Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Måndagen den 15 oktober kl Kommundirektör Annika Wallenskog Kommunsekreterare Marianne Sarberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Måndagen den 15 oktober kl 18.00 Kommundirektör Annika Wallenskog Kommunsekreterare Marianne Sarberg"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Övriga Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Måndagen den 15 oktober kl Kommundirektör Annika Wallenskog Kommunsekreterare Marianne Sarberg Representant från Sthlms bostadsförmedling p 2 Arkivkonsult Marianne Betts p 3 Vallentuna den 2 oktober 2007 Örjan Lid Ordförande Marianne Sarberg Sekreterare Tfn: marianne.sarberg@vallentuna.se 1. Justerande:... 1 (45)

2 Innehållsförteckning: 1. Justerande: Avtal med Stockholms bostadsförmedling om förtur till hyresbostäder/ lägenheter Föredragning Rapport angående arkivmyndighetens tillsyn av kommunens arkiv 2007 Föredragning Rapport om obesvarade motioner till fullmäktige Svar på motion (s) Utrustning klassrum kommunala skolor Svar på motion (dex) Sälj Vallentuna teater Svar på motion (dex) Höj vattenståndet i Vallentunasjön Svar på motion (v) förbättrad kollektivtrafik till Karby och Brottby Svar på motion (mp)- Revidering av miljömålen för Vallentuna Svar på motion (mp) Vallentuna behöver en kommunekolog Ombyggnad av Väsbygården förslag till tidigareläggning Kompetensutveckling för lärare med bibehållen lön, lärarlyftet - justering av budget Förändrad Va-taxa, Roslagsvatten AB Beslut om avfallstaxa Delårsrapport för Vallentuna kommun år Beslut om kommunal utdebitering Alkohol- och drogpolicy för unga Revidering av arkivreglemente med förslag om ny arkivorganisation för Vallentuna kommun Ändring av kommunstyrelsens och samhällbyggnadsnämndens reglementen avseende markförsäljning Fråga om försäljning av kommunens aktier i Elverket Vallentuna Gestaltningsprogram för Vallentuna centrum och arkitekttävling för det nya biblioteket Bidrag till Vallentuna Civilförsvarsförening för inköp av hjärtstartare VaSaRu Tertial Kommuninterna budgetförutsättningar Tillägg till delegationsordningen angående beslut att ej besvara enkla ärenden av oväsentligt intresse för kommunen Revidering av delegationsordningen avseende upphandling Remissvar Gemensam policy för att förebygga, tidigt upptäcka och behandla missbruk och beroende...35 Sid 2 (45)

3 28. Remiss Kommunförbundet Riktlinjer för ärendehantering avseende hemlösa i Stockholm Karby tennisklubb Återrapportering av vidtagna och planerade åtgärder för att stärka ekonomin Projektorganisation för lokal utvecklingsplan och översiktsplan Verksamhetsplan kommunstyrelsen Detaljplan för Djupängen-Erikslund i Upplands Väsby Anmälningslista (45)

4 2. Avtal med Stockholms bostadsförmedling om förtur till hyresbostäder/ lägenheter Föredragning Dnr Kommunstyrelsen beslutar att träffa avtal med Stockholms bostadsförmedling för medicinska och sociala förturer till hyresbostäder. Avtalet bör inkludera bostadsbehovet för flyktingar. Kommunfullmäktige beslutade den 21 juni 2004 att lägga ned kommunens bostadsförmedling. Fram till dess hade bostadsförmedlingen handlagt ansökningar om förtur. Samhällsbyggnadsnämnden har träffat avtal med Stockholms bostadsförmedling och i dag finns en särskild Vallentunakö. Socialnämnden har beslutat att föreslå kommunstyrelsen att träffa avtal med Stockholms bostadsförmedling om hantering av medicinska och sociala förturer. Se protokoll SN Kommunen har under 2007 tecknat en överenskommelse med migrationsverket att ta emot 40 flyktingar per år under tre års tid. Tidigare har överenskommelsen omfattat 25 flyktingar per år. Det verkliga antalet har inte legat på den nivån men har stigit kraftigt de senaste två åren. I år är det 31 nyanlända t.o.m. augusti. Se kommunstabens tjänsteskrivelse s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 september beslutat enligt kommunstabens förslag samt att en redovisning av ärendet görs på kommunstyrelsens sammanträde. Kommunstyrelsen beslutar att avtal träffas med Stockholms bostadsförmedling för medicinska och sociala förturer till hyresbostäder. Avtalet bör inkludera bostadsbehovet för flyktingar. Kommunstabens tjänsteskrivelse Socialnämndens protokoll (45)

5 3. Rapport angående arkivmyndighetens tillsyn av kommunens arkiv 2007 Föredragning Dnr Kommunstyrelsen beslutar att: 1. ge nämnderna i uppdrag att snarast åtgärda de brister som påtalas i respektive rapport 2. ge kommunstaben i uppdrag att ta fram anvisningar för ett kommunövergripande samarbetsprojekt där kostnader och resursbehov för att åtgärda påpekade brister i den sammanställda rapporten framgår. 3. kostnad för att åtgärda brister i de olika arkivlokalerna och centralarkivet budgeteras i KP Kommunens arkivfrågor är uppdelade på två parter. Den ena parten är kommunens myndigheter (nämnder, bolag och styrelser) som har eget ansvar för sina arkivfrågor. Den andra parten är kommunstyrelsen såsom arkivmyndighet, som har tillsynsuppgifter gentemot myndigheterna och också ett ansvar för slutarkivering i kommunarkivet (centralarkivet) av myndigheternas allmänna handlingar. Kommunstaben har under våren 2007 gjort tillsyn på utvalda enheter, enligt arkivmyndighetens tillsynsansvar. Rapport från varje tillsyn har lämnats till respektive enhet. En sammanfattande rapport har upprättats till kommunstyrelsen som arkivmyndighet och ansvarig för kommunens arkivhållning enligt arkivlagen. Se vidare kommunstabens tjänsteskrivelse Kommunstyrelsen beslutar att: 1. ge nämnderna i uppdrag att snarast åtgärda de brister som påtalas i respektive rapport 2. ge kommunstaben i uppdrag att ta fram anvisningar för ett kommunövergripande samarbetsprojekt där kostnader och resursbehov för att åtgärda påpekade brister i den sammanställda rapporten framgår. 3. kostnad för att åtgärda brister i de olika arkivlokalerna och centralarkivet budgeteras i KP s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 september beslutat enligt 5 (45)

6 Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilaga: 1. Rapport från arkivtillsyn Arkiv och dokumenthantering i Vallentuna kommun 6 (45)

7 4. Rapport om obesvarade motioner till fullmäktige Dnr Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige noterar informationen till protokollet. Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning skall de motioner som är obesvarade redovisas för kommunfullmäktige en gång om året i november. En redovisning av obesvarade motioner 2007 biläggs. Kommunstaben föreslår att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att notera informationen till protokollet. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 september beslutat enligt Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilaga: 1. Redovisning obesvarade motioner (45)

8 5. Svar på motion (s) Utrustning klassrum kommunala skolor Dnr Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att avslå motionen. Motivation? KSAU 27/9 Yrkande Hans Strandin (s) yrkar att motionen bifalls för att alla skolor ska ges samma möjlighet att utrustas med digitala anslagstavlor. Ordföranden Örjan Lid (m) yrkar avslag i enlighet med Lars-Bertil Ohlsson (kd) biträder avslagsyrkandet. Reservation Hans Strandin (s) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande. I en motion föreslår Karin Dahl Strandin (s) att samtliga kommunala klassrum i skolorna i Vallentuna utrustas med digitala anslagstavlor s k Active Boards från årskurs 1 till årskurs 9 och att starten sker i de yngsta barnens klassrum. har varit på remiss till barn- och ungdomsnämnden. Se kommunstabens tjänsteskrivelse Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att avslå socialdemokraternas motion att utrusta klassrummen i de kommunala skolorna i Vallentuna med digitala anslagstavlor, så kallade Active Boards. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 september beslutat enligt Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilagor: 1. Motion Karin Dahl Strandin (s) 2. Barn och ungdomsnämndens protokoll BUN 78 8 (45)

9 6. Svar på motion (dex) Sälj Vallentuna teater Dnr Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att avslå motionen med motiveringen att ett uppdrag från fullmäktige avseende teaterns framtida huvudmannaskap redan är utfärdat och arbetet med en förstudie redan i gång. Demoex har ställt en motion till fullmäktige. Motionsförslaget är att kommunfullmäktige bör uppdra åt kommunledningen att undersöka möjligheten att lägga ut driften av Vallentuna Teater på entreprenad. Det kan ske genom att ett företag bildas för att ta hand om verksamheten. Anledningen är enligt Demoex att teatern inte är tillräckligt nyttjad för föreställningar och aktiviteter samt att lokalens skötsel är eftersatt. Motionen i sin helhet utgör bilaga 1. Kommunstabens synpunkter Kommunstaben anser i likhet med samtliga tre remissinstanser, kulturnämnden, fritidsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden att i och med att ett uppdrag redan givits av fullmäktige i kommunplanen för är motionärernas vilja redan tillgodosedd. Uppdraget framgår på sidan 19 i kommunplanen under rubriken Utvecklande kultur och fritid på lika villkor och lyder: Uppdra åt kulturnämnden att i samarbete med övriga nämnder utreda huvudmannaskapet för Vallentuna teater. I kulturnämndens remissvar anges att ett projekt Förstudie Vallentuna teater huvudmannaskap och utveckling har startat tillsammans med representanter från fritids-, samhällsbyggnads- samt barn- och ungdomsförvaltningarna. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen med motiveringen att ett uppdrag från fullmäktige avseende teaterns framtida huvudmannaskap redan är utfärdat och arbetet med en förstudie redan i gång. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 september beslutat enligt Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilagor: 1 Motion Demoex 2 Remissvar från kultur- fritid- och samhällsbyggnadsförvaltningen 9 (45)

