Potatis. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Potatis. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro."

Transkript

1 Potatis Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro.

2 Potatisens historia Potatisen har sitt ursprung i Sydamerika där den växer vilt. Hur potatisen kom till Sverige är omtvistat. Växtteoretiker menar att det är troligt att den kom med hemvändande soldater från det 30-åriga kriget. Redan 1658 finns det dokumenterat att Olof Rudbeck planterat potatis i Uppsala Botaniska Trädgård. Där kallades den Peruansk Nattskatta och fick bara en plats som trädgårdsväxt och inte den matiga kolhydrat vi känner idag. Kanske mest känd i potatiskretsar är Jonas Alströmer, som vi håller som vår potatisfader eftersom det var han som gjorde potatisen mer populär. Trots sin ökade popularitet i resten av Europa odlade vi fortfarande mest rovor i Sverige visade Eva Eekeblad, född de la Gardie, hur vi kunde tjäna pengar på potatisen genom att förädla den till potatismjöl, perukpuder och inte minst till brännvin. Även om användningen ökade, ansågs potatisen fortfarande vara mindre matvänlig och dessutom svår att förvara. Men med tiden och mer kunskap om bland annat lagring började potatisens anseende växa och den ansågs mer lämplig som föda, så ökade potatisen i popularitet. Fler odlingsytor överläts till potatis och man upptäckte då att den var riktigt mättande och billig. Idag är det potatis och inte rovor som står på våra middagsbord.

3 Delikatesspotatis Delikatesspotatisar påminner i sin karaktär om färskpotatis. Dess lena och smakfulla karaktär gör att den framträder trots dressingar och andra smakfulla ingredienser. Ofta har delikatesspotatisarna ett mycket tunt skal och behöver inte skalas, genomgående har de ofta smöriga och nötiga karaktärer. Amandine Perfekt att: klyfta, koka, råsteka eller mosa. Amandine är en typ av mandelpotatis som är framtagen i franska Bretagne på 1990-talet och som nu odlas i Sverige. Den har den utsökta karaktären av en primörpotatis hela året runt, vilket gör den mångsidig och en riktig delikatesspotatis. Amandine har en grön doft och en viss mandelsötma, vilket är mycket likt just mandelpotatis. Även om den är relativt stärkelsefattig håller den form och fasthet i tillagningen. Därför är den även utsökt som mos.

4 Annabelle Perfekt att: koka, klyfta, steka, ungsbaka eller till potatissallad. Annabelle är en fast och gul delikatesspotatis med holländskt ursprung. Den har en distinkt smörig smak och ett fast kött som ger en näst intill krispig känsla. Det gör den till en riktig gourmetpotatis. Knölarna är välformade med ett gult tunt skal och ljusgult fruktkött. Annabelle är utmärkt att äta med skalet på. Asparges Perfekt att: klyfta, ugnsrosta, råsteka eller till potatissallad. Asparges, eller sparrispotatis, har långsmala, något böjda knölar. Köttfärgen är gul och skalet tunt. Speciellt de små knölarna är lätta att förväxla med mandelpotatis, men till skillnad från mandel är Asparges fastkokande. Sorten härstammar från Danmark och har senare blivit mycket uppskattad i Sverige för sin nötiga och smöriga smak. Andean Sunside Perfekt att: koka, mosa eller pressa. Andean Sunside har tack vare karotin en vackert solgul färg. Den kommer ursprungligen från Peru och är lätt mjölig till konsistensen. Andean Sunsiden är en helt ny sort i Sverige som både har kortare koktid och lägre GI i jämförelse med andra potatisar. Smaken är lätt smörig med inslag av jordnöt, kastanj och jordärtskocka. Blue Belle Perfekt att: klyfta, mosa eller till gratäng. Blue Belle är en oval delikatesspotatis med gult skal och vackra lilablå fläckar. Den är lätt mjölig och har gult kött. Den smöriga och gräddiga smaken gör att den passar utmärkt i de flesta rätter. Blue Belle är med sin mjölighet mycket lik sorten King Edward, men kan till skillnad från King Edward gärna ätas med skalet på.

5 Cherie Perfekt att: ugnsbaka, steka eller rosta hela. Cherie är en delikatesspotatis med en fyllig och fast struktur. Cherie är en härligt rödskalig och avlång potatis. Det tunna skalet gör att potatisen med fördel äts hel med skalet på. Cherie har en något söt, nötig smak av kastanj och ett gult fruktkött. Matpotatis Matpotatis är potatis som lämpar sig extra bra för att lagras. Matpotatisen tillåts mogna fullt ut i jorden och utvecklar därför oftare ett tjockare skal som skydd. Skaltjockleken och knölstorleken är sortberoende, vilket betyder att du kan hitta matpotatis i storlek och med skaltjocklek som delikatesspotatis. Mandelpotatis Perfekt att: koka, klyfta, ugnsrosta eller mosa. Mandelpotatis är en mjölig sort med lång, oval form och gult kött. Potatisen är mycket uppskattad till norrländska specialiteter och olika typer av fisk och vilt. Den bör kokas med skalet på då den annars lätt faller sönder. Mandelpotatis är en gammal sort som tidigare endast odlades i Norrland men numera odlas i hela landet.

6 Fontane Perfekt som: pommes frites, klyftpotatis eller ugnsrosta. Fontane är en mjölig potatis som ursprungligen kommer från Nederländerna. Knölarna är stora och ovala med grunda ögon, köttfärgen går åt det ljusgula hållet. Smaken är smörig med inslag av söt palsternacka, lite mandel- och hasselnötsmak, en aning kikärta och viss beska. Asterix Perfekt att: klyfta, mosa eller till gratäng. Asterix är en fast potatis som känns igen på sitt röda skal. Den är en mycket bra allround-sort som passar till det mesta. De två sorterna Asterix och Bintje finner du ofta i din butik. Men Asterix har blivit mer och mer populär då den har en lite kraftigare smak. Du känner tonerna av smörig kastanj, viss jordnöt, viss smak av kikärta, jordärtskocka och syrlig paprika med liten beska. King Edward Perfekt som: mos, pressad eller i gratäng. King Edward är en av de mest populära och odlade potatisarna. Köttfärgen är gulvit och den har en mjölig konsistens, vilket gör att den passar mycket bra tillsammans med såser. Skalet kan ha rödaktiga fläckar. Potatisen beskrivs ofta som knotig. King Edward har toner av smörig kastanj, mandel och valnöt och syrlig spenat.

