Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen"

Transkript

1 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1289/18 Handläggare Johanna Nyström Telefon: E-post: Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Förslag till beslut I kommunstyrelsen: Som Göteborgs Stads svar på föreläggande från förvaltningsrätten, laglighetsprövning enligt kommunallagen, översänds bilaga 2 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Beskrivning av ärendet Kommunfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde den 7 juni 2018, 12, att godkänna förslag till huvudavtal samt principavtal mellan Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen avseende omorganisering av spårvägstrafiken. Tom Heyman har överklagat kommunfullmäktiges beslut och gjort gällande att kommunfullmäktiges beslut ska upphävas då beslutet strider mot lag eller annan författning. Grunderna för Tom Heymans överklagande är att Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen har kommit överens om hur spårvagnstrafiken ska organiseras mellan 2020 till Tom Heyman har vidare anfört i huvudsak följande. Ett nytt trafikavtal avses tecknas gällande från Huvudavtalet och principavtalet reglerar principerna för det kommande trafikavtalet. I samband med det nya trafikavtalet avser Västra Götalandsregionen att genomföra en direktupphandling av spårvagnstrafiken från Göteborgs Spårvägar AB. Enligt gällande EU-regler samt svensk lagstiftning får en offentlig organisation endast genomföra direktupphandling från annan organisation om den levererande organisationen helt kontrolleras av köparorganisationen. Motsvarande bestämmelse finns även i svensk lagstiftning. Västra Götalandsregionens planerade ägarandel om 15 % av aktiekapitalet i Göteborgs Spårvägar, eller de speciella regler som avses införas i Göteborgs Spårvägar AB:s bolagsordning, är inte tillräckliga för att Västra Götalandsregionen kan hävda fullständig kontroll över spårvägsbolaget. Kontrollkriteriet är därför inte uppfyllt och några andra tillämpliga undantag kan heller inte åberopas. Avtalen har därför tillkommit på felaktiga grunder och skall därför upphävas. Ekonomiska konsekvenser Förslaget till beslut att översända yttrande till förvaltningsrätten medför inte ekonomiska konsekvenser för Göteborgs Stad. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (5)

2 Barnperspektivet, jämställdhetsperspektivet, miljöperspektivet, mångfaldsperspektivet och omvärldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån dessa perspektiv. Bilagor 1. Tom Heymans överklagande 2. Yttrande till förvaltningsrätten Stadsledningskontoret Johanna Nyström Stadsjurist Markus Landahl 1:e Stadsjurist Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (5)

3 Förvaltningsrätten i Göteborg Bilaga 2 Box Göteborg Yttrande i förvaltningsrättens mål nr Tom Heyman./. Göteborgs Stad, laglighetsprövning enligt kommunallagen Göteborgs Stads inställning Göteborgs Stad anser att överklagandet ska avslås. Bakgrund Kommunfullmäktige och regionfullmäktige fastställde den 22 mars respektive 10 april 2018 en gemensam avsiktsförklaring om den framtida organiseringen av spårvägstrafiken. Göteborgs Stad tog därefter tillsammans med Västra Götalandsregionen (VGR) fram förslag till två avtal inom ramen för uppdraget att genomföra den gemensamma viljeinriktningen i avsiktsförklaringen; huvudavtalet och principavtalet. Dessa avtal fastställdes i kommunfullmäktige i juni 2018 (kommunfullmäktiges sammanträde ). Huvudavtalet slår fast formerna för samarbetet mellan Göteborgs Stad och VGR avseende spårvägstrafiken från och med 1 januari Principavtalet innebär i korthet, såvitt gäller den fråga som berörs i nu aktuellt överklagande, att parterna är överens om att Västtrafik AB ska köpa 15 % av aktierna i Göteborgs Spårvägar AB med tillträde i januari Därefter ska Västtrafik teckna ett trafikavtal med Göteborgs Spårvägar AB där de uppdras att ombesörja spårvägstrafiken i Göteborg och Mölndals kommun. Därutöver ska Göteborgs Stads och Västtrafik AB:s gemensamma ägande av Göteborgs Spårvägar AB regleras såväl i aktieägaravtal, ägardirektiv samt genom en ny bolagsordning. Dessa avtal och övriga handlingar ska tas fram gemensamt av Västtrafik och Göteborgs Stadshus AB och ska tas upp för godkännande i kommunfullmäktige under hösten Rättslig reglering Enligt 13 kap. 8 kommunallagen (KL) ska ett överklagat beslut upphävas, om 1. det inte har kommit till på lagligt sätt, 2. beslutet rör något som inte är en angelägenhet för kommunen eller landstinget, 3. det organ som har fattat beslutet inte har haft rätt att göra det, eller 4. beslutet strider mot lag eller annan författning Det trafikavtal som Västtrafik avser teckna med Göteborgs Spårvägar innebär att det kommer att göras en intern upphandling av spårvägstrafik. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (5)

