Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Omsorgsnämnden PROTOKOLL"

Transkript

1 Tid Torsdagen den 15 juni 2017 kl. 13: Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande Kenneth Sjöström (S) Inger Henriksson (S) Magnus Lundén (S) Anna Johansson (S) Marita Fransson (C) Ole Torffvit (M) Lene Polteg (L) Michael ben Larbi Palmquist (V) Ersättare Filip Qvarnström (C) Övriga Eva Andersson Ylva Gorthon Karin Jilkén Alexandra Johansson Ida Johansson Malin Bolander Magnus Levin Lars Axelsson Madeleine Andersson Christina Erlandsson Thomas Johansson Anslaget på kommunens anslagstavla den 21 juni 2017

2 2 (19) Sekreterare Marina Pull Justeras Michael Ländin ordförande Liselotte Ross

3 3 (19) 48 Granskning av omsorgsnämndens arbete för minskad ohälsa bland anställda Dnr ON 2017/0039 Tjänsteskrivelse har beslutat om förebyggande aktiviteter och förvaltningsledningen har tagit initiativ som syftar till att förbättra arbetssituationen men detta är inte fullt ut kommunicerat och förankrat i organisationen. Det saknas en plan för det hälsofrämjande arbetet vilket är en brist. Det är av vikt att implementera Arbetsmiljöverkets förordning (AFS 2015:4) som syftar till att främja en god arbetsmiljö och förebygga risk för ohälsa på grund av organisatoriska och sociala förhållanden i arbetsmiljön. Utifrån nämndens beslut har omsorgsförvaltningen tagit fram en plan med förebyggande aktiviteter som ska genomföras i syfte att minska och förebygga ohälsa bland anställda. antecknar informationen till protokollet.

4 4 (19) 49 Plan för Jungmansgården Handlingsplan Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har utfört en inspektion på Jungmansgården den 17 maj Intervju gjordes med fyra omvårdnadspersonal som arbetar på vars en enhet, specialistundersköterska, nyanaställd enhetschef samt tidigare ansvarig enhetschef. Under eftermiddagen informerade representanterna från IVO, omsorgsnämndens ordförande, vice ordförande, förvaltningschef samt enhetschef med teamansvar, om vad som framkommit i samband med den uppföljande inspektionen på Jungmansgården. En plan för att tydliggöra och strukturera arbetet samt stärka informationsöverförningen till grupperna har arbetats fram för att utveckla bomötena genom att planera in dem i samband med arbestplatsträffarna till hösten. Detta för att fler från grupperna ska kunna vara delaktiga på bomötena och på så sätt stärka delaktigheten och teamsaverkan. antecknar informationen till protokollet.

5 5 (19) 50 Avtal om finansiering för vård- och omsorgscollege Dnr ON 2017/0071 Tjänsteskrivelse Avtal om finansiering för ett vård- och omsorgscollege i Kalmar län Vid årsskiftet 2014/2015 inleddes en samverkan mellan samtliga kommuner i Kalmar län, Landstinget i Kalmar län, Kommunal Sydost och Kalmarsunds gymnasieförbund för att under de kommande tre åren gemensamt finanisera arbetet med att inrätta ett vård- och omsorgscollege. Syftet med detta har varit att genom samverkan skapa bästa möjliga förutsättningar för att kunna erbjuda en vård- och omsorg av högsta kvalitet i livets alla skeden, idag och i framtiden. Under 2016 har ett regionalt samt två lokala vård- och omsorgscollege bildats och blivit certifierade. I november 2017 löper nuvarande avtal om finansiering ut. Den regionala styrgruppen för vård- och omsorgscollege Kalmar län har med utgångspunkt i tidigare upprättat samverkansavtal arbetat med att ta fram ett nytt avtal gällande finansiering efter november Omsorgsförvaltningen godkänner avtalet om finansiering för vård- och omsorgscollege i Kalmar län med kr. Kostnaden delas med socialförvaltningen och Kunskapsnavet.

6 6 (19) 51 Introduktionsfilm för nyanställda Omsorgsförvaltningen har tagit fram en webbaserad instruktionsfilm för all omsorgspersonal. Filmen är uppbyggd i 7 moduler och efter varje avsnitt ställs det en rad kontrollfrågor. Resultatet skickas sedan till den chef som anställt medarbetaren. Varje avsnitt är 4-8 minuter långt och man måste klara minst 50 % av kontrollfrågorna i varje avsnitt. Filmen är anpassad till att kunna visas både på mobiltelefon och läsplatta, vilket gör att man kan göra utbildningen på distans precis när det passar. Man har möjlighet att återanvända utbildningen när man vill och titta tillbaka på de olika avsnitten. Introduktionsfilmen ingår som del av övrig utbildning för semestervikarier. antecknar informationen till protokollet.

7 7 (19) 52 Ekonomisk uppföljning efter maj månad 2017 Dnr ON 2017/0068 Tjänsteskrivelse Ekonomisk uppföljning efter maj med bilagor har beslutat om månatliga ekonomiska uppföljningar med start efter februari månad. Omsorgsförvaltningens ekonomiska läge är fortsatt bra efter fem månaders förbrukning. Förvaltningens överskott beräknas till 3 mnkr. Verksamhetshetsuppföljningar har nu genomförts på alla enheter och tendensen är att fler enheter klarar att hålla budget. Inga enheter redovisar miljonunderskott. godkänner den ekonomiska rapporten för maj månad.

8 8 (19) 53 Svar motion Äldreboende ska konkurrera med livskvalité - inte bara lägsta pris. Dnr ON 2017/0054 Tjänsteskrivelse Motion Äldreboende ska konkurrera med livskvalité inte bara lägsta pris Motion från alliansen Per Dahl, Björn Brändewall och Christopher Dywik angående hur upphandlingar av driften av äldreboenden skall kunna konkurrera med livskvalité och inte bara pris. I en upphandling måste man formulera vilka krav man har på den tjänst som ska upphandlas och hur man ska kunna utvärdera inkomna anbud. De krav som ställs i en upphandling av vård och omsorgs utgår ifrån omsorgsnämndens egen verksamhet och de krav som finns på det egna utförandet. Motionsställarna anger några punkter som eventuellt ska kunna hanteras på annat sätt i en upphandling av drift av vård och omsorgsboende för att skapa bättre livskvalité i vardagen: - Mer varierad mat - Bättre möjligheter till utevistelse - Att få gå en promenad varje dag. - Särskilt utformade gemenskapsutrymmen. - Större möjligheter till sociala kontakter. I motionen ställs två yrkanden: 1. Att kommunfullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen utreda hur kvalitetsaspekter ska kunna få större påverkan på resultatet av upphandlingar. 2. Att kommunfullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att utforma riktlinjer för uppföljning av kvalitetsarbetet för äldreboenden, lika för alla utförare, kommunala som enskilda. I de senaste upphandlingar som är gjorda har det i anbudsunderlaget angivits ett stort antal kvalitetskrav som den blivande entreprenören ska tillgodose. De kvalitetskraven är samma krav som omsorgsnämnden har på den egna kommunala verksamheten. Om det ska ställas högre kvalitetskrav på en blivande entreprenör så krävs det andra politiska beslut i en kommande eventuell upphandling. Omsorgsförvaltningen har riktlinjer och rutiner för uppföljning av kvalitetsarbetet både i egen och upphandlad verksamhet. Både egen och entreprenörernas verksamhet följs upp årligen.

9 9 (19) Överläggning Per Dahl, (M), Ole Torffvit, (M) och Lene Polteg, (L), yrkar att omsorgsnämnden ska föreslå fullmäktige att bifalla motionen. Michael Ländin, (S) yrkar bifall till liggande förslag till beslut, att föreslå fullmäktige att avslå motionen. Proposition Ordförande frågar om nämnden anser att förslaget till kommunfullmäktige ska vara att bifalla motionen enligt alliansens yrkande eller att avslå motionen enligt liggande förslag till beslut. Han finner att omsorgsnämnden beslutar att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen. Votering Votering begärs varvid ordförande ställer följande propositionsordning: Den som vill att omsorgnämnden ska föreslå kommunfullmäktige att motionen ska avslås röstar Ja och den som vill bifalla alliansgruppens förslag att föreslå kommunfullmäktige att bifalla motionen röstar Nej. Omröstning sker och utfaller med 8 Ja-röster mot 3 Nej-röster. Ja-röster avges av Liselotte Ross (V), Kenneth Sjöström (S), Inger Henriksson (S), Magnus Lundén (S), Anna Johansson (S), Marita Fransson (C), Michael ben Larbi Palmqvist (V) och Michael Ländin (S). Nej-röster avges av Per Dahl (M), Ole Torffvit (M) och Lene Polteg (L). Omsorgsnämnd föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen med hänvisning till att omsorgsnämnden har kvalitetskrav där kvalitetsaspekter har stor påverkan på resultat av upphandlingar samt har riktlinjer för uppföljning av kvalitetsarbetet på äldreboenden som är lika för alla utförare. Reservation Härmed reserverar vi oss till förmån för bifall till motionen av Dahl, Brändewall och Dywik. De punkter som förvaltningens svar tar upp är visserligen korrekta, men de missar helt poängen med motionens yrkanden: att ge möjlighet att tävla om uppdrag inte bara genom att uppfylla de ställda minimikraven, utan också genom att erbjuda högre kvalitet än vad dessa anger. Per Dahl (M) Lene Polteg (L) Ole Torffvit (M)

10 10 (19) 54 srutiner vid uppförande av nya äldreboenden. Dnr ON 2017/0064 Tjänsteskrivelse Motion srutiner vid uppförande av nya äldreboenden Motion från Per Dahl angående förtroendevaldas delaktighet i beslutsprocessen för uppförande av nya äldreboenden. När det gäller planering och uppförande av nya äldreboenden har omsorgsnämnden fattat ett preliminärt beslut om en boendeplanering fram till och med I det beslutet har angivits att en översyn av standarden på kommunens samtliga boenden ska göras och att det samtidigt ska planeras för en utbyggnad av boendeplatser för äldre. om lokalprogram och inriktning ska tas för varje enskilt projekt. är delaktig i övergripande beslut om äldreboendets innehåll och vilka krav som ska ställas på det nya boendet. Referensgrupper och tjänstemän arbetar med att omsätta lokalprogrammet till den plan som finns för området och den tomt som finns tillgänglig för byggnationen. Om förtroendevalda ska vara delaktiga i referensgrupper är det ett politiskt beslut som omsorgsnämnden i så fall ska besluta om. Överläggning Per Dahl, (M), Ole Torffvit, (M) och Lene Polteg, (L), yrkar att omsorgsnämnden ska föreslå fullmäktige att bifalla motionen. Michael Ländin, (S) yrkar bifall till liggande förslag till beslut, att föreslå fullmäktige att avslå motionen. Proposition Ordförande frågar om nämnden anser att förslaget till kommunfullmäktige ska vara att bifalla motionen enligt alliansens yrkande eller att avslå motionen enligt liggande förslag till beslut. Han finner att omsorgsnämnden beslutar att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen. Votering Votering begärs varvid ordförande ställer följande propositionsordning: Den som vill att omsorgnämnden ska föreslå kommunfullmäktige att motionen ska avslås röstar Ja och den som vill bifalla alliansgruppens förslag att föreslå kommunfullmäktige att bifalla motionen röstar Nej. Omröstning sker och utfaller med 8 Ja-röster mot 3 Nej-röster.

11 11 (19) Ja-röster avges av Liselotte Ross (V), Kenneth Sjöström (S), Inger Henriksson (S), Magnus Lundén (S), Anna Johansson (S), Marita Fransson (C), Michael ben Larbi Palmqvist (V) och Michael Ländin (S). Nej-röster avges av Per Dahl (M), Ole Torffvit (M) och Lene Polteg (L). föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen, eftersom rutiner redan finns för delaktighet för omsorgsnämndens ledamöter i beslutsprocessen för nya äldreboenden. Reservation Härmed reserverar vi oss till förmån för bifall till motionen av Dahl. Redan den uppräkning av skilda moment i beslutsgången inför nya äldreboenden visar hur lätt det är att förlora den helhetssyn som ofta är själva grunden för de hem som kommunen ska erbjuda genom sina äldreboenden. Det motionen efterlyser, som vi betonade under mötet, är inte politisk detaljstyrning, utan bättre att ta ansvar för beslut i stort och därigenom bättre möjligheter att ge gamla en helgjuten vardagsmiljö. Per Dahl (M) Lene Polteg (L) Ole Torffvit (M)

12 12 (19) 55 Personalkontinuitet inom hemtjänsten Plan för att nå målet förbättrad personalkontinuitet i hemtjänsten En god personkontinuitet inom hemtjänsten handlar om att omsorgstagarna ska möta så få olika medarbetare som möjligt när hemtjänstinsatserna ska utföras. I en studie från 2014 (Brukares syn på omsorgskvalitet i hemtjänsten, Mälardalens högskola), framgår att personkontinuitet är ett av de allra viktigaste kvalitetsområdena för omsorgstagarna. Med kontinuitet skapas lugn och förtroende. Det upplevs som en förutsättning för trygghet i sin hemmiljö. Flera brukare bedömer att med en bra kontinuitet så löser sig även brister på andra kvalitetsområden. Det innebär att personkontinuiteten tydligt påverkar andra kvalitetsområden som t.ex. upplevd nöjdhet eller trygghet. I rapporten framkom det bland annat att flera omsorgstagare upplevde oro och uppgivenhet när man mötte många olika medarbetare och ansikten. När omsorgsförvaltningen gjorde egna brukarundersökningar (senast år 2013), fanns frågan om personkontinuiteten med. Även då var personkontinuiteten ett av de viktigaste kvalitetsområdena för omsorgstagarna. I Socialstyrelsens rapporter har personkontinuitet lyfts fram som det enskilt viktigaste kvalitetsområdet när omsorgstagarna rankade vad som var viktigast. Personkontinuiteten låg till och med före att alla beviljade insatser utfördes, det vill säga att omsorgstagare hellre avstod en insats om det var en ny personal som skulle utföra insatsen. Det handlar ju då också om vilka typer av insatser man kan avstå ifrån. antecknar informationen till protokollet.

13 13 (19) 56 Reviderad rutin för dödsfall inom vård- och omsorgsboende Dnr ON 2017/0067 Tjänsteskrivelse Rutin för dödsfall inom vård-och omsorgsboende I cirkulär 2005:52 punkt 3.5 Ansvar vid dödsfall inom kommunens särskilda boendeformer anges att Kommunen ansvarar för att den avlidne tranporteras till bårhus och förvaras där tills stoftet kan överlämnas till de anhöriga för kistläggning. Kommunens ansvar upphör när detta sker. Vid dödsfall i särskilt boende kan det ibland vara lämpligt att den döde får vara kvar där till dess kistläggning kan ske. I cirkulär 2005:52 punkt 4 anges hur avgifter tas ut. Bestämmelser om vårdavgifter i 26 hälso- och sjukvårdslagen medger att landsting och kommun får ta ut avgifter i samband med omhändertagandet av avlidna. Om sjukvårdshuvudmannen väljer att ta ut avgift för denna tjänst måste avgiften fastställas i respektive fullmäktige. Det är dödsboet som ska betala denna avgift. Den entreprenör som sjukvårdshuvudmannen har anlitat för uppgiften ska fakturera kommunen/ landstinget och inte dödsboet för sina kostnader. Anhöriga, närstående eller annan som ordnar med begravningen kan också välja att själva ta över ansvaret och beställa transport till bårhus. I detta fall uppstår ett avtalsförhållande och ett beställningsansvar direkt mellan dödsboet och transportören, utan att kommunen berörs. Kommunens ansvar upphör när kroppen på de anhörigas uppdrag lämnas ut till transportören. I dessa fall ska transportören fakturera dödsboet. De anhörigas val dokumenteras i patientjournalen. Efter att det inkommit ett medborgarförslag, har landstinget i Kalmar län beslutat att utöka sitt ansvar till att gälla samtliga transporter av avlidna, inte bara som tidigare då det planeras en obduktion, uttagande av implantat eller rättsmedicinsk undersökning. De anhöriga ska således få välja om de vill ta hand om transporten själva eller om de vill att landstinget gör det. Det innebär för landstingets del att en upphandling av transporter måste göras och att landstinget fakturerar de anhöriga i enlighet med fastställd taxa. Avsnittet gällande transport av avliden i omsorgsförvaltningens rutin för dödsfall i vård- och omsorgsboende har grundats på landstingets tidigare beslutade rutin. Med anledning av att landstingsfullmäktige nu ändrar sin rutin gällande transport av avliden bör en revidering även ske i Kalmar kommuns berörda rutin. Omsorgsförvaltningen tar fram ett underlag med nya avgifter som ska behandlas i fullmäktige.

14 14 (19) Nuvarande rutiner för dödsfall i vård- och omsorgsboende gäller sedan och följande förändringar föreslås: Under Sjuksköterskans uppgifter och ansvar görs ett tillägg under punkt 4: Informera anhöriga om att det finns två alternativ för transport. Under Dokumentera i omvårdnadsjournal ersätts texten Transport av den avlidne är beställd med Dokumentera vidtagna åtgärder samt anhörigas val av transport. Under Transport och begravningsbyrå görs tillägg med Avtalsförhållande mellan dödsboet och begravningsbyrå uppstår. Sista stycket Kalmar kommuns avtal om transport utgår och ersätts med Kalmar kommun ombesörjer transport till bårhus/ kylrum. Dödsboet debiteras avgift för transporten. godkänner förslaget till reviderad rutin för dödsfall i vårdoch omsorgsboende.

15 15 (19) 57 Förslag till avgift för transport av avliden Dnr ON 2017/0066 Tjänsteskrivelse Utredning Enligt 1 hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) HSL innefattas i hälso- och sjukvård att ta hand om avlidna. Kommunerna har ansvar för att ta hand om dem som avlider i särskilda boendeformer och hemsjukvårdspatienter i ordinärt boende. Kommunen har rätt att enligt bestämmelser om vårdavgifter i 26 hälso- och sjukvårdslagen ta ut avgift i samband med omhändertagande av avlidna. Avgiften ingår inte i kommunens maxtaxa för äldreomsorg. Det är dödsboet som ska betala denna avgift. I de flesta fall tar anhöriga hand om ärendet och beställer transport hos valfri transportör. I dessa fall uppstår ett avtalsförhållande och ett betalningsansvar direkt mellan dödsboet och transportören, utan att kommunen berörs. Kommunens avgift till dödsboet tas ut när anhöriga inte finns eller av annan anledning inte ombesörjer att transport beställs till bårhus. Avgiften kommunen tar ut av dödsboendet får inte överstiga kommunens självkostnad. föreslår kommunfullmäktige besluta: 1. Avgift ska tas ut med kr för transport av avliden från särskilt boende och hemsjukvårdspatienter i ordinärt boende till bårhus när anhöriga inte själva ombesörjer denna transport. 2. Avgiften ska indexregleras enligt taxiindex. 3. et ska gälla ifrån 1 oktober 2017.

16 16 (19) 58 Överenskommelse mellan landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län om samverkan vid utskrivning från slutenvården". Dnr ON 2017/0069 Tjänsteskrivelse Missiv Överenskommelse Nuvarande betalningsansvarslag upphävs och ersätts av en ny lag Lagen omsamverkan vid utskrivning från slutenvården. Lagen träder i kraft 1 januari Syftet med den nya lagen är att möjliggöra en trygg, säker och smidig övergång från slutenvård till öppen vård och omsorg. Befintliga bestämmelser i Hälso- och sjukvårdslagen och Socialtjänstlagen om fast vårdkontakt och samordnad individuell plan (SIP) ska tillämpas. Utvecklingen sedan Ädelreformen har inneburit att allt fler multisjuka sköra äldre vårdas inom kommunal hemsjukvård. Möjligheterna att bedriva en god och säker vård i hemmet har förbättrats. Antalet slutenvårdsplatser minskar och sjukhuset är en riskmiljö för sköra äldre. Onödig slutenvård ska undvikas. En nationell bedömning visar att 10 % av patienterna hade kunnat behandlas i öppen vård och 5 % av patienterna inom slutenvården var utskrivningsklara. Primärvårdens roll lyfts fram i den nya lagen, där vårdcentralen ska bli en diregent för samverkan och säkra den fortsatta vården utanför sjukhuset. Den nya lagen lyfter fram ett personcentrerat och proaktivt arbetssätt där utskrivningsplaneringen för att säkerställa den fortsatta vården utanför sjukhuset börjar redan vid inskrivningen. föreslår att kommunfullmäktige godkänner överenskommelsen mellan landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län om samverkan vid utskrivning från slutenvården.

17 17 (19) 59 Delegationsbeslut Ärendet utgår.

18 18 (19) 60 Anmälningsärenden - Sjukfrånvaro - Underrättelse från IVO gällande tillsynsärende inom Jungmansgården - Återrapportering till nämnden från besök på Ståthållaren antecknar informationen till protokollet.

19 19 (19) 61 Förvaltningschefen informerar - Boendestatistik - Ej verkställda beslut - Semesterrekrytering - Mätning av ofrivilliga delade turer. antecknar informationen till protokollet.

Svar motion Äldreboende ska konkurrera med livskvalité - inte bara lägsta pris.

Svar motion Äldreboende ska konkurrera med livskvalité - inte bara lägsta pris. UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2017-06-15 Omsorgsnämnden 53 Svar motion Äldreboende ska konkurrera med livskvalité - inte bara lägsta pris. Dnr ON 2017/0054 Handlingar Tjänsteskrivelse 2017-05-29 Motion

Läs mer

Beslutsrutiner vid uppförande av nya äldreboenden.

Beslutsrutiner vid uppförande av nya äldreboenden. UTDRAG 1 (4) Sammanträdesdatum 2017-06-15 54 Beslutsrutiner vid uppförande av nya äldreboenden. Dnr ON 2017/0064 Handlingar Tjänsteskrivelse 2017-05-29 Motion Beslutsrutiner vid uppförande av nya äldreboenden

Läs mer

Förslag till avgift för transport av avliden

Förslag till avgift för transport av avliden UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-06-15 57 Förslag till avgift för transport av avliden Dnr ON 2017/0066 Handlingar Tjänsteskrivelse 2017-06-05 Utredning Bakgrund Enligt 1 hälso- och sjukvårdslagen (1982:763)

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 22 november 2018 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 73-82 Beslutande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice

Läs mer

Sammanfattning De satsningar som ligger till grund för beslutet är följande:

Sammanfattning De satsningar som ligger till grund för beslutet är följande: UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2017-10-26 74 Motion - Inför "måltidsvän" inom Kalmars omsorg. Dnr ON 2017/0086 Handlingar Tjänsteskrivelse 2017-10-03 Motion Inför måltidsvän inom Kalmars omsorg Bakgrund

Läs mer

Svar motion Äldreboende ska konkurrera med livskvalité - inte bara lägsta pris.

Svar motion Äldreboende ska konkurrera med livskvalité - inte bara lägsta pris. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lars Axelsson 2017-05-29 ON 2017/0054 53800 Omsorgsnämnden Svar motion Äldreboende ska konkurrera med livskvalité - inte bara lägsta pris. Förslag till

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Onsdagen den 20 juni 2018 kl. 13:00 Plats Vänskapens väg 6 Omfattning 45-51 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-10-26 KS 2015/1051 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid kl. 13:00-15:30 Plats Omsorgsförvaltningen, Torsåsgatan 1 B. Omfattning 9-15

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid kl. 13:00-15:30 Plats Omsorgsförvaltningen, Torsåsgatan 1 B. Omfattning 9-15 Omsorgsnämnden Tid kl. 13:00-15:30 Plats Omsorgsförvaltningen, Torsåsgatan 1 B Omfattning 9-15 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 16 juni 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 46-56

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 16 juni 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 46-56 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 16 juni 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 46-56 ande Per Dahl (M), ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande Gunnel Akinder (S) Michael Palmquist

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 26 maj 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 36-45

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 26 maj 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 36-45 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 26 maj 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 36-45 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Reviderad rutin för dödsfall inom vård- och omsorgsboende

Reviderad rutin för dödsfall inom vård- och omsorgsboende TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Christina Erlandsson 2017-06-01 ON 2017/0067 53592 Omsorgsnämnden Reviderad rutin för dödsfall inom vård- och omsorgsboende Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

Underlag för rutiner kring omhändertagande av avlidna

Underlag för rutiner kring omhändertagande av avlidna Cirkulärnr: 2005:52 Diarienr: 2005/1287 Handläggare: Per-Olov Nylander Avdelning: Avd för vård och omsorg Sektion/Enhet: Sektionen vård och socialtjänst Datum: 2005-06-01 Mottagare: Kommunstyrelsen Stadsdels-

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 24 november 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 79, 81-89 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice

Läs mer

Val av justerare, tid och plats för justering Fastställande av dagordning

Val av justerare, tid och plats för justering Fastställande av dagordning KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(2) Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 15 juni 2017 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Enligt uppdrag Marina Pull (0480-453502) Val av justerare, tid och plats för justering Fastställande

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 29-38

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 29-38 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 29-38 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Plan och aktiviteter för att nå målet förbättrad personalkontinuitet i hemtjänsten, Sveriges 30 bästa äldreomsorgskommuner år 2020

Plan och aktiviteter för att nå målet förbättrad personalkontinuitet i hemtjänsten, Sveriges 30 bästa äldreomsorgskommuner år 2020 Handläggare 0480-450000 Datum 2017-05-29 Plan och aktiviteter för att nå målet förbättrad personalkontinuitet i hemtjänsten, Sveriges 30 bästa äldreomsorgskommuner år 2020 1. Bakgrund: Vikten av personkontinuitet

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 31 maj 2018 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 37-44 ande Michael Ländin (S), ordförande 41-44 Per Dahl (M), 1:e vice ordförande, tjänstgörande ordförande 37-40

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl. 13:00 Plats Storken, Stagneliusgatan 31. Omfattning 55-64

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl. 13:00 Plats Storken, Stagneliusgatan 31. Omfattning 55-64 Omsorgsnämnden Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl. 13:00 Plats Storken, Stagneliusgatan 31 Omfattning 55-64 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 30 mars 2017 kl. 13:00-17.00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 14-23 ande Michael Ländin (S), ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande Annica Portland Bengtsson

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid kl. 13:00-15:35 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 104-118 ande Steve Sjögren (S), ordförande Margreth Johansson (KD), 1:e vice ordförande Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice

Läs mer

Överenskommelse mellan landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län om samverkan vid utskrivning från slutenvården".

Överenskommelse mellan landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län om samverkan vid utskrivning från slutenvården. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-06-15 Omsorgsnämnden 58 Överenskommelse mellan landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län om samverkan vid utskrivning från slutenvården". Dnr ON 2017/0069

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 27 april 2017 kl. 13:00-17:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 24-34 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 26 april 2018 kl. 13:00 Plats Ingelstorpsvägen 1, Smedby. Omfattning 25-36

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 26 april 2018 kl. 13:00 Plats Ingelstorpsvägen 1, Smedby. Omfattning 25-36 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 26 april 2018 kl. 13:00 Plats Ingelstorpsvägen 1, Smedby Omfattning 25-36 ande Michael Ländin (S), ordförande 25-32 Per Dahl (M), 1:e vice ordförande 25-27 Liselotte Ross

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 24 november 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 80 Beslutande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 augusti 2017 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 82-93 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik

Läs mer

Rutin m m i samband med transport av avlidna

Rutin m m i samband med transport av avlidna Rutin m m i samband med transport av avlidna Bakgrund Bakgrund till denna rutin är cirkulär 2005:52 från Sveriges Kommuner och Landsting Underlag för rutiner kring omhändertagande av avlidna. I hälso-

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Tid Torsdagen den 23 november 2017 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 82-91 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande Kristina

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Onsdagen den 28 mars 2018 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 13-24 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

VU PROTOKOLL

VU PROTOKOLL VU PROTOKOLL 1(14) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00-12.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Kl. 13:00-16:30 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 72-74 Beslutande Steve Sjögren (S), ordförande Margreth Johansson (KD), 1:e vice ordförande Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Tid Torsdagen den 25 oktober 2018 kl. 13:00 Plats Rimsmedsvägen 25 Omfattning 62-72 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande Kristina

Läs mer

Instruktioner för åtgärder i samband med dödsfall. Väntat dödsfall i hemsjukvård och särskilda boendeformer

Instruktioner för åtgärder i samband med dödsfall. Väntat dödsfall i hemsjukvård och särskilda boendeformer Åtgärder i samband med dödsfall Sida 1 (5) 1. Dokumenttyp 2. Fastställande/upprättad Instruktion 2011-05-31 av Vård- och omsorgschefen 3. Senast reviderad 4. Detta dokument gäller för 5. Giltighetstid

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2018-01-22 KS 2015/1051 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Tid Torsdagen den 15 december 2016 kl. 13:00-17.05 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 90-102 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Eva Nilsson, verksamhetschef VOO Sandra Nätt, verksamhetsutvecklare, 1 Marita Taserud, avdelningschef hemvården, 1 Anneli Karlsson, sekreterare

Eva Nilsson, verksamhetschef VOO Sandra Nätt, verksamhetsutvecklare, 1 Marita Taserud, avdelningschef hemvården, 1 Anneli Karlsson, sekreterare Sammanträdesprotokoll 1 (7) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Lena Kandergård, ordförande (S) Jonas Ås, 1:e vice ordförande (S) Börje Wahlund, 2:e vice ordförande

Läs mer

Kerstin Gustafsson (v) Kent Pettersson (fp) Rolf Wahlberg (m) Ann-Mari Jeansson (kd) Justerat Steve Sjögren Gunnel Akinder Ordförande

Kerstin Gustafsson (v) Kent Pettersson (fp) Rolf Wahlberg (m) Ann-Mari Jeansson (kd) Justerat Steve Sjögren Gunnel Akinder Ordförande KALMAR KOMMUN OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2006-02-23 Tid kl 13.00-16.20 Plats Omsorgskontoret Omfattning 13-22 ande Steve Sjögren (s) ordförande Ingegerd Petersson (c) Ann Hellenborg (mp)

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Kl. 13:30-16:30 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 94-105 ande Steve Sjögren (S), ordförande Margreth Johansson (KD), 1:e vice ordförande Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid kl. 13:00-14:50 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 65-75

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid kl. 13:00-14:50 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 65-75 Omsorgsnämnden Tid kl. 13:00-14:50 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 65-75 ande Steve Sjögren (S), ordförande Margreth Johansson (KD), 1:e vice ordförande Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Omsorgsnämnden 2006-11-07

Omsorgsnämnden 2006-11-07 Plats och tid Hobysalen, stadshuset Ronneby, kl. 09.00 11.50 Beslutande Bo Johansson (s) ordförande Birgitta Andersson (s) Karl-Erik Danielsson (s) Hans Kyhlbäck (v) Helene Svan (v) Roger Fredriksson (m)

Läs mer

Omsorgsnämnden. Svar på motion - Öka samverkan mellan kommun och landsting. Yttrande UTDRAG Dnr ON 2016/0092

Omsorgsnämnden. Svar på motion - Öka samverkan mellan kommun och landsting. Yttrande UTDRAG Dnr ON 2016/0092 UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-09-29 57 Svar på motion - Öka samverkan mellan kommun och landsting Dnr ON 2016/0092 Handlingar Tjänsteskrivelse 2016-07-12 Motion Bakgrund Hemsjukvården övergick till

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen kl. 09:00-11:50 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Läs mer

med ajournering

med ajournering 1(15) Plats och tid Sessionssalen Nämndhuset, torsdagen den 11 maj 2017 kl 16.15 17.40 med ajournering 16.45 17.30 Beslutande Ledamöter Krister Mc Carthy (S), ordförande Susanne Forsberg (S), 1:e vice

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2017/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2017/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2017-06-08 SN 2017/0365.11.01 0480-450000 Socialnämnden Överenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län om den

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2017-10-03, kl. 18:30-20:07 Ajournering: 19:00-19:15 Sammanträdesdatum s. 1 (10) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist

Läs mer

Dödsfall och omhändertagande av avliden

Dödsfall och omhändertagande av avliden Dödsfall och omhändertagande av avliden Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS/MAS Skribent SAS/MAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 252/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Tid Torsdagen den 23 maj 2019 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1B Omfattning 42-49 ande Michael Ländin (S), ordförande Måns Linge (M), 1:e vice ordförande Richard Deichmann (V), 2:e vice ordförande Magnus Lundén

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ÄLDRENÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR ÄLDRENÄMNDEN REGLEMENTE FÖR ÄLDRENÄMNDEN Utöver vad som stadgas i kommunallag och speciallagstiftning ska följande gälla för äldrenämnden. Ansvarsområde 1 Äldrenämnden ansvarar för service, omsorg och vård av äldre

Läs mer

16: Motion (V) - Inför konkurrens på lika villkor inom hemtjänst/hemsjukvården (V) Delges:

16: Motion (V) - Inför konkurrens på lika villkor inom hemtjänst/hemsjukvården (V) Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-09-24 16: Motion (V) - Inför konkurrens på lika villkor inom hemtjänst/hemsjukvården (V) Delges: Omvårdnadsnämnden Dnr 17KS396 Beslut Kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst

Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-10-01 KS 2015/0528 50044 Kommunfullmäktige Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 17 december 2015 kl. 13:00 Plats Ingelstorpsvägen 1, Smedby. Omfattning

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 17 december 2015 kl. 13:00 Plats Ingelstorpsvägen 1, Smedby. Omfattning Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 17 december 2015 kl. 13:00 Plats Ingelstorpsvägen 1, Smedby Omfattning 102-117 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V),

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter för äldre

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter för äldre ÄLDREFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEULÅTANDE DNR 105-243/2007 SID 1 (5) 2007-10-19 Handläggare: Börje Ferlander Telefon: 08-508 36 216 Till Äldrenämnden den 15 november 2007 Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom

Läs mer

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin 2013-04-24 KS 2012/0776 Kommunstyrelsen Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna 6-9 i Smedby Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Rose-Marie Ahlström (M) Anne Johansson (L) Stig Roos (S) Luis Morales (V)

Rose-Marie Ahlström (M) Anne Johansson (L) Stig Roos (S) Luis Morales (V) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 08.30-11.15. Beslutande Närvarande ersättare Nils Olof Bengtson (M), ordförande Kristina Frigert (M) Kenny Thärnström (L) Britt Lindgren (C) Birgitta

Läs mer

Översyn av omsorgstaxan och HSL avgifter

Översyn av omsorgstaxan och HSL avgifter UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2015-10-22 82 Översyn av omsorgstaxan och HSL avgifter Dnr ON 2015/0059 Handlingar Tjänsteskrivelse 2015-10-09 Avgifter för kommunal hemsjukvård och installation av trygghetslarm

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-08-29 182 KS 136/18 Svar på motion (M) (L) (C) om ett alternativ till kvarboende och särskilt boende Beslut Motionen tillstyrks. s förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Socialutskottet 2015-04-09

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Socialutskottet 2015-04-09 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Plats och tid Mogårdens äldreboende 11-12, Kommunhuset kl.13-16, torsdagen den 9 april 2015 Beslutande Marcus Schön (M), ordförande Diana Bergeskans (S), v ordförande

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 193-217 Tid: 2016-12-12, kl: 10:00-16:40 Plats: Regionens Hus, sal A 198 Regionfullmäktiges program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av

Läs mer

18: Motion (V) - Inför konkurrens på lika villkor inom hemtjänsten/nattpatrullen (V) Delges:

18: Motion (V) - Inför konkurrens på lika villkor inom hemtjänsten/nattpatrullen (V) Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-09-24 18: Motion (V) - Inför konkurrens på lika villkor inom hemtjänsten/nattpatrullen (V) Delges: Omvårdnadsnämnden Dnr 17KS398 Beslut Kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Motion från Margreth Johansson (KD) om. kompetensutvecklingsplan och utbildningsanställning inom omsorgen.

Motion från Margreth Johansson (KD) om. kompetensutvecklingsplan och utbildningsanställning inom omsorgen. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-05-27 KS 2014/0740 50044 Kommunfullmäktige Motion från Margreth Johansson (KD) om kompetensutvecklingsplan och utbildningsanställning

Läs mer

Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias Bruno (M) Anne Johansson (L) Lena Linke (MP)

Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias Bruno (M) Anne Johansson (L) Lena Linke (MP) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 14.00. Ajournering kl. 13.45-13.50. Beslutande Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (21)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (21) Plats Lomma kommunhus, Stora Sessionssalen Tid 2017-12-19, kl. 09:17-10:09 Sammanträdesdatum s. 1 (21) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Anders Widesjö (M) Krister

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14)

PROTOKOLL 1 (14) PROTOKOLL 1 (14) 2019-01-10 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 9.40-11.30 Beslutande Iosif Karambotis (S), ordförande Anna Lundström (S), vice ordförande Magnus Nilsson (S) Rose-Marie Lundström

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Kl. 13:00-16:30 Plats Omsorgsförvaltningen, Skeppsbrogatan 55, Kalmar Omfattning 52-64 ande Steve Sjögren (S), Ordförande Folke Fagerlund (KD), 1:e vice ordförande Birgitta Axelsson

Läs mer

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida 1 av 5 101 KS2019/198 Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag Beslut s förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige bifaller socialnämndens äskande med 5,2 mnkr. Finansiering av tilläggsanslaget

Läs mer

Överenskommelse om omhändertagande av avlidna mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län

Överenskommelse om omhändertagande av avlidna mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län 1 Överenskommelse om omhändertagande av avlidna mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län 2017-03-30 Antagen av Landstingsfullmäktige den 20 november 2018 1 Innehåll 1. Överenskommelsens

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen 1(13) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista

Läs mer

Motion från Margreth Johansson (KD) om kompetensutvecklingsplan och utbildningsanställning

Motion från Margreth Johansson (KD) om kompetensutvecklingsplan och utbildningsanställning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-01-12 KS 2014/0740 50044 Kommunfullmäktige Motion från Margreth Johansson (KD) om kompetensutvecklingsplan och utbildningsanställning

Läs mer

Godkännande av förslag till överenskommelse om omhändertagande av avlidna mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län

Godkännande av förslag till överenskommelse om omhändertagande av avlidna mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-07-19 1 (3) HSN 2017-0257 Handläggare: Birgitta Rosengren Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Godkännande av förslag till överenskommelse om omhändertagande

Läs mer

Omhändertagande vid dödsfall.

Omhändertagande vid dödsfall. 1 (5) Dokumentbenämning/typ: Rutin Verksamhet/process: Hälso- och sjukvård Ansvarig: MAS Fastställare: Gäller fr.o.m: 2015-02 Diarienummer: KS 13.272 Utgåva/version: Uppföljning: 2016-02 Omhändertagande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

Socialnämnden 2012-02-09. Föredragningslista

Socialnämnden 2012-02-09. Föredragningslista 2 Föredragningslista 25 Val av protokolljusterare 26 Anmälan om övriga ärenden 27 Informationsärenden a. Statistik boenderådet och meddelande om utskrivningsklara från heldygnssjukvård b. Politikerbesök

Läs mer

VU PROTOKOLL

VU PROTOKOLL VU PROTOKOLL 1(15) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00-11.30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

SIP= SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN

SIP= SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN SIP OCH LUSEN SIP= SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN Både i Socialtjänstlagen och Hälso- och sjukvårdslagen står att läsa att en samordnad individuell plan ska tas fram när någon är i behov av insatser från både

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(14) Plats och tid Sessionssalen, Stadshuset, 14.15 16.10 Beslutande ledamöter Bergkvist Åsa (S) Handegard Lars (V) Tomtlund Torbjörn (M) Grahn Gunnar (S) Svensson Carl-Johan (S), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats Torsdag 15 juni 2017, kl. 13:00-16:00 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), vice ordförande Anncharlott Eskel (S) Lillemor Larsson (V) ersätter:daniel Hjelm (S)

Läs mer

Ändrade övergångsbestämmelser för den föreslagna lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Ändrade övergångsbestämmelser för den föreslagna lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (5) 2017-03-31 Handläggare: Joakim Olsson, 08 508 19 207 Pia Sundqvist, 08 508 18 161 Till

Läs mer

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 21 (51) 13 Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2019 Förslag till vård- och omsorgsboenden att ingå kommande central upphandling av entreprenaddrift Dnr 5.1.2-125/2018 Äldrenämndens

Läs mer

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Utlåtande 2017:130 RVIII (Dnr 106-1449/2016) Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Motion (2016:102) av Per Ossmer och Lotta Nordfeldt (båda SD) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Motion - Nyanländas språkkunskaper inom de sociala omsorgerna

Motion - Nyanländas språkkunskaper inom de sociala omsorgerna UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2019-06-19 51 Motion - Nyanländas språkkunskaper inom de sociala omsorgerna Dnr ON 2019/0070 Handlingar Tjänsteskrivelse 2019-06-15 Motion om nyanländas språkkunskaper inom

Läs mer

Motion från Birgitta Nordlöw (FP) om sällskapsdjur på äldreboende i Kalmar

Motion från Birgitta Nordlöw (FP) om sällskapsdjur på äldreboende i Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2014-12-22 KS 2014/0424 Kommunfullmäktige Motion från Birgitta Nordlöw (FP) om sällskapsdjur på äldreboende i Kalmar Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (3) HSN 2017-0027 Yttrande över motion 2016:43 av Tuva Lund (S)

Läs mer

Godkännande av förslag till överenskommelse om omhändertagande av avlidna mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län

Godkännande av förslag till överenskommelse om omhändertagande av avlidna mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-02-07 1 (2) HSN 2017-0257 Handläggare: Birgitta Rosengren Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-03-21 Godkännande av förslag till överenskommelse om omhändertagande

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 17.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Lena Kandergård, 1:e vice ordförande (S) Börje Wahlund, 2:e

Läs mer

Reko Susanne Lundblad, Qulturum Marie Rahlén Altermark, Kommunal utveckling. Samordnad individuell plan, SIP

Reko Susanne Lundblad, Qulturum Marie Rahlén Altermark, Kommunal utveckling. Samordnad individuell plan, SIP Samordnad Individuell Plan, SIP Susanne Lundblad, Qulturum Marie Rahlén Altermark, Kommunal utveckling http://mc.jimi.nu/resejournal2.htm SIP på 3 minuter Om behov av samordning av insatser upptäcks tas

Läs mer

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL)

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) PM 2010: RVII (Dnr 326-1523/2010) Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

18 Revidering av riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg - syskonförtur

18 Revidering av riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg - syskonförtur Protokoll Omsorgs och utbildningsutskottet Sida 1 av 10 Ärendeförteckning 18 Revidering av riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg - syskonförtur 19 Avgift för insatsen Trygg hemgång 20 Rapport om

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08.30 11.15 Ledamöter Thomas Lidberg (S) ordförande Mira Wedenberg (M) vice ordförande Sören Söderström (C) Carl Donnér (M) Maria

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 14:30-14:40 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M), tjänstgörande

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 14 december 2017 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 92-104 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Margareta Karlsson, Förvaltningschef Cecilia Vestergaard, Områdeschef Thomas Holm, Ekonom Åsa Engberg, Förvaltningssekreterare

Margareta Karlsson, Förvaltningschef Cecilia Vestergaard, Områdeschef Thomas Holm, Ekonom Åsa Engberg, Förvaltningssekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Sammanträdesrummet våning 2, Marnäsliden, 13:00 14:30 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund(M) Gunnar Grahn (S) Ann-Katrin

Läs mer

Dödsfall åtgärder inom hälso- och sjukvård Lokal överenskommelse inom Mittenälvsborg

Dödsfall åtgärder inom hälso- och sjukvård Lokal överenskommelse inom Mittenälvsborg Dödsfall åtgärder inom hälso- och sjukvård Lokal överenskommelse inom Mittenälvsborg Regionen ansvarar för all hälso- och sjukvård inom primärvård och sjukhus. Kommunerna har hälso- och sjukvårdsansvaret

Läs mer

Kenneth Tinglöf (KD)

Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-09-30 Plats och tid: Folkets hus i Trosa, 12.30 16.00 ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Martina Johansson (C), ordf. Ricken

Läs mer

Politiska inriktningsmål för vård och omsorg

Politiska inriktningsmål för vård och omsorg Dnr 2017KS562 078 Politiska inriktningsmål för vård och omsorg Förord En helhetssyn med utgångspunkt från den enskildes behov och alla människors lika värde tillsammans med självbestämmande, trygghet och

Läs mer

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33 26-34 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 16.00 Beslutande Leif T Johansson, (FP) ordförande Kristina Frigert (M), 1:e vice ordförande Elving Claesson (S) 2:e vice ordförande Christina

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen 1(14) Plats och tid Beslutande Arbetsmarknadsenheten Kraften, Kraftgatan 8, kl. 09.00 Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Socialutskottets betänkande Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso-

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Transporter vid omhändertagande av avlidna

FÖRBUNDSINFO. Transporter vid omhändertagande av avlidna Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 18 2005 Transporter vid omhändertagande av avlidna I detta FörbundsInfo klargörs ansvarsgränserna vid transporter av avlidna. Det kan finnas skäl till detta.

Läs mer