Överföring av Bildarkivets verksamhet från konsument- och medborgarservice till Intraservice

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Överföring av Bildarkivets verksamhet från konsument- och medborgarservice till Intraservice"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1279/16 Ledningsstaben Strategisk samordning Stefan Granlund Telefon E-post: Överföring av Bildarkivets verksamhet från konsument- och medborgarservice till Intraservice Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: Överföring av Bildarkivets verksamhet från nämnden för konsument- och medborgarservice till nämnden för Intraservice godkänns. Sammanfattning För att samla uppdrag kopplat till stadens behov av bilder och bildhantering och därmed möjliggöra ökad effektivitet och kvalitet begär konsument- och medborgarservice en överföring av verksamheten bildarkivet till Intraservice. Överföringen omfattar verksamhet med en medarbetare som idag är placerad på webbstrategiska verksamheten på konsument- och medborgarservice. Överföringen är i enlighet med 2 i reglemente för för nämnden för Intraservice; nämnden har till uppgift att utföra intern service till stadens förvaltningar, bolag och stiftelser. Stadsledningskontoret liksom nämnden för konsument- och medborgarservice samt nämnden för Intraservice bedömer att förslaget skapar förutsättningar för ökad effektivitet och kvalitet för arbete med grafisk service. Ekonomiska konsekvenser Verksamheten finansieras idag av stadens förvaltningar genom finansieringsmodell för kontaktcenter. Efter föreslagen verksamhetsövergång finansieras verksamheten fortsatt av stadens förvaltningar men istället genom tjänsteområde kommunikation i enlighet med riktlinjer för kommungemensamma interna tjänster. Barn-, jämställdhets-, mångfalds-, miljö- och omvärldsperspektivet Stadsledningskontoret bedömer att dessa perspektiv inte är aktuellt i detta ärende. Bilaga 1 Bilaga 2 Protokollsutdrag, , och tjänsteutlåtande från konsumentoch medborgarservice Protokollsutdrag, , och tjänsteutlåtande från Intraservice 1(2)

2 Ärendet Nämnden för konsument- och medborgarservice har begärt till kommunstyrelsen att besluta om överföring av verksamheten bildarkivet, som idag är organisatoriskt placerad på konsument- och medborgarservice, till nämnden för Intraservice. Verksamhetsövergången gäller verksamhet med en medarbetare placerad inom webbstrategiska verksamheten på förvaltningen konsument- och medborgarservice. Bakgrund Bildarkivet är en kommungemensam intern tjänst som idag omfattar verktyg för hantering, lagring och arkivering av bilder. Tjänsten levereras idag från ADB-teknik på intraservice. Kopplat till denna tjänst levererar webbstrategiska verksamheten på konsument- och medborgarservice användarsupport, utbildning, samordning och plan för utveckling av verktyget. Den sammanlagda tjänsten levereras därmed idag från såväl Intraservice som konsument- och medborgarservice. Genom en överföring av verksamheten bildarkivet skulle samtliga delar av dagens kommungemensamma interna tjänst, bildarkivet, och kommande kommungemensamma interna tjänst, grafisk service, levereras från intraservice. För att samla uppdrag kopplat till stadens behov av bilder och bildhantering och därmed möjliggöra ökad effektivitet och kvalitet begär konsument- och medborgarservice en överföring av verksamheten bildarkivet till Intraservice. Verksamhetsöverföringen omfattar uppdrag och en medarbetare som idag är placerad på webbstrategiska verksamheten på konsument- och medborgarservice. Överföringen gäller verksamhet med en medarbetare placerad inom webbstrategiska verksamheten. Nämnden för konsument- och medborgarservice begär övergång av verksamheten bildarkivet till nämnden för intraservice, Nämnden för intraservice tillstyrker begäran om verksamhetsövergång av bildarkivet, Samverkan Samverkan har skett med de fackliga organisationerna i stadens centrala samverkansgrupp (CSG) Stadsledningskontorets bedömning Överföringen är i enlighet med 2 i reglemente för för nämnden för Intraservice; nämnden har till uppgift att utföra intern service till stadens förvaltningar, bolag och stiftelser. Stadsledningskontoret bedömer att förslaget skapar förutsättningar för ökad effektivitet och kvalitet för arbete med grafisk service. Stadsledningskontoret Stefan Granlund Utvecklingsledare Jonas Kinnander Direktör ledningsstaben Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(2)

3 Bilaga 1 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Begäran om verksamhetsövergång av bildarkivet från konsument- och medborgarservice till intraservice 56 Diarienummer 0042/16 Ärendet Bildarkivet är en kommungemensam intern tjänst som idag omfattar verktyg för bildhantering och bildarkiv, samordning, support och utbildning samt utveckling av tjänsten. Tjänsten levereras idag från såväl intraservice som konsument- och medborgarservice. För att samla uppdrag kopplat till stadens behov av bilder och bildhantering och därmed möjliggöra ökad effektivitet och kvalitet begär konsument- och medborgarservice en verksamhetsövergång av bildarkivet till intraservice under hösten Verksamhetsövergången omfattar uppdrag och en medarbetare som idag är placerad på webbstrategiska verksamheten på konsument- och medborgarservice. Ärendet samverkades Handling Tjänsteutlåtande upprättat Beslut Nämnden för konsument- och medborgarservice begär övergång av verksamheten bildarkivet till nämnden för intraservice. Vid protokollet Nicklas Kristiansson Ordförande Yasmine Posio Nilsson Justerare Björn Jedvert 1(1)

