Riskbedömning med avseende på transport av farligt gods på väg och järnväg för detaljplan Liljan 4 i Säter kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riskbedömning med avseende på transport av farligt gods på väg och järnväg för detaljplan Liljan 4 i Säter kommun"

Transkript

1 AB, Solnavägen 4, Stockholm, Org.nr , RAPPORT Riskbedömning med avseende på transport av farligt gods på väg och järnväg för detaljplan Liljan 4 i Säter kommun Datum: Beställare: Vår uppdragsansvarige: Säterbostäder AB Att. Lennart Eriksson Västra Långgatan 6, Box Säter Joel Omran Joel.omran@structor.se

2 Datum Revidering Status Författad av Granskad av Slutgiltig handling Joel Omran Henrik Mistander Slutgiltig handling Joel Omran Henrik Mistander Granskningshandling Joel Omran Henrik Mistander Structor Riskbyrån AB Solnavägen Stockholm Org.nr (48)

3 Sammanfattning Syftet med uppdraget är att ta fram ett underlag som möjliggör för Säter kommun att hantera olycksrisker på ett tillfredställande sätt enligt Plan- och bygglagen och Miljöbalken. Målet är att bedöma den föreslagna markanvändningens lämplighet genom att beräkna individ- och samhällsrisknivåer för planområdet och föreslå sådana riskreducerande åtgärder som krävs för att uppnå en acceptabel risknivå. Riskbedömningen är avgränsad till att behandla tekniska olycksrisker som har en direkt påverkan på människors liv och hälsa. Effekter på människors hälsa till följd av långvarig exponering av exempelvis buller eller luftföroreningar beaktas inte. Ingen hänsyn tas till attentat eller händelser som genomförs med uppsåt. Planområdet är beläget i Säter i Säters kommun, just norr om centrum. Området är beläget inom 150 meter från riksväg 70 och Dalabanan vilka båda är rekommenderade transportleder för farligt gods. Planuppdraget omfattar lägenheter. Området är i dagsläget bebyggt med en handelsträdgård. Följande riskkällor beaktas i analysen: - Transporter med farligt gods Antaganden och ingångsvärden som är särskilt förknippade med osäkerheter bedöms vara: - Nuvarande och framtida flödet av farligt gods på riksväg 70 och Dalabanan. Resultatet visar att utifrån individrisken kan föreslagen bebyggelse tillåtas inom detaljplaneområdet. Samhällsrisknivåerna är dock förhöjda och riskreducerande åtgärder behöver implementeras vid exploatering av planområdet. Den förhöjda samhällsrisken beror på en stor persontäthet inom ett större område kring detaljplaneområdet. Detaljplaneområdet har en negativ men begränsad påverkan på samhällsrisknivån. Räddningstjänsten är att betrakta som en samhällsviktig funktion som behöver beaktas i planläggning. Räddningstjänstens insatsmöjligheter samt tillgång till brandvattenförsörjning behöver säkerställas. Under förutsättning att närmaste husfasad placeras 115 meter från närmaste vägkant på riksväg 70 föreslås att följande åtgärd införs i detaljplanen: - Utrymning från byggnaderna ska primärt ske i byggnadssida som inte vetter direkt mot riksväg Garagelängan utförs som en obruten länga mellan bostadsbebyggelse och riksväg 70/Dalabanan. Ovan beskrivna åtgärd bör tillsammans med avståndsbegränsning från fasad på bostadshus till vägkant på 115 m utformas som planbestämmelser enligt PBL och införas på detaljplanen. Därmed bedöms rimlig hänsyn ha tagits till ALARP. Säters kommun har möjlighet att vid antagande av detaljplanen acceptera den ökning av samhällsrisk som exploateringen bidrar med om bedömning görs att nyttan som exploateringen bidrar med överväger. 3 (48)

4 Innehåll 1 INLEDNING SYFTE OCH MÅL AVGRÄNSNINGAR KRAVBILD UNDERLAGSMATERIAL OMRÅDESBESKRIVNING OMFATTNING AV RISKHANTERING RISKIDENTIFIERING RISKANALYS RISKIDENTIFIERING RISKKÄLLOR SKYDDSVÄRT IDENTIFIERADE OLYCKSSCENARIER RISKANALYS BERÄKNINGSRESULTAT NOLLALTERNATIV OCH GRUNDBERÄKNING INDIVIDRISK BERÄKNINGSRESULTAT NUTID OCH GRUNDBERÄKNING SAMHÄLLSRISK OSÄKERHETER KÄNSLIGHETSANALYS BERÄKNINGSRESULTAT KÄNSLIGHETSANALYSER RISKVÄRDERING JÄMFÖRELSE MED RISKKRITERIER BEHOV AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRDER UTFORMNINGSÅTGÄRDER SLUTSATS REFERENSLISTA BILAGA A FREKVENSBERÄKNING BILAGA B KONSEKVENSBERÄKNINGAR BILAGA C BERÄKNING AV RISKNIVÅER BILAGA D BERÄKNING AV SAMHÄLLSRISK BILAGA E REFERENSLISTA BILAGA A, B, C OCH D (48)

5 1 Inledning Denna rapport upprättas på uppdrag av Säterbostäder AB. Uppdraget består i att beskriva och bedöma aktuella olycksrisker i samband med framtagande av ny detaljplan för fastigheten Liljan 4. Säter kommun avser att detaljplanera för bostäder i närheten av Riksväg 70 och Dalabanan. Uppdraget bygger vidare på det arbete som utförts i en inledande riskbedömning 1 för detaljplanen. 1.1 Syfte och mål Syftet med uppdraget är att ta fram ett underlag som möjliggör för Säter kommun att hantera olycksrisker på ett tillfredställande sätt enligt Plan- och bygglagen 2 och Miljöbalken 4. Målet med riskbedömningen är att bedöma den föreslagna markanvändningens lämplighet genom att beräkna individ- och samhällsrisknivåer för planområdet och vid behov föreslå sådana riskreducerande åtgärder som krävs för att uppnå en acceptabel risknivå. 1.2 Avgränsningar Denna riskbedömning är avgränsad till att behandla tekniska olycksrisker som har en direkt påverkan på människors liv och hälsa. Effekter på människors hälsa till följd av långvarig exponering av exempelvis buller eller luftföroreningar beaktas inte. Ingen hänsyn tas till attentat eller händelser som genomförs med uppsåt. 1.3 Kravbild Riskbedömningen avser att uppfylla de krav på riskhantering som Länsstyrelsen i Dalarnas län ställer i sin riskpolicy Farligt gods riskhantering i fysisk planering. Vägledning för planläggning intill transportleder för farligt gods 3. Det är ett angreppssätt i syfte att beakta de krav på hänsyn till människors hälsa och säkerhet som ställs i Plan- och bygglagen 2 och Miljöbalken 4. Figur 1. Styrande dokument som anger kravbilden för denna riskbedömning. 1.4 Underlagsmaterial Följande underlagsmaterial har funnits tillgängligt vid genomförandet av denna riskbedömning: Illustrationer, MondoArkitekter Bullerkartor, Sweco, och Aktuella tillstånd enligt Lag om brandfarlig och explosiv vara, Räddningstjänsten Dala- 11, 12 Mitt Statistikunderlag befolkning xi, xii, Säter Övriga underlagsmaterial som använts vid riskbedömningen refereras till löpande i texten. 5 (48)

6 1.5 Revideringar Denna handling är en reviderad version av handling med samma namn daterad Ändringar jämfört med föregående handling är markerade med streck i vänstermarginalen. 6 (48)

7 2 Områdesbeskrivning Detaljplaneområdet är beläget i Säter tätort, se Figur 2. Kvarteret Liljan är beläget just norr om Ljusterån och väster om Riksväg 70. Idag ligger en handelsträdgård på fastigheten. Inom planområdet planeras det för bostäder i två punkthus om åtta våningar med totalt 70 till 80 lägenheter. Övervägande del av lägenheterna blir tvåor och treor, med en mindre del ettor och fyror. Drivmedelsstation Järnvägen Kv. Liljan Riksväg 70 Figur 2. Karta med planområdet i dagsläget. Fasad på bostadshusen hamnar som närmast ca 115 meter från riksvägen. Mellan husen och riksvägen byggs parkeringshus i en våning. Se Figur 3 och Figur 4. 7 (48)

8 Bef livsmedelsaffär Järnvägen Planerade bostäder Planerade parkeringshus Riksväg 70 Figur 3. Planerad bebyggelse för kv. Liljan. Bild MondoArkitekter. Figur 4. Planerad bebyggelse för kv. Liljan, vy från nordost. Bild MondoArkitekter. Figur 5. Vy från R70 (ungefär från nordost) mot planområdet 8. 8 (48)

9 3 Omfattning av riskhantering Då bebyggelsen i detaljplaneområdet inte följer Länstyrelsen i Dalarnas rekommendationer vad gäller avstånd till transportled för farligt gods, se Figur 6, krävs en kvantitativ riskbedömning. Denna riskbedömning genomförs enligt de principer som presenteras i riskhanteringsprocessen enligt ISO , se röd markering i Figur 7. En stor del av det som innefattas i Riskidentifiering har redan utförts inom ramen för uppdraget med den inledande riskbedömningen 1. Figur 6. Länsstyrelsen i Dalarnas rekommenderade avstånd kring transportleder för farligt gods 3. Figur 7. Riskhanteringsprocessen anpassad utifrån ISO Riskidentifiering Riskidentifieringen omfattar en genomgång av potentiella riskkällor i planområdets omgivning. Identifieringen görs med utgångspunkt i avstånd respektive rekommenderade skyddsavstånd mellan de olika verksamheterna och planområdet. Nedanstående riskkällor beaktas: 9 (48)

10 Rekommenderade transportleder* för farligt gods 10. Beaktas inom 150 meter från planområdet. Riskfyllda verksamheter. De verksamheter som beaktas utgörs av de som identifierats vid kontakt med Räddningstjänsten Dala-Mitt 11,12 och omfattar s.k. farliga verksamheter enligt Lag om skydd mot olyckor, 2 kap 4 13, bensin- och drivmedelstationer inom ca 100 m från planområdet samt verksamheter som omfattas av Sevesolagstiftningen. *Länsstyrelsen i Dalarnas län rekommenderar lämpliga vägar för transport av farligt gods. 3.2 Riskanalys Nedan beskrivs vilken metodik som används för att uppskatta och värdera risker förknippade med de farligt gods-transporter respektive riskfyllda verksamheter som beaktas i riskbedömningen. Som utgångspunkt för identifiering av lämpliga riskreducerande åtgärder används, oavsett riskkälla, rapporten Säkerhetshöjande åtgärder i detaljplaner 14 och Transporter av farligt gods Handbok för kommunernas planering 15. Transport av farligt gods Riskanalysen som risker kopplade till transporter av farligt gods utförs kvantitativt genom att de två riskmåtten individ- och samhällsrisk beräknas. Bedömningen omfattar riskpåverkan på människa inom planområdet. Individrisk är sannolikheten (ofta presenterad som frekvensen per år) för att en fiktiv person som ständigt befinner sig på en specifik plats omkommer. Individrisken är platsspecifik och tar ingen hänsyn till hur många personer som kan påverkas av skadehändelsen. Syftet med riskmåttet är att tillse att enskilda individer inte utsätts för icke-tolerabla risker. Samhällsrisk utgörs av sannolikheten för att ett visst antal personer omkommer till följd av en olycka. Samhällsriskmåttet tar hänsyn till befolkningstäthet och studeras över ett område som normalt är en kvadratkilometer stort. Risken redovisas ofta som en s.k. F/Nkurva som visar den ackumulerade frekvensen (per år) för ett visst utfall mätt i antal döda. För riskvärderingens jämförelse med riskkriterier kommer de nivåer och principer som föreslås av DNV 16 att användas, se Figur 8. Dessa är tillämpbara för de två riskmåtten individrisk och samhällsrisk. Dessa riskkriterier rekommenderas även av Länsstyrelsen i Dalarna (48)

11 Figur 8. Riskvärderingskriterier anpassade utifrån DNV 16. ALARP-området definieras på samma sätt för individ- som samhällsrisk. 11 (48)

