Dagliga leveranser. Förslag till inriktning för stadens nästa lånecykelsystem: Syfte, systemtyp och systemzon - svar på återremiss systemzon

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dagliga leveranser. Förslag till inriktning för stadens nästa lånecykelsystem: Syfte, systemtyp och systemzon - svar på återremiss systemzon"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden Sammanträdesdatum Utfärdat Diarienummer 2926/16 Dagliga leveranser Sara Boije af Gennäs/Trafikkontoret/GBGStad Telefon E-post: Förslag till inriktning för stadens nästa lånecykelsystem: Syfte, systemtyp och systemzon - svar på återremiss systemzon Förslag till beslut I trafiknämnden besluta att: 1. Föreslagen systemzon ska vara den fortsatta inriktningen i arbetet med stadens nästa lånecykelsystem. Sammanfattning Enligt yrkande från M, L, S, MP och V vid trafiknämnden den 21/ finns en stor efterfrågan på lånecykelsystem från olika delar av staden och ett behov av ett system som möjliggör cyklar i andra delar av staden än enbart de centrala. Återremissen innebär att ytterligare beskriva möjligheten till ett mer flexibelt zonsystem som medger utbyggnad, både vid temporära behov och permanent. Utifrån den sammanvägda bedömningen av de olika parametrar som analyserats i arbetet med systemzonen förslår trafikkontoret det systemområde som visas i Figur 1. Detta är samma som tidigare men med tillägget att delar av Majorna är inkluderade. Det konstateras dock att upphandlingen kan konstrueras så att ett avtal som medger utbyggnad, både vid temporära behov och permanent, kan skapas och ge den flexibilitet i systemet som efterfrågas. Det ska även noteras att det föreslagna systemområdet och antalet cyklar är, sett ur ett internationellt perspektiv, omfattande. Detta möjliggör med största sannolikhet friheten att göra justeringar utanför föreslagen systemzon, men fortfarande hålla sig inom ramen för antalet cyklar. 1(6)

2 2(6) Förhållande till beslutade styrande dokument Förslaget går i linje med flera av huvudmålen för resor som beskrivs i Trafikstrategin och i cykelprogrammet, såsom t.ex. ett lättillgängligt regioncentrum samt attraktiva stadsmiljöer och ett rikt stadsliv. Även målen i klimatstrategiskt program om minskad klimatbelastning från resor och transporter uppfylls. Ekonomiska konsekvenser Inriktningen ligger till grund för framtida ekonomiska åtaganden vid nästa upphandling. Barnperspektivet Trafikkontoret har inte värderat frågeställningen utifrån barnperspektivet. Målgruppen för systemet är vuxna. Jämställdhetsperspektivet Lånecykelsystemet underlättar det hållbara resandet för både män och kvinnor och främjar hållbar mobilitet oavsett kön. Andelen män som använder cyklarna idag är ungefär 60 % och 40% är kvinnor. Mångfaldsperspektivet Lånecyklarna är till för alla grupper i staden och främjar jämlik mobilitet oavsett socioekonomisk status, etnicitet eller annan social identitet. Miljöperspektivet Beslutet går i linje med klimatstrategiskt program och stadens miljömål. Genom ett lånecykelsystem ökar möjligheterna att välja cykel som en del av sin transportsträcka. Det bidrar till ett hållbart och klimatsmart resande både i det korta perspektivet men även i ett längre perspektiv med cykel som ett naturligt och välbekant val av färdmedel. Omvärldsperspektivet Beslutet går i linje med stadens ambitioner om att uppfattas som en hållbar stad och en cykelvänlig stad. Stefan Eglinger Trafikdirektör Ma-Lou Wihlborg Avdelningschef Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 2(6)

