BEHOVSANALYSRAPPORT för

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BEHOVSANALYSRAPPORT för"

Transkript

1 MALL BEHOVSANALYSRAPPORT Skånes Universitetssjukvård VO barnkirurgi och neonatalvård Elisabeth Olhager Verksamhetschef Datum Dnr 1 (15) BEHOVSANALYSRAPPORT för Förvaltning/ division/ verksamhetsområde: SUS/Division 2/Vo barnkirurgi och neonatalvård Fastighetsbeteckning: Projektnummer: Bilagor: 1. Verksamhetsbeskrivning 2. Preliminär lokalförteckning 3. Kostnadsbedömning eller andra bilagor Mall rev Postadress: Regionservice, Fastighetsdivisionen, LUND Besöksadress: Kioskgatan 17, Lund Telefon: Växel Bankgiro: Org. nr:

2 2 (15)

3 3 (15) Sammanfattning På neonatalavdelningarna i Lund (neonatal-iva och neonatalavdelningen) har det sedan 2009 varit upprepade smittspridning med bakterier togs ett beslut om att bygga om neonatalavdelningen i syfte att kunna vårda barnen mindre tätt. Trots denna ombyggnation har smittspridningar fortsatt, vilket föranledde en IVO inspektion våren 2014, där det konstaterades att vårdrummen är för små, att barnen vårdas för tätt och att det är brist på enkelrum. Sedan 2011 har förekomsten av multiresistenta bakterier ökat, ffa i sydvästra delen av Skåne. Flertalet av de barn som är koloniserade med multiresistenta bakterier får bakterien av sina föräldrar. Det enda sättet att förhindra smittspridning är att erbjuda enkelrum. EN preliminär utredning har visat att det finns möjligheter att skapa enkelrum på alla vårdplatser (22 st) vid neonatalverksamheten i Lund.

4 4 (15) Innehållsförteckning behovsanalysrapport 1 Inledning Projektorganisation Bakgrund Styrande dokument Verksamhetsbeskrivning Mål Motiv för projektet Konsekvenser vid utebliven förändring Vision och målbeskrivning Åtgärdsplan Alternativ av åtgärder Förslag till åtgärd Lokalbehov Inredning och utrustning Miljö och Energi Miljö Energi Tidplan Beslutsprocess Ekonomi Investeringskalkyl Evakueringar och flyttningar Driftskostnadsanalys (fastigheten) Driftkostnadsanalys (verksamheten) Genomförandeplan för planeringsskedet Åtgärder under planeringsskedet Organisation Resurser och kostnad för planeringsskedet... 15

5 5 (15) 1 Inledning 1.1 Projektorganisation Fysisk utveckling samt arkitekt och teknikförvaltare Regionservice 1.2 Bakgrund För fem år sedan kom en skrivelse från Socialstyrelsen, en probleminventering och åtgärdsförslag för att förhindra smittspridning inom svensk neonatalvård. Skrivelsen hade föregåtts av flertalet utbrott på landets neonatalavdelningar med multiresistenta bakterier och gramnegativa bakterier, som hade lett till dödsfall. I skrivelsen framgår rekommendationer på hur en neonatalavdelning ska vara utformad för att undvika smittspridning och dödsfall. På neonatalavdelningarna i Lund (neonatal-iva och neonatalavdelningen) har det sedan 2009 varit upprepade smittspridning med bakterier togs ett beslut om att bygga om neonatalavdelningen i syfte att kunna vårda barnen mindre tätt. Trots denna ombyggnation har smittspridningar fortsatt, vilket föranledde en IVO inspektion våren 2014, där det konstaterades att vårdrummen är för små, att barnen vårdas för tätt och att det är brist på enkelrum. Sedan 2011 har förekomsten av multiresistenta bakterier ökat, ffa i sydvästra delen av Skåne. Flertalet av de barn som är koloniserade med multiresistenta bakterier får bakterien av sina föräldrar. Om barnet vårdas under flera månader på en neonatalavdelning måste det vara möjligt för föräldrarna att finnas på avdelningen och bo på avdelningen, även om föräldrarna är koloniserade med multiresistenta bakterier. Den möjligheten saknas idag. Syftet med ombyggnationen är att minska smittspridning av multiresistenta bakterier genom att skapa enkelrum för intensivvårdskrävande och intermediärvårdskrävande nyfödda och nyfödda i behov av basal neonatalvård, där det finns möjligheter för föräldrarna att sova över och med tillgång till egen dusch/toalett. Syftet är också att enkelrummen leder till minskad smittspridning. 1.3 Styrande dokument

6 6 (15) Nuvarande lokalerna är trånga och motsvarar inte de rekommendationer för hur stora ytor som ska finnas på en neonatalavdelning, dvs en kuvösplats/neonatalsäng kräver minst 11,2 m 2 golvyta, exklusive yta för tvättställ och gång mellan vårdplatserna, och en neonatal intensivvårdsplats minst 14 m 2 golvyta (Byggenskap och Vårdhygien, Svensk Förening för Vårdhygien 2010).

7 7 (15) 2 Verksamhetsbeskrivning Neonatalavdelningarna på SUS har ett primärt ansvar för basal neonatalvård med ett upptagningsområde motsvarande 9000 förlossningar/år. Här bedrivs även avancerad neonatal intensivvård för hela Södra sjukvårdsregionen (21000 förlossningar/år). Neonatalverksamheten i Lund är belägen i två olika plan i KKhuset, Klinikgatan 12 i Lund. Här bedrivs högspecialiserad neonatal intensivvård och basal neonatalvård, vilket även innefattar intermediärvård samt avancerade och omfattande medicinska utredningar. Neonatal-IVA är belägen i entréplan och neonatalavdelningen är belägen på plan 2 Verksamheten har även hemsjukvård och mottagning i lokalerna på plan 2. Neonatal-IVA har 10 och neonatalavdelningen har 12 vårdplatser. Neonatalvården har en betydande funktion i samhället, ca 10% av alla barn som föds behöver neonatalvård av olika intensitet. Barn föds och överlever idag i allt lägre gestationsålder, nu ända ner till gestationsvecka Den stora flyktingströmmen till ffa. södra Sverige påverkar antalet förlossningar. Neonatalvården vid SUS har vid upprepade tillfällen drabbats ofta av utbrott av bakterier. De mest omogna barnen är extremt infektionskänsliga pga outvecklat immunförsvar. Vårdmiljön på neonatalavdelningen är en riskfaktor för smittspridningar. Trots omfattande åtgärder för att förhindra smittspridning är den enda möjligheten att begränsa detta är att familjerna har enkelrum, varje rum bildar då en barriär mot omgivningen. I nuvarande lokaler kan inte patienterna vårdas på ett patientsäkert sätt, eftersom det inte finns möjlighet att erbjuda enkelrum, föräldrar trängsmed varandra, det finns inga förvaringsytor, undermåliga hygienutrymmen som delas av många föräldrar. Risken för smittspridning är stor, då det i nuläget är mycket trångt på vårdrummen. Den ökade rörligheten i vår befolkning samt ökade flyktingströmmar har bidragit till en kraftigt ökad förekomst av multiresistenta bakterier i vår omgivning. Neonatalavdelningar runt om i Sverige har eller håller på att anpassa sina lokaler efter de krav som ställs idag. Tillgång till nya lokaler i Lund ligger inte inom en 10 årsperiod, vilket gör det extra angeläget att förbättra de befintliga lokalerna för att uppnå patientsäkervård. Neonatalvården kommer under den närmaste 10 års perioden att präglas av: Ökat förlossningstal i sydvästra Skåne. Var 10:e nyfödd som föds läggs in på en neonatalavdelning. Allt fler barn födda i vecka 22+0 kommer att överleva, då handläggningen går mot en allt aktivare vård i dessa gestationsveckor. Vårdtiderna för barnen är mycket långa, upp mot 4-6 månader. Ökad flyktingtillströmning och mer resande leder till ökad förekomst av multiresistenta bakterier. Barnen kräver isolering under hela vårdtiden.