10 7. Svar på motion (dex) Höj vattenståndet i Vallentunasjön Dnr Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att motionen avslås då utredningsarbete är påbörjat för lämpliga sjörestaureringsåtgärder i Vallentunasjön. Demoex har genom Parisa Molagholi lämnat en motion till kommunfullmäktige om att utreda vilka åtgärder som krävs för att höja vattenståndet i Vallentunasjön. De tror att en höjning av vattenståndet skulle få en gynnsam effekt på vattenkvaliteten i sjön. Kommunstaben har inhämtat remissvar från Myndighetsnämnden för teknik och miljö. Se Kommunstabens tjänsteskrivelse Kommunstabens synpunkter Kommunstaben instämmer i yttrandet från Myndighetsnämnden för teknik och miljö. Kommunstaben föreslår att kommunfullmäktige beslutar att motionen avslås då utredningsarbete är påbörjat för lämpliga sjörestaureringsåtgärder. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att motionen avslås då utredningsarbete är påbörjat för lämpliga sjörestaureringsåtgärder i Vallentunasjön. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 4 oktober 118 beslutat enligt Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilagor: 1. Motion från Demoex Protokoll Myndighetsnämnden för teknik och miljö (45)

11 8. Svar på motion (v) förbättrad kollektivtrafik till Karby och Brottby Dnr Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att motionen är besvarad med hänvisning till den samverkan som pågår med SL om förbättringar av kollektivtrafiken till Karby och Brottby. Vänsterpartiet i Vallentuna har genom Maria Hamberg (v) inkommit den 7 december 2006 med en motion Förbättrad kollektivtrafik till Karby och Brottby. Kommunstaben har inhämtat remissvar från samhällsbyggnadsnämnden, barn- och ungdomsnämnden, utbildningsnämnden och fritidsnämnden. Se kommunstabens tjänsteskrivelse Kommunstabens synpunkter Föreslagna förbättringar av kollektivtrafiken i Karby och Brottby finns med i diskussionerna med SL. I AB Stockholms Lokaltrafik, SL, förslag till trafikförändringar 2008 föreslås bland annat utökad trafik på linje 665, Vallentuna station-kårsta, till Stora Karby. Kommunstaben föreslår därmed kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige besluta att motionen anses besvarad. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att motionen är besvarad med hänvisning till den samverkan som pågår med SL om förbättringar av kollektivtrafiken till Karby och Brottby. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 4 oktober 117 beslutat enligt Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilagor: 1. Motion från Vänsterpartiet Protokoll samhällsbyggnadsnämnden Protokoll barn- och ungdomsnämnden Protokoll utbildningsnämnden Protokoll fritidsnämnden (45)

12 9. Svar på motion (mp)- Revidering av miljömålen för Vallentuna Dnr Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar hänvisa till redan fattade beslut i KP angående kommunens miljömål och därmed anser motionen besvarad. Miljöpartiet har i motion anfört att Vallentuna kommun i samband med översyn av översiktsplanen formulerar nya miljömål kopplade till de nationella och regionala miljömålen. Miljömålen ska så långt som möjligt utformas som mätbara mål. Kommunstyrelsen har remitterat ärendet till samhällsbyggnadsnämnden och myndighetsnämnden för teknik och miljö. Samhällsbyggnadsnämnden och myndighetsnämnden för teknik och miljö har lämnat ett likalydande förslag till kommunstyrelsen. Se vidare kommunstabens tjänsteskrivelse Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige beslutar hänvisa till redan fattade beslut i KP angående kommunens miljömål och därmed anse motionen besvarad. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 september beslutat enligt Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilagor: 1. Motion (mp) Protokoll myndighetsnämnden för teknik och miljö Protokoll samhällsbyggnadsnämnden (45)

13 10. Svar på motion (mp) Vallentuna behöver en kommunekolog Dnr Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att motionen avslås med hänvisning till det uppdrag som samhällsbyggnadsnämnden har i kommunplan att ta fram en strategi för det långsiktiga miljöarbetet i kommunen. I motion till kommunfullmäktige i december 2006 föreslår Bo Eknert (mp) och Margareta Lundberg (mp) att Vallentuna kommun beslutar att inrätta en tjänst som kommunekolog. Kommunstaben har inhämtat remissvar från samhällsbyggnadsnämnden och kulturnämnden. Myndighetsnämnden för teknik och miljö har inte tagit upp ärendet då nämnden inte är anställande nämnd. Se kommunstabens tjänsteskrivelse Kommunstabens synpunkter Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta i enlighet med samhällsbyggnadsnämndens yttrande. Uppdraget från kommunfullmäktige till samhällsbyggnadsnämnden att utarbeta ett förslag till strategi för den långsiktiga inriktningen för miljöarbetet i kommunen finns angivet både i Kommunplan och Staben instämmer i samhällsbyggnadsförvaltningens synpunkt att resurserna för kommunens miljöarbete bör bedömas då utredningsuppdraget är klart. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att motionen avslås med hänvisning till det uppdrag som samhällsbyggnadsnämnden har i kommunplan att ta fram en strategi för det långsiktiga miljöarbetet i kommunen. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 4 oktober 119 beslutat enligt Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilagor: 1. Motion från Miljöpartiet Protokoll samhällsbyggnadsnämnden Protokoll kulturnämnden (45)

14 11. Ombyggnad av Väsbygården förslag till tidigareläggning Dnr Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige antar förslag till preliminär ombyggnadsplan. En ombyggnad av Väsbygården har enligt kommunens lokalresursplan varit planerad till år Vid genomförd inspektion under vintern 2006/våren 2007 har dock Arbetsmiljöverket konstaterat allvarliga brister i lokalerna gällande arbetsutrymme runt sängar, på toaletter samt duschrum, vilket kommunen ombetts återkomma med en plan för att åtgärda. I ett första skede beslöts i kommunplan den planerade ombyggnaden samordnas med om- och tillbyggnaden av vårdbostäder på Korallen utan att närmare tidspreciseras. Arbetsmiljöverket återkom till kommunen i ett brev med begäran om kompletterande upplysningar om ombyggnaden av lokalerna. Se kommunstabens tjänsteskrivelse Kommunstabens synpunkter En tidigareläggning av projektet är preliminärt beaktad i de nya budgetberäkningar som gjorts som underlag för kommande beslut om utdebitering Beaktandet innebär i nuläget ökade kapitalkostnader 2009 med 2,5 mnkr och 2010 med 5 mnkr. Vad det slutligen blir beror på investeringens verkliga storlek samt vilka investeringsbidrag som kan erhållas. Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige antar föreslaget till preliminär ombyggnadsplan. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 4 oktober 121 beslutat enligt Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilagor: 1. Skrivelse från Arbetsmiljöverket - Begäran om kompletterande information 2. Svar från kommunen (45)

15 12. Kompetensutveckling för lärare med bibehållen lön, lärarlyftet - justering av budget Dnr Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att bifalla hemställan från barn- och ungdomsnämnden om utökad budgetram med 2,5 mnkr under perioden Pengarna ska användas till att täcka kommunens andel av lärarlönerna för de lärare som studerar inom regeringens beslutade satsning på kompetensutveckling. Regeringen beslutade den 19 april 2007 om en satsning på kompetensutveckling av lärare. Satsningen omfattar ca 2,8 miljarder kronor under perioden och förväntas täcka en del av kommuernas kostnader för lärarlöner under deras studietid. Syftet med satsningen är att stärka lärarnas kompetens och därigenom öka elevernas måluppfyllelse. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att bifalla hemställan från barn- och ungdomsnämnden, om utökad budgetram med 2,5 mnkr under perioden Pengarna ska användas till att täcka kommunens andel av lärarlönerna för de lärare som studerar inom regeringens beslutade satsning på kompetensutveckling. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 september beslutat enligt Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilaga: 1. Barn-och ungdomsnämnens beslutsprotokoll daterat (45)

16 13. Förändrad Va-taxa, Roslagsvatten AB Dnr Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att anta förslaget till ny VA-taxa enligt förslaget från Roslagsvatten AB samt uppdrar åt Vallentunavatten AB att genomföra taxeändringen så fort som möjligt. Roslagsvatten AB har utarbetat ett förslag till ny VA-taxa för den allmänna vattenanläggningen i Vallentuna Kommun. Enligt den nya vattentjänstlagen 34 ska kommunen meddela föreskrifter om taxan. Den föreslagna taxan är uppbyggd efter nya principer och kommunfullmäktige i Vallentuna behöver nu besluta i frågan. Taxans nya principer, konstruktion och bedömda konsekvenser framgår av Roslagsvattens skrivelse till styrelsen i Vallentunavatten AB Kortfattat kan sägas att förslaget innebär än ändrad inriktning mot en högre andel av avgiftsuttaget från den fasta grundavgiften och en lägre andel från den rörliga delen. En ny separat avgift för dagvatten kommer även att tas ut mot att tidigare ingått som en generell del. Vidare önskar Roslagsvatten AB att den nya VA-taxan träder i kraft så snart som möjligt med hänsyn tagen till den politiska behandlingen i kommunen. Se vidare kommunstabens tjänsteskrivelse Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige antar förslaget till ny VA-taxa enligt förslaget från Roslagsvatten AB samt uppdrar åt Vallentunavatten AB att genomföra taxeändringen så fort som möjligt. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 september beslutat enligt Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilagor: 1. Roslagsvatten skrivelse till kommunen med förslag ny VA-taxa, Remissyttrande samhällsbyggnadsnämnden 3. Remissyttrande myndighetsnämnden för teknik och miljö 4. Nuvarande VA-taxa 16 (45)

