Enhetsaudit: tolvmånadersuppföljning FIK

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Enhetsaudit: tolvmånadersuppföljning FIK"

Transkript

1 Malin Östling Enhetsaudit: tolvmånadersuppföljning FIK Följande redovisning baseras på samtal med enhetschef Ludde Edgren den 20 februari Vi gick igenom rapporten och sexmånadersuppföljningen, och sammanfattade därmed vad som genomförts som följd av auditrapporten som offentliggjordes i januari Nedan följer klipp från rapporten i kursiv text och därefter enhetschefens kommentar kring ev åtgärd. Verksamhetsplan Ur auditrapporten: Flera medarbetare nämnde under platsbesöket att de inte tänker på verksamhetsplanen som ett aktivt dokument för vägledning Auditgruppen rekommenderar att enheten undersöker hur verksamhetsplanen kan bli ett mer systematiskt verktyg för alla medarbetares kontinuerliga prioriterings- och uppföljningsarbete. HPVP är bas för utvecklings- och lönesamtal. Dessutom är HPVP en stående punkt på möten, även om HPVP oftast och det är ju meningen är så integrerat i allt som görs att det inte explicit behöver nämnas. HP/VP är inarbetat alla vet vad som ska göras. Under vintern har enheten arbetat med 2017 års HP/VP och alla har deltagit aktivt. Enheten väljer fortfarande att också skriva om den kontinuerliga verksamheten. Planen är inte riktigt klar än.

2 Enhetens uppdrag och prioriteringsarbete Ur auditrapporten: Auditgruppen..vill..se en fortsatt utveckling så att enhetens verksamhet tydligt fyller ett av de övergripande målen som klargjordes när den bildades; att stärka kärnverksamheten så att den blir mer framgångsrik att erhålla externa medel. Enheten undersöker hur GU står sig i konkurrens vad gäller beviljandegrad, såväl jämfört med andra lärosäten som mellan fakulteter. Det har visat att GU tappat, inte minst vad gäller EU-medel, och enheten kommer att hantera detta genom att vara mer proaktiva i informationsarbetet gentemot vissa grupper och fakulteter. Enheten går regelbundet ut med en kort enkät till de man har gett stöd (innan de fått besked om ev beviljande) denna nöjdhet är en viktig form av resultat, menar enhetschefen. Enheten har undersökt internationellt och ser att GU har bra beviljandegrad. Enheten har tagit fram en rapport om detta som var underlag på rektors verksamhetsdialoger i höstas. Har också skickats ut till en del institutioner som vill se hur de står sig. Strategisk samfinansiering har man också jobbat med (föredragning i ledningsrådet 20 feb). Ur auditrapporten: En fråga som nämndes av medarbetare som oklar för många forskare gäller skillnaden på enhetens innovationsrådgivning, GU Venture och Institutet för innovation och samhällsförändring (IIS) vid Handelshögskolan. Eventuellt skulle en kort beskrivning av de olika aktörernas roll och ansvar på enhetens webb kunna vara en enkel åtgärd. Enheten planerar att tydliggöra på webb vad respektive medarbetare arbetar med. Man försöker också vara tydlig med att det alltid som forskare går att kontakta FIK, så slussas man vidare om t ex GU Venture är en bättre samtalspart. En lista med vad respektive medarbetare arbetar med finns nu i word kommer inom kort på webb. Att mäta sin framgång Ur auditrapporten: Auditgruppen vill... uppmuntra enheten till en förnyad diskussion om hur systematisk återkoppling på arbetet kan genomföras. En sådan diskussion bör också inbegripa en analys om vilka grupper man inte når med dagens verksamhet samt orsakerna till detta. Se ovan. Återkoppling sker kontinuerligt på olika sätt. Dessutom mäter man vissa flödestal. I kommande HPVP sätter enheten lite högre krav på sig själv. Se även ovan. Ur auditrapporten: I Vinnovas nyligen genomförda utvärdering av innovationskontoren fick Göteborgs universitet ett lågt betyg. Även om enhetsledningen och medarbetare är skeptiska till 2 (5)

