Verksamhetsberättelse Nämnden för Laholmsbuktens VA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse Nämnden för Laholmsbuktens VA"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse 2014 Nämnden för Laholmsbuktens VA

2 Innehållsförteckning 1 Organisation Viktiga händelser Målredovisning - verksamhetsmål utifrån kommunfullmäktiges mål Målredovisning - nämndens/styrelsens verksamhetsmål Personalredovisning Ekonomisk redovisning Utvecklings- och kvalitetsarbete Utveckling av organisationskultur och värderingar Uppföljning Förenkla helt enkelt Utmaningar och framtid viktiga händelser Bilagor Bilaga 1: Uppföljning SAM LBVA 2014 Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

3 1 Organisation Laholmsbuktens VA är sedan 1 juli 2014 egen förvaltning. Samarbetet avseende administrativa tjänster och HR-funktion kvarstår med teknik- och fritidsförvaltningen tills vidare, där Laholmsbuktens VA köper dessa tjänster. Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

4 2 Viktiga händelser 2014 Sedan 1 juli 2014 utgör Laholmsbuktens VA egen förvaltning direkt under nämnden för Laholmsbuktens VA. Miljötillstånd enligt miljöbalken för utbyggnad av Ängstorps avloppsreningsverk erhölls i juni. Tillståndet medger även avveckling av Hedhusets och Veinge avloppsreningsverk samt överföring av spillvattnet till Ängstorp. Laholmsbuktens VA deltar i den treåriga branschgemensamma kommunikationssatsningen Mitt vatten som Svenskt Vatten inledde under Under året har genomförts en nationell teckningstävling med kretsloppstema för åk 4-6, där en klass från Vallåsskolan i Halmstad kom på andra plats, en biltvättarhelg samt uppmärksammande av Världstoalettdagen 19 november. Ett samverkansprojekt har startats upp tillsammans med bl.a. LRF i syfte att öka samsynen kring jordbrukets och vattenproduktionens roller. Arbetet kommer att fortsätta under En lösning för att möjliggöra för arbetsledare i beredskap att direktuppdatera Laholmsbuktens VAs webbsida med aktuell driftinformation om läckor etc har införts. Ett gemensamt GIS-system för Laholmsbuktens VA har tagits i drift och internutbildning har genomförts för personalen. I april inträffade en större vattenläcka på en dricksvattenledning på Kristinehedsvägen i Halmstad. En stor del av abonnenterna i östra delen av centralorten drabbades vid detta tillfälle av missfärgat vatten. Sommaren kännetecknades av varmt och torrt väder. Detta innebar att vattenförsörjningen var mycket ansträngd. I Halmstad uppmanades allmänheten att vara sparsamma med dricksvattnet. Denna uppmaning hörsammades dåligt, och det var först vid väderomslag som situationen förbättrades. I mitten av augusti drabbades delar av Halmstads kommun av översvämningar pga. av kraftig nederbörd. Främst drabbades Getinge, Oskarströms och Åleds samhällen. Detta resulterade i störningar framför allt i avloppshanteringen och medförde omfattande åtgärdsarbete. Som en följd av den extrema nederbörden uppstod påverkan på grundvattentäkten i Getinge. Det påvisades E-coli i dricksvattnet, varför Laholmsbuktens VA utfärdade kokningsrekommendationer för ca 630 hushåll och verksamheter i Getinge. Kokningsrekommendationerna kvarstod drygt två veckor. Under året har ett antal ärenden gällande ersättningsanspråk för försvårad markanvändning inom vattenskyddsområde i Halmstad inkommit till mark- och miljödomstolen. Avgörande förväntas ske under Västra strandens avloppsreningsverk har försetts med solceller. Detta är en del av nämndens prioriteringar avseende resurshushållning. Genom investeringen i solceller får anläggningen en ännu tydligare miljöprofil. Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

5 3 Målredovisning - verksamhetsmål utifrån kommunfullmäktiges mål Utfall för målen anges enligt följande Status för aktiviteter anges enligt följande Observera att för mätetal hämtas senaste målvärde och utfall. I de fall målvärden satts för tertial snarare än helår, visas tertialmålvärdet i tabellerna. 3.1 Målområde: Bygga och bo Ökad kapacitet och säkerhet i vattenförsörjningen Expropriationsprocess pågår som grund för att säkerställa marktillgång för ny vattentäkt i Brunskog. Inget praktiskt arbete kommer att ske förrän marken är i kommunens ägo. Med anledning av att Båstads kommun nyligen beslutat att inte längre delta i projektet med nytt vattenverk i Skottorp kommer det krävas kompletterande arbete. Sannolikt kommer det att behövas ett förnyat beslut i KS/KF. Sammantaget pågår arbete för att öka såväl produktionskapaciteten som säkerheten i vattenförsörjningen. Mätetal Målvärde Utfall Produktionskapacitet Utnyttjandegrad, medeldygn 61,5% Förvärv av mark för ny vattentäkt i Eldsbergaåsen Utredningsarbete och tillståndsansökan för ny vattentäkt i Eldsbergaåsen Anläggning av nytt vattenverk i Skottorp Ombyggnad av Sennans vattenverk Expropriationsprocess pågår. Arbetet avvaktar förvärv av mark. Laholmsbuktens VA kommer att behöva göra visst förnyat och kompletterat arbete i och med Båstads kommun beslutat att inte längre delta i projektet. Arbete med ombyggnad av Sennans vattenverk pågår. Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

6 Installation av UV-ljus vid vattenverk Successiv komplettering av skalskydd vid vattenverk Förnyad upphandling har lett till att avtal har tecknats med leverantör och vidare arbete fortsätter under Åtgärder sker för att stärka skalskyddet inom vattendistributionen Ökad kapacitet för avloppsrening Laholms kommun har erhållit miljötillstånd för utbyggnad av Ängstorps ARV. Arbete med att utse entreprenör för genomförande har påbörjats. Mätetal Målvärde Utfall Reningskapacitet Utbyggnad av Ängstorps avloppsreningsverk - utredning, projektering och tillståndsansökan Miljötillstånd enligt miljöbalken för utbyggnad av Ängstorps avloppsreningsverk erhölls i juni. Tillståndet medger även avveckling av Hedhusets och Veinge avloppsreningsverk samt överföring av spillvattnet till Ängstorp. Ängstorps avloppsreningsverk - upphandling och anläggning Överföringsledning Hedhuset - Ängstorp, projektering Projektering av överföringsledning mellan kustområdet och Ängstorps avloppsreningsverk pågår. För närvarande pågår markägardialog samt ledningsrättsförrättning, vilket kan komma att påverka detaljer i projekteringen. Processen med ledningsrätt har tagit längre tid än bedömt. Överföringsledning Hedhuset - Ängstorp, utförande Säkerställa att va-frågor hanteras i samhällsbyggnadsprocessen Laholmsbuktens VA arbetar aktivt både genom nämnden och genom verksamheten i Halmstads respektive Laholms kommuners samordningsgrupper för samhällsbyggnadsfrågor. Aktiv roll i samhällsplaneringen i Laholm och Laholmsbuktens VA har representanter i Halmstads respektive Laholms kommuners Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