3 Ärendet På Trafiknämnden den 21 juni 2017 återremitterades trafikkontorets förslag till inriktning för stadens nästa lånecykelsystem, förslag till systemzon. Enligt yrkandet från M, L, S, MP och V finns en stor efterfrågan på lånecykelsystem från olika delar av staden och ett behov av ett system som möjliggör cyklar i andra delar av staden än enbart de centrala. Återremissen innebar att ytterligare beskriva möjligheten till ett mer flexibelt zonsystem som medger utbyggnad, både vid temporära behov och permanent. Bakgrund Göteborgs Stad har sedan 2010 haft ett publikt lånecykelsystem och vill fortsatt kunna erbjuda det till sina invånare och besökare. I dagsläget består systemet av 68 stationer och ca 1000 cyklar inom centrala Göteborg. Efter beslut i trafiknämnden i juni 2016 om att utlösa optionen på 3 år, gäller nuvarande avtal till den 28 februari Inför detta vill staden ta ställning till hur ett nytt lånecykelsystem ska utformas med avseende på syfte, systemtyp, systemområde samt organisation och finansiering. Förberedelserna består av omvärldsbevakning, utredningar, förankring och dialog med nämnden i ovanstående strategiska frågeställningar. Målbilden är att det ska vara det bästa lånecykelsystemet för Göteborg. Det ska vara flexibelt, effektivt, ha hög användning och i stor utsträckning vara ett så självreglerande system som möjligt. 3(6) Trafikkontorets synpunkter Systemområde Systemzonområdet (Figur 1) som är framtaget är ett resultat av en helhetsbedömning och ett första förslag på en zon som vi bedömer som såväl kostnadsmässigt som funktionsmässigt mest rimlig. Det ska dock poängteras att detta område ska ses som ungefärligt där gränserna i praktiken inte är lika skarpa som kartan visar. Detta innebär att vi inte i den framtida implementeringen är bundna till gränserna i den här zonen utan kommer att kunna förändra och utöka den med fler cyklar för att täcka en större yta, om så bedöms betydelsefullt. Exempelvis kan en station vid Sankt Sigfrids plan eller några stationer inne i Slottskogen läggas till utan att påverka effektiviteten i systemet. De exakta stationsplaceringarna kommer definieras längre fram i processen det viktiga i detta skede är att göra en bedömning av den totala mängden cyklar för att kunna uppskatta omfattningen av upphandlingen. Föreslagen systemzon innebär en utökning med Stigberget och Majorna sedan den presenterades vid trafiknämnden den 21 juni Anledningen till förändringen är bedömningen att Stigberget, som inte uppfyller kriterierna för lånecyklar, är så litet till sin yta och vi ser att stråket längs med Karl Johansgatan och de verksamheter utmed Oscarsleden uppfyller kriterierna. Färjeläget vid Klippan är ytterligare en faktor. Därmed är detta stråk viktigt att inkludera i den föreslagna zonen. Denna inkludering möjliggör fortsatt en sammanhängande zon. Detta går också i linje med det stråktänk som zonen bygger på vid t.ex. Mölndalsvägen och Guldheden. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 3(6)

4 4(6) Figur 1 Föreslaget systemområde för ett framtida lånecykelsystem i Göteborg. Den visar vilka områden som rekommenderas ingå i systemet och gränserna ska därmed ses som ungefärliga. Ett välfungerande lånecykelsystem För att målen med högt användande, effektivitet och hög grad av självreglering (behovet av att flytta cyklar mellan stationer) ska kunna uppnås ställs krav på att systemet är sammanhängande och att de områden som ska ingå uppfyller vissa nyckeltal. Det bör finnas en tillräcklig täthet av både bostäder och arbetsplatser för att få ett gott användarunderlag och för att cyklarna ska nyttjas under en så stor del av dygnet som möjligt. Om kundunderlaget är litet riskeras stora enkelriktade flöden till och från stationerna morgon och eftermiddag samt ett större behov av att flytta tillbaka cyklar med bil. Regleringen är både starkt kostnadsdrivande och minskar miljönyttan med systemet. De områden som innefattas i det föreslagna systemområdet bedöms ha eller kommer att ha tillräckligt gott befolkningsunderlag och/eller målpunktstäthet och funktionsblandning för att ett lånecykelsystem ska fungera väl. Omfattning Området innebär en utökning av nuvarande system där delar av södra Hisingen samt områden i söder och nordost innefattas. Även utvecklingsområden längs älvstranden, såsom Frihamnen, Gullbergsvass och Ringön, innefattas i det nya systemområdet. Gamlestaden har tagits med för att där, förutom ny bebyggelse, byggs en kollektivtrafiknod som har stor inpendling till staden norr- och österifrån, vilka då kan göra sista delresan Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 4(6)