3 bedömningen uttalade de under platsbesöket att man måste ta till sig innehållet och att det eventuellt kan komma att medföra att man skapar tydligare målsättningar och indikatorer. Auditgruppen ställer sig bakom enhetens resonemang. Innovationsgruppen har tittat på detta. Man försöker hitta mått som kan användas utan att de blir alltför styrande. Det finns en risk menar enhetschefen att mått konserverar verksamheten, så balansen handlar om att samtidigt bevara nytänkande och frihet att agera utifrån förändringar i verksamheten. Men några relevanta mått har hittats och presenteras också i årsredovisningen. Enheten fortsätter att diskutera och arbeta med relevanta mätetal. De skrivs nu in i HPVP, också med tydliga mål för respektive mätetal. Samarbete med övriga GF Ur auditrapporten: Under platsbesöket nämndes av medarbetare att vissa gränsdragningar mellan FIK och andra enheter t ex personalenheten, ekonomienheten och International Centre är oklara. Auditgruppen är enig i det resonemanget ytterligare diskussion och klargöranden kan behövas Auditgruppen är medveten om att det redan finns många reflektioner och en öppen diskussion om dessa frågor, men vill ändå uppmuntra till ytterligare samarbete för att uppnå bästa effekt vad gäller enhetsövergripande ärenden. Ett konkret exempel där enheten tagit initiativ till en GF-intern grupp är flyktingsituationsgruppen. Samarbetet med personalenheten fungerar bra via den utbildning för unga forskare som arrangeras gemensamt. Enheten har haft besök av sektionen för arbetsgivarfrågor och universitetsjuristen för att öka medarbetarnas kompetens inom dessa områden. Enheten samarbetar bra med UB och SND vad gäller en del frågor kring forskningsprocessen. Enhetschefen tar ofta upp samarbetsfrågor på områdets och GF:s chefsmöten och menar att även universitetsdirektören gör så sammanfattningsvis fungerar samarbete över enhetsgränserna allt bättre menar enhetschefen. Enheten är aktiv i sitt samarbete med andra enheter. Bl a har det förekommit en hel del samarbete med personalenheten den senaste tiden. Enheten är ju också ansvarig för flyktingsamordningen. Att tre medarbetare flyttats från MUST är också delvis ett resultat av något som auditgruppen påpekade, gällande bristande samordning vid GF vad gäller juridiska frågor. 3 (5)

4 Webb Ur auditrapporten: Kommunikatören är självkritisk till innehåll och struktur och menar att det finns behov av både komplettering (EU-finansiering nämns som exempel) och upprensning av information på de olika sidorna Auditgruppen menar att de mallar, checklistor, lathundar, stödverktyg och guider som medarbetarna vid flera tillfällen nämnde att man utarbetat kunna bli lättare att hitta. Under sommaren har mycket nytt material publicerats på webb och arbetet fortsätter under hösten. Även mallar, checklistor, lathundar, stödverktyg och guider ska komma in i bättre utsträckning, lovar enhetschefen. Enheten har fortsatt arbeta med utveckling av webben, men man har fler idéer för förbättringar. Dessutom har man tryckt en broschyr This is your Grants and Innovation Office. Umeå universitet har uppmärksammat att man tycker att FIK:s webbsidor är mycket bra! Styrdokument Ur auditrapporten: Auditgruppen uppmuntrar till regelbundna genomgångar och revideringar av styrdokumenten, och att när så görs alltid förnya dateringen, och publicera den senaste versionen (i styrdokumentsmall) på den officiella webbplatsen. I behov av sådan uppdatering är för närvarande följande dokument: Handläggningsordning för beviljade forskningsprojekt och ansökningar till federala amerikanska finansiärer Policy för uppdragsutbildning Policy för nyttiggörande av Göteborgs universitets immateriella rättigheter Handläggningsordning för avtal inom uppdragsverksamhet Här blir det bakläxa menar enhetschefen. Vissa av de nämnda dokumenten ska nog bort. En genomgång utlovas under hösten. Här blir det fortfarande bakläxa Enhetschefen lovar att se över styrdokumenten snarast. 4 (5)

