Arbetsmarknad och vuxenutbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsmarknad och vuxenutbildning"

Transkript

1 Arbetsmarknad och vuxenutbildning Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Tilldelning av stimulansmedel avseende Det stegvisa jobb och kunskapslyftet, dnr 1328/16 Nämnden för Arbetsmarknad och vuxenutbildning beslutade i enlighet med tjänsteutlåtandet. Tjänsteutlåtandet bifogas. Ordinarie protokoll ännu inte justerat. Hans Luthman Nämndsekreterare Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, snabbprotokoll 1(1)

2 Arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1328/16 Handläggare Ulf Wallin Telefon E-post: Ansökan om medel för att implementera det stegvisa jobb- och kunskapslyftet till beslut Nämnden för Arbetsmarknad och vuxenutbildning beslutar att bevilja medel för att implementera det stegvisa jobb- och kunskapslyftet till följande nämnder: SDN Norra Hisingen 275 tkr SDN Västra Hisingen 275 tkr SDN Västra Göteborg 800 tkr Kulturnämnden 670 tkr SDN Östra Göteborg IFO 800 tkr för 2017, samt preliminärt bevilja 800 tkr för 2018 SDN Östra Göteborg Hälso- och sjukvård 400 tkr SDN Östra Göteborg hemtjänst 400 tkr SDN Askim-Frölunda-Högsbo ÄO tkr SDN Askim-Frölunda-Högsbo Intern service 360 tkr att avslå ansökan från följande nämnder: SDN Majorna-Linné SDN Centrum samt att nämnder som har fått medel beviljade ska återredovisa resultaten av projekten, där det bl.a. ska framgå hur många som fått en anställning efter projektets genomförande, och en ekonomisk redovisning till NAV senast den 31 januari Redovisningen sker i form av hel- eller delredovisning Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 1(14)

3 beroende på om projektet är avslutat eller inte. Slutredovisning sker när projektet är avslutat Sammanfattning Nämnden för Arbetsmarknad och vuxenutbildning (NAV) har avsatt tkr i sin budget för 2017 för att ge stadens nämnder möjlighet att ansöka om medel för att implementera det stegvisa jobb- och kunskapslyftet. Elva nämnder har gjort ansökningar. Förvaltningen föreslår att nio av dessa ska beviljas medel och för två föreslås avslag. Förvaltningen har prioriterat de nämnder vars ansökningar ligger i linje med det stegvisa jobb- och kunskapslyftet och/eller där deltagarna erbjuds anställning i det första jobbet i stegen. De elva nämnderna har sammanlagt ansökt om resurser motsvarande knappt tkr. De ansökningar som föreslås få medel summeras till tkr. I det följande redovisas ansökningarna i sammanfattning. Förvaltningen understryker att det är viktigt att deltagarna får handledning på arbetsplatsen eftersom många i målgruppen varit utanför arbetsmarknaden en längre tid. Ekonomiska konsekvenser De ansökningar som föreslås beviljas medel ligger inom den ekonomiska ramen. Barnperspektivet Forskning visar att om föräldrar/vårdnadshavare har ett arbete och en plats i samhället så ökar det barnens måluppfyllelse i skolan. En bra måluppfyllelse i skolan är en friskfaktor senare i livet för barnen. De nämnder som beviljas medel bör prioritera deltagare som har barn i familjen. Jämställdhetsperspektivet Nyanlända kvinnor finns i betydligt lägre utsträckning än män som arbetssökande på arbetsförmedlingen, vilket motiverar att kvinnor prioriteras i projekten. Mångfaldsperspektivet I Sverige idag är arbetsmarknaden på flera sätt delad. Arbetslösheten sjunker för närvarande och det finns många lediga arbeten att söka, samtidigt är det inte så få som står utanför arbetsmarknaden. Ett exempel på detta är att lite drygt personer i Göteborg har försörjningsstöd under lång tid (över 10 månader sammanhängande). Många av dessa har kort skolgång med sig från sina hemländer och har därigenom svårt att få arbete. Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 2(14)

4 Samtliga ansökningar riktar sig till personer som i dagsläget har försörjningsstöd eller andra former av bidrag eller ersättningar. Miljöperspektivet Förvaltningen har inte funnit några aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Göteborgsregionen har för tillfället en arbetsmarknad med hög efterfrågan på arbetskraft. Varje möjlighet för staden att bereda arbetslösa personer möjlighet att komma in på arbetsmarknaden måste tas till vara. har skett med de fackliga organisationerna 27 mars Ansökan om medel för att implementera det stegvisa jobb- och kunskapslyftet SDN Norra Hisingen Yrkesutbildning för 10 blivande lokalvårdare och måltidsbiträden i kombination med svenska för dem som behöver. Syftet är att tillgodose behovet av lokalvårdare och måltidsbiträden i staden och i förlängningen för en del deltagare, även kockar. Jobbsteg 1: lokalvårdare, jobbsteg 2: måltidsbiträde, möjligt jobbsteg 3: kock. Deltagarna får praktik inom Måltid- och fastighetsservice på Norra Hisingen respektive Internservice Västra Hisingen. Utbildningen sker i samarbete med Göteborgs Folkhögskola på Backa Folkets hus Läsår 2017/18 Förekommande arbetsuppgifter för måltidsbiträden och lokalvårdare. Inom stadens måltids och fastighetsservice/internservice Genom Kompetenscenter Hisingen samt försörjningsstödsenheter på Norra respektive Västra Hisingen Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 3(14)

5 275 tkr Utbildningskostnad yrkesutbildning samt svenska SDF Västra Hisingen, Göteborgs Folkhögskola, Delta, Kompetenscenter Hisingen 275 tkr. genomfördes 1 feb 2017 Bifall. 275 tkr. Projektet ligger i linje med det stegvisa jobb- och kunskapslyftet genom att möjliggöra det första jobbet och en möjlighet för en stegvis kompetensutveckling mot mer kvalificerade arbeten. SDN Västra Hisingen Yrkesutbildning för 10 blivande lokalvårdare och måltidsbiträden i kombination med svenska för dem som behöver. Syftet är att tillgodose behovet av lokalvårdare och måltidsbiträden i staden och i förlängningen för en del deltagare, även kockar. Jobbsteg 1: lokalvårdare, jobbsteg 2: måltidsbiträde, möjligt jobbsteg 3: kock. Deltagarna får praktik inom Måltid- och fastighetsservice på Norra Hisingen respektive Internservice Västra Hisingen. Utbildningen sker i samarbete med Göteborgs Folkhögskola på Backa Folkets hus Läsår 2017/18 Förekommande arbetsuppgifter för måltidsbiträden och lokalvårdare. Inom stadens måltids och fastighetsservice/internservice Genom Kompetenscenter Hisingen samt försörjningsstödsenheter på Norra respektive Västra Hisingen 275 tkr Utbildningskostnad yrkesutbildning samt svenska SDF Norra Hisingen, Göteborgs Folkhögskola, Delta, Kompetenscenter Hisingen Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 4(14)

