Yrkande om Samverkansavtal mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad för uppförande av spårvagnsdepå Ringön

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yrkande om Samverkansavtal mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad för uppförande av spårvagnsdepå Ringön"

Transkript

1 Yrkande V Kommunstyrelsen Ärende Yrkande om Samverkansavtal mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad för uppförande av spårvagnsdepå Ringön Vänsterpartiet bedömer att det finns en osäkerhet gällande det underskott som samverkansavtalet leder till för staden. Därför anser vi att de ekonomiska konsekvenserna behöver utredas mer, med inriktningen att minska de ekonomiska kostnaderna för staden. Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta att återremittera ärendet för fortsatt analys av de ekonomiska konsekvenserna för staden. I detta ingår att tydliggöra och minskar stadens ekonomiska kostnader.

2 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1368/16 Handläggare Bo Carlryd Telefon: E-post: Samarbetsavtal mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad för uppförande av spårvagnsdepå Ringön Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: 1. Samarbetsavtal mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad för uppförande av spårvagnsdepå Ringön, i enlighet med bilaga 1 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande, godkänns. 2. Stadsdirektören får i uppdrag att underteckna samarbetsavtal mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad angående finansiering och uppförande av ny spårvagnsdepå på Ringön, i enlighet med bilaga 1 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande, samt bemyndigas att godkänna justeringar i avtalet av redaktionell karaktär. 3. Stadsdirektören får i uppdrag att utse stadens representanter i den styrgrupp som tillsätts för depåprojektet. 4. Fastighetsnämnden bemyndigas att ta medel i anspråk för att påbörja markförbättrande åtgärder inom ramen för projektet ny spårvagnsdepå vid Kvillebangården på Ringön uppgående till maximalt 100 miljoner kronor, i enlighet med bilaga 2 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. 5. Samarbetsavtalet träder i kraft efter det att Huvudavtalet avseende ansvar för spårvägstrafikens bedrivande i Göteborgs Stad och Mölndals stad och Principavtalet avseende åtgärder för genomförande av avsiktsförklaringen, har godkänts av regionfullmäktige och kommunfullmäktige genom lagakraftvunna beslut. Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade om avsiktsförklaring med Västra Götalandsregionen avseende organisering av spårvägstrafiken. Avsiktsförklaringen betonar vikten av att igångsättandet av uppförandet av depå Ringön prioriteras. Västra Götaland skall äga och finansiera byggnation av depå Ringön. Ett samarbetsavtal som bygger på avsiktsförklaringen upprättas mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad och syftar till att klargöra förutsättningarna för finansiering och byggnation av spårvagnsdepån och serviceanläggningen på Ringön. Avsiktsförklaringen utgår från att Västra Götalandsregionen förvärvar marken samt bekostar, bygger och äger depåanläggningen samt spår inom depåområdet. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (5)

3 Avsiktsförklaringen anger att Göteborgs Stad bekostar rivning, sanering, ledningsomläggning samt anläggning av lokalgata inom depåområdet. Till skillnad mot vad som beskrevs i avsiktsförklaringen anser parterna att det finns ekonomiska och verksamhetsmässiga fördelar med att VGR även förvärvar marken för servicehallen och spårharpan och finansierar dessa med egna investeringsmedel. Ekonomiska konsekvenser Göteborgs Stad ansvarar för att genomföra och bekosta rivning, sanering, ledningsomläggning och gatuombyggnad till följd av projektet depå Ringön. Dessa kostnader beräknas uppgår till cirka 140 miljoner kronor. Övriga kostnader för mark och depå ska vara Västra Götalandsregionens ansvar. Västra Götalandsregionen ska förvärva marken för depå Ringön från Göteborgs Stad. Marken förvärvas för ett belopp på cirka 170 miljoner kronor exklusive marken för serviceanläggningen. Belopp motsvarar fastighetskontorets kostnad för markinlösen. Marken för serviceanläggningen värderas till cirka 10 miljoner kronor och förvärvas av regionen. Marken inom hela depåområdet skall värderas som industrimark och beräknas ha ett marknadsvärde på cirka miljoner kronor. Stadens åtagande innebär en reaförlust i Fastighetsnämndens exploateringsprojekt då de totala utgifterna inte täcks. Likt övriga reavinster och reaförluster förs dessa kommuncentralt och påverkar inte Fastighetsnämndens driftsekonomi. Förlusten påverkar stadens resultat i samband med att försäljningen sker men ingår inte i stadens strukturella resultat eller balanskravsresultat. Staden genom trafiknämnden bekostar även trafikkontorets administrativa kostnader för depåprojektet samt kostnader för förstudie, etapp 1 och etapp 2, vilket bedöms uppgå till cirka miljoner kronor. Detta åtagande kommer att belasta stadens resultat i sin helhet i samband med att avtal tecknas. Trafiknämnden förutsätts kunna hantera denna tillkommande kostnad inom ramen för sin bokslutsberedning. Barn-, jämställdhets-, mångfalds- och miljöperspektivet Perspektiven beskrivs i ärendet antagande av detaljplan för spårvagnsdepå Ringön. Omvärldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Bilagor 1. Samarbetsavtal mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad angående uppförande av ny spårvagnsdepå på Ringön. 2. Fastighetsnämndens protokollsutdrag och tjänsteutlåtande Begäran om kommunfullmäktiges bemyndigande att ta medel i anspråk för att vidta markförbättrande åtgärder inom ramen för projekt ny spårvagnsdepå vid Kvillebangården på Ringön. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (5)

4 Ärendet Samarbetsavtal mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad upprättas för uppförande av en ny spårvagnsdepå på Ringön. Beskrivning av ärendet Bakgrund Kommunstyrelsen i Göteborg beslutade att uppdra till GSAB att vara ansvariga för beställning och upphandling av nya spårvagnar, M33. Bedömningen är att 100 nya vagnar kommer att behövas under den kommande 10-årsperioden. Det omedelbara behovet är 40 vagnar för att kunna växla ut de äldsta vagnarna från talet. Relevanta avtal för igångsättande av byggnation för depå Ringön behöver skyndsamt tas fram för beslut. De befintliga depåerna för spårvagnar har redan idag nått sitt kapacitetstak och det råder en akut platsbrist för nattuppställning, service och underhåll. Den nya spårvägsdepån är också nödvändig för att kunna ta emot de längre spårvagnarna M34, då befintliga verkstäder/depåer inte är utformade för 45-metersvagnar. De kommande 40 spårvagnarna av modell M33 planeras att levereras under år Det finns en option för att därefter ta in ytterligare 60 spårvagnar, som är planerade att vara av den längre modellen M34, som preliminärt har varit satt till åren Spårvagnsdepåns läge på Ringön är bra ur verksamhetssynpunkt. Att ha en spårvagnsdepå på Hisingen är en strategisk fördel om trafiken över en period behöver stängas av på Götaälvbron eller den framtida Hisingsbron, samt i förhållande till nya spårvägslinjen Brunnsbo -Lindholmen - Linnéplatsen inom ramen för Sverigeförhandlingen. Spårvagnsdepån kommer att ha plats för cirka 60 spårvagnar plus personalutrymmen och verkstäder. På utsidan behövs ytterligare spårområde och andra ytor för verksamheten. Väster om depåbyggnaden planeras det för en spårharpa med servicehall. En spårharpa är ett antal parallella uppställningsspår för spårvagnar. Spårharpan syftar dels till att fungera som tillfällig uppställning i samband med att leveransen av de nya vagnarna M33 inleds, dels för att kunna upprätthålla spårvagnstrafik på Hisingen vid trafikavstängningar innan depån är på plats. Spårharpan med servicehallen kommer även innebära att nuvarande platsbrist i befintliga depåer kan hanteras, samt möjliggöra upprustningen av vagnhallen Majorna. Avsiktsförklaring med Västra Götalandsregionen avseende organisering av spårvägstrafiken. Kommunfullmäktige beslutade om avsiktsförklaring med Västra Götalandsregionen avseende organisering av spårvägstrafiken. Avsiktsförklaringen betonar vikten av att igångsättandet av uppförandet av depå Ringön prioriteras. Västra Götaland skall äga och finansiera byggnation av depå Ringön. Utgångspunkten är att Västra Götalandsregionen ansvarar för ett skyndsamt genomförande av projektet med stöd av Göteborgs Stad i kunskapsöverföring i befintligt projekt. Avsiktsförklaringen utgår från att Västra Götalandsregionen förvärvar marken samt bekostar, bygger och äger depåanläggningen samt spår inom depåområdet. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (5)

