Kritiskt textarbete att läsa, samtala och skriva (om) världen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kritiskt textarbete att läsa, samtala och skriva (om) världen"

Transkript

1 Kritiskt textarbete att läsa, samtala och skriva (om) världen Modulen är reviderad och den nya versionen publicerades den 15 december Elever möter idag en uppsjö av texter i olika medier och med olika syften. Modulen syftar till att genom kritiskt textarbete bidra till att elever förstår sig själva och den värld de lever i. Ett annat syfte är att de ska få en röst i världen för att kunna påverka och förändra. En utgångspunkt är att texter representerar olika sätt att se på världen. Det blir därför viktigt att fundera över val av texter i undervisningen, både ur aspekten vad elever kan göra med texter och vad texterna kan göra med dem och deras liv. Modulen handlar om undervisning och lärande kring de normer och värden som uttrycks i läroplanen. Den behandlar också språkets lärkraft och undervisningens stödstrukturer. En bärande tanke är att kritiskt textarbete hjälper elever att utveckla förståelse för tillvarons alla frågor med hjälp av språket, att utveckla skriftspråklighet och att bli muntligt starka. Målgrupp: Lärare i årskurs 1-6 och förskollärare och lärare i förskoleklass Modulen är framtagen av Malmö högskola Vetenskaplig ledare: Karin Jönsson Modulen består av följande delar: 1. Ett kritiskt språk- och kunskapsperspektiv 2. Kritiskt textarbete att läsa och välja texter 3. Kritiskt textarbete med flerspråkiga elever 4. Att lära om ett innehåll och hantera det språkligt 5. Texternas röster och elevernas röster 6. Kritiskt tänkande, makt och genus 7. Ord och ordval i kritiskt textarbete 8. Klassrummet som en plats för möten, tillhörighet och skapande Revision: 3 Datum:

2 Del 7. Ord och ordval i kritiskt textarbete I denna del beskrivs och behandlas lärares och förskollärares viktiga uppgift att undervisa om hur olika språkliga val påverkar hur en text uppfattas och skapar mening. Det gäller i synnerhet vilka ord vi väljer. Med kunskap om språkets mångsidiga uttryckskapacitet är det möjligt för lärare, förskollärare och elever att få förståelse för hur normer, värderingar och nyanser synliggörs i ordval. I moment C kan utgångspunkten vara att låta eleverna beskriva sig själva utifrån flera perspektiv och att tillsammans diskutera hur en skribent väljer ord för att skapa nyanser och föra fram ett innehåll. Revision: 3 Datum:

3 Del 7: Moment A individuell förberedelse Ta del av materialet. För gärna anteckningar som underlag för diskussionen i moment B. Läs Läs artikeln Ord och ordval i kritiskt textarbete som handlar om hur lärare och elever kan undersöka ord och ordval i olika texter. Se film Se filmen Att skifta perspektiv. I filmen får vi se en mellanstadieklass som läser sagan om Snövit och undersöker hur karaktärernas känslor och tankar kan uttryckas på olika sätt. Material Revision: 3 Datum:

4 Material Ord och ordval i kritiskt textarbete B. Lundgren, K. Bergöö Att skifta perspektiv null Filformatet kan inte skrivas ut Revision: 3 Datum:

5 Språk-, läs- och skrivutveckling Förskoleklass och Grundskola åk 1-6 Modul: Kritiskt textarbete att läsa, samtala och skriva (om) världen Del 7: Ord och ordval i kritiskt textarbete Ord och ordval i kritiskt textarbete Berit Lundgren, Umeå universitet & Kerstin Bergöö, Högskolan Kristianstad Varför kan man säga kanongott men inte smällgott? och Varför sa hen att glass är snuskigt gott, när snuskigt är något vi inte vill äta medan gott visar på något vi gillar? Det är två exempel på frågor som handlar om vårt sätt att använda språket. Ambitionen med denna artikel är att diskutera hur elever genom att bland annat se närmare på texters språk kan förstå att de själva kan skapa nyanser med orden när de talar och skriver. Kritiskt perspektiv i Lgr 11 Skolan har enligt de inledande delarna av Lgr 11 i uppdrag att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ. Vidare ska skolan ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt. Språkbruk varierar i olika kontexter vilket eleverna behöver få möjlighet att upptäcka så att de kan variera och utveckla sitt språkbruk utifrån olika situationer men även för att kunna förstå hur de med sina val av ord och begrepp kan påverka och påverkas av andra i sin omgivning. Det kan ske med återkommande frågor av nedanstående karaktär frågor som får varieras och konkretiseras alltefter elevernas ålder: Vem har skrivit texten? Varför har den skrivits? Vem är texten skriven till? I vilket sammanhang är den tänkt att läsas? Vilket språkbruk används? Att upptäcka vilka ord som används och hur kan ge eleverna möjlighet att förstå hur ord exempelvis används för att skapa känslor. När Astrid Lindgren använder ord som Allra käraste Syster kan eleverna få inventera vilka ord de själva hört användas för att beskriva tillgivenhet eller motsatsen. När läroboken i NO beskriver örats eller ögats funktioner som något som vi alla har, kan eleverna få fundera över vilka som inte är inkluderade i detta vi. Det viktiga är att de på sikt får tillgång till ett rikt språk och kan välja vilka ord, vilken vokabulär som är lämplig för att uppnå syftet med de egna texterna, med det de själva vill säga. Att vara kritiskt medveten innebär att elever kan variera sig i muntlig och skriftlig kommunikation samt förstå de värderingsskillnader som varaiationen kan skapa. Det är sammanfattningsvis elevernas förmåga att kunna tolka, jämföra och utvärdera ord, begrepp och texters struktur som i detta sammanhang behöver utvecklas genom lärarens undervisning. 1 (12)

6 Att leka med ord Ett sätt att starta arbetet med att tolka, jämföra och utvärdera ord, begrepp och texters struktur kan vara med hjälp av leken. Carina Fast, lågstadielärare och forskare, berättar om sitt arbete med lågstadieelever bland annat följande: Boken Would you rather (Burningham, 1978) används flitigt i förskola och skola, i såväl Australien som England. Barn ställs inför en rad absurditeter som de ska ta ställning till. Vad vill du helst: Dricka en snigeldrink, äta mosade maskar eller äta spindelgryta? Vill du helst ramla i en gryta med sylt, få en hink med vatten hälld över dig eller bli dragen i lera av en hund? Med hjälp av bilderna kan boken lätt användas även med svenska barn. Den får barnen att skratta, grimasera, tänka och diskutera. Att leka med språket är ett sätt att våga kasta loss och inte vara så högtidlig. Det kan också motverka att all energi går åt till att avkoda orden, vilket ofta är fallet för äldre elever med läs- och skrivsvårigheter. [...] Texter som utmanar och väcker känslor är en väg till läsande och skrivande. Jag har många gånger varit med om att Hellsings lärare, som uppträder i ABC (1961), väcker diskussioner bland barn. De blir upprörda. Vad fubbigt! Så får man inte göra! Gabriel Gräslök skriver så gräsligt brevet han skrivit är inte läsligt: Åh vilket brev, sa fröken, och rev brevet som Gabriel Gräslök skrev! Då kan det vara skönt att höra om Pippi som vågar skoja med sin fröken. Pluttifikation är en lek med ord som manar till efterföljd. Och att Pippi inte förstår vad det är som kommer först i igelkott, hur mycket fröken än drar ut på i:et, iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiigelkott tycker barnen är skojigt. De vet ju precis vad det är för bokstav. Att Pippi tror att det är ett streck med lite fluglort ovanför fick en pojke i en av mina klasser att skratta så han ramlade av stolen. (Fast, 2009/2016) Forskning om critical literacy Paulo Freire (1970), som ägnade en stor del av sitt liv åt att lära vuxna människor att läsa, poängterade att läsning och skrivande är mer än att bara lära sig färdigheter läsning och skrivande måste vara meningsfullt. Det är lättare att lära sig läsa ord som förekommer i de lärandes vardagliga sammanhang, som de känner igen utifrån dess betydelse och som är betydelsefulla för dem. Ord som skapar mening är inte desamma för alla elever utan är 2 (12)