4 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0042/16 Webbstrategiska verksamheten Maria Holmgren Telefon E-post: Begäran om verksamhetsövergång av bildarkivet från konsument- och medborgarservice till intraservice Förslag till beslut Nämnden för konsument- och medborgarservice begär övergång av verksamheten bildarkivet till nämnden för intraservice. Sammanfattning Bildarkivet är en kommungemensam intern tjänst som idag omfattar verktyg för bildhantering och bildarkiv, samordning, support och utbildning samt utveckling av tjänsten. Tjänsten levereras idag från såväl intraservice som konsument- och medborgarservice. För att samla uppdrag kopplat till stadens behov av bilder och bildhantering och därmed möjliggöra ökad effektivitet och kvalitet begär konsument- och medborgarservice en verksamhetsövergång av bildarkivet till intraservice under hösten Verksamhetsövergången omfattar uppdrag och en medarbetare som idag är placerad på webbstrategiska verksamheten på konsument- och medborgarservice. Ärendet samverkades Konsument- och medborgarservice Rigmor von Zweigbergk Förvaltningsdirektör Maria Holmgren Verksamhetschef Bilagor Bilaga 1 Nominering av ny kommungemensam intern tjänst Grafisk service 1(3)

5 Ärendet Bildarkivet är en kommungemensam intern tjänst som idag omfattar verktyg för bildhantering och bildarkiv, samordning, support och utbildning samt utveckling av tjänsten. Tjänsten levereras idag från såväl intraservice som konsument- och medborgarservice. Sedan årsskiftet 2015/2016 har intraservice även uppdraget att svara för stadens grafiska profil samt upphandling av bilder och fotograftjänster. Vidare föreslås grafisk service från och med 2017 bilda en ny kommungemensam intern tjänst där bildarkivet är tänkt att ingå som en del. För att samla uppdrag kopplat till stadens behov av bilder och bildhantering och därmed möjliggöra ökad effektivitet och kvalitet begär konsument- och medborgarservice en verksamhetsövergång av bildarkivet till intraservice under hösten Verksamhetsövergången omfattar uppdrag och en medarbetare som idag är placerad på webbstrategiska verksamheten på konsument- och medborgarservice. Bakgrund Bildarkivet är en kommungemensam intern tjänst som idag omfattar verktyg för hantering, lagring och arkivering av bilder. Tjänsten levereras idag från ADB-teknik på intraservice. Kopplat till denna tjänst levererar webbstrategiska verksamheten på konsument- och medborgarservice användarsupport, utbildning, samordning och plan för utveckling av verktyget beslutade prioriteringsforum kommunikation att ställa sig bakom en nominering av grafisk service som ny kommungemensam intern tjänst från och med I nomineringen föreslås bildarkivet flytta över från konsument- och medborgarservice och inkluderas i den nya kommungemensamma interna tjänsten grafisk service, se bilaga 1. Enligt förslag kommer tjänsten grafisk service levereras från grafiska gruppen på intraservice. Redan idag har grafiska gruppen på intraservice uppdraget att svara för stadens grafiska profil, bilder och bildhantering samt upphandling av bilder och fotograftjänster. Konsument- och medborgarservice ser fördelar med att samla stadens stöd och funktioner kopplat till bilder, bildhantering och grafisk profil på en förvaltning. När, system, support, samordning och andra relaterade uppdrag levereras från en förvaltning skapas förutsättningar för: tydlighet kring ansvar, beslut och finansiering ökad kvalitet och effektivitet arbetsmiljövinster då fler personer arbetar med relaterade arbetsuppgifter och uppdrag på ett och samma ställe Förvaltningen begär därför att uppdrag och verksamhet som rör stadens gemensamma bildarkiv och idag levereras från konsument- och medborgarservice flyttas över till intraservice under hösten Genom en verksamhetsövergång av bildarkivet skulle samtliga delar av dagens kommungemensamma interna tjänst, bildarkivet, och kommande kommungemensamma interna tjänst, grafisk service, levereras från intraservice. Göteborgs Stad Konsument och medborgarservice, tjänsteutlåtande 2(3)

6 Verksamhetsövergången gäller uppdrag, verksamhet och en medarbetare placerad inom webbstrategiska verksamheten. Ekonomiska konsekvenser Verksamheten finansieras idag av stadens förvaltningar genom finansieringsmodell för kontaktcenter. Efter föreslagen verksamhetsövergång finansieras verksamheten inom tjänsteområde kommunikation i enlighet med riktlinjer för kommungemensamma interna tjänster. Barnperspektivet Jämställdhetsperspektivet Mångfaldsperspektivet Miljöperspektivet Omvärldsperspektivet Expedieringskrets Nämnden för intraservice Kommunstyrelsen Göteborgs Stad Konsument och medborgarservice, tjänsteutlåtande 3(3)