4 För att en myndighet ska kunna göra en intern upphandling, dvs en upphandling som är undantagen den öppna marknaden krävs att undantagen om direkttilldelning är tillämpliga (det s.k. Teckalundantaget). Enligt 3 kap. 13 lagen om offentlig upphandling inom försörjningssektorerna samt i lagen om offentlig upphandling gäller att ett avtal som sluts mellan en upphandlande myndighet och en avtalspart som är en juridisk person ska anses vara en intern upphandling om: den upphandlande myndigheten gemensamt med andra upphandlande myndigheter utövar kontroll över motparten motsvarande den som myndigheterna utövar över sina egna förvaltningar, motparten utför mer än 80 procent av sin verksamhet för myndigheternas räkning eller för andra juridiska personer eller gemensamma nämnder som myndigheterna utövar kontroll över, och det inte finns något direkt privat ägarintresse i motparten. Det sägs vidare att upphandlande myndigheter ska anses utöva sådan gemensam kontroll som avses motpartens beslutsorgan består av representanter från samtliga myndigheter, myndigheterna tillsammans har ett avgörande inflytande över motpartens strategiska mål och viktiga beslut, och motparten inte har något eget intresse som strider mot myndigheternas intressen. De bestämmelser som Västtrafik AB och Göteborgs Stadshus AB avser att införa i såväl aktieägaravtalet som i bolagsordningen för Göteborgs Spårvägar AB inför det gemensamma ägandet av bolaget avser att tillse att samtliga ovanstående kriterier, däribland kontrollkriteriet, är uppfyllt. Skälen för Göteborgs Stads inställning Det principavtal som godkändes av kommunfullmäktige vid sammanträdet i juni 2018 beskriver de principer för det gemensamma ägandet i Göteborgs Spårvägar AB som parterna hade enats om vid denna tidpunkt. Kommunfullmäktige gav därefter Stadshus AB samt Göteborgs Spårvägar AB i uppdrag att förhandla fram sådana avtal och handlingar som krävs för att genomföra de åtgärder som anges i principavtalet och huvudavtalet. Vid tidpunkten för kommunfullmäktiges godkännande av principavtalet och huvudavtalet hade parterna inte tagit fram något aktieöverlåtelseavtal, aktieägaravtal eller någon bolagsordning. Principavtalet tillkom i syfte att låta kommunfullmäktige och regionfullmäktige fastställa ett antal grundläggande principer som ska gälla för ovanstående handlingar och fortsatta förhandlingar mellan parterna. Varken huvudavtalet eller principavtalet har således medfört att någon direkttilldelning från Västtrafik AB till Göteborgs Spårvägar AB har skett eller kan ske utan ytterligare beslut i respektive bolagsstyrelse och fullmäktigeförsamling. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (5)

5 Den lagstiftning som Tom Heyman har anfört står i strid med kommunfullmäktiges uppdrag till nämnder och styrelser förutsätter att det finns ett direkttilldelningsbeslut som kan strida mot sådan lagstiftning. Först när samtliga nödvändiga avtal och handlingar är beslutade och godkända i respektive behörigt forum kan Västtrafik AB direkttilldela spårvägstrafik till Göteborgs Spårvägar AB. Göteborgs Stad har tillsammans med VGR utrett förutsättningarna för att göra en sådan direkttilldelning och har gjort bedömningen att det är möjligt att uppfylla de villkor som ställs i tillämplig lagstiftning. Det går med andra ord inte att enbart utifrån huvudavtalet eller principavtalet att avgöra huruvida kommande avtal och handlingar som ska tas fram mellan aktuella parter strider mot lag eller annan författning. Kommunfullmäktiges godkännande av huvudavtalet och principavtalet strider inte mot lag eller annan författning. Skäl att upphäva fullmäktiges beslut saknas därför och överklagandet ska således avslås. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (5)

6 FÖRVALTNINGSRÄTTEN I GÖTEBORG FÖRELÄGGANDE Mål Avd. 2 Ange detta vid kontakt med domstolen Aktbilaga 6 Göteborgs kommun Göteborg 12 och 1864/17 Tom Heyman./. Göteborgs kommun angående laglighetsprövning enligt kommunallagen Yttrande i målet Ni ska yttra er över innehållet i de handlingar som bifogas. Yttrandet ska vara skriftligt och ges in till domstolen. Yttrandet ska ha kommit in senast den 27 augusti När tiden har gått ut kan domstolen komma att avgöra målet, även om något svar inte kommit in. Att skicka handlingar till domstolen Kom ihåg att alltid ange målnumret och vem som är avsändare. Domstolen tar gärna emot inlagor via e-post. Handlingar som skickas via e-post behöver inte samtidigt skickas på annat sätt. Mer information Allmän information finns på domstolens webbplats. Kontakta gärna domstolen per telefon eller e-post om ni har frågor. Madelene Tenggren Telefon Bifogade aktbilagor: 1 (mål ) Dok.Id Sida 1 (1) Besöksadress Postadress Telefon Fax Öppettider Sten Sturegatan 14 Box måndag fredag Webbplats Göteborg E-post 08:00 16:00 forvaltningsrattenigoteborg@dom.se

7 Till Förvaltningsrätten GÖTEBORG FÖRVALTNINGSRÄTTEN I GÖTEBORG INKOM: MÅLNR: AKTBIL: 1 ÖVERKLAGANDE Klagande: Motpart: Tom Heyman Stapelbädden GÖTEBORG Tel e-post tom.heyman@telia.com Göteborgs Kommun Överklagat Beslut: Göteborgs Kommunfullmäktiges beslut /17 Huvudavtal och principavtal med Västra Götalandsregionen avseende organisering av spårvagnstrafiken Saken: Laglighetsprövning Yrkande: Grunder: Sakfrågan: Jag yrkar att Förvaltningsrätten upphäver Göteborgs Kommunfullmäktiges beslut att godkänna Huvudavtal och Principavtal avseende organisering av spårvagnstrafiken. Beslutet strider mot lag eller annan författning Ansvaret för kollektivtrafiken i Göteborg har av Göteborgs Kommun överlåtits till VG Region som uppdragit åt Västtrafik AB (av regionen helägt bolag) att genomföra trafiken. Spårvagnstrafiken bedrivs av Göteborgs Spårvägar AB (av Göteborgs Kommun helägt bolag) enligt ett trafikavtal med Västtrafik AB från Avtalet löper till och med 2019.

