Yttrande över laglighetsprövning avseende Waxholmsbolagets tillfälliga upphandlingar av skärgårdstrafik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över laglighetsprövning avseende Waxholmsbolagets tillfälliga upphandlingar av skärgårdstrafik"

Transkript

1 1(1) Juridik och internrevision Handläggare Daniel Angermann TJÄNSTEUTLÅTANDE Version Trafiknämnden , punkt 14 Yttrande över laglighetsprövning avseende Waxholmsbolagets tillfälliga upphandlingar av skärgårdstrafik Ärendebeskrivning Trafiknämnden har av Förvaltningsrätten i Stockholm förelagts att yttra sig över ett överklagande enligt kommunallagen avseende lagligheten av trafiknämndens beslut den 12 november 2013 att godkänna att Waxholmsbolaget genomför vissa tillfälliga upphandlingar avseende skärgårdstrafiken. Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande den 17 januari 2017 med förslag till yttrande enligt bilaga 1. Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att att avge yttrande enligt bilaga 1, samt förklara paragrafen omedelbart justerad. Anders Lindström Förvaltningschef Sara Catoni Chefsjurist

2 1(5) Handläggare Daniel Angermann Förvaltningsrätten i Stockholm Enhet Stockholm Bilaga 1: Förslag till yttrande Yttrande Mål Jan Larsén./. Stockholms läns landsting (landstinget) Trafiknämnden (nämnden) har av förvaltningsrätten förelagts att yttra sig över Jan Larséns överklagande av den 16 december 2013 angående lagligheten av trafiknämndens beslut den 12 november 2013 att godkänna vissa temporära direktupphandlingar enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling, LOU. Med anledning av detta får nämnden anföra följande. Klagandens yrkande i huvudsaken Jan Larsén yrkar att förvaltningsrätten upphäver trafiknämndens beslut den 12 november 2013, 139, vad avser första och andra att-satsen, såsom stridande mot 3 kap 3 lagen (2010:1065) om kollektivtrafik. Landstingets inställning Landstinget bestrider bifall till överklagandet. Egna yrkanden 1. Överklagandet ska avvisas. 2. Om överklagandet inte avvisas anhåller landstinget om att landstinget bereds ytterligare tillfälle att yttra sig i sak över om det överklagade beslutet strider mot 3 kap 3 lagen om kollektivtrafik. Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen Stockholm Leveransadress: Lindhagensgatan 100 Godsmottagningen Stockholm Telefon: Fax: E-post: registrator.tf@sll.se Säte: Stockholm Org.nr: Besök oss: Lindhagensgatan 100. Kommunikationer: Stadshagen/Thorildsplan

3 2(5) Grunder för landstingets inställning 1. Nämndens beslut får enligt 16 kap 19 LOU inte överklagas i den för laglighetsprövning stadgade ordningen. 2. Om förvaltningsrätten finner att överklagandeförbudet enligt 16 kap 19 LOU inte gäller är det ändå inte den i kommunallagen anvisade besvärsordningen som ska tillämpas i förevarande mål. Det överklagade beslutet Trafiknämnden beslutade vid sitt sammanträde den 12 november 2013 att godkänna att Waxholms Ångfartygs AB ( Waxholmsbolaget ) genomför vissa temporära direktupphandlingar avseende skärgårdtrafiken. Enligt beslutets första och andra att-sats beslutade nämnden att att godkänna att Waxholmsbolaget säkerställer skärgårdstrafiken under Interimsperioden i huvudsak i enlighet med bilaga 1 till detta ärende; godkänna att Waxholmsbolaget genomför upphandlingen av skärgårdstrafik under Interimsperioden i enlighet med vad som anges i detta ärende, inklusive tecknar och ingår kontrakt samt i övrigt fattar de beslut, ingår de överenskommelser och vidtar de åtgärder som krävs för att säkerställa skärgårdstrafiken under Interimsperioden. Bilaga 1 till nämndens beslut innehåller en förteckning över olika trafikområden, för vilken en temporär förlängning av gällande avtal föreslås. Den aktuella bilagan bifogas detta yttrande som bilaga 1.