7 Beslutsunderlag tjänst Laine Västrik Intraservice Telefon E-post: Nominering av ny kommungemensam intern tjänst Grafisk service 1. Bakgrund och nulägesbeskrivning Tjänsten Grafisk service nomineras som en ny kommungemensam intern tjänst. Grafiska gruppen har som huvuduppdrag att administrera och utföra grafisk formgivning och produktion för förvaltningar och helägda bolag. Verksamheten är idag helt köp- och säljfinansierad; uppdragen läggs antingen som abonnemang på ett större antal timmar under ett år eller också som enstaka uppdrag. Alla stadsdelsförvaltningar samt åtta fackförvaltningar har årsabonnemang hos Grafiska gruppen Årsabonnemangen utgör enhetens budget, vilket innebär att allt som görs utan att kunna härledas till ett enskilt uppdrag, i praktiken finansieras av dessa arton förvaltningar. Enheten har från SLK fått uppdraget att förvalta och utveckla den grafiska profil, som framtagits som en del av Göteborgs Stads kommunikationsstrategi. Uppdraget har lagts som ett specifikt uppdrag under 2015 och bekostas detta år av SLK. Under de senaste åren har allt mer av Grafiska gruppens arbete kommit att bidra till hela stadens kvalitetshöjning på det grafiska området, vilket bland annat lett till att enheten vid årsskiftet överförs till intraservice. Vid sidan om den grafiska produktion som utförs på beställning av enskilda förvaltningar och bolag och betalas av dessa per timme, finns det en rad tjänster, specificerade i tabellen nedan, som är till nytta för organisationen i stort och behöver få särskild finansiering, för att inte belasta enbart förvaltningar med årsabonnemang hos Grafiska gruppen. 1

8 Göteborgs Stad Intraservice 2. Beskrivning av tjänst Grafisk produktion Att formge och producera grafiska original för tryck eller enbart i digital form, innebär bland annat projektledning, formgivning, teknisk hantering och administration. Förvaltningar och helägda bolag beställer, enskilt eller i samverkan med varandra, uppdrag som utförs av Grafiska gruppen mot timdebitering. I normalfallet kommer beställningen via en kommunikatör, som bedömt att behov av produktion finns. Grafiska gruppen involveras i det skede som blir bäst i varje enskilt fall, vilket bland annat beror på hur stort projektet som helhet är, men också på hur mycket tid den beställande verksamhetens kommunikatör har att själv lägga på det initiala skedet med exempelvis målgruppsanalys och budskapsformulering. Det innebär att vissa stora projekt pågår under flera månader, innehåller mycket projektledning och av Grafiska gruppen krävs hög kommunikatörskompetens och kunskap om organisationen. Aktuella exempel på sådana uppdrag är utbildningsförvaltningens gymnasiekatalog, Göteborgs Stads monter på kvalitetsmässan och rapportserien Skillnader i livsvillkor och hälsa, framtagen av social resursförvaltning. Andra projekt innebär att formge enstaka produkter utifrån mer eller mindre färdigt material, och ibland en helt färdig idé, från beställaren. Ett sådant projekt kan till exempel handla om en annons, en bildspelspresentation eller en enstaka trycksak. Under 2015 beräknas omkring 1200 små och stora projekt vara genomförda. Varje månad hanterar Grafiska gruppen ca 50 fakturor från leverantörer av trycksaker, utställningsmaterial, giveaway-tryck (pennor, tygkassar) etc. Var och en av dem har föregåtts av offertinhämtning, förnyad konkurrensutsättning (FKU) eller direktupphandling. De särskilda kompetenser som krävs för det grafiska produktionsuppdraget som helhet är projektledare, kommunikatörer, grafiska formgivare och fotograf. I tabellen nedan beskrivs tjänster som naturligt följer med det ovan beskrivna huvuduppdraget, samt tjänster som logiskt passar in i verksamhetens utbud Sida 2 (6)

9 Göteborgs Stad Intraservice Tjänst Förvalta och utveckla Göteborgs Stads grafiska profil Utveckla och bevaka den grafiska profilen, uppdatera och komplettera standardprodukter. Ge support i frågor som gäller den grafiska profilens tillämpning. Äga och förvalta sidor om den grafiska profilen på goteborg.se. Hålla i utbildningar om tillämpning av den grafiska profilen och mallarna. Basbehov trycksaker Administration (bl a utföra FKU), formgivning och produktion av tryckfärdiga original för nödvändiga brukstrycksaker som används kontinuerligt i hela eller stora delar av organisationen. Klarspråk Bearbeta texter samt utbilda medarbetare i verksamheter där behovet av egen kompetens på området är stort. Kommentar För alla förvaltningar och helägda bolag Basmaterial i form av trycksaksmallar, utseende för dokument och kontorstryck etc tas fram under 2015 och bekostas av SLK. Flera delar återstår dock att arbeta fram. Varje unik produkt (olika trycksaksformat, olika typer av arbetskläder o s v) kräver sin specifika anpassning till den grafiska profilen. Detta har under 2015 bekostats av 18 beställande förvaltningar gemensamt, medan resultatet tillämpas av hela organisationen. Görs idag (2015) ofinansierat (bekostas alltså i praktiken av 18 beställande förvaltningar gemensamt). Även leverantörer som byråer, tryckerier och skyltleverantörer hör av sig och ställer frågor. Dessa sidor är just nu under uppbyggnad (november 2015), ett arbete som beställts och bekostas av SLK. Bekostas idag av de enskilda förvaltningarna. För alla förvaltningar, men främst SDF Exempel på sådana trycksaker är rekvisitionsblankett, ansökningsblankett för försörjningsstöd samt den s k socialregistermappen. Originalproduktion och administration bekostas idag av SDF gemensamt (medan varje enskild tryckbeställning bekostas av den beställande förvaltningen). För alla förvaltningar och helägda bolag Innebär att med särskild kompetens bearbeta texter enligt de kriterier som finns för klarspråk för bl a myndigheter. Sådana uppdrag utför Grafiska gruppen idag i liten skala, bekostade av enskilda beställare. Förråd av utställningsmaterial För alla förvaltningar och helägda bolag Sida 3 (6)

