Budget för. Hälso- och sjukvårdsnämnden. Regionsjukhuset Karsudden (RSK)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budget för. Hälso- och sjukvårdsnämnden. Regionsjukhuset Karsudden (RSK)"

Transkript

1

2

3

4 Budget 2009 för Hälso- och sjukvårdsnämnden Regionsjukhuset Karsudden (RSK) 1. Sammanfattning RSK är en av landets största enheter för rättspsykiatrisk vård med 60 vårdplatser för Stockholms läns landsting, 25 vårdplatser för Sörmlands landsting och 24 vårdplatser för Västra Götalandsregionen. Utöver slutenvården ansvarar sjukhuset för ett femtiotal rättspsykiatriska patienter som efter länsrättsbeslut får vistas utanför sjukhuset. Sedan den 1 september 2008 finns en ny vårdform som skiljer den öppna- från den slutna rättspsykiatriska vården. Avsikten med den nya vårdformen, öppen rättspsykiatrisk vård, är att ta hänsyn till vårdbehovet för de tvångsvårdade individer som inte har behov av sjukhusvistelse för att få nödvändig vård. För att klara framtida krav på verksamhetsanpassade lokaler vad gäller funktionalitet, säkerhet, lagkrav och personalens arbetsmiljö ska RSK redovisa en ekonomisk försvarbar plan på hur och vad som ska göras med hela fastighetsbeståndet. 2. Visioner och strategiska mål Området rättspsykiatri består dels av rättspsykiatrisk undersökningsverksamhet med staten som huvudman och dels rättspsykiatrisk vård för vilken landstingen är huvudman. Rättspsykiatrisk vård ingår numera som en del av landstingens högspecialiserade hälso- och sjukvård. I ett rättssamhälle är det av stor vikt att den vård som erbjuds de individer som berövats sin frihet på grund av psykisk sjukdom håller högsta kvalitet. Verksamhetsidén och visionen för RSK kan sammanfattas enligt följande: Vad Vem Hur sluten och öppen rättspsykiatrisk vård psykiskt sjuka lagöverträdare kunskapsbaserad psykiatri, humant omhändertagande samt öppenhet

5 RSKs strävan är att bedriva god och säker vård under motsvarande förutsättningar som övrig hälso- och sjukvård inom landstinget Sörmland. Omgivningens rädsla och fördomar kring psykisk sjukdom bemöts med öppenhet. Rättspsykiatrisk vård är en del av den högspecialiserad hälso- och sjukvården. Brott utgör en förutsättning för rättspsykiatrisk vård men samtidigt är RSK är helt fristående från kriminalvården och saknar därmed dess möjligheter till tvång och restriktioner. I vården ska behovet av samhällsskydd beaktas men det psykiatriska vårdbehovet ska vara vägledande för den behandling som ges. Alla har rätt till ett humant omhändertagande oavsett bakgrunden till tvångsvården. Sjukhusets har en komplett vårdkedja som inkluderar både sluten och öppen rättspsykiatrisk vård, vilket underlättar för kontinuitet i bemötande och behandling. Vårdorganisationen präglas av flexibilitet och god tillgänglighet, avtalade vårdplatser beläggs till 100 %. 3. Utveckling och omvärldsanalys Kravet på innehåll och kvalitet inom den rättspsykiatriska vården är samma som inom övrig sjukvård. Det som skiljer är att vissa patienter på grund av sin farlighet måste vistas på enheter med särskild kompetens och som är utrustade för att kunna skydda samhället mot dessa patienter. Psykiatrisk tvångsvård regleras sedan 1992 i lagen om psykiatriskt tvång (LPT) eller lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV). Verksamheter som bedriver vård enligt LPT/LRV ska säkerhetsklassificeras. Säkerhetsnivån på RSK är hög (säkerhetsklass 2). Vårdmiljöns fysiska utformning har betydelse för säkerheten men helt avgörande är vårdkulturen som bygger på kunskapsnivån i organisationen samt relationen mellan patienter och personal. Sedan den 1 september 2008 har det tillkommit två nya psykiatriska vårdformer, öppen psykiatrisk tvångsvård enligt LPT samt öppen rättspsykiatrisk vård enligt LRV. De nya vårdformerna innebär att patienter som tidigare vårdats under tvång på sjukhus (sluten psykiatrisk tvångsvård eller sluten rättspsykiatrisk vård) kan vårdas utanför sjukvårdsinrättningen. Chefsöverläkaren ansöker om sådan vård och beslutet fattas av förvaltningsdomstol (länsrätten). Den öppna tvångsvården förutsätter i de flesta fall ett nära samarbete mellan socialtjänst och hälsooch sjukvården. RSK har en mobil verksamhet, eftervården bemannad av sjuksköterskor, för stöd och uppföljning av patienter under utslussning. Patientansvarig överläkare på RSK står kvar som ansvarig läkare när patienten lämnar sjukhuset, sammantaget underlättar detta för kontinuitet i bemötande och behandling av patienten.