17 14. Beslut om avfallstaxa 2008 Dnr Arbetsutskottet lämnar ärendet utan eget ställningstagande till kommunstyrelsen. Samhällsbyggnadsförvaltningen har gjort en översyn av Vallentuna kommuns avfallstaxa med anledning av 2006 års upphandling av avfallshämtning samt ökade kostnader för avfallsbehandling och återvinningscentraler. Jämfört med tidigare har i taxan utarbetats tydligare allmänna bestämmelser och beskrivningar vad avgifterna avser och omfattar. Vid ingången av år 2007 fanns ett underskott på 229 tkr. Detta underskott beräknas täckas upp av årets renhållningsverksamhet. Det är viktigt att avfallstaxan ger de intäkter som behövs för att täcka verksamhetens samtliga kostnader. Om detta ska uppnås så bör taxan höjas. Fakta kring kostnader finns i samhällsbyggnadsförvaltningens redovisning i samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 18 september Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta samhällsbyggnadsnämndens förslag till avfallstaxa 2008 att träda i kraft samtidigt som nuvarande renhållningstaxa, fastställd av kommunfullmäktige upphör att gälla. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 september lämnat ärendet utan eget ställningstagande till kommunstyrelsen. Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilagor: 1. Protokoll samhällsbyggnadsnämnden SBN Förslag till avfallstaxa, gällande fr o m Nuvarande renhållningstaxa, gällande fr o m (45)

18 15. Delårsrapport för Vallentuna kommun år 2007 Dnr Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att godkänna delårsrapporten för Kommunledningskontoret har arbetat fram en delårsrapport för 2007 med avstämningstidpunkt per den 31 augusti (två tertial). s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 september beslutat enligt Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilaga: 1. Delårsrapport (45)

19 16. Beslut om kommunal utdebitering 2008 Dnr Arbetsutskottet lämnar ärendet utan eget ställningstagande till kommunstyrelsen. Kommunallagen föreskriver att kommunfullmäktige skall anta skattesats för kommunalskatten inför nästkommande budgetår i samband med budgetbeslutet, dock senast innan november månads utgång innevarande år. Enligt kommunfullmäktige protokoll beslutade kommunstyrelsen att avvakta med beslut om kommunal utdebitering till fullmäktige i november med hänsyn tagen till konsekvenser av lönerevisioner. Se kommunstabens tjänsteskrivelse Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att revidera budget i kommunplanen med hänsyn till nya intäktsprognoser från Sveriges kommuner och landsting och utökade kostnader på 12,4 mnkr (2008), 15,8 mnkr (2009) och 14,3 mnkr (2010). Det intäktsutrymme som återstår efter revidering av kostnaderna används antingen till ytterligare satsningar i verksamheten eller till sänkt skatt. Kommunstaben avråder från att övertaxera, det vill säga planera för väsentligt högre resultat än vad som är förenligt med våra finansiella mål. Förutom kommunens finansiella resultatmål bör även målet som behandlar skattesats, Kommunens målsättning är att ha en låg kommunalskatt, bland rikets 20 lägsta tas i beaktande. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 september lämnat ärendet utan eget ställningstagande till kommunstyrelsen. Kommunstabens tjänsteskrivelse (45)

20 17. Alkohol- och drogpolicy för unga Dnr Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att 1. anta Alkohol- och drogpolicy för unga 2. policyn ska ingå som en bilaga till kommunens barn- och ungdomspolitiska program. I kommunplanen för åren gavs socialnämnden, barnoch ungdomsnämnden samt fritidsnämnden i uppdrag att ta fram en ny gemensam policy för att hantera och förebygga användningen av alkohol och narkotika bland unga. Kommunens drogsamordnare har i samarbete med nätverket Tryggare Vallentuna svarat för utformning av en sådan policy. Policyn är avsedd att ingå som en bilaga till kommunens barn- och ungdomspolitiska program. Fritidsnämnden har godkänt bifogat förslag till alkohol- och drogpolicy. Policyn har även gått på remiss till berörda nämnder som inte har lämnat några synpunkter. Kommunstaben har inga synpunkter på alkohol- och drogpolicyn utan föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att anta policyn samt att låta den ingå som en bilaga till kommunens barn- och ungdomspolitiska program s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 september beslutat enligt Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilagor: 1. Förslag till Alkohol- och drogpolicy för unga 2. Protokoll från fritidsnämnden 55/07 20 (45)

21 18. Revidering av arkivreglemente med förslag om ny arkivorganisation för Vallentuna kommun Dnr Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att reviderat arkivreglemente med ny arkivorganisation och ska gälla fr.o.m. den 1 januari Nämnder, styrelser och bolag i ges uppdrag att till dess ha utsett arkivansvarig, arkivhandläggare samt arkivredogörare enligt den nya arkivorganisationen. Nuvarande arkivreglemente som är antaget av kommunfullmäktige den 14 december 1992 behöver uppdateras för att förbättra och effektivisera arkivvården inom kommunen. Främst gäller detta arkivorganisationen, vilket har konstaterats vid den tillsyn som arkivmyndigheten genomfört på kommunens myndigheter, och för att förbättra och effektivisera arkivvården föreslås en förstärkning av arkivmyndighetens möjligheter att utfärda anvisningar och riktlinjer. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att revidera arkivreglemente med ny arkivorganisation att gälla fr.o.m. den 1 januari 2008 och ger nämnder, styrelser och bolag i uppdrag att till dess ha utsett arkivansvarig, arkivhandläggare samt arkivredogörare enligt s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 september beslutat enligt Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilaga: 1. Förslag till reviderat arkivreglemente 2. Förslag till arkivorganisation 3. Nuvarande arkivreglemente 21 (45)

22 19. Ändring av kommunstyrelsens och samhällbyggnadsnämndens reglementen avseende markförsäljning Dnr Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att ändra kommunstyrelsens och samhällsbyggnadsnämndens reglementen enligt nedanstående förslag. Ett politiskt förslag finns att flytta kommunens försäljning av mark till kommunstyrelsen. Markförsäljning ligger i dag inom samhällsbyggnadsnämndens ansvarsområde. För att kunna flytta denna del av mark- och exploateringsverksamheten till kommunstyrelsen krävs en förändring i de båda nämndernas reglementen. Den punkt i samhällsbyggnadsnämndens reglemente som lyder: Samhällsbyggnadsnämnden är planerande och verkställande organ för mark- och exploateringsverksamheten inklusive förvaltning och förädling av markreserven, gatukostnadsersättning, köp, byte och försäljning av fastigheter samt de tekniska och ekonomiska utredningar, avtal och genomförandefrågor som hör till verksamheten. ändras därmed till: Samhällsbyggnadsnämnden är planerande och verkställande organ för mark- och exploateringsverksamheten inklusive förvaltning och förädling av markreserven, gatukostnadsersättning samt de tekniska och ekonomiska utredningar, avtal och genomförandefrågor som hör till verksamheten. Kommunstyrelsens reglemente ändras därmed och en punkt läggs till reglementet som lyder: Kommunstyrelsen ansvarar för köp, byte gåva och försäljning av fastigheter. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 september 113 beslutat föreslå kommunstyrelsen föreslå fullmäktige att ändra kommunstyrelsens och samhällsbyggnadsnämndens reglementen enligt bilagt förslag. Kommunstabens tjänsteskrivelse (45)

23 20. Fråga om försäljning av kommunens aktier i Elverket Vallentuna Dnr Kommunstyrelsen lämnar ärendet till kommunfullmäktige utan eget ställningstagande. Vallentuna kommunen äger aktier i Elverket Vallentuna. Kommunens bokförda värde på aktierna är 0,67 kr per styck, dvs totalt kronor. Detta motsvarar 10,616 procent av den totala aktiestocken. Kommunen utövar i dag inget aktivt ägande i bolaget och ingen uttalad strategi finns för ägandet. E.ON förvärvade energibolaget Graninge år 2004 och övertog därmed Graninges ägande i Elverket. De äger nu via det helägda dotterbolaget Plaudite AB aktier motsvarande 15,5 procent av Elverket Vallentuna. E.ON är väl etablerat i Stockholmsområdet och har ambition att växa ytterligare, de har i dag en verksamhet omfattande elnät, fjärrvärme, service och energihandel i Håbo, Järfälla, Stockholm, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm och Österåkers kommuner. På sikt avser E.ON att samlokalisera verksamheterna. E.ON äger och driver fjärrvärmedistributionen i Vallentuna kommun. De har i dag 3 anställda i Vallentuna och ett kontor i Upplands Väsby med 96 anställda. Hyreskontraktet på Upplands Väsbykontoret löper i två år till, och en etablering kontor i Vallentuna kan vara ett bra alternativ för bolaget, särskilt då Vallentuna utgör en central placering med hänsyn till att bolaget bedriver verksamhet både öster och väster om kommunen. E.ON har nu lagt ett bud på 55 kronor per aktie i Elverket Vallentuna. Priset lades 34 procent över det börsvärde aktien noterades till dagen innan budet lades. I och med budet har aktien nu ökat i värde och dagsnoteringen för den senast genomförda affären den 26 september 2007 var 53,5 kronor, en dag då aktier bytte ägare. Om Vallentuna kommuns aktier såldes till priset 55 kronor per aktie skulle detta ge kronor. Det bokförda värdet på kommunens aktier är , det innebär att vinsten vid försäljning skulle uppgå till kronor. Kommunen betalar ingen skatt på vinsten. Även Össebyhus AB äger aktier i Elverket. Vid försäljning till den erbjudna kursen 55 kronor, skulle detta ge kronor, att jämföra med det bokförda värdet kronor. 23 (45)