10 Göteborgs Stad Intraservice Förråd av utställningsmaterial Förvalta och administrera utlåning av standardmaterial för utställningar och mässor (roll ups, broschyrställ etc). Samordna administration kring utlåning av fyra containrar som Göteborgs Stad köpt in. Film Videokompetens och operativt stöd. Skyltning Med kompetens på området rumslig kommunikation ge råd och stöd inför anskaffande av nya skyltar till verksamheternas miljöer, med utgångspunkt i den grafiska profilen. Bildarkivet Äga och administrera Göteborgs Stads bildarkiv. Stadsinfotavlorna Administrera bokning av annonsering på de stora annonstavlorna i Göteborg. Enkäter Skapa elektroniska enkäter, främst för organisationens interna undersökningar. För alla förvaltningar och helägda bolag Innebär att skapa tryckoriginal, beställa material, förvara samt förnya vid behov, och att administrera ett utlåningssystem. Hantering av avtal kring de utlånade containrarna. För alla förvaltningar och helägda bolag Videostrategi och plattform tas fram av SLK under våren 2016 (plattformen kommer att ligga under Tjänsteforum IT-infra). Det operativa stödet ansvarar Grafiska gruppen för. För alla förvaltningar och helägda bolag Tjänsten finns idag inte i organisationen. Frågan lämnas ofta helt till skyltleverantörerna, när det inte avsätts resurser att anlita inredningsarkitekt eller annan extern kompetens. För alla förvaltningar och alla bolag Bildarkivet finns idag hos konsument- och medborgarservice. Genom Grafiska gruppen har staden sedan våren 2015 en fotograf anställd, vars uppgift är att fylla på bildarkivet med högkvalitativa bilder, för användning i hela organisationen. För alla förvaltningar och alla bolag Detta sköts idag från SLK. För alla förvaltningar och alla bolag Innebär att i aktuellt verktyg (Defgo) bygga enkäter på uppdrag av exempelvis utvecklingsavdelningar, som själva lagt upp frågestrukturen men behöver hjälp med att omvandla den till en fungerande elektronisk enkät att skicka till medarbetare i organisationen. Det övergripande, strategiska ansvaret för stadens enkätverktyg hanteras inom tjänsteområde Ledning och Styrning. Exempel på arbetsuppgifter som flyttas från Konsument- och Medborgarservice till Grafiska gruppen: ta emot och beställa/ordna med nya användnings-, konsult- och adminlogin lägga in och indexera bilder från förvaltningar, nämnder och kommunfullmäktige Sida 4 (6)

11 Göteborgs Stad Intraservice lägga in och indexera bilder i pressarkivet underhåll av stadens gemensamma bildarkiv och pressarkivet utbildning i användning av olika delar och verktyg i bildarkivsystemet manualer för bildarkivet stöd och användningssupport för bildarkivet beredning och beställning av utveckling av funktioner i bildarkivet gallring och arkivering av bilder och bildarkivet samordning av indexeringsbegrepp viss kontakt med fotografer Tjänsten kommer att tillhöra tjänsteområde Kommunikation 3. Påverkan på IT-infrastruktur Grafiska gruppen som arbetar med tjänsten Grafisk service är beroende av Bildarkivet. Grafiska gruppen kommer att vara en kravställare och användare av en videoplattform. 4. Nytta Insikten om den visuella kommunikationens betydelse och genomslagskraft, ligger bakom att Göteborgs Stad i år har fått en ny och mer genomgripande grafisk profil. Den ligger också bakom att kommunikatörerna i vår stora organisation ser nyttan med att lägga resurser på grafisk produktion, att den blir utförd av rätt kompetens och att det sker på ett för organisationen effektivt sätt. Grafiska gruppen tar hand om hela processen, har effektiva rutiner för den ofrånkomliga administrationen, använder stadens ramavtal initierat och samverkar med kollegorna i hela organisationen för att få ut så mycket som möjligt av arbetet som görs. Varje verksamhet har sitt eget speciella behov av trycksaker, mässmaterial och digitala publikationer, som de själva ekonomiskt måste stå för, men utöver det finns det ett generellt behov enligt sammanställningen i tabellen ovan. Genom att tillgodose dessa behov via en gemensam utförare, skapas möjligheter, frigörs personella resurser och uppstår samordningsvinster som sparar offentliga medel i organisationen som helhet. Även utan ny grafisk profil bidrar de övriga nämnda tjänsterna till detta. När nu den grafiska profilen tillkommit blir effekten än större. Göteborgs Stad har behov av en instans som kan verka sammanhållande i allt som rör den grafiska profilen. Det är enda sättet att förankra och upprätthålla en profil i en så stor organisation som vår, där mängder av medarbetare och många externa leverantörer är inblandade i framtagande av visuell kommunikation. 5. Finansiering/kostnad Finansiering sker från stadens verksamheter enligt beslutad fördelningsnyckel Sida 5 (6)

12 Göteborgs Stad Intraservice Kostnaderna består av personalkostnader för elva personer från Örgryte Härlanda och en person från Konsument och Medborgarservice. Fördelningsnyckeln föreslås vara antal datorer i det administrativa nätet för samtliga ingående tjänster, med undantag av Basbehov trycksaker som faktureras beställande verksamhet. 6. Förslag till beslut Grafisk service blir en kommungemensam intern tjänst som ingår i tjänsteområde kommunikation Sida 6 (6)