7 specifika för varje enskild individ, menar Freire. Det ordförråd som en individ utvecklar, när hon erövrar skriftspråket, i en växelverkan mellan tal och skrift, är på sikt det redskap hon kan använda för att påverka sitt eget liv och det samhälle hon lever i. Freires meningsskapande undervisning av vuxna har anammats av forskare som Hilary Janks som studerar skolelevers ord och begreppsutveckling. Hon arbetar också med lärare så att de kan utveckla ett kritiskt förhållningssätt i sin undervisning. Flera forskare har följt i Freires spår. Critical literacy handlar, menar de, om att förse alla elever med ett ordförråd, en vokabulär som medför att de kan uttrycka sig och påverka samhället för sina egna mål och ambitioner utifrån såväl sociala som kulturella aspekter (Ladson Billings, 2009; Edelsky, 2006). Enligt Janks handlar critical literacy om ett förhållningssätt till undervisning där språk och literacy betraktas som sociala praktiker i vilka lärare och elever samverkar för att utveckla lärandet (Janks, 2010). Janks betonar även att ord och begreppsanvändning i skolans texter behöver bearbetas, dekonstrueras och tolkas för att leda till förståelse och meningsfullt lärande. Ytterligare ett exempel: Ewa Bergh Nestlogh beskriver ett arbete i årskurs 2 som syftar till att ge eleverna möjlighet att använda och utveckla både muntligt och skriftligt språk. Varje dag samlas elever och lärare på en matta. Läraren berättar om saker som hon vet engagerar eleverna, det kan vara nya berättelser men också återberättande av naturvetenskapliga experiment eller utflykter i närsamhället, och så samtalar man kring det. Berättelser och samtal får sedan bli utgångspunkt för elevernas skrivande och läraren ger eleverna olika typer av stöd för skrivandet. Läraren berättar om ett sådant tillfälle: [...] på white-boarden hade jag satt upp en genretavla för återberättande text. På den fanns olika ord som hjälpte eleverna att hitta ord som de kunde använda i början av meningarna ( först, därefter, sedan, till slut ). De var mycket duktiga på att hitta på bra meningar och de tyckte det var roligt. (Bergh Nestlog 2017, s ) Tre aspekter är viktiga att förhålla sig till för att eleverna ska utveckla en kritisk textkompetens. Den första aspekten lyfter fram att undervisningen, det kritiska textarbetet, behöver låta eleverna undersöka, dekonstruera, olika texter för att upptäcka och reda ut vilka ord och bilder som används för att påverka läsaren så att eleverna därmed får tillgång till verktyg för att undersöka ett varierat utbud av texter. Det kan vara samtal om ordval i datorspel och serietidningar, bilder i filmer och reklam samt ord i skönlitteratur, läromedel och facklitteratur. Den andra viktiga aspekten i ett kritiskt textarbete är att utveckla elevernas förmåga och kunskap att själva använda ett varierat ordförråd i olika sammanhang, att kunna rekonstruera. Den tredje viktiga aspekten är att eleverna behöver förstå hur val av ord har med makt att göra; att man kan påverka genom sitt sätt att använda språk. Eleverna behöver alltså få analysera texters maktstrukturer, i sina egna texter och i andras. För att eleverna ska kunna utveckla denna kunskap krävs undervisning där eleverna får tillgång till olika texter och även kunskap om hur texterna används. Att förstå en rik variation av texttyper är avgörande för deras förmåga att utveckla en kritisk 3 (12)

8 literacykompetens (Janks, 2010; Woodcock, 2009). Det är därmed skolans uppgift att samtala om språk på en nivå som eleverna förstår, har användning av och som utvecklar deras språkliga kompetens (Skolverket, 2011). Att undersöka texter I en förlängning innebär ett kritiskt förhållningssätt i undervisningen i alla ämnen att elevers språk- och literacy-kompetens hjälper dem att förstå det samhälle som de lever i (Dewey, 1999). Det innebär att kunna dekonstruera, att studera hur ord används i texter och att kunna skriva om en text, att rekonstruera eller omformulera en text. Det innebär också att förstå hur dominanta språkliga uttryck medverkar till att påverka, det vill säga föra värderingar och normer, vidare samt att kunna använda denna förståelse för att själv kunna påverka (Comber, 2001; Morrow & Torres, 2002; Janks, 2010). Dekonstruktion för att förstå Viktigt i sammanhanget är att mängden språk i det svenska samhället har ökat, vilket för eleverna innebär möten med nya sätt att använda ord för att producera text. Det är därför av vikt att lyfta fram den mångskiftande ord- och begreppsanvändning som eleverna rör sig i under sin vakna tid (Purcell-Gates, 2007, s. 14; Dalton & Proctor 2008, s ). Såväl enstaka ord som hela texter är ofta invävda i elevernas vardagliga liv. Vilken kritisk medvetenhet som finns bland eleverna för att förstå hur de används för att påverka dem kan variera. Text på elevernas vardagskläder är exempelvis allmänt förekommande och dessa bärs med in i klassrummen där de kan beundras, kommenteras och värderas av eleverna. Vad som illustreras på kläderna vet eleverna för det mesta men kanske inte riktigt vad de representerar och inte heller förstår de alltid de ord som förstärker illustrationen. Det finns därför anledning att arbeta med sådana vardagliga texter. 4 (12)

