Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2017 samt Utblick

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2017 samt Utblick"

Transkript

1 Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2017 samt Utblick Värnamo - den mänskliga tillväxtkommunen, invånare 2035 Kommunens vision och övergripande mål Arbetet med att bygga en modell där kommunens vision övergripande mål strategisk utveckling verksamhetsutveckling värdegrundsarbete sammanhållet skall sättas i ett sammanhang pågår. Vi finns till för andra, är en bra sammanfattning av värdegrunden i en bra kommun. En kommun där det fortfarande finns en del att förändra, utveckla och jobba med. Målkriterier ska Präglas av Hållbarhet Utveckla Attraktivitet Främja Tillväxt Skapa en Trygg kommun tillsammans Ovanstående målkriterier skall prägla målbeskrivningar och beslut på alla nivåer. Kriterierna ska också bidra till de övergripande målen. Övergripande mål 1. Kvalitet Grunduppdrag av god kvalitet för den vi är till för 2. Delaktighet Medborgare och medarbetare är delaktiga i kommunens utveckling 3. Kompetensförsörjning Arbetsgivare kan anställa de medarbetare de behöver 4. Klimat Klimatsmarta val underlättas

2 Budgetförutsättningar Budgeten bygger på riktiga framtidssatsningar i en växande kommun. Förskola, skola, omsorg och en modern köksorganisationen är några viktiga områden där satsningar kommer att göras. Budgeten är framtagen under en tid där förbättrat skatteunderlag bidragit till att kommunens prognostiserade intäkter förändrats positivt under början av processen men där prognoserna under sommaren och hösten blivit avsevärt lägre. Den skattehöjning som beslutats bidrar till att skapa investeringsutrymme nu och i framtiden. Alliansen har klarat av de ekonomiskt svåra åren på ett bra sätt utan att göra några stora neddragningar i verksamheterna. Däremot har vissa nämnder haft problem med att hålla tilldelad budget under några år. I 2015 års bokslut kan man glädjande nog se att de personalintensiva nämnderna gjort, och gör, ett bra jobb. Samtliga nämnder har nu i princip en verksamhet utifrån den budget som kommunfullmäktige fastställt. Genomförda jämförelser med andra kommuner visar att vi bedriver en bra och kostnadseffektiv verksamhet i Värnamo kommun. Jämförelserna är gjorda av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), vår egen analysgrupp samt nämndernas egna kvalitetsuppföljningar. Kommunens medvetna tillväxtarbete har bidragit till fler invånare, vilket är positivt för våra skatteintäkter och ställer krav på expansion även inom den offentliga servicen. Utveckling och effektivitet De kommunala verksamheterna måste hela tiden utvecklas och effektiviseras. Nämnderna har i budgetdialoger presenterat hur de systematiskt jobbar med detta. Det är viktigt att nämnder och förvaltningar tar del av varandras utmaningar och därefter tar gemensamma strategiska beslut. Alliansen har gjort två större verksamhetsgenomlysningar inom verksamheterna i Omsorgsförvaltningen och Medborgarförvaltningen. Här finns åtgärdsplaner och ett utvecklingsarbete har påbörjats. Detta skall slutföras i båda verksamheterna under år 2016 och redovisas till kommunfullmäktige under innevarande år. De samordningseffekter som bildandet av Servicenämnden skall ge, förutsätter ett bra samarbete både från kommunens ledningsgrupp och på nämndsnivå. Här skall de utredningar som låg till grund för beslutet vara vägledande i verksamhetsutvecklingen framåt. Den nya målstyrningsmodellen, med ny vision och nya övergripande mål, är ett viktigt metod- och verksamhetsutvecklingsarbete där nämnderna och kommunledningsförvaltningens utvecklingsavdelning kommer att spela en central roll.

3 Utveckling av budgetmodellen Budgetmodellen måste vidareutvecklas och förfinas. En preliminär budgetram som riktmärke har använts inför de dialoger som skett i årets budgetarbete. Att arbeta efter denna princip har fungerat bra och principen ska använda även i kommande års budgetarbete. Större fokus måste läggas vid att nämnder och förvaltningar beskriver hur man utvecklar sin verksamhet med den budget kommunfullmäktige fattar beslut om. Nämnderna bör tydligare beskriva och analysera sitt målstyrningsarbete, måluppfyllelse, metodutveckling, kompetensförsörjning och arbetsmiljöfrågor. De ska också beskriva och analysera hur dialogen med medarbetarna sker och på vilket sätt medarbetarna är delaktiga i arbetet inom dessa områden. Goda exempel bör lyftas fram och användas i utvecklingsarbetet. Modellen för investeringar har kommunfullmäktige tidigare beslutat om. Inför 2018 kommer det i budgetförutsättningarna ingå en preliminär ram vad gäller investeringar i fastigheter, gator och vägar och inventarier. Tekniska utskottet har här en viktig kommunicerande och beredande roll. De utvecklingssatsningar i kompetensförsörjning, attraktiv arbetsgivare, högre kvalitet och miljösatsningar är bara några exempel där budgetmedel används för att nå våra övergripande mål. Budget Driftsbudgeten år 2017 omfattar nettokostnader för verksamheten på 1,8 miljarder kronor. Tillsammans med de intäkter som verksamheten får blir detta drygt 2,1 miljarder kronor i omsättning. Finansieringen sker via skatter, statsbidrag och finansnetto. Detta uppgår sammanlagt till 1,86 miljarder kronor. Överskjutande del på 51 miljoner kronor utgör kommunens resultat som, tillsammans med avskrivningsmedel på 94 miljoner kronor, skall användas till investeringar bland annat nybyggnad av förskolor, renoveringar av våra skolor och kök till våra verksamheter. Jämfört med 2016 års budget innebär budgetförslaget för år 2017 en ökning av verksamhetens nettokostnader med 81,5 miljoner kronor, eller 4,7 %, samtidigt som skatteintäkter, kommunalekonomisk utjämning och fastighetsavgifter ökar med 76,1 miljoner kronor, eller 4,3 %. Budgeten bygger på att vårt utvecklingsarbete fortsätter och att invånarantalet växer med 0,5 % årligen. Denna tillväxt måste öka till 0,9 % om Värnamo år 2035 skall ha innevånare. En skattehöjning har gjorts 2016 på 0,4 procentenheter till 21,52 %, vilket sammanlagt tillför kommunen 27 miljoner kronor årligen. Skattehöjningen gjordes för att långsiktigt säkra våra satsningar på skola, vård och omsorg. Investeringsbudgeten 2017 omfattar 189 miljoner för de skattefinansierade investeringarna.