4 3(5) Det överklagade beslutet är ett upphandlingsbeslut Bakgrunden till och syftet med de temporära upphandlingarna Trafiknämnden beslutade den 22 maj 2012 att uppdra åt Waxholmsbolaget att genomföra upphandlingar avseende den av Waxholmbolaget anordnade trafiken inom Stockholms skärgård och Stockholms hamn (Djurgårdsfärjorna). Av de upphandlingar som påbörjades med anledning av nämndens beslut har därefter tilldelningsbeslut avseende ett (1) trafikområde, Hamn (Djurgårdsfärjorna), fattats den 23 september Upphandlingarna avseende övriga områden i huvudsak Nord, Syd, Mellan samt vissa kompletterande upphandlingar avbröts i anslutning till trafiknämndens och Waxholmsbolagets styrelses sammanträden den 1 oktober 2013 mot bakgrund av att majoritet i trafiknämnden saknades att godkänna att Waxholmsbolaget fattar tilldelningsbeslut avseende dessa områden. Överprövning enligt LOU pågår sedan dess beträffande frågan om besluten att avbryta upphandlingarna avseende områdena Nord, Syd och Mellan varit förenliga med upphandlingslagstiftningen. För närvarande pågår även förberedelser för att snarast möjligt kunna påbörja nya upphandlingar som ska ersätta de avbrutna upphandlingarna. Till dess de nya upphandlingarna har genomförts och avslutats genom ingående av nya trafikavtal säkerställs trafiken inom Stockholms skärgård genom temporära upphandlingar. De temporära upphandlingarna genomförs i huvudsak genom att befintliga trafikavtal, vars löptid gått ut till årsskiftet 2013/2014 eller kommer att gå ut under våren 2014 förlängts respektive kommer att förlängas under en temporär period av två år (i det överklagade beslutets terminologi och nedan Interimsperioden ). För närmare detaljer om föreslagna förlängningar under Interimsperioden se bilaga 1. Förbud mot överklagande Klaganden anför i sitt överklagande att landstingets beslut att godkänna att Waxholmsbolaget genomför temporära direktupphandlingar under Interimsperioden strider mot 3 kap 3 kollektivtrafiklagen. Bestämmelsen föreskriver att ett avtal om s.k. allmän trafik som ingås av en regional kollektivtrafikmyndighet, i förevarande fall landstinget, eller av den till vilken befogenhet att ingå sådana avtal överlämnats enligt 2 samma lag ska grunda sig på ett beslut om s.k. allmän trafikplikt.

5 4(5) Inledningsvis önskar landstinget uppmärksamma förvaltningsrätten på det förhållandet att ett beslut om allmän trafikplikt inte behöver föreligga förrän vid själva tidpunkten för ingåendet av avtalet. Beslutet kan till exempel fattas direkt före undertecknandet av avtalet. Beslut om allmän trafikplikt gäller omedelbart och får således verkställas omedelbart och det enda kravet, vad avser tidpunkten för beslut om allmän trafikplikt, är att beslutet rent kronologiskt fattas före ingåendet av avtalet. Oavsett frågan om de av nämnden godkända direktupphandlingarna avser avtal om allmän trafik eller inte krävdes det vid tidpunkten för nämndens beslut inget gällande beslut om allmän trafikplikt. Det sagda innebär att ett beslut om allmän trafikplikt inte varit en formell förutsättning för nämndens beslut att godkänna Waxholmsbolagets direktupphandlingar. Vidare innefattar det överklagade beslutet överhuvudtaget inte något ställningstagande avseende frågor som regleras av kollektivtrafiklagen. Beslutet är av rent upphandlingsrättslig natur. Till exempel framgår av beslutet att de beslutade avtalsförlängningarna ska genomföras som s.k. direktupphandling. Upphandlingsförfarandet regleras i 15 kap. 3 LOU. I beslutet redovisas ingående för förutsättningarna för och risker vid direktupphandling. Bland annat anges att de i lagen angivna undantagssituationerna måste föreligga, t.ex. synnerliga skäl eller en absolut nödvändighet att tilldela kontrakt. Det överklagade beslutet mynnar ut i bedömningen att förutsättningarna för att tilldela kontrakt genom direktupphandling föreligger eftersom Waxholmsbolaget svarar för landstingets tillhandahållande av kollektivtrafik på vatten och saknar möjlighet att senarelägga eller att avstå från att upphandla den aktuella skärgårdstrafiken. Sålunda godkände nämnden genom beslutet att Waxholmsbolaget förlänger de aktuella avtalen genom direktupphandling enligt 15 kap 3 LOU. Ett beslut som LOU är tillämplig på får enligt 16 kap 19 LOU inte överklagas enligt 10 kap kommunallagen. Överklagandet får därför inte prövas i den för laglighetsprövning stadgade ordningen och ska följaktligen avvisas. Frågan om tillämplig besvärsordning Som framgår av det föregående avsnittet är landstinget av uppfattningen att det överklagade beslutet är ett upphandlingsrättsligt beslut på vilket LOU är tillämpligt. Beslutet kan därför inte angripas genom laglighetsprövning enligt kommunallagen.