5 Avsiktsförklaringen anger att Göteborgs Stad bekostar rivning, sanering, ledningsomläggning samt anläggning av lokalgata inom depåområdet. Samarbetsavtal. Samarbetsavtalet bygger på avsiktsförklaringen mellan Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen och avser att konkretisera och förtydliga ansvarsfördelningen av investeringen i ny spårvagnsdepå på Ringön. Samarbetsavtalet beskriver parternas rättigheter och skyldigheter gällande genomförande och finansiering av projektet inklusive villkor gällande markfrågor. Parterna är överens om att föreslå ett avsteg från avsiktsförklaringen avseende finansiering och ägande av serviceanläggningen (spårharpan och servicehallen). Avsiktsförklaringen baserades på att trafiknämnden ansvarade för investeringen och fick ersättning via banavgiften som erläggs av VGR. Till skillnad mot vad som beskrevs i avsiktsförklaringen anser parterna att det finns ekonomiska och verksamhetsmässiga fördelar med att VGR även förvärvar marken för servicehallen och spårharpan och finansierar dessa med egna investeringsmedel. Genom denna förändring av ägandet så utgör depåområdet en fastighet vilket underlättar bl.a. för Göteborgs Spårvägar gällande trafiktillstånd från Transportstyrelsen att bedriva verksamhet inom depåområdet. Genomförande av etapp 1 omfattar in-och utfartsspår, serviceanläggningen (spårharpa och servicehall) samt etapp 1 av depåbyggnationen är trafiknämndens ansvar. Parterna är dock överens om att tydligt avgränsade byggmoment kan komma att överföras och slutföras av VGR. Under punkt 4.3 i samarbetsavtalet specificeras omfattning av etapp 1 i sin helhet. Efter avslutat genomförande av trafikkontoret av arbete på serviceanläggningen och depåområdet etapp 1 skall avräkning av utfört arbete och upparbetade kostnader göras mellan staden och regionen. Dessa kostnader är regionens ansvar. Stadens (fastighetsnämndens kostnader beräknas uppgå till ca 170 miljoner kronor för fastighetsinlösen inom depåområdet. Denna kostnad utgör VGR:s kostnad för förvärv av marken. Det tillkommer en kostnad för VGR på cirka 10 miljoner kronor för den mark som omfattar serviceanläggningen, cirka kvadratmeter, vilket inte inberäknats i de 170 miljonerna. Fastighetskontorets kostnader för sanering, ledningsomläggning, rivning samt anläggning av lokalgata uppgår till cirka 140 miljoner kronor. Denna kostnad utgör stadens kostnad. Kostnader för trafikkontorets administration samt kostnader för förstudie avseende etapp 1 och etapp 2 uppgår till cirka miljoner kronor och utgör stadens kostnad. Stadsledningskontorets bedömning Överflytten av depåprojektet till Västfastigheter kan komma att ha en tidsmässig påverkan på depåprojektet. Stadsledningskontoret bedömer dock inte att de eventuella tidsmässiga effekterna är så pass stora att Västfastigheter inte bör överta projektet. Projektet har idag en tidplan som innebär att depån i sin helhet troligtvis kan vara färdigställd år Detta innebär att leveransen av den längre modellen M34 troligtvis behöver skjutas något längre fram i tid. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (5)

6 HIGAB bör kvarstå i styrgruppen till dess att projektet fullt ut är överlämnat till Västfastigheter, för att minska eventuella effekter av att depåprojektet förskjuts ytterligare med överföringen till Västfastigheter. Stadsledningskontoret vill också påpeka att Fastighetsnämnden skyndsamt behöver bemyndigas fatta relevanta beslut om ovanstående markåtgärder samt markåtkomst för depåmarken till Västra Götalandsregionen. Samarbetsavtalet träder i kraft efter det att Principavtal avseende åtgärder för genomförande av avsiktsförklaringen och Huvudavtalet mellan Parterna godkänns av regionfullmäktige och kommunfullmäktige genom lagakraftvunna beslut. Bo Carlryd Planeringsledare Ylva Löf Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (5)

7 S A M A R B E T S A V T A L mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad avseende spårvagnsdepå Ringön

8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning Avtalets parter Bakgrund Avsikten med samarbetsavtalet Parternas rättigheter och skyldigheter Förvärv av mark Finansiering och ägande Genomförande av projektet Preciserad beskrivning av projektet Fastighetsbildning Planförhållanden Tidplan Kunskaps-/informationsöverföring Organisation Ändring och tillägg Överlåtelse av avtal Avtalets giltighet och avtalstid Parternas underskrifter... 7

9 1. Avtalets parter Parter i detta samarbetsavtal är Västra Götalandsregionen VGR, Göteborgs Stad, Staden, VGR och Staden benämns gemensamt för Parterna. 2. Bakgrund VGR ansvarar för kollektivtrafiken i regionen i enlighet med Lag (2010:1065) om kollektivtrafik och Avtal om ansvar för den regionala kollektivtrafiken inom Västra Götalands län. VGR är regional kollektivtrafikmyndighet. Som regional kollektivtrafikmyndighet ska VGR ha rådighet att besluta om kollektivtrafikens inklusive spårvägstrafikens bedrivande i Staden och Mölndals Stad. För organisering av spårvägstrafiken har Parterna i en avsiktsförklaring (antagen i regionfullmäktige den 10 april och kommunfullmäktige den 22 mars 2018) kommit överens om följande gemensamma viljeinriktning: VGR och Staden ser gemensamt behoven av att förstärka kollektivtrafiksystemet i Göteborg, där spårvägstrafiken idag och på längre sikt är en grundförutsättning för en effektiv kollektivtrafik i staden. Parterna är överens om att en fortsatt utveckling av trafikering och linjer för spårvägstrafiken är nödvändig för ett växande Göteborg, en förstorad arbetsmarknadsregion och för att nå de målsättningar VGR har satt upp för andelen kollektivtrafikresenärer i VGR. Avsiktsförklaringen visar Parternas gemensamma intresse av och investeringar i den fortsatta utvecklingen av spårvägstrafiken. Avtal för projekt depå Ringön ska skyndsamt tas fram för beslut hos berörda politiska instanser. Staden ansvarar för att skyndsamt besluta och påbörja de markåtgärder staden svarar för enligt avsiktsförklaringens ansvarsfördelning för depå Ringön. 3. Avsikten med samarbetsavtalet Avsikten med detta samarbetsavtal är att klargöra förutsättningarna mellan Parterna för finansiering och byggnation av en spårvagnsdepå inklusive serviceanläggning (spårharpa och servicehall) på Ringön i Göteborg samt förvärv av mark för ändamålet. 4. Parternas rättigheter och skyldigheter Staden ansvarar för att skyndsamt besluta och påbörja de markåtgärder staden svarar för enligt avsiktsförklaringens och detta samarbetsavtals ansvarsfördelning för depå Ringön. VGR ansvarar för ett skyndsamt genomförande av projektet i samarbete med Staden. 4.1 Förvärv av mark VGR ska vara ägare av marken inom hela depåområdet inklusive serviceanläggning (spårharpa och servicehall). Marken ska förvärvas från Staden och värderas enligt följande: Värdet av hela den blivande fastigheten, exklusive serviceanläggningen, motsvaras av de kostnader som Staden haft för inlösen av marken, ca 170 mnkr. Blir Partena tvungna att teckna köpeavtal för den blivande fastigheten innan processen för markinlösen har slutförts ska återstoden av kostnaderna för markinlösen gemensamt bestämmas av Parterna till ett fast belopp.