7 Halmstad samordningsgrupper för samhällsbyggnadsfrågor Utbyggnad av dagvattenhantering Arbete med klimatanpassningsplan i Laholms kommun har gett ett bra underlag för fortsatt dagvattenplanering. Arbetet med dagvattenplan pågår parallellt i kommunerna. Mätetal Målvärde Utfall Antal anslutna dagvattenkunder Strategi för utbyggnad av dagvattensystem Arbete pågår med att utarbeta en dagvattenplan för Laholms respektive Halmstads kommuner. Svårigheten med att ta fram en strategi för dagvattenutbyggnad hänger till stor del samman med hur kommunerna ställer sig i frågan om huvudmannaskap för samfällda vägar. Fullständig strategi är ännu inte utarbetad. Första delen av dagvattenplan är ute på remiss i de båda kommunerna Kontinuerlig förnyelse av kommunernas va-ledningsnät. Förnyelseplanering pågår kontinuerligt. Mätetal Målvärde Utfall Förnyelse av va-ledningsnät i Halmstad mätt som km ledning 8,3 Förnyelse av va-ledningsnätet i Laholm mätt som km ledning 2, Befintliga samt möjliga framtida vattentäktsområden ska skyddas i syfte att säkerställa vattenförsörjningen på lång sikt Det pågår arbete med att revidera vattenskyddsområden. Detta är ett arbete som kommer att pågå under en längre period, eftersom det berör flera vattentäkter i Halmstad och Laholm. Samtliga vattentäkter ska lagligförklaras genom vattendom och skyddsområden ska upprättas Det pågår arbete som rör Hishults, Gullbranna och Prästjordens vattentäkter, med utgångspunkt från befintliga områden. Därutöver har det pågått arbete med en ny vattentäkt i Knäred. Laholmsbuktens VA och samhällsbyggnadskontoret har utarbetat en riskanalys för Prästjordens vattentäkt, vilket ger ett Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

8 underlag för förnyat vattenskyddsområde. 3.2 Målområde: Demokrati och dialog Utveckla dialog med kunder Tydligheten gentemot kunderna bedöms öka i och med att Laholmsbuktens VA sedan 1 juli 2014 är egen förvaltning. Laholmsbuktens VA deltar i den treåriga branschgemensamma kommunikationssatsningen "Mitt vatten" som Svenskt Vatten startade Utveckla informationsstrategi för olika målgrupper Utveckla strategi för extern och intern information vid driftstörningar/kriser Arbete pågår inom olika delar för att utveckla en sammanhållen strategi. Laholmsbuktens VA deltar i Svenskt Vattens treåriga informationsprojekt "Mitt Vatten". Inom ramen för Revaq (slamcertifiering) ingår information till vissa berörda grupper. Arbete pågår inom olika delar för att utveckla en sammanhållen strategi. En lösning för att möjliggöra för arbetsledare i beredskap att direktuppdatera webbsidan med aktuell information om läckor etc har införts. 3.3 Målområde: Miljö och energi Halmstads kommun ska uppfylla samtliga kommunala åtaganden enligt vattendirektivets åtgärdsprogram (konkretiserat mål) Samverka med berörda intressenter för att ta tillvara va-kollektivens behov och intressen i vattenvårdsfrågor Laholmsbuktens VA deltar i arbetet med kommunala vattenplaner såväl i Laholm som Halmstad. Laholmsbuktens VAs insatser gäller främst utarbetande av planer och riktlinjer för vattenförsörjning, spillvattenhantering samt dagvattenutbyggnad. LBVA ska medverka i utvalda vattenråd Laholmsbuktens VA har inlett medverkan i vattenrådsarbete Utveckling av allmän va-försörjning Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

9 Arbete pågår enligt plan. Bygg ut spillvattenhantering och dricksvattenförsörjning utmed Fylleåns dalgång Medverka i vattenplanarbetet i både Laholms och Halmstads kommuner Upphandling slutförs under vintern 2015 med förväntad byggstart under våren Laholmsbuktens VA är en aktiv part i vattenplanarbetet i både Halmstads och Laholms kommun Minst 90 procent av de fordon under 3,5 ton som kommunen anskaffar ska drivas med förnybara bränslen, i första hand biogas (konkretiserat mål). Mätetal Målvärde Utfall Andel nyanskaffade fordon i verksamheten som drivs med förnybara bränslen Minskad förbrukning av energi för produktion och distribution av vatten samt för omhändertagande av avloppsvatten I samband med underhåll och förnyelse av va-anläggningar byts kontinuerligt till energieffektivare installationer. Mätetal Målvärde Utfall Energiåtgång per kubikmeter levererad vattenvolym 0,35 0,54 kwh/m3 Energiåtgång per kubikmeter behandlad avloppsvattenvolym 0,8 0,6 kwh/m3 Successivt utbyte av äldre ineffektiv utrustning till mer energieffektiv Förnyelse och installation av energieffektivare pumpar sker successivt i samband med underhålls- och förnyelsearbeten Effektivisera produktion och användning av biogas vid Västra Strandens och Ängstorps avloppsreningsverk Laholmsbuktens VA anser att nuvarande driftsätt vid Västra strandens avloppsreningsverk, som innebär att producerad biogas i första hand används för att producera el och värme och att resterande värmebehov täcks av fjärrvärme, är den mest optimala lösningen ur energisynpunkt. I samband med ombyggnad av Ängstorps avloppsreningsverk kommer biogashanteringen att optimeras. Det går inte att bryta loss frågan om utveckling av användningen av biogas utan att sätta denna i sitt sammanhang med den totala driften. Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

10 Mätetal Målvärde Utfall Producerad mängd biogas Andel egenproducerad elenergi 52% Klarlägga de ekonomiska förutsättningarna inkl. kostnaden för utveckla användningen av biogas Det går inte att bryta loss frågan om utveckling av användningen av biogas utan att sätta denna i sitt sammanhang med den totala driften vid Västra strandens ARV. Arbetet under året har visat att de processtekniska förutsättningarna måste ses i ett sammanhang och detta gäller också för de ekonomiska aspekterna. Därför är det svårt att klarlägga enbart de ekonomiska förutsättningarna avseende biogas. 3.4 Målområde: Näringsliv och arbetsmarknad Unga människors möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden ska öka (konkretiserat mål). Erbjuda prova på platser för unga då detta kan vara en bra bas för nyrekrytering Laholmsbuktens VA erbjuder kontinuerligt praktikplatser för ungdomar. Under året som gått har vi haft praktikanter i alla delar av verksamheten. 3.5 Målområde: Trygghet, säkerhet och folkhälsa Kvalitetssäkra verksamheten. Andelen godkända, tjänliga vattenprover ska vara 100 %. I augusti uppstod störningar på grund av extrem nederbörd i Getinge med följd att otjänligt vatten distribuerades. Laholmsbuktens VA arbetar med att förnya måldokument för behandling och distribution av dricksvatten. Syftet är att förändra fokus från kvaliteten på det utgående vattnet från det enskilda vattenverket till fokus på kvaliteten i det blandade vattnet som uppstår i ledningssystemet. Mätetal Målvärde Utfall Andel godkända dricksvattenanalyser 100% 99% Vattenproduktion och -distribution ska genomföras så att inget otjänligt vatten förekommer. Uppdatering av befintliga skyddsområden Laholmsbuktens VA har arbetat enligt plan med införande av mikrobiologiska barriärer på anläggningar där det hittills saknas. I augusti uppstod störningar pga. extrem nederbörd i Getinge med följd att otjänligt vatten har distribuerats. Detta har föranlett omprioriteringar som innebär att uv-aggregat har installerats på Getinge vattenverk. För närvarande pågår översyn av Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