6 275 tkr genomfördes 31 jan 2017 Bifall. 275 tkr. Projektet ligger i linje med det stegvisa jobb- och kunskapslyftet genom att möjliggöra det första jobbet och en möjlighet för en stegvis kompetensutveckling mot mer kvalificerade arbeten. SDN Västra Göteborg Personer med försörjningsstöd och andra bidrag, ska få arbetsuppgifter kopplat till den växande besöksnäringen i S Skärgården, t.ex. plantering, rengöring, guidning etc. Uppgifterna utförs dels av Park- och naturförvaltningen och dels av stadsdelen själv, men det finns många uppgifter som är den extra finishen. Samtidigt har skärgården en åldrande befolkning och det finns många mindre företag som har svårt att hitta personer att anställa eller ta över verksamheter. Dessa två spår kan kopplas ihop för att skapa kontakter och i förlängningen anställningstillfällen. 12 månader Service och underhåll av offentliga platser och grönyte- och markskötsel under ledning av handledare plus arbetsuppgifter som tillkommer under projekttiden Syftet är att skapa kontakter, relationer och samarbeten som kan leda till anställning i verksamheter som redan finns på orten. Under förankringsarbetet som stadsdelen genomförde i jan feb har 46 potentiella arbetstillfällen identifierats. Via AF Etablering, AF Frölunda, IFO och KC Centrum/Väster kr Projekt/handledare, arbetskläder, material, lokala resor, kompetensutveckling, enkel förtäring, socialt event för deltagare och familjer Företag i S Skärgården, AF etablering, AF Frölunda, IFO och KC Centrum/Väster Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 5(14)

7 Deltagarnas försörjningsstöd under projekttiden Information på LSG Bifall. 800 tkr. Projektet ligger i linje med det stegvisa jobb- och kunskapslyftet och riktar sig till den privata sektorn i en växande näring i S Skärgården. Stadsdelsförvaltningen har gjort en intresseundersökning hos företagarna i S Skärgården och det finns en betydande potential för att deltagare ska kunna få en anställning. SDN Majorna-Linné Utreda möjligheter och hinder med att använda sig av nya yrkesroller/kompletterande kompetenser. Främst handlar det om att frigöra administrativa uppgifter för socialsekreterare. 1 april dec 2018 Administrativa sysslor inom Sektor IFO Syftet är att göra deltagarna anställningsbara och hitta vägar ut i arbetslivet. Via AF och Kompetenscentra. 650 tkr En tjänst med uppdrag att bygga en organisation för uppdraget och utveckla samverkan med Samordningsförbundet med Samordningsförbundet och Kompetenscenter 650 tkr Enligt samverkansavtal Avslag. Det finns ingen tydlig plan för hur deltagarna ska kunna få en anställning SDN Centrum Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 6(14)

8 Samordning av insatser för att skapa inträde på arbetsmarknaden. Individual Placement and Support (IPS) 1 -metoden kommer att användas. 12 månader Arbetsuppgifterna styrs av individuella genomförandeplaner. Stadsdelen har behov av personal inom funktionshinder, äldreomsorg och skola. Det kan finnas möjligheter att genom samordning av insatser kunna erbjuda personer rätt insats för att få anställning på lämplig arbetsplats Personer som har försörjningsstöd och som med kort yrkesutbildning kan skulle kunna ta steget in på arbetsmarknaden. Prio nyanlända, kvinnor, barnfamiljer och unga vuxna 800 tkr Personalkostnader för koordinator och omkostnader vid uppstart och kringkostnader. AF, FK, Kompetenscentra och inom stadsdelen. 0 kr på LSG inom IFO-FH den 23 feb 2017 Avslag. Det finns ingen tydlig plan för hur deltagarna ska få en anställning. Kulturnämnden Stadsbiblioteket kan erbjuda möjlighet till anställning inom yrkesområden som inte kräver längre utbildningsinsatser eller utbildningsbakgrund från högre studier. Det är lämpligt att deltagarna i kombination med arbetet deltar i svenskstudier om det behövs. Kvartal kvartal (1 år) 1 sysselsattning/metoderocharbetssatt/individualplacementandsupport.8242.html Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 7(14)

9 I arbetet som biblioteksvärd ingår att hantera medieåterlämning, guidning av besökare, vissa avlösningsuppgifter, handledning av bibliotekets besökare, mediehantering, Deltagarna kan få en tidsbegränsad anställning i 10 månader med en inledande praktikperiod på 2 månader. Åtgärderna syftar till att göra deltagaren anställningsbar. Via Kompetenscenter och ev. Arbetsförmedlingen. 670 tkr Lön till 4 personer på halvtid, handledning, utbildning, Kompetenscenter, folkbiblioteken i stadsdelarna Ca 650 tkr Inom LSG 17 jan 2017 och 13 feb 2017 Bifall. 650 tkr. Projektet stämmer överens med det stegvisa jobb- och kunskapslyftet om ett första jobb som inte kräver gymnasiekompetens. Arbetet kan dessutom hjälpa till att personen blir anställningsbar. Deltagarna får en anställning, visserligen tidsbegränsad och på deltid, och det är tveksamt om deras lön innebär att de inte längre behöver försörjningsstöd. SDN Östra Göteborg, assisterande tjänst IFO Två assisterande tjänster på socialkontoret i Kortedala och 2018 (1,5-2 år). I detta ärende behandlas endast ansökan för Deltagarna ska hjälpa till att hålla ordning på socialkontoret, hjälpa till att skapa trivsel, pynta lite extra, hålla efter allmänna utrymmen etc. Deltagarna får en anställning under 1,5 2 år och kan därigenom få referenser och kunskaper som är bra för vidare arbetsansökningar. FK, AF, KC Öster. Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 8(14)

10 900 tkr för 2017 och 945 för 2018 Lön och PO FK, AF, KC Öster 0 kr I förvaltningens samverkansgrupp Bifall. 800 tkr för år 2017 och preliminärt bifall för 800 tkr år 2018 Projektet stämmer överens med Det stegvisa jobb- och kunskapslyftets idé om ett första jobb utan krav gymnasiekompetens och innebär en projektanställning för att kunna söka sig vidare i arbetslivet. Det är inte angivet om deltagarna kan få fortsatt permanent anställning inom Östra Göteborg. SDN Östra Göteborg, assisterande tjänst inom hälso- och sjukvården (HS) Avlasta de legitimerade yrkesgrupperna vissa arbetsuppgifter 12 månader Lösa kringuppgifter för sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster/fysioterapeuter. Det kan t.ex. vara hantering av hygienkläder, administration kring nycklar och nyckelskåp, skötsel av leasingbilar, arkivering, sortering och annat kring journaler mm. skötsel av hjälpmedelsförråd, vissa beställningar. De flesta stadsdelar har behov av sådan avlastning och det skulle kunna finnas möjligheter till samma typ av assisterande tjänst där. Genom samarbete med IFO-FU och NAV (KC Öster) 400 tkr för 1,0 årsarbetare assistent inom HS. Lön och PO för 1,0 årsarbetare. IFO-FU och NAV (KC Öster) Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 9(14)