7 Princess Perfekt att: klyfta, koka eller i gratäng. Princess ärm en rundoval och fastkokande potatis med både gult skal och gult fruktkött. Princess är en tacksam potatissort då den producerar mycket jämnstora knölar. Princess är en tidig sommarpotatis med smakinslag av smör och nötter. Ännu fler matpotatisar Bionica Perfekt att: mosa, koka eller till gratäng. Bionica är en ganska liten potatissort med en mild och fin smak. Köttet är ljusgult. Strukturen är mellan mjölig och fast, vilket gör den till mycket mångsidig. Knölarna har ljus köttfärg, jämn storlek och rundoval form. Bionica lämpar sig mycket bra för ekologisk odling. Folva Perfekt att: koka eller råsteka. Folva är en långoval potatis med mycket grunda ögon. Potatisen kom ursprungligen från Danmark men är nu även vanlig i Sverige. Både skal och köttfärgen är gul och den är ganska fast i köttet. Folva, precis som Bintje, används ofta i storkök tack vare att den klarar varmhållning så bra. Den har smak av kastanj, pinjenöt, viss smörighet, beska, liten syrlighet och liten pepprighet. Solist Perfekt att: koka eller ugnsrosta. Har du inte hittat din favoritsort? Vi har plockat ut ytterligare potatisar som vi berättar mer om på svegro.se Solist är en smakrik, rundoval potatis med tyskt ursprung som du ofta hittar som jämnstora knölar. Köttet är lätt mjöligt och gult till färgen. Skalet är tunt och Solist kan gärna ätas med skalet på. Potatisen påminner mycket om en delikatesspotatis och används i många fall som en färskpotatis.

8 Potatisens smak Potatis har precis som andra råvaror en egen smak som kan variera stort mellan olika sorter och till och med hur du tillagar dem. Saltet har en tendens att ta ner beskan i potatisen och göra den mer smörig. Potatis är en smak i sig som är värd att upptäcka. Det är enkelt att ordna en egen potatissmakprovning, där man precis som vin, går igenom olika delar för att smakbestämma. Att prova potatis Smaken Du kan självklart känna efter helt fritt vilka smaker du känner. De ord som man hämtat i en pilotstudie om potatissmakerna är: svenskt smör, ugnsbakade kastanjer, konserverade gröna ärter, frysta färska gröna ärter, kokt kronärtskocka, färsk grön paprika, rå mandel och beska. Andra ord som ofta förekommer är skogssvamp, majs och till och med lakrits. Du kan välja att göra ett smakdiagram för att få en tydlig jämförelse med andra sorter av potatisar beroende på vilka smaker du känner. Eller skriva hel fritt om de smaker du upplever. Optimalt provas 3-9 potatisar vid ett och samma tillfälle. Du kan med fördel prova potatisen både rå och kokt för att jämföra smakutvecklingen. Koka potatisen med skalet på utan tillsatt salt i vattnet. Koktiden varierar mellan olika potatissorter. När du pickar potatisen ska du möta ett visst motstånd, då är potatisen al dente och redo att tas upp. Neutralisera smaklökarna För du ska kunna skilja på smakerna i de olika potatissorterna, är det viktigt att smaklökarna neutraliseras mellan provningarna. Detta görs enklast genom att dricka vatten och äta smörgåskex. Doften När du skär upp den rykande het, vad är det första intrycket? Utvecklas doften? Förändras doften när den svalnar litet? Anteckna intrycken. Smak och doft sitter nära sammankopplade i hjärnan, så när du sen börjar själva smakprovningen bör smakerna framträda ännu tydligare.

9 King Edward Amandine Exampel på smakresultat av den mjöliga potatisen King Edward.* Exampel på smakresultat av delikatesspotatisen Amandine.*

10 Asterix *Smakdiagrammen för de potatisar som visas är framtagna på potatis som kokats al dente (med litet tuggmotstånd) utan salt. Precis som med många livsmedel kompletteras smaken med olika kryddor och livsmedel, smaken ändras exempelvis med salt som ofta tar fram den mer smöriga och lena sidan av potatisen. Smaken på potatis kan även variera mellan olika odlingsjordar. Mineraler, jordmån och vattenförhållanden påverkar alla den slutgiltiga smaken. Därför kan det skilja mellan en Folva från Skåne och en Folva från Östergötland. Så smaken är inget absolut när det gäller potatis utan är mer att se som en generell riktning som de olika sorterna ofta rör sig i. Exampel på smakresultat av den fasta potatisen Asterix.*

11 Mer fakta, tips och recept: svegro.se

Potatis. Sorter, smaker och karaktärer.

Potatis. Sorter, smaker och karaktärer. Potatis. Sorter, smaker och karaktärer. smaker som växer Hur potatisen vann våra hjärtan och magar Potatis har inte alltid funnits i Sverige, även om det känns så. Ursprungligen kommer den från Sydamerika

Läs mer

Sortförsök i höst- och vinterpotatis Av Jannie Hagman, SLU, Uppsala

Sortförsök i höst- och vinterpotatis Av Jannie Hagman, SLU, Uppsala Sortförsök i höst- och vinterpotatis Av Jannie Hagman, SLU, Uppsala Sedan 23 finns det en samordnad sortprovning av höst- och vinterpotatis i regi av Hushållningssällskapen i Kristianstad, Halland, Skaraborg,

Läs mer

Bra smak, hög kvalitet och näringsriktig. Vätternpotatis. Vi bjuder på ett härligt recept på sidan 8! Smak, kvalitet & matglädje

Bra smak, hög kvalitet och näringsriktig. Vätternpotatis. Vi bjuder på ett härligt recept på sidan 8! Smak, kvalitet & matglädje Bra smak, hög kvalitet och näringsriktig Vätternpotatis Vi bjuder på ett härligt recept på sidan 8! Smak, kvalitet & matglädje 2 Närodlade och väl tillagade råvaror av bästa kvalitet Vårt företag tog sina

Läs mer

Finpotatisrecept från Svegro. Nyhet.

