Yttrande över remiss av motion (2017:11) om att stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation

Yttrande över remiss av motion (2017:11) om att stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation Arbetsmarknadsförvaltningen Enheten för flyktingsamordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-06-01 Handläggare Marita Johansson Telefon: 08-508 35 562 Till Arbetsmarknadsnämnden den 13 juni 2017 Ärende

Läs mer

Forum jämlik stad Fler i arbete: Forskning och erfarenheter. Sara Martinsson Vad vet vi om. arbetsmarknadspolitikens insatser och effekter?

Forum jämlik stad Fler i arbete: Forskning och erfarenheter. Sara Martinsson Vad vet vi om. arbetsmarknadspolitikens insatser och effekter? Jämlikt Göteborg hela staden socialt hållbar Forum jämlik stad 2017-09-28 Fler i arbete: Forskning och erfarenheter Sara Martinsson Vad vet vi om arbetsmarknadspolitikens insatser och effekter? Sedan inledde

Läs mer

Policy för. Arbetsmarknad

Policy för. Arbetsmarknad Policy för Arbetsmarknad Denna arbetsmarknadspolicy är s syn på arbete/sysselsättning för personer med funktionsnedsättning. Policyn utgår från vårt mål att uppnå ett samhälle för alla. Arbete är en viktig

Läs mer

Inrättandet av lokalt arbetsmarknadsråd

Inrättandet av lokalt arbetsmarknadsråd ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ulf Lundström 2015-11-18 AMN-2015-0356 Rev.2015-12-01 Arbetsmarknadsnämnden Inrättandet av lokalt arbetsmarknadsråd Förslag till beslut: att inrätta

Läs mer

Budget 2018 för Arbetsmarknad och vuxenutbildning

Budget 2018 för Arbetsmarknad och vuxenutbildning Arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-10-12 Diarienummer 0447/17 Handläggare Hans Timan Telefon 031-368 30 33 E-post: hans.timan@arbvux.goteborg.se Budget 2018 för Arbetsmarknad

Läs mer

Att ställa sociala krav som ger resultat

Att ställa sociala krav som ger resultat Att ställa sociala krav som ger resultat Maja Ohlsson, projektledare, Upphandlingsbolaget Stina Johansson, rektor, Arbetsmarknadsoch vuxenutbildningsförvaltningen, Prioriterade mål i budget: Upphandling

Läs mer

En resa till ökad kunskap och mer verkstad

En resa till ökad kunskap och mer verkstad Bakgrund En resa till ökad kunskap och mer verkstad Förskola F, Grundskola Gymnasie Vuxenutbildning Nationellt Samverkan med Skolverket Kunskapscentrum (SKL) Samarbete NC för SVA VGR Plug Innan (år 5-9)

Läs mer

Resursjobb. Sigtunamodellen 1.0 Från passiva bidrag till viktiga välfärdsjobb

Resursjobb. Sigtunamodellen 1.0 Från passiva bidrag till viktiga välfärdsjobb Resursjobb Sigtunamodellen 1.0 Från passiva bidrag till viktiga välfärdsjobb Bakgrund Låg utbildningsnivå Stor inflyttning Hög andel invånare som är utrikesfödda Regionens bästa arbetsmarknad men Svårigheter/utmaningar

Läs mer

Avtal avseende innovationsvänligt upphandlade arbetsmarknadsinsatser, dnr UAN-2012-0409

Avtal avseende innovationsvänligt upphandlade arbetsmarknadsinsatser, dnr UAN-2012-0409 ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Tuomo Niemelä 2015-04-23 AMN-2015-0233 Arbetsmarknadsnämnden Avtal avseende innovationsvänligt upphandlade arbetsmarknadsinsatser, dnr UAN-2012-0409

Läs mer

Program för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik Ett aktiverande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om

Program för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik Ett aktiverande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om Program för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik 2018-2022 Ett aktiverande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2017-12-11 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Program för Uppsala kommuns