6 4. Befolkningsperspektiv Antalet individer som årligen skrivs in i den rättspsykiatriska vården är relativt konstant. Den genomsnittliga vårdtiden ökar dock och närmar sig sex år (5 år och 7 månader enligt Socialstyrelsens inventering 6 maj 2008). RSK är en av landets största enheter för rättspsykiatrisk vård med 60 vårdplatser för Stockholms läns landsting, 25 vårdplatser för Sörmlands landsting och 24 vårdplatser för Västra Götalandsregionen. För att tillgodose det ökade åtagandet kommer RSK att öppna en tidigare tomställd avdelning på C-enheten. Plan för ett öppnande är att avdelningen med 10 vårdplatser kan börja beläggas under tidig vår Vidare ansvarar sjukhuset för ett femtiotal rättspsykiatriska patienter som efter länsrättsbeslut får vistas utanför sjukhuset. 4.1 Kortsiktiga mål Förbättra den fysiska hälsovården för Karsuddens patienter. - RSK kommer att fortsätta arbeta med det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet. Utifrån de åtgärder som RSK arbetat med under 2008 angående RSKs patienters somatiska hälsa, där fokus främst varit inriktat på tandhälsa, blodtryck, övervikt och diabetes. Kommer uppföljning utföras under 2009 vad gäller införande av somatikerkonsult, kostcirkel samt motionscirkel. Vidare kommer uppföljningsarbetet kopplat till vårdplan samt omvårdnadsplan fortsätta genom teamsamtal med kontaktperson, psykolog och arbetsterapeut. 5. Verksamhetsperspektiv Ramen för verksamheten styrs av det huvudavtal som är skrivet mellan RSK och Landstinget Sörmland, Stockholms läns landsting och Västra Götalandsregionen. Avtalet reglerar villkoren mellan parterna för den psykiatriska vård som ges vid regionsjukhuset. För samråd om RSKs verksamhet ska finnas ett samarbetsråd med ledamöter från de olika parterna där parterna ska sammanträda 4 gånger per år. Gällande avtalstid sträcker sig från och t.o.m Om inte uppsägning av avtalet skett senast 2 år före avtalets utgång löper det vidare i ytterligare 5 år. Landstinget Sörmland och Stockholms läns landsting har valt att förlänga avtalen till Västra Götalandsregionen har valt att träda ur avtalet redan Lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV) och lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) anger ramarna för den tvångsvård som bedrivs på RSK. Syftet med LRV och LPT är att stärka patienternas rättssäkerhet, begränsa användningen av tvångsvård och tvångsåtgärder samt stärka omgivningsskyddet, ett skydd för närstående och samhället. Genom förvaltningsdomstolar utövas kontroll av den rättspsykiatriska vården.

7 5.1 Specifika uppdrag En handlingsplan för tillgänglighet ska tas fram, samt i bokslutet ska de åtgärder som vidtagits för att uppnå det nationella målet om full tillgänglighet, för alla oavsett funktionsnedsättning, till 2010 redovisas. De miljöledningsrutiner som åligger Karsudden ska upprättas och genomföras samt de övergripande miljöledningsrutinerna följas. - RSK kommer att vara delaktig i införandet av de miljöledningsrutiner som kommer gälla för planperioden. En del på vägen är att utveckla ett antal indikatorer för att kunna följa utvecklingen av miljöpåverkan gällande t.ex. läkemedel. Under 2009 kommer mätningar/analyser utföras på det avloppsvatten som lämnar RSK. Förstärka Karsuddens roll som regionsjukhus. 6. Personalperspektiv RSK arbetar kontinuerligt med att behålla och utveckla den personal som finns på sjukhuset. Att rekrytera personal till psykiatrin, och främst rättspsykiatrin är en utmaning. Därför måste sjukhuset fortsättningsvis kunna erbjuda god personalvård och driva en god personalpolitik. RSKs personal är dess främsta tillgång och den ska vårdas med fortlöpande utbildningsinsatser som förstärker RSK som en attraktiv arbetsplats. 6.1 Kortsiktiga mål Öka sin förmåga till att kontinuerligt anpassa kompetenssammansättningen till uppdragen. Samtidigt ska den långsiktiga kompetensförsörjningen säkerställas. 7. Ekonomiperspektiv 7.1 Kortsiktiga mål Ha en god ekonomi och uppvisa ett resultat i enlighet med budget. - RSK arbetar för att uppvisa ett resultat i enlighet med budget eller bättre. 7.2 Specifika uppdrag Planera för framtida investeringar.

8 - På lång sikt har ett arbete påbörjats för att lägga upp en plan för att RSK ska tillhandahålla ett verksamhetsanpassat fastighetsbestånd. Under planperioden gäller följande ekonomiska förutsättningar för RSK. Fullständig resultat- och balansräkning presenteras i bilaga. Tkr Resultatkrav Investeringsram, utrustning Investeringsram, fastighet Max checkkredit Intern kontroll Landstingsstyrelsen har enligt 140/08 utfärdat anvisningar för nämndernas arbete med intern kontroll. Eftersom föregående anvisningar från landstingsstyrelsen medförde en breddning av innehållet i planen får dessa gälla även för Nedan presenteras de kontrollmoment som ska utföras under 2009 inom Karsuddens ansvarsområde. Perspektiv Patient Kontrollmål/ Kontrollmoment Kontrollmål Vårdplan ska vara uppdaterad var 6:e månad. Omvårdnadsplanen ska vara uppdaterad vid utgång av varje tertial. Kontrollmoment Genomgång av vård- och omvårdnadsplaner. Verksamhet Rutinkontroll Kontrollmål Har en händelseanalys utförts ifall avvikning från personal skett Kontrollmoment Genomgång av avvikningar / händelseanalyser Metod och sammanställning av resultat Uppföljning utifrån teamsamtal mellan kontaktperson, psykolog och arbetsterapeut. Kontrollmålens resultat sammanställs och redovisas vid bokslut. Kontrollmålens resultat sammanställs och redovisas vid tertial ett, två och vid bokslut. Utförare Interkontrollens syfte Säkerställa att det finns en uppdaterad vårdplan för varje patient Kvalitetsansvarig Kvalitetsansvarig Rapport till FC FC

