Detaljplan för Trollbäcken Mitt vid Lavenliften. Följande erhåller utlåtandet: - Brf Trolldalen 5 - Brf Trolldalen 1 - Bostadsrättsinnehavare Lindberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljplan för Trollbäcken Mitt vid Lavenliften. Följande erhåller utlåtandet: - Brf Trolldalen 5 - Brf Trolldalen 1 - Bostadsrättsinnehavare Lindberg"

Transkript

1 1(21) Detaljplan för Trollbäcken Mitt vid Lavenliften UTLÅTANDE Januari 2018 I detta utlåtande redovisas de yttranden som framkommit i samband med samråd (25 mars april 2015), granskning (18 januari februari 2016) samt granskning 2 (14 juli 11 augusti 2017). De instanser och sakägare som haft skriftliga synpunkter på planförslaget under ärendets handläggning, och som inte fått sina synpunkter tillgodosedda, ska enligt PBL 5 kap 29 tillställas utlåtandet snarast efter byggnadsnämndens behandling av ärendet. Följande erhåller utlåtandet: - Brf Trolldalen 5 - Brf Trolldalen 1 - Bostadsrättsinnehavare Lindberg Beslut om antagande får beträffande planens sakliga innehåll överklagas endast av den som senast under granskningen skriftligen har framfört synpunkter som inte blivit tillgodosedda. Länsstyrelsen och Lantmäteriet erhåller tillkännagivande av byggnadsnämndens beslut.

2 2(21) LÄNSSTYRELSEN I DALARNAS LÄN Samrådsyttrande

3 3(21) Kommentar Samrådsyttrande Inför granskningen har plankartan kompletterats med en bestämmelse om att marklov krävs för trädfällning (a 1 ). Planbeskrivningen kommer även att kompletteras med motivet till varför kommunen inte är huvudman för allmän plats. Granskningsyttrande 2 LANTMÄTERIET Granskningsyttrande Kommentar Granskningsyttrande Granskningsyttrande 2 RÄDDNINGSTJÄNSTEN I MALUNG-SÄLENS KOMMUN Samrådsyttrande

4 4(21) Inga synpunkter på förslaget Kommentar Samrådsyttrande Granskningsyttrande 2 TELIASONERA SKANOVA ACCESS AB Samrådsyttrande

5 5(21) Kommentar Samrådsyttrande Granskningsyttrande 2 DALARNAS MUSEUM Samrådsyttrande Kommentar Samrådsyttrande BRF TROLLDALEN 5 Samrådsyttrande Samrådsyttrande om ändring av, idag gällande detaljplan, avseende ny detaljplan kallad Trollbäcken Mitt vid Lavenliften, diarienummer: PLAN samt exploatering av mark inom den nya föreslagna detaljplanen (Trolldalen etapp 6). Sakägare: Bostadsrättsinnehavare i BRF Trolldalen 5. Yrkanden Så som sakägare i form av direkt anslutande bostadsrättsinnehavare (24 stycken lägenheter) vill vi framföra följande synpunkter om dels ändringen av nuvarande detaljplan, dels föreslagen exploatering inom detaljplaneområdet. Under våren 2015 har Brf Trolldalen 5:s medlemmar kunnat tillträda sina bostadsrättslägenheter som har förvärvats av Österling Bygg AB, markexploatör, som i sin tur anlitat Sälen Mäklarna för att försälja de 24 stycken bostadsrättslägenheter som har uppförts i området.

6 6(21) Trafiksituation inom Brf trolldalen 5 Avsikten enligt gällande detaljplan och som också har förmedlats från markexploatören är att till varje bostadsrättslägenhet skall två stycken parkeringsplatser upplåtas. Under rådande omständigheter, och då räknat från tillträdesdagen den 20:e februari 2015 och fram till dagens datum, har alla bostadsrättsinnehavare upplevt en kaotisk situation kring parkeringsplatserna inom området. Den idag dragna infartsvägen in till bostadsområdet från matarvägen är i sig väldigt smal och möjliggör knappt att två bilar kan mötas. Dessutom är infartsvägen placerad intill tre av bostadshusen och den nu dragna vägen är i direkt angränsande till dessa hus. Vidare kan sägas att det mellan de nederst placerade husen och den nu liggande skidvägen är avståndet inte allt för brett. Nämnas bör också att nivåskillnaden från avfarten vid matarvägen och ner i bostadsområdet är mycket brant och flertalet bilar har redan haft problem med att ta sig upp för backen liksom att bilar som har stått parkerade precis intill det översta huset vid matarvägen har kört fast pga. lutningen in mot huset. Vid ett närmare studerande av den nya förslagna detaljplanen skall det placeras fyra stycken parkeringsplatser framför intilliggande hus (Hus kallat C, Se bifogad skiss) och avtagsvägen ner i området. Detta kommer att vara helt omöjligt om inte en flytt av hela huset utförs. I detaljplanen skall nuvarande skidväg dras om och istället skall anläggas parkeringsplatser till boende i den nya tilltänka exploateringen (Vi kallar den för Trolldalen etapp 6). Beaktas bör att nivåskillnaden mellan skidvägen och det bakersta huset, längst in i området (Hus kallat A, Se bifogad skiss) är marginell. Därefter ökar nivåskillnaden drastiskt allt eftersom den fortsätter mot Lavenliften. Nedanför vägen som leder in i området är höjden mellan marknivå och skidvägen uppskattningsvis över en och en halv meter (Markering B, se bifogad skiss). Det är svårt att utifrån den nya föreslagna detaljplanen se hur tilltänkta parkeringsplatser skall kunna nås ifrån Trolldalen etapp 5. Att eventuellt fundera på att föra in trafiken bakom Hus A (Se bifogad skiss) inom Trolldalen 5 för att uppnå önskade detaljplaneförändringar är också helt otänkbart då en avfartsväg är mitt i backen av matarvägen och Brf Trolldalen 5 anser att en väg in i vårt område är tillräckligt för den befintliga bebyggelsen inom Trolldalen 5. Det framstår tydligt att den tänkta parkeringslösningen i den nya detaljplanen är att liknas en parkering för externhandel och Brf Trolldalen 5 ställer beslutsfattarna i Malung-Sälens kommun frågan om denna lösning är att, bejaka den känslan av fjäll och natur som föreligger i området och som för gemene man också bör råda framöver!

7 7(21) I Brf Trolldalen 5 finns flertalet barnfamiljer som förvärvat bostadsrättslägenheter. En stark oro finns för hur dessa barn skall kunna, som idag, leka utanför husen i området utan att deras hälsa och fara för liv äventyras. Med den nya föreslagna detaljplanen kommer trafiken in i området att fördubblas och det kan knappast sägas minska risken för barnen och för den delen övriga boende i Brf Trolldalen 5. För alla boende i Brf Trolldalen 5 har en känsla av natur och en viss avskildhet från den allra största kommersen i Sälen varit en av anledningarna till att förvärva en bostadsrättslägenhet i Trolldalenområdet. Genom föreslagen detaljplaneändring blir detta snarare ett boende med väldigt stark trafik i direkt visuell mening men samtidigt ljudmässigt likväl som miljömässigt. En fråga som också är berättigad att ställa är hur säkerheten i området och då framför allt gällande, behov av polis, ambulans och brandkår, skall säkerställas. och kunna komma fram i tid utifrån den nya föreslagna detaljplanen. Genom den tänkta trafiklösningen i området och med de idag redan trånga passager inom området Trolldalen 5 hyser de boende i Brf Trolldalen 5 stor oro för hur detta skall te sig när antal bilar skall fördubblas i området. Att exploatören Österling Bygg AB har ingått ett LOI (Letter Of Intent = Avsiktsförklaring) med Brf Trolldalen 1 om att Österling Bygg AB skall verka för att en om dragning av befintlig skidväg skall genomföras gentemot att en exploatering av den senaste etappen (Brf Trolldalen 5) skall accepteras finner Brf Trolldalen 5 väldigt märkligt. För kännedom till beslutsfattare inom berörda avdelningar för Malung- Sälen kommun är detta ingenting som har kommit bostadsrättsinnehavarna inom Brf Trolldalen 5 till kännedom utan har framkommit efter egen informationsinhämtning. Utvecklingen inom området Trollbäcken Mitt är positivt och även Brf Trolldalen 5 ställer sig positiva till ytterligare exploatering av angränsande markområden. Framhållas skall dock att önskan om en förändring av nuvarande gällande detaljplan enbart syftar till, i Brf Trolldalen 5:s ögon, att tillgodose ett rent kommersiellt vinstsyfte istället för att naturen, miljön, och boende i områdets välmående prioriteras. Brf Trolldalen 5 motsäger sig å det kraftigaste, en förändring av nuvarande detaljplan. Nuvarande detaljplan bör råda även i framtiden. Inom nuvarande detaljplan finns en lösning om att trafiken in till nästkommande etapp (Trolldalen 6) inkommer via miljöstationen som är belägen nedanför skidbron. Detta är en bra lösning och skapar proportionerliga områden avseende både trafik och parkering för Trolldalen Brf 1, Trolldalen Brf 5 och tillkommande Trolldalen Brf 6.