Finpotatisrecept från Svegro. Nyhet. Finpotatisrecept från Svegro. Nyhet. Nyhet. Svegro Finpotatis. Svegro Finpotatis är vår allra finaste potatis. Den är varsamt tvättad och storlekssorterad för en jämn tillagningstid. Skalet är så tunt

Läs mer

Potatisens smakord. för svensk färsk- och vinterpotatis. Beskrivningar av 15 vinterpotatissorter och 3 färskpotatissorter

Potatisens smakord. för svensk färsk- och vinterpotatis. Beskrivningar av 15 vinterpotatissorter och 3 färskpotatissorter Potatisens smakord för svensk färsk- och vinterpotatis Beskrivningar av 15 vinterpotatissorter och 3 färskpotatissorter Potatisens smakord för svensk färsk- och vinterpotatis Åsa Öström och Asgeir Nilsen,

Läs mer

. DEC 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker

. DEC 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker . DEC 2015 Fattar inte vart detta år har tagit vägen. Vi är nu framme i december, en månad då mycket av våra grönsaker befinner sig utomlands och har en lång väg att resa innan de når oss. Glöm inte bort

Läs mer

Dillbakad lax. med sparris. Vecka 17

Dillbakad lax. med sparris. Vecka 17 Dillbakad lax med sparris A Dillbakad lax med sparris Underbar fiskrätt där saftiga laxfiléer smaksätts med dijonsenap, salt, peppar och dill innan de tillagas i ugnen ca 10 minuter. Tillbehör som fluffigt

Läs mer

Inspirationshäfte för mat, klimat & en hållbar livsstil

Inspirationshäfte för mat, klimat & en hållbar livsstil Inspirationshäfte för mat, klimat & en hållbar livsstil Foto: Johann Selles Vikten av bra matvanor för hälsan och miljön Maten har stor betydelse för vårt klimat. Såväl produktion, hantering och transport

Läs mer

Inspirerande recept med ekologisk kyckling

Inspirerande recept med ekologisk kyckling Inspirerande recept med ekologisk kyckling SVENSK EKOLOGISK KYCKLING Kronfågel Bosarpkyckling Svensk KRAV-märkt & EU-ekologisk kyckling En utomhuskyckling från våra svenska, ekologiska gårdar. Den äter

Läs mer

NordGens potatissorter till distribution 2016

NordGens potatissorter till distribution 2016 NordGens potatissorter till distribution 2016 När inget annat anges är beskrivningarna hämtade från boken Potatis i Norden, utgiven av NordGen (då NGB) 2001. Congo. Foto: Svein Øivind Solberg Sammanställt

Läs mer

Introduktion. Innan du börjar så vill vi peka på några generella saker när man använder sig av MCT olja i matlagningen;

Introduktion. Innan du börjar så vill vi peka på några generella saker när man använder sig av MCT olja i matlagningen; Recept med MCT-olja Introduktion Med den här skriften vill vi ge lite tips och råd hur MCT olja kan användas. Vi hoppas det ska vara till hjälp och inspiration för att hitta egna lösningar och användningsområden.

Läs mer

Krämig kycklingpasta med persilja. vecka 35

Krämig kycklingpasta med persilja. vecka 35 Krämig kycklingpasta med persilja vecka 35 inspiration Krämig kycklingpasta med persilja Är du på jakt efter den perfekta pastarätten? Jakten är över, här har du en krämig kycklingpasta med persilja, purjo,

Läs mer

RECEPTBILAGA FOODNEWS 4 2011. 10 läckra kycklingrecept

RECEPTBILAGA FOODNEWS 4 2011. 10 läckra kycklingrecept RECEPTBILAGA FOODNEWS 4 2011 10 läckra kycklingrecept Kycklinglårfilé med soltorkade tomater, rotfrukter och vitkålssallad Skala och skiva rotfrukterna tunt och varva i eldfast form med olivolja, salt,

Läs mer

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två!

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Vilda bär för barn Den nordliga naturen är en riktig skattkista: vilda bär som växer i skogar, på myrar och i fjällen innehåller rikligt med

Läs mer

Bra barnmat Del 3 Middag

Bra barnmat Del 3 Middag Bra barnmat Del 3 Middag I sista och tredje delen om näringsrik barnmat tänkte jag delge er några tips som anpassar klassiska barnrätter till mer häslosamma alternativ. Har du missat barnmat frukost eller

Läs mer

Matupplevelser metod och idéer

Matupplevelser metod och idéer Matupplevelser metod och idéer Hela kroppen behövs Ögon kan se och öron kan höra Men händer vet bäst hur det känns att röra. Huden vet bäst när någon är nära. Hela kroppen behövs för att lära. Hjärnan

Läs mer

Stor efterfrågan av ekologiska produkter. Brist på potatis!

Stor efterfrågan av ekologiska produkter. Brist på potatis! Stor efterfrågan av ekologiska produkter. Brist på potatis! Den svenskodlade ekologiska potatisen tog slut vid jul. Svegro uppger 500% ökning av ekologisk potatis Nu fylls hyllorna med ekologisk import

Läs mer

Nya, snabba vardagsfavoriter!

Nya, snabba vardagsfavoriter! Nya, snabba vardagsfavoriter! Wokstrimlor med limedressing och koriander 4 portioner 5 10 min ca 400 g wokstrimlor 2 lime (saft och rivet skal) 1/2 msk syltad ingefära 2 tsk Sambal Oelek 3 msk Kikkoman

Läs mer

Krämig lax- och rucolapasta. vecka 45

Krämig lax- och rucolapasta. vecka 45 Krämig lax- och rucolapasta vecka 45 inspiration Krämig lax- och rucolapasta Avnjut en krämig pasta, ett lättlagat och gott vardagsrecept. Den fantastiska såsen får smak av kronärtskockscrème, paprika,

Läs mer

Vecka 32,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser

Vecka 32,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser Vecka, port Ingredienser Kött/fisk 00-600 gram laxfilé pkt lammfärs, ca 00-00 gram pkt lövbiff, ca 00-00 gram 700 gram kycklinginnerfiléer Potatis/ris/pasta mm kg potatis pkt pasta 800 gram sötpotatis,