5 med lånecykel. Stigberget och Majorna har inkluderats eftersom stråket längs med Karl Johansgatan och verksamheterna utmed Oscarsleden uppfyller kriterierna. Sammantaget omfattar det föreslagna systemområdet en drygt dubbelt så stor yta som 2017 års system och 2100 cyklar. Detta går att jämföra med Vancouver, som är av ungefär samma storlek som Göteborg och har 1200 cyklar, och Madrid, med 3,1 miljoner invånare som har 2000 cyklar. Detta möjliggör med största sannolikhet justeringar när systemet ska rullas ut som inte kommer att påverka systemets funktion. 5(6) Flexibilitet Erfarenheter från nuvarande system visar att en av de största bristerna är att systemområdet är låst i avtalet. Det är därför av stor vikt att kommande system handlas upp med större flexibilitet som kan möta upp förändringar i stadens karaktär och invånarnas behov samt anpassas till rådande utmaningar. Flexibiliteten innebär att fler områden kan kopplas på systemet (och eventuellt tas bort om efterfrågan minskar/förändras) om det finns behov och finansiering. Det innebär också att det ska vara möjligt att addera stationer vid tillfälliga förändringar i staden, såsom evenemang och ombyggnationer, såväl inom som utanför den föreslagna zonen. Flexibiliteten och möjligheten att lägga till cyklar och områden innebär samtidigt en osäkerhet för både leverantören och staden eftersom upphandlingens omfattning från början inte är definierad. Ju mer osäkerhet desto högre kostnader. Ytterligare en möjlighet är att uppmuntra andra parter, såsom företag, att göra tillköp av fler stationer och cyklar som permanent placeras ut utanför eller inom det föreslagna systemområdet. På så vis kan systemområdet förtätas och/eller utökas på platser där staden inte bedömer att det finns ett tillräckligt resandeunderlag men där andra parter ändå efterfrågar cyklar. Att den smarta tekniken föreslås finnas i cyklarna och inte i stationerna gör att det blir enklare att genomföra ovan beskrivna ändringar. Erfarenheter från andra städer visar även att det i system med smarta cyklar finns möjlighet att optimera systemområdet inom ramen för ordinarie budget, bland annat eftersom en GPS på varje cykel ger ett mycket bra underlag för analys av användningen av systemet. Dessutom ger flexibla stationer och möjlighet att parkera utanför en full station en bättre speglig av användarnas verkliga behov. Trender i omvärlden Utvecklingstakten inom lånecykelområdet är idag fortsatt hög. En tydlig trend är stationslösa lånecykelsystem som tillhandahålls av privata aktörer utanför stadens kontroll. Dessa placeras vanligen i befintliga cykelställ och låses upp direkt med en app. I dagsläget är denna utveckling i sin linda och omvärlden prövar och utvärderar just nu olika varianter. Vi ser t.ex. städer som endast har flytande system med mycket blandad framgång, och städer som Amsterdam som nyligen förbjudit fritt flytande system eftersom de tar för stor plats i det offentliga rummet. Andra städer, som t.ex. London, har en bas i ett fast system som tillhandahålls av staden, men som kompletteras med fritt flytande system i förorterna. Detta är en mycket intressant utveckling för Göteborg att bevaka och möjligen i framtiden dra nytta av, även om det i dagsläget är en osäker marknad att ge sig in i för en helhetslösning. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 5(6)