8 Kommunen och Regionen har sedan kommit överens om att trafiken skall fortsätta på samma sätt från 2020 till Ett nytt trafikavtal avses tecknas gällande från De nu aktuella avtalen reglerar principerna för det kommande trafikavtalet. I samband med det nya trafikavtalet avser Regionen att genomföra en direktupphandling av spårvagnstrafiken från Göteborgs Spårvägar AB. Samtidigt avser kommunen att till Regionen försälja 15 % av aktierna i Göteborgs Spårvägar AB. Mellan Regionen och Göteborgs Kommun finns idag inga ägarsamband. Enligt Europeiska Unionens regelverk får en offentlig organisation endast genomföra direktupphandling från annan organisation om den levererande organisationen helt kontrolleras av köparorganisationen (Teckalkriteriet). Motsvarande bestämmelse finns även i svensk lagstiftning. Vare sig Regionens planerade ägarandel om 15 % av aktiekapitalet i Göteborgs Spårvägar, eller de speciella regler som avses införas i spårvägsbolagets bolagsordning, är tillräckligt för att Regionen kan hävda fullständig kontroll över spårvägsbolaget. Kontrollkriteriet är därför inte uppfyllt och några andra tillämpliga undantag kan heller inte åberopas.(beloppsgräns, tidsnöd). Avtalen har därför tillkommit på felaktiga grunder och skall därför upphävas. Göteborg den 25 juni 2018 Tom Heyman

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-11 Diarienummer 0972/16 Juridik Nora O Dowd Telefon 031-368 03 97 E-post: nora.odowd@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål 6428-16,

Läs mer

Eftersom den nya depån på Ringön behöver börja byggas inom kort är det viktigt att hela ärendet hanteras skyndsamt.

Eftersom den nya depån på Ringön behöver börja byggas inom kort är det viktigt att hela ärendet hanteras skyndsamt. Yrkande Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande Kommunstyrelsen 2017-12-13 Ärende x Yrkande angående organisering av spårvägstrafiken Det pågår sedan en tid tillbaka en dialog mellan Göteborgs

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-26 Diarienummer 0818/18 Handläggare Markus Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Yttrande laglighetsprövning

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Förvaltningsrättsnotarien Jenny Lindström DOM 2016-05-10 Meddelad i Falun Mål nr 441-16 1 KLAGANDE Anders Ahlgren, 521023-5577 Nedre Tjärna Sjöns Väg 1 785 30 Gagnef MOTPART Gagnefs kommun 785 80 Gagnef

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avd. 2 Meddelad i Göteborg Mål nr Sida 1 (16) KLAGANDE Se klagandeförteckning, bilaga 1 MOTPART Partille kommun ÖVERKLAGAT BESLUT Kommunfullmäktige i Partille kommuns beslut 2019-03-26, dnr KS/2019:102,

Läs mer

avge yttrande till Kammarrätten i Stockholm i mål nr i enlighet med till tjänsteutlåtandet bilagt förslag till yttrande

avge yttrande till Kammarrätten i Stockholm i mål nr i enlighet med till tjänsteutlåtandet bilagt förslag till yttrande Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-27 1 (2) HSN 2016-3607 Handläggare: Jenny Koski Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-01-31 Yttrande till Kammarrätten i Stockholm i mål nr. 3234-16

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredragande Matilda Ståhl DOM 2018-09-19 Meddelad i Falun Mål nr 40-18 1 KLAGANDE Rolf Selander, 19421109-7631 Rutudden 13 805 96 Gävle MOTPART Gävle kommun 801 84 Gävle ÖVERKLAGAT BESLUT Kommunfullmäktige

Läs mer

Bilaga 5:7 till kommunstyrelsens protokoll den 5 mars 2003, 9

Bilaga 5:7 till kommunstyrelsens protokoll den 5 mars 2003, 9 Bilaga 5:7 till kommunstyrelsens protokoll den 5 mars 2003, 9 PM 2003 RI (Dnr 664-2354/2002) Yttrande till Länsrätten i Stockholms län i anledning av ett överklagande av kommunfullmäktiges beslut den 26

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avdelning 3 DOM 2015-09-23 Meddelad i Göteborg Mål nr 3025-15 1 KLAGANDE Martin Wannholt, 670302-5012 Ombud: Advokaten Lars Salkola Advokat Salkola AB Norra Hamngatan 18 411 06 Göteborg MOTPART Göteborgs

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Åsa Nordström Regionjurist 044-3093061 Asa.K.Nordstrom@skane.se YTTRANDE Datum 2015-08-25 Dnr 1501744 1 (5) Förvaltningsrätten i Malmö Domare 104 Box 4522 203 20 Malmö Laglighetsprövning

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg. ÖVERKLAGAT BESLUT Kommunfullmäktige i Göteborgs Stads beslut den 24 juni 2014, dnr 2

DOM Meddelad i Göteborg. ÖVERKLAGAT BESLUT Kommunfullmäktige i Göteborgs Stads beslut den 24 juni 2014, dnr 2 A v delning l Enhet 12 KLAGANDE Tom Heyman, 391207-0038 stapelbädden 9 Lgh 11 O l 417 57 Göteborg 2015-01-08 Meddelad i Göteborg Mål nr Sida l (6) ~Göteborgs Stad ~ Stadsledni ngskonto~ 2015-01- o 9 Diarienr....\.9.l.~.{.U:1...