Läs mer

Idén att odla sparris fick Lotta i Provence. För ett husbehov räcker 10 20 plantor, men det visste inte Lotta som tyckte att plantorna såg små ut och

Idén att odla sparris fick Lotta i Provence. För ett husbehov räcker 10 20 plantor, men det visste inte Lotta som tyckte att plantorna såg små ut och Idén att odla sparris fick Lotta i Provence. För ett husbehov räcker 10 20 plantor, men det visste inte Lotta som tyckte att plantorna såg små ut och köpte 500 stycken. I dag finns 24 000 sparrisplantor

Läs mer

Vildmarkskocken 2007

Vildmarkskocken 2007 Vildmarkskocken 2007 Tävlingsmoment 1 Lunch för 4 hungriga vandrare. Renlig & mustig Dinkel Torkat Renkött Cirka 40-50 g 4 dl Dinkel 100 g hackad lök 5 st Soltorkade tomater 1 msk olja 3 tsk paprikapulver

Läs mer

Rödbets- och quinoasallad med granatäpple och fetaost. vecka 11

Rödbets- och quinoasallad med granatäpple och fetaost. vecka 11 Rödbets- och quinoasallad med granatäpple och fetaost vecka 11 inspiration Rödbets- och quinoasallad med granatäpple och fetaost En matig quinoasallad med många tilltalande smaker: söta morötter, saftiga

Läs mer

Vecka 35,4 port. Nyhet! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser

Vecka 35,4 port. Nyhet! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser Vecka 3,4 port MatHems Familjematkasse! Hej! I årets sista augustikasse hittar du pestofrikadeller i tomatsås och pasta pesto med kyckling. Två väldigt barnvänliga och enkla rätter från det italienska

Läs mer

. NOV 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker

. NOV 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker . NOV 2015 Har inte hänt så mycket sedan förra månaden så vi tar oss vidare med våra härliga höst o vinter primörer. Vi är noga med att tänka efter och låter oss inspireras av det som är säsong JUST NU!

Läs mer

ANTIPASTI. 08-556 94 200 dilucafoodservice.se dabas.com

ANTIPASTI. 08-556 94 200 dilucafoodservice.se dabas.com ANTIPASTI ANTIPASTI ANTIPASTI TILLTUGG, PLOCKMAT OCH FÖRRÄTT Familjen Di Luca har försett det svenska köket med antipasti sedan början av 2000 talet. En italiensk måltid börjar ofta med antipasti vilket

Läs mer

Företaget Närproducerat Sortiment

Företaget Närproducerat Sortiment Välkommen som kund! Företaget Långås Potatis Rotfrukter AB är ett odlarägt företag. Vår anläggning finns i Långås, Falkenbergs kommun i Halland. Vi får in ca 13 500 ton potatis, från i första hand våra

Läs mer

Het lövbiff med ingefära och ananas. Vecka 50

Het lövbiff med ingefära och ananas. Vecka 50 Het lövbiff med ingefära och ananas A Vecka 50 Het lövbiff med ingefära och ananas Strimlade lövbiffar med ingefära och ananas ger en spännande och sötstark maträtt med sting! Blanda i lite färsk koriander

Läs mer

Enchilada med tomatsalsa. Vecka 12

Enchilada med tomatsalsa. Vecka 12 Enchilada med tomatsalsa A Vecka 12 Enchilada med tomatsalsa Enchilada med tomatsalsa är ett smarrigt och mättande texmex-recept där du fyller färska tortillabröd med rivig köttfärssås, kokta svarta bönor

Läs mer

VEGETARISK Gluten- och laktosfri

VEGETARISK Gluten- och laktosfri EKOLOGISK MATKASSE VEGETARISK Gluten- och laktosfri MENY VECKA 7 Handgjorda bovetegaletter med bladspenat, ägg och montelloost Sojabönsfettuccine, ruccolapesto och ugnsbakade cocktailtomater Krispiga linsbiffar

Läs mer

Pappardelle med zucchini och soltorkad tomat. vecka 21

Pappardelle med zucchini och soltorkad tomat. vecka 21 Pappardelle med zucchini och soltorkad tomat vecka 21 inspiration Pappardelle med zucchini och soltorkad tomat En rätt i äkta italiensk anda. Sparrisen kokas upp tillsammans med grädden och zucchinipasta,

Läs mer

Köttfärspiroger. Fyllning. ½ gul lök. 2 krm salt

Köttfärspiroger. Fyllning. ½ gul lök. 2 krm salt Köttfärspiroger Pirogdeg 50 g matfett ¾ dl mjölk ¼ pkt jäst 1 krm salt 1 äggvita 2 ½ dl vetemjöl Fyllning ½ gul lök 150 g nötfärs 2 krm salt 2 krm svartpeppar 2 msk tomatpuré 1 vitlöksklyfta ½ dl svamp

Läs mer

Krämig papardelle med portabello. vecka 43

Krämig papardelle med portabello. vecka 43 Krämig papardelle med portabello vecka 43 inspiration Krämig papardelle med portabello Avnjut en krämig papardelle med portabello. Svampen ansas, skivas och steks tillsammans med lök. Koka upp grädden,

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.3 Recept Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 800 gram fläskkarre 2 pkt bacon 400 gram torskfilé 400 gram lax 2 3 4 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis pkt pasta 3, Hej! Vi har en

Läs mer

Matresan recept v 32 Smaka, lära och köpa närproducerat

Matresan recept v 32 Smaka, lära och köpa närproducerat Matresan recept v 32 Smaka, lära och köpa närproducerat Örtolja Plocka bladen av en basilika (ca 3 dl), lägg dem i en matberedare eller i en skål som passar till en mixerstav. Tillsätt 1 tsk salt och 2

Läs mer

Herbamare och Trocomare med smak av färska grönsaker och kryddörter

Herbamare och Trocomare med smak av färska grönsaker och kryddörter Innehåller recept A.Vogels värld av örter! Herbamare och Trocomare med smak av färska grönsaker och kryddörter Ny förpackningsdesign under 2005 Ett axplock ur A. Vogels sortiment Välkommen att kontakta