10 Marken för serviceanläggning, ca m2, ska värderas som industrimark. 4.2 Finansiering och ägande VGR ska äga hela fastigheten där depåområdet är beläget, inklusive spår och byggnader. Staden ansvar för och bekostar förstudien för etapp 1 och 2 och alla egna personalkostnader. Staden ansvarar för att genomföra och bekosta rivning, sanering av mark utifrån myndighetsbeslut, ledningsomläggning och gatuombyggnad till följd av projektet på Ringön. In- och utfartsspår med tillhörande kontaktledningar, fram till fastighetsgränsen för fastigheten som är under bildande, ägs och genomförs av Staden och ingår i Trafikkontorets drifts- och underhållsansvar för bananläggningen. In- och utfartsspår med tillhörande kontaktledningar upptas därmed i kommande banavgift mellan Västtrafik och Trafikkontoret. Staden ansvarar för att genomföra serviceanläggning genom Trafikkontoret. Staden och VGR är överens om att tydligt avgränsade byggmoment kan komma att överföras och slutföras av VGR. VGR ansvarar för investeringsutgiften. Öppenenhet och transparens ska råda gällande de utgifter som finns för serviceanläggningen. Staden ansvarar för att genomföra depåområde etapp 1 genom Trafikkontoret. Staden och VGR är överens om att tydligt avgränsade byggmoment kan komma att överföras och slutföras av VGR. VGR ansvarar för investeringsutgiften. Öppenenhet och transparens ska råda gällande de utgifter som finns för depåområde etapp 1. Etapp 2 bekostar och ansvarar VGR för. Övriga kostnader för mark och depå ska vara VGR:s ansvar. 4.3 Genomförande av projektet Genomförandet av projektet som helhet innefattar såväl byggklar mark, in- och utfartsspår, serviceanläggning och depåbyggnation etapp 1 och 2. Se bilaga A Byggklar mark, in- och utfartsspår, serviceanläggning och depåbyggnation etapp 1 genomförs av Staden. Enligt punkt 4.2 ovan kan tydligt avgränsade byggmoment komma att överföras och slutföras av VGR. Depåbyggnation etapp 2 genomförs av VGR Preciserad beskrivning av projektet Byggklar mark (Staden genomför och finansierar) - Rivning - Sanering - Ledningsomläggning - Gatuombyggnad In- och utfartsspår (Staden genomför och finansierar) - Spår - Växlar - Signaler - Flytt av betalstation

11 - Markarbeten - Flytt, rivning och nybyggnation av cykelbana - Stängning av lokalgata - Ny trafiklösning på Ringögatan Serviceanläggning (Staden genomför och VGR finansierar, se punkt 4.2) - 8 spår inklusive växelanslutningar mot depåområdet - Uppställningsplats för 28 spårvagnar under tak - Temporärt personalutrymme - Teknikrum för byggnad och skalskydd - Servicehall - Nya ledningar - Kontaktledningar - Växlar och korsningar - Växelstyrning - Växelvärme - Brandskydd - Förlängning av servicehall med 6 meter (för att möjliggöra hantering och service av två spårvagnar av modell M33 samtidigt) - Anpassning av servicehall för vinterbruk vilket inkluderar fjärrvärmeuppvärmning, isolering och kostnader för ventilation - Serviser för vatten, avlopp samt fiber - Oljeavskiljare - Förlängda pålar efter geotekniska undersökning - Fördröjningsmagasin Depåområde etapp 1 (Staden genomför och VGR finansierar, se punkt 4.2) - Uppställningsspår för 18 spårvagnar - Rangeringsspår - Rundkörningsspår - Spår i servicehall - Kontaktledningar - Växlar och korsningar - Växelstyrning - Växelvärme - Räddningsväg - Asfaltering av hela depåområdet - Likriktarstation samt transformator med redundans till etapp 2 - Starkströmsserviser - Ombyggnation av befintlig gata på grund av ledningsflytt då lokalgata inte var beställd - Mur - Trädplantering - Växelpaketet direkt öster om servicehall och spårharpa grundläggs på betongplatta på grund av dåliga markförhållanden - Växlar (4 st) som behövs till depåområde etapp 2. Depåområde etapp 2 (VGR genomför och finansierar) - Etapp 2 avser byggnationen av själva depån med tillhörande markområden.

12 Om punkter saknas i ovanstående specifikation ska ansvars- och kostnadsfördelning ske i enlighet med Fastighetsbildning Marken för depå Ringön utgörs av en fastighet under bildande. Staden ansvarar för att genomföra och bekosta inlösen av marken och ansöka om och bekosta fastighetsbildning. 4.5 Planförhållanden Staden ansvara för att genomföra och bekosta den planändring som krävs för att genomföra projekt depå Ringön. Ett planändringsförfarande pågår för den aktuella marken. Den nya detaljplanen planeras tas upp till beslut om antagande i kommunfullmäktige i juni Tidplan VGR ansvarar för ett skyndsamt genomförande av projektet vilket innebär att tillträde till fastigheten för VGR måste ske senast den 1 juli VGR ska ha möjlighet att utföra geotekniska undersökningar innan VGR tillträder fastigheten. Staden ska skyndsamt och med målsättning, verka för att fastigheten är sanerad vid tillträdet. Serviceanläggning ska vara så pass färdigställda att det går att ställa upp gamla vagnar där när serieleverans av nya vagnar startar. Beträffande röd skrafferad yta enligt bilaga B ska saneringsarbetet färdigställas senast den 31 december 2019 eller senast vid den tidpunkten som Parterna kommer överens om. 4.7 Kunskaps-/informationsöverföring Staden ska aktivt och så snart VGR begär det, stödja med kunskap och informationsöverföring. 4.8 Organisation En styrgrupp ska tillsättas. Styrgruppens uppdrag ska vara att se till att detta avtals intentioner fullföljs. Detta sker genom kontinuerliga uppföljningar, sex gånger per år. Styrgruppen ska bestå av sju personer med tre representanter vardera från Staden respektive VGR. Parterna utser var och en sina egna representanter. Därutöver ska en ordförande för styrgruppen tillsättas av och från Västtrafik AB. I styrgruppens uppdrag ingår inte att driva själva byggprojektet depå Ringön. 5. Ändring och tillägg Ändringar och tillägg till detta avtal ska upprättas skriftligen och undertecknas av båda Parter. 6. Överlåtelse av avtal Parterna är överens om att avtalets samtliga rättigheter och skyldigheter kan överlåtas till annan förvaltning eller bolag inom respektive organisation. Avtalet får inte överlåtas av någon part utan den andres skriftliga medgivande. 7. Avtalets giltighet och avtalstid Detta avtal träder ikraft när beslut i respektive Parts beslutande församling har vunnit laga kraft. Avtalets giltighet villkoras också av att Huvudavtalet samt Principavtalet godkänns i samma ordning.

13 Avtalet gäller sedan, utan särskild uppsägning, fram till och med godkänd slutbesiktning av såväl depå som serviceanläggning. 8. Parternas underskrifter Detta samarbetsavtal har upprättats i två likalydande exemplar varav Parterna tagit var sitt. Göteborg Göteborg Göteborgs Stad Västra Götalandsregionen

14 BILAGA A 12:9 11:12 11:5 Serviceanläggning

15 BILAGA B Saneringsarbetet kan färdigställas eller efter överenskommelse 12:9 11:12 11:5

16 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Begäran om kommunfullmäktiges bemyndigande att ta medel i anspråk för att vidta markförbättrande åtgärder inom ramen för projektet ny spårvagnsdepå vid Kvillebangården på Ringön 152, diarienr 5355/11 HANDLING Fastighetskontorets tjänsteutlåtande BESLUT Enligt fastighetskontorets förslag: 1. Fastighetsnämnden föreslår kommunfullmäktige att besluta att fastighetsnämnden bemyndigas ta medel i anspråk för att påbörja markförbättrande åtgärder inom ramen för projektet ny spårvagnsdepå vid Kvillebangården på Ringön. Allt i enlighet med vad som beskrivs i tjänsteutlåtande, och maximalt uppgående till 100 miljoner kronor, exklusive utgifter för förvärv av fast egendom eller förvärv av tomträtt. 2. Under förutsättning av kommunfullmäktiges bemyndigande uppdrar fastighetsnämnden åt fastighetskontoret att för nämndens räkning ta medel i anspråk för att påbörja markförbättrande åtgärder inom ramen för projektet ny spårvagnsdepå vid Kvillebangården på Ringön. Allt i enlighet med vad som beskrivs i tjänsteutlåtande, och maximalt uppgående till 100 miljoner kronor, exklusive utgifter för förvärv av fast egendom eller förvärv av tomträtt. Vid protokollet Sirpa Bernhardsson Justerat Göteborgs Stad Fastighetsnämnden, utdrag ur protokoll 1 (2)

17 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Ordförande Jahja Zeqiraj Justerare Hampus Magnusson Göteborgs Stad Fastighetsnämnden, utdrag ur protokoll 2 (2)