5 Enhetens interna möten, kompetensutveckling, benchmarking m.m. Ur auditrapporten: Gruppledarna och enhetens kommunikatör har möte varannan vecka. Agenda finns och skickas ut till deltagarna innan mötet. Man har på enheten också diskuterat att skicka agendan till alla medarbetare för att ge en bättre bild av aktuella teman. Auditgruppen ställer sig positiv till detta, då en sådan transparens kan bidra till ett ännu bättre samarbetsklimat. Ja, nu skickas ledningsgruppens mötesagenda alltid ut till alla medarbetare. Enhetschefen har också börjat spela in information från chefsmöten på en ljudfil som skickas till alla medarbetare. På detta sätt sparas tid såväl på enhetsmöten (och flexibiliteten ökar man kan lyssna på denna information när man vill) samt för enhetschefen (det är smidigare att tala in en del information än formulera skriftligt). Enhetsmötena kan då istället bättre ägnas åt diskussion och reflektion än envägsinformation. Arbetssättet ska utvärderas. Enhetschefen fortsätter under våren med att spela in muntlig information till medarbetarna. De flesta tycker att det fungerar mycket bra. Enhetschefen arbetar också generellt med att försöka ha så få onödiga möten som möjligt. Enhetsmöten ställs in om det inte finns akuta frågor att diskutera. Ur auditrapporten: Auditgruppen ställer sig positiv till att kompetensutveckling vid enheten enligt uppgift genomförs på flera sätt än via kurser, t ex via konferenser, nätverksträffar, studiebesök, skuggning av intern eller extern kollega och benchmarking. Dessa aktiviteter bör alltid leda till faktiska och aktiva systematiska återföringar och ställningstaganden samt i vissa fall till förändringar och förbättringar av medarbetarnas arbetssätt och därmed till utveckling av verksamheten. Återföring genomförs på olika sätt i de olika grupperna. Enhetschefen försöker verka för train-the trainer-konceptet så att spridning av kompetens genomförs när ny sådan har införskaffats. Det kan göras genom en kort dragning eller t ex genom att skriva en guide till forskare. Ny kompetens ska användas och spridas men ansvaret ligger på individen. Enheten fortsätter på samma spår. Ur auditrapporten: Auditgruppen vill uppmuntra enheten till att använda benchmarkingmetoden även i kommande sammanhang. Enheten leder ett arbete inom den nordiska NUAS-gruppen som innebär att man gemensamt försöker undersöka vilken impact lärosätenas Grants Offices har på verksamheten. I september träffas man i Reykjavik där en ganska systematisk benchmarking inom detta kommer att genomföras. NUAS-projektet fortsätter. I sommar arrangeras en konferens i Göteborg för att följa upp resultaten. Enheten har dessutom just gått in i ett projekt där flera lärosäten deltar, som finansieras av Vinnova. Projektet kommer att innehålla benchmarkingliknande aktiviteter. Man kommer delvis använda sig av EFQM-modellen (europeiskt verktyg för kundorienterad verksamhetsutveckling). Inom det nystartade AURORA har FIK tagit initiativ till att olika lärosäten ska jämföra hur man arbetar med impact-frågan. 5 (5)

Enhetsaudit: 12-månadersuppföljning ekonomienheten

Enhetsaudit: 12-månadersuppföljning ekonomienheten Malin Östling 160516 Enhetsaudit: 12-månadersuppföljning ekonomienheten Följande redovisning baseras på samtal med Lars Nilsson och Peter Tellberg den 3 maj 2016. Vi gick igenom sexmånadersuppföljningen

Läs mer

Enhetsaudit: 1-årsuppföljning personalenheten

Enhetsaudit: 1-årsuppföljning personalenheten Malin Östling 150828 Enhetsaudit: 1-årsuppföljning personalenheten Följande redovisning baseras på samtal med HR-chef Kicki Nilsson den 28 augusti 2015. Vi går igenom 6-månadersrapporten, och sammanfattar

Läs mer

Verktyg för ett systematiskt kvalitetsutvecklingsarbete vid GF

Verktyg för ett systematiskt kvalitetsutvecklingsarbete vid GF 20130130 Verktyg för ett systematiskt kvalitetsutvecklingsarbete vid GF Vision 2020 Vision 2020 är en grundpelare för GF:s utvecklingsarbete. Ett aktivt och medvetet arbete med verksamhetsplanerna (GF:s

Läs mer

Enhetsaudit. Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid fastighetsenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet

Enhetsaudit. Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid fastighetsenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Enhetsaudit Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid fastighetsenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Januari 2014 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Beskrivning av och kommentarer till

Läs mer

Benchmarking av stödverksamhet för. forskningsfinansiering, affärsjuridik och innovation/nyttiggörande. tre universitet lär av varandra

Benchmarking av stödverksamhet för. forskningsfinansiering, affärsjuridik och innovation/nyttiggörande. tre universitet lär av varandra Benchmarking av stödverksamhet för forskningsfinansiering, affärsjuridik och innovation/nyttiggörande tre universitet lär av varandra Anneli Wikander, LU Malin Östling, GU Definition benchmarking Benchmarking

Läs mer

En verktygslåda för bättre administration vid Göteborgs universitet. gör den någon nytta? Jörgen Tholin Marie Smedbro Malin Östling

