Yrkande ang. begäran från fastighetsnämnden om kommunfullmäktiges bemyndigande att sälja delar av fastigheterna Göteborg Åseby 1:5, 1:6, 1:7 och 2:4

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yrkande ang. begäran från fastighetsnämnden om kommunfullmäktiges bemyndigande att sälja delar av fastigheterna Göteborg Åseby 1:5, 1:6, 1:7 och 2:4"

Transkript

1 Göteborg Yrkande (M) (FP) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande ang. begäran från fastighetsnämnden om kommunfullmäktiges bemyndigande att sälja delar av fastigheterna Göteborg Åseby 1:5, 1:6, 1:7 och 2:4 FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen föreslås besluta att Göteborgs Stad kvarstår som ägare till fastigheterna Göteborg Åseby 1:5, 1:6, 1:7 och 2:4 tills vidare, samt att ge stadsledningskontoret i uppdrag att utreda hur Göteborgs stad, på bästa sätt, kan upplåta de aktuella fastigheterna för fortsatt flygplatsverksamhet. ÄRENDET Flygplatsverksamheten i Säve är viktig för Göteborg. Den är en förutsättning för ett fungerande samhällsflyg i såväl Göteborg som Västsverige, men den är också viktig för Göteborgs näringsliv och skapar arbetstillfällen. Den ger också flygkapacitet till Göteborg som, även om trafikflyget nu flyttat bort, indirekt skapar stora möjligheter för besöksnäringen att utvecklas. Vi vill därför vara tydliga med att vi vill att det på Säve Flygplats ska fortsätta bedrivas flygverksamhet i så stor utsträckning som möjligt. Som mycket riktigt påpekas i tjänsteutlåtandet har Göteborgs Stad via BRG avyttrat sin tjugoprocentiga andel av aktierna i flygplatsbolaget. Det innebär dock inte att vi bör avhända oss rådigheten över marken under försäljningsskedet av flygplatsverksamheten. Om en eventuell aktör som köper flygplatsverksamheten av Säve Flygplats av Swedavia AB också uttrycker önskemål om att ta över marken är vi positiva till att pröva en sådan försäljning, men vi är inte heller främmande för att marken upplåts genom arrende. Dock finns det i vårt perspektiv inget intresse i att Göteborgs Stad, som redan är en stor markägare, köper Swedavias markinnehav på flygplatsområdet. Utifrån planmonopolet är det också viktigt att betona att Göteborgs Stad inte ser några andra användningsområden än flygplatsverksamhet på marken där Säve flygplats ligger under överskådlig framtid. Detta är angivet i Översiktsplanen för Göteborg och är ett riksintresse.

2 Det är, i vårt perspektiv, bättre att Göteborgs Stad fortsätter att som fastighetsägare verka för en fortsatt flygverksamhet på utarrenderad mark än avhänder oss marken. Det ger kommunen större påverkansmöjligheter både kring markanvändning som utformning av verksamheten. Om en köpare av flygplatsverksamheten vidhåller att man också vill förvärva stadens markinnehav kan ett sådant förvärv ske utan att transaktionen går via Swedavia.

3 Yrkande Martin Wannholt Samverkande Göteborgare Ärende Begäran från fastighetsnämnden om kommunfullmäktiges bemyndigande att sälja delar av fastigheterna Göteborg Åseby 1:5, 1:6, 1:7 och 2:4 Det är av stor vikt att Göteborg Stad gör allt för att medverka till fortsatt flygverksamhet vid Säve Flygplats. Viktigt samhällsflyg, kommersiellt flyg, fritidsflyg och lågprisflyg kan alla medverka till en fortsatt positiv utveckling av Göteborg. En växande stad mår än bättre av bra kontakter med omvärlden - en lokal flygplats stärker tillväxtkraften. Göteborgs stad har varit tydlig i översiktsplanen om att staden fortsatt vill ha en lokal flygplats. Då är det också nödvändigt att visa detta i handling. I de olika turer som förevarit ärendet vid de politiskta besluten om försäljning av flygplatsverksamheten till Swedavia, med underlag som inte kunnat granskas av vare sig politiker, media eller allmänhet, finns en del att önska. Den efter stora påtryckningar nu av Swedavia släppta utredningen, tidigare hemligstämplad i ett halvår, ger vid handen att ärendet skötts på ett oprofessionellt sätt. Tidigare anförd kostnadsuppskattning om 259 miljoner kronor för reparation, som ett huvudskäl för Göteborgs Stads tidigare beslut om försäljning, har starkt kritiserats och ifrågasatts av experter. Av de olika intressenter som hittills visat intresse och finansiell kapacitet för att ta över verksamheten, speciellt åtkomsten av mark, återfinns varierad erfarenhet av flygplatsverksamhet. Snarare är det tydliga markägar- och exploateringsintressenter som funnit intresse. Att då använda Swedavia som påtryckning för att även kommunen skall avhända sig rådigheten och sälja resterande mark, medför stor risk för att kommunen inom överskådlig tid står såväl utan flyg som utan rådighet över utvecklingsbar mark för andra ändamål. Göteborgs Stad behöver istället vara mycket tydlig gentemot såväl Swedavia som intressenter på marknaden, att kommunens mening är att förutsättningarna för flygplats kvarstår i översiktsplanen under överskådlig framtid. Staden är övertygad om fördelarna med fortsatt möjlighet till goda direktförbindelser med omvärlden. Någon ändring i planförutsättningarna är inte aktuellt, varför eventuella intressenter bör få detta besked. Fastighetsnämnden bör istället bemyndigas att snarast inleda förhandlingar med Swedavia för att köpa marken, låt vara med tilläggsklausul om värdeskillnad vid ändrade planförutsättningar. Samtidigt bör fastighetsnämnden ges i uppdrag att parallellt förbereda ett avtalsförslag, innehållande långsiktigt marknadsmässigt och konkurrenskraftigt arrende för helheten vid fortsatt flygplatsdrift, inkluderande friköp för befintliga näringsidkare. Då kan Göteborgs Stad på allvar medverka till att i öppen konkurrens erbjuda flygplatsintressenter möjlighet till att utveckla Säve Flygplats. Det skulle vara mycket värdefullt för Göteborg Stad, göteborgarna och vårt näringsliv. Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige:

4 1. Fastighetsnämnden ges i uppdrag att snarast inleda förhandlingar med Swedavia om att köpa deras mark, med eventuell klausul om värdeåterbäring till Swedavia om ändrade planförutsättningar skulle bli nödvändigt. 2. Fastighetsnämnden ges i uppdrag att parallellt förbereda ett avtalsförslag, innehållande långsiktigt marknadsmässigt och konkurrenskraftigt arrende för helheten vid fortsatt flygplatsdrift.