18 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5355/11 Exploateringsavdelningen Mattias Hedeberg telefon e-post: Begäran om kommunfullmäktiges bemyndigande att ta medel i anspråk för att vidta markförbättrande åtgärder inom ramen för projektet ny spårvagnsdepå vid Kvillebangården på Ringön Förslag till beslut 1. Fastighetsnämnden föreslår Kommunfullmäktige att besluta att Fastighetsnämnden bemyndigas ta medel i anspråk för att påbörja markförbättrande åtgärder inom ramen för projektet ny spårvagnsdepå vid Kvillebangården på Ringön. Allt i enlighet med vad som beskrivs i detta tjänsteutlåtande, och maximalt uppgående till 100 miljoner kronor, exklusive utgifter för förvärv av fast egendom eller förvärv av tomträtt. 2. Under förutsättning av kommunfullmäktiges bemyndigande uppdrar fastighetsnämnden åt fastighetskontoret att för nämndens räkning ta medel i anspråk för att påbörja markförbättrande åtgärder inom ramen för projektet ny spårvagnsdepå vid Kvillebangården på Ringön. Allt i enlighet med vad som beskrivs i detta tjänsteutlåtande, och maximalt uppgående till 100 miljoner kronor, exklusive utgifter för förvärv av fast egendom eller förvärv av tomträtt. Ärendet Planarbete pågår på norra Ringön för att möjliggöra anläggandet av en ny spårvagnsdepå. Depån behövs för att kunna härbärgera nya spårvagnar och därmed kunna utöka spårvagnstrafiken med nya linjer och tätare turer när staden växer. För att påskynda processen önskar depåprojektet att ett flertal åtgärder påbörjas i förtid för att kunna påbörja en byggnation så snart som en ny detaljplan finns klar för området. Åtgärder som kan påbörjas rör bland annat upprättande av systemhandling för anläggningen (förprojektering) samt en del markförebyggande åtgärder med stöd av befintlig plan, där de sistnämnda ligger inom fastighetsnämndens ansvarsområde såsom fastighetsägare. Kontoret har gjort bedömningen att sådana förberedande åtgärder som kan genomföras parallellt med upprättande av bland annat systemhandling utgörs av: - rivning av befintliga byggnader - framtagande av saneringsplan för området samt erforderlig marksanering - flytt av ledningar inom depåområdet Ovanstående markåtgärder bedöms översiktligt uppgå till ca 80 miljoner kronor och avses, om bemyndigande ges, påbörjas snarast, d v s innan en lagakraftvunnen detaljplan finns. Då det i nuläget inte är fastlagt vem som ska vara byggherre och Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 5355/11 1 (4)

19 finansiär anser kontoret att kommunfullmäktiges bemyndigande bör inhämtas innan åtgärderna kan påbörjas. Styrgruppen för ny spårvagnsdepå, bestående av representanter från både Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen, har bedömt att det är nödvändigt att påbörja ovanstående åtgärder trots att frågan om byggherre och slutlig finansiering är under utredning. Kostnaderna för markåtgärderna samt kostnader för marklösen ska bäras av depåprojektet, vilka i dagsläget bedöms uppgå till ca 230 miljoner kronor. Ambitionen inom projektet är att kunna ha en ny spårvagnsdepå i drift under 2020 då en topp i nödvändiga vagnuppställningsytor uppstår. Detta i samband med att nya vagnar anländer samtidigt som de äldre vagnarna bibehålls under tiden som de nya vagnarna trimmas in för att säkerställa driftssäkerheten i systemet. Bakgrund Idag finns två spårvagnsdepåer i Göteborg, en på Rantorget i Gårda och en i Majorna. Dessa inrymmer nattuppställning, verkstad, tvätt och plats för övrigt underhåll för stadens cirka 240 spårvagnar. Beläggningen på dessa depåer är idag precis på gränsen av vad som är möjligt med bibehållen kvalitet i verksamheten. Genom inköp av nya spårvagnar behöver platser för reparation, skötsel och uppställning skapas för vagnarna i en depå som är anpassad för den nya vagnstypen. Upphandling har gjorts av nya vagnar, betecknade M33, som förväntas börja levereras under För att kunna ta emot de första vagnarna avser trafikkontoret begära mandat att påbörja byggnation av en spårharpa i direkt anslutning till depåområdet. Spårharpan avses kunna rymma drygt 20 vagnar och kommer tillsammans med en framtida depå kunna fungera som en större enhet samtidigt som ett vändspår skapas på Hisingen som möjliggör spårvagnstrafik på Hisingen i samband med bland annat inkopplingen av nya Hisingsbron. Trafikkontoret har tillsammans med berörda parter utrett frågan om placering för ny spårvagnsdepå och pekat ut Hisingen som en lämplig placering. Byggnadsnämnden gav i uppdrag att påbörja detaljplanearbete för ny spårvagnsdepå vid Kvillebangården på Ringön. Detaljplanen var på samråd under 2014 och beslut om granskning förväntas tas av byggnadsnämnden i juni eller september Detaljplanen avses antas av kommunfullmäktige under våren Staden, genom Fastighetsnämnden, avses förvärva marken för den framtida depån och sedermera med tomträtt upplåta utrymmet till byggherren. Ett avtal kommer att behöva tecknas mellan kommunen och utsedd byggherre avseende fördelning av ansvar och kostnader i samband med depåutbyggnaden. För att möjliggöra byggnation av en ny spårvagnsdepå på norra Ringön samt för att påskynda processen har fastighetsnämnden, , och kommunfullmäktige, , givit kontoret mandat att påbörja inlösen av fastigheter och tomträtter som påverkas av projektet innan dess att planstöd för inlösen funnits. Med stöd av detta har ett flertal avtal om förvärv tecknats med berörda fastighetsägare, tomträttshavare och arrendatorer. Totalt har inlösen inom projektet hitintills genomförts till ett belopp om drygt 130 miljoner kronor vilket givit åtkomst till merparten av marken för den föreslagna depåtomten. Kvartår gör ett antal mindre intrång på 10-talet fastigheter och tomträtter som ligger i gränsen till planområdet. Kontoret bedömer att återstående marklösen hamnar på i storleksordningen ca 20 miljoner kronor. Fastighetsnämnden har gett kontoret mandat att träffa erforderliga avtal i samband med förvärv av fastigheter och tomträtter inom området upp till ett totalbelopp Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 5355/11 2 (4)

20 om 200 miljoner kronor och samtidigt bemyndigat kontoret att riva förvärvade byggnader när kontoret finner det lämpligt. Ekonomiska konsekvenser Samtliga byggnader som berörs av projektet har förvärvats av kontoret och kostnader för rivning har uppskattats till ca 30 miljoner kronor. Kontoret har i samband med förhandling låtit utföra flertalet fördjupade markmiljöundersökningar. Dessa behöver kompletteras med ytterligare undersökningar ihop med en saneringsplan. Med stöd av de undersökningar som gjorts har kostnader för sanering av depåområdet uppskattats till ca 30 miljoner kronor. Genom området finns flera ledningar som matar befintliga byggnader och verksamheter samt två större tryckspillvattenledningar som behöver flyttas för att möjliggöra ny depåbyggnad. Kretslopp och vatten har bedömt kostnaden för flytt av spillvattenledningarna till ca 15 miljoner kronor. Kontoret har översiktligt bedömt övrig ledningsflytt till ca 5 miljoner kronor. Kostnaderna för markförbättrande åtgärder kommer att belasta kommunens budget och redovisas inom ramen för de ordinarie exploateringsinvesteringarna. Överväganden För att påskynda processen, och för att kunna ha en färdig depåanläggning under 2020 så behöver ett flertal åtgärder påbörjas parallellt med pågående planarbete. Föreslagna markåtgärder kan genomföras med stöd av befintlig detaljplan och innebär, tillsammans med bland annat förprojektering av anläggningen, att mycket tid kan sparas i genomförandet av depåprojektet. Befintliga byggnader inom området är av varierat skick där en del är av gott skick och andra endast av ringa värde. Kontoret har haft svårt att få temporära hyresgäster med den osäkerhet i tidsplanen som finns i projektet och har därför i dagsläget en del förvaltningskostnader och problem med objudna gäster som både skapar otrygghet i området och orsakar skador på byggnaderna. Markmiljöundersökningarna inom området visar på att det finns föroreningar som behöver tas om hand. Som helhet bedöms därför de föreslagna markåtgärderna skapa bättre förutsättningar för exploatering även om det, mot förmodan, skulle bli för en annan användning än den nu föreslagna spårvagnsanläggningen. Denna risk bedöms som liten. Kontoret bedömer därför att fördelarna att utföra åtgärderna i detta tidiga skede överväger risken att åtgärderna skall anses vara onödiggjorda. Kommunfullmäktiges bemyndigande för att utföra åtgärderna bör inhämtas då det i dagsläget råder oklarheter om framtida byggherre samt finansieringsmodell för depån. Kontoret anser att det är av yttersta vikt att detta snarast fastläggs mellan staden och regionen samt inom staden. Avsikten är att ett genomförandeavtal för att reglera kostnader och åtaganden ska tecknas med den blivande byggherren innan detaljplanen antas. Miljöperspektivet Genom sanering av berörda markområden förbättras närmiljön på norra Ringön samtidigt som risken för spridning av miljöfarliga ämnen minskar. Det är angeläget att göra satsningar på spårvagnsdepå och kollektivtrafik för att därigenom göra det möjligt för fler att välja miljövänliga färdsätt och utnyttja kollektivtrafiken. Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 5355/11 3 (4)