6 Slutsatser Utifrån den sammanvägda bedömningen av de olika parametrar som analyserats i arbetet med systemzonen förslås även samma som tidigare men med tillägget att delar av Majorna är inkluderade. Det konstateras dock att upphandlingen kan konstrueras så att ett avtal som medger utbyggnad, både vid temporära behov och permanent, kan skapas och ge den flexibilitet i systemet som efterfrågas. Det ska även noteras att det föreslagna systemområdet och antalet cyklar är, sett ur ett internationellt perspektiv, omfattande. Detta möjliggör med största sannolikhet friheten att göra justeringar utanför föreslagen systemzon, men fortfarande hålla sig inom ramen för antalet cyklar. 6(6) Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 6(6)

Stadens användning. Förslag till avgift för reklamändamål på allmän platsmark

Stadens användning. Förslag till avgift för reklamändamål på allmän platsmark Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2018-09-27 Utfärdat 2018-08-21 Diarienummer 1927/17 Stadens användning Hanna Kuschel Telefon 031-368 24 03 E-post: hanna.kuschel@trafikkontoret.goteborg.se Förslag till avgift

Läs mer

Göteborgs nästa lånecykelsystem

Göteborgs nästa lånecykelsystem Trafikkontoret Göteborgs nästa lånecykelsystem www.goteborg.se Göteborgs nästa lånecykelsystem 2018-03 Trafikkontoret, Göteborgs Stad Organisationsnummer: 212000-1355 www.goteborg.se/trafikkontoret trafikkontoret@trafikkontoret.se

Läs mer

Stadens användning. Göteborgsförslag Max 30 km/h i hela Majorna

Stadens användning. Göteborgsförslag Max 30 km/h i hela Majorna Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2018-11-06 Utfärdat 2018-09-12 Diarienummer 5542/17 Stadens användning Martina Fahlcrantz Telefon 031-368 26 53 E-post: martina.fahlcrantz@trafikkontoret.goteborg.se Göteborgsförslag

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg. Remisshandling december 2016.

Bilaga 1. Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg. Remisshandling december 2016. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-17 BN 2016-12-20 Diarienummer 0469/16 Strategiska avdelningen Sara Brunnkvist Telefon 031-368 19 75 E-post: sara.brunnkvist@sbk.goteborg.se Riktlinjer för mobilitets-

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Förhållande till beslutade styrande dokument

Förhållande till beslutade styrande dokument Tjänsteutlåtande Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2017-08-31 Utfärdat 2017-08-08 Diarienummer 2231/17 Specialist- och sakområden Hans Magnusson/Trafikkontoret Telefon 031-368 25 84 E-post: hans.magnusson@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Remiss säkra cykelparkeringar

Remiss säkra cykelparkeringar STYRELSEHANDLING nr 17 Remiss säkra cykelparkeringar Beslut Styrelsen föreslås besluta att: Tillstyrka motionen kring att ta fram om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar. Styrelsehandling

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Översiktsplan för Borås

Översiktsplan för Borås Dnr: 2017-00018 Översiktsplan för Borås Att godkänna förslag till yttrande, daterat 2017-03-15. Att omedelbart justera protokollsparagrafen. Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Styrelsehandling 15 Utfärdat 16-11-10 Diarienummer 0218-16 Marknad & Affärsutveckling Carina Bergsten Telefon 0722-557990 E-post: carina.bergsten@p-bolaget.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M) och Hampus

Läs mer

Dagliga leveranser. Motion av Björn Tidland (SD) om revidering av regler för flyttning av fordon

Dagliga leveranser. Motion av Björn Tidland (SD) om revidering av regler för flyttning av fordon TN 28/16 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2016-02-11 Diarienummer 3402/15 Dagliga leveranser Anne-Charlotte Fransson Telefon 031-368 25 54 E-post: anne-charlotte.fransson@trafikkontoret.goteborg.se Motion

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Handlingsplan ägardialog Förvaltnings AB Framtiden

Handlingsplan ägardialog Förvaltnings AB Framtiden Bilaga N 1 Diarienummer: 0034/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Handlingsplan ägardialog Förslag till beslut i styrelsen för Göteborgs Stadshus