8 8(21) Parkeringsplatser för boende i etapp Trolldalen 6 bör anordnas såsom det är antaget i den nu gällande detaljplan alltså mellan nybyggnationen och angränsande mot trolldalen 1 (Röd markerat område, Se bifogad skiss). Skidvägen förblir i sitt nuvarande läge och exploatering av marken sker nedanför densamma och ner mot tomtgräns för Brf Trolldalen 1. Brf Trolldalen 5:s bostadsrättsinnehavare vill återigen påtala att inställningen till en exploatering av marken nedan för Trolldalen 5 är positivt för hela området Dock bör följande fråga ställas. Bör exploateringsgraden vara så hög som föreslagits i detaljplanen eller bör 2-3 hus, placerat närmast Lavenliften, i etapp Trolldalen 6 ej uppföras? Detta för att kunna tillgodose alla tillkommande hus i Trolldalen 6 med en bra trafik- och parkeringssituation. Detta innebär också att rådande detaljplan inte behöver förändras. Hälsningar Bostadsrättsinnehavare inom Brf Trolldalen 5 Granskningsyttrande Samrådsyttrande om ändring av, idag gällande detaljplan, avseesnde ny detaljplan kallad Trollbäcken Mitt vid Lavenliften, dirienummer: PLAN samt exploatering av mark inom den nya detaljplanen (Trolldalen etapp 6). Sakägare: Bostadsrättsföreningen BRF Trolldalen 5.

9 9(21) Yrkanden Styrelsen och medlemmarna i brf Trolldalen 5 har nu tagit del av det nya förslaget till ändrad detaljplan, som nu är ute för granskning, i det tänkta området för exploatering av Trolldalen 6. Så som sakägare i form av direkt anslutade fastighetsägare (24 stycken lägenheter) vill vi framföra synpunkter som vi anser inte vara tillgodosedda i de nya förslaget utifrån vårt tidigare yttrande om dels ändringen av nuvarande detaljplan, dels föreslagen exploatering inom detaljplaneområdet. Trafiksituationen inom Brf trolldalen 5 Avsikten enligt gällande detaljplan och som också har förmedlats från markexploatören är att till varje bostadsrättslägenhet skall två stycken parkeringsplatser upplåtas. Under rådande omständigheter, och då räknat från tillträdesdagen den 20:e februari 2015 och fram till dagens datum, har alla bostadsrättsinnehavare upplevt en kaotisk situation kring parkeringsplatserna inom området. Den idag dragna infartsvägen in till bostadsområdet från matarvägen är i sig väldigt smal och möjliggör knappt att två bilar kan mötas. Dessutom är infartsvägen placerad intill sex av bostadshusen (12 lägenheter) och den nu dragna vägen är i direkt angränsande till dessa hus. Vidare kan sägas att det mellan de nederst placerade husen och den nu liggande skidvägen är avståndet väldigt smalt. Nämnas bör också att nivåskillnaden från avfarten vid matarvägen och ner i bostadsområdet är mycket brant och flertalet bilar har redan haft problem med att ta sig upp för backen. Senast vid bytesdagarna veckan fem 2016 har det kommit cirka 10 cm nysnö och flera bilar har haft svårt att komma upp för backen. En bil fick backa upp för att få grepp. Liksom har parkerade bilar precis intill det översta huset vid matarvägen kört fast pga lutningen mot huset. I detaljplanen skall nuvarande skidväg dras om och istället skall anläggas parkeringsplatser till boende i den nya tilltänkta exploateringen (Vi kallar den för trolldalen etapp 6). Beaktas bör att nivåskillnaden mellan skidvägen och det bakersta huset, längst in i området är marginell. Därefter ökar nivåskillnaden drastiskt allt eftersom den fortsätter mot Lavenliften. Nedanför vägen som leder in i området är höjden mellan marknivå och skidvägen uppskattningsvis över en och en halv meter. Det är svårt att utifrån den nya föreslagna detaljplanen se hur tilltänkta parkeringsplatser skall kunna nås från Trolldalen 5. I Brf Trolldalen 5 finns flertalet barnfamiljer som förvärvat bostadsrättslägenheter. En stark oro finns hur dessa barn skall kunna, som idag, leka utanför husen i området utan att deras hälsa och fara för liv äventyras. Med den nya föreslagna detaljplanen kommer trafiken in i

10 10(21) området nära att fördubblas och det kan knappast sägas minska risken för barn och för den delen övriga boende i Brf Trolldalen 5. För alla boende i Brf Trolldalen 5 har en känsla av natur och en viss avskildhet från den allra största kommersen i Sälen varit en av anledningarna till att förvärva en bostadsrättslägenhet i Trolldalenområdet. Genom föreslagen detaljplaneändring blir detta snarare ett boende med väldigt stark trafik i direkt visuell mening men samtidigt ljudmässigt likväl som miljömässigt. En fråga som också är berättigad att ställa är hur säkerheten i området och då framför allt gällande, behov av polis, ambulans och brandkår, skall säkerställas och kunna komma fram i tid utifrån den nya föreslagna detaljplanen. Genom den tilltänkta trafiklösningen i området och med de idag redan trånga passager inom området Trolldalen 5 hyser de boende i Brf Trolldalen 5 stor oro för hur detta ska te sig när antal bilar skall fördubblas i området (utifrån huvudförslaget). Utvecklingen inom området Trollbäcken Mitt är positivt och även Brf Trolldalen 5 ställer sig positiva till ytterligare exploatering av angränsande markområden. Framhållas skall dock att önskan om en förändring av nuvarande detaljplan enbart syftar till, i Brf Trolldalens ögon, att tillgodose ett rent kommersiellt vinstsyfte istället för att trafiksäkerheten, naturen, miljön, och de boende i områdets välmående prioriteras. Brf Trolldalen 5 motsäger sig å det kraftigaste, en förändring av nuvarande detaljplan. Nuvarande detaljplan bör råda även i framtiden. Inom nuvarande detaljplan finns en lösning om att trafiken in till nästkommande etapp (Trolldalen 6) inkommer via miljöstationen som är belägen nedanför skidbron. Detta är en bra lösning och skapar proportionerliga områden avseende både trafik och parkering för Trolldalen Brf 1, Trolldalen Brf 5 och tillkommande Trolldalen Brf 6. Parkeringsplatser för boende i etapp Trolldalen 6 bör anordnas såsom det är antaget i den nu gällande detaljplan alltså mellan nybyggnation och angränsande mot trolldalen 1. Brf Trolldalen 5:s bostadsrättsinnehavare vill återigen påtala att inställningen till en exploatering av marken nedanför Trolldalen 5 är positivt för hela området. Dock bör följande fråga ställas. Bör exploateringsgraden vara så hög som föreslagits i detaljplanen eller bör 2-3 hus, placerat närmast Lavenliften, i etapp Trolldalen 6 ej uppföras? Detta för att kunna tillgodose alla tillkommande hus i Trolldalen 6 med en bra trafik- och parkeringssituation. Detta innebär också att rådande detaljplan inte behöver förändras.

11 11(21) I enlighet med Plan- och Bygglagen får inte detaljplan ändras inom genomförandetiden om berörda fastighetsägare anser att den nya detaljplanen påverkar dem negativt. Brf Trolldalen 5 avser att nyttja denna fördel om inte den föreslagna detaljplanen korrigeras utifrån våra önskemål. Vi välkomnar en diskussion och ser fram emot att höra från kommunen. Hälsningar Styrelsen och övriga bostadsrättsinnehavare inom Brf Trolldalen Västerås Samrådsyttrande om detaljplan för TROLLBÄCKEN MITT vid Lavenliften Diarienr: PLAN (KS/2015:57) Granskning 2 Sakägare: Bostadsrättsföreningen BRF Trolldalen 5 Styrelsen och medlemmarna i brf Trolldalen 5 har nu tagit del av det nya förslaget Granskning 2 till ändrad detaljplan, som återigen är ute för granskning, i det tänkta området för exploatering av Trolldalen 6. Som sakägare i form av direkt anslutande fastighetsägare (24 stycken lägenheter) vill vi framföra våra synpunkter. Yrkanden Vi bedömer att stor hänsyn har tagits till våra synpunkter med de förändringar som gjorts inför Granskning 2, och vi ställer oss positivt till byggnationen. Som sakägare och direkt berörda vill vi återigen rikta synpunkter om trafiksituationen i brf Trolldalen 5. Under högsäsong är den enormt intensiv vissa tider på dygnet, på trånga, hala och skymda vägar inom området. Dit kan inte ytterligare trafik adderas. I planbeskrivningen daterad står följande: Efter granskningsskedet av planförslaget har ny bebyggelse närmast skidnedfarten i väster disponerats om något för att möjliggöra att all ny byggnation inom planområdet kan matas via en ny tillfartsväg. Med anledning av detta minskas planområdet som behöver ändras till att huvudsakligen enbart omfatta områden norr om befintlig skidväg. Att all ny bebyggelse i området kommer matas genom en ny tillfartsväg stämmer ej då den gällande detaljplanen för området väster om Brf Trolldalen 5 medför en byggrätt på ca 300 kvadratmeter, vilket kan adderas i efterhand. Det området har inför granskning 2 tagits bort, med var med i förra granskningen. Skulle detta området bebyggas i samband med området norr om skidvägen så kommer trafiken matas genom vår väg, vilket vi helt emotsätter oss till.