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 1764/17

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 1764/17 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-09-25 diarienummer 1764/17 Avdelningen för verksamhetsstyrning Malin Karlsson telefon 368 12 31 e-post: malin.karlsson@fastighet.goteborg.se Yttrande nr 2 i

Läs mer

Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande stadsgemensam upphandling av verksamheten med personliga ombud, mål nr

Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande stadsgemensam upphandling av verksamheten med personliga ombud, mål nr ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTEN SID 1 (7) 2008-07-23 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande

Läs mer

Datum Dnr Mål angående laglighetsprövning

Datum Dnr Mål angående laglighetsprövning Regionstyrelsen DELEGATIONSBESLUT Datum 2014-03-04 Dnr 1301134 1 (1) Mål 4053-13 angående laglighetsprövning Beslut 1. Regionstyrelsen avger yttrande till Kammarrätten enligt föreliggande förslag. Ärendebeskrivning

Läs mer

Yttrande enligt föreläggande - mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen. Överklagan av Ironman samarbetsavtal

Yttrande enligt föreläggande - mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen. Överklagan av Ironman samarbetsavtal Verksamhetsstöd - Kommunkansli Jonas Jansson, 0485-471 25 jonas.jansson@morbylanga.se YTTRANDE Datum 2018-10-25 Ert datum 2018-10-08 2018-10-24 Förvaltningsrätten i Växjö Sida 1(2) Dnr 2018/001346-105

Läs mer

Välkommen till ägardialog.

Välkommen till ägardialog. Göteborgs Stadshus AB Välkommen till ägardialog. Stadshus uppgift är att stärka och effektivisera den politiska styrningen av bolagen och genom ägarstyrning stödja och stärka bolagen i deras uppdrag. Tillsammans

Läs mer

avge yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm i mål nr i enlighet med till tjänsteutlåtandet bilagt förslag till yttrande

avge yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm i mål nr i enlighet med till tjänsteutlåtandet bilagt förslag till yttrande Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-12-27 1 (2) HSN 2016-3857 Handläggare: Peder Eskesen Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-01-31 Yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm i mål nr.

Läs mer

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB Bilaga I Styrelsen 2016-03-21 1 Diarenummer: 0035/16 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031-368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad

Läs mer

Bilaga F Styrelsen Diarenummer: 0044/14. Handläggare: Peter Berggren Tel: E-post:

Bilaga F Styrelsen Diarenummer: 0044/14. Handläggare: Peter Berggren Tel: E-post: Bilaga F Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0044/14 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031 368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ställningstagande över BRGs hemställan kring avveckling av Sahlgrenska

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avd. 2 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE Creacon Halmstads Konsultaktiebolag, 556094-9934 Hertig Johans gata 16 541 30 Skövde Ombud: Lennart Axelsson adress som ovan MOTPART Västra Götalandsregionen

Läs mer

DOM 2012-09-28 Meddelad i Stockholm

DOM 2012-09-28 Meddelad i Stockholm DOM 2012-09-28 Meddelad i Stockholm Mål nr 14272-11 Enhet 16 1 KLAGANDE Patrik Pettersson Lännaplan 1 C Lgh 1101 621 45 Visby MOTPART Region Gotland 621 81 Visby ÖVERKLAGAT BESLUT Regionfullmäktiges i

Läs mer

Yttrande över laglighetsprövning avseende Waxholmsbolagets tillfälliga upphandlingar av skärgårdstrafik

Yttrande över laglighetsprövning avseende Waxholmsbolagets tillfälliga upphandlingar av skärgårdstrafik 1(1) Juridik och internrevision Handläggare Daniel Angermann TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-17 Version Trafiknämnden 2014-02-11, punkt 14 Yttrande över laglighetsprövning avseende Waxholmsbolagets tillfälliga

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avd. 2 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE Q Security AB, 556656-4455 Brehogsvägen 5 457 32 Tanumshede MOTPART Strömstads kommun 452 80 Strömstad SAKEN Överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig

Läs mer

Beslutet expedieras till: Marie Pettersson Stadsbyggnadskontoret

Beslutet expedieras till: Marie Pettersson Stadsbyggnadskontoret Beslutsförslag 2015-08-06 Kommunstyrelseförvaltningen Kanslienheten Marie Pettersson Överklagande av kommunfullmäktiges beslut 2015-05-26, 87, Försäljning av fastigheten Hjulet 5 samt del av Innerstaden

Läs mer

Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning av minoritetsägda bolag

Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning av minoritetsägda bolag Bilaga H Styrelsen 2016-06-13 1 Diarenummer: 0059/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2016-04-08 Meddelad i Malmö Mål nr 12149-15 1 KLAGANDE Ted Ekeroth SD Lund Box 1194 221 05 Lund MOTPART Lunds kommun Box 41 221 00 Lund ÖVERKLAGAT BESLUT Kommunfullmäktige i Lunds kommuns beslut den

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 33 DOM 2017-05-03 Meddelad i Stockholm Mål nr 19155-16 1 KLAGANDE Per TOMAS Eriksson (Personuppgifter borttagna av Inkopsradet.se) MOTPART Stockholms läns landsting Box 22550 104 22 Stockholm

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Yttrande angående program för uppföljning av och insyn i verksamhet bedriven av privata utförare

Yttrande angående program för uppföljning av och insyn i verksamhet bedriven av privata utförare Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson 2019-03-15 Dnr 2019/126-003 Barn- och utbildningsnämnden Yttrande angående program för uppföljning av och insyn i verksamhet

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning 2 DOM 2015-03-11 Meddelad i Göteborg Sida l (2) Mål nr 1053-15 KONKURRENSVERKET 2.Di5-03- 1 2 KLAGANDE Helena Strandberg Konservator AB, 556936-0711 slottsskogsgatan 55

Läs mer

BESLUT Meddelat i Göteborg

BESLUT Meddelat i Göteborg Avd. 3 Meddelat i Göteborg Mål nr Sida 1 (5) KLAGANDE Åke Johansson, 19430325-5238 MOTPART Lysekils kommun ÖVERKLAGAT Lysekils kommun, Socialnämndens beslut 2019-05-29, 58, diarienr SON 2019-000165 SAKEN

Läs mer

DOM 2013-05-24 Meddelad i Malmö

DOM 2013-05-24 Meddelad i Malmö DOM 2013-05-24 Meddelad i Malmö Mål nr 6160-12 1 KLAGANDE Maria Winberg Nordström, 681201-2448 Sofierovägen 35 254 33 Helsingborg MOTPART Helsingborgs stad 251 89 Helsingborg ÖVERKLAGAT BESLUT Kommunfullmäktiges

Läs mer

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt Charlie Lindström December 2018 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga... 2 1.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening - Bidrag för valda nämndemän

Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening - Bidrag för valda nämndemän Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0656/17 Juridiska avdelningen Karin Lange Telefon 031-368 04 00 E-post: karin.lange@stadshuset.goteborg.se Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 1 juli 2016 KLAGANDE Västerviks kommun 593 80 Västervik MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 12 januari 2015

Läs mer

Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen. Tony Mufic Utbildningsdirektör

Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen. Tony Mufic Utbildningsdirektör Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Dnr 1.8.1-547/2016 Sida 1 (5) 2016-03-23 Handläggare Josefin Ohlson Telefon: 08-508 33 874 Till Utbildningsnämnden 2016-04-14 Yttrande angående

Läs mer

Huvudavtal och principavtal med Västra Götalandsregionen avseende organisering av spårvagnstrafiken

Huvudavtal och principavtal med Västra Götalandsregionen avseende organisering av spårvagnstrafiken Handling 2018 nr 123 Huvudavtal och principavtal med Västra Götalandsregionen avseende organisering av spårvagnstrafiken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Stadsledningskontorets

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

BESLUT Meddelat i Karlstad

BESLUT Meddelat i Karlstad BESLUT 2018-08-16 Meddelat i Karlstad Mål nr 3896-18 1 KLAGANDE 1. Landsbygdspartiet i Lindesbergs kommun c/o Mats Lagerman Torrbråten 240 711 98 Ramsberg 2. Mats Lagerman, 520503-0017 Erikslund Gammelbo

Läs mer

Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster

Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster Bilaga G Styrelsen 2016-10-24 1 Diarenummer: 0065/16 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031-368 54 55 E-post: mats.boogh@stadshuset.goteborg.se Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2016-04-08 Meddelad i Malmö Mål nr 11098-15 1 KLAGANDE Ted Ekeroth SD Lund Box 1194 221 05 Lund MOTPART Lunds kommun Box 41 221 00 Lund ÖVERKLAGAT BESLUT Kommunstyrelsens arbetsutskott i Lunds kommuns

Läs mer

Yrkande angående Avtal med Västra Götalandsregionen avseende omorganisering av spårvägstrafiken

Yrkande angående Avtal med Västra Götalandsregionen avseende omorganisering av spårvägstrafiken Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-05-23 Ärende 2.1.12 Yrkande angående Avtal med Västra Götalandsregionen avseende omorganisering av spårvägstrafiken Vänsterpartiet vill återigen uppmärksamma att den omorganisation

Läs mer

Sammanträdestider 2019 för kommunstyrelsen och utskott

Sammanträdestider 2019 för kommunstyrelsen och utskott Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-28 Diarienummer 1318/18 Handläggare Christina Hofmann Telefon:031-368 04 11 E-post: christina.hofmann@stadshuset.goteborg.se Sammanträdestider 2019

Läs mer

Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern part

Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern part Bilaga J Styrelsen Datum 1 Diarienummer: 0049/17 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 3685455 E-post: mats.boogh@hotmail.com Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 10 december 2018 KLAGANDE 1. Burlövs kommun 2. Kävlinge kommun 3. Lomma kommun 4. Malmö kommun 5. Simrishamns kommun 6. Sjöbo kommun 7.