Läs mer

Inspiration. lite recept och upplägg. Charkprodukter AB Billesholm www.charkprodukter.se

Inspiration. lite recept och upplägg. Charkprodukter AB Billesholm www.charkprodukter.se Inspiration lite recept och upplägg Rostat surdegsbröd med bakad leverpastej 6 skivor surdegsbröd 450 gr bakad leverpastej 6 st delade champinjoner 12 skivor krispigt stekt bacon 3 st halverade salt gurkor

Läs mer

Läckra recept på KRAV-märkt ekologisk Bosarpkyckling

Läckra recept på KRAV-märkt ekologisk Bosarpkyckling Läckra recept på KRAV-märkt ekologisk Bosarpkyckling EKOLOGISK Ingredienser: 10 port 100 port Hel Bosarp kyckling 4 kg 40 kg Vitlök 150 g 1 kg Strimlad rödkål 1 kg 10 kg Skivade äpplen 200 g 2 kg Majonnäs

Läs mer

Chicken green curry. vecka 18

Chicken green curry. vecka 18 Chicken green curry vecka 18 familj Chicken green curry cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2637 kj/ 629 kcal. Protein 48,9 g. Fett 18,4 g. Kolhydrater 63,4 g. Ingredienser: 2 morötter ca 600

Läs mer

Så hittar du kantarellerna

Så hittar du kantarellerna 1 Så hittar du kantarellerna Foto: Per Wissing Letar du kantareller i skogen? Här hittar du grundtipsen som hjälper dig göra fynden. SVAMP 1. Leta efter kantareller i täta, svårtillgängliga, unga skogar.

Läs mer

3 dagar. Recept. Ingredienser v 34. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Recept. Ingredienser v 34. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé Ca 650 gram minutfilé pkt salsiccia Potatis/ris/pasta kg potatis, Hej! Den här veckan bjuder på många härliga smakupplevelser. Först ut på menyn så hittar

Läs mer

3 DAGAR VECKA 3 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 3 VECKANS MENY DAGAR VECKA Hej och välkomna tillbaka till vardagen efter några härliga julveckor. Vi fortsätter på temat med lätta och fräscha rätter så här i början av det nya året. Först ut på menyn har vi klassikern

Läs mer

Redovisning av projektet ekologisk sortprovning av potatis 2011-12-15 Referensnr: 26-12005/10 Jannie Hagman

Redovisning av projektet ekologisk sortprovning av potatis 2011-12-15 Referensnr: 26-12005/10 Jannie Hagman Ekologisk sortprovning av höstvinterpotatis Sommaren 2011 genomfördes fem ekologiska potatisförsök. Försöksplatserna var ungefär desamma som 2010, d v s två försök i Skåne, inte så långt från varandra,

Läs mer

Spenatpannkakor. med prosciutto och svamp. Vecka 20

Spenatpannkakor. med prosciutto och svamp. Vecka 20 Spenatpannkakor med prosciutto och svamp A Spenatpannkakor med prosciutto och svamp Spenatpannkakor med prosciutto och svamp är en rätt med otroligt spännande smakkombinationer! De aptitretande gröna pannkakorna,

Läs mer

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!!

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Inspiration tips & råd www.bogrönt.se Tidig Vår 2012 Nyhet! TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Dags att börja så och förgro! Minidrivhus 49:- Ord.pris 79:- Så- och kaktusjord 25:- Ord.pris ca 39:-

Läs mer

Lyxa med husman i helgen (7 recept)

Lyxa med husman i helgen (7 recept) 1 Lyxa med husman i helgen (7 recept) Så lagar du de klassiska festrätterna - perfekt att bjuda på i helgen! Foto: Holger Edström Fylld lövbiff med senapspotatis Ingredienser 4 personer 125 g lövbiff,

Läs mer

Kalvfärsbullar i tomatsås. vecka 43

Kalvfärsbullar i tomatsås. vecka 43 Kalvfärsbullar i tomatsås vecka 43 familj Kalvfärsbullar i tomatsås cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2551 kj/ 596 kcal. Protein 34,9 g. Fett 27,1 g. Kolhydrater 62,1 g. Ingredienser: 1/2

Läs mer

3 DAGAR VECKA 42 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 42 VECKANS MENY DAGAR VECKA 42 INGREDIENSER RECEPT Hej! Vår gästkock Erik Lallerstedt fortsätter att bjuda oss på snabblagade och goda vardagsfavoriter. Erik Lallerstedt är den legendariska kocken och krögaren som förnyade

Läs mer

3 DAGAR VECKA 12 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 12 VECKANS MENY DAGAR VECKA Hej! Den här veckan hälsar vi Kurt Weid välkommen som vår nya gästkock i Tastelines Matkasse. Kurt kommer att bjuda på 5 härliga husmansklassiker alá Kurt under 5 veckor. Som grundare av det

Läs mer

3 DAGAR VECKA 48 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 48 VECKANS MENY 3 DAGAR VECKA 48 Hej! Vi är inne på 3:e veckan med vår folkkära gästkock Plura Jonsson. I över 40 år har han varit sångare och låtskrivare i gruppen Eldkvarn. Men det är först på senare år Plura Jonsson

Läs mer

Pad thai med räkor. Vecka 5

Pad thai med räkor. Vecka 5 Pad thai med räkor A Vecka 5 Pad thai med räkor Pad Thai är ett typiskt thailändskt nudelrecept med många aptitretande ingredienser som räkor, spansk peppar, morötter, salladslök och böngroddar. Snabbt,

Läs mer

Stekt korv med majsoch tomatsallad. vecka 23

Stekt korv med majsoch tomatsallad. vecka 23 Stekt korv med majsoch tomatsallad vecka 23 familj Stekt korv med majsoch tomatsallad cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2235 kj/ 535 kcal. Protein 21,4 g. Fett 20,5 g. Kolhydrater 62,2 g.