9 Personal SAM Kontrollmål: Har alla enheter upprättat en plan för sitt systematiska arbetsmiljöarbete, alternativt uppdaterat denna? Kontrollmoment: Berörda chefer inom RSK tillfrågas via e- post. Personal Ekonomi Genomgång av bemanning i förhållande till angivna behov samt att säkerställa att beslutade flexavtal efterlevs Säkra en rättvisande redovisning Kontrollmål: Effektivisera bemanningen samt utvärdering av flexavtalet Kontrollmoment: 1. Genomgång/ sammanställning av Kontrollmål: Har periodisering skett Kontrollmoment: Kontroll av periodiseiring avseende -externa intäkter -personalkostnader Ekonomi Attestregler Kontrollmål: Har kontrollattest skett när beslutsattestanten är jävig Kontrollmoment: Kontroll av leverantörsfakturor genom stickprov Resultatet av kontrollmålen sammanställs i tertialrapport två - antalet tillfrågade antalet som inte uppfyllt kravet Resultatet av kontrollmålen sammanställs i tertial 2 samt eventuella åtgärder i bokslut Resultatet av kontrollmålen sammanställs i tertialrapport ett och två med avseende på om periodisering skett på rättvisande sätt Tio verifikationer granskas under året. Resultatet sammanställs i - antal identifierade fall av jäv - antal som har fullgod kontraattest PAansvarig PAansvarig Ekonomichef / Samlad redovisning Samlad redovisning FC FC FC FC 9. Rapportplan Landstingsstyrelsen ska varje tertial redovisa det ekonomiska och verksamhetsmässiga utfallet. Nämnderna ska bistå med uppgifter i enlighet med landstingsstyrelsens instruktioner i rapportplanen. Nämnderna ska i tertialrapporten kommentera utfallet i förhållande till budget och relevant lagstiftning. Särskilt ska de mål man inte anser sig

10 kunna nå under verksamhetsåret respektive vilka åtgärder man avser att vidta, redovisas. Om prognosen för en nämnd visar på negativ budgetavvikelse, ska nämnden ange vika åtgärder man vidtagit och vilken effekt dessa gett, samt vilka åtgärder man avser att vidta. Samtliga nämnder ska övriga månader, dock ej juli, avge en ekonomisk resultatrapport.

11 Chvks22 Rapportering 2009 Förvaltning: Regionsjukhuset Karsudden (tkr) Spec resultaträkning Period: Tom period Helår Utfall Utfall Budget Prognos Bokslut Verksamhetens intäkter Utomlänsvård - externa intäkter Inomlänsvård - interna intäkter Övriga intäkter Summa verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Kostn för arbetskraft (kkl 4) Övriga kostnader Summa verksamhetens kostnader Avskrivningar Verksamhetens nettoresultat Finansiella intäkter Finansiella kostnader Resultat efter finansnetto Förändring av eget kapital

12 Rapportering 2009 Chvks22 Balansräkning Förvaltning: Regionsjukhuset Karsudden Period: (tkr) Tom period Helår Utfall Utfall Budget Prognos Bokslut TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar Imateriella tillgångar Byggnader Mark och markanläggningar Pågående ny-, till- eller ombyggnad IT Övr maskiner och inventarier Konst Aktier och andelar Långfristiga fordringar Summa anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Varulager 450 Kortfristiga fordringar Kassa/Bank Summa omsättningstillgångar SUMMA TILLGÅNGAR EGET KAP, AVSÄTTN, SKULDER Eget kapital Eget kapital därav årets resultat därav särskilt avsatta medel Summa eget kapital Avsättningar Avsatt till pensioner Avsatt till ersättningsreserv LÖF Summa avsättningar Långfristiga skulder Checkkredit (I) Långfristiga skulder Summa långfristiga skulder Kortfristiga skulder Sem.skuld inkl uppeh löneskuld (exkl PO) Komp skuld (exkl PO) 450 Övriga kortfristiga skulder Summa kortfristiga skulder SUMMA EGET KAP, AVSÄTTN. OCH SKULDER

Budget för enheterna på. Regionsjukhuset Karsudden (RSK)

Budget för enheterna på. Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Budget 2009 för enheterna på Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Befolkningsperspektiv Förbättra den fysiska hälsovården för Karsuddens patienter. - RSK kommer att fortsätta arbeta med det hälsofrämjande och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens budget Regionsjukhuset Karsudden (RSK)

Hälso- och sjukvårdsnämndens budget Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Hälso- och sjukvårdsnämndens budget 2011 Regionsjukhuset Karsudden (RSK) 1 1 Inledning 1.1 Verksamhetens uppdrag Rättspsykiatrisk vård är en del av den högspecialiserad hälsooch sjukvården. Brott utgör

Läs mer

Överenskommelse om vårdplatser på regionsjukhuset Karsudden

Överenskommelse om vårdplatser på regionsjukhuset Karsudden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Caroline Dexfalk Juridiska staben +46155245767 2015-11-19 LS-LED15-1619-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M Ö T E S D A

Läs mer

Tertialrapport 2 2007. Regionsjukhuset Karsudden 641 96 Katrineholm Tel växel 0150-560 10 fax 0150-545 90 ORG NR 232100-0032 SID 2(10)

Tertialrapport 2 2007. Regionsjukhuset Karsudden 641 96 Katrineholm Tel växel 0150-560 10 fax 0150-545 90 ORG NR 232100-0032 SID 2(10) Regionsjukhuset Karsudden Tertialrapport 2 2007 1 Sammanfattning... 3 2 Analys och kommentarer... 4 2.1 Medborgar- patientperspektiv... 4 2.2 Verksamhetsperspektiv... 5 2.2.1 Vården... 5 2.2.2 Beläggning...