6 5(5) Klaganden gör gällande att landstingets beslut strider mot bestämmelser i kollektivtrafiklagen. För det fall förvaltningsrätten anser att beslutet inte är ett upphandlingsrättsligt beslut, för vilket överklagandeförbudet enligt 16 kap 19 LOU gäller, är det enligt landstingets uppfattning ändå inte den i kommunallagen anvisade besvärsordningen som ska tillämpas i förevarande mål. Utgångspunkten är visserligen att beslut av kommunala organ överklagas genom laglighetsprövning men om det i lag eller annan författning finns särskilda föreskrifter om överklagande ska den regleringen enligt 10 kap 3 kommunallagen ha företräde. Kollektivtrafiklagen (6 kap) innehåller sådan specialreglering avseende överklagande, vilket utesluter möjligheten att angripa beslut rörande en regional kollektivtrafikmyndighets behörighet och skyldighet att fatta beslut om allmän trafikplikt genom laglighetsprövning. I första hand ska således överklagandet avvisas på grund av överklagandeförbudet enligt LOU. I andra hand bör överklagandet avvisas eftersom ett mål rörande allmän trafikplikt endast kan prövas enligt kollektivtrafiklagens överklagandebestämmelser. För det fall överklagandet inte avvisas anhåller landstinget om att landstinget bereds ytterligare tillfälle att yttra sig i sak över om det överklagade beslutet strider mot 3 kap 3 lagen om kollektivtrafik.

Yttrande i mål gällande laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande i mål gällande laglighetsprövning enligt kommunallagen 1(2) Björn Holmberg 08-686 1588 bjorn.holmberg@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-21 Trafiknämnden 2017-01-31, punkt 13 Ärende Infosäkerhetsklass Yttrande i mål gällande laglighetsprövning enligt kommunallagen

Läs mer

avge yttrande till Kammarrätten i Stockholm i mål nr i enlighet med till tjänsteutlåtandet bilagt förslag till yttrande

avge yttrande till Kammarrätten i Stockholm i mål nr i enlighet med till tjänsteutlåtandet bilagt förslag till yttrande Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-27 1 (2) HSN 2016-3607 Handläggare: Jenny Koski Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-01-31 Yttrande till Kammarrätten i Stockholm i mål nr. 3234-16

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten 1(4) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-11-17, punkt 8 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

avge yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm i mål nr i enlighet med till tjänsteutlåtandet bilagt förslag till yttrande

avge yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm i mål nr i enlighet med till tjänsteutlåtandet bilagt förslag till yttrande Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-12-27 1 (2) HSN 2016-3857 Handläggare: Peder Eskesen Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-01-31 Yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm i mål nr.

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 13 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om allmän

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård Ärendebeskrivning

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 14 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om

Läs mer

Överenskommelse avseende behörighet för RKTM Sörmland att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län

Överenskommelse avseende behörighet för RKTM Sörmland att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län 1(2) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-24 Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 7 Diarienummer SL 2014-0819 Infosäk. klass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Beslut om att inleda upphandling av drift och underhåll för biogasanläggningar

Beslut om att inleda upphandling av drift och underhåll för biogasanläggningar 1(4) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2016-10-25, punkt 8 Beslut om att inleda upphandling av drift och underhåll för biogasanläggningar beskrivning Upphandling av drift

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand.

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand. 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 10 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1039, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2014-10-01 Dnr 601/2014 1 (7) Förvaltningsrätten i Umeå Box 193 901 05 Umeå Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Åsele

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 9 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Järfälla och Upplands-Bro Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Södertälje och Nykvarn

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Södertälje och Nykvarn 1(5) Strategisk utveckling Planering Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-03-28 Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 10 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik

Läs mer

Godkännande av interimistiskt uppdragsavtal till skärgårdstrafiken

Godkännande av interimistiskt uppdragsavtal till skärgårdstrafiken 1(6) Handläggare Daniel Angermann 08-686 16 95 daniel.angermann@sll.se Trafiknämnden 2017-05-10, punkt 6 Godkännande av interimistiskt uppdragsavtal till skärgårdstrafiken beskrivning Beslut om godkännande

Läs mer

Yttrande till förvaltningsrätten i mål angående laglighetsprövning

Yttrande till förvaltningsrätten i mål angående laglighetsprövning STAFFANSTO RPS T JÄNSTESKRIVELSE 5 1 ( 1) ÄRE NDENR: 2015-SN-17 DATUM: 2015-04-07 Yttrande till förvaltningsrätten i mål angående laglighetsprövning Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta att

Läs mer

Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande stadsgemensam upphandling av verksamheten med personliga ombud, mål nr

Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande stadsgemensam upphandling av verksamheten med personliga ombud, mål nr ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTEN SID 1 (7) 2008-07-23 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande

Läs mer

Årlig rapport om den allmänna trafikplikten för kollektivtrafiken i Stockholms län 2016

Årlig rapport om den allmänna trafikplikten för kollektivtrafiken i Stockholms län 2016 1(2) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 8 Infosäkerhetsklass Årlig rapport om den allmänna trafikplikten för kollektivtrafiken i Stockholms