11 Internrevision vattenskyddsområde för Gullbranna samt Prästjordens och Fotstads vattentäkter. En större riskvärdering av Prästjordens vattentäkt har genomförts. Denna aktivitet samordnas med aktivitet kopplad till målområde Bygga och bo i verksamhetsplan Laholmsbuktens VA, Kungsbacka kommun och Gryaab har ett pågående utbyte av internrevision avseende Revaq-certifierade anläggningar. Revisionsarbete har skett också på dricksvattenanläggningarna. 3.6 Kommunfullmäktiges övriga prioriteringar Ett strategiskt jämställdhetsarbete (övrig prioritering) Jämställda arbetsplatser Under året har förvaltningens chefer, samordnare/gruppledare samt skyddsombud utbildats i jämställdhets- och mångfaldsfrågor. Anläggningsverksamhetens första kvinnliga medarbetare har anställts under året. Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

12 4 Målredovisning - nämndens/styrelsens verksamhetsmål 4.1 Nämndens/styrelsens mål Öka kvalitet och effektivitet i Laholms och Halmstads va-försörjning Sedan den 1 juli 2014 är Laholmsbuktens VA en egen förvaltning. I samband med bildandet av egen förvaltning har en funktion som förvaltningschef inrättats. Denna funktion ersätter tidigare funktion va-chef. Under slutet av året inleddes arbetet med att förstärka ledningsstrukturen. Arbetet fortsätter under Detta kommer att stärka verksamhetens kund- och kvalitetsfokus. Mätetal Målvärde Utfall Halmstads kommuns kostnad för va-försörjning i förhållande till jämförbara kommuner Laholms kommuns kostnad för allmän va-försörjning i förhållande till jämförbara kommuner. 73% 87% Anläggningarnas och ledningarnas värde och funktion ska bibehållas En väl genomarbetad strategi för centralisering och effektivisering av va-strukturen som pekar ut vilka anläggningar som ska kvarstå respektive avvecklas måste först läggas fast. Detta arbete pågår inom ramen för vattenförsörjningsplan och spillvattenplan. Förnyelseplanering Inventeringen av verksamhetens avloppsreningsverk är genomförd. Under 2015 kommer motsvarande arbete att genomföras på vattenverken God arbetsmiljö Ett fokusområde för Laholmsbuktens VA är att utveckla medarbetarskapet. Arbetet med NMI fortsätter genom de planerade aktiviteterna. Detta har dels gjorts på övergripande förvaltningsnivå och dels via de handlingsplaner som respektive arbetsplats arbetat fram. Ta fram bemötandepolicy Ett fokusområde för Laholmsbuktens VA är att utveckla medarbetarskapet. Genom arbete i storforum såväl som på arbetsplatsträffar etableras en förädlad form av värdegrund där ett gott bemötande är centralt. Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

13 Arbeta kontinuerligt med systematiskt arbetsmiljöarbete Vid gruppdiskussioner på stormöte med hela Laholmsbuktens VA togs underlag fram för de bemötanderiktlinjer som fastställdes av ledningsgruppen i december. Dessa bemötanderiktlinjer presenterades för hela förvaltningen på stormöte i december. En rad åtgärder har skett för att förbättra arbetsmiljön. Vissa strukturella förändringar är nödvändiga för att förbättra förutsättningarna för riskanalyser, planering och genomförande av åtgärder. Mer ingående information återfinns i avsnittet "Personalredovisning" Stimulera friskvård Efter inspirationsföreläsning, genomförda balansprofiler samt återkoppling och planering av främjande hälsoinsatser, som görs via Previa, erbjuds möjligheten att få stöd till att utföra de olika hälsofrämjande åtgärderna till en reducerad kostnad. En föreläsning med hälsokonsult och löpcoach Susanne Johansson gavs till hela Laholmsbuktens VAs personalstyrka i mars. Föreläsningen följdes av ett fysiskt aktivitetspass. Mer information om hälso- och arbetsmiljöarbete återfinns under avsnittet "Personalredovisning" Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

14 5 Personalredovisning Tillsvidare- och visstidsanställda Tillsvidare Årsarbetare tillsvidare Avloppsrening Visstid Dec 2014 andel visstid (%) Förvaltar- och utredningsenhet Miljö- och processenhet 7 7 Vattenproduktion o drift rörnät Ledning 3 3 Dec 2013 andel visstid (%) Totalt Antalet anställda inom Laholmsbuktens VA har ökat med 2 personer jämfört med föregående år. Könsfördelning - tillsvidareanställda Kvinnor Män Totalt Dec 2014 andel kvinnor (%) Avloppsrening Förvaltar- och utredningsenhet Miljö- och processenhet Vattenproduktion o drift rörnät Ledning Dec 2013 andel kvinnor (%) Totalt Andelen kvinnor har ökat med två procentenheter jämfört med Det är en visserligen en liten ökning men i rätt riktning och helt i linje med förvaltningens mål med att öka mångfalden. För övrigt är andelen män respektive kvinnor näst intill den motsatta jämfört med Halmstads kommuns organisation i stort, beroende på att förvaltningens arbetsområden av tradition är yrken som domineras av män. Tydligast blir detta inom avloppsrening samt vattenproduktion och drift rörnät. Könsfördelning - visstidsanställda Avloppsrening Kvinnor Män Totalt Dec 2014 andel kvinnor (%) Förvaltar- och utredningsenhet Miljö- och processenhet Vattenproduktion o drift rörnät Ledning Dec 2013 andel kvinnor (%) Totalt ,6 60 Timavlönad personal Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

15 Antal timmar Årsarbetare Antal timmar Årsarbetare Avloppsrening Förvaltar- och utredningsenhet 363 Miljö- och processenhet 294 Vattenproduktion o drift rörnät Ledning 240 Totalt Genomsnittlig sysselsättningsgrad (tillsvidareanställda) Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Totalt Totalt , Åldersfördelning - tillsvidareanställda Enhet Summa Avloppsrening Förvaltar- och utredningsenhet Miljö- och processenhet Vattenproduktion o drift rörnät Ledning Totalt Vanligast är att man avgår vid 65 års ålder. Ett fåtal väljer att stanna kvar tills avgångsskyldighet föreligger, dvs. vid 67 års ålder. Under den kommande fyraårsperioden ska förvaltningen rekrytera ca 10 personer med anledning av pensionsavgångar enligt nu tillgängliga fakta. Medelålder - tillsvidareanställda Enhet Totalt Antal tillsvidareanställda chefer fördelat per kön Enhet Kvinnor Män Totalt Totalt Totalt Antal visstidsanställda chefer fördelat per kön 2014 Enhet Kvinnor Män Totalt Totalt Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