13 Bilaga 2 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Yttrande över Begäran om verksamhetsövergång av bildarkivet till intraservice 96, 0411/16 Förvaltningen har upprättat ett tjänsteutlåtande i rubricerat ärende. Beslut Nämnden för intraservice tillstyrker begäran om verksamhetsövergång av bildarkivet Vid protokollet Eva-Karin Larsson Ordförande Tord Karlsson Justerare Fredrik Lindqvist 1(1)

14 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0411/16 Intraservice Petra Bengelsdorff Telefon E-post: Yttrande över begäran om verksamhetsövergång av bildarkivet till nämnden för intraservice Förslag till beslut Nämnden för intraservice tillstyrker begäran om verksamhetsövergång av bildarkivet Sammanfattning Bildarkivet är en kommungemensam intern tjänst som idag omfattar verktyg för bildhantering och bildarkiv, samordning, support och utbildning samt utveckling av tjänsten. Tjänsten levereras idag från såväl intraservice som konsument- och medborgarservice. För att samla uppdrag kopplat till stadens behov av bilder och bildhantering och därmed möjliggöra ökad effektivitet och kvalitet begär konsument- och medborgarservice en verksamhetsövergång av bildarkivet till intraservice under hösten Verksamhetsövergången omfattar uppdrag och en medarbetare som idag är placerad på webbstrategiska verksamheten på konsument- och medborgarservice. Ekonomiska konsekvenser Verksamheten finansieras idag av stadens förvaltningar genom finansieringsmodell för kontaktcenter. Efter föreslagen verksamhetsövergång finansieras verksamheten inom tjänsteområde kommunikation i enlighet med riktlinjer för kommungemensamma interna tjänster. Barnperspektivet Jämställdhetsperspektivet Mångfaldsperspektivet Miljöperspektivet 1(3)

15 Omvärldsperspektivet Det blir enklare och en mer sammanhållen service till stadens verksamheter inom området grafisk service. Samverkan Samverkan har skett med de fackliga organisationerna i förvaltningens samverkansgrupp (FSG) Beslutet ska skickas till Kommunstyrelsen Nämnden för konsument- och medborgarservice Bilagor 1. Tjänsteutlåtande Konsument- och medborgarservice dnr 0042/16 2. Protokollsutdrag Ärendet Bildarkivet är en kommungemensam intern tjänst som idag omfattar verktyg för bildhantering och bildarkiv, samordning, support och utbildning samt utveckling av tjänsten. Tjänsten levereras idag från såväl intraservice som konsument- och medborgarservice. Sedan årsskiftet 2015/2016 har intraservice även uppdraget att svara för stadens grafiska profil samt upphandling av bilder och fotograftjänster. Vidare föreslås grafisk service från och med 2017 bilda en ny kommungemensam intern tjänst där bildarkivet är tänkt att ingå som en del. Prioriteringsforum kommunikation beslutade att ställa sig bakom en nominering av grafisk service som ny kommungemensam intern tjänst från och med I nomineringen föreslås bildarkivet flytta över från konsument- och medborgarservice och inkluderas i den nya kommungemensamma interna tjänsten grafisk service. Enligt förslag kommer tjänsten grafisk service levereras från grafiska gruppen på intraservice. Redan idag har grafiska gruppen på intraservice uppdraget att svara för stadens grafiska profil, bilder och bildhantering samt upphandling av bilder och fotograftjänster. Verksamhetsövergången omfattar uppdrag och en medarbetare som idag är placerad på webbstrategiska verksamheten på konsument- och medborgarservice. Göteborgs Stad Intraservice, tjänsteutlåtande 2(3)

16 Bakgrund Nämnden för konsument- och medborgarservice har begärt till kommunstyrelsen att besluta om överföring av verksamheten bildarkivet, som idag är organisatoriskt placerad på konsument- och medborgarservice, till nämnden för intraservice. Förvaltningens överväganden Förvaltningen är positiv till verksamhetsövergången av bildarkivet då det redan idag uppfattas som en tjänst som tillhör grafisk service och förvaltningens service upplevs mer sammanhållen inom området. Göteborgs Stad intraservice Nisse Waldefeldt Förvaltningschef Petra Bengelsdorff Stabschef Göteborgs Stad Intraservice, tjänsteutlåtande 3(3)

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Överföring av verksamheten för Grafiska gruppen från SDN Örgryte-Härlanda till Nämnden för Intraservice

Överföring av verksamheten för Grafiska gruppen från SDN Örgryte-Härlanda till Nämnden för Intraservice Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-16 Diarienummer 0476/15 Repronummer 193/15 Stadsutveckling, Kommunikation Frank Lund Telefon 031-368 01 78 E-post: frank.lund@stadshuset.goteborg.se Överföring av verksamheten

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster

Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster Bilaga G Styrelsen 2016-10-24 1 Diarenummer: 0065/16 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031-368 54 55 E-post: mats.boogh@stadshuset.goteborg.se Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Ronald Caous bredbandskoordinator 4

Ronald Caous bredbandskoordinator 4 Tid: 17:00-18:20 Plats: Nämndrummet vån 1 Paragrafer: 1-13 Närvarande Ledamöter Tord Karlsson (S) Ida Balog (M) Michael Törnqvist (MP) Mathias Wrångelin (M) Adriana Aires (V) Kent Wetterskog (L) Ronnie

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0762/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0762/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-18 Diarienummer 0762/16 Ledningsstaben Strategisk samordning Stefan Granlund Telefon 031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Reglemente för Göteborgs

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar i Outlook i Microsoft Exchange för myndigheter i Göteborgs Stad

Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar i Outlook i Microsoft Exchange för myndigheter i Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-10 Diarienummer 1138/17 Handläggare Johan Bergström Telefon 031-368 60 29 E-post: johan.bergstrom@arbvux.goteborg.se Tillämpningsbeslut