En verktygslåda för bättre administration vid Göteborgs universitet. gör den någon nytta? Jörgen Tholin Marie Smedbro Malin Östling En verktygslåda för bättre administration vid Göteborgs universitet gör den någon nytta? Jörgen Tholin Marie Smedbro Malin Östling Gemensamma förvaltningens verktyg för kvalitetsutveckling 1. Vision 2020

Läs mer

BRA FORSKNING GER UTDELNING

BRA FORSKNING GER UTDELNING BRA FORSKNING GER UTDELNING FORSKNINGSFINANSIERING På Örebro universitet är arbetet med finansieringen av forskningen en självklar del av forskningsprocessen. Utgångspunkten är att hjälpa forskarna nå

Läs mer

Uppföljning Verksamhetsplan juli 2016 Grants and Innovation Office

Uppföljning Verksamhetsplan juli 2016 Grants and Innovation Office Chef Grants and Innovation Office Annika Bergman Uppföljning Verksamhetsplan juli 2016 Grants and Innovation Office Bakgrund Verksamhetsplan för Grants and innovation office 2016-2018 baseras på verksamhetsplan

Läs mer

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet Plan för kvalitetsarbetet 2011-2012 Göteborgs universitet kvalitetsplan2011 2012.indd 1 2011-02-02 14.32 Förord Denna plan ersätter Plan för kvalitetsarbetet 2007 2010. Den har reviderats av Kvalitetsrådet

Läs mer

Handlingsplan för samverkan

Handlingsplan för samverkan UTBVET 2017/296 Handlingsplan för samverkan Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2017-06-01 Innehållsförteckning Inledning 3 Definition och avgränsning

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetsrådet

GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetsrådet GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetsrådet UTLYSNING Bengt-Ove Boström 2005-01-21 Dnr G 213 212/05 Rektorsråd Fakultetsnämnder Benchmarkingprojekt: Forskarutbildningen från antagning till doktor Inledning Kvalitetsrådet

Läs mer

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet Plan för kvalitetsarbetet 2007 2010 Göteborgs universitet www.gu.se/kvalitet Form och layout: Anders Eurén Foto: Göran olofsson Tryck: Geson Reg.nr: S-000256 Reg.nr: 3750M Innehåll Plan för kvalitetsarbetet

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i forskning inom ramen för miljöledningssystemet

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i forskning inom ramen för miljöledningssystemet RUTIN Gäller från och med Diarienummer 2019-02-22 V-2019-0217 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef 2019-02-22 KTH Sustainability Office Universitetsövergripande rutin för

Läs mer

Enhetsaudit. Bedömning av kvalitetsarbetet vid personalenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet

Enhetsaudit. Bedömning av kvalitetsarbetet vid personalenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Enhetsaudit Bedömning av kvalitetsarbetet vid personalenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Juni 2014 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Beskrivning av och kommentarer till kvalitetsarbetet

Läs mer

Enhetsaudit. Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid ekonomienheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet

Enhetsaudit. Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid ekonomienheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Enhetsaudit Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid ekonomienheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Februari 2015 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Beskrivning av och kommentarer till kvalitetsarbetet

Läs mer

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 Nordisk Kommunikation AB Olof Palmes gata 13 SE 111 37 Stockholm T +46 8 612 5550 F +46 8 612 5559 info@nordisk-kommunikation.com www.nordisk-kommunikation.se

Läs mer

RISKANALYS JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DNR V 2015/965 DATUM:

RISKANALYS JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DNR V 2015/965 DATUM: DNR V 2015/965 RISKANALYS 2016 JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DATUM: 151126 BESLUTAD AV: Ulla Sätereie, prefekt KONTAKTPERSON: Ulla Sätereie, ulla.satereie@jmg.gu.se

Läs mer

GUL-ADM Ett samarbetsprojekt om kvalitet i administrationen mellan Göteborgs universitet, Lunds universitet och Uppsala universitet

GUL-ADM Ett samarbetsprojekt om kvalitet i administrationen mellan Göteborgs universitet, Lunds universitet och Uppsala universitet GUL-ADM Ett samarbetsprojekt om kvalitet i administrationen mellan Göteborgs universitet, Lunds universitet och Uppsala universitet Mars 2014 INLEDNING Universitetsdirektörerna vid universiteten i Uppsala,

Läs mer

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy för Köpings kommun Kvalitetspolicyn ingår i kommunens styrmodell inom ramen för kommunfullmäktiges policy för verksamhets- och ekonomistyrning.