11 0 kr Information på LSG och samverkan på FSG Bifall. 400 tkr. Projektet faller inom ramen för stegvisa jobb- och kunskapslyftet och även inom ramen för NAV:s beslut om assisterande tjänster och kan fungera som en pilot för detta inom HS. SDN Östra Göteborg, assisterande tjänst inom hemtjänsten Deltagaren ska praktiskt hjälpa enhetschefer så att de kan fokusera på omsorgen om de äldre. 12 månader Deltagaren ska hjälpa undersköterskor med kringuppgifter, som att hålla reda på arbetskläder, mobiltelefoner etc. En typ av assisterande tjänst där det inte krävs gymnasieutbildning för att sköta uppdraget. Inledningsvis har deltagaren en allmän visstidsanställning (AVA), som senare kan övergå i en ordinarie anställning Deltagaren rekryteras via IFO-FU och NAV (KC Öster) 400 tkr Lön för 1.0 årsarbetare assistent inom hemtjänsten. inom stadsdelens samtliga hemtjänstområden 0 kr Information LSG och samverkan på FSG Bifall. 400 tkr. Projektet faller inom ramen för stegvisa jobb- och kunskapslyftet och även inom ramen för NAV:s beslut om assisterande tjänster och kan fungera som en pilot för detta inom hemtjänsten. SDN Askim-Frölunda-Högsbo, serviceassistent inom äldreomsorgen (ÄO) Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 10(14)

12 Inom A-F-H pågår ett projekt med att introducera yrkeskategorin serviceassistenter inom äldreboenden. Yrkeskategorin är inrättad på försök i samverkan med Kommunal, och om försöket faller väl ut kan eventuellt yrkeskategorin inrättas i staden. Serviceassistenterna får en anställning enligt BAL 13, en ettårig yrkesintroduktionsanställning där det ingår utbildning, och kan därefter erbjudas möjlighet att ansöka om fortsatt anställning som serviceassistent. Serviceassistentarbetet kan vara en introduktion till att fortsätta en utbildning till undersköterska, ett yrke där efterfrågan är och kommer att vara stor. 12 månader Servicesysslor, som städ, kök, tvätt, ledsagning, varumottagning, förråd, trädgård och matsituationer Efter genomgången och godkänd utbildning kan deltagarna få erbjudande om anställning i kommunen Genom IFO och KC Centrum/Väster. Barnfamiljer prioriteras tkr Halva lönekostnaden för 9 serviceassistenter under 12 månader, för att klara egna ökande kostnader för handledning etc. SDF Majorna-Linné och Västra Göteborg deltar i projektet. Studium, IFO och KC Centrum/Väster. Planerings- omställnings- och handledningstid samt halva lönekostnaden för de 9 serviceassistenterna. I en FÖS i samband med att projektet inleddes och denna ansökan i LSG och FSG Bifall tkr. Projektet ligger väl i linje med principerna för det stegvisa jobb- och kunskapslyftet och även med NAV:s beslut om assisterande tjänster. SDN Askim-Frölunda-Högsbo, Intern service Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 11(14)

13 Kompetenspool lokalvård. Inom ramen för det stegvisa jobb- och kunskapslyftet avser stadsdelen att skapa en mer hållbar rekrytering till lokalvårdsarbetet. Modellen ska ge en stegvis ingång till arbete via praktik, handledning och utbildning. Fyra nya medarbetare anställs i kompetenspoolen. 12 månader Lokalvård inom förskola, skola och kontor Den stegvisa ingången till arbetet syftar till en tillsvidareanställning om deltagaren är lämplig för det. Via AF, KC Centrum/Väster och egen rekrytering. 360 tkr Utbildning av fyra nya medarbetare, lön under praktikperioden (1 mån), certifiering av 50 befintliga medarbetare, handledarutbildning. AF, KC Centrum/Väster 269 tkr för vikariekostnader för handledare, administration för att fördela uppdrag, projektledning, utbildning inför certifiering. har skett i LSG och FSG Bifall. 360 tkr. Projektet ligger väl i linje med principerna för det stegvisa jobb- och kunskapslyftet. FÖR SENT INKOMMEN ANSÖKAN SDN Centrum, ÄO Projektet ska ge ökad arbetslivserfarenhet för personer som behöver etablera sig på arbetsmarknaden, samtidigt som det ska ge ökad arbetstillfredsställelse genom att personalen kan ägna mer tid åt mötet med den boende och minskad sjukskrivning. Praktikanter ska få upp ögonen för arbete inom äldreomsorgen Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 12(14)

14 Ta över praktiska arbetsuppgifter såsom att städa de boendes lägenheter 6 8 personer. Via Arbvux 800 tkr Projektkoordinator (deltid), följeforskning, kommunikation och spridning, utbildning inom stadsdelen mellan IFO och ÄO Arbetsledning och handledning 200 tkr FSG Avslag. Det finns ingen tydlig plan för hur deltagarna ska kunna få en anställning Bilagor 1. Förteckning ansökningar Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning Jan Elftorp Förvaltningschef Ulf Wallin Planeringsledare Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 13(14)

15 14(14)

16 Ansökan om medel för implementering av det stegvisa jobb- och kunskapslyftet Nämnd Arbetsuppgifter Anställning Rekrytering Belopp Insats Egen finans N Måltid Inom Gbg stad Läsår KC/Soc. 275 kr Utbildnings- Hisingen Lokalvård 2017/18 tjänst kostn. inkl. SFI V Hisingen V Gbg Majorna - Linné Måltid Lokalvård Service och underhåll offentl. platser Administration IFO Inom Gbg stad Mål: 5 av 10 deltagare ska få arbete inom lokala företag. Möjlighet till 46 arbetstillfällen Bli anställningsbar Läsår 2017/18 12 månader från start 1 april dec 2018 KC/Soc. tjänst AF Etablering AF Frölunda Soc tj V Gbg 275 kr Utbildningskost. inkl. SFI kr Projektledare Kläder, utrustn, resor Kompetensutveckl mm. KC/AF 650 tkr Samordningstjänst V Hisingen Gbg:s Folkhögskola Delta KC N Hisingen Gbg:s folkhögskola Delta KC AF Etablering AF Frölunda Företag i S Skärgården KC Samordningsförbundet KC Övr. 275 tkr 1 feb 2017 Bifall 275 tkr 275 tkr 31 jan 2017 Bifall 275 tkr Försörjnstöd Info LSG 650 tkr Enl. samverkansavtal I nämnden 28 feb Bifall 800 tkr Avslag Centrum 12 mån Pers m försörjningsstöd Kulturnämnden Ö Gbg Ö Gbg Ö Gbg Inom ÄO, FU, skola Skulle finnas förutsättning erhålla lämplig anställning Biblioteksvärd 4 pers halvtid 10 mån Stadsbiblioteket. HusHen inom IFO Allm. ordning lokaler trivsel Assisterande tjänst Hälso- och sjukvård Assisterande tjänst hemtjänst 2 pers Heltid 1,5 2 år Möjlig anställning Ö Gbg HS Möjlig anställning Ö Gbg hemtjänst 800 tkr Koordinator Uppstart Kringkostn 10 mån KC/AF 670 tkr Lön Handledarutbildning AF, FK, KC - 23 feb 2017 KC, AF 650 tkr LSG 17 jan 2017 och 13 feb /18 KC/FK/AF 900 tkr Lön och PO KC Arbetsledning OH 12 månader 12 månader IFO/FU NAV (KC) andra IFO/FU NAV (KC) Via FSG 400 tkr Lön 1 åa KC - Info LSG FSG 400 tkr Lön 1 åa stadens hemtjänstområden KC - Info LSG FSG I nämnden Ordf. beslut Även sökt för 2018 Ordf. beslut Ordf. beslut Avslag Bifall 670 tkr Bifall 800 tkr för 2017 plus prel. 800 tkr för 2018 Bifall 400 tkr Bifall 400 tkr