5 Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om begäran om kommunfullmäktiges bemyndigande att sälja delar av fastigheterna Göteborg Åseby 1:5, 1:6, 1:7 och 2:4 Marken som Säve flygplats ligger på är idag i första hand ägd av Swedavia AB. Götborgs stad äger en mindre del av marken. Eftersom Swedavia AB har för avsikt att avveckla sitt engagemang och ägande i Säve flygplats kan det bli aktuellt att någon annan aktör tar över flygplatsen. De intressenter som uttryckt önskan om att förvärva flygplatsen önskar att köpa hela flygplatsen, varför vi nu bemyndigar Fastighetsnämnden att sälja del av fastigheterna till Swedavia som sedan kan sälja den vidare till annan aktör. Trafiksituationen är ansträngd och området planerat utifrån flygplatsverksamhet. Inriktningen till försäljning är att den idag befintliga flygplatsverksamheten ska bevaras under lång tid framöver, åtminstone år, och att eventuell utveckling och nybyggnation därför är flygplatsanknuten verksamhet. Vi betonar vikten av att köpeskillingen för marken blir marknadsmässig.

6 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1145/15 Repronummer 175/15 Stadsutveckling Neda Sherafat Telefon E-post: Begäran från fastighetsnämnden om kommunfullmäktiges bemyndigande att sälja delar av fastigheterna Göteborg Åseby 1:5, 1:6, 1:7 och 2:4 Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: 1. Fastighetsnämnden bemyndigas att sälja delar av fastigheterna Göteborg Åseby 1:5, 1:6, 1:7 och 2:4, med en total areal om maximalt 13 hektar, till Swedavia AB eller dess helägda dotterbolag. 2. Fastighetsnämnden bemyndigas att, för kommunens räkning, vidta erforderliga fastighetsbildningsåtgärder samt underteckna erforderliga handlingar för att fullfölja försäljningen. Ärendet Swedavia AB har för avsikt att avveckla sitt engagemang och ägande i Säve flygplats. Med anledning av det har ett antal intressenter uttryckt önskemål till Swedavia om att förvärva flygplatsen och marken som hör till denna. I dessa diskussioner har intressenterna framfört att de önskar förvärva hela markområdet som flygplatsen är etablerad på i dagsläget. Swedavia äger större delen av markområdet men för att tillmötesgå intressenternas önskemål har Swedavia till kommunen uttryckt intresse av att förvärva den del av markområdet som ägs av kommunen och som har ett direkt funktionellt samband med flygplatsen. Den kommunägda marken vid flygplatsen omfattar cirka kvadratmeter och berörda fastigheter är Åseby 1:5, 1:6, 1:7 och 2:4, som detta ärende handlar om, samt samfälligheterna Åseby s:1 och s:5. Området belastas av två arrenden, AA och AL , båda avtalen har koppling till flygplatsverksamheten. Kommunen och Swedavia AB är överens om att de på området gällande arrendena sägs upp utan att någon ekonomisk kompensation utgår till arrendatorerna, Cityflygplatsen Göteborg AB och Landvetter Flygplats Göteborg AB. Swedavia och kommunen har i sina diskussioner om en eventuell försäljning av flygplatsen varit eniga om att utgångspunkten för en försäljning är att så stor del som möjligt av den idag befintliga flygverksamheten på Säve flygplats bevaras under en överskådlig tid framöver, cirka år. Kommunens bedömning är att Swedavia i samråd med Business Region Göteborg kan välja intressenter som har förmåga att driva flygplatsverksamheten vidare och utveckla Säve flygplats under lång framtid. 1 (7)

7 2(7) Bakgrund Flygplatsbolaget ägdes fram till av Volvo, Business Region Göteborg och Swedavia AB. Efter detta datum överlät Business Region Göteborg och Volvo sina ägarandelar i flygplatsbolaget till Swedavia AB. Det område som Säve flygplats ligger på är inte planlagt, se bilaga 2. De byggnader som tillhör flygplatsens verksamhet men som är belägna på kommunägd mark ingår i översiktsplanen som icke planlagt verksamhetsområde med tillstånd för flygverksamhet. Området väster om dessa byggnader är i översiktsplanen utpekat som jordbruksmark. I utbyggnadsplaneringen berörs inte flygplatsen eftersom denna del av kommunen ligger utanför mellanstaden. Området är i översiktsplanen utpekat som riksintresse för flyg. Överväganden Kommunfullmäktiges beslut om att bemyndiga fastighetsnämnden att genomföra marköverlåtelsen krävs då det aktuella kommunägda markområdet ligger utanför planlagt område, samt omfattar så mycket som maximalt kvadratmeter markyta. Stadsledningskontoret har inte tagit del av någon vidare analys utöver det som framgår av fastighetskontorets tjänsteutlåtande. Stadsledningskontoret Neda Sherafat Planeringsledare Christina Börjesson Direktör Bilaga 1 Fastighetsnämndens protokollsutdrag och tjänstutlåtande, 134, Bilaga 2 Detaljkarta flygplatsområde Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (7)