16 Pensionsavgångar per yrkesgrupp - tillsvidareanställda Yrkesfördelning Sum ma And el Hantverkararbete med mera Ledningsarbete Teknikarbete Vård- och omsorgsarbete med mera Totalt Rekryteringsbehovet mellan är stort och många års samlad kompetens lämnar förvaltningen. Det kommer fortsatt att bli en utmaning för organisationen att bibehålla och samtidigt utveckla den höga kompetens som finns. Det är därför av stor vikt att den kommunala anställningen är så attraktiv att kompetent personal kan rekryteras så att den verksamhet vi vill bedriva fungerar och genomförs med den kvalitet vi önskar. Sjukfrånvaro Sjukdagar i snitt Kvinnor Män Totalt Totalt Totalt 4,98 17,19 15,08 8,18 Förvaltningens sjukfrånvaro har ökat med 6,9 dagar per anställd och år. Orsaken är bland annat att en ökning inom gruppen av långtidssjuka har skett, (se tabeller nedan). Det kan dock sägas att för en förvaltning i Laholmsbuktens VAs storlek slår en långtidssjukskriven medarbetare igenom med många sjukdagar per anställd och år. Förvaltningen är uppmärksam på och bevakar sjuktalen över året och följer upp frånvaro med de rehabiliteringsutredningar som krävs och finns behov av. Kort- och långtidssjukfrånvaro - andel (%) sjukdagar 14 dagar eller mindre Enhet Kvinnor Män Totalt Totalt Totalt Kvinnorna har till största delen sin sjukfrånvarotid inom gruppen för sjukfrånvaro under 14 dagar, för övrig beskrivning, se ovan. Kort- och långtidssjukfrånvaro - Andel (%) sjukdagar mer än 14 dagar Enhet Kvinnor Män Totalt Totalt Totalt Männen har under året ökat sin långtidssjukfrånvaro, för övrig beskrivning, se ovan. Sjukfrånvaro per yrkesgrupp Yrkesgrupp Hantverkararbete med mera 6,24 17,54 Ledningsarbete 0,60 40,57 Teknikarbete 8,69 11,15 Sjukfrånvaron har ökat i samtliga yrkesgrupper. Långtidssjukfrånvaron är den största Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

17 anledningen. Se vidare under punkten "Sjukfrånvaro". Medarbetarskap och ledarskap Medarbetarskap och ledarskap är en kunskapsfråga. Förvaltningen har därför satsat på utbildning av förvaltningens chefer under året då de genomgått den kommunövergripande utbildningen Utvecklande ledarskap (UL) samt andra utbildningar inom området i BASprogrammet. Utbildning inom jämställdhet- och mångfald på förvaltningen har genomförts för samtliga chefer samt fackliga representanter och skyddsombud Respektive chef har fått en s.k. verktygslåda med frågebatteri och diskussionsfrågor att använda på arbetsplatsträffar för att tala om medarbetarskapet i arbetsgruppen. Bemötande och attitydfrågor i medarbetarskapet har varit ett betydande fokus under året i samtliga arbetsgrupper. Föreläsning har anordnats under en gemensam förvaltningsdag tillsammans med teknik- och fritidsförvaltningen, där Tor och David förmedlade hur våra attityder och förhållningssätt påverkar hur vi mår på jobbet. Diskussioner har förts på varje arbetsplats samt i storforum om medarbetarskapets betydelse och hur vi kan bli bättre på att ta vara på varandras olikheter och förbättra arbetsklimatet. Vid gruppdiskussioner på stormöte med hela Laholmsbuktens VA togs underlag fram för de bemötanderiktlinjer som fastställdes av ledningsgruppen i december. Dessa bemötanderiktlinjer har presenterats för hela förvaltningen. Nu fortsätter arbetet med att ta grupperna vidare i värderingsarbetet. Individuella utvecklingsplaner Arbetet med individuella utvecklingsplaner har förbättrats det senaste året men kan göras än bättre. Det finns medarbetare som upplever att en individuell utvecklingsplan inte har tecknats ner varför arbetsgivaren framöver ska tydliggöra utvecklingsplanens syfte och mål för varje enskild medarbetare så inga missuppfattningar uppstår. Några grupper har dock arbetat aktivt med utvecklingsplanerna och planerat både förslag till förändrat beteende till kompetenshöjning inom verksamhetsområdet. Arbetet kommer att fortsätta under kommande år. Mångfalds- och jämställdhetssatsningar Laholmsbuktens VA har under en tid tillbaka arbetat med bemötande och attitydfrågor kopplat till kulturprojektet, baserat på det centrala projektet om organisationskultur och dess påverkan på verksamheten. För att ytterligare föra in ett medvetet och strategiskt tänk inom området har förvaltningen utbildat chefer, fackliga representanter samt skyddsombud på arbetsplatserna/enheterna. Jämställdhets- och mångfaldsfrågor handlar i många fall om ren kunskap samt att ta sig tid att tänka vilka värderingar som råder, hos sig själv och hos andra. Kunskapen och värderingsarbetet har under hösten förts in i organisationen genom att förvaltningen anlitat verksamhetschefen för KomTek, Catarina Carlsson samt Suzanne Almgren Mason från Högskolan i Halmstad. Syfte och mål med arbetet är att förvaltningens alla arbetsplatser i förlängningen, på ett naturligt sätt, ska arbeta med jämställdhet, mångfald, bemötande och attityder i det dagliga arbetet. En ökad medvetenhet i rekryteringsarbetet har medfört att man i högre grad än tidigare beaktar jämställdhet och mångfaldsperspektivet när man formulerar annonser och hanterar ansökningar. Dock har verksamheterna svårigheter att anställa fler kvinnor då förvaltningen gör en kompetensbaserad rekrytering. Det medför att konkurrensen med manliga sökanden är hög. Diskussioner förs hur dessa hinder ska kunna överbryggas. Vidare har också ett samarbete skett med studenter från Högskolan i Halmstad som gjort sitt examensarbete som bestod av en kvalitativ undersökning beträffande det strategiska jämställdhetsarbetet i förvaltningen. Arbetet resulterade i förbättringsförslag som arbetsgivaren kan involvera i det kommande arbetet. Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

18 Hälsofrämjande och förebyggande insatser - Inom ordinarie budget Mycket av det hälsofrämjande arbetet i förvaltningen har handlat om att arbeta för ett bättre organisationsklimat. Arbetet grundar sig på den tidigare medarbetarenkätens resultat där de anställda gav uttryck för att arbetsmiljön inom detta område måste förbättras. Det strategiska arbetet inom "Hälsofrämjande och förebyggande insatser" återfinns därför under rubrikerna "Medarbetarskap och ledarskap" samt "Mångfalds- och jämställdhetssatsningar". Arbetsplatserna arbetar fortfarande med handlingsplanerna från medarbetarenkäten där man lyfter de punkter som ska bibehållas alternativt förbättras. För övrigt har många trivselaktiviteter genomförts inom varje enhet för att föra samman arbetsgrupperna. Som exempel kan nämnas: studiebesök av olika slag, bowling, sommarfest m.m. Flera av arbetsplatserna har varit och ätit en gemensam middag i samband med trivselaktiviteterna. Hälsofrämjande och förebyggande insatser - Med centrala medel De centrala medlen har gått till inspirationspengen, kopplad till balansprofilen i samarbete med Previa. Hälsofrämjande och förebyggande insatser - Företagshälsovårdens delaktighet i det hälsofrämjande arbetet Samarbetet med Previa har lagts upp i en årsplan som under 2014 bestod av: Arbetsskador Inspirationsföreläsningar för ca 100 medarbetare vid fyra tillfällen. Balansprofiler HLR-utbildningar Ergonomi-utbildningar Nyanställningsundersökningar Arbetsplatsnära besök av psykolog Typ av arbetsskada Vad sammanfattar olyckan? Varför hände olyckan? Färdolycksfall Fordonsolycka eller påkörd 2 Felmanöver 2 Antal av Typ av arbetsskada Olycksfall Kontakt kemiskt ämne 2 Felmanöver 2 3. Den skadade föll 4 Felmanöver 4 5. Skada av maskin etc 1 Felmanöver 1 1. Elolycka etc 1 Bristande rutiner Fysisk överbelastning 2 Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

