Progressionstrappa i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik för biomedicinska analytiker programmet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Progressionstrappa i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik för biomedicinska analytiker programmet"

Transkript

1 Progressionstrappa i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik för biomedicinska analytiker Pernilla Lång Institutionen för laboratoriemedicin, Reviderad , Antagen av programnämnden

2 Progressionstrappa i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik för biomedicinska analytiker INNEHÅLL UPPDRAG... 1 SAMMANFATTNING... 1 BAKGRUND... 2 Det vetenskapliga hjulet verktyg för constructive alignment av vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik genom utbildningen... 2 Verktyg för beskrivning av studentens kunskapsdjup under olika lärandefaser... 4 Implementering av progression i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik... 5 Utvärdering och uppföljning av progression i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik... 5 REFERENSER... 6 PROGRESSIONSTRAPPA I VETENSKAPLIGT FÖRHÅLLNINGSSÄTT OCH FORSKNINGSMETODIK FÖR BMA PROGRAMMET... 7 INSTRUKTION TILL ANVÄNDANDE... 7 UTVÄRDERING OCH UPPFÖLJNING... 8 TERMINSÖVERSIKT PROGRESSION I VETENSKAPLIGT FÖRHÅLLNINGSSÄTT OCH FORSKNINGSMETODIK... 9 Termin 1 Veta om att proceduren finns... 9 Termin 2 och 3 Veta hur man utför proceduren Termin 4 och 5 Kunna visa hur man utför proceduren Termin 6 Kunna utföra i yrkesmässigt sammanhang Utgivare: Karolinska Institutet Department of Laboratory Medicine För fler exemplar, kontakta pernilla.lang@ki.se

3 1 (12) Uppdrag Att utforma en progressionstrappa i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik för biomedicinska analytiker (BMA) termin 1-6 på Karolinska Institutet. Progressionstrappans mål är att studenten vid erhållande av examen efter termin sex ska kunna utföra systematiska undersökningar för att erhålla ny kunskap. Sammanfattning Progressionstrappans mål är att studenten vid erhållande av examen efter termin sex ska kunna utföra systematiska undersökningar för att erhålla ny kunskap. Eftersom vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik är kunskap i vilka studenterna ska uppvisa praktiska färdigheter används Millers pyramid som verktyg för att bedöma studenterna kunskap- och färdighetsnivå. Progressionstrappan i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik är en planlagd progression från termin ett till sex och detta innebär att: Det finns fastställda miniminivåer för progression i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik under varje termin. Vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik ska ingå in kursplanen och lärandemålen. Det ska finnas lärandeaktiviteter som minst relaterar till miniminivåerna under respektive termin. Vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik ska examineras i varje termin.

4 2 (12) Bakgrund I detta dokument utformas en progressionstrappa i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik menad att implementeras i undervisningen på BMA. National encyklopedin definierar begreppet vetenskap på följande sätt organiserad kunskap; som verksamhet ett systematiskt och metodiskt inhämtande av kunskap inom ett visst område. Detta kan ske genom att man samlar in och klassificerar data, gör observationer och experiment eller tolkar och analyserar tillgängligt material (t.ex. dokument, föremål) för att sedan kunna dra generella slutsatser och formulera resultat. Att kunna arbeta vetenskapligt d.v.s. att kritiskt granska information, samla in data, göra observationer och dra slutsatser för att formulera resultat är också inskrivet som viktiga mål för den grundläggande högskoleutbildningen (SFS 1992: kap 9 ) och biomedicinsk analytikerexamen (SFS 1993:100 bilaga 2 Examensordning).Undervisning i vetenskaplighet som en röd tråd genom hela utbildningsprogram är inte viktigt endast för att det står i vår författningssamling utan framförallt för att vetenskap idag är en mycket stor del av vårt samhälle och bland annat leder utvecklingen inom teknik och medicin. Att förstå och behärska den vetenskapliga processen blir då viktigt för alla i samhället och inte minst för de som arbetar inom eller kommer i kontakt med den vetenskapliga världen på ett eller annat sätt. Att skapa en röd tråd (constructive alignment) av en generisk kunskap som vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik genom ett utbildningsprogram kräver samarbete över kurs- och terminsgränser. Då antalet kurser, kursansvariga och lärare är stort är detta något som tar tid och innebär arbete. För att förenkla för kursansvariga, lärare och studenter på BMA har därför en vetenskaplig progressionstrappa utformats som ska ge direktiv till kursansvariga, lärare och studenter vilka färdigheter vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik innefattar, utgående från God forskningspraktik 1, samt vilket djup av kunskap och utförande studenten minst ska uppvisa vid olika tidpunkter i utbildningen. Det vetenskapliga hjulet verktyg för constructive alignment av vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik genom utbildningen Effektiv undervisning och lärande bygger på sammanhang, kunskapsbas, relevanta lärandeaktiviteter, formativ återkoppling och reflektioner och självbedömningar 2. Grunden för undervisning vid Karolinska Institutet är målrelaterad undervisning vilket innebär att alla kurser har mål och att studenten under kursen genomför aktiviteter som leder till att målen uppnås och i slutet examineras på sin summativa kunskap om målen. Lärandeaktiviteterna ska baseras på att studenterna själva formar sin kunskap (constructive och meningsfullt lärande) och de tre delarna ska vara samstämmiga (alignment; Figur 1) 2,3.

5 3 (12) Mål Kursmål Föreläsningsmål Lärandeaktiviteter Studenten ska göra (constructive) Lagom nivå Tillräckligt med tid Bedömning och examination Formativ Summativ Den röda tråden = alignment Figur 1. Relationen mellan målrelaterad undervisning, meningsfullt lärande och studentcentrerad undervisning. Att arbeta med målrelaterad undervisning och constructive alignment i en enstaka kurs kräver eftertanke men är möjligt att genomföra relativt enkelt. Dock finns flertalet generiska kunskaper t.ex. vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik som eventuellt avhandlas i en eller ett par kurser under men som behöver övas regelbundet och med en röd tråd (constructive alignment) genom hela för att studenterna ska få maximal möjlighet att öva och därmed utveckla dessa generiska kunskaper. För att förenkla för kursansvariga, lärare och studenter på BMA har därför Det vetenskapliga hjulet (Figur 2) tagits fram som tillsammans med Millers pyramid (Figur 3) beskriver den röda tråden i undervisningen i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik och kunskapsprogressionen genom utbildnings. Viktigt under progressionen är att studenten utvecklar sin förståelse för systematiken i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik.

6 4 (12) Figur 2. Det vetenskapliga hjulet. Det vetenskapliga hjulet illustrerar systematiken i forskningsprocessen och är framtaget för att användas som ett hjälpmedel för att åstadkomma constructive alignment av vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik genom hela. Verktyg för beskrivning av studentens kunskapsdjup under olika lärandefaser Inom pedagogiken på KI idag används två stycken verktyg för att förklara studenternas kunskapsprogression: (1) Biggs structure of observed learning outcomes (SOLO) taxonomi och (2) Millers pyramid. Eftersom en progression vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik utmynnar i att man själv ska kunna planera, utföra, utvärdera och redovisa vetenskapligt arbete så används Millers pyramid (Figur 3) som verktyg för gradering av kunskapsdjupet i de olika lärandefaserna i den progressionstrappan för vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik. I Millers pyramid finns fyra kunskaps- och utförandenivåer (Figur 3). Den första nivån som innebär att studenten ska Veta om proceduren. Den andra nivån som innebär att studenten ska Veta hur man utför proceduren. Efter det ska studenten sedan öva och uppnå den tredje nivån Kunna visa hur man utför proceduren för att slutligen öva och uppnå den fjärde nivån Kunna utföra i yrkesmässigt sammanhang.

7 5 (12) Figur 3. Millers pyramid. I Millers pyramid finns fyra kunskap- och utförandenivåer. Den lägsta är att studenten ska veta att proceduren finns. Nästa nivå är att studenten ska veta hur man utför proceduren. På den tredje nivån ska studenten kunna visa hur man utför proceduren och i den sista nivån ska studenten kunna utföra proceduren i yrkesmässigt sammanhang. Implementering av progression i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik Det första steget i implementeringen av den progressionstrappan för vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik är att fastställa styrdokumentet Vetenskaplig progressionstrappa för biomedicinska analytiker (BMA). Därefter följer en inventering av hur vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik undervisas på idag och hur denna undervisning relaterar till styrdokumentet. Efter inventeringen med efterföljande diskussioner tas förslag för eventuella ändringar för att harmonisera undervisningen med styrdokumentet fram på kurs-, termins- och programnivå. Utvärdering och uppföljning av progression i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik Utvärdering av ett arbete är centralt för att man ska kunna bedöma resultatet och identifiera potentiella utvecklingsdelar. Det centrala i utvärdering av utbildning är inte vad som har undervisats utan vad studenten har lärt sig av undervisningen 2 vilket medför att utvärdering och uppföljning av vetenskaplig progression ska utgå från studenternas kunskapsnivåer i ämnet vid utvärderingstillfället. Detta innebär att studenterna regelbundet ska examineras i ämnet vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik. Förslagsvis görs en utvärdering av progressionen i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik terminsvis utifrån en specifik utvärderingsmall i samband med ordinarie terminsutvärderingsmöten för att sedan också följas upp i terminsansvariggruppen och eventuellt på lärarkollegier.

8 6 (12) Referenser 1. Gustafsson, P.B. & Petersson, B. Good ReseaRch PRactice What is it? Good ReseaRch PRactice What is it? Views, guidelines and examples. 2. Biggs, J. & Tang, C. Teaching for quality learning at university. (Berkshire : Open Univeristy Press: 2007). 3. Weurlander, M. Att designa en kurs för meningsfullt lärande - en steg för steg guide. Stockholm : Centrum för utbildning och lärande (CUL) Institutionen för lärande, informatik, management och etik (LIME), Karolinska institutet (2006).

9 7 (12) Progressionstrappa i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik för BMA Instruktion till användande Det vetenskapliga hjulet (Figur 1) används tillsammans med Millers pyramid (Figur 2) för att skapa en progression av vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik genom utbildningens sex terminer. Av dessa så beskriver Det vetenskapliga hjulet vilka färdigheter som ska övas medan Millers pyramid beskriver på vilken utförandenivå färdigheterna minst ska övas. Figur 1. Det vetenskapliga hjulet. Det vetenskapliga hjulet illustrerar systematiken i forskningsprocessen och är framtaget för att användas som ett hjälpmedel för att åstadkomma constructive alignment av vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik genom hela. Nivåerna i progressionstrappan anger mininivåer för varje termin. Vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik ska finnas med i kursplan, lärandemålen samt att ska examineras i alla terminer. Det ska alltså finnas lärandeaktiviteter/examinationer på en viss termin som minst övar/examinerar studenterna på miniminivån men att de kan också öva/examinera studenterna på en högre nivå.

10 8 (12) Termin 6 samt VFU Termin 4 och 5 Termin 2 och 3 Termin 1 Figur 2. Terminsöversikt vetenskaplig progression visualiserad i Millers pyramid. Utvärdering och uppföljning Utvärdering av progressionen i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik utförs terminsvis utifrån en specifik utvärderingsmall i samband med ordinarie terminsutvärderingsmöten för att sedan också följas upp i terminsansvariggruppen och eventuellt på lärarkollegier.

11 9 (12) Terminsöversikt progression i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik Termin 1 Veta om att proceduren finns Minimimål för termin 1: studenten ska veta att vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik finns. Vad som ingår i den vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik beskrivs nedan. Vad ska studeras? Studenten ska veta att man: o Identifierar ett problem som ska studeras. Inhämtande av kunskap Studenten ska veta att man: o Inhämtar kunskap på olika via olika källor. o Kritiskt värderar kunskap. o Använder redan befintlig kunskap för att beskriva nya förhållanden. Problemformulering Studenten ska veta att man: o Formulerar ett problem som ska studeras i form av syfte och frågeställningar. Planering Studenten ska veta att man: o Arbetar fram en forskningsplan och vad den bör innehålla för att kunna genomföra en vetenskaplig undersökning. Genomförande Studenten ska veta att man: o Behöver kunna hantera tekniken i undersökningen för att samla in data. o Dokumenterar insamlande av data systematiskt. Bearbetning/analys Studenten ska veta att man utifrån vald metod: o Gör analyser av insamlade data (ex statistik). o Gör en framställning av data (tabeller, grafer, kvalitativ). Rapportering Studenten ska veta att man: o Redovisar undersökningar skriftligt (enligt vetenskaplig struktur) och muntligt. Granskning Studenten ska veta att man: o Granskar vetenskapliga arbeten i skrift och muntliga framställningar (opponentskap).

12 10 (12) Termin 2 och 3 Veta hur man utför proceduren Minimimål för termin 2 och 3: studenten ska veta hur man utför den vetenskapliga proceduren. Vad som ingår i den vetenskapliga proceduren beskrivs nedan. Vad ska studeras? Studenten ska veta hur man utför: o Identifikation av ett problem som ska studeras. Inhämtande av kunskap Studenten ska veta hur man utför: o Inhämtning av kunskap på olika via olika källor. o Kritisk värdering av kunskap. o Att använda redan befintlig kunskap för att beskriva nya förhållanden. Problemformulering Studenten ska veta hur man utför: o Formulering av ett problem som ska studeras i form av syfte och frågeställningar. Planering Studenten ska veta hur man utför: o Att arbeta fram en forskningsplan för att kunna genomföra en vetenskaplig undersökning. Genomförande Studenten ska veta hur man utför: o Hantering av tekniken i undersökningen för att samla in data. o Dokumentation av insamlande data systematiskt. Bearbetning/analys Studenten ska veta hur man utifrån vald metod utför: o Analyser av insamlade data (ex statistik). o Framställning av data (tabeller, grafer, kvalitativ). Rapportering Studenten ska veta hur man utför: o Redovisning av undersökning skriftligt (enligt vetenskaplig struktur) och muntligt. Granskning Studenten ska veta hur man utför: o Granskning av vetenskapliga arbeten i skrift och muntliga framställningar (opponentskap).

13 11 (12) Termin 4 och 5 Kunna visa hur man utför proceduren Minimimål för termin 4 och 5: studenten ska kunna visa hur man utför den vetenskapliga proceduren. Vad som ingår i den vetenskapliga proceduren beskrivs nedan. Vad ska studeras? o Identifikation av ett problem som ska studeras. Inhämtande av kunskap o Inhämtning av kunskap via olika källor. o Kritisk värdering av kunskap. o Befintlig kunskap för att beskriva nya förhållanden. Problemformulering o Formulering av ett problem som ska studeras i form av syfte och frågeställningar. Planering o Framtagning av en forskningsplan och dess innehåll för att kunna genomföra en vetenskaplig undersökning. Genomförande o Hantering av tekniken i undersökningen för att samla in data. o Dokumentation av insamlande av data systematiskt. Bearbetning/analys o Analyser av insamlade data (ex statistik). o Framställning av data (tabeller, grafer, kvalitativ). Rapportering o Redovisning av undersökning skriftligt (enligt vetenskaplig struktur) och muntligt. Granskning o Granskning av vetenskapliga arbeten i skrift och muntliga framställningar (opponentskap).

14 12 (12) Termin 6 samt VFU Kunna utföra i yrkesmässigt sammanhang Minimimål för termin 6: studenten ska kunna utföra den vetenskapliga proceduren i ett yrkesmässigt sammanhang. Vad som ingår i den vetenskapliga proceduren beskrivs nedan. Vad ska studeras? o Identifikation av ett problem som ska studeras. Inhämtande av kunskap o Inhämtning av kunskap via olika källor. o Kritisk värdering av kunskap. o Befintlig kunskap för att beskriva nya förhållanden. Problemformulering o Formulering av ett problem som ska studeras i form av syfte och frågeställningar. Planering o Framtagning av en forskningsplan och dess innehåll för att kunna genomföra en vetenskaplig undersökning. Genomförande o Hantering av tekniken i undersökningen för att samla in data. o Dokumentation av insamlande av data systematiskt. Bearbetning/analys o Analyser av insamlade data (ex statistik). o Framställning av data (tabeller, grafer, kvalitativ). Rapportering o Redovisning av undersökning skriftligt (enligt vetenskaplig struktur) och muntligt. Granskning o Granskning av vetenskapliga arbeten i skrift och muntliga framställningar (opponentskap).

Dnr: <Dnr> Sid: 1 / 5. Pedagogisk policy. för Biomedicinsk analytikerprogrammet

Dnr: <Dnr> Sid: 1 / 5. Pedagogisk policy. för Biomedicinsk analytikerprogrammet Dnr: 2010-01-25 Sid: 1 / 5 Pedagogisk policy för Biomedicinsk analytikerprogrammet 2 / 5 Pedagogisk policy för Biomedicinsk analytikerprogrammet Utformad på uppdrag av utbildningsstyrelsen under

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovetenskap

Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovetenskap Utbildningsplan för masterprogrammet i 4FH11 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2010-11-09 Reviderad av Styrelsen för utbildning 2015-06-11 Sid 2 (7)

Läs mer

Dnr: / Sid: 1 / 5. Pedagogisk profil. för Biomedicinska analytikerprogrammet

Dnr: / Sid: 1 / 5. Pedagogisk profil. för Biomedicinska analytikerprogrammet Dnr: 3-3762/2013 2013-12-12 Sid: 1 / 5 Pedagogisk profil för Biomedicinska analytikerprogrammet 2 / 5 Pedagogisk profil för Biomedicinska analytikerprogrammet utformad på uppdrag av Karolinska institutets

Läs mer

Kursplan Vetenskaplig design och metod, 5 poäng

Kursplan Vetenskaplig design och metod, 5 poäng Kursplan Vetenskaplig design och metod, 5 poäng Kurskod HARS22 Kursansvarig institution Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) Kursens benämning Vetenskaplig design och metod

Läs mer

Utveckling av en ny utmaningsbaserad kurs i laboratoriemedicinsk diagnostik (18 hp) för blivande biomedicinska analytiker studenter

Utveckling av en ny utmaningsbaserad kurs i laboratoriemedicinsk diagnostik (18 hp) för blivande biomedicinska analytiker studenter Utveckling av en ny utmaningsbaserad kurs i laboratoriemedicinsk diagnostik (18 hp) för blivande biomedicinska analytiker studenter Tove.sandberg@mah.se Anna.gustafsson@mah.se Gabriela.enggren@mah.se Bakgrund

Läs mer

KONSTRUKTIV LÄNKNING I YRKESLÄRARPROGRAMMET MARTIN STIGMAR ONSDAG 7 JUNI KL

KONSTRUKTIV LÄNKNING I YRKESLÄRARPROGRAMMET MARTIN STIGMAR ONSDAG 7 JUNI KL NORDYRK 2017 TEMA: YRKESUTBILDNING FÖR FRAMTIDEN! KONSTRUKTIV LÄNKNING I YRKESLÄRARPROGRAMMET MARTIN STIGMAR ONSDAG 7 JUNI KL 15.15- Syfte med workshopen: är att diskutera kvaliteten i kursplaner och därigenom

Läs mer

Fördjupad och tillämpad klinisk Laboratoriemetodik, 4,5 hp. Advanced and Applied Clinical Laboratory Methodology, 4,5 credits

Fördjupad och tillämpad klinisk Laboratoriemetodik, 4,5 hp. Advanced and Applied Clinical Laboratory Methodology, 4,5 credits 1(5) 8BLG52 Fördjupad och tillämpad klinisk Laboratoriemetodik, 4,5 hp Advanced and Applied Clinical Laboratory Methodology, 4,5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen 2019

Läs mer

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap 1 (5) Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp Master Programme in Education with Specialisation in Professional Development and

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och 4HM17 Inrättad av Rektor 2016-05-10 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2016-05-10 Sid 2 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod 4HM17 1.2. Programmets

Läs mer

Kursvärdering av forskarutbildningskurser 2017 sammanfattning

Kursvärdering av forskarutbildningskurser 2017 sammanfattning Kursvärdering av forskarutbildningskurser 2017 sammanfattning En rapport från Enheten för utvärdering, Karolinska Institutet Per J. Palmgren Dnr 1-181/2018 Februari 2018 1 Rapport: Kursvärdering av forskarutbildningskurser

Läs mer

Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin

Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin Projekttid VT11-HT13 Liisa Carlzon Katarina Jood Elisabet Lönnermark Mats Wahlqvist Anders Ågård

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning 2018-06-13 Dnr G 2018/166 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning I detta PM beskrivs Konstnärliga fakultetens kontinuerliga kvalitetsarbete med fokus på terminsvisa och

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG MÅL - självständigt och kritiskt med teori och metod identifiera och analysera centrala problem inom det statsvetenskapliga kunskapsområdet;

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 7KS15 Inrättad av Rektor 2014-12-09 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2014-12-18

Läs mer

Utbildningsplan för Programmet för Medicinsk Informatik 160 poäng

Utbildningsplan för Programmet för Medicinsk Informatik 160 poäng Utbildningsplan för Programmet för Medicinsk Informatik 160 poäng Study programme in Medical Informatics, 160 credits (=240 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning 2002-06-12 Senast reviderad

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i toxikologi

Utbildningsplan för masterprogrammet i toxikologi Utbildningsplan för masterprogrammet i 4TX08 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2007-11-07 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2008-01-08 Reviderad av Styrelsen för utbildning 2008-08-19 Sid 2 (6)

Läs mer

Sammanställning av kursutvärdering

Sammanställning av kursutvärdering Sida 1 / 5 Sektionen för omvårdnad Sammanställning av kursutvärdering Vård vid akuta sjukdomstillstånd 15 hp campus HT14 (1SJ008) 64 av 102 studenter som gick hela kursen, besvarade enkäten (63%) Styrkor

Läs mer

Dnr: <Dnr> Sid: 1 / 6. Pedagogisk profil. för Biomedicinsk analytikerprogrammet

Dnr: <Dnr> Sid: 1 / 6. Pedagogisk profil. för Biomedicinsk analytikerprogrammet Dnr: 2011-04-15 Sid: 1 / 6 Pedagogisk profil för Biomedicinsk analytikerprogrammet 2 / 6 Pedagogisk profil för Biomedicinsk analytikerprogrammet Denna Pedagogiska profil (i tidigare utförande även

Läs mer

Handledarprocessen. Umeå 8 maj 2015

Handledarprocessen. Umeå 8 maj 2015 Handledarprocessen Umeå 8 maj 2015 Dagens upplägg Kort presentation av Centrum för Klinisk Utbildning CKU Lärande och kunskap Handledarmodeller och dess olika delar Frågor Centrum för Klinisk Utbildning

Läs mer

Kursuppdrag för kurs inom utbildningsprogram Kompletterande utbildning för fysioterapeuter med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Kursuppdrag för kurs inom utbildningsprogram Kompletterande utbildning för fysioterapeuter med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz Kursuppdrag för kurs inom utbildningsprogram Kompletterande utbildning för fysioterapeuter med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 2018 Dnr 3-4308/2017 Sid: 1 / 3 Kursuppdrag för kurs

Läs mer

Den verksamhetsförlagda utbildningen i ämneslärarprogrammet

Den verksamhetsförlagda utbildningen i ämneslärarprogrammet 2013-09-12 Programrådet för ämneslärarexamen inom nämnden för lärarutbildning Den verksamhetsförlagda utbildningen i ämneslärarprogrammet Syftet med detta dokument är att på ett kortfattat sätt beskriva

Läs mer

BIMA81, Biomedicin: Molekylär medicin, 15 högskolepoäng Biomedicine: Molecular Medicine, 15 credits Grundnivå / First Cycle

BIMA81, Biomedicin: Molekylär medicin, 15 högskolepoäng Biomedicine: Molecular Medicine, 15 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten BIMA81, Biomedicin: Molekylär medicin, 15 högskolepoäng Biomedicine: Molecular Medicine, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden för biomedicinsk,

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning 2017-03-30 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

De fem generella kursvärderingsfrågorna i kvalitetsutvärdering vid KI:s programutbildningar

De fem generella kursvärderingsfrågorna i kvalitetsutvärdering vid KI:s programutbildningar De fem generella kursvärderingsfrågorna i kvalitetsutvärdering vid KI:s programutbildningar Användarguide & tolkningsmanual På uppdrag av Styrelsen för utbildning Enheten för utvärdering 2017 Aleksandra

Läs mer

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Dnr: G 2014/182 Utbildningsplan för Biomedicinska analytikerprogrammet, 180 högskolepoäng Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademins styrelse

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU30 Verksamhetsförlagd utbildning 3 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 3 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovetenskap

Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovetenskap Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovet 4FH17 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2016-05-10 Sid 2 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod 4FH17 1.2.

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PC2311 Kurs 11: Kvalitativ metod i psykologi, 15 högskolepoäng Qualitative Methods in Psychology, 15 Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LG20FR Verksamhetsförlagd utbildning 2 för gymnasielärare i franska, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers of French in Upper Secondary School, 7.5

Läs mer

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I DNR LIU-2015-02320 1(5) Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I Programkurs 5.0 hp Professional Practice in Speech and Language Pathology I 8LOA56 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Förstår studenter vad jag säger? Svar på minuten. Att använda mobiltelefoner för direkt studentåterkoppling

Förstår studenter vad jag säger? Svar på minuten. Att använda mobiltelefoner för direkt studentåterkoppling Förstår studenter vad jag säger? Svar på minuten. Att använda mobiltelefoner för direkt studentåterkoppling Annika Andersson, Kalle Räisänen, Anders Avdic - Informatik, Handelshögskolan 2012-10-25 1 Agenda

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoinformatik 5HI17

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoinformatik 5HI17 Sid 2 (6) Utbildningsplan för masterprogrammet i 5HI17 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2011-09-07 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2016-04-14 Sid 3 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod 5HI17 1.2.

Läs mer

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I Programkurs 30.0 hp Occupational Therapy for Diseases and Health Problems - I 8ATG34 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Medicinsk mikrobiologi

Medicinsk mikrobiologi DNR LIU-2017-02621 1(5) Medicinsk mikrobiologi Programkurs 6.0 hp Medical Microbiology 8BKG24 Gäller från: 2020 VT Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå vid Medicinska fakulteten

Läs mer

Policy för kvalitetsarbetet

Policy för kvalitetsarbetet Dnr: BTH-.2.-0278-205 Policy för kvalitetsarbetet gällande utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå Beslutad av högskolestyrelsen 205-2-, 8 Gäller från och med 206-0-0 Ersätter dnr: BTH-.2.-040-204

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1111 Sociologi: Introduktion till studier av samhället, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

Behörighetsgivande högskolepedagogik 2: Områdesspecifik pedagogik, 5 hp. Litteraturlista och schema

Behörighetsgivande högskolepedagogik 2: Områdesspecifik pedagogik, 5 hp. Litteraturlista och schema Behörighetsgivande högskolepedagogik 2: Områdesspecifik pedagogik, 5 hp (Kurskod: HPE102) Litteraturlista och schema Vårterminen 2010 Kursansvarig lärare Peter Johansson peter.johansson@globalstudies.gu.se

Läs mer

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits 1(5) 8LOA64 Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU40 Verksamhetsförlagd utbildning 4 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 4 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen

KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen 2015-05-07 KVALITETSKRITERIER för verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen Uppsala kommun och Uppsala universitet 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Inledning..

Läs mer

Att Synliggöra tänkandet! Målstyrning och målrelaterad bedömning

Att Synliggöra tänkandet! Målstyrning och målrelaterad bedömning Att Synliggöra tänkandet! Målstyrning och målrelaterad bedömning Föreläsning om kriterier (SLU Uppsala) Cormac McGrath Pedagogisk utvecklare Centrum för utbildning och lärande (CUL) Institutionen LIME

Läs mer

Dokumentet utvärderas en gång per läsår (vid internatet i juni) och uppdateras vid behov.

Dokumentet utvärderas en gång per läsår (vid internatet i juni) och uppdateras vid behov. Bilaga 1 till Utbildningsplanen Progression i skrivande, muntlig framställning, IKT och statistik i Biologprogrammet med inriktning biologisk mångfald, kommunikation och samhälle 240 hp och Biologprogrammet

Läs mer

Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning III (VFU III)

Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning III (VFU III) av verksamhetsförlagd utbildning III (VFU III) gäller för: Kursnamn: Kurskod: Program och termin: VFU-period ht 2016: Läraryrkets dimensioner i förskolan I 6PE102 Termin 5 i Förskollärarprogrammet Lärarstudent

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning 2018-01-15 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Arbetsterapi, aktivitet och hälsa

Arbetsterapi, aktivitet och hälsa DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Arbetsterapi, aktivitet och hälsa Programkurs 30.0 hp Occupational Therapy, Occupation and Health 8ATG12 Gäller från: 2017 HT Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L920MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

PBL-guiden. Handbok i problembaserat lärande för studenter och lärare vid Medicinska fakulteten

PBL-guiden. Handbok i problembaserat lärande för studenter och lärare vid Medicinska fakulteten PBL-guiden Handbok i problembaserat lärande för studenter och lärare vid Medicinska fakulteten Vision Linköpings universitet har som vision att vara ett universitet med internationell lyskraft - där människor

Läs mer

Mål inom forskarutbildning hur gör vi?

Mål inom forskarutbildning hur gör vi? Mål inom forskarutbildning hur gör vi? Ingeborg van der Ploeg, Central studierektor / koordinator för utbildning på forskarnivå Karolinska Institutet, Stockholm Ingeborg.Van.Der.Ploeg@ki.se November 25,

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER L920SP Verksamhetsförlagd utbildning 2 för ämneslärare i spanska åk 7-9, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

USU1SK - Skolan i samhället, ett och två språk - Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), 22,5 hp

USU1SK - Skolan i samhället, ett och två språk - Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), 22,5 hp 1 (5) USU1SK - Skolan i samhället, ett och två språk - Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), 22,5 hp Kursen ingår i den utbildningsvetenskapliga kärnan i programmet Kompletterande pedagogisk utbildning

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET NS1231 Danska, fortsättningskurs 2, 15 högskolepoäng Danish, Intermediate Course 2, 15 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Läs mer

Kriminologi GR (C), Forskningsmetodik II, 15 hp

Kriminologi GR (C), Forskningsmetodik II, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Kriminologi GR (C), Forskningsmetodik II, 15 hp Criminology BA (C), Research methods II, 15 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn)

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning 2016-12-19 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Att designa en kurs för meningsfullt lärande En steg för steg guide (2:a versionen)

Att designa en kurs för meningsfullt lärande En steg för steg guide (2:a versionen) Att designa en kurs för meningsfullt lärande En steg för steg guide (2:a versionen) Maria Weurlander Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Teoretiska utgångspunkter... 3 Kursdesign... 4 Att använda guiden...

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Dnr: Dnr:5.2-896/06. HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen. Utbildning:

UTBILDNINGSPLAN. Dnr: Dnr:5.2-896/06. HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen. Utbildning: Dnr: Dnr:5.2-896/06 UTBILDNINGSPLAN HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen Utbildning: Program: Utbildningsnivå: Biomedicinsk analytikerexamen samt filosofie kandidatexamen med huvudområdet

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SW2263 Psykoterapeutisk teori och metod, 30 högskolepoäng Psychoterapeutic Theory and Method, 30 Fastställande Kursplanen är fastställd, fastställd av Institutionen för

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav Konstnärliga fakulteten LIMP24, Specialpedagogik och forskningsmetodik, 7,5 högskolepoäng Pedagogy for Special Needs and Research Methodology, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Konstnärliga fakulteten LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/203 IT-FAKULTETEN Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Learning, Communication and Information Technology, Master's Programme,

Läs mer

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DIT560 Examensarbete i datalogi för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Bachelor s Thesis, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av IT-fakultetsnämnden 2006-11-17 och

Läs mer

Självständigt arbete (examensarbete) i omvårdnadsvetenskap, 15 hp Degree Project in Nursing Science, 15 credits

Självständigt arbete (examensarbete) i omvårdnadsvetenskap, 15 hp Degree Project in Nursing Science, 15 credits (6) 8SKG62 Självständigt arbete (examensarbete) i omvårdnadsvetenskap, 5 hp Degree Project in Nursing Science, 5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 208 Kursplan Fastställd

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet, 90 hp

STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet, 90 hp STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet, 90 hp Anvisningar och schema till kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp Vårterminen 2011 Kursansvariga

Läs mer

Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga)

Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga) Rektor RIKTLINJER 2011-10-04 Dnr HS 2011/406-50 Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga) 1 Inledning I dessa riktlinjer beskrivs systemet för lokal utvärdering av utbildning

Läs mer

Statsvetenskap GR (C), 30 hp

Statsvetenskap GR (C), 30 hp 1 (5) Kursplan för: Statsvetenskap GR (C), 30 hp Political Science Ba (C), 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression SK026G Statsvetenskap Grundnivå (C) Inriktning (namn)

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L921MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9 in Mathematics,

Läs mer

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Utbildningsplan för Biomedicinska analytikerprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademistyrelsen 2006-11-24 Reviderad:

Läs mer

PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits

PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits Avancerad nivå/second

Läs mer

Hälsa, livskvalitet och funktionsförmåga som utfallsmått

Hälsa, livskvalitet och funktionsförmåga som utfallsmått DNR LIU-2012-01537 1(5) Hälsa, livskvalitet och funktionsförmåga som utfallsmått Programkurs 7.5 hp Health, Quality of Life and Functional Ability - To Use as Outcome 8MM144 Gäller från: 2017 VT Fastställd

Läs mer

Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå

Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå 26 september 2013 Maria Oskarson Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att

Läs mer

SGEK03, Samhällsgeografi: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Human Geography: Bachelor Thesis, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SGEK03, Samhällsgeografi: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Human Geography: Bachelor Thesis, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SGEK03, Samhällsgeografi: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Human Geography: Bachelor Thesis, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Student Personnummer

Student Personnummer Student Namn Personnummer Kurs Kursnamn Ladokkod Kursansvarig VFU-lärare Namn Telefonnummer E-post VFU-placering Enhetens namn Telefonnummer Årskurs eller ålder på barngruppen Närvaro Studenten har fullgjort

Läs mer

Biomedicinska analytikerprogrammet -Inriktning klinisk fysiologi -Inriktning laboratoriemedicin Lars Frelin, Programdirektor Docent, Med. Dr.

Biomedicinska analytikerprogrammet -Inriktning klinisk fysiologi -Inriktning laboratoriemedicin Lars Frelin, Programdirektor Docent, Med. Dr. Biomedicinska analytikerprogrammet -Inriktning klinisk fysiologi -Inriktning laboratoriemedicin Lars Frelin, Programdirektor Docent, Med. Dr. 30 augusti 2016 Välkomstdag: Biomedicinska analytikerprogrammet

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI MNV206 Perspektiv på neurosjukvård, 7,5 högskolepoäng Perspectives on Neurological Care and Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén för

Läs mer

Kursguide för termin 5 på Kommunikationsprogrammet: Inriktning kommunikatör 180 hp

Kursguide för termin 5 på Kommunikationsprogrammet: Inriktning kommunikatör 180 hp Högskolan i Gävle Akademin för utbildning och ekonomi Avdelningen för humaniora Medie- och kommunikationsvetenskap Hösten 2018/Ceamor Kursguide för termin 5 på Kommunikationsprogrammet: Inriktning kommunikatör

Läs mer

Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner

Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner Bologna resursgrupp 2007-06-08 Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner Granskning av kursplaner ett led i kvalitetsutvecklingsarbetet Bolognaprocessen och genomförandet av förändringar i Högskoleförordningen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1111 Sociologi: Introduktion till studier av samhället, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten Fastställda av Styrelsen för utbildning 2010-09-10 Dnr: 4603/10-300 Senast reviderade 2012-08-17 Riktlinjer för bedömning av Sedan 1 juli 2007 ska enligt högskoleförordningen samtliga yrkesutbildningar

Läs mer

S2IAG Masterprogrammet i Internationell Administration och Global Samhällsstyrning, 120 högskolepoäng

S2IAG Masterprogrammet i Internationell Administration och Global Samhällsstyrning, 120 högskolepoäng STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN S2IAG Masterprogrammet i Internationell Administration och Global Samhällsstyrning, 120 högskolepoäng Master s Programme in International Administration and Global Governance,

Läs mer

International Tourism Management 180 högskolepoäng

International Tourism Management 180 högskolepoäng Utbildningsplan International Tourism Management 180 högskolepoäng International Tourism Management 180 Higher Education Credits *) Fastställd i Utbildnings- och Forskningsnämnden 2012-10-11 Gäller fr.o.m.

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PX1500 Psykologi: Forskningsmetod och kandidatuppsats, 30 högskolepoäng Psychology: Research Methods and Bachelor Thesis in Psychology, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

Kursvärdering Forskningsmetodik för logopedi

Kursvärdering Forskningsmetodik för logopedi Kursvärdering Forskningsmetodik för logopedi Forskningsmetodik i logopedi (32613HT16) Results of survey Startade: den 16 november 2016 Avslutad: den 9 december 2016 Svarsfrekvens: 74% ( 17 / 23 ) Elektroniskt

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG INLEDNING Masterprogrammet i statsvetenskap är en utbildning på avancerad nivå som ger verktyg för att förstå och analysera politik, demokrati,

Läs mer

Programme in Nursing 180 higher education credits

Programme in Nursing 180 higher education credits Dr G 2013/27 Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Nursing 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademins styrelse 2013-03-20 1. Beslut om fastställande

Läs mer

Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Ht-16 Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ÄMNES- OCH ÄMNESDIDAKTISKA STUDIER Kurs: Grundläggande engelska för grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, I,

Läs mer

Utbildningsplan för logopedprogrammet

Utbildningsplan för logopedprogrammet Utbildningsplan för logopedprogrammet 2LG07 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-08 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-04-04 Senast reviderad av Styrelsen för utbildning 2011-05-12 Sid

Läs mer

Uppföljning av masterexamen i medicin vid Lunds universitet

Uppföljning av masterexamen i medicin vid Lunds universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Gun Eriksson 08-563 0 8689 gun.eriksson@uka.se Till rektor Uppföljning av masterexamen i medicin vid Lunds universitet Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Studentcentrerat Lärande - modeller för handledning

Studentcentrerat Lärande - modeller för handledning Studentcentrerat Lärande - modeller för handledning VFU konferensen 2017 Margaretha Forsberg Larm Upplägg Kunskap och lärande Lärandemodeller Det goda handledarskapet Margaretha Forsberg Larm 24 oktober

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SV1133 Retorik, grundkurs, 30 högskolepoäng Rhetoric, Introductory Course, 30 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden 2011-10-19

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 3: Society and Individual, 15 higher education credits credits

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 170125 Akademin för Lärande Humaniora och Samhälle Mia Paulsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE YRKESLÄRARPROGRAMMET. För studenter antagna fr.o.m. ht 2011

UTVECKLINGSGUIDE YRKESLÄRARPROGRAMMET. För studenter antagna fr.o.m. ht 2011 UTVECKLINGSGUIDE YRKESLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. ht 2011 Utvecklingsguiden som redskap för lärande Syftet med den här utvecklingsguiden är att tydliggöra utvecklandet av lärarstudentens

Läs mer

Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi

Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi DNR LIU-2015-02317 1(5) Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi Programkurs 21.0 hp Professional development, teamwork and leadership in occupational therapy 8ATG64 Gäller

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1112 Socialpsykologi: Introduktion till studier av samhället och sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies of society

Läs mer

Ettårig kompletteringsutbildning till biomedicinsk analytikerexamen, 60 hp. Supplementary study programme to biomedical scientist, 60 credits

Ettårig kompletteringsutbildning till biomedicinsk analytikerexamen, 60 hp. Supplementary study programme to biomedical scientist, 60 credits FSM-2, p23 1(6) Ettårig kompletteringsutbildning till biomedicinsk analytikerexamen, 60 hp Supplementary study programme to biomedical scientist, 60 credits MGBX2 Gäller från: vårterminen 2018 Utbildningsplan

Läs mer

GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen för

Läs mer

Fysisk aktivitet som prevention. FYSS/FaR VT2016. Jag uppfattar att jag genom denna kurs utvecklat värdefulla kunskaper /färdigheter.

Fysisk aktivitet som prevention. FYSS/FaR VT2016. Jag uppfattar att jag genom denna kurs utvecklat värdefulla kunskaper /färdigheter. Fysisk aktivitet som prevention. FYSS/FaR VT201 respondenter: 27 : Svarsfrekvens: 40.74 % Jag uppfattar att jag genom denna kurs utvecklat värdefulla kunskaper /färdigheter. Jag uppfattar att jag genom

Läs mer

Allmän sjukdomslära, utvecklingsbiologi och bioentreprenörskap, 30 hp. General Pathology, Developmental Biology and Bioentrepreneurship

Allmän sjukdomslära, utvecklingsbiologi och bioentreprenörskap, 30 hp. General Pathology, Developmental Biology and Bioentrepreneurship 8BKG55 Allmän sjukdomslära, utvecklingsbiologi och bioentreprenörskap, 30 hp General Pathology, Developmental Biology and Bioentrepreneurship Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2018 HT PRELIMINÄR

Läs mer

Magisterprogrammet i diagnostisk cytologi

Magisterprogrammet i diagnostisk cytologi Magisterprogrammet i diagnostisk 3DC16 Inrättad av Rektor 2015-10-20 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2015-12-15 Sid 2 (5) 1. Basdata 1.1. Programkod 3DC16 1.2. Programmets namn Magisterprogrammet

Läs mer

Ettårig kompletteringsutbildning till biomedicinsk analytikerexamen, 60 hp. Supplementary study programme to biomedical scientist, 60 credits

Ettårig kompletteringsutbildning till biomedicinsk analytikerexamen, 60 hp. Supplementary study programme to biomedical scientist, 60 credits p59, FSM-5, 1(6) Ettårig kompletteringsutbildning till biomedicinsk analytikerexamen, 60 hp Supplementary study programme to biomedical scientist, 60 credits MGBX3 Gäller från: vårterminen 2019 Utbildningsplan

Läs mer