Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Omsorgsnämnden PROTOKOLL"

Transkript

1 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 30 mars 2017 kl. 13: Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning ande Michael Ländin (S), ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande Annica Portland Bengtsson (M) tjänstgörande ersättare Kristina Podolak-Andersson (S) Inger Henriksson (S) Magnus Lundén (S) Anna Johansson (S) Marita Fransson (C) Ole Torffvit (M) Margreth Johansson (KD) tjänstgörande ersättare Petra Gustavsson (SD) Ersättare Kenneth Sjöström (S) Filip Qvarnström (C) Michael Palmquist (V) Övriga Mattias Ask Johan Råberg Christina Erlandsson 14 Johanna Skarsgård 14 Camilla Arvidsson Annika Lindqvist 15 Anette Engström-Olsson, Aase Gustafsson, Dusanka Raljanovic 16 Thomas Johansson 17 Magnus Levin Lars Axelsson 20 Anslaget på kommunens anslagstavla den 7 april 2017

2 2 (15) Sekreterare Marina Pull Justeras Michael Ländin ordförande Liselotte Ross

3 3 (15) 14 Förskrivningsanvisningar med lokala förtydliganden för hjälpmedel Dnr ON 2017/0029 Handlingar Tjänsteskrivelse Anvisningar för förskrivning av tekniska hjälpmedel med förslag på förtydliganden Bakgrund Tekniska hjälpmedel är en insats enligt hälso- och sjukvårdslagen. Kommunerna i Kalmar län bildar tillsammans Hjälpmedelsnämnden. Kalmar kommun är värdkommun för Hjälpmedelsnämnden. De samverkande kommunerna fastställer ett gemensamt hjälpmedelssortiment. Den gemensamma nämnden fastställer förskrivningsanvisningarna som därefter kan antas helt eller delvis av respektive kommun. Förslag till ändringar i de länsgemensamma förskrivningsanvisningarna lämnas av berörda verksamheter, funktionshinder- och pensionärsorganisationer varefter beredning sker i ledningsgruppen för KHS (Kommunal Hjälpmedels Samverkan). Ledningsgruppen består av representanter från de samverkande kommunerna. Länets kommuner eftersträvar en samstämmighet avseende förskrivningsanvisningarna, men då kostnader för hjälpmedel belastar förskrivande kommun, kan mindre variationer förekomma. De förtydliganden som föreslås för omsorgsförvaltningen i Kalmar kommun avser främst möjligheter till samutnyttjande där detta är möjligt samt att verksamhetschef måste godkänna förskrivning av dyrare hjälpmedel. Inom omsorgsförvaltningen finns också arbetsgrupper som bereder frågor inom områden såsom förskrivning av kognitiva hjälpmedel och förskrivning av elrullstolar. Omsorgsnämnden godkänner förslaget till förtydligande av förskrivningsanvisningar.

4 4 (15) 15 Patientsäkerhetsberättelse 2016 Dnr ON 2017/0028 Handlingar Tjänsteskrivelse Patientsäkerhetsberättelse för omsorgsförvaltningen 2016 Bakgrund Enligt patientsäkerhetslagen ska vårdgivaren bedriva systematiskt patientsäkerhetsarbete och arbeta för att förhindra vårdskador. I patientsäkerhetsberättelsen ska enligt patientsäkerhetslagen framgå hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under föregående kalenderår. Vilka åtgärder som har vidtagits för att öka patientsäkerheten och vilka resultat som uppnåtts. Omsorgsnämnden godkänner patientsäkerhetsberättelse för _

5 5 (15) 16 Patientsäkerhetsberättelse Norlandia Dnr ON 2017/0032 Handlingar Tjänsteskrivele Patientsäkerhetsberättelse och Kvalitetsberättelse för Vasallparken Patientsäkerhetsberättelse och Kvalitetsberättelse för Liljan Bakgrund Enligt patientsäkerhetslagen ska vårdgivarna bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete och arbeta för att förhindra vårdskador. I patientsäkerhetsberättelsen ska enligt patientsäkerhetslagen framgå hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under föregående kalenderår, vilka åtgärder som har vidtagits för att öka patientsäkerheten och vilka resultat som har uppnåtts. Norlandia har avtal med omsorgsnämnden för drift av vård och omsorgsboende Liljan, Vasallparken samt Ståthållaren. Norlandia ska som utförare årligen lämna patientsäkerhetsberättelser till omsorgsnämnden. Norlandia har lämnat patientsäkerhetsberättelse för vård och omsorgsboende Liljan och Vasallparken för Driften av vård och omsorgsboende Ståthållaren övertog Norlandia så sent som varför ingen patientsäkerhetsberättelse för Ståthållaren kan presenteras. 1. Omsorgsnämnden godkänner Norlandias patientsäkerhetsberättelse för Vasallparken och Liljan. 2. Omsorgsnämnden antecknar informationen om kvalitetsberättelse för Vasallparken och Liljan till protokollet.

6 6 (15) 17 Utvärdering Kalmarmodellen - valfrihet i hemtjänsten Dnr ON 2017/0009 Handlingar Tjänsteskrivelse Kalmarmodellen en utvärdering av LOV i hemtjänsten Bakgrund Ensolution AB har på uppdrag av Omsorgsförvaltningen i Kalmar kommun genomfört utvärderingen av Kalmarmodellen valfrihet i hemtjänsten, LOV. Valfriheten innebär att personer som bor eller vistas i Kalmar kommun och som har beviljats hemtjänst, biståndsbeslut enligt socialtjänstlagen, SoL, har rätt att välja vem som ska utföra insatserna. Syftet med Kalmarmodellen är att öka den enskildes valfrihet, delaktighet och inflytande. I beslutet som fattades av omsorgsnämnden om att införa Kalmarmodellen (LOV) är uttryckt att: Utvärdering av valfrihetssystemet ska ske årligen och att alla uppgifter ska vara offentliga samt att utvärderingen ska göras av oberoende part.. Slutsats Ensolution bedömer i sin slutsats att Kalmarmodellen är ett välskött system, men behöver tid för att etableras och behov av utveckling finns. Kalmarmodellen innehåller en tydlig och transparent kravspecifikation som tydligt anger vilka krav som ställs, vilka delar som ingår och dess förutsättningar, vad ersättningen omfattar osv. Det råder god kommunikation mellan utförare och beställare och med interna funktioner som kvalitet och ekonomi. Neutralitet från biståndshandläggare vid val. Anpassningar av organisationen har kunnat lösas inom befintlig verksamhet och personal. Kostnads- och volymökningar har inte uppstått, troligtvis till följd av noggrann biståndsbedömning, god kommunikation och bra bemötande mellan interna funktioner och utförare, god kontroll av underlag vid fakturering. Kalmarmodellen har varit i drift sedan mitten av år 2014 vilket är en relativt kort tid. Antalet utförare är fortfarande begränsat och de brukare som väljer externa utförare är någorlunda få. Detta medför att kvalitetsgenomslaget i och med Kalmarmodellen ännu kan utvecklas.

7 7 (15) Omsorgsnämnden antecknar informationen till protokollet och överlämnar rapporten till Kommunfullmäktige.

8 8 (15) 18 Ekonomisk uppföljning efter februari månad 2017 Dnr ON 2017/0027 Handlingar Tjänsteskrivelse Ekonomisk rapport med bilagor Bakgrund Omsorgsnämnden har beslutat om månatliga ekonomiska uppföljningar med start efter februari månad. Omsorgsförvaltningens ekonomi är i balans efter två månaders förbrukning. Inga åtgärder behöver föreslås i nuläget och arbetet med att få samtliga enheter i ekonomisk balans fortsätter. Omsorgsnämnden godkänner den ekonomiska rapporten efter februari månad 2017.

9 9 (15) 19 Granskning av intäktsredovisning Dnr ON 2017/0030 Handlingar Tjänsteskrivelse Revisorernas skrivelse Omsorgsförvaltningens svar till revisorerna Bakgrund Ernst & Young (EY) har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna granskat redovisning av intäkter, dess fullständighet och tillhörande kontroller och uppföljning. Syftet har varit att granska att grundläggande kontrollfunktioner inom området är effektiva och fungerar i enlighet med kommunstyrelsens intentioner. Den övergripande bedömningen enligt rapporten är att kommunen har en organisation som bedöms vara ändamålsenlig och ger förutsättningar för en god intern kontroll. Granskningen har identifierat några områden där förbättringsmöjligheter föreligger. Följande förslag till fortsatt förbättringsarbete ges: Förslag 1 I de fall rutinbeskrivningar saknas bör respektive nämnd tillse att dessa dokumenteras och finns att tillgå i verksamhetshandboken Svar: Denna fråga är gemensam för alla förvaltningar och utreds centralt. Förslag 2 Omsorgsnämnden bör tillse att tillräckliga kontroller införs för att kompensera det faktum att samma person som hanterar debiteringen också kontrollerar fakturorna. Svar: Detta kommer att beaktas inom intern kontrollplan för år Förslag 3 Intensifiera arbetet med att få samtliga insatser som ska debiteras i samma system och att informationen kommer avgiftshandläggarna till handa på samma sätt. Svar: Vi instämmer i att all information till avgiftshandläggarna skall hanteras på samma sätt. Målet är att all typ av information skall hanteras via vårt verksamhetssystem. Förslag 4 Säkerställa att samtliga kontroller dokumenteras i tillräcklig omfattning. Svar: En rutinbeskrivning kommer att tas fram avseende dokumentation för samtliga kontrollområden och läggas in i verksamhetsledningssystemet.

10 10 (15) Omsorgsnämndens godkänner omsorgsförvaltningens svar på revisorernas förslag om fortsatt förbättringsarbete avseende intäktsredovisning.

11 11 (15) 20 Motion - Testa Japanska toaletter Dnr ON 2017/0024 Handlingar Tjänsteutlåtande Motion Testa Japanska toaletter Bakgrund Carl-Henrik Sölvinger har inkommit med en motion till fullmäktige Testa japanska toaletter. Följande yrkanden har lyfts fram i motionen: 1. Att omsorgsnämnden får i uppdrag att utreda möjligheterna till ett pilotprojekt med japanska toaletter på ett utvalt vård och omsorgsboende. 2. Att kommunledningskontoret får i uppdrag att utreda i vilka övriga kommunala verksamheter japanska toaletter skulle kunna fylla en funktion. Enligt Carl-Henriks Sölvingers beskrivning så är en japansk toalett högteknologisk och assisterar användaren med allt ifrån automatisk upp- och nedfällning av lock till tvättning och torkning av intima kroppsdelar. Omsorgsnämnden delar uppfattningen om att en så kallad japansk toalett har dessa funktioner vilket gör det möjligt för användaren att klara toalettbesöken med mindre hjälp från personal. Vid kontakt med leverantör av inredning till hygienutrymmen så finns toalettstolen på den svenska marknaden. Omsorgsnämnden har nya vård- och omsorgsboenden på gång och i samband med planeringen av de hygienutrymmen som tillhör lägenheterna och skall användas av omsorgstagarna så sker en noggrann genomgång av ytor och vilken inredning som ska finnas för att underlätta för omsorgstagare och personal. Utrymmet ska kunna användas av vilken målgrupp som helst. Det nya boendet Vänskapens hus med 85 lägenheter öppnas i början av 2018, kommer att ha elektriskt höj- och sänkbara toalettstolar och handfat som ska underlätta för omsorgstagare och personal, samt inredning som ska underlätta förflyttningar. När det gäller specifikt Carl-Henrik Sölvingers motion om japanska toaletter, är det ett intressant förslag som behöver analyseras ytterligare innan man går vidare med att eventuellt pröva dessa i projektform, både ur användarperspektiv och personalperspektiv. Inom ram av det arbete som omsorgsförvaltningen bedriver för att ta fram en strategi- och handlingsplan inom e-hälso- och det välfärdstekniska området bör det i första hand bedömas om japanska toaletter är något som ska prioriteras i förhållande till andra tekniska lösningar och möjligheter som omsorgs-

12 12 (15) förvaltningen redan arbetar med. Därefter behöver frågor ställas om japanska toaletter passar till samtliga målgrupper? Underlättar den för personal? Kan även en dement person använda den eller skrämmer den istället? Är det en toalett som kan installeras i samtliga hygienutrymmen på ett boende? Blir det en speciallägenhet som utrustas med denna toalett och hur blir möjligheten att erbjuda lägenheten om den inte är anpassad för samtliga målgrupper? Hur stor är investeringen i förhållande till vad som är bättre arbetsmiljö och en större självständighet för omsorgstagarna? Här är det viktigt att ta del av de utvärderingar som är gjorda och andras erfarenheter. Inom E-hälsoområdet, välfärdstekniken och det digitala tjänsteområdet sker en enorm utveckling som både är och kommer att bli till stor nytta för våra omsorgstagare. Därtill kommer den tekniska utvecklingen på många sätt våra medarbetare till godo i form av effektiviserade arbetssätt och/eller bättre arbetsmiljö. Mot bakgrund av ovanstående arbetar omsorgsförvaltningen med att ta fram en strategi och handlingsplan för att kunna göra en samlad helhetsbedömning av området och besluta om vilka prioriteringar som ska göras de närmaste åren. När det gäller införande av nya digitala och välfärdstekniska lösningar behöver det göras utvärderingar av hur tekniken ska användas, vilka målgrupper den är anpassad för, om det är teknik som underlättar för personalen samt konsekvensbedömningar gällande investering och drift i ekonomiskt, kompetensmässigt och organisatoriskt perspektiv. Japanska toaletter kommer, efter samma utvärdering som övriga intressanta utvecklingsområden, tas med om det är ett möjligt utvecklingsområde som en del i den strategi och utvecklingsplan som förvaltningen ska jobba fram inom e-hälsoområdet. Vad gäller det andra yrkandet i motionen som handlar om att kommunledningskontoret får i uppdrag att utreda i vilka övriga kommunala verksamheter japanska toaletter skulle kunna fylla en funktion så faller detta utanför omsorgsnämnden ansvarsområde. Utifrån gällande nämndreglementen i Kalmar kommun bör detta yrkande besvaras av kommunstyrelsen eller servicenämnden. 1. Omsorgsnämnden antar förvaltningens yttrande som sitt och föreslår kommunfullmäktige att motionens yrkande om utredning av möjligheterna till ett pilotprojekt med japanska toaletter på ett utvalt vård och omsorgsboende ska anses besvarad. 2. Omsorgsnämnden föreslår kommunfullmäktige att yrkandet om uppdrag att utreda i vilka övriga kommunala verksamheter japanska toaletter skulle kunna fylla en funktion besvaras av kommunstyrelsen eller servicenämnden.

13 13 (15) 21 Delegationsbeslut Sammanställning av biståndshandläggarnas beslut under tiden Omsorgsnämnden antecknar informationen till protokollet.

14 14 (15) 22 Anmälningsärenden Sjukfrånvaro under februari månad Omsorgsnämnden antecknar informationen till protokollet.

15 15 (15) 23 Förvaltningschefen informerar Studiebesök i Karlskrona 3 maj Inspektionen för vård- och omsorg, 17 maj återbesök på Jungmansgården utifrån föregående års inspektion. Semesterrekrytering, Förvaltningens deltagande på mässor och event. Nulägesrapport gällande semesterrekrytering Enhetschef med teamansvar, klart med rekryteringen Rapport från Omsorgens dag på Kalmar teater, 1050 deltagare fördelade på fyra tillfällen. Omsorgsnämnden antecknar informationen till protokollet.

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Testa japanska toaletter

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Testa japanska toaletter TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Louise Weidolf 2017-05-31 KS 2017/0097 50610 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Testa japanska toaletter Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Granskning av intäktsredovisning

Granskning av intäktsredovisning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Magnus Levin 2017-03-20 ON 2017/0030 53510 Omsorgsnämnden Granskning av intäktsredovisning Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner omsorgsförvaltningens

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Onsdagen den 20 juni 2018 kl. 13:00 Plats Vänskapens väg 6 Omfattning 45-51 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 22 november 2018 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 73-82 Beslutande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 24 november 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 80 Beslutande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 24 november 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 79, 81-89 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 31 maj 2018 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 37-44 ande Michael Ländin (S), ordförande 41-44 Per Dahl (M), 1:e vice ordförande, tjänstgörande ordförande 37-40

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid kl. 13:00-15:30 Plats Omsorgsförvaltningen, Torsåsgatan 1 B. Omfattning 9-15

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid kl. 13:00-15:30 Plats Omsorgsförvaltningen, Torsåsgatan 1 B. Omfattning 9-15 Omsorgsnämnden Tid kl. 13:00-15:30 Plats Omsorgsförvaltningen, Torsåsgatan 1 B Omfattning 9-15 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 16 juni 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 46-56

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 16 juni 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 46-56 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 16 juni 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 46-56 ande Per Dahl (M), ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande Gunnel Akinder (S) Michael Palmquist

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 26 april 2018 kl. 13:00 Plats Ingelstorpsvägen 1, Smedby. Omfattning 25-36

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 26 april 2018 kl. 13:00 Plats Ingelstorpsvägen 1, Smedby. Omfattning 25-36 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 26 april 2018 kl. 13:00 Plats Ingelstorpsvägen 1, Smedby Omfattning 25-36 ande Michael Ländin (S), ordförande 25-32 Per Dahl (M), 1:e vice ordförande 25-27 Liselotte Ross

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Onsdagen den 28 mars 2018 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 13-24 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 26 maj 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 36-45

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 26 maj 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 36-45 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 26 maj 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 36-45 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Sammanfattning De satsningar som ligger till grund för beslutet är följande:

Sammanfattning De satsningar som ligger till grund för beslutet är följande: UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2017-10-26 74 Motion - Inför "måltidsvän" inom Kalmars omsorg. Dnr ON 2017/0086 Handlingar Tjänsteskrivelse 2017-10-03 Motion Inför måltidsvän inom Kalmars omsorg Bakgrund

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Tid Torsdagen den 25 april 2019 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1B Omfattning 33-41 ande Michael Ländin (S), ordförande 36-41 Måns Linge (M), 1:e vice ordförande 36-41, ordförande 33-35 Richard Deichmann (V),

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 29-38

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 29-38 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 29-38 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl. 13:00 Plats Storken, Stagneliusgatan 31. Omfattning 55-64

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl. 13:00 Plats Storken, Stagneliusgatan 31. Omfattning 55-64 Omsorgsnämnden Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl. 13:00 Plats Storken, Stagneliusgatan 31 Omfattning 55-64 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice

Läs mer

Svar motion Äldreboende ska konkurrera med livskvalité - inte bara lägsta pris.

Svar motion Äldreboende ska konkurrera med livskvalité - inte bara lägsta pris. UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2017-06-15 Omsorgsnämnden 53 Svar motion Äldreboende ska konkurrera med livskvalité - inte bara lägsta pris. Dnr ON 2017/0054 Handlingar Tjänsteskrivelse 2017-05-29 Motion

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-10-26 KS 2015/1051 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Tid Torsdagen den 23 maj 2019 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1B Omfattning 42-49 ande Michael Ländin (S), ordförande Måns Linge (M), 1:e vice ordförande Richard Deichmann (V), 2:e vice ordförande Magnus Lundén

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 27 april 2017 kl. 13:00-17:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 24-34 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice

Läs mer

Beslutsrutiner vid uppförande av nya äldreboenden.

Beslutsrutiner vid uppförande av nya äldreboenden. UTDRAG 1 (4) Sammanträdesdatum 2017-06-15 54 Beslutsrutiner vid uppförande av nya äldreboenden. Dnr ON 2017/0064 Handlingar Tjänsteskrivelse 2017-05-29 Motion Beslutsrutiner vid uppförande av nya äldreboenden

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Kl. 13:00-16:30 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 72-74 Beslutande Steve Sjögren (S), ordförande Margreth Johansson (KD), 1:e vice ordförande Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Tid Torsdagen den 23 november 2017 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 82-91 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande Kristina

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 17 maj 2017 kl. 17:00-21.00 Plats Kommundelssalen Ljungbyholm Omfattning 38-45 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), vice ordförande

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Tid Torsdagen den 28 mars 2019 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1B Omfattning 23-32 ande Michael Ländin (S), ordförande Måns Linge (M), 1:e vice ordförande Richard Deichmann (V), 2:e vice ordförande Magnus

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid kl. 13:00-15:35 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 104-118 ande Steve Sjögren (S), ordförande Margreth Johansson (KD), 1:e vice ordförande Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Tid Torsdagen den 25 oktober 2018 kl. 13:00 Plats Rimsmedsvägen 25 Omfattning 62-72 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande Kristina

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Kl. 13:30-16:30 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 94-105 ande Steve Sjögren (S), ordförande Margreth Johansson (KD), 1:e vice ordförande Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Remiss - Förslag till socialstyrelsens föreskrift och allmänna råd om vårdgivares systematiska patientsäkerhetsarbete

Remiss - Förslag till socialstyrelsens föreskrift och allmänna råd om vårdgivares systematiska patientsäkerhetsarbete TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Christina Erlandsson 2016-11-14 ON 2016/0122 53592 Omsorgsnämnden Remiss - Förslag till socialstyrelsens föreskrift och allmänna råd om vårdgivares systematiska

Läs mer

Motion - Nyanländas språkkunskaper inom de sociala omsorgerna

Motion - Nyanländas språkkunskaper inom de sociala omsorgerna UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2019-06-19 51 Motion - Nyanländas språkkunskaper inom de sociala omsorgerna Dnr ON 2019/0070 Handlingar Tjänsteskrivelse 2019-06-15 Motion om nyanländas språkkunskaper inom

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid kl. 13:00-14:50 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 65-75

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid kl. 13:00-14:50 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 65-75 Omsorgsnämnden Tid kl. 13:00-14:50 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 65-75 ande Steve Sjögren (S), ordförande Margreth Johansson (KD), 1:e vice ordförande Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 28 september 2017 kl. 13:00-16.30 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 62-71 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Omsorgs och utbildningsutskottet. 30 Patientsäkerhetsberättelse för Elevhälsans medicinska insats

Ärendeförteckning. Protokoll Omsorgs och utbildningsutskottet. 30 Patientsäkerhetsberättelse för Elevhälsans medicinska insats Protokoll Omsorgs och utbildningsutskottet Sida 1 av 7 Ärendeförteckning 30 Patientsäkerhetsberättelse för Elevhälsans medicinska insats 31 Patientsäkerhetsberättelse för logopeder och psykologer i Centrala

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Tid Onsdagen den 19 juni 2019 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1B Omfattning 50-57 ande Michael Ländin (S), ordförande Richard Deichmann (V), 2:e vice ordförande Siw Gyllensten (M) tjänstgörande ersättare Magnus

Läs mer

Godkännande av externt hyresavtal för Oxhagshemmet

Godkännande av externt hyresavtal för Oxhagshemmet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2018-01-03 KS 2018/0016 Kommunfullmäktige Godkännande av externt hyresavtal för Oxhagshemmet Förslag till beslut Kommunfullmäktige godkänner att servicenämnden

Läs mer

Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare och Elsbeth Weinert, eller tel

Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare och Elsbeth Weinert, eller tel Socialnämnden 2013-02-28 Plats: Medborgarhuset i Arlöv, Lilla Sessionssalen Tid: 2013-03-07 kl. 18:30 S-gruppen träffas kl. 17:30 i Lilla Sessionssalen Fyrklövern träffas kl. 17:30 i Skärfläckan Vid eventuellt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (16) Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (16) Omsorgsnämnden Plats och sammanträdestid Beslutare Paepkegården, Strömstad kl. 09.00 12.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (16) Leif Andersson (S), ordförande Ligia Morales Ahlgren (S) Anna Lena Carlsson (C) Monica Larsen

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Tid Torsdagen den 15 juni 2017 kl. 13:00-17.30 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 48-61 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande Kenneth

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Kl. 13:00-16:30 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 38-50

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Kl. 13:00-16:30 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 38-50 Omsorgsnämnden Tid Kl. 13:00-16:30 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 38-50 ande Steve Sjögren (S), ordförande Margreth Johansson (KD), 1:e vice ordförande Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Onsdagen den 24 maj 2017 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 35-47 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

KOMMUNERNAS HJÄLPMEDELSNÄMND I KALMAR LÄN. Sammanträdesdag Tid kl Plats. Valhall Hultsfred. Omfattning

KOMMUNERNAS HJÄLPMEDELSNÄMND I KALMAR LÄN. Sammanträdesdag Tid kl Plats. Valhall Hultsfred. Omfattning KOMMUNERNAS HJÄLPMEDELSNÄMND I KALMAR LÄN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2017-11-09 Tid kl. 08.30-09.15 Plats Valhall Hultsfred Omfattning 14-19 ande Bertil Dahl (V) ordförande Ann-Marie Fagerström (S) Lars

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 31 mars 2016 kl. 13:00-17:15. Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 12-24

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 31 mars 2016 kl. 13:00-17:15. Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 12-24 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 31 mars 2016 kl. 13:00-17:15 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 12-24 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL PROTOKOLL Plats och tid 2019-03-12, Visten, klockan 14:00-17:00 Avser paragrafer 15-28 ande Ulrika Rodin (S) Ordförande Anna Maria Nilsson (M) 2:e vice ordförande Annika Jarl Ljungsten (M) Ledamot Esbjörn

Läs mer

Översyn av omsorgstaxan och HSL avgifter

Översyn av omsorgstaxan och HSL avgifter UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2015-10-22 82 Översyn av omsorgstaxan och HSL avgifter Dnr ON 2015/0059 Handlingar Tjänsteskrivelse 2015-10-09 Avgifter för kommunal hemsjukvård och installation av trygghetslarm

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2018-01-22 KS 2015/1051 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Ärenden. Tisdag den 20 juni kl Symfoni, Södertälje stadshus Johan Karlsson Kerstin Pettersson (V) 1. Upprop. 2. Protokollets justering

Ärenden. Tisdag den 20 juni kl Symfoni, Södertälje stadshus Johan Karlsson Kerstin Pettersson (V) 1. Upprop. 2. Protokollets justering 1 (2) KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2017-06-20 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN Tid Plats Sekreterare Ordförande Tisdag den 20 juni kl.14.00 Symfoni, Södertälje stadshus Johan Karlsson Kerstin Pettersson (V) Ärenden

Läs mer

VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 10 Vård- och omsorgsstyrelsen

VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 10 Vård- och omsorgsstyrelsen VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 10 Plats och tid: Kommunhuset Skogsbo, Kanholmsfjärden, 2013-04-11, kl 18.00 19.00 Beslutande: Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagare Utses att

Läs mer

Kommunkontoret, Malung, kl

Kommunkontoret, Malung, kl Ä Malung-Salens kommun 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-11.10 Carina Albertsson (S), ordförande Britt-Marie Strömbäck (V) Angelica Arthur (V) Birgit Wikström-Gotthardsdotter

Läs mer

Kommunhuset Revelj 9 mars 2016 kl. 13:

Kommunhuset Revelj 9 mars 2016 kl. 13: Plats och tid Kommunhuset Revelj 9 mars 2016 kl. 13:00 15.15 ande Övriga deltagande Conny Daag, M Ann-Charlotte Andersson, C Jonny Bengtsson, S Eva Svedberg, S Monica Bergh, KD Antje Rohde, C Kjell Mellberg

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid kl.13:00-15.50 Plats Omsorgsförvaltningen, Skeppsbrogatan 55 Omfattning 28-38 ande Folke Fagerlund (KD), ordförande Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice ordförande Jan Petersson (S)

Läs mer

Ekonomisk rapport efter februari månad

Ekonomisk rapport efter februari månad TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Magnus Levin 2015-03-16 ON 2015/0023 0480-453510 Omsorgsnämnden Ekonomisk rapport efter februari månad Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner budgetrapporten

Läs mer

Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30

Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30 1(17) Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Randi Lindström (c) Justeringens

Läs mer

Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:10 Ajournering kl. 11:10-11:30

Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:10 Ajournering kl. 11:10-11:30 Sammanträdesdatum Blad 1 (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2016-03-08 kl. 9:00-12:10 Ajournering kl. 11:10-11:30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (13)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (13) Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-03-07 Sida 1 (13) Plats och tid Beslutande Medborgarhuset, Lilla Sessionssalen, kl. 18:30 21:00 Inger Borgenberg (S), ordförande Sven-Åke Persson (S) Britt Sonesson

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Onsdagen den 19 december 2018 kl. 13:00 Plats Stensberg, Ståthållaregatan 35 Omfattning 83-94 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Richard Deichmann

Läs mer

Lena Bergman, Socialt ansvarig sköterska SAS Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare

Lena Bergman, Socialt ansvarig sköterska SAS Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 11 april kl. 14.00 16.00 Beslutande Övriga närvarande Rolf Emanuelsson, Ordförande (C) Mårten Karlsson, V. Ordförande (S) Agneta Eklund (S) Esbjörn Andersson

Läs mer

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringen sker Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag 2018-04-17, klockan 13.30 16.05 Annika Jönsson (M), ordförande

Läs mer

Omsorgsnämnden. Svar på motion - Öka samverkan mellan kommun och landsting. Yttrande UTDRAG Dnr ON 2016/0092

Omsorgsnämnden. Svar på motion - Öka samverkan mellan kommun och landsting. Yttrande UTDRAG Dnr ON 2016/0092 UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-09-29 57 Svar på motion - Öka samverkan mellan kommun och landsting Dnr ON 2016/0092 Handlingar Tjänsteskrivelse 2016-07-12 Motion Bakgrund Hemsjukvården övergick till

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll 1 (12) Diarienummer VOO 2019/0051 Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Plats och tid Vård- och omsorgsnämndens sammanträdeslokal, Bangatan 10 A, Lund,

Läs mer

Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst

Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-10-01 KS 2015/0528 50044 Kommunfullmäktige Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, ordförande (S) Lena Kandergård, 1:e vice ordförande (S) Börje Wahlund, 2:e

Läs mer

Arvo Hellman (S), Ordförande

Arvo Hellman (S), Ordförande 1 (17) Plats och tid Gruesalen, tisdagen den 21 mars 2017 kl 13:30:15:30 Beslutande Arvo Hellman (S), Ordförande Irena Alm (S) Ulrika Thulin (S), 1:e vice ordförande Nils Nilsson (C) Margit Johansson (M),

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämnden Reviderad 17 december 2013 Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämndens ansvar Vård och omsorgsnämnden tillhandahåller tjänster bl.a. i form av

Läs mer

Kallelse 2015-03-19. Socialnämnden SN 2014/610. Socialnämnden. Plats och tid Sammanträdesrum Kumla, 2015-03-19 klockan 16:30

Kallelse 2015-03-19. Socialnämnden SN 2014/610. Socialnämnden. Plats och tid Sammanträdesrum Kumla, 2015-03-19 klockan 16:30 Kallelse 2015-03-19 Socialnämnden Socialnämnden Plats och tid Sammanträdesrum Kumla, 2015-03-19 klockan 16:30 Sekreterare Ordförande Per Marcusson Gunnel Kask Ledamöter Gunnel Kask (S) Margareta Engman

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08.30 11.15 Ledamöter Thomas Lidberg (S) ordförande Mira Wedenberg (M) vice ordförande Sören Söderström (C) Carl Donnér (M) Maria

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 17 december 2015 kl. 13:00 Plats Ingelstorpsvägen 1, Smedby. Omfattning

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 17 december 2015 kl. 13:00 Plats Ingelstorpsvägen 1, Smedby. Omfattning Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 17 december 2015 kl. 13:00 Plats Ingelstorpsvägen 1, Smedby Omfattning 102-117 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V),

Läs mer

Jessica Bergman, Socialchef Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare Karin Vik, SAS

Jessica Bergman, Socialchef Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare Karin Vik, SAS 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 6 april kl. 14.00 15.00 Beslutande Övriga närvarande Birger Pettersson Wiik, Ordförande (S) Kerstin Andersson (KD) Maj-Britt Hedefur (KD) Margareta Nilsson (M)

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 14 december 2017 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 92-104 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL PROTOKOLL Plats och tid 2018-05-22, Visten, klockan 14:00-17:00 Avser paragrafer 43-56 ande Bertil Hagelin (S) Ordförande Ulrika Rodin (S) 1:e vice ordförande Per Hallström (M) 2:e vice ordförande Lillemor

Läs mer

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ingrid Fagerström ingrid.fagerstrom@harnosand.se Riktlinje Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinje Ledningssystem för

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

kl 13.00-16.15 Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö

kl 13.00-16.15 Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö 1(15) Plats och tid Almliden, Blosset, Bjuv kl 13.00-16.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl Socialnämnden 1 (13) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl. 9.00 13.00 Ajournering kl. 12.05-12.35 Saad Benatallah (S) Ewa Ståhl (S) Victor Oskarsson

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Kl. 13:00-16:30 Plats Omsorgsförvaltningen, Skeppsbrogatan 55, Kalmar Omfattning 52-64 ande Steve Sjögren (S), Ordförande Folke Fagerlund (KD), 1:e vice ordförande Birgitta Axelsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 14:30-14:40 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M), tjänstgörande

Läs mer

Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L) Viktor Hage (S)

Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L) Viktor Hage (S) Tid och plats 6 mars 2019, kl. 08:30-12:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 45-50 Utses att justera Viktor Hage ande Ledamöter Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Kl. 13:00-16:00 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 1-11

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Kl. 13:00-16:00 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 1-11 Omsorgsnämnden Tid Kl. 13:00-16:00 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 1-11 ande Steve Sjögren (S), ordförande Margreth Johansson (KD), 1:e vice ordförande Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL PROTOKOLL Plats och tid 2019-06-11, Visten, klockan 14:00 116:30 Avser paragrafer 66-76 ande Ulrika Rodin (S) Ordförande Lars-Göran Carlsson (C) 1:e vice ordförande Anna Maria Nilsson (M) 2:e vice ordförande

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 SOSFS 2011:9 träder i kraft..och ersätter 20120101 Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:12) om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet

Läs mer

Datum: Tid: kl Plats: Regionens hus Härnösand Sammanträdesrum: ASKEN Tid: kl FURAN

Datum: Tid: kl Plats: Regionens hus Härnösand Sammanträdesrum: ASKEN Tid: kl FURAN OCH TANDVÅRDSNÄMNDEN Tjänsteställe, handläggare Regionledningsförvaltningen Monika Öhgren 2018-02-20 18FPTN1 1(11) Datum: 2018-02-20 Tid: kl. 09.15 Plats: Regionens hus Härnösand Sammanträdesrum: ASKEN

Läs mer

Östra kommunhuset, plan 5, D503 klockan 13:

Östra kommunhuset, plan 5, D503 klockan 13: 1 Plats och tid Östra kommunhuset, plan 5, D503 klockan 13:00-15.00 Marianne Eriksson (S), ordförande Linnéa Sjögren (S) Caroline Hedenström (M), vice ordförande Emelie Nyberg (M) Thord Bagan (S) Lisbeth

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete xx Fastställd Socialnämnden 2014-05-07 Reviderad - Produktion Socialförvaltningen

Läs mer

Karlsson Margareta, Förvaltningschef Holm Thomas, Ekonom Engberg Åsa, Förvaltningssekreterare

Karlsson Margareta, Förvaltningschef Holm Thomas, Ekonom Engberg Åsa, Förvaltningssekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Sessionssalen, Stadshuset klockan 14.15 15. 00 Beslutande ledamöter Bergkvist Åsa (S) Handegard Lars (V) Grahn Gunnar (S) Långström Rolf (L) Monika Utter(MP) Svensson

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter november månad

Ekonomisk uppföljning efter november månad TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Magnus Levin 2016-12-06 ON 2016/0129 53510 Omsorgsnämnden Ekonomisk uppföljning efter november månad Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner den

Läs mer

Förslag till avgift för transport av avliden

Förslag till avgift för transport av avliden UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-06-15 57 Förslag till avgift för transport av avliden Dnr ON 2017/0066 Handlingar Tjänsteskrivelse 2017-06-05 Utredning Bakgrund Enligt 1 hälso- och sjukvårdslagen (1982:763)

Läs mer

Kerstin Gustafsson (v) Kent Pettersson (fp) Rolf Wahlberg (m) Ann-Mari Jeansson (kd) Justerat Steve Sjögren Gunnel Akinder Ordförande

Kerstin Gustafsson (v) Kent Pettersson (fp) Rolf Wahlberg (m) Ann-Mari Jeansson (kd) Justerat Steve Sjögren Gunnel Akinder Ordförande KALMAR KOMMUN OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2006-02-23 Tid kl 13.00-16.20 Plats Omsorgskontoret Omfattning 13-22 ande Steve Sjögren (s) ordförande Ingegerd Petersson (c) Ann Hellenborg (mp)

Läs mer

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Nationell satsning på ökad patientsäkerhet Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Vägledning för vårdgivare enligt kraven i patientsäkerhetslagen Förord Den nya lagen om patientsäkerhet innebär stora

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Datum Tid kl 08.15-15.00 Plats Sammanträdesrummet Hesselgrenska Närvarande Se sidan 2 Helena Wikström (C) Justeringens plats och tid LSS-kontoret fredagen den 31 augusti Justerade

Läs mer

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg.

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg. Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Riktlinje Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

Ajournering mellan 25 och 26 kl

Ajournering mellan 25 och 26 kl Omsorgsnämnden 2015-04-08 1(2) Plats och tid Högåsen, Aringsåsvägen 11, Alvesta 8 april 2015 kl. 14.15 16.05 Ajournering mellan 25 och 26 kl. 15.00 15.10 Justerade paragrafer 23-32 ande Mats Martinsson

Läs mer

Kommunkontoret, Heby 24 november Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, Heby 24 november Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 09.00-11.45 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Karl-Arne Larsson (C) Ulf Mattsson

Läs mer

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2018-03-16 KS 2018/0162 0480-45 00 28 Kommunstyrelsen Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess Förslag

Läs mer

KLK 2018/235. Kommunfullmäktige

KLK 2018/235. Kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) 2018-10-04 KLK 2018/235 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Kommunfullmäktige Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd SDN 2008-02-14 SID 1 (6) 2008-01-25 Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård-

Läs mer

Reservationer Mohamad Hassan (L) reserverar sig mot beslutet till förmån för bifall till motionen.

Reservationer Mohamad Hassan (L) reserverar sig mot beslutet till förmån för bifall till motionen. KF 171 21 juni 2017 Diarienummer KSN-2016-2646 Kommunfullmäktige Motion av Mohamad Hassan och Benny Lindholm (båda L) om att öka äldres integritet genom att på prov installera japanska toaletter på vård-

Läs mer

Mathias Bruno (M) Lena Linke. Lena Vilhelmsson. Nils Olof Bengtson. Lena Linke

Mathias Bruno (M) Lena Linke. Lena Vilhelmsson. Nils Olof Bengtson. Lena Linke Plats och tid Kommunhuset, "Hållö", Kungshamn, kl 08.45-11.30. Beslutande Nils Olof Bengtson (M), ordförande Kenny Thärnström (L) Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S), ej 97 Lena

Läs mer

Sammanträdesdag

Sammanträdesdag KALMAR KOMMUN OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2006-10-26 Tid kl 13.00-16.00 Plats Omsorgskontoret Omfattning 109-122 ande Steve Sjögren (s) ordförande Ingegerd Petersson (c) Ann Hellenborg (mp)

Läs mer

Omsorgsnämndens protokoll

Omsorgsnämndens protokoll Datum: Måndagen den 24 april Tid: 15.30 18.10 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Onsdagen den 26, klockan 08.00 Paragrafer: 25-31 Utses att justera: Tommy Nilzén (MP) Underskrifter:

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 1 (6) Landstingets kansli 2012-02-28 LSAU 2/2012 Planeringsavd, Marianne Hammarström Justerat 2012-03-06 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 februari 2012 kl. 09.00 12.10 Plats

Läs mer