19 Felmanöver 1 Lyfthjälpmedel/utrustning ej till hands 1 7. Skadad av hanterat föremål 2 Felmanöver 1 I ovanstående uppgifter ingår teknik- och fritidsförvaltningen då dessa samt Laholmsbuktens VA var en och samma förvaltning under halva Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Genomgång av årets redovisning för det systematiska arbetsmiljöarbetet visade även det på en förbättring sedan 2013 och förvaltningen har under 2014 arbetat med prioriterade aktiviter såsom exempelvis rutiner och hantering för skyddsronder och riskinventering, ergonomiöversyn, översyn av kemikaliehantering, lagbevakningsrutiner, publicering av samverkansinformation och skyddsombud, plan för hot, våld och kränkande särbehandling, diverse kravutbildningar för exempelvis motorsåg och röjsåg m m. Likt 2013 har förvaltningen prioriterat aktiviteter baserade på utfallet, där en del av aktiviteterna även finns definierade i Verksamhetsplan för att uppnå en optimal förbättringseffekt. Vi kommer bl a fortsätta arbetet med lagbevakning, förenkla APT-agendor, utveckla SBA (systematiskt brandskyddsarbete), digitalisera våra riktlinjer för elsäkerhet och arbeta för en ökad rapporering av tillbud samt tillse att alla erforderliga utbildningar genomförs och säkerställs. Förvaltningen har även deltagit i det kommunövergripande arbetsmiljönätverket, som bl a har utvecklat och förbättrat uppföljningsblanketten för SAM. Ett par möten har hållits inom nätverket under 2014, vilket vi inom förvaltningen ser mycket positivt på. Sammanfattande analys Laholmsbuktens VA har haft ett händelserikt år. Förvaltningen har blivit sin egen och står nu på egna ben. Nybildandet har under de första sex månaderna givit nästan samtliga medarbetare en "vitamininjektion" då man ser möjligheter att utveckla verksamheten ytterligare. Nu fortsätter organisationsutvecklingen i samverkan med personal och fackliga representanter. Det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) har utvecklats ytterligare och bl.a. har nu samtliga chefer handlingsplaner inom SAM baserade per enhet. Arbetet inom HR i det kommande utvecklingsarbetet för organisationen kommer att bli en utmaning. Genom ett konsekvent arbete i att utveckla ledarskapet samt medarbetarskapet, organisationskulturen, SAM, mångfaldsarbetet m.m. skapas en modern förvaltning som kommer att attrahera framtidens medarbetare. Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

20 6 Ekonomisk redovisning Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

21 Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

22 7 Utvecklings- och kvalitetsarbete Arbete har under året inletts med att förnya driftinstruktioner för va-anläggningar. Arbete med att förnya måldokument för behandling och distribution av dricksvatten har fortgått. Syftet med detta måldokument är att etablera en strategi för optimerad beredning och distribution av dricksvatten inom Laholmsbuktens VAs dricksvattenverksamhet med tydligare kvalitetsfokus snarare än kvantitetsfokus. Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

23 8 Utveckling av organisationskultur och värderingar Organisationskultur bygger mycket på medarbetarskap och ledarskap vilket i sig är en kunskapsfråga. Förvaltningen har därför satsat på utbildning av förvaltningens chefer under året då de genomgått den kommunövergripande utbildningen Utvecklande ledarskap (UL) samt andra utbildningar inom området i BAS-programmet. Vidare har respektive chef fått en s.k. verktygslåda med frågebatteri och diskussionsfrågor att använda på arbetsplatsträffar för att tala om medarbetarskapet i arbetsgruppen Föreläsning har anordnats under en gemensam förvaltningsdag, där Tor och David förmedlade hur våra attityder och förhållningssätt påverkar hur vi mår på jobbet. Förvaltningen har också under en tid tillbaka arbetat med bemötande och attitydfrågor kopplat till jämställdhet och mångfald. För att ytterligare föra in ett medvetet och strategiskt tänk inom området har förvaltningen utbildat chefer, gruppledare, andra i ledande befattningar samt fackliga representanter på arbetsplatserna/enheterna. Även jämställdhets- och mångfaldsfrågor handlar i många fall om ren kunskap samt att ta sig tid att tänka vilka värderingar som råder, hos sig själv och hos andra. Syfte och mål med arbetet har varit, och är, att förvaltningens alla arbetsplatser i förlängningen, på ett naturligt sätt, ska arbeta med jämställdhet, mångfald, bemötande och attityder i det dagliga arbetet. Laholmsbuktens VA har sedan bildandet av egen förvaltning infört stormöten med hela förvaltningen som ett återkommande inslag varje kvartal. Hittills har två sådana stormöten genomförts. Fokus på det första mötet var att i grupper tillsammans arbeta med HR-riktlinjen i syfte att ta fram underlag för bemötanderiktlinjer för Laholmsbuktens VA. Utkastet till bemötanderiktlinjer diskuterades sedan vidare på respektive enhets arbetsplatsträffar. De framtagna bemötanderiktlinjerna fastställdes av ledningsgruppen i december, och återkopplades på stormötet i december. Framöver handlar det om att på varje arbetsplats och i varje arbetsgrupp ha fortsatt dialog kring bemötande på ett lika naturligt sätt som diskussioner kring daglig drift. Dialog måste hållas mellan kollegor såväl som mellan medarbetare och chef. Det är viktigt att vi etablerar synsättet att vi alla är en del i en helhet. I vissa avseenden är vi kunder till varandra och vi ska ha lika bra bemötande mot varandra som mot våra kunder. Genom att tydligare förmedla information om pågående arbete inom förvaltningen skapas större samhörighet och förståelse. Detta bidrar till en större delaktighet och ett positivt arbetsklimat. Bemötanderiktlinjer för Laholmsbuktens VA: "Vi visar respekt genom ett positivt och professionellt bemötande. Vi lyssnar, är ärliga och hjälpsamma. Tillsammans gör vi varandra bättre." Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