Läs mer

Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011, Dnr VOHJS12-004

Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011, Dnr VOHJS12-004 Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011, Dnr VOHJS12-004 Version 120217 Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 Nämndens uppdrag 3 Nämnden ansvarar för länets hjälpmedelsförsörjning

Läs mer

SÄKERHETSANPASSNING. Hälso- och sjukvård Psykiatriska kliniken MSE

SÄKERHETSANPASSNING. Hälso- och sjukvård Psykiatriska kliniken MSE Hälso- och sjukvård Psykiatriska kliniken MSE HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Åsa Wallén Verksamhetssamordnare Tfn 016-10 40 23 2007-11-29 Säkerhet vid sjukvårdsinrättningar som ger psykiatrisk tvångsvård och

Läs mer

Ny vårdform inom psykiatrisk tvångsvård

Ny vårdform inom psykiatrisk tvångsvård Ny vårdform inom psykiatrisk tvångsvård Möjliggör att föra över tvångsvårdade patienter, som inte längre behöver slutenvård, till öppenvård med särskilda villkor. Observera! Allt tvång utgår från slutenvården.

Läs mer

Psykiatrisk tvångsvård

Psykiatrisk tvångsvård Psykiatrisk tvångsvård Margareta Lagerkvist Överläkare Rättspsykiatriska vårdkedjan Sahlgrenska Universitetssjukhuset margareta.lagerkvist@vgregion.se LPT Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård (LPT)

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008. för. Regionsjukhuset Karsudden (RSK)

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008. för. Regionsjukhuset Karsudden (RSK) VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008 för Regionsjukhuset Karsudden (RSK) 1. Sammanfattning Under 2008 har en förlängning av det avtal som reglerar uppdraget kring slutenvård mellan RSK och Landstinget Sörmland,

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Miljönämnden 2019-09-13 11:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1908 1808 Verksamhetens intäkter 1 2 488 1 505 Verksamhetens kostnader 2,3-56 384-60 393 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens budget för. Regionsjukhuset Karsudden (RSK)

Hälso- och sjukvårdsnämndens budget för. Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Hälso- och sjukvårdsnämndens budget 2010 för Regionsjukhuset Karsudden (RSK) 1 Verksamhetens uppdrag Rättspsykiatrisk vård är en del av den högspecialiserad hälso- och sjukvården. Brott utgör en förutsättning

Läs mer

5. Bokslutsdokument och noter

5. Bokslutsdokument och noter 5. Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 1 187 055 108 619 Verksamhetens kostnader 2-6 473 945-5 934

Läs mer

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 8 (46) Protokoll från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, 2018-01-25 2 Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Diarienummer HSNG 2018-00012 Beslut 1. Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Frölunda Specialistsjukhus Resultat- och balansräkning samt kassaflödesanalys Belopp i tkr Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 143 002 139 275 Verksamhetens kostnader 2,3-138

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Kommittén för rättighetsfrågor

Bokslutsdokument RR KF BR. Kommittén för rättighetsfrågor Bokslutsdokument RR KF BR 2015-09-16 11:16 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 1 784 2 441 Verksamhetens kostnader 2-27 220-22 569 Avskrivningar och nedskrivningar 0 0

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

Bilaga 1. Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende

Bilaga 1. Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende Bilaga 1 Bilaga 1 Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende Psykiskt funktionshindrade kan ibland behöva stödinsatser i form av annat boende än

Läs mer

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Sida 23(28) Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 119 194 89 192 Verksamhetens kostnader 2-5 213 230-5 026 834

Läs mer

Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr)

Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr) Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr) Redovisningen är upprättad enligt de anvisningar som lämnats från Västra Götalandsregionen. Anvisningarna bygger på kommunallagen, lagen om kommunal redovisning

Läs mer

Direktiv för tvångsvård och rättspsykiatrisk vård. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Direktiv för tvångsvård och rättspsykiatrisk vård. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen Version: 1 Beslutsinstans: Regionstyrelsen 2(9) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. Nyutgåva Regionstyrelsen 2016-05-25, 132 3(9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...4 2 BERÖRDA ENHETER...4

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2003-11-03 LKD 03469 125 Förlängning av avtal rörande Regionsjukhuset Karsudden Bakgrund Gällande avtal med berörda huvudmän rörande verksamheten vid Regionsjukhuset Karsudden

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vad innebär den nya lagstiftningen för rättspsykiatrin?

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vad innebär den nya lagstiftningen för rättspsykiatrin? Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vad innebär den nya lagstiftningen för rättspsykiatrin? Överenskommelser och riktlinjer Gemensamt ansvarstagande Bättre samverkan och samordning

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning

Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 1 412 018 398 661 Verksamhetens kostnader 2-419 307-400 438 Avskrivningar och nedskrivningar 4-5 856-5 129 Verksamhetens

Läs mer

bokslutskommuniké 2013

bokslutskommuniké 2013 Ärende 29 bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2013 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Kollektivtrafiknämnden

Bokslutsdokument RR KF BR. Kollektivtrafiknämnden Bokslutsdokument RR KF BR 2015-09-16 11:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 298 33 562 Verksamhetens kostnader 2-2 624 004-2 462 301 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Gällande från och med 2018-09-25 till och med 2020-11-30 Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp...