12 12(21) I det utlåtande som skickats ut till oss i samband med Granskning 2 står nu följande: Följande har tillgodasetts inför granskning 2: - De hus som i tidigare planförslag var placerade närmast liften har nu flyttats och samtliga av de nya husen nås via den nya infartsvägen. Gällande den ökande trafiken i området hänvisas yrkande till utlåtandet i samband med samrådet ovan. Dessutom finns det i förslaget inför granskning 2 inte längre någon byggnation väster om Brf Trolldalen 5 vilket gör att trafikmängden inom området förblir den samma. Området väster om Brf Trolldalen 5 är inte längre med i planområdet i Granskning 2. För det området gäller nuvarande detaljplan som omfattar byggrätt vilket i högsta grad skulle påverka trafikmängden. Trafikmängden genom Trolldalen 5 kommer att öka så länge byggrätten kvarstår, vi accepterar inte en ökning av trafikmängden. Att samtliga av de nya husen nås vis den nya infartsvägen stämmer bara om byggrätten väster om Trolldalen 5 tas bort. Vi yrkar på att området väster om Brf Trolldalen 5 åter tas in i planområdet och att byggrätten där sätts till 0 kvadratmeter med hänsyn till rådande trafiksituation. Vi välkomnar diskussion och ser fram emot att höra från Malung-Sälens kommun. Hälsningar Styrelsen och övriga bostadsrättsinnehavare inom Brf Trolldalen 5 Kommentar Samrådsyttrande Under samrådet framkom att en lösning med flyttad skidväg, där samtliga hus ska matas via endast en väg, blir svårt att genomföra på grund av höjdskillanaden i området. Inför granskningen har därför vägen dragits om och den norra delen av området matas från en enskild väg. Inför granskningen har även de parkeringsplatser som av Brf Trolldalen 5 benämns som de invid hus C i bilagan omplacerats. Skidvägens omdragning har även ändrats. I kommunens översiktsplan samt i den fördjupade översiktplanen gällande för området finns aktuellt område beskrivet som ett område med relativt hög exploatering med tanke på det lift- och pistnära läget. Exploatering av liknande grad finns i omgivningen. Med tanke på att området ligger så pass nära Lavenliften är ski-in/ski-out möjligheterna goda. Detta gör även att den trafik som förkommer inom området reduceras då de boende inte behöver ta bilen för att ta sig till pisten.

13 13(21) Granskningsyttrande Följande har tillgodosetts inför granskning 2: - De hus som i tidigare planförslag var placerade närmast liften har nu flyttats och samtliga av de nya husen nås via den nya infartsvägen. Gällande den ökande trafiken i området hänvisas yrkande till utlåtandet i samband med samrådet ovan. Dessutom finns det i förslaget inför granskning 2 inte längre någon byggnation väster om Brf Trolldalen 5 vilket gör att trafikmängden inom området förblir den samma. Granskningsyttrande 2 Den text som i planbeskrivningen inför granskning 2 beskriver hur ny bebyggelse inom planområdet är placerad syftar till den bebyggelse som nu tillkommer i föreslagen plan. Inte till annan bebyggelse i anslutning till planen. Då det söder om det nu föreslagna planområdet redan finns en gällande detaljplan kommer den kvarstående byggrätten inte att ändras i förslaget till detaljplan för Trollbäcken mitt vid Lavenliften, detta då området ligger utanför planområdet. BRF TROLLDALEN 1 Granskningsyttrande SYNPUNNKTER PÅ GRANSKNINGSHANDLING FÖR TROLLBÄCKEN MITT VID LAVENLIFTEN, dnr: PLAN Så som sakägare i form av direkt angränsande bostadsrättsinnehavare med fastigheterna Rörbäcksnäs 20: vill vi framföra nedanstående synpunkter på planförslaget: Planerad byggrätt kommer starkt påverka vår närmiljö negativt, i form av att nuvarande utblick mot naturen med den glesa tillskogen kommer att ersättas av en visuell vägg av tvåvåningshus på över 6 m totalhöjd. Förutom förlorad utblick tillkommer ökad skuggning av våra fastigheter, ökad insyn samt bländning av parkerade bilar, till följd av den tänkta exploateringen är belägen söder om våra fastigheter och ett par meter över vårt markplan. Vi har full förstående för att marken behöver exploateras men tätheten i den nu tänkta exploateringen och närheten till Trolldalen 1 har överraskat oss. När lägenheterna i Trolldalen 1 såldes till bostadsrättsinnehavarna gavs ingen information om att en exploatering skulle ske så tätt inpå, Skistars egna uthyrningssidor med bilder och beskrivning av Trolldalen 1 ger sken av en helt annan verklighet.

14 14(21) Då vi 2014 överklagade då liggande planförslag gjordes en överenskommelse med Österling Bygg AB och Skistar innebärande att de båda parterna skulle verka för att skidvägen dras ner mellan den tilltänkta nybyggnationen och föreningens fastigheter. All biltrafik skulle därmed samlas ovanför den tilltänkta bebyggelsen. Föreningens ski in-ski out-möjligheter försämras väsentligen om det nuvarande planförslaget genomförs. Vår överenskommelse med Österling och Skistar ser vi inga spår av i detta planförslag. I och med den överenskommelsen avstod samtidigt Trolldalen 1 från rätten att överklaga till mark- och miljödomstolen och eventuellt även till mark- och miljööverdomstolen. Vi yrkar därför på att skidvägen dras mer mellan Trollbäcken Mitt och Trolldalen 1 i enlighet med den överenskommelse Trolldalen 1 gjort med exploatören och att biltrafik samlas ovanför dvs söder om de tilltänkta nya byggnaderna. Styrelsen för brf Trolldalen SYNPUNKER PÅ GRANSKNINGSHANDLING FÖR TROLLBÄCKEN MITT VID LAVENLIFTEN, dnr: PLAN (KS/2015:57) Så som sakägare i form av direkt angränsande bostadrättsinnehavare med fastigheterna Rörbäcksnäs 20: vill vi framföra nedanstående synpunkter på planförslaget: I det reviderade förslaget har den planerade bebyggelsen flyttats ännu närmare Trolldalen 1 och medför att Trolldalen 1 helt kommer att stängas in av den tänkta bebyggelsen vilket innebär en ytterligare markant försämring jämfört med tidigare planförslag. Delar av den tänkta byggnationen ligger, som vi kan se det, även utanför område som är reserverat för fritidsbebyggelse i befintlig översiktsplan för området. Bl a kommer förändringen närmast skidnedfarten i väster som i Planbeskrivning beskrivs som att den disponerats om något att få mycket negativa konsekvenser för hela Trolldalen 1. Samtidigt har en del av planerad bebyggelse enligt tidigare planförslag upp mot Trolldalen 2 och 5 tagits bort vilket väsentligt kommer att förbättra den yttre boendemiljön för dessa fastigheter jämfört med tidigare planförslag. Vi anser det mycket viktigt att hänsyn tas till samtliga fastigheter/boende så att den yttre boendemiljön planeras och blir likartad och så bra som möjligt och att negativa konsekvenser minimeras för alla berörda fastigheter i området. Ett nytt planförslag måste tas fram där det nuvarande antalet planerade huskroppar fördelas så att även området sydväst om skidvägen mot skidnedfarten i väster utnyttjas för byggnation i så hög grad som möjligt. Vi ser inte att rådande markförhållanden i området på ett avgörande sätt skiljer sig från andra områden där byggnation redan uppförts och som skulle försvara att en helt ny tillfartsväg behöver anläggas såsom anges i Planbeskrivningen