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

FÖRELÄGGANDE

FÖRELÄGGANDE SVEA HOVRÄTT Rotel 0601 Mark- och miljööverdomstolen FÖRELÄGGANDE 2018-05-16 Aktbilaga 141 Mål nr. M 1808-18 060106 Anges vid kontakt med domstolen Mottagare, se nedan Staten genom Trafikverket./. Byggnadsbolaget

Läs mer

Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Birgitta Ling Fransson (L) och David Lega (KD) om att sälja Göteborgs Spårvägar AB och dess dotterbolag

Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Birgitta Ling Fransson (L) och David Lega (KD) om att sälja Göteborgs Spårvägar AB och dess dotterbolag Handling 2016 nr 33 Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Birgitta Ling Fransson (L) och David Lega (KD) om att sälja Göteborgs Spårvägar AB och dess dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten

Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten Bilaga K Styrelsen 2016-05-02 1 Diarienummer: 0058/15 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten Förslag till beslut

Läs mer

Förvärv av aktier i Boplats Göteborg AB från Bostads AB Poseidon, Göteborgs stads bostadsaktiebolag och Familjebostäder i Göteborg AB

Förvärv av aktier i Boplats Göteborg AB från Bostads AB Poseidon, Göteborgs stads bostadsaktiebolag och Familjebostäder i Göteborg AB Styrelsehandling 2018-05-14 Bilaga 3 c 1 Bilaga E Styrelsen 2018-03-19 Diarienummer: 0098/17 Handläggare: Håkan Spjuth Tel: 031-368 54 60 E-post: hakan.spjuth@gshab.goteborg.se Förvärv av aktier i Boplats

Läs mer

DOM. Meddelad i Malmö. KLAGANDE Lars-Erik Stadier, Tåstarps Backaväg Munka-Ljungby

DOM. Meddelad i Malmö. KLAGANDE Lars-Erik Stadier, Tåstarps Backaväg Munka-Ljungby FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Meddelad i Malmö Mål nr 12683-12 Sida 1 (5) KLAGANDE Lars-Erik Stadier, 631106-8214 Tåstarps Backaväg 388 266 92 Munka-Ljungby 2012 310 MOTPART Ängelholms kommun 262 80 Ängelholm

Läs mer

2. Regler för försäljning av lös egendom, H 1994:256, P , 16, upphör att gälla. Anneli Hulthén Jonas Andrén

2. Regler för försäljning av lös egendom, H 1994:256, P , 16, upphör att gälla. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 69 Policy och riktlinje för försäljning och återbruk av lös egendom i Göteborgs Stads verksamheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg DOM 2012-04-24 Meddelad i Göteborg Mål nr 2916-12 E Enhet 1:2 1 SÖKANDE Gatu och Väg Väst AB, 556650-6845 Kråketorpsvägen 22 431 53 Mölndal MOTPART Göteborgs Stads Bostadsaktiebolag, 556046-8562 Box 5044

Läs mer

DOM 2013-06-11 Meddelad i Uppsala

DOM 2013-06-11 Meddelad i Uppsala Meddelad i Uppsala Mål nr Enhet 2 1 KLAGANDE Calle Åkerstedt, 470209-8056 Tunnlandsvägen 2 743 30 Storvreta MOTPART Landstinget i Uppsala län Box 602 751 25 Uppsala Ombud: Mats Holmberg Landstingets ledningskontor

Läs mer

DOM Meddelad i Jönköping

DOM Meddelad i Jönköping FÖRVALTNINGSRÄTTEN I JÖNKÖPING DOM 2018-11-16 Meddelad i Jönköping Mål nr Sida 1 (5) 847-18 ANKOM KLAGANDEN 1. Ing-Marie Andersson, 19480710-5608 2. Rolf Andersson, 19450427-5795 Kullavägen 19 517 91 Bollebygd

Läs mer

Yttrande till förvaltningsrätten i mål angående laglighetsprövning

Yttrande till förvaltningsrätten i mål angående laglighetsprövning STAFFANSTO RPS T JÄNSTESKRIVELSE 5 1 ( 1) ÄRE NDENR: 2015-SN-17 DATUM: 2015-04-07 Yttrande till förvaltningsrätten i mål angående laglighetsprövning Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta att

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 1 juli 2016 KLAGANDE 1. AA 2. BB MOTPART Sundsvalls kommun 851 85 Sundsvall ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 4 december

Läs mer

Kommunstyrelsens extra sammanträde

Kommunstyrelsens extra sammanträde Kallelse/underrättelse Kommunstyrelsens extra sammanträde Tid: Måndagen den 24 april 2017 kl. 17.00 - Plats: Sammanträdesrum Torsö, plan 5 i Stadshuset Ledamot som är förhindrad att delta vid sammanträdet

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg 2012-06-28 Meddelad i Göteborg Mål nr Enhet 1:2 1 SÖKANDE EMSG Sverige AB, 556798-7978 Bergkällavägen 33 192 79 Sollentuna Ombud: Björn Kärrberg Kunskapsbolaget KLN AB Regeringsgatan 93 111 39 Stockholm

Läs mer

FÖRELÄGGANDE

FÖRELÄGGANDE Dnr B 2017-000610 Ankom 2018-06-04 Ert dnr B 2018-000610 SVEA HOVRÄTT Rotel 0601 Mark- och miljööverdomstolen FÖRELÄGGANDE 2018-06-01 Aktbilaga 8 Mål nr. P 3431-18 060104 Anges vid kontakt med domstolen