17 Nämnd Arbetsuppgifter Anställning Rekrytering Belopp Insats Egen finans Övr. A-F-H Serviceassistent 12 IFO tkr Halv lönekostnad 9 I nämnden Bifall ÄO-HS månader Försörjningsstöd åa 21 mars tkr A-F-H Kompetenspool lokalvård Anställning i kommunen Anställning i A-F-H 12 månader AF/KC 360 tkr Utbildning Praktikersättning Certifiering Handledarutbildning Majorna/Linné, V Göteborg, IFO, Studium KC AF/KC Planerings- och handledningstid Halv lönekostnad 9 åa åa 269 tkr Vikariekostnad Administrera uppdrag till poolen Projektledning Utbildning inför certifiering FÖS LSG och FSG i LSG och FSG I nämnden 21 mars Bifall 360 tkr Summa ansökta medel Summa beviljade medel Summa avsatta medel kr tkr tkr FÖR SENT INKOMMEN ANSÖKAN Nämnd Arbetsuppgifter Anställning Rekrytering Belopp Insats Egen finans Centrum Praktiska arbetsuppgifter,? Via Arbvux 800 Koordinator, följeforskning, Inom 200 tkr FSG t.ex. städa de boendes tkr kommunikation, utbildning, stadsdelen lägenheter spridning med IFO Övr I nämnden Avslag

Ansökan om arbetstidsinnovationer till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning

Ansökan om arbetstidsinnovationer till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-01-26 Diarienummer N131-0065/17 Individ och familjeomsorg samt Funktionshinder Angelica Winter Telefon 031-365 15 86 E-post: angelica.winter@angered.goteborg.se Ansökan om

Läs mer

Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017 och framåt

Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017 och framåt Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-15 Diarienummer 0855/17 Handläggare Tomas Mjörnheden Telefon 031-368 30 12 E-post: tomas.mjornheden@arbvux.goteborg.se Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017

Läs mer

Inkluderande/assisterande tjänster

Inkluderande/assisterande tjänster Inkluderande/assisterande tjänster Socialchefsnätverket 170825 Gunilla Bergström Casinowsky FoU i Väst/GR gunilla.bergstrom@grkom.se Studiens frågor 1. Vilka samhälleliga problem förväntas assisterande

Läs mer

Jämlikt Göteborg Fokusområde 3: Skapa förutsättningar för arbete. Namn, titel, enhet, förvaltning etcetera

Jämlikt Göteborg Fokusområde 3: Skapa förutsättningar för arbete. Namn, titel, enhet, förvaltning etcetera Jämlikt Göteborg Fokusområde 3: Skapa förutsättningar för arbete Namn, titel, enhet, förvaltning etcetera Hur kan vi bygga vägen till ett första arbete? Jan Elftorp Fokusledare och förvaltningschef Arbetsmarknad

Läs mer

SPRÅNGBRÄDAN PROJEKTLEDARE: SOFIA GUSTAFSSON FRÅN AF: MALIN JOHANNESSON. Västra Göteborg

SPRÅNGBRÄDAN PROJEKTLEDARE: SOFIA GUSTAFSSON FRÅN AF: MALIN JOHANNESSON. Västra Göteborg SPRÅNGBRÄDAN PROJEKTLEDARE: SOFIA GUSTAFSSON FRÅN AF: MALIN JOHANNESSON Västra Göteborg Föredragets upplägg Bakgrunden till Språngbrädan Genomgång av hur verksamheten är upplagd Samverkan med Arbetsförmedlingen

Läs mer

KS Ärende 15. Från etablering till anställning

KS Ärende 15. Från etablering till anställning KS Ärende 15 Från etablering till anställning Tjänsteskrivelse 2013-11-21 Handläggare: Stefan Larsson KS 2013.0330 Kommunstyrelsen Från etablering till anställning Sammanfattning Arbetsförmedlingen har

Läs mer

Sektor Äldreomsorg, Hälso- och sjukvård Morgan Davidsson Telefon (vxl) E-post:

Sektor Äldreomsorg, Hälso- och sjukvård Morgan Davidsson Telefon (vxl) E-post: Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-22 Diarienummer N135-0535/17 Sektor Äldreomsorg, Hälso- och sjukvård Morgan Davidsson Telefon 365 80 00 (vxl) E-post: morgan.davidsson@majornalinne.goteborg.se Ansökan

Läs mer

Assisterande tjänster

Assisterande tjänster Assisterande tjänster Problembilden Mismatch på arbetsmarknaden; befolkningens kompetens motsvarar inte behovet av arbetskraft. Parallellt med kompetensbrist råder hög och långvarig arbetslöshet i vissa

Läs mer

Socialt projekt som innefattar jourhemsverksamhet, stödboende, socialtboende och arbetsmarknadsåtgärder i egen regi

Socialt projekt som innefattar jourhemsverksamhet, stödboende, socialtboende och arbetsmarknadsåtgärder i egen regi SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.2.6./510-2012 SID 1 (8) 2012-07-31 Handläggare: Mats Engström Telefon: 08-508 24 836 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Öppna delen 2012-08-23

Läs mer

Svar på motion om att satsa på yrkesintroduktion för ungdomar

Svar på motion om att satsa på yrkesintroduktion för ungdomar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammantrades datum 2015-12-08 Blad 16 Ksau 213 Dnr 42/2014-101 Svar på motion om att satsa på yrkesintroduktion för ungdomar I en motion inkommen till

Läs mer

Traineejobb. Vad är ett traineejobb? Lättläst svenska

Traineejobb. Vad är ett traineejobb? Lättläst svenska Lättläst svenska Traineejobb Du kan få ekonomisk ersättning om du anställer en ung person som inte kan ett yrke och som samtidigt utbildar sig inom det yrket. Syftet med ersättningen är att du ska hitta

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Ansökan Sida 1 (5) 2016-11-18 Fylls i av stadsledningskontoret: Diarienummer: 210-1196/2016 Ansökningsnummer: Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Fyll i en ansökan för varje kompetensutvecklingsinsats.

Läs mer

Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017

Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017 Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017 Alliansens förslag till budgetinriktning Det är viktigt att nämnden tar ett tydligt och samlat grepp kring arbetsmarknads- och

Läs mer

Ansökan: Främjandemedel för arbetsmarknadens parter För implementering av snabbspåret för socionomer

Ansökan: Främjandemedel för arbetsmarknadens parter För implementering av snabbspåret för socionomer Sida 1 (7) Ansökan: Främjandemedel för arbetsmarknadens parter För implementering av snabbspåret för socionomer Datum: 2016-03-24 Ansökande organisation/er: Namn på Organisationsnummer: SKL 222000-0315

Läs mer

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-02-28 Diarienummer: N132-0060/13 Sektor Äldreomsorg samt hälso- och sjukvård Carina Helgesson-Björk, Josefine Schultz Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se

Läs mer

Delrapport Jämlikt Göteborg - hela staden socialt hållbar, Fokusområde 3: Skapa förutsättningar för arbete

Delrapport Jämlikt Göteborg - hela staden socialt hållbar, Fokusområde 3: Skapa förutsättningar för arbete Arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-20 Diarienummer 0323/17 Handläggare Ulf Wallin Telefon 031-3683086 E-post: ulf.wallin@arbvux.goteborg.se Delrapport Jämlikt Göteborg

Läs mer

Produktionsutskottet förslår att traineeprogram inom Stockholms läns landsting införs.