Läs mer

Recept. Ingredienser v.39. Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Recept. Ingredienser v.39. Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.39 Kött/fisk Ca 600 gram rödspättafilé Ca 500 gram nötfärs Ca 000 gram kycklingben Ca 800 gram falukorv Ca 500 gram lövbiff Recept 2 5 3 Potatis/ris/pasta mm kg mjölig potatis 3 bakpotatisar pkt pasta

Läs mer

Chorizo. med rostad paprikapasta. Vecka 14

Chorizo. med rostad paprikapasta. Vecka 14 Chorizo med rostad paprikapasta A Chorizo med rostad paprikapasta En enkel men tilltalande pastarätt med mycket smak från kryddig chorizokorv, grillad paprika, lök, oliver, pumpakärnor och basilika. Chorizo

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 27. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 27. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 27. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 27. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 500 gram laxfilé Ca 700 gram fläskkarré 1 Potatis/ris/pasta 1 kg potatis 1, Hej! Somriga köttbullar med smak av gräslök och citron i krämig gräddsås

Läs mer

Gluten- och laktosfri

Gluten- och laktosfri EKOLOGISK MATKASSE Gluten- och laktosfri MENY VECKA 12 Grillad kycklingklubba med potatissallad Stekt bogfläsk med mojo rojo och rostad rosmarinpotatis Champinjonbollar med mandel, lök och gräddsås Sötpotatissoppa

Läs mer

Strutskött. - lätt och läckert. www.struts.nu

Strutskött. - lätt och läckert. www.struts.nu Strutskött - lätt och läckert Lätt att smaksätta Snabb tillagning Mört och magert Lätt att grilla www.struts.nu Marinerad Strutsrostbiff rosé 6 personer Krossa pepparkornen i mortel. Gnid in köttet med

Läs mer

Mars 2016. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker

Mars 2016. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker Mars 2016 Hej på er! Nu börjar det hända saker vad gäller våra kära grönsaker. Fortfarande har vi fantastiska kålsorter och rotfrukter! Även på den svenska marknaden börjar det så smått att komma in produkter

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs 500 gram laxfilé hel kyckling Potatis/ris/pasta mm kg potatis, Hej! Vi har en riktigt härlig vecka framför oss med flera inspirerande rätter på menyn. Just nu

Läs mer

Sallat. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro.

Sallat. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Sallat Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Krispiga och smakrika blad Skillnaden mellan sallat och sallad är att sallat är de gröna växande bladen och sallad är själva maträtten. Sallat

Läs mer

Strozzapreti med pancetta och råstekt kål. vecka 8

Strozzapreti med pancetta och råstekt kål. vecka 8 Strozzapreti med pancetta och råstekt kål vecka 8 inspiration Strozzapreti med pancetta och råstekt kål Fantastisk god och krämig pastarätt med smak av ljuvlig lite salt pancetta och råstekt flower sprout

Läs mer

Tomatgulasch med kolbázs

Tomatgulasch med kolbázs Tomatgulasch med kolbázs Varje år åker jag, min fru Marie och en hel del andra underbara familjemedlemmar norrut i vårt avlånga land för en helg fylld med skidåkning, utsökt mat, vin, pilsner och sällskapsspel.

Läs mer

Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat. vecka 12

Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat. vecka 12 Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat vecka 12 inspiration Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat Räkor och tomat med nykokt tonnarelli är en enkel och förträfflig rätt. Såsen med saffran,

Läs mer

Entrecôte på fem festliga sätt Helstek, marinera eller lägg på grillen med en smakrik glaze. Entrecôte är mört kött som är lätt att lyckas med.

Entrecôte på fem festliga sätt Helstek, marinera eller lägg på grillen med en smakrik glaze. Entrecôte är mört kött som är lätt att lyckas med. 1 Entrecôte på fem festliga sätt Helstek, marinera eller lägg på grillen med en smakrik glaze. Entrecôte är mört kött som är lätt att lyckas med. Foto: Ulrika Pousette Helstekt kalventrecôte med salviasky

Läs mer

ROSENKNOPPS- & MÅRBACKA-

ROSENKNOPPS- & MÅRBACKA- Sveriges Trädgårdsmästare Tidig Vår 2015 Välkomna våren med läcker vårlök! BRUDORKIDÉ 2 stänglar Mot Kupong Mormors älsklingar, men även moderna favoriter! ROSENKNOPPS- & MÅRBACKA- Köp 10 st kraftiga penséer

Läs mer

EKOLOGISK MATKASSE MENY VECKA 5

EKOLOGISK MATKASSE MENY VECKA 5 EKOLOGISK MATKASSE MENY VECKA 5 Färsk torskfilé med champinjonströssel från Östragärde gård Pasta med krämig sås på lättrökt kyckling och tomat Pannbiff med gräddsås, lök- & fänkålsfräs Panerad basilikatofu

Läs mer

VECKA 50 3 DAGAR VECKANS MENY

VECKA 50 3 DAGAR VECKANS MENY 3 DAGAR INGREDIENSER VECKA 50 RECEPT Hej och välkomna till sista veckan med vår härliga gästkock Plura Jonsson. I över 40 år har Plura varit sångare och låtskrivare i gruppen Eldkvarn. Men det är först

Läs mer

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom fram till: Jag pratade med min pappa. För 20-30 år sedan

Läs mer

Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan

Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan Så arbetar vi för att grundlägga goda och hälsosamma matvanor hos ditt barn Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan Matglädje Mat är glädje, inspiration och njutning. Goda måltider, näringsriktig

Läs mer

Pastasnäckor med kryddig färsfyllning

Pastasnäckor med kryddig färsfyllning Pastasnäckor med kryddig färsfyllning 12 stora pastasnäckor 2 dl krossade tomater ½ gul lök 1/4 dl parmesan 1 bit kryddstark korv Salt och peppar 2 msk olivolja 2 msk finhackad basilika 100 g nötfärs 1.

Läs mer

Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker. Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt

Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker. Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt Middag: (efter kl 17.00) Grekiskbiff med medelhavsallad Tisdag: Frukost: (kl 6.00-8.00) Äggröra med grönsaker

Läs mer

Importerad hårdost 62

Importerad hårdost 62 62 Dansk hårdost Danbo Smak: Distinkt smak med viss syrlighet Konsistensen är mjuk med få små hål. Har en karaktäristisk doft. Förpackning 8 kg Artikel nr 28087 Danbo krydd Smak: Smakrik ost med mycket

Läs mer

Vecka 27. Fisk med krispigt parmesantäcke. Kycklinggryta med dill och citron. Svampfylld cannelloni. Hamburgare med coleslaw

Vecka 27. Fisk med krispigt parmesantäcke. Kycklinggryta med dill och citron. Svampfylld cannelloni. Hamburgare med coleslaw Vecka 27 Fisk med krispigt parmesantäcke Kycklinggryta med dill och citron Svampfylld cannelloni Hamburgare med coleslaw Familjekassen är för dig som känner precis som jag, att det är viktigt med smak,

Läs mer

Ett nytt sortiment för professionella.