9 En annan uppgift för klassen kan vara att undersöka vilka illustrationer som förekommer på matförpackningar, i leksaksannonser, i dataspel och på websidor samt vilka uttryck och ord som är förknippade med illustrationerna. Bilder och andra texter och företeelser som finns i samhället runt eleverna behöver dekonstrueras för att de ska förstå deras budskap. En uppgift för att uppnå förståelse för det omgivande samhället är att låta eleverna fotografera sin omgivning. Exempelvis kan de fotografera byggnader med deras speciella design såsom balkonger, verandor, fönster, tak och pelare men även affärsnamn och skyltar för att förstå hur närsamhället är uppbyggt och få ord på olika företeelser. De kan i anslutning till detta intervjua personer i de fotograferade affärerna, på byggnadskontor, etcetera om det de dokumenterat och på så sätt få möjlighet att fördjupa sina kunskaper om närsamhället samtidigt som de utvecklar sitt ordförråd. Arbetet kan få ytterligare kraft om eleverna samtidigt får skriva om företeelserna i olika genrer, skapa bilder eller filmer och även genomföra muntliga presentationer. I begreppet literacy ingår dels kognitiva färdigheter i och om text, dels sociala attityder till och kunskaper om ett varierat utbud av textuella och symboliska tecken (Christie & Derewianka, 2008). Att skolans skriftspråksundervisning måste ha sin utgångspunkt i elevernas erfarenheter och språk står i kontrast till en tolkning av literacy som färdighetsträning, där separata färdigheter som att besvara ordförståelsefrågor korrekt efter läsning dominerar (Westlund, 2013). Den här typen av ordinlärning betraktas av Freire och Macedo (1987) som banking. Begreppet banking kan närmast översättas med oreflekterat inlärande. Ett exempel på detta är att lära sig ord från listor utan att de enskilda orden förankras i en kontext. Ett undervisningsinslag som Veckans ord kan bestå av ord som läraren eller ett läromedel valt ut, det vill säga ha karaktären av ren färdighetsträning, banking. I en mer kritisk undervisning kan det handla om ord som eleverna själva valt ut som särskilt betydelsfulla för dem i den gångna veckans arbete, ord som alltså väljs utifrån ett känt sammanhang. Språk och ord i muntlig eller skriftlig kommunikation är aldrig neutrala. Språkanvändaren gör hela tiden val för att finna lämpliga ord som passar i ett specifikt sammanhang. Användning av ord sker utifrån skribentens egna perspektiv, förståelse och erfarenheter i samhället. Det handlar om att lära sig läsa en text för att kunna förstå meningen och ordvalen, vilket mer handlar om att dekonstruera en text i sin helhet men även på ordnivå. För lärare handlar kritiskt textarbete om att dels vara medveten om språkets olika uttryckssätt, dels att vara medveten om vilka elever som finns i klassen och de erfarenheter och kunskaper som de har om och av språkanvändning. Det handlar även om att den kritiskt språkliga reflektionen av innehållet i undervisnings- och lärandesituationen behöver synliggöras och tas med i undervisningsplaneringen (Lundgren 2017). Dekonstruktion av texter innehåller ofta samtal (Palinscar & Brown, 1984; Gibbons, 2013). När man samtalar med någon görs ofta antaganden, om den person som man interagerar med, utifrån tidigare kunskaper och förväntningar. Ibland händer det, när man rör sig utanför den egna komfortabla kontexten, att man överraskas av att den man pratar med 5 (12)

10 använder andra ord för en och samma företeelse. Inte sällan innebär det att orden representerar andra värderingar än ens egna men orden kan även uttrycka olika stilnivåer som inte alla deltagare i kommunikationen behärskar. I sådana situationer kan det hända att missförstånd uppstår. Även i kommunikationen mellan en författare, en text och en läsare kan olika tolkningar av ord förekomma. Författaren har sina uppfattningar och erfarenheter om världen vilket skapar och utgår från en vokabulär. Läsaren i sin tur tolkar utifrån sitt språkbruk och gör inferenser, det vill säga läser mellan raderna och fyller i det som saknas (Harvey & Goudvis, 2013). Texter har olika textuella ledtrådar eller enheter för att konstruera världen (Luke, 2000). Det kan göras med ord, hur man benämner föremål och fenomen men även med metaforer. Satsens konstruktion uttrycker också en röst som kan vara passiv eller aktiv, förklarande eller uppmanande. Satser hålls samman med ord som men, varför, emedan och så att för att hela texten ska kunna relateras till ett tema eller en kontext som uttrycker en specifik idé. Det finns alltså mycket att undersöka. Språk är normsystem För att stimulera till ett kritiskt tänkande omkring ord och skapa en dialog i klassrummet, utforskade flerspråkiga elever på gymnasiet och högskolan i smågrupper graderbarhet hos adjektiv (Lim Falk & Riad, 2017). Adjektiv som förekom var exempelvis vacker, enbent, trekantig och jättesnygg. Något kan vara vackrare eller vackrast, men kanske inte trekantigare eller trekantigast och inte jättesnyggare eller jättesnyggast. Ett sådant undervisningsupplägg kan anpassas till yngre elever kring andra ord insatta i ett sammanhang, exempelvis under högläsning där eleverna i dialog kan komma fram till vilka av adjektiv som är graderbara eller inte gradbara. I Astrid Lindgrens (1945) Pippi Långstrump förekommer adjektiven ledig, snäll, vårdslös, snopen och kolsvart och i Ulf Starks och Stina Wirséns En stjärna vid namn Ajax möter eleverna adjektiven stor, jättelång, svart och släckt; några adjektiv som kan väcka elevernas intresse för hur ord används. Arbetet med att undersöka adjektiven kan ses som ett led i en ständigt pågående diskussion om språkliga regler eller normsystem. Vilka regler känner vi på oss, vilka måste vi lära oss? Vilka regler lär vi oss omedvetet när vi lär oss vårt modersmål eller ett nytt språk? Vilka regler följer vi automatiskt, vilka regler måste vi följa för att få respekt av vissa andra och av vem och vilka regler kan vara den talandes eller skrivandes eget medvetna val i ett speciellt sammanhang? Ett sätt att följa upp arbetet med adjektivens graderbarhet med lite äldre elever kan vara att låta dem kategorisera adjektiven i en text och namnge kategorierna. Man skulle exempelvis kunna tala om graderbara, icke graderbara och tveksamma adjektiv; ledig, snäll, vårdslös, snopen, stor och svart skulle förmodligen hänföras till de graderbara adjektiven medan kolsvart och släckt kanske skulle beskrivas som icke graderbara (Lim Falk & Riad, 2017). Men hur är det med vårdslös? Heter det vårdslösare eller mer vårdslös? Man kan tala om en människa som vårdslös, men kan man tala om en vårdslös undervisning, en vårdslös miljöpolitik? Väl ett språkarbete är igång och elevernas intresse väckts är frågorna oändliga. 6 (12)

11 Undervisning från ett kritiskt perspektiv möjliggör för eleven att upptäcka och framförallt få tillgång till språkliga uttryck och så småningom förstå hur dessa bevarar och försvarar olika värderingar och normer i ett varierat utbud av texter (Janks, 2010). Att påverka genom rekonstruktion Språkanvändning och ordval är relaterade till exempelvis familjen, klasskamraterna och sociala aktiviteter. I det sammanhanget kan det bli tydligt att språk i olika sammanhang har olika makt. En aktivitet, som enkelt kan genomföras i ett klassrum, och som visar hur identitet representeras och rekonstrueras via språket i olika kontexter beskrivs nedan. Eleverna ska beskriva sig själva för olika personer. Aktiviteten ska göras skriftligt så att symboler, ord och begrepp kan användas för efterföljande samtal: Hur skulle du beskriva dig själv för en ny kompis? Hur skulle du beskriva dig själv för din lärare? Hur skulle du beskriva dig själv för någon äldre person i din släkt? Steg två i uppgiften är att eleverna ska försöka föreställa sig och beskriva hur deras kompisar eller föräldrar skulle reagera på beskrivningarna och varför de skulle reagera som eleven antar. Denna aktivitet kan med fördel diskuteras muntligt i mindre grupper för att avslutas med ett klassamtal, vilket i sin tur kan leda till skrivande. I en förskoleklass kan aktiviteten genomföras muntligt medan läraren samlar orden som eleverna har använt för att beskriva sig själva på någon typ av skrivtavla. Skrivuppgifterna som beskrivs ovan speglar individens ordval i beskrivning av dem själva. Samtalet kan ge upphov till en förståelse av hur olika ord uttrycker ett synonymt innehåll men utifrån olika perspektiv. Ett sådant metasamtal om språkliga ordval skiljer sig från ett mer färdighetsinriktat sätt att arbeta med ord där ordklasser, satsdelar och grammatiska strukturer i övningsböcker står i fokus (Westlund, 2013). Janks menar att meningsfullt läsande och skrivande kan medföra att eleverna på sikt förstår hur ord, begrepp och symboler används för att lyfta fram olika perspektiv. Och när eleverna förstår att de kan välja ord från ett stort utbud i det svenska ordförrådet när de talar och skriver så kan de också upptäcka skillnader i exempelvis beskrivningar och nyhetsrapporteringar; under förutsättningen att undervisningen utgår från elevernas behov, intressen och erfarenheter (Janks, 2010; 2012). Att välja ord att utöva makt genom språket Ett lärande där eleverna har tillgång till nyanser inbyggda i olika ord för att såväl muntligt som skriftligt kunna uttrycka sig och kommunicera i olika sociala sammanhang skapar möjligheter att se hur makt kan uttryckas språkligt. Användningen av olika ord för samma företeelse, exempelvis flicka och tjej, är sociala konventioner och skapade av människor. Valet av ordet tjej eller flicka eller andra ord styrs av det sammanhang som ordet förekommer i (Janks, 2010, 2017). Stereotypa könsrepresentationer förekommer inom skolan på olika sätt; i media, i bilderböcker samt barn- ungdomslitteratur vilket kan bidra till att skapa eller upprätthålla maktstrukturer (Kim, 2016). Studier visar att barn redan i (12)