21 Barn-, jämställdhets-, mångfalds-, omvärldsperspektivet Fastighetskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Magnus Sigfusson Fastighetsdirektör Elisabet Gondinger Avdelningschef Bilagor 1. Översiktskarta 2. Detaljkarta Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 5355/11 4 (4)

22 Översiktskarta Bilaga till tjänsteutlåtande till fastighetsnämnden Dnr 5355/11

23 Detaljkarta Bilaga till tjänsteutlåtande till fastighetsnämnden Dnr 5355/11 Kvillebangården Ringön

Eftersom den nya depån på Ringön behöver börja byggas inom kort är det viktigt att hela ärendet hanteras skyndsamt.

Eftersom den nya depån på Ringön behöver börja byggas inom kort är det viktigt att hela ärendet hanteras skyndsamt. Yrkande Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande Kommunstyrelsen 2017-12-13 Ärende x Yrkande angående organisering av spårvägstrafiken Det pågår sedan en tid tillbaka en dialog mellan Göteborgs

Läs mer

Information om spårharpa och del av depå Ringön, etapp 1

Information om spårharpa och del av depå Ringön, etapp 1 TN 353/16 TN-Information Trafiknämnden 2016-10-27 Diarienummer 1234/14 Samhälle och planering Hugo Lepik Telefon 031-368 25 47 E-post: hugo.lepik@trafikkontoret.goteborg.se Information om spårharpa och

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post:

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-08 Diarienummer 0791/17 Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon 031-368 03 29 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheten Sannegården

Läs mer

Avtal för förvärv och överlåtelse av mark för bussdepå inom detaljplan för Stadsutveckling vid Järnbrottsmotet inom stadsdelen Järnbrott

Avtal för förvärv och överlåtelse av mark för bussdepå inom detaljplan för Stadsutveckling vid Järnbrottsmotet inom stadsdelen Järnbrott Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-24 Diarienummer 2632/16 Handläggare Namn: Helena Pyk Telefon: 368 11 63 E-post: helena.pyk@fastighet.goteborg.se Avtal för förvärv och överlåtelse av

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Bilagor 1. Översiktlig karta över området. 2. Fastighetsnämndens beslut om markanvisning till Västtrafik,

Bilagor 1. Översiktlig karta över området. 2. Fastighetsnämndens beslut om markanvisning till Västtrafik, Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2013-10-28 diarienummer 5097/11 Exploateringavdelningen Maria Brandt telefon 368 10 67 e-post: maria.brandt@fastighet.goteborg.se Återtagande av Västtrafiks markanvisning

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2202/17

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2202/17 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 2202/17 Strategiska avdelningen Anders Stenlund / Fortesa Bytyqi telefon 368 12 18 e-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran

Läs mer

Exploateringsavdelningen Rolf Lundholm Telefon E-post:

Exploateringsavdelningen Rolf Lundholm Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-12-14 Diarienummer 1867/10 Exploateringsavdelningen Rolf Lundholm Telefon 031-368 12 01 E-post: rolf.lundholm@fastighet.goteborg.se Genomförandeavtal och tomträttsavtal

Läs mer

Genomförandeavtal och köpekontrakt med Robert Dicksons stiftelse avseende del av detaljplan för bostäder vid Flatås Park inom stadsdelen Flatås

Genomförandeavtal och köpekontrakt med Robert Dicksons stiftelse avseende del av detaljplan för bostäder vid Flatås Park inom stadsdelen Flatås Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-08-31 Diarienummer 0651/05 Exploateringsavdelningen Emma Eliasson Telefon 031-368 10 70 E-post: emma.eliasson@fastighet.goteborg.se Genomförandeavtal och köpekontrakt

Läs mer

4. Fastighetsnämnden uppdrar åt kontoret att riva byggnaderna upptagna under punkterna 1 och 2 ovan om försäljning inte visas vara möjlig

4. Fastighetsnämnden uppdrar åt kontoret att riva byggnaderna upptagna under punkterna 1 och 2 ovan om försäljning inte visas vara möjlig Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 2525/18 Handläggare Eva Vågfelt Telefon: 031 368 11 72 E-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret att

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 230 Samlokalisering Alelyckan - marköverföring mellan kretslopp och vattennämnden och fastighetsnämnden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att förvärva del av Göteborg Kviberg 741:27

Begäran om uppdrag till kontoret att förvärva del av Göteborg Kviberg 741:27 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-11-21 diarienummer 1997/14 Markavdelningen Charlotta Lambert telefon 368 11 70 e-post: charlotta.lambert@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 5948/13

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 5948/13 Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 272 Diarienummer 5948 Exploateringsavdelningen Emma Holm Telefon 8 8 Epost: emmaholm@fastighetgoteborgse Yttrande över förslag till detaljplan för förskola vid Kullegatan,

Läs mer

Avtal om samverkan vid exploatering berörande Lindås 1:3 och 1:133 vid Valebergsvägen i Lindås

Avtal om samverkan vid exploatering berörande Lindås 1:3 och 1:133 vid Valebergsvägen i Lindås Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-05-18 Diarienummer 2094/98 Avdelningen för strategisk planering Lars Johansson Telefon 031-368 10 55 E-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Avtal om samverkan

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-04 Diarienummer 1289/18 Handläggare Johanna Nyström Telefon: 031-368 01 88 E-post: johanna.nystrom@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten

Läs mer

Markanvisning för bussdepå vid radiomasten i Västra Frölunda

Markanvisning för bussdepå vid radiomasten i Västra Frölunda Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-05-16 diarienummer 1073/16 Strategisk planering Ulf Täng telefon 031-368 10 14 e-post: ulf.tang@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bussdepå vid radiomasten

Läs mer

Uppsägning av tomträtt Backa 168:1

Uppsägning av tomträtt Backa 168:1 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1759/18 Handläggare Jonny Wigrup Telefon: 031-368 13 16 E-post: jonny.wigrup@fastighet.goteborg.se Uppsägning av tomträtt Backa 168:1

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0860/05

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0860/05 Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-12-14 Diarienummer 0860/05 Exploateringsavdelningen Sanna Gavel Telefon 368 11 68 E-post: sanna.gavel@fastighet.goteborg.se Genomförandeavtal med HSB Göteborg

Läs mer

Försäljning av kvarteret Bålet inom Svartå strand i Mjölby

Försäljning av kvarteret Bålet inom Svartå strand i Mjölby Missiv 1(2) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2016-10-20 KS/2015:236 Handläggare Hanna Hammarlund Tfn 0142-851 34 Kommunstyrelsen Försäljning av kvarteret Bålet inom Svartå strand i Mjölby

Läs mer

2. Fastighetskontoret får i uppdrag att teckna markanvisningsavtal med Veidekke Bostad AB.

2. Fastighetskontoret får i uppdrag att teckna markanvisningsavtal med Veidekke Bostad AB. Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2017-06-16 Diarienummer 0667/05 Exploateringsavdelningen Emma Holm Telefon 031-368 10 81 E-post: emma.holm@fastighet.goteborg.se Förlängning och precisering av tidigare

Läs mer

Förlängning och förtydligande av markanvisning för resecentrum och verksamheter vid Västlänkens station Centralen

Förlängning och förtydligande av markanvisning för resecentrum och verksamheter vid Västlänkens station Centralen Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 6468/12 Handläggare Anders Alm Telefon: 031-368 10 63 E-post: anders.alm@fastighet.goteborg.se Förlängning och förtydligande av markanvisning

Läs mer

Yrkande angående Avtal med Västra Götalandsregionen avseende omorganisering av spårvägstrafiken