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR FÖREBYGGANDE AV PLAGIERING

HANDLINGSPLAN FÖR FÖREBYGGANDE AV PLAGIERING STYRDOKUMENT Dnr V 2015/493 HANDLINGSPLAN FÖR FÖREBYGGANDE AV PLAGIERING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://medarbetarportalen.gu.se/styrdokument/utbildning/ Rektor och interaktivt lärande

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-2018 Grants and Innovation Office

Verksamhetsplan 2016-2018 Grants and Innovation Office Chef Grants and Innovation Office Annika Bergman Verksamhetsplan -2018 Grants and Innovation Office Bakgrund Verksamhetsplan för Grants and innovation office -2018 baseras på verksamhetsplan för Högskolan

Läs mer

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal UTVECKLINGSSAMTAL Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal Detta är ett stödmaterial för planering och förberedelser av utvecklingssamtal och innehåller tre delar: 1. Syfte med utvecklingssamtal 2.

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Enhetsaudit Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid enheten för registratur och arkiv, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet

Enhetsaudit Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid enheten för registratur och arkiv, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Enhetsaudit 2013 Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid enheten för registratur och arkiv, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Oktober 2013 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Beskrivning av

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.40 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Haninge kommuns internationella program

Haninge kommuns internationella program Haninge kommuns internationella program POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från

Läs mer

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/378 POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING EXTERNA FORSKNINGSBIDRAG

HANDLÄGGNINGSORDNING EXTERNA FORSKNINGSBIDRAG HANDLÄGGNINGSORDNING EXTERNA FORSKNINGSBIDRAG Typ av dokument: Handläggningsordning Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ekonomi Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten och Ekonomienheten

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.45 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Universitetets organisation. www.gu.se

Universitetets organisation. www.gu.se Universitetets organisation Universitetsstyrelse ska bland annat besluta om Universitetets organisation Årsredovisning, budget, intern styrning och kontroll Antagningsordning Arbetsordning Anställningsordning

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA SAMARBETSAVTAL MED UTOMEUROPEISKA UNIVERSITET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA SAMARBETSAVTAL MED UTOMEUROPEISKA UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2017/493 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA SAMARBETSAVTAL MED UTOMEUROPEISKA UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Gemensamma förvaltningen DATUM: 2015-10-30 BESLUTAD AV: Universitetsdirektören KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2016 2018

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål 2017

Läs mer

Bilaga 6a: LIGHTer Medlemsprogram Verksamhet. Fredrik Stig & Cecilia Ramberg

Bilaga 6a: LIGHTer Medlemsprogram Verksamhet. Fredrik Stig & Cecilia Ramberg Bilaga 6a: LIGHTer Medlemsprogram Verksamhet Fredrik Stig & Cecilia Ramberg 2(6) Innehåll Bakgrund... 3 Syftet... 3 Verksamhet... 3 Medlemsförmåner... 5 Medlemsavgifter... 5 3(6) Bakgrund LIGHTer är en

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Fredrik Engström, prefekt. FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2018/1224 HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://medarbetarportalen.gu.se/organisation/universitetetsorganisation/gemensamma-forvaltningen/verksamhetsstod/styrdokument/

Läs mer

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet.

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet. Bilaga till regeringsbeslut 2009-09-10 UD2008/35922/USTYR 2009-09-10 Strategi för informations- och kommunikationsverksamhet, inklusive genom organisationer i det civila samhället, 2010-2014 Sammanfattning

Läs mer

Så stärker vi forskningen

Så stärker vi forskningen Externa relationer Madelene Fryklind HANDLINGSPLAN UTIFRÅN KVALITET OCH FÖRNYELSE 2011-03-01 1 / 5 Så stärker vi forskningen Prioritering: Att analysera utfallet från forskningsutvärderingen (RED10) och

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.40 Eddi Omrcen, Hållbarhetsstrateg vid

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetspolicy

Linnéuniversitetets kvalitetspolicy Linnéuniversitetets kvalitetspolicy Rektorsbeslut nr: 199 Datum: 2013-11-11 Dnr: ST 2013/417-1.1 Rektors förord Linnéuniversitetet har högt ställda ambitioner som lärosäte. För att nå upp till vår vision

Läs mer

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Tjänsteskrivelse 1(1) 2016-11-28 Dnr: KS 2016/327 Kommunstyrelsen Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut Strategi för EU-arbetet i Kävlinge kommun