12 årsåldern har bestämda åsikter om könsroller, om hur flickor och pojkar ska vara, vilket blir tydligt i en lärares högläsning av barnböcker med efterföljande samtal. Barnen säger till exempel En pojke leker inte med dockor, Rosa är en flickfärg, och Hon vill inte vara en bra kvinna eftersom hon inte gillar att laga mat (Kim, 2016). Elevernas åsikter utgår från existerande värderingar i omgivningen. Värderingarna är normgivande och därmed skapas även en maktrelation mellan flickor och pojkar. Om eleverna har tillgång till en varierad vokabulär kan de lättare förstå andras avsikter i en kommunikation (se Janks, 2014; Kim, 2016). Kritisk läsning kring ord och begrepp Vivian Vasquez (2010) berättar om hur en kanadensisk femteklass arbetade med Toni och Slade Morrisons The Big Box (1999). Boken handlar om tre barn som stängs in i en stor låda vars dörrar bara kan öppnas utifrån. De vuxna som stängt in barnen menar att barnen gjort sig förtjänta av denna behandling, de har inte kunnat hantera sin frihet They just can t handle their freedom. Läraren läser boken högt för eleverna och så snart hon slagit igen boken vill de höra berättelsen igen. När läraren läser raden They just can t handle their freedom faller eleverna unisont in. I samtalet efteråt visar det sig att eleverna är upprörda över de vuxnas sätt att utöva makt över barnen. Läraren låter då eleverna undersöka vilka ord i texten som särskilt berör dem. Eleverna lyfter särskilt fram orden boxed och othered. Läraren låter därför eleverna fundera över vad boxes lådor skulle kunna representera i deras egna liv. Merparten av eleverna associerar ordet box till upplevelsen av att vara missförstådd av vuxna eller av kamrater. Nästa steg i arbetet är att eleverna får kortskriva om hur de tänker kring boken och kring själva begreppet being boxed. För eleven Kyle representerar lådan metaforiskt ett mentalt fängelse: Den finns inte i verkligheten. Föräldrarna byggde den stora lådan för att gillra en fälla för barnen. Och om den finns i verkligheten, då fungerar den som en barnhage. Den stänger in barnen, men föräldrar, lärare, etc. har full tillgång till dem (Vaquez 2010:47; vår övers.). Katherine associerar att vara instängd i en låda med att vara kvinna: Jag har blivit instängd i lådan några gånger i livet, som när jag inte får spela. När folk (speciellt pojkar i min egen ålder eller något äldre) säger att jag är reserv när vi spelar fotboll, eller när jag får sitta på bänken under en hel match eftersom de [laget] inte behöver en tjej (ibid.). En text kan öppna för många olika frågor. Här fångar läraren upp några av de erfarenheter sociala, språkliga, kulturella som eleverna/läsarna har med sig in i läsningen. Kring läsningen av The Big Box fick eleverna möta frågor som de kunde koppla till sina egna erfarenheter. Genom läsningen av och skrivandet kring boken upptäckte läraren att orättvisor och frågor om genus var något som flertalet elever i klassen faktiskt ofta funderade över. Lärarens didaktiska val, hennes val av texter och hennes sätt att låta 8 (12)

13 eleverna arbeta med Morrisons val av ord, blev utgångspunkten för ett fortsatt och fördjupat arbete kring såväl språk som det samhälle eleverna växte upp i. Att, som i exemplet ovan, dela läsupplevelser är ett effektivt sätt att exponera elever för en ny vokabulär i en meningsfull kontext och ge dem möjlighet att samtala om ord. Genom läsning och samtal kan eleverna få möta ord som de kanske inte skulle möta på något annat sätt i vardagen. Ett sätt att upptäcka maktrelationer mellan människor är att läsa och reflektera över språkanvändning i skönlitteratur, läromedel eller annan sakprosa tidningar, nättexter, reklam, kataloger, etcetera. Ett reflekterande samtal om maktspråk kan ske utifrån vilka ord som används för att uttrycka genus. En uppgift som kan genomföras bland yngre barn är att utgå från hur karaktärer och miljöer beskrivs och hur dessa skulle förändras om ordvalet för att beskriva karaktärer och miljöer förändrades. Exempelvis kan eleverna diskutera gruppvis hur valet av ord i en text skulle förändras om de olika karaktärerna skulle byta plats. Att tala om vilka ord och begrepp som skapar genuskonstruktioner uppfattas inte hotande för den enskilda eleven eftersom texten inte handlar om dem. Om eleven känner sig trygg i relation till sina kamrater och lärare/förskollärare kan de relatera textens innehåll till sina egna erfarenheter och känslor (Kåreland, 2005), men bara då. Varför är det en man som lagar maten att dekonstruera och rekonstruera I en förskolegrupp i Kanada läste en förskollärare och hennes barngrupp en bok om regnskogen. På en bild sitter en man och en pojke på en strand och lagar mat över öppen eld. Varför är det en man som lagar maten, undrar en flicka. Förskolläraren låter frågan bli inledningen till ett arbete om genus och orättvisor. Man läste och undersökte en rad texter: bilderböcker, reklam, leksakskataloger, teve och tidningar med hjälp av frågor som Vilka roller har pojkar fått? Med vilka ord beskrivs de? Vilka roller har flickor fått? Med vilka ord beskrivs de? Vilka är de starka karaktärerna? Med vilka ord beskrivs de? Vilka är de svaga karaktärerna? Med vilka ord beskrivs de? Känner ni människor som liknar karaktärerna i texten? Vilka saker vet du att människor kan göra som karaktärerna i texten inte kan göra? Hur kan vi ändra på berättelsen/texten? Vilka ord ska vi använda? etc. (Vasquez, 2004, s ) Kritiskt textarbete och literacy en summering Det finns olika teoretiska förhållningssätt att ta fasta på när man diskuterar kritiskt textarbete och literacy (se Holm, 2015). Literacy läsning, skrivande, samtal, etcetera kan aldrig frikopplas från den situation där de läsande och skrivande personerna befinner sig. 9 (12)