Läs mer

Periodrapport OKTOBER

Periodrapport OKTOBER Periodrapport OKTOBER 2013 l Resultat januari oktober -102 mnkr (219 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,0 % (2,7 %) l Skatter och statsbidrag 2,3 % (3,3 %) l Helårsprognos -190 mnkr (136 mnkr) Omvärldsanalys

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Naturbruksstyrelsen 2018-04-19 07:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 69 173 71 871 Verksamhetens kostnader -71 142-84 165 Avskrivningar och

Läs mer

:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2018-01-18 12:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 1 358 033 1 274 610 Verksamhetens kostnader 2-1 358 150-1 265 736 Avskrivningar

Läs mer

:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR 2018-04-16 17:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 222 723 216 418 Verksamhetens kostnader -226 723-217 797 Avskrivningar och nedskrivningar -1

Läs mer

:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR 2017-09-19 07:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 580 198 566 129 Verksamhetens kostnader -559 281-532 977 Avskrivningar och nedskrivningar -3

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning

Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 1 169 071 157 996 Verksamhetens kostnader 2-176 078-163 092 Avskrivningar och nedskrivningar 4-2 399-2 153 Verksamhetens

Läs mer

Ingående likvida medel och kortfristiga placeringar Utgående likvida medel och kortfristiga placeringar

Ingående likvida medel och kortfristiga placeringar Utgående likvida medel och kortfristiga placeringar Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2017-01-18 16:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1612 1512 Verksamhetens intäkter 1 1 274 610 1 196 250 Verksamhetens kostnader 2-1 265 736-1 196 368 Avskrivningar

Läs mer

:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Habilitering & Hälsa 2017-04-20 16:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1703 1603 Verksamhetens intäkter 216 418 208 792 Verksamhetens kostnader -217 797-207 086 Avskrivningar

Läs mer

Beslutad 2018-xx-xx. Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Beslutad 2018-xx-xx. Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Beslutad 2018-xx-xx Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp... 2 Processbilder... 3 Samtycke... 0 Avvikelser...

Läs mer

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6 1 (1) ASSR Årsredovisning sammanställning RR 728 Resultaträkning (mnkr) Årsvärden Avvikelse Förändring Utfall Budget Utfall budget/ utfall/utfall 1512 1512 1412 utfall % Regioninternt såld vård, avtal

Läs mer

Förvaltningsrapport. Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Regionsjukhuset Karsudden, Förvaltningsrapport 1(15)

Förvaltningsrapport. Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Regionsjukhuset Karsudden, Förvaltningsrapport 1(15) Förvaltningsrapport Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Regionsjukhuset Karsudden, Förvaltningsrapport 1(15) Innehållsförteckning 1. Förvaltningsberättelse... 3 1.1 Sammanfattande analys...3 1.2 Väsentliga

Läs mer

1/ :57 Not Utfall Utfall Resultaträkning

1/ :57 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1/3 Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2018-04-18 08:57 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 1 358 387 333 415 Verksamhetens kostnader 2,3-364 783-332 080 Avskrivningar

Läs mer

Dina rättigheter som patient inom psykiatrisk tvångsvård

Dina rättigheter som patient inom psykiatrisk tvångsvård PSYKIATRI Dina rättigheter som patient inom psykiatrisk tvångsvård enligt Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT www.lg.se En del av Landstinget Gävleborg I Hälso- och sjukvårdslagen anges bland annat att

Läs mer

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 2012-11-08 Dnr TN 2012-49 Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 - årsbudget - 2012-11-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING _Toc340145143 Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Årsbudget... 4 Bilaga 1: Resultaträkning,

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 17 november 2010 KLAGANDE AA Ombud och offentligt biträde: Advokat Peter Olsson Advokatfirman Peter Olsson AB Box 53116 400 15 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Periodrapport Maj 2015

Periodrapport Maj 2015 Periodrapport Maj 2015 Ekonomi l Resultat januari maj -20 mnkr (26 mnkr) l Nettokostnadsökning 7,7 % (2,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,5 % (5,3 %) l Helårsprognos 170 mnkr (246 mnkr) Omvärldsanalys I

Läs mer

Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017

Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017 13 (22) Protokoll från Primärvårdsstyrelsen, 2017-04-24 28 Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017 Diarienummer PVV 2017-00019 Beslut 1. Primärvårdsstyrelsen godkänner delårsrapport mars 2017. Sammanfattning

Läs mer

Den bärande idén för den Rättspsykiatriska vården i Västra Götaland. Vård och rehabilitering Ett liv utan återfall i brott. Frances Hagelbäck Hansson

Den bärande idén för den Rättspsykiatriska vården i Västra Götaland. Vård och rehabilitering Ett liv utan återfall i brott. Frances Hagelbäck Hansson Den bärande idén för den Rättspsykiatriska vården i Västra Götaland Vård och rehabilitering Ett liv utan återfall i brott Frances Hagelbäck Hansson Bakgrund 1998 2004 omfattande utredning om rättspsykiatri

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut

Arbetsutskottets förslag till beslut Länssjukvårdsnämnden FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-05-04 LSN-HSF11-155 31 Delårsrapport 1, 2011 för Regionsjukhuset Karsudden Arbetsutskottets förslag till beslut Länssjukvårdsnämnden godkänner Regionsjukhuset

Läs mer

Ledningsrapport januari 2019

Ledningsrapport januari 2019 Verksamhetens resultat är +5 mnkr vilket är i nivå med budget och 31mnkr sämre än föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 6,8 procent jämfört med samma period föregående år medan skatter och statsbidrag

Läs mer

Samordnad vårdplanering för patient som vårdas inom psykiatrisk slutenvård

Samordnad vårdplanering för patient som vårdas inom psykiatrisk slutenvård Samordnad vårdplanering för patient som vårdas inom psykiatrisk slutenvård samt Tilläggsblankett i samband med Samordnad vårdplanering inför ansökan om öppen psykiatrisk tvångsvård respektive öppen rättspsykiatrisk

Läs mer

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017 Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017 Sammanfattning Årets resultat 150 mnkr (budget 20 mnkr) Nettokostnadsökning 5,7 % (3,9 %) Verksamhetsresultat -139 mnkr (31 mnkr) Lönekostnadsökning