24 9 Uppföljning Förenkla helt enkelt 9.1 Bemötande Förslag B1: Levandegör riktlinjer för service och bemötande Har förvaltningen/bolaget genomfört förankring hos personalen? Klar Påbörjad Ej klar Andel av personalen där förankring skett (%) Förankring planeras vara genomförd (mån/år) Förslag Ä2: Uppföljning och återkoppling av dissonanser Har förvaltningen/bolaget en rutin eller ett kvalitetssystem som systematiskt fångar upp dissonanser i samspelet förvaltning/bolag? Ja Nej, och planerar ingen rutin/kvalitetssystem Nej, och planerar ingen rutin/kvalitetssystem När kan rutinen/systemet vara i bruk? (mån/år) Förslag Ä4: Myndighetsavgifter kommungemensamt förhållningssätt Hur är din förvaltnings/bolags status angående sammanställning av avgifter enligt punkt Ä4A? Klar Påbörjad Ej klar När beräknas den vara klar? (mån/år) När beräknas den vara klar? (mån/år) 9.2 Samarbete och samverkan Förslag S1: Öka din arbetsplats kunskap om andra verksamheter i kommunen Antal organiserade aktiviteter för att fördjupa kunskapen om andra delar i kommunens organisation som är relevanta för din förvaltnings/bolags verksamhet Oftare än 6 gånger/år 2-6 gånger/år 1 gång/år Sällan/aldrig S1C: Intranätet: Lägg ut information om din verksamhet, hämta information om andras verksamheter, utnyttja de sociala funktionerna alla i samverkan med närmsta chef Antal organiserade aktiviteter för att fördjupa kunskapen om andra delar i kommunens organisation som är relevanta för din förvaltnings/bolags verksamhet Oftare än 6 gånger/år 2-6 gånger/år 1 gång/år Sällan/aldrig Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

25 Förslag S2: Uppmuntran storytelling Är uppmuntran och positiv förstärkning på APT eller motsvarande ett stående inslag på mötesagendan på din förvaltning/bolag? Ja Nej Vilka åtgärder planeras för att förbättra läget? Hur ofta tas uppmuntran och positiv förstärkningupp i dialog med anställda? Ofta re än 6 gån ger/ år 1 gån g/år 2-6 gånger/år Sällan/aldrig Förslag S3: Introduktionsprogram för nyanställda I vilken omfattning planerar din förvaltning/bolag medverkan i det kommungemensamma introduktionsprogrammet för nyanställda? Vi skickar alla nyanställda Vi skickar chefer och nyckelpersoner Vi skickar ingen Andel av person alen (%) Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

26 10 Utmaningar och framtid viktiga händelser Laholmsbuktens VA ser följande fokusområden under kommande år: Kundrelationer behöver förankras tydligare utifrån kundens behov och önskemål. Utmaning att möta krav på att tillgodose en hållbar va-försörjning även på landsbygden till skydd för människors hälsa eller miljön. Utmaning att möta krav på tillkommande styrande kvalitativa parametrar avseende såväl dricksvatten- som spillvattenprocesserna. Otydlighet i lagstiftningen medför att det finns risk för tvister mellan markägare och verksamheten vad gäller skydd av vattenresurser. Utbyggnad av dagvattensystem kompliceras av att kunderna upplever en rättsosäkerhet kring processen beroende på att kommunen föreslår, beslutar och genomför utbyggnaderna. Behovet av utbyggnad av dagvattenhantering hänger samman med förtätning av bostadsområden, ökad andel hårdgjord yta samt en större och mer intensiv nederbörd. Utbyggnad av allmän dricksvatten- och spillvattenförsörjning samt dagvattensystem kommer att vara kostnadsdrivande på grund av ökade kapital- och driftkostnader. Intäkterna från tillkommande kunder kommer inte att ge kostnadstäckning. Detta medför att intäkterna framöver behöver ökas för att nå kostnadstäckning. Vattenproduktionen respektive spillvattenreningen är idag spridd på många enheter. För att effektivisera och förenkla verksamheten planeras sammanläggningar. Beredningssäkerheten och förmågan att uppfylla nya krav blir bättre. Ett färre antal anläggningar skapar förutsättningar för att tillvarata skalfördelar, minska resursanvändning samt ge mindre påverkan på recipienterna genom förbättrad rening. Förändringarna medför ökade investeringskostnader samtidigt som driftkostnaderna förväntas minska. Så långt det är möjligt samordnas detta med utbyggnad av allmän dricksvatten- och spillvattenförsörjning utanför nuvarande verksamhetsområde. Nämnden för Laholmsbuktens VA, Verksamhetsberättelse (26)

NÄMNDEN FÖR LAHOLMSBUKTENS VA Box Halmstad Tfn: E-post:

NÄMNDEN FÖR LAHOLMSBUKTENS VA Box Halmstad Tfn: E-post: Nämnden för Laholmsbuktens VA handlingar 26 januari 2015 1 HALMSTADS KOMMUN KALLELSE NÄMNDEN FÖR LAHOLMSBUKTENS VA 2015-01-16 Sida Box 246 301 06 Halmstad Tfn: 035 13 77 53 E-post: laholmsbuktens.va.namnd@halmstad.se

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Nämnden för Laholmsbuktens VA Bokslut 2015 Verksamhetsberättelse 2015 1 Nämnden för Laholmsbuktens VA Halmstads kommun Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Viktiga händelser...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelse 2017 Nämnden för Laholmsbuktens VA Bokslut 2017 Verksamhetsberättelse 2017 1 Nämnden för Laholmsbuktens VA Halmstads kommun Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Organisation...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Nämnden för Laholmsbuktens VA Bokslut 2016 Verksamhetsberättelse 2016 1 Nämnden för Laholmsbuktens VA Halmstads kommun Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Organisation...

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013. Nämnden för Laholmsbuktens VA

Verksamhetsberättelse 2013. Nämnden för Laholmsbuktens VA Verksamhetsberättelse 2013 Nämnden för Laholmsbuktens VA Förord Teknik- och fritidsförvaltningen ansvarar på uppdrag av nämnden för Laholmsbuktens VA för va-verksamheten inom Halmstads och Laholms kommuner.

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik 1 Personalpolitisk handlingsplan attraktiv arbetsgivare Ronneby kommun står för stora utmaningar i framtiden. Omvärlden förändras, våra förutsättningar påverkas av många

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Regional strategi för arbetsgivarpolitik

Regional strategi för arbetsgivarpolitik Regional strategi för arbetsgivarpolitik Vår vision Socialdemokratisk arbetsgivarpolitik ska stärka personalens arbetsvillkor och arbetsmiljö. Det är viktigt både för den enskilde men också för kvaliteten

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se Personalpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Vårt gemensamma uppdrag Sollentuna kommun växer och utvecklas. De som bor i vår kommun vill bygga bostäder, resa, idrotta, handla, låna böcker, cykla

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Personalpolitiskt program 2009

Personalpolitiskt program 2009 Personalpolitiskt program 2009 Antaget av kommunfullmäktige 2009-02-25 8 2 PERSONALPOLITISKT PROGRAM I VÅRGÅRDA KOMMUN Vårgårda kommuns personalpolitiska program är ett övergripande idé- och styrdokument

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid ARBETSMILJÖPOLICY 1 av 6 INNEHÅLL GOD ARBETSMILJÖ... 3 EN GOD ARBETSMILJÖ FÖRUTSÄTTER... 3 VARJE MEDARBETARE SKA... 3 KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 4 ARBETSMILJÖARBETE I PRAKTIKEN... 4 ANSVAR OCH ROLLER...

