Delårsrapport 2, 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delårsrapport 2, 2013"

Transkript

1

2 Diarienummer: Delårsrapport 2, 2013 Regionsjukhuset Karsudden Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

3 Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 2(24)

4 Inledning Sammanfattande analys Det ekonomiska resultatet och prognosen avviker markant mot föregående delårsrapport. Intäktssidan har stärkts, personalkostnadstakten är låg med minskade timmar. Den största avikelsen mot budget kvarstår och gäller fastighetssidan där de stora kostnaderna för fastighetsunderhållet beräknas infalla under Resultatet efter augusti är drygt 13 mnkr överskott och prognosen är 8 mkr överskott. Fokus inom personalområdet under andra halvan av året ligger på chefsutveckling, framtagande och utveckling av nya lönekriterier samt plan för lika rättigheter och möjligheter. Sjukhuset rapporterar tyvärr, som nationen i övrigt, en ökad sjukfrånvaro jämfört med samma period föregående år. Ett ständigt pågående, aktivt arbete på kort och lång sikt pågår som innebär kartläggning, åtgärder samt uppföljning för att förebygga och rehabilitera. Införandet av ett processinriktat arbetssätt inom vården har kommit igång men med viss eftersläpning vad gäller tidsplaneringen för redan inneliggande patienter med långa vårdtider. Patientsammansättningen har förändrats genom att vi tagit emot fler patienter från kriminalvård (fängelsedömda och häktade) och från polis (anhållna,) vilket i sin tur påverkat vårdförutsättningarna i flera avseenden. Nu nämnda patientgrupper blir ofta aktuella för akuta (ej planerade) vårdinsatser och vårdtiderna är ofta betydligt kortare än för vårddömda patienter vilket givit en större variation och ryckighet i sjukhusets beläggning. Sett över tid har dock beläggningen av sjukhusets vårdplatser hittills varit god. Kriminalvårdspatienter och häktade personer har generellt sett betydligt fler restriktioner jämfört med vårddömda vad gäller möjligheten att ta emot besök och använda sig av så kallad elektronisk kommunikation (telefonera samt utnyttja internet) vilket blir problematiskt när olika patientgrupper vistas på samma avdelning. Den hittills stora variationen i beläggningen av kriminalvårdsdömda och häktade personer har inte möjliggjort inrättandet av en särskild vårdavdelning för dessa personer. En patient som avvek från personal i samband med veckovis återkommande cykelturer till Katrineholms centrum har väckt stor uppmärksamhet i massmedia. Det finns utrymme för viss självkritik men hittills har det inte framkommit uppgifter som talar för misstanke om tjänstefel. Alla avvikelser och misskötta frimåner rapporteras dygnet runt till jourhavande tjänsteman inom Socialstyrelsen för ställningstagande till efterlysning enligt europeisk arresteringsorder. Ökad öppenhet och sjukare patienter har sedan något årtionde har lett till färre avvikningar, dock har avvikningar från personal ökat något de senaste två åren. Alla avvikelser från personal blir föremål för så kallad händelseanalys. Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 3(24)

5 Miljöarbetet löper på enligt planering. Årets stora förändring, införandet av egen bilpool för ett effektivare användande av våra verksamhetsbilar, genomfördes vid bilbyte 26 mars. Införandet har givit ett mycket positivt resultat. Effektivare användning av våra egna fordon har gjort att vi inte behöver korttidshyra fordon vilket tidigare gjordes i relativt stor omfattning. Då de korttidshyrda fordonen drivs av diesel emedans våra egna drivs med biogas är det en stor miljövinst men även en ekonomisk vinst för sjukhuset. Planering för en översyn av de miljöindikatorer och aktiviteter som kommer att bli aktuella utifrån kommande Hållbarhets- och miljöprogram som ett led i att öka engagemanget och aktiviteten i miljöfrågor ute i verksamheten. Kenth Persson Förvaltningschef Regionsjukhuset Karsudden Thomas af Bjur Ordförande Länssjukvårdsnämnden Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 4(24)

6 Medborgarperspektivet - Analys måluppfyllelse Strategiskt mål: Medborgarna får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta. Andel i befolkningen som instämmer med att de har tillgång till den vård de behöver Andel i befolkningen som har förtroende för vården >80% Ej tillämpbart på RSK. 62 % Ej tillämpbart på RSK. Åtagande: Att bedriva evidensbaserad vård där patientens önskemål om delaktighet tillgodoses som långt som möjligt Som ett led i att öka patientens delaktighet har en rutin fastställts där nu även patienten själv ska skriva under den samordnade vårdplanen som ligger till grund för ansökan om öppen psykiatrisk tvångsvård. Detta säkerställer även att patienten i högre grad har kännedom om de villkor som ställs för att öppenvård ska bli aktuellt. upplever delaktighet vid vårdplanering och behandling känner sig bemötta på ett respektfullt sätt 45% 80% Den låga siffran beror troligtvis till stor del på att det handlar om tvångsvård och man själv i liten utsträckning kan påverka juridiska beslut. PUK 81 >88 Åtagande: Att patienter får information enligt om gällande lagtext upplever sig vara informerade om sina rättigheter 80% Frågeställning i den nationella patientenkäten har