8 8 (15) Föräldrar närvaro. Flertalet studier har visat att för tidigt födda och nyfödda som bor med sina föräldrar under vårdtiden får en bättre kognitiv utveckling, jämfört med barn som inte bor med sina föräldrar. Vi kommer enligt lag (FN barnkovention blir lag) att vara skyldiga att bereda föräldrar möjlighet att bo med sina barn på neonatalavdelning. Ökad föräldrar närvaro leder till kortare vårdtider oh färre antal infektioner. I är det brist på specialistkompetenta neonatologer. Det leder till att man på neonatalavdelningarna i Helsingborg, Kristianstad, Halmstad, Växjö och Karlskrona kommer att ha svårigheter att upprätthålla den vårdnivå som finns idag.

9 9 (15)

10 10 (15) 3 Mål 3.1 Motiv för projektet Trots omfattande förbättringsåtgärder för att förhindra smittspridning inom neonatalverksamheten har verksamheten drabbats av återkommande smittspridningar. Nuvarande verksamhet finns på två plan, plan 2 samt entréplan i KK-huset. På neonatal-iva finns fyra två patientrum och två isoleringsrum. På neonatalavdelningen finns tre två patientrum på plan 2 och fyra familjerum, som används för utslussning och för vård av barn som inte är i behov av övervakning. Lokalerna är trånga och motsvarar inte de rekommendationer för hur stora ytor som ska finnas på en neonatalavdelning, dvs en kuvösplats/neonatalsäng kräver minst 11,2 m 2 golvyta, exklusive yta för tvättställ och gång mellan vårdplatserna, och en neonatal intensivvårdsplats minst 14 m 2 golvyta (Byggenskap och Vårdhygien, Svensk Förening för Vårdhygien 2010). 3.2 Konsekvenser vid utebliven förändring Vid utebliven förändring kommer smittspridningar att fortsätta. För tidigt födda som drabbas av blodförgiftning till föld av smittspridning, riskerar dels att blir avlida, men även av längre vårtider eftersom sjukdomsförloppet komplicerats. På längre sikt får för tidigt födda barn som drabbats av blodförgiftning, nedsatta kognitiva funktioner. 3.3 Vision och målbeskrivning Vision och målsättningen är att inga smittspridningar ska ske inom neonatalvården på SUS.

11 11 (15) 4 Åtgärdsplan 4.1 Alternativ av åtgärder Omfattande åtgärder har gjorts sedan 2011 för att minska förekomsten av smittspridning gjordes en ombyggnation på plan 2 gjordes i syfte att avlasta neonatalavdelningen på entréplan, där barnen vårdades mycket tätt, dvs 3 barn på 25 m 2. På plan 2 skapades sex vårdplatser i tre rum. Trots det har smittspridningar fortsatt såväl på neonatal-iva som på neonatalavdelningen. 4.2 Förslag till åtgärd Ombyggnation till 22 enkelrum. En organisationsförändring bör också göras genom att utöka neonatal-iva att även inkludera intermediärvård. Det innebär 16 vårdrum på entréplan i KK-huset. Plan 2 kommer att ha sex vårdrum samt neonatal hemsjukvård och mottagning. Vid en ombyggnation kommer det att föreligga behov av evakuering av delar av verksamheten. 4.3 Lokalbehov Det finns framtaget en preliminär ritning. Förutom 22 vårdrum behövs även följande: Kvar på entréplan av administrativa lokaler Arbetsplats för två sekreterare Rum för två enhetschefer Läkarexpeditioner x 2 Samtalsrum x 1 Personalrum x 1 Konferensrum Rum för tekniksjuksköterska + dagundersköterska x 1 Kvar på entréplan för att driva vården Avställningsplats för ultraljudsapparat x 2 Avställningsplats för röntgenapparat x 1 Avställningsplats för framkallning röntgen x 1 Avställningsplats för medicinskutrustning (sprutpumpar, CPAP, respirator, NO, aeeg) varav en del kan stå på annat plan. Mjölkkök/pastörisering Skölj, rengöring Läkemedelsrum Expedition sjuksköterska (kan integreras i vårdrummen) Plan 2 Flyttas ut från entréplan och befintlig avdelning plan 2 till KK s lokaler

12 12 (15) Personalrum för neonatalavdelningen x 1 Mottagning inklusive väntrum och expedition Expedition hemsjukvård Läkarexpedition x 1 Enhetschefsrum x 1 Områdeschefsrum x 1 Sekreterarexpedition x 1 Föräldrar pentry x 2 Expedition forskningssjuksköterska x 2 Kurator x 1 Psykolog x 1 Samtalsrum x 1 Konferensrum x 1 Apparatrum för CPAP, sprutpump, värmebäddar 4.4 Inredning och utrustning Utrustning finns till stor del redan nu. Inredning i rom av möbler till föräldrar behöver införskaffas.