Läs mer

Dagliga leveranser. Staden under byggtiden - information om pågående aktiviteter och uppdrag

Dagliga leveranser. Staden under byggtiden - information om pågående aktiviteter och uppdrag TN 355/16 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2016-10-27 Diarienummer 1318/15 Dagliga leveranser Malin Schöldstein Telefon 031-368 23 10 E-post: malin.scholdstein@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-01 Diarienummer 1242/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2013 nr 138 Yttrande över motion av Kjell Björkqvist (FP) och Birgitta Ling-Fransson (FP) om en utredning över var och hur framtida kollektivtrafik kan utformas med skilda körbanor Till Göteborgs

Läs mer

Markreservation samt ansökan om planbesked för bostäder vid Hammarkroken inom stadsdelen Hjällbo

Markreservation samt ansökan om planbesked för bostäder vid Hammarkroken inom stadsdelen Hjällbo Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-11-26 Diarienummer 4903/18 Handläggare Anton Lindström Telefon: 031-368 11 74 E-post: anton.lindstrom@fastighet.goteborg.se Markreservation samt ansökan

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm Enskede- Årsta- Vantör stadsdelsförvaltning Lokal och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.3.-437/2017 Sida 1 (5) 2017-08-16 Handläggare Eskil Swerkersson Telefon: 08-50814020 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered 1(5) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-19 Diarienummer 0228/13 Verksamhetsområde/avdelning Helen Svenstam Telefon 365 57 87 E-post: helen.svenstam@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden över förslag

Läs mer

Cykelundersökning 2016: Vad Göteborgarna tycker om att cykla i Göteborg

Cykelundersökning 2016: Vad Göteborgarna tycker om att cykla i Göteborg Cykelundersökning 201: Vad Göteborgarna tycker om att cykla i Göteborg Sammanfattning 201 var andelen som cyklade procent, vilket är något högre än föregående år. Cykelandelen skiljer åt mellan olika områden

Läs mer

Så skapar vi en attraktiv cykelstad

Så skapar vi en attraktiv cykelstad Så skapar vi en attraktiv cykelstad Cykelprogram för en nära storstad 2015-2025 Malin Månsson, trafikkontoret Göteborg 2035 150 0000 Fler invånare 70 000 80 000 nya bostäder 80 000 nya arbetstillfällen

Läs mer

Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier för författare

Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier för författare Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-28 Diarienummer 0151/17 Fri konst och kultur Sven Rånlund Telefon: 031-368 36 87 E-post: sven.ranlund@kultur.goteborg.se Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier

Läs mer

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande.

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2011-05-02 Nummer 5/11 96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Roland Rydin (M) yrkar

Läs mer

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Kulturnämnden 2017-09-19 Sida 56 (90) 8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag från kulturförvaltningen:

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 223 Yttrande över Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Ansökan om planbesked för idrottshall och handel mm i anslutning till Jaegerdorffmotet inom stadsdelarna Majorna och Kungsladugård

Ansökan om planbesked för idrottshall och handel mm i anslutning till Jaegerdorffmotet inom stadsdelarna Majorna och Kungsladugård Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-09 Diarienummer 0690/18 Handläggare Lea-Vanessa Lohr Telefon: 031-368 13 24 E-post: lea-vanessa.lohr@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Remissvar Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg

Remissvar Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-02-15 Diarienummer: N134-0031/17 Utvecklingsavdelningen Sonja Jonasson/Centrum/GBGStad Telefon: 365 78 65 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: sonja.jonasson@centrum.goteborg.se

Läs mer

Uppsägning av tomträtt Backa 168:1

Uppsägning av tomträtt Backa 168:1 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1759/18 Handläggare Jonny Wigrup Telefon: 031-368 13 16 E-post: jonny.wigrup@fastighet.goteborg.se Uppsägning av tomträtt Backa 168:1

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Riktlinjer för mobilitet och parkering i Göteborgs stad - Hantering av mobilitetsoch parkeringsfrågor i detaljplan och bygglov