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar i Outlook i Microsoft Exchange för myndigheter i Göteborgs Stad

Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar i Outlook i Microsoft Exchange för myndigheter i Göteborgs Stad 1 Bilaga I Styrelsen 2017-12-18 Diarienummer: 0096/17 Handläggare: Katharina Jonsson Tel: 031-368 54 51 E-post: katharina.jonsson@gshab.goteborg.se Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar

Läs mer

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-23 Diarienummer 0106/18 Handläggare Anders Roswall Telefon: 031-3680052 E-post: anders.roswall@stadshuset.goteborg.se Tidplan för uppföljningsprocessen

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss från kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Sida 1 (5) 2016-07-29 ÖFN 2016-08-23 9.8 Handläggare Håkan Andersson Telefon: 508 29 712 Till Överförmyndarnämnden Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss

Läs mer

Ronald Caous bredbandskoordinator 33

Ronald Caous bredbandskoordinator 33 Tid: 17:00 19:15 Plats: Nämndrummet vån 1 Paragrafer: 30-46 Närvarande Ledamöter Tord Karlsson (S) Ida Balog (M) Michael Törnqvist (MP) Mathias Wrångelin (M) Adriana Aires (V) Kent Wetterskog (L) Niklas

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Gallring av handlingar inom utbildningsverksamhet hos Göteborgs Stads. stadsdelsnämnder, utbildningsnämnden samt nämnden för arbetsmarknad och

Gallring av handlingar inom utbildningsverksamhet hos Göteborgs Stads. stadsdelsnämnder, utbildningsnämnden samt nämnden för arbetsmarknad och Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-12 Diarienummer AN-4989/17 Andreas Segerberg Telefon: 031-7015057 E-post: andreas.segerberg@arkivnamnden.goteborg.se Gallring av handlingar inom utbildningsverksamhet

Läs mer

bitr förvaltningschef/verksamhetschef

bitr förvaltningschef/verksamhetschef Tid: 17:00-17:45 Plats: Nämndrummet vån 1 Paragrafer: 71-86 Närvarande Ledamöter Tord Karlsson (S) Fredrik Lindqvist (M) Michael Törnqvist (MP) Ida Balog (M) Filippa Lund (S) Kent Wetterskog (L) Mathias

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Nytt it-program för Stockholms stad

Nytt it-program för Stockholms stad ÄLDREFÖRVALTNINGEN KOMMUNIKATION TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0401-308/2012 SID 1 (7) 2012-11-19 Handläggare: Carl Smitterberg Telefon: 08-508 36 221 Till Äldrenämnden Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr:

Läs mer

Ny organisation för administration av ålders- och efterlevandepension

Ny organisation för administration av ålders- och efterlevandepension Utlåtande 2009: RI (Dnr 217-2803/2008) Ny organisation för administration av ålders- och efterlevandepension i Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Ny organisation

Läs mer

Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus AB-koncernen

Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus AB-koncernen 1 Diarienummer: 0046/15 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031 368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Försäljning av fastigheten Alingsås Västerbodarna 1:440

Försäljning av fastigheten Alingsås Västerbodarna 1:440 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-07-30 Diarienummer 1000/16 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Försäljning av fastigheten Alingsås

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Remiss om Modernisering av sociala system

Remiss om Modernisering av sociala system Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-50805097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-03-08

Läs mer

Avstående från att utse revisor och suppleant för revisor i Robert och Martina Kjellströms stiftelse

Avstående från att utse revisor och suppleant för revisor i Robert och Martina Kjellströms stiftelse Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-18 Diarienummer 1128/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Avstående från att utse revisor

Läs mer

Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster

Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster Bilaga G Styrelsen 2017-06-12 1 Diarenummer: 0026/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1259/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1259/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-03-06 Diarienummer 1259/16 Fri konst och kultur Annelie Eriksson/Kultur/GBGStad Telefon: 031-3683276 E-post: annelie.eriksson@kultur.goteborg.se Redovisning av uppdrag uthyrning/utlåning

Läs mer

Beslut om förnyelse av avtal avseende Microsoft-licenser

Beslut om förnyelse av avtal avseende Microsoft-licenser Intraservice Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-27 Diarienummer 0332/18 Handläggare Malin Lundqvist, Staffan Wikström Telefon: 031-3678397, 031-3678347 E-post: malin.lundqvist@intraservice.goteborg.se,

Läs mer

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2.

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-23 Ärende 2.1.6 Yttrande gällande Redovisning av Kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon, Diarienummer

Läs mer

bitr förvaltningschef/verksamhetschef

bitr förvaltningschef/verksamhetschef Tid: 09:00 11:30 Plats: Sankt Jörgen park Paragrafer: 59-72 Närvarande Ledamöter Ida Balog (M) Michael Törnqvist (MP) Mathias Wrångelin (M) Adriana Aires (V) Kent Wetterskog (L) Ronnie Silverdahl (M) 2:

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Digitala Trygghetslarm

Digitala Trygghetslarm ÄLDREFÖRVALTNINGEN Stockholms Trygghetsjour Tjänsteutlåtande DNR 330-170/2014 Sida 1 (6) 2014-05-02 Handläggare Annelie Svensson: 08-508 36 277/ Patrik Simonsson: 08-508 36 250 Till Äldrenämnden 2014-05-20

Läs mer

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1 Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 1.1 Yttrande om Plan för uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV år 2018 2019 I och med införande av valfrihetssystem enligt