13 13 (15) 4.6 Miljö och Energi Miljö Under 2016 har Regionservice rensat alla ventilationskanaler Energi Pengar för finns äskade ventilationsåtgärder och energibesparingar belysning allmänna utrymmen för byggnad 30 av Regionservice 4.7 Tidplan Efter tilldelningsbeslut om medel gäller följande Upphandling konsulter 3-4 veckor Projektering 10 veckor Upphandling bygg 6 veckor Produktion 9 månader Inflyttning 1 vecka Totalt månader eftersom bygget måste pågå under produktion av vård och etappindelning 4.8 Beslutsprocess Beslut önskas innan dec 2016

14 14 (15) 4.9 Ekonomi Investeringskalkyl Schablonberäkning gjord Min 22 mkr Medel 26,2 mkr Max 30 mkr Evakueringar och flyttningar Kommer att byggas med etappindelning för att kunna bedriva neonatalvård. Verksamheten måste göra Risk och konsekvensanalys beroende på Buller och störningar. Stopp i byggproduktionen pga av störningar och ljud för patienterna och personal kan påverka prisbilden uppåt Driftskostnadsanalys (fastigheten) Driftkostnadsanalys (verksamheten)

15 15 (15) 5 Genomförandeplan för planeringsskedet 5.1 Åtgärder under planeringsskedet 5.2 Organisation 5.3 Resurser och kostnad för planeringsskedet.. Datum Förvaltningschef

VERKSAMHETSBESKRIVNING för

VERKSAMHETSBESKRIVNING för MALL VERKSAMHETSBESKRIVNING Skånes Universitetssjukhus Elisabeth Olhager Verksamhetschef 046-178286 Datum 20160812 1 (9) VERKSAMHETSBESKRIVNING för Förvaltning/ division/ verksamhetsområde/ området: Skånes

Läs mer

RAPPORT- ombyggnad av Neonatalavdelning i Lund

RAPPORT- ombyggnad av Neonatalavdelning i Lund RAPPORT Regionfastigheter Frida Nordvall Enhetschef Byggdivisionen Datum 2017-06-30 Revdatum Dnr 81013000-402870 1 (26) RAPPORT- ombyggnad av Neonatalavdelning i Lund Regionfastigheter Projektnummer: 81013000-402870

Läs mer

Neonatalvården högriskmiljö för VRI och smittspridning

Neonatalvården högriskmiljö för VRI och smittspridning Neonatalvården högriskmiljö för VRI och smittspridning Problem, behov och förebyggande åtgärder Eva Melander, Verksamhetschef, Vårdhygien, Labmedicin Skåne Neonatalvården värsta risken för VRI och utbrott.

Läs mer

Datum 2015-10-05 Dnr 1502923. Utökning av vårdplatser inom neonatalenheten på Helsingborgs Lasarett i samband med om- och nybyggnad

Datum 2015-10-05 Dnr 1502923. Utökning av vårdplatser inom neonatalenheten på Helsingborgs Lasarett i samband med om- och nybyggnad Sjukvårdsnämnd Sund Peter Sigsjö Enhetschef 040-675 36 91 Peter.Sigsjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-05 Dnr 1502923 1 (8) Sjukvårdsnämnd Sund Utökning av vårdplatser inom neonatalenheten på Helsingborgs

Läs mer

Utbrottet på neonatalavdelningen i Västerås

Utbrottet på neonatalavdelningen i Västerås Utbrottet på neonatalavdelningen i Västerås Daniel Heimer Avdelningen för Vårdhygien, Västerås 1 Spridning av gramnegativa bakterier på neonatalavdelningar Jönköping juni 2008 E-coli ESBL Sahlgrenska barnkirurgen

Läs mer

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS DAGORDNING Datum 2016-10-28 1 (6) Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS Ledamöter och ersättare i sjukvårdsnämnd SUS kallas till sammanträde. Tid: 2016-10-28 kl.09.00 Plats: Representationsvåningen, C-Block,

Läs mer

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS DAGORDNING Datum 2016-12-02 1 (7) Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS Ledamöter och ersättare i sjukvårdsnämnd SUS kallas till sammanträde. Tid: 2016-12-02 kl.09.00-16.00 Plats: Representationsvåningen, C-Block,

Läs mer

Interimsrapport

Interimsrapport Interimsrapport 2017-09-04 Neonatalsektionens vårdplatsläge sommaren 2017 Sommarperioden pågår fortfarande så en komplett summering av sommaren 2017 kan ännu inte göras. I sjukhusets redovisningssystem

Läs mer

Veckoscreening - ett framgångsrikt verktyg för att förebygga smittspridning på neonatalavdelning?

Veckoscreening - ett framgångsrikt verktyg för att förebygga smittspridning på neonatalavdelning? Veckoscreening - ett framgångsrikt verktyg för att förebygga smittspridning på neonatalavdelning? Eva Melander, Hygienläkare/Verksamhetschef Vårdhygien, Labmedicin Skåne Neonatalvård i Skåne Lund Högspecialiserad

Läs mer

Antibiotikaresistenshotet Hinder och behov i vården. Eva Melander, Vårdhygien, Labmedicin Skåne

Antibiotikaresistenshotet Hinder och behov i vården. Eva Melander, Vårdhygien, Labmedicin Skåne Antibiotikaresistenshotet Hinder och behov i vården Eva Melander, Vårdhygien, Labmedicin Skåne Antal fall Antal anmälda fall med resistenta bakterier enligt Smittskyddslagen i Sverige tom 2011-11-25 6000

Läs mer

CRC styrelsemöte

CRC styrelsemöte Förslag till beslut 1 2015-10-15 CRC styrelsen Hugh Connell CRC Föreståndare CRC styrelsemöte 2015-10-22 Punkt 8 Kalkyl för projektering och ombyggnad av CRC:s reception Planeringen för utformningen CRC:s

Läs mer

Motion om finansiering och införande av hygiensköterskor i kommunal vård och omsorg förslag till svar

Motion om finansiering och införande av hygiensköterskor i kommunal vård och omsorg förslag till svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-06-19 15 (31) Ks 256 Motion om finansiering och införande av hygiensköterskor i kommunal vård och omsorg förslag till svar Dnr 2017/359-109 Peter Johansson (M)

Läs mer

MRSA - utbrott på neonatalenheten Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

MRSA - utbrott på neonatalenheten Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg MRSA - utbrott på neonatalenheten 2011-2012 Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg Ingrid Ekfeldt Hygiensjuksköterska Vårdhygien 2013-03-21 Neonatalenheten

Läs mer

Förstudie neonatal intensivvård Hallands sjukhus Halmstad

Förstudie neonatal intensivvård Hallands sjukhus Halmstad TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum 2013-12-30 Diarienummer Förstudie neonatal intensivvård Hallands sjukhus Halmstad Bakgrund Driftnämnden Halmstad beslutade 2012 att lämna en framställan till hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Läs mer

Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus

Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus Bilaga 1 Bakgrund I nuläget arbetar projektgruppen med planeringsarbete inom etapperna D/E (Akuten, BFM, IVA, DKE och Sterilcentralen) och B (Psykiatrin).

