Projektets rekommendationer för utveckling av utbildningssystem och dess organisation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektets rekommendationer för utveckling av utbildningssystem och dess organisation"

Transkript

1 1(1) Utbildningsavdelningen Projektets rekommendationer för utveckling av utbildningssystem och dess organisation Syftet med detta dokument är att presentera rekommendationer för utveckling av SLU:s utbildningssystem och dess organisation för att nå verksamhetskraven. Utifrån verksamhetens önskemål, som framkommit i intervjuerna, lyfter vi i projektgruppen här fram den utveckling som bör göras för att nå verksamthetens krav på systemen. Alla önskemål från intervjuerna finns redovisade i ett separat dokument, se bilagan Synpunkter och önskemål från intervjuerna. Våra rekommendationer i detta dokument har en fotnot för att enkelt kunna koppla ihop den rekommenderade utvecklingen till ursprungsdokumentets önskemål. Alla system Slukurs, Fronter och Slunik Idag använder SLU Slukurs som utbildningsdatabas. För information till studenter på ett kurstillfälle används både Fronter och Slunik (som visar informationen på kurssidorna). Projektet anser att SLU bör arbeta mot att ha två system som täcker in kraven för de tre systemen. Alternativt att användargränssnittet görs om till en eller två ingångar trots att användarna arbetar i flera system. Projektet anser även att denna förändring tidigast kan göras efter att Ladok3 är produktionssatt och implementerat på SLU. Innan dess bör vi ha bytt utbildningsdatabas alternativt bestämt att ta ett omtag gällande utvecklingen och användningen av Slukurs. (Se stycket om Slukurs nedan för mer information om val av utbildningsdatabas.) Det arbete och den utveckling som görs innan produktionssättningen av Ladok 3 ska ha till syfte att övergången till två system ska förenklas. 1 Utveckling för alla system Vi ska sträva efter att alla system: Ska fungera i olika webbläsare, på PC och Mac samt på olika mobila enheter. 2 Ska använda AD-uppgifter för inloggning. 3 1 SL31, A05 2 A01, A02, E04 3 A03 SLU, Box 7070, SE Uppsala, Sweden tel: +46 (0) Org.nr info@slu.se

2 Ska vara tvåspråkiga, svenska och engelska. 4 Systemen bör även utvecklas så att de kan bli arkiveringsgodkända, vilket skulle innebär mindre manuellt arbete för institutionerna. 5 Studenter, lärare och administratörer efterfrågar möjligheten att bli påminda om när det är dags att göra olika moment för olika kurser. Systemen bör utvecklas för att kunna ge sådana påminnelser. 6 Support av system Utbildningsavdelningen har det övergripande ansvaret att sprida information, hålla utbildningar och lära upp verksamheten inom respektive system. Utbildningar, manualer och support för utbildningssystemen bör ses över för att matcha verksamhetens behov. 7 Organisationen kring systemen Systemanvariga behöver ha bättre stöd för planering av utvecklingar och kommunikation med verksamheten behöver bli bättre. Projektgruppen föreslår: Utbildningssystemen ska ha en referensgrupp. Syftet med referensgruppen ska vara att: o sprida information från systemgruppen till verksamheten o staka ut och prioritera utvecklingar tillsammans med systemgruppen 8 Systemägaren har det yttersta ansvaret för systemet och mandat att fatta större beslut. På medarbetarwebben ska systemansvariga kommunicera information om systemet. Det kan handla om driftstopp, uppdateringar och utvecklingar av systemen. De som är intresserade av detta ska kunna prenumerera på händelserna. Det ska även vara lätt att lämna feedback om systemen för användarna9 Fronter - lärplattform En lärarplattform använder man för att ge information och kommunicera med studenten inom en specifik kurs. SLU måste ta ett långsiktigt beslut om vilken lärarplattform vi ska ha. När beslutet tas ska det valda systemet ha samma funktioner som Fronter samt funktioner för önskemålen nedan SL36, A13 5 A12, F28, L10, SK28, SL24 6 AP01, AP02, AP03, AP04, AP05, AP06, AP07, AP08 7 K02, A06, F43, F45, U02, U03, U05, F46, F13, F19, F21, F35, F43, F45 8 A07, A08, A09 9 A10, A11, SL02, F12, W11 10 F47 2(11)

3 Kursrum bör skapas automatiskt, precis som i Slunik. Rummen som skapas ska alla ha en förvald grund med samma layout, funktioner och grafisk profil. 11 I nuläget går det inte att bli meddelad i Fronter eller via mejl då en ny händelse, som exempelvis för läraren att en ny inlämningsuppgift har kommit in. Detta gör arbetet för användarna ineffektivt då de själva behöver bevaka flera kursrum samtidigt. Användarna bör därför kunna få ett mejl när t.ex. en inlämningsuppgift har kommit in i Fronter. 12 Behörigheter En annan fråga som projektet anser behöver tas i beaktning är behörighetsfrågan. En översyn bör göras för att se över vilka studenter som har behörighet till rum och hur länge. 13 Kursadministratörer och programstudierektorer ska automatiskt få tillgång till rum, precis som kursledare. 14 Dubbla identiteter ska stödjas. 15 System behöver ha stöd för att lärare och studenter själva kan skapa grupper för att underlätta kommunikationen. 16 Inlämningsmapp Här efterfrågas funktionalitet i systemet som förenklar inlämningen av uppgifter eftersom Fronter idag inte tillåter att inlämningsuppgifter skickas fram och tillbaka inom samma mapp 17. Läraren måste skapa en ny mapp för varje inlämning även om inlämningsuppgiften inte är ny utan endast kompletterats av studenten. Inlämninsmappen behöver även uppfylla följande krav: Det måste gå att särskilja studenter med samma namn. 18 Studenter och olika lärare bör kunna kommentera på arbeten om så önskas. 19 Portfolion är en bra funktion men behöver utvecklas för att bli optimal. Gärna med integration till Ladok där resultatet förs över via systemen. 20 Webbprov I Fronter kan lärare lägga ut webbprov till studenten. Funktionen fungerar dock inte optimalt och buggar förekommer. Verksamhetskravet på Fronter är att 11 F02, F26, F34, F01 12 F30 13 F23, F20, F14, F15 14 F16, F17 15 F32, F33 16 F08, F41, NS10 17 F39, F40 18 F03 19 F05, F07 20 F36, F27, F44 3(11)

4 tentor/duggor ska kunna göras även i fortsättningen på webben och det är viktigt att man kan lita på funktionaliteten. 21 Slunik kurshemsidor Slunik är SLU:s system för kurssidor. Kurssidor som skapas i Slunik innehåller obligatorisk information för varje kurstillfälle som ges. Utbildningsavdelningen måste fortsätta att stödja dessa verksamhetskrav men ett beslut måste tas om vilket system som ska användas för ändamålet. Utöver de funktioner som redan finns i Slunik finns det ytterligare önskemål på utveckling i systemet som vi delar upp i kommunikation, administrera en sida, behörigheter samt övrigt. Kommunikation Kommunikationen via Slunik behöver förbättras, t.ex. genom följande förändringar: Man ska kunna välja att skicka meddelanden även som e-post till studenterna. 22 Det ska gå att skicka meddelanden även till antagna studenter och till vald personal. 23 Det ska gå att publicera ett meddelande på flera kurssidor samtidigt, alt. kopiera från en kurssida till en/flera sidor. 24 Det ska gå att mejla alla studenter eller valda studenter från studentlistan. 25 Administrera en kurssida Det ska finnas en direktlänk i gränssnittet för att förhandsgranska kurssidan. 26 Det bör finnas möjlighet att kunna slå hop flera kurstillfällen till en och samma kurssida, t.ex. för examensarbeten och klinikrotationen för veterinärerna. 27 Möjlighet att kunna ladda upp en fil samtidigt som man skapar en länk till den. 28 Förbättra kopieringsfunktion mellan den gamla kurssidan till den nya, t.ex. klona hela gamla kurssidan och kopiera hela gamla kurslitteraturlistan. 29 Gränssnittet använder sig av Flash vilket gör att systemet inte kan administreras från bl.a. Ipad. Vi bör utveckla systemet så det inte bygger på Flash F29 22 SL06 23 SL07, SL33 24 SL18, SL19 25 SL20, SL21 26 SL32, SL25 27 SL13 28 SL22 29 SL09 4(11)

5 Tydligare visa vilka kurssidor som är publicerade. 31 Behörigheter Behörighetshanteringen behöver bli smidigare och vi föreslår en mer frekvent uppdatering mot Slukurs. Även se över om det är flera funktioner som behöver ha automatisk tillgång, t.ex. programstudierektorer 32 Övrigt Det bör finnas en funktion som automatiskt tar bort dubbla felaktiga kurssidor. 33 Möjlighet att kunna sammanställa all kurslitteratur från kurser som är kopplat till ett program i en rapport. 34 Evald Evald är SLU:s system för elektroniska kursvärderingar som är kopplade till kurshemsidorna i Slunik. Projektet föreslår följande utveckling av Evald: Språket i Evald bör styras av vilket undervisningsspråk som anges i Slukurs. 35 Antalet studenter på kursen bör korrigeras automatiskt mot antal registrerade i Ladok. 36 Standardfrågorna bör ses över tillsammans med representanter från fakulteterna och SLUSS, beslut tas av Utbildningsnämnden (UN). 37 Det ska vara möjligt att dela upp utvärderingen i flera block som besvaras av studenterna under olika tider under kursen. 38 Informationen för studentrepresentanter behöver lyftas fram igen. 39 Det ska vara lättare att kopiera frågor från tidigare år. 40 Se över regelverket när kursledare och studentrepresentantens kommentarsfält låses för redigering. 41 Se över behovet av olika grupper inom SLU som behöver ha automatiskt tillgång till kursvärderingar SL08 31 SL26 32 SL14, SL15, SL16, SL15 33 SL05 34 SL34 35 E07 36 E09 37 E10, E11 38 E03 39 E12 40 E01 41 E05 42 E06, E13 5(11)

6 Idis student Idis är systemet som hanterar anställda, verksamma och studenter vid SLU. Utvecklingen av Idis för studenter är i slutskedet. Två funktioner återstår att utvecklas. Dynamiska e-postlistor för programkullar. 43 Studentkonton ska skapas när studenten blir antagen och inte när denna väljer att hämta ut sitt konto. 44 Kronox schema- och lokalbokningssystem SLU använder Kronox som lokalbokningssystem för undervisningslokaler. Valet är troligtvis det rätta för SLU, men en omvärldsanalys bör göras för att vi ska vara helt säkra på vårt val. Det är ett flertal lärosäten som just nu gör utvärderingar av lokalbokningssystem och vi borde kunna ta del av deras utvärderingar. 45 Ett önskemål på utveckling som framkom under projektet var att studenter vill kunna boka grupprum på webben. Detta håller just nu på att införas i Uppsala, Alnarp och Umeå. 46 Projektet anser att följande utveckling och implementering bör göras för Kronox: Alla scheman på grund- och avancerad nivå ska ha samma layout och finnas på ett och samma ställe. 47 På schemat bör följande information finnas med: o Datum och tider o Lokalnamn 48 o Information om momentet samt vem eller vilka som är ansvariga o Vilken typ av moment det är; föreläsning, tenta, labb, exkursion mm. 49 o Senast uppdaterat 50 Det ska finnas ett schema för undervisande personal som visar standardschemat samt hjälpmedel som är bokat. Oavsett vilken del man befinner sig på i Kronox bör detta gå att exportera till Excel. 51 Kursadministratörer bör få automatisk tillgång till beställningsformuläret för ett kurstillfälle, precis som lärare får. 43 Id02 44 Id01 45 K15 46 K06 47 K03 48 K05 49 K09 50 K16 51 K08, K11 6(11)

7 Studentwebben (SW) Studentwebben är studenternas internwebb där studentrelaterade nyheter, kalendariehändelser och studieinformation finns. Studentwebben har ett viktigt syfte eftersom studenten via studentwebben får tillgång till flera system/funktioner som visar information om studentens studier och kurser/program. Startsidan SW Mina kurser När studenten är inloggad på SW startsida så visas Mina kurser med information om bl.a. vilka kurser studenten är antagen/registrerad på. Informationen visas när studenten antas i Ladok och visningen försvinner när studenten registreras som godkänd på kursen i Ladok. Studenter vill även kunna se godkända kurser under Mina kurser, för att lättare hitta till gamla kurssidor. 52 Projektet anser även att startsidan på SW bör ses över och anpassas efter studenternas önskemål och behov. 53 Kurssidor visning av information från Slukurs, Slunik och Evald på SLU:s webb Sommaren 2014 började kursinformationen från Slunik visas direkt på webben istället för i Slunik. Denna förändring uppskattades av studenterna eftersom de då kunde se viktig kursinformation direkt på studentwebben och dessutom utan Flash. Dock måste denna funktion utvecklas vidare för att fungera optimalt och uppfylla sitt syfte. Projektet anser att kurssidorna ska ses över och målgruppsanpassas för slu.se och studentwebben 54. Bland annat bör följande tas i beaktning: Från en kurssida ska man lätt kunna nå tidigare kurstillfällens kurssidor. 55 Återinför välkomsttexten. Denna information bör dock vara valbar. 56 Meddelanden behöver lyftas upp och få en tydligare plats på kurssidan. 57 Presentationen av litteratur och länkar bör ses över. 58 Mina studier Studenter kan logga in på Mina studier för att få information om sina studier. Här visas den mesta av den information som SLU har om en student i Ladok. Även här anser vi att det finns utvecklingspotential, se nedanstående önskemål: Mina studier bör kunna visa ECTS-betyg 59 och dubbelklassningen av kurser SW03 53 SW17, SW16, SW12, SW11, SW10 54 KS09, KS10, K11, KS12, K13 55 KS01, KS08 56 KS04 57 KS07 58 KS05, KS06 59 MS04 60 MS05 7(11)

8 Studenter borde kunna ansöka om tillgodoräknade i Mina studier, precis som de kan ansöka om examen. 61 Önskemål finns om att kunna förtydliga visningen av titel på ett examensarbete. 62 Ta bort länken till Antagning.se från Mina studier. 63 Ramschema På studentwebben får studenten tillgång till sitt ramschema. Visningen av ramschemat på webben bör dock ses över och göras tydligare med en bättre layout. 64 Ladok och Ladok på webb Ladok är ett nationellt system för studiedokumentation, vilket inkluderar registrering och resultat av studentens prestation vid examination och andra obligatoriska uppgifter. Ladok på webb är ett läsgränssnitt för Ladok som lärare kan begära behörighet till. Då Ladok är ett nationellt system med flera ägare kan det vara svårt att påverka utvecklingen. Nedan är funktioner som projektet dock anser att man bör ta i beaktning i kommande utvecklingsarbete. Fler och bättre manualer bör finnas. 65 Listor som kan skrivas ut från Ladok bör kunna anpassas efter användarens behov. 66 Sommartermin borde införas. 67 Ladok borde ha information om både studenternas privata e-postadresser och deras SLU-adresser. 68 Möjligt att ändra mobilnummer för studenter av administratörer. 69 Ladok på webb borde förbättras både innehållsmässigt och stabilitetsmässigt. 70 En utveckling tillsammans med Ladok bör även göras, så att studenter ska kunna testa förkunskapskraven på kurser mot det som de har läst eller tänker sig läsa MS06 62 MS07 63 MS02 64 R01,R02, R05, R03, R04, R06 65 L07 66 L08, L05, L01, L11 67 L02 68 L03 69 SL35 70 L06, L09, L12 71 KS02 8(11)

9 NyA och NyA-webben NyA är ett nationellt antagningssystem som används för antagning till kurser och program på både grund- och avancerad nivå. I systemet gör respektive lärosäte behörighetskontroll, meritvärdering och antagning.. NyA-webben är ett läsgränssnitt för NyA som lärare och administratörer kan få behörighet till. Projektet anser att: Informationen som går ut till antagna studenter bör ses över och förtydligas. 72 Administratörer bör kunna skriva ut en lista med alla villkorade studenter på en kurs och få med vilka villkor de har. 73 SLU borde införa ett sätt att skriva villkor på, en villkorsstandard. 74 Utbytesstudenter borde finnas med i NyA. 75 På NyA-webben borde man kunna se information om kurser som inte tillhör den egna institutionen. 76 Slukurs utbildningsdatabas Slukurs är SLU:s utbildningsdatabas för dokumentation av program, kurser och kurstillfällen. Information i Slukurs används i flera olika system, såsom SLU:s webb, Kronox, Ladok och antangning.se. Projektet anser att en översyn behöver göras över vilket system SLU ska använda som sin utbildningsdatabas. Översynen bör göras nu i början av i och med övergången till Nya Ladok då måste utbildningsdatabasen anpassas till det nya systemet. Den Detta behöver göras för att Slukurs inte bygger på modern teknik och för att få personer kan systemet. och Därmed har SLU svårt att förvalta och utveckla systemet på ett hållbart och stabilt sätt. Flera lärosäten 77 har eller ska se över sina utbildningsdatabaser och vilka alternativ som finns. Översynerna tittar på för- och nackdelar med de olika systemen samt möjligheten att ingå i ett samarbete. Vi ska få ta del av dessa översyner. I slutet av sommaren 2015 kommer Nya Ladok presentera de utbildningsdatabas-delar som kommer ingå i Ladok. I början av hösten 2015 bör beslut tas om vilken utbildningsdatabas SLU ska ha. En eventuell ny utbildningsdatabas bör ha samma funktionalitet som Slukurs samt även tillmötesgå följande funktioner: 72 N01, N02 73 N04 74 N05 75 N06 76 N11 77 Linköpings universitet, Luleå Tekniska Universitet, Karolinska Institutet, Mälardalens Högskola och Selma-gruppen (Uppsala Universitet, Karolinska Institutet, Umeå Universitet och Mäldardalens Högskola) 9(11)

10 Moment och genomförande borde finnas i en kursplan. 78 Det bör tydligt framgå vilka fält som webbredaktörer kan välja att visa på webben. 79 Möjlighet att redigera flera kurstillfällen samtidigt. 80 Kunna söka ut kurser efter sina egna val. 81 De utsökningar som gjorts bör kunna exporteras till Excel och eller Word. 82 Dokument med stöd och riktlinjer för användarna bör ej ligga i systemet, utan endast länk till dokumentet/sida på medarbetarwebben. 83 Sidor ska inte laddas om när man väljer spara. 84 Systemet borde kunna ge förslag på slutdatum och poäng utifrån inmatningar som görs. 85 Stabiliteten måste vara pålitlig. 86 Preliminärt ramschema bör kunna göras för att visas på webben. 87 Fält för kursledare, examinator och kursadministratör bör kunna stödja att man lägger in flera per fält samt att denna information ska gå att kommuniceras till andra system. 88 Automatisk sparning och längre tid innan man loggas ut bör införas. 89 En skicka-tillbaka-funktion borde finnas för administratörerna på fakulteterna så de kan skicka tillbaka kursplaner/kurstillfällen till administratörerna på institutionerna. 90 Möjlighet att visa senast arbetsdatum. 91 Utöver ovanstående önskemål behöver även utbildningsavdelningen bli bättre på att kommunicera deadlines för när moment måste vara klara i Slukurs. 92 Två önskemål på utveckling som framkom under projektet som redan är genomförda är: De obligatoriska texterna för kursplaner bör visas vid de fälten, så användaren får se hela texten för kursen, och inte bara det som de själva skriver in. 93 Vid fält som ska vara datum bör det finnas en kalenderfunktion så man väljer rätt datum SK02 79 SK04, SK30 80 SK05 81 SK06, SK14, SK21, SK43 82 SK07, 83 SK13 84 SK18, SK17 85 SK39, SK40 86 SK20 87 SK09 88 SK29, SK03, SK32 89 SK37 90 SK38 91 SK42 92 SK15, SK08 93 SK16 10(11)

11 Convertus Convertus är SLU:s översättningsverktyg för kursplaner. Projektet anser att vi inte bör ha kvar Convertus, som det fungerar idag. Ska SLU ha ett översättningssystem bör det vara öppet för flera system än bara Slukurs. Beslutas det att vi ska ha kvar Convertus, så som SLU:s språkkoordinator förespråkar, måste den tekniska integrationen ses över samt hur systemet används av administratörer i Slukurs. 95 Nya system Utöver önskemål på befintliga system har verksamheten även kommit med önskemål på funktioner och processer som vi inte har systemstöd för. Några av dessa önskemål är följande: En mall/system borde finnas för att kunna göra översikter/studieplan för kurstillfällen. 96 System där olika obligatoriska moment kan föras in och som finns kvar för senare kursansvarig. 97 System där lärare lätt kan kommunicera med studenter gällande resultat på tentor och uppgifter, samt vilken rest de har. Verktyg/system för att köra behörighetskontroller på institutionsnivå vid villkorsantagning. En plats där studenter kan läsa om alla öppna föreläsningar. 98 Plattform/forum där programstudierektor m.fl. kan kommunicera med en programkull. 99 Systemstöd för tentamensorganisation 100 Digitala signaturer som kan användas i olika system. 101 Kursbudgetsystem stöd vid budgetarbetet kring ett kurstillfälle. 102 System för programutvärderingar som gör det möjligt för endast programstudenter att besvara SK19 95 C01 96 NS01 97 NS03 98 NS13, NS14, NS16 99 NS OT01-6, OT08, OT D EK NS07 11(11)

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Projektplan: Fortsättningsprojekt studentwebben

Projektplan: Fortsättningsprojekt studentwebben Avdelningen för student- och utbildningsservice Projektplan: Fortsättningsprojekt studentwebben Projektledare: Maria Starkenberg Uppdragsgivare: Marianne Fredriksson Datum:. Bakgrund och motiv Hösten 20

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

Nedan presenteras arbetsgruppens förslag:

Nedan presenteras arbetsgruppens förslag: Förslag till struktur och innehåll för Studentportalen och Canvas på SA I och med införandet av Canvas som lärplattform vid Göteborgs universitet har man sett en möjlighet och ett behov av att samordna

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

Introduktion till Fronter för lärare

Introduktion till Fronter för lärare Introduktion till Fronter för lärare Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och vilka verktyg det finns i kursrum och programrum. För mer information om de specifika verktygen hänvisas till

Läs mer

Nulägesrapport - utbildningssystem

Nulägesrapport - utbildningssystem 1(62) Utbildningsavdelningen 2015-01-30 Nulägesrapport - utbildningssystem Nulägesrapporten överlämnas till systemgruppen på utbildningsavdelningen som får till ansvar att se till att uppdatera rapporten.

Läs mer

Introduktion till Fronter för lärare

Introduktion till Fronter för lärare Introduktion till Fronter för lärare Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och vilka verktyg det finns i kursrum och programrum. För mer information om de specifika verktygen hänvisas till

Läs mer

Studentportalen Mitt lnu och. Ladok på webb

Studentportalen Mitt lnu och. Ladok på webb Studentportalen Mitt lnu och Ladok på webb Organisatoriskt ansvar Vi skiljer på ansvaret för LPW, Mitt Lnu och kursrummen i Blackboard. Ansvaret för Ladok på webb har studerandeavdelningen. Generellt kan

Läs mer

UTBILDNINGSENHETEN. Agenda. Inledning Presentation: Hur gör man i Ladok + arbetsprocess Fika Övningar. Vecka 44 Ladok3 produktionssättning

UTBILDNINGSENHETEN. Agenda. Inledning Presentation: Hur gör man i Ladok + arbetsprocess Fika Övningar. Vecka 44 Ladok3 produktionssättning LADOK 3 FORSKARNIVÅ Agenda Inledning Presentation: Hur gör man i Ladok + arbetsprocess Fika Övningar Vecka 44 Ladok3 produktionssättning Utbildningsinnehåll Syfte med utbildningen Orientering Prova Avgränsning

Läs mer

Lathund för kursvärderingar ansvar och rekommendationer för genomförande och uppföljning

Lathund för kursvärderingar ansvar och rekommendationer för genomförande och uppföljning Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Arbetsgrupp för lathund för arbetet med kursvärderingar 2017-04-27 SLU ID: SLU.ua 2017.1.1.1-1741 Lathund för kursvärderingar ansvar och rekommendationer

Läs mer

Introduktion till Fronter för studenter

Introduktion till Fronter för studenter Introduktion till Fronter för studenter Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är. Skapad: 2010-06-09 1 Innehåll Vad är Fronter?... 3 Rättigheter... 6 Idagsidan innehåller... 7 Undre menyraden...

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL LINKÖPINGS UNIVERSITET OCH LISAM

VÄLKOMMEN TILL LINKÖPINGS UNIVERSITET OCH LISAM Linköpings Universitet 2014.08.13 VÄLKOMMEN TILL LINKÖPINGS UNIVERSITET OCH LISAM LiU-ID Som ny student behöver du först skapa ett temporärt LiU-ID (studentkonto). På www.liu.se/antagen finns anvisningar

Läs mer

Hitta dina favoritfunktioner i Studentportalen

Hitta dina favoritfunktioner i Studentportalen Tips och guide Hitta dina favoritfunktioner i Studentportalen Studentportalen har många funktioner som lärare och administratörer kan använda i undervisning och studieadministration. Välj vilka som passar

Läs mer

SELMA manual Kursplan - Kurslitteratur

SELMA manual Kursplan - Kurslitteratur UMEÅ UNIVERSITET Studentcentrum Ladokgruppen SELMA manual Kursplan - Kurslitteratur Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Logga in och logga ut CAS... 3 Logga in:... 3 Logga ut:... 3 Söka ut kursplan...

Läs mer

Inlämningsverktyget i Fronter för lärare

Inlämningsverktyget i Fronter för lärare Inlämningsverktyget i Fronter för lärare I inlämningsverktyget kan du enkelt se vem som lämnat in ett arbete, när och vad studenterna har lämnat in. Kursdeltagarna kan få påminnelser om sista inlämningsdag.

Läs mer

Omregistrerade studenter i Studentportalen

Omregistrerade studenter i Studentportalen Guide Omregistrerade studenter i Studentportalen Senast uppdaterad: 2015-02-16 Innehåll Deltagarlistan på ett kurstillfälle... 2 Omregistrerade studenter... 2 Rekommenderade rutiner vid en omregistrering...

Läs mer

Checklista för kursmall i Pingpong

Checklista för kursmall i Pingpong Checklista för kursmall i Pingpong Länk till JU:s videoguider om Pingpong Syftet med kursmallen i Pingpong är att skapa enhetlighet för studenter, en gemensam nivå för information och underlätta för dig

Läs mer

Anvisningar för antagning till senare del av program

Anvisningar för antagning till senare del av program STYRANDE DOKUMENT SLU ID.ua 2017.1.1.1-1116 Sakområde: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Universitetsdirektören Avdelning/kansli: Planeringsavdelningen

Läs mer

Utfärdat av Revideringsdatum Dokument ID Håkan Tropp Systembeskrivning_Kursinfo.doc

Utfärdat av Revideringsdatum Dokument ID Håkan Tropp Systembeskrivning_Kursinfo.doc SYSTEMBESKRIVNING 2005-12-22 1.0 1 (7) Kursinfo Översiktlig beskrivning Kursinfo är ett egenutvecklat system, för att hantera utbildningsrelaterad information. I Kursinfo hanteras all administration av

Läs mer

För dig som lärare har vi placerat nya inkomna svar från elever under Följ upp uppgifter medan elev på samma ställer ser alla sina aktiva Uppgifter.

För dig som lärare har vi placerat nya inkomna svar från elever under Följ upp uppgifter medan elev på samma ställer ser alla sina aktiva Uppgifter. En kort introduktion till Fronter 19 Välkommen till en ny Fronter-upplevelse. Den här guiden kommer att ta upp skillnader mellan den nuvarande Fronter-plattformen och Fronter 19, och de förändrade arbetsprocesserna.

Läs mer

Grupper i Studentportalen

Grupper i Studentportalen Guide Uppdaterad 2014-05-28 Grupper i Studentportalen Studentportalens gruppindelningsfunktion gör det möjligt att dela in studenter på ett kurstillfälle eller ett samläsningstillfälle i olika grupper.

Läs mer

Introduktion till Fronter för lärare

Introduktion till Fronter för lärare Introduktion till Fronter för lärare Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2008-06-24 Version: 1.2 1 Vad är Fronter?... 3 Hur fungerar Fronter?... 6 Rättigheter...

Läs mer

Skapa en kursvärdering

Skapa en kursvärdering Skapa en kursvärdering Tanken med ett kursvärderingssystem är att ställa frågor till studenterna och automatiskt sammanställa deras svar för presentation. En kursvärdering består av ett eller flera frågeformulär.

Läs mer

CHECKLISTA KURSADMINISTRATION för kursledare inom GU - baserad på Regelsamling för utbildning på grund- och avancerad nivå vid SLU

CHECKLISTA KURSADMINISTRATION för kursledare inom GU - baserad på Regelsamling för utbildning på grund- och avancerad nivå vid SLU 1(7) Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap 2014-06-02 CHECKLISTA KURSADMINISTRATION för kursledare inom GU - baserad på Regelsamling för utbildning på grund- och avancerad

Läs mer

Övningshäfte. Kurshäfte. Introduktion till Studentportalen. Uppsala Learning Lab (ULL) 2013-08-19

Övningshäfte. Kurshäfte. Introduktion till Studentportalen. Uppsala Learning Lab (ULL) 2013-08-19 Övningshäfte 2013-08-19 Kurshäfte Introduktion till Studentportalen Uppsala Learning Lab (ULL) Besöksadress: von Kraemers allé 1A, hus 21 & 24, plan 2 Postadress: Box 2136, 750 02 Uppsala Webb: www.ull.uu.se

Läs mer

Fristående kurser läsåret 2019/2020

Fristående kurser läsåret 2019/2020 Fristående kurser läsåret 2019/2020 Dagens upplägg Utbildningsinformation Var syns den? Arbetsgång Vem gör vad och när? Inrapportering i Selma Hur gör jag och vad ska jag tänka på? Nyheter i Selma Kurstillfälle

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Rev 2014-07-07 1 Innehållsförteckning Hitta mitt kursrum...

Läs mer

Studentens väg från antagen till registrerad Vad ser studenten i Studentportalen? Lägg till en kursregistrering... 7

Studentens väg från antagen till registrerad Vad ser studenten i Studentportalen? Lägg till en kursregistrering... 7 Guide Uppdaterad 2014-05-28 Kursregistrering Via Studentportalens funktion för Kursregistrering är det möjligt att lägga upp information om kursregistrering, kursstart och kontaktuppgifter per kurstillfälle

Läs mer

Hur använder du som elev Fronter?

Hur använder du som elev Fronter? Hur använder du som elev Fronter? Fronter är en lärplattform. Det är ett digitalt verktyg som du som elev ska använda dig av för att hitta uppgifter, länkar och dokument från alla dina lärare, lämna in

Läs mer

Checklista för kursmall i Pingpong

Checklista för kursmall i Pingpong Checklista för kursmall i Pingpong Länk till HJ:s videoguider om Pingpong Syftet med kursmallen i Pingpong är att skapa enhetlighet för studenter, en gemensam nivå för information och underlätta för dig

Läs mer

Handhavandeguide: Kursbevis Innevarande version vid senaste uppdatering:

Handhavandeguide: Kursbevis Innevarande version vid senaste uppdatering: Handhavandeguide: Kursbevis Innevarande version vid senaste uppdatering: 1.13.0 Mer information om Ladok Utbildningsmaterial publiceras på Ladok.se: Aktuellt utbildningsmaterial Systemdokumentationen och

Läs mer

Manus för instruktionsfilm: Öppna och lösenordsskyddade sidor

Manus för instruktionsfilm: Öppna och lösenordsskyddade sidor Manus för instruktionsfilm: Öppna och lösenordsskyddade sidor Innehåll Introduktion: Startsida... 1 Courses.ki.se... 3 Inställningar för publicering... 4 Inställningar på aktivitetsnivå... 5 Inställningar

Läs mer

Handhavandeguide: Studentgränssnittet Innevarande version vid senaste uppdatering:

Handhavandeguide: Studentgränssnittet Innevarande version vid senaste uppdatering: Handhavandeguide: Studentgränssnittet Innevarande version vid senaste uppdatering: 1.17.0 Mer information om Ladok Mer utbildningsmaterial hittar du på Ladok.se: Aktuellt utbildningsmaterial Systemdokumentationen

Läs mer

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz Scio en liten användarguide Senast ändrad: 2011-03-18 (Korrigerat typsnitt samt information om kursplaner) Skriven av: Josefine Siewertz Innehåll Allmän information samt att logga in i Scio... 1 Strukturen

Läs mer

Gränssnitt och identiteter. - strategiska frågor inom Ladok3

Gränssnitt och identiteter. - strategiska frågor inom Ladok3 - strategiska frågor inom Ladok3 Sida 2 av 9 er Revision Datum Av Kommentar Granskare Godkännare 0.1 2011-05-26 Daniel Lind Utkast 0.2 2011-05-30 Daniel Lind Synpunkter från Catherine 0.3 2011-06-16 Daniel

Läs mer

CHECKLISTA KURSADMINISTRATION för kursledare inom GU - baserad på Regelsamling för utbildning på grund- och avancerad nivå vid SLU

CHECKLISTA KURSADMINISTRATION för kursledare inom GU - baserad på Regelsamling för utbildning på grund- och avancerad nivå vid SLU 1(8) Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap 2015-05-26 CHECKLISTA KURSADMINISTRATION för kursledare inom GU - baserad på Regelsamling för utbildning på grund- och avancerad

Läs mer

Portföljfunktion i Studentportalen

Portföljfunktion i Studentportalen Guide Portföljfunktion i Studentportalen I en portfölj kan filer från inlämningsuppgifter på flera kurstillfällen samlas. I funktionen ingår också möjligheten att ha en självvärdering kopplad till de separata

Läs mer

Snabbguide till Moodle

Snabbguide till Moodle Snabbguide till Moodle 1. GUIDER... 1 2. BÖRJA ANVÄNDA MOODLE: LOGGA IN I OCH GRUNDA EN KURS I MOODLE... 1 3. KURSSIDANS STRUKTUR OCH INSTÄLLNINGAR... 2 3.1 VÄLJ SPRÅK OCH AKTIVERA REDIGERING-KNAPPEN...

Läs mer

Navigera bättre och filtrera rapporteringslistor

Navigera bättre och filtrera rapporteringslistor Navigera bättre och filtrera rapporteringslistor Innehåll 1. Om resultatrapportering i Ladok 1 2. Om betastartsidan 2-3 3. Sök kurstillfälle 4 4. Summering på kurstillfälle 5 5. Översikt av kursvyn 6-8

Läs mer

Manual: Rapporter v.3

Manual: Rapporter v.3 Medicinska fakulteten Moodle v. 2.8 Manual: Rapporter v.3 1 Inledning... 3 1.1 Kursloggar... 3 1.1.1 Loggar... 3 1.1.2 Live-loggar... 5 1.1.3 Aktivitet i kursen... 5 1.1.4 Deltagande i kurs... 6 1.1.5

Läs mer

6. Systemet visar kursen och kursens undermenyer. En av dessa undermenyer är Lägg till och hantera moment.

6. Systemet visar kursen och kursens undermenyer. En av dessa undermenyer är Lägg till och hantera moment. Användarfall Uppgift: Lägg till moment för en kurs Beskrivning: Läraren lägger till moment i en kurs för att kunna hantera betygen i Ladok på webb. Tillkommande användarfall: Lägg till betyg för student

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Introduktion till Fronter för studenter

Introduktion till Fronter för studenter Introduktion till Fronter för studenter Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är. För att få ytterligare information om de specifika verktygen som finns i Fronter hänvisar vi till separata manualer.

Läs mer

Moodle på Åsö för lärare

Moodle på Åsö för lärare Moodle på Åsö för lärare När du skapat ett konto på Moodle är det dags att skapa en kurs. Surfa i exempelvis Firefox till: http://asovux.se/~moodle2 Givetvis kan du nå Moodle via Åsö webbsida om du föredrar

Läs mer

Studieanvisning. Affärsplanering för tillväxtföretag

Studieanvisning. Affärsplanering för tillväxtföretag Studieanvisning Affärsplanering för tillväxtföretag 7,5 hp vårterminen 2015 Kursens syfte och mål Kursens upplägg består av fysiska workshops och digitalt utbildningsmaterial som syftar till att ge kursdeltagare

Läs mer

Inloggning i Ladokportalen för personal

Inloggning i Ladokportalen för personal Inloggning i Ladokportalen för personal Ladokportalen är en webbtjänst som gör det möjligt för all personal att via webben få tillgång till uppgifter i Ladok. Gå till https://ladokportalen.hb.se Ange de

Läs mer

Välkommen till denna Fronterintroduktion för YH distanselever på Vuxenutbildning Skövde

Välkommen till denna Fronterintroduktion för YH distanselever på Vuxenutbildning Skövde Välkommen till denna Fronterintroduktion för YH distanselever på Vuxenutbildning Skövde Med hjälp av denna introduktion kan du på egen hand börja bekanta dig med Fronter. På första närträffen kommer vi

Läs mer

Studieanvisning Affärsplanering för tillväxtföretag. 7,5 poäng HT 2013

Studieanvisning Affärsplanering för tillväxtföretag. 7,5 poäng HT 2013 Studieanvisning Affärsplanering för tillväxtföretag Innehållsförteckning 1. Kursens syfte och mål...1 2. Omfattning...1 3. Kursens innehåll...1 4. Behörighet och antagning...1 5. Examination...2 6. Inlämning...2

Läs mer

Convertus - kursplaneöversättning

Convertus - kursplaneöversättning Utbildningsavdelningen 2017-10-25 Convertus - kursplaneöversättning Innehåll Om Convertus kursplaneöversättning... 2 Så fungerar det... 2 Tre olika användarroller... 2 Arbetsgång... 3 Filnamn... 3 1. Beställa

Läs mer

XXX. Bokningslista. FAQ v. 5. Bokningslista v. 5, FAQ B & IKT, Lunds universitet

XXX. Bokningslista. FAQ v. 5. Bokningslista v. 5, FAQ B & IKT, Lunds universitet XXX Bokningslista FAQ v. 5 1 Frågeställningar... 3 1.1 Allmänt:... 3 1.2 Student:... 3 1.3 Listadministratör:... 4 1 Frågeställningar 1.1 Allmänt: Jag kan inte logga in? Kontrollera om du kan logga in

Läs mer

Handhavandeguide: Attestera resultat Innevarande version vid senaste uppdatering:

Handhavandeguide: Attestera resultat Innevarande version vid senaste uppdatering: Handhavandeguide: Attestera resultat Innevarande version vid senaste uppdatering: 1.13.0 Mer information om Ladok Utbildningsmaterial publiceras på Ladok.se: Aktuellt utbildningsmaterial Systemdokumentationen

Läs mer

Umeå Universitet Studentcentrum Ladokgruppen. Manual nya Ladok. Rapportera resultat

Umeå Universitet Studentcentrum Ladokgruppen. Manual nya Ladok. Rapportera resultat Umeå Universitet Studentcentrum Ladokgruppen Manual nya Ladok Rapportera resultat 1 Liten begreppsordlista Examinator/attestant: Den person som fattar det slutgiltiga beslut om en students betyg. Motsvarar

Läs mer

Instruktion för ny kurs samt redigering av kurs i BILDA

Instruktion för ny kurs samt redigering av kurs i BILDA 2018-02-05 Ver 4 1(18) Instruktion för ny kurs samt redigering av Sammanfattning Instruktionen avser skapande av förslag på ny kurs samt redigering av befintlig kursplan, vilket inkluderar svensk och engelsk

Läs mer

Under Kurser visas dina kurser som kort och om där finns nya uppgifter eller anslag visas antalet i kurskortet.

Under Kurser visas dina kurser som kort och om där finns nya uppgifter eller anslag visas antalet i kurskortet. En kort introduktion till Fronter 19 Välkommen till en ny Fronter-upplevelse. Den här guiden kommer att ta upp skillnader mellan den nuvarande Fronter-plattformen och Fronter 19, och de förändrade arbetsprocesserna.

Läs mer

Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406

Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406 1 Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406 Hur kan jag använda en enkätmall i KI Survey? I verktyget KI Survey finns färdiga mallar för kursvärderingsenkäter. Mallarna har skapats av KI Survey- administratörer

Läs mer

DGM E-Learning Manual för administratörer ADR Förareutbildning

DGM E-Learning Manual för administratörer ADR Förareutbildning DGM E-Learning Manual för administratörer ADR Förareutbildning Sida 1 av 11 Förord Förarutbildningen är utvecklad av DGM Sverige AB och är godkänd av MSB. Hela idén är att den instruktörsledda ADR-förarutbildningen

Läs mer

Lärplattformen GUL riktlinjer, arbetsflöde och struktur, samt Grupper i Ladok.

Lärplattformen GUL riktlinjer, arbetsflöde och struktur, samt Grupper i Ladok. Beslutsdatum: 2013-06-07 Dnr. G 2013/275 Uppdaterat: 2014-05-20 Lärplattformen GUL riktlinjer, arbetsflöde och struktur, samt Grupper i Ladok. Nedan följer IPKL:s riktlinjer, arbetsflöde och struktur samt

Läs mer

Använda Limesurvey. Efter inloggning kommer du till startsidan för Limesurvey. Nedan visas en bild på de val som kan göras från startsidan.

Använda Limesurvey. Efter inloggning kommer du till startsidan för Limesurvey. Nedan visas en bild på de val som kan göras från startsidan. Skapa konto För att använda Limesurvey måste du ansöka om ett separat datakonto, d.v.s. det är inte samma användaruppgifter som ditt datakonto vid HiG. Ansökan görs genom att kontakta Mats Brenner alt.

Läs mer

Aktivitet Nr 1 Utreda anledningen till ev avveckling

Aktivitet Nr 1 Utreda anledningen till ev avveckling Aktivitet Nr 1 Utreda anledningen till ev avveckling Idé finns om att inte längre ge en kurs Anledningen är utredd Examinator, kursansvarig, studierektor, studenter, GA/ PA Utred anledningen till varför

Läs mer

Inlämningsverktyget i Fronter för lärare

Inlämningsverktyget i Fronter för lärare Inlämningsverktyget i Fronter för lärare I inlämningsverktyget kan du enkelt se vem som lämnat in ett arbete, när de har lämnat in och vilka filer de har lämnat in. Studenterna i kursen kan få påminnelser

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. 2012-07-18 Innehållsförteckning Hur hittar jag mitt kursrum?...

Läs mer

Användarmanual för nya Röda tråden

Användarmanual för nya Röda tråden Användarmanual för nya Röda tråden - En manual för att ge insikt om att det är enklare att lära sig själv Av: Kristofer Eriksson, Kvalitetsamanuens 11/12 Innehåll 1. Skapa ett konto... 2 2. Ändra kontoinställningar...

Läs mer

LISAM. Linköpings Universitet. Logga in. Du loggar in på Använd ditt LiU-id, användarnamn och lösenord.

LISAM. Linköpings Universitet. Logga in. Du loggar in på  Använd ditt LiU-id, användarnamn och lösenord. LISAM Logga in Du loggar in på http://lisam.liu.se Använd ditt LiU-id, användarnamn och lösenord. Din personliga sida (Min Sida) skapas första gången du loggar in så det kan ta en liten stund innan den

Läs mer

OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD LADOK3: BRA SERVICE FÖR STUDENTER OCH SMIDIG ADMINISTRATION FÖR MEDARBETARE

OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD LADOK3: BRA SERVICE FÖR STUDENTER OCH SMIDIG ADMINISTRATION FÖR MEDARBETARE OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD LADOK3: BRA SERVICE FÖR STUDENTER OCH SMIDIG ADMINISTRATION FÖR MEDARBETARE PRESENTATION PROJEKTKONTORETS INFORMATIONSDAG 170407, BARBRO CARLSSON, PROJEKTLEDARE OMRÅDET FÖR

Läs mer

Utbildningsinformation - Studieplaner

Utbildningsinformation - Studieplaner Utbildningsinformation - Studieplaner Innehåll Samspel SISU - Ladok Skapa studieplan på programtillfälle Studieplanen i Ladok Antagningsförfarande i studieplanen Lägg till Ingående delar i studieplanen

Läs mer

Plan för skogligt basår för blivande skogsmästare

Plan för skogligt basår för blivande skogsmästare Utbildningsnämnden BESLUT SLU ID: SLU.ua.2017.3.1.1-4793 2017-12-13 Sändlista Plan för skogligt basår för blivande skogsmästare Beslut Utbildningsnämnden beslutar att fastställa reviderad plan för skogligt

Läs mer

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Manual It s learning Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Rekommenderade webbläsare: Internet Explorer, aktuella versioner (PC) Safari (ipad, Mac) Örebro kommun 20150911 v 1.1 orebro.se 2

Läs mer

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp?

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp? Webbklienten Webben är uppbyggd med hjälp av flikar. När du öppnar lärosätets schemasida finns ett antal flikar som syns på webben för alla. Om du loggar in får du ytterligare flikar och möjligheter till

Läs mer

Lärplattformen GUL riktlinjer, arbetsflöde och struktur, samt Grupper i Ladok.

Lärplattformen GUL riktlinjer, arbetsflöde och struktur, samt Grupper i Ladok. Utbildningsrådet, 2013-04-09 Uppdaterad 2013-04-22 Lärplattformen GUL riktlinjer, arbetsflöde och struktur, samt Grupper i Ladok. Nedan följer IPKL:s riktlinjer, arbetsflöde och struktur samt kursregistreringsinformation

Läs mer

Programsidor. Kom ihåg!

Programsidor. Kom ihåg! 1(8) SUS, Studentwebben 2012-11-15 Information om programsidorna på studentwebben Syftet med programsidorna är att de ska vara en plattform för information och kommunikation med studenter på ett visst

Läs mer

Uppdaterad webborganisation för SLU

Uppdaterad webborganisation för SLU 1(8) Kommunikationsavdelningen 2015-05-12 Uppdaterad webborganisation för SLU Bakgrund och syfte med förändringen I början av 2015 fanns drygt 1 500 behöriga webbredaktörer eller skribenter vid SLU. Antalet

Läs mer

OBS! Lägg till planeringsområde

OBS! Lägg till planeringsområde Planering Fronter 19 har en ny planeringsfunktion som gör det enklare för lärare att organisera sin undervisning. Det är enkelt att lägga till valfritt material, oavsett om det ligger på datorn eller på

Läs mer

Kursvärderingsenkät i KI Survey (läkarprogrammet SVK)

Kursvärderingsenkät i KI Survey (läkarprogrammet SVK) Kursvärderingsenkät i KI Survey (läkarprogrammet SVK) 180528 1 Hur kan jag använda en enkätmall i KI Survey? I verktyget KI Survey finns färdiga mallar för kursvärderingsenkäter. Mallarna har skapats av

Läs mer

Inlämning i Studentportalen

Inlämning i Studentportalen Guide Inlämning i Studentportalen Via en inlämning kan studenter ladda upp filer som lärare kan bedöma. Det kan vara en individuell inlämning eller en gruppinlämning. Här kan även lärare och studenter

Läs mer

Tentamensanmälan på studentwebben

Tentamensanmälan på studentwebben Utbildningsavdelningen Tentamensanmälan på studentwebben Innan studenten kan anmäla sig till tentamen måste tentamenstillfället vara uppdaterat av institutions-sekreterare och ev. tentamenssamordnare.

Läs mer

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar.

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Kursvärdering Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Här finns även tips på några olika sätt att skapa en kursvärdering

Läs mer

Bokningslista Kurssekreterare/Kursansvarig

Bokningslista Kurssekreterare/Kursansvarig XXX Bokningslista Kurssekreterare/Kursansvarig Manual v. 7 Innehåll: 1 Inledning... 3 1.1 Inloggning... 3 2 Bokningslistan... 5 2.1 Skapa ny bokningslista... 5 2.2 Inställningar... 7 2.2.1 Grundinformation...

Läs mer

Användarguide itslearning

Användarguide itslearning Användarguide itslearning - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 5 2.1 Kursens ingångssida... 7 2.2 Diskussionsforum... 9 2.3 Lämna in uppgift...

Läs mer

2. Mall för programsidor på studentwebben

2. Mall för programsidor på studentwebben Utbildningsavdelningen Enheten för system 2017-03-21 Programsidorna på studentwebben 1. Allmänt om programsidor på studentwebben Programsidorna på studentwebben ska vara en plattform för information och

Läs mer

ATT ARBETA MED STUDENTER I LADOK3 GRUND OCH AVANCERAD NIVÅ

ATT ARBETA MED STUDENTER I LADOK3 GRUND OCH AVANCERAD NIVÅ 2018-03-13 ATT ARBETA MED STUDENTER I LADOK3 GRUND OCH AVANCERAD NIVÅ MARIA EINLER, UTBILDNINGSENHETEN 1 Innehåll Samma slags studentdokumentation... 4 Ladok3 nytt sätt att arbeta... 5 Nya begrepp... 6

Läs mer

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2007 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter...2 Inloggning...2 Ändra användaruppgifter...4 Anpassa Min sida...5 Verktygen på Min sida...6 Notiser...7 Mitt arkiv...9 Fronter

Läs mer

Användarguide itslearning 3.3 för studenter

Användarguide itslearning 3.3 för studenter Användarguide itslearning 3.3 för studenter - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 7 2.1 Kursens ingångssida... 9 2.2 Diskussionsforum... 11 2.3 Lämna

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Kvalificerad agronompraktik 1 LB0047, 50005.1112 7.5 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Jan Olofsson Värderingsresultat Värderingsperiod: 2012-09-07-2012-10-07 Antal svar 17 Studentantal

Läs mer

Att beställa ett kursrum

Att beställa ett kursrum Att beställa ett kursrum Denna guide ger en beskrivning i hur man beställer ett kursrum i Fronter. Skapad: 2011-08-16 Innehållsförteckning Hur beställer man ett kursrum i Fronter?... 3 Hur fungerar arkiveringen

Läs mer

Handhavandeguide: Handlägga examensbevis Innevarande version vid senaste uppdatering:1.15.0

Handhavandeguide: Handlägga examensbevis Innevarande version vid senaste uppdatering:1.15.0 Handhavandeguide: Handlägga examensbevis Innevarande version vid senaste uppdatering:1.15.0 Mer information om Ladok Mer utbildningsmaterial hittar du på Ladok.se: Aktuellt utbildningsmaterial Systemdokumentationen

Läs mer

Utkast till ansvarfördelning inom grundutbildningen vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik

Utkast till ansvarfördelning inom grundutbildningen vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik 2016-01-20 Astronomi och teoretisk fysik Johan Rathsman Biträdande prefekt, GU Utkast till ansvarfördelning inom grundutbildningen vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik Översikt över de funktioner

Läs mer

Kursvärderingsenkät i KI Survey

Kursvärderingsenkät i KI Survey 1 Kursvärderingsenkät i KI Survey 160203 Hur kan jag använda en enkätmall i KI Survey? I verktyget KI Survey finns färdiga mallar för kursvärderingsenkäter. Mallarna har skapats av KI Survey- administratörer

Läs mer

Snabbguide till Moodle

Snabbguide till Moodle Snabbguide till Moodle Moodle 3.0, Forslund, Lärandestöd 12.4.2016 1. GUIDER OCH HJÄLP... 1 2. BÖRJA ANVÄNDA MOODLE: LOGGA IN I OCH GRUNDA EN KURS I MOODLE... 1 3. KURSSIDANS STRUKTUR OCH INSTÄLLNINGAR...

Läs mer

Webbutveckling grundkurs, DA120A sm11

Webbutveckling grundkurs, DA120A sm11 Webbutveckling grundkurs, DA120A sm11 Här hittar du information om kursen som är viktig att läsa. Kursplan Kursens kod i ladok är DA120A. Denna beteckning används ofta som unik referens för kursen. Denna

Läs mer

Guide för genomförande av självständigt arbete vid NJ-fakulteten

Guide för genomförande av självständigt arbete vid NJ-fakulteten Ver. 2016-02-19 Sida 1 av 5 Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Guide för genomförande av självständigt arbete vid NJ-fakulteten Detta är en generell guide till det praktiska arbetet kring

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-12-19, dnr 4816/07-300 Träder i kraft 2008-01-01 2 Innehåll Tillgodoräknande vid KI...

Läs mer

Ej sökbara kurstillfällen

Ej sökbara kurstillfällen Användarmanual Selma för arbetet med Ej sökbara kurstillfällen forskarutbildningsstöd Innehåll 1. Logga in och logga ut... 3 2. Process för att skapa Ej sökbara kurstillfällen... 4 Kurser för inresande

Läs mer

Information om Ladok3 STUDIEREKTORER OCH ADMINISTRATIVA CHEFER OKTOBER 2017

Information om Ladok3 STUDIEREKTORER OCH ADMINISTRATIVA CHEFER OKTOBER 2017 Information om Ladok3 STUDIEREKTORER OCH ADMINISTRATIVA CHEFER OKTOBER 2017 Vad är Ladok3? Nytt studieadministrativt system (data förs över) Webbaserat med fokus på självservice Säkrare, effektivt och

Läs mer

Dokumentera studenter som inte är godkända på kursen

Dokumentera studenter som inte är godkända på kursen Avdelningen för lärande och digitalisering 2019-04-10 Dokumentera studenter som inte är godkända på kursen Bakgrund Studenter som inte är godkända på kursen kan komma tillbaka och vilja färdigställa kursen,

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Svensk och internationell skogspolitik SG0102, 40112.1112 7.5 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Camilla Widmark Värderingsresultat Värderingsperiod: 2012-04-24-2012-05-16 Antal

Läs mer

Användarguide itslearning 3.3 för studenter

Användarguide itslearning 3.3 för studenter Användarguide itslearning 3.3 för studenter - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 7 2.1 Kursens ingångssida... 9 2.2 Diskussionsforum... 11 2.3 Lämna

Läs mer

Anonymiserade tentamina

Anonymiserade tentamina Guide Anonymiserade tentamina Från tentamensanmälan till resultatrapportering hantering i Studentportalen, i skrivningssalar och i Ladok. Instructions in English are available in the manual. Senast uppdaterad:

Läs mer

SMiDiGA RUTiNER. Genomgång av studieadministrativa processer.

SMiDiGA RUTiNER. Genomgång av studieadministrativa processer. SMiDiGA RUTiNER Genomgång av studieadministrativa processer www.uu.se/nyaladok Genomgång av studieadministrativa processer För att införandet av nya Ladok ska fungera smidigt är det viktigt att nuvarande

Läs mer