Yrkande angående Avtal med Västra Götalandsregionen avseende omorganisering av spårvägstrafiken Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-05-23 Ärende 2.1.12 Yrkande angående Avtal med Västra Götalandsregionen avseende omorganisering av spårvägstrafiken Vänsterpartiet vill återigen uppmärksamma att den omorganisation

Läs mer

Markanvisningsavtal Skväkran 1

Markanvisningsavtal Skväkran 1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2012:93-254 Mark- och exploateringsenheten 2018-11-23 1/4 Handläggare Jörgen Altin Markanvisningsavtal Skväkran 1 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

3. Beslutet förklaras omedelbart justerat.

3. Beslutet förklaras omedelbart justerat. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-12-14 Diarienummer 4810/13 Markavdelningen Kristin Cadier telefon 368 10 66 e-post: kristin.cadier@fastighet.goteborg.se Godkännande av överlåtelse av arrendeupplåtelser

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-08 Diarienummer 1405/18 Handläggare Anders Stenlund Telefon: 031 368 12 18 E-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0703/09

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0703/09 Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-06-12 Diarienummer 0703/09 Exploateringsavdelningen Sanna Gavel Telefon 031-368 11 68 E-post: sanna.gavel@fastighet.goteborg.se Förlängning samt förändring

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Planhandling Samråd Datum: 2013-05-14 FN Diarienummer: 2896/09 Exploateringsavdelningen Handläggare: Lisa Mellberg Telefon: 031-368 11 67 E-post: lisa.mellberg@fastighet.goteborg.se Detaljplan för förskola

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-09-15 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-10-16 Exploateringsavtal med försäljning för bostäder inom Kabelverket 7 och 8 samt del av fastigheten Solberga

Läs mer

1. Byggnaden inom fastigheten Göteborg Kyrkbyn 5:23 överförs från lokalnämnden till fastighetsnämnden vid försäljningstillfället

1. Byggnaden inom fastigheten Göteborg Kyrkbyn 5:23 överförs från lokalnämnden till fastighetsnämnden vid försäljningstillfället Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-12-14 diarienummer 0336/15 Markavdelningen Eva Vågfelt telefon 368 11 72 e-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Övertagande av byggnad inom fastigheten Göteborg

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Beslutade av Kommunfullmäktige 17 september 2018 Dokumentnamn Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Diarienummer Berörd verksamhet KSN-2018-1131

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Planhandling 2009-12-15 (rev. 2010-06-22) FN Diarienummer: 0478/09 Plannummer: (FIIa 5063) Exploateringsavdelningen Christian Schiötz Telefon: 031-368 10 60 E-post: christian.schiotz@fastighet.goteborg.se

Läs mer

Ansökan och överenskommelse om fastighetsreglering

Ansökan och överenskommelse om fastighetsreglering DNR 12SPN/0117 Ansökan och överenskommelse om fastighetsreglering Parter: Värmdö kommun (org.nr 212000-0035) såsom lagfaren ägare till fastigheten Fågelvik 1:274 i Värmdö kommun, nedan kallad kommunen.

Läs mer

Huvudavtal och principavtal med Västra Götalandsregionen avseende organisering av spårvagnstrafiken

Huvudavtal och principavtal med Västra Götalandsregionen avseende organisering av spårvagnstrafiken Handling 2018 nr 123 Huvudavtal och principavtal med Västra Götalandsregionen avseende organisering av spårvagnstrafiken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Stadsledningskontorets

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheten Göteborg Gamlestaden 80:4 för hotelländamål.

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheten Göteborg Gamlestaden 80:4 för hotelländamål. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-09-25 diarienummer 3703/17 Strategiska avdelningen Eva Vågfelt telefon 368 11 72 e-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1(5) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av KÄMPERSVIK KÄMPERÖD 1:3 m.fl. Tanums Kommun, Västra Götalands län 2012-12-30 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR TIDPLAN Förslag till tidplan för detaljplanens

Läs mer

Avsiktsförklaring med Västra Götalandsregionen avseende organisering av spårvägstrafiken

Avsiktsförklaring med Västra Götalandsregionen avseende organisering av spårvägstrafiken Handling 2018 nr 39 Avsiktsförklaring med Västra Götalandsregionen avseende organisering av spårvägstrafiken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Stadsledningskontorets förslag till

Läs mer

1(7) Riktlinjer för exploateringsavtal. Styrdokument

1(7) Riktlinjer för exploateringsavtal. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-01-30 9 Dokumentansvarig Verksamhetschef Samhällsbyggnad Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5725/14

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5725/14 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-03-20 diarienummer 5725/14 Fastighetsavdelningen Eric Hall telefon 368 11 47 e-post: eric.hall@fastighet.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheterna

Läs mer

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap Förklarar hur Eslövs kommun arbetar med markexploatering och hur byggherrar och fastighetsägare som vill delta i markexploatering ska göra i

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Planhandling Samråd Datum: 2015-08-26 FN Diarienummer: 5615/10 Exploateringsavdelningen Viktor Dalbert Telefon: 031-368 10 98 E-post: viktor.dalbert@fastighet.goteborg.se Detaljplan för bostäder vid kvarteret

Läs mer

Markanvisning Norra Finninge med Birrk AB

Markanvisning Norra Finninge med Birrk AB TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2012:77-254 Mark- och exploateringsenheten 2017-02-06 1/3 Handläggare Jörgen Altin 0152-293 03 Markanvisning Norra Finninge med Birrk AB Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-01-18 diarienummer 1487/07 Avdelningen för strategisk planering Lars Johansson telefon 368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Markanvisning

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Bandy- och skridskohall i Stockholm Kompletterande utredningsbeslut

Bandy- och skridskohall i Stockholm Kompletterande utredningsbeslut IDROTTSFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 411-870-11 SID 1 (5) 2013-03-05 IDN 2013-03-19 Handläggare: Hans Eriksson Telefon: 08-508 26 754 Till idrottsnämnden Bandy- och skridskohall

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-02-04 Diarienummer 0417/08 Handläggare Emma Eliasson Telefon:031-368 10 70 E-post: emma.eliasson@fastighet.goteborg.se Förlängning och förändring av markanvisning

Läs mer

Markanvisningsavtal del av Strängnäs 3:1, kvarteret Spoven

Markanvisningsavtal del av Strängnäs 3:1, kvarteret Spoven TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2017:468-251 Mark- och exploateringsenheten 2017-09-08 1/3 Handläggare Jörgen Altin 0152-293 03 Markanvisningsavtal del av Strängnäs 3:1, kvarteret Spoven Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Markanvisningsavtal del av Strängnäs 3:1, kvarteret Spoven

Markanvisningsavtal del av Strängnäs 3:1, kvarteret Spoven 10:1 10:2 10:3 TJÄNSTEUTLÅTANDE 10:4 Dnr KS/2017:468-251 Mark- och exploateringsenheten 2017-09-08 1/3 Handläggare Jörgen Altin 0152-293 03 Markanvisningsavtal del av Strängnäs 3:1, kvarteret Spoven Förslag

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Planhandling Datum 2014-11-25, rev 2016-10-25 FN Diarienummer: 0321/09 Plannummer: (2-5267) Exploateringsavdelningen Marcus Bengtsson Telefon: 031-368 10 03 E-post: marcus.bengtsson@fastighet.goteborg.se

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal Fastställd av kommunfullmäktige , 60

Riktlinjer för exploateringsavtal Fastställd av kommunfullmäktige , 60 Riktlinjer för exploateringsavtal Fastställd av kommunfullmäktige 2017-04-06, 60 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Riktlinjer för exploateringsavtal... 4 Syfte... 4 Exploateringsavtal...

Läs mer

Läget för gång- och cykelvägen framgår av bifogad kartbilaga tillhörande detta avtal.

Läget för gång- och cykelvägen framgår av bifogad kartbilaga tillhörande detta avtal. Avtal om servitut Parter: Svedala kommun, ägare av fastigheten Värby 44:1 Malmö Stad, ägare av fastigheten Värby 61:1. Servitut 1. Ägaren av fastigheten Värby 61:1 (tjänande fastighet) upplåter rätt för

Läs mer

Avstyckning och försäljning av mark på fastighet Getakärr 6:16, Varberg

Avstyckning och försäljning av mark på fastighet Getakärr 6:16, Varberg 01054 1(1) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice 2014-09-26 RGS140021 Mathias Svensson, Förvaltare Regionfastigheter 035-17 96 89 Regionstyrelsen Avstyckning och försäljning av mark på fastighet

Läs mer

MARKANVISNINGSAVTAL. Avsikten är att Exploatören, när Staden antar blivande detaljplan, av Staden förvärvar Fastigheten.