Ett nytt sortiment för professionella. Ett nytt sortiment för professionella. Vi byter sortiment och lanserar Professional - unika kaffeblandningar och single origins för den professionella marknaden. Upptäck vår helt nya produktportfölj med

Läs mer

6 portioner. Vänd laxen några gånger under tiden. Servera laxen på sprött knäckebröd. 10 YO. DRYCKESTIPS: Talisker 10 YO D R Y C K E S T I P S

6 portioner. Vänd laxen några gånger under tiden. Servera laxen på sprött knäckebröd. 10 YO. DRYCKESTIPS: Talisker 10 YO D R Y C K E S T I P S WHISKYGRAVAD LAX FRÅN VÅNÖ Gör så här: Blanda salt, socker och peppar. Strö hälften av blandningen i botten av formen. Lägg i laxen och pensla den med Talisker. Strö därefter över resten av blandningen

Läs mer

AVIKO KAFÉ SNABBA TIPS TILL DELIKATA NYTTIGA KAFÉRÄTTER

AVIKO KAFÉ SNABBA TIPS TILL DELIKATA NYTTIGA KAFÉRÄTTER AVIKO KAFÉ SNABBA TIPS TILL DELIKATA NYTTIGA KAFÉRÄTTER Kafé - snabba, smakfulla mikrorätter Låt oss göra ditt arbete lättare och roligare! Med Kafé får du möjlighet att skapa enkla smakfulla rätter -

Läs mer

Tillsatser - nej tack

Tillsatser - nej tack Sida 1 av 6 Publ:100225 09:00 Unt.se» Mat & Dryck» Mat» Artikel FOTO: Emma Eriksson Tillsatser - nej tack Micke Spiridon är kocken som sedan ett par månader driver lanthandel i Sigtuna. I den finns ingen

Läs mer

för alla tillfällen! Plankor Smörgåstårtor Landgångar Pajer Smörgåsar Stubbar Weekendtårtor

för alla tillfällen! Plankor Smörgåstårtor Landgångar Pajer Smörgåsar Stubbar Weekendtårtor Festmat för alla tillfällen! Plankor Smörgåstårtor Landgångar Pajer Smörgåsar Stubbar Weekendtårtor Gör festen ännu bättre! Beställ din festmat hos oss! Det är lätt att servera, smakfullt upplagt och ger

Läs mer

Ingredienser v.27. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.27. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v.27. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.27. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.7 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs fläskytterfilé, ca 600 gram Ca 700 gram Bjärekycklingfilé Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis, Grönsaker 450 gram morötter broccoli rödlök tomat paprika

Läs mer

Nygrillat i butiken FOTBOLLEN HETA RECEPT TILL SOFFAN FRAMFÖR. Picknick i parken. BBQ goes. Dela med en kompis SAMBA PÅ STRANDEN. a k yck li n g be o

Nygrillat i butiken FOTBOLLEN HETA RECEPT TILL SOFFAN FRAMFÖR. Picknick i parken. BBQ goes. Dela med en kompis SAMBA PÅ STRANDEN. a k yck li n g be o Nygrillat i butiken D ip p a k yck li n g be ni po bl an o m oj o! BBQ goes HETA RECEPT TILL SOFFAN FRAMFÖR FOTBOLLEN Picknick i parken SAMBA PÅ STRANDEN Dela med en kompis Chimichurri 4 personer 5 min

Läs mer

EKOLOGISK MATKASSE VEGETARISK MENY VECKA 12

EKOLOGISK MATKASSE VEGETARISK MENY VECKA 12 EKOLOGISK MATKASSE VEGETARISK MENY VECKA 12 Färsk ruccolaravioli med fyllig tomatsås och råkostsallad med timjan Champinjonbollar med mandel, lök och gräddsås Påskmiddag med auberginesill, ägghalvor med

Läs mer

Grillspett av struts. 4 personer

Grillspett av struts. 4 personer 21-228 Receptfoldern 2004-09-27 15.46 Sida 1 Grillspett av struts 500 600 g wokbitar av biff/filé 1 pkt bacon 8 st små tomater 12 st hela champinjoner ev gul lök 1 banan ev 1 paket strutskorv Grillolja:

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 800 gram torskfilé pkt bacon Potatis/ris/pasta 900 gram potatis Hej! Ulrika Brydling är kocken som brinner för ekologiskt och närproducerat med hållbar mat

Läs mer

Vårlökskorv med stuvad grönkål. vecka 50

Vårlökskorv med stuvad grönkål. vecka 50 Vårlökskorv med stuvad grönkål vecka 50 familj Vårlökskorv med stuvad grönkål cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi 2997 kj/ 719 kcal. Protein 21,5 g. Fett 46,1 g. Kolhydrater 51,3 g. Ingredienser:

Läs mer

Meny lördagen 20/11 2004

Meny lördagen 20/11 2004 Meny lördagen 20/11 2004 HÖST MED VILT! Par 1: Par 2: Värdparet: Par 3: Kantarellkrutonger Morotssoppa med örtkanapéer Tjälknöl av älg med rönnbärsgelé och ugnsrostade grönsaker. Chokladgallerdessert med

Läs mer

3 DAGAR VECKA 7 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 7 VECKANS MENY DAGAR VECKA 7 Hej! Välkomna till en ny spännande matvecka. För er som inte var med oss förra veckan så kan jag berätta att vi nu har glädjen att välkomna Tina Nordström som kommer att gästa Tastelines

Läs mer

carpaccio på nötrulle

carpaccio på nötrulle XköttX carpaccio på nötrulle från olsson s utvalda med confit på svamp Recept: Peter Häll 300 g nötrulle Olsson s Utvalda 300 g blandad svamp 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 dl olivolja skal och saft av 1