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om kollektivtrafik; SFS 2010:1065 Utkom från trycket den 27 juli 2010 utfärdad den 15 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad

Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad 1(1) Handläggare Malin Ingemarson 08-686 3746 malin.ingemarson@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2014-10-07, info punkt 19 SL 2014-2176 Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad Ärendebeskrivning

Läs mer

DOM 2012-11-27 Meddelad i Stockholm

DOM 2012-11-27 Meddelad i Stockholm DOM 2012-11-27 Meddelad i Stockholm Mål nr 18563-12 Enhet 17 1 SÖKANDE Abbott Scandinavia AB, 556046-6137 Ombud: Advokat Helén Waxberg Jur. kand. Anna Lapinska Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB Box 1711

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-04 Diarienummer 1289/18 Handläggare Johanna Nyström Telefon: 031-368 01 88 E-post: johanna.nystrom@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten

Läs mer

Ändringar i delegationsordning för trafiknämnden

Ändringar i delegationsordning för trafiknämnden 1(2) Ledningsstaben Juridik Handläggare Daniel Angermann 08-68616 95 daniel.angermann@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2019-01-29, punkt 18 Ärende Infosäkerhetsklass Ändringar i delegationsordning

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-11 Diarienummer 0972/16 Juridik Nora O Dowd Telefon 031-368 03 97 E-post: nora.odowd@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål 6428-16,

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avdelning 1 2017-03-02 Meddelad i Göteborg 1 KLAGANDE Fresenius Medical Care Sverige AB, 556198-0904 Ombud: Advokat Sylvia Lindén och jur.kand. Philip Thorell Baker & McKenzie Advokatbyrå Box 180 101 23

Läs mer

DOM 2013-06-11 Meddelad i Uppsala

DOM 2013-06-11 Meddelad i Uppsala Meddelad i Uppsala Mål nr Enhet 2 1 KLAGANDE Calle Åkerstedt, 470209-8056 Tunnlandsvägen 2 743 30 Storvreta MOTPART Landstinget i Uppsala län Box 602 751 25 Uppsala Ombud: Mats Holmberg Landstingets ledningskontor

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2017-03-23 Dnr 170/2017 1 (7) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms läns landsting, Box 22550,

Läs mer

Laglighetsprövning av landstingsfullmäktiges beslut den 9 maj 2017, om årsredovisning för 2016, LS

Laglighetsprövning av landstingsfullmäktiges beslut den 9 maj 2017, om årsredovisning för 2016, LS Laglighetsprövning av landstingsfullmäktiges beslut den 9 maj 2017, om årsredovisning för 2016, 103 12 LS 2017-0903 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-08-16 LS 2017-0903 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Förnyat genomförande- och anskaffningsbeslut avseende enskild upphandling inom Projekt SL Lås

Förnyat genomförande- och anskaffningsbeslut avseende enskild upphandling inom Projekt SL Lås Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-03-19 LS 1312-1601 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4-04- 0 8 0 0 0 25^ Förnyat genomförande- och anskaffningsbeslut avseende

Läs mer

Överenskommelse om behörighet för Stockholms läns landsting att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande regional tågtrafik i östra Sverige

Överenskommelse om behörighet för Stockholms läns landsting att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande regional tågtrafik i östra Sverige BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Richard Widén 2014-05-19 TN 2014-36 Trafiknämnden Överenskommelse om behörighet för Stockholms läns landsting att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande regional

Läs mer

Förslag till Trafiksäkerhetspolicy för sjötrafiken inom trafikförvaltningen

Förslag till Trafiksäkerhetspolicy för sjötrafiken inom trafikförvaltningen 1(2) Handläggare 08-686 1885 lars.ericsson@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-10-16 Trafiknämnden 2018-11-06, punkt 9 Ärende Infosäkerhetsklass Förslag till Trafiksäkerhetspolicy för sjötrafiken inom trafikförvaltningen

Läs mer

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64)

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64) 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-07-27 Trafiknämnden 2017-08-29, punkt 12 Ärende TN 2017-1080 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om remissyttrande

Läs mer

BESLUT Meddelat i Malmö

BESLUT Meddelat i Malmö Lena Palmér BESLUT 2013-05-28 Meddelat i Malmö Mål nr 4266-13 1 SÖKANDE RMS Rehabiliteringsmedicin Simrishamn AB, 556602-8964 Simrisvägen 3 272 33 Simrishamn MOTPART Region Skåne 291 89 Kristianstad SAKEN

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2017-03-23 Dnr 169/2017 1 (7) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms läns landsting, Box 22550,