15 15(21) Stora uppfyllnader har redan gjorts i andra området (t ex Trolldalen 1, 2 och 5) varför vi anser att man i planen måste ta hänsyn till den yttre boendemiljön för alla fastigheter i området då detta är en boendemiljö som ska finnas och nyttjas under lång tid framöver. Att då välja den enklaste vägen för att slippa göra utfyllnader och som instället medför en kraftig försämrad kringmiljö för närliggande fastigheter är inte ett hållbart och acceptabelt argument för att anlägga en helt ny tillfartsväg. Även argumentet i nuvarande planbeskrivning att det skulle vara positivt om trafiken till planområdet matas via en ny tillfartsväg pga att befintlig tillfartsväg i söder är smal och ligger relativt nära befintliga hus anser vi vara fel. Många biltrafikanter överskrider redan idag påbjuden hastighet. Att anlägga fler vägar innebär att fler och fler områden blir riskområden för olyckor då bilar och skidåkare/lekande barn tvingas att dela på och utnyttja samma områden. För att göra en säkrare miljö borde befintliga vägar utnyttjas i så stor utsträckning som möjligt och antalet nya vägar minimeras för att göra så stor del som möjligt av området bilfritt. På befintliga vägar bör lämpliga farthinder/midjor anläggas för att få ner hastigheten och på så sätt minska risken för olyckor. Bebyggelsen i området är placerad för att erbjuda ski in/ski out, en viktig beslutsfaktor för de som investerat i sina lägenheter. Möjligheten att som idag åka genom skogen från den skidväg som idag går till Lavenliften kommer med nu liggande planförslag att försvinna helt för Trolldalen 1. För att ta sig in till fastigheterna i Trolldalen 1 (samt även fastigheter i Trollbäcken) kommer den planerade bebyggelsen medföra en stor risk för olyckor då skidåkare kommer att behöva korsa den planerade tillfartsvägen för att komma till sitt boende. I och med att området är populärt bland barnfamiljer kommer den nya planerade tillfartsvägen att väsentligt öka risken för olyckor, framförallt för barn och ungdomar. Området mellan skidvägen och Trolldalen 1 används idag som lekområde för många av barnen i området, bl a för pulkaåkning och snölek. I och med den planerade bebyggelsen kommer dessa möjligheter helt att försvinna och risken finns att barnen istället leker/åker pulka i direkt närhet till och på bilvägarna i området där olycksrisken är stor. Planerad byggrätt kommer starkt påverka vår närmiljö negativt, i form av att nuvarande utblick mot naturen med den glesa tallskogen kommer att ersättas av en visuell vägg av tvåvåningshus på över 6 m totalhöjd. Förutom förlorad utblick tillkommer ökad skuggning av våra fastigheter, ökad insyn samt bländning av parkerande bilar och stålkastarljus, till följd av att den tänkta exploateringen är belägen söder om våra fastigheter och ett par meter över vårt markplan. Vi har full förståelse för att marken behöver exploateras men tätheten i den nu tänkta exploaterngen och närheten till Trolldalen 1 har överraskat oss. När lägenheterna i Trolldalen 1 såldes till bostadsrättsinnehavarna havs ingen information om att en exploatering skulle ske så tätt inpå, Skistars egna uthyrningssidor med bilder och beskrivning av Trolldalen 1 ger sken av en helt annan verklighet.

16 16(21) Då vi 2014 överklagade då liggande planförslag gjordes en överenskommelse med Österling Bygg AB och Skistar innebärande att de båda parterna skulle verka för att skidvägen dras ner mellan den tilltänkta nybyggnationen och föreningens fastigheter. All biltrafik skulle därmed samlas ovanför den tilltänka bebyggelsen. Föreningens ski in/ski out-möjligheter försämras väsentligen om det nuvarande förslaget genomförs. Vår överenskommelse med Österling Bygg Ab och Skistar ser vi inga spår av i de planförslag som tagits fram, utan den senaste planen har istället markant ytterligare försämrat vår yttre boendemiljö. I och med denna överenskommelse avstod samtidigt Trolldalen 1 från rätten att överklaga till mark- o miljödomstolen och eventuellt även till mark och miljööverdomstolen. Ser man i stort i Sälenfjällen kan vi inte erinra oss något annat område där ett nytt planerat område i så stor omfattning negativt påverkar den yttre boendemiljön för kringliggande befintliga fastigheter som detta planförslag innebär. Vi yrkar därför på att ett nytt planförslag tas fram där: 1. Befintliga tillfartsvägar utnyttjas i så stor utsträckning som möjligt istället för att bygga ytterligare vägar. 2. Området sydväst om skidvägen utnyttjas för byggnation i så hög grad som möjligt. 3. Skidvägen dras ner nedanför den nu planerade bebyggelsen, ovanför Trolldalen 1. Detta medför också att nuvarande förbindelseväg från Trolldalen 1 vändplats till Lavenliften inte behöver flyttas så bebyggelsen förskjuts uppåt (söderut). Då granskningstiden för denna plan infallit under semesterperioden (14 juli augusti 2017) har tiden för sammanställning av synpunkter varit mycket knapp. Vi vill därför flagga för att vi kan komma att skicka in kompletteringar till denna skrivelse för att få den så komplett som möjligt. Styrelsen för brf Trolldalen 1 Kommentar Granskningsyttrande Inför granskning 2 har en bestämmelse om marklov för fällning av träd förts in i plankartan. Detta betyder att den trädridå som finns mellan Trolldalen 1 och det nya området kommer att behållas. I kommunens översiktsplan samt i den fördjupade översiktplanen gällande för området finns aktuellt område beskrivet som ett område med relativt hög exploatering med tanke på det lift- och pistnära läget. Exploatering av liknande grad finns i omgivningen. Området ovanför Brf Trolldalen 1 är redan detaljplanelagt med liknande exploateringsgrad som i nu föreslagen detaljplan. Under samrådet framkom att en lösning med flyttad skidväg, där samtliga hus ska matas via endast en väg, blir svårt att genomföra på grund av höjdskillanaden i området. Inför granskning 2 har en

17 17(21) bestämmelse om skidbacke (N) förts in i plankartan väster om vändplanen till Brf Trolldalen 1. Här finns det nu möjligheter till ski-in skiout för Brf Trolldalen 1. Granskningsyttrande 2 Enligt kommunens fördjupade översiktsplan gällande Tandådalen och Hundfjället nämns att området (Bf5 Trollbäcken) planeras med relativt tät exploatering. Stadsbyggandskontoret bedömer att nu föreliggande plan för Trollbäcken mitt vid Lavenliften går i linje med detta. Ski in/ski out möjligheterna för brf Trolldalen 1 anses fortfarande vara goda då lägenheterna ligger så pass nära Lavenliften samt skidvägen. Som tidigare nämnt finns det sedan tidigare en detaljplan med liknade exploateringsgrad för området söder om brf Trolldalen 1 som nu föreslås ersättas med föreliggande planförslag. I den detaljplan som idag gäller för området sydväst om föreslagen plan finns det kvarstående byggrätt vilket gör att det området i framtiden kan komma att exploateras. BOSTADSRÄTTSINNEHAVARE LINDBERG Samrådsyttrande angående detaljplan för Trollbäcken mitt vid Lavenliften Diarienr: PLAN (KS/2015:57) Granskning 2 Så som innehavare av bostadsrätt i Trolldalen 1 vill vi framföra följande invändningar: De nytillkomna 4 husen på Lima besparingsskogs område har placerats på ett område som tidigare var planerat som naturområde med 2 slukåsar. Detta samtidigt som SWECO påpekat att man skall spara 2 slukåsar, eftersom de utgör ett avvikande och värdefullt landskaps element och bör hållas fria från byggnation. Det medför vidare att servicevägen som går till Lavenliftens liftstation måste ändras och detta kommer att kräva ytterligare område som avsatts som naturområde försvinner. Detta kan inte accepteras. Vidare används detta område för lek och pulkaåkning av barn och där kan barn leka utan trafik. Med ökad trafik inom området är det värdefullt att lekområden, skyddade från trafik, avsätts för barns lek. Alla barn åker inte utför i pister. När vi köpte vår bostadsrätt köpte vi den med att det var ski in och ski out. Samma argument anförs för att slutföra den nya bebyggelsen. Om granskningsförslag 2 skulle godtas försvinner vår möjlighet till ski in. Detta kommer att påverka marknadsvärdet negativt. Nuvarande utsikt mot pisten och liftstationen elimineras och ersätts av hus, det innebär att istället för att se natur kommer vi enbart att se hus. Detta kan inte tolereras när man investerat i ett boende i fjällmiljö.