Produktionsutskottet förslår att traineeprogram inom Stockholms läns landsting införs. Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-03-27 LS 1401-0138 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4-04- 08 00 02 8 Traineeprogram i Stockholms läns landsting Föredragande

Läs mer

Redovisning av utredningsuppdrag avseende praktik med visstidsanställning inom äldreomsorgen

Redovisning av utredningsuppdrag avseende praktik med visstidsanställning inom äldreomsorgen ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGS - OCH UTREDNINGSSTABEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLING OCH UTBIL DNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR AMN 2012-0312- 4.0 DNR ÄN 0111-273/2012 SID 1 (5) 2012-09-13 Handläggare:

Läs mer

Svar på motion från Birgitta Sacrédeus (KD): Yrkesintroduktion En ny väg till jobb för ungdomar!

Svar på motion från Birgitta Sacrédeus (KD): Yrkesintroduktion En ny väg till jobb för ungdomar! BESLUTSUNDERLAG Central förvaltning Datum 2016-05-12 Sida 1 (2) Personalenhet Dnr LD14/01056 Uppdnr 841 2016-05-12 Landstingsstyrelsens personalutskott 2016-05-30 Landstingsstyrelsen 2016-06-13--14 Landstingsfullmäktige

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

2 Fastställande av dagordning - Förslag till dagordning har varit utsänd med kallelsen. Dagordningen fastställs efter följande ändringar.

2 Fastställande av dagordning - Förslag till dagordning har varit utsänd med kallelsen. Dagordningen fastställs efter följande ändringar. GÖTEBORGS STAD ÖSTRA GÖTEBORG FÖRVALTNINGENS SAMVERKANSGRUPP Protokoll FSG 20 2011 Ärende: Sammanträde med Förvaltningens samverkansgrupp Tid: Onsdag 16 november 2011, klockan 08.30 10.30 Plats: Förstamajgatan

Läs mer

Högbo. A4 Arbetssätt att skynda på tillvaratagande kompetens

Högbo. A4 Arbetssätt att skynda på tillvaratagande kompetens Högbo A4 Arbetssätt att skynda på tillvaratagande kompetens http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&a rtikel=6288855 Vad pågår just nu Systematiserat arbetssätt inom etablering Snabbspår

Läs mer

Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet - Matchningsanställningar nya vägar till jobb (A:214 D)

Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet - Matchningsanställningar nya vägar till jobb (A:214 D) Tjänsteutlåtande Arbetsmarknad och vuxenutbildningsförvaltningen Utfärdat 2015-05-26 Anders Ednersson Diarienummer 0394/15 Telefon: 031-3683084 e-post: anders.ednersson@arbvux.goteborg.se Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST. Detaljbudget 2013. Samordningsförbundet Göteborg Nordost

SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST. Detaljbudget 2013. Samordningsförbundet Göteborg Nordost Samordningsförbundet Göteborg Nordost Detaljbudget SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST Följande dokument beskriver det stöd till samordnade aktiviteter som förbundet budgeterar under. Dokumentet utgör

Läs mer

~LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN

~LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN ~LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2017-05-24 27 (35) Ks 132 Dnr KS 0035/2017 Ansökan rörande projekt All In, Europeiska socialfonden Ärendebeskrivning Ansökan

Läs mer

Servicevärd, en ny befattning inom vård och omsorg?

Servicevärd, en ny befattning inom vård och omsorg? Servicevärd, en ny befattning inom vård och omsorg? Ett samarbete inom Göteborgsregionen Alingsås kommun, Partille kommun, Ale kommun, Stenungsunds kommun, Kungälvs kommun, Göteborgs Stad Socialchefsnätverket

Läs mer

Datum Dnr Extratjänster volymer och ekonomiska effekter

Datum Dnr Extratjänster volymer och ekonomiska effekter Personalnämnden Maria Ingvarsson Handläggare 040-625 72 13 Maria.Ingvarsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-21 Dnr 1602350 1 (5) Personalnämnden Extratjänster volymer och ekonomiska effekter Ordförandens

Läs mer

FAQ praktikant inom Sverige tillsammans

FAQ praktikant inom Sverige tillsammans FAQ praktikant inom Sverige tillsammans Intentioner från AcadeMedia! Att erbjuda lärare, eller andra yrkeskategorier, en möjlighet att få direktkontakt med en arbetsplats.! Att introducera den svenska

Läs mer

Protokoll Förvaltningsråd

Protokoll Förvaltningsråd Protokoll Förvaltningsråd Datum: 2012-05-31 Plats: Socialkontoret Närvarande: Christin Elofsson-Arons, Marie van-geffen Blomberg, Adam Sundstedt, Magnus Bjurman, Pia Ström, Lars Hansson, Lena Wörlund,

Läs mer

Utvärdering av projekt 30 barnfamiljer

Utvärdering av projekt 30 barnfamiljer Utvärdering av projekt 30 barnfamiljer Cornelia Björk Utredare på FoU i Väst/GR cornelia.bjork@grkom.se Korta fakta om projektet Jan 2015 - feb 2016 Samverkan mellan AFH, Arb-vux och AF 30 deltagare Långvarigt

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

Rapport om försörjningsstödets utveckling kvartal

Rapport om försörjningsstödets utveckling kvartal Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-06-22 Diarienummer: N137-0193/16 Sektor IFO-FH Anita Lidström Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@vastra.goteborg.se Rapport om försörjningsstödets utveckling kvartal

Läs mer

Kompetenscenter. på vägen till egen försörjning. Malin Goldkuhl, Samordnare Kompetenscenter Hisingen

Kompetenscenter. på vägen till egen försörjning. Malin Goldkuhl, Samordnare Kompetenscenter Hisingen Kompetenscenter på vägen till egen försörjning Malin Goldkuhl, Samordnare Kompetenscenter Hisingen Yrkande 2012-11-14 (S, V, MP) Den nya organisationen ska vara en resurs som utvecklar och erbjuder åtgärder

Läs mer

30 Barnfamiljer. Minipilot inför uppstart av kompetenscentra i samverkan mellan Socialtjänsten AFH Vuxenutbildningen och Arbetsförmedlingen

30 Barnfamiljer. Minipilot inför uppstart av kompetenscentra i samverkan mellan Socialtjänsten AFH Vuxenutbildningen och Arbetsförmedlingen 30 Barnfamiljer Minipilot inför uppstart av kompetenscentra i samverkan mellan Socialtjänsten AFH Vuxenutbildningen och Arbetsförmedlingen Ett projekt blir till Projektet i sitt sammanhang Jämlik stad

Läs mer

Finskt förvaltningsområde i Göteborgs Stad

Finskt förvaltningsområde i Göteborgs Stad Finskt förvaltningsområde i Göteborgs Stad - att säkerställa nationella minoriteters rättigheter är en del av Göteborgs Stads arbete med mänskliga rättigheter Emma Makkonen Tre förvaltningsområden rött

Läs mer

Samverkan enligt samverkansavtalet - FSG - Förvaltningens samverkansgrupp och skyddskommitté

Samverkan enligt samverkansavtalet - FSG - Förvaltningens samverkansgrupp och skyddskommitté Västra Göteborg Protokoll 12/2016 Utfärdat 2016-12-16 Handläggare Niklas Hall Telefon 366 10 24 E-post: niklas.hall@vastra.goteborg.se Samverkan enligt samverkansavtalet - FSG - Förvaltningens samverkansgrupp

Läs mer

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Skåne Nordost

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Skåne Nordost Ansökan om medel från Samordningsförbundet Skåne Nordost Bakgrund Ovanstående Samordningsförbund bildades den 1 januari 2011, bildandet gjordes genom en ombildning av Samordningsförbundet i Kristianstads

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

Ett samverkansprojekt mellan Kiruna Kommun och Arbetsförmedlingen Kiruna för att få långtidsarbetslösa och nyanlända i arbete och egenförsörjning.