8 3(7) Bilaga 1 Fastighetsnämndens protokollsutdrag och tjänstutlåtande Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Begäran om kommunfullmäktiges bemyndigande att sälja delar av fastigheterna Göteborg Åseby 1:5, 1:6, 1:7 och 2:4 134, diarienr 2298/15 HANDLING Fastighetskontorets tjänsteutlåtande BESLUT Enligt fastighetskontorets förslag: 1. Fastighetsnämnden föreslår att kommunfullmäktige bemyndigar nämnden att sälja delar av fastigheterna Åseby 1:5, 1:6, 1:7 och 2:4, med en total areal om maximalt 13 hektar, till Swedavia AB eller dess helägda dotterbolag. 2. Fastighetsnämnden föreslår även att kommunfullmäktige bemyndigar nämnden, att för kommunens räkning, vidta erforderliga fastighetsbildningsåtgärder samt att underteckna erforderliga handlingar för att fullfölja försäljningen. Vid protokollet Sirpa Bernhardsson Justerat Ordförande Jahja Zeqiraj Justerare Hampus Magnusson Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (7)

9 4(7) Tjänsteutlåtande Markavdelningen till Fastighetsnämnden Ann-Sofi Lundh, Kristin Cadier telefon , diarienummer 2298/15 e-post: Begäran om kommunfullmäktiges bemyndigande att sälja delar av fastigheterna Göteborg Åseby 1:5, 1:6, 1:7 och 2:4 Förslag till beslut 1. Fastighetsnämnden föreslår att kommunfullmäktige bemyndigar nämnden att sälja delar av fastigheterna Åseby 1:5, 1:6, 1:7 och 2:4, med en total areal om maximalt 13 hektar, till Swedavia AB eller dess helägda dotterbolag. 2. Fastighetsnämnden föreslår även att kommunfullmäktige bemyndigar nämnden, att för kommunens räkning, vidta erforderliga fastighetsbildningsåtgärder samt att underteckna erforderliga handlingar för att fullfölja försäljningen. Ärendet Swedavia AB har för avsikt att avveckla sitt engagemang och ägande i Säve flygplats. Med anledning av Swedavia AB:s nedläggningsplaner har ett antal intressenter uttryckt önskemål till Swedavia AB om att förvärva flygplatsen och marken som hör till denna. I dessa diskussioner har intressenterna framfört att de önskar förvärva hela markområdet som flygplatsen är etablerad på i dagsläget. Swedavia AB äger större delen av markområdet men för att tillmötesgå intressenternas önskemål har Swedavia AB till kommunen uttryckt intresse av att förvärva den del av markområdet som ägs av kommunen och som har ett direkt funktionellt samband med flygplatsen. Swedavia AB och kommunen har i sina diskussioner om en eventuell försäljning av flygplatsen varit eniga om att utgångspunkten för en försäljning är att så stor del som möjligt av den idag befintliga flygverksamheten på Säve flygplats bevaras under lång tid framöver ca år. Bakgrund Den kommunägda marken vid flygplatsen omfattar ca kvm och berörda fastigheter är Åseby 1:5, 1:6, 1:7 och 2:4 samt samfälligheterna Åseby s:1 och s:5. Området belastas av två arrenden, AA och AL , båda avtalen har koppling till flygplatsverksamheten. I dagsläget är området som flygplatsen ligger på inte planlagt. De byggnader som tillhör flygplatsens verksamhet men som är belägna på kommunägd mark ingår i översiktsplanen som icke planlagt verksamhetsområde men Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (7)

10 5(7) med tillstånd för flygverksamhet. Området väster om dessa byggnader är i översiktsplanen utpekat som jordbruksmark. I utbyggnadsplaneringen berörs inte Säve flygplats eftersom den här delen av kommunen ligger utanför mellanstaden. Området är i översiktsplanen utpekat som ett riksintresse för flyg. Flygplatsbolaget ägdes fram till av Volvo, Business Region Göteborg, nedan kallat BRG, och Swedavia AB, efter detta datum överlät BRG och Volvo sina ägarandelar i flygplatsbolaget till Swedavia AB. Affärsupplägg BRG, har utifrån sitt tidigare delägarskap i Göteborg City Airport i uppdrag att ta tillvara stadens intressen vid diskussioner om att omdana flygplatsen. BRG har även genom sitt näringslivspolitiska uppdrag i staden att tillsammans med Swedavia AB analysera och utvärdera de intressenter som visat intresse av att förvärva flygplatsen av Swedavia AB. Utifrån ovanstående har BRG i uppdrag att förvalta stadens intresse vid förhandling och analys av lämplig aktör. Kommunen har för avsikt att sälja den kommunägda marken som har ett funktionellt samband med flygplatsen till Swedavia AB. Utgångspunkten för BRG:s styrelse är att Swedavia AB såsom statligt bolag bör ta ansvar för att bevara så stor del av den idag pågående flygverksamheten på Säve flygplats som möjligt och att försäljningen utifrån dessa kriterier sker till lämplig aktör. Värdering Området har läge med viss bebyggelseförväntning för verksamhet, men används redan nu för flygplatsverksamhet och är delvis bebyggt. Läget bedöms som gott ur verksamhetssynpunkt med närhet till Kongahällavägen och Hisingsleden och förbindelser mot Göteborg och E6. Bedömningen är att marken har värde relativt nära tomtmarksvärde, dock inte fullt tomtmarksvärde eftersom detaljplan inte är framtagen och det inte är klarlagt avgränsning mellan kvartersmark och allmän platsmark. Området bedöms ha exploateringspotential. Till följd av den kommunala markens storlek och de stora variationerna av markens nutida användning varierar värdet mycket på marken inom området. Köpeskillingen för marken kommer att baseras på en marknadsmässig prissättning vid överlåtelsetillfället. Ekonomiska konsekvenser av försäljningen BRG har i styrelsebeslut uttryckt önskemål om att Swedavia AB säkerställer ett bevarande av så stor del som möjligt av den idag pågående flygverksamheten på Säve flygplats under lång tid framöver. Kommunen och Swedavia AB är överens om att de på området gällande arrendena sägs upp utan att någon ekonomisk kompensation utgår till arrendatorerna, Cityflygplatsen Göteborg AB och Landvetter Flygplats Göteborg AB. Överväganden När kommunen sålde sina andelar i flygplatsbolaget upphörde kommunens rådighet över flygplatsen och därmed även kontrollen över bl.a. samhällsflygets utveckling. Markförsäljningen bedöms inte påverka kommunens inflytande över den operativa flygverksamheten på Säve flygplats i negativ bemärkelse. Detta särskilt med hänsyn tagen till att överlåtelsen avses förenas med någon form av uttalad inriktning om att så stor del av den idag pågående flygverksamheten på Säve flygplats skall bevaras långsiktigt. Försäljningen av marken kan istället bidra till flygplatsens möjligheter att Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (7)