24 Anmälningsperioden för försäljning beräknas löpa från den 30 oktober till den 20 november Beräknad likviddag för aktierna är 26 november Förutsättningen för att affären ska kunna genomföras är att E.ON blir ägare till mer än 90 procent av aktierna, vilket innebär att om Vallentuna kommun inte säljer kommer affären inte att kunna genomföras, priset på aktien kommer då med största sannolikhet att sjukna tillbaks till kursen ca 40 kronor. E.ON måste ha godkännande och tillstånd av konkurrensverket och andra myndigheter för att affären ska kunna genomföras. Dagspriser på el Det rörliga priset på el hos Elverket Vallentuna är för närvarande 71,80 öre per kwh vilket är relativt lågt. Till detta kommer en årskostnad på 362 kronor per år. Detta pris är relativt lågt, det finns dock några billigare alternativ, bland annat har Jämtkraft och Uppsala El, billigare pris både per kilowattimme och år. Det rörliga priset hos E.ON är förvarande dyrare, priset per kwh är 72,64 och den fasta avgiften är 418 kronor per år. (Priser den 26 september 2007) Pressmeddelande E.ON, Presentation för Vallentuna kommun, (45)

25 21. Gestaltningsprogram för Vallentuna centrum och arkitekttävling för det nya biblioteket Dnr Planeringsutskottets förslag Kommunstyrelsen beslutar att 1. gestaltningsprogram för Vallentuna centrum ska även gälla för det nya biblioteket i kommunalhusparken och torgytorna i centrum. Beslut om gestaltningsprogrammet ska tas av kommunstyrelsen. 2. arkitektävlingen för det nya biblioteket genomförs som en inbjuden tävling, så kallat parallellt uppdrag. Aktuella projekt i Centrum Bibliotek i parken Kommunstyrelsen beslutade ge samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att ta fram ett förslag till detaljplan för en ny biblioteksbyggnad i kommunalhusparken enligt intentionerna i en framtagen förstudie. För att få fram förslag på hur biblioteket kan utformas beslutade man även att det ska genomföras en arkitekttävling. Utbyggnad av kommersiella lokaler Kommunstyrelsen beslutade ge samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att utarbeta en detaljplan för Vallentuna centrum för att möjliggöra Vakllentuna Centrum AB: s planerade utbyggnader av Tärningen, Torghuset och Tunahuset. I uppdraget ingår även att ta fram riktlinjer för utformning av Vallentuna centrum och presentera dessa i ett gestaltningsprogram. Anslutning Skördevägen- Banvägen Samhällsbyggnadsnämnden har i uppdrag att ta fram en detaljplan för den planerade anslutningen av Skördevägen till Banvägen. Upprustning av torgytor i Centrum Kommunen har, i samband med försäljningen av centrumfastigheterna, åtagit sig att göra investeringar för 10 miljoner i den offentliga torgmiljön i centrum. Investeringar som kommer att handläggas av samhällsbyggnadsförvaltningen i samråd med berörda fastighetsägare och intresseorganisationer. Samhällsbyggnadsförvaltningen kommer att arbeta parallellt med dessa fyra projekt i centrumområdet. 25 (45)

26 Programsamråd för Bibliotek i parken Tidplanen för biblioteksprojektet är satt så att det nya biblioteket ska kunna tas i bruk under hösten För att detta ska vara möjligt bör detaljplanen antas i slutet av 2008 och arkitekttävlingen genomföras under senhösten Det material som finns i den tidigare framtagna förstudien är tillräckligt för att planprocessen ska kunna inledas med ett programsamråd efter sommaren I programhandlingen kommer den övergripande planeringen av kommunalhusparken att prövas. Tre alternativa placeringar av biblioteket kommer att redovisas. Varje alternativ får olika konsekvenser på stadsbilden, parkeringsfrågan, parken etc. Om ett programsamråd genomförs innan arkitekttävlingen påbörjas kan Vallentunaborna och andra remissinstanser lämna synpunkter på den övergripande planeringen av kommunalhusparken. När arkitekttävlingen sedan startar har förvaltningen förhoppningsvis en bättre uppfattning om hur området bäst ska utnyttjas. Arkitekttävling Enligt kommunstyrelsens beslut ska det nya biblioteket uppföras som en solitär i kommunalhusparken och utformningen ska bestämmas efter en arkitekttävling. En arkitekttävling kan anordnas på flera sätt. Vanligast är en allmän arkitekttävling eller en inbjuden arkitekttävling. Vid en allmän arkitekttävling är tävlingen öppen för alla. Antalet inlämnade förslag kan bli stort och tävlingen blir svårbedömd. En inbjuden tävling genomförs i två steg. Först kvalificerar arkitekterna sig genom att lämna referenser m m, därefter väljs ett lämpligt antal arkitektkontor ut för utformning av parallella förslag. En inbjuden arkitekttävling blir lätthanterlig samtidigt som kvalitéen garanteras genom kvalificeringsstadiet. En arkitektävling bygger på en programhandling med information om det kommande projektet, vilka ytor och funktioner som byggnaden ska innehålla, i vilket sammanhang byggnaden ska placeras m m. Det brukar även finnas detaljer som man vill att de tävlande ska lägga särskild vikt på vid utformningen. Utformningen av biblioteket berör i hög grad gestaltningen av centrum. Gestaltningsprogram Det gestaltningsprogram för centrum som ska tas fram kommer att innehålla riktlinjer för utfomningen av centrumområdet. Riktlinjerna kan gälla fasadutformning, typsektioner av gator och byggnader, utformning av torgytor, tillgänglighet m m. 26 (45)

27 För att få en enhetlig utformning av centrum bör gestaltningsprogrammet vara ett sammanhållande dokument för de fyra projekten i centrum. Gestaltningsprogrammet skulle kunna beröra frågor som påverkar Bibliotekets utformning t ex siktlinjen längs Allévägen, samordningen av torgytorna i centrum, utformning av Skördevägen m m. För att gestaltningsprogrammet ska kunna användas som ett underlag för arkitekttävlingen bör det vara färdigt i november Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Kommunstyrelsen beslutar att: 1. Gestaltningsprogram för Vallentuna centrum ska även gälla för det nya biblioteket i kommunalhusparken och torgytorna i centrum. Beslut om gestaltningsprogrammet ska tas av Kommunstyrelsen. 2. Arkitektävlingen för det nya biblioteket genomförs som en inbjuden tävling, så kallat parallellt uppdrag. s tidigare behandling Planeringsutskottet har den 29 augusti 69 beslutat enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Programsamråd, se länk 27 (45)

28 22. Bidrag till Vallentuna Civilförsvarsförening för inköp av hjärtstartare Dnr Kommunstyrelsen beslutar att 1. anslå 45 tkr till Vallentuna Civilförsvarsförening för inköp av tre stycken hjärtstartare att placeras ut på strategiska platser i kommunen. 2. anslå 13,2 tkr för speciellt anpassad utbildning av berörd personal i hjärt-/lungräddning med defibrillering (DHLR). 3. kostnaderna belastar kommunstyrelsens driftbudget. Historik Vallentuna Civilförsvarsförening har i skrivelse till kommunen föreslagit inköp av fyra så kallade hjärtstartare (defibrillatorer) för utplacering i Vallentuna i samråd med kommunen. Kostnaden för inköpet skulle uppgå till totalt 60 tkr. Kommunstabens bedömning Kommunstaben vidhåller att den av Civilförsvarsförbundet och Civilförsvarsföreningen föreslagna satsningen är väl genomtänkt och förtjänar att stödjas av landets kommuner. Vidare menar staben att det i Vallentuna kommun framstår som lämpligt att börja med tre utrustningar för hjärstart/defibrillering som finansieras med kommunala medel. Se vidare kommunstabens tjänsteskrivelse Kommunstyrelsen beslutar att till Vallentuna Civilförsvarsförening anslå 45 tkr för inköp av tre stycken hjärtstartare att placeras ut på strategiska platser i kommunen. Vidare beslutas att 13,2 tkr anslås för speciellt anpassad utbildning av berörd personal i hjärt-/lungräddning med defibrillering (DHLR). Kostnaden ska belasta kommunstyrelsens driftbudget. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 september beslutat enligt s tidigare behandling Arbetsutskottet beslutade den 8 mars återremittera ärendet för att utreda de frågetecken som angetts i tjänsteutlåtandet. Arbetsutskottet beslutade den 16 augusti 73 om återremiss till staben för att utreda följande frågor: 28 (45)

29 1. Vad tycker räddningstjänsten om att man har fler hjärtstartare på olika ställen i kommunen, tycker de att de är lätta att sköta? Behövs det på fler ställen? 2. Hur ska utbildningen av dem som ska sköta hjärtstartarna gå till? 3. Vad tycker medicin/hjärtläkare om detta, är det realistiskt att någon som är outbildad inom medicin kan sköta en sådan? Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilagor: 1. Ansökan från Vallentuna Civilförsvarsförening om bidrag för hjärtstartare 2. Kommunstabens tidigare tjänsteskrivelser i ärendet ( och ). 29 (45)