18 18(21) Enligt plan och bygglagen skall hänsyn tas till både allmänna och enskilda intressen. Vi menar att i detta fall tar man enbart hänsyn till markexploatörens intresse. Man tar inte hänsyn till plan och bygglagens 2 kapitel 3. Endast om de 4 husen i nordvästra delen av området stryks kan vi tillstyrka detaljplanen. Kommentar Granskningsyttrande 2 Den slukås som finns i planområdets nordöstra del är i föreliggande detaljplan bevarad som naturområde. Inom området finns planbestämmelsen n 1 ås samt träd inom området ska bevaras. I inledningen av planbeskrivningen beskrivs området översiktligt. Det planförslags om varit föremål för granskning nr 2 omfattar ett mindre område än de tidigare förslagen. Ski in/ski out möjligheterna för brf Trolldalen 1 anses fortfarande vara goda då lägenheterna ligger så pass nära Lavenliften samt skidvägen. Som tidigare nämnt finns det sedan tidigare en detaljplan med liknade exploateringsgrad för området söder om brf Trolldalen 1 som nu föreslås ersättas med föreliggande planförslag. MILJÖNÄMNDEN I MALUNG-SÄLENS KOMMUN Kommentar Granskningsyttrande 2

19 19(21) MORA KOMMUN Kommentar Granskningsyttrande 2

20 20(21) TORSBY KOMMUN Planen bedöms inte beröra Torsby kommun som därför avstår från att lämna synpunkter. Kommentar Granskningsyttrande 2 VAMAS Kommentar Granskningsyttrande 2 Plankartan kompletteras med de u-områden som krävs för VA-ledningar.

21 21(21) SAMMANFATTNING Under samrådet och de båda granskningarna har yttranden inkommit från Länsstyrelsen, Lantmäteriet, Räddningstjänsten, TeliaSonera Skanova Access AB, Dalarnas museum, Brf Trolldalen 5, Brf Trolldalen 1, Bostadsrättsinnehavare Lindberg, Miljönämnden i Malung-Sälens kommun, Mora kommun, Torsby kommun samt VAMAS. Framförda synpunkter föranleder vissa justeringar och kompletteringar av planförslaget i enighet med ovanstående kommentarer. Bl a har antalet byggnader minskats, den nya vägen har dragits om och ett område för skidbacke har lagts till sedan samrådsskedet. Planförslaget innebär en fortsatt förtätning av befintlig struktur i Trollbäcken. Enligt kommunens fördjupade översiktsplan gällande Tandådalen och Hundfjället nämns att området (Bf5 Trollbäcken) planeras med relativt tät exploatering. Stadsbyggnadskontoret bedömer att nu föreliggande plan för Trollbäcken mitt vid Lavenliften går i linje med detta. Ski in/ski out möjligheterna för brf Trolldalen 1 anses fortfarande vara relativt goda då lägenheterna ligger så pass nära Lavenliften samt skidvägen. Det upprättade förslaget till detaljplan för Trollbäcken mitt vid Lavenliften föreslås föreläggas Kommunfullmäktige för antagande. I samband med antagandet föreslås att följande uttalanden görs: De åtgärder planen medger är förenliga med en från allmän synpunkt lämplig användning av mark och vattenresurser enligt 3, 4 och 5 kap miljöbalken. Detaljplanen är förenlig med gällande översiktsplan. Detaljplanen bedöms, med hänvisning till i planförslaget upprättad behovsbedömning, inte innebära betydande miljöpåverkan. MEDVERKANDE TJÄNSTEMÄN Detta utlåtande har upprättats av planarkitekt Matilda Bolin samt stadsarkitekt Tomas Johnsson.

Detaljplan för TROLLBÄCKEN MITT

Detaljplan för TROLLBÄCKEN MITT 1(5) Detaljplan för TROLLBÄCKEN MITT UTLÅTANDE November 2013 I bifogad sammanställning redovisas samtliga skriftliga synpunkter på planförslaget. Beträffande samrådsskedet upprepas de synpunkter och ställningstaganden

Läs mer

Detaljplan för Torglägenheterna

Detaljplan för Torglägenheterna 1(13) Detaljplan för Torglägenheterna UTLÅTANDE Juni 2017 I detta utlåtande redovisar de yttranden som framkommit i samband med samråd (2 februari 23 februari 2017) samt granskning (31 maj - 21 juni 2017)

Läs mer

Detaljplan för BRF Vintergatan 1

Detaljplan för BRF Vintergatan 1 1(11) Detaljplan för BRF Vintergatan 1 UTLÅTANDE April 2017 I detta utlåtande redovisas de yttranden som framkommit i samband med samråd (21 december 2016 16 januari 2017) samt granskning (21 februari

Läs mer

Detaljplan för Skistar lodge Hundfjället

Detaljplan för Skistar lodge Hundfjället 1(25) Detaljplan för Skistar lodge Hundfjället UTLÅTANDE Februari 2018 I detta utlåtande redovisas de synpunkter som framkommit i samband med samråd för planprogram för Hundfjället centrum (21 juli 14

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län.

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplaneändringen är att ändra planbestämmelser för att möjliggöra

Läs mer

Detaljplan för Solbacken. UTLÅTANDE Maj 2017

Detaljplan för Solbacken. UTLÅTANDE Maj 2017 1(8) Detaljplan för Solbacken UTLÅTANDE Maj 2017 I detta utlåtande redovisas de yttranden som framkommit i samband med samråd (13 september 4 december 2016) samt granskning (12 april 2017 2 maj 2017).

Läs mer

UTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl

UTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl ANTAGANDEHANDLING UTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubricerad

Läs mer

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran)

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) Samhällsbyggnadskontoret Granskningsutlåtande Dnr 2015-00397-214 Detaljplan för Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) inom Brunnsäng i Södertälje Upprättad 2017-05-15 Beslut Stadsbyggnadsnämnden beslöt 2015-03-24

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Utställningshandling. Detaljplan för ARVIDSJAUR 6:1, del av Kv Hinden. Arvidsjaurs kommun Norrbottens län.

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Utställningshandling. Detaljplan för ARVIDSJAUR 6:1, del av Kv Hinden. Arvidsjaurs kommun Norrbottens län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Utställningshandling Detaljplan för ARVIDSJAUR 6:1, del av Kv Hinden Arvidsjaurs kommun Norrbottens län. DETALJPLAN Upprättat av Britta Lundgren den 2012-02-20 -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 18 juli 2016 STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

Ändring av detaljplan för Vikatorp i Hallsberg

Ändring av detaljplan för Vikatorp i Hallsberg enkelt planförfarande Ändring av detaljplan för Vikatorp i Hallsberg Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättad 2010-05-04 Antagen av KS 2010-06-08 Laga kraft 2010-07-08 2(5) Dnr KS 2010/65 3(5) Tillägg till

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV GÄLLIVARE 76:1 - Borgargatan. Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län

GRANSKNINGSUTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV GÄLLIVARE 76:1 - Borgargatan. Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län ANTAGANDEHANDLING GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR DEL AV GÄLLIVARE 76:1 - Borgargatan Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS Detaljplaneförslaget

Läs mer

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Susanne Nilzon, Planarkitekt 0221-253 45 susanne.nilzon@koping.se GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun Hur samråd och granskning

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE NORMALT PLANFÖRFARANDE DNR KS 2011/416 PLAN NR S158 2014-04-29 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Del av Kv. Svärdet Tomelilla kommun, Skåne län GRANSKNING Detaljplanen har varit utställd för granskning

Läs mer

DETALJPLAN FÖR UTÖKNING AV DEL AV KVARTEREN SÅGEN OCH STENBOCKEN I VÄNNÄSBY

DETALJPLAN FÖR UTÖKNING AV DEL AV KVARTEREN SÅGEN OCH STENBOCKEN I VÄNNÄSBY Dnr: POM 2011-383 DETALJPLAN FÖR UTÖKNING AV DEL AV KVARTEREN SÅGEN OCH STENBOCKEN I VÄNNÄSBY Hur samrådet har bedrivits Detaljplaneprövningen handläggs med normalt planförfarande. Förslag till detaljplan

Läs mer

Detaljplan för Mottagningsstation Lima Besparingsskog 1:11 och s:1

Detaljplan för Mottagningsstation Lima Besparingsskog 1:11 och s:1 Detaljplan för Mottagningsstation Lima Besparingsskog 1:11 och s:1 Malung-Sälens kommun Dalarna län Upprättad i oktober 2017 av Bygg-Teknik i Malung AB Instans Datum Beslut om samråd BN 2017-02-15 Antagen

Läs mer

Villa Linde. Granskningshandling December, 2016 Dnr 2016 KSM Stadsbyggnadsförvaltningen Axel Lindqvist, Planarkitekt

Villa Linde. Granskningshandling December, 2016 Dnr 2016 KSM Stadsbyggnadsförvaltningen Axel Lindqvist, Planarkitekt Stadsbyggnadsförvaltningen Axel Lindqvist, Planarkitekt Granskningshandling December, 2016 Dnr 2016 KSM 1390 PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Villa Linde Linde 13:9, inom Tyresö kommun,

Läs mer

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 18 juli 2016 STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1 Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Inledning Detaljplanen för del Jägartorpet 1 och 2 har upprättas med standardförfarande (enligt PBL 2010:900,

Läs mer

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län Dnr 788/2017-PDP GRANSKNINGSHANDLING Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län 1 HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Ändring av planbestämmelser

Läs mer

75 Ärende 8. Beslut. Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag PROTOKOLLSUTDRAG. Kommunstyrelsen. Dnr KSF 2014/67. Kommunstyrelsens beslut.