Ett samverkansprojekt mellan Kiruna Kommun och Arbetsförmedlingen Kiruna för att få långtidsarbetslösa och nyanlända i arbete och egenförsörjning. KOM I JOBB Ett samverkansprojekt mellan Kiruna Kommun och Arbetsförmedlingen Kiruna för att få långtidsarbetslösa och nyanlända i arbete och egenförsörjning. 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning

Läs mer

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Kramfors

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Kramfors Ansökan om medel från Samordningsförbundet Kramfors Namn på Projektet Nytänk Bakgrund Kramfors Kommun har åtagit sig att ta emot ca 60 kvotflyktingar/år. Fr.o.m. deras ankomst till Kramfors startar processen

Läs mer

Ansökan om medel till projekt med inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista

Ansökan om medel till projekt med inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista Rinkeby-Kista SDF Socialtjänst Vuxna Projektansökan Sida 1 (5) 2017-11-30 inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista Ansökan avser I stadens budget för 2018 har förebyggande insatser

Läs mer

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden gav den 18 oktober 2017, Barnoch utbildningsförvaltningen i uppdrag att:

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden gav den 18 oktober 2017, Barnoch utbildningsförvaltningen i uppdrag att: Bakgrund Många unga som avslutat sin skolgång från särskolan eller specialutformade program för personer med funktionsnedsättning övergår direkt till daglig verksamhet, trots att en förmodad arbetsförmåga

Läs mer

Förslag till krav och särskilda kontraktsvillkor om Social hänsyn.

Förslag till krav och särskilda kontraktsvillkor om Social hänsyn. Förslag till krav och särskilda kontraktsvillkor om Social hänsyn. Förslagen bygger på att en leverantör tilldelas hela kontraktet, alternativ att det tilldelas en leverantör per delområdet. Dessa texter

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Personal inom vård och omsorg

Personal inom vård och omsorg Personal inom vård och omsorg Antal anställda I november år 20081 fanns totalt 252 200 anställda (månadsavlönade) inom vård och omsorg i kommunerna vilket framgår av tabell 1. Det är en minskning med 1

Läs mer

FASTIGHETSTALANG Fasticon Kompetens Holding AB

FASTIGHETSTALANG Fasticon Kompetens Holding AB FASTIGHETSTALANG 2018 Fasticon Kompetens Holding AB HUR STOR ANDEL AV ER PERSONAL ÄR FÖDD UTANFÖR EUROPA? 1 VI STÅR INFÖR EN RAD OLIKA SAMHÄLLSUTMANINGAR 1 INTEGRATIONEN Integrationsfrågan dominerar inför

Läs mer

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN Protokoll Dnr 114/05 SAMMANTRÄDETS ART Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Information om Studiestartsstödet

Information om Studiestartsstödet Information om Studiestartsstödet Studiestartsstöd, en del av kunskapslyftet Övergripande beskrivning Rusta personer som inte är etablerade på arbetsmarknaden Förbättra/öka anställningsbarhet Stort utbildningsbehov

Läs mer

Utbildningskontrakt och traineejobb

Utbildningskontrakt och traineejobb Tjänsteutlåtande Enhetschef 2016-01-27 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2016:19 20791 Utbildningskontrakt och traineejobb Förslag till beslut Kommunstyrelsens allmänna utskott

Läs mer

Motion om arbetsmarknadspolitiken

Motion om arbetsmarknadspolitiken 2007-10-29 238 509 Kommunstyrelsen 2008-10-13 218 380 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 196 476 Dnr 07.677-008 oktkf54 Motion om arbetsmarknadspolitiken Ärendebeskrivning Börje Lööw, för vänsterpartiet,

Läs mer

Förstudien i Heby kommun sträcker sig från 1 oktober tom 31 dec 2014, finansiering 70% av Annci Åkerbloms lön.

Förstudien i Heby kommun sträcker sig från 1 oktober tom 31 dec 2014, finansiering 70% av Annci Åkerbloms lön. Redovisning förstudie Komhall Heby kommun Bakgrund till förstudien: I förstudiens kartläggning i att identifiera åtgärder/ insatser för att minska utanförskap från arbetsmarknad har komhall flera gånger

Läs mer

Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29

Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29 Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29 Förvaltning, handläggare, telefon Peter Berglund Adressat Individ- och omsorgsnämnden Aktuell fråga 1. Ställningstagande till implementering och samordning projekten 16-24

Läs mer

Ansökan till FINSAM Lund

Ansökan till FINSAM Lund Kommunkontoret HR-strategiska enheten Ansökan 1(6) Jacob Fridblom 046-359 56 73 Jacob.fridblom@lund.se Ansökan till FINSAM Lund 1. Projektnamn Intern koordinering av arbetsmarknadsåtgärder 2. Projektägare

Läs mer

Finskt förvaltningsområde Göteborgs Stad Mötesplats Äldreomsorg onsdag 9/10, 10.30-11.10

Finskt förvaltningsområde Göteborgs Stad Mötesplats Äldreomsorg onsdag 9/10, 10.30-11.10 Finskt förvaltningsområde Göteborgs Stad Mötesplats Äldreomsorg onsdag 9/10, 10.30-11.10 Planeringsledare Antti Yliselä Mänskliga rättigheter och nationella minoriteter Stadsledningskontoret Enheten för

Läs mer

Förslag till krav och särskilda kontraktsvillkor om Social hänsyn Antagna av styrgruppen

Förslag till krav och särskilda kontraktsvillkor om Social hänsyn Antagna av styrgruppen Förslag till krav och särskilda kontraktsvillkor om Social hänsyn Antagna av styrgruppen 2014-11-20 Förslagen bygger på att en leverantör tilldelas hela kontraktet, alternativt att det tilldelas en leverantör

Läs mer

Välkommen till. Västra Hisingen. 29 mars 2017

Välkommen till. Västra Hisingen. 29 mars 2017 Välkommen till Västra Hisingen 29 mars 2017 SDN Västra Hisingen så styrs stadsdelen Jahja Zeqiraj, Stadsdelsnämndens ordförande Så styrs staden Stadsdelsnämnder 11 ordinarie ledamöter och 11 ersättare

Läs mer

Vårdbiträde

Vårdbiträde Vårdbiträde 2018-05-24 Avsiktsförklaring mellan Kommunal och SKL Arbete som pågår i Göteborg. Margaretha Häggström Arbetet som undersköterska har blivit mer avancerat bland annat till följd av fler äldre