MARKANVISNINGSAVTAL. Avsikten är att Exploatören, när Staden antar blivande detaljplan, av Staden förvärvar Fastigheten. 1(5) Mellan Sundbybergs kommun, nedan kallad Staden, org nr 212000-0175, och JM AB, nedan kallad Exploatören, org nr 556045-2103 har denna dag träffats följande MARKANVISNINGSAVTAL Bakgrund I januari 2015

Läs mer

Övertagande av byggnader inom Göteborg Slottsskogen 719:4 från idrotts- och föreningsnämnden

Övertagande av byggnader inom Göteborg Slottsskogen 719:4 från idrotts- och föreningsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-12-10 Diarienummer 5470/14 Handläggare Eva Vågfelt Telefon: 031-368 11 72 E-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Övertagande av byggnader inom Göteborg

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden Diarienummer 0417/08

Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden Diarienummer 0417/08 Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden 2015-03-16 Diarienummer 0417/08 Exploateringsavdelningen Jeanette Strandelin Telefon 031-368 10 64 E-post: jeanette.strandelin@fastighet.goteborg.se Förlängning

Läs mer

Markanvisning till Wallenstam AB avseende område vid Carlandersplatsen

Markanvisning till Wallenstam AB avseende område vid Carlandersplatsen Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2010-06-14 Diarienummer 0417/08 Exploateringsavdelningen Christian Schiötz Telefon 031-368 10 60 E-post: christian.schiotz@fastighet.goteborg.se Markanvisning till

Läs mer

Riskfördelning mellan Göteborgs Stad och Västtrafik avseende skiljedomsförfarande och process kring spårvagn M32.

Riskfördelning mellan Göteborgs Stad och Västtrafik avseende skiljedomsförfarande och process kring spårvagn M32. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-07 Diarienummer 1929/16 Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon 031-368 03 29 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Riskfördelning mellan Göteborgs Stad och Västtrafik

Läs mer

Landstingsdirektörens tjänsteutlåtande den 6 mars 2017 Avtal om finansiering och utbyggnad av en tunnelbanestation i Hagalund på gula linjen

Landstingsdirektörens tjänsteutlåtande den 6 mars 2017 Avtal om finansiering och utbyggnad av en tunnelbanestation i Hagalund på gula linjen Ärende 2 Stockholms läns landsting 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-03-06 LS 2017-0389 Landstingsstyrelsens fastighets- och investeringsberedningen Landstingsstyrelsens beredning

Läs mer

Försäljning av mark i Botkyrka till Botkyrka kommun

Försäljning av mark i Botkyrka till Botkyrka kommun Sida 1 (8) 2016-11-22 Handläggare Tomas Shaw 08-508 265 22 Till Exploateringsnämnden 2016-12-15 Försäljning av mark i Botkyrka till Botkyrka kommun Förslag till beslut 1. Exploateringsnämnden godkänner

Läs mer

Ersättningslokal för gatu- och parkenhetens maskinhall "Gröna ladan"

Ersättningslokal för gatu- och parkenhetens maskinhall Gröna ladan 1(2) TEKNISK NÄMND Sammanträdesdatum: 2017-09-12 119 Ersättningslokal för gatu- och parkenhetens maskinhall "Gröna ladan" Dnr 2017-000169 Beslut Tekniska nämnden beslutar att inriktningen framöver ska

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Dnr TN/2015-0277 0277 Strömstads kommuns Styrdokument Riktlinjer för exploateringsavtal Dokumenttyp Riktlinjer Beslutande organ Kommunfullmäktige Förvaltningsdel Tekniska förvaltningen Mark- och exploateringsavdelningen

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för exploateringsavtal 1 Bakgrund 3 1.1 Syfte 3 1.2 Kommunens organisation 3 1.3 Kommunala avtal 3 2 Tillvägagångssätt 4 2.1 Detaljplaneläggning 4 2.2 Exploateringsavtal 4 3 Exploatering 4 3.1

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Kajsa Ek Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 86 kajsa.ek@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-08-29 Överenskommelse om exploatering med tomträtt, för uppförande av moské inom fastigheten

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Planhandling Utställning Datum: 2018-08-28 FN Diarienummer: 5615/10 Exploateringsavdelningen Fredrik Olsson Telefon: 031-368 09 52 E-post: fredrik.olsson@fastighet.goteborg.se Detaljplan för bostäder vid

Läs mer

Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik

Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2009-09-21 NORMALT PLANFÖRFARANDE (SAMRÅDSHANDLING) Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik Tjörns Kommun, Västra Götaland 2/5 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING Upprättad

Läs mer

Stockholms läns landsting 4

Stockholms läns landsting 4 Stockholms läns landsting 4 Landstingsstyrelsen Fastighets- och investeringsberedningen PROTOKOLL 2/2017 2017-03-16 LS 2017-0067 10 Avtal om finansiering och utbyggnad av en tunnelbanestation i Hagalund

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2016-12-14 172 KS 367/16 Medfinansieringsavtal trafikåtgärder i Fässbergsdalen - återremiss Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Fastighetsnämnden 2006-10-18

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Fastighetsnämnden 2006-10-18 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Fastighetskontoret E 520 kl 13:15-14:40 Beslutande Övriga deltagande Stefan Bergman Karl-Erik Gustavsson Margareta Lundgren Lars Carlsson Jan-Erik Ershag

Läs mer

Markanvisningsavtal JW Bostad Kv. Andromeda och Karlavagnen

Markanvisningsavtal JW Bostad Kv. Andromeda och Karlavagnen TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2012:77-254 Mark- och exploateringsenheten 2018-10-04 1/3 Handläggare Jörgen Altin Markanvisningsavtal JW Bostad Kv. Andromeda och Karlavagnen Förslag till

Läs mer

Yttrande över förslag till detaljplan för Handel mm vid Backavägen inom stadsdelen Backa, samrådsremiss utökat förfarande

Yttrande över förslag till detaljplan för Handel mm vid Backavägen inom stadsdelen Backa, samrådsremiss utökat förfarande Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2017-02-06 Diarienummer 0740/15 Exploateringsavdelningen Albin Svahn, Stefan Unger Telefon 031-368 10 65 E-post: stefan.unger@fastighet.goteborg.se Yttrande över

Läs mer

Ansökan om planbesked för verksamheter och bostäder vid Packhusplatsen och Kanaltorget, inom stadsdelen Nordstaden

Ansökan om planbesked för verksamheter och bostäder vid Packhusplatsen och Kanaltorget, inom stadsdelen Nordstaden Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 1956/17 Strategisk avdelning Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för verksamheter

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7562/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7562/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-12-12 diarienummer 7562/16 Förvaltningsavdelningen Amanda Lindström telefon 368 09 55 e-post: amanda.lindstrom@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till

Läs mer

Bostäder m.m. inom fastigheterna Djursätra 1, Djursätra 2 samt del av Sätra 2:1 i Sätra. Reviderat genomförandebeslut

Bostäder m.m. inom fastigheterna Djursätra 1, Djursätra 2 samt del av Sätra 2:1 i Sätra. Reviderat genomförandebeslut Dnr Sida 1 (7) 2016-05-25 Handläggare Emma Nilsson 08-508 264 68 Till Exploateringsnämnden 2016-08-25 Bostäder m.m. inom fastigheterna Djursätra 1, Djursätra 2 samt del av Sätra 2:1 i Sätra. Reviderat

Läs mer

MARKANVISNINGSAVTAL KONCEPT

MARKANVISNINGSAVTAL KONCEPT 1 (6) Mellan Oskarshamns kommun genom dess kommunfullmäktige, nedan kallad Kommunen, och [Företagsnamn] (org.nr. [xxxxxx-xxxx]), nedan kallat Bolaget, har under förutsättning som anges i 9 nedan träffats

Läs mer

Förvärv av Älvsjödepån

Förvärv av Älvsjödepån 1(5) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 Trafiknämnden 2013-11-19, punkt 3 TN 2013-0660 Förvärv av Älvsjödepån Ärendebeskrivning I ärendet föreslås SL förvärva bolag innehållande fastigheten Varubudet

Läs mer

FASTIGHETSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET

FASTIGHETSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET FASTIGHETSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET 2010-05-20 Kontaktperson fastighetskontoret Peter Dahlberg Utvecklingsavdelningen Telefon: 08-508 270 23 peter.dahlberg@fsk.stockholm.se Kontaktperson exploateringskontoret