14 Critical literacy och kritiskt textarbete tar sin utgångspunkt i frågor om makt, text och sammanhang (kontext) och relateras därmed till en samhällelig nivå. Literacy är en tillgång och ur ett rättviseperspektiv något alla ska ha tillgång till. Literacy är en människas möjlighet att göra sin röst hörd. Varje människa har rätt att förstå hur makt blir synlig genom språket och att tillägna sig förmåga att dekonstruera och rekonstruera en text (se Lundgren, 2017). Resonemangen i den här artikeln innebär att ord och hur de tar sig uttryck, behöver få en mer framträdande plats i undervisningen. I en föränderlig värld där informationsmängd och uttrycksmöjligheter ständigt ökar framstår kritiskt arbete med språk i alla former som en viktig komponent i lärares undervisning. Därför måste förskola och skola vara platser där de får tillgång till det språk som värderas i det samhälle där de lever, det vill säga tillgång till makt. I korthet innebär det att eleverna behöver förstå att användningen av olika ord skapar möjligheter att uttrycka åsikter, normer och värderingar och att undervisningen därför dels syftar till att stimulera eleverna att vara språkligt aktiva, dels skapar en språklig miljö där elever tillåts att ställa frågor och lyfta funderingar om olika språkliga fenomen som de möter i sin vardag och som de kan utveckla ett kritiskt förhållningssätt till. Det innebär att eleverna uppmuntras att upptäcka, utforska, leka med och utmana sitt språk (Nicoll, 1996). Didaktiska frågor som VARFÖR en text är skriven, VEM den riktar sig till och VEM som har författat texten kan diskuteras utifrån ordval. Det sistnämnda innebär i en förlängning att även upptäcka HUR texten är skriven och vilka värderingar som kan tolkas in i ord och begrepp (12)

15 Litteratur Bergh Nestlog, Ewa (2017). De första naturvetenskapliga skoltexterna. Educare 2017:1, Bourdieu, Pierre & Passeron, Jean-Claude (1970). Reproduktionen. Lund: Arkiv förlag. Burningham, John (1978). Would you rather... London: Random House Group. Christie, Frances & Derewianka, Beverly (2008). School Discourse: Learning to Write across the Years of Schooling. London: Continuum. Comber, Barbara & Nixon, Helen (2011). Critical Reading Comprehension in an era of accountability. Australian Educational Research 38(2), Comber, Barbara (2001). Critical literacies and local action: Teacher knowledge and a new research agenda. I B. Comber & A. Simpson (Red.). Negotiating Critical Literacies in Classrooms, Mahwah, New York: Lawrence Erlbaum Associates, Inc. Dalton, Bridget & Proctor, Patrick (2008). The changing Landscape of Text and Comprehension in the Age of New Literacies. I J. Coiro, M. Knobel, C. Lankshear & D. J. Leu, Handbook of Research on New Literacies (s ). New York: Routledge. Dewey, John (1999). Demokrati och utbildning. Göteborg: Daidalos. (Democracy and Education, 1919). Dozier, Cheryl, Johnston, Peter & Rogers, Rebecca (2006). Critical literacy, critical teaching: Tools for preparing responsive teachers. New York: Teachers College Press. Edelsky, Carole (2006) With Literacy and Justice for All. (3rd edn). Mahwah: Lawrence Erlbaum. Freire, Paul (1970). Pedagogy of the Oppressed. New York: Continuum. Fast, Carina (2009/2016) Inbillningskraftens betydelse för barns läs- och skrivutveckling. I K. Jönsson (Red.). Bygga broar och öppna dörrar. Att läsa, skriva och samtala om texter i förskola och skola. Stockholm: Liber Freire, Paul & Macedo, Donald (1987). Literacy: Reading the word and the world. London: Routledge & Kegan Paul. Gee, James Paul (2000). New people in new worlds. I B. Cope & M. Kalantzis (Red.). Multiliteracies (s ). London: Routledge. Gibbons, Pauline (2013). Stärk språket Stärk lärandet. Uppsala: Hallgren & Fallgren. Harvey, Stephanie & Goudvis, Anne (2013). Comprehension at the core. The Reading Teacher 66 (6), Hellsing, Lennart (!961). ABC. Stockholm: Rabén & Sjögren. Holm, Lars (205). Efterord. I B. Lundgren & U. Damber. Critical literacy i svensk klassrumskontext (s ). Umeå: Umeå universitet & Kungliga Sktteanska samfundet. Janks, Hilary (2017). Critical language awareness. I E. Bergh Nestlog & N. Larsson (Red.). Svenska ett kritiskt ämne (s ). Stockholm: Natur & Kultur. Janks, Hilary (2014). Doing Critical Literacy. New Yourk: Routledge. Janks, Hilary (2012). The importance of critical literacy. English Teaching: Practice and Critique, 11(1), (12)

16 Janks, Hilary (2010). Literacy and Power. New York: Routledge. Kim, So Jung (2016). Pink is a Girl Color : A Case Study of Bilingual Kindergarteners Discussion about Gender Roles. Critical Inquiry in Language Studies 13(4), Kåreland, Lena (2015). Kön och klass i Mats Wahls Vinterviken. I L. Kåreland (Red.). Modig och stark eller ligga lågt. Skönlitteratur och genus i skola och förskola (s ). Stockholm: Natur & Kultur. Ladson-Billings, Gloria (2009). The Dream-Keepers. Sucessful Teachers of African-American Children. (2 nd edn). San Francisco: Jossey Bass Wiley. Lim Falk, Maria & Riad, Tomas (2017). Lingvistisk litteracitet i skolan ett möte mellan språkforskare och lärare. I E. Bergh Nestlog & N. Larsson (Red.). Svenska ett kritiskt ämne (s ). Stockholm: Natur & Kultur. Lindgren, Astrid (1945). Pippi Långstrump. Stockholm: Rabén & Sjögren. Luke, Alan (2000). Critical Literacy in Australia. Journal of Adolescent and Adult Literacy. 43:5, Lundgren, Berit (2017). Ett kritiskt eller okritiskt textarbete i svenskämnet en fråga om didaktiska val. I E. Bergh Nestlog & N. Larsson (Red.). Svenska ett kritiskt ämne (s ). Stockholm: Natur & Kultur. Morrison, Toni & Morrison, Slade (1999). The Big Box. New York: Hyperion. Morrow, Raymond Allen & Torres, Carlos Alberto (2002). Reading Freire and Habermas: critical pedagogy and transformative social change. New York: Teachers College Press. Nicoll, Barbara (1996). Developing Minds: Critical thinking in K 3. Conference paper. San Fransisco: The Californian Kinderarten Conference. Nordqvist, Sven (1983). Agaton Öman och alfabetet. Stockholm: Opal Palinscar Sullivan, Annemarie & Brown, L. Ann (1984). Reciprocal Teaching of Comprehension Fostering and Comprehension Monitoring Activities. Cognition and Instruction 1 (2), Purcell-Gates, Victoria (2007). (Red.). Cultural Practices of Literacy. Case Studies of Language, Literacy, Social Practice, and Power. Mahwah, Ne Jersey/New York, NY: Routledge. Skolverket (2011). Läroplan för grundskolan, förskoleklass och fritidshemmet Stockholm: Fritzes. Stark, Ulf & Wirsén, Stina ( 2007). En stjärna vid namn Ajax. Stockholm: Bonnier Carlsen. Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien (2009). Stockholm: Svenska Akademien. Vasquez, Vivian Maria (2004). Negotiating Critical Literacies with Young Children. New York: Routledge. Vasquez, Vivian (2010). Getting beyond I like the book. Creating space for critical literacy in K 6 classrooms. International Reading Association/ Hämtad Westlund, Barbro (2013). Att bedöma elevers läsförståelse. Stockholm: Natur & Kultur. Woodcock, Christine (2009). Fight the Dragons. Using Online Discussion to Promote Critical Literacy in Teacher Education. CITE Journal 9:2, (12)