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö 2016-02-22 Meddelad i Malmö Mål nr 13380-15 13381-15 1 SÖKANDE AV Syd AB, 556273-9358 Pilotgatan 7 212 39 Malmö Ombud: advokaterna Tomas Eliasson och Christian Härdgård Advokatfirman Delphi i Malmö AB

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun S. Hemström Föredragande DOM 2012-10-03 Meddelad i Falun Mål nr 285-12 1 SÖKANDE Sebastian Hugo, 730403-5053, med firma Hugo Buss Målaregatan 10 784 33 Borlänge MOTPART Borlänge kommun 781 81 Borlänge

Läs mer

DOM 2013-05-24 Meddelad i Malmö

DOM 2013-05-24 Meddelad i Malmö DOM 2013-05-24 Meddelad i Malmö Mål nr 6160-12 1 KLAGANDE Maria Winberg Nordström, 681201-2448 Sofierovägen 35 254 33 Helsingborg MOTPART Helsingborgs stad 251 89 Helsingborg ÖVERKLAGAT BESLUT Kommunfullmäktiges

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 20 april 2016 KLAGANDE AA Ombud: advokat Magnus Hagevi Advokatfirma DLA Nordic KB Box 7315 103 90 Stockholm MOTPART Stockholms läns landsting

Läs mer

Yttrande med anledning av anmälan till Riksdagens ombudsmän - JO

Yttrande med anledning av anmälan till Riksdagens ombudsmän - JO 1(3) Juridik och internrevision Handläggare Daniel Angermann TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-11-20 Trafiknämnden 2014-12-02, punkt 11 Ärende/Dok. id. TN 2014-0533 Infosäk. klass K1 (Öppen) Yttrande med anledning

Läs mer

Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur i Västmanlands län och Södermanlands län

Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur i Västmanlands län och Södermanlands län 1(4) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 9 Ärende Infosäkerhetsklass Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Lena Palmér DOM 2012-03-05 Meddelad i Malmö Mål nr 680-12E 1 SÖKANDE Camp Scandinavia AB, 556221-8270 Karbingatan 38 254 67 Helsingborg Ombud: Advokat Jerker Alm och jur.kand. Rickard Vernet Advokatfirman

Läs mer

DOM 2014-07-03 Meddelad i Göteborg

DOM 2014-07-03 Meddelad i Göteborg DOM 2014-07-03 Meddelad i Göteborg Mål nr 6078-14 Avdelning 2 Enhet 23 1 SÖKANDE Berendsen Textil Service AB, 556022-4171 Ombud: Advokat Nicklas Hansson MAQS Law Firm Advokatbyrå i Malmö KB Box 226 201

Läs mer

Svar på skrivelse från (S), (MP) och (V) angående upphandlingsprocessen i trafiknämnden

Svar på skrivelse från (S), (MP) och (V) angående upphandlingsprocessen i trafiknämnden 1(4) Ragna Forslund 08-686 1959 ragna.forslund@sll.se Trafiknämnden 2017-01-31, punkt 15 Svar på skrivelse från (S), (MP) och (V) angående upphandlingsprocessen i trafiknämnden beskrivning Socialdemokraterna,

Läs mer

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag.

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag. 1(3) Handläggare Ragna Forslund 08-686 1959 ragna.forslund@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 17 Beslut om tilläggsavtal till Ramavtal avseende resurs- och uppdragskonsulttjänster inom IT, teknik,

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1039, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2014-06-26 Dnr 457/2014 1 (6) Förvaltningsrätten i Härnösand Box 314 871 27 Härnösand Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga 1(5) Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2018-06-19 punkt 25 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga beskrivning Trafiknämnden föreslås

Läs mer

Minskning av antalet biljetter i sortimentet för att underlätta biljettvalet

Minskning av antalet biljetter i sortimentet för att underlätta biljettvalet 1(3) Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2016-11-29, punkt 13 Ärende Infosäkerhetsklass Minskning av antalet biljetter i sortimentet för att underlätta biljettvalet

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 24 maj 2011 KLAGANDE AA Ombud: Chefjurist Pär Cronhult Box 5625 114 86 Stockholm MOTPART Botkyrka kommun 147 85 Tumba Ombud: Kommunjurist

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm Enhet 15 BESLUT 2015-01-23 Meddelat i Stockholm Mål nr 1065-15 1 SÖKANDE Bruynzeel Storage Systems AB, 556207-1729 Ombud: Peter Larsson Bruynzeel Storage Systems AB Box 2140 433 02 Sävedalen MOTPART Polismyndigheten

Läs mer

Förslag på ny ansvars- och beslutsordning avseende investeringsstrategi

Förslag på ny ansvars- och beslutsordning avseende investeringsstrategi Trafiknämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2012-04-19 1 (1) Identitet TN 1204-0100 Handläggare Björn Holmberg 08-686 1588 Förslag på ny ansvars- och beslutsordning avseende investeringsstrategi Trafiknämnden