Riktlinjer för mobilitet och parkering i Göteborgs stad - Hantering av mobilitetsoch parkeringsfrågor i detaljplan och bygglov Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-10-27 BN 2017-11-28 Diarienummer 0469/16 Strategiska avdelningen Sara Brunnkvist Telefon 031-368 19 75 E-post: sara.brunnkvist@sbk.goteborg.se Riktlinjer för mobilitet och

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Protokollsutdrag. Ordföranden. Sammanträdesdatum 2010-02-02

Protokollsutdrag. Ordföranden. Sammanträdesdatum 2010-02-02 Ordföranden Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2010-02-02 Justering av taxor för avgiftsparkering och vissa tillstånd, dnr 2516/08 Hemställan Kommunfullmäktige Förslag till beslut enligt Trafikkontorets

Läs mer

Villkorsändring Saltholmen Långedrag

Villkorsändring Saltholmen Långedrag Villkorsändring Saltholmen Långedrag Sammanfattning Saltholmen och Långedrag är de platser där boende i Göteborgs södra skärgård parkerar sina fordon eftersom biltrafik inte tillåts på öarna. Idag finns

Läs mer

Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster

Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster Bilaga G Styrelsen 2016-10-24 1 Diarenummer: 0065/16 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031-368 54 55 E-post: mats.boogh@stadshuset.goteborg.se Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till

Läs mer

Arkitektur Stockholm En strategi för stadens gestaltning. Svar på remiss.

Arkitektur Stockholm En strategi för stadens gestaltning. Svar på remiss. Britt-Marie Salmén Stadsmiljö 08-508 273 40 brittmarie.salmen@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-10-19 Arkitektur Stockholm En strategi för stadens gestaltning. Svar på remiss. Förslag

Läs mer

Regionala och lokala mål och strategier

Regionala och lokala mål och strategier Strategier och mål för kollektivtrafiken i Sigtuna kommun Regionala och lokala mål och strategier www.sigtuna.se Ett regional perspektiv RUFS och TFP RUFS 2050 TFP Regionalt trafikförsörjningsprogram RUFS

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Upphandling av nytt lånecykelsystem. Svar på skrivelse från Cecilia Brinck m.fl. (M), Patrik Silverudd (L) och Mikael Valier (KD)

Upphandling av nytt lånecykelsystem. Svar på skrivelse från Cecilia Brinck m.fl. (M), Patrik Silverudd (L) och Mikael Valier (KD) Dnr Sida 1 (5) 2017-11-07 Handläggare Johan Sundman 08-508 260 27 Till Trafiknämnden 2017-12-14 Upphandling av nytt lånecykelsystem. Svar på skrivelse från Cecilia Brinck m.fl. (M), Patrik Silverudd (L)

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Göteborg den 12 maj 2017 Yrkande (KD, M, L) Kommunstyrelsen 2017-05-17 Ärende 3.6 Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Bilen är för många en

Läs mer

Ombyggnad av Kodammarnas avloppspumpstation

Ombyggnad av Kodammarnas avloppspumpstation Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-08 Diarienummer 0326/16 Utveckling och projektavdelningen Glen Nivert Telefon 031-36 82 771 e-post: glen.nivert@kretsloppochvatten.goteborg.se Ombyggnad av Kodammarnas

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 5298/18 Handläggare Emely Magdalena Lundahl Telefon: 368 09 77 E-post: emely.magdalena.lundahl@fastighet.goteborg.se Medgivande att

Läs mer

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-01 Diarienummer 0707/17 Handläggare Karin Tidlund Telefon: 031-368 06 46 E-post: karin.tidlund@stadshuset.goteborg.se Information om upphandling

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-21 Handläggare Kalle Sönnergren Telefon: 08-50814670 Till stadsdelsnämnd Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till

Läs mer

Trafikavdelningen. Cykelprogram för en nära storstad

Trafikavdelningen. Cykelprogram för en nära storstad TN 48/15 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2015-03-26 Diarienummer 1495/11 Trafikavdelningen Malin Månsson, Mattias Junemo Telefon 031-368 26 07, 031 368 26 29 E-post: malin.mansson@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