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Planeringsenheten Regionsjukvården. Landstingsstyrelsen. Landstinget i Kalmar län. Sida 1 (2) Datum Diarienummer

TJÄNSTESKRIVELSE. Planeringsenheten Regionsjukvården. Landstingsstyrelsen. Landstinget i Kalmar län. Sida 1 (2) Datum Diarienummer Planeringsenheten Regionsjukvården TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Datum 2016-11-18 Diarienummer 160295 Landstingsstyrelsen Utredningsuppdrag 16/11 - En länsövergripande utredning som bland annat omfattar

Läs mer

Följande ändringar har gjorts i ärendet Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval förlossning:

Följande ändringar har gjorts i ärendet Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval förlossning: Hälso- och sjukvårdsdirektören 2013-10-01 Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2013-10-08, p 6 1 (1) HSN 1111-1442 Följande ändringar har gjorts i ärendet Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval förlossning:

Läs mer

Tuberkulosvaccination i nyföddhetsperioden

Tuberkulosvaccination i nyföddhetsperioden Barn och ungdomssjukhuset i Tuberkulosvaccination i nyföddhetsperioden 1(6) Tuberkulosvaccination i nyföddhetsperioden Tuberkulos (tbc) orsakas av bakterien Mycobacterium tuberculosis och är en av världens

Läs mer

ETAPP 2. HALLANDS SJUKHUS HALMSTAD RENOVERING AV PSYKIATRINS HELDYGNSAVDELNINGAR 2012 April 2011

ETAPP 2. HALLANDS SJUKHUS HALMSTAD RENOVERING AV PSYKIATRINS HELDYGNSAVDELNINGAR 2012 April 2011 ETAPP 2 Vad söker du? sjukhuset Var? område, adress, plats, ort Kartsök g Personer (0) Platser Företag Personer Kartor Vägbeskrivning Begagnat Webb Karta Flygfoto Hybrid Sjökort Utsikt Gatuvy Skriv ut

Läs mer

Regionalt nätverk neonatalvård och vårdhygien- Ett gott exempel

Regionalt nätverk neonatalvård och vårdhygien- Ett gott exempel Regionalt nätverk neonatalvård och vårdhygien- Ett gott exempel Studiedagar SFVH 2018-03-22 Anna Lindén, Neonatal och Eva Edberg, Vårdhygien Uppsala Örebro regionen Prematur inte färdig, inte redo. För

Läs mer

REMEO Stockholm. Klinik för patienter med behov av andningsstöd och rehabilitering. Linde: Living healthcare

REMEO Stockholm. Klinik för patienter med behov av andningsstöd och rehabilitering. Linde: Living healthcare REMEO Stockholm. Klinik för patienter med behov av andningsstöd och rehabilitering. Linde: Living healthcare 2 REMEO Stockholm. Klinik för patienter med behov av andningsstöd och rehabilitering. REMEO

Läs mer

Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning

Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning Beslutsunderlag Datum: 2016-08-23 1 (5) Utfasning av inhyrda sjuksköterskor dagtid på SUS Bakgrund Den ökande svårigheten att rekrytera viss vårdpersonal

Läs mer

Neonatalavdelning 316. Östra Sjukhuset

Neonatalavdelning 316. Östra Sjukhuset Neonatalavdelning 316 Östra Sjukhuset VERKSAMHETSBESKRIVNING GRAFISK PRESENTATION Neonatalavdelning 316 Rumsliga Förutsättningar & Stateboard Rumsliga Möjligheter Visioner & Positionboard Rumsligt Genomförande

Läs mer

PO Sjuka nyfödda barn

PO Sjuka nyfödda barn Danderyd PO Sjuka nyfödda barn Solna Huddinge Solna I Stockholm föds ca 30 000 barn/år Karolinska vårdar ca 2500 barn/ år ca 10% kräver neonatalvård 72 vårdplatser varav 26 intensivvårdsplatser, 44 hemsjukvårdsplatser

Läs mer

Ombyggnad för neonatalverksamheten vid Västerviks sjukhus

Ombyggnad för neonatalverksamheten vid Västerviks sjukhus TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Datum 2017-03-31 Diarienummer 160295 Landstingsfullmäktige Ombyggnad för neonatalverksamheten vid Västerviks sjukhus Förslag till beslut Landstingsfullmäktige ger landstingsservice

Läs mer

Lokal anvisning 2012-04-30

Lokal anvisning 2012-04-30 1(5) Virusorsakad gastroenterit Lokal anvisning 2012-04-30 Ersätter tidigare dokument Basala hygienrutiner är den absolut viktigaste åtgärden för att förebygga smittspridning i vården. De skall konsekvent

Läs mer

Nybyggnation av hus 37 (etapp 4-5) Höglandssjukhuset

Nybyggnation av hus 37 (etapp 4-5) Höglandssjukhuset Nybyggnation av hus 37 (etapp 4-5) Höglandssjukhuset Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige inkl bilagor Protokollsutdrag från landstingsstyrelsen 2013-10-22 MISSIV

Läs mer

Överbeläggningsplan för neonatalvård Gäller för: Region Kronoberg

Överbeläggningsplan för neonatalvård Gäller för: Region Kronoberg Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Administrativt stöd Giltig fr.o.m: 2017-07-03 Faktaägare: Lilian Karlsson, avdelningschef neonatalavdelningen Barn- och ungdomskliniken Fastställd av: Per-Henrik

Läs mer

Årsrapport 2011: Neonatalvårdens omfattning och resultat

Årsrapport 2011: Neonatalvårdens omfattning och resultat Årsrapport 2011: Neonatalvårdens omfattning och resultat Omkring 10 procent av alla nyfödda barn läggs in på neonatalavdelningarna vid landets sjukhus för att de behöver extra hjälp och vård i samband

Läs mer

SKAS BK-projektet HUVUDENTRÉ

SKAS BK-projektet HUVUDENTRÉ SKAS BK-projektet SKAS BK-projektet HUVUDENTRÉ 1998-04 1999 2001-10 2002-03 2005-10 2009-03 2013 2015-09 2016-09 Uppdrag att utreda sammanslagning av obstetrisk och neonatalvård Arkitektkontakt Sjukhusplan