4 En samlad budgetpost för gator, vägar och GC vägar finns i budgeten. Tekniska utskottet får uppdrag att prioritera och göra dessa byggnationer för att sedan återrapportera till kommunfullmäktige vid ordinarie budgetredovisningar. Budgeten 2017 innehåller bland annat följande: * Medel för strategisk utveckling innehåller 12 miljoner kronor (4 milj/år) * De 4 senaste budgetåren har Barn- och utbildningsnämnden, Omsorgsnämnden och Medborgarnämnden tillförts ca 70 miljoner för verksamhetsutökningar och andra behov. Utöver detta har dessa nämnder också tillförts riktade statliga bidrag på ca 20 miljoner. De tillfälliga budgetförstärkningar som gjorts inom BUN, OMN och MBN behålles på den nivå som gavs i 2016 års budget. *I årets budget görs en kraftig personalekonomisk satsning på kompetensutveckling och verksamhetsutveckling. Detta för att fortsatt vara en attraktiv arbetsgivare, göra vår arbetsorganisation flexiblare, metodutveckla vår verksamhet och minska vår sjukfrånvaro. För ändamålet anslås sammanlagt 30 miljoner för de tre budgetåren. *Inom Omsorgsnämnden görs en kraftig IT-satsning för att metodutveckla och effektivisera personalens arbete. Satsningen är på 40 miljoner under 5 år. *Omsorgsnämnden kompenseras för LOV (Lagen om valfrihetssystem), så att denna viktiga verksamhet kan kompenseras för löneökningar. 2,4 miljoner avsätts under en 3-årsperiod. * Nämnderna garanteras full kompensation för periodens löneökningar som ett normalt avtalsår höjer budgetramarna med cirka 40 miljoner kronor. * Alliansen satsar vidare på ledarskapsutveckling och ledarkraft via vårt Campus. En mycket lyckad satsning. * Årligen satsas 1,1 miljoner på ekologisk mat. 500 tkr tillskjuts i denna budget. * Fortsatt miljösatsning genom att bygga överföringsledningar från Forsheda och Bredaryd till Värnamo nya avloppsreningsverk. Bor finns nu också med i investeringsplanen. *En satsning på en väg att cykla på till Bredaryd och Bor i samband med andra investeringar. *Miljö och stadsbyggnadsnämnden tillförs ytterligare budgetmedel för att klara det ökade behovet av detaljplaner när kommunen växer. *Medborgarbudget till Bor om 3,5 miljoner för en utemiljö vid och omkring Bors skola. Detta för att öka delaktighet och inflytande av sin närmiljö.

5 Tillväxtsatsningar * Nyproduktion av förskolor i Värnamo, Bredaryd och Rydaholm finns med under perioden för att svara upp mot det ökade antalet barn som följer av befolkningsökningen. * Nya exploateringsområden för bostäder och verksamheter har tagits fram och beräknats för att klara av efterfrågan i tillväxtarbetet. En uttalad prioritet är Ekenhaga, Prostsjön, Helmershus men också i våra övriga orter. Flera detaljplaner är under framtagande och godkännande i hela kommunen. * Östboskolan skall byggas om till en ny skola, Bors Högstadieskola renoveras och moderniseras, Trälleborgsskolan skall byggas om och till för att bli en bra F 6-skola i västra delen av Värnamo. Därefter skall såväl Forsheda högstadieskola som Finnvedens Gymnasium renoveras och moderniseras. Längre fram i perioden finns också pengar till en ny skola i centrala Värnamo. * När servicenämnden prioriterat fram en köksutbyggnad skall tre olika kökstyper byggas fram i hela kommunen, så att den måltidspolicy som kommunfullmäktige antagit kan efterlevas. Innan dess byggs köket i Rydaholms skola om. * Våra tidigare satsningar på fiberutbyggnad i kommunen skall fortsätta. Värnamo är bland de bästa kommunerna i landet och fram till 2020 skall denna position bevaras. Diskussion om en finansieringsmodell för ytterligare utbyggnader pågår mellan kommunen och Värnamo Energi. * Satsningar på vårt rika föreningsliv sker genom att nya idrottsanläggningar byggs och planeras i hela kommunen. * Värnamo satsar stort på Sverigeförhandlingen och höghastighetsjärnväg. Värnamo kommun var först ut med ett handslag om ett framtida avtal med Sverigeförhandlarna. Inför 2017 har olika uppdrag givits för att ta fram visionsbilder över Europabanans troliga sträckning samt stationsläget vid Sydsvenska krysset. En ny vision för centrala Värnamo utan centralt stationsområde skall också visualiseras samt kopplingen mellan centrum och det nya stationsläget. Därför höjer vi ambitionsnivån på markförsäljning i hela kommunen vad gäller verksamhetsmark. * Vi har förändrat och förenklat marktilldelningsprincipen. Upp till 0,5 hektar kan kommunen idag sälja direkt vid förfrågan och intresse av exploatör utan markanvisning. Detta är expansivt så att bostads- och verksamhetsutbyggnader sker utan fördröjning. * De senaste åren har mycket verksamhetsmark och bostadsmark sålts. Därför finns pengar i budgeten till exploateringar för både verksamhetsmark och för bostadsändamål.