2. Regler för försäljning av lös egendom, H 1994:256, P , 16, upphör att gälla. Anneli Hulthén Jonas Andrén

2. Regler för försäljning av lös egendom, H 1994:256, P , 16, upphör att gälla. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 69 Policy och riktlinje för försäljning och återbruk av lös egendom i Göteborgs Stads verksamheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka

Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka Beräkning av parkeringsbehov samt mobilitetsåtgärder Författare Uppdragsgivare Martin Forsberg, Koucky & Partners FB Bostad Kontaktperson Martin

Läs mer

Nytt ägardirektiv för Higab AB

Nytt ägardirektiv för Higab AB Bilaga J Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0055/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Nytt ägardirektiv för Higab AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

14 Yttrande över motion om att underlätta integration genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen

14 Yttrande över motion om att underlätta integration genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen 14 Yttrande över motion om att underlätta integration genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-04-12

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Tusen stockholmare tycker om City Bikes.

Tusen stockholmare tycker om City Bikes. Tusen stockholmare tycker om City Bikes. Vi på City Bikes har genomfört en undersökning bland våra användare för att kartlägga hur de upplever lånecykelsystemet och hur de önskar att systemet utvecklas.

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0826/17

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0826/17 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-07-23 Diarienummer 0826/17 Stadsutveckling Hans Linderstad Telefon 031-368 04 63 E-post: hans.linderstad@stadshuset.goteborg.se Tillköp av linje 55 ElectriCity Förslag till

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och Andreas Novotny (MP)

Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och Andreas Novotny (MP) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 16 juni 2014 18 Paragraf Diarienummer KS-2013/121.194 Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 115 Hemställan från Älvstranden Utveckling AB om avyttring av aktier i vilande bolag samt förvärv av lagerbolag inför kommande fastighetsförsäljningar Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Hållbart resande väst. Fyrbodals infra/koll nätverk

Hållbart resande väst. Fyrbodals infra/koll nätverk Hållbart resande väst Fyrbodals infra/koll nätverk 2019-01-25 Agenda HRV 2019 HRVväxer KomiLand Frågor? Syfte Hållbart resande väst syfte är att få fler människor att resa hållbart. Vi vill få fler att

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2019-03-18 Handläggare Johanna Eriksson 08-508 26 236 Till Trafiknämnden 2019-04-25 Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Bilaga A. Anmälan av byggnadsärenden avgjorda på uppdrag av stadsbyggnadsnämden

Bilaga A. Anmälan av byggnadsärenden avgjorda på uppdrag av stadsbyggnadsnämden STADSBYGGNADS KONTORET Bilaga A Anmälan av byggnadsärenden avgjorda på uppdrag av stadsbyggnadsnämden Ärenden finns förtecknade på en lista daterad 2017-10-30, och den finns tillgänglig på stadsbyggnadsnämdens

Läs mer

Yrkande (S), (V), yttrande (MP) angående serviceresors ekonomi

Yrkande (S), (V), yttrande (MP) angående serviceresors ekonomi Tjänsteutlåtande Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2018-12-10 Utfärdat 2018-10-21 Diarienummer 6577/18 Serviceresor Peter Norling Telefon 031-368 29 01 E-post: peter.norling@trafikkontoret.goteborg.se Yrkande

Läs mer

Markanvisning för förskola och studentbostäder vid Kungsladugårdsskolan i stadsdelen Kungsladugård

Markanvisning för förskola och studentbostäder vid Kungsladugårdsskolan i stadsdelen Kungsladugård Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3173/14 Handläggare Fredrik Olsson Telefon: 031 368 09 52 E-post: fredrik.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för förskola och

Läs mer

Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet

Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-05-04 317, Dnr 0410/16 Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet Tidigare behandling Bordlagt den 20 april 2016, 274. Handlingar Stadsledningskontorets