17 Del 7: Moment B kollegialt arbete Diskutera Diskutera med utgångspunkt i era reflektioner och det ni antecknat när ni tagit del av materialet i moment A. Om ni vill kan ni också använda diskussionsfrågorna som stöd för samtalet. Hur har ni tidigare arbetat med frågor som rör olika sätt att språkligt utforma texter? Kan ni påminna er om tidigare situationer där eleverna tagit upp frågor som rört ords olika betydelser och värde? Finns det något i texten som inspirerat er? Planera och förbered Planera en undervisningsaktivitet utifrån era diskussioner och det material ni tagit del av i moment A. Nedan följer ett exempel på hur en sådan aktivitet kan planeras. Beskriva sig själv på olika sätt Syftet med undervisningsaktiviteten är att låta eleverna beskriva sig själva utifrån flera perspektiv och att tillsammans diskutera hur en skribent väljer ord för att skapa nyanser och föra fram ett innehåll. Låt eleverna beskriva sig själva i ord i tre olika texter: för en ny kompis, för läraren respektive för en äldre person i sin släkt. De kan ta hjälp av bilder och/eller skrift. De yngsta eleverna kan be läraren skriva orden de valt. Avsluta med ett samtal där eleverna får föreställa sig hur deras kompisar eller föräldrar skulle reagera på beskrivningarna och varför. Låt dem också lyfta fram likheter och olikheter i texterna beroende på vem texterna är riktade till. Samla likheter och olikheter på tavlan och låt eleverna kategorisera dem språkligt. Vilken typ av ord används? Hur uttrycker orden värderingar eller normer? Revision: 3 Datum:

18 Del 7: Moment C aktivitet Genomför den undervisningsaktivitet ni planerat i moment B. Notera gärna hur aktiviteten fungerar utifrån sitt syfte vilket lärande som blir synligt hos eleverna vad du får syn på i den egna undervisningen. Ta med dina anteckningar som underlag till moment D. Revision: 3 Datum:

19 Del 7: Moment D gemensam uppföljning Utgå från era reflektioner och anteckningar från moment C och diskutera hur aktiviteten fungerade i era grupper. Om ni vill kan ni använda diskussionsfrågorna som stöd för samtalet. Vilka likheter och skillnader lyfte eleverna i era olika ämnen och klasser fram i de olika texter de producerade? Fanns det skillnader beroende på ålder eller ämne? Hur skulle ni beskriva elevernas texter? Vilka ord använde de i de olika texterna? Var det något i texterna som förvånade er? Fick ni med er alla elever i gruppen? Hur gjorde ni för att stötta alla elever att vara aktiva under hela aktiviteten? Kunde undervisningsaktiviteten integreras väl i er undervisning? På vilket sätt behövde den anpassas till er grupp? Vad skulle ni göra annorlunda nästa gång? Hur kan ni använda erfarenheterna från det ni nu prövat i den fortsatta undervisningen? Revision: 3 Datum:

Ord och ordval i kritiskt textarbete

Ord och ordval i kritiskt textarbete Språk-, läs- och skrivutveckling Förskoleklass och Grundskola åk 1-6 Modul: Kritiskt textarbete att läsa, samtala och skriva (om) världen Del 7: Ord och ordval i kritiskt textarbete Ord och ordval i kritiskt

Läs mer

Ord och begrepp i kritiskt textarbete

Ord och begrepp i kritiskt textarbete Modul: Kritiskt textarbete- att läsa, samtala och skriva (om) världen Del 6: Ord och begrepp i kritiskt textarbete Ord och begrepp i kritiskt textarbete Berit Lundgren, Umeå universitet Lärare och förskollärares

Läs mer

Skrivande och samtal vägar in i läsningen. Karin Jönsson, Malmö högskola

Skrivande och samtal vägar in i läsningen. Karin Jönsson, Malmö högskola Skrivande och samtal vägar in i läsningen Karin Jönsson, Malmö högskola Samtal och skrivande kring texter är en viktig del i att bygga förståelse. Det är i social aktion som elevernas läsning och förståelse

Läs mer

Ord och ordval i kritiskt textarbete

Ord och ordval i kritiskt textarbete Språk-, läs- och skrivutveckling Grundskola åk 7-9 Modul: Kritiskt textarbete att läsa, samtala och skriva (om) världen Del 7A: Ord och ordval i kritiskt textarbete Ord och ordval i kritiskt textarbete

Läs mer

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Hur kan vi arbeta med elevnära texter?

Hur kan vi arbeta med elevnära texter? Hur kan vi arbeta med elevnära texter? Några tankar framförda av Carina Fast 7 september 2009 Skolverkets språk-, läs och skrivsatsning 5åriga Joel skriver sitt namn på matoranska (Fast, 2009) Förskolläraren:

Läs mer

SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET

SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET Fortbildningssatsning för lärare i förskoleklass läsåret 2011-12 Margaretha Bengtsson och Fredrik Lund Språkutvecklare i Varbergs kommun Fortbildningssatsning

Läs mer

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle.

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle. MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Ramkursplan i teckenspråk som modersmål för hörande barn till döva och hörselskadade föräldrar (CODA)

Ramkursplan i teckenspråk som modersmål för hörande barn till döva och hörselskadade föräldrar (CODA) Ramkursplan 2013-06-24 ALL 2013/742 Fastställd av generaldirektör Greger Bååth den 24 juni 2013 Framtagen av Carin Lindgren, Malin Johansson och Helena Foss Ahldén Ramkursplan i teckenspråk som modersmål

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Broskolans röda tråd i Svenska

Broskolans röda tråd i Svenska Broskolans röda tråd i Svenska Regering och riksdag har fastställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Förskollärares uppfattningar om högläsningens potential som skriftspråksutvecklande pedagogik

Förskollärares uppfattningar om högläsningens potential som skriftspråksutvecklande pedagogik Förskollärares uppfattningar om högläsningens potential som skriftspråksutvecklande pedagogik Tarja Alatalo Högskolan Dalarna, tao@du.se Barbro Westlund, Stockholms universitet Anna Strid, Elevhälsan i

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

Språk-, läs- och skrivutveckling i förskolan. Uppsala universitet Oscar Björk

Språk-, läs- och skrivutveckling i förskolan. Uppsala universitet Oscar Björk Språk-, läs- och skrivutveckling i förskolan Uppsala universitet Oscar Björk Oscar.bjork@edu.uu.se Vad är språk? - Funktionellt i relation till våra sociala syften - Sociosemiotik (Systemisk-funktionell

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i modersmål i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i modersmål i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i modersmål i grundskolan 3.7 Modersmål Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Textsamtal utifrån skönlitteratur

Textsamtal utifrån skönlitteratur Modul: Samtal om text Del 5: Samtal före, under och efter läsning av text Textsamtal utifrån skönlitteratur Anna Kaya och Monica Lindvall, Nationellt Centrum för svenska som andraspråk Läsning av skönlitteratur

Läs mer

MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL

MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Svenska Läsa

Svenska Läsa Svenska Läsa utvecklar sin fantasi och lust att lära genom att läsa litteratur samt gärna läser på egen hand och av eget intresse, utvecklar sin förmåga att läsa, förstå, tolka och uppleva texter av olika

Läs mer

3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk

3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk 3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk Tornedalingar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk meänkieli är ett officiellt nationellt minoritetsspråk.