11 6(7) utvecklas och fungera i framtiden. Kommunens bedömning är att Swedavia AB i samråd med BRG kan välja intressenter som har förmåga att driva flygplatsverksamheten vidare och som har förmågan att utveckla Säve flygplats under lång framtid. De fortsatta diskussionerna mellan staden (Fastighetskontoret och BRG) och Swedavia AB får utvisa hur och på vilket sätt den gemensamma ambitionen med flygplatsen framöver kan utformas och garanteras i förhållande till en tilltänkt köpare. Eftersom det aktuella kommunägda markområdet ligger utanför planlagt område, samt omfattar så mycket som maximalt kvm markyta, erfordras kommunfullmäktiges beslut om att försäljning kan ske. Efter det att kommunfullmäktige fattat beslut om att bemyndiga fastighetsnämnden att genomföra den föreslagna marköverlåtelsen samt efter det att kommande diskussioner med bl. a Swedavia AB om villkor och omfattning av den tänkta marköverlåtelsen har förhandlats klart, kommer avtalet om markförsäljning att föras upp för politisk behandling i fastighetsnämnden. Magnus Sigfusson Fastighetsdirektör Karin Frykberg Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (7)

12 Bilaga 2 Detaljkarta flygplatsområde Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (7)

13 Detaljkarta Bilaga till tjänsteutlåtande till fastighetsnämnden Dnr /15

Överlåtelse av fastigheten Göteborg Åseby 1:5 samt del av fastigheterna Göteborg Åseby 1:6, 1:7 och 2:4 till Säve Flygplats AB

Överlåtelse av fastigheten Göteborg Åseby 1:5 samt del av fastigheterna Göteborg Åseby 1:6, 1:7 och 2:4 till Säve Flygplats AB Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-02-08 diarienummer 2298/15 Markavdelningen Martin Öbo telefon 368 11 29 e-post: martin.obo@fastighet.goteborg.se Överlåtelse av fastigheten Göteborg Åseby 1:5

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post:

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-08 Diarienummer 0791/17 Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon 031-368 03 29 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheten Sannegården

Läs mer

3. Beslutet förklaras omedelbart justerat.

3. Beslutet förklaras omedelbart justerat. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-12-14 Diarienummer 4810/13 Markavdelningen Kristin Cadier telefon 368 10 66 e-post: kristin.cadier@fastighet.goteborg.se Godkännande av överlåtelse av arrendeupplåtelser

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att förvärva del av Göteborg Kviberg 741:27

Begäran om uppdrag till kontoret att förvärva del av Göteborg Kviberg 741:27 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-11-21 diarienummer 1997/14 Markavdelningen Charlotta Lambert telefon 368 11 70 e-post: charlotta.lambert@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2202/17

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2202/17 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 2202/17 Strategiska avdelningen Anders Stenlund / Fortesa Bytyqi telefon 368 12 18 e-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

1. Byggnaden inom fastigheten Göteborg Kyrkbyn 5:23 överförs från lokalnämnden till fastighetsnämnden vid försäljningstillfället

1. Byggnaden inom fastigheten Göteborg Kyrkbyn 5:23 överförs från lokalnämnden till fastighetsnämnden vid försäljningstillfället Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-12-14 diarienummer 0336/15 Markavdelningen Eva Vågfelt telefon 368 11 72 e-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Övertagande av byggnad inom fastigheten Göteborg

Läs mer

Bilagor 1. Översiktlig karta över området. 2. Fastighetsnämndens beslut om markanvisning till Västtrafik,

Bilagor 1. Översiktlig karta över området. 2. Fastighetsnämndens beslut om markanvisning till Västtrafik, Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2013-10-28 diarienummer 5097/11 Exploateringavdelningen Maria Brandt telefon 368 10 67 e-post: maria.brandt@fastighet.goteborg.se Återtagande av Västtrafiks markanvisning

Läs mer

Avtal för förvärv och överlåtelse av mark för bussdepå inom detaljplan för Stadsutveckling vid Järnbrottsmotet inom stadsdelen Järnbrott

Avtal för förvärv och överlåtelse av mark för bussdepå inom detaljplan för Stadsutveckling vid Järnbrottsmotet inom stadsdelen Järnbrott Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-24 Diarienummer 2632/16 Handläggare Namn: Helena Pyk Telefon: 368 11 63 E-post: helena.pyk@fastighet.goteborg.se Avtal för förvärv och överlåtelse av

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheten Göteborg Gamlestaden 80:4 för hotelländamål.

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheten Göteborg Gamlestaden 80:4 för hotelländamål. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-09-25 diarienummer 3703/17 Strategiska avdelningen Eva Vågfelt telefon 368 11 72 e-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Fastigheten kommer att förvärvas av bolaget Eliane Eliane HB. Ägarna till Eliane Eliane HB är samma ägare som till Liba Bröd AB.