30 23. VaSaRu Tertial Dnr Kommunstyrelsen noterar informationen. Med anledning av den ekonomiska situationen i skolverksamheten kallar kommunstyrelsen barn- och ungdomsnämnden till en budgetberedning med uppdrag till nämnden att ta fram en handlingsplan för att komma till rätta med problemen. Kommunledningskontoret har sammanställt nämndernas VaSaRurapporter efter andra tertialet I VaSaRu-rapporten (Vallentunas sammansatta resultatuppföljning) redogör varje nämnd för särskilda nyckeltal, ekonomiskt utfall och prognoser för såväl drift- som investeringar. Därefter följer en redogörelse och analys av måluppfyllelse för varje mål som nämnden har att arbeta efter under planperioden Ekonomiservice har utöver nämndernas rapporter sammanställt och analyserat det totala resultatet för kommunen och tagit fram en resultatprognos för 2007 Se vidare kommunstabens tjänsteskrivelse s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 september beslutat enligt Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilaga: 1. Tabell- och diagramsammanställning Nämndernas VaSaRu-rapporter delas ut på sammanträdet och finns som PDF-fil (under kallelser och protokoll på hemsidan). Ny prognos BUN utdelas på sammanträdet 30 (45)

31 24. Kommuninterna budgetförutsättningar 2008 Dnr Kommunstyrelsen fastställer föreslagna budgetförutsättningar för KSAU 27/9 Yrkande Hans Strandin (s) yrkar att internräntan beslutas vara 4 %. Reservation Hans Strandin (s) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande. För att nämndsorganisationen ska kunna arbeta fram sina detaljbudgetar för 2008 behöver vissa internt beslutade budgetförutsättningar fastställas och informeras om. Dessa framgår av bilaga 1. Vad gäller internräntan föreslås denna fortsätta vara 5 % vilket även är vad Sveriges kommuner och landsting (SKL) rekomenderar. Internräntan debiteras i huvudsak vid kommunens egna investeringar under byggtiden. Den ligger också, tillsammans med avskrivningar, till grund för den årliga kapitalkostnaden som uppstår efter det att en investering tagits i bruk. PO-pålägget för de flesta former av anställning föreslås ligga kvar på 42% vilket också är i linje med SKLs beräkningar som är 41,8 %. Den lilla skillnaden på 0,2% utgör en rimlig säkerhetsmarginal för att inte underfinansiera. Kommunens resultatenheter föreslås få indexera upp sina priser med 2,25% vilket är samma procentsats som nämndernas ramar räknats upp med i budgeten för Detta ger symmetri i budgetsystemet. Ett undantag görs dock för kommunstyrelsens enheter IT samt reception som sedan tidigare har ett besparingskrav på sig i samband med omorganisationen 2004 samt det faktum att konstruktionen för deras prismodell håller på att ses över. Kommunstyrelsen fastställer av kommunstaben föreslagna budgetförutsättningar för s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 september beslutat enligt 31 (45)

32 Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilaga: 1. Förslag till kommuninterna budgetförutsättningar (45)

33 25. Tillägg till delegationsordningen angående beslut att ej besvara enkla ärenden av oväsentligt intresse för kommunen Dnr Kommunstyrelsen beslutar att delegera till kommunstyrelsens ordförande att besluta om rätten att ej besvara enkla ärenden som har oväsentligt intresse för kommunen. Vallentuna kommun får ibland remisser såsom t ex yttranden över tillstånd för kameraövervakning i taxibilar i Norrtälje där kommunen väljer att inte lämna några synpunkter och där ärendet ändå avgörs av länsstyrelsen. Kommunen bör dock snarast meddela om den avstår från att yttra sig. För att förenkla denna handläggning föreslår kommunstaben att kommunstyrelsen delegerar till ordföranden i kommunstyrelsen att besluta att ej besvara enkla remisser där ärendet har oväsentligt intresse för kommunen. behöver då inte tas upp för beredning i KSAU samt beslutas i kommunstyrelsen. postlistas och handläggaren tar i samtråd med ordföranden ställning till om kommunen ska lämna synpunkter eller inte. Kommunstyrelsen beslutar delegera rätten till ordföranden i kommunstyrelsen att besluta om att ej besvara enkla ärenden som har ringa intresse för kommunen. Delegationsordningen revideras enligt beslutet. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 september beslutat enligt Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilaga: 1. Förslag till tillägg i delegationsordning 33 (45)

34 26. Revidering av delegationsordningen avseende upphandling Dnr Kommunstyrelsen beslutar att delegationsordningen revideras enligt förslaget. har inte beretts av arbetsutskottet. Delegationsordningen är otydlig när det gäller förlängning och förnyelse av tidigare beslutade upphandlingar. Staben föreslår därför en revidering av delegationsordningen med att kommundirektören ges delegation att fatta beslut om förlängning och förnyelse av tidigare beslutade upphandlingar. Samtidigt revideras första stycket och sista stycket under rubriken upphandling redaktionellt för att underlätta tolkningen. Se bifogat förslag till reviderad delegationsordning. Kommunstabens synpunkter har inte beretts av arbetsutskottet. Eftersom en annan ändring föreslås i delegationsordningen för kommunstyrelsen är det lämpligt att ta denna revidering samtidigt. Kommunstyrelsen beslutar att delegationsordningen revideras enligt förslaget. Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilaga: 1. Förslag till reviderad delgationsordning 34 (45)

35 27. Remissvar Gemensam policy för att förebygga, tidigt upptäcka och behandla missbruk och beroende Dnr Kommunstyrelsen beslutar att 1. lämna bifogat svar på remissen till Kommunförbundet Stockholms län och Stockholms läns landsting. 2. ge kommunstaben i uppdrag att kostnadsberäkna de insatser som beräknas åtgå till att genomföra det som åligger kommunen enligt policyn och lägga förslag till dessa utökade kostnader i Kommunplan ge fritidsnämnden, socialnämnden, barn- och ungdomsnämnden, utbildningsnämnden samt kommunstaben i uppdrag att anpassa nu gällande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet till denna policy. Kommunförbundet Stockholms län och Stockholms läns landsting har tagit fram en gemensam policy för att förebygga, tidigt upptäcka och behandla missbruk och beroende. Svar 26 oktober. Första delen av policyn redovisar missbrukets omfattning i länet, i denna del klargörs ansvaret mellan kommunerna och landstinget, dessutom slås ett antal särskilda målgrupper fast. Andra delen av policyn innehåller tio riktlinjer som kommunerna och landstinget ska arbeta efter för att tillgodose behovet hos de olika målgrupperna. Barn- och ungdomsnämnden (BUN), utbildningsnämnden (UN) samt socialnämnden (SN) har haft policyn på remiss. Se vidare kommunstabens tjänsteskrivelse Kommunstyrelsen beslutar att 1. lämna bifogat svar på remissen till Kommunförbundet Stockholms län och Stockholms läns landsting. 2. ge kommunstaben i uppdrag att kostnadsberäkna de insatser som beräknas åtgå till att genomföra det som åligger kommunen enligt policyn och lägga förslag till dessa utökade kostnader i Kommunplan ge fritidsnämnden, socialnämnden, barn- och ungdomsnämnden, utbildningsnämnden samt kommunstaben i uppdrag att anpassa nu gällande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet till denna policy. 35 (45)

36 s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 september beslutat enligt Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilagor: 1. Remiss Kommunförbundet Stockholms län - Stockholms läns landsting 2. Förslag till remissvar 3. Socialnämndens protokoll med tjänsteskrivelse Barn- och ungdomsnämndens protokoll Utbildningsnämndens protokoll Fritidsnämndens protokoll (45)

37 28. Remiss Kommunförbundet Riktlinjer för ärendehantering avseende hemlösa i Stockholm Dnr Kommunstyrelsen beslutar att anta riktlinjer för ärendehantering avseende hemlösa mellan kommunerna i Stockholms län. Kommunförbundet Stockholms län har tagit fram riktlinjer för ärendehantering avseende hemlösa i Stockholms län och rekommenderar att dessa antas av kommunerna i Stockholms län. Många personer ur gruppen hemlösa rör sig frekvent mellan länets kommuner, vilket försvårar tillämpningen av vistelsebegreppet, varför det ibland uppstår skilda meningar mellan kommunerna om vilken kommun som har det egentliga ansvaret. Syftet med riktlinjerna är bl.a. att sätta den enskildes behov i fokus och att förebygga tidsödande tvister som kan göra att den enskilde hamnar utanför socialtjänstens stöd och hjälp. Riktlinjerna har ställts till länets socialchefer för yttrande varefter tillämplig revidering skett. Av länets 26 kommuner, däribland Vallentuna, lämnat yttrande. Samtliga som yttrat sig har ställt sig mycket positiva. Kommunstyrelsen har sänt ärendet på remiss till socialnämnden som den 3 september har beslutat att anta riktlinjerna. Kommunstyrelsen beslutar att anta riktlinjer för ärendehantering avseende hemlösa mellan kommunerna i Stockholms län. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 27 september beslutat enligt Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilagor: 1. Rekommendation att anta riktlinjer för ärendehantering avseende hemlösa i Stockholms län, KSL Socialnämndens protokoll 78/07 37 (45)