Läs mer

Framtidens US. Vad har vi gjort och Hur blev det?! Malin Leberfinger och Pia Wange. utvecklingsledare i byggprojekt. Region Östergötland

Framtidens US. Vad har vi gjort och Hur blev det?! Malin Leberfinger och Pia Wange. utvecklingsledare i byggprojekt. Region Östergötland Framtidens US Vad har vi gjort och Hur blev det?! Malin Leberfinger och Pia Wange utvecklingsledare i byggprojekt Framtidens US Bakgrund Stort antal planerade ombyggnadsprojekt Bristfälliga grundförutsättningar

Läs mer

Svar på skrivelse av Tove Sander (S) och Talla Alkurdi (S) om att anpassa Nya Karolinska Solna efter barnens och barnsjukvårdens behov

Svar på skrivelse av Tove Sander (S) och Talla Alkurdi (S) om att anpassa Nya Karolinska Solna efter barnens och barnsjukvårdens behov 1 (4) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Styrning och ekonomi Handläggare: Anders Olsson Ankom I Landstingsstyrelsens pnr. ägarutskott Svar på skrivelse av Tove Sander (S) och Talla Alkurdi (S) om att

Läs mer

Varför behöver barnkliniken en flygplats??

Varför behöver barnkliniken en flygplats?? Varför behöver barnkliniken en flygplats?? Anders Palm, överläkare Barnkliniken Anders Rinstad, överläkare Barnkliniken Annelie Jonsson, barnsjuksköterksa Barnkliniken Marie Törnlöf, verksamhetschef Barnkliniken

Läs mer

Städning i vården Vem sa att det skulle vara enkelt?

Städning i vården Vem sa att det skulle vara enkelt? Städning i vården Vem sa att det skulle vara enkelt? Riksföreningen för operationssjukvård Hygienforum 2019 Eva Edberg, Vårdhygien Region Västmanland Hygienforum 2018 Presentation av ny städstandard Artikel

Läs mer

Nybyggnation av hus 37 (etapp 4-5) Höglandssjukhuset

Nybyggnation av hus 37 (etapp 4-5) Höglandssjukhuset 1(5) 2013-08-29 LJ2013/425 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Nybyggnation av hus 37 (etapp 4-5) Höglandssjukhuset Bakgrund Behovet av investeringar för Höglandssjukhuset är stort. De delar

Läs mer

Dokumentet kompletterar Vårdhandbokens avsnitt om multiresistenta bakterier.

Dokumentet kompletterar Vårdhandbokens avsnitt om multiresistenta bakterier. VRE - Vård av patient Omfattning Dokumentet gäller för personal och studerande inom hälso-, sjuk- och tandvård i Västerbottens läns landsting. Alla patienter har rätt till samma medicinska omhändertagande,

Läs mer

Vårdgivare Västerbottens läns landsting, psykiatriska kliniken Norrlands universitetssjukhus i Umeå

Vårdgivare Västerbottens läns landsting, psykiatriska kliniken Norrlands universitetssjukhus i Umeå Socialstyrelsen Tillsynsavdelningen/Regionala tillsyrlsenheten Nord Carina Lindström carina.lindstrorn(o^socialstyrelsen.se BESLUT 2011-11-30 Dnr 9. l-22265/2010 1(6) Landstingsstyrelsen Västerbottens

Läs mer

Influensasäsongen 2014-2015 vid SÄS

Influensasäsongen 2014-2015 vid SÄS Influensasäsongen 2014-2015 vid SÄS Ett vårdhygieniskt perspektiv Kort fakta om SÄS En del av Västra Götalandsregionen Ett av tre stora länssjukhus med alla medicinska specialiteter Ett komplett akutsjukhus

Läs mer

Invigning av en ny Infektionsklinik i Malmö 2010!

Invigning av en ny Infektionsklinik i Malmö 2010! Invigning av en ny Infektionsklinik i Malmö 2010! 1 2 3 4 Ny infektionsklinik - metoder Att bli involverade som infektionsspecialister Vad hade vi tidigare? Architecture design precedents. Positivt och

Läs mer

Lokal anvisning 2010-09-01

Lokal anvisning 2010-09-01 1(6) VARDHYGIEN Handläggning av MRSA Lokal anvisning 2010-09-01 Ersätter tidigare dokument Basala hygienrutiner är den absolut viktigaste åtgärden för att förebygga smittspridning i vården. De skall konsekvent

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning RAPPORT Datum 2013-12-10 1 (10) Till Regiondirektör Jonas Rastad Genomlysning av förlossningsvården i Under sommaren 2013 var förlossningsvården i ansträngd.

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet

Vårdproduktionsutskottet PROTOKOLL 47 53 Datum 2012-09-10 1 (6) Protokoll från vårdproduktionsutskottets sammanträde Tid: 2012-09-10, kl. 09.00 09.15 Plats: Skånehuset, Kristianstad, rum 3 Beslutande Catharina Blixen-Finecke (M),

Läs mer

Distriktsveterinärernas hygienpolicy

Distriktsveterinärernas hygienpolicy Policy 2010-09 Distriktsveterinärernas hygienpolicy Bilden av organisationen skapas av oss som arbetar inom den. Därför är det viktigt att vi tänker på liknande sätt och arbetar mot samma mål. Det förhållningssätt

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden Regionservice Anders Forsell FM-chef 040-675 35 80 anders.forsell@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-13 1 (5) Investeringsmedel för anpassning mottagningskök/ avdelningskök

Läs mer

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS DAGORDNING Datum 2016-09-28 1 (6) Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS Ledamöter och ersättare i sjukvårdsnämnd SUS kallas till sammanträde. Tid: Plats: 2016-09-28 kl.09.00-16.00 (ca.) Styrbord/Babord, Dockplatsen

Läs mer

Sunderby sjukhus. Om- och tillbyggnad. Forum Vårdbyggnad, Linköping 8-9 november Vistet det hälsofrämjade hotellet. Guldkorn

Sunderby sjukhus. Om- och tillbyggnad. Forum Vårdbyggnad, Linköping 8-9 november Vistet det hälsofrämjade hotellet. Guldkorn Om- och tillbyggnad Sunderby sjukhus Forum Vårdbyggnad, Linköping 8-9 november 2016 Vistet det hälsofrämjade hotellet Anne Lindahl, projektledare hur började vi? Inger Gustafsson, verksamhetschef Hotell

Läs mer

SNQ:s årsrapport 2012: Neonatalvårdens omfattning och resultat

SNQ:s årsrapport 2012: Neonatalvårdens omfattning och resultat SNQ:s årsrapport 2012: Neonatalvårdens omfattning och resultat Bakgrund och omfattning Omkring 10 procent av alla nyfödda barn läggs in på neonatalavdelningarna vid landets sjukhus för att de behöver extra

Läs mer

Förenklad journaldokumentation i Region Skåne. Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag.