Läs mer

Intern upphandling och upphandling mellan upphandlande myndigheter. Upphandlingsdialog Dalarna Falun

Intern upphandling och upphandling mellan upphandlande myndigheter. Upphandlingsdialog Dalarna Falun Intern upphandling och upphandling mellan upphandlande myndigheter Upphandlingsdialog Dalarna Falun 2017-03-16 EU-domstolens dom den 18 november 1999 i C-107/98 Teckal I detta avseende a r det enligt artikel

Läs mer

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet 2014-12-23 KS-2014/1679.109 1 (5) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv

Läs mer

Kommunstyrelsen 2014-02-04 1 (3)

Kommunstyrelsen 2014-02-04 1 (3) Gagnefs kommun Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2014-02-04 1 (3) Sida Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 08.00-08.10 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Sofia Jarl

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avd. 2 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE Hifab AB, 556125-7881 Magasinsgatan 22 411 18 Göteborg Ombud: Advokaterna Anna Hofling Johansson och Robert Deli Advokatfirman Vinge KB Box 11025 404 21 Göteborg

Läs mer

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-01 Diarienummer 0707/17 Handläggare Karin Tidlund Telefon: 031-368 06 46 E-post: karin.tidlund@stadshuset.goteborg.se Information om upphandling

Läs mer

Företagspolicy för Hällefors kommun

Företagspolicy för Hällefors kommun Företagspolicy för Hällefors kommun 2(4) I enlighet med bestämmelserna i 3 kapitlet 16-18 Kommunallagen (1991:900), (KL) har Hällefors kommun valt att bedriva viss kommunal verksamhet i aktiebolagsform.

Läs mer

DOM 2014-07-03 Meddelad i Göteborg

DOM 2014-07-03 Meddelad i Göteborg DOM 2014-07-03 Meddelad i Göteborg Mål nr 6078-14 Avdelning 2 Enhet 23 1 SÖKANDE Berendsen Textil Service AB, 556022-4171 Ombud: Advokat Nicklas Hansson MAQS Law Firm Advokatbyrå i Malmö KB Box 226 201

Läs mer

Principer för ägarstyrning av regionala bolag

Principer för ägarstyrning av regionala bolag 1 Diarienummer: 0015/16 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Principer för ägarstyrning av regionala bolag Förslag till beslut i styrelsen för Göteborgs Stadshus

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (6) meddelad i Stockholm den 14 juni 2019 KLAGANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm MOTPART SJ AB, 556196-1599 Ombud: Advokat Anna Ulfsdotter Forssell och jur.kand. AA Advokatfirman

Läs mer

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Yttrande S MP V Kommunstyrelsen 2018-10-17 Ärende 1222/18 Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Motionärens förslag har, som påpekas i förvaltningens tjänsteutlåtande, redan

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avd. 2 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 KLAGANDE MOTPART Göteborgs kommun Kulturnämnden 404 82 Göteborg ÖVERKLAGAT BESLUT Kulturnämnden i Göteborgs kommuns beslut den 29 november 2016, 221, dnr 2055/16 SAKEN

Läs mer

DOM meddelad i Växjö

DOM meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen 4:1 DOM 2015-11-13 meddelad i Växjö Mål nr M 1466-15 KLAGANDE Bolagsstiftarna Förvaltning Sverige i likvidation AB Box 12086 402 41 Göteborg Ombud: Wistrand Advokatbyrå

Läs mer

Uppföljningsarbetet ska genomsyras av ett systematiskt arbete för att förbättra kvalitet och uppföljning.

Uppföljningsarbetet ska genomsyras av ett systematiskt arbete för att förbättra kvalitet och uppföljning. ! " # " Region Kronoberg har med stöd av kommunallagen möjlighet att lämna över vården av en kommunal angelägenhet till privata utförare, enligt KL 3 kap 16. Riksdagen har beslutat om förändringar i kommunallagen

Läs mer

Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget

Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget Bilaga J Styrelsen 2016-03-21 1 Diarienummer: 58/2015 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget Förslag

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 30 november 2015 KLAGANDE AA MOTPART Borås kommun Ombud: Advokaterna Torgny Wetterberg och Josefin Mallmin A1 Advokater KB Riddargatan 13

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2014-03-11 Meddelad i Malmö Mål nr 955-14 1 KLAGANDE Kraftord/Staffan Sjöberg, 530915-1610 Graffmansgatan 12 412 73 Göteborg MOTPART Landskrona stad Stadsledningskontoret Stadshuset 261 80 Landskrona

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330 KS 7 2011-09-07 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330 Kommunstyrelsen Yttrande över SOU 2011:43 Offentlig upphandling från eget företag - och vissa

Läs mer

UNDERRÄTTELSE

UNDERRÄTTELSE NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen UNDERRÄTTELSE 2018-03-29 Aktbilaga 8 Mål nr M 600-18 Avdelning 3 Anges vid kontakt med domstolen Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholms kommun Box 8136 104

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 24 maj 2011 KLAGANDE AA Ombud: Chefjurist Pär Cronhult Box 5625 114 86 Stockholm MOTPART Botkyrka kommun 147 85 Tumba Ombud: Kommunjurist