Fastigheten kommer att förvärvas av bolaget Eliane Eliane HB. Ägarna till Eliane Eliane HB är samma ägare som till Liba Bröd AB. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 3577/14 Strategiska avdelningen Anders Stenlund telefon 368 12 18 e-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Förnyad arrendeupplåtelse

Läs mer

Ansökan om planbesked för verksamheter mellan Säve flygplats och Hisingsleden inom stadsdelarna Björlanda och Säve

Ansökan om planbesked för verksamheter mellan Säve flygplats och Hisingsleden inom stadsdelarna Björlanda och Säve Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-06-16 diarienummer 3577/17 Strategiska avdelningen Ulf Täng telefon 031-368 14 10 e-post: ulf.tang@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för verksamheter

Läs mer

Avtal om samverkan vid exploatering berörande Lindås 1:3 och 1:133 vid Valebergsvägen i Lindås

Avtal om samverkan vid exploatering berörande Lindås 1:3 och 1:133 vid Valebergsvägen i Lindås Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-05-18 Diarienummer 2094/98 Avdelningen för strategisk planering Lars Johansson Telefon 031-368 10 55 E-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Avtal om samverkan

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5725/14

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5725/14 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-03-20 diarienummer 5725/14 Fastighetsavdelningen Eric Hall telefon 368 11 47 e-post: eric.hall@fastighet.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheterna

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0703/09

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0703/09 Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-06-12 Diarienummer 0703/09 Exploateringsavdelningen Sanna Gavel Telefon 031-368 11 68 E-post: sanna.gavel@fastighet.goteborg.se Förlängning samt förändring

Läs mer

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Yrkande S, Mp, V Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 2.1.11 Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Higab AB med dotterbolag

Läs mer

4. Fastighetsnämnden uppdrar åt kontoret att riva byggnaderna upptagna under punkterna 1 och 2 ovan om försäljning inte visas vara möjlig

4. Fastighetsnämnden uppdrar åt kontoret att riva byggnaderna upptagna under punkterna 1 och 2 ovan om försäljning inte visas vara möjlig Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 2525/18 Handläggare Eva Vågfelt Telefon: 031 368 11 72 E-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret att

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 230 Samlokalisering Alelyckan - marköverföring mellan kretslopp och vattennämnden och fastighetsnämnden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-01-18 diarienummer 1487/07 Avdelningen för strategisk planering Lars Johansson telefon 368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Markanvisning

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan inom stadsdelen Gårdsten

Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan inom stadsdelen Gårdsten Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-09-25 diarienummer 5060/16 Strategiska avdelningen Karin Darj telefon 368 11 99 e-post: karin.darj@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-08 Diarienummer 1405/18 Handläggare Anders Stenlund Telefon: 031 368 12 18 E-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Markanvisning för kinesiskt generalkonsulat väster om Stora Torp, inom stadsdelen Torp samt ansökan om planbesked

Markanvisning för kinesiskt generalkonsulat väster om Stora Torp, inom stadsdelen Torp samt ansökan om planbesked Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-12- diarienummer 04/03 Martin Öbo telefon 031-8 11 29 e-post: martin.obo@fastighet.goteborg.se Markanvisning för kinesiskt generalkonsulat väster om Stora Torp,

Läs mer

Framställan till Mölndals stad med önskemål om detaljplaneläggning för gatukoppling mellan Kallebäck och Flöjelbergsgatan i Lackarebäck

Framställan till Mölndals stad med önskemål om detaljplaneläggning för gatukoppling mellan Kallebäck och Flöjelbergsgatan i Lackarebäck Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 1181/15 Strategiska avdelningen Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Framställan till Mölndals

Läs mer

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 208 Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående fusion av dotterbolag.

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående fusion av dotterbolag. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-10-21 Ärende 2.1.2 Yttrande angående fusion av dotterbolag. SD anser att fusionerna av dotterbolag ligger i linje med Stadens strategi att minska antalet kommunala bolag.

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Faggeliden, Brännö

Markanvisning för bostäder vid Faggeliden, Brännö Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-06-13 diarienummer 1415/16 Strategisk planering Karin Darj telefon 031-368 11 99 e-post: karin.darj@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Faggeliden,

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 5298/18 Handläggare Emely Magdalena Lundahl Telefon: 368 09 77 E-post: emely.magdalena.lundahl@fastighet.goteborg.se Medgivande att

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Förslag till modell för prissättning av kommunal mark vid markanvisning

Förslag till modell för prissättning av kommunal mark vid markanvisning Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-05-16 diarienummer 4778/15 Markavdelningen, Exploateringsavdelningen Malin Hagenklev telefon 368 12 15 e-post: malin.hagenklev@fastighet.goteborg.se Förslag

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Ulf Kamne Malin Hagenklev

Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 91 Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i Uddevalla kommun m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden Diarienummer 0417/08

Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden Diarienummer 0417/08 Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden 2015-03-16 Diarienummer 0417/08 Exploateringsavdelningen Jeanette Strandelin Telefon 031-368 10 64 E-post: jeanette.strandelin@fastighet.goteborg.se Förlängning

Läs mer

Markanvisning för bussdepå vid radiomasten i Västra Frölunda

Markanvisning för bussdepå vid radiomasten i Västra Frölunda Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-05-16 diarienummer 1073/16 Strategisk planering Ulf Täng telefon 031-368 10 14 e-post: ulf.tang@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bussdepå vid radiomasten

Läs mer

Ansökan om planbesked för verksamheter och bostäder vid Packhusplatsen och Kanaltorget, inom stadsdelen Nordstaden

Ansökan om planbesked för verksamheter och bostäder vid Packhusplatsen och Kanaltorget, inom stadsdelen Nordstaden Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 1956/17 Strategisk avdelning Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för verksamheter

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom planarbetet för bostäder och förskola vid Merkuriusgatan inom stadsdelen Bergsjön - del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder inom planarbetet för bostäder och förskola vid Merkuriusgatan inom stadsdelen Bergsjön - del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-10-19 diarienummer 3351/15 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder inom

Läs mer

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2.