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2014 nr 116 Nämnd med ansvar att för kommunen teckna avtal med Tre Stiftelser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

6 Yttrande över Remiss Gemensam upphandling av telefoni för Region Stockholm HSN

6 Yttrande över Remiss Gemensam upphandling av telefoni för Region Stockholm HSN 6 Yttrande över Remiss Gemensam upphandling av telefoni för Region Stockholm HSN 2019-0818 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0818 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-04-26 Intern

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Svar på remiss angående Nytt IT-program för Stockholms stad

Svar på remiss angående Nytt IT-program för Stockholms stad NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Eva Eriksson, Barbro Broo Till Norrmalms stadsdelsnämnd Svar på remiss angående Nytt IT-program

Läs mer

Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon

Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-17 Diarienummer 1199/15 Repronummer 185/15 Stadsutveckling Frank Lund Telefon 031-368 01 78 E-post: frank.lund@stadshuset.goteborg.se Redovisning av kommunfullmäktiges

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil (H 2002:26, P 2002-02-28 13) (KF 2015-09-10, 21, H 116)

Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil (H 2002:26, P 2002-02-28 13) (KF 2015-09-10, 21, H 116) (Styrelsemöte i Förvaltnings AB Framtiden 2015-12-09) Göteborgs Stad Kommunikation Gemensamt för staden Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil - Vision/program/plan N010G00357 Version:

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-01 Diarienummer 0707/17 Handläggare Karin Tidlund Telefon: 031-368 06 46 E-post: karin.tidlund@stadshuset.goteborg.se Information om upphandling

Läs mer

Modernisering av sociala system

Modernisering av sociala system Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-02-04 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-03-08 Svar på remiss

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Inkomdatum Diarienr Ärende Handling Handläggare Händelsetyp. Avropsavtal - Delprojektledare Nyttor och behov. Winst 4784

Inkomdatum Diarienr Ärende Handling Handläggare Händelsetyp. Avropsavtal - Delprojektledare Nyttor och behov. Winst 4784 Postlista 1 (9) 2016-11-01 0269/17 Avropsavtal - Delprojektledare Nyttor och behov. Winst 4784 Avropsavtal - Delprojektledare Nyttor och behov. Winst 4784 Katarina Öryd 2016-12-13 0253/17 Konsultavtal

Läs mer

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-10 Diarienummer 0317/16 Handläggare Markus.Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Redovisning av uppdrag angående

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Ulf Kamne Jonas Andrén

Ulf Kamne Jonas Andrén Handling 2015 nr 210 Förslag till utdelning ur Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet Angeredsvinkeln 27

Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet Angeredsvinkeln 27 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-25 Diarienummer N131-0320/13 Utvecklingsavdelningen Kenneth Erskog Telefon 031-365 2091 E-post: kenneth.erskog@angered.goteborg.se Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet

Läs mer

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna ÅRSSTÄMMA HANDLING nr 11 2016-03-04 Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Förstärkt gemensam upphandlings- och inköpsorganisation

Förstärkt gemensam upphandlings- och inköpsorganisation Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-26 Handläggare Agneta Steinbeck Telefon: 08-50833580 Till Utbildningsnämnden 2017-10-19 Förstärkt gemensam

Läs mer

En glasklar skillnad mellan PR och information papperen på bordet om den totala kostnaden för köpt kommunikation Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V)

En glasklar skillnad mellan PR och information papperen på bordet om den totala kostnaden för köpt kommunikation Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) PM 2013:23 RI (Dnr 053-2496/2011) En glasklar skillnad mellan PR och information papperen på bordet om den totala kostnaden för köpt kommunikation Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) Borgarrådsberedningen

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinje för intern kommunikation ---- Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld

Göteborgs Stads riktlinje för intern kommunikation ---- Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld Handling 2017 nr 242 Göteborgs Stads riktlinje för intern kommunikation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Modernisering av sociala system Remiss från kommunstyrelsen

Modernisering av sociala system Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.5-295/2017 Sida 1 (6) 2018-02-26 ÖFN 2018-03-22 10 Handläggare Alexander Markman Martin Rost Håkan Andersson Till Överförmyndarnämnden Förslag till beslut

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform 2018-11-20 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Modell... 3 2.1 Förvalta plattform och förvalta e-tjänst... 3 2.2 Vilket ansvar behöver finnas kopplat

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Upphandling av gemensamt upphandlings- och avtalshanteringssystem

Upphandling av gemensamt upphandlings- och avtalshanteringssystem Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-07 Handläggare Eva-Lotta Elmér Telefon: 08-508 25 187 Till Socialnämnden 2017-08-22 Upphandling av gemensamt upphandlings-

Läs mer

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Utlåtande 2016:153 RI (Dnr 170-1307/2016) Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Äldrenämnden ska ansvara för genomförande

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

GISLAVEDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida (5) Dnr: KS

GISLAVEDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida (5) Dnr: KS 2016-04-20 1(5) Ks 134 Dnr: KS.2016.72 Förändring i uppgiftsfördelning mellan nämnder Ärendebeskrivning En välfungerande förvaltning kännetecknas av transparens/öppenhet, fokus på dem vi är till för, effektivitet,

Läs mer

Begäran om godkännande av tillsättning av tjänster inom huvuduppdraget Lärande och familj

Begäran om godkännande av tillsättning av tjänster inom huvuduppdraget Lärande och familj SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-04-07 Välfärdsnämndens utskott VFNU 135 Dnr VFN 2016/129 Begäran om godkännande av tillsättning av tjänster inom huvuduppdraget Lärande och familj Ärendebeskrivning