Förenklad journaldokumentation i Region Skåne. Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag. Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2014-10-30 Dnr 1400182 1 (6) Förenklad i Beslut: Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag. Sammanfattning:

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden Regionservice Tobias Nilsson Servicechef 046-17 10 00, 0761-08 68 39 BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-11-14 Dnr 0901285 99190000-0060-1999-0012 / 82 C 1 (3) Regionfullmäktige Taxor

Läs mer

NÄSTAN HEMMA NEONATALAVDELNINGEN ÖSTRA SJUKHUSET

NÄSTAN HEMMA NEONATALAVDELNINGEN ÖSTRA SJUKHUSET NÄSTAN HEMMA NEONATALAVDELNINGEN ÖSTRA SJUKHUSET LIVIA WINKLER, ELIN EKMAN CTH VT 2008 INLEDNING Utvecklingen inom neonatalvården går mot att föräldern bli alltmer delaktig i vårdprocessen. Det är viktigt

Läs mer

Presentation Februari Nya Karolinska Solna universitetssjukhus

Presentation Februari Nya Karolinska Solna universitetssjukhus Presentation Februari 2011 Nya Karolinska Solna universitetssjukhus Ett unikt projekt Det första nya universitetssjukhuset i Sverige på över 40 år En förändrad roll för länets universitetssjukhus Det största

Läs mer

Vårdhygien i Västra Götaland 2018

Vårdhygien i Västra Götaland 2018 Vårdhygien i Västra Götaland 2018 Vårdhygieniska enheter i Västra Götaland Fyra enheter Södra Älvsborg Skaraborg Göteborg och södra Bohuslän NU-sjukvården: Norra Bohuslän, Norra Älvsborg, Dalsland Vårdhygien

Läs mer

Revisionsrapport. Operationslokaler. Landstinget Gävleborg. David Boman Leif Karlsson

Revisionsrapport. Operationslokaler. Landstinget Gävleborg. David Boman Leif Karlsson Revisionsrapport Operationslokaler Landstinget Gävleborg David Boman Leif Karlsson September 2013 Operationslokaler Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1 Bakgrund och syfte... 1 1.2 Revisionsfråga...

Läs mer

HANDLINGSPLAN CALICI 2011/2012. Förebyggande arbete Första linjen Vårdplatsstruktur Intern allvarlig händelse

HANDLINGSPLAN CALICI 2011/2012. Förebyggande arbete Första linjen Vårdplatsstruktur Intern allvarlig händelse HANDLINGSPLAN CALICI 2011/2012 Förebyggande arbete Första linjen Vårdplatsstruktur Intern allvarlig händelse 2011/2012 Innehåll 1. Förebyggande arbete Hygien en uppdatering 3 Frågor till patienten 3 Dokumentation

Läs mer

Anmälarens datum och dnr: , K Tidpunkt för anmäld händelse : November Anmälan inkom till Socialstyrelsen:

Anmälarens datum och dnr: , K Tidpunkt för anmäld händelse : November Anmälan inkom till Socialstyrelsen: Socialstyrelsen Regionala tillsvnsenheten i Stockholm Byrådirektör Ann Fagerlind Tel 075 247 30 52 BESLUT 2009-09-24 Dnr 1(6) 41-9163%2008 Karolinska Uni,ersitetsjokhuset Chefläkare 171 76 STOCKHOLM Beslut

Läs mer

Barn- och Ungdomskliniken

Barn- och Ungdomskliniken Barn- och Ungdomskliniken Verksamhet Barn- och ungdomsmedicinsk mottagning Allvårdsavdelning för barn och ungdomar Primärjour inneliggande barn, BB och förlossning Läkarkontroll av BB-barnen Läkarinsatser

Läs mer

Information Länspensionärsrådet. 6 december Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset

Information Länspensionärsrådet. 6 december Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 1 Information Länspensionärsrådet 6 december 2017 Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 2 Sommarsjukvården 259 vårdplatser under två veckor, 262 under åtta veckor. (269 förra året, normalläge

Läs mer

SNQ:s årsrapport för 2013: Neonatalvårdens omfattning och resultat

SNQ:s årsrapport för 2013: Neonatalvårdens omfattning och resultat SNQ:s årsrapport för 2013: Neonatalvårdens omfattning och resultat Bakgrund och omfattning Omkring 10 procent av alla nyfödda barn läggs in på neonatalavdelningarna vid landets sjukhus för att de behöver

Läs mer

Betahemolyserande streptokocker grupp A hos nyförlöst kvinna eller nyfött barn Länsövergripande

Betahemolyserande streptokocker grupp A hos nyförlöst kvinna eller nyfött barn Länsövergripande Styrande dokument Rutindokument Rutin Sida 1 (7) Betahemolyserande streptokocker grupp A hos nyförlöst kvinna eller nyfött barn Länsövergripande Handläggning Beta hemolyserande streptokocker grupp A orsakar

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA

ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: VoF Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt

Läs mer

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS DAGORDNING Datum 2017-02-16 1 (8) Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS Ledamöter och ersättare i sjukvårdsnämnd SUS kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-16 kl.09.00-16.00 Plats: Representationsvåningen, C-Block,

Läs mer

Nya lägenhetsregistret

Nya lägenhetsregistret Femkampsgatan 2A Fastighetsbeteckning: Lunden 50:4 57 1001 58 1002 67 1101 68 1102 77 1201 78 1202 87 1301 88 1302 97 1401 Femkampsgatan 2B Fastighetsbeteckning: Lunden 50:4 59 1001 60 1002 69 1101 70

Läs mer

Nya Kungälvs sjukhus

Nya Kungälvs sjukhus Nya Kungälvs sjukhus Nya Kungälvs sjukhus skapar förutsättningar att utveckla vården för att ge patienterna bästa möjliga vård. De nya lokalerna lever upp till kraven på patientsäkerhet, integritet och

Läs mer

Datum Dnr Månadsrapport SUS maj, inklusive kvalitetsvariabler och uppföljning tillgänglighetspaket

Datum Dnr Månadsrapport SUS maj, inklusive kvalitetsvariabler och uppföljning tillgänglighetspaket Sjukvårdsnämnd SUS Fredrik Wiberg Enhetschef 040-33 10 42 Fredrik.Wiberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-06-23 Dnr 1602182 1 (5) Sjukvårdsnämnd SUS Månadsrapport SUS maj, inklusive kvalitetsvariabler

