Utveckling och utvärdering av en kurs om cerebral pares för ST-läkare i barn- och ungdomsmedicin värdet av ett fallbaserat läromedel på CD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utveckling och utvärdering av en kurs om cerebral pares för ST-läkare i barn- och ungdomsmedicin värdet av ett fallbaserat läromedel på CD"

Transkript

1 Utveckling och utvärdering av en kurs om cerebral pares för ST-läkare i barn- och ungdomsmedicin värdet av ett fallbaserat läromedel på CD Docentarbete Kate Himmelmann Avdelningen för pediatrik Institutionen för kliniska vetenskaper Sahlgrenska Akademin Göteborgs Universitet Handledare Professor Ola Hjalmarson

2 Bakgrund Målet för ST-utbildningen i barn- och ungdomsmedicin innefattar bland annat att man ska behärska utredning, behandling och habilitering vid cerebral pares (CP), Tabell 1. ST-läkaren ska under handledning kunna handlägga fall med CP, Tabell 2, som är den vanligaste motoriska funktionsnedsättningen hos barn. Två per 1000 levande födda barn får denna diagnos. I utredningen ingår att ställa diagnos/utesluta differentialdiagnoser, att bestämma typ av CP baserat på neurologiska symtom och utreda grad av funktionsnedsättning. Det senare gäller inte bara motorik, utan även de åtföljande funktionsstörningar som är vanliga, t.ex. mental retardation, synnedsättning och kommunikationsstörningar. En samlad kunskap om detta ligger till grund för planering av habiliteringsåtgärder och den information man ger föräldrar och barn. Man bör också försöka få en uppfattning om bakgrund och tidpunkt för skadan. Här är data beträffande graviditet, förlossning och nyföddhetsperiod samt magnetkameraundersökning (MR) värdefulla redskap. Tabell 1. Delmål 5 ur ST-utbildningen i barn- och ungdomsmedicin.

3 Tabell 2. Checklista för neurologi och habilitering ur utbildningsmål ST pediatrik. Hur lär man sig? Att tillägna sig neurologisk undersökningsteknik inklusive motoskopi och värdering av samspel och inte minst veta vilka tecken och symtom och undersökningsfynd man ska söka efter är en krävande uppgift. Klinisk handledning och goda förebilder för hur man närmar sig och undersöker barn är av stor vikt, liksom att fånga tillfället i flykten när barnet bjuder in. Det finns alltså begränsade möjligheter att samla sina undersökningsfynd. Förberedelser är viktiga! Vissa kunskaper kan man tillägna sig ur böcker, men andra behöver man tillgodogöra sig genom att observera, prova själv (learning by doing) och dra slutsatser av sina erfarenheter, bra och dåliga. Analys av erfarenheterna är beroende av att man har en teoretisk kunskapsgrund att utgå från, men denna kan sedan utvecklas genom återkoppling av de nya erfarenheterna. En systematisk metod att inhämta den information på vilken man grundar sin diagnostik kan vara att strukturerat studera videoexempel mot bakgrund av information om neuroradiologi och anamnes från barn med CP.

4 I det europeiska nätverket Surveillance of Cerebral Palsy in Europe (SCPE) samarbetar representanter från ett stort antal länder och CP-register. Man har bland annat enats om en gemensam klassifikation av CP, för att kunna jämföra förekomst länder emellan. Gemensamma projekt pågår ständigt. Det finns en gemensam databas med mer än fall från stora delar av Europa. En gemensam satsning var skapandet av Referens- och träningsmanualen (R&TM) på Compact Disc (CD). Denna är översatt till flera språk, bl.a. svenska och innehåller en beskrivning av CPdefinition och klassifikation, grov- och finmotorisk klassifikation, demonstration av undersökningsmetodik samt ett antal fallbeskrivningar. Fallbeskrivningarna innehåller bakgrund, utvecklingsmässiga milstolpar, neurologiska fynd, MR och video. Man kan titta på de olika fallen systematiskt efter CP-typ, eller didaktiskt, där fallen slumpvis presenteras och man får ställa diagnos och bedöma motorisk funktionsnivå själv. Det finns också ett antal fall som inte har CP, utan utgör exempel på differentialdiagnoser. Det har varit mycket uppskattat när jag har använt R&TM i undervisning av ST-läkare som auskulterat på Regionhabiliteringen och i samband med föreläsningar för kollegor, behandlingspersonal och terapeuter samt andra personalgrupper såsom tandläkare. Syfte Jag ville nu i mera strukturerad form använda och utvärdera R&TM i undervisning av ST-läkare i pediatrik i form av en kurs.

5 Detta arbete hade följande syften: - att utveckla en kurs om CP för ST-läkare i barnmedicin - att undersöka det pedagogiska värdet av den CD-baserade R&TM Metod Pedagogiska överväganden Utformning av lärandemål för kursen. Planering av undervisningsmoment (Figur 1): 1. Kunskapstest före undervisningsmomentet i diagnostiskt syfte (Bilaga 1). Föreläsning om grundläggande begrepp och basal epidemiologi. Demonstration av strukturen för R&TM, genomgång av kapitlen om MR, neurologiska symtom och fynd, samt fallbeskrivningarna. Gemensam genomgång av fallexempel och eget arbete under handledning. 2. Eget arbete med fallbeskrivningarna, först systematiskt, dvs. flera exempel med barn av varje CP-typ studeras, sedan didaktiskt, då CDn presenterar ett slumpmässigt utvalt fall, på vilket man kan öva sig att ställa diagnos utifrån videoexempel och skriftlig beskrivning av bakgrund och utveckling, samt neuroradiologiska fynd. 3. Undervisningsmoment med närvarande lärare med diskussion kring och klassifikation av barn från andra filmer än de som förekommer R&TM. 4. Kunskapstest efter undervisningsmomentet (s.9) 2-3 veckor efter moment 2. Utvärdering av R&TM och av undervisningen (enkät) (s.11). Kursintyg. 5. Val av lokal. Kastanjen är en undervisningslokal utrustad med datorer för att ge möjlighet till egenstudier under handledning.

6 Figur 1. Kursupplägg. Vecka 2 eget arbete med R&TM. Kurstillfälle 4 ligger 2-3 veckor efter tillfälle 3. Eget arbete Schemalagd undervisning Sammanställning av data och analys av undervisningsvärdet 1. Kunskapsmässigt. Jämförelse mellan resultat av diagnostiskt prov och svar på samma frågor på examinationen, samt resultat av de tre filmexemplen på examinationen, där studenterna tillämpar sina kunskaper. 2. Baserat på utvärderingen av R&TM och av undervisningsmomentet. Vilka moment är bra/mindre bra, studenternas förslag på ändringar och utveckling av kursen. Analys utifrån publicerad litteratur om kunskapsinhämtning av praktiska moment. Resultat Planering av kursen Lärandemål för kursen: Att kunna redogöra för - definition och förekomst av CP - de olika typerna av CP och de neurologiska fynd som utmärker dessa - använda sina kunskaper till att på ett adekvat sätt beskriva och tolka symtom och fynd samt diagnosticera olika typer av CP utifrån fallpresentation inklusive filmade exempel av rörelsemönster - typiska fynd vid MR-undersökning vid olika typer av CP

7 - vanliga tilläggsproblem vid CP utöver den motoriska funktionsnedsättningen, och diskutera hur dessa tilläggsproblem påverkar barnets funktion och delaktighet. Undervisning 3 x 2,5 lärarledda timmar samt eget arbete med CD-baserad R&TM. Examination Skriftlig, vid tredje tillfället. Samma frågor som vid det diagnostiska testet samt analys av filmexempel för tillämpning av de nya kunskaperna. Kursdeltagarnas utvärdering av undervisningsmoment och CD Skriftlig, vid tredje tillfället. Flervalsfrågor och öppna frågor. Genomförande av kursen Information och intresseförfrågan om kurs skedde i samband med en föreläsning om CP ur neonatologiskt perspektiv för ST-läkare i barn- och ungdomsmedicin. Fem personer (fyra kvinnor och en man) anmälde sig och genomförde kursen. De lånade eller köpte ett eget exemplar av referens- och träningsmanualen. 1. Vid första kurstillfället genomgick alla ett diagnostiskt test, för att klargöra det aktuella kunskapsläget både för mig och för kursdeltagarna och ge upphov till reflexioner över ämnet. Målbeskrivningen genomgicks och därefter följde en inledande föreläsning, avsedd att ge en gemensam kunskapsbas avsedd att ge en gemensam utgångspunkt. Föreläsningen innehöll flera kliniska exempel, relevanta för ST-läkarnas vardag på sjukhuset. Detta medförde att vi hade en interaktiv genomgång med frågor och kommentarer från kursdeltagarna.

8 En översiktlig presentation av R&TM följde. MR-kapitlet presenterades med de typiska förändringarna vid CP, varefter fallbeskrivningarna gicks igenom. Dessa innehåller såväl bakgrund, barnets utveckling som neuroradiologiska fynd. Varje fall illustreras av en videofilm. Flera exempel diskuterades i detalj för att illustrera hur CDn med R&TM var uppbyggd, och för att ge typiska exempel och därefter följde eget arbete vid datorn, med gemensam diskussion som avslutning. Det framgick att man kände osäkerhet kring barns normala psykomotoriska utveckling, varför kompletterande kursmaterial togs fram (Hagberg B., Lundberg A. Neuropediatrisk utvecklingsdiagnostik. Ur Pediatricus, 1980) 2. Kursdeltagarna arbetade under veckan hemma med sin CD enligt anvisningarna. 3. Återsamling en vecka senare i datasalen med repetition, frågor och ytterligare genomgång och diskussion av fall från CDn. Därefter studerade vi ett antal ytterligare fall presenterade i videoformat av barn med CP, studenterna fick öva sig i diagnostik under handledning, fick formulera vad de såg och föreslå diagnos. Utöver detta diskuterades andra tänkbara associerade funktionsstörningar i samband med fallen och kliniska exempel som ST-läkarna träffat på. Översiktlig information kring alternativ kommunikation gavs också. 4. Sista träffen skedde två veckor senare på Regionhabiliteringen. Den inleddes med en film där ett barn själv berättar om sin CP. Efter reflexioner kring detta var det dags för examination. Denna bestod av samma frågor som det diagnostiska provet (för att få en uppfattning om kunskapsutvecklingen och retention av kunskap efter två veckor), kompletterat med tre helt nya filmexempel där studenterna skulle beskriva vad de såg och ge förslag på diagnos. Vi hade därefter en utvärdering med både flervalsfrågor och öppna frågor. Träffen avslutades med visning av Regionhabiliteringen, med många exempel på utrednings-, behandlings- och träningsmöjligheter för barn med CP.

9 Resultat på diagnostiskt test och examination Fråga Diagnostiskt test Examination 1. Hur definieras cerebral pares (CP)? 1/5 5/5 2. Hur vanligt är CP (x/1000)? 2/5 5/5 3. Vilka olika typer av CP känner du till? 3/5 5/5 4. Vilka orsaker till CP känner du till? 4/5 5/5 5. Hur definierar man spasticitet? 0/5 Delvis rätt hos 4/5 3/5 Delvis rätt hos 2/5 6. Vad är dystoni? 2/5 Delvis rätt hos 2/5 4/5 Delvis rätt hos 1/5 7. Vad är ataxi? 1/5 Delvis rätt hos 4/5 4/5 Delvis rätt hos 1/5 8. Vilken typ av CP (baserat på neurologiskt symtom) är vanligast? 9. Periventrikulär vitsusbstansskada är typisk vid.(cp-typ) 10. Basala ganglieskada är typisk vid (CP-typ) 11. Hur stor andel av barn med CP kan gå utan hjälpmedel? 12. Nämn tre andra funktionsstörningar utöver motoriken som är vanliga hos barn med CP. 2/5 5/5 3/5 4/5 3/5 4/5 0/5 4/5 0/5 2/5 Svåra frågor? Fråga 4. Vilka orsaker till CP känner du till? 3-5 orsaker angavs per student: Missbildningar (3), asfyxi (5), blödning (4), PVL (4), infarkt (2), kernikterus (1), infektion (1), trauma(1), genetik (1). Fråga 5. Hur definierar man spasticitet? De flesta kunde åtminstone delvis ge svar. Fråga 6. Vad är dystoni? Vissa gav delvis rätt svar. Fråga 7. Vad är ataxi? Vissa gav delvis rätt svar. Fråga 12. Nämn tre andra funktionsstörningar utöver motoriken som är vanliga hos barn med CP.

10 Kognitiva svårigheter/utvecklingsstörning (3), Epilepsi (3), Svår synskada (3), Hörselnedsättning (3), Nutritionssvårigheter/sväljningssvårigheter/magtarm (3). De tre som svarade hörselnedsättning fick inte full poäng på frågan eftersom detta är ovanligt vid CP och det togs inte upp bland de vanliga problemen under kursen. Resultat (rätt svar) per fråga vid diagnostiskt test och examination Resultat på de tre patientexemplen (filmerna) vid examinationen a. 5/5 hade rätt diagnos och beskrev typiska tecken på ett adekvat sätt. b. 4/5 hade rätt diagnos och beskrev typiska tecken på ett adekvat sätt. c. 5/5 hade rätt diagnos och beskrev typiska tecken på ett adekvat sätt. Sammanfattning av resultat Andelen rätt svar på de 12 kunskapsfrågorna i gruppen ökade från i medel 4,2 (35%) till 10 (83%). På individnivå var den tydligaste förbättringen från 5 till 11/12 rätta svar, och den minsta förändringen från 8 till 9/12. I momentet att bedöma nya filmer (3 filmer bedömda av 5 personer) blev diagnos och beskrivning rätt 14 av 15 fall.

11 Utvärdering av CD och undervisningsmoment Fråga Instämmer Instämmer delvis Instämmer ej 1. Frågorna i det diagnostiska testet (tillfälle A) 5 var relevanta 2. Instruktionen till CDn var tillräckligt detaljerad 3. CDn var användarvänlig 5 4. Fallen på CDn visade de avsedda symtomen 5 på ett tydligt sätt 5. Kunskapstestet efter kursen gav mig 4 1 möjlighet att visa vad jag lärt mig Fråga 6. Vad tyckte du om genomgången av fall och filmer (tillfälle 3)? Lärorik, lärde mig mycket, mycket bra, möjligen kunde relationen mellan struktur och funktion kunnat förklaras, strukturerad genomgång, lätt att ställa frågor, bra fall och illustrativa filmer Bra Fråga 7. Recensera MR-kapitlet. Lite svårt att bedöma MR-bilderna, bra, förstod inte allt, kommer säkert att gå igenom det vid behov när jag träffar någon med CP-skada, lite svårt att tillgodogöra sig samtidigt gav detta avsnitt tillsammans med fallen allra mest Bra, men jag skulle behöva mer Bra kapitel om hjärnans utveckling och koppling morfologifunktion. God beskrivning av MR-bilder Fråga 8. Har du lärt dig något viktigt på denna kurs? Beskriv. Bra genomgång av begreppet cerebral pares, olika typer och hur de kliniskt ter sig, definition, symtom och subtyper av CP-skada, Har lärt mig känna igen olika typer av CP-skador och lite av dess problematik Lärt mig rent praktiskt hur avvikelser i neurologiskt status ser ut att se och beskriva funktion Fråga 9. Om denna kurs ges igen- vad kan förbättras? svårt att säga vad som kan bli bättre, bra genomgång av CP. Lite om åtgärd och behandling. bra som den är, perfekt basalkurs mer förklaring kring neuroradiologi fortsatta lästips 5

12 Analys och diskussion Denna kurs skiljer sig från konventionella kurser dels utifrån sina specifika lärandemål, men också genom inlärningsmetoden, som baserades på ett läromedel med tydliga och autentiska exempel, och som gav möjlighet till inlärning och repetition i eget tempo. Ett enkelt och lättanvänt redskap för kunskapsinhämtning om en grupp barn man inte ofta möter som ST-läkare, annat än när de är sjuka, är ett värdefullt komplement i utbildningen. Möjligheten att sitta och titta om och om igen för att upptäcka avvikelser i rörelsemönster och kunna testa sig själv har uppfattats mycket positivt av de ST-läkare som prövat. För att ytterligare stödja och fördjupa inlärningen tillämpades kunskaperna under lärarhandledning på nya autentiska fall efter en tids egenstudier. Under diskussionerna kring fallen togs också möjliga tilläggsproblem upp, för att illustrera de olika uttrycken för hjärnskadan man bör ha kännedom om. Den korta genomgången av neuroradiologi och sambandet mellan morfologi och funktion upplevdes av några som lite svår. Denna kan utvecklas vidare. Hur stor betydelse hade Referens- och träningsmanualen som läromedel i denna kurs? Den upplevdes av studenterna som användarvänlig, och de autentiska fallen visade tydligt de avsedda symtomen. Möjligheten att gå tillbaka och repetera uppskattades. Ett koncept beskrivet av Hodgson 1984 (Ramsden s. 74) är: Intrinsic and extrinsic experience of relevance. Med olika typer av illustrationer kan man visa att kunskapen har relevans i verkligheten. Detta stöder mina försök att illustrera cerebral pares med olika filmer som utgångspunkt. Ett liknande exempel var Eizenberg som i sin anatomikurs utvecklade en CD-ROM där anatomiska förhållanden sattes in i sitt sammanhang för att underlätta inlärningen (Eizenberg 1988, Ramsden 2003). Ytinärning och djupinlärning är viktiga och aktuella begrepp (Ramsden s.47). Som läkare under utbildning har man en stor kunskapsmängd att inhämta på kort tid, och man förstår inte alltid relevansen i det man försöker lära sig. Ytinlärning blir då en alltför vanlig metod. Kan man se en

13 koppling till sin övriga kunskap, framtida behov och mest av allt till sin kliniska vardag är det sannolikt större förutsättningar för djupinlärning, vilket ju var syftet med denna kurs. Var befinner sig studenterna I sin kunskapsutveckling? Biggs talar om SOLO-taxonomin (Structure of the Observed Student Learning Outcome). Den beskriver på vilken nivå studenten befinner sig kunskapsmässigt. På nivån 3 gäller fortfarande kvantitet av kunskap medan man på nivå 4 börjar tillämpa, analysera och generalisera och sin kunskap. Här befinner sig studenterna i den aktuella kursen, på väg uppåt (Biggs J 2003). Möjligheten att lära ligger i studenternas egna händer (peerdirected och self-directed enligt Biggs, Ramsden s. 147) Ramsden talar om tre educational objectives som kom fram i en studie från Canada och en från Australien, sammanfattade av Knapper1990 (Ramsden s. 22): - To develop students intellectual/thinking skills - To teach students to comprehend principles or generalizations Inte minst måste det finnas en motivation att lära. Hur uppkommer den? Diskussionerna runt fallen väckte också andra tankar kring barn de mött. Oftast är det barn med svår cerebral pares som ST-

14 läkarna träffar på sjukhuset, med komplexa funktionsstörningar, vårdade för akuta infektioner t.ex. Detta är dock bara en del av hela gruppen barn med CP, vilket var ett nytt perspektiv för flera av kursdeltagarna. Att relatera undervisningen till barn studenterna träffat skapade dock ett engagemang och en förutsättning att lära mera. Det tycks också vara viktigt att få se en blandning av olika problem eller fall för att se skillnader. I en jämförande studie om inlärning av EKG-tolkning gav en modell där studenterna fick jämföra olika typer av EKG ett bättre resultat än då de fick se en typ av förändringar i taget (Hatala R et al.) Denna idé togs till vara under kursen med diskussioner och jämförelser mellan olika fall. Examinationen var i sig ett lärandemål där, utöver att samma kunskapsfrågor som i det diagnostiska testet skulle besvaras, ytterligare möjlighet till att öva diagnostik på nya fall gavs, och tillämpa sina kunskaper på nya fall. Här träffade man rätt i sin beskrivning och analys i 14 fall av 15, vilket tyder på att kunskaperna åtminstone efter två veckor kunde tillämpas på ett bra sätt. Kunskapsfrågorna besvarades också rätt i högre grad, men tillämpningen av kunskap var ett viktigare mått på inlärningen och talade för en djupare sådan. Hur kan kursen utvecklas? Lärandemålen uppnåddes till stor del, men nya och andra behov uppenbarade sig också. Behovet av en handfast guide i utvecklingsdiagnostik var i och för sig ingen överraskning jag hade själv detta schema i fickan mina första år på barnkliniken. Det fanns naturligt nog också en önskan att veta mer om behandlingsmetoder. Ställer man en diagnos vill man också kunna påverka förloppet. Kraven på deltagarna inför kursen var inte högt ställda, intresse för ämnet var nog. Inför en upprepad kurs kan ett krav på förberedelser, t.ex. kapitlet om CP i Barnmedicinboken och/eller annan litteratur vara ett naturligt steg. Med förberedelser kan studenterna få ut mer av kursen och diskussionerna kan föras på en högre kunskapsnivå. Men man skapar då en kurs med en lite annan och mera uttömmande karaktär än den aktuella kursen, som syftade till att utvärdera ett läromedel och en metod och var mycket praktiskt inriktad.

15 Min uppfattning är att denna kurs även i fortsättningen kan erbjudas på frivillig bas. Den kan kanske också tjäna som modell för andra ämnesspecifika kurser. I en framtid kunde en serie av återkommande korta, praktiskt orienterade lokala kurser vara ett bra tillskott till ST- utbildningen, tillika kunskapshöjande för färdiga specialister. Sammanfattningsvis var kursen en positiv erfarenhet och gav upphov till nya tankar hos mig om hur man bäst kan ge unga kollegor stöd i sin kunskapsutveckling. Referenser Hatala RM, Brooks LR, Norman GR. Practive makes perfect: The critical role of Mixed practice in the acquisition of ECG interpretation skills. Advances in Health Science Education (2003) 8: Ramsden P. Learning to teach in higher education. Rutledge&Falmer. London and New York Biggs J. Teaching for Quality Learning at University. Open University Press, London. Second Edition. The Society for Research into Higher Education Platt MJ, Krageloh-Mann I, Cans C. Surveillance of cerebral palsy in Europe: reference and training manual. Med Educ May;43(5): Eizenberg N. Approaches to learning anatomy in Ramsden P. (ed.) Improving learning: New perspectives, London:Kogan Page

Förstår studenter vad jag säger? Svar på minuten. Att använda mobiltelefoner för direkt studentåterkoppling

Förstår studenter vad jag säger? Svar på minuten. Att använda mobiltelefoner för direkt studentåterkoppling Förstår studenter vad jag säger? Svar på minuten. Att använda mobiltelefoner för direkt studentåterkoppling Annika Andersson, Kalle Räisänen, Anders Avdic - Informatik, Handelshögskolan 2012-10-25 1 Agenda

Läs mer

MEDFÖDDA HJÄRTFEL OCH BARN OC H UNGA 7.5HP

MEDFÖDDA HJÄRTFEL OCH BARN OC H UNGA 7.5HP SAHLGRENSKA AKADEMIN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: MEDFÖDDA HJÄRTFEL OCH BARN OC H UNGA 7.5HP Kurskod OM9229 KURSEN GES SOM UPPDRAGSUTBILDNING Kursansvarig Kursadministratör Examinator Ewa-Lena Bratt e-post:

Läs mer

Progressionstrappa i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik för biomedicinska analytiker programmet

Progressionstrappa i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik för biomedicinska analytiker programmet Progressionstrappa i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik för biomedicinska analytiker Pernilla Lång Institutionen för laboratoriemedicin, Reviderad 2012-03-29, 2012-04-11 Antagen av programnämnden

Läs mer

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp:

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp: Enkätresultat Enkät: Status: Kursenkät, Flervariabelanalys stängd Datum: 2010-03-29 08:47:04 Grupp: Besvarad av: 13(40) (32%) Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Helheten Mitt helhetsomdöme

Läs mer

3OM218. Examinator. Monica Christianson. 58% (14 av 24 möjliga personer) Muntlig utvärdering 2013-05 06

3OM218. Examinator. Monica Christianson. 58% (14 av 24 möjliga personer) Muntlig utvärdering 2013-05 06 Institutionen för omvårdnad Sammanställning [2013-06-13] [OM 218vt13] Sid 1 (1) Kursutvärdering Kursnamn och poäng Kvinno- och familjehälsa I, 7,5 hp Kurs inom program (ange program)/fristående Barnmorskeprogrammet,

Läs mer

Utvärdering av gruppledarutbildning ACT Att hantera stress och främja hälsa HT 2011

Utvärdering av gruppledarutbildning ACT Att hantera stress och främja hälsa HT 2011 Utvärdering av gruppledarutbildning ACT Att hantera stress och främja hälsa HT 2011 Här kommer en sammanfattning av utvärderingar från de som gick gruppledarutbildningen under hösten 2011. Deltagarnas

Läs mer

VISUALISERING AV KLINISK KOMPETENS I PREKLINISK UTBILDNING

VISUALISERING AV KLINISK KOMPETENS I PREKLINISK UTBILDNING VISUALISERING AV KLINISK KOMPETENS I PREKLINISK UTBILDNING Hans Rystedt Claes Reit Lisbeth Dahlström Elin Johansson Thomas Kvist Oskar Lindwall PEDAGOGISKA PROBLEM I PREKLINISK UTBILDNING Ett centralt

Läs mer

Har du läst kursen på Campus eller distans Campus 8 53% Distans 7 47%

Har du läst kursen på Campus eller distans Campus 8 53% Distans 7 47% 15 svar Sammanfattning Se hela svar Har du läst kursen på Campus eller distans Campus 8 53% Distans 7 47% KURSFRÅGA AV ÖVERGRIPANDE KARAKTÄR Kursinnehållet har varit intressant och stimulerande I låg grad

Läs mer

Engagerande undervisning en genusfråga?

Engagerande undervisning en genusfråga? Engagerande undervisning en genusfråga? Charlotta Johnsson, Inst. för Reglerteknik, LTH Ebrahim Parhamifar, Inst. för Teknik och Samhälle, LTH Per Ödling, Inst. för Informationsteknologi, LTH 1. Inledning

Läs mer

RAPPORT FÖR UTVÄRDERING AV AVSLUTAD KURS/DELKURS

RAPPORT FÖR UTVÄRDERING AV AVSLUTAD KURS/DELKURS UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för musikvetenskap RAPPORT FÖR UTVÄRDERING AV AVSLUTAD KURS/DELKURS Kurs: Musikteori 1/Musikvetenskap A Delkurs: Satslära/funktionsanalys Termin: VT 211 Totalt besvarade

Läs mer

AXX, Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

AXX, Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras Medicinska fakulteten LÄKO11, Introduktion till Kompletterande utbildning läkare och grundläggande kompletterande kurs (KUL1), 7,5 högskolepoäng Introduction to Complementary Education Doctor of Medicine

Läs mer

Evaluation Summary - CDT104 Grundläggande Webbdesign HT07 Dan Levin

Evaluation Summary - CDT104 Grundläggande Webbdesign HT07 Dan Levin Evaluation Summary CDT Grundläggande Webbdesign HT7 Dan Levin Antal kursutvärderingar: Q. Anser du dig ha tillräckligt med förkunskaper för att klara kursen? (=JA =NEJ) 9 Skriv kommentarer här... Q. a

Läs mer

PEDAGOGISK MERITPORTFÖLJ Jarkko Erikshammar. Senaste uppdateringen: 2014-06-09 1/7

PEDAGOGISK MERITPORTFÖLJ Jarkko Erikshammar. Senaste uppdateringen: 2014-06-09 1/7 PEDAGOGISK MERITPORTFÖLJ Jarkko Erikshammar Senaste uppdateringen: 2014-06-09 1/7 Innehållsförteckning Pedagogisk grundsyn... 3 Vad karaktäriserar en bra lärare?... 3 Studenten... 4 Undervisningen... 4

Läs mer

Läkarstudent i vårdverksamhet

Läkarstudent i vårdverksamhet Läkarstudent i vårdverksamhet Den här broschyren innehåller praktiska råd och tips riktade till dig som är läkarstudent och är på väg, eller nyligen har börjat, att ha kliniska placeringar i olika vårdverksamheter.

Läs mer

NYTT KURSUPPLÄGG OCH MUNTLIG TENTAMEN

NYTT KURSUPPLÄGG OCH MUNTLIG TENTAMEN VUXENNEUROPSYKOLOGI (4 sp) ÄMNESSTUDIEKURS (PSYKOLOGI, LOGOPEDI OCH BLIVANDE ÄMNESLÄRARE I PSYKOLOGI) Mira Karrasch & Matti Laine Detta är ju helt objektivt sett det mest intressanta som finns! NYTT KURSUPPLÄGG

Läs mer

Psykiatri i Norr UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI

Psykiatri i Norr UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI 1 Psykiatri i Norr UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI ST-läkare Klinik Handledare Verksamhetschef Studierektor Legitimationsdatum: 2 ALLMÄN INFORMATION Specialisttjänstgöring Den legitimerade läkare

Läs mer

CP subtyper - en översikt. Lena Westbom

CP subtyper - en översikt. Lena Westbom CP subtyper - en översikt Lena Westbom 2016-10-25 ..översikt CP ej CP... allmänt om klassifikation av CP-subtyper..säga något om några vanliga svårigheter... många olika funktionstillstånd under paraplytermen

Läs mer

Period 3-4, VT2006 Distans, nät

Period 3-4, VT2006 Distans, nät SAMMANSTÄLLNING 1 (10) DESIGN OCH KONSTRUKTION AV ANVÄNDARGRÄNSSNITT 5P Period 3-4, VT2006 Distans, nät Sammanfattning: Engagerade och engagerande lärare. föreläsningar och bra med projekt för att tillämpa

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Kursutvärdering Neuropsykologisk diagnostik av barn och vuxna VT 2015 (14 st)

Kursutvärdering Neuropsykologisk diagnostik av barn och vuxna VT 2015 (14 st) Kursutvärdering Neuropsykologisk diagnostik av barn och vuxna VT 2015 (14 st) Ringa in ett svarsalternativ (4 markerar OK eller godkänd ) Kursen i sin helhet har motsvarat mina förväntningar i liten grad

Läs mer

Kursen som helhet. 1. Har du nått kursens mål. 2. Hur fungerade startdagen i ditt eget lärande?

Kursen som helhet. 1. Har du nått kursens mål. 2. Hur fungerade startdagen i ditt eget lärande? UTVÄRDERING Pedagogisk baskurs för handledare i MED924, Göteborg Introduktion: Lärande och handledning i klinisk praktik 1,5 hp Start 28 februari praktikuppgift - uppföljning 28 mars 2017 15/16 deltagare

Läs mer

Sammanställning av generell kursenkät för V15 Ledarskap för vårdens utveckling Datum: 2015-04-07 Besvarad av: 13(30) (43%)

Sammanställning av generell kursenkät för V15 Ledarskap för vårdens utveckling Datum: 2015-04-07 Besvarad av: 13(30) (43%) Sammanställning av generell kursenkät för V15 Ledarskap för vårdens utveckling Datum: 2015-04-07 Besvarad av: 13(30) (43%) 1. Det var lätt att veta vilken nivå som förväntades på mitt arbete fördelning

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L921MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9 in Mathematics,

Läs mer

MATNA_Matematik. Survey Results. Relative Frequencies of answers Std. Dev. Mean 50% 25% 5,9% Nej, inte alls tilgång

MATNA_Matematik. Survey Results. Relative Frequencies of answers Std. Dev. Mean 50% 25% 5,9% Nej, inte alls tilgång , MA7G Matematik GR (A), Algebra för ingenjörer (K7) MA7G Matematik GR (A), Algebra för ingenjörer (K7) (MA7G:0:0:DAG:ITD:8::_:7,:K7:06:0) No. of responses = Survey Results Legend Relative Frequencies

Läs mer

Kursutvärdering av Introduktionskursen, 7 poäng, ht 2006

Kursutvärdering av Introduktionskursen, 7 poäng, ht 2006 Kursutvärdering av Introduktionskursen, 7 poäng, ht 2006 Nedan följer en sammanställning av kursutvärderingen av Introduktionskursen på 7 poäng som ingår i receptarieutbildningen på 120 poäng vid Umeå

Läs mer

Behörighetsgivande högskolepedagogik 2: Områdesspecifik pedagogik, 5 hp. Litteraturlista och schema

Behörighetsgivande högskolepedagogik 2: Områdesspecifik pedagogik, 5 hp. Litteraturlista och schema Behörighetsgivande högskolepedagogik 2: Områdesspecifik pedagogik, 5 hp (Kurskod: HPE102) Litteraturlista och schema Vårterminen 2010 Kursansvarig lärare Peter Johansson peter.johansson@globalstudies.gu.se

Läs mer

Utveckling av en ny utmaningsbaserad kurs i laboratoriemedicinsk diagnostik (18 hp) för blivande biomedicinska analytiker studenter

Utveckling av en ny utmaningsbaserad kurs i laboratoriemedicinsk diagnostik (18 hp) för blivande biomedicinska analytiker studenter Utveckling av en ny utmaningsbaserad kurs i laboratoriemedicinsk diagnostik (18 hp) för blivande biomedicinska analytiker studenter Tove.sandberg@mah.se Anna.gustafsson@mah.se Gabriela.enggren@mah.se Bakgrund

Läs mer

Utvärdering av laboration i genteknik. för kemiingenjörer, VT 2002

Utvärdering av laboration i genteknik. för kemiingenjörer, VT 2002 Miniprojekt, pedagogisk kurs för universitetslärare II, ht 2002. Maria Andrén och Anna Lindkvist, Inst för genetik och patologi Utvärdering av laboration i genteknik för kemiingenjörer, VT 2002 Introduktion

Läs mer

Studiehandledning FYSIOTERAPI. Grundnivå. FYS 018 Barn, ungdom, äldre/teamarbete 4,5 högskolepoäng

Studiehandledning FYSIOTERAPI. Grundnivå. FYS 018 Barn, ungdom, äldre/teamarbete 4,5 högskolepoäng Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Sjukgymnastprogrammet Studiehandledning FYSIOTERAPI Grundnivå FYS 018 Barn, ungdom, äldre/teamarbete 4,5 högskolepoäng HT 11 A-LL, CSO Kursen är en grundkurs

Läs mer

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN Handledning för dig som ska leda utbildning för klubbens ledare Du som ska utbilda ledarna i er klubbs friidrottsskola har en spännande uppgift framför dig. Om du följer nedanstående

Läs mer

Sammanställning kursutvärdering HT-14 2IN010 &2IN011

Sammanställning kursutvärdering HT-14 2IN010 &2IN011 Kursrapport HT-14 Sida 1 / 13 Sektionen för omvårdnad Sammanställning kursutvärdering HT-14 2IN010 &2IN011 Kursbenämning Omvårdnad inom intensivvård 2&3 (2IN010, 2IN011) Styrkor Svagheter Den verksamhetsförlagda

Läs mer

Projektmaterial. ABF Södra Lappmarken

Projektmaterial. ABF Södra Lappmarken Projektmaterial Sammanställning ENKÄTER - INFORMATIONSTEKNOLOGI FÖR ÄLDRE ABF Södra Lappmarken Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 73 11 34 Stockholm 8-412 48 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer

Studiehandledning. IBM240 Infektion, immunologi, tumörbiologi och hematologi med egenvård, 7.5 hp

Studiehandledning. IBM240 Infektion, immunologi, tumörbiologi och hematologi med egenvård, 7.5 hp Sahlgrenska akademin Institutionen för biomedicin Studiehandledning IBM240 Infektion, immunologi, tumörbiologi och hematologi med egenvård, 7.5 hp Kursen ingår i receptarieprogrammet Göteborgs universitet

Läs mer

Logistik (723G48), 7,5 hp Kursinformation VT -2016

Logistik (723G48), 7,5 hp Kursinformation VT -2016 Linköpings universitet IEI- Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling 2016-04-25 Logistik- och kvalitetsutveckling Bengt Ekdahl/KD Logistik (723G48), 7,5 hp Kursinformation VT -2016 Välkommen

Läs mer

Klinisk baskurs 1, inriktning medicin

Klinisk baskurs 1, inriktning medicin Medicinska fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 Läkarprogrammet www.umu.se Kursplan Dnr 513-1592-12 Sid 1 (5) Klinisk baskurs 1, inriktning medicin Clinical sciences 1, medicine

Läs mer

Disciplinära diskurser i naturvetenskap och matematik

Disciplinära diskurser i naturvetenskap och matematik Disciplinära diskurser i naturvetenskap och matematik Jonas Forsman, Staffan Andersson, Jannika Andersson Chronholm, Cedric Linder Avdelningen för fysikens didaktik, Institutionen för fysik och materialvetenskap,

Läs mer

MED739, Mat vid diabetes, nutritionsbehandling, 4,5 högskolepoäng Diabetes Nutrition Therapy, 4.5 higher education credits

MED739, Mat vid diabetes, nutritionsbehandling, 4,5 högskolepoäng Diabetes Nutrition Therapy, 4.5 higher education credits SAHLGRENSKA AKADEMIN MED739, Mat vid diabetes, nutritionsbehandling, 4,5 högskolepoäng Diabetes Nutrition Therapy, 4.5 higher education credits Avancerad nivå/second Cycle 1. Fastställande Kursplanen är

Läs mer

1DV432 ST14. I vilken utsträckning har kursens innehåll och uppläggning gett förutsättningar för att du ska ha uppnått respektive lärandemål?

1DV432 ST14. I vilken utsträckning har kursens innehåll och uppläggning gett förutsättningar för att du ska ha uppnått respektive lärandemål? 1DV432 ST14 : I vilken utsträckning har kursens innehåll och uppläggning gett förutsättningar för att du ska ha uppnått respektive lärandemål? Förstå grundläggande begrepp och principer inom objektorienterad

Läs mer

Kursnamn: Multimodal analys (Multimodal analysis)

Kursnamn: Multimodal analys (Multimodal analysis) Kursnamn: Multimodal analys (Multimodal analysis) Omfattning (högskolepoäng): 7,5 hp Start och slutdatum: 2016-04-05--2016-06-03 Utbildningsnivå: Forskarnivå Huvudområde: Inget Forskarutbildningsämne:

Läs mer

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 högskolepoäng Inledning Introduktion till ekonomistyrning är den första av fyra kurser i ekonomistyrning. Mål och innehåll utgörs av tre områden:

Läs mer

CTR ISLA11_2 ISLA22 H13

CTR ISLA11_2 ISLA22 H13 CTR ISLA_ ISLA H respondenter: : Svarsfrekvens:, % Hur stor del av undervisningen har du deltagit i? Hur stor del av undervisningen har du deltagit i? 0-% 0 (0,0%) 0-% (,%) 0-% 0 (0,0%) 60-7% (,%) 80-00%

Läs mer

Bedömning av förvärvade neuromotoriska talstörningar, 1,5 hp (Assessment of acquired neuromotor speech disorders, 1.5 credits)

Bedömning av förvärvade neuromotoriska talstörningar, 1,5 hp (Assessment of acquired neuromotor speech disorders, 1.5 credits) Bedömning av förvärvade neuromotoriska talstörningar, 1,5 hp (Assessment of acquired neuromotor speech disorders, 1.5 credits) Vid två kurstillfällen i oktober 2015 (Göteborg och Stockholm) ges en kurs

Läs mer

Den friska människans anatomi och fysiologi 1SJ000 Distans VT16. Jag uppfattar att jag genom denna kurs utvecklat värdefulla kunskaper /färdigheter.

Den friska människans anatomi och fysiologi 1SJ000 Distans VT16. Jag uppfattar att jag genom denna kurs utvecklat värdefulla kunskaper /färdigheter. Den friska människans anatomi och fysiologi SJ000 Distans VT6 Antal respondenter: 2 Antal : Svarsfrekvens: 4.48 % Jag uppfattar att jag genom denna kurs utvecklat värdefulla kunskaper /färdigheter. Jag

Läs mer

Manual för ST-handledare (nya ST- målbeskrivningen)

Manual för ST-handledare (nya ST- målbeskrivningen) Manual för ST-handledare (nya ST- målbeskrivningen) Inledning av handledningen och handledningsöverenskommelse Det är viktigt med en god relation med ST-läkaren. Ta därför god tid i början att lära känna

Läs mer

1. Flervalsfråga Andel

1. Flervalsfråga Andel Page 1 of 8 Kursutvärdering Tillbaka till Välj resultat Antal svar: 39 1. Flervalsfråga Andel Vilken kvalitet upplever du att kursen har hållit sammantaget? Mycket låg 5,1% Låg 20,5% Godtagbar 43,6% Hög

Läs mer

Anpassning av undervisning till målgruppen Pedagogiskt docenturarbete

Anpassning av undervisning till målgruppen Pedagogiskt docenturarbete Anpassning av undervisning till målgruppen Pedagogiskt docenturarbete Thomas Davidson DATUM 2015-05-19 MEDICINSKA FAKULTETEN Bakgrund Jag har hållit föreläsningar inom ämnet hälsoekonomiska utvärderingar

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PM2635 Utredning och psykologisk behandling av individer I, 30 högskolepoäng Assessment and psychological treatment of individuals I, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

Lindrig utvecklingsstörning

Lindrig utvecklingsstörning Lindrig utvecklingsstörning Barnläkarveckan i Karlstad 2013-04-23 /Elisabeth Fernell Utvecklingsneurologiska enheten, Skaraborgs sjukhus i Mariestad och Gillbergcentrum, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs

Läs mer

PSPB16, Kurs 6: Klinisk psykologi I, 23 högskolepoäng Course 6: Clinical Psychology I, 23 credits Grundnivå / First Cycle

PSPB16, Kurs 6: Klinisk psykologi I, 23 högskolepoäng Course 6: Clinical Psychology I, 23 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPB16, Kurs 6: Klinisk psykologi I, 23 högskolepoäng Course 6: Clinical Psychology I, 23 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen

Läs mer

Vårdplatser är delade mellan teamen: A. RÖD-GULT TEAM sängplatser: 5:1, 9:1, 19:1, 23:1, 23:2, 31:1, 31:2, 39:1, 39:2, 39:3, 39:4

Vårdplatser är delade mellan teamen: A. RÖD-GULT TEAM sängplatser: 5:1, 9:1, 19:1, 23:1, 23:2, 31:1, 31:2, 39:1, 39:2, 39:3, 39:4 Lärandemål avdelningstjänstgöring: - Kunna sammanfatta och presentera den neurologiskt sjuke patient för vårdlaget på rond. - Under handledning diktera remiss och daganteckning, epikris och utskrivningsinformation

Läs mer

Instruktion till särskilt utvalda utbildare

Instruktion till särskilt utvalda utbildare Instruktion till särskilt utvalda utbildare Det här är en instruktion till dig som ska ge utbildning och färdighetsträning i bedömning och behandling av depression och värdera och hantera självmordsrisk

Läs mer

Pedagogik AV, Nätbaserat lärande, 7,5 hp

Pedagogik AV, Nätbaserat lärande, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik AV, Nätbaserat lärande, 7,5 hp Education MA, On-line learning Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning (namn) Högskolepoäng PE021A Pedagogik Avancerad

Läs mer

Kursvärdering 1DV433 Strukturerad programmering med C++ LP3 2011-12 Lärare: Tommy Löfqvist 17 svar

Kursvärdering 1DV433 Strukturerad programmering med C++ LP3 2011-12 Lärare: Tommy Löfqvist 17 svar Kursvärdering 1DV433 Strukturerad programmering med C++ LP3 2011-12 Lärare: Tommy Löfqvist 17 svar KURSFRÅGA AV ÖVERGRIPANDE KARAKTÄR - Kursinnehållet har varit intressant och stimulerande I låg grad 0

Läs mer

Kollegial dialog läkarprogrammet i Göteborg 2008

Kollegial dialog läkarprogrammet i Göteborg 2008 Kollegial dialog läkarprogrammet i Göteborg 2008 Kursen i Neurologi Tine Högberg, Susanne Hultkrantz, Johan Wessberg, Cecilia Björkelund 20080506/ 20080521 1. INLEDNING Gruppen Tine Högberg, Susanne Hultkrantz,

Läs mer

BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK. DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var?

BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK. DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var? BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var? Kommentar till: Hur givarna förstår information och frågor. Bra att

Läs mer

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll 1 (6) Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Åsa Broberg, asa.broberg@edu.su.se Kursadministratör: Emmi-Lotta Fagerlund, emmi.fagerlund@edu.su.se Studiehandledning VPG01F Hälsopedagogik

Läs mer

UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET

UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET Juni 2005 Innehåll Syfte 2 Bakgrund 1. Projektgruppen 3 2. Övriga lärare 4 Metod och Resultat 1. Projektgruppen 4 2. Övriga lärare 7 Avslutande diskussion

Läs mer

Sammanställning av kursvärdering

Sammanställning av kursvärdering Sammanställning av kursvärdering Hållbar utveckling värderingar, världsbilder och visioner 15 HP, 2015 Cemus kurser har tillkommit på studentintiativ och leds av studenter. Kursutvärderingen är ett viktigt

Läs mer

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen.

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen. Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Bild och lärande: Visuella kulturer och kommunikation Termin: 1 Ladokkod: BL202C Kursansvarig: Bjørn Wangen Antal registrerade studenter: 26 Antal studenter

Läs mer

WEBB13: Bild och Grafisk produktion, 7,5 hp, H13 (31KBG1)

WEBB13: Bild och Grafisk produktion, 7,5 hp, H13 (31KBG1) Kursrapport för: WEBB13: Bild och Grafisk produktion, 7,5 hp, H13 (31KBG1) Kursansvarigas namn: Jan Buse & Daniel Birgersson Antal registrerade studenter: 30 st. Antal godkända studenter på hela kursen

Läs mer

Klinisk fysiologi i basspecialiteten Bild- och funktionsmedicin (Om man väljer Klinisk fysiologi-spåret inom Bild- och funktionsmedicin) (2)

Klinisk fysiologi i basspecialiteten Bild- och funktionsmedicin (Om man väljer Klinisk fysiologi-spåret inom Bild- och funktionsmedicin) (2) Svensk Förening för klinisk Fysiologi 060815 Klinisk fysiologi i basspecialiteten Bild- och funktionsmedicin (Om man väljer Klinisk fysiologi-spåret inom Bild- och funktionsmedicin) (2) Definition av kunskapsområdet

Läs mer

NATURVETENSKAPLIG SPETS INOM FÖRSÖKSVERKSAMHET MED RIKSREKRYTERANDE GYMNASIAL SPETSUTBILDNING

NATURVETENSKAPLIG SPETS INOM FÖRSÖKSVERKSAMHET MED RIKSREKRYTERANDE GYMNASIAL SPETSUTBILDNING NATURVETENSKAPLIG SPETS INOM FÖRSÖKSVERKSAMHET MED RIKSREKRYTERANDE GYMNASIAL SPETSUTBILDNING Ämnet naturvetenskaplig spets inom försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning förbereder

Läs mer

AUDA36, Barnets utveckling, 7,5 högskolepoäng Child Development, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

AUDA36, Barnets utveckling, 7,5 högskolepoäng Child Development, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten AUDA36, Barnets utveckling, 7,5 högskolepoäng Child Development, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Programnämnden för rehabilitering 2016-05-31

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (6) Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6PE216 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med

Läs mer

Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP)

Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP) Kurs 12 Personlighetspsykologi PSPR12, HT19 Kursansvarig: Stephan Hau, Lillian Döllinger Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP) Kursens innehåll Personlighetspsykologikursen behandlar ett

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Studiehandledning Klinisk Biomekanik, 7,5 Hp.

Studiehandledning Klinisk Biomekanik, 7,5 Hp. Studiehandledning Klinisk Biomekanik, 7,5 Hp. Välkommen till kursen Klinisk biomekanik. Med hjälp av den här studiehandledningen vill vi ge dig en uppfattning om vad du kan förvänta dig av kursen och hur

Läs mer

Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion

Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion Termin: HT-2014 Termin1 Ladokkod: BA111C Kursansvarig: Ravi Danielsson Antal registrerade studenter: 65 Antal

Läs mer

Riktlinjer för forskningsanknytning vid Högskolan i Halmstad. Beslutat av rektor , dnr L 2017/178.

Riktlinjer för forskningsanknytning vid Högskolan i Halmstad. Beslutat av rektor , dnr L 2017/178. Riktlinjer för forskningsanknytning vid Högskolan i Halmstad Beslutat av rektor 2019-01-15, dnr L 2017/178. Inledning I Högskolelagen (HL) framgår de bestämmelser som gäller för universitet och högskolor.

Läs mer

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt Kursplan ENGELSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet engelska ska syfta till att deltagarna utvecklar språk- och omvärldskunskaper så att de kan, vill och vågar använda engelska i olika situationer och

Läs mer

Kursrapport för Webbdist13: Sociala medier (7,5 hp) HT 2013 (31ESM1)

Kursrapport för Webbdist13: Sociala medier (7,5 hp) HT 2013 (31ESM1) Kursrapport för Webbdist13: Sociala medier (7,5 hp) HT 2013 (31ESM1) Kursansvariga var David Gunnarsson Lorentzen & Charlotte von Essen Övriga medverkande lärare: Emma Forsgren Helena Francke Claes Lennartsson

Läs mer

Anvisningar till kursen. IDROTTSPSYKOLOGI (15 hp) HT-10

Anvisningar till kursen. IDROTTSPSYKOLOGI (15 hp) HT-10 STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Johan Plate Anvisningar till kursen IDROTTSPSYKOLOGI (15 hp) HT-10 Kursens lärandemål Efter att ha genomgått idrottspsykologikursen förväntas deltagaren

Läs mer

Tycker du att kursens uppläggning och innehåll stämmer överens med målbeskrivningen i kursplanen?

Tycker du att kursens uppläggning och innehåll stämmer överens med målbeskrivningen i kursplanen? Page 1 of 9 Enkätresultat Enkät: Kursvärdering Kemi Status: öppen Datum: 14:15:46 Grupp: Aktiverade deltagare (KEM915 V11 Självständigt arbete) Besvarad av: 8(18) (44%) 1.1 Helhetsintryck Vilket är ditt

Läs mer

ERFARENHET AV UNDERVISNING OCH HANDLEDNING Behöver utvecklas God Utmärkt Bedöm ning Undervisningens omfattning och målgrupper. undervisningserfarenhet

ERFARENHET AV UNDERVISNING OCH HANDLEDNING Behöver utvecklas God Utmärkt Bedöm ning Undervisningens omfattning och målgrupper. undervisningserfarenhet Juridiska fakulteten Matris för bedömning av pedagogiska meriter Godkänd vid fakultetsrådets möte 15.4.2014 Matrisen används fr.o.m. 1.8.2014 vid bedömningen av pedagogiska meriter hos sökande till s-

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp Institutionen för kultur och kommunikation Augusti 2011 Ann-Kari Sundberg ann-kari.sundberg@liu.se LÄRARPROGRAMMET Vid LiU Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341

Läs mer

Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri

Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri Lärandemålen eftersträvas under PTP-året och kan anpassas/revideras för att bättre passa dig och din tjänstgöring. De ska inte användas som en checklista. Definiera

Läs mer

Mall för kursrapporter vid Malmö universitet

Mall för kursrapporter vid Malmö universitet Mall för kursrapporter vid Malmö universitet Kursrapporten är ett viktigt instrument för utvecklandet av kurser och utbildningar samt för att säkerställa studentinflytandet. Strukturen för kursutvärdering

Läs mer

1DV434 VT15. Antal svar: 7

1DV434 VT15. Antal svar: 7 1DV434 VT15 : 7 Vilket sammanfattande omdöme ger du kursen? Vilket sammanfattande omdöme ger du kursen? Mycket bra 4 (57,1%) Ganska bra 3 (42,9%) Ganska dålig 0 (0,0%) Mycket dålig 0 (0,0%) Kan ej bedöma

Läs mer

ANVÄNDARCENTRERAD SYSTEMDESIGN Period 42, 2003 IT4

ANVÄNDARCENTRERAD SYSTEMDESIGN Period 42, 2003 IT4 SAMMANSTÄLLNING 1 (6) ANVÄNDARCENTRERAD SYSTEMDESIGN Period 42, 2003 IT4 Sammanfattning: Detta är en mycket intressant, relevant och väl genomförd kurs. Både kursens huvudsakliga föreläsare och de flesta

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: 201511232

Läs mer

Kriminologi GR (C), Forskningsmetodik II, 15 hp

Kriminologi GR (C), Forskningsmetodik II, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Kriminologi GR (C), Forskningsmetodik II, 15 hp Criminology BA (C), Research methods II, 15 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn)

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Skogsekonomisk grundkurs SH0093, 20181.1011 13 Hp Studietakt = 90% Nivå och djup = Grund A Kursledare = Ola Carlén Värderingsresultat Värderingsperiod: 2011-02-11-2011-02-18 Antal svar 40 Studentantal

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Vertebratzoologi BI0852, 20054.1314 10 Hp Studietakt = 30% Nivå och djup = Grund A Kursledare = Göran Hartman Värderingsresultat Värderingsperiod: 2014-03-24-2014-04-17 Antal svar 8 Studentantal 9 Svarsfrekvens

Läs mer

Kursrapport Förskollärarutbildning, 210 hp

Kursrapport Förskollärarutbildning, 210 hp Kursrapport Förskollärarutbildning, 210 hp Bakgrundsinformation Kursens namn: Barndom och lärande: Omsorg, fostran och samarbete Termin: 1, vt 2016 Ladokkod: FO219A Kursansvariga: Carina Berkhuizen och

Läs mer

Avancerade vårdhandlingar 15 Högskolepoäng Del I Medicinska behandlingsmetoder och åtgärder för patienter med Kirurgiska tillstånd 7,5 hp

Avancerade vårdhandlingar 15 Högskolepoäng Del I Medicinska behandlingsmetoder och åtgärder för patienter med Kirurgiska tillstånd 7,5 hp SAHLGRENSKA AKADEMIN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN Avancerade handlingar 15 Högskolepoäng Del I Medicinska åtgärder för patienter med Kirurgiska tillstånd 7,5 hp Kurskod OM7110 Kursen ges som en obligatorisk

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2014-06-10 Västmanlands sjukhus Västerås Fysiologkliniken Sjukhus Ort Klinik Madeleine Lindqvist-Beckman och Eva Persson Inspektörer Gradering

Läs mer

Förslag till kursämnesbeskrivningar

Förslag till kursämnesbeskrivningar Förslag till kursämnesbeskrivningar Neonatologi 2013-12-02 Innehåll 1 Perinatalmedicin, genetik, missbildningar och syndrom. Etik och lagstiftning... 3 2 Respiratoriska och kardiovaskulära problem inklusive

Läs mer

Kursplan. AB1030 Att arbeta i projekt. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Working in projects

Kursplan. AB1030 Att arbeta i projekt. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Working in projects Kursplan AB1030 Att arbeta i projekt 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Working in projects 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Kursens övergripande mål är att den studerande ska tillägna

Läs mer

Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt?

Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt? Frågor och svar on StegVis: Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt? På sikt är det viktigt att alla som arbetar i förskolan/skolan känner väl till arbetssättet. Då talar till

Läs mer

Sammanställning av studenternas svar på kursens summativa utvärderingen

Sammanställning av studenternas svar på kursens summativa utvärderingen Förskollärarutbildning hösten 01 Kurs FO09A, 1: Barndom och lärande:, Omsorg, fostran och samarbete Sammanställning av studenternas svar på kursens summativa utvärderingen Sammanställningen bygger på svar

Läs mer

Tidig AT handledning. Bakgrund. Syfte. Material och metod. Resultat. Märta Umaerus Eleonor Sjöstrand 2009 2011

Tidig AT handledning. Bakgrund. Syfte. Material och metod. Resultat. Märta Umaerus Eleonor Sjöstrand 2009 2011 Tidig AT handledning Bakgrund Märta Umaerus Eleonor Sjöstrand 2009 2011 Redan vid antagningen till AT tjänst, samt sedan under första placeringen, var det tydligt för oss att vi saknade någon som kunde

Läs mer

Kursutvärdering/Kursrapport

Kursutvärdering/Kursrapport Kursutvärdering/Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: 25 augusti 2014 Kursfakta Kursens namn Inom program/fristående

Läs mer

Muntlig examination ett alternativ till skriftlig tentamen?

Muntlig examination ett alternativ till skriftlig tentamen? Miniprojekt, pedagogisk kurs för universitetslärare II, vt 2002 Jessica Johansson och Christine Holmström, Företagsekonomiska inst Muntlig examination ett alternativ till skriftlig tentamen? Inledning

Läs mer

Utvärdering: Klinisk neuropsykologi Psykologprogrammet T4 VT12

Utvärdering: Klinisk neuropsykologi Psykologprogrammet T4 VT12 april 1 Utvärdering: Klinisk neuropsykologi Psykologprogrammet T VT1 Kurs är det tredje på kursen Klinisk psykologi I. Sextiotvå studenter deltog i kurs varav 31 stycken (%) lämnade in utvärderingsblanketten

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Arbetsplanering inom djursjukvård DO0045, 40160.1314 5 Hp Studietakt = 35% Nivå och djup = Grund Kursledare = Lena Svendenius Värderingsresultat Värderingsperiod: 2014-06-03-2014-06-22 Antal svar 10 Studentantal

Läs mer

Evaluation Summary - CT3380 Grundäggande webbdesign HT06 Dan Levin

Evaluation Summary - CT3380 Grundäggande webbdesign HT06 Dan Levin Evaluation Summary - CT8 Grundäggande webbdesign HT6 Dan Levin Antal kursutvärderingar: Q. Anser du dig ha tillräckligt med förkunskaper för att klara kursen? (=JA =NEJ) Q. a Kurslitteratur? 6 Medel:,6

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (7) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6MN043 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin

Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin Projekttid VT11-HT13 Liisa Carlzon Katarina Jood Elisabet Lönnermark Mats Wahlqvist Anders Ågård

Läs mer

DD2458-224344 - 2014-12-19

DD2458-224344 - 2014-12-19 KTH / KURSWEBB / PROBLEMLÖSNING OCH PROGRAMMERING UNDER PRESS DD2458-224344 - 2014-12-19 Antal respondenter: 26 Antal svar: 18 Svarsfrekvens: 69,23 % RESPONDENTERNAS PROFIL (Jag är: Man) Det var typ en

Läs mer