Läs mer

universitetsövergripande ansvar för större mobilitetsprogram såsom Erasmus+ och Linnaeus-Palme.

universitetsövergripande ansvar för större mobilitetsprogram såsom Erasmus+ och Linnaeus-Palme. International Centre MÅLSÄTTNING FÖR 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR 2015 Inledning International Centre är en del av verksamhetsstödet vid gemensamma förvaltningen. Enheten arbetar med universitetsgemensamma

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN

HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN DATUM: 2014-09-15 VERSION: Ekonomi och Samhälle AVSÄNDARE: Birgit Karlsson KONTAKTPERSON: Birgit Karlsson FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014 2016 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN DATUM: 2013-11-07 AVSÄNDARE: JÖRGEN THOLIN KONTAKTPERSON: JOHAN JOHANSSON Gemensamma förvaltningen Gemensamma förvaltningen ska tillhandhålla

Läs mer

Mall 3 för utvecklingssamtal. 2013-09-19 Personalavdelningen

Mall 3 för utvecklingssamtal. 2013-09-19 Personalavdelningen Mall 3 för utvecklingssamtal 2013-09-19 Personalavdelningen Under samtalet Tillsammans med din chef formuleras gemensamt svar på frågorna som skrivs ner i en individuell kompetensutvecklingsplan. I utvecklingsplanen

Läs mer

Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014

Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014 Diarienr: V 2014/195 Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014 Konstnärliga fakultetskansliets verksamhetsidé fastställdes av fakultetsstyrelsen 18 september 2013, där fastställs de grundläggande

Läs mer

Enhetsaudit. Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid serviceenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet

Enhetsaudit. Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid serviceenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Enhetsaudit Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid serviceenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet September 2014 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Beskrivning av och kommentarer till kvalitetsarbetet

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2017-10-20 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt KONTAKTPERSON: Claes Annerstedt claes.annerstedt@ped.gu.se

Läs mer

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR Generationsskifte i forskningsverksamheten samt ökande obalans mellan verksamhetsgrenarna (rekrytering för att täcka behov i utbildningsuppdraget har under

Läs mer

Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri

Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri Alnarp den 8 okt 2014 Taket: Budgeten Fastställd Väggarna: Mål och regelverk Arbete påbörjat. Grunden: EU-förordning, de svenska politiska prioriteringarna

Läs mer

Landscape LM-Lantbruk. Att skapa motiverade medarbetare som arbetar enligt lagda strategier

Landscape LM-Lantbruk. Att skapa motiverade medarbetare som arbetar enligt lagda strategier Att skapa motiverade medarbetare som arbetar enligt lagda strategier 1 Agenda Lite gott och blandat Forskning och benchmark Vägen till resultatet Kommunikativa målbilder Case: Öka chefens kommunikativa

Läs mer

PIM i Stockholms kommunala grundskolor (PIM-projektet) PIM för skolledare, seminarieträffar och skolbesök Mikael Fallmo

PIM i Stockholms kommunala grundskolor (PIM-projektet) PIM för skolledare, seminarieträffar och skolbesök Mikael Fallmo UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGEN PIM i Stockholms kommunala grundskolor (PIM-projektet) BILAGA 3 PIM för skolledare, seminarieträffar och skolbesök Mikael Fallmo UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Läs mer

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget 2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Storregionala mötesplatser...4 Storregionala processer...6 Kommunikation...8 Medlemskap...9 Kansliet...9 Budget... 10

Läs mer

Internationell verksamhet En del av kärnverksamheten

Internationell verksamhet En del av kärnverksamheten Internationell verksamhet En del av kärnverksamheten TÄNK ALLTID INTERNATIONELLT RIKSPOLISSTYRELSEN Enheten för internationell samordning Utgivare: Rikspolisstyrelsen Enheten för internationell samordning

Läs mer

Vi välkomnar klagomål och ser att de gör oss bättre

Vi välkomnar klagomål och ser att de gör oss bättre Foto: IBL Bildbyrå Vi välkomnar klagomål och ser att de gör oss bättre Klagomål är gåvor Vi betraktar klagomål från våra kunder, externa som interna, som gåvor. Rätt hanterat kan ett klagomål förändra

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Lönekriterier. för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision.