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet

Vårdproduktionsutskottet PROTOKOLL 60 65 Datum 2014-06-17 1 (5) Protokoll från vårdproduktionsutskottets sammanträde Tid: 2014-06-17, kl. 12.45-13.00 Plats: Rum 208, Rådhus Skåne, Kristianstad Beslutande Stefan Lamme (M), Ordförande

Läs mer

ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA

ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: VoF Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt

Läs mer

Sektor Stöd och omsorg

Sektor Stöd och omsorg 0 (4) Dokumentbenämning/typ: Riktlinje Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg/hälso- och sjukvård Ansvarig: MAS och MAR Fastställare: MAS och MAR Gäller fr.o.m: 2018-02-12 D.nr: KS 16.980 Utgåva/version:

Läs mer

Nya akuten. Rätt vård i Rätt tid på Rätt plats genom säkert, tryggt och effektivt flöde

Nya akuten. Rätt vård i Rätt tid på Rätt plats genom säkert, tryggt och effektivt flöde Nya akuten Om- och tillbyggnation av akutmottagningen Svårt projekt med krav på att kunna ha verksamheten i full drift hela projekttiden. Total entreprenad med sk partering där Nybergs entreprenad AB med

Läs mer

Om- och tillbyggnad av operations- och intensivvårdskliniken, Värnamo sjukhus

Om- och tillbyggnad av operations- och intensivvårdskliniken, Värnamo sjukhus Om- och tillbyggnad av operations- och intensivvårdskliniken, Värnamo sjukhus Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige inkl bilagor Protokollsutdrag från landstingsstyrelsen

Läs mer

Utredningsuppdrag 16/11 och 17/09 om förbättrad neonatalvård och utvecklad förlossningsvård i Kalmar och Västervik m.m.

Utredningsuppdrag 16/11 och 17/09 om förbättrad neonatalvård och utvecklad förlossningsvård i Kalmar och Västervik m.m. Planeringsenheten Regionsjukvården TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-05-02 Landstingsstyrelsen Diarienummer 160295/170018 Sida 1 (3) Utredningsuppdrag 16/11 och 17/09 om förbättrad neonatalvård och utvecklad

Läs mer

ESBL praktisk hantering. 2012-03-20 Karin Medin hygiensjuksköterska

ESBL praktisk hantering. 2012-03-20 Karin Medin hygiensjuksköterska ESBL praktisk hantering 2012-03-20 Karin Medin hygiensjuksköterska Vilka dokument finns? ESBL och ESBL carba handläggning i slutenvården i Landstinget Gävleborg Multiresistenta bakterier (MRB) handlingsprogram

Läs mer

Vårdhygieniska rutiner vid misstänkt eller bekräftad infektion orsakad av varicella zoster virus

Vårdhygieniska rutiner vid misstänkt eller bekräftad infektion orsakad av varicella zoster virus 0 Mikael Stenhem, Medicinskt ledningsansvarig/sektionen för vårdhygien, Vårdhygieniska rutiner vid misstänkt eller bekräftad infektion orsakad av varicella zoster virus Öppenvård/mottagning Kontakt med

Läs mer

Vankomycinresistenta Enterokocker. Utbrott i Västmanland 2008 / 2009

Vankomycinresistenta Enterokocker. Utbrott i Västmanland 2008 / 2009 Vankomycinresistenta Enterokocker Utbrott i Västmanland 2008 / 2009 Daniel Heimer, hygienöverläkare Eva Edberg, hygiensjuksköterska 1 Monet - Water Lillies 2 Superbakterie på Centrallasarettet 3 Invasiva

Läs mer

BESLUT Dnr: /2009

BESLUT Dnr: /2009 T/Region Mitt Inspektör Maria Melin 075 247 45 24 BESLUT 2010-03-31 Dnr:41-9670/2009 1(5) Chefläkare Måna Wallensteen Landstingshuset Centrallasarettet Västerås 721 89 VÄSTERÅS VÅRDGIVARE/VERKSAMHET Landstinget

Läs mer

Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget. Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag.

Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget. Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag. Regiondirektören Alf Jönsson +46 44 309 31 21 alf.jönsson@skane.se Datum 2016-04-20 Dnr 1600180 1 (5) Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag.

Läs mer

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd Sund

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd Sund Sjukvårdsnämnd Sund Peter Sigsjö Enhetschef 040-675 36 91 Peter.Sigsjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-18 Dnr 1601578 1 (2) Sjukvårdsnämnd Sund Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 20170503--05 kutkliniken Klinik Skånes Universitetssjukhus Malmö Ort Ingmarie Hässler och Lennart Svensson Inspektörer Gradering Socialstyrelsens

Läs mer

HYGIENOMBUDSTRÄFF kommunal vård och omsorg VÅREN 2019

HYGIENOMBUDSTRÄFF kommunal vård och omsorg VÅREN 2019 HYGIENOMBUDSTRÄFF kommunal vård och omsorg VÅREN 2019 Fika Innehåll MRB, MRSA, ESBL, ESBL-CARBA, VRE vad innebär alla förkortningar? Riskfaktorer Vad är en smittspårning? Nyheter från Vårdhygien Regionala

Läs mer

God fysisk vårdmiljö - utformning av Västra Götalandsregionens vårdlokaler

God fysisk vårdmiljö - utformning av Västra Götalandsregionens vårdlokaler Beslutad av: Regionstyrelsen, 2016-09-27, 238 Diarienummer: RS 2016-05591 Giltighet: från 2016-09-27 till 2021-09-26 Riktlinje God fysisk vårdmiljö - utformning av Västra Götalandsregionens vårdlokaler

Läs mer

Neurokirurgiskt flöde i Stockholm Dagens Medicin

Neurokirurgiskt flöde i Stockholm Dagens Medicin Neurokirurgiskt flöde i Stockholm Dagens Medicin 2014-10-16 Köerna ökar på Neurokirurgen då 20-25% av vårddygnen upptas av färdigbehandlade patienter som kan tas om hand av annan vårdenhet Nuvarande situation

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen DAGORDNING Datum 2014-03-05 1 (6) Sammanträde i närsjukvårdsberedningen Ledamöter och ersättare i närsjukvårdsberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2014-03-12 kl.10.30 (Observera starttiden!) Plats:

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-19 Dnr 1500342 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Arbetsuppgiftsomflyttningar del

Läs mer

Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning BESLUT

Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning BESLUT Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning BESLUT Datum 2015-09-02 Dnr: 1500085 Version Ärende Beslut gällande rutin för ärenden i förvaltningens ledningsgrupp, mall för beslut, beslutsunderlag samt

Läs mer

Clostridium Difficile

Clostridium Difficile Clostridium Difficile sporbildande tarmbakterie Ses framförallt hos äldre (3/4 av fallen > 60 år) och patienter som fått antibiotika el. andra läkemedel som påverkar den normala tarmfloran Senaste 10 åren

Läs mer

Åtgärder inom förlossnings- och BB-vård vid fynd av β- hemolyserande streptokocker grupp A (GAS) hos nyförlöst kvinna eller nyfött barn.