Läs mer

Frihamnen, Göteborg. Martin Forsberg martin.forsberg@koucky.se www.koucky.se +46(0)31-80 80 52

Frihamnen, Göteborg. Martin Forsberg martin.forsberg@koucky.se www.koucky.se +46(0)31-80 80 52 Frihamnen, Göteborg Martin Forsberg martin.forsberg@koucky.se www.koucky.se +46(0)31-80 80 52 Dagens upplägg Kort om K&P Göteborg Det större perspektivet Pågående utvecklingar Älvstranden Utveckling Näraliggande

Läs mer

Ärende nr 8. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0339/16

Ärende nr 8. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0339/16 Ärende nr 8 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-05-04 Diarienummer 0339/16 Samordning Johan Högman Telefon 031-368 21 46 E-post: johan.hogman@ioff.goteborg.se Åldersanpassat aktivitetsbidrag Förslag till beslut

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 9 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Parkeringsprogram för Huddinge kommun Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 30 april 2015

Parkeringsprogram för Huddinge kommun Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 30 april 2015 PM 2015: RVII (Dnr 124-149/2015) Parkeringsprogram för Huddinge kommun Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 30 april 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-03-07 Diarienummer 0193/15 Verksamhetsområde Integration Veronica Morales Telefon 031-367 90 09 E-post: veronica.morales@socialresurs.goteborg.se Idéburet offentligt partnerskap

Läs mer

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2017-09-27 Utfärdat 2017-08-15 Diarienummer 0701/13 Specialist- och sakområden Kajsa Högenå Telefon 031-368 26 88 E-post: kajsa.hogena@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs Fotbollsförbund med flera

Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs Fotbollsförbund med flera Ärende nr 6 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-25 Diarienummer 0858/15 Samordning Anton Flöisbon Telefon 031-368 21 55 E-post: anton.floisbon@ioff.goteborg.se Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs

Läs mer

Trafiksäkerhetsutveckling

Trafiksäkerhetsutveckling Trafiksäkerhetsutveckling Trafiknämndens mål: Med hänsyn till nollvisionen inom trafiksäkerheten bör snabba och effektiva åtgärder genomföras så att antalet dödade och svårt skadade på sikt minskar till

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Förslag till sammanträdestider 2019

Förslag till sammanträdestider 2019 Västra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-11-09 Diarienummer N137-0628/18 Handläggare Niklas Hall Telefon: 366 10 24 E-post: niklas.hall@vastra.goteborg.se Förslag till sammanträdestider 2019 Förslag

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Svar på motion från Ulrik Bergman (M) om hyrcykelsystem

Svar på motion från Ulrik Bergman (M) om hyrcykelsystem 2015-11-17 2015/37189 1(5) Vår adress Kommunstyrelsen Borlänge kommun Adress Hållbarhetsutskottet Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Gustaf Karlsson 0243-74093 gustaf.karlsson@borlange.se

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Beslut om förnyelse av avtal avseende Microsoft-licenser

Beslut om förnyelse av avtal avseende Microsoft-licenser Intraservice Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-27 Diarienummer 0332/18 Handläggare Malin Lundqvist, Staffan Wikström Telefon: 031-3678397, 031-3678347 E-post: malin.lundqvist@intraservice.goteborg.se,

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjligheten

Läs mer

Avtal för förvärv och överlåtelse av mark för bussdepå inom detaljplan för Stadsutveckling vid Järnbrottsmotet inom stadsdelen Järnbrott

Avtal för förvärv och överlåtelse av mark för bussdepå inom detaljplan för Stadsutveckling vid Järnbrottsmotet inom stadsdelen Järnbrott Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-24 Diarienummer 2632/16 Handläggare Namn: Helena Pyk Telefon: 368 11 63 E-post: helena.pyk@fastighet.goteborg.se Avtal för förvärv och överlåtelse av

Läs mer

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2018-09-27 Stadens användning Maria Olsson Telefon 031-368 23 49 E-post: maria.olsson@trafikkontoret.goteborg.se Utfärdat 2018-08-13 Diarienummer 0701/13

Läs mer