6 Tillväxtmotorer Tillväxtmotorerna skall vara Hållbara, Attraktiva, Trygga och skapa Tillväxt. * En kvalitativ bra kärnverksamhet med kompetenta medarbetare och vår värdegrund är en viktig faktor. Verksamheter nära medborgaren eller där medborgaren vill ha service är också en viktig faktor. * Ett bra näringslivsklimat för alla näringar inom kommunen och vår region är viktigt. Här jobbar vi aktivt med olika satsningar såsom möten, utvecklande projekt och informationsinsatser. * Bra bostadsområden med olika bostadstyper är ett krav om antalet invånare skall öka. Prostsjöområdets hållbar stadsutveckling måste nu bli verklighet för ett nytt sätt att bo i. Det framtida bostadsområdet vid Helmershus skall prioriteras fram, så att exploateringen av detta område kan påbörjas. * Gummifabriken skall vara den naturliga mötesplatsen och samlingsplatsen för utbildning, näringsliv och kultur för vår kommun och region. Innehållet med ett teknikcenter för att skapa intresse för teknik och företagande i tidig ålder har kommunen och näringslivet efterfrågat länge. En ny scen för uppträdande, livekonserter, evenemang blir verklighet sommaren * Ett bibliotek för tidningsläsaren, studenten, eleven och bokslukaren är en annan viktig del i konceptet GUMMIFABRIKEN den kreativa mötesplatsen. Alliansen fortsätter att satsa cirka 1 % av budgeten på denna viktiga framtida mötesplats. * Bra utbildningar för att kompetensförsörja näringsliv och offentlig sektor är ett uppdrag som Campus har. Utbildningarnas antal och innehåll skall utvecklas efter dialoger med näringsliv och offentlig verksamhet. Campus tillförs nya resurser för att klara den höga kvalitet som våra samarbetspartner förutsätter och kräver. * Idag har vi också ambitioner att på sikt anlägga ett nytt idrottsligt och sportsligt center vid Värnamos sydöstra infart. Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen har tagit fram en visionsbild över aktuellt område. Ett idrottsligt/sportsligt center är nästa tillväxtmotor för vår kommun och region med koppling till Europabanan och dess stationsläge vid Sydsvenska krysset. * De miljömål och det miljöprogram som finns skall ständigt efterlevas och följas upp samt utvärderas. Detta skall vara en naturlig del i vårt dagliga arbete och vid utveckling skall dessa program ha en vägledande roll. Det hållbara handlar inte bara om miljö utan är också en del av ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet.

7 * En god livsmiljö är en del av Folkhälsoarbetet som vi jobbar aktivt med. En god livsmiljö handlar bland annat om att människor ska kunna förverkliga sin bostadsdröm i centralorten men också i hela kommunen. Vi bygger ut gång- och cykelvägnätet i hela kommunen vilket ger god livsmiljö, trafiksäkerheten ökar och allas möjlighet till vardagsmotion ökar. Det folkhälsocenter som satsats på under ett antal år, byggs nu ut i hela kommunen, vilket är mycket bra. *I strategin Jämlik hälsa finns en handlingsplan som kommunen skall bli en aktiv del av. *Det stadsbussprojekt som kommunen tillsammans med Länstrafiken jobbat med något år kommer under 2017 att starta i en första etapp. Ett unikt stadsbussprojekt med elbussar skall minska trafiken i centrum och öka servicegraden för våra medborgare. *Skateparken centralt i Värnamo, kommer att bidra till ett mera levande Centrum och en attraktion i kommunen. Denna invigs *Flera privata aktörer och vårt kommunala bostadsbolag FIBO bygger för närvarande nya bostäder. I vår bostadsförsörjningsplan har kommunen pekat ut en offensiv utbyggnad av bostäder, villor, bostadsrätter och hyresrätter i hela vår kommun. Vi finns till för andra Vår budget kommer att främja tillväxt, hållbarhet, attraktivitet och ge våra kommuninvånare en trygg kommun att leva och verka i. Värnamo Hans-Göran Johansson ( C ) Gottlieb Granberg ( M )

8 RESULTATBUDGET Bokslut Rev. Budget Budget Plan Plan Belopp i Mkr Nettokostnader exkl avskrivn Avskrivningar VERKSAMHETENS NETTOKOSTNADER Skatteintäkter Kommunalekonomisk utjämning m m Finansiella intäkter Finansiella kostnader ÅRETS RESULTAT BALANSBUDGET Bokslut Rev. Budget Budget Plan Plan Belopp i Mkr Anläggningstillgångar Bidrag till statlig infrastruktur Finansiella anläggningstillgångar Omsättningstillgångar SUMMA TILLGÅNGAR Eget kapital Avsättningar Långfristiga skulder Kortfristiga skulder SUMMA EGET KAPITAL OCH SKULDER Panter och ansvarsförbindelser: Panter och därmed jämförliga säkerheter Pensionsförpliktelser som inte upptagits bland skulder eller avsättningar Övriga ansvarsförbindelser (borgen och donationer) Medlemskap Kommuninvest ekonomisk förening Solidarisk borgen med övriga medlemmar KASSAFLÖDESBUDGET Budget Plan Plan Belopp i Mkr Likvida medel vid årets början Medel från årets resultat Medel från årets avskrivningar Årets investeringar (skattefinansierade) Årets investeringar (exploatering) Årets investeringar (avgiftsfinansierade) Årets investeringsinkomster (exploatering) Årets investeringsinkomster (avgiftsfinansierade) Årets investeringar (skattefinansierade), del av tilläggsbudget Utlåning till Trafikverket Försäljning fastigheter Nya lån LIKVIDA MEDEL VID ÅRETS SLUT

9 Nyckeltal Budget Plan Plan Verksamhetens nettokostnad av kommunalskatt och kommunalekonomisk utjämning samt fastighetsavgift (%) -97,4% -98,0% -98,1% Förändring av verksamhetens nettokostnader från f g år, exkl avskrivningar (%) 3,6% 3,0% 2,8% Förändring skatteintäkter och statsbidrag från f g år (%) 3,7% 2,5% 2,9% Resultat i relation till skatter och generella statsbidrag (%) 2,7% 2,0% 1,7% Differens mot resultat +2% avseende resultat enskilt år (Mkr) Investeringar i skattefinansierad verksamhet i relation till skatteintäkter och generella statsbidrag 12,5% 13,4% 13,4% Investeringar (skattefinansierade och 25% av exploatering) i relation till resultat och avskrivningar på skattefinansierade investeringar (%) 157% 193% 178% Differens mot finansiellt mål avseende investeringar enskilt år (Mkr) Soliditet, (%) 58,2% 55,8% 53,7%

10

11

12

13

Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2017 samt Utblick

Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2017 samt Utblick Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2017 samt Utblick 2018 2021 Värnamo - den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035 Kommunens vision och övergripande mål Arbetet med att bygga en modell

Läs mer

Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2016 samt Utblick 2017-2020. Värnamo, den mänskliga tillväxtkommunen 40 000 invånare år 2035

Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2016 samt Utblick 2017-2020. Värnamo, den mänskliga tillväxtkommunen 40 000 invånare år 2035 Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2016 samt Utblick 2017-2020 Värnamo, den mänskliga tillväxtkommunen 40 000 invånare år 2035 Kommunens vision och övergripande mål Efter valet startade ett

Läs mer

Alliansen och Miljöpartiets förslag till Budget 2018 samt Utblick

Alliansen och Miljöpartiets förslag till Budget 2018 samt Utblick Alliansen och Miljöpartiets förslag till Budget 2018 samt Utblick 2019 2022 Värnamo - den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035 Kommunens vision och övergripande mål Arbetet med att bygga en

Läs mer

Alliansen och Miljöpartiets förslag till Budget 2018 samt Utblick

Alliansen och Miljöpartiets förslag till Budget 2018 samt Utblick Alliansen och Miljöpartiets förslag till Budget 2018 samt Utblick 2019 2022 Värnamo - den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035 Kommunens vision och övergripande mål Arbetet med att bygga en

Läs mer

Alliansens förslag till Budget 2019 samt Utblick

Alliansens förslag till Budget 2019 samt Utblick Alliansens förslag till Budget 2019 samt Utblick 2020 2023 Värnamo - den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035 Kommunens vision och övergripande mål Arbetet med att bygga modellen där kommunens

Läs mer

Alliansens förslag till Budget 2019 samt Utblick

Alliansens förslag till Budget 2019 samt Utblick Alliansens förslag till Budget 2019 samt Utblick 2020 2023 Värnamo - den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035 Kommunens vision och övergripande mål Arbetet med att bygga modellen där kommunens

Läs mer

Alliansens förslag till budget 2015

Alliansens förslag till budget 2015 Alliansens förslag till budget 2015 BUDGETFÖRUTSÄTTNINGAR Budgeten är framtagen under en tid där ett förbättrat skatteunderlag lett till att kommunens prognostiserade intäkter förändrats positivt under

Läs mer

Resultatbudget. Årets resultat 56 543 20 661 13 725 11 539 15 368. Nödvändigt resultat 22 526 23 150 24 694 25 529 26 328 enl. finansiellt mål (2%)

Resultatbudget. Årets resultat 56 543 20 661 13 725 11 539 15 368. Nödvändigt resultat 22 526 23 150 24 694 25 529 26 328 enl. finansiellt mål (2%) Resultatbudget Vänsterpartiet Verksamhetens intäkter 469 727 500 000 520 000 520 000 520 000 Verksamhetens kostnader -1 480 608-1 587 503-1 690 228-1 733 438-1 768 561 Avskrivningar - 54 759-43 000-46

Läs mer

Resultatbudget 2016, opposition

Resultatbudget 2016, opposition Resultatbudget 2016, opposition ver 5 5 Verksamhetens intäkter 459 967 520 000 520 000 520 000 520 000 Verksamhetens kostnader -1 570 505-1 664 288-1 723 844-1 775 083-1 813 338 Avskrivningar - 47 440-46

Läs mer

Socialdemokraternas budget för Värnamo Kommun 2015-2017. Budgetens prioriteringar utgår från budgetdokument K4 på budgetlänken

Socialdemokraternas budget för Värnamo Kommun 2015-2017. Budgetens prioriteringar utgår från budgetdokument K4 på budgetlänken Socialdemokraternas budget för Värnamo Kommun 2015-2017 Budgetens prioriteringar utgår från budgetdokument K4 på budgetlänken Utmaningar som bakgrund till prioriteringarna Arbetslösheten ligger fast på

Läs mer

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720.

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720. Dnr 9016/129.109 Budget 2017 och plan 2018 2019 Utdebitering Skattesatsen för år 2017 fastställs till kronor 23:15 per skattekrona God ekonomisk hushållning Finansiella mål Att de löpande intäkterna täcker

Läs mer

Kommunstyrelsen Bitr. kommunchef Kjell Fransson Budgetsamordnare Monica Karlsson

Kommunstyrelsen Bitr. kommunchef Kjell Fransson Budgetsamordnare Monica Karlsson Kommunstyrelsen 2016-11-08 Bitr. kommunchef Kjell Fransson Budgetsamordnare Monica Karlsson Ärende 7 Reviderad investeringsplan 2018-2021, samt investeringsbudget 2017 Ärende 7 Vad har hänt sedan 160616?

Läs mer

Välkommen till Kommunfullmäktige!

Välkommen till Kommunfullmäktige! Välkommen till Kommunfullmäktige! 20 juni 2018 BUDGET 2019 MED UTBLICK 2020-2021 www.varnamo.se/budget2019juni VISION OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Antagen vision att gälla också för 2019: Värnamo Den mänskliga

Läs mer

LERUM BUDGET lerum.sd.se

LERUM BUDGET lerum.sd.se LERUM BUDGET 2019 lerum.sd.se Det som överskuggar hela budgeten är att få en välfungerande kärnverksamhet (skola barn- och äldreomsorg). För att möjliggöra detta och skapa en långsikt stark ekonomi krävs

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan 1(8) Budget 2018 och plan 2019-2021 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2017-06-19 Diarienummer: 2017/51 2(8) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

Delårsbokslut 2010 Januari - juni med helårsprognos

Delårsbokslut 2010 Januari - juni med helårsprognos 2010-08-24 Delårsbokslut 2010 Januari - juni med helårsprognos 2 Förvaltningsberättelse Sammanfattning Delårsbokslutet är en uppföljning av resultatet under januari-juni 2010 med helårsprognos. Kommunens

Läs mer

Preliminär Bokslutsrapport December 2016

Preliminär Bokslutsrapport December 2016 Preliminär Bokslutsrapport December 2016 Resultatet uppgår till 59 mkr Nämndernas resultat är sammanlagt 22 mkr bättre än budget Kommunen har investerat för 175 mkr. Samtliga fyra finansiella mål nås.

Läs mer

Preliminär budget 2015

Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminärt beslut i kommunfullmäktige 10 juni Definitivt beslut i kommunfullmäktige 18 november 2013-08-14 Budget 2015 Budget 2015 tar utgångspunkt i de strategiska

Läs mer

För att förbättra service och tillgänglighet i plan- bygg och miljöfrågor inrättas en särskild reception på samhällsbyggnadsförvaltningen.