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-23 Ärende 2.1.6 Yttrande gällande Redovisning av Kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon, Diarienummer

Läs mer

Begäran om uppdrag upplåtelse av kajplats för flytande bostäder

Begäran om uppdrag upplåtelse av kajplats för flytande bostäder Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-05-16 Diarienummer 2674/16 Markavdelningen Malin Hagenklev telefon 368 12 15 e-post: malin.hagenklev@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag upplåtelse av

Läs mer

Genomförandeavtal och köpekontrakt med Robert Dicksons stiftelse avseende del av detaljplan för bostäder vid Flatås Park inom stadsdelen Flatås

Genomförandeavtal och köpekontrakt med Robert Dicksons stiftelse avseende del av detaljplan för bostäder vid Flatås Park inom stadsdelen Flatås Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-08-31 Diarienummer 0651/05 Exploateringsavdelningen Emma Eliasson Telefon 031-368 10 70 E-post: emma.eliasson@fastighet.goteborg.se Genomförandeavtal och köpekontrakt

Läs mer

Förlängning av markanvisning till HSB Göteborg, Bostads AB Poseidon samt Göteborgs Egnahems AB avseende bostäder vid Torpagatan i Härlanda

Förlängning av markanvisning till HSB Göteborg, Bostads AB Poseidon samt Göteborgs Egnahems AB avseende bostäder vid Torpagatan i Härlanda Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2013-05-27 Diarienummer 0860/05 Exploateringsavdelningen Sanna Gavel Telefon 031-368 11 68 E-post: sanna.gavel@fastighet.goteborg.se Förlängning av markanvisning

Läs mer

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-10-19 diarienummer 4940/15 Strategisk planering Kristin Cadier telefon 031-368 10 66 e-post: kristin.cadier@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder

Läs mer

Förslag till beslut 1. Förslag till markanvisningsplan för 2017 godkänns.

Förslag till beslut 1. Förslag till markanvisningsplan för 2017 godkänns. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 2386/17 Strategiska avdelningen Sofie Bårdén telefon 031-368 11 92 e-post: sofie.barden@fastighet.goteborg.se Markanvisningsplan 2017 Förslag

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7562/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7562/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-12-12 diarienummer 7562/16 Förvaltningsavdelningen Amanda Lindström telefon 368 09 55 e-post: amanda.lindstrom@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0860/05

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0860/05 Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-12-14 Diarienummer 0860/05 Exploateringsavdelningen Sanna Gavel Telefon 368 11 68 E-post: sanna.gavel@fastighet.goteborg.se Genomförandeavtal med HSB Göteborg

Läs mer

Förslag till inriktning avseende friköp av tomträtter upplåtna för kommersiella ändamål och för flerbostadshus

Förslag till inriktning avseende friköp av tomträtter upplåtna för kommersiella ändamål och för flerbostadshus Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden 2015-05-18 Diarienummer 0395/12 Markavdelningen/Analys och utredning Eva Odesten Romell/Stephan Cedergren Telefon 368 11 75/368 12 14 E-post: eva.odesten.romell@fastighet.goteborg.se

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 0918/12

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 0918/12 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2012-10-29 diarienummer 0918/12 Markavdelningen Lisa Häggdahl telefon 368 10 68 e-post: fornamn.efternamn@fastighet.goteborg.se Utökning av befintliga markanvisningar

Läs mer

Markanvisning för tillskottsmark, bostäder och lokaler vid före detta Holtermanska sjukhuset inom stadsdelen Landala

Markanvisning för tillskottsmark, bostäder och lokaler vid före detta Holtermanska sjukhuset inom stadsdelen Landala Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2016-02-06 Diarienummer 6437/14 Exploateringsavdelningen Henrik Andersson Telefon 031-368 12 37 E-post: henrik.andersson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Uppsägning av tomträtt Backa 168:1

Uppsägning av tomträtt Backa 168:1 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1759/18 Handläggare Jonny Wigrup Telefon: 031-368 13 16 E-post: jonny.wigrup@fastighet.goteborg.se Uppsägning av tomträtt Backa 168:1

Läs mer

UTVECKLING SÄVE UTVECKLING SÄVE 2018

UTVECKLING SÄVE UTVECKLING SÄVE 2018 UTVECKLING SÄVE Perfekt läge i Norden Göteborg utgör ett av Nordens viktigaste logistikcentra och Göteborgs hamn är Skandinaviens största. NORGE OSLO E6 SVERIGE STOCKHOLM NYNÄSHAMN E4 Göteborgs hamn är

Läs mer

Markanvisning till Studor Projektutveckling AB för bostäder vid Tolereds gård i Angered

Markanvisning till Studor Projektutveckling AB för bostäder vid Tolereds gård i Angered Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2012-06-15 diarienummer 0487/07 Markavdelningen Lisa Häggdahl telefon 368 10 68 e-post: fornamn.efternamn@fastighet.goteborg.se Markanvisning till Studor Projektutveckling

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0417/08

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0417/08 Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2012-11-23 Diarienummer 0417/08 Exploateringsavdelningen Christian Schiötz Telefon 368 10 60 E-post: christian.schiotz@fastighet.goteborg.se Förlängning av markanvisning

Läs mer

Yttrande över Älvstranden Utveckling AB:s förslag om markanvisning av Lindholmen 40:1 ("Restaurangtomten") inom stadsdelen Lindholmen

Yttrande över Älvstranden Utveckling AB:s förslag om markanvisning av Lindholmen 40:1 (Restaurangtomten) inom stadsdelen Lindholmen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-05-22 2017-06-16 diarienummer 3330/17 Strategiska avdelningen Elisabeth Strandh telefon 368 12 13 e-post: elisabeth.strandh@fastighet.goteborg.se Yttrande över