75 Ärende 8. Beslut. Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag PROTOKOLLSUTDRAG. Kommunstyrelsen. Dnr KSF 2014/67. Kommunstyrelsens beslut. Kommunstyrelsen 75 Ärende 8 PROTOKOLLSUTDRAG Sida 1 (1) Sammanträdesdatum 2014-05-08 Dnr KSF 2014/67 78 Upphävande av del av byggnadsplan för delar av Höör 143, 1822, Fogdaröd 26, 48, m.fl. fastigheter

Läs mer

UTLÅTANDE Efter granskningsskedet

UTLÅTANDE Efter granskningsskedet Detaljplan för Nolgård 1:334, 1:335, 1:336 Hammarö kommun Värmlands län UTLÅTANDE Efter granskningsskedet PLANENS SYFTE Syftet av planändringen är att fastigheten Nolgård 1:334 blir mark för handel, småindustri

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län.

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplaneändringen är att ändra planbestämmelser för att möjliggöra

Läs mer

G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E

G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E Diarienummer 499/12-214 ANTAGANDEHANDLING Miljö- och byggnämnden G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E Tillhörande Detaljplan för del av ÅBY 6:26 (Fårbetet) i Ödeshögs kommun. Miljö- och byggenheten

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND Upprättad 2018-05-03 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande INKOMNA YTTRANDEN Statliga verk, myndigheter och

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN GRANSKNINGSHANDLING 2017-12-15 Dnr: 2017.0478.211 DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har varit utsänd för samråd från den 25 september till den 15

Läs mer

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 m.fl. - Antagande Ärende 4 KS 2017/115

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 m.fl. - Antagande Ärende 4 KS 2017/115 Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 m.fl. - Antagande Ärende 4 KS 2017/115 Sida 3 av 17 Tjänsteskrivelse 1(1) 2017-03-23 Dnr: KS 2017/115 Kommunstyrelsen Ändring av detaljplan för Löddeköpinge

Läs mer

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet.

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet. 2017-10-30 Sid 1 (5) dnr 2016/262 Detaljplan för DETALJPLAN FÖR AFRIKA 5 OCH 6 Sölvesborgs tätort, Sölvesborg GRANSKNINGSUTLÅTANDE Ärendet handläggs med standardförfarande planförfarande enligt plan- och

Läs mer

Detaljplan för GRIMSTA 44:23-24 och Grimsta 44:256 Bollstanäs, Upplands Väsby kommun Stockholms län

Detaljplan för GRIMSTA 44:23-24 och Grimsta 44:256 Bollstanäs, Upplands Väsby kommun Stockholms län Granskningsutlåtande Kontoret för samhällsbyggnad 2016-01-22 Fredrik Drotte 08-590 000 00 Dnr Fax 08 590 733 37 BN/2015:386 fredrik.drotte@upplandsvasby.se Detaljplan för GRIMSTA 44:23-24 och Grimsta 44:256

Läs mer

Ändring av detaljplan för Örslösa, Etapp 2, Örslösa, Lidköpings kommun

Ändring av detaljplan för Örslösa, Etapp 2, Örslösa, Lidköpings kommun Dnr: SBN 2017/418 Ändring av detaljplan för Örslösa, Etapp 2, Örslösa, Lidköpings kommun SAMRÅDSHANDLING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-TRAFIK Ändring av detaljplan för Örslösa, Etapp 2, Örslösa, Lidköpings kommun

Läs mer

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl.

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) Datum 2018-11-07 Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-06-15 181 att

Läs mer

Datum Krokoms kommun Detaljplan för Täng 2:28 samt 2:46, Ås, Krokoms kommun.

Datum Krokoms kommun Detaljplan för Täng 2:28 samt 2:46, Ås, Krokoms kommun. KROKOM1000, v1.0, 20121009 Datum 20190409 1 (5) Krokoms kommun Detaljplan för Täng 2:28 samt 2:46, Ås, Krokoms kommun. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har varit utsänd för samråd 19 februari 2018 till

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303

Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303 Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Datum 2017-11-16 Dnr PL/2016:31 (189057) D636 P6/16.01 Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt,

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015 A 5011 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015 Detaljplan för Ängsknarren 2 och del av Oskarshamn 3:2 Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen Samrådsredogörelse Utställning Datum: 2009-04-22 Diarienummer: 0329/07 Distrikt Söder, Plangruppen Agneta Runevad Telefon: 031-368 15 80 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Föreningslokal

Läs mer

DETALJPLAN För Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 i Åre tätort, Åre kommun, Jämtlands län

DETALJPLAN För Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 i Åre tätort, Åre kommun, Jämtlands län Utlåtande, 2016-09-01 DETALJPLAN För Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 i Åre tätort, Åre kommun, Jämtlands län Normalt förfarande GENOMFÖRD GRANSKNING/UTSTÄLLNING Planförslaget, upprättat 2014-08-14,

Läs mer

Antagandehandling Dnr: 2013:261. Granskningsutlåtande. Detaljplan för Götaland 5. Väster, Jönköpings kommun

Antagandehandling Dnr: 2013:261. Granskningsutlåtande. Detaljplan för Götaland 5. Väster, Jönköpings kommun Antagandehandling 2019-01-16 Dnr: 2013:261 Granskningsutlåtande Detaljplan för Götaland 5 Väster, Jönköpings kommun 1 Hur samrådet har bedrivits Ett planförslag upprättades över fastigheten Götaland 5

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Dnr: SBN Detaljplan för. Hyvlaren 14. inom Östertälje i Södertälje. Upprättad

Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Dnr: SBN Detaljplan för. Hyvlaren 14. inom Östertälje i Södertälje. Upprättad Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr: SBN-2015-02847 Detaljplan för Hyvlaren 14 inom Östertälje i Södertälje Upprättad 2016-11-21 Tidigare Beslut i ärendet Nämnd Beslut Beslutsdatum Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Gränsö 1:195 m.fl. Gränsö hotell, Loftahammar, Västerviks kommun, Kalmar län UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING

Gränsö 1:195 m.fl. Gränsö hotell, Loftahammar, Västerviks kommun, Kalmar län UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING Detaljplan Gränsö 1:195 m.fl. Gränsö hotell, Loftahammar, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2017-04-24 UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING HUR GRANSKNINGEN BEDRIVITS

Läs mer

DETALJPLAN FÖR ÖSTER-SKÄSTRA 24:7 M.FL. OMRÅDET MELLAN JÄRNVÄGEN OCH INDUSTRIVÄGEN I JÄRVSÖ

DETALJPLAN FÖR ÖSTER-SKÄSTRA 24:7 M.FL. OMRÅDET MELLAN JÄRNVÄGEN OCH INDUSTRIVÄGEN I JÄRVSÖ Datum Datum Dnr 2015-10-08 KS 0466/14 Samhällsutvecklingsförvaltningen Plan och Bygg DETALJPLAN FÖR ÖSTER-SKÄSTRA 24:7 M.FL. OMRÅDET MELLAN JÄRNVÄGEN OCH INDUSTRIVÄGEN I JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS

Läs mer

Remissinstanser och föreningar. G 1. Länsstyrelsen i Stockholms län Se yttrande. G 2. Trafikförvaltningen SLL Ingen erinran

Remissinstanser och föreningar. G 1. Länsstyrelsen i Stockholms län Se yttrande. G 2. Trafikförvaltningen SLL Ingen erinran 1 av 5 Detaljplan för Söderfjärdsskolan Dp 406 Vaxholms stad, Stockholms län Samråd Kommunstyrelsen beslöt den 30 augusti 2012 att uppdra åt stadsbyggnadsförvaltningen att utarbeta förslag till detaljplan.

Läs mer

Utlåtandet tillställes även Lantmäteriet i Malung, ByggTeknik i Malung AB och Kläppen Ski Resort AB.

Utlåtandet tillställes även Lantmäteriet i Malung, ByggTeknik i Malung AB och Kläppen Ski Resort AB. 1(7) DETALJPLAN FÖR VÅFFELSTUGA PÅ GUSJÖN 6:57 Malung-Sälens kommun UTLÅTANDE 2013-04-30 I bifogad sammanställning redovisas samtliga skriftliga synpunkter på planförslaget. Beträffande samrådsskedet upprepas

Läs mer

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning. Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen inom stadsdelen Björlanda i Göteborg

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning. Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen inom stadsdelen Björlanda i Göteborg Granskningsutlåtande Datum: 2016-03-22 Diarienummer: 0886/03 Aktbeteckning: 2-5341 Sirpa Antti-Hilli Telefon: 031-368 16 09 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Kumla 3:242 & 3:245, Malmstigen 1 & 3 i Tyresö kommun, Stockholms län

GRANSKNINGSUTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Kumla 3:242 & 3:245, Malmstigen 1 & 3 i Tyresö kommun, Stockholms län Samhällsbyggnadsförvaltningen September 2014 Hanna Fürstenberg Danielson, planarkitekt Dnr: 2012 KSM 0287 GRANSKNINGSUTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Kumla 3:242 & 3:245, Malmstigen 1 &

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-07-07 215 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget.