Läs mer

Innehåller recept! Herbamare och Trocomare ekologiska örtsalter

Innehåller recept! Herbamare och Trocomare ekologiska örtsalter Innehåller recept! Herbamare och Trocomare ekologiska örtsalter 1 I harmoni med naturen Alfred Vogel, som föddes 1902, sysselsatte sig redan som barn med växternas helande krafter. Han var övertygad om

Läs mer

Recept 3 rätters meny - Ladies Event 2016-05-11

Recept 3 rätters meny - Ladies Event 2016-05-11 Recept 3 rätters meny - Ladies Event 2016-05-11 Majbrasa med vit sparris 10 portioner Majbrasa 8 AAA Sparrisar 5 Blad ramslök 5 Vårlök 2 msk Socker 1 msk Salt ½ Citron Skala sparrisen och skär bort 3 cm

Läs mer

Matiga tips från Atria Foodservice Nr 2 2016. Ekologiska nyheter som både smakar gott och gör gott. Fira Vegetariska Världsdagen och Måltidens dag

Matiga tips från Atria Foodservice Nr 2 2016. Ekologiska nyheter som både smakar gott och gör gott. Fira Vegetariska Världsdagen och Måltidens dag Matiga tips från Atria Foodservice Nr 2 2016 ATRIA FOODSERVICE Ekologiska nyheter som både smakar gott och gör gott. Fira Vegetariska Världsdagen och Måltidens dag NYHETER: Ekologiskt, vegetariskt Ekologiskt

Läs mer

Våra produkter innehåller enbart EU-certifierade ekologiska råvaror. Kontakta oss gärna: info@ewalie.se, tel 08 500 02 895, www.ewalie.

Våra produkter innehåller enbart EU-certifierade ekologiska råvaror. Kontakta oss gärna: info@ewalie.se, tel 08 500 02 895, www.ewalie. NYTTIGT, ÄKTA OCH HIMMELSKT GOTT Älskar du som vi att äta och bjuda på hemlagat men får inte alltid tiden att räcka till? Gör livet enklare genom att blanda ihop våra ekologiska råvarumixar. Inga konserveringsmedel

Läs mer

Recept MATGLÄDJE I KONSUMHUSET. 28 januari 2009. Italienskt - ekologiskt med Matmästare Sander Johansson. Arrangör:

Recept MATGLÄDJE I KONSUMHUSET. 28 januari 2009. Italienskt - ekologiskt med Matmästare Sander Johansson. Arrangör: Recept MATGLÄDJE I KONSUMHUSET 28 januari 2009 Italienskt - ekologiskt med Matmästare Sander Johansson Arrangör: Konsumentföreningen Norrort Optimusvägen 21 194 34 Upplands Väsby www.kf.se/norrort Crostini

Läs mer

VI KOCKAR MED GRÖNSAKER O ROTFRUKTER FÖR SÄSONGEN

VI KOCKAR MED GRÖNSAKER O ROTFRUKTER FÖR SÄSONGEN Gillekockarna 17.02.2016 VI KOCKAR MED GRÖNSAKER O ROTFRUKTER FÖR SÄSONGEN Närande o värmande vintermat av grönsaker och rotfrukter. Fyllda paprikor är en riktig 70-talsrätt som kan serveras till såväl

Läs mer

Livsstilsprogrammet Receptförslag Vecka 1

Livsstilsprogrammet Receptförslag Vecka 1 Livsstilsprogrammet Receptförslag Vecka 1 Du får äta 150 gram kyckling/150 gram kalkon/200 gram fisk och skaldjur. Krydda med färska örter, chili, ingefära, pepparrot, vitlök, gräslök, citron, lime, limeblad.

Läs mer

marmelad! Ta vara på citrustiden så enkelt, så gott!

marmelad! Ta vara på citrustiden så enkelt, så gott! Mmm marmelad! Ta vara på citrustiden så enkelt, så gott! Granatäppleapelsinmarmelad C-vitaminfylld och vackert röd! Passar perfekt till en vällagrad ost. 3 dl granatäpplejuice 600 g apelsinkött i bitar

Läs mer

Matbok under cellreset Av: Dream team 4 u

Matbok under cellreset Av: Dream team 4 u Matbok under cellreset Av: Dream team 4 u ! Exempel på mat under programmet Exempel på mat under programmet Protein Grönsaker Kryddor Ägg Sallad Örter Fisk Tomat Vitlök Kyckling Gurka Citron Tofu Brysselkol

Läs mer

Festmat. för alla tillfällen! Plankor Smörgåstårtor Landgångar Pajer Smörgåsar Stubbar Weekendtårtor

Festmat. för alla tillfällen! Plankor Smörgåstårtor Landgångar Pajer Smörgåsar Stubbar Weekendtårtor Festmat för alla tillfällen! Plankor Smörgåstårtor Landgångar Pajer Smörgåsar Stubbar Weekendtårtor Gör festen ännu bättre! Beställ din festmat hos oss! Det är lätt att servera, smakfullt upplagt och ger

Läs mer

Chorizo. med rostad paprikapasta. Vecka 14

Chorizo. med rostad paprikapasta. Vecka 14 Chorizo med rostad paprikapasta A Chorizo med rostad paprikapasta En enkel men tilltalande pastarätt med mycket smak från kryddig chorizokorv, grillad paprika, lök, oliver, pumpakärnor och basilika. Chorizo

Läs mer

Costolette impanate di limone con riso piselli e sugo arrabbiata

Costolette impanate di limone con riso piselli e sugo arrabbiata Costolette impanate di limone con riso piselli e sugo arrabbiata Gästkock Paolo Roberto A Vecka 6 Costolette impanate di limone con riso piselli e sugo arrabbiata Citronpanerade fläskkotletter med ris,

Läs mer

Pasta med fetaost och bacon. vecka 20

Pasta med fetaost och bacon. vecka 20 Pasta med fetaost och bacon vecka 20 familj Pasta med fetaost och bacon cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2565 kj/614 kcal. Protein 22,6 g. Fett 29,9 g. Kolhydrater 61,0 g. Ingredienser:

Läs mer