För att förbättra service och tillgänglighet i plan- bygg och miljöfrågor inrättas en särskild reception på samhällsbyggnadsförvaltningen. BUDGETEN I SAMMANDRAG Resultat Det budgeterade resultatet uppgår till 8,8 mkr varav 3,8 mkr avser intäkter från exploateringsverksamheten. Resultatet är tillräckligt för att nå kommunens övergripande ekonomiska

Läs mer

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400 KOMMUNFAKTA ANTAL INVÅNARE 1 JANUARI (antal) 12000 11900 11800 11700 11600 11500 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 PERSONAL 1 JANUARI (antal) POLITISK STÄLLNING 2014 Parti Mandat 1200 1000 800 600 Antal

Läs mer

Värnamo kommun. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport. Audit KPMG AB. Antal sidor: 9

Värnamo kommun. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport. Audit KPMG AB. Antal sidor: 9 Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport Audit KPMG AB Antal sidor: 9 2016 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2

Läs mer

DISKUSSIONS- och INFORMATIONSPUNKT BUDGET- FÖRUTSÄTTNINGAR 2016-2018

DISKUSSIONS- och INFORMATIONSPUNKT BUDGET- FÖRUTSÄTTNINGAR 2016-2018 Ärende 18 DISKUSSIONS- och INFORMATIONSPUNKT BUDGET- FÖRUTSÄTTNINGAR 2016-2018 Budgetsamordnare Monica Karlsson Biträdande kommunchef Kjell Fransson Läget i världen Återhämning men ingen högkonjunktur

Läs mer

Majoritetens förslag till Driftbudget 2016

Majoritetens förslag till Driftbudget 2016 Majoritetens förslag till Driftbudget 2016 Kompl. Budget 2015 pris/lön Just. Volym Verks.för. Budget 2016 Kommunstyrelsen -46 186-1 198 1 580-45 804 Tekniska nämnden -27 587-921 750-27 758 Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Verksamhetsförändringar 2020 och framåt

Verksamhetsförändringar 2020 och framåt Verksamhetsförändringar 2020 och framåt 2020 jämfört med 2019 Inflationskompensation 5 000 Inget val -450 Politikerutbildning -200 Nödvattenplan -300 Muntligt berättande o sagobygden -1 000 Anläggningsinriktning

Läs mer

Information om preliminär bokslutrapport 2017

Information om preliminär bokslutrapport 2017 Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-01-29 16 Information om preliminär bokslutrapport 2017 KS 2018/3 Beslut Kommunstyrelsen noterar informationen. Sammanfattning av ärendet Ekonomikontoret

Läs mer

bokslutskommuniké 2013

bokslutskommuniké 2013 Ärende 29 bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2013 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Budget 2016, ram för 2017och plan 2018; Del I finansiering och resultat

Budget 2016, ram för 2017och plan 2018; Del I finansiering och resultat Datum 2015-09-29 Handläggare Jan Öhlin Direkttelefon 0380-51 88 61 E-postadress jan.ohlin@nassjo.se Kommunstyrelsen Budget 2016, ram för 2017och plan 2018; Del I finansiering och resultat Sammanfattning

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Budget 2014 Flerårsplan 2015-2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Tilläggsbudget 3 Tilläggsbudget sammanställning 6 Lönepotten 2014-2016 7 Driftbudget 2014-2016 8 Resultatbudget 2014-2016 9 Balansbudget 2014-2016

Läs mer

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN 31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KS 2014-10-01 KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15

Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15 Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15 förutsättningar för åren 2016 2019 Ekonomin i kommuner och landsting har under ett antal år hållits uppe av engångsintäkter. År 2015 är sista

Läs mer

1(9) Budget och. Plan

1(9) Budget och. Plan 1(9) Budget 2016 och Plan 2017-2018 2(9) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, bygger sin samverkan på en gemensam målsättning att få fart på utvecklingen

Läs mer

Månadsuppföljning januari mars 2018

Månadsuppföljning januari mars 2018 Resultatet uppgår till 24 mkr för mars månad. Nettokostnaderna har t.o.m. mars tagit i anspråk 24 % av årsbudgeten. Riktpunkten är 25 %. Hittills under året har kommunen investerat för 46 mkr. Samtliga

Läs mer

Mål- och resursplan 2019

Mål- och resursplan 2019 Mål- och resursplan 2019 Politisk viljeinriktning Framtiden är ljus. Lilla Edets kommun är en kommun med fantastiska möjligheter. Vi har en geografiskt attraktiv placering med närhet till Göteborg men

Läs mer

RESULTATBUDGET. Budgetberedningens förslag. Prognos Utgifts- Sammanst Sammanst Sammanst tak besl. juni

RESULTATBUDGET. Budgetberedningens förslag. Prognos Utgifts- Sammanst Sammanst Sammanst tak besl. juni RESULTATBUDGET tak 2019 2018 besl. juni 2018 2019 2020 2021 VERKSAMHETENS NETTOKOSTNADER -3 347,0-3 507,3-3 512,9-3 688,9-3 819,5 Avskrivningar -206,0-205,0-215,0-228,0-240,0 VERKSAMHETENS NETTOKOSTNADER

Läs mer

RESULTATBUDGET. Förslag till Budget/plan (M)(L)(C)(MP)(KD)

RESULTATBUDGET. Förslag till Budget/plan (M)(L)(C)(MP)(KD) RESULTATBUDGET tak 2019 2018 besl. juni 2018 2019 2020 2021 VERKSAMHETENS NETTOKOSTNADER -3 347,0-3 507,3-3 507,2-3 660,5-3 784,4 Avskrivningar -206,0-205,0-215,0-228,0-240,0 VERKSAMHETENS NETTOKOSTNADER

Läs mer

Budget 2019 samt plan 2020 och Budget 2019, plan 2020 och 2021

Budget 2019 samt plan 2020 och Budget 2019, plan 2020 och 2021 Budget 2019, plan 2020 och 2021 Innehåll God ekonomisk hushållning i Storumans kommun 2019... 1 Resultat- och balansräkning... 2 Driftbudget... 3 Finansieringsanalys/Kassaflödesanalys... 4 God ekonomisk

Läs mer

Budget 2019, plan KF

Budget 2019, plan KF 2019, plan 2020-2022 KF 2018-11-26 Innehållsförteckning Inledning... 3 Finansiella nyckeltal... 6 Drift- och investeringsramar... 7 Resultat- och balansbudget... 10 2 Inledning Kommunfullmäktige beslutade

Läs mer

Budget 2018 samt plan 2019 och Budget 2018, plan 2019 och 2020

Budget 2018 samt plan 2019 och Budget 2018, plan 2019 och 2020 Budget 2018, plan 2019 och 2020 Innehåll God ekonomisk hushållning i Storumans kommun 2018... 1 Resultat- och balansräkning... 2 Driftbudget... 3 Finansieringsanalys/Kassaflödesanalys... 4 God ekonomisk

Läs mer

LERUM BUDGET lerum.sd.se

LERUM BUDGET lerum.sd.se LERUM BUDGET 2019 lerum.sd.se Det som överskuggar budgeten är att få en välfungerande kärnverksamhet / skola barnäldreomsorg. För att möjliggöra en stark ekonomi krävs följande åtgärder: Vi ser idag att

Läs mer

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN 30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Boksluts- kommuniké 2007

Boksluts- kommuniké 2007 s- kommuniké Sammantaget blev det ekonomiska resultatet i Södertälje kommun och Telgekoncernen positivt, enligt det preliminära bokslutet. År var målet för god ekonomisk hushållning i kommunen ett positivt

Läs mer

Budget 2016, plan 2017-2018

Budget 2016, plan 2017-2018 Kommunledningsförvaltningen Wibecke Björkelund Ivarsson, 0550-880 21 wibecke.bjorkelundivarsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-10-01 Ks/2015:185 041 Budget Sida 1(3) Budget 2016, plan 2017-2018

Läs mer

Vad har dina skattepengar använts till?

Vad har dina skattepengar använts till? Vad har dina skattepengar använts till? Jan Bohman (s) kommunstyrelsens ordförande Åsa Granat kommundirektör Kommunens organisation Kommunfullmäktige Värdegrundsberedning Barn och bildningsnämnd Fritidsnämnd

Läs mer

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400 Kommunfakta Antal invånare 1 januari (antal) 12000 Antal äldre, historik och prognos (antal) 3000 11900 2500 11800 11700 2000 1500 1000 80 år- 65-79 år 11600 500 11500 20022003200420052006200720082009201020112012

Läs mer

Kommunstyrelsens ändringar i förslag till BUDGET 2016 OCH PLAN

Kommunstyrelsens ändringar i förslag till BUDGET 2016 OCH PLAN Kommunstyrelsens ändringar i förslag till BUDGET 2016 OCH PLAN 2017-2018 Innehåll Sida Sammanställning Kommunstyrelsens ändringar 2 Resultatbudget, total verksamhet 3 Finansieringsbudget, total verksamhet

Läs mer

Budgetberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta om ärende enligt nedan.

Budgetberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta om ärende enligt nedan. Beslutsförslag Styrelse/Nämnd: Kommunstyrelsen /Budgetberedning 2018-06-05, kl. 09:30 ca 12.00 Ks-salen Budgetberedning kl 9.30 (behandlar ärendena 1-16) Handlingar till ärende 13-16 skickas ut senast

Läs mer

Mål och budget 2017 med plan Diarienr KS 2016/65 Antagen av kommunfullmäktige, KF

Mål och budget 2017 med plan Diarienr KS 2016/65 Antagen av kommunfullmäktige, KF Mål och budget 2017 med plan 2018-2020 Diarienr KS 2016/65 Antagen av kommunfullmäktige, KF 63 2016-06-20 2 Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet

Läs mer

RESULTATBUDGET Prognos Utgifts- Sammanst Sammanst Sammanst tak juni 2015 2015 2016 2017 2018

RESULTATBUDGET Prognos Utgifts- Sammanst Sammanst Sammanst tak juni 2015 2015 2016 2017 2018 RESULTATBUDGET 2015 2015 2016 2017 2018 NÄMNDERNAS NETTOKOSTNADER -2 794,6-3 091,6-3 080,5-3 169,8-3 285,6 Avskrivningar -155,0-162,4-161,0-167,0-174,0 VERKSAMHETENS NETTOKOSTNADER -2 949,6-3 254,0-3 241,5-3

Läs mer

Delårsrapport April 2015. Kommunfullmäktige

Delårsrapport April 2015. Kommunfullmäktige Delårsrapport April Kommunfullmäktige Förvaltningsberättelse Delårsbokslut Resultatanalys Periodens resultat uppgår till 25,2 mkr, vilket även var resultatet motsvarande period föregående år. Verksamhetens

Läs mer

Budget 2017 VEP

Budget 2017 VEP Kvalité Trivsel Trygghet Budget 2017 VEP 2018-2019 Uppdrag 1.2 Uppdrag till kommunstyrelsen Utreda möjligheterna att förändra den politiska organisationen, senast i och med nästa mandatperiod. Utreda och

Läs mer

BUDGET 2012 EKONOMISK PLAN

BUDGET 2012 EKONOMISK PLAN KALIX KOMMUN BUDGET 2012 EKONOMISK PLAN 2013 2014 Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning i kommunen Politisk programförklaring Vision Strategiska områden Medborgar- och brukarperspektiv Tillväxt-

Läs mer

(antal) M 8 C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400

(antal) M 8 C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400 Kommunfakta Antal invånare 1 januari (antal) Antal äldre, historik och prognos (antal) 12000 11900 11800 11700 11600 11500 2002 2004 2006 2008 2010 2012 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 80 år- 65-79 år 2000

Läs mer

Budgetrapport 2013-2015

Budgetrapport 2013-2015 1 (6) Budgetrapport 2013-2015 Innehållsförteckning Inledning...2 Arbetsgruppen och dess arbete...2 Resursfördelning 2013-2015...2 Skatteintäkter och statsbidrag...2 Besparingar och effektiviseringar 2012-2015...2

Läs mer

Förutsättningar och omvärldsbevakning

Förutsättningar och omvärldsbevakning Förutsättningar och omvärldsbevakning 2.1 HÅLLBARHETENS TRE DIMENSIONER Mål för god ekonomisk hushållning i Ale kommun ska medverka till att varje generation tar ansvar för sin konsumtion av kommunal verksamhet

Läs mer

BUDGET Kommunstyrelsens budgetberednings förslag

BUDGET Kommunstyrelsens budgetberednings förslag Kommunledningskontoret 2005-05-04 BUDGET 2006 Komplement Kommunstyrelsens budgetberednings förslag Driftbudget 2006 Investeringsbudget 2006-2010 BESLUTSORDNING Kommunstyrelsen 2005-05-31 Kommunfullmäktige

Läs mer

Översikt: Nämndsmål i Verksamhetsplaner utifrån Värnamo kommuns övergripande mål

Översikt: Nämndsmål i Verksamhetsplaner utifrån Värnamo kommuns övergripande mål Översikt: Nämndsmål i Verksamhetsplaner utifrån Värnamo kommuns övergripande mål KVALITET grunduppdrag av god kvalitet för den vi är till för Det visar verksamhetens nytta för medborgaren. Vi får ett underlag

Läs mer

Nothänvisningar NOT 1 VERKSAMHETENS INTÄKTER

Nothänvisningar NOT 1 VERKSAMHETENS INTÄKTER Nothänvisningar NOT 1 VERKSAMHETENS INTÄKTER Driftbudget tkr Bokslut Budget Budget Förändring semesterlöneskuld -238 1 800 1 800 Avsatt till pensioner -15 639-9 469-11 344 Avsättning för särskild löneskatt

Läs mer

OBS! Tiden. KALLELSE. Kommunstyrelsens ledningsutskott. Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00. 1. Val av justerare.

OBS! Tiden. KALLELSE. Kommunstyrelsens ledningsutskott. Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00. 1. Val av justerare. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom. OBS! Tiden. Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Utskottens presidier och företrädare

Läs mer

God ekonomisk hushållning

God ekonomisk hushållning God ekonomisk hushållning Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2016-06-15, 70 Dnr: 2016-00414 / 003 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Dokumentet gäller för: Alla Dokumentet gäller tillsvidare STYRDOKUMENT

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport* Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2007 Anders Hägg Frida Enocksson Jonas Eriksson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...5

Läs mer

Finansiell analys kommunen

Finansiell analys kommunen Finansiell analys kommunen Budget 2010, plan 2011-2013 Årets resultat 2010 budgeteras till 19,3 mkr och nettoinvesteringarna inklusive beräknad ombudgetering uppgår till 123,6 mkr. Årets resultat motsvarar

Läs mer

Månadsuppföljning januari juli 2015

Månadsuppföljning januari juli 2015 Resultatet uppgår till 47 Mkr för juli månad. Nettokostnaderna har t.o.m. juli tagit i anspråk 57 % av årsbudgeten. Riktpunkten är 58 %. Hittills under året har kommunen investerat för 103 Mkr. Fyra av

Läs mer

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 POLICY för god ekonomisk hushållning 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Avgränsning... 4 3.2 Politiska

Läs mer

Budget 2020 Plan

Budget 2020 Plan KS/2018:1988 Förslag till Budget 2020 Plan 2021-2022 2019-07-26 Centerpartiet, Miljöpartiet de gröna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna Inledning Budget för 2020 med plan för 2021 och 2022 har tagits fram

Läs mer

Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun beslut

Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun beslut 1 Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun 2017 - beslut 2 Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges 2015 2016 2017 2018 2019

Läs mer

Verksamhetsplan för kulturnämnden

Verksamhetsplan för kulturnämnden Verksamhetsplan för kulturnämnden 2019-2021 Fastställd av: Kommunfullmäktige 2018-xx-xx, xxx Fastställd av: Kulturnämnden 2018-04-04, 32 Dokumentet gäller från: 2019-01-01 Dokumentet gäller för: Kulturnämnden

Läs mer

DRIFTREDOVISNING Budget Bokslut Bokslut Tkr 2005 2005 2004

DRIFTREDOVISNING Budget Bokslut Bokslut Tkr 2005 2005 2004 DRIFTREDOVISNING Budget Bokslut Bokslut Tkr 2005 2005 2004 KOMMUNSTYRELSE Intäkter -1 898-2 419-2 026 Kostnader 36 984 37 273 35 497 Nettokostnader 35 086 34 854 33 471 SERVICEAVDELNING Intäkter -7 945-8

Läs mer

Sverigedemokraterna i Mölndals förslag till budget och plan

Sverigedemokraterna i Mölndals förslag till budget och plan Sverigedemokraterna i Mölndals förslag till budget och plan 2019-2021 Sverigedemokraternas budget i ett par punkter: SD Mölndal satsar på en skola där alla barn får samma elevpeng oavsett föräldrarnas

Läs mer

Strategisk plan

Strategisk plan Strategisk plan 2017-2019 Budget 2017 Dokumentnamn Strategisk plan 2017-2019 Dokumentansvarig/processägare Ekonomichef Dokumenttyp Plan Version Ver 4 Fastställd/upprättad 2016-09-19/KS 2016/484 Senast

Läs mer

1. Kommunens ekonomi... 4

1. Kommunens ekonomi... 4 Rev 18 1 2 3 4 5 1. Kommunens ekonomi... 4 Lerums kommun har under flera år haft en ansträngd ekonomi med stora underskott inom verksamheterna. Så här kan det självklart inte fortsätta men vad som heller

Läs mer

Region Gotlands styrmodell

Region Gotlands styrmodell Samhälle Verksamhet områden Social Ekonomisk Ekologisk Kvalitet Medarbetare Ekonomi (6 st) (7 st) (5 st) (4 st) (4 st) (6 st) Mätvärden/ indikatorer Verksamhetsplaner Gotland är Östersjöregionens mest

Läs mer

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Policy för EU- och internationellt arbete Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Inledning Vi lever i en allt mer globaliserad värld där människor reser, handlar, semestrar och arbetar i

Läs mer

Olofströms kommun. Revisionsrapport avseende delårsbokslut Audit KPMG AB

Olofströms kommun. Revisionsrapport avseende delårsbokslut Audit KPMG AB Revisionsrapport avseende delårsbokslut 2012 Audit KPMG AB Innehåll 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Förvaltningsberättelse 3.1 Investeringsredovisning 3.2 Driftsredovisning. Resultaträkning. Periodiseringar

Läs mer

bokslutskommuniké 2012

bokslutskommuniké 2012 bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2012 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

31 AUGUSTI 2015 VILHELMINA KOMMUN

31 AUGUSTI 2015 VILHELMINA KOMMUN 31 AUGUSTI 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan Budget 2018 och plan 2019 2021 7.1 OFÖRÄNDRAD SKATTESATS Verksamhetsplanen 2018 2021 bygger på en oförändrad skattesats på 21:87 kr. 7.2 SKATTEPROGNOS FÖR ALE KOMMUN Ale kommuns skatteprognos för åren

Läs mer

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS VÅ R G E M E N S A M M A PLÅNBOK 2019 E n ko r t fa t t ad i n fo r m a t i o n o m å r s b u d g e t e n Läs årsbudgeten i sin helhet osthammar.se/ kommunensbudget BUDGET 2019 Inkomster Utgifter Resultat

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen ommunstyrelsen 2017-11-07 Bitr. kommunchef jell Fransson Budgetsamordnare onica arlsson Ärende 9 Beslut, TU 171031, till s 171107 - Återkallat ur investeringsbudget 2017: 80,3 mnkr (63,4 från Tilläggsbudget

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI till Vimmerby SLUS kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI med sikte på hållbar framtid och stärkt lokal attraktionskraft För oss som bor och/eller verkar i Vimmerby kommun sammans utvecklar vi Vimmerby

Läs mer

Tertialrapport 1/1 30/4. Fastställt av : Kommunfullmäktige Datum: 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042

Tertialrapport 1/1 30/4. Fastställt av : Kommunfullmäktige Datum: 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042 Tertialrapport 1/1 30/4 2015 Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042 TERTIALRAPPORT Sida 3(15) Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse... 5 Resultat och balans...

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv 1 (10) Kommunledningskontoret 2013-04-10 Dnr Ks 2013- Ekonomiavdelningen Birgitta Hammar Kommunfullmäktige Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 13:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 13:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 13:1 Kf 164/2013 Dnr KS 2013/310 Reglemente för resultatutjämningsreserv (RUR) Bakgrund Enligt kommunallagen 8 kap 1 ska fullmäktige besluta om riktlinjer

Läs mer

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem.

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem. I juni 2018 lade Socialdemokraterna fram sitt förslag till budget till kommunfullmäktige. Den lägger en grund för att ta tag i Linköpings utmaningar och är en budget vi står bakom. I denna budget redogör

Läs mer

Budget Den största utbyggnaden av skola och omsorg sedan 60- talet KOMMUNLEDNINGEN I ÖREBRO

Budget Den största utbyggnaden av skola och omsorg sedan 60- talet KOMMUNLEDNINGEN I ÖREBRO Budget 2016 Den största utbyggnaden av skola och omsorg sedan 60- talet KOMMUNLEDNINGEN I ÖREBRO Det går bra för Örebro kommun 2 019 nya invånare förra året och vi passerar 153 000 invånare 2020. En av

Läs mer

Finansiell analys kommunen

Finansiell analys kommunen Finansiell analys kommunen Årets resultat budgeteras till 1, mkr och nettoinvesteringarna uppgår till 15,9 mkr varav ombudgetering 59,8 mkr. Årets resultat motsvarar 1,4 procent av skatteintäkter och generella

Läs mer

Utvecklingsplan Åre kommun

Utvecklingsplan Åre kommun Utvecklingsplan 2018 Åre kommun Innehållsförteckning Nämnds- och förvaltningsorganisation... 3 Kommunens ekonomi... 4 Åre kommuns ledningssystem... 9 Kommungemensamma mål... 11 Mål för god ekonomisk hushållning...

Läs mer

Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting

Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-16 Landstingsstyrelsen Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl

Läs mer

Strategisk plan

Strategisk plan Strategisk plan 2018-2020 Budget 2018 Dokumentnamn Strategisk plan 2018-2020 Dokumentansvarig/processägare Ekonomichef Dokumenttyp Plan Version Ver 1 Fastställd/upprättad 2017-09-18 Senast reviderad 2017-08-20

Läs mer

Utbildning Oxelösunds kommun

Utbildning Oxelösunds kommun Utbildning Oxelösunds kommun Utbildning för förtroendevalda/tjänstemän 17 november 2015 Agenda Vad är ett Kommunalt resultat? Vad säger Kommunallagen? Vad är Balanskravet? Vad betyder God ekonomisk hushållning?

Läs mer

Budgetberedning april 2013

Budgetberedning april 2013 Ärende 24 Tilläggsbudget 2011 Budgetberedning 23 24 april 2013 BUDGET 2014-2016 Ä2013-04-23 Schema Budgetdialoger 23-24 april 2013 Plats: KS-salen i Stadshuset 23 APRIL 08.00-09.10 Intern överläggning

Läs mer

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN ÄLVDALENS KOMMUN BUDGET 2011 OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 2013 En ny politisk ledning, kommer att styra Älvdalens kommun de kommande fyra åren. Runt om i kommunen växer framtidstron och förhoppningen är att

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 1 ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 Vi är överens med minoritetsstyret

Läs mer

Finansiell analys - kommunen

Finansiell analys - kommunen Finansiell analys - kommunen Vara kommuns årsresultat budgeteras till 6,2 mkr år, 11,1 mkr år, 11,6 mkr år och 11,8 mkr år. Nettoinvesteringarna år uppgår till 80,5 mkr inklusive beräknad ombudgetering

Läs mer

Övergripande verksamhetsplan för Färgelanda Kommun

Övergripande verksamhetsplan för Färgelanda Kommun 1 1. 2009-11-24 Övergripande verksamhetsplan för Färgelanda Kommun 2010-2012 Vision, inriktningsmål och ekonomiska mål för verksamhetsplan 2010-2012 Fastställd av fullmäktige 2009-11-18 Dnr 5/2009 U:\Ekonomiavdelningen\Ekonomichef\VP\VP

Läs mer

Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets budget med fokusområden

Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets budget med fokusområden Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets budget med fokusområden 2016-2019 Inledning Den förändrade styr- och ledningsmodell som kommunen nu inför anser vi tre partier är väldigt bra och

Läs mer