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2012-09-05 Dnr 462/2012 1 (7) Förvaltningsrätten i Växjö Box 42 351 03 Växjö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

BESLUT 2014-07-11 Meddelat i Linköping

BESLUT 2014-07-11 Meddelat i Linköping BESLUT 2014-07-11 Meddelat i Linköping Mål nr 4190-14 1 SÖKANDE Bogruppen i Östergötland AB, 556760-7360 Importgatan 24 602 28 Norrköping Ombud: advokaten Henrik Stenberg och jur. kand. Andreas Bålfors

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 11 juni 2009 KLAGANDE Vägverket Ombud: Verksjurist Rogert Andersson Vägverket 781 87 Borlänge MOTPART Grundels Fönstersystem & Måleri AB, 556447-4038

Läs mer

Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen. Tony Mufic Utbildningsdirektör

Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen. Tony Mufic Utbildningsdirektör Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Dnr 1.8.1-547/2016 Sida 1 (5) 2016-03-23 Handläggare Josefin Ohlson Telefon: 08-508 33 874 Till Utbildningsnämnden 2016-04-14 Yttrande angående

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2013-09-05 Dnr 462/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Åsa Nordström Regionjurist 044-3093061 Asa.K.Nordstrom@skane.se YTTRANDE Datum 2015-08-25 Dnr 1501744 1 (5) Förvaltningsrätten i Malmö Domare 104 Box 4522 203 20 Malmö Laglighetsprövning

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2016-09-07 Dnr 516/2016 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms stad, 105 35 Stockholm Saken

Läs mer

Yttrande i mål om laglighetsprövning - Tilläggsavtal för Nya Karolinska Solna

Yttrande i mål om laglighetsprövning - Tilläggsavtal för Nya Karolinska Solna Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen i (i) SKRIVELSE 2014-01-22 LS 1311-1514 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelser] 1 * *02" 04 0 0 0 1 6 * Yttrande i mål om laglighetsprövning - Tilläggsavtal

Läs mer

SKRIVELSE 2011-12-07. Yttrande över remissen En EU-rättslig anpassning av regelverket för sprutor och kanyler (Ds 2011:38)

SKRIVELSE 2011-12-07. Yttrande över remissen En EU-rättslig anpassning av regelverket för sprutor och kanyler (Ds 2011:38) Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2011-12-07 i (i) LS 1111-1540 Landstingsstyrelsen r tandstwgsstyrelsen 1M2-20 * 011 Yttrande över remissen En EU-rättslig anpassning av regelverket

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 14 september 2012 KLAGANDE Stockholms läns landsting Ombud: Advokat Roger Hagman Box 3460 103 69 Stockholm MOTPART Berendsen Textil Service

Läs mer

Bilaga 5:7 till kommunstyrelsens protokoll den 5 mars 2003, 9

Bilaga 5:7 till kommunstyrelsens protokoll den 5 mars 2003, 9 Bilaga 5:7 till kommunstyrelsens protokoll den 5 mars 2003, 9 PM 2003 RI (Dnr 664-2354/2002) Yttrande till Länsrätten i Stockholms län i anledning av ett överklagande av kommunfullmäktiges beslut den 26

Läs mer

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-26 Diarienummer 0818/18 Handläggare Markus Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Yttrande laglighetsprövning

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Alexander Rappe DOM 2013-04-12 Meddelad i Malmö Mål nr 2468-13 1 SÖKANDE Kontorsmaskiner i Kristianstad AB, 556064-0319 Box 557 291 25 Kristianstad MOTPART Kristianstads kommun Ombud: chefsjuristen Charlotta

Läs mer

Beslut om att färdtjänstkort ska vara giltigt som biljett i Waxholmsbolagets trafik

Beslut om att färdtjänstkort ska vara giltigt som biljett i Waxholmsbolagets trafik Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2013-11-14 LS 1311-1437 LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-11- 1 9 0 0 0 4 9 * Landstingsstyrelsen Beslut om att färdtjänstkort ska vara giltigt

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för kollektivtrafik på vatten i Stockholms mellanskärgård

Beslut om allmän trafikplikt för kollektivtrafik på vatten i Stockholms mellanskärgård 1(5) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-18 Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 7 Ärende TN 2017-1452 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om allmän

Läs mer

Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten 1(4) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-04-16, punkt 14 Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Läs mer

Beslut om affärsvillkor, produkter och priser för resande med Gnestapendeln

Beslut om affärsvillkor, produkter och priser för resande med Gnestapendeln TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2016:747-014 2017-02-01 1/2 Handläggare Kristina Welin 0152-292 45 Beslut om affärsvillkor, produkter och priser för resande med Gnestapendeln Förslag till beslut