Läs mer

86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-30 Sida 1(1) 86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef- och ledarskap i

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Mål och inriktning för Regionservice 2016

Mål och inriktning för Regionservice 2016 1(7) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice 2015-11-04 DNRGS Driftnämnden för Regionservice Mål och inriktning för Regionservice 2016 Förslag till beslut Driftnämnden beslutar om mål och inriktning

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Varför behövs personalstrategin? Vad är en personalstrategi? Vision för personalarbetet. Uppföljnings- och mätmetoder. Politisk målsättning

Varför behövs personalstrategin? Vad är en personalstrategi? Vision för personalarbetet. Uppföljnings- och mätmetoder. Politisk målsättning Personalstrategi 2008 2012 Varför behövs personalstrategin? Personalstrategin uttrycker det gemensamma förhållningssättet i vårt strategiska och operativa personalarbete inom Falköpings kommun. Det personalstrategiska

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Plan Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Personalenheten Castor

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Plan Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Personalenheten Castor Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Plan Kommunstyrelsen 2016-09-28-09-27 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Personalenheten Castor KS.2016.126 Dokumentinformation Mångfaldsplan 2 (9) Bakgrund

Läs mer

Lokal handlingsplan för arbetsmiljö 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för arbetsmiljö 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (5) Bilaga 3 Dnr 631-17 + Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lokal handlingsplan för arbetsmiljö 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Handlingsplanen har utarbetats i enlighet med

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsens personalutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-12 Sida 1(2) 24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef-

Läs mer

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning Båstads kommuns meda rbeta rund ersök ning 2010 en sammanfattning Varför en medarbetarundersökning? För andra året har Båstads kommun genomfört en medarbetarundersökning i syfte att kartlägga vad kommunens

Läs mer

Verksamhetsberättelse Byggnadsnämnden

Verksamhetsberättelse Byggnadsnämnden Verksamhetsberättelse 2014 Innehållsförteckning 1 Organisation... 3 2 Viktiga händelser 2014... 4 3 Målredovisning - verksamhetsmål utifrån kommunfullmäktiges mål... 5 4 Målredovisning - nämndens/styrelsens

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Byggnadsnämnden Bokslut 2015 Verksamhetsberättelse 2015 1 Byggnadsnämnden Halmstads kommun Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Viktiga händelser... 4 3 Målredovisning - verksamhetsmål

Läs mer

Arbetsmiljöplan Samhällsbyggnadsnämnden

Arbetsmiljöplan Samhällsbyggnadsnämnden Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-01-30 SBN 2017.0429 Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare Lotta Björkman Samhällsbyggnadsnämnden Arbetsmiljöplan 2018 Sammanfattning Enligt s arbetsmiljöpolicy (KF 2009-10-26

Läs mer

Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet och mångfald

Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet och mångfald Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet mångfald Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet mångfald Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Värdegrund... 2 3. Positiva effekter... 2 4. Diskrimineringslagen...

Läs mer

Program för att förebygga, bemöta och följa upp våld och hot i arbetsmiljön

Program för att förebygga, bemöta och följa upp våld och hot i arbetsmiljön Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning Program för att förebygga, bemöta och följa upp våld och hot i arbetsmiljön 1 Inledning Arbetet mot våld och hot är ett prioriterat utvecklingsområde

Läs mer

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern Vårt olika, gemensamma uppdrag Den här policyn beskriver samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare. Detta samspel måste fungera för att vi ska nå våra mål och

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) 2016

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) 2016 Styrelsehandling 2017-05-10 Bilaga 9. b) Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) 2016 Inledning Stadsrevisionen har 2016 genomfört en granskning av hur bolaget genomför det systematiska

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan BILAGA 5 SERVICEFÖRVALTNINGEN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2010-2012 Inledning I enlighet med gällande lagstiftning, kommunfullmäktiges beslut och stadens riktlinjer ska ett aktivt jämställdhets- och

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy 2012

Arbetsmiljöpolicy 2012 Arbetsmiljöpolicy 2012 Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 20120613 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelseförvaltningen Ansvarig tjänsteman: Diarienummer: KS 14-172 >Policy Program Plan Riktlinje

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Pilagårdsskolan

Arbetsmiljöpolicy. Pilagårdsskolan Pilagårdsskolan Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöarbete ska organiseras så att vi kan uppfylla arbetsmiljölagens krav på en god arbetsmiljö. En god arbetsmiljö kan stimulera medarbetarna till arbetsglädje,

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun Antagen: KF 185 2015-12-15 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun 2016-2018 Inledning Alvesta kommun ska bedriva ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som utgår från den grundläggande

Läs mer

Arbetsgivarrollen och kommunens uppdrag

Arbetsgivarrollen och kommunens uppdrag Arbetsgivarrollen och kommunens uppdrag Nya förskolan Kompetenta medarbetare med ett engagemang som känns och märks av de vi är till för! Agenda Vår personalpolitik, begreppet HR Halmstads kommuns HR-utmaningar

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik Bakgrund Att arbeta i Ronneby kommun är ett välfärdsarbete. Vårt främsta uppdrag är att ge god service till våra medborgare. Det är därför en viktig samhällsfråga att kommunen

Läs mer

Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering

Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Med ett helhetsperspektiv på hållbar hälsa och goda arbetsmiljöer

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) - rapport

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) - rapport Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum Diarienummer 2014-03-03 2012/85 Personalenhetschef Helen Svensson 0410-73 34 96, 0708-81 79 35 helen.svensson@trelleborg.se Bildningsnämnden Uppföljning av det systematiska

Läs mer

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksamheten. Personalpolitiken är ett medel för att uppnå Huddinge

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-15, 15, Dnr 2017/0764 KS Innehållsförteckning Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun... 2 Varför ska vi arbeta med vårt arbetsgivarmärke?...

Läs mer

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun Jämställdhetsplan för Värmdö kommun 1 Inledning Värmdö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med jämställda arbetsplatser och gott medarbetarskap där vi möter varandra med respekt och öppenhet. Ett

Läs mer

Arbetsmiljöplan

Arbetsmiljöplan STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Plan Ärendenummer: HIG-STYR 2017/76 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2017-05-15 Reviderad: Giltighetstid: t.o.m. 2020-12-31 Arbetsmiljöplan

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan 2016-2018 Barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan för barn- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Stabschef,

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Jämställdhets och mångfaldsplan

Jämställdhets och mångfaldsplan Jämställdhets och mångfaldsplan 2015-2017 Mariestad Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad 2015-03-30 Innehållsförteckning Inledning... 3 Diskrimineringslagen... 4 Definitioner... 4 Jämställdhet... 4 Mångfald...

