Verksamhetsplan Grants and Innovation Office

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan 2016-2018 Grants and Innovation Office"

Transkript

1 Chef Grants and Innovation Office Annika Bergman Verksamhetsplan Grants and Innovation Office Bakgrund Verksamhetsplan för Grants and innovation office baseras på verksamhetsplan för Högskolan i Borås (dnr298-15) och Verksamhetsplan för verksamhetsstödet (dnr ). Verksamhetsplanen har också relaterats till Handlingsplan för hur Högskolan i Borås ska bli ett 60:40-lärosäte (dnr ) samt till Det tredje universitetet i Västsverige (dnr ) och högskolans policy för lika villkor (dnr ). Grants and innovation office (GIO) inrättades 1 Nov 2014 och ingår i verksamhetstödets stab under en uppbyggnadsfas. Verksamheten har bemannats med kompetenser inom forskning, innovation och juridik och medarbetargruppens utformning bidrar till högskolans strävan mot jämlikhet och mångfald. Verksamhetens huvudsakliga arbetsuppgifter utgörs av rådgivning och stöd inom forskningsfinansiering, avtal och nyttiggörande av forskningsresultat. Arbetet med att kompetensutveckla medarbetare och skapa arbetssätt och rutiner är övergripande prioriterat i verksamhetsplanen. Uppdrag Verksamhetsstödets, och GIOs, uppdrag är att vara högskolans professionella stöd som proaktivt och tillsammans med övrig verksamhet arbetar för att uppnå visionen om att bli det tredje universitetet i Västsverige och mål för forskning och utbildning. Grants and innovation office ska tillhandahålla ett professionellt administrativt och strategiskt stöd med kvalificerad rådgivning för forskare, administratörer och ledning från ansökan till resultat (inrättandebeslut D-nr ).

2 GIOs mål under Information når fram om möjligheter och support. Ökad kunskap bland medarbetare om tillgänglig extern finansiering och kännedom om tillgänglig support inom forskningsfinansiering och innovationssystem, såväl internt som externt. 2. Högskolans deltagande i externfinansierade projekt stärks. Fler och mer konkurrenskraftiga ansökningar om forskningsfinansiering med särskild prioritet för ansökningar inom EUs ramprogram Horisont 2020 och KK-stiftelsen. Högskolan ska vara en attraktiv partner i forskningssamarbeten. 3. Högskolan är en god medelsförvaltare och partner i forskningssamarbeten och ett attraktivt lärosäte för forskare och lärare. Projekt och avtal hanteras korrekt och professionellt gentemot finansiär och samarbetsparter. Forsknings- och innovationsstödet är tillgängligt, kvalificerat, adekvat och professionellt. 4. Kunskapstillgångar skyddas vid forskningssamarbeten. Högskolans ingångna samarbetsavtal är juridiskt granskade och reglerar finansiella och legala delar som IP-rättigheter och andra kunskapstillgångar. 5. Ideer och resultat ur kunskap och forskning vid HB kommer till nytta i samhället. Ökad kunskap om innovation och nyttiggörande bland medarbetare vid Högskolan i Borås. Kunskapstillgångar skyddas vid nyttiggörande av forskningsresultat. Kvalificerat stöd finns för utveckling av innovationer, ökat antal verifieringsprojekt. 6. Medarbetare i GIO har en samsyn på verksamhetens mål och rätt kompetens för det egna arbetet. Varje medarbetare har en tydlig personlig målbild kopplad till högskolans och verksamhetens övergripande mål.

3 Särskilda satsningar och prioriteringar som planeras inom GIO för att uppnå målen. Här nämns insatser utöver verksamhetens löpande arbete och de strategiska insatser som görs kontinuerligt inom ramen för rådgivning och stöd inom forskning och innovation. Satsningar är fördelade per mål med angiven genomförandeperiod, samt ansvarig. 1. Information når fram om möjligheter och support. Utveckla GIO nyhetsbrev och web-plats, engelskspråkig Ta fram dokument med utlysningar riktade till doktorander Ta fram dokument med finansieringsmöjligheter för postdok Informera akademier om tillgängligt stöd och ansökningsprocess Upphandla sökverktyg för utlysningar ANKL 2. Högskolans deltagande i externfinansierade projekt stärks. Utveckling och inrättande av process kring ansökningar om forskningsfinansiering Utveckla stöd i impact -delarna i forskningsansökningar. Identifiera, upprätta och bibehålla kanaler för att påverka finanisärers kommande utlysningar Arrangera rektors Brysselbesök Författa guide att koordinera en H2020 ansökan Författa guide att söka medel från KK-stiftelsen Utveckla en 2-stegs kurs i Hur man skriver konkurrenskraftig ansökan Pilotomgång av kursen Hur man skriver konkurrenskraftig ansökan Utreda modell för uppföljning av forskningsansökningar/projekt 2018,, 3. Ideer och resultat ur kunskap och forskning vid HB kommer till nytta i samhället. Utveckla och formera samarbete med Inkubatorn och Science Park i syfte att stärka innovationsstödet Utveckla utbildningsmoment för forskare/medarbetare inom innovation och nyttiggörande Inleda samarbete med Almi Utveckla vägledningsmöten för direkt råd och vägledning till nyttiggörande med externa experter inom relevant område Inventera stödbehov hos högskolans centrumbildningar Utveckla stöd för centrum/centrumledarnas samverkansarbete

4 5. Kunskapstillgångar skyddas vid forskningssamarbeten. Utveckling av affärsjuridiskt stöd kring samarbetsavtal Informera och utbilda forskare om immaterialrättsliga avtal som strategiska instrument Framtagande av rutiner och mallar för avtalshantering Underlag inför utredning om hantering av immateriella tillgångar 4. Högskolan i Borås är en god medelsförvaltare och partner i forskningssamarbeten och ett attraktivt lärosäte för forskare och lärare. Utveckling av projektstöd, med prioritet för H2020-projekt samt högskoleövergripande projekt (i samv med avd ekonomi) Upprätta rutin för uppföljning och kontakt med forskare/administratör i EU/KK-projekt) Utbilda/informera ledning/hr om möjligheter för externfinansierad strategisk rekrytering Arrangera nätverksträff för EU-handläggare i Borås Förvalta och utveckla kontakter med lokala samarbetspartners (Sparbanken, Sjuhärad, länsförsäkringar, Borås stad) Utveckla SMARTA mål för samverkan vid Högskolan i Borås inom ICECAP-projektet Utreda möjligheter att anta kommundoktorander vid Högskolan i Borås -, MAFR, MWI,, 6. Medarbetare i GIO har en samsyn på verksamhetens mål och rätt kompetens för det egna arbetet. Utveckla samarbets- och mötesformer mellan medarbetare och medarbetare/chef Genomföra planeringsmöten för målformulering, ansvarsfördelning och utveckling av arbetsmetodik Ärendehanteringsystem för inkommande uppdrag med rutiner för hur ansvar fördelas internt Avstämningar, medarbetarsamtal, utvecklingsamtal, kompetensutveckling Ta fram former för systematiskt kvalitetsarbete och uppföljning Uppföljning av verksamhetsplan Verksamhetsplanen följs upp två gånger per år.

5 Personalresurs 1 chef 2 forskningsrådgivare, (en av tjänsterna delvis externfinansierad tom ). 1 jurist. Uthyrd till 25-50%. 1 samverkanskoordinator. 1 innovationsrådgivare (externfinansierad tom juni ). Totalt 6 heltider. Tillkommer resurser i andra avdelningar, kommunikatör (20%), ekonom (75%).