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 7 november 2012 KLAGANDE Sölvesborgs kommun 294 80 Sölvesborg MOTPARTER 1. AA 2. BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den

Läs mer

Revidering av Fritidsnämndens delegationsordning, upphandling och ekonomi 3 FN

Revidering av Fritidsnämndens delegationsordning, upphandling och ekonomi 3 FN Revidering av Fritidsnämndens delegationsordning, upphandling och ekonomi 3 2016.016 3 ALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Fritidsnämndens arbetsutskott 2016-04-14 28 Revidering av Fritidsnämndens delegationsordning,

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande. Konkurrensverket, Stockholm

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande. Konkurrensverket, Stockholm Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2013-03-04 101/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning 2 DOM 2015-03-11 Meddelad i Göteborg Sida l (2) Mål nr 1053-15 KONKURRENSVERKET 2.Di5-03- 1 2 KLAGANDE Helena Strandberg Konservator AB, 556936-0711 slottsskogsgatan 55

Läs mer

Yttrande över promemorian Följdändringar till ny förvaltningslag (Ds 2017:42) 6 LS

Yttrande över promemorian Följdändringar till ny förvaltningslag (Ds 2017:42) 6 LS Yttrande över promemorian Följdändringar till ny förvaltningslag (Ds 2017:42) 6 LS 2017-1230 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-29 LS 2017-1230 Yttrande över promemorian Följdändringar till

Läs mer

Laglighetsprövning enligt kommunallagen, målnr

Laglighetsprövning enligt kommunallagen, målnr TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Caroline Dexfalk Juridiska staben +46155245767 2016-03-21 LS-LED15-0639-30 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M Ö T E S D

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesprotokoll sid 2 (6) Innehållsförteckning (klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 153 Tilldelningsbeslut och begäran om anvisning av medel, förskola i Parkvillan. 154 Yttrande över

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten överklagan lånekort till papperslösa

Yttrande till Förvaltningsrätten överklagan lånekort till papperslösa Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (2) Datum 2013-07-05 Vår referens Sara Mellander Nämndsekreterare Sara.mellander@malmo.se Tjänsteskrivelse Yttrande till Förvaltningsrätten överklagan lånekort till papperslösa

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 16 DOM 2014-04-11 Meddelad i Stockholm Mål nr 1930-14 1 SÖKANDE Timecut AB, 556627-4394 Kungsbäcksvägen 14 802 66 Gävle Ombud: 1. Advokat Eva-Maj Mühlenbock 2. Jur kand Mikael Engström Advokatfirman

Läs mer

Mål nr , enhet 11. Urban Ryadal m.fl./. Stockholms kommun

Mål nr , enhet 11. Urban Ryadal m.fl./. Stockholms kommun Yttrande Sida 1 (5) 2013-09-04 Förvaltningsrätten i Stockholm Mål nr 11021-13, enhet 11 Urban Ryadal m.fl./. Stockholms kommun Stockholms kommun har förelagts att yttra sig över Urban Ryadals m.fl. överklagande

Läs mer

Förslag till beslut om inledande av upphandling av betalväxeltjänst till e- handlade biljetter

Förslag till beslut om inledande av upphandling av betalväxeltjänst till e- handlade biljetter 1(5) Handläggare Sara Catoni 08-6861937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2017-02-21, punkt 7 Förslag till beslut om inledande av upphandling av betalväxeltjänst till e- handlade biljetter beskrivning Idag

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 12 mars 2018 KLAGANDE Migrationsverket Ombud: Advokat Toralf Hällen och jur.kand. Gustav Nittby Flood Herslow Holme Advokatbyrå AB Box 7615

Läs mer

16 Godkännande av affärsvillkor, produkter och priser för pendlare med Gnestapendeln (KSKF/2016:656)

16 Godkännande av affärsvillkor, produkter och priser för pendlare med Gnestapendeln (KSKF/2016:656) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-01-24 Sida 1(3) 16 Godkännande av affärsvillkor, produkter och priser för pendlare med Gnestapendeln (KSKF/2016:656) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

BESLUT Meddelat i Göteborg. SÖKANDE Fresenius Medical Care Sverige AB,

BESLUT Meddelat i Göteborg. SÖKANDE Fresenius Medical Care Sverige AB, Avd. 3 Meddelat i Göteborg Mål nr Bilaga A 1 SÖKANDE Fresenius Medical Care Sverige AB, 556198-0904 Ombud: Advokaten Sylvia Lindén och jur.kand. Maxwell Richmond Baker&McKenzie Advokatbyrå KB Box 180 101

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Ändringar i AB Transitios bolagsdokument avseende representanter i valberedningen för bolagets styrelse