Läs mer

Intern kontroll. Plan för intern kontroll. Nämnd/styrelse: Kulturnämnden. Gäller år: Dnr: KUN

Intern kontroll. Plan för intern kontroll. Nämnd/styrelse: Kulturnämnden. Gäller år: Dnr: KUN Intern kontroll Plan för intern kontroll Nämnd/styrelse: Kulturnämnden Gäller år: 2017 Dnr: KUN 2016-00566 Fastställd av kulturnämnden 2016-12-08 Y Genomförda kontroller enligt plan för intern kontroll

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens Psykiatriberedning. Till Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämndens Psykiatriberedning. Till Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämndens Psykiatriberedning DATUM DIARIENR 2010-08-16 HN-HOS10-280 Till Hälso- och sjukvårdsnämnden Tvångsvård i psykiatrisk öppenvård i landstinget Sörmland psykiatriberedningen rapporterar

Läs mer

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016 Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016 Sammanfattning Årets resultat 261 mnkr (budget 20 mnkr) Nettokostnadsökning 3,9 % (7,3 %) Verksamhetsresultat -92 mnkr (-208 mnkr) Lönekostnadsökning

Läs mer

Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER

Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER 2014 l Resultat januari september 281 mnkr (-72 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,9 % (3,0 %) l Skatter och statsbidrag 6,0 % (2,2 %) l Helårsprognos 250 mnkr (-178

Läs mer

Parter: Region Östergötland, Östergötlands kommuner Datum: Diarienummer: HSN

Parter: Region Östergötland, Östergötlands kommuner Datum: Diarienummer: HSN Överenskommelse mellan Region Östergötland och kommunerna i Östergötland om samverkan för trygg, säker och effektiv utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Parter: Region Östergötland, Östergötlands

Läs mer

Delårsrapport jan - okt , Lunnevads folkhögskola

Delårsrapport jan - okt , Lunnevads folkhögskola www.lio.se Delårsrapport jan - okt 2009 563, Lunnevads folkhögskola Till Landstingsstyrelsen ENHETSCHEFENS REFLEKTION Folkbildningen, genom studieförbunden och folkhögskolorna, uppvisar fortsatt en imponerande

Läs mer

Delårsrapport jan-oktober 2009 Informationscentrum

Delårsrapport jan-oktober 2009 Informationscentrum Delårsrapport jan-oktober 2009 Informationscentrum 2009-11-27 sidan 2 av 3 Innehållsförteckning Enhetschefens reflektion 3 Bilagor HELÅRSBEDÖMNING RESULTATRÄKNING MM 2 2009-11-27 sidan 3 av 3 Till Landstingsstyrelsen

Läs mer

Koncernens nyckeltal Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9

Koncernens nyckeltal Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9 Koncernens nyckeltal 2017 2016 2017 2016 Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9 Rörelsemarginal, % 13,4 12,4 11,1 neg Resultat efter finansiella

Läs mer

Tertialrapport

Tertialrapport ~ LANDSTINGET SÖRMLAND ~ RegioYL'fukhusel Ka~mdden Tertialrapport 2 2008 Tertialrapport 2 2008 Katrineholm den 19 september 2008 ~~~ Kenth Persson cheföverläkarejförvaltningschef 641 96 Katrineholm Tel

Läs mer

Katastrofmedicinskt Centrum

Katastrofmedicinskt Centrum Katastrofmedicinskt Centrum Kommentarer till helårsbedömningen period 10, år 2005. Ekonomi Trots minskat bidrag från landstinget med 600 tkr beräknas resultatet till minus 31 kr. Detta förklaras främst

Läs mer

Omsättningstillgångar SUMMA TILLGÅNGAR

Omsättningstillgångar SUMMA TILLGÅNGAR RESULTATRÄKNING (tkr) Utfall Utfall Budget helår 2018 Verksamhetens intäkter 25129 24524 37508 Verksamhetens kostnader -16459-16010 -25918 Avskrivningar/nedskrivningar -3665-3640 -5985 Verksamhetens nettokostnader

Läs mer

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720.

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720. Dnr 9016/129.109 Budget 2017 och plan 2018 2019 Utdebitering Skattesatsen för år 2017 fastställs till kronor 23:15 per skattekrona God ekonomisk hushållning Finansiella mål Att de löpande intäkterna täcker

Läs mer

Delårsrapport augusti 2017

Delårsrapport augusti 2017 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2017-09-08 Diarienummer KUN 2017-00199 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Dick Wesström Telefon: 076-2 919132 E-post: dick.wesstrom@vgregion.se Till kulturnämnden

Läs mer

Rullande tolv månader.

Rullande tolv månader. Koncernens nyckeltal 2017 2016 2017 2016 2016 Kv 2 Kv 2 Jan-Juni Jan-Juni Helår Omsättning, Mkr 66,6 59,6 153,2 140,9 283,9 Rörelseresultat, Mkr 4,9 2,9 17,7 14,0-30,9 Rörelsemarginal, % 7,4 4,8 11,5 9,9

Läs mer

Delårsrapport Jan-okt 2009 Närsjukvården i centrala Östergötland

Delårsrapport Jan-okt 2009 Närsjukvården i centrala Östergötland Delårsrapport Jan-okt 2009 Närsjukvården i centrala Östergötland Till Landstingsstyrelsen ENHETSCHEFENS KOMMENTAR Måste tyvärr justera helårsbedömningen från minus 5 mkr till minus 10 mkr. Orsakerna är

Läs mer

Landstingets finanser

Landstingets finanser 5 Landstingets finanser Landstingets finanser Avsnittet behandlar lanstingets ekonomi. I tabellerna har i vissa fall en uppdelning skett mellan landstinget och hela landstingskoncernen där samtliga landstingsägda

Läs mer

59 Tvångsvård i öppen vård. Rapport. Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. godkänner psykiatriberedningens rapport

59 Tvångsvård i öppen vård. Rapport. Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. godkänner psykiatriberedningens rapport Hälso- och sjukvårdsnämnden FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-02 HN-HOS10-280 59 Tvångsvård i öppen vård. Rapport Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. godkänner psykiatriberedningens rapport. 2. ger hälso-

Läs mer

Psykiatrin och lagen - tvångsvård, straffansvar, och samhällsskydd (SOU 2012:17)

Psykiatrin och lagen - tvångsvård, straffansvar, och samhällsskydd (SOU 2012:17) YTTRANDE 1(4) Socialdepartementet Psykiatrin och lagen - tvångsvård, straffansvar, och samhällsskydd (SOU 2012:17) Sammanfattning Utredningen föreslår omvälvande förändringar vars konsekvenser är mycket

Läs mer

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Giltighet 2012-11-06 2013-11-06 Egenkontroll, uppföljning och erfarenhetsåterföring Målgrupp Samtliga vårdgivare inom psykiatriförvaltningen Ansvarig

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård vad innebär den nya lagstiftningen?

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård vad innebär den nya lagstiftningen? Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård vad innebär den nya lagstiftningen? Överenskommelser och riktlinjer Gemensamt ansvarstagande Bättre samverkan och samordning Tillit och förtroende

Läs mer

2015-01-21 17:37 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1412 1312

2015-01-21 17:37 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1412 1312 Bokslutsdokument RR KF BR Västtrafik AB 2015-01-21 17:37 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1412 1312 Verksamhetens intäkter 7 596 854 7 071 871 Verksamhetens kostnader -7 207 998-6 905 657 Avskrivningar

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård. HSL gäller Tvångsåtgärder i rimlig proportion till syftet Stor restriktivitet med tvångsåtgärder

Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård. HSL gäller Tvångsåtgärder i rimlig proportion till syftet Stor restriktivitet med tvångsåtgärder Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård HSL gäller Tvångsåtgärder i rimlig proportion till syftet Stor restriktivitet med tvångsåtgärder Lagen ska finnas väl synlig för patienterna Förutsättningar för

Läs mer

Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum

Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum Vision MEDBORGAR FÖRNYELSE PROCESS MEDARBETAR EKONOMI PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET Strategier Framgångsfaktorer Nyckelindikatorer

Läs mer

Remissvar Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd SOU 2012:17

Remissvar Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd SOU 2012:17 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Psykiatriska kliniken Ärendenr HSN 2012/251 1 (6) Handlingstyp Remissvar Datum 21 september 2012 Till Socialdepartementet Remissvar Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar

Läs mer

Ambition och ansvar SOU 2006:100. Nationell strategi för utveckling av samhällets insatser till personer med psykiska sjukdomar och funktionshinder

Ambition och ansvar SOU 2006:100. Nationell strategi för utveckling av samhällets insatser till personer med psykiska sjukdomar och funktionshinder Ambition och ansvar Nationell strategi för utveckling av samhällets insatser till personer med psykiska sjukdomar och funktionshinder Ambition och ansvar Nationell strategi för utveckling av samhällets

Läs mer

Enkät - Rättspsykiatrin

Enkät - Rättspsykiatrin Nytt avsnitt 1 sidan 1 Enkät - Rättspsykiatrin Sveriges kommuner och landsting Dessa uppgifter skrevs ut den : KONTAKTUPPGIFTER till uppgiftslämnaren Landsting/region Klinik Kontaktperson Telefonnummer

Läs mer

Stefan Sjöström Umeåuniversitet

Stefan Sjöström Umeåuniversitet Stefan Sjöström Umeåuniversitet Tvång utanför sjukhus Internationell trend Har alltid funnits Både LPT och LRV Endast efter slutenvård med tvång Beslut av förvaltningsdomstol Särskilda villkor Möjlighet

Läs mer

KS /2012 Remiss av Psykiatrin och lagen - tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17)

KS /2012 Remiss av Psykiatrin och lagen - tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17) SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.6-0379/2012 SID 1 (6) 2012-06-11 Handläggare: Anna Lindskog Telefon: 08-508 25 156 Till Socialnämnden KS 001-833/2012

Läs mer

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten sjukvård Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Avvikelser... 2 In- och utskrivningsprocessen... 3 Samtycke... 3 Vårdbegäran/Remiss... 4 Inskrivningsmeddelande...

Läs mer

Enkät - Vuxenpsykiatrin

Enkät - Vuxenpsykiatrin Nytt avsnitt 1 sidan 1 Enkät - Vuxenpsykiatrin Sveriges kommuner och landsting Dessa uppgifter skrevs ut den : KONTAKTUPPGIFTER till uppgiftslämnaren Landsting/region Klinik Kontaktperson Telefonnummer

Läs mer

Rullande tolv månader.