38 29. Karby tennisklubb Återrapportering av vidtagna och planerade åtgärder för att stärka ekonomin Dnr Kommunstyrelsen noterar informationen samt beslutar att uppdra till fritidsnämnden och kommunstaben att ha fortsatta avstämningar med föreningen. Kommunstyrelsen beslutar även uppdra till kommunstaben att göra en utvärdering av verksamheten i Karbygårdens lokaler och redovisa den under 1:a kvartalet Karby tennisklubb fick i samband med vårens utredning om klubbens mycket svaga ekonomi, samt kommunens intresse av att förlägga Karbygårdens fritidsverksamhet i klubbens lokaler, i uppdrag att redovisa vilka åtgärder de själva avser vidta för att vända den akut svaga ekonomiska situationen. Se kommunstabens tjänsteskrivelse Kommunstabens synpunkter Kommunstaben anser det fortsatt angeläget att ett infriande av borgensåtagandet så långt som möjligt undviks då inga attraktiva alternativa användningsområden kunnat lyftas fram. Klubben bör stöttas i sitt arbete att vända utvecklingen men också ställas fortsatt tydliga krav på att vara mycket aktiva vad gäller aktiviteter som ger intäker. I ett första skede gäller detta fram till årskiftet. Därefter bör kommunen ta ny ställning till sitt agerande inklusive förhyrningen av Karbygårdens lokaler. Kommunstyrelsen noterar informationen och uppdrar till fritidsnämnden samt kommunledningskontoret att ha fortsatta avstämningar med föreningen. Kommunstyrelsen beslutar även att en, av kommunen genomförd, utvärdering av Karbygårdens verksamhet i klubbens lokaler ska redovisas under första kvartalet s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 4 oktober 115 beslutat enligt Kommunstabens tjänsteskrivelse med bilaga: 1. Karby tennis åtgärdsplan 38 (45)

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-27

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-27 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-27 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna torsdag den 27

Läs mer

Annika Wallenskog, kommundirektör Shula Gladnikoff, kommunplanerare Olle Wallin, stadsbyggnadschef Kristina Gewers, chef plan och exploatering

Annika Wallenskog, kommundirektör Shula Gladnikoff, kommunplanerare Olle Wallin, stadsbyggnadschef Kristina Gewers, chef plan och exploatering Kommunstyrelsens arbetsutskott/ 2007-08-29 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna onsdag den 29

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 5 november 2007 kl

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 5 november 2007 kl Kommunfullmäktige 2007-11-05 Plats och tid för sammanträdet Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 5 november 2007 kl 19.00-21.00 Beslutande Ersättare Sten-Åke Adlivankin (m) Örjan Lid (m) Elwe Nilsson

Läs mer

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 30 november 2009, kl 18.00 Obs! Middagsbuffé efter sammanträdet

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 30 november 2009, kl 18.00 Obs! Middagsbuffé efter sammanträdet Kommunstyrelsen 2009-11-30 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 30 november 2009, kl 18.00 Obs! Middagsbuffé efter sammanträdet Kallade tjänstemän Tf Kommundirektör

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Barn- och ungdomsnämnden

KALLELSE. 1. Justerande:... Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2008-10-14 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 14 oktober 2008, kl. 19.00 Utbildningschef Roland Beijer

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-25

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Justerare Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Kl 09.00- Örjan Lid (M), ordförande Elisabeth Rydström

Läs mer

Annika Wallenskog, kommundirektör Shula Gladnikoff, kommunplanerare Olle Wallin, stadsbyggnadschef 52-55

Annika Wallenskog, kommundirektör Shula Gladnikoff, kommunplanerare Olle Wallin, stadsbyggnadschef 52-55 Kommunstyrelsens arbetsutskott/ 2007-06-07 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Torsdagdag den 10 maj 2007 kl 09.00-10.00 Örjan Lid (m), ordförande

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2010-03-22 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset Tunatorg 1, Vallentuna Måndag den 22 mars 2010 kl 18.00-19.10 Beslutande Ersättare Justerare Örjan Lid (M), ordförande

Läs mer

Rapport avseende de uppdrag som redovisats som ej verkställda i ärende om Redovisning från nämnderna enligt 3 kap 15 kommunallagen

Rapport avseende de uppdrag som redovisats som ej verkställda i ärende om Redovisning från nämnderna enligt 3 kap 15 kommunallagen Östen' n Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-02-04 AU 2:10 Dnr. KS 2014/0372-01 Rapport avseende de uppdrag som redovisats som ej verkställda i ärende om Redovisning från nämnderna

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Utbildningsnämnden 21 september 2004

KALLELSE. 1. Justerande:... Utbildningsnämnden 21 september 2004 Utbildningsnämnden 21 september 2004 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 21 september 2004 kl 19.00 Utbildningschef Roland Beijer

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden

Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden Utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-02-04 3 UNAU 1 Dnr UN 14-018 042 Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden 2013 Arbetsutskottet beslutar överlämna ärendet till Utbildningsnämnden utan eget ställningstagande.

Läs mer

Ks 48 Dnr 02/KS1 042. Verksamhetsredovisning per 2002-03-31. Yrkanden och proposition

Ks 48 Dnr 02/KS1 042. Verksamhetsredovisning per 2002-03-31. Yrkanden och proposition 2 Ks 48 Dnr 02/KS1 042 Verksamhetsredovisning per 2002-03-31 Nämnder och kontor har till kommunstyrelsen överlämnat verksamhetsredovisning per 2002-03-31. Yrkanden och proposition Peter Carpelan (m), Leif

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna, Kl. 19.00-19.53 ande Ersättare Övriga närvarande Raimo Vuojärvi (M) ordförande, Hans Heneby (M), Jenny

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

K U NGÖRELSE. Tid och plats Kl Kulturrummet, Vallentuna kulturhus & bibliotek

K U NGÖRELSE. Tid och plats Kl Kulturrummet, Vallentuna kulturhus & bibliotek K U NGÖRELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28 Tid och plats Kl 19.00 Kulturrummet, Vallentuna kulturhus & bibliotek Kallade tjänstemän Roland Beijer, kommundirektör Victor Kilén, förvaltningschef Kalle Sönnergren,

Läs mer

152 Översyn och samordning av drogpolicy för Höörs kommun

152 Översyn och samordning av drogpolicy för Höörs kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-08-15 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Dnr KSF 2016/255 152 Översyn och samordning av drogpolicy för Höörs kommun Beslut Kommunstyrelsen beslutar: 1. Barn- och utbildningsnämnden,

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 14 juni 2005

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 14 juni 2005 Socialnämnden 14 juni 2005 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 14 juni 2005 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

Jerker Sjögren (kd) ordförande Hans Temrin (fp), vice ordf Sandor Heveus (m) Jan Erik Gyllenram (m) Johan Liberson (m)

Jerker Sjögren (kd) ordförande Hans Temrin (fp), vice ordf Sandor Heveus (m) Jan Erik Gyllenram (m) Johan Liberson (m) Barn- och ungdomsnämnden 2003-04-29 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 29 april 2003 kl 19:00-22:00 Beslutande Jerker Sjögren (kd)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. 131 Svar på motion (DEX) Skapa en öppen medborgardialog på kommunens hemsida (KS 2010.

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. 131 Svar på motion (DEX) Skapa en öppen medborgardialog på kommunens hemsida (KS 2010. Protokollsutdrag SID 1(1) Organ: Kommunstyrelsen Datum: 2013-09-09 Plats: Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna 131 Svar på motion (DEX) Skapa en öppen medborgardialog på kommunens hemsida (KS 2010.292)

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna torsdagen den 27 november kl

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna torsdagen den 27 november kl Handikapprådet 2008-11-28 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna torsdagen den 27 november kl. 19.00 ande Politiskt valda ledamöter Marie-Louise Löwenbeck Maj Birgersson

Läs mer

53e VALLENTUNA KOMMUN. iirendet i korthet. Månadsuppföljning februari 2013, samtl ga nämnder (KS ) Propositionsordning. Handlingar.

53e VALLENTUNA KOMMUN. iirendet i korthet. Månadsuppföljning februari 2013, samtl ga nämnder (KS ) Propositionsordning. Handlingar. VALLENTUNA KOMMUN Kom mu nstyrelsens a rbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I 20L3-03-2L 12 (16) 53e Månadsuppföljning februari, samtl ga nämnder (KS.093) Beslut Arbetsutskottet föreslår att: Kommunstyrelsen

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

K U NGÖRELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-03-23. Tid och plats 19.00 Kulturhuset, Kulturrummet

K U NGÖRELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-03-23. Tid och plats 19.00 Kulturhuset, Kulturrummet K U NGÖRELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-03-23 Tid och plats 19.00 Kulturhuset, Kulturrummet Kallade tjänstemän Victor Kilén, tf kommundirektör Karin Kilerud, kommunsekreterare Vallentuna den 5 mars 2015 Ray

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna torsdag den 15 november 2007 kl

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna torsdag den 15 november 2007 kl Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-11-15 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna torsdag den 15 november 2007 kl 9-9.30 Beslutande Örjan Lid (m), ordförande, ej 136 Elisabeth

Läs mer

Jörgen Hellberg (fp) ordförande Lars Carlsson (c) Tommy Eckelöv (s)

Jörgen Hellberg (fp) ordförande Lars Carlsson (c) Tommy Eckelöv (s) Fritidsnämndens arbetsutskott 31 oktober 2003 Plats och tid för sammanträdet Mörbyrummet, Fritidskontoret Tuna torg 15, Vallentuna fredagen den 31 oktober 2003 kl. 07.30-10.45 Beslutande Jörgen Hellberg

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Tisdag den 30 mars 2004 kl 17.00-17.35

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Tisdag den 30 mars 2004 kl 17.00-17.35 Kommunstyrelsen 30 mars 2004 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Tisdag den 30 mars 2004 kl 17.00-17.35 Beslutande Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Marie-Louise Löwenbeck