Läs mer

Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald

Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald 2018-08-27 KS 2017.508 1.3.6.4 P O LICY Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald HR-avdelningen Fastställd av kommunfullmäktige 2016-12-12 191, reviderad av kommunfullmäktige 2018-08-27 104

Läs mer

Riktlinjer för personalpolitik

Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer för personalpolitik Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer 2018-08-27 168 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

Vattenplan för Ystads kommun. Del 2: VA-policy. Remissversion Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX

Vattenplan för Ystads kommun. Del 2: VA-policy. Remissversion Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX Vattenplan för Ystads kommun Del 2: VA-policy Remissversion 2016-02-29 Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX VA-policy Inledning VA-policyn avser att vara ett dokument som tydliggör målsättningarna och

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI. Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun

BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI. Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun Bodens kommuns HR-strategi Strategin beskriver personalpolitiken. Den visar vilken väg Bodens

Läs mer

Policy för arbetsmiljö och hälsa. Beslutad av kommunfullmäktige , 27. Dnr KS

Policy för arbetsmiljö och hälsa. Beslutad av kommunfullmäktige , 27. Dnr KS Policy för arbetsmiljö och hälsa Beslutad av kommunfullmäktige 2019-03-25, 27. Dnr KS2018.0312 Innehåll 1 Arbetsmiljö- och hälsovision... 3 2 Övergripande mål... 3 3 Prioriterade mål... 3 3.1 Ansvar för

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2015-2017 Jämställdhets- och mångfaldsplan 2015-2017 Hässleholms kommuns värdegrund Medborgaren i fokus Med respekt för individen Kvalitet som syns Hässleholms kommuns

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Antagen av kommunfullmäktige: 2011-09-12 Kf 127 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Vision 2 Svedala kommuns personalpolitiska program 2.1 En jämlik arbetsgivare 2.2 En flexibel arbetsgivare

Läs mer

Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017

Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017 Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017 Innehållsförteckning Inledning... 2 Mål och åtgärder 2015-2017... 4 Arbetsförhållanden...4 Underlätta förvärvsarbete och föräldraskap...5 Trakasserier och sexuella

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

Jämställdhetsplan Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober Dnr 2016/1136.

Jämställdhetsplan Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober Dnr 2016/1136. Jämställdhetsplan 2016 Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober 2016. Dnr 2016/1136. 1(7) Innehåll Vad säger diskrimineringslagen om jämställdhet?... 2 Arbetsförhållanden... 2 Rekrytering... 2 Lönefrågor...

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen Medarbetarpolicy för Samhall AB Beslutad av styrelsen 2016-12-15 Medarbetarpolicyn beskriver hur det ska vara att arbeta i Samhall och vad som förväntas av medarbetare och chefer i företaget. Arbetet styrs

Läs mer

Arbetsmiljö. Riktlinjer för. Syfte. Bakgrund. Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19.

Arbetsmiljö. Riktlinjer för. Syfte. Bakgrund. Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19. Kommunledningskontorets personalavdelning Kontaktperson: Boel Steén, tfn 13 56 87 Riktlinjer för Arbetsmiljö Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19. Syfte Syftet med dessa riktlinjer är att visa Kristianstads

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan Jämställdhetsplan 2015-2017 Tyresö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare för såväl kvinnor som män. Alla individer ska ges lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett kön. Det ska finnas

Läs mer

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden Vårbokslut Miljöskyddsnämnden -05-07 Vårbokslut, Ansvarsenhet 40-41 Anvisning Nuläge Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Miljöskyddsnämnden har antagit en tillsyns- och verksamhetsplan för. Planen följs

Läs mer

ARBETSGIVARFRÅGOR - MED GEMENSAM KRAFT. Gunilla Nilsson HR-direktör

ARBETSGIVARFRÅGOR - MED GEMENSAM KRAFT. Gunilla Nilsson HR-direktör ARBETSGIVARFRÅGOR - MED GEMENSAM KRAFT Gunilla Nilsson HR-direktör ARBETSGIVARFAKTA Ca 7000 medarbetare Drygt 300 chefer Ca 500 olika yrken 300 arbetsplatser 77% kvinnor och 23% män Medelålder 45 år Lönekostnad

Läs mer

Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete i Sollefteå kommun 2012

Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete i Sollefteå kommun 2012 Datum 1 Sida Nämnd/styrelse/förvaltning etc. Kommunstyrelseförvaltningen Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete i Sollefteå kommun 2012 Sammanfattning Resultatet av uppföljningen av det systematiska

Läs mer

Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret

Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret 1 (8) Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret 2013-2015 Inledning Trafikkontorets styrgrupp för mångfalds- och jämställdhetsgrupp, med representanter från alla avdelningar, de fackliga organisationerna

Läs mer

Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern

Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige Antagen av: Kommunstyrelsen 130/2019 2019-06-17 Dokumentnamn: Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Ärendebeteckning:

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy för Hjo kommun

Arbetsmiljöpolicy för Hjo kommun Arbetsmiljöpolicy för Hjo kommun Dokumenttyp Policy Fastställd/upprättad Kommunfullmäktige 2001-04-26 40 (Dnr 2000-257) Senast reviderad Kommunfullmäktige 2018-04-26, 28 Detta dokument gäller för Kommunövergripande

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet 1 (12) Årlig av det systematiska arbetsmiljöarbetet Enligt Föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) 11 ska arbetsgivaren följa upp det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) en gång

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program 1 (7) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2010-04-20, 18 Uppdateras: 2015 Styrdokument för personalarbetet på samtliga arbetsplatser i Strömsunds kommun. Strömsunds kommun

Läs mer

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422 Arbetsmiljöpolicy Reviderad i november 2006 1. GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR Landstinget Sörmland ska skapa arbetsmiljöer som främjar personalens hälsa och förebygger ohälsa.

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Högskolan i Gävle 2011-11-23 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Enligt arbetsmiljölagen 3 kap 2 skall arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa

Läs mer

HBTQ-handlingsplan för Kultur och Fritid i Osby 2017

HBTQ-handlingsplan för Kultur och Fritid i Osby 2017 HBTQ-HANDLINGSPLAN FÖR KULTUR OCH FRITID 2017 1(9) Samhällsbyggnad Helena Götesdotter, 0709-318 313 helena.gotesdotter@osby.se HBTQ-handlingsplan för Kultur och Fritid i Osby 2017 Alla medarbetare som

Läs mer

Lokal handlingsplan för arbetsmiljö 2017 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för arbetsmiljö 2017 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (5) Bilaga 3 Dnr 695-16 + Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lokal handlingsplan för arbetsmiljö 2017 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Handlingsplanen har utarbetats i enlighet med

Läs mer

Likabehandlingsplan 2018 Bostadsbolaget Del av Framtidenkoncernen

Likabehandlingsplan 2018 Bostadsbolaget Del av Framtidenkoncernen Likabehandlingsplan 2018 Bostadsbolaget Del av Framtidenkoncernen 2018 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND 3 1.1 Inledning 3 1.2 Grundförutsättningar för likabehandlingsplaner 3 1.3 Lagar och styrdokument

Läs mer

En kortversion av Polismyndigheten i Södermanlands läns. Mångfalds- och likabehandlingsplan 2013-2014

En kortversion av Polismyndigheten i Södermanlands läns. Mångfalds- och likabehandlingsplan 2013-2014 Mångfalds- och likabehandlingsplan En kortversion av Polismyndigheten i Södermanlands läns Mångfalds- och likabehandlingsplan Polisen ska vara en arbetsplats för alla där olikheter och olika bakgrund är

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer