SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN"

Transkript

1 Alice är ett medelstort äpple med något åsig form. Äpplet drogs upp i början av 1950-talet på Balsgård och har utvecklats med utgångspunkt från Ingrid Marie. Skalet har vackert ljusgul grundfärg med varmt röd täckfärg. Frukter som vuxit på solsidan blir nästan helt röda. Fruktköttet är vitt, mjukt och saftigt med fin konsistens. Smaken är sötsyrlig och passar fint både som dessert och till matlagning. Blir lätt mjöligt vid lagring i rumstemperatur. Skalet kan kännas en aning fett, det är naturligt för vissa äppelsorter och beror inte på att äpplet efter skörd behandlats med vax. Under mognaden bildas ett naturligt vaxlager på äpplets yta. Det skyddar mot avdunstning och skrumpning. MIO har fått sitt namn efter Astrid Lindgrens roman Mio, min Mio.Äpplet togs fram i Sverige, genom en korsning av Worcester Parmän och Oranie. Skalet har mestadels röd färg. Köttet på detta äpple är vitrosa, ganska löst och smaken är söt och mild. Mio är främst ett ätäpple men går även att använda i matlagning. september - oktober augusti - septemper. AROMA blev Skånes landskapsäpple år En äpplesort som är en lyckad korsning mellan Ingrid Marie och Filippa. Äpplet registrerades och marknadsfördes Det är något över medelstorlek, har rund eller konisk form och svag avplattning på över- och undersida. Sorten är ganska oöm och har en slät och litet torr yta, grundfärgen är gröngul till gul. Har äpplet vuxit på solsidan blir täckfärgen lysande röd. Det gulvita fruktköttet är sprött och har aromrik smak med god balans mellan socker och syra. BELLE DE BOSKOOP betyder skönheten från Boskoop! Sorten härstammar nämligen från Boskoop som ligger i Holland. I mitten av 1800-talet spreds sorten över norra Europa och odlas numera bl.a. i Holland, Tyskland, Danmark och Sverige. Äpplet är ganska stort, skalet gröngult med röda strimmor, tjockt och lite strävt. Fruktköttet är gulvitt, fast och krispigt med en syrlig smak och god arom. Belle de Boskoop är ett mycket gott matlagningsäpple och som håller formen bra vid tillagning. oktober - april. september - november.

2 FRIDA är ett helt nytt äpple! Det är en korsning mellan det populära Aroma och ett amerikanskt urval med beteckningen PRI 1858/202. Äpplet är fast, krispigt, syrligt och med mycket smak. Skalet är vacker ljusrött på gul botten. Frida är ett mycket hållbart äpple. Sorten skördas i oktober och kan därefter lagras till mars-april. oktober - mars. GLOSTER har en gulgrön grundfärg med mörkröd täckning och ljusare prickar. Äpplet har en stor, avrundat kägellik form. Fruktköttet är gulvitt, krispigt och mycket saftigt med uppfriskande, aromatisk smak. Det har visat sig att Gloster är en sort som som i skalat skick i högre grad än andra visat sig kunna ätas av allergiker. Några andra exempel är Transparante Blanche och Cox Pomona. Gemensamt för dessa äppelsorter är att de innehåller mindre av det protein som orsakar de allergiska besvären. november - mars. GUL GRAVENSTEINER är en av våra äldsta äppelsorter! Härstamningen är inte helt klarlagd, det finns olika versioner om varifrån sorten kommer. En uppgift är att ympkvistar av en italiensk sort, som heter Ville Blanc, skulle tagits till slottet Graasten (på tyska Gravenstein) i Slesvig, Danmark. Detta skulle ha ägt rum i slutet av 1600-talet. Frukten är stor och guldgul. Gravensteiner har en utsökt arom och gult, ganska fast fruktkött med syrlig söt smak. Sorten är ganska ömtålig och bör hanteras varsamt såväl i butik som hemma i köket. Höstens finaste dessertäpple är det epitet som gärna sätts på Gravensteiner men det passar utmärkt i matlagningen och då i samtliga fall där äpple ingår t ex i sallader, kompotter, kakor, pajer, mos och grytor. INGRID MARIE har fått sitt namn efter dottern till en lärare. Det var läraren, K. Madsen, som en gång hittade trädet på Westfyn i Danmark. Ett litet träd växte, troligen från fröplantor av ett Cox s Orange, upp bland hallonplantor. Detta hände omkring 1910 och nu är det en av de mest odlade sorter i vårt land. Frukten behöver nästan ingen presentation eftersom den är så välkänd. Den har rund form och kraftigt brunröd färg med ljusa punkter. Smaken är frisk och fin med lätt kryddad arom. Ingrid Marie har god hållbarhet. Främst är det en dessertfrukt men den kan även användas i sallader, kakor och pajer. november - februari. september - början av december.

3 JAMES GRIEVE är en gammal äppelsort som kom till Sverige i början av 1900-talet. Skalets grundfärg är gulgrön till helt gul men täckfärg kan förekomma på solsidan i form av röda strimmor och prickar. Äpplet har ett glänsande skal som kan upplevas fett när äpplet mognar. Detta pga ett naturligt fruktvax som tränger ut och skyddar frukten mot avdunstning och skrumpning. Fruktköttet är gulvitt, fast och ganska fint. Äpplet är saftigt, sött med svag syra och säregen arom. september - oktober. JONAGORED är en korsning mellan Jonathan, Golden Delicious och Red Delicious, därav namnet. Äpplet upptäcktes 1980 av Mr. Morren i Belgien. Ursprungligen var det ett Jonagold träd som hade korsats med ett Red Delicious i trädgården och som gav fantastiskt röd frukt på en gren. Ursprungsträdet finns fortfarande kvar och det är lite lustigt att se de lite blekare Jonagold äpplena på ena sidan och de klart röda Jonagored på andra sidan. Det är ett stort äpple med gul grundfärg och röda strimmor. Fruktköttet är gulvitt, sprött och mycket saftigt. Smaken är söt och aromatisk. Utmärkt dessertäpple men kan även användas i t.ex. sallader. November - februari KATJA är en tidig höstsort som mognar i september. Det är en äldre äppelsort som funnits i handeln sedan Äpplet skapades genom korsningen av två brittiska äpplen, James Grieve och Worcester Parmän på Balsgård. Äpplet är medelstort med rundat kägellik eller äggrund form med tydlig avplattning på undersidan. Skalet är tunt, matt och med vackert röd färg som täcker hela frukten. Fruktköttet har syrlig smak och är vitt och saftigt. Katja är ett gott dessertäpple. september - november. KIM hör till de senare sorterna som forskats fram. Det är en korsning som tagits fram på Balsgård och har sina rötter i Cortland och Ingrid Marie. Äpplet är medelstort och runt med något tillplattade ändar. Skalet är tunt, matt och nästan helt täckt av vacker röd färg och endast lite av den gröna bottenfärgen skymtar fram. Fruktköttet är gulvitt, fast och saftigt med fyllig aromatisk smak. Kim är att betrakta främst som en dessertfrukt men passar också bra i sallad, kompott, som ugnsstekt och i grytor. december - februari.

4 LOBO tillhör de senare höstsorterna. Sorten kommer ursprungligen från Kanada. Till Sverige kom äpplet i början av 1900 talet. Äpplet är medelstort stort med plattrund form. Skalet är glänsande, något segt, mörkrött med mörka punkter. Fruktköttet är gulvitt vitt och mjukt med söt, mild smak utan syra men med fin arom. Sorten passar inte alls i matlagningen, utan äts naturell som mellanmål och dessert. oktober november. RUBINOLA är ett riktigt C-vitamin paket! Det är en ganska ny sort som blir allt mer populär. Äpplet kommer ursprungligen från Tjeckien. Föräldrarna heter: Prima och Rubin. Rubinola är ett vackert, medelstort, klotrunt äpple med gyllenrött skal. Fruktköttet är krispigt, lite syrlig och har mycket god smak. Rubinola har det högsta C-vitaminvärdet bland de mer kända äppelsorterna. Äppelsorten är motståndskraftig mot vissa sjukdomar och rekommenderas bland annat i ekologisk odling. oktober - april. RÖD GRAVENSTEINER kallas också äpplenas Rolls Royce. Det är en av våra äldsta äppelsorter och härstammar från slottet Gråsten (på tyska Gravenstein) i Slesvig, Danmark. Kom till Sverige i slutet på 1600-talet. Äpplet är en av våra mest förnämsta dessertfrukter med ett gult, fint och ganska fast fruktkött med en syrlig och söt smak. Skalet är tunt, fett och glänsande. Doftar fantastiskt! Grundfärgen är rent gul till guldgul med knappt synbara punkter. Ibland finns en rodnad i form av fina, i prickar upplösta, strimmor. Det finns också helröda typer. Formen är ganska åsig. Passar utmärkt i matlagningen och då i samtliga fall där äpple ingårt ex i sallader, kompotter, kakor, pajer, mos och grytor. september - början av december. SANTANA har utvecklats i Wageningen i Nederländerna. De odlades ursprungligen fram i syfte att minimera halterna av vissa proteiner som kan utlösa allergiska reaktioner hos ett litet antal människor - så om du är allergisk mot äpplen men vill kunna äta dem, kan denna sort vara värd att överväga. Santana är ett litet eller medelstort äpple. Skalet är rödstrimmigt på en gul botten. Fruktköttet är krämigt gult och fast, snarare än krispigt. Normalt beskrivs inte äpplen av sin lukt, men Santana luktar som det smakar! Även om den dominerande smaken är äpple, finns en DOFT av något annat - lite som litchiplommon eller rosor eller söta druvor, särskilt där skalet är rödfärgat, med andra ord - där äpplet har utsatts för höstsolen. slutet september -slutet januari.

5 SIGNE TILLISCH planterades först av greve Tillisch i Danmark. Äpplet uppkallades efter dennes dotter. Sorten började spridas 1889 och blev snabbt omtyckt. Äpplet är stort och åsigt med rundat kägellik form och tillplattad undersida. Grundfärgen är gröngul, ibland med svagt orange eller starkt röd rodnad på solsidan. Skalet är tunt, fett och glänsande. Fruktköttet är gulvitt eller grönvitt, ganska löst och saftigt. Smaken är söt, svagt syrlig med fin arom. Signe Tillisch är en mycket god dessertfrukt men passar också ypperligt i matlagning t ex i sallader, som ugnsstekt, kompott, grytor, pajer och kakor. SUMMERRED är en av våra yngsta äpplesorter. Sorten är en korsning mellan McIntosh och Golden Delicious som gjordes i Kanada 1964 och därmed tillhör äpplet de yngre sorterna som odlas i Sverige. Ett medelstort lätt ovalt äpple med blankt, tunt skal. Grundfärgen är mörkröd med ljusa punkter. Vissa exemplar skiftar i grönt. Fruktköttet är vitt, saftigt och krispigt. Smaken är söt, smått vinsyrlig och bärig. Summerred är en dessertfrukt men passar också som ingrediens i sallader, desserter och bakverk. september - november. oktober - november. VANDA är mest känd för att vara förälder ihop med äpplet Ruby till den populära sorten Topaz. Sorten härstammar från Tjeckien. Frukterna är medelstora och ganska jämna i formen med gulgrön botten och röda strimmor. Köttet är nästan vitt, mycket saftigt och har en fin textur. Smaken är sötsyrlig och aromatisk. God som bordsfrukt såväl som till sylt, mos och äpplepajer. Lämpar sig även att pressa must av då det är så saftigt. Eftersom denna sort inte lämpar sig för lagring finns det endast under en kort period. oktober ÅKERÖ är en mycket gammal svensk äppelsort. Sorten härstammar från Åkerö säteri i Södermanland. Moderträdet finns fortfarande i livet och anses nu vara minst 300 år gammalt (planterades 1759 enligt Åkerö säteri!). Det ger fort-farande frukt. Ett tag var trädet så dåligt så att man på 1880-talet var nära att hugga ned det men det räddades av Hushållningssällskapets länsträdgårdsmästare som beskar det och gödslade det varefter det repade sig. Åkerö är ett medelstort - stort äggrunt äpple som ibland är något valsformat. Skalet har en ljus vit/ gul botten med en tegelröd täckfärg. Fruktköttet är gulvitt och fast med söt, mild och aromatisk smak. Fin doft. Sorten ger goda skördar endast vartannat år och därför försvinner den mer och mer från yrkesfruktodlingen. oktober - december.

6 COX POMONA har ett glänsande, fett skal och det vita fruktköttet mjukt och saftigt. Smaken är söt, syrlig och aromatisk. Cox Pomona är främst ett matäpple, och passar bra till sallader, pajer, kakor och grytor. Det går också utmärkt att steka och woka. oktober-november. DISCOVERY kallas också Rödnos. Detta äpple är en korsning framtagen i England på 60-talet. Stolta föräldrar är sorterna Worcesterparmän och Beauty of Bath. Det är ett medelstort äpple med koniskt plattrund form. Skalet, som är tjockt och matt, är vackert rödfärgat med grön bottenfärg. Smaken är friskt söt och aromatisk och fruktköttet är fast och vitt, ibland med en rosa ton. Äpplet är tåligt men bör inte lagras så säsongen är därför kort. Bästa användningstid är september. Utmärkt dessertäpple men kan även användas i t.ex. sallader. augusti - september. ELISE är en ganska ny äppelsort som definitivt hade kunnat få Snövit att ta en tugga! Äpplet är en korsning mellan Idared och Elstar. Skalets färg går i olika toner av mörkrött på en gul botten. Fruktköttet är hårt, saftigt och har en riktigt tuff syra, egenskaper som gör att det lämpar sig bra för lagring. Syran mildras när det fått ligga någon månad och äpplet får då en perfekt balans mellan sötma och syra. ELSTAR är ett medelstort äpple med regelbunden form. Frukten är ofta avsmalnande mot blomänden. Skalet är blankt, gult med mer eller mindre framträdande rodnad. Det vita fruktköttet är krispigt, saftigt och smaken söt och aromatisk. Ett uppskattat dessertäpple. november- mars. Fantastiskt att äta som det är men också fint till kakor och pajer. Utmärkt dessertäpple men kan även användas i t.ex. sallader. februari-mars.

7 BELLIDA är en ny äpplesort i vår svenska fauna. Det är framkorsat mellan Idared och Elstar. Bellida är ett stort runt äpple, som är mycket saftigt och med en söt smak. Fruktköttet är mycket fast. Skalet blankt med gröngul grundfärg och röd täckfärg. Sorten är ett vinteräpple med mycket lång lagringstid och håller mycket hög kvalitet som ätäpple.utmärkt dessertäpple men kan även användas i t.ex. sallader. oktober. COLLINA är en tidig och lite ömtålig skönhet som ursprungligen kommer från Holland. Collina har en karaktäristisk smak med krispigt fruktkött, kraftig sötma och en aning syra. Collina är motståndskraftig mot vissa sjukdomar som drabbar äppelträd, därför är den vanlig i ekologiska fruktodlingar. september. CORTLAND kom till Alnarp omkring år Sorten uppkom i USA genom korsning mellan Ben Davis och McIntosh. Äpplet är stort, regelbundet runt, något plattrunt. Ljust gröngul bottenfärg med mörkröd, något strimmig täckfärg. Helt röda typer förekommer också. Skalet är något fett och svagt glänsande. Fruktköttet är vitt, mjukt och mycket saftigt med söt aromatisk smak. Äpplet utvecklades i en tid när kriterier för ett äpple främst var dess egenskaper i sallader, pajer och bakning. Med sitt snövita kött är det perfekt till desserter, fruktsallad och andra rätter med färska äpplen eftersom fruktköttet inte blir brunt när de skurits upp. slutet av oktober-februari. COX ORANGE är det mest kända svenska äpple vi har! Frukterna är medelstora till små och runda till formen. Flera varianter har tagits fram och då har sorter med rött skal blivit populära. Cox Orange har ett mjukt, saftigt och gult fruktkött, smaken är kryddig och påminner något om päron. Med sin fina arom är sorten ett utsökt dessertäpple. Passar utmärkt att ha i sallader eftersom sorten inte är särskilt känslig för luftens syre och fruktköttet behåller sin färg vid tillagningen. Givetvis kan Cox Orange användas i andra tradtionella äppelrätter, men eftersom äpplet inte finns att köpa i stora mängder rekommenderas att först och främst använda det naturellt. november - januari.

SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN

SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN ALICE är ett medelstort äpple med något åsig form. Äpplet drogs upp i början av 1950-talet på Balsgård och har utvecklats med utgångspunkt från Ingrid Marie. MIO har fått sitt namn efter Astrid Lindgrens

Läs mer

Malus domestica 'MAGLEMER' Malus domestica 'MAIKKI'

Malus domestica 'MAGLEMER' Malus domestica 'MAIKKI' Malus domestica 'MAGLEMER' MAGLEMER, vinteräpple Osäker härkomst Fin bordsfrukt, äpplet kan tålas av många allergik Är svagväxande och har tidig och rik bördighet, bör kartgallras Blomningen är medeltidig

Läs mer

ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt

ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt Åländska skärgårdsäppel Vi levererar äpplen från ett 40-tal odlare i den åländska skärgården. Odlingen har långa traditioner och sköts av kunniga odlare. Äpplena utvecklas väl i

Läs mer

Beskrivning av fruktsorter i Krusenstiernska trädgården i Kalmar

Beskrivning av fruktsorter i Krusenstiernska trädgården i Kalmar Beskrivning av fruktsorter i Krusenstiernska trädgården i Kalmar ALEXANDER Mandatsort Rysk sort från slutet av 1700-talet som kom till Sverige runt 1830. Frukten är mycket stor, brett kägellik, med en

Läs mer

Malus domestica 'AMOROSA'

Malus domestica 'AMOROSA' Malus domestica 'ALEXANDER' ALEXANDER, höstäpple ev. Turkiet Användning:Bords- och hushållsfrukt Växer ganska kraftigt och får en bredd krona med utåtriktade grenar. Ger som äldre träd jämna skördar. Blomningen

Läs mer

ANANAS. Sötsyrlig. Passar till? Som förfriskning och dessert liksom till kött, sallader och exotiska grytor. Säsong: Året runt

ANANAS. Sötsyrlig. Passar till? Som förfriskning och dessert liksom till kött, sallader och exotiska grytor. Säsong: Året runt ANANAS Sötsyrlig Ett gult, mycket saftigt fruktkött. Sötsyrlig och aromatisk smak. Ananas är en skenfrukt med massor av små sammanväxta bar på en blomaxel. Som förfriskning och dessert liksom till kött,

Läs mer

De nya äppelsorterna produceras nu och är salufärdiga hösten 2015. Våra nya ÄPPLEN. Produktion: www.wakire.se

De nya äppelsorterna produceras nu och är salufärdiga hösten 2015. Våra nya ÄPPLEN. Produktion: www.wakire.se De nya äppelsorterna produceras nu och är salufärdiga hösten 2015 Våra nya ÄPPLEN Produktion: www.wakire.se Malus domestica Agnes E (B:1377) Vacker sommarsort med friskare träd och bättre smak än Discovery!

Läs mer

Malus domestica 'SAFRANOJE KITAJKA'

Malus domestica 'SAFRANOJE KITAJKA' Malus domestica 'SAFRANOJE KITAJKA' SAFRANOJE KITAJKA, höstäpple Ryssland Användning: Bordsfrukt Är frisk och härdig, växer de första åren rätt kraftig och bildar som äldre en utbredd krona. Blomningen

Läs mer

Sorter i apelgården Dottevikinga Enebyäpple

Sorter i apelgården Dottevikinga Enebyäpple Sorter i apelgården Dottevikinga Uppkom ur en kärna i Dottevik hos Inga och Karl-Eric Johansson, sorten namngavs och döptes våren 1990 av Jössebygdens trädgårdsförening. Mognar i december/januari. Hållbar

Läs mer

Sortförsök i äppel Nya svenska förädlingar

Sortförsök i äppel Nya svenska förädlingar Sortförsök i äppel 2005-2012 Nya svenska förädlingar Försöket motiveras av att man från svenskt håll rekommenderat dessa äppelförädlingar för prövning. Samtliga sorter är framtagna av SLU Balsgård förutom

Läs mer

Äppelklonarkivet i Bergianska trädgården

Äppelklonarkivet i Bergianska trädgården Äppelklonarkivet i Bergianska trädgården P. J. Bergius Äppelklonarkivet Bergianska trädgårdens klonarkiv startades 1981 av dåvarande Professor Bergianus Måns Ryberg som var engagerad i Nordiska Genbanken

Läs mer

Vilket kriterium är viktigast? Ranka de tre viktigaste. Diskussion först i grupp och sedan tillsammans.

Vilket kriterium är viktigast? Ranka de tre viktigaste. Diskussion först i grupp och sedan tillsammans. Det bästa beslutet? (Övningsuppgift i ekologiskt tänkande vid inköp av livsmedel) Till läraren: Ibland är det svårt att fatta bra beslut. I den här uppgiften får eleverna träna på att tänka på olika kriterier

Läs mer

E-mail Apache Patio Hot Peppers 69:-

E-mail Apache Patio Hot Peppers  69:- Du kan redan nu förhandsbeställa våra ekologiskt odlade plantor. Uppdragna från ekofrö i det natursköna Karlskoga, Värmland. Tillgången är starkt begränsad. Plantorna skickas per post så snart frostrisken

Läs mer

MUMS, bàsta mellanmålet!

MUMS, bàsta mellanmålet! Svenska SVENSKA ÄPPLEN àpplen året ÅRET RUNT! runt FRÅGA EFTER SVENSKA ÄPPLEN NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG MUMS, bàsta mellanmålet! Idag är bara ett av fyra äpplen som äts i Sverige svenskt. Det gör att det

Läs mer

Potatis. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro.

Potatis. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Potatis Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Potatisens historia Potatisen har sitt ursprung i Sydamerika där den växer vilt. Hur potatisen kom till Sverige är omtvistat. Växtteoretiker menar

Läs mer

Potatis. Sorter, smaker och karaktärer.

Potatis. Sorter, smaker och karaktärer. Potatis. Sorter, smaker och karaktärer. smaker som växer Hur potatisen vann våra hjärtan och magar Potatis har inte alltid funnits i Sverige, även om det känns så. Ursprungligen kommer den från Sydamerika

Läs mer

Sensorisk och kemisk beskrivning av äpplemust

Sensorisk och kemisk beskrivning av äpplemust Sensorisk och kemisk beskrivning av äpplemust Kimmo Rumpunen Forskare, verksamhetsledare, växtförädlare Institutionen för växtförädling SLU Balsgård Varför är det viktigt att kunna analysera och beskriva

Läs mer

Gamla äppelsorter i Lappträsk med omnejd

Gamla äppelsorter i Lappträsk med omnejd Gamla äppelsorter i Lappträsk med omnejd Under de fem senaste åren har Lappträsk hembygdsförening genomfört en omfattande inventering av gamla kulturväxter i nejden. Samlingarna är redan ganska stora och

Läs mer

Gamla äppelsorter i Lappträsk med omnejd

Gamla äppelsorter i Lappträsk med omnejd Gamla äppelsorter i Lappträsk med omnejd Under de fem senaste åren har Lappträsk hembygdsförening genomfört en omfattande inventering av gamla kulturväxter i nejden. Samlingarna är redan ganska stora och

Läs mer

Frukten ser ut som en liten persika. Frukten innehåller massor av C-vitamin.

Frukten ser ut som en liten persika. Frukten innehåller massor av C-vitamin. (MS) Ser ut som en stor kotte. Frukten kan vara röd, gul eller svart. Många bär som vuxit ihop till en större frukt. Skalet är hårt och taggigt. Det äter man inte. Under skalet finns ett saftigt, gult

Läs mer

Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god

Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god smak som lämpar sig väl för saft- och vintillverkning.

Läs mer

sockrets stora SMAKVÄRLD! Upptäck FARINSOCKER

sockrets stora SMAKVÄRLD! Upptäck FARINSOCKER sockrets Upptäck stora SMAKVÄRLD! FARINSOCKER SMAKCIRKLAR Hur kan man se hur något smakar? Med hjälp av våra smakcirklar får du en bild av sockers olika nyanser och smakrikhet. I broschyren hittar du flera

Läs mer

Produktutveckling i den lilla skalan Äpple. o Foto: Henriette Smith, Creativ Fantasi,

Produktutveckling i den lilla skalan Äpple. o Foto: Henriette Smith, Creativ Fantasi, Produktutveckling i den lilla skalan Äpple Äpple för olika ändamål 7500 olika äppelsorter i världen Sommaräpple Höstäpple Vinteräpple Direktkonsumtion Ätäpple (många olika sorter och smaker med olika lagringstider)

Läs mer

Svensk fruktproduktion, en blomstrande framtid!

Svensk fruktproduktion, en blomstrande framtid! Svensk fruktproduktion, en blomstrande framtid! Svensk fruktodling Totalt ca 250 odlare 24 000 ton frukt Totalt konsumtion ca 100 000 ton Ca 1600 ha odling 90 % i Skåne Svensk fruktodling Husqvarna Mälardalen

Läs mer

NÖT SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING

NÖT SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING NÖT SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING 1 Referens Svensk standard 2 Ejmunds Simgus 3 Böja Stommen Ko 4 Kårtorps Ko 5 Göranstorp Ko 6 Hagshult Ko 7 Rafna Angus 8 Sunnanhed Fjällko 9 Gröna Gårdar Hereford POÄNGBEDÖMNING

Läs mer

129:-/st. Våren 2016. Låt rosorna blomma i din trädgård! Charming Cover. www.olandsplantskola.se

129:-/st. Våren 2016. Låt rosorna blomma i din trädgård! Charming Cover. www.olandsplantskola.se Våren 2016 Låt rosorna blomma i din trädgård! Sympathie Peace 129:-/st Troika Fyra underbara & friska rosor i vackra färger, med olika användningsområden. Alla blommar rikligt från juli till sen höst.

Läs mer

Våra viner 2015 HÄLLÅKRA VINGÅRD

Våra viner 2015 HÄLLÅKRA VINGÅRD Våra viner 2015 HÄLLÅKRA VINGÅRD Bäste kund, Vi har härmed nöjet att presentera de av våra viner som f n finns i sortimentet. Katalogen förändras allteftersom nya produkter tillkommer och slutsålda utgår.

Läs mer

Ökande äppel- och päronodling

Ökande äppel- och päronodling JO 33 SM 1301 Antalet fruktträd 2012 Slutlig statistik Number of fruit trees 2012 I korta drag Ökande äppel- och päronodling Den svenska äppel- och päronodlingen uppvisade en påtaglig ökning 2012 jämfört

Läs mer

GRIS SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING

GRIS SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING GRIS SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING 1 Referens Svensk standard 2 Ragnarsson Treraskors, 100 kg/6 mån 3 Ragnarsson Treraskors, 120 kg/7 mån 4 Domta Berkshire 100% 5 Lillehemgrisen Linderödsvin/Vildsvin

Läs mer

Utvärdering av Balsgårds nya äppelgenbank Evaluation of the Balsgård new apple genebank

Utvärdering av Balsgårds nya äppelgenbank Evaluation of the Balsgård new apple genebank Examensarbeten inom Trädgårdsingenjörsprogrammet 2007: 23 (ISSN 1652-8152) Utvärdering av Balsgårds nya äppelgenbank Evaluation of the Balsgård new apple genebank Redsleeves av Petra Christensen Mårtensson

Läs mer

Pressmeddelande den 29 maj 2015

Pressmeddelande den 29 maj 2015 Pressmeddelande den 29 maj 2015 Bästa fruktsorterna utsedda Bra och friska sorter är grunden för ett lyckat odlingsresultat. Fruktexperter över hela landet har nu utvärderat dagens fruktträdssortiment.

Läs mer

Kung Markatta Mousserande Äppelmust, 750 ml. Kung Markatta Mousserande Vitt Vin, alkoholfritt, 750 ml. Kung Markatta Äkta Fransk Cider 2 %, 750 ml

Kung Markatta Mousserande Äppelmust, 750 ml. Kung Markatta Mousserande Vitt Vin, alkoholfritt, 750 ml. Kung Markatta Äkta Fransk Cider 2 %, 750 ml Bilaga till pressmeddelande från Kung Markatta 26 april 2016 Produktinformation nyheter Kung Markatta sommaren 2016 Kung Markatta Mousserande Äppelmust, 750 ml Kung Markattas Mousserande Äppelmust tillverkas

Läs mer

Lagring av äppel ur sortförsöken 2014-2015

Lagring av äppel ur sortförsöken 2014-2015 Lagringsförsök äppel IP försök pernilla.gabrielsson@landsbygd.ax Lagring av äppel ur sortförsöken 2014-2015 I samband med skörd sattes äpplena i skördekyl, efter sortering (senast 31.10) in i vanligt kyllager.

Läs mer

Körsbärstomater. Körsbärstomater (fortsättning) Black Cherry. Cheresita. Corabell. Favorita. Gardeners Delight. Goldita. Peardrops.

Körsbärstomater. Körsbärstomater (fortsättning) Black Cherry. Cheresita. Corabell. Favorita. Gardeners Delight. Goldita. Peardrops. Körsbärstomater Black Cherry Violettröd, mycket söt och god körsbärstomat ca 20 g. Relativt tidig skörd. Odlas i växthus eller skyddat läge. Tjuvas. Cheresita Liten, god, röd körsbärstomat, 15 20 g. Ger

Läs mer

Turkisk, grekisk, rysk? BRA ATT VETA OM VÅRA OLIKA SORTERS YOGHURT

Turkisk, grekisk, rysk? BRA ATT VETA OM VÅRA OLIKA SORTERS YOGHURT Turkisk, grekisk, rysk? BRA ATT VETA OM VÅRA OLIKA SORTERS YOGHURT Turkisk yoghurt Omelett 13 ägg 250 g Lindahls Turkisk Yoghurt färska örter Turkisk yoghurt har en mild smak med en behaglig syra och krämig

Läs mer

Glöggmums & julfrukt!

Glöggmums & julfrukt! Glöggmums & julfrukt! Läs mer och hitta recept på www.hebe.se eller scanna in QR-koden. Julens frukter Genom att lyfta fram ett gottebord med julens frukter tidigt ökar du markant dina försäljningssiffror

Läs mer

Importerad hårdost 62

Importerad hårdost 62 62 Dansk hårdost Danbo Smak: Distinkt smak med viss syrlighet Konsistensen är mjuk med få små hål. Har en karaktäristisk doft. Förpackning 8 kg Artikel nr 28087 Danbo krydd Smak: Smakrik ost med mycket

Läs mer

Zacharias (Grekland Nemea)

Zacharias (Grekland Nemea) Sötma Ampelos Phos (Vit) Moscophilero-Roditis Moscophilero-Roditis är gamla inhemska druvor på Peleponnesos. Nemea som är ett av Grekland mest välrenomerade vinområden, ligger uppe i bergen omedelbart

Läs mer

Minskade arealer för äpplen och päron. Cecilia Branzén,

Minskade arealer för äpplen och päron. Cecilia Branzén, JO 33 SM 0801 Antalet fruktträd 2007 Slutlig statistik Number of fruit trees 2007 I korta drag Minskade arealer för äpplen och päron Den odlade arealen för äppelträd uppgår till 1 194 hektar, en minskning

Läs mer

Frukt. och grönt på ditt sätt

Frukt. och grönt på ditt sätt Frukt och grönt på ditt sätt Du vet väl att det också finns frukt och grönsaker hos Chipsters? Sortimentet är mångsidigt och varierar efter säsong. Hos oss hittar du inhemska och utländska frukt- och grönsaksprodukter

Läs mer

Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt

Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt A Christmann Riesling (5882) - Systembolaget.se http://www.systembolaget.se/sok-dryck/dryck/?sortfield=pris&sortdir... 1 av 1 2012-04-30 14:08 Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt 2011

Läs mer

Sortförsök i äppel Lettiska sorter

Sortförsök i äppel Lettiska sorter Sortförsök i äppel 2007-2013 Lettiska sorter Avsikten med försöket var att skorvresistenta äppelsorter från Lettland prövas för att klarlägga deras fruktkvalitet, tidighet, härdighet och eventuell lagringsförmåga.

Läs mer

Gamla äpplesorter får nytt jobb!

Gamla äpplesorter får nytt jobb! Gamla äpplesorter får nytt jobb! Kimmo Rumpunen Sveriges Lantbruksuniversitet Institutionen för Växtförädling och Bioteknik Växtförädling Hortikultur Balsgård Därför startade vi Centrum för Innovativa

Läs mer

EKO LOGISKT. Plocktomater. 031-780 27 00 www.hebe.se

EKO LOGISKT. Plocktomater. 031-780 27 00 www.hebe.se EKO LOGISKT Plocktomater 2015 031-780 27 00 www.hebe.se Låt dina kunder njuta av ekologiska plocktomater i sommar. Vi förstärker lösviktstrenden inom ekologiskt! I år utvecklar vi konceptet med plocktomater

Läs mer

En sensorisk resa med övningar

En sensorisk resa med övningar En sensorisk resa med övningar I det här kapitlet kommer du att hitta övningar som är tänkt att användas vid de sex stationer som finns på vår sensoriska resa till smakens ursprung. Varje stycke är ägnad

Läs mer

på svenska Calvados . Dryck

på svenska Calvados . Dryck . Dryck 100 000 liter must på flaska pressas varje höst och numera förvandlas skörden även till ädlare drycker. Calvados på svenska eller äppelbrandy, som är det EU-korrekta namnet. Bonny Håkansson tog

Läs mer

FAKTA OM VIN...2. Rödvin... 2. Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4. Okryddat brännvin... 4. Kryddat brännvin... 4. Genever... 4. Gin...

FAKTA OM VIN...2. Rödvin... 2. Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4. Okryddat brännvin... 4. Kryddat brännvin... 4. Genever... 4. Gin... FAKTA OM VIN OCH SPRIT Innehållsförteckning FAKTA OM VIN...2 Rödvin... 2 Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4 Okryddat brännvin... 4 Kryddat brännvin... 4 Genever... 4 Gin... 4 Fruktbrännvin... 4 Likör...

Läs mer

Kvalitet, vad är det?

Kvalitet, vad är det? Kvalitet, vad är det? Henrik Stridh 92 Medlemmar Skörd, ca 20 ton/ha Mål 30-40 ton/ha Antalet medlemmar minskar, skörden ökar något Ca 12 000 ton totalt, 7 000 ton i Kivik 1 Svensk fruktodling? Yttre kvalitet

Läs mer

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24 Spätta med rödlöksgremolata vecka 24 inspiration Spätta med rödlöksgremolata Ett utsökt fiskrecept där rödlöksgremolata serveras som tillbehör. Den fräscha gremolatan får smak av persilja, citron och lök

Läs mer

Vinägretter är ofta baserade på olivolja, men med Sverigeskafferiets rapsolja kan man med stolthet göra svenska vinägretter.

Vinägretter är ofta baserade på olivolja, men med Sverigeskafferiets rapsolja kan man med stolthet göra svenska vinägretter. Sverigeskafferiets rapsoljor Stek, grilla och rosta med Sverigeskafferiets nyttiga rapsoljor. Perfekta smaksättare till varmt och kallt. Njut som nyttig dressing direkt på sallader. Innehåller massor av

Läs mer

Fruktträdskräfta (European canker) Fruktträdskräfta: en utmaning för äppelträd och forskare. Svampen skadar även frukt under lagring

Fruktträdskräfta (European canker) Fruktträdskräfta: en utmaning för äppelträd och forskare. Svampen skadar även frukt under lagring Fruktträdskräfta: en utmaning för äppelträd och forskare Fruktträdskräfta (European canker) Bild: Marc Lateur Larisa Gustavsson Växtförädling Sveriges Lantbruksuniversitet, Alnarp En allvarlig sjukdom

Läs mer

Älskade Pelargoner...

Älskade Pelargoner... Stjärnpelargon Bladen spetsigt flikiga, liknar lönnblad. Blommorna är stjärnformiga, lite spretiga. Även dubbla sorter finns, de är charmigt rufsiga. blomjord. Plocka bort vissna blommor och blad efter

Läs mer

Smältande, sprött, karminrött, syrligt och kanelsmak en studie av sensoriskt språk i några svenska fruktböcker mellan 1951 2005

Smältande, sprött, karminrött, syrligt och kanelsmak en studie av sensoriskt språk i några svenska fruktböcker mellan 1951 2005 Smältande, sprött, karminrött, syrligt och kanelsmak en studie av sensoriskt språk i några svenska fruktböcker mellan 1951 2005 Ulf Larsson 2007-08-28 Ulf Larsson och Örebro universitet INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Potatisens historia - tog 100 år att bli accepterad.

Potatisens historia - tog 100 år att bli accepterad. Potatisens historia - tog 100 år att bli accepterad. Före år 2007 hade vi inga smakord för potatis i Sverige. Trots att den hade varit stapelföda sedan 1700-talets slut, och att vi nu äter drygt 47 kilo

Läs mer

för alla tillfällen! Plankor Smörgåstårtor Landgångar Pajer Smörgåsar Stubbar Weekendtårtor

för alla tillfällen! Plankor Smörgåstårtor Landgångar Pajer Smörgåsar Stubbar Weekendtårtor Festmat för alla tillfällen! Plankor Smörgåstårtor Landgångar Pajer Smörgåsar Stubbar Weekendtårtor Gör festen ännu bättre! Beställ din festmat hos oss! Det är lätt att servera, smakfullt upplagt och ger

Läs mer

Äpplesorter för ekologisk fruktodling

Äpplesorter för ekologisk fruktodling Äpplesorter för ekologisk fruktodling Jordbruksinformation 4 2004 Innehåll Sida Inledning, Ordförklaring............................... 3 Zonkarta............................................ 4 Ahrista.............................................

Läs mer

Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope)

Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope) Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope) En riktigt röd Pelargon! Växer upprätt, väl förgrenad. Bladen är njurformade/runda, blanka och friskt gröna. Blommorna är dubbla och sitter på lång stjälk i klotrund

Läs mer

Exempel från: Håll Sverige Rent. Äppeltestet

Exempel från: Håll Sverige Rent. Äppeltestet Exempel från: Håll Sverige Rent Äppeltestet Vad är egentligen ett fint äpple och vilket äpple är bäst för miljön? I den här uppgiften får ni smaka, testa och diskutera. Bild på äpplen Gör så här Förberedelser

Läs mer

Den svenska äppelodlingen förändras

Den svenska äppelodlingen förändras JO 33 SM 1802 Fruktträd 2017 Number of Fruit Trees 2017 I korta drag Den svenska äppelodlingen förändras Den yrkesmässiga odlingen av äpplen ökade påtagligt mellan 2012 och 2017. Antalet äppelträd ökade

Läs mer

ANTIPASTI. 08-556 94 200 dilucafoodservice.se dabas.com

ANTIPASTI. 08-556 94 200 dilucafoodservice.se dabas.com ANTIPASTI ANTIPASTI ANTIPASTI TILLTUGG, PLOCKMAT OCH FÖRRÄTT Familjen Di Luca har försett det svenska köket med antipasti sedan början av 2000 talet. En italiensk måltid börjar ofta med antipasti vilket

Läs mer

Dessa underbara franska ostar!

Dessa underbara franska ostar! 27 mar 2017 Dessa underbara franska ostar! Skribent: Vin & Matguiden Frankrike är världsbäst på ost! De har ett enormt stort utbud av härliga ostar från landets alla ostregioner. En bit ost och ett glas

Läs mer

S O R T I M E N T Torfolk Gård AB, Ö.Skymnäs, Höje Tel torfolk.se

S O R T I M E N T Torfolk Gård AB, Ö.Skymnäs, Höje Tel torfolk.se SORTIMENT Det ekologiska originalet Sedan slutet av 70-talet har vi på Torfolk Gård i Värmland arbetat för en grönare värld. Vår affärsidé är enkel, vi producerar mat som vi själva vill äta fri från gifter

Läs mer

Resultat 4 oktober 2017

Resultat 4 oktober 2017 Resultat 4 oktober 2017 Produkter Utseende i rå form Skala 1-10 x 1 1. Vik 4,56 2. Blekslätten Manga/Linderöd 7,56 3. Skogsåkra gård 4,31 4. Smakfullt 5,06 5. Sjuhärad 6,44 6. Gröna Gårdar 6,06 7. Vinköl

Läs mer

Provning /Roland Bjurling, Gunilla Colliander, Monica Höglind, Roland Norman

Provning /Roland Bjurling, Gunilla Colliander, Monica Höglind, Roland Norman Provning 140910/Roland Bjurling, Gunilla Colliander, Monica Höglind, Roland Norman Den senaste provningen av Vin des Bosses-vinerna för Vinkulturföreningens medlemmar ägde rum i juni 2013. Vid den nu aktuella

Läs mer

1. Viktigt till att börja med din spis.

1. Viktigt till att börja med din spis. HETA TIPS 1 Ett kök kan se ut nästan hur som helst. Ljust eller mörkt, gammalt eller nytt spelar ingen roll där finns nästan alltid en spis. Har du sedan en stekpanna eller två, några kastruller och grytor

Läs mer

VIN OCH MAT. Niklas Karlén. Uppsalasektionen

VIN OCH MAT. Niklas Karlén. Uppsalasektionen Uppsalasektionen Uppsalasektionen r e m Aro, t g i t k u fr. c t e t g lommi b, t g i krydd r e r u. t c t x e t e T rävhe t s, t e fylligh r e k a m i s m a d m n u, u t r k s G alt, surt, be sött, s

Läs mer

Älskade citrustider. Ljuvliga marmelader med apelsin, grapefrukt, citron och lime. Fyll skafferiet med solsken på burk!

Älskade citrustider. Ljuvliga marmelader med apelsin, grapefrukt, citron och lime. Fyll skafferiet med solsken på burk! Älskade citrustider Ljuvliga marmelader med apelsin, grapefrukt, citron och lime. Fyll skafferiet med solsken på burk! Friskt, fruktigt och fräscht! Hemmagjord marmelad är ett både enkelt och otroligt

Läs mer

. NOV 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker

. NOV 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker . NOV 2015 Har inte hänt så mycket sedan förra månaden så vi tar oss vidare med våra härliga höst o vinter primörer. Vi är noga med att tänka efter och låter oss inspireras av det som är säsong JUST NU!

Läs mer

Tomat- och bresaolapasta med mandel. vecka 37

Tomat- och bresaolapasta med mandel. vecka 37 Tomat- och bresaolapasta med mandel vecka 37 inspiration Tomat- och bresaolapasta med mandel Superenkelt recept som är försvinnande gott. Aubergine och lök steks i olivolja innan pressad vitlök blandas

Läs mer

Resistens mot fruktträdskräfta i äpple

Resistens mot fruktträdskräfta i äpple Resistens mot fruktträdskräfta i äpple Larisa Gustavsson Växtförädling Sveriges Lantbruksuniversitet, Alnarp Fruktträdskräfta En allvarlig sjukdom som angriper ca 122 växtarter Orsakas av svampen Neonectria

Läs mer

Champagne & mousserande vin. Roseviner

Champagne & mousserande vin. Roseviner Champagne & mousserande vin Philipponnat Reserve Millesimée Druvor: Pinot noir 50 % Chardonnay 30 % Pinot

Läs mer

Lagring av äppel ur sortförsöken

Lagring av äppel ur sortförsöken Planteringsår Skördedatum 2013 Bruttoskörd ton/ha Varav 1:a klass (ton/ha) vid sortering efter skörd, innan insättning i lager Andel vikt% 1:a klass vid sortering efter skörd, innan insättning i lager.

Läs mer

Kycklingbullar och morotskräm. vecka 8

Kycklingbullar och morotskräm. vecka 8 Kycklingbullar och morotskräm med apelsin vecka 8 inspiration Kycklingbullar och morotskräm med apelsin Den färgsprakande morotskrämen bryter av med en lite sötsyrlig smak av äppelcidervinäger och apelsin.

Läs mer

Festmat. för alla tillfällen! Plankor Smörgåstårtor Landgångar Pajer Smörgåsar Stubbar Weekendtårtor

Festmat. för alla tillfällen! Plankor Smörgåstårtor Landgångar Pajer Smörgåsar Stubbar Weekendtårtor Festmat för alla tillfällen! Plankor Smörgåstårtor Landgångar Pajer Smörgåsar Stubbar Weekendtårtor Gör festen ännu bättre! Beställ din festmat hos oss! Det är lätt att servera, smakfullt upplagt och ger

Läs mer

Juicer & Smoothies. 031-780 27 00 www.hebe.se

Juicer & Smoothies. 031-780 27 00 www.hebe.se Juicer & Smoothies 031-780 27 00 www.hebe.se Juicer & smoothies Hälsosamma juicer, både med frukt & grönsaker är populärt! De passar som snabb påfyllning när du är på språng, som ett nyttigt mellanmål

Läs mer

. DEC 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker

. DEC 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker . DEC 2015 Fattar inte vart detta år har tagit vägen. Vi är nu framme i december, en månad då mycket av våra grönsaker befinner sig utomlands och har en lång väg att resa innan de når oss. Glöm inte bort

Läs mer

Månadens paket kommer som vanligt att innehålla några förslag och recept på maträtter. Vinklubb

Månadens paket kommer som vanligt att innehålla några förslag och recept på maträtter. Vinklubb Månadens paket kommer som vanligt att innehålla några förslag och recept på maträtter. Vinklubb Vinpaket Nr 6 Maj 2010 Maj månad nu kommer Rosévinerna! Tänk på att dessa högkvalitativa roséviner är lika

Läs mer

EKO LOGISKT. Plocktomater. Läs mer och hitta recept på eller scanna in QR-koden.

EKO LOGISKT. Plocktomater. Läs mer och hitta recept på  eller scanna in QR-koden. EKO LOGISKT Plocktomater 2016 Läs mer och hitta recept på www.hebe.se eller scanna in QR-koden. Låt dina kunder njuta av ekologiska plocktomater i sommar. Vi förstärker lösviktstrenden inom ekologiskt!

Läs mer

LA COLLINA DEL CILIEGI

LA COLLINA DEL CILIEGI PRODUCENT V5560 Produktionsår IL BRUT S/A GARGANEGA CHARDONNAY STÅLTANK / FLASKA Restsötma 5,8 GRAM/LITER Även om producenten kanske är mest känd för sina röda viner så producerar de även en del vita och

Läs mer

Produktkatalog DECEMBER vale

Produktkatalog DECEMBER vale Produktkatalog DECEMBER 2014 vale Traditionell odling med tusenårig historia Längs Sorrentokusten i Kampanien växer en speciell citron. Sorrentocitronen Il feminello ovale comune di Sorrento är gulare

Läs mer

Österrike Årets vinland 2015 hos Munskänkarna. Österrikes mest odlade druvor:

Österrike Årets vinland 2015 hos Munskänkarna. Österrikes mest odlade druvor: Österrike Årets vinland 2015 hos Munskänkarna. Österrike är känt som ett väldigt bra vitvinsland. Vi tänker oftast på utmärkta viner av druvorna Grüner Veltliner och Riesling. Men i Österrike finns det

Läs mer

Tillverkningsmetod, olika tillsatser (kryddor), fetthalt och lagringstid avgör ostens speciella egenskaper.( se www.ostfämjandet.