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Jag högläser varför då?

Jag högläser varför då? Jag högläser varför då? Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll - Svenska/Svenska som andraspråk, Årskurs 1-3 Syfte För att levandegöra

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Kursplan i svenska för kompletterande undervisning för svenska elever i utlandet

Kursplan i svenska för kompletterande undervisning för svenska elever i utlandet Kursplan i svenska för kompletterande undervisning för svenska elever i utlandet Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:124) om kursplan i svenska för kompletterande undervisning för svenska elever i utlandet.

Läs mer

Skönlitteraturen och elevernas skrivande borde ta större plats och ingå i ett tematiskt och ämnesintegrerat kunskapsinhämtande.

Skönlitteraturen och elevernas skrivande borde ta större plats och ingå i ett tematiskt och ämnesintegrerat kunskapsinhämtande. Spår av förändring Karin Jönsson och Jan Nilsson, Malmö Högskola Som framgår av reportaget Språkutvecklande arbete i grupp har Louise Svarvell varit läsoch skrivutvecklare i Hörby kommun sedan 2007. I

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

Kritisk läsning. David Haas, Johan Hedberg, Victoria Steen Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) FoU-projekt

Kritisk läsning. David Haas, Johan Hedberg, Victoria Steen Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) FoU-projekt Kritisk läsning David Haas, Johan Hedberg, Victoria Steen Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) FoU-projekt 2017-2019 Dagens upplägg Bakgrund Syftet med studien Vår undervisning inom ramarna

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur

Läs mer

GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING

GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING Kontaktpersoner: Åsa Sebelius asa.sebelius@stockholm.se Målgrupp: Alla undervisande lärare i år 1 9 oavsett ämne. Alla lärare måste

Läs mer

Bedömda elevexempel i årskurs 4 6

Bedömda elevexempel i årskurs 4 6 LÄSA 1 5 Bedömda elevexempel i årskurs 4 6 EN DEL AV BYGGA SVENSKA ETT BEDÖMNINGSSTÖD FÖR NYANLÄNDA ELEVERS SPRÅKUTVECKLING 1 SAMTAL OM EN FABEL 1 UPPGIFT I ett ämnesöverskridande temaarbete om däggdjur

Läs mer

ÄLTA SKOLAS LOKALA KURSPLAN

ÄLTA SKOLAS LOKALA KURSPLAN 1(6) Förskoleklass mål för förskoleklass Exempel på genomförande Strävansmål mot år 2 få fonologisk medvetenhet känna lust att lära genom att LÄSA få möjlighet till att LYSSNA, TALA och BERÄTTA utveckla

Läs mer

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2 Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2 Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger ökade förutsättningar

Läs mer

Körlings ord: Lärare välkomnar, värnar och vill

Körlings ord: Lärare välkomnar, värnar och vill Anne-Marie Körling föreläsning c 2019 Körlings ord: Lärare välkomnar, värnar och vill Frågor jag ställer mig Vill jag vara elev i mitt eget klassrum? Hör jag om jag sitter på elevens plats? Ser jag om

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Varför språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt? Att bygga upp ett skolspråk för nyanlända tar 6-8 år. Alla lärare är språklärare! Firels resa från noll till

Läs mer

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75 Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

Olika läsning för olika ämnen?

Olika läsning för olika ämnen? Olika läsning för olika ämnen? Vad säger forskningen? Läslyftet Skolverket maj 2018 Björn Kindenberg Didaktisk professionalism VAD lässtrategier är HUR och NÄR man ska undervisa om lässtrategier VARFÖR

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lspec11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Undervisningen

Läs mer

SVENSKA. Lokal kursplan för ämnet Svenska. Kungsmarksskolan Strävansmål år 9

SVENSKA. Lokal kursplan för ämnet Svenska. Kungsmarksskolan Strävansmål år 9 Kungsmarksskolan 2007-08-16 SVENSKA Lokal kursplan för ämnet Svenska. Strävansmål år 9 Skolan skall i sin undervisning i svenska sträva efter att eleven: - utvecklar sin fantasi och lust att lära genom

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Övergripande planering

Övergripande planering Övergripande planering Ämne: Årskurs: 8 Svenska Ansvarig lärare: Åsa Andersson Marie Nilsson Torbjörn Wahlén Resurs: Reviderad: Bilaga 1. Kursplan för ämnet Bilaga 2. Kunskapskrav Bilaga 3. Planering för

Läs mer

KÄRLEK. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

KÄRLEK. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att KÄRLEK Under vårterminen i årskurs 8 kommer vi att arbeta med temat kärlek. Alla måste vi förhålla oss till kärleken på gott och ont; ibland får den oss att sväva på små moln, ibland får den oss att må

Läs mer

Centralt innehåll årskurs 7-9

Centralt innehåll årskurs 7-9 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Wifi: CLARION CONNECT

Wifi: CLARION CONNECT Wifi: CLARION CONNECT 1 Tammi Gustafsson Nadel Malin Gyunda Tove Mejer 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Samarbetet mellan förskola och hem har ökat liksom vårdnadshavarnas medvetenhet kring hur viktig läsning och

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar

Läs mer

Ett kritiskt språk- och kunskapsperspektiv

Ett kritiskt språk- och kunskapsperspektiv Modul: Kritiskt textarbete-att läsa, samtala och skriva (om) världen Del 1: Ett kritiskt språk- och kunskapsperspektiv Ett kritiskt språk- och kunskapsperspektiv Karin Jönsson & Elisabeth Jennfors, Malmö

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Nyanlända elevers språkliga tillgångar i relation till det svenska språket.

Nyanlända elevers språkliga tillgångar i relation till det svenska språket. Nyanlända elevers språkliga tillgångar i relation till det svenska språket. 1 Hassan Sharif, fil.dr. Lektor i barn- och ungdomsvetenskap, Uppsala universitet. hassan.sharif@edu.uu.se 2 Vad säger en del

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Språk-, läs- och skrivutveckling

Språk-, läs- och skrivutveckling RUC-råd, torsdagen den 2 mars i Kosta Språk-, läs- och skrivutveckling forskning om elevers lärande och lärares undervisning Ewa Bergh Nestlog svenska språket med didaktisk inriktning Linnéuniversitetet

Läs mer

Lyckans mål 2016/2017

Lyckans mål 2016/2017 Lyckans mål 2016/2017 Innehållsförteckning Vårt tema- I böckernas värld 2 Matematik 3 Språk 4 Förskola-Hem 5 Värdegrundsarbete 6 Teknik-Naturvetenskap 7 Vårt tema Vårt tema för verksamhetsåret 2016/2017

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk

3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk 3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Judar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk jiddisch är ett officiellt nationellt minoritetsspråk. De nationella

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk ger elever med annat modersmål än svenska möjlighet att utveckla sin kommunikativa språkförmåga. Ett rikt språk är en förutsättning för att inhämta ny

Läs mer

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Dagens program 10.00-10.15 Inledning 10.15-11.15 Vägar in i skriftspråket Carina Fast 11.15-12.00 Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Skolverket 12.00-13.00 Lunch 13.00-14.45 Läslyftet i förskolan

Läs mer

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE Kursplanens syfte Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare

Läs mer

Centralt innehåll. Tala, lyssna och samtala. Läsa och skriva. Berättande texter och faktatexter. Språkbruk. I årskurs 1-6

Centralt innehåll. Tala, lyssna och samtala. Läsa och skriva. Berättande texter och faktatexter. Språkbruk. I årskurs 1-6 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Agility! Springa snabbt