Lönekriterier. för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision. 1 (7) BESLUT 2013-08-29 SU FV-2.3.8-2436-13 Personalchefen Lönekriterier för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision. Stockholms universitet Telefon: 08-16 20 00 Universitetsvägen 10 A

Läs mer

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet REDOVISNING 2009-03-31 Dnr KUR 2008/6116 Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet Uppdraget Genom regeringsbeslut (S2008/8697/ST) fick Kulturrådet den 23 oktober

Läs mer

Styrmodell i Tjörns kommun

Styrmodell i Tjörns kommun Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinje, Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Kommunchef Dokumentnamn Styrmodell i Tjörns kommun Dokumentet gäller för Hela kommunen och de kommunala bolagen. Fastställd/Upprättad

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 10.00 10.40 Eddi Omrcen, Hållbarhetsstrateg vid

Läs mer

Riktlinjer och regler för Karolinska Institutets webbplatser (utan bilagor)

Riktlinjer och regler för Karolinska Institutets webbplatser (utan bilagor) Riktlinjer och regler för Karolinska Institutets webbplatser (utan bilagor) Dnr 1-657/2013 Version 1.0 Gäller från och med 2014-01-14 Beslut Dnr: 1-657/2013 2014-01-14 Riktlinjer och regler för Karolinska

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

Universitets och högskolors arbete mot sexuella trakasserier

Universitets och högskolors arbete mot sexuella trakasserier 2018-11-13 Aleksandra Sjöstrand Universitets och högskolors arbete mot sexuella trakasserier SUHF:s arbetsgivardag Uppdrag om sexuella trakasserier Regeringens samlade åtgärder mot sexuellt våld och trakasserier

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor på grund- och avancerad nivå, GAN

Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor på grund- och avancerad nivå, GAN Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor på grund- och avancerad nivå, GAN Datum: 2017-04-26 Tid: 8.30-10 Plats: Trollerummet Närvarande: Frånvarande: Jan Marton, vicedekanus, ordförande Anders

Läs mer

Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. Guide till stöd för utvecklingssamtal mellan chef och medarbetare

Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. Guide till stöd för utvecklingssamtal mellan chef och medarbetare Utvecklingssamtal vid Umeå universitet Guide till stöd för utvecklingssamtal mellan chef och medarbetare Personalenheten februari 2017 Utvecklingssamtal mellan chef och medarbetare I chefsrollen ingår

Läs mer

Manual för Resultat- och utvecklingssamtal

Manual för Resultat- och utvecklingssamtal Manual för Resultat- och utvecklingssamtal CHEFER Namn Datum Resultat- och utvecklingssamtal I resultat- och utvecklingssamtalet formulerar närmaste chef och medarbetaren de krav och förväntningar som

Läs mer

Så utvecklar vi kommunikationen med hjälp av workshop

Så utvecklar vi kommunikationen med hjälp av workshop Så utvecklar vi kommunikationen med hjälp av workshop Västra Götaland 49 kommuner 1,5 miljoner invånare Västra Götalandsregionen: Hälso- och sjukvård, regional utveckling, kultur, miljö, kollektivtrafik,

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Gemensamma förvaltningen DATUM: November 2014 BESLUTAD AV: Jörgen Tholin KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Gemensamma förvaltningen

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015

Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 (7) Kommunikation Annie Andréasson 2016-02-18 Förvaltningschef Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015 1. Uppdrag/Ansvarsområden På Kommunikation jobbar alla

Läs mer

4 Inkomna AFS Inga som är relevanta för vår verksamhet. Sekreterare kontrollerar om abonnemang för AFS fortfarande är giltigt.

4 Inkomna AFS Inga som är relevanta för vår verksamhet. Sekreterare kontrollerar om abonnemang för AFS fortfarande är giltigt. Närvarande: För arbetsgivaren För OFR-S För SACO För SEKO Studeranderepresentant: Sekreterare Per Sunnerhagen Bosse Lagerqvist Ola Wetterberg Göran Karlsson Ingela Dahllöf Vivian Aldén Monica Appelgren

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET DATUM: 2013-12- 04 AVSÄNDARE: Lena Rogström KONTAKTPERSON: Lena Rogström FORSKNING SOM PÅVERKAR Vi har påbörjat arbetet med att etablera

Läs mer

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET Utvecklingssamtalet är en årlig strukturerad dialog mellan chef och medarbetare med fokus på medarbetarens arbetsuppgifter, uppdrag, arbetsmiljö och kompetensutveckling.

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Chefsplattform Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-11-16, 153 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 Gäller fr.o.m. Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 INNEHÅLL Inledning... 1 Syfte... 1 Styrdokument på organisatorisk enhet... 1 Dokumenttyper... 1 Språk...

Läs mer

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun KS 14:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2015:395-003 2015-10-05 1/2 Handläggare Maria Eriksson Tel. 0152-291 78 Kommunstyrelsen r för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun Förslag

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering BESLUT 1 2010-06-24 Dnr LS 2010/499 Rektor Handlingsplan för internationalisering 2010-2011 Bakgrund Internationalisering är en av fyra strategier i universitetets Strategiska Plan 2007-2011 för att uppnå

Läs mer

Digital strategi. Järfälla För- och grundskolor

Digital strategi. Järfälla För- och grundskolor Digital strategi Järfälla För- och grundskolor I Järfällas för- och grundskolor arbetar vi för att... barn, elever och medarbetare ska ha tillgång till digitala verktyg som ger ett bra stöd för lärande

Läs mer

Universitetsledningen

Universitetsledningen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Universitetsledningen DATUM: 2016-09-05 BESLUTAD AV: Rektor 2016-09-05 KONTAKTPERSON: Ingela.Elofsson@gu.se Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning

Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (7) Fastighetsnämnden Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning Ärende Under vintern/våren 2019 har kontoret tagit fram en handlingsplan

Läs mer

Kommunikationsstrategi för teknikförvaltningen 2011 2013

Kommunikationsstrategi för teknikförvaltningen 2011 2013 Kommunikationsstrategi för teknikförvaltningen 2011 2013 Inledning Med kommunikation kan vi styra verksamheten mot de mål som Tekniska nämnden anger och kommunikationsaspekten ska finnas med i alla beslut

Läs mer

Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli juni 2014.

Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli juni 2014. Jan Lif Prefekt FUS 1 / 7 2012-05-21 Institutionsstyrelsen Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli 2012 30 juni 2014. Allmänt En

Läs mer

Enhetsaudit Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid International Centre, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet.

Enhetsaudit Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid International Centre, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet. Enhetsaudit 2013 Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid International Centre, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet November 2013 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Beskrivning av och kommentarer

Läs mer

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Fastställd av RUC-styrelsen 2011-06-22 Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen baseras på mål i

Läs mer

Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH)

Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH) Umeå universitet Dokumenttyp: BESLUT Datum:2015-11-03 Dnr: FS 2015/1119 Sid 1 (2) Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH) 1. Bakgrund Umeå universitet har erbjudits

Läs mer

Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering Handläggare Datum Katarina Johansson Storm 2010-03-01 0480-45 06 27 Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering Kultur- och fritidsförvaltningen Kalmar kommun 2010-2012 Version 2010 Administrativa

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FÖRSKOLAN KLURINGEN AB Gäller VT 2014

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FÖRSKOLAN KLURINGEN AB Gäller VT 2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FÖRSKOLAN KLURINGEN AB Gäller VT 2014 Reviderad: 2014-02-05 Syfte Denna plans ändamål är att motverka kränkande behandling av barn på Förskolan Kluringen

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2011 2014 för Barn och Familj i Eslövs kommun Alla elever i Eslövs kommun ska ha behörighet till ett högskoleförberedandeeller yrkesprogram i gymnasiet och ha god självkänsla och ett gott

Läs mer

Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna

Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2018-01-29 Dnr: HDa 1.2-2018/168 Reviderad: 2019-06-18 Gäller tills vidare fr o m: 2018-03-01 Ersätter: Handläggningsordning

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Handläggningsordning för externa forskningsbidrag. Fastställd av rektor Dnr: FS Ekonomienheten

Handläggningsordning för externa forskningsbidrag. Fastställd av rektor Dnr: FS Ekonomienheten Handläggningsordning för externa forskningsbidrag Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-807-15 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Handläggningsordning Rektor 2015-05-26

Läs mer

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-09 2017-03018 Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet Fullständiga ansökningar En utlysning inom Vinnovas program Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Bedömning för lärande. Tema: Bedömningspolicy 2014-01-30

Bedömning för lärande. Tema: Bedömningspolicy 2014-01-30 Bedömning för lärande Tema: Bedömningspolicy 2014-01-30 2014-01-30 Inledning Samtal om syftet med en Bedömningspolicy Samtal om vårt gemensamma underlag Uppgift till 14 mars Policy Liktydig med riktlinje

Läs mer

Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ. Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015

Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ. Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015 Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015 utvecklingssamtal 3 Utvecklingssamtal vägledning och riktlinjer Utvecklingssamtal är ett förberett

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling

Handlingsplan för hållbar utveckling UFV 2018/1045 Handlingsplan för hållbar utveckling 2019- Fastställd av rektor 2018-11-20 Bakgrund, utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja

Läs mer