Tillverkningsmetod, olika tillsatser (kryddor), fetthalt och lagringstid avgör ostens speciella egenskaper.( se www.ostfämjandet. OST När man tillverkar ost använder man sig av pastöriserad mjölk. I mjölken tillsätter man mjölksyrabakterier, värmer upp mjölken till 30*. Sedan tillsätter man ostlöpe, det är ett enzym. När enzymet

Läs mer

Kycklingburgare. Vecka 5

Kycklingburgare. Vecka 5 Kycklingburgare A Vecka 5 Kycklingburgare Stekta möra kycklingfiléer med spröd vintersallad, krispig lök och gurka samt en krämig avokadoröra - det blir fantastiskt gott mellan rostade hamburgerbröd! Bröden

Läs mer

Månadens paket kommer som vanligt att innehålla några förslag och recept på maträtter. Vinklubb

Månadens paket kommer som vanligt att innehålla några förslag och recept på maträtter. Vinklubb Månadens paket kommer som vanligt att innehålla några förslag och recept på maträtter. Vinklubb Vinpaket Nr 8 Oktober 2010 Den sköna sommaren är slut och regnet och rusket gör att det åter är dags för

Läs mer

Gamla folkskolans vänner årsmöte sön 10 april

Gamla folkskolans vänner årsmöte sön 10 april Gamla folkskolans vänner årsmöte sön 10 april Gamla folkskolans vänner i Hindersby rf. håller årsmöte söndagen den 10 april 2015 kl. 14:00 på gamla folkskolan Stadgeenliga ärenden Efter mötet testar vi

Läs mer

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden.

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden. 2015, Exotic Garden Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar eller 27 goda orasaker att plantera lök i höst Darwinhybridtulpanerna är kraftiga och ståtliga, ca 60 cm

Läs mer

bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 51 Falsk laxpudding

bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 51 Falsk laxpudding bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 51 a Falsk laxpudding Gott till: vitt vin med eller utan alkohol alternativt stilla smaksatt vatten b Pulled pork burger Gott till: öl med stor smak

Läs mer

Gårdsproducerade delikatessostar från Jämtland

Gårdsproducerade delikatessostar från Jämtland Produktsortiment Gårdsproducerade delikatessostar från Jämtland Oviken Ost drivs av Kristina och Robert Åkermo. Förutom mejeriet så bedrivs skogsbruk, lite körslor med gårdens maskiner samt veterinär och

Läs mer

Författare Tahir I., Nybom H. Utgivningsår 2008

Författare Tahir I., Nybom H. Utgivningsår 2008 Bibliografiska uppgifter för Jämförande försök med skorvresistenta äpplesorter Författare Tahir I., Nybom H. Utgivningsår 2008 Tidskrift/serie LTJ-fakultetens faktablad Nr/avsnitt 8 Utgivare SLU, Fakulteten

Läs mer

Rostad aubergine med köttbullar och citronyoghurt. vecka 7

Rostad aubergine med köttbullar och citronyoghurt. vecka 7 Rostad aubergine med köttbullar och citronyoghurt vecka 7 inspiration Rostad aubergine med köttbullar och citronyoghurt En rätt inspirerad av det marockanska köket. Köttbullar med smak av spiskummin, pistagenötter

Läs mer

Fakta om öl. Överjästa ölstilar (ale) Underjästa ölstilar (lager) Spontanjästa ölstilar (syrliga öl)

Fakta om öl. Överjästa ölstilar (ale) Underjästa ölstilar (lager) Spontanjästa ölstilar (syrliga öl) CC Fakta om öl Öl kan delas in i ett ofantligt stort antal ölstilar lite beroende på vilket sätt man vill dela upp dem, och hur detaljerat. Oavsett hur man vill åskådliggöra indelningen så finns det 3

Läs mer

Vifrana. Vinkatalog från LEVI Import. En modern ekologisk vinproducent från Rumänien

Vifrana. Vinkatalog från LEVI Import. En modern ekologisk vinproducent från Rumänien Vinkatalog från LEVI Import Vifrana En modern ekologisk vinproducent från Rumänien Vifrana är en ny och toppmodern vinproducent i Rumänien. Hela vingården, som är på ca. 130ha och ligger i byn Adamclisi

Läs mer

Jasci (Italien, Abruzzo)

Jasci (Italien, Abruzzo) Jasci Trebiano d Abruzzo Sötma Trebiano 100% standard. Lagrat på nya franska ekfat. kan lagras ca 5 år Jasci Montepulciano d Abruzzo är odlad ca 200 m Ett elegant vin med toner av mogen gul frukt, ginst

Läs mer

!! Dragon'(och(vitlöksströmming(! strömmingsfiléer!! Ättikslag)

!! Dragon'(och(vitlöksströmming(! strömmingsfiléer!! Ättikslag) && SÄRSTA&WÄRDSHUS& Dragon'(och(vitlöksströmming( 600g strömmingsfiléer Ättikslag) 5dl vatten 1dl ättiksprit 1msk salt Senapssås)med)dragon 3dl smetana ½dl majonnäs 2msk senap 1st pressadvitlöksklyfta

Läs mer

TEMA MED FRUKT & GRÖNT LÄTTLÄST

TEMA MED FRUKT & GRÖNT LÄTTLÄST TEMA MED FRUKT & GRÖNT LÄTTLÄST TEMA 1 Frukt och grönsaks-smoothies Smothie Recept Jordgubbs-smothie Ingredienser 3 bananer 1 lit lättyoghurt naturell 200 frysta jordgubbar 2 havregryn Gör så här Tvätta

Läs mer

FÄRG FÖR DITT VÄLBEFINNANDE

FÄRG FÖR DITT VÄLBEFINNANDE FÄRG FÖR DITT VÄLBEFINNANDE FÄRG FÖR DITT VÄLBEFINNANDE PRESENTATIONSÖVERSIKT Carl Rehnborg och berättelsen om NUTRIWAY Utmaningar gällande sund kost Färga din kost Sund kost. Sund livsstil. Dela välbefinnandet

Läs mer

SLOW BEER LAGER 4 % alk. Inspirerad av den geometriska sköldpaddan. EXCEPTIONELLT OVANLIG. EN FYLLIG GYLLENE LAGER, LÄTT BESKA GÖR DEN LÄTTDRUCKEN

SLOW BEER LAGER 4 % alk. Inspirerad av den geometriska sköldpaddan. EXCEPTIONELLT OVANLIG. EN FYLLIG GYLLENE LAGER, LÄTT BESKA GÖR DEN LÄTTDRUCKEN SLOW BEER LAGER 4 % alk Inspirerad av den geometriska sköldpaddan. EXCEPTIONELLT OVANLIG. EN FYLLIG GYLLENE LAGER, LÄTT BESKA GÖR DEN LÄTTDRUCKEN En extrem lager med en fyllig gyllene färg. Uppfriskande

Läs mer

Dillbakad lax. med sparris. Vecka 17

Dillbakad lax. med sparris. Vecka 17 Dillbakad lax med sparris A Dillbakad lax med sparris Underbar fiskrätt där saftiga laxfiléer smaksätts med dijonsenap, salt, peppar och dill innan de tillagas i ugnen ca 10 minuter. Tillbehör som fluffigt

Läs mer

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA Till dig som arbetar i förskolan med barn 1-5 år! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka med frukt och grönsaker. Syftet är att alla barn ska äta tillräckligt mycket frukt

Läs mer

MITCHELL S BREWING CO

MITCHELL S BREWING CO MITCHELL S BREWING CO MITCHELL S FORRESTERS LAGER 3,6% Krispig, ren och lätthumlad förfriskning. Lätt lågkalori lageröl Frisk torr smak Lätt humlad Lokalt odlade råvaror Varsamt mognad i nollgradig miljö

Läs mer