Läs mer

Medgivande att söka planbesked på kommunägd mark, Backa 866:576 mfl

Medgivande att söka planbesked på kommunägd mark, Backa 866:576 mfl Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 8558/16 Strategiska avdelningen Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Medgivande att söka planbesked

Läs mer

Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon

Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-17 Diarienummer 1199/15 Repronummer 185/15 Stadsutveckling Frank Lund Telefon 031-368 01 78 E-post: frank.lund@stadshuset.goteborg.se Redovisning av kommunfullmäktiges

Läs mer

0012 Försäljning av Fjällaregård, Plönninge 1:6 samt del av 1:4

0012 Försäljning av Fjällaregård, Plönninge 1:6 samt del av 1:4 0012 Försäljning av Fjällaregård, Plönninge 1:6 samt del av 1:4 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-07 86 Försäljning av Fjällaregård, Plönninge 1:6 samt del av 1:4 RS160646

Läs mer

2. Wallenstam får under två år en avgiftsfri markanvisning för ca 50 hyresrätter utmed Ulfsparregatan

2. Wallenstam får under två år en avgiftsfri markanvisning för ca 50 hyresrätter utmed Ulfsparregatan Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2013-10-28 diarienummer 0286/11 Avdelningen Strategisk planering Sofie Bårdén telefon 368 11 92 e-post: sofie.barden@fastighet.goteborg.se Markanvisning för Ulfsparregatan

Läs mer

Markanvisning för kv Eken och Cedern, Södra Gårda

Markanvisning för kv Eken och Cedern, Södra Gårda Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-05-18 diarienummer 0827/14 Strategisk Planering Anna Olsson telefon 368 11 88 e-post: anna.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för kv Eken och Cedern,

Läs mer

Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i Uddevalla kommun

Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i Uddevalla kommun Yrkande FP, M, KD Kommunstyrelsen 2015-10-21 Ärende 2.1.13 Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i Uddevalla

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2917/15

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2917/15 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-08-31 diarienummer 2917/15 Strategisk Planering Anna Olsson telefon 031-368 11 88 e-post: anna.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Radiotorget

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-02-04 Diarienummer 0417/08 Handläggare Emma Eliasson Telefon:031-368 10 70 E-post: emma.eliasson@fastighet.goteborg.se Förlängning och förändring av markanvisning

Läs mer

Markreservation för bostäder vid Grönås inom stadsdelen Gårdsten

Markreservation för bostäder vid Grönås inom stadsdelen Gårdsten Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-10-23 diarienummer 4275/17 Strategiska avdelningen Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Markreservation för bostäder

Läs mer

Försäljning av del av fastigheten Gårda 744:555, till Remulus Göteborg City Gate AB

Försäljning av del av fastigheten Gårda 744:555, till Remulus Göteborg City Gate AB Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2016-03-21 Diarienummer 3221/11 Exploateringsavdelningen Henrik Andersson Telefon 031-368 12 37 E-post: henrik.andersson@fastighet.goteborg.se Försäljning av del

Läs mer

Övertagande av byggnader inom Göteborg Slottsskogen 719:4 från idrotts- och föreningsnämnden

Övertagande av byggnader inom Göteborg Slottsskogen 719:4 från idrotts- och föreningsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-12-10 Diarienummer 5470/14 Handläggare Eva Vågfelt Telefon: 031-368 11 72 E-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Övertagande av byggnader inom Göteborg

Läs mer

Handling 2016 nr 121. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 121. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 121 Rättelse av fullmäktiges beslut 2015-12-03, 18: Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Valebergsvägen i Lindås

Markanvisning för bostäder vid Valebergsvägen i Lindås Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-05-18 Diarienummer 0585/15 Avdelningen för strategisk planering Lars Johansson Telefon 031-368 10 55 E-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Markanvisning

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande gällande En utvecklad översiktsplanering, Del 2 (SOU 2018:46)

Göteborgs Stads yttrande gällande En utvecklad översiktsplanering, Del 2 (SOU 2018:46) Kommunstyrelsen Datum 2018-11-07 Diarienummer 1273/18 Till Näringsdepartementet n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Regeringskansliets dnr: N2018/03415/SPN s yttrande gällande

Läs mer

Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 229 Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Återrapportering om inriktningen för fastighetsnämndens markinnehav i Botkyrka kommun

Återrapportering om inriktningen för fastighetsnämndens markinnehav i Botkyrka kommun Tillhör 17, bilaga F 2007-12-10 Ann Sundin Fastighetsavdelningen 08-508 261 63 Mobil 076-122 61 63 Återrapportering om inriktningen för fastighetsnämndens markinnehav i Botkyrka kommun Bakgrund Fastighetsnämnden

Läs mer

Markanvisningsavtal del av Strängnäs 3:1, kvarteret Spoven

Markanvisningsavtal del av Strängnäs 3:1, kvarteret Spoven TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2017:468-251 Mark- och exploateringsenheten 2017-09-08 1/3 Handläggare Jörgen Altin 0152-293 03 Markanvisningsavtal del av Strängnäs 3:1, kvarteret Spoven Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Markanvisningsavtal del av Strängnäs 3:1, kvarteret Spoven

Markanvisningsavtal del av Strängnäs 3:1, kvarteret Spoven 10:1 10:2 10:3 TJÄNSTEUTLÅTANDE 10:4 Dnr KS/2017:468-251 Mark- och exploateringsenheten 2017-09-08 1/3 Handläggare Jörgen Altin 0152-293 03 Markanvisningsavtal del av Strängnäs 3:1, kvarteret Spoven Förslag

Läs mer

Kst 2016/212. Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal

Kst 2016/212. Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Kst 2016/212 Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal 2 (6) Vad är en markanvisning? Enligt 1 Lagen om riktlinjer för kommunala markanvisningar

Läs mer

Bilaga F Styrelsen Diarenummer: 0044/14. Handläggare: Peter Berggren Tel: E-post:

Bilaga F Styrelsen Diarenummer: 0044/14. Handläggare: Peter Berggren Tel: E-post: Bilaga F Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0044/14 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031 368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ställningstagande över BRGs hemställan kring avveckling av Sahlgrenska

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Riktlinjer för kommunal markanvisning

Riktlinjer för kommunal markanvisning VERSION 1.0 DIARIENUMMER KS 2014.352 2015-02-19 Riktlinjer för kommunal markanvisning 2015 Antagen av kommunfullmäktige 2015-04-27 Innehåll Riktlinjer för kommunal markanvisning... 1 1. Kommunala markanvisningar...