Läs mer

Avgifter för sidoordnade verksamheter inom vatten och avlopp

Avgifter för sidoordnade verksamheter inom vatten och avlopp Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-08 Diarienummer 0506/15 Ledningsnätsavdelningen Anders Larsson Telefon 031-368 27 17 E-mail: anders.2.larsson@kretsloppochvatten.goteborg.se Avgifter för sidoordnade verksamheter

Läs mer

Protokoll Nr 9 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:30 14:40

Protokoll Nr 9 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:30 14:40 Protokoll Nr 9 Sammanträdesdatum 2011-10-05 Sammanträdestid 13:30 14:40 Kultur- och fritidsnämnden Närvarande Ledamöter Per Johansson (C), ordförande Bernt Zander (S), vice ordförande Knut-Arne Kareld

Läs mer

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post:

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post: Bilaga G Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0022/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Yttrande över Higab AB:s utredning av kommunfullmäktiges

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON ORGANISATIONSNUMMER E-POSTADRESS. Varbergs kommun Norrgatan

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON ORGANISATIONSNUMMER E-POSTADRESS. Varbergs kommun Norrgatan 2017-05-08 1 (11) Serviceförvaltningen Beslutsorgan Servicenämndens arbetsutskott Tid Måndagen den 15 maj, kl. 8.30 Plats Kärrsnäppan Ärenden 1. Val av justerare 2. Anmälan av eventuella övriga ärenden

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti PM 2017:156 RI (Dnr 110-974/2017) Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Punkt 20 Protokollsutdrag KS personalutskott Lönepolitisk målbild 2018 och lönepolitisk vision 2021

Punkt 20 Protokollsutdrag KS personalutskott Lönepolitisk målbild 2018 och lönepolitisk vision 2021 1 Tjänsteutlåtande 2017-10-24 Diarienummer: Handläggare: Katrin Kajrud Tel: 031-368 55 12 E-post: katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se Punkt 20 Protokollsutdrag KS personalutskott 2017-08-30 73 Lönepolitisk

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 230 Samlokalisering Alelyckan - marköverföring mellan kretslopp och vattennämnden och fastighetsnämnden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

FRÅGOR FRÅN KOMMUNAL I HÖGANÄS ANGÅENDE BOLAGISERING AV KOMMUNAL VERKSAMHET INOM SOCIALNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE

FRÅGOR FRÅN KOMMUNAL I HÖGANÄS ANGÅENDE BOLAGISERING AV KOMMUNAL VERKSAMHET INOM SOCIALNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE Datum 1 (5) FRÅGOR FRÅN KOMMUNAL I HÖGANÄS ANGÅENDE BOLAGISERING AV KOMMUNAL VERKSAMHET INOM SOCIALNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE Vad kostar det att starta ett bolag? Att starta själva bolaget kostar cirka

Läs mer

Stadsområdesförvaltning Norr ställer sig positiv till alla delar i Stadskontorets förslag.

Stadsområdesförvaltning Norr ställer sig positiv till alla delar i Stadskontorets förslag. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2015-07-30 Vår referens Petra Quandt Farkas Enhetschef Petra.q.farkas@malmo.se Tjänsteskrivelse Kommungemensam bostadsrådgivning STK-2015-175 Sammanfattning

Läs mer

Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning av minoritetsägda bolag

Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning av minoritetsägda bolag Bilaga H Styrelsen 2016-06-13 1 Diarenummer: 0059/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning

Läs mer

Mål och inriktningsdokument för budget 2018

Mål och inriktningsdokument för budget 2018 Mål och inriktningsdokument för budget 2018 Göteborgs Stad Nämnden för Intraservice Inledning Kommunfullmäktiges budget är det övergripande styrdokumentet för Göteborgs Stad. De av fullmäktige fastställda

Läs mer

1(7) Riktlinjer för administration, dokument- och ärendehantering. Styrdokument

1(7) Riktlinjer för administration, dokument- och ärendehantering. Styrdokument 1(7) Riktlinjer för administration, dokument- och ärendehantering Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2017-03-22 36 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Så skapar du en god digital arbetsmiljö

Så skapar du en god digital arbetsmiljö Så skapar du en god digital arbetsmiljö Från planering till användande med ett förebyggande perspektiv Roger Edsand ur GP 22 september 2018 Intraservice Vi utbildar både dig som är medarbetare och chef.

Läs mer

Tjänsteplan tjänsteområde HR

Tjänsteplan tjänsteområde HR Tjänsteplan 2017-2020 tjänsteområde HR 2016-06-27 Version 4.0 Datum Version Beskrivning Ändrat av 2016-04-26 1.0 Version 1.0 till tjänsteforum MO 2016-05-02 1.5 Lagt till om koppling till reglerna efter

Läs mer

Ny organisation för leverantörsstyrning inom IT-området

Ny organisation för leverantörsstyrning inom IT-området Serviceförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2013-07-17 Handläggare Christer Edfeldt Telefon: 08-508 11 815 Till Servicenämnden 2013-08-27 Remiss från kommunstyrelsen Förslag till beslut Servicenämnden

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

bitr förvaltningschef/verksamhetschef

bitr förvaltningschef/verksamhetschef Tid: 17:00-19:10 Plats: Nämndrummet vån 1 Paragrafer: 14 29 Närvarande Ledamöter Tord Karlsson (S) ordförande Ida Balog (M) 2: e vice ordförande till och med 23 Michael Törnqvist (MP) 1: e vice ordförande

Läs mer