Åtgärder inom förlossnings- och BB-vård vid fynd av β- hemolyserande streptokocker grupp A (GAS) hos nyförlöst kvinna eller nyfött barn. hemolyserande streptokocker grupp A (GAS) hos nyförlöst kvinna eller nyfött barn. Vid positiv odling hos nyförlöst kvinna eller nyfött barn ska epidemiologisk utredning påbörjas. Åtgärder ska vidtas omgående

Läs mer

Vårdhygien i kommunal vård och omsorg. - Hur ser det ut och vad gör Vårdhygien?

Vårdhygien i kommunal vård och omsorg. - Hur ser det ut och vad gör Vårdhygien? Vårdhygien i kommunal vård och omsorg - Hur ser det ut och vad gör Vårdhygien? Vårdhygien en länsövergripande enhet förhindra smittspridning och förebygga vårdrelaterade infektioner fri nyttighet landstingspolitiskt

Läs mer

Skånevård Kryh Förvaltningsledning och stab

Skånevård Kryh Förvaltningsledning och stab Skånevård Kryh Förvaltningsledning och stab Alice Lindström Handläggare 046-770892 alice.lindstrom@skane.se Datum 2016-08-02 Version Dnr 1 (10) Utvärdering av effekter av organisatoriska förändringar inom

Läs mer

Calicivirusinfektion/Virusgastroenterit - Strategi inför befarat utbrott inkl checklista vid utbrott

Calicivirusinfektion/Virusgastroenterit - Strategi inför befarat utbrott inkl checklista vid utbrott 2018-08-29 11354 1 (6) Calicivirusinfektion/Virusgastroenterit - Strategi inför befarat utbrott inkl checklista vid utbrott Sammanfattning Rutinen innehåller, dels en strategi inför befarat utbrott med

Läs mer

LANDSTINGET SÖRMLAND. LS-LFN10-058 Projekt 12099. Nyköpings lasarett, hus N16, plan 4, ombyggnad för Psykiatriska kliniken.

LANDSTINGET SÖRMLAND. LS-LFN10-058 Projekt 12099. Nyköpings lasarett, hus N16, plan 4, ombyggnad för Psykiatriska kliniken. 1 (7) Fastighet Anders Ridderstolpe, 070-780 50 70 Datum Dnr 2012-05-14 LS-LFN10-058 TJÄNSTEUTLÅTANDE LANDSTINGET SÖRMLAND LS-LFN10-058 Projekt 12099 Nyköpings lasarett, hus N16, plan 4, ombyggnad för

Läs mer

Beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar

Beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar Beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar BESLUTSFÖRSLAG Datum 2019-04-03 Dnr 1603454 1 (6) Beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar Extra återrapportering Nya sjukhusområdet Helsingborg

Läs mer

Förebyggande arbete mot vårdrelaterade infektioner (VRI)

Förebyggande arbete mot vårdrelaterade infektioner (VRI) Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Riktlinje Smittskydd Värmland 2 6 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Ingemar Hallén Smittskyddsläkare Tobias Kjellberg Hälso- och

Läs mer

Magnus Eneroth Verksamhetschef VO Ortopedi

Magnus Eneroth Verksamhetschef VO Ortopedi Magnus Eneroth Verksamhetschef VO Ortopedi Datum 2016-09-22 Dnr Svar på Kravspecifikation gällande övertag av Aleris ortopediska verksamhet, Ängelholms sjukhus. Svar nedan är ett gemensamt svar framtaget

Läs mer

Information till dig som har fött barn på SUS

Information till dig som har fött barn på SUS Information till dig som har fött barn på SUS FamiljeBB Du kommer till FamiljeBB om allt är bra med dig och ditt barn efter förlossningen. Man måste dock stanna på förlossningen i minst 3 timmar för observation.

Läs mer

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga och Kristallgårdens vård- och. omsorgsboenden samt Älvsjö servicehus 2016 och

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga och Kristallgårdens vård- och. omsorgsboenden samt Älvsjö servicehus 2016 och Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2017-03-03 Handläggare Kristina Ström Telefon: 08-508 23 504 Till Älvsjö stadsdelsnämnd

Läs mer

12 Plan för neonatalvården i Stockholms län HSN

12 Plan för neonatalvården i Stockholms län HSN 12 Plan för neonatalvården i Stockholms län 20182024 HSN 2018-0576 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0576 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-05-31 Planeringsenhet Anders Nettelbladt

Läs mer

Hallands sjukhus. från delar till helhet

Hallands sjukhus. från delar till helhet Hallands sjukhus från delar till helhet Tre sjukhus en ledning Hallands sjukhus - fakta Cirka 4000 medarbetare. Utbudspunkter i samtliga kommuner i Halland. En omsättning på cirka 3,4 miljarder kronor.

Läs mer

FJÄLLSJUKHUSET. Östersund Annika Danielsson & Isa Sverneborn Chalmers Arkitektur / 32

FJÄLLSJUKHUSET. Östersund Annika Danielsson & Isa Sverneborn Chalmers Arkitektur / 32 FJÄLLSJUKHUSET Östersund Annika Danielsson & Isa Sverneborn Chalmers Arkitektur 2014 1 / 32 Designkoncept Platsanalys Analys och gestaltning Funktioner & flöden Huvudentrén Vårdavdelningarna Fasader och

Läs mer

Produktion av driftavdelningen lokaler

Produktion av driftavdelningen lokaler LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-04-26 37 Produktion av driftavdelningen lokaler Förslag till beslut Produktionsstyrelsen beslutar Dnr

Läs mer

Om- och tillbyggnad för neonatalverksamheten vid Länssjukhuset i Kalmar

Om- och tillbyggnad för neonatalverksamheten vid Länssjukhuset i Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Datum 2017-03-31 Diarienummer 160295 Landstingsfullmäktige Om- och tillbyggnad för neonatalverksamheten vid Länssjukhuset i Kalmar Förslag till beslut Landstingsfullmäktige

Läs mer