Läs mer

GR-kommunernas personal- och rekryteringsbehov

GR-kommunernas personal- och rekryteringsbehov GR-kommunernas personal- och rekryteringsbehov 2016 2026 Befolkningsutveckling i GR-kommunerna 2003 2026 0 18 19 64 65 74 75 84 85+ Samtliga 160 Index år 2003=100 150 140 130 120 110 100 90 80 2003 2005

Läs mer

Implementering av verksamhet 3.4.4

Implementering av verksamhet 3.4.4 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2013-05-27 Rev 2013-06-04 Diarienummer UAN-2013-0313 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Implementering av verksamhet 3.4.4 Förslag

Läs mer

Redovisning av genomförd granskning enligt plan för internkontroll 2016

Redovisning av genomförd granskning enligt plan för internkontroll 2016 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-11-10 Diarienummer: N137-0608/15 Förvaltningscontroller Jannicke Hansson Telefon: 366 10 59 E-post: jannicke.hansson@vastra.goteborg.se Redovisning av genomförd granskning

Läs mer

Riktlinjer för det rekryterande arbetet avseende studiestartsstöd inom Stockholms stad

Riktlinjer för det rekryterande arbetet avseende studiestartsstöd inom Stockholms stad Sida 1 (5) 2017-08-17 avseende studiestartsstöd inom Inledning Riksdagen har i maj 2017 beslutat om att införa ett nytt studiemedel vid namn studiestartsstöd. Stödet kan användas av de kommuner som så

Läs mer

Vi rustar människor för arbete/studier

Vi rustar människor för arbete/studier Vi rustar människor för arbete/studier 2 Masugnen är Lindesberg kommuns lärcentrum och fungerar som mötesplats, mäklare och motor - för arbetsliv och lärande, där finns vi på Arbetsmarknadsenheten, AME.

Läs mer

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag ANSÖKAN Datum: 2014-11-25 Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad Projektledare: Smajo Murguz

Läs mer

Det är dags för NYA. kollegor. Nu finns möjligheten till yrkesintroduktionsanställning (YA) för VVS-branschen

Det är dags för NYA. kollegor. Nu finns möjligheten till yrkesintroduktionsanställning (YA) för VVS-branschen Det är dags för NYA kollegor Nu finns möjligheten till yrkesintroduktionsanställning (YA) för VVS-branschen ? TA CHANSEN ATT VÄXA! Nu finns goda möjligheter att fylla luckor i personalstyrkan, på ett nytt

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST. Detaljbudget 2014. Samordningsförbundet Göteborg Nordost

SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST. Detaljbudget 2014. Samordningsförbundet Göteborg Nordost Samordningsförbundet Göteborg Nordost Detaljbudget SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST Följande dokument beskriver det stöd till samordnade aktiviteter som förbundet budgeterar under. Dokumentet utgör

Läs mer

Ansökan om stimulansmedel för utvecklingsprojekt med syfte att skapa ett mer hållbart arbetsliv

Ansökan om stimulansmedel för utvecklingsprojekt med syfte att skapa ett mer hållbart arbetsliv Dnr 1329/16 Ansökan om stimulansmedel för utvecklingsprojekt med syfte att skapa ett mer hållbart arbetsliv (Fyll i blanketten direkt på datorn. Flytta mellan fälten med tabb-tangenten. Fälten expanderar

Läs mer

Information kring Kulturarvslyftet

Information kring Kulturarvslyftet Faktablad 1/2012 Datum 2012-12-12 Dnr 101-4716-2011 Version 1.4 Avdelning Verkssekretariatet Författare Marianne Lundberg Information kring Kulturarvslyftet deltagande grupper, arbetsuppgifter, ansvarsfördelning

Läs mer

Slutrapport Servicetjänster i vården. Alf Eliasson Projektledare

Slutrapport Servicetjänster i vården. Alf Eliasson Projektledare Slutrapport 2018-02-20 Servicetjänster i vården Projekt vid Krokoms kommuns arbetsmarknadsenhet för utvecklande av samverkansmetod tillsammans med Arbetsförmedlingen, Integration, Socialtjänsten och tre

Läs mer

Remiss Utredning om Matchningsanställningar (A 2014:D) Dnr A2015/881/A

Remiss Utredning om Matchningsanställningar (A 2014:D) Dnr A2015/881/A Datum Dnr Sida 2015-06-22 KS/170/2015 1 (5) Adressat Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Remiss Utredning om Matchningsanställningar (A 2014:D) Dnr A2015/881/A Sollefteå kommun har behandlat ärendet

Läs mer

Merservice inom LSS och särskilda boenden

Merservice inom LSS och särskilda boenden Merservice inom LSS och särskilda boenden Anställningsenheten, JobbMalmö Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2015-01-22 1.2 Jahangir Hosseinkhah Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen

Läs mer

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER MED PSYKISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2013.

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER MED PSYKISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2013. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (5) Vård och omsorgsförvaltningen Arbetsmarknadsenheten, IFA Diarienummer 59117/2012 ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER

Läs mer

Ansökan om projektmedel från Samordningsförbundet; Vägknuten 2

Ansökan om projektmedel från Samordningsförbundet; Vägknuten 2 Ansökan om projektmedel från Samordningsförbundet; Vägknuten 2 Ansökan Lokala samverkansgruppen i området Högsby, Mönsterås och Oskarshamn ansöker om projektmedel för gemensam verksamhet under tiden 1

Läs mer

Riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning

Riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning Riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning Ödeshögs kommun 2017-11-01 Ödeshögs kommun - riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning Inledning Syftet är att öka rekryteringen till studier

Läs mer

Validering med värde SNS 3/9 2015. Elin Landell, särskild utredare. Utbildningsdepartementet

Validering med värde SNS 3/9 2015. Elin Landell, särskild utredare. Utbildningsdepartementet Validering med värde SNS 3/9 2015 Elin Landell, särskild utredare Ett övergripande utredningsuppdrag Kartlägga valideringsinsatser Lämna förslag som möjliggör för fler att få sin kompetens validerad effektivare

Läs mer

Implementeringsplan för projekt Jobbfokus 2.0

Implementeringsplan för projekt Jobbfokus 2.0 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-08-30 Sida 1 (2) Diarienr UAN 2018/00360-1.5.2 Barn- och utbildningsförvaltningen Göran Thunberg Epost: goran.thunberg@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Verksamhetsplan och budget 2014 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan,

Läs mer

Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs Fotbollsförbund med flera

Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs Fotbollsförbund med flera Ärende nr 6 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-25 Diarienummer 0858/15 Samordning Anton Flöisbon Telefon 031-368 21 55 E-post: anton.floisbon@ioff.goteborg.se Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs

Läs mer

Uppdrag om förbättrat administrativt stöd till föreningslivet

Uppdrag om förbättrat administrativt stöd till föreningslivet Idrott & förening Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-01-19 Diarienummer 0007/18 Handläggare Henrik Ekersund Telefon: 031-368 20 12 E-post: henrik.ekersund@ioff.goteborg.se Uppdrag om förbättrat administrativt