Läs mer

Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern part

Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern part Bilaga J Styrelsen Datum 1 Diarienummer: 0049/17 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 3685455 E-post: mats.boogh@hotmail.com Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Antagen av Kommunfullmäktige POLICY. Datum

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Antagen av Kommunfullmäktige POLICY. Datum Kommunledningskontoret, samhällsbyggnadsenheten POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(6) Diarienummer 251 Foto: Marcus Reidevall Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Markanvisning för studentbostäder vid Guldhedstorget, Norra Guldheden

Markanvisning för studentbostäder vid Guldhedstorget, Norra Guldheden Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2013-04-29 diarienummer 3658/12 Markavdelningen Lars Johansson telefon 368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för studentbostäder vid

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 175-198 Tid: 2017-10-24, kl 09:00-16:20 Plats: Regionens hus, sal A 183 Försäljning av Sävsjö Branten 1 Diarienummer: RJL 2017/110 Vid protokollet Beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Byte av mark med ägare till Carlsson & Co rörande fastigheterna Reparatören 9 och 10, Skogstorp 3:49 och Tröinge 6:75. KS 2014-396

Byte av mark med ägare till Carlsson & Co rörande fastigheterna Reparatören 9 och 10, Skogstorp 3:49 och Tröinge 6:75. KS 2014-396 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-11-11 328 Byte av mark med ägare till Carlsson & Co rörande fastigheterna Reparatören 9 och 10, Skogstorp 3:49

Läs mer

Försäljning av fastigheten Alingsås Västerbodarna 1:440

Försäljning av fastigheten Alingsås Västerbodarna 1:440 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-07-30 Diarienummer 1000/16 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Försäljning av fastigheten Alingsås

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7504/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7504/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 7504/16 Strategiska avdelningen Lars Johansson telefon 031-368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Förvärv av aktier i Boplats Göteborg AB från Bostads AB Poseidon, Göteborgs stads bostadsaktiebolag och Familjebostäder i Göteborg AB

Förvärv av aktier i Boplats Göteborg AB från Bostads AB Poseidon, Göteborgs stads bostadsaktiebolag och Familjebostäder i Göteborg AB Styrelsehandling 2018-05-14 Bilaga 3 c 1 Bilaga E Styrelsen 2018-03-19 Diarienummer: 0098/17 Handläggare: Håkan Spjuth Tel: 031-368 54 60 E-post: hakan.spjuth@gshab.goteborg.se Förvärv av aktier i Boplats

Läs mer

Exploateringsavdelningen Rolf Lundholm Telefon E-post:

Exploateringsavdelningen Rolf Lundholm Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-12-14 Diarienummer 1867/10 Exploateringsavdelningen Rolf Lundholm Telefon 031-368 12 01 E-post: rolf.lundholm@fastighet.goteborg.se Genomförandeavtal och tomträttsavtal

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 227 Yttrande över motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltnings AB Framtiden Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Beslutsunderlag Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 26 februari 2018, rev 10 april 2018 Marköverlåtelseavtal.

Beslutsunderlag Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 26 februari 2018, rev 10 april 2018 Marköverlåtelseavtal. KF Ärende 8 Marköverlåtelseavtal mellan Karlskoga kommun och Innobo Produktion AB avseende avtal om bebyggelse inom del av fastigheterna Bregården 2:48, Orren 2, 3, 4, 5, 6 och 7 Protokollsutdrag Sammanträdesdatum

Läs mer

Utlåtande 2010:8 RI (Dnr /2009)

Utlåtande 2010:8 RI (Dnr /2009) Utlåtande 2010:8 RI (Dnr 302-1360/2009) Försäljning av fastigheten Svärdfisken 13, Norrmalm, till Fastighetsbolaget Svärdfisken HB Hemställan från exploateringsnämnden Villkorat av kommunfullmäktiges godkännande

Läs mer

Markanvisning till Wallenstam AB avseende område vid Carlandersplatsen

Markanvisning till Wallenstam AB avseende område vid Carlandersplatsen Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2010-06-14 Diarienummer 0417/08 Exploateringsavdelningen Christian Schiötz Telefon 031-368 10 60 E-post: christian.schiotz@fastighet.goteborg.se Markanvisning till

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Handling 2018 nr 25 Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker yrkande från MP, S och V den 24 januari

Läs mer

Yttrande angående Försäljning av kvarteren Lejonet, Cedern och Eken i Gårda till Botrygg Göteborg AB

Yttrande angående Försäljning av kvarteren Lejonet, Cedern och Eken i Gårda till Botrygg Göteborg AB Yttrande S Kommunstyrelsen 2018-09-19 Ärende 2.1.1 Yttrande angående Försäljning av kvarteren Lejonet, Cedern och Eken i Gårda till Botrygg Göteborg AB Vi ser fram emot en varsam upprustning av området

Läs mer

TILLÄGG TILL RAMAVTAL FÖR ÄLTA CENTRUM

TILLÄGG TILL RAMAVTAL FÖR ÄLTA CENTRUM 1 Mellan Nacka kommun, org.nr 212000-0167, genom dess kommunstyrelse, nedan kallad Kommunen, och Wallenstam AB, adress 401 84 Göteborg, org. Nr 556072-1523, nedan kallad Wallenstam, träffas följande TILLÄGG

Läs mer