Läs mer

Inrättandet av två nya Jobbtorg Motion (2016:10) av Johanna Sjö (M)

Inrättandet av två nya Jobbtorg Motion (2016:10) av Johanna Sjö (M) Utlåtande 2016:131 RIII (Dnr 106-129/2016) Inrättandet av två nya Jobbtorg Motion (2016:10) av Johanna Sjö (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:10) av Johanna

Läs mer

Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj

Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj Samverkan mellan kommun och Arbetsförmedlingen i Skåne Paul Andersson Arbetsförmedlingens grunduppdraginstruktionen för Arbetsförmedlingen Förordning (2007:1030)

Läs mer

Tjänsteskrivelse AU 20150812 Projekt- och föreningsbidrag FIFH. Arbetsmarknads-, gymnasie och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta

Tjänsteskrivelse AU 20150812 Projekt- och föreningsbidrag FIFH. Arbetsmarknads-, gymnasie och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-07-23 Vår referens Sigrid Saveljeff Chef Sigrid.Saveljeff@malmo.se Tjänsteskrivelse Tjänsteskrivelse AU 20150812 Projekt- och föreningsbidrag

Läs mer

FAQ nya platser för temporära bostäder

FAQ nya platser för temporära bostäder FAQ nya platser för temporära bostäder 161214 Denna fil kan uppdateras löpande Varför behöver Göteborg fler temporära bostäder? Nu kommer de nyanlända göteborgare hit som anvisats till Göteborg. Det är

Läs mer

Svar på remiss rörande Göteborgs Stads program för en jämlik stad

Svar på remiss rörande Göteborgs Stads program för en jämlik stad Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-26 Diarienummer: N134-0253/17 Utvecklingsavdelningen Lisbeth Söderlund/Centrum/GBG Stad Telefon: 365 70 18 E-post: lisbeth.soderlund@centrum.goteborg.se Svar på remiss

Läs mer

Plan för näringsliv och arbete

Plan för näringsliv och arbete Plan för näringsliv och arbete 2017-2018 Så skapar vi förutsättningar för fler jobb Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner. En av utmaningarna Fler jobb,

Läs mer

Meritea - för arbete och tillväxt i Västra Götalandsregionen

Meritea - för arbete och tillväxt i Västra Götalandsregionen Meritea - för arbete och tillväxt i Västra Götalandsregionen Agenda Meritea vår uppgift och vart vi är på väg Kompetensvalidering (individ) Strategisk kompetensförsörjning (organisation) Lärande (individ

Läs mer

Samarbetspartner & projektägare

Samarbetspartner & projektägare Game Set Matchning Samarbetspartner & projektägare Båstads Turism och Näringsliv Båstads kommun Arbetsförmedlingen Bakgrund faktiska behov Företag på Bjäre uttryckt att de uppfattar brist på arbetskraft

Läs mer

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET ORGANISATION - SAMVERKAN Hösten 2015 bestämde sig Svalövs kommun för att skapa en egen samverkansgrupp kring ungdomsfrågorna, TUSS (Tillsammans Ungdomar Sysselsättning

Läs mer

Skillnader i livsvillkor och hälsa i Göteborg. Göteborgsregionens Kommunalförbund

Skillnader i livsvillkor och hälsa i Göteborg. Göteborgsregionens Kommunalförbund Skillnader i livsvillkor och hälsa i Göteborg Göteborgsregionens Kommunalförbund 2014 09 17 I samband med att kommunfullmäktige antog 2013 års budgetmål fick Social resursnämnd i uppdrag att vara processägare

Läs mer

Näringsliv, arbetsmarknad & idéburen sektor

Näringsliv, arbetsmarknad & idéburen sektor Näringsliv, arbetsmarknad & idéburen sektor Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:275) Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 2018-03-22

Läs mer

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014 2020 i Stockholm - Inriktning för 2018 Reviderat avsnitt i kapitel 3 BESLUTAD AV STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET I STOCKHOLMS LÄN 16 JUNI 2017 Det övergripande

Läs mer