Läs mer

Bränninge 3:20, del 1

Bränninge 3:20, del 1 Diarienummer BN15/243 Ändring av detaljplan för Bränninge 3:20, del 1 Västra Solhöjden Habo kommun GRANSKNINGSHANDLING Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) 5 april 2016 Standardförfarande Så här görs en

Läs mer

Ändring av detaljplan 11-HÄS-241/73, Östra delen av Hästveda tätort

Ändring av detaljplan 11-HÄS-241/73, Östra delen av Hästveda tätort Upprättad 2018-10-11 Dnr: BN 2016-1429 Granskningshandling Tillägg till planbeskrivning Ändring av detaljplan 11-HÄS-241/73, Östra delen av Hästveda tätort Hässleholms kommun, Skåne län www.hassleholm.se/dp

Läs mer

Detaljplan för del av Bergviken, Studentbostäder Norra Klintbacken

Detaljplan för del av Bergviken, Studentbostäder Norra Klintbacken Kommunstyrelsen 2010-03-15 70 164 Plan- och tillväxtutskottet 2010-02-15 18 35 Dnr 10.91-214 marskf12 Detaljplan för del av Bergviken, Studentbostäder Norra Klintbacken Bilagor: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande

Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande 2018-04-25 Dnr SBN 2018/66 Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande Hur samråd och granskningen bedrivits Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att godkänna detaljplanen för

Läs mer

HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2006/468 SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR UTKIKEN 12 OCH 13 I VIKEN HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN 2016-08-12 BAKGRUND OCH SYFTE BAKGRUND Fastighetsägaren inkom 2014-06-17 med en ansökan om detaljplaneändring

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för ORRSKOGEN GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för ORRSKOGEN GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för ORRSKOGEN Malung-Sälens kommun Dalarnas län Upprättad i maj 2014 av Bygg-Teknik i Malung AB Karl-Erik Sigfrids GRANSKNINGSHANDLING PLANDATA Planhandlingarna är följande:

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för del av Hultsfred 3:1 och del av Hultsfred 3:10, Hultsfreds kommun, Kalmar län

Granskningsutlåtande Detaljplan för del av Hultsfred 3:1 och del av Hultsfred 3:10, Hultsfreds kommun, Kalmar län Granskningsutlåtande Detaljplan för del av Hultsfred 3:1 och del av Hultsfred 3:10, Hultsfreds kommun, Kalmar län Granskningsutlåtande Förfarande Planen hanteras med ett standardförfarande, då syftet inte

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2017-09-14 DETALJPLAN FÖR flerbostadshus vid Kabinbanevägen och FASTIGHETSBETECKNING Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 ÅRE KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN GENOMFÖRD GRANSKNING Planförslaget,

Läs mer

Utlåtande 1. Granskningshandling 2 maj Detaljplan för del av Salmered 1:306 FÖRSKOLA VID ÖNNERÖDSPLAN i Landvetter, Härryda kommun

Utlåtande 1. Granskningshandling 2 maj Detaljplan för del av Salmered 1:306 FÖRSKOLA VID ÖNNERÖDSPLAN i Landvetter, Härryda kommun Granskningshandling 2 maj 2015 Sektorn för samhällsbyggnad Detaljplan för del av Salmered 1:306 FÖRSKOLA VID ÖNNERÖDSPLAN i Landvetter, Härryda kommun Utlåtande 1 Ett förslag till detaljplan varit föremål

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

Ändring av detaljplan för Skeppsgossen 3 och 7

Ändring av detaljplan för Skeppsgossen 3 och 7 Stadsbyggnadsnämnden 2016-08-04 Planavdelning SBN/2015:328 Inga Krekola 016-710 11 19 1 (1) Stadsbyggnadsnämnden Ändring av detaljplan för Skeppsgossen 3 och 7 Förslag till beslut Förslag till ändring

Läs mer

LAGA KRAFT

LAGA KRAFT ÄNDRING AV DETALJPLAN FURUBY 2:49 mfl Furuby, Växjö kommun 2017-08-24 Dnr: 2016BN0342 Stadsbyggnadskontoret LAGA KRAFT 2018-01-09 Handläggare Patrik Karlsson Planarkitekt 0470-436 21 Laga kraftbevis Datum

Läs mer

Detaljplan för Lekatten 3 Utökad byggrätt för flerbostadshus Östersunds kommun

Detaljplan för Lekatten 3 Utökad byggrätt för flerbostadshus Östersunds kommun Detaljplan för Lekatten 3 Utökad byggrätt för flerbostadshus Östersunds kommun 1 Dnr Ädh 1648/2017 Dnr ByggR: P 2017-43 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplanen har hållits tillgänglig för granskning i Rådhuset

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

Ändring av detaljplan för Råda Mosse, Böketorpsvägen m fl, Lidköpings kommun

Ändring av detaljplan för Råda Mosse, Böketorpsvägen m fl, Lidköpings kommun Dnr: SBN 2017/229 Ändring av detaljplan för Råda Mosse, Böketorpsvägen m fl, Lidköpings kommun GRANSKNINGSHANDLING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-TRAFIK Ändring av del av detaljplan för Råda Mosse, Böketorpsvägen

Läs mer

Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län

Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län Kommunstyrelsens förvaltning Enheten för samhällsbyggnad 2018-07-03 Antagandehandling Detaljplan för Geten 14 Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län GRANSKNINGSUTLÅTANDE HANDLINGAR Till detaljplanen

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Detaljplanens syfte är att justera byggrätten för Äventyrets

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 2 Planförfarande... 2 STRANDSKYDD... 2 LANDSKAPSBILDSSKYDD... 2

Läs mer

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning Bildkälla: Infovisare Mörbylånga 1 (2) Innehåll Förutsättningar 3 Bakgrund 3 Tillägg till detaljplanen 3 Planprocessen 3 Planens

Läs mer

Borgholms kommun SAMHÄLLSBYGGNAD. Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10. Drivern. Planområde SAMRÅDSHANDLING

Borgholms kommun SAMHÄLLSBYGGNAD. Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10. Drivern. Planområde SAMRÅDSHANDLING Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10 Drivern Planområde SAMRÅDSHANDLING 2015-09-10 Innehåll Förutsättningar 3 Planförslag 4 Plankarta med bestämmelser 5 Genomförandebeskrivning 6 Samråd av planförslaget

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE

GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Sakägare enligt fastighetsförteckningen samt berörda förvaltningar

Läs mer

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 & 5 inom Sandåkern Umeå kommun, Västerbottens län

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 & 5 inom Sandåkern Umeå kommun, Västerbottens län Tillägg till planbeskrivning Antagande Sida 1 av 7 Diarienummer: BN-2016/00223 Datum: 2016-11-29 Handläggare: Anton Vikström, Tyréns AB Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 &

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G G E N O M F ÖR A N D E B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G G E N O M F ÖR A N D E B E S K R I V N I N G DP 453 Dnr MSN 2007/30 214 (tidigare ONS 2003/88 214) P L A N B E S K R I V N I N G G E N O M F ÖR A N D E B E S K R I V N I N G Detaljplan för del av Sicklaön 118:2, vid Nysätravägen på Sicklaön, Nacka

Läs mer

Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun

Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun 2013-10-18 Reviderad 2013-11-18 Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun Planbeskrivning HANDLINGAR Planförslaget består av denna beskrivning och plankarta med bestämmelser.

Läs mer

Detaljplan för del av Alvesta 14:56 (Kulturen) i Alvesta tätort

Detaljplan för del av Alvesta 14:56 (Kulturen) i Alvesta tätort 1 Detaljplan för del av Alvesta 14:56 (Kulturen) i Alvesta tätort GRANSKNINGSUTLÅTANDE SAMMANFATTNING Planen har varit föremål för granskning under tiden 2018-06-25 2018-07-30. Under granskningstiden har

Läs mer

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning Bildkälla: Infovisare Mörbylånga 1 (2) Innehåll Förutsättningar 3 Bakgrund 3 Tillägg till detaljplanen 3 Planprocessen 3 Planens

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010 UTSTÄLLNINGSHANDLING tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010 Östanvik sett från Säfsbyn Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. Sjötomten 1 och 2. Askersunds kommun, Örebro län.

Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. Sjötomten 1 och 2. Askersunds kommun, Örebro län. Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. Sjötomten 1 och 2. Askersunds kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med planändringen är att justera byggrätten

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HILLERSTORP 21:1, TRAFIKSÄKERHETSHÖJANDE ÅTGÄRDER VID HILLERSTORPSSKOLAN I HILLERSTORP, GNOSJÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HILLERSTORP 21:1, TRAFIKSÄKERHETSHÖJANDE ÅTGÄRDER VID HILLERSTORPSSKOLAN I HILLERSTORP, GNOSJÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HILLERSTORP 21:1, TRAFIKSÄKERHETSHÖJANDE ÅTGÄRDER VID HILLERSTORPSSKOLAN I HILLERSTORP, GNOSJÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING HANDLINGAR Planbeskrivning Behovsbedömning Genomförandebeskrivning

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2018-01-08-2018-01-22 Ändring av detaljplan A159 för Fiolen 2 i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning till

Läs mer

Samrådshandling. Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl. Lidköpings kommun. Dnr. SBN 2018/558

Samrådshandling. Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl. Lidköpings kommun. Dnr. SBN 2018/558 1055 Samrådshandling Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl Lidköpings kommun Dnr. SBN 2018/558 Innehåll Planbeskrivning... 3 Ändringar i planförslaget... 3 Planens syfte och huvuddrag... 3 Förslag

Läs mer

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad ANTAGANDEHANDLING BYGGNADSKONTORET EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad Byggnadskontoret 2010-03-24 Planområde 1 ANTAGANDEHANDLING EKETÅNGA 2:19, del av. (Vid Svanhallavägen.) Söndrum,

Läs mer

Beslutsdatum Beslut om planuppdrag Beslut om samråd och granskning Samråd INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Beslutsdatum Beslut om planuppdrag Beslut om samråd och granskning Samråd INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Marina Ziakouli 2019-08-26 PBN 2017-003004 Samrådsredogörelse Upphävande av del av detaljplan för Ärnevi, Funbo Standardförfarande Flygfoto med

Läs mer

Båstad 109:365 m.fl. Båstads kommun, Skåne län

Båstad 109:365 m.fl. Båstads kommun, Skåne län Upphävande av del av Detaljplan för del av Båstad 109:365 m.fl. Båstads kommun, Skåne län Samrådsredogörelse Detta detaljplaneförslag, har varit utsänt för samråd under tiden 2013-12-02 till 2014-01-12

Läs mer

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN/GAVELÅSVÄGEN, Mellby 2:211 SAMRÅDSREDOGÖRELSE detaljplan

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN/GAVELÅSVÄGEN, Mellby 2:211 SAMRÅDSREDOGÖRELSE detaljplan Samrådsredogörelse Sida 1 av 7 Handläggare Christoffer Gissy 010-505 99 25 Diarienummer KS/2015:372 Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN/GAVELÅSVÄGEN, Mellby 2:211 SAMRÅDSREDOGÖRELSE detaljplan I denna

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334, KROKOMSPORTEN KROKOMS KOMMUN

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334, KROKOMSPORTEN KROKOMS KOMMUN Antagandehandling PLANBESKRIVNING Följande gäller inom området för planändringen: Underliggande detaljplan, Detaljplan för del av Kälen 5:1 och 5:5 m fl, KROKOMSPORTEN, Krokoms kommun, antagen 2000-06-27,

Läs mer

A 376. Detaljplan för Stensötan 4, Syrenen 16 och del av Karlshamn 4:1, Karlshamn, Karlshamns kommun, Blekinge län

A 376. Detaljplan för Stensötan 4, Syrenen 16 och del av Karlshamn 4:1, Karlshamn, Karlshamns kommun, Blekinge län Sida 1 (1) Dnr:2014/3511 20151022 Granskningshandling A 376 Detaljplan för Stensötan 4, Syrenen 16 och del av 4:1,, s kommun, Blekinge län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Samrådsförfarandet Samråd för detaljplaneförslaget

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING Diarienummer PBN Detaljplan för Skene 5:12 m fl, Skene station SAMRÅDSREDOGÖRELSE

GRANSKNINGSHANDLING Diarienummer PBN Detaljplan för Skene 5:12 m fl, Skene station SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING Diarienummer PBN 2016-11 214 Detaljplan för RYDAL 7:2, RYDALS BIL Rydal, Marks kommun, Västra Götalands län. Upprättad 2017-11-24 Planarkitekt, Hani Alsayah 1 (5) Tidigare avstämningar

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Stadsarkitektkontoret 2012-01-12 SAMRÅD NORMALT PLANFÖRFARANDE Ändring av detaljplan för Gällstaö 1:29 m fl på Ekerö i Ekerö kommun, Stockholms län dnr PLAN.2010.27.214 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun

ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret april 2017 Dnr SBN 2016/163 Uppdragsbeslut

Läs mer

Ändring av detaljplan för utvidgning av detaljplan för område inom Övre Tjärna

Ändring av detaljplan för utvidgning av detaljplan för område inom Övre Tjärna Diarienr Plan nr KS 2015/240 572 SAMRÅDSHANDLING Ändring av detaljplan för utvidgning av detaljplan för område inom Övre Tjärna i Borlänge kommun, Dalarnas län Upprättad i mars 2015 Tillägg till planbeskrivning

Läs mer

Utlåtande för detaljplan för del av Siggestorp 3:1 och 4:1 Rosenberg i Tidaholms centralort, Tidaholms kommun, Västra Götalands län.

Utlåtande för detaljplan för del av Siggestorp 3:1 och 4:1 Rosenberg i Tidaholms centralort, Tidaholms kommun, Västra Götalands län. Utlåtande för detaljplan för del av Siggestorp 3:1 och 4:1 Rosenberg i Tidaholms centralort, Tidaholms kommun, Västra Götalands län. 1. Förfarande - granskning Miljö- och byggnadsnämnden fick i uppdrag

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Plats och tid Folkets Park, Orrskogen, Malung, kl

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Plats och tid Folkets Park, Orrskogen, Malung, kl Kommunstyrelsen 2012-02-20 1 Plats och tid Folkets Park, Orrskogen, Malung, kl. 18.00-18.30. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Bitte Lindberg Ås (S) Lilian Olsson (S) Johnny Skottheim (S) Sofia

Läs mer

Detaljplan för Verksamheter vid Alelyckans vattenverk inom stadsdelen Gamlestaden i Göteborg

Detaljplan för Verksamheter vid Alelyckans vattenverk inom stadsdelen Gamlestaden i Göteborg Granskningsutlåtande Datum: 2015-12-01 Diarienummer: 0506/12 Aktbeteckning: 2-5300 Sirpa Antti-Hilli Telefon: 031-368 16 09 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Verksamheter vid Alelyckans

Läs mer

Detaljplan för del av kv Smultronet

Detaljplan för del av kv Smultronet Detaljplan för del av kv Smultronet i Salems kommun, Stockholms län Plan nr 82-82, dnr 2016/42 Standardförfarande enligt Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) i dess lydelse fr o m den 2 januari 2015. Granskningshandling

Läs mer

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 mfl i Löddeköpinge, Kävlinge kommun

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 mfl i Löddeköpinge, Kävlinge kommun PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 mfl i Löddeköpinge, Kävlinge kommun UPPRÄTTAD: Diarienr: MN 2016/56 STANDARDFÖRFARANDE PLANUPPDRAG SAMRÅD Granskning ANTAGANDE LAGAKRAFT Plan-

Läs mer

Förslag till detaljplan för detaljplan för Övre Fjällberg, del av Torreby 3:154 i Munkedals kommun.

Förslag till detaljplan för detaljplan för Övre Fjällberg, del av Torreby 3:154 i Munkedals kommun. 2018-08-30 Dnr. 2016 0029 Förslag till detaljplan för detaljplan för Övre Fjällberg, del av Torreby 3:154 i Munkedals kommun. GRANSKNINGSUTLÅTANDE Hur granskningen har bedrivits Granskning om förslag till

Läs mer

Särskilt utlåtande samråd del 1 och 2 avseende Detaljplan för Hole 1:129 och del av Hole1:94 Torsby kommun, Värmlands län

Särskilt utlåtande samråd del 1 och 2 avseende Detaljplan för Hole 1:129 och del av Hole1:94 Torsby kommun, Värmlands län Datum Diarienummer 2011-03-04 2010.0859.214 Särskilt utlåtande samråd del 1 och 2 avseende Detaljplan för Hole 1:129 och del av Hole1:94 Torsby kommun, Värmlands län 2 Bakgrund Stadsarkitekt Torbjörn Almroth,

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING 2010-06-24 DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ KOMMUN UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING ÄRENDEHANTERING Ägarna till stamfastigheten Nissafors 1:155 ansökte i juni månad 2009 om planläggning

Läs mer