Agility! Springa snabbt MÅRTEN MELIN Sidan 1 Agility! Springa snabbt Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Meja känner sig lycklig. Hon har börjat få kompisar och hon får vara med och träna agility med Lisas hund Jimi. Nu ska hon

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Läsårsplanering i Svenska som andraspråk årskurs 9 Ärentunaskolan

Läsårsplanering i Svenska som andraspråk årskurs 9 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Svenska Direkt 9. I årskurs 9 arbetar vi med arbetsområdena Konsten att påverka, Konsten att berätta, Konsten att söka och förmedla information, Praktisk svenska

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE Kursplanens syfte Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016 Handlingsplan Storhagens förskola 2015/2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERNA SPRÅK Moderna språk är ett ämne som kan innefatta en stor mängd språk. Dessa kan sinsemellan vara mycket olika vad gäller allt från skriftsystem och uttal till utbredning och användning inom skiftande

Läs mer

Övergripande planering

Övergripande planering Övergripande planering Ämne: Svenska Årskurs: 6 Ansvarig lärare: Åsa Andersson Torbjörn Wahlén Reviderad: Resurs: Bilaga 1. Kursplan för ämnet Bilaga 2. Kunskapskrav Bilaga 3. Planering för året Bilaga

Läs mer

Kursplan - Grundläggande svenska

Kursplan - Grundläggande svenska 2012-11-08 Kursplan - Grundläggande svenska Grundläggande svenska innehåller tre delkurser: Del 1, Grundläggande läs och skrivfärdigheter (400 poäng) GRNSVEu Del 2, delkurs 1 (300 poäng) GRNSVEv Del 2,

Läs mer

Kursplanen i ämnet modersmål

Kursplanen i ämnet modersmål DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet modersmål Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan

Läs mer

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte ENGELSKA FÖR DÖVA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Engelska, 450 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur det engelska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden

Läs mer

För prövning i Grundläggande Svenska gäller följande vid första tillfället:

För prövning i Grundläggande Svenska gäller följande vid första tillfället: prövning grundläggande svenska Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Prövningsanvisning Kurs: Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 För prövning i Grundläggande Svenska gäller följande vid

Läs mer

Lpfö98 Övergång och samverkan. Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan. Lgrsär11 Övergång och samverkan

Lpfö98 Övergång och samverkan. Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan. Lgrsär11 Övergång och samverkan Bilaga 2 Försättssida Dnr 2015:201 Förslag till läroplanstexter Lpfö98 Övergång och samverkan Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan Lgrsär11 Övergång och samverkan Lspec11

Läs mer

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA 3.2 GELSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag 2017-04-06 1 (11) Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Strategier för att utveckla elevernas framställningar

Strategier för att utveckla elevernas framställningar Modul: Förmåga att granska information, kommunicera och ta ställning, årskurs 4-6 Del 5: Muntliga och skriftliga framställningar Strategier för att utveckla elevernas framställningar Margareta Ekborg,

Läs mer

Kritiskt textarbete att läsa, samtala och skriva (om) världen

Kritiskt textarbete att läsa, samtala och skriva (om) världen Kritiskt textarbete att läsa, samtala och skriva (om) världen Modulen är reviderad och den nya versionen publicerades den 15 december 2017. Elever möter idag en uppsjö av texter i olika medier och med

Läs mer

Framtidens läsande och LP 2016 Gun Oker-Blom, Utbildningsstyrelsen. 21.11.2014 Gun Oker-Blom

Framtidens läsande och LP 2016 Gun Oker-Blom, Utbildningsstyrelsen. 21.11.2014 Gun Oker-Blom Framtidens läsande och LP 2016 Gun Oker-Blom, Utbildningsstyrelsen Upplägg Ny värld ny läroplan Vår tids läskompetens Kritisk läskunnighet Multilitteracitet allmänt Multilitteracitet i LP 2016 LP- strukturen

Läs mer

Handlingsplan. 2013/2014 Gnistan

Handlingsplan. 2013/2014 Gnistan 2012-06-27 Sid 1 (9) Handlingsplan för Ängsulls förskola 2013/2014 Gnistan S Ä T R A F Ö R S K O L E O M R Å DE Tfn 026-178000 (vx), 026-172349 Bitr.förskolechef Eva Levin Eva.g.levin@gavle.se www.gavle.se

Läs mer

Sammanfattning och analys av kartläggning språklig miljö i förskolan 2012.

Sammanfattning och analys av kartläggning språklig miljö i förskolan 2012. BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2012-10-23 INGRID LÖÖW Sammanfattning och analys av kartläggning språklig miljö i förskolan 2012. Bakgrund Förskolenämnden tog i samband med internbudgeten 2012 ett beslut

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare;

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; 1 (16) Dnr 2017:953 Bilaga 1 Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; beslutade den XXX 2017. Med stöd av 2 kap. 12 förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning

Läs mer

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN Planera och organisera för kollegialt lärande Läslyftet i förskolan och skolan Läslyftet är en kompetensutvecklingsinsats som riktar sig mot både förskolan och skolan. Insatsens bygger

Läs mer

Undervisningen ska även bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med såväl de nordiska grannspråken som de nationella minoritetsspråken.

Undervisningen ska även bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med såväl de nordiska grannspråken som de nationella minoritetsspråken. Pedagogisk planering i svenska. Ur Lgr 11 Kursplan i svenska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människan sin identitet, uttrycker sina känslor

Läs mer

Terminsplanering i Svenska årskurs 7, Ärentunaskolan

Terminsplanering i Svenska årskurs 7, Ärentunaskolan På arbetar vi med läromedlet Svenska Direkt i årskurs 7. Vi läser även ett par skönlitterära böcker. Eftersom vi delar material kan planeringen variera mellan klasserna. Kursplanen i svenska delas in i

Läs mer

Språk, kunskap och hälsa i mötet med en heterogen och flerspråkig skola

Språk, kunskap och hälsa i mötet med en heterogen och flerspråkig skola Språk, kunskap och hälsa i mötet med en heterogen och flerspråkig skola Rektor mot vetande 20140919 Maria Rubin Doktorand, Malmö högskola - Språkinriktad undervisning en strävan efter en inkluderande praktik

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA HANDLINGSPLAN Språkutveckling SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA REFLEKTERA UPPTÄCKA OCH FÖRSTÅ SIN OMGIVNING För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...

Läs mer

3.18 Svenska som andraspråk

3.18 Svenska som andraspråk 3.18 Svenska som andraspråk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra

Läs mer

OBS! Inga lexikon eller liknande hjälpmedel är tillåtna..

OBS! Inga lexikon eller liknande hjälpmedel är tillåtna.. Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Prövning i grundläggande engelska: GRNENG 2 A Muntligt prov 1. Samtal kring ett ämne som delas ut vid provet. 2. Roma'hredovisnihg (både muntlig och skriftlig)

Läs mer

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik och hans kompisar Anton och Hugo spelar i ett band. Idag är det avslutning i skolan och de ska spela. och han är jättenervös. Erik står bakom scenen och

Läs mer

Viktoriaskolans kursplan i Engelska I år 2 arbetar eleverna med:

Viktoriaskolans kursplan i Engelska I år 2 arbetar eleverna med: Viktoriaskolans kursplan i Engelska I år 2 arbetar eleverna med: UPPNÅENDEMÅL ENGELSKA, ÅR 5 TIPS År 2 Eleven skall Tala - kunna delta i enkla samtal om vardagliga och välbekanta ämnen, - kunna i enkel

Läs mer