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för socialnämnden i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för socialnämnden i Norrtälje kommun Antaget i kommunfullmäktige 2010-12-13, 224 1 2011-01-01 Socialnämnden version 0 1/8 Reglemente för socialnämnden i Norrtälje kommun

Läs mer

Beslut om program för uppföljning av privata utförare

Beslut om program för uppföljning av privata utförare TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Maria Ekblad 0152-291 78 Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:76-003 2018-05-09 1/2 Beslut om program för uppföljning av privata utförare Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kulturnämndens arbetsutskott Arkivrummet, Kulturförvaltningen, Torggatan 11, Vallentuna Tisdagen 4 oktober 2011 kl

Kulturnämndens arbetsutskott Arkivrummet, Kulturförvaltningen, Torggatan 11, Vallentuna Tisdagen 4 oktober 2011 kl 1 (10) Plats och tid ande Arkivrummet, Kulturförvaltningen, Torggatan 11, Vallentuna Tisdagen 4 oktober 2011 kl 15.00-17.00 Lars-Bertil Ohlsson (KD) ordföranden Jane Schultzberg (M) Per Elfström (S) ersätter

Läs mer

Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe Chefsekonom Ove Olsson

Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe Chefsekonom Ove Olsson Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 2000-06-19

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 2000-06-19 Kommunstyrelsen 2000-06-19 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 19 juni, kl 11.00-11.25

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN Tid och plats. 18:00 Bällstarummet. Övriga kallade

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN Tid och plats. 18:00 Bällstarummet. Övriga kallade KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2019-06-20 Tid och plats Övriga kallade 18:00 Bällstarummet Victor Kilén, Kommundirektör, Anna Holm, Samhällsbyggnadschef, Annika Hellberg, Ekonomichef, Jesper Westberg, Kommunsekreterare,

Läs mer

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare arbetsutskott 22 augusti 2005 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti 2006 kl 17.00 17:40.

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) Plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, Kl. 09.16 11.40 ande Raimo Vuojärvi (M), ordförande, Roswitha Melzer (FP), Bodil Umegård

Läs mer

Vallentuna den 30 oktober OBS! Borgerlig grupp kl , Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen

Vallentuna den 30 oktober OBS! Borgerlig grupp kl , Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen Barn- och ungdomsnämnden 2007-11-06 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tuna torg 2, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 6 november kl.19.00 Utbildningschef Roland Beijer Ekonomiadmin.

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Hjämstaskolans matsal tisdagen den 19 december kl.19.00 Utvecklingsledare Eva Lod Nämndsekreterare Tomas Anderson Controller Annika Hellberg

Hjämstaskolans matsal tisdagen den 19 december kl.19.00 Utvecklingsledare Eva Lod Nämndsekreterare Tomas Anderson Controller Annika Hellberg Barn- och ungdomsnämnden 2006-12-19 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Hjämstaskolans matsal tisdagen den 19 december kl.19.00 Utvecklingsledare Eva Lod Nämndsekreterare Tomas Anderson Controller

Läs mer

Sammanträdesdatum 2013-01-24. 1 Upprop. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2013-01-24. 1 Upprop. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2013-01-24 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 24 januari 2013, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 29 januari 2009, kl. 19.00 21.40. Maj Birgersson (kd) 1-16

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 29 januari 2009, kl. 19.00 21.40. Maj Birgersson (kd) 1-16 Utbildningsnämnden 2009-01-29 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 29 januari 2009, kl. 19.00 21.40 Beslutande Elisabeth Rydström (c),ordförande Jörgen

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2007-08-09 1(13) Plats och tid Nämndrummet, Skillingehus Kl 14.00-16.20 Beslutande Jan Andersson (c) Gunnel Elg (kd) Christer Holmgren, tjg. ers. för Sofie Larsson (m) Sören Ståhlgren (s) Sonja Kling (s)

Läs mer

288 Motion om att inrätta ett integrationsråd. Miljöpartiet de gröna

288 Motion om att inrätta ett integrationsråd. Miljöpartiet de gröna PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-09-26 1 (2) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/156 288 Motion om att inrätta ett integrationsråd. Miljöpartiet de gröna Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2011-03-28

KOMMUNSTYRELSEN 2011-03-28 K A LLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2011-03-28 Tid och plats Kl 18.00 Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Kallade tjänstemän Ann-Charlotte Järnström,Kommundirektör Victor Kilén, chef KS kansli Patric Andersson,

Läs mer

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2008-03-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 25 mars 2008 kl.

Läs mer

Stina Nilsson Till Kommunstyrelsen

Stina Nilsson Till Kommunstyrelsen Tjänsteutlåtande ö Österåker Kommunkansliet Stina Nilsson Till Kommunstyrelsen Dnr KS 2014/0372 Datum 2015-03-20 Uppdaterad rapport avseende de uppdrag som redovisats som ej verkställda i ärende om Redovisning

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens 2013-04-25 arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens 2013-04-25 arbetsutskott Barn- och utbildningsnämndens 2013-04-25 Plats: Lilla Sess Tid: 2013-04-30 kl. 8:30 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare och överlämna kallelsen med samtliga handlingar till honom/henne.

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-12-11 1(10)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-12-11 1(10) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-12-11 1(10) Plats och tid Kommunhuset, klockan 10.00-12.20 ande Tjänstgörande ersättare Kent Lagrell (M) ordförande Stig Ottosson (M) Maj-Britt Dahlborg (S) Helena Larsson

Läs mer

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. 182 Justering mellan barn- och ungdomsnämndens och skolpengens budgetramar (KS )

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. 182 Justering mellan barn- och ungdomsnämndens och skolpengens budgetramar (KS ) Protokollsutdrag SID 1(1) Organ: Kommunstyrelsen Datum: 2013-11-04 Plats: Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna 182 Justering mellan barn- och ungdomsnämndens och skolpengens budgetramar (KS 2013.405)

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 20 april 2010, kl

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 20 april 2010, kl Barn- och ungdomsnämnden 2010-04-20 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 20 april 2010, kl. 19.00 21.10 Beslutande Raimo Vuojärvi (M) ordförande Jerker

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN 1 (6) AKK2014/90-55 REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN Antaget av kommunfullmäktige i Hällefors 2016-06-28 Antaget av kommunfullmäktige i Lindesberg 2016-06-21 Antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Björn Furugren Beselin (C) (ordförande), Ing-Marie Elfström (S), Jessica Johnson (L) ersätter Vakant plats

Socialnämndens arbetsutskott Björn Furugren Beselin (C) (ordförande), Ing-Marie Elfström (S), Jessica Johnson (L) ersätter Vakant plats 1 (1) Plats och tid Tärningen kl 08:30-16:00 ande närvarande Björn Furugren Beselin (C) (ordförande), Ing-Marie Elfström (S), Jessica Johnson (L) ersätter Vakant plats Övriga närvarande Mojgan Alimadad

Läs mer

Kommunstyrelsen 15 december 2003

Kommunstyrelsen 15 december 2003 Kommunstyrelsen 15 december 2003 Plats och tid för sammanträdet Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 15 december 2003 kl 18.30-19.00 Beslutande Ersättare Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Marie-Louise

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

K U NGÖRELSE. Victor Kilén, Tf kommundirektör Karin Kilerud, kommunsekreterare. Vallentuna den 27 oktober 2014

K U NGÖRELSE. Victor Kilén, Tf kommundirektör Karin Kilerud, kommunsekreterare. Vallentuna den 27 oktober 2014 K U NGÖRELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-11-10 Tid och plats Kl 18.00 Kultursalen, Kulturhuset, Vallentuna Kallade tjänstemän Victor Kilén, Tf kommundirektör Karin Kilerud, kommunsekreterare Övriga kallade

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Kf 1996-12-17, 225 Blad 1(6) KOMMUNALT ARKIVREGLEMENTE Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446) intagna bestämmelserna om arkivvård gäller för den kommunala arkivvården

Läs mer

Sammanträdet öppnas: Ärenden: Kungörelse/underrättelse. Kommunfullmäktige sammanträder onsdagen den 14 oktober 2015, kl. 18.

Sammanträdet öppnas: Ärenden: Kungörelse/underrättelse. Kommunfullmäktige sammanträder onsdagen den 14 oktober 2015, kl. 18. Kungörelse/underrättelse Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige sammanträder onsdagen den 14 oktober 2015, kl. 18.30, i Lindberghallen, Djurås. Sammanträdet öppnas: Upprop Val av justerare, plats och tid

Läs mer

Annika Wallenskog, kommundirektör Ann-Charlotte Järnström, ekonomichef Marianne Sarberg, kommunsekreterare. Kommunledningskontoret, Vallentuna

Annika Wallenskog, kommundirektör Ann-Charlotte Järnström, ekonomichef Marianne Sarberg, kommunsekreterare. Kommunledningskontoret, Vallentuna Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-04-28 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndag den

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 2 av 2 Innehåll 12 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 13 Årsredovisning 2014 4 14 Remiss Ändrad inkomstutjämning för kommuner och landsting 5 15 Svar på revisionsrapport om nämndernas

Läs mer

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S)

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Fritids- och kulturnämndens arbetsutskott 2014-11-04 Plats och tid Fritidsenhetens kansli 13.15 Beslutande Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Övriga deltagare Annica Andersson

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Björn Furugren Beselin (C) (ordförande) Maya Mallo (M) (vice ordförande) Ing-Marie Elfström (S)