Läs mer

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm SVEA HOVRÄTT 060201 PROTOKOLL 2013-03-27 Föredragning i Stockholm Aktbilaga 77 Mål nr P 11451-12 Sid 1 (7) Dok.Id 1070646 RÄTTEN Hovrättslagmännen Per-Anders Broqvist och Lars Dirke (deltar ej i beslut

Läs mer

300 Uppdragsavtal mellan Eskilstuna kommun och Eskilstuna Jernmanufaktur AB (KSKF/2017:648)

300 Uppdragsavtal mellan Eskilstuna kommun och Eskilstuna Jernmanufaktur AB (KSKF/2017:648) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(2) 300 Uppdragsavtal mellan Eskilstuna kommun och Eskilstuna Jernmanufaktur AB (KSKF/2017:648) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Marie Jacobsson Strateg 040-675 31 12 Marie.Jacobsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-05-17 Dnr 1700225 1 (5) Regionstyrelsens arbetsutskott Ombudsinstruktion inför årsstämmor

Läs mer

FÖRELÄGGANDE

FÖRELÄGGANDE Dnr B 2017-000609 Ankom 2018-06-04 Ert dnr B 2017-000609 SVEA HOVRÄTT Rotel 0601 Mark- och miljööverdomstolen FÖRELÄGGANDE 2018-06-01 Aktbilaga 9 Mål nr. P 3438-18 060104 Anges vid kontakt med domstolen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

DOM. Meddelad i Malmö. KLAGANDE Malin Andersson, Nedre Västersjövägen Munka-Ljungby

DOM. Meddelad i Malmö. KLAGANDE Malin Andersson, Nedre Västersjövägen Munka-Ljungby Meddelad i Malmö Mål nr Sida 1 (5) KLAGANDE Malin Andersson, 740326-4109 Nedre Västersjövägen 250 266 93 Munka-Ljungby 2/ 310 MOTPART Ängelholms kommun 262 80 Ängelholm ÖVERKLAGAT BESLUT Barn- och Utbildningsnämnden

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg. MOTPART Kommunstyrelsen i Kungsbacka kommun Kungsbacka KAMMARRÄTTENS AVGÖRANDE

DOM Meddelad i Göteborg. MOTPART Kommunstyrelsen i Kungsbacka kommun Kungsbacka KAMMARRÄTTENS AVGÖRANDE KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning DOM 204-09- 2 4 Meddelad i Göteborg Sida (2) Mål nr 459-4 KLAGANDE MOTPART Kommunstyrelsen i Kungsbacka kommun 44 8 Kungsbacka ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

DOM. Meddelad i Göteborg. Ombud: Advokat Carolina Gustavsson Landahl Advokatbyrå AB Box Stockholm. SAKEN Laglighetsprövning

DOM. Meddelad i Göteborg. Ombud: Advokat Carolina Gustavsson Landahl Advokatbyrå AB Box Stockholm. SAKEN Laglighetsprövning Avdelning 2 DOM Meddelad i Göteborg Sida 1 (8) KLAGANDE Malmö kommun 205 80 Malmö MOTPART AA Ombud: Advokat Carolina Gustavsson Landahl Advokatbyrå AB Box 19143 104 32 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg 2012-02-17 Meddelad i Göteborg Mål nr Enhet 2:2 1 SÖKANDE KG Knutsson AB, 556075-1975 191 81 Sollentuna MOTPART Polismyndigheten i Västra Götaland Box 429 401 26 Göteborg Ombud: Rikspolisstyrelsen Polisens

Läs mer

Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram

Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2016.46 Datum: 2016-03-03 Miljöplanerare Annika Friberg E-post: annika.friberg@ale.se Kommunstyrelsen Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avdelning 2 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE InVinn AB, 556770-0181 Box 2220 403 14 Göteborg Ombud: Martin Vildhede Setterwalls Advokatbyrå Box 11235 404 25 Göteborg MOTPART Västra Götalands läns landsting

Läs mer

DOM meddelad i Nacka strand

DOM meddelad i Nacka strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2016-10-21 meddelad i Nacka strand Mål nr P 4477-16 KLAGANDE EJSelenkonsult AB Genetikvägen 11 B 756 51 Uppsala MOTPART Uppsala kommun 753 75 Uppsala ÖVERKLAGAT

Läs mer

Ii#. FÖRVALTNINGSRÄTTEN I STOCKHOLM

Ii#. FÖRVALTNINGSRÄTTEN I STOCKHOLM Ii#. FÖRVALTNINGSRÄTTEN Avdelning 33 2018-05-04 Meddelad i Stockholm Mål nr KLAGANDE 1. Ann-Christin Furustrand, 570618-2481 Fritjof Thuns Väg 11 Lgh 1002 184 31 Åkersberga 2. Leif Petersson, 430610-5513

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare i Katrineholms kommun

Program för uppföljning av privata utförare i Katrineholms kommun Styrdokument Program för uppföljning av privata utförare i Katrineholms kommun Fastställd av kommunfullmäktige, 174 Giltighetstid 2019-12-31 2 (5) Vår handläggare Beslutshistorik Gäller från Antagen av

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS 1 (8) meddelat i Stockholm den 19 juni 2019 KLAGANDE Halmstads kommun Ombud: Kommunjurist Mats Wallmark Halmstads kommun Box 153 301 05 Halmstad MOTPARTER 1. AA 2. BB 3. CC

Läs mer