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för del av KÄMPERSVIK KÄMPERÖD 1:3 m.fl. Tanums Kommun, Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR TIDPLAN Förslag till tidplan för detaljplanens

Läs mer

Yrkande ang. begäran från fastighetsnämnden om kommunfullmäktiges bemyndigande att sälja delar av fastigheterna Göteborg Åseby 1:5, 1:6, 1:7 och 2:4

Yrkande ang. begäran från fastighetsnämnden om kommunfullmäktiges bemyndigande att sälja delar av fastigheterna Göteborg Åseby 1:5, 1:6, 1:7 och 2:4 Göteborg 2015-08-17 Yrkande (M) (FP) (KD) Kommunstyrelsen 2015-08-26 Ärende 2.1.11 Yrkande ang. begäran från fastighetsnämnden om kommunfullmäktiges bemyndigande att sälja delar av fastigheterna Göteborg

Läs mer

3. Exploateringsnämnden begär att stadsbyggnadsnämnden startar detaljplanearbete för del av fastigheten Riksby 1:3.

3. Exploateringsnämnden begär att stadsbyggnadsnämnden startar detaljplanearbete för del av fastigheten Riksby 1:3. Anna Haraldsson Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 271 27 anna.haraldsson@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-10-20 Markanvisning för byggvarhus inom del av fastigheten Riksby 1:3

Läs mer

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-10-19 diarienummer 4940/15 Strategisk planering Kristin Cadier telefon 031-368 10 66 e-post: kristin.cadier@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7504/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7504/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 7504/16 Strategiska avdelningen Lars Johansson telefon 031-368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

Förlängning av markanvisning till HSB Göteborg, Bostads AB Poseidon samt Göteborgs Egnahems AB avseende bostäder vid Torpagatan i Härlanda

Förlängning av markanvisning till HSB Göteborg, Bostads AB Poseidon samt Göteborgs Egnahems AB avseende bostäder vid Torpagatan i Härlanda Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2013-05-27 Diarienummer 0860/05 Exploateringsavdelningen Sanna Gavel Telefon 031-368 11 68 E-post: sanna.gavel@fastighet.goteborg.se Förlängning av markanvisning

Läs mer

Fastighetsförsäljning av befintlig bussdepå samt planprocess för ny bussdepå i Ekerö kommun

Fastighetsförsäljning av befintlig bussdepå samt planprocess för ny bussdepå i Ekerö kommun 1(3) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-08-19 Version Trafiknämnden 2014-09-23, punkt 10 Diarienummer SL 2014-1889 Infosäk. klass K1

Läs mer

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag 2017-04-19 5(6) Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag Antagen av kommunfullmäktige 2017 Antagen av: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Tillväxtchef Ersätter

Läs mer

Detaljplan för del av RANSBERGS PRÄSTBOL 2:24, BRÅBACKA Tibro kommun

Detaljplan för del av RANSBERGS PRÄSTBOL 2:24, BRÅBACKA Tibro kommun Detaljplan för del av RANSBERGS PRÄSTBOL 2:24, BRÅBACKA Tibro kommun Genomförandebeskrivning Detaljplan för del av Ransbergs Prästbol 2:24, Bråbacka, Tibro kommun 1 Detaljplan för del av RANSBERGS PRÄSTBOL

Läs mer

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 208 Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Medfinansieringsavtal väg 276 Rosenkälla - Åkersberga etapp 4, Margretelundsvägen- Söralidsvägen

Medfinansieringsavtal väg 276 Rosenkälla - Åkersberga etapp 4, Margretelundsvägen- Söralidsvägen Tjänsteutlåtande 0 Österåker Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Anderman Till Kommunstyrelsen Datum 2017-06-19 Dnr KS 2017/0158 O Medfinansieringsavtal väg 276 Rosenkälla - Åkersberga etapp 4, Margretelundsvägen-

Läs mer

Användning av markområdet Triangeln i Saltsjöbaden Motion den 12 december 2011 av Kaj Nyman (S)

Användning av markområdet Triangeln i Saltsjöbaden Motion den 12 december 2011 av Kaj Nyman (S) 2012-10-03 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2011/604-219 Kommunfullmäktige Användning av markområdet Triangeln i Saltsjöbaden Motion den 12 december 2011 av Kaj Nyman (S) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Hotell vid Skanstull och sponsorsavtal för gångtunnel. Reviderat genomförandebeslut

Hotell vid Skanstull och sponsorsavtal för gångtunnel. Reviderat genomförandebeslut s GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-05-18 1(6) Handläggare: Monica Almquist Region Innerstad Markbyrån Tel: 508 262 52 e-mail: monica.almquist@gfk.stockholm.se Dnr: 04-511-1303 2004-05-04

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 5298/18 Handläggare Emely Magdalena Lundahl Telefon: 368 09 77 E-post: emely.magdalena.lundahl@fastighet.goteborg.se Medgivande att

Läs mer

Optionsavtal för bostadsbebyggelse avseende fastigheterna Skolbänken 21-24, i Mölnbo

Optionsavtal för bostadsbebyggelse avseende fastigheterna Skolbänken 21-24, i Mölnbo 2015-05-06 Tjänsteskrivelse Dnr VM 15/25 Dnr TN-2015-00290-251 Kontor Samhällsbyggnadskontoret Handläggare Martin Ivarsson martin.ivarsson@sodertalje.se Tekniska nämnden Optionsavtal för bostadsbebyggelse

Läs mer

Försäljning av del av Sturestaden 3:1 till ARKOLU AB

Försäljning av del av Sturestaden 3:1 till ARKOLU AB ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2010-08-09 Blad 3 Ks 72 Au 84 Dnr 163/2010-253 Försäljning av del av Sturestaden 3:1 till ARKOLU AB Från tekniska nämnden har inkommit

Läs mer

Framställan till Mölndals stad med önskemål om detaljplaneläggning för gatukoppling mellan Kallebäck och Flöjelbergsgatan i Lackarebäck

Framställan till Mölndals stad med önskemål om detaljplaneläggning för gatukoppling mellan Kallebäck och Flöjelbergsgatan i Lackarebäck Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 1181/15 Strategiska avdelningen Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Framställan till Mölndals

Läs mer

Tillägg till exploateringsavtal för Strängnäs-Lundby 7:79

Tillägg till exploateringsavtal för Strängnäs-Lundby 7:79 TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2018:466-251 Mark- och exploateringsenheten 2018-10-05 1/3 Handläggare Jörgen Altin Tillägg till exploateringsavtal för Strängnäs-Lundby 7:79 Förslag till

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖNNÄNG 1:75 m fl Tjörns kommun, Västra Götalands län

DETALJPLAN FÖR RÖNNÄNG 1:75 m fl Tjörns kommun, Västra Götalands län 1/6 Planområdet G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Antagandehandling, 2009-12-14, reviderad 2010-07-14 Laga kraft, 2010-08-30 DETALJPLAN FÖR RÖNNÄNG 1:75 m fl Tjörns kommun, Västra Götalands

Läs mer

Markanvisning för kinesiskt generalkonsulat väster om Stora Torp, inom stadsdelen Torp samt ansökan om planbesked

Markanvisning för kinesiskt generalkonsulat väster om Stora Torp, inom stadsdelen Torp samt ansökan om planbesked Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-12- diarienummer 04/03 Martin Öbo telefon 031-8 11 29 e-post: martin.obo@fastighet.goteborg.se Markanvisning för kinesiskt generalkonsulat väster om Stora Torp,

Läs mer

Förvärv av fastigheten Stockholm Induktorn 33 i Ulvsunda industriområde Förslag från exploateringsnämnden

Förvärv av fastigheten Stockholm Induktorn 33 i Ulvsunda industriområde Förslag från exploateringsnämnden Utlåtande 2011: RI (Dnr 302-507/2011) Förvärv av fastigheten Stockholm Induktorn 33 i Ulvsunda industriområde Förslag från exploateringsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Markanvisning inom del av fastigheten Gredelby 7:78, revidering KS-2019/230

Markanvisning inom del av fastigheten Gredelby 7:78, revidering KS-2019/230 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Anders Carlquist Datum KS-2019/230 Exploateringschef 2019-04-02 Kommunstyrelsen Markanvisning inom del av fastigheten Gredelby 7:78, revidering KS-2019/230

Läs mer