Rullande tolv månader. Koncernens nyckeltal 2017 2016 2016 Kv 1 Kv 1 Helår Omsättning, Mkr 86,6 81,4 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,7 11,1-30,9 Rörelsemarginal, % 14,7 13,7 neg Resultat efter finansiella poster, Mkr 12,2 10,9-31,8

Läs mer

Hur den öppna psykiatriska tvångsvården organiserats

Hur den öppna psykiatriska tvångsvården organiserats Hur den öppna psykiatriska tvångsvården organiserats Slutsatser från Socialstyrelsens uppföljning av de första åren med öppen tvångsvård Nina.Frohm@Socialstyrelsen.se Socialstyrelsen har haft två uppdrag

Läs mer

Årsredovisning 2013 Årsredovisning 2013 Trafiknämnden

Årsredovisning 2013 Årsredovisning 2013 Trafiknämnden Årsredovisning 2013 Årsredovisning 2013 Trafiknämnden Produktionsenhetsnamnet fylls i här Dnr TN 2014 6 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förvaltningsberättelse Ekonomiperspektivet 3 Ekonomisk redovisning Resultaträkning

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport Revisionsrapport* Delårsrapport 2007-06-30 Krokoms kommun 2007-09-12 Hans Stark *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning och åtgärdsförslag...1 Inledning...2 Inledning och regelverk...2

Läs mer

ANS arbete med Mänskliga rättigheter har positivt uppmärksammats vid den spridningskonferens som VGR anordnade under hösten.

ANS arbete med Mänskliga rättigheter har positivt uppmärksammats vid den spridningskonferens som VGR anordnade under hösten. 6 (25) Protokoll från styrelsen för, 2018-02-01 1 Årsredovisning 2017 Diarienummer ANS 2018-00021 Beslut 1. Styrelsen för Angereds närsjukhus godkänner årsredovisning 2017 efter överenskomna redaktionella

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård En ny lagstiftning vad betyder det för oss?

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård En ny lagstiftning vad betyder det för oss? Samverkan från sluten hälso- och sjukvård En ny lagstiftning vad betyder det för oss? Projekt Trygg och effektiv /A-MT Från och med 1 januari 2018 träder lagen Lag (2017:612) om samverkan från sluten hälso-

Läs mer

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän För vem? Barn och unga 0-25 år som har eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa och sjukdom Personer

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

Stockholms läns landsting. Tertialrapport april 2018, Landstingshuset i Stockholm AB. Org.nr Styrelsen.

Stockholms läns landsting. Tertialrapport april 2018, Landstingshuset i Stockholm AB. Org.nr Styrelsen. Stockholms läns landsting Landstingshuset i Stockholm AB Org.nr 556477-9378 SKRIVELSE 2018-05-30 LISAB 2018-0009 Styrelsen Tertialrapport april 2018, Landstingshuset i Stockholm AB Ärendebeskrivning Tertialrapport

Läs mer

Kommittédirektiv. Betalningsansvarslagen. Dir. 2014:27. Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014

Kommittédirektiv. Betalningsansvarslagen. Dir. 2014:27. Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014 Kommittédirektiv Betalningsansvarslagen Dir. 2014:27 Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en översyn av lagen (1990:1404) om kommunernas betalningsansvar

Läs mer

Rullande tolv månader.

Rullande tolv månader. Koncernens nyckeltal 218 217 218 217 217 2 2 Förändr. Jan-Jun Jan-Jun Förändr. Helår Omsättning, Mkr 79,6 66,6 19,5% 186,3 153,2 21,6% 313,2 Rörelseresultat, Mkr 5,2 4,9 5,1% 22,9 17,7 29,8% 34,9 Rörelsemarginal,

Läs mer

SIKTA- Skånes missbruks- och beroendevård i utveckling Projektledare: Anna von Reis Peter Hagberg

SIKTA- Skånes missbruks- och beroendevård i utveckling Projektledare: Anna von Reis Peter Hagberg Alla dessa planerbegreppsförklaring SIKTA- Skånes missbruks- och Projektledare: Anna von Reis Peter Hagberg Vård och omsorgsplaner Vård och omsorgsplanering Kan resultera i Vård och omsorgsplan Dokumenteras

Läs mer

Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting

Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-16 Landstingsstyrelsen Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl

Läs mer

17/09 Bilaga 1 Avrapportering mål och specifika uppdrag 2009 Handikapp & Habilitering och Sjukresor Habilitering & Hjälpmedel och Sjukresor 1) Måluppfyllelse 3 Målet är helt uppfyllt (vid tidpunkten för

Läs mer

Delårsrapport. Januari-augusti /Regionstab Ekonomi 1

Delårsrapport. Januari-augusti /Regionstab Ekonomi 1 Delårsrapport Januari-augusti 2016 2016-09-27/Regionstab Ekonomi 1 Resultatrapport Region Gävleborg Januari-augusti 2016, mnkr Utfall Budget Avvikelse Föregående år Förändring % Verksamhetens intäkter

Läs mer

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT Information till patienter Psykiatrin Södra Innehållsförteckning Allmänt Allmänt...3 Förutsättningar för intagning enligt LPT...4 Hur länge kan man vårdas under tvång?...6

Läs mer

Ledningsstaben Annika Hjertkvist

Ledningsstaben Annika Hjertkvist Blankett 1 Ledningsstaben 2005-04-27 Annika Hjertkvist Resultaträkning Produktionsenhets chefens godkännande: - obs anges i tkr Finansieringsanalys 2005 Tillförda medel 2005 Landstingsbidrag Koncernbidrag

Läs mer

Projektplan Samordnad vårdplanering

Projektplan Samordnad vårdplanering 1 Projektplan Samordnad vårdplanering Enligt lagstiftningen har regionen och kommunen en skyldighet att erbjuda patienterna en trygg och säker vård efter utskrivning från regionens slutna hälso- och sjukvård

Läs mer

Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud. Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Årsredovisning/Årsberättelse 2006

Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud. Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Årsredovisning/Årsberättelse 2006 Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Årsredovisning/Årsberättelse 2006 Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Årsredovisning/Årsberättelse 2006 1 Förvaltningsberättelse 1.1 Uppstart och bildande

Läs mer