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Ändringar i AB Transitios bolagsdokument avseende representanter i valberedningen för bolagets styrelse FÖRSLAG 2015:60 LS 2015-0873 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ändringar i AB Transitios bolagsdokument avseende representanter i valberedningen för bolagets styrelse 15 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL

Läs mer

2011-03-30 LS 1102-0286

2011-03-30 LS 1102-0286 Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(2) 2011-03-30 LS 1102-0286 LANDSTINGSSTYRELSEN Dnr. Landstingsstyrelsen 11-04-12 040 Yttrande över departementspromemorian Ökad konkurrens

Läs mer

Reviderad plan för buss- och spårtrafikupphandling

Reviderad plan för buss- och spårtrafikupphandling 1 (6) Datum 2011-05-31 Identitet TN 1106-147 Trafiknämnden Reviderad plan för buss- och spårtrafikupphandling 2011-2014 Enligt SL:s styrelses beslut 2004-08-31 skall styrelsen årligen ta ställning till

Läs mer

Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30)

Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30) 1(6) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 15 Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30) Ärendebeskrivning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-05-11 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Agneta Bäcklund. Kompletterande bestämmelser om upphandling

Läs mer

Datum Dnr Mål angående laglighetsprövning

Datum Dnr Mål angående laglighetsprövning Regionstyrelsen DELEGATIONSBESLUT Datum 2014-03-04 Dnr 1301134 1 (1) Mål 4053-13 angående laglighetsprövning Beslut 1. Regionstyrelsen avger yttrande till Kammarrätten enligt föreliggande förslag. Ärendebeskrivning

Läs mer

Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta

Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-15 Trafiknämnden 2017-10-24, punkt 8 Ärende TN 2017-1165 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 21 december 2017 KLAGANDE 1. Edsjö Arkitektkontor Bostadslaget AB, 556373-5439 2. AA 3. BB Ombud för samtliga: chefsjurist Pär Cronhult

Läs mer

Yttrande över promemorian Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag 9 LS

Yttrande över promemorian Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag 9 LS Yttrande över promemorian Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag 9 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-29 Yttrande över

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 17 DOM 2015-04-10 Meddelad i Stockholm Mål nr 1803-15 1 SÖKANDE B3 IT Management AB, 556606-3300 Ombud: advokat Johan Linder Säverman Wistrand Advokatbyrå, Box 7543 103 93 Stockholm MOTPARTER Stockholms

Läs mer

Trafiknämnden har beslutat att föreslå höjning av avgift för resenärer till och från Arlanda C.

Trafiknämnden har beslutat att föreslå höjning av avgift för resenärer till och från Arlanda C. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-08-17 LS 2016-0758 Landstingsstyrelsen Höjning av avgift för resenärer till Arlanda C Föredragande landstingsråd: Kristoffer Tamsons

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 22 december 2016 KLAGANDE Apotekstjänst Sverige AB, 556577-4097 Ombud: Advokat Einar Wanhainen och jur.kand. Linus Jonson G Grönberg Advokatbyrå

Läs mer

1 kap. 9 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 22 december 2016 följande dom (mål nr ).

1 kap. 9 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 22 december 2016 följande dom (mål nr ). HFD 2016 ref. 85 Vid offentlig upphandling är likabehandlingsprincipen av avgörande betydelse för vilka ändringar som kan ske av ett avtals innehåll under avtalstiden. 1 kap. 9 lagen (2007:1091) om offentlig

Läs mer

2 Ärenden för kännedom till landstingsstyrelsen 2018 LS

2 Ärenden för kännedom till landstingsstyrelsen 2018 LS 2 Ärenden för kännedom till landstingsstyrelsen 2018 1 (4) Landstingsstyrelsen 2018-02-15 Förteckning över ärenden som anmäls för kännedom vid landstingsstyrelsens sammanträde den 20 februari 2018 1. Landstingsstyrelsens

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg DOM 2012-05-29 Meddelad i Göteborg Mål nr 4830-12 E Enhet 1:1 1 SÖKANDE Vrångö Transport AB, 556521-1850 Mittviksvägen 10 430 82 Vrångö Ombud: Advokat Hampus Ek Foyen Box 7229 103 89 Stockholm MOTPART

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-25 Närvarande: F.d. justitierådet Staffan Magnusson, f.d. regeringsrådet Lars Wennerström och regeringsrådet Eskil Nord. Ny kollektivtrafiklag Enligt

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 31 DOM 2016-01-19 Meddelad i Stockholm Mål nr 26159-15 1 SÖKANDE LEIF Tage Roland Broman, 481103-4158 Tranvägen 5 271 71 Nybrostrand MOTPART Försvarets materielverk, 202100-0340 115 88 Stockholm

Läs mer

Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Åtvidabergs kommun

Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Åtvidabergs kommun BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Anders Lennartsson 2015-08-05 TSN 2015-211 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Kommunstyrelsen i träffade

Läs mer