Övningshäfte. Kurshäfte. Introduktion till Studentportalen. Uppsala Learning Lab (ULL)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övningshäfte. Kurshäfte. Introduktion till Studentportalen. Uppsala Learning Lab (ULL) 2013-08-19"

Transkript

1 Övningshäfte Kurshäfte Introduktion till Studentportalen Uppsala Learning Lab (ULL) Besöksadress: von Kraemers allé 1A, hus 21 & 24, plan 2 Postadress: Box 2136, Uppsala Webb: Information E-post: Telefon: Fax: Support E-post: Telefon: Tid: Mån-tis, tors-fre 9-12, 13-17; ons , 13-17

2 Uppsala Learning Lab Introduktion till Studentportalen 2 (19) Introduktion till Studentportalen Innehåll Introduktion till Studentportalen... 2 Om Studentportalen... 2 Behörighet och roller... 3 Anställda... 3 Studenter... 3 Förstasidan... 4 Grundläggande navigering... 4 Startsidan... 4 Utbildning... 5 Kalender... 7 Nyheter... 7 Webbpost... 7 Mina filer... 7 Hjälp... 8 Sök... 8 Funktioner i Studentportalen... 8 Visning och status... 9 Lägga till funktioner... 9 Redigera eller ta bort funktioner Kopiera funktioner Övningar Övning 1: Logga in i demomiljön och hitta ditt kurstillfälle Övning 2: Lägg till en lärarlista Övning 3: Deltagarlista/skicka e-post Övning 4: Kursinformation Övning 5: Lägg till en anslagstavla Om Studentportalen Studentportalen underlättar undervisning, administration och kommunikation för studenter, lärare och kursadministratörer. Studentportalen hämtar information ur centrala system vid universitetet och andra databaser. På det här sättet kan portalen ge alla studenter och anställda ett basutbud av tjänster utan att institutionerna behöver göra något. Studentportalen ger alla inloggade studenter och anställda: Kurssidor med biblioteksresurser, kursplan och deltagarlista med e-postfunktion. Programsidor med studieplan och utbildningsplan.

3 Uppsala Learning Lab Introduktion till Studentportalen 3 (19) Kalender med schemahändelse (om institutionen använder schemaläggningssystemet TimeEdit). Webbpost Personlig filarea för egna dokument. Nyhetsflöden Studenter får dessutom tillgång till: Personliga inställningar, t ex eftersändning av e-post och adressändring Möjlighet att se sina studieresultat och ta fram studieintyg. Korint, ett utskrifts- och kopieringssystem Information från studentkårerna Utöver det ovanstående finns det många funktioner som lärare och kursadministratörer kan välja att lägga till. Exempel på funktioner är kursregistrering, tentamensanmälan, diskussionsforum, webbsidor och kursvärderingar. Behörighet och roller Anställda För att en anställd ska kunna logga in och arbeta i Studentportalen måste hon/han ha behörighet att göra detta. Ansökan om behörighet till Studentportalen undertecknas av prefekten på institutionen. Det är möjligt att ha en eller flera roller vid en institution. Rollen styr vad man kan göra i Studentportalen och beskrivs i detalj på sid. 2 i Behörighetsblanketten (pdf). Samtliga behörigheter ger läsrättigheter på den tilldelade institutionen. Om en anställd har behörighet till flera institutioner, men olika roller på resp. institution, kommer hon/han åt olika funktionalitet beroende på vilken institution den inloggade användaren har valt att arbeta med i portalen. Behörigheten administreras genom universitetets centrala behörighetssystem AKKA. Studenter Studenter med studentkonto (UpUnet-S) kan logga in i Studentportalen via studentportalen.uu.se. Nyantagna studenter med PIN-kod kommer åt en begränsad del av Studentportalen och kan logga in via Vad en student får tillgång till i Studentportalen beror på om de är antagna eller registerade samt om de har pin-kod eller studentkonto. Antagen student med pinkod får tillgång till: Antagningsuppgifter med registreringsinformation Sina kurs- och programsidor med publik information Ansökan om studentkonto Adressändring Antagen student med studentkonto får tillgång till:

4 Uppsala Learning Lab Introduktion till Studentportalen 4 (19) Antagningsuppgifter med registreringsinformation Sina kurs- och programsidor med publik information samt: o Kursmaterial o Länkar/schemalänkar o Praktiktillfälle Samtliga studenttjänster, t ex studieintyg Registrerad student med studentkonto får tillgång till: All information på sina kurs- och programsidor Deltagarlistor med e-post Samtliga studenttjänster, t ex studieintyg Förstasidan Studentportalen nås via och har en förstasida där t.ex. blivande studenter kan söka kurs- och programsidor utan inloggning, s.k. öppna portalsidor. På förstasidan finner man även länken för att logga in som student eller anställd upptill till höger i fönstret. Här finner du även nyheter om driftavbrott och driftstörningar vid Uppsala universitet samt har möjlighet att välja engelskt gränssnitt. Logga in Ändra språk här Driftinformation När du lägger till information och funktioner i Studentportalen finns det alltid dubbla fält att fylla i: ett för den svenska texten och ett för den engelska texten. Lämnar du tomt i det engelska fältet så visas den svenska texten om studenten väljer att visa Studentportalen på engelska. Grundläggande navigering Startsidan Studentportalen har 9 stycken flikar. När du loggar in kommer du till Startsidan.

5 Uppsala Learning Lab Introduktion till Studentportalen 5 (19) Det kan finnas två ikoner längst upp i fönstret, en hjälp-ikon och en ikon för att ändra storlek på fönstret (maximera/återgå). Här visas de tre senaste meddelandena från de institutioner du har behörighet på. Här finns direktlänkar till de kurstillfällen där du finns med på lärarlistan Här visas de tre senaste nyheterna som du prenumererar på Utbildning På Utbildningsfliken finns kurstillfälles-, kurs, program- och institutionssidor. Information och funktioner kan i Studentportalen läggas på olika nivåer. Institutionsadministratörer kan lägga funktioner på institutionssidan och det är då synligt för samtliga studenter som är registrerade på en kurs på institutionen den aktuella terminen. Även alla anställda med behörighet att logga in i portalen kan se den informationen men har inte möjlighet att redigera den. Programsidan visas för samtliga studenter som är registrerade på det aktuella programmet, oavsett vilken årskull de tillhör. Det är inte möjligt att skicka e-post till samtliga programstudenter men det går att lägga upp meddelanden som når samtliga. För att administrera programsidan måste man ha behörigheten programadministratör. Kurstillfällesadministratörer kan arbeta på kurs- och kurstillfällesnivå. På översikten över kurser finns alla kurser som inte är markerade som nedlagda i Selma. Kurslistan är vanligtvis längre än listan över kurstillfällen eftersom alla kurser inte ges varje termin. Varje gång kursen ges får den även en anmälningskod och blir då ett kurstillfälle. Det är på kurstillfället som studenterna finns. Om man vill lägga ut information som ska nå studenter som läser kursen just nu men även tidigare och kommande studenter ska man lägga det på kursnivå. Vill du nå enbart studenter på det aktuella kurstillfället lägger du informationen på kurstillfällets sida.

6 Uppsala Learning Lab Introduktion till Studentportalen 6 (19) Institutions- och terminsväljare I vänstermenyn kan man även skapa en egen översikt av kurser eller kurstillfällen för att se en sammanställning över de kurser/kurstillfällen som man arbetar med. I vänstermenyn finns en sammanställning över institutionens kursregistreringar, resultatlistor och tentamensanmälningar (med och utan resultatkod). Dessa funktioner är så kallade LPWtjänster (Ladok På Webb). I institutions- och terminsväljaren väljer du vilken termin och vilken institution (om du har behörighet för flera) du vill arbeta på. Det är möjligt att arbeta med kurstillfällen fr.o.m. vårterminen 2007 till och med nästkommande termin. Du väljer vilken termin du vill arbeta med genom att klicka på pilarna bredvid terminsangivelsen. Om du har behörighet att arbeta i portalen för flera institutioner kan du även välja institution genom att klicka på pilarna bredvid institutionens namn. Man måste klicka på Uppdatera för att förändringen ska slå genom. I tabellen kan man se de aktuella kurstillfällena samt vilka funktioner som är aktiverade på de olika kurstillfällena. Undantaget är LPW-tjänsterna kursregistrering, resultatlista och de två olika tentamensanmälningarna. Tabellen kan sorteras genom att klicka på någon av rubrikerna Här syns vilka funktioner som är aktiverade på resp. kurstillfälle. Genom att klicka i en tom ruta kan man aktivera funktionen.

7 Uppsala Learning Lab Introduktion till Studentportalen 7 (19) Kalender På kalenderfliken hämtas kalenderuppgifterna från schemaläggningssystemet TimeEdit som används av flera institutioner vid universitetet. Dessa kalenderhändelser är automatiskt genererade och det kan finnas avvikelser, t ex kan vissa lokaler saknas. För anställda visar kalendern upp schemahändelser från de kurser den anställde finns med på Lärarlistan. För studenter visas schemahändelser från de kurser där de är registrerade. Det finns institutioner som använder schemasystem som Studentportalen inte kan hämta information från. Institutionen kan i det fallet lägga upp en Schemalänk som visas på kurssidan. Nyheter Här kan du se de nyhetsflöden du följer i sin helhet och göra egna inställningar. Innan du har gjort egna inställningar visas endast de senaste nyheterna om driftavbrott & driftstörningar från UpUnet, universitets datornät. Klicka här för att lägga till eller ta bort nyhetsflöde Webbpost Alla studenter och anställda har ett e-postkonto som är tillgängligt även via Studentportalen. Observera att Webbposten har en ikon för att logga ut. Om du klickar på den loggas du endast ut från webbposten. För att komma tillbaka till Studentportalen måste du gå in via Du är fortfarande inloggad i Studentportalen. Tänk på att stänga webbläsarens fönster för att vara säker på att du är utloggad från alla studenttjänster. Mina filer Alla studenter och anställda vid Uppsala universitet har en personlig filarea. Det är denna som visas under fliken Mina filer. Det är bara du som kommer åt dina filer.

8 Uppsala Learning Lab Introduktion till Studentportalen 8 (19) I din filarea kan du förvara dokument, bilder, föreläsningsanteckningar etc. så att du alltid kommer åt dem. Hjälp Under hjälpfliken finns de samlade hjälptexterna för alla funktioner samt information om Studentportalen. Där finns även en möjlighet att lämna synpunkter om Studentportalen och en FAQ (vanliga frågor). Sök Här visas samma sökfunktion som finns på startsidan. Det är möjligt att söka på anmälningskod, kurs/programkod eller namn. Funktioner i Studentportalen Idag innehåller Studentportalen följande funktioner, förkortning inom parentes: Anslagstavlor med meddelanden (AT) Diskussionsforum (DF) Filaeror med kursmaterial (FA) Filareor för grupparbeten (FA) Framsteg, där läraren kan ange vilka kursmoment som är genomförda, ev rest på inlämningsuppgifter mm.(fs) Grupper/anmälan till grupper (GI) Inlämning med eller utan plagiatkontroll (IL) Kursregistrering (KR) Kursvärdering (KV) Länkar (LÄ) Länk till lärplattformen Ping Pong (PP) Lärarlista (LL) Praktiktillfälle för VFU-placeringar (PT) Schemalänk (SL) Testsamling (TS) Webbsida (WS) Ämnesval (ÄV) Funktioner kan vara kopplade till institutionen, kursen, kurstillfället, kurstillfällesdelen, samläsningstillfället, programmet. På så sätt kan administratören välja att rikta funktionen/informationen till samtliga studenter på en institution, studenter som är antagna till ett visst program/inriktning, studenter som har registrering på en kurs oavsett kurstillfälle, studenter på ett visst kurstillfälle, studenter på ett samläsningstillfälle, studenter på viss del av ett kurstillfälle, grupper inom ett kurstillfälle. Det är inte möjligt att lägga till alla funktioner på alla nivåer, t ex kan man inte lägga till kursregistrering på annat än kurstillfället eftersom det enbart är studenter knutna till ett visst kurstillfälle som ska kunna webbregistrera sig.

9 Uppsala Learning Lab Introduktion till Studentportalen 9 (19) Studenterna ser all information från institution, kurs, kurstillfälle, samläsning och kurstillfällesdel på sin kurssida. Information på program/inriktning visas på en egen programsida för studenten. Visning och status Gemensamt för alla funktioner är att man kan välja att begränsa visningen av funktionen via datum och tid samt genom att välja vilka grupper som ska få se den. Funktioner kan ha olika status. Dessa inställningar görs när man lägger till en ny funktion eller i Redigera-läget. Det finns tre olika statusnivåer: Utkast- funktionen visas bara för administratörer Portal- funktionen visas för behöriga studenter i portalen Portal och publik funktionen visas även för icke-inloggade Vissa funktioner kan bara ha status utkast eller portal eftersom funktionen enbart är riktad till behöriga studenter. Lägga till funktioner Från fliken Utbildning > Översikter 1. Klicka på den tomma tabellcellen för funktionen i vald översikt 2. Då öppnas sidan där man fyller i uppgifter om funktionen. 3. Klicka på Spara. Från fliken Utbildning > Kurstillfälle/kurstillfällesdel/Kurs/Program/Institutionssida 1. Öppna startsidan för t ex ett Kurstillfälle 2. Välj funktion i rullgardinsmenyn och klicka på OK alternativt klicka på Lägg till funktion i vänstermenyn och välj därefter funktion i rullgardinsmenyn och klicka på OK. Du kan lägga till en ny funktion på två ställen på kurstillfällets startsida. 3. Sidan Lägg till Funktion öppnas 4. Fyll i uppgifter om funktionen. 5. Klicka på Spara

10 Uppsala Learning Lab Introduktion till Studentportalen 10 (19) Redigera eller ta bort funktioner Från fliken Utbildning> Översikter 1. Klicka på funktionslänken i tabellcellen i vald översikt. Vill du ta bort en anslagstavla klicka du alltså på AT. 2. Om det bara finns en funktion kommer man direkt in i funktionen. Där finns länkarna Redigera och Ta bort. Om det finns flera funktioner av samma slag öppnas en sidan som listar dessa och där kan man välja att Redigera eller Ta bort funktion. Från fliken Utbildning > Kurstillfälle/kurstillfällesdel/Kurs/Program/Institutionssida 1. Öppna startsidan för t. ex. ett kurstillfälle 2. Välj den funktionen du ska arbeta med genom att klicka på den i vänstermenyn. 3. Välj Innehåll för att redigera funktionens innehåll, Redigera för att redigera inställningar eller Ta bort för att ta bort funktionen. Kopiera funktioner Det går att återanvända funktioner genom att kopiera dem. Det gör man genom att skapa en kopia av en befintlig funktion. Observera att det inte är allt som kopieras, se nedan för en exakt lista. Alla funktioner som kopieras får status Utkast, och man måste ändra status för att studenterna ska kunna se dem och även i vissa fall fylla i nya datum mm. Gör så här för att kopiera en funktion: 1. Öppna det kurstillfälle eller sida som du vill kopiera funktionen till. 2. Klicka på länken Kopiera befintlig funktion i vänstermenyn. 3. När du klickat på länken så visas en lista över de kurstillfällen/samläsningstillfällen/ program/institutioner som du kan kopiera funktioner från. 4. Välj ev. institution och termin och klicka på Uppdatera. 5. Klicka därefter på namnet på kurstillfälle, program etc som du vill kopiera funktioner från. 6. Nu visas sidan Välj funktioner att kopiera. 7. Markera vilka funktioner du vill kopiera och klicka på knappen Kopiera. 8. Du får nu en kontrollfråga om du vill kopiera de markerade funktionerna. 9. När funktionerna är kopierade visas de i menyn med ett (U) för utkast. Utöver det visas även en bekräftelsesida som listar de kopierade funktionerna.

11 Uppsala Learning Lab Introduktion till Studentportalen 11 (19) Vad kopieras? Anslagstavla: Kopian är en tom anslagstavla. Meddelanden kopieras inte. Filarea: Katalogsturkturen kopieras alltid oavsett vilken slags filarea det är. Filerna i en filarea kopieras endast om filarean är av typen kursmaterial. Framsteg: Allt kopieras förutom Uppdok-kopplingen. Gruppindelning: Allt kopieras förutom anmälda studenter. Inlämning: Allt kopieras förutom datum, filer och kommentarer Kursvärdering: Kursvärderingens namn, information och frågor kopieras. De frågor som tillhör institutionen behåller sin referens även efter kopieringen. Frågor som skapats på kurstillfället blir däremot kopior. Datum när kursvärderingen startar och avslutas samt Kursapport, Resultat samt ev. kommentarer från institutionen kopieras inte. Obs! Kursvärderingar kan bara kopieras mellan kurstillfällen och terminer inom samma institution. Lärarlista: Allt kopieras. Länk: Allt kopieras Registrering: Allt kopieras förutom fr.o.m. och t.o.m. Datum för registrering. Schemalänk: Allt kopieras. Webbsida: Allt kopieras- var dock noga med att uppdatera länkar. Ämnesval: Huvudämnen och underämnen kopieras. Det är inte möjligt att kopiera Diskussionsforum, Ping Pong-länk och Praktiktillfälle.

12 Uppsala Learning Lab Introduktion till Studentportalen 12 (19) Övningar Samtliga övningar sker i vår avpersonaliserade demonstrationsmiljö (sp2demo.its.uu.se). Det är en kopia av Studentportalen men det är inga riktiga studenter som syns. Du loggar in med användaruppgifter som vi delar ut, alltså inte dina egna användaruppgifter. Utgå i alla övningar från det kurstillfälle som din demostudent är registrerad på. Logga in i olika webbläsare som administratör och student, t ex Firefox som administratör och Internet Explorer som student. På så vis kan du se hur det du gör som administratör ser ut för studenten. Övning 1: Logga in i demomiljön och hitta ditt kurstillfälle 1. Gå till sp2demo.its.uu.se 2. Klicka på Logga in-knappen som syns i det övre högra hörnet. 3. Fyll i de användaruppgifter som du tilldelats och klicka på Logga in. Du kommer då till startsidan. 4. Ta en stund och titta på vilken information som finns på startsidan. 5. Klicka på fliken Utbildning och du kommer att se en översikt över aktuella kurstillfällen 6. Hitta ditt kurstillfälle i översikten och klicka på namnet för att komma till kurstillfällets startsida. Observera att de nedanstående övningarna utgår från kurstillfällets startsida om inget annat anges!

13 Uppsala Learning Lab Introduktion till Studentportalen 13 (19) Övning 2: Lägg till en lärarlista För att få en direktlänk till kurstillfället på startsidan ska du nu lägga till funktionen lärarlista. 1. Välj Lärarlista i rullgardinsmenyn under rubriken Lägg till ny funktion och klicka på Ok eller klicka på Lägg till ny funktion i vänstermenyn och välj därefter Lärarlista i rullgardinsmenyn som öppnas i nästa steg. 2. Nu ser du en lista över samtliga anställda vid institutionen som har behörighet att administrera Studentportalen. Markera de som ska finnas på lärarlistan och klicka på Vidare >

14 Uppsala Learning Lab Introduktion till Studentportalen 14 (19) 3. Nu kan du välja att även lägga till lärare manuellt vilket innebär att dessa syns på lärarlistan men inte får en direktlänk till kurstillfället på sin startsida. Det kan användas om man t ex har gästföreläsare som inte ska administrera Studentportalen men man vill ändå informera studenterna om att denne ska undervisa. Här kan du lägga in mer information om de olika personerna på lärarlistan: 4. Ändra om du vill namnet på Lärarlistan, begränsa visningen till visst datum och ange vilken status du vill att funktionen ska ha. Kom ihåg att avsluta med att klicka på Spara.

15 Uppsala Learning Lab Introduktion till Studentportalen 15 (19) 5. Gå sedan till Start-fliken och kontrollera att du har en direktlänk till kurstillfället under rubriken Min undervisning. Kontrollera att du har en direktlänk till ditt kurstillfälle här. 6. Titta hur studentens kurssida ser ut. Övning 3: Deltagarlista/skicka e-post 1. Klicka på Deltagarlista/skicka e-post i vänstermenyn:

16 Uppsala Learning Lab Introduktion till Studentportalen 16 (19) 2. Nu ser du samtliga studenter som är registrerade på kurstillfället: Om studentens rad i kolumnen E-post är tom så innebär det att studenten har valt att inte visa sin e-postadress- det är fortfarande möjligt att skicka e-post till studenten. Var vaksam på om det står Studentkonto saknas- det innebär att studenten inte kan logga in i Studentportalen och inte har en e-postadress. Det markeras med ett X i kolumnen Kompl om studenter är omregistrerade och i kolumnen Reg. Termin anges vilken termin som studenten var förstagångsregistrerad. I kolumnen Grupp kan du se vilka grupper i Studentportalen som studenten tillhör. 3. Klicka på länken Antagna studenter för att se om det finns studenter som är antagna men inte registrerade:

17 Uppsala Learning Lab Introduktion till Studentportalen 17 (19) Skulle det finnas ett X i kolumnen KR så har studenten registrerat sig i Studentportalen men inte blivit registrerad i Uppdok. 4. Klicka på länken Till deltagarlistan för att komma tillbaka till deltagarlistan. 5. Nu ska du skapa en närvaro/anslagslista. Klicka på länken Närvarolista/anslagslista 6. Ställ in vilka personuppgifter som ska visas på listan samt de antal kolumner listan ska ha. Klicka därefter på Uppdatera. 7. Fyll nu i en lämplig rubrik samt ev rubriker i kolumnerna- klicka på pennan i kolumnens rubrik för att lägga till text där. 8. Sedan kan du skriva ut listan. När du sedan lämnar sidan försvinner de inställningar du gjort. Övning 4: Kursinformation På kurstillfällets startsida kan du under rubriken Kursinformation lägga in information om kursen som du vill ska vara synlig för studenterna under hela kursen. Rubriken syns inte för studenterna förrän du har lagt till information. 1. Klicka på länken Lägg till kursinformation.

18 Uppsala Learning Lab Introduktion till Studentportalen 18 (19) Klicka här 2. Fyll i lämplig information i rutorna och klicka på Spara. 3. Titta hur informationen ser ut för din student. Övning 5: Lägg till en anslagstavla Studenter ser inte själva anslagstavlan utan enbart de meddelanden som läggs på anslagstavlan. Meddelanden från institution, kurs, samläsning och kurstillfälle visas för studenten på dennes kurssida. Meddelanden som läggs på anslagstavlor på program visas på studentens programsida. 1. Klicka på Lägg till ny funktion. 2. Ge anslagstavlan ett lämpligt namn och klicka på Spara. Om det finns en gruppindelning på kurstillfället kan du välja att begränsa visningen av anslagstavlans meddelanden till olika grupper.

19 Uppsala Learning Lab Introduktion till Studentportalen 19 (19) 3. Du får nu en bekräftelse att du har lagt till en anslagstavla och anslagstavlan syns även i vänstermenyn. Klicka nu på Nytt meddelande. 4. Fyll i en lämplig rubrik på både svenska och engelska samt en kort meddelandetext. Välj om meddelandet ska vara synligt under begränsad tid och sätt status Portal och klicka på Spara. 5. Titta hur meddelandet syns för din student.

Studentens väg från antagen till registrerad Vad ser studenten i Studentportalen? Lägg till en kursregistrering... 7

Studentens väg från antagen till registrerad Vad ser studenten i Studentportalen? Lägg till en kursregistrering... 7 Guide Uppdaterad 2014-05-28 Kursregistrering Via Studentportalens funktion för Kursregistrering är det möjligt att lägga upp information om kursregistrering, kursstart och kontaktuppgifter per kurstillfälle

Läs mer

Omregistrerade studenter i Studentportalen

Omregistrerade studenter i Studentportalen Guide Omregistrerade studenter i Studentportalen Senast uppdaterad: 2015-02-16 Innehåll Deltagarlistan på ett kurstillfälle... 2 Omregistrerade studenter... 2 Rekommenderade rutiner vid en omregistrering...

Läs mer

Framsteg med resultatrapportering

Framsteg med resultatrapportering Guide Framsteg med resultatrapportering Senast uppdaterad: 2015-05-19 Via funktionen Framsteg kan läraren lägga upp kursens olika moment, exempelvis inlämningsuppgifter och närvaro. Läraren kan sedan ange

Läs mer

Flexibel meny i Studentportalen

Flexibel meny i Studentportalen Guide Flexibel meny i Studentportalen Via en flexibel meny kan lärare och administratörer skapa en menystruktur som består av menyblock och funktioner i valfri ordning. På så sätt kan menyn spegla kursens

Läs mer

Selma Manual Utbildningsplan. Studentcentrum/Ladokgruppen

Selma Manual Utbildningsplan. Studentcentrum/Ladokgruppen Selma Manual Utbildningsplan Innehållsförteckning Innehållsförteckning -------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 Logga in och logga ut - CAS ----------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Grupper i Studentportalen

Grupper i Studentportalen Guide Uppdaterad 2014-05-28 Grupper i Studentportalen Studentportalens gruppindelningsfunktion gör det möjligt att dela in studenter på ett kurstillfälle eller ett samläsningstillfälle i olika grupper.

Läs mer

Forskarstuderande. 1. Inloggning

Forskarstuderande. 1. Inloggning Forskarstuderande 1. Inloggning Du använder samma inloggning till Forskningsdatabasen som till universitetets övriga system. 2. Startsidan När du loggat in i Forskningsdatabasen (FDB) kommer du till startsidan

Läs mer

2015-09-16 Bb October 2014 iktsupport@oru.se. Studentmanual

2015-09-16 Bb October 2014 iktsupport@oru.se. Studentmanual 2015-09-16 Bb October 2014 iktsupport@oru.se Studentmanual Inledning... 1 Krav på dator och rekommenderade webbläsare... 1 Support och stöd... 1 Översikt... 1 Logga in i Blackboard... 1 Navigeringsmenyn...

Läs mer

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord 2015-04-22 Innehåll 1. Att komma åt HR portalen... 2 2. Logga in och byta lösenord... 2 Inloggning... 2 Byta lösenord... 2 Glömt lösenord... 3 Hjälpfunktionen...

Läs mer

Introduktion till Fronter för studenter

Introduktion till Fronter för studenter Introduktion till Fronter för studenter Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är. För att få ytterligare information om de specifika verktygen som finns i Fronter hänvisar vi till separata manualer.

Läs mer

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista Lathund GUL Lärare Allmänt I plattformen kallas din kurs för aktivitet Första gången du loggar in GUL så kommer du att få välja vilket språk du vill att plattformen skall ha. Därefter kommer du in i plattformen.

Läs mer

Forskare & Handledare. 1. Inloggning

Forskare & Handledare. 1. Inloggning Forskare & Handledare 1. Inloggning Du använder samma inloggning till Forskningsdatabasen som till universitetets övriga system. OBS! Är du en extern handledare utan anställning på MIUN så använder du

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

HJÄLPFIL: LÄRARAPPLIKATIONEN

HJÄLPFIL: LÄRARAPPLIKATIONEN HJÄLPFIL: LÄRARAPPLIKATIONEN Innehållsförteckning A. TILL ATT BÖRJA MED: Information om licensaktivering och lärarinloggning B. SNABBHJÄLP: Komma i gång i fyra enkla steg C. KNAPPARNA I ADMINPANELEN: 1.

Läs mer

Kommunikationsmöjligheter i Mondo

Kommunikationsmöjligheter i Mondo Kommunikationsmöjligheter i Mondo Denna guide går kortfattat igenom grunderna för de olika kommunikationsverktygen i Mondo och förutsätter en viss förkunskap av hur Mondo fungerar. De verktyg i Mondo som

Läs mer

ISP-verktyget i WebOodi

ISP-verktyget i WebOodi ISP-verktyget i WebOodi WebOodi har ett ISP-verktyg med vilket du kan skapa en individuell studieplan (ISP) på nätet. Med ISP-verktyget kan du kontrollera vilka studieperioder som hör till dina examensfordringar

Läs mer

Inlämning i Studentportalen

Inlämning i Studentportalen Guide Inlämning i Studentportalen Via en inlämning kan studenter ladda upp filer som lärare kan bedöma. Det kan vara en individuell inlämning eller en gruppinlämning. Här kan även lärare och studenter

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-samordnare Senast uppdaterad: 2013-01-14 Innehåll 1. Startsidan... 3 2. Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 3. Redigera information för en arbetsplats... 6 4. Lägg

Läs mer

Selma - Manual Programtillfälle

Selma - Manual Programtillfälle Selma - Manual Programtillfälle Selma 5.4 2013-10-09 Innehållsförteckning PROGRAMTILLFÄLLE... 3 SÖK UT PROGRAMTILLFÄLLE... 3 SKAPA NYTT PROGRAMTILLFÄLLE... 4 FLIK 1 NÄRVARHUR... 5 FLIK 2. STUDIEAVGIFTER...

Läs mer

Innehållsförteckning. Manual WebCT

Innehållsförteckning. Manual WebCT Innehållsförteckning Introduktion. 3 Inloggning 4 Översiktssida...5 Lösenordsbyte..6 Kursens startsida..8 Kalender...9 Webblektion 10 Diskussionsforum...11 Privat post.. 14 Chatt...16 Meny 2007 2 Introduktion

Läs mer

Välkommen till Folkhälsovetenskap med inriktning mot samhällsplanering 180 högskolepoäng Distans helfart

Välkommen till Folkhälsovetenskap med inriktning mot samhällsplanering 180 högskolepoäng Distans helfart OBS! Detta brev gäller under förutsättning att du är antagen och har tackat ja till din plats på studera.nu, alternativt är antagen i 2:a urvalet. Karlskrona 2010-06-15 Välkommen till Folkhälsovetenskap

Läs mer

Lathund till Dexter IUP

Lathund till Dexter IUP Barn- och utbildningsförvaltningen 2009-01-01 Lathund till Dexter IUP Version 3 1. Gå in på webbadressen: http://skolwebb.eskilstuna.se 2. Logga in med ditt användarnamn och lösenord. Klicka på knappen

Läs mer

Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0

Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0 Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0 Denna manual innehåller olika avsnitt och beroende på vilken roll man har är de olika avsnitten aktuella. Innehåll Logga in...2 Glömt lösenord...3 Logga

Läs mer

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43)

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43) Datum: 2013-03-22 Version 1.6 Sidan 1 (43) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning...3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved.

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved. Användarmanual Jobb i Stan CV-Handboken Registrering, jobbsökning mm. Innehållsförteckning: 2 Registrering 5-16 2.1 Skapa ett konto 5-6 2.2 Skapa ett CV 6 2.2.1 CV-profil (steg 1) 7-8 2.2.2 Arbetslivserfarenhet

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-koordinator Senast uppdaterad: 2012-01-12 Innehåll 1. Startsidan... 3 2. Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 3. Redigera information för en arbetsplats... 6 4.

Läs mer

Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard

Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard Innehåll Om Wiki- funktionen... 1 Skapa en Wiki... 1 Lägg till/ redigera innehåll i en Wiki... 3 Läsa/skriva

Läs mer

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN * Översikt & sökningar * Inloggning Gå till www.gu.se/alumn/ eller till din fakultets alumnsida. Härifrån kan man logga in både som alumn och som administratör. Klicka

Läs mer

SCHOLA COMAI ELEV WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1. [Skriv text]

SCHOLA COMAI ELEV WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1. [Skriv text] 20111206 SCHOLA COMAI WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1 ELEV [Skriv text] Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4 1.5 Start... 4 1.5.1 Grundinställning

Läs mer

Checklista för kursmall i Pingpong

Checklista för kursmall i Pingpong Checklista för kursmall i Pingpong Länk till HJ:s videoguider om Pingpong Syftet med kursmallen i Pingpong är att skapa enhetlighet för studenter, en gemensam nivå för information och underlätta för dig

Läs mer

NyA-webben Nyheter och planerad vidareutveckling

NyA-webben Nyheter och planerad vidareutveckling 1(6) NyA-webben Nyheter och planerad vidareutveckling Senast uppdaterad inför NyA-leverans september 2014 2(6) Syftet med dokumentet Syfte med detta dokument är att ge en kort information om de ändringar

Läs mer

Skolan på webben. för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25

Skolan på webben. för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25 Skolan på webben för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25 Ändra kontaktuppgifter... 4 Startsidan... 7 Veckovyn... 7 Dagsvyn... 7 Aktuellt...

Läs mer

Kursvärderingar guide för lärare

Kursvärderingar guide för lärare Guide Kursvärderingar guide för lärare Denna guide beskriver hur man steg för steg skapar en kursvärdering och skriver en kursrapport i Studentportalen. Exempel på frågor, kursvärderingar och kursrapporter

Läs mer

Tilldelning av roller + Meddelanden i MinPlan

Tilldelning av roller + Meddelanden i MinPlan Tilldelning av roller + Meddelanden i MinPlan Institutionsrollen, uppdaterad 09/2010 Innehåll 1. Information... 1 1.1 Mina meddelanden... 1 1.2 Aktuella kurser... 1 1.3 Studieplanering... 1 2. Våra studerande...

Läs mer

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser.

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser. LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du använder Internet Explorer 8.0

Läs mer

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09 Handledning Biträdessidan Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Logga in/ut på biträdessidan... 4 2.1 Logga in på biträdessidan... 4 2.2 Logga ut från

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen huvudman Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se www.skolverket.se

Läs mer

Trädportalen.se. Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd

Trädportalen.se. Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd Innehåll Introduktion Trädportalen.se Visa träd (ej inloggad) Exportera data 4 Visa träd (inloggad) 5 Skapa rapport 6 Registrera konto 7 Ändra

Läs mer

Avser Utgåva: Datum Sida: Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 1 (17) Dokumentbeskrivning : HANDBOK. Handbok PRIMULA. Primula Handbok för Vårdgivare

Avser Utgåva: Datum Sida: Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 1 (17) Dokumentbeskrivning : HANDBOK. Handbok PRIMULA. Primula Handbok för Vårdgivare Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 1 (17) Handbok PRIMULA Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 2 (17) Innehållsförteckning Innehållsförteckning...3 Primula - Hur loggar man in...4 Primula - Startsida...4

Läs mer

Linköpings Universitet CUL. Lärarmanual

Linköpings Universitet CUL. Lärarmanual Linköpings Universitet CUL Lärarmanual 2011-09-05 Lärarmanual It s learning OBS! Vi rekommenderar att du går in på Its learnings hjälpsidor för att få korrekt beskrivning av hur de olika elementen fungerar.

Läs mer

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Planering Omdöme Kontakter Skola24 MobilApp. Nova Software AB 1 (19) 502

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Planering Omdöme Kontakter Skola24 MobilApp. Nova Software AB 1 (19) 502 Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Introduktion till itslearning

Introduktion till itslearning Introduktion till itslearning Hitta din kurs... 3 Registrering krävs... 3 Alla kurser... 3 "Favoriter", snabbare tillgång via Gå till-menyn... 3 Om kursen plötsligt försvinner... 3 Programinformation...

Läs mer

Manual Invånaradministratör

Manual Invånaradministratör Manual Invånaradministratör Stöd och Behandling release 1.7 Stockholm, 2016-05-25 Innehåll 1. Inledning... 4 1.1. Stöd och behandling... 4 1.2. Roller och Behörigheter... 4 1.3. Förutsättning för att kunna

Läs mer

En kort guide till VFU-portalen. För dig som har tittbehörighet i portalen

En kort guide till VFU-portalen. För dig som har tittbehörighet i portalen En kort guide till VFU-portalen För dig som har tittbehörighet i portalen Version 1.2, uppdaterad maj 2013 Innehåll Adressen till VFU-portalen... 3 Inloggning... 3 Behörighet... 3 Hur får jag behörighet?...

Läs mer

ANVISNINGAR. Sjundeå e-postsystem. Del 1: inställningar. Version 1.0

ANVISNINGAR. Sjundeå e-postsystem. Del 1: inställningar. Version 1.0 ANVISNINGAR Sjundeå e-postsystem Del 1: inställningar Version 1.0 1(14) Sjundeå e-postsystem Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 1 INTRODUKTION OCH ÖVERSIKT... 2 1.1 INTRODUKTION... 2 1.2 ALLMÄNT

Läs mer

IdrottOnline-appen Du kan installera appen från Google Play store för Android och Appstore för iphone. Sök på IdrottOnline så bör den komma fram.

IdrottOnline-appen Du kan installera appen från Google Play store för Android och Appstore för iphone. Sök på IdrottOnline så bör den komma fram. IdrottOnline-appen Du kan installera appen från Google Play store för Android och Appstore för iphone. Sök på IdrottOnline så bör den komma fram. Logga in och välj organisation När du sedan startar upp

Läs mer

Välkommen till kommunens Lärportal. - Användarhanledning till dig som vårdnadshavare

Välkommen till kommunens Lärportal. - Användarhanledning till dig som vårdnadshavare Välkommen till kommunens Lärportal - Användarhanledning till dig som vårdnadshavare Ansökan om konto för vårdnadshavare 1. Skriv in www.edwise.se i webbläsarens adressfönster 2. Välj länken för att ansöka

Läs mer

Google Apps For Education

Google Apps For Education GAFE Google Apps For Education Manual för elev; Classroom, Drive, Mail mm INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Google apps for Education... 2 Logga in med ditt gapp-konto första gången (elev)... 2 Vanligaste apparna...

Läs mer

SchoolSoft för elever

SchoolSoft för elever SchoolSoft för elever 2015-04-28 Logga in... 4 Min profil... 6 Startsidan... 7 Veckovyn... 7 Dagsvyn... 8 Aktuellt... 10 Nyheter... 10 Kalender... 10 Verksamhetslogg... 13 Matsedel... 14 Bokningar... 14

Läs mer

Mikromarc 3 Fjärrlån. Version 6.30

Mikromarc 3 Fjärrlån. Version 6.30 Mikromarc 3 Fjärrlån Version 6.30 Bibliotekscentrum Sverige AB, Växjö, januari 2015 Innehåll INLEDNING... 3 KOM IGÅNG MED FJÄRRLÅN... 4 KOPPLING MOT LIBRIS FJÄRRLÅN... 4 E-POSTINSTÄLLNINGAR... 4 FUNKTIONSINSTÄLLNINGAR...

Läs mer

Manual till Genomförandewebben. Treserva

Manual till Genomförandewebben. Treserva SBG1000, v1.3, 2010-04-07 ÄLDREFÖRVALTNINGEN 2013-08-20 1 (34) Manual till Genomförandewebben Treserva Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS Kavallerivägen 4, Rissne TELEFON 08-706 80 00 TELEFAX

Läs mer

Instruktion 2014-09-15

Instruktion 2014-09-15 Instruktion Innehåll 1 Inloggning... 3 1.1 Inloggning på lagsida... 3 1.2 Laget.se appen... 4 2 Medlemshantering... 5 2.1 Information om personnr... 5 2.2 Skapa ny medlem... 5 2.3 Lägg till ny medlem...

Läs mer

Flexibel meny i Studentportalen

Flexibel meny i Studentportalen Guide Flexibel meny i Studentportalen Via en flexibel meny kan lärare och administratörer skapa en menystruktur som består av menyblock och funktioner i valfri ordning. På så sätt kan menyn spegla kursens

Läs mer

Användarmanual konsult

Användarmanual konsult Användarmanual konsult Innehållsförteckning 1. Registrera konto 2. Logga in 3. Fylla i kontouppgifter och prenumerationstyp 4. Byta lösenord 5. Inaktivera konto 6. Radera konto 7. Skapa profil 8. Editera

Läs mer

Administration generellt

Administration generellt Administration generellt Med Business Online Administration kan du bl.a. registrera, ändra och ta bort användare beställa ny Start-PIN beställa kodbox spärra användare lägga till och ändra användares åtkomst

Läs mer

Artiklar via UB:s sö ktja nst

Artiklar via UB:s sö ktja nst 1 Artiklar via UB:s sö ktja nst UBs startsida har fått ett nytt utseende. I centrum finns nu UBs söktjänst. Istället för tre sökrutor möts du nu som användare av en sökruta där det är meningen att du kan

Läs mer

Lathund Ff-torget 2016. Förbundsansvariga Distriktsansvariga Kurshandledare

Lathund Ff-torget 2016. Förbundsansvariga Distriktsansvariga Kurshandledare Lathund Ff-torget 2016 Förbundsansvariga Distriktsansvariga Kurshandledare Innehåll Inledning... 2 Logga in... 3 Registrera dig... 4 Glömt lösenord... 5 Byta lösenord... 5 Support... 5 Utbildningsversionen...

Läs mer

Nyheter i PaletteArena 6.3

Nyheter i PaletteArena 6.3 Nyheter i PaletteArena 6.3 I april 2016 uppgraderade Sveriges lantbruksuniversitet sitt elektroniska fakturahanteringssystem PaletteArena (Palette) från version 5.3 till version 6.3. Det är inte mycket

Läs mer

Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1)

Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1) Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1) 1. LOGGA IN. VÄLJA RUM/KURS 4 3. SKRIVA IN INFORMATION OCH ÄNDRA PERSONLIGA UPPGIFTER. 4 4. ANVÄNDA HJÄLP-SYSTEMET 5 5. LÄSA MEDDELANDEN. 5 6. DELTA

Läs mer

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 2(23) INNEHÅLLSFÖRTECKNING NAVIGERING PÅ STARTSIDAN ------------------------------------------------------------ 3 HANTERA INSTANS ----------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Studentmanual. 2013-08-09 (Bb Learn 9.1.13) iktsupport@oru.se

Studentmanual. 2013-08-09 (Bb Learn 9.1.13) iktsupport@oru.se Studentmanual Inledning... 1 Krav på dator och rekommenderade webbläsare... 1 Support och stöd... 1 Översikt... 1 Logga in i Blackboard... 1 Navigeringsmenyn... 2 Fliken Min Blackboard... 2 Struktur inne

Läs mer

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.]

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] 2013 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 2314 600 02 NORRKÖPING Tel. 011-23 10 80 www.svemo.se Seriehantering [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] Innehåll Inledning...

Läs mer

Portföljfunktion i Studentportalen

Portföljfunktion i Studentportalen Guide Portföljfunktion i Studentportalen I en portfölj kan filer från inlämningsuppgifter på flera kurstillfällen samlas. I funktionen ingår också möjligheten att ha en självvärdering kopplad till de separata

Läs mer

Grupphantering i Blackboard

Grupphantering i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Grupphantering i Blackboard Om Grupper I syfte att stödja samarbete och kommunikation kan man skapa grupper i Blackboard.

Läs mer

Så här gör du din gymnasieansökan på webben

Så här gör du din gymnasieansökan på webben Så här gör du din gymnasieansökan på webben 1 Inloggningssida gymnasiewebben.nykoping.se 1. Uppe till vänster på sidan har du två boxar ( Information & senaste nytt samt Statistik, FAQ & viktiga länkar

Läs mer

Logga in med ditt användarnamn och lösenord

Logga in med ditt användarnamn och lösenord Introduktion till Moodle Moodle är en virtuell lärmiljö, (VLE; Virtual Learning Environment). Du kan betrakta programmet som en kommunikationsplattform mellan dig och dina lärare eller mellan dig och dina

Läs mer

ALLMÄNT OM FUNKTIONSPAKET OMDÖME

ALLMÄNT OM FUNKTIONSPAKET OMDÖME Skola24 Omdöme Skoladministratören är den person på skolan som skapar en undersökning och bestämmer vilka ämnen/kurser/klasser som ska omfattas av den. Innan en undersökning startas upp är det viktigt

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 4 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 4 Producerad av Linda Borglund, Anita Eklöf vid Centrum för Lärande och Undervisning, Högskolan i Borås.

Läs mer

GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET

GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET Med recensionsverktyget kan du enkelt samla in recensioner och utvärderingar av era utbildningar. Genom att skapa och schemalägga utskick till fler personer samtidigt får

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 5 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 5 Anita Eklöf, Rune Fjelldal vid Centrum för Lärande och Undervisning, Bibliotek & lärande resurser, Högskolan

Läs mer

Produktmanual. September 2011 Solsidan

Produktmanual. September 2011 Solsidan September 2011 Solsidan Produktmanual AAA Soliditet AB STOCKHOLM (HK) Svetsarvägen 10, Box 1396 S-171 27 Solna Tel +46 8 5190 1000 Fax +46 8 5190 1040 Styrelsens säte Stockholm Orgnr 556485-5582 D&B D-U-N-S

Läs mer

Acrobat version Du behöver ha Acrobat Pro installerat på din dator för att signera planer i Atlas. Däri finns funktion för certifiering/signering.

Acrobat version Du behöver ha Acrobat Pro installerat på din dator för att signera planer i Atlas. Däri finns funktion för certifiering/signering. Instruktioner för signering av kursplaner som Granskare 1. Reviderad kursplan signeras av Granskare 1. Nya kursplaner och utbildningsplaner signeras av Granskare 7. Reviderad utbildningsplan signeras av

Läs mer

Uppdaterad 2015-02-05. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering

Uppdaterad 2015-02-05. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Uppdaterad 2015-02-05 Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Inledning... 4 Utbildning... 4 Specialidrottsförbundens och distriktens hemsidor... 4 Information... 4 Manualer... 4 Operativsystem och webbläsare...

Läs mer

En kort guide till VFU-portalen. För dig som arbetar som VFU-samordnare i kommunen.

En kort guide till VFU-portalen. För dig som arbetar som VFU-samordnare i kommunen. En kort guide till VFU-portalen För dig som arbetar som VFU-samordnare i kommunen. Version 1.2 maj 2013 Följande sidor kommer ge en kort och övergripande guide till de vanligaste funktionerna i VFUportalen.

Läs mer

Survey&Report steg för steg: Skapa rapport 2013-05-13

Survey&Report steg för steg: Skapa rapport 2013-05-13 1 Survey&Report steg för steg: Skapa rapport 2013-05-13 Ola Stjärnhagen 2 Skapa rapport 1. Klicka på Enkät > Hitta enkät. Listan som dyker upp visar endast de 50 senast skapade enkäterna. Klicka på Sök

Läs mer

Introduktion till Blästadsgatans diskussionsforum. Inledning. Layout ej inloggat läge

Introduktion till Blästadsgatans diskussionsforum. Inledning. Layout ej inloggat läge Introduktion till Blästadsgatans diskussionsforum Inledning Som en del av vår webbplats, blastadsgatan.se, finns ett diskussionsforum. Tanken med forumet är att det ska fungera som en diskussionsplats

Läs mer

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Inledning...3 Operativsystem och webbläsare...3 Föreningens utbildningsmodul.4 Inledning...4 Arrangemang...4 Öppna arrangemang...4 Sök arrangemang...7 Kopiera arrangemang...7

Läs mer

Kundportal. Kundportal - Användarhandledning

Kundportal. Kundportal - Användarhandledning Kundportal Kundportal - Användarhandledning Version 1.0 Status Preliminär Datum 2014-12-07 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Välkommen... 3 Support - Time Care Support Team... 3 Begränsat

Läs mer

Webbstudieplatsen Moodle

Webbstudieplatsen Moodle Webbstudieplatsen Moodle Manual för studenter http://moodle.hv.hik.se Humanvetenskapliga institutionen, Högskolan i Kalmar Peter Diedrichs, peter.diedrichs@hik.se Version 1.2, 8 juni 2007 Förslag och synpunkter

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 6 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 6 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. 2015-02-16 1 ATT LOGGA IN... 1 2 STARTSIDAN...

Läs mer

Lathund Single assessment/flerstegsprocess

Lathund Single assessment/flerstegsprocess Lathund Single assessment/flerstegsprocess Välkommen som ny användare i Ascend! Den här lathunden visar hur du:. Loggar in i Ascend by Assessio 2. Skapar ett projekt 3. Bjuder in kandidater > Incl. kandiatperspektiv

Läs mer

Smartair System. TS1000 Version 4.23

Smartair System. TS1000 Version 4.23 Smartair System TS1000 Version 4.23 Denna manual är ett komplement till: 2069-1001 Smartair System Installations och driftsättningsmanual version 4.20A Denna manual beskriver nyheter i Smartair TS1000

Läs mer

Snabbguide till CtrlPrint

Snabbguide till CtrlPrint Snabbguide till CtrlPrint För Administratörer Januari 2016 Gå till innehållsförteckningen Innehåll Inloggning och lösenord 3 Logga in i CtrlPrint 4 Byta lösenord 5 Logga in som administratör 6 Administrera

Läs mer

Anonymiserade tentamina

Anonymiserade tentamina Guide Anonymiserade tentamina Från tentamensanmälan till resultatrapportering hantering i Studentportalen, i skrivningssalar och i Uppdok. Instructions in English are available in the manual. Senast uppdaterad:

Läs mer

UTBILDNINGSGUIDE FÖR FRAMGÅNGSRIK INLÄRNING

UTBILDNINGSGUIDE FÖR FRAMGÅNGSRIK INLÄRNING Silver Sidekicks Projekt UTBILDNINGSGUIDE FÖR FRAMGÅNGSRIK INLÄRNING Handbok för studerande 0. INNEHÅLL 0. Innehåll... 1 1. Introduktion... 2 2. Utbildnings utformning... 3 2.1. Övergripande målsättning...

Läs mer

[MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER]

[MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER] 2011 Eslövs kommun Gymnasie- och Vuxenutbildningsförvaltningen [MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER] Manualen vänder sig till dig som är studerande vid Yrkeshögskolan, Komvux, Sfi, Särvux, Gymnasiet och

Läs mer

En liten introduktion till SLI Community

En liten introduktion till SLI Community En liten introduktion till SLI Community Välkommen till SLI Community! Ta dig gärna lite tid och läsa igenom den här introduktionen (många sidor, men det tar inte många minuter) så tror vi att du enklare

Läs mer

En liten introduktion till Community på GR-SLI

En liten introduktion till Community på GR-SLI 151112 En liten introduktion till Community på GR-SLI www.grkom.se/gr-sli 2 3 Innehåll Välkommen till Community!...4 Om Community...4 Hur du går med...4 Bekanta dig med Community...5 Händelser...5 Grupper

Läs mer

Innehållsförteckning. Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 7. Nyheter 8. Meddelanden 9. Tröskelvärden 11.

Innehållsförteckning. Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 7. Nyheter 8. Meddelanden 9. Tröskelvärden 11. Innehållsförteckning Avdelning Sida Registrering 2 Inloggning 3 Startsidan 4 Notiser 7 Nyheter 8 Meddelanden 9 Tröskelvärden 11 Beslutsfattare 12 Profilsida 13 1 Registrering För att registrera dig som

Läs mer

Lucat. Manual för Katalogadministratörer

Lucat. Manual för Katalogadministratörer Lucat Manual för Katalogadministratörer Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Dokumentets syfte... 4 1.2 Målgrupp... 4 1.3 Definition... 4 2 Lucat... 5 2.1 Allmänt om Lucat... 5 2.1.1 Inloggningen...

Läs mer

Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.3. Full Spårbarhet. Full spårbarhet av dina DHL sändningar

Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.3. Full Spårbarhet. Full spårbarhet av dina DHL sändningar Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.3 Full Spårbarhet Full spårbarhet av dina DHL sändningar Benutzerhandbuch, November 2009 Seite 2 Innehållsförteckning Introduktion...3 1.Åtkomst 4 2. Registrering...5

Läs mer

Handbok för fritidshem Sollentuna Kommun

Handbok för fritidshem Sollentuna Kommun Handbok för fritidshem Sollentuna Kommun Version: 2.0 Skapad: 2014-03-28 Uppdaterad: 2016-04-11 Anita Bergkvist Charlson Barn- och utbildningskontoret Sida 1 av 28 Sparad: I:\BUF\Barn och ungdomsnämnden\skolval\skolval

Läs mer

Användarmanual Skolrapport.se. Vårdnadshavare

Användarmanual Skolrapport.se. Vårdnadshavare Användarmanual Skolrapport.se Vårdnadshavare Sida 2 av 18 Innehållsförteckning Om Skolrapport.se och Vklass... 3 Om Vklass lärplattform... 3 Videomanual... 3 Att komma igång med skolrapport.se... 4 Varför

Läs mer

Portfölj i Studentportalen

Portfölj i Studentportalen Guide Portfölj i Studentportalen I en portfölj kan filer från funktionen Inlämning på flera kurstillfällen samlas. En portfölj skapas på institutionsnivå och inlämningar kopplas sedan till den. Det är

Läs mer

Installation av. Vitec Online

Installation av. Vitec Online Installation av Vitec Online Innehållsförteckning Inledning... 3 Allmän konfiguration av router och brandvägg... 4 Installera Vitec Online Server... 6 Lösenord för inloggning i Mäklarsystemet... 9 Klientinstallation...

Läs mer

Checklista för kursmall i Pingpong

Checklista för kursmall i Pingpong Checklista för kursmall i Pingpong Länk till JU:s videoguider om Pingpong Syftet med kursmallen i Pingpong är att skapa enhetlighet för studenter, en gemensam nivå för information och underlätta för dig

Läs mer

Inledning. Att bli medlem

Inledning. Att bli medlem - Inledning Nedan följer en instruktion om hur man blir medlem på Vreta-Ytternäs hemsida och sedan en instruktion om hur man loggar in. Innan man kan logga in måste man registrera sig som medlem. Anledningen

Läs mer

En lathund inför utvecklingssamtalet

En lathund inför utvecklingssamtalet En lathund inför utvecklingssamtalet 20091119 /lga 1 Så här arbetar vi med IUP i Ödeshög I Skolverkets allmänna råd för DEN INDIVIDUELLA UTVECKLINGSPLANEN med skriftliga omdömen skriver man följande om

Läs mer