Läs mer

Yttrande över remiss av motion (2016:111) om ett jobbtorg för validering

Yttrande över remiss av motion (2016:111) om ett jobbtorg för validering Arbetsmarknadsförvaltningen Utrednings- och utvecklingsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-01-19 Handläggare Linda Truvered Telefon: 08-508 35 804 Till Arbetsmarknadsnämnden den 31 januari 2017 Ärende

Läs mer

Ansökan till Svenska ESF-Rådet om projektbidrag

Ansökan till Svenska ESF-Rådet om projektbidrag Socialtjänsten Östermalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Solveig Blid Tfn: 08-508 10 320 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-04-12 Östermalms stadsdelsnämnd Ansökan till Svenska ESF-Rådet om projektbidrag

Läs mer

Ansökan om bidrag för 2016

Ansökan om bidrag för 2016 2015-06-18 Till Göteborgs Stad SDN Askim-Frölunda-Högsbo samt SDN Västra Göteborg Ansökan om bidrag för 2016 Bakgrund Samordningsförbundet Göteborg Väster ansvarar för samordnad rehabilitering enligt lag

Läs mer

Plats och tid Utvecklingscentret, tisdagen 24 maj 2011 kl 13:30 16:00

Plats och tid Utvecklingscentret, tisdagen 24 maj 2011 kl 13:30 16:00 DALS-EDS KOMMUN Socialnämnden 2011-05-24 Plats och tid Utvecklingscentret, tisdagen 24 maj 2011 kl 13:30 16:00 Beslutande Övriga närvarande Kenneth Gustavsson (c) ordf Yvonne Simonsson (s) vice ordf Britt-Marie

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN. Datum: PROJEKTPLAN

PROJEKTANSÖKAN. Datum: PROJEKTPLAN PROJEKTANSÖKAN Datum: 2018-05-21 PROJEKTPLAN Projektbenämning: Pilotprojekt JobbFokus 2.0 Projektledare: Konsulent Anna Berger, AMA Arbetsmarknad Projektägare: Verksamhetschef Helena Clementsson, AMA Arbetsmarknad

Läs mer

Se till att du alltid har följande blanketter/mallar innan du träffar en person för vägledningssamtal/inskrivningssamtal eller motsvarande samtal: o

Se till att du alltid har följande blanketter/mallar innan du träffar en person för vägledningssamtal/inskrivningssamtal eller motsvarande samtal: o 1 (7) ARBETE & FÖRSÖRJNING Maria Nässing Samordnare DUA - Sala 2017-01-12 BILAGA 3.1 SALA2000, v 2.0, 2012-08-02 N:\Arbetsmarknad\DUA\Operativa gruppen\rutin och flödesschema\dua_överenskommelse_bilaga

Läs mer

Yrkesintroduktionsanställning

Yrkesintroduktionsanställning Yrkesintroduktionsanställning Energi och nyfikenhet är viktigt och påverkar hela arbetsplatsen. YA-ANSTÄLLNING Arbete kombinerat med lärande En yrkesintroduktionsanställning, YA-anställning, är en egen

Läs mer

Motion om att sluta ungdomsavtal för att få fler unga i jobb. (AU 7) KS 2013-333

Motion om att sluta ungdomsavtal för att få fler unga i jobb. (AU 7) KS 2013-333 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-02-04 FALKENBERG 31 Motion om att sluta ungdomsavtal för att få fler unga i jobb. (AU 7) KS 2013-333 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Datum 2010-08-11 Dnr 1000692. Studentmedarbetare i Region Skåne. studentmedarbetarsystemet, Svenskt Näringsliv

Datum 2010-08-11 Dnr 1000692. Studentmedarbetare i Region Skåne. studentmedarbetarsystemet, Svenskt Näringsliv 044-309 30 58 carina.wirth@skane.se PM Datum 2010-08-11 Dnr 1000692 1 (4) Studentmedarbetare i Regiondirektören har fått i uppdrag att närmare undersöka förutsättningarna för hur ett studentmedarbetarsystem

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /17

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /17 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-18 Diarienummer N138-0312/17 Sektor Utbildning Eva-Lill Thorsson, Kristina Herrlach Telefon 031-3665000, Fax 031-3666001 E-post: fornamn.efternamn@vh.goteborg.se Handlingsplan

Läs mer

Förbereda förstärkning av delar av verksamheten i Kiruna

Förbereda förstärkning av delar av verksamheten i Kiruna 2018-11-27 Dnr 119-2018/4970 RAPPORT Er referens: N2018/03696/SUBT Förbereda förstärkning av delar av verksamheten i Kiruna Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON 0771-63

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR PROJEKTANSÖKAN Datum: 2011-10-26 PROJEKTPLAN FÖR Socialt företag en väg till egen försörjning Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad kommer att rekryteras Projekttid: 3 år varav

Läs mer

BILAGA 2 Redovisning av befintlig verksamhet:

BILAGA 2 Redovisning av befintlig verksamhet: 1(5) BILAGA 2 Redovisning av befintlig verksamhet: Ale kommun, Arbetsmarknadsenheten, AME. Inom AME erbjuder vi idag olika typer av stöd, både individuellt och i grupp. Individuellt erbjuds evidensbaserade

Läs mer

Fler anställda och fler som arbetar heltid

Fler anställda och fler som arbetar heltid PM 2018-03-26 1 (6) Fler anställda och fler som arbetar heltid Sammanfattning Antal anställda i kommuner, landsting och regioner fortsätter att öka. Även svårrekryterade yrken som lärare, socialsekreterare

Läs mer

Kartläggning av assisterande tjänster inom vård och omsorg

Kartläggning av assisterande tjänster inom vård och omsorg Kartläggning av assisterande tjänster inom vård och omsorg Maryam Wahlund Göteborgsregionen (GR) Augusti 2018 Bakgrund Frågan om assisterande tjänster inom vård och omsorg har länge diskuterats i socialchefnätverket

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan Arbetsmarknadsenheten

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan Arbetsmarknadsenheten Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Hemsida: www.dalsed.se E-post: magnus.akesson@dalsed.se 1 Innehåll Samverkan... 3 Arbetsbeskrivning i samverkan... 3 Samverkan/Förebyggande... 4 Tänkbara mål i fortsatt

Läs mer

Årsplanering 2016. Promemoria 019-16 54 82. Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se. Datum: 2015-05-18

Årsplanering 2016. Promemoria 019-16 54 82. Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se. Datum: 2015-05-18 Promemoria Datum: 2015-05-18 Kontaktperson: Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se Telefon: 019-16 54 82 Årsplanering 2016 Bakgrund Årsplanen 2016 ska bidra till att stärka samverkan och

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-11-18 Utvecklingsförvaltningen 1 (11) Karin Sundström Diarienummer Dnr 2013/GAN 0072 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Sommarjobb i Tyresö kommun 2014 Förslag till

Läs mer

Samverkan - Protokoll och yrkanden Bilaga 12 Sidan 1 av 29

Samverkan - Protokoll och yrkanden Bilaga 12 Sidan 1 av 29 Samverkan - Protokoll och yrkanden Bilaga 12 Sidan 1 av 29 Samverkan - Protokoll och yrkanden Bilaga 12 Sidan 2 av 29 Samverkan - Protokoll och yrkanden Bilaga 12 Sidan 3 av 29 Samverkan - Protokoll och

Läs mer