Socialnämndens arbetsutskott Björn Furugren Beselin (C) (ordförande) Maya Mallo (M) (vice ordförande) Ing-Marie Elfström (S) 1 (1) Plats och tid Frösundarummet kl 08:30-12:00 ande närvarande Björn Furugren Beselin (C) (ordförande) Maya Mallo (M) (vice ordförande) Ing-Marie Elfström (S) Övriga närvarande Vildana Zorlak (Tf socialchef),

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 34 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 35 Ansökan om att bli borgerlig vigselförrättare 4 36 Remiss - En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) 5 37 Upphandling

Läs mer

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson Fritids- och kulturnämnden 2014-11-18 Plats och tid Robothistoriska muséet 13.15 15.30 mötet ajournerades 14.39 14.45 Beslutande Övriga deltagare Lena Träff (S) Stefan Carlsson (S) Jan-Erik Jansson (S)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad I denna serie har även utkommit Att planera, utföra och drifta arkivlokaler

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01 Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 1 december 2008 kl 15-17

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1999-05-17 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Lennart Nilsson, Ordförande (KD) Mårten Karlsson (S) Erik Ulriksson (C) Anette Eriksson (C) Urban Johansson (L), ersättare Inge Digrell (S), ersättare

Lennart Nilsson, Ordförande (KD) Mårten Karlsson (S) Erik Ulriksson (C) Anette Eriksson (C) Urban Johansson (L), ersättare Inge Digrell (S), ersättare 1 (12) Plats och tid Hämnäs Bygdegård,, kl. 15.00 16.25 Beslutande Övriga närvarande Lennart Nilsson, Ordförande (KD) Mårten Karlsson (S) Erik Ulriksson (C) Anette Eriksson (C) Urban Johansson (L), ersättare

Läs mer

Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 27 januari 2015

Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 27 januari 2015 Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 27 januari 2015 Ärendelista Sid Justering... 2 1 Information om Medborgarundersökning 2014... 3 2 Flytt av Tivoliverkets

Läs mer

Mikael Forssander, Kanslichef Tobias Arvidsson, Samhällsbyggnadsdirektör Magnus Åberg, Ekonomidirektör Jasmina Szczesna Adabaniyan, nämndsekreterare

Mikael Forssander, Kanslichef Tobias Arvidsson, Samhällsbyggnadsdirektör Magnus Åberg, Ekonomidirektör Jasmina Szczesna Adabaniyan, nämndsekreterare 1(16) Plats och tid Häverösalen, måndagen den 21 maj 2018 kl 16:00-17.00 ande Ledamöter Ulrika Falk (S), ordförande Hanna Stymne Bratt (S), tjänstgörande ersättare Anders Olander (C) Ingrid Landin (MP)

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 16 september 2010, kl

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 16 september 2010, kl Utbildningsnämnden 2010-09-16 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 16 september 2010, kl. 19.00-20.30 Beslutande Ersättare Elisabeth Rydström (C),ordförande

Läs mer

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs i enlighet

Läs mer

Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister Mattsson (S) Bengt Mård (M) Tommy Edenholm (KV)

Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister Mattsson (S) Bengt Mård (M) Tommy Edenholm (KV) 7HYLTE KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-04-13 1 (7) Plats och tid Räddningsstationen, Hyltebruk kl 08.30 12.00 Beslutande Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden 1 (20) Plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna, kl 19.00-21.00. Beslutande Ersättare Övriga närvarande Raimo Vuojärvi (M), ordförande, Malin Karlsson (FP), Irene Öman (M), Hans Heneby (M),

Läs mer

Annika Wallenskog, kommundirektör Shula Gladnikoff, kommunplanerare Olle Wallin, stadsbyggnadschef Ingrid Ullman, kulturchef 40

Annika Wallenskog, kommundirektör Shula Gladnikoff, kommunplanerare Olle Wallin, stadsbyggnadschef Ingrid Ullman, kulturchef 40 Kommunstyrelsens arbetsutskott/ 2007-04-12 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Torsdagdag den 12 april 2007 kl 10.00-12.15 Örjan Lid (m),

Läs mer

L-- m-l. Underskrifter Sekreterare BEVIS. ss 101 - Lr2. kommun. Vallentuna. Örjan Lid. elie Hallin. Justeringens tid. och plats

L-- m-l. Underskrifter Sekreterare BEVIS. ss 101 - Lr2. kommun. Vallentuna. Örjan Lid. elie Hallin. Justeringens tid. och plats Utses att justera Jaana Tilles (S) Justeringens tid och plats Kommunstyrelsens kansli, JO t j o4 - t cl Underskrifter Sekreterare elie Hallin Ordftirande Örjan Lid L-- Justerande Jaana Tilles BEVIS Justeringen

Läs mer

K U NGÖRELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE Tid och plats Kl Nova, ungdomens hus, Vallentuna

K U NGÖRELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE Tid och plats Kl Nova, ungdomens hus, Vallentuna K U NGÖRELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-09-24 Tid och plats Kl 19.00 Nova, ungdomens hus, Vallentuna Kallade tjänstemän Roland Beijer, kommundirektör Victor Kilén, kanslichef Kalle Sönnergren, kommunsekreterare

Läs mer

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar Riktlinje 2011-05-30 Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS-584/2010 Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2005.

Läs mer

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION en handledning för myndigheter i Göteborgs Stad & Västra Götalandsregionen Version 2, 2013-02-26 INNEHÅLL INLEDNING... 3 1 MYNDIGHETENS ARKIVORGANISATION...

Läs mer

PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl BESLUTANDE

PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl BESLUTANDE PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl. 09.00 09.15 BESLUTANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Mikael Johansson (S), ordförande Georg Forsberg (C), 1:e vice ordförande Hans Eriksson

Läs mer

PROTOKOLL Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533

PROTOKOLL Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-10-19 215 Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl. 08.00-12.00 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Mozhgan Zachrison (M) Remco

Läs mer

Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012

Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012 Kommunfullmäktige 2012-10-29 Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012 80 Allmänhetens frågestund 81 Resultatinformation 2012:2 82 Fastställelse av skattesats för 2013 83 Länsgemensam

Läs mer

PROTOKOLL UN ARBETSUTSKOTT

PROTOKOLL UN ARBETSUTSKOTT 2014-12-02 1 (8) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga Sekreterare Pia Möller (M) Göran Bengtsson (M) Louise Stjernquist (FP) Kerstin Björkäng Wirehed

Läs mer

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Antagen av kommunfullmäktige 2019-02-18, 54. Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet

Läs mer

Förskoleförvaltningen, Vallentuna. Nils Lage Holmbom (m) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Förskolenämnden

Förskoleförvaltningen, Vallentuna. Nils Lage Holmbom (m) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Förskolenämnden AB VALLENTUNA KOMMUN Förskolenämnden 1999-02-09 1 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera senast 23 februari 1999 Justeringens plats Angarnsrummet, Kommunalhuset, Tuna

Läs mer

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Höken, vån 3, Folkets Hus, Ludvika, tisdagen den 15 maj 2018, kl 9.00-10.15 Beslutande ledamöter Sten G Johansson (V) Susanne Andersson (S)

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun 1 Reglemente för revisorerna i Gävle kommun Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Revisorernas uppgifter Verksamheter 1 Revisorerna skall 2 1. självständigt,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 51 Godkännande av ärendelista... 70 52 Handlingsplan för det ANDT-förebyggande arbetet i Jönköpings län 2017-... 2021 - remiss... 71 53 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... EXTRA Kommunstyrelse 2009-11-09

KALLELSE. 1. Justerande:... EXTRA Kommunstyrelse 2009-11-09 EXTRA Kommunstyrelse 2009-11-09 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Vallentuna gymnasium, klassrum invid cafeterian, Vallentuna måndagen den 9 november 2009, kl 17.00 OBS tiden! (före KF)

Läs mer

Kommunfullmäktigeärenden

Kommunfullmäktigeärenden Kungörelse/underrättelse Kommunfullmäktige sammanträder 2017-06-15, kl. 18.30, Lindberghallen Djurås Sammanträdet öppnas: Upprop Val av justerare, plats och tid Fastställande av dagordning Anmälan av jäv

Läs mer

20. Arkivreglemente för Västerviks kommunkoncern ändring Dnr 2017/

20. Arkivreglemente för Västerviks kommunkoncern ändring Dnr 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 35 (59) 2018-02-26 Kf Ks 26 20. Arkivreglemente för Västerviks kommunkoncern ändring Dnr 2017/369-003 Västerviks kommuns arkivreglemente reviderades senast 1995.

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden PROTOKOLL 1 (6) 19 28, 2 bilagor Plats Beslutande Övriga Videokonferens: Allmän service Skellefteå, Dorotearummet Umeå Videokonferensrum 2 Lycksele Janeth Lundberg (S) ordförande Andreas Löwenhöök (M)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 16 juni 2003

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 juni kl 14.00-14:35 Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Lars Rundgren (m) Bo Ivgren

Läs mer

Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Onsdagen den 13 juni 2007 kl 08.00-11.30

Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Onsdagen den 13 juni 2007 kl 08.00-11.30 Kommunstyrelsens arbetsutskott/ 2007-06-13 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Onsdagen den 13 juni 2007 kl 08.00-11.30 Örjan Lid (m), ordförande

Läs mer

Tid Onsdagen den 7 oktober 2015, kl I Ann-Christine Furustrand (S) Kommunstyrelsens arbetsutskott

Tid Onsdagen den 7 oktober 2015, kl I Ann-Christine Furustrand (S) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott o Österåker Tid Onsdagen den 7 oktober 2015, kl 10.50- I 1.30 Plats Närvarande Utses att justera, 10:2 Largen, Alceahuset, Åkersberga Enligt bifogad

Läs mer