12 4 Riskidentifiering I detta avsnitt presenteras de riskkällor som har identifierats och vad som ses som skyddsvärt. Dessutom anges vilka möjliga händelser eller olycksscenarier som kan uppstå samt om händelserna kommer att beaktas vidare i analysen. 4.1 Riskkällor Nedan redovisas de riskkällor som identifierats och som bedöms kunna ha inverkan på planområdet Väg Riksväg 70 Riksväg 70 är en primär rekommenderad transportled för farligt gods. Den har i anslutning till planområdet hastighetsbegränsningen 60 km/h. Väg 650 har i anslutning till planområdet och fram till korsningen med riksvägen hastighetsbegränsningen 40 km/h. För uppskattning av trafikflödet har uppgifter från Trafikverket använts, se Bilaga A, där även statistik över transport med farligt gods redovisas. Transporterna av farligt gods domineras av den klass som betecknas övriga farliga ämnen med en mindre andel brandfarliga vätskor. För uppskattning av prognosticerat trafikflöde 2030 har uppgifter från bullerutredningen använts 6. Statistik från TRAFA visar på en minskning av transporter av farligt gods med ca 50 procent mellan år 2000 och år Med hänsyn till detta bedöms de data som finns för flödet av farligt gods från år motsvara ett konservativt antagande för dagens nivåer. Tabell 1. Transporter med farligt gods på Riksväg Uppmätta mängder inkluderar min- och maxvärden. ADR-S klass Uppskattat flöde på riksväg 70 gäller för 2006 (min-max) [ton/månad] Genomsnittlig godsmängd per transport 19 [ton] Antal transporter (min-max) [passager/år] 1 0 2, , , , , , , , * , , Totalt * De transporterade mängderna var så små att någon genomsnittlig mängd inte kunnat beräknas utifrån underlaget. Angivet värde är en uppskattning Järnväg Dalabanan Dalabanan sträcker sig mellan Uppsala och Mora. Dalabanan går i den aktuella sträckningen parallellt med riksväg 70 och passerar planområdet på ett avstånd av ungefär 130 meter. Banan är enkelspårig och trafikeras av regionaltåg, fjärrtåg och godstrafik. Planområdet ligger längs sträckan Avesta Krylbo-Borlänge och planerad trafik på sträckan redovisas i Bilaga A uppdelad på typ av tåg. Prognoserna för 2030 visar på ett marginellt större antal godståg än Transporterna av farligt gods domineras av gaser med en mindre andel brandfarliga vätskor. Då fördelning mellan de olika underklasserna tillhörande RID-klass 2 Gaser saknas i inventeringen som ligger till grund för tabell 2 kommer en fördelning användas som utgår från MSB:s inventering Det innebär att 73% av klass 2 antas vara 2.1 Brandfarliga gaser, 3% klass 2.2 Icke giftig, icke brandfarliga gaser samt resterande 24% giftiga gaser. Totalt sett ligger alltså 12 (48)

13 tyngdpunkten av det farliga godset som transporteras på järnvägen på brandfarliga gaser, giftiga gaser och brandfarliga vätskor. Tabell 2. Transporter med farligt gods på Dalabanan Uppmätta mängder inkluderar min- och maxvärden, vilka båda kommer att beaktas fortsättningsvis i riskbedömningen. Andel beräknat på maxvärden. RID-klass Flöde på Dalabanan (min-max) [antal vagnar/år] Andel [%] , , , , , , , , ,1 Totalt % Drivmedelsstation En obemannad drivmedelsstation ligger i korsningen riksväg 70/väg 650 på ett avstånd om ca 100 meter från närmaste planerade husfasad. Leveranser till drivmedelsstationen utgörs till största delen av brandfarlig vätska och transporterna kan köra direkt av riksvägen in till stationen och behöver inte passera planerad bebyggelse närmare än ca 70 meter. Avståndet mellan närmaste planerade husfasad och påfyllningsplats är ca 90 meter. Transporterna till drivmedelsstationen ingår i det totala flödet på riksvägen. De utgör en mindre del av den mängd brandfarlig vätska som transporteras på riksvägen. Då konsekvensavstånden, se Tabell 3, bedöms understiga det aktuella avståndet kommer drivmedelsstationen inte ingå i de beräkningar som utförs i kapitel Övriga riskkällor Inga s.k. farliga verksamheter enligt Lag om skydd mot olyckor, 2 kap 4 finns inom Säters kommun 12. Inga verksamheter omfattas av Sevesolagstiftningen 12. Inom närområdet finns tre verksamheter med tillståndspliktig hantering enligt Lagen om brandfarlig och explosiv vara 21 : - En mindre restaurang på Hyttgatan 2, som ligger på ett avstånd om ca 110 meter från närmaste planerade husfasad. Restaurangens hantering (troligen av gasol) avskrivs då den ligger på ett större avstånd från planområdet än vad riksvägen gör. Förvaringen sker i skåp på väg som inte vetter mot planområdet. - Två verksamheter längre in på väg 650, en skola och en golfklubb. Avståndet till dessa är så stort att hanteringen inte påverkar planområdet. Däremot bidrar de till att transport av farligt gods sker på väg 650 på ett avstånd av ca 40 meter från närmaste husfasad. Skolan, Dahlander Kunskapscentrum, erbjuder inga utbildningar som skulle motivera någon större tillståndspliktig hantering. Golfrestaurangen har endast lunchservering. Transporten av farligt gods bedöms därför försumbar i riskbedömningen. 13 (48)

14 4.2 Skyddsvärt Det skyddsvärda definieras som människor inom och utom planområdet som kan påverkas vid en olycka med farligt gods. I planområdet planeras bostäder. Människor kommer således att vistas i området såväl nattetid som dagtid. 4.3 Identifierade olycksscenarier Baserat på ovan identifierade riskkällor konstateras att det att i huvudsak transporter av farligt gods som bidrar till förhöjda risknivåer inom aktuellt planområde. Sammantaget transporteras alla ADR-klasser utom klass 1 och klass 7 längs riksvägen eller järnvägen eller båda. De olycksscenarier som kan förekomma i olyckor vid transport av farligt gods presenteras i Tabell 3. Tabell 3. Allmänna beskrivningar av olycksscenarier för de olika klasserna av farligt gods. Generella bedömningar av påverkan baseras på tillgänglig litteratur 22,23,24. ADR-S klass 1 - Explosiva ämnen och föremål Beskrivning Ingen transport sker. 2 Gaser Olycksförloppen vid olyckor som involverar gaser skiljer sig mycket åt beroende på vilken typ av gas som är inblandad. Nedan beskrivs de olika riskgrupperna 2.1 Brandfarliga gaser, 2.2 Icke giftig, icke brandfarlig gas samt 2.3 Giftiga gaser Brandfarliga gaser 2.2 Icke giftig, icke brandfarlig gas 2.3 Giftiga gaser 3 Brandfarliga vätskor 4 Brandfarliga fasta ämnen 5 Oxiderande ämnen och organiska peroxider Olyckor med brandfarliga gaser inkluderar olika brandförlopp som kan påverka omgivningen genom värmestrålning eller tryckpåverkan. Vid ett läckage som antänds omgående uppstår en jetflamma som orsakar värmestrålning mot omgivningen. Om ingen antändning sker kan den utsläppta gasen bilda ett brännbart gasmoln som förflyttar sig med vinden och vid senare antändning orsakar en gasmolnsexplosion. Gasmolnsexplosionen orsakar värmestrålning och under vissa mycket specifika förhållanden även tryckvågor mot omgivningen. I sällsynta fall kan även en typ av explosion som kallas BLEVE (Boiling Liquid Expandning Vapor Explosion) uppstå. Dessa tre scenarier kan medföra påverkan på några hundratals meter om den brandfarliga gasen transporteras i stora mängder i tank. Den påverkan på omgivningen som kan uppstå vid olyckor med denna riskgrupp är främst om det till följd av kraftig uppvärmning sker en kärlsprängning, som kan leda till omkringflygande kärldelar eller splitter. En olycka med giftig gas kan leda till påverkan på omgivningen om ett läckage leder till att ett giftigt gasmoln kan sprida sig från olycksplatsen. Spridningen av den giftiga gasen beror bland annat på läckagestorlek och väderförhållanden. Påverkan på människor kan uppkomma på flera hundratals meter. Olycksförlopp med brandfarliga vätskor innebär typiskt att ämnet vid läckage strömmar ur tanken och breder ut sig på marken och formar en pöl. Pölens utbredning beror på underlagets utformning (lutning, diken, porositet med mera). Om det sker en antändning uppstår en pölbrand, som påverkar omgivningen inom ett par tiotals meter genom värmestrålning från flammor och produktion av skadlig rök. Olyckor som involverar brandfarliga fasta ämnen kan påverka omgivningen inom något tiotal meter främst genom värmestrålning och giftiga brandgaser. Oxiderande ämnen är brandfrämjande ämnen som vid avgivande av syre (oxidation) kan initiera eller understödja brand i andra ämnen samt i vissa fall leda till explosioner. Organiska peroxider är mycket reaktiva och dess termiska instabilitet kan medföra att ämnet sönderfaller, i vissa fall explosionsartat. Påverkan på omgivningen kan alltså uppstå genom värmestrålning vid bränder eller tryckpåverkan och splitter vid explosioner. Påverkan på människor kan sträcka sig upp till femtio meter från olyckan. 14 (48)

15 6 Giftiga och smittfarliga ämnen 7 Radioaktiva ämnen 8 Frätande ämnen 9 Övriga farliga ämnen Giftiga substanser som troligen kan orsaka allvarlig ohälsa eller död, eller smittfarligt ämne, bedöms vid ett olycksscenario påverka människor endast vid direkt kontakt med ämnet. Ingen transport sker Ämnen som i flytande eller fast form kan skada levande vävnad eller utrustning bedöms vid ett olycksscenario påverka människor endast vid direkt kontakt med ämnet Ett vanligt exempel på ADR-S klass 9 är asbest. Allvarliga skador på människor bedöms generellt uppkomma vid långvarig exponering, vilket inte beaktas i denna riskbedömning. 15 (48)

16 5 Riskanalys Nedan följer en kortfattad beskrivning av beräkningar och bedömningar som ingår i analysen. Riskanalysen genomförs som en kvantitativ analys med beräkningar av frekvenser och konsekvenser för de identifierade olycksscenarierna, se Tabell 4, med transport av farligt gods. I Bilaga A beskrivs de förutsättningar och antaganden som legat till grund för frekvensberäkningarna, Bilaga B beskriver konsekvensberäkningar och Bilaga C hur beräkning av risknivåer genomförts. I följande avsnitt redovisas resultaten av beräkningarna. Observera att skalan y-axeln i diagrammen för individrisk är logaritmisk. I diagrammen för samhällsrisk är både x- och y-axlarna logaritmiska. Följande riskkällor beaktas i analysen: - Transport av farligt gods på R70 - Transport av farligt gods på Dalabanan Tabell 4. Förutsättningar för beräknade olycksscenarier. Befolkning (se Bilaga D) Trafikmängd R70 (se Tabell 6 Transportmängd farligt gods R70 (se Tabell 1) Nollalternativ Nutid Prognos 2030 Max inventerad mängd Utbyggnadsalternativ Nutid personer Prognos 2030 Max inventerad mängd Trafikmängd Dalabanan (se Tabell 7) Prognos 2030 Prognos 2030 Transportmängd farligt gods Dalabanan (se Tabell 2) Max inventerad mängd Max inventerad mängd 5.1 Beräkningsresultat noll- och utbyggnadsalternativet Individrisk Individrisken beskriver sannolikheten att en person som vistas på en viss plats ska drabbas av en olycka kopplad till R70 och Dalabanan. Individrisk-diagram brukar delas in i tre olika delar 16 : oacceptabel risknivå, ALARP-område (As Low As Reasonably Practicable) samt acceptabel risknivå. ALARP innebär att alla rimliga åtgärder ska vidtas för risker som ligger inom detta område. I Figur 9 presenteras resultaten för individriskberäkningarna med avseende på trafiken på riksväg 70 och Dalabanan förbi det aktuella planområdet. Individrisken är densamma för nollalternativet och för utbyggnadsalternativet eftersom skillnaden dem emellan endast är befolkningsmängden, vilken inte har någon påverkan på individrisken. 16 (48)

17 Figur 9. Individrisk beräknad utifrån prognosticerat trafikflödet 2030 på R70 samt dito för Dalabanan för maximal, minimal samt medel mängd farligt gods enligt transportmängder från år (R70) samt från (Dalabanan). Resultaten från beräkningarna visar att individrisken hamnar i ALARP-området inom 40 meter från riksvägens vägkant. På ett avstånd större än 40 meter är risknivåerna att betrakta som acceptabelt låga. Skillnaden i avstånd beror på det spann som finns mellan maximal och minimal transporterad mängd i de två mätningar som ligger till grund för beräkningen. För de kommande beräkningarna för utbyggnadsalternativet kommer endast de maximala transportmängderna användas både för vägen och järnvägen, vilket är ett konservativt angreppssätt. 5.2 Beräkningsresultat noll- och utbyggnadsalternativet Samhällsrisk Den beräknade samhällsrisken beskriver sannolikheten för att ett visst antal människor i anslutning till det föreslagna detaljplaneområdet kan påverkas av en olycka som sker på riksvägen eller järnvägen. Ett bebyggelsefritt avstånd har använts om 25 meter till vänster om vägen och 60 meter till höger om vägen. Endast de maximala inventerade transportmängderna farligt gods har använts, se Tabell 1 och Tabell 2. Kring järnvägen har ett bebyggelsefritt avstånd om 55 meter till vänster samt 30 meter till höger använts i beräkningarna. Det bebyggelsefria avståndet är ett genomsnittligt avstånd inom vilket det inte förväntas vistas några människor stadigvarande. Först har samhällsrisken beräknats för området för nollalternativet: nuvarande befolkning men med prognosticerad ökning av trafiken och maximal inventerad mängd farligt gods. 17 (48)

18 Figur 10. Jämförelse av samhällsrisk för noll- och utbyggnadsalternativet beräknad utifrån trafikflödet på Riksväg 70 och Dalabanan. Maximal mängd farligt gods enligt transportmängder från år samt från har använts. I Figur 10 åskådliggörs den ökning (riskbidrag) av samhällsrisk som föreslagen bebyggelse bidrar med till området. Riskbidraget är begränsat och ligger för båda alternativen stadigt inom nedre delen av ALARP-området. DNV 16 gör i sin beskrivning av acceptanskriterierna skillnad på övre och undre delen av ALARP-området. I det övre kan risk endast tolereras om riskreduktionen ej är praktiskt genomförbar eller kostnaderna helt oproportionerliga. I den undre delen, som är aktuell i detta fall, kan risken tolereras om kostnader för riskreduktion överstiger nyttan. 18 (48)

19 6 Osäkerheter Resultaten i riskbedömningar bör alltid betraktas med vetskap om de osäkerheter som finns i de många antaganden och ingångsvärden som använts vid analysen. I denna riskbedömning bedöms de antaganden och ingångsvärden som är särskilt förknippade med osäkerheter vara: Nuvarande och framtida flödet av farligt gods på transportlederna. För att genomföra analysen krävs att antaganden görs om en rad olika parametrar. För att säkerställa att riskerna inte underskattats har de gjorda antagandena varit konservativa. Baserat på detta kan det antas att den verkliga risknivån inte överstiger den beräknade. För att testa om detta antagande är rimligt genomförs en känslighetsanalys där ett antal omräkningar av resultaten gjorts, se nästa kapitel. 7 Känslighetsanalys I känslighetsanalysen har ett antal omräkningar av resultaten gjorts, där olika ingående variabler fått ändrade värden. De genomförda beräkningarnas varierande förutsättningar beskrivs nedan: Känslighetsanalys 1 Analysen har kompletterats med en beräkning på utbyggnadsalternativet där mängden farligt gods på riksväg 70 baseras på nationellt snitt från Trafikanalys 17. Mängden farligt gods på järnvägen har behållits enligt tidigare antaganden. Känslighetsanalys 2 Analysen har kompletterats med en beräkning där transporterad mängd farligt gods antas följa den lägsta nivån på inventeringarna från 2006 respektive Totalt sett (inklusive nollalternativet och utbyggnadsalternativet) kommer fyra scenarier att analyseras. Förutsättningarna listas i Tabell 5. Tabell 5. Förutsättningar för beräknade olycksscenarier, inklusive de som beräknats i kapitel 5. Befolkning Trafikmängd R70 Transportmängd farligt gods R70 Nollalternativ Nutid Prognos 2030 Max inventerad mängd Utbyggnadsalternativ Känslighetsanalys 1 Känslighetsanalys 2 Nutid personer Nutid personer Nutid personer Prognos 2030 Max inventerad mängd Trafikmängd Dalabanan Prognos 2030 Prognos 2030 Transportmängd farligt gods Dalabanan Max inventerad mängd Max inventerad mängd Prognos 2030 Nationellt snitt Prognos 2030 Max inventerad mängd Prognos 2030 Min inventerad mängd Prognos 2030 Min inventerad mängd 19 (48)

20 7.1 Beräkningsresultat känslighetsanalyser Känslighetsanalys 1 Figur 11. Samhällsrisk för känslighetsanalys 1 beräknad utifrån trafikflödet på Riksväg 70 och Dalabanan. På väg har nationellt snitt för transporterad mängd farligt gods enligt transportmängder från år använts, för järnväg maximalt transporterad mängd från använts. När nationellt snitt enligt Trafikanalys används blir riskbidraget från vägen så lågt att järnvägen helt dominerar, se Figur 11. Figur 12. Samhällsrisk för utbyggnadsalternativet och känslighetsanalys 1. Skillnaden mellan känslighetsanalys 1 och utbyggnadsalternativet åskådliggörs i Figur 12. Det nationella snittet på transporterad mängd farligt gods är avsevärt lägre än det maximala i MSB:s inventering. Då samhällsrisken för känslighetsanalys 1 understiger den för utbyggnadsalternativet beräknas inte individrisken för känslighetsanalys 1. Marginalen var över 60 meter till oacceptabla nivåer i utbyggnadsalternativet och den bedöms därmed acceptabel även i känslighetsanalysen. 20 (48)

21 Känslighetsanalys 2 Figur 13. Samhällsrisk för känslighetsanalys 2 beräknad utifrån trafikflödet på Riksväg 70 och Dalabanan. Minimal mängd farligt gods enligt transportmängder från år samt från har använts. När den minsta inventerade mängden farligt gods används blir riskbidraget från vägen så lågt att det är i det närmaste obefintligt. Anledningen till att järnvägens riskbidrag och den totala sammanslagna samhällsrisken ändå kommer bitvis upp i ALARP bedöms vara att det på järnvägen även vid den minsta inventerade mängden transporteras ca 2000 vagnar gas per år. Figur 14 Samhällsrisk för utbyggnadsalternativet och känslighetsanalys 2. Skillnaderna i samhällsrisknivåer mellan utbyggnadsalternativet och känslighetsanalys 2 är stora. Den transporterade mängden farligt gods har en stor påverkan på den resulterande samhällsrisken. Då samhällsrisken för känslighetsanalys 1 understiger den för utbyggnadsalternativet beräknas inte individrisken för känslighetsanalys 1. Marginalen var över 60 meter till oacceptabla nivåer i utbyggnadsalternativet och den bedöms därmed acceptabel även i känslighetsanalysen. Statistik från Trafikanalys visar på en minskning av transporter av farligt gods med ca 50 procent mellan år 2000 och år Ett flertal industrier finns i båda riktningar, från Säter sett, längs 21 (48)

22 riksvägen och järnvägen. Förändringar i produktionssätt eller volymer kan påverka den totala mängd på och fördelning av farligt gods som transporteras genom Säter. Men eftersom det rör sig om ett flertal industrier där förändringar hos enskilda aktörer inte bedöms ha enskild påverkan i större omfattning kan den totala transporterade mängden antas följa den trend som Trafikanalys beskriver. Med hänsyn till detta bedöms de data som finns för det maximala flödet av farligt gods från år motsvara ett konservativt antagande för dagens nivåer. Därmed bör det verkliga samhällsriskbidraget från väg och järnväg ligga i intervallet mellan utbyggnadsalternativet och känslighetsanalys 2. Detta bedöms vara en rimlig utgångspunkt för fortsatt riskvärdering och resonemang om riskreducerande åtgärder. 22 (48)

23 8 Riskvärdering Riskvärderingen utförs genom att jämföra resultaten från beräkningarna med praxis avseende riskvärderingskriterier 16. Utifrån detta förs resonemang om behov av riskreducerande åtgärder för den aktuella verksamheten. 8.1 Jämförelse med riskkriterier De riskkriterier som används för jämförelse är enligt ovan hämtade från Räddningsverkets Värdering av risk 16. Den beräknade individrisken, se Figur 9, visar att individrisken är acceptabelt låg bortom 40 meter vilket medför att ingen hänsyn behöver tas till individrisken i aktuellt projekt. Den beräknade samhällsrisken hamnar däremot inom ALARP-området, vilket innebär att åtgärder bör vidtas. Riskreducerande åtgärder identifieras och diskuteras därför i följande avsnitt. 8.2 Behov av riskreducerande åtgärder Som utgångspunkt för identifiering av lämpliga riskreducerande åtgärder används rapporten Säkerhetshöjande åtgärder i detaljplaner 14 och Transporter av farligt gods Handbok för kommunernas planering 15. Beräknade risknivåer för den aktuella platsen visar att samhällsrisken är förhöjd. Det största bidraget till risknivåerna i anslutning till byggnaden kommer från olyckor med transporter av brandfarliga gaser (ADR-S/RID klass 2.1) och giftiga gaser (ADR-S/RID klass 2.3). Olyckor med dessa ämnen har relativt långa konsekvensavstånd och kan således påverka stora ytor. 8.3 Utformningsåtgärder Samhällsrisknivån är sådan att riskreducerande åtgärder bör genomföras utifrån ett kostnad/nyttaperspektiv vid exploatering av planområdet. Den förhöjda samhällsrisken beror på en stor persontäthet inom ett större område kring detaljplaneområdet som inbegriper andra bostadsområden. Detaljplaneområdet har en negativ men begränsad påverkan på samhällsrisknivån. Det bedöms därför inte vara möjligt att genom åtgärder inom detaljplaneområdet reducera samhällsrisknivån under det undre kriteriet. Planområdet ligger med ett visst skydd bakom annan bebyggelse samt med ett naturligt dike längs en stor del av vägsträckningen i form Torggatan och Ljusterån. Detta ger en viss riskreducering som beräkningsmodellen inte tagit hänsyn till. Detaljplaneförslaget har omarbetats parallellt med arbetet med riskbedömningen. P.g.a. bl.a. buller- och riskfrågor har husen flyttats inom detaljplaneområdet, se Figur 15, och avståndet från närmaste fasad till riksvägen utkant är därmed 115 meter. Avvikelserna från Länsstyrelsen i Dalarnas rekommenderade avstånd, se Figur 6, är därmed 35 meter räknat till riksvägen För att kunna utforma riskreducerande åtgärder behövs viss förståelse för vilka händelser som ger störst bidrag till den samlade samhällsrisken. Vad gäller vägen utgör transporten av brandfarlig gas (ADR 2.1) det största riskbidraget för detaljplaneområdet. Vad gäller järnvägen utgör transporten av brandfarlig gas (RID 2.1) och giftig gas (RID 2.3) de största riskbidragen för detaljplaneområdet. Händelserna som kan få konsekvenser inom detaljplaneområdet är då BLEVE (Boiling liquid evaporating explosion), gasmolnsexplosion samt spridning av giftig gas. Riskreducerande åtgärder för detaljplaneområdet bör alltså syfta till att minska konsekvenserna av dessa skadehändelser. 23 (48)

24 Figur 15. Aktuell disposition av detaljplaneområdet 27. Räddningstjänsten är att betrakta som en samhällsviktig funktion som behöver beaktas i planläggning av mark- och vatten. Räddningstjänstens insatsmöjligheter samt tillgång till brandvattenförsörjning behöver säkerställas Identifierade åtgärder att införa i detaljplanen Under förutsättning att närmaste husfasad placeras 115 meter från riksväg 70:s närmaste vägkant och en garagelänga placeras mellan bostadsbebyggelse och riksvägen föreslås att följande åtgärd införs i detaljplanen. Utformningsåtgärder: - Utrymning från byggnaderna ska primärt ske i byggnadssida som inte vetter direkt mot riksväg 70. o Denna disposition av byggnad minskar antalet personer som kan exponeras för en skadehändelse. - Garagelängan utförs som en obruten länga mellan bostadsbebyggelse och riksväg 70/Dalabanan. o Denna disposition av planområdet bedöms ge ett visst skydd mot värmestrålning samt en viss ökad utspädning av giftiga gaser. Skyddet är störst för personer som vistas utomhus, vilka också är mest utsatta. Ovan beskrivna åtgärder bedöms ha en positiv påverkan på samhällsrisken. Dock kan de inte helt förta det den höjning av samhällsrisken som den aktuella exploateringen innebär för området. Men om dessa åtgärder vidtas bedöms hänsyn ha tagits till ALARP. 24 (48)

25 9 Slutsats Resultatet visar att utifrån individrisken kan föreslagen bebyggelse tillåtas inom detaljplaneområdet. Samhällsrisknivåerna är dock förhöjda och riskreducerande åtgärder behöver implementeras vid exploatering av planområdet. Ovan beskrivna åtgärder, se 8.3.1, bör tillsammans med avståndsbegränsning från fasad på bostadshus till vägkant på 115 m utformas som planbestämmelser enligt PBL 2 och införas på detaljplanen. Därmed bedöms rimlig hänsyn ha tagits till ALARP. Säters kommun har möjlighet att vid antagande av detaljplanen acceptera den ökning av samhällsrisk som exploateringen bidrar med om bedömning görs att nyttan som exploateringen bidrar med överväger. 25 (48)

26 10 Referenslista 1 Structor Riskbyrån AB (2016). PM: inledande riskbedömning - Kv Liljan, Säter. Stockholm, Plan- och bygglag (2010:900). 3 Länsstyrelsen Dalarnas län (2012) Farligt gods riskhantering i fysisk planering. Vägledning för planläggning intill transportleder för farligt gods. Falun: Länsstyrelsen Dalarna. 4 Miljöbalk, SFS 1998: Mondo Arkitekter (2015). Kv. Liljan, Säter. Mondo Arkitekter för Säterbostäder, Sweco (2016). Bullerkarta Väg- och tågtrafikbullerspridning, Säterbostäder, Kv. Liljan Säter. Projektnr , Sweco (2016). Bullerkarta Väg- och tågtrafikbullerspridning, Säterbostäder, Kv. Liljan Säter. Projektnr , Google maps (2016). [Elektronisk] Tillgänglig: fyf_5j1xpgc735d_9ja!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e SIS (2010). Svensk Standard SS-ISO 31000:2009. Riskhantering Principer och riktlinjer. Utgåva 1, ICS: ; Stockholm: Swedish Standards Institute (SIS). 10 Trafikverket (2015) NVDB på web. [Elektronisk] Tillgänglig: Olsson, B, brandinspektör Räddningstjänsten Dala-Mitt (2016). Tillståndspliktig hantering LBE Säters kommun. Epost, Lundgren, L, brandingenjör Räddningstjänsten Dala-Mitt (2016). Epost, Lag om skydd mot olyckor, SFS 2003: Boverket & Räddningsverket (2006). Säkerhetshöjande åtgärder i detaljplaner Vägledningsrapport. Karlstad: Räddningsverket. 15 SKL (2012). Transporter av farligt gods Handbok för kommunernas planering. Stockholm: Sveriges kommuner och landsting, Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad. 16 Räddningsverket (1997). Värdering av risk. FoU RAPPORT, DNV. ISBN Karlstad: Statens räddningsverk. 17 Trafikanalys (2015). Lastbilstrafik Statistik 2015:21. Stockholm: Trafikanalys. 18 Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (2006). Kartläggning av farligt godstransporter September Karlstad: Räddningsverket. 19 Trafikanalys (2015). Omräkning av årstabeller i lastbilstrafiken. Statistik 2013:12. Stockholm: Trafikanalys. 20 Hägg, E, Planhandläggare Trafikverket (2015). Senaste prognoserna för järnvägstrafiken. Epost Lag om brandfarliga och explosiva varor (2010:1011). 22 Länsstyrelsen i Skåne län (2007). Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen bebyggelseplanering intill väg och järnväg med transport av farligt gods (RIKTSAM). Rapport Skåne i utveckling, 2007:6. 23 Stadsbyggnadskontoret Göteborg (1997) Översiktsplan för Göteborg, fördjupad för sektorn TRANSPORTER AV FARLIGT GODS. Göteborg: Stadsbyggnadskontoret. 26 (48)

27 24 FOA (1997) Vådautsläpp av brandfarliga och giftiga gaser och vätskor Metoder för bedömning av risker. Tumba: Försvarets forskningsanstalt, avdelningen för vapen och skydd. 25 Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (2006). Kartläggning av farligt godstransporter September Karlstad: Räddningsverket. 26 Trafikverket (2010). Statistik Farligt gods på järnväg Mondo Arkitekter (2016). Kv. Liljan, Säter. Mondo arkitekter, (48)

28 Bilaga A Frekvensberäkning A.1 Väg Riksväg 70 I denna bilaga beskrivs metod och underlag (indata och antaganden) för de beräkningar som gjorts avseende frekvenser för de identifierade olycksscenarierna. Resultaten redovisas i rapportdelen. För beräkning av hur ofta olyckor med farligt gods förväntas inträffa används den metod som presenteras i Farligt gods riskbedömningar vid transport i. Viktiga indata till beräkningarna är hämtade därur och presenteras i Tabell 6. Tabell 6. Riksväg 70 - Indata till frekvensberäkningar. Variabel Använt värde i grundberäkning Referens ÅDT [fordon/dygn] Bullerutredning 6 Hastighet [km/h] 60 km/h Observation platsbesök Vägsträcka [km] 1 km Värdering av risk 16 Antal fordon med farligt gods [antal/dygn] Typer av farligt gods Samtliga utom 1, 2,3, 5 och 7 82 Se Totalt sett ligger alltså tyngdpunkten av det farliga godset som transporteras på järnvägen på brandfarliga gaser, giftiga gaser och brandfarliga vätskor. Tabell 2 (29902/365) Se Tabell 1 Bebyggelsemiljö Tätort Vald utifrån tillgängliga alternativ i Farligt gods Riskbedömning vid transport Gatu-/vägtyp Trafikled Vald utifrån tillgängliga alternativ i Farligt gods Riskbedömning vid transport Olyckskvot [-] 1,2 Farligt gods Riskbedömning vid transport Andel singelolyckor [-] 0,18 Farligt gods Riskbedömning vid transport Index för farligt gods olycka [-] 0,065 Farligt gods Riskbedömning vid transport Med hjälp av beräkningsmetoden kan en förväntad frekvens för olycka med en passerande transport av farligt gods uppskattas. För fortsatt beräkning av frekvenser för olika möjliga olycksscenarier som kan påverka människor, används händelseträdsmetodik. I följande avsnitt presenteras händelseträd för de olika klasserna av farligt gods som förekommer. 28 (48)

29 A.2 Explosiva ämnen (ADR-S klass 1) Beaktas (enligt Tabell 3) inte i denna riskbedömning. A.3 Brandfarliga gaser (ADR-S klass 2.1) De händelseförlopp som kan uppkomma vid olyckor med brandfarlig gas har identifierats som: jetflamma, gasmolnsexplosion och BLEVE. Ett möjligt förlopp illustreras av händelseträdet i Figur 16. Figur 16. Händelseträd för olyckor med brandfarlig gas. Sannolikheten för läckage från gastanken antas vara 1/30 av sannolikheten för läckage från en tank med vätska i. Sannolikhetsfördelningen för de olika typerna av antändning antas är anpassade utifrån Risk analysis of the transportation of dangerous goods by road and rail ii. Följande sannolikheter är resultatet av en sammanvägning av de två uppsättningar med sannolikheter som presenteras i den rapporten för Litet utsläpp respektive Stort utsläpp : Omedelbar antändning: 15 % Fördröjd antändning: 65 % Ingen antändning: 20 % Vidare antas grovt att en av hundra (1 %) jetflammor är så riktad att den genom kraftig uppvärmning orsakar en BLEVE i en närliggande tank (eller om jetflamman reflekteras, en BLEVE som involverar den aktuella tanken själv). 29 (48)

30 A.4 Giftiga gaser (ADR-S klass 2.3) Ett giftigt gasutsläpp kan till följd av ett läckage bilda ett giftigt gasmoln som förflyttar sig med vinden i omgivningen. Spridningsvinkeln på molnet, och hur långt det når, beror bland annat på läckagets storlek och vilket utflöde av gas som uppkommer. Sannolikheten för läckage från gastanken antas vara 1/30 av sannolikheten för läckage från en tank med vätska i. Figur 17. Händelseträd för olycka med giftig gas. A.5 Brandfarliga vätskor (ADR-S klass 3) Ett identifierat olycksscenario utgörs enligt tidigare av ett utsläpp med brandfarlig vätska som bildar en pöl och som vid en antändning orsakar en pölbrand. Sannolikheten för att ett läckage uppstår, givet att en olycka med en tankbil inträffar, antas vara 0,03 (Index för farligt gods olycka se Tabell 6). Givet att ett sådant läckage har inträffat antas sannolikheten för en antändning av pölen vara en trettiondel (3,3 %) iii. Händelseträdet i Figur 18 visar hur händelseförloppet kan utvecklas. Figur 18. Händelseträd för olyckor med brandfarlig vätska. 30 (48)

31 A.6 Brandfarliga fasta ämnen (ADR-S klass 4) Olyckor med brandfarliga fasta ämnen kan påverka omgivningen om det sker en antändning, vilket kan resultera i en kraftig brand även om inget läckage uppstått. Sannolikheten för antändning, givet att en olycka skett antas likt tidigare utifrån svensk statistik vara 0,4 % iv. Förenklat antas alla sådana bränder leda till att de transporterade brandfarliga fasta ämnena deltar i branden. Figur 19. Händelseträd för olycka med brandfarligt fast ämne. A.7 Oxiderande ämnen och organiska peroxider (ADR-S klass 5) Beaktas (enligt Tabell 3) inte i denna riskbedömning. A.8 Giftiga eller smittfarliga ämnen (ADR-S klass 6) Skador på människor till följd av olyckor med giftiga eller smittfarliga ämnen bedöms enligt tidigare endast kunna uppstå där stänk från ämnet hamnar. Det innebär att det endast är i flytande form som ämnena kan medföra en akut påverkan på människor i omgivningen. Uppgifter Fel! Bokmärket är inte definierat. gör gällande att omkring 23 % av den tranpsorterade mängden ADR-S klass 6 utgörs av flytande ämnen. Sannolikheten för att ett läckage uppstår, givet att en olycka med en tankbil inträffar, antas vara 0,03 (Index för farligt gods olycka se Tabell 6). 31 (48)

32 Figur 20. Händelseträd för olycka med giftigt eller smittfarligt ämne. A.9 Radioaktiva ämnen (ADR-S klass 7) Skador till följd av utsläpp av radioaktiva ämnen beaktas enligt ovan (Tabell 3) inte i denna riskbedömning. A.10 Frätande ämnen (ADR-S klass 8) Skador på människor till följd av olyckor med frätande ämnen bedöms enligt tidigare endast kunna uppstå där stänk eller iväg kastat ämne hamnar. En förutsättning är därmed att ett läckage uppstår. Sannolikheten för att ett läckage uppstår, givet att en olycka med en tankbil inträffar, antas vara 0,03 (Index för farligt gods olycka se Tabell 6). Figur 21. Händelseträd för olyckor med frätande ämnen. 32 (48)

33 A.11 Övriga farliga ämnen och föremål (ADR-S klass 9) Beaktas (enligt Tabell 3) inte i denna riskbedömning. A.12 Järnväg - Dalabanan I denna bilaga beskrivs metod och underlag (indata och antaganden) för de beräkningar för järnväg som gjorts. För fortsatt beräkning av frekvenser för olika möjliga olycksscenarier som kan påverka människor, används händelseträdsmetodik, se A.2.2 Frekvensberäkningar Händelseträdsmetodik. Resultaten redovisas i rapportdelen. För beräkning av hur ofta olyckor på järnvägen förväntas inträffa används den metod som presenteras i Banverkets Modell för skattning av sannolikheten för järnvägsolyckor som drabbar omgivningen v och viktiga indata till beräkningarna är delvis hämtade därur. För respektive järnväg presenteras viktiga indata till beräkningarna är hämtade därur, se Tabell 7. Tabell 7. Indata till frekvensberäkningar järnväg Variabel Studerad järnvägssträcka [km] 1 Antal spår [st] 1 Antal växlar [st] 1 Medelantal vagnar som deltar i urspårning [st] Antal persontåg per genomsnittsdygn [st] Antal vagnar per persontåg [st] 5 Antal godståg per genomsnittsdygn [st] Använt värde i grundberäkning 3, Antal vagnar per godståg [st] 23 Axelantal per vagn [st] 4 A.2.2 Frekvensberäkningar Händelseträdsmetodik Med hjälp av beräkningsmodellen uppskattas frekvenser för urspårningar. Urspårningen i sig kan medföra påverkan på människor inom planområdet, vilket beror på hur långt från spåret som vagnarna hamnar. Uppskattning av avståndsfördelning för urspårade vagnar presenteras i Tabell 8. Tabell 8. Fördelning över avstånd från spår för urspårade vagnar [m] v. Avstånd från spår 0-5 m 5-15 m m > 25 m Resandetåg 96 % 2 % 2 % 0 % Godståg 91 % 5 % 2 % 2 % 33 (48)

34 Fördelningen som används vid konsekvensberäkningarna, se Bilaga A 2.3, är sedan viktad utifrån fördelningen mellan resandetåg och godståg på den aktuella sträckan. Förutom den mekaniska påverkan som kan uppkomma vid en urspårning kan olycksförloppet initiera mer komplexa olycksförlopp som involverar farligt gods (om farligt gods förekommer på inblandade vagnar). Vid beräkningarna beaktas sannolikheten för att farligt gods är inblandat i urspårningen med hänsyn till medelantalet vagnar som antas delta i en urspårning och andelen av godsvagnarna som innehåller farligt gods. För fortsatt beräkning av frekvenser för olika möjliga olycksscenarier som kan påverka människor, används händelseträdsmetodik. I följande avsnitt presenteras (i förekommande fall) händelseträd för de olika klasserna av farligt gods som förekommer. RID-S klass 1 Beaktas (enligt Tabell 3) inte i denna riskbedömning. RID-S klass 2.1 De händelseförlopp som kan uppkomma vid olyckor med brandfarlig gas har identifierats som: jetflamma, gasmolnsexplosion och BLEVE. Ett möjligt förlopp illustreras av händelseträdet i Figur 16. Figur 22. Händelseträd för olycka med brandfarlig gas. Sannolikheten för läckage från gastanken antas vara 2 % v. Sannolikhetsfördelningen för de olika typerna av antändning antas är anpassade utifrån Risk analysis of the transportation of dangerous goods by road and rail vi. Följande sannolikheter är resultatet av en sammanvägning av de två uppsättningar med sannolikheter som presenteras i rapporten för Litet utsläpp respektive Stort utsläpp : Omedelbar antändning: 15 % Fördröjd antändning: 65 % Ingen antändning: 20 % Vidare antas grovt att en av hundra (1 %) jetflammor är så riktad att den genom kraftig uppvärmning orsakar en BLEVE i en närliggande tank (eller om jetflamman reflekteras, en BLEVE som involverar den aktuella tanken själv). 34 (48)

35 RID-S klass 2.3 Ett giftigt gasutsläpp kan till följd av ett läckage bilda ett giftigt gasmoln som förflyttar sig med vinden i omgivningen. Spridningsvinkeln på molnet beror bland annat på läckagets storlek och vilket utflöde av fas som det medger. Sannolikheten för stor tankskada respektive litet hål uppskattas till 1 % v. Figur 23. Händelseträd för olycka med giftig gas. RID-S klass 3 Det identifierade olycksscenariot utgörs enligt tidigare av ett utsläpp med brandfarlig vätska som bildar en pöl och som vid en antändning orsakar en pölbrand. Sannolikheten för att ett läckage uppstår, givet att en olycka inträffar, antas vara 30 % v. Givet att ett sådant läckage har inträffat antas sannolikheten för en antändning av pölen vara en trettiondel (3,3 %)Fel! Bokmärket är inte definierat.. Händelseträdet i Figur 18 visar hur händelseförloppet kan utvecklas. Figur 24. Händelseträd för olycka med brandfarlig vätska. RID-S klass 4 Olyckor med brandfarliga fasta ämnen kan påverka omgivningen om det sker en antändning, vilket kan resultera i en kraftig brand även om inget läckage uppstått. Sannolikheten för 35 (48)

36 antändning, givet att en olycka skett med vagnar som transporterar brandfarliga fasta ämnen, uppskattas till 1 %. Figur 25. Händelseträd för olycka med brandfarligt fast ämne. RID-S klass 5 Olyckor med oxiderande ämnen och organiska peroxider kan orsaka kraftiga bränder och under särskilda förhållanden leda till explosioner. En antändning och explosion kan ske i samband med en olycka där det utsläppta oxiderande ämnet (eller den organiska peroxiden) först blandas med ett organiskt flytande ämne. Blandningen som bildas utgör då ett kraftfullt sprängämne. Vidare kan en explosion uppkomma efter kraftig brandpåverkan även om någon blandning med organiskt material inte skett. Sannolikheten för läckage uppskattas till 30 % ii. Sannolikheten för att det i samband med utsläppet av RID-S klass 5 också förekommer ett utsläpp av exempelvis RID-S klass 3, och att blandning mellan dem kan ske uppskattas till 10 %. Sannolikheten för en påföljande antändning av blandningen uppskattas till 10 % vii. Sannolikheten för antändning som följer en olycka utan blandning uppskattas på samma sätt som för RID-S klass 4 ovan till 1 %. Sannolikheten för att den uppkomna branden ska sprida sig till lastutrymmet uppskattas grovt till 50 %. För att en brand som spridit sig till lasten ska leda till en explosion krävs att temperaturen överstiger 190 C under en längre tidsperiod. Det eventuella sönderfallet avstannar ofta om värmekällan avlägsnas vii. Olycksstatistik för olyckor med RID-S klass 5 visar också på att det är relativt långa olycksförlopp med brinntider på 1-16 timmar innan detonation. Sannolikheten för att en brand som spridit sig till lasten påverkar denna så kraftigt att en detonation (explosion) uppkommer bedöms grovt vara en på hundra (1%). 36 (48)

37 Figur 26. Händelseträd för olycka med oxiderande ämne eller organisk peroxid. RID-S klass 6 Skador på människor till följd av olyckor med giftiga eller smittfarliga ämnen bedöms enligt tidigare kunna uppstå där stänk eller ivägkastat ämne hamnar. En förutsättning är därmed att ett läckage uppstår. Sannolikheten för läckage uppskattas till 30 % v. Figur 27. Händelseträd för olycka med giftigt eller smittfarligt ämne. RID-S klass 8 Skador på människor till följd av olyckor med frätande ämnen bedöms enligt tidigare kunna uppstå där stänk eller ivägkastat ämne hamnar. En förutsättning är därmed att ett läckage uppstår. Sannolikheten för läckage uppskattas till 30 % v. 37 (48)

38 Figur 28. Händelseträd för olycka med frätande ämne. 38 (48)

39 Bilaga B Konsekvensberäkningar I denna bilaga beskrivs metod och underlag (indata och antaganden) för de beräkningar som gjorts avseende konsekvenser av de identifierade olycksscenarierna. Resultaten redovisas i rapportdelen. Mekanisk påverkan vid urspårning Figur 29 visar fördelning av konsekvensavstånd vid urspårningar v. Figur 29. Använd fördelning av konsekvensavstånd för mekanisk skada vid urspårning. Kurvan Poly. (Antagen fördelning) visar en trendlinje för tydlighet i figuren Konsekvenserna av de identifierade typerna av olycksförlopp har tidigare beräknats bland annat i samband med att Länsstyrelsen i Skåne län upprättade sina Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen viii (RIKTSAM). Nedanstående fördelningar är anpassade utifrån resultaten däri. Med konsekvensavstånd menas här det avstånd inom vilket människor förväntas omkomma till följd av påverkan från olycksförloppet (exempelvis genom värmestrålning, tryckpåverkan eller toxicitet beroende på olyckans karaktär). Figur 30. Använda fördelningar av konsekvensavstånd för explosion (ADR-S klass 1). Kurvan Poly. (Antagen fördelning) visar en trendlinje som endast inkluderats för visualisering av fördelningen. 39 (48)

40 Figur 31. Använda fördelningar av konsekvensavstånd för BLEVE, gasmolnsexplosion samt jetflammor (ADR-S klass 2.1). Figur 32. Använda fördelningar av konsekvensavstånd vid utsläpp av giftig gas (ADR-S klass 2.3). För pölbränder (olyckor med ADR-S klass 3) har även gjorts en jämförande studie av andra tillämpade strålningsberäkningar i. Resultatet presenteras i Figur 33. Figur 33. Olika använda fördelningar för konsekvensavståndet vid pölbränder (ADR-S klass 3). Den fördelning som används i denna riskbedömning kallas i figuren för Antagen fördelning (orange färg). 40 (48)

41 Figur 34. Använda fördelningar av konsekvensavstånd vid brand i brandfarligt fast ämne (ADR-S klass 4). Figur 35. Använda fördelningar av konsekvensavstånd vid brand i brandfarligt fast ämne (ADR-S klass 5). Figur 36. Använd fördelning av konsekvensavstånd för stänk med giftiga eller smittfarliga ämnen (ADR-S klass 6). Skador till följd av utsläpp av radioaktiva ämnen (ADR-S klass 7) beaktas enligt ovan (Tabell 3) inte i denna riskbedömning. 41 (48)

42 Figur 37. Använd fördelning av konsekvensavstånd för stänk med frätande ämne (ADR-S klass 8). Övriga farliga ämnen (ADR-S klass 9) beaktas (enligt Tabell 3) inte i denna riskbedömning. 42 (48)

43 Bilaga C Beräkning av risknivåer I följande bilaga beskrivs hur beräkningarna av individrisk resp. samhällsrisk genomförs. C.1 Individrisk Beräkningsmetoden som används i denna riskbedömning bygger på den metod som används ibland andra Helsingborgs stads Strategi för bebyggelseplanering intill rekommenderade färdvägar för transport av farligt gods ix. Resultaten av frekvens- och konsekvensberäkningarna ovan räknas samman till en risknivå utmed den aktuella vägsträckan genom en beräkningsgång som kan beskrivas enligt följande (med scenariot pölbrand som exempel). En specifik punkt i omgivningen påverkas endast av en olycka som inträffar på en vägsträcka nära punkten. Längden på denna sträcka beror på punktens avstånd från vägen och hur stort område som det studerade olycksscenariot påverkar, se Figur 38. Figur 38. Olyckor med konsekvensavståndet (r) måste inträffa någonstans på sträckan (2x) för att påverka en given punkt på ett avstånd (y) från vägen. Med hjälp av Pythagoras sats kan sträckan (2x) beräknas, givet att konsekvensavståndet (r) samt avståndet till vägen (y) är känt. Resonemanget i Figur 38 leder till att en frekvenskorrigeringsfaktor som är specifik för en punkt på ett givet avstånd kan beräknas. Frekvenskorrigeringsfaktorn är två gånger sträckan x dividerat med längden på den studerade sträckan. Beräkningarna bygger vidare på att ett stort antal punkter i omgivningen (olika värden på y) studeras med upprepade beräkningar för alla de identifierade olycksscenarierna. Den använda upplösningen för beräkningarna (värden på y) är: 0-50 meter från vägkant Var 5:e meter meter från vägkant Var 10:e meter meter från vägkant Var 50:e meter Formeln som används för att beräkna en frekvenskorrigeringsfaktor per kilometer blir: 2 r2 y 2, 1000 se Tabell (48)

44 Tabell 9. Frekvenskorrigeringsfaktor (utsnitt). Studerat avstånd (y) [m] Olyckan når (r) [m] , ,02 0, ,03 0,03 0, ,04 0,04 0,03 0, ,60 1,60 1,60 1,60 0 Vidare har det i konsekvensberäkningarna ovan uppskattats fördelning av hur långa konsekvensavstånd som förväntas uppstå vid de olika scenarierna, se Tabell 10. Dessa värden är tillämpade utifrån Figur 33 och Figur 37. Tabell 10. Fördelning av konsekvensavstånd (utsnitt). Olyckan når [m] 0 0 % 5 1 % 10 5 % 15 8 % Sannolikhetsfördelning konsekvensavstånd Pölbrand % % Resultat av korsvis multiplikation mellan de två tabellerna (Tabell 9 och Tabell 10) ovan redovisas i Tabell 11. Tabell 11. Resultat av korsvis multiplikation (utsnitt). Studerat avstånd [m] Olyckan når [m] , ,0010 0, ,0024 0,0023 0, ,0072 0,0070 0,0062 0, (48)

45 Respektive kolumn summeras sedan för att ge en total reduceringsfaktor för respektive avstånd, se Tabell 12. Vidare sker en justering av frekvenserna med avseende på att vissa av olycksscenarierna inte har en cirkulär utbredning, utan bedöms påverka olika andelar av en cirkelsektor, se Tabell 13. Tabell 12. Kolumnvis summering av Tabell 11 (utsnitt). Studerat avstånd [m] Reduceringsfaktor 0,051 0,050 0,046 0,040 0 Tabell 13. Justeringar med avseende på olyckssceneriernas utbredning. Olycksscenario Andel av cirkel Kommentar Pölbrand 1 Pölbranden antas ge cirkulär utbredning av värmestrålning. BLEVE 1 BLEVE antas ge cirkulär utbredning av värmestrålning. Jetflamma 0,2 Jetflamman antas riktas mot en specifik plats på en sida av olyckan i 20 % (1/5) av fallen (den första av fem följande riktningar på flamman antas drabba en specifik plats: rakt mot platsen, rakt från platsen, uppåt samt vinkelrätt från platsen åt två håll). Gasmolnsexplosion 0,06 ix Gasmolnsexplosion (UVCE) antas enligt ge en utbredning av omkring 22 grader i vindriktningen (22/360=0,06). Efter detta kan reduceringsfaktorn multipliceras med respektive andel av cirkel och den ursprungliga frekvensen (f) för att ge en individrisknivå på olika avstånd (Tabell 14). De resulterande värdena används slutligen för att plotta individrisken som en kurva. Tabell 14. Resulterande individrisk på olika studerade avstånd (utsnitt). Studerat avstånd [m] Individrisk 0,051 1 (f) 0,050 1 (f) 0,046 1 (f) 45 (48)

46 Bilaga D Beräkning av samhällsrisk Vid beräkningar av samhällsrisken studeras normalt ett typområde på en kvadratkilometer, med den aktuella planen eller riskkällan i dess mitt x. En kvadratkilometer stort område kommer därmed även att inkludera stora ytor runt om riksväg 70 och Dalabanan. Området väster och söder om vägarna utgörs av det aktuella detaljplaneområdet samt liknande område med i huvudsak bostadsbebyggelse, men också mindre handel och restauranger. Öster och norr om vägarna berörs mest ett verksamhetsområde samt bostadsbebyggelsen vid järnvägsstationen. Befolkningsuppgifter Befolkningstätheten i Säters tätort kan antas vara 1200 invånare/km2 utifrån tillgängliga värden från 2005 och Då både antal invånare och invånare/km2 legat i princip oförändrat dessa år kan befolkningstätheten även antas vara representativ för prognosåret invånare/km2 stämmer även väl överens vid beräkning av befolkningstätheten utifrån befolkning per område enligt Figur 40. Statistikområdena är nyckelkodsområden, Nyko, enligt SCB:s indelning. Area xi och befolkningsmängd xii har tillhandahållits av Säters kommun. Figur 39. Studerat område Den aktuella detaljplaneändringen antas innebära en lokal befolkningsökning på ca personer. 200 personer har använts i beräkningarna. Figur 40. Befolkningsmängd i berörda delar av Säter. 1 Statistiska centralbyrån (2010). Landareal, folkmängd och invånartäthet (inv/km 2 ), per tätort 2005 och 2010, hämtat: (48)

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 s.1 PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 1 Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Fastighets AB Nävekvarn i samband med planarbete för detaljplan Nävekvarn 3:5 i Nyköpings kommun. Planförslaget

Läs mer

PM: Olycksrisker detaljplan för del av Glödlampan 15, Nyköping

PM: Olycksrisker detaljplan för del av Glödlampan 15, Nyköping PM: Olycksrisker detaljplan för del av Glödlampan 15, Nyköping 1 Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Nyköpings kommun i samband med planarbete för Glödlampan 15 i Nyköping. Planområdet utgörs i

Läs mer

Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun

Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun Upprättad: 2017-12-22 Upprättad av: Sandra Sydbom, White arkitekter AB Martin Henriksson, Infrapartner AB Sammanfattning

Läs mer

Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala

Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala PM Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala Denna översiktliga riskbedömning upprättas av Structor Riskbyrån AB på uppdrag av Structor Uppsala AB, med anledning av arbetet med

Läs mer

PM - Olycksrisker detaljplan Vitsippan 12

PM - Olycksrisker detaljplan Vitsippan 12 PM - Olycksrisker detaljplan Vitsippan 12 1 Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Katrineholms Fastighets AB (KFAB) i samband med planarbete för Vitsippan 12 i Katrineholm. Planområdet utgörs i dagsläget

Läs mer

Riskbedömning för detaljplan Stora Ornäs 1:52, Borlänge kommun

Riskbedömning för detaljplan Stora Ornäs 1:52, Borlänge kommun AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872 1251, www.structor.se RAPPORT Riskbedömning för detaljplan Stora Ornäs 1:52, kommun Rapportnummer: 1074 102 Datum: 2017-03-03 Beställare: kommun Gabriel

Läs mer

Lantmannen 7, Falköpings kommun. PM - Olycksrisker. Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251

Lantmannen 7, Falköpings kommun. PM - Olycksrisker. Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251 Lantmannen 7, Falköpings kommun PM - Olycksrisker Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251 Projektledning och administration Beställare Falköpings kommun Datum 2014-12-19

Läs mer

Riskbedömning med avseende på transport av farligt gods på väg för detaljplan inom Tallbohov i Järfälla kommun

Riskbedömning med avseende på transport av farligt gods på väg för detaljplan inom Tallbohov i Järfälla kommun AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251, www.structor.se RAPPORT Riskbedömning med avseende på transport av farligt gods på väg för detaljplan inom Tallbohov i Järfälla kommun Datum: 2016-06-14

Läs mer

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar)

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka

Läs mer

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar)

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR OMRÅDET SÖDRA CENTRUM, FALU KOMMUN BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 2 INLEDNING I denna bilaga beräknas frekvensen

Läs mer

PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA

PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA s.1 PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA 1. Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Memory Hotel AB i samband med planarbete för Hornafjord 3 i Kista. Planområdet består av fastigheten Hornafjord

Läs mer

RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN

RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN 2013-12-10 RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN TIMOTEJEN 19 & 28, STOCKHOLM - BILAGA 1 - FREKVENSBERÄKNING Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63 Stockholm. Telefon:

Läs mer

Riskbedömning Boverian Detaljplan för del av Salem 5:2, plan nr i Salems kommun. Att. Ludvig Netré Odinsplatsen Göteborg

Riskbedömning Boverian Detaljplan för del av Salem 5:2, plan nr i Salems kommun. Att. Ludvig Netré Odinsplatsen Göteborg RAPPORT Riskbedömning Boverian Detaljplan för del av Salem 5:2, plan nr 82-83 i Salems kommun AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251, www.structor.se Datum: 2016-10-13 Beställare: Liljewall

Läs mer

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m.

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. 1 (10) Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. Kristineberg, Stockholm BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (10) C.1 BERÄKNING

Läs mer

RAPPORT. Riskbedömning avseende tekniska olycksrisker för Dp Hassla 2:78 m.fl. i. Falköping kommun. Rapportnummer: Datum:

RAPPORT. Riskbedömning avseende tekniska olycksrisker för Dp Hassla 2:78 m.fl. i. Falköping kommun. Rapportnummer: Datum: RAPPORT Riskbedömning avseende tekniska olycksrisker för Dp Hassla 2:78 m.fl. i Falköpings kommun AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251, www.structor.se Rapportnummer: 1002-106 Datum:

Läs mer

Riskbedömning för detaljplan Barkarbystaden II, Järfälla kommun

Riskbedömning för detaljplan Barkarbystaden II, Järfälla kommun AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872 1251, www.structor.se RAPPORT Riskbedömning för detaljplan Barkarbystaden II, Rapportnummer: 1076-104 Datum: 2017-07-31 Beställare: Ingela Isaksson Kommunstyrelseförvaltningen

Läs mer

RAPPORT. Riskbedömning med avseende på transport av farligt gods på järnväg kv. Fjalar Uppsala. Rapportnummer: Datum:

RAPPORT. Riskbedömning med avseende på transport av farligt gods på järnväg kv. Fjalar Uppsala. Rapportnummer: Datum: RAPPORT AB, Industrigatan 2A, 112 46 Stockholm, Org.nr. 556872-1251, www.structor.se Riskbedömning med avseende på transport av farligt gods på järnväg kv. Fjalar Uppsala Rapportnummer: 1021-103 Datum:

Läs mer

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR. Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 1 (7) Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR. Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 1 (7) Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr 1 (7) Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (7) C.1 BERÄKNING AV INDIVIDRISK För bebyggelse inom planområdet presenteras risken genom att beräkna den platsspecifika individrisken.

Läs mer

RAPPORT. Riskbedömning med avseende på transport av farligt gods på järnväg Kv. Tornet Uppsala

RAPPORT. Riskbedömning med avseende på transport av farligt gods på järnväg Kv. Tornet Uppsala AB, Industrigatan 2A, 112 46 Stockholm, Org.nr. 556872-1251, www.structor.se RAPPORT Riskbedömning med avseende på transport av farligt gods på järnväg Kv. Tornet Uppsala Rapportnummer: 1021-101 Datum:

Läs mer

Kvantitativ riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg Slutgiltig handling

Kvantitativ riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg Slutgiltig handling Kvantitativ riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg 2012-08-13 1 (13) Dokumentinformation Process: Skede Uppdragsgivare: Fysisk planering

Läs mer

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum Dokumenttyp BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum 2013 10 17 Status SLUTRAPPORT Handläggare Rosie Kvål & Erik Hall Midholm Tel: 08 588 188 00 E post: rosie.kval@brandskyddslaget.se

Läs mer

Riskbedömning för detaljplan Häradsvallen 1:133, Mjölby kommun

Riskbedömning för detaljplan Häradsvallen 1:133, Mjölby kommun AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872 1251, www.structor.se RAPPORT Riskbedömning för detaljplan Häradsvallen 1:133, Mjölby kommun Rapportnummer: 1096 101 Datum: 2017-03-24 Beställare: Mjölby

Läs mer

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE UPPDRAGSNUMMER: 3840149000 RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE 1:17 SWECO ENVIRONMENT AB Handläggare: Martin Bjarke Linda Hallberg Uppdragsledare: Erik Mejer Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra)

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 1 (9) PM Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 2016-05-13 Kund Arkitektgruppen GKAK AB Dalsgatan 14, Norrköping Kontaktperson: Lena Josefsson Konsult WSP Brand & Risk

Läs mer

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER

Läs mer

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUNDS KOMMUN Östersunds kommun, Riskutredning Ångbryggeriet UPPDRAGSNUMMER 13002950 RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ HELENA FUREMAN UPPDRAGSLEDARE DAVID RANSTRÖM

Läs mer

Dok.nr /10/01/pm_001 Utfärdare: Helena Norin

Dok.nr /10/01/pm_001 Utfärdare: Helena Norin Påverkan på risknivån på Kongahällatomten om skyddsvall förkortas Inledning I Kungälv planeras en ny stadsdel i direkt anslutning till E6 på den så kallade Kongahälla-tomten. Den nya stadsdelen är tänkt

Läs mer

PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING

PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING Projekt Projektnummer Lokstallet 6, Stockholm 106015 Handläggare Datum Erik Hall Midholm 2013-07-11 Internkontroll Datum Rosie Kvål 2013-07-11 PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING Bakgrund och syfte

Läs mer

PM risk "Dallashuset"

PM risk Dallashuset Uppdragsnamn Kv Lagern, Dallashuset Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Fabege 109963 2017-02-01 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 2017-02-01 LSS/EMM 2017-02-01 PM risk "Dallashuset"

Läs mer

PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL

PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL Uppdragsnr: 1024 6975 1 (7) PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL Kvalitativ riskbedömning WSP Brand & Risk har fått i uppdrag av Kumla kommun att bedöma vad som är erforderliga riskreducerande åtgärder i samband

Läs mer

Riskanalys för ny bebyggelse intill bensinstation och farligt gods-led.

Riskanalys för ny bebyggelse intill bensinstation och farligt gods-led. www.sakerhetspartner.se Riskanalys Riskanalys för ny bebyggelse intill bensinstation och farligt gods-led. Alkoven Huddinge kommun Dokumentstatus: Riskanalys Version nummer: Datum aktuell version: 017-08-08

Läs mer

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen)

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) bilaga till Detaljplan för KLIPPAN 3:8, del av INDUSTRIOMRÅDE I KLIPPAN, vid

Läs mer

PM RISKUTREDNING VÄXJÖ

PM RISKUTREDNING VÄXJÖ -14 UPPDRAG Riskanalys UPPDRAGSNUMMER 11004878-001 UPPDRAGSLEDARE Johan Gustavsson UPPRÄTTAD AV Egzon Haliti DATUM Inledning Syftet med detta PM är att bedöma vilka risker som transporter av farligt gods

Läs mer

BILAGA B1 -SANNOLIKHETSBERÄKNINGAR

BILAGA B1 -SANNOLIKHETSBERÄKNINGAR UPPDRAGSNUMMER 1321526000 RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLANER FÖR INDUSTRI I HOVA, GULLSPÅNGS KOMMUN Sweco Environment AB Mikaela Ljungqvist Martin Bjarke Granskad av Johan Nimmermark Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk och samhällsrisk (riskberäkningar)

BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk och samhällsrisk (riskberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk

Läs mer

KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN

KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN Riskutredning avseende transport av farligt gods KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN PROJEKTNUMMER: 262684 2015-06-26 Uppdrag: 262684, Riskhänsyn detaljplan Gasverket 1, Kristianstad Titel på rapport:

Läs mer

PM RISK - FASTIGHET SANNEGÅRDEN 3.2

PM RISK - FASTIGHET SANNEGÅRDEN 3.2 s.1 PM RISK - FASTIGHET SANNEGÅRDEN 3.2 1. Inledning Detta PM upprättas på uppdrag av SPP Fastigheter AB och redogör för en inledande utredning om huruvida en utveckling av fastigheten Sannegården 3:2

Läs mer

Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman

Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman Del av Fritiden 1 (Fritidsbadet) och del av Östra Förstaden 2:1, Ystad riskbedömning avseende transport och hantering av farligt gods i planområdets närhet

Läs mer

RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER INTILL JÄRNVÄG (SÖDERÅSBANAN) I ÅSTORPS KOMMUN.

RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER INTILL JÄRNVÄG (SÖDERÅSBANAN) I ÅSTORPS KOMMUN. SKYTTAHUS I ÅSTORP AB Riskutredning Skyttahus Åstorp 113:137 UPPDRAGSNUMMER 13001604 RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER INTILL JÄRNVÄG (SÖDERÅSBANAN) I ÅSTORPS KOMMUN. SWECO ENVIRONMENT AB MALMÖ Martin Bjarke

Läs mer

Bilaga riskanalys. Läggs in här. Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26

Bilaga riskanalys. Läggs in här. Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26 Detaljplan för Focken 5 inom Haga, Umeå kommun 20013-10-11 Bilaga riskanalys Läggs in här Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26 Uppdragsnummer: 249616 Uppdragsansvarig:

Läs mer

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN SEGERSBY

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN SEGERSBY UPPDRAGSNUMMER: 1270894000 RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN SEGERSBY 2 SWECO ENVIRONMENT AB Uppdragsledare: Martin Bjarke Handläggare: Marika Karras Granskare: David Winberg Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

RISKUTREDNING FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:64

RISKUTREDNING FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:64 RISKUTREDNING FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:64 RISKUTREDNING UPPDRAGSNUMMER: 285746 2018-08-21 UPPDRAG 285746, Riskutredning detaljplan Björkfors, Hemavan Titel på rapport: Riskutredning Farligt Gods Björkfors

Läs mer

Riskbedömning transporter farligt gods

Riskbedömning transporter farligt gods PM Riskbedömning transporter farligt gods Detaljplan för Moviken 3:1 m.fl., Mariestads kommun Sektor samhällsbyggnad Planenheten 2018-11-06 Datum: 2018-11-06 Dnr: KS 2017/00375 Sida: 2 (10) Bakgrund Kommunstyrelsens

Läs mer

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 Uppdrag: 230078, Västra Svarte, Ystad Titel på rapport: PM Riskanalys - Västra Svarte, Ystad Status: PM Datum: 2012-09-18 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Riskutredning för planområde

Riskutredning för planområde Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118 27 Stockholm Org nr 556630-7657 0 av 13 Kungsängens Kyrkby 2:164, Upplands-Bro Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118

Läs mer

RISKBEDÖMNING. Detaljplan för del av Sätra 2:1, Mälaräng i Stockholms stad. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

RISKBEDÖMNING. Detaljplan för del av Sätra 2:1, Mälaräng i Stockholms stad. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr RISKBEDÖMNING Detaljplan för del av Sätra 2:1, Mälaräng i Stockholms stad Beställare: Beställarens namn: Konsultbolag: Exploateringskontoret, Stockholms stad Lena Hall Structor Riskbyrån AB Uppdragsnamn:

Läs mer

PM Risker med transport av farligt gods Kongahälla Östra, Kungälvs kommun

PM Risker med transport av farligt gods Kongahälla Östra, Kungälvs kommun PM Risker med transport av farligt gods Beställare: Kungälvs kommun 442 81 Kungälv Beställarens representant: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar Håkansson

Läs mer

Kv. Sjukhuset 9 & 10, Mörbylund RISKHÄNSYN AVSEENDE TRANSPORT AV FARLIGT GODS PÅ E18

Kv. Sjukhuset 9 & 10, Mörbylund RISKHÄNSYN AVSEENDE TRANSPORT AV FARLIGT GODS PÅ E18 Kv. Sjukhuset 9 & 10, Mörbylund RISKHÄNSYN AVSEENDE TRANSPORT AV FARLIGT GODS PÅ E18 GRANSKNINGSHANDLING 2014-03-28 Uppdrag: 245430, Mörbylund Riskbedömning DP Titel på rapport: Riskhänsyn avseende transport

Läs mer

RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C

RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C RAPPORT RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C RAPPORT Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Mål och Syfte... 4 1.2 Omfattning och Avgränsning... 4 1.3 Metod... 4 1.4 Underlag... 4 1.5 Principer för riskvärdering...

Läs mer

Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr

Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Karlstad Kommun Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Slutrapport Malmö 2018-06-14 Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Datum 2018-06-14 Uppdragsnummer 1320035129 Utgåva/Status Slutrapport Olle

Läs mer

Riskbedömning transporter farligt gods

Riskbedömning transporter farligt gods PM Riskbedömning transporter farligt gods Detaljplan för Moviken 3:1 m.fl., Mariestads kommun Sektor samhällsbyggnad Planenheten reviderad 2019-05-07 Datum: 2019-05-07 Dnr: KS 2017/00375 Sida: 2 (10) Bakgrund

Läs mer

Riskpåverkan från transporter med farligt gods förbi Brunna i Botkyrka kommun - underlag till fortsatt utformning

Riskpåverkan från transporter med farligt gods förbi Brunna i Botkyrka kommun - underlag till fortsatt utformning AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251, www.structor.se RAPPORT Riskpåverkan från transporter med farligt gods förbi Brunna i Botkyrka kommun - underlag till fortsatt utformning Rapportnummer:

Läs mer

RAPPORT. Slutgiltig handling. Rapportnummer: Datum: Väderholmen Fastighets AB samt Upplands-Bro kommun

RAPPORT. Slutgiltig handling. Rapportnummer: Datum: Väderholmen Fastighets AB samt Upplands-Bro kommun AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251, www.structor.se RAPPORT Riskbedömning tillhörande detaljplaneförslag för Klövberga (del av Bro Önsta 2:10 samt del av Klöv och Lilla Ullevi 1:5),

Läs mer

Hur arbetar konsulten?

Hur arbetar konsulten? Hur arbetar konsulten? En konsults erfarenheter från arbete med riskhantering ur ett samhällsplaneringsperspektiv Fredrik Nystedt Upplägg Varför visa riskhänsyn? Viktiga begrepp Konsultens roll Metoder

Läs mer

TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS. Komplettering Hus B

TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS. Komplettering Hus B TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS Komplettering Hus B 2011-02-09 Peter Nilsson peter.nilsson@briab.se 08-410 102 59 Briab - Brand & Riskingenjörerna AB Rosenlundsgatan

Läs mer

BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER

BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER BILAGA A SIDA 1 (6) BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER I bilaga A görs en övergripande beskrivning av möjliga konsekvenser för människa, miljö samt samhällsviktiga funktioner i händelse av olycka med olika

Läs mer

Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun

Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun Briab Brand & Riskingenjörerna AB United Spaces STUDIO, Nordenskiöldsgatan 24 211 19 Malmö Org nr 556630-7657 1 av 6 Svalövs kommun Samhällsbyggnadsnämnden Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun Utlåtande gällande

Läs mer

PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT

PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT 2018-04-06 UPPDRAG 281561, Miljökonsekvensbeskrivning för planprogram Hamnstaden Ystad Titel på rapport: PM Risk, del 1 Ystad Hamnstaden Status: Förhandskopia

Läs mer

RISKBEDÖMNING. Detaljplan för del av Tegelbruket 1, Fittja i Botkyrka kommun. Samrådshandling,

RISKBEDÖMNING. Detaljplan för del av Tegelbruket 1, Fittja i Botkyrka kommun. Samrådshandling, RISKBEDÖMNING Detaljplan för del av Tegelbruket 1, Fittja i Botkyrka kommun Samrådshandling, 2018-09-10 Beställare: Stendörren Beställarens namn: Fredrik Brodin Konsultbolag: Structor Riskbyrån AB Uppdragsnamn:

Läs mer

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av UTLÅTANDE 2012-11-21 barbro.malmlof@jarfalla.se Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av Viksjö 3:11 m fl, Järfälla kommun Bakgrund

Läs mer

Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen Pia Ekström (7) Dnr SMN-1150/2012. Stadsbyggnads- och miljönämnden

Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen Pia Ekström (7) Dnr SMN-1150/2012. Stadsbyggnads- och miljönämnden 2012-09-18 1 (7) Stadsbyggnads- och miljönämnden Remiss - Länsstyrelsen i Stockholms läns rekommendation om riskhänsyn vid planläggning av bebyggelse - människors säkerhet intill vägar och järnvägar med

Läs mer

Riskutredning Alvarsberg 5 & 8, Oskarshamn

Riskutredning Alvarsberg 5 & 8, Oskarshamn Riskutredning Alvarsberg 5 & 8, Oskarshamn UPPDRAGSNUMMER 3840087100 KVALITATIV RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORT AV FARLIGT GODS PÅ VÄG OCH JÄRNVÄG SWECO ENVIRONMENT AB MARTIN BJARKE MARIKA KARRAS Sweco

Läs mer

Storumans kommun. Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman

Storumans kommun. Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman Storumans kommun Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman 2016-10-24 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Omfattning och avgränsning...

Läs mer

RAPPORT. Riskutredning för detaljplan UPPDRAGSNUMMER KÅRSTA-RICKEBY (8) Sweco En v iro n men t AB

RAPPORT. Riskutredning för detaljplan UPPDRAGSNUMMER KÅRSTA-RICKEBY (8) Sweco En v iro n men t AB 2013-06-14 RAPPORT KÅRSTA-RICKEBY 2017-09-28 Riskutredning för detaljplan UPPDRAGSNUMMER 1157874000 Linda Hallberg Martin Bjarke Handläggare Kvalitetsgranskare 1 (8) Sweco En v iro n men t AB Sammanfattning

Läs mer

RAPPORT. Riskbedömning för detaljplan Gamla stan 2:26, Falköpings kommun. Rapportnummer: Datum: Rev:

RAPPORT. Riskbedömning för detaljplan Gamla stan 2:26, Falköpings kommun. Rapportnummer: Datum: Rev: RAPPORT Riskbedömning för detaljplan Gamla stan 2:26, s kommun AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872 1251, www.structor.se Rapportnummer: 1002 108 Datum: Rev: 2017-04-10 Beställare: Vår uppdragsansvarige:

Läs mer

1 Inledning. Stationshusets ändamål var under samrådsskedet angivet till centrum, men har senare ändrats till handel.

1 Inledning. Stationshusets ändamål var under samrådsskedet angivet till centrum, men har senare ändrats till handel. PM TITEL PM Riskbedömning Sandared 1:613, 1:614 DATUM 24 maj 2013 PROJEKTNUMMER A041530 / 164892 VERSION 1.0 UTARBETAD Göran Davidsson GRANSKAD Magnus Karlsson GODKÄND Gert Swenson ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan

Läs mer

RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C

RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C RAPPORT RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C RAPPORT Uppdrag 267292, Riskanalys farligt gods på järnväg för detaljplan med P-hus, Umeå Titel på rapport: Riskutredning Parkeringshus Umeå C Status: Datum:

Läs mer

PM Risk - Elevhem Karlberg

PM Risk - Elevhem Karlberg Uppdragsnamn Karlberg, elevhem Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum CF Møller 109416 2016-07-19 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 160719 PWt 160715 PM Risk - Elevhem Karlberg Bakgrund

Läs mer

BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR

BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR BILAGA C SIDA 1 (5) BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR De riskmått som används i denna riskbedömning är individrisk och samhällsrisk. Indata till beräkningar är bl.a. avståndet inom vilka personer antas omkomma,

Läs mer

Riskanalys för ny bebyggelse av bostadshus intill bensinstation och farligt gods-led.

Riskanalys för ny bebyggelse av bostadshus intill bensinstation och farligt gods-led. www.sakerhetspartner.se Riskanalys Riskanalys för ny bebyggelse av bostadshus intill bensinstation och farligt gods-led. Norra och södra låset. Huddinge kommun Dokument: Riskanalys Version nummer: Datum

Läs mer

PM - Svar på samrådsyttrande om riskutredning i kvarteret Tändstickan.

PM - Svar på samrådsyttrande om riskutredning i kvarteret Tändstickan. PM - Svar på samrådsyttrande om riskutredning i kvarteret Tändstickan. Uppdragsledare och ansvarig handläggare Anders Egilsson 010-505 73 82 anders.egilsson@afconsult.com Internkontroll Anders Norén 010-505

Läs mer

RISKUTREDNING DP DEL AV VELLINGE 68:14 M FL, VELLINGE

RISKUTREDNING DP DEL AV VELLINGE 68:14 M FL, VELLINGE RAPPORT RISKUTREDNING DP DEL AV VELLINGE 68:14 M FL, VELLINGE GRANSKNINGSKOPIA 2019-04-25 UPPDRAG 281903, Vellinge dp Agneshill och koppling väg 100 Titel på rapport: Riskutredning DP del av Vellinge 68:14

Läs mer

Riskutredning farligt gods RISKHÄNSYN, KVARNBÄCK SAMT MAGLEHILL, HÖÖRS KOMMUN

Riskutredning farligt gods RISKHÄNSYN, KVARNBÄCK SAMT MAGLEHILL, HÖÖRS KOMMUN Riskutredning farligt gods RISKHÄNSYN, KVARNBÄCK SAMT MAGLEHILL, HÖÖRS KOMMUN RAPPORT 2019-01-10 UPPDRAG 286665, Höör Maglehill mfl Trafk- och bullerutredning Titel på rapport: Status: Riskutredning farligt

Läs mer

RISKUTREDNING REVISORN 8, KRISTIANSTAD

RISKUTREDNING REVISORN 8, KRISTIANSTAD RAPPORT RISKUTREDNING REVISORN 8, KRISTIANSTAD GRANSKNINGSKOPIA 2019-04-25 UPPDRAG 287590, Revisorn 8 Titel på rapport: Riskutredning Revisorn 8, Kristianstad Status: Datum: 2019-04-25 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

Riskanalys för ny bebyggelse av förskola intill järnväg

Riskanalys för ny bebyggelse av förskola intill järnväg www.sakerhetspartner.se Riskanalys Riskanalys för ny bebyggelse av förskola intill järnväg Östertälje 1:15 Södertälje kommun Dokumentstatus: Riskanalys Version nummer: Datum aktuell version: Datum föregående

Läs mer

R I SKB E DÖM NI N G

R I SKB E DÖM NI N G R I SKB E DÖM NI N G D etaljplan för del av Sätra 2:1, Mälaräng i Stockholms stad Beställare: Beställarens namn: Konsultbolag: Exploateringskontoret, Stockholms stad Sara Andersson Structor Riskbyrån AB

Läs mer

RISKUTREDNING BETONGBLANDAREN 14 OCH FULLBLODET 9, MARIEHÄLL

RISKUTREDNING BETONGBLANDAREN 14 OCH FULLBLODET 9, MARIEHÄLL RAPPORT RISKUTREDNING BETONGBLANDAREN 14 OCH FULLBLODET 9, MARIEHÄLL 2015-11-06 Uppdrag 265941, Riskhänsyn, Betongblandaren, Mariehäll Titel på rapport: Riskutredning Betongblandaren 14 och Fullblodet

Läs mer

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1340010000 EN KVALITATIV RISKBEDÖMNING MED AVSEEENDE PÅ TRANSPORTER AV FARLIGT GODS INFÖR PLANERAD ETABLERING AV BOSTÄDER I STORA BRÅTA, LERUMS KOMMUN Sweco Environment

Läs mer

Fördjupad riskbedömning för bensinstation/farligt gods Brottkärr Närcentrum

Fördjupad riskbedömning för bensinstation/farligt gods Brottkärr Närcentrum Uppdragsnr: 10153637 1 (6) Fördjupad riskbedömning för bensinstation/farligt gods Brottkärr Närcentrum Bakgrund WSP Brand & Risk har tidigare gjort en kvalitativ riskbedömning (1) i samband med förstudie

Läs mer

Uppdragsnamn Sicklaön 362:2, Enspännarvägen Uppdragsnummer

Uppdragsnamn Sicklaön 362:2, Enspännarvägen Uppdragsnummer Uppdragsnamn Sicklaön 362:2, Enspännarvägen Uppdragsnummer 108790 Handläggare Rosie Kvål Internkontroll Pierre Wahlqvist, 20160324 Uppdragsgivare JM AB, Lars Borgman Datum 2017-01-30 Utlåtande risk Bakgrund

Läs mer

Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2

Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2 Datum 2014-03-25 Internt granskad av: Stefan Nilsson David Winberg Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2 1. Bakgrund En ny detaljplan håller på att arbetas fram för området Barkabystaden 2 i Järfälla kommun.

Läs mer

Kronetorp 1:1, Burlöv riskbedömning avseende transport av farligt gods på väg E22 och väg E6/E20

Kronetorp 1:1, Burlöv riskbedömning avseende transport av farligt gods på väg E22 och väg E6/E20 Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-05-08 Erik Hedman Kronetorp 1:1, Burlöv riskbedömning avseende transport av farligt gods på väg E22 och väg E6/E20 Detta dokument utgör en enkel riskbedömning för Kronetorp

Läs mer

Förbigångsspår Stenkullen

Förbigångsspår Stenkullen JÄRNVÄGSPLAN Västra stambanan, Göteborg - Skövde Punktinsatser för effektivare tågtrafik Förbigångsspår Stenkullen Lerums kommun, Västra Götalands län Risk och säkerhet 2012-07-13 Objekt:TRV 2012/1996,

Läs mer

RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING

RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING 2015-04-23 RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING DEL AV LASYREN 1, SÖDERTÄLJE VERSION 2 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala:

Läs mer

PM Risk seniorboende Olovslund, Bromma

PM Risk seniorboende Olovslund, Bromma Uppdragsnamn Olovslund s station, del av Åkeshov 1:1 Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Bonum/Riksbyggen 109558 2016-10 - 14 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 161014 LSS 161014 PM

Läs mer

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel: Upprättad 2017-09-15 (rev. 2018-05-17), Riskanalys med avseende på transporter av farligt gods och närliggande industriverksamhet Preliminär handling Uppdragsnummer 17177 Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Läs mer

RISKUTREDNING FARLIGT GODS HÖRBY 1:57 OCH 1:68, SÖLVESBORG

RISKUTREDNING FARLIGT GODS HÖRBY 1:57 OCH 1:68, SÖLVESBORG RAPPORT RISKUTREDNING FARLIGT GODS HÖRBY 1:57 OCH 1:68, SÖLVESBORG GRANSKNINGSKOPIA 2019-02-20 UPPDRAG 289397, Detaljplan för Hörby 1:57 och 1:68 Titel på rapport: Riskutredning farligt gods Hörby 1:57

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på järnväg och väg Sundsvik 10:10, Sunne

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods på järnväg och väg Sundsvik 10:10, Sunne Detaljerad riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods på järnväg och väg Sundsvik 10:10, Sunne 2014-11-07 Uppdragsgivare Sunne kommun WSP kontaktperson Fredrik Larsson WSP Sverige AB Box 13033

Läs mer

RAPPORT. Detaljerad riskbedömning för detaljplaner Ranten 1:8 och Tåstorp 7:7, Falköping 2013-02-28. Emelie Karlsson & Wilhelm Sunesson

RAPPORT. Detaljerad riskbedömning för detaljplaner Ranten 1:8 och Tåstorp 7:7, Falköping 2013-02-28. Emelie Karlsson & Wilhelm Sunesson RAPPORT er 2013-02-28 Upprättad av: Granskad av: Godkänd av: Emelie Karlsson & Wilhelm Sunesson Katarina Herrström Henrik Selin RAPPORT Kund Falköpings kommun Stadsbyggnadsavdelningen 521 81 Falköping

Läs mer

för skolverksamhet. Mellan Glömstavägen och planområdet finns en höjdrygg som är cirka 25 meter hög.

för skolverksamhet. Mellan Glömstavägen och planområdet finns en höjdrygg som är cirka 25 meter hög. KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING DATUM REFERENS 24 augusti 20155 SBU 2015-001492 SIDA 1 (8) HANDLÄGGARE Susanna Udd 08 535 364 28 susanna.udd@huddinge.se RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING Rosenhill 1:12 m fl.,

Läs mer

ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING

ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING Projekt Projektnummer Kv Vitsippan 104694 Handläggare Datum Rosie Kvål 2011-05-20 Internkontroll Datum Erik Midholm 2011-05-18 ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING Inledning Inom kv Vitsippan i Borås kommun planeras

Läs mer

Uppdragsgivare. WSP kontaktperson. Dokumenthistorik och kvalitetskontroll LKAB

Uppdragsgivare. WSP kontaktperson. Dokumenthistorik och kvalitetskontroll LKAB Riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods på väg och verksamhet vid bensinstation Kv. Hasseln 10, 11, 12 samt del av Hasseln 9, 2016-11-02 Uppdragsgivare LKAB WSP kontaktperson Marcus Sundberg

Läs mer

RISKBEDÖMNING. Detaljplan för del av Tegelbruket 1, Fittja i Botkyrka kommun. Granskningshandling,

RISKBEDÖMNING. Detaljplan för del av Tegelbruket 1, Fittja i Botkyrka kommun. Granskningshandling, RISKBEDÖMNING Detaljplan för del av Tegelbruket 1, Fittja i Botkyrka kommun Granskningshandling, 2019-03-08 Beställare: Stendörren Beställarens namn: Fredrik Brodin Konsultbolag: Structor Riskbyrån AB

Läs mer

RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE

RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE 2016-01-07 RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE NORRBACKA 1:32-1:36, SIGTUNA VERSION 3 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala: Dragarbrunnsgatan

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Henrik Georgsson UPPRÄTTAD AV

UPPDRAGSLEDARE. Henrik Georgsson UPPRÄTTAD AV UPPDRAG Lövstavägen Riskanalys III UPPDRAGSLEDARE Henrik Georgsson DATUM 2012-10-24, rev 2014-07-07 UPPDRAGSNUMMER 2125487000, 4028483000 UPPRÄTTAD AV Joel Andersson, Markus Glenting Inledning Sweco Brand-

Läs mer

Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum. AB Familjebostäder Handläggare Egenkontroll Internkontroll. Rosie Kvål RKL LSS

Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum. AB Familjebostäder Handläggare Egenkontroll Internkontroll. Rosie Kvål RKL LSS Uppdragsnamn Lådkameran Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum AB Familjebostäder 109589 2016-10-13 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 161013 LSS 161013 PM Risk - Lådkameran Bakgrund och

Läs mer

Kv. Bonden 1 i Trångsund, Huddinge kommun

Kv. Bonden 1 i Trångsund, Huddinge kommun Kv. Bonden 1 i Trångsund, Huddinge kommun Riskanalys avseende närheten till Nynäsbanan Underlag till detaljplan Maj 2013 Stockholm Karlstad Falun Gävle Örebro Brandskyddslaget AB Box 9196 Långholmsgatan

Läs mer

UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE

UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE UPPLANDS VÄSBY KOMMUN UPPDRAGSNUMMER UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE VERSION 1.2 SWECO SOFIA PERSSON JOHAN NIMMERMARK 1 (8) 2013-06-14 S w e co E n

Läs mer

Omberäkning Riskanalys Ytterby centrum

Omberäkning Riskanalys Ytterby centrum Datum 2014-02-24 PM Omberäkning Riskanalys Ytterby centrum Magasinet 1-2 Äldreboende Kungälvs kommun EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87

Läs mer

Riskhantering i detaljplaneprocessen. Riskpolicy för markanvändning intill transportleder för farligt gods

Riskhantering i detaljplaneprocessen. Riskpolicy för markanvändning intill transportleder för farligt gods Riskhantering i detaljplaneprocessen Riskpolicy för markanvändning intill transportleder för farligt gods Inledning Riskhantering i samhällsplaneringen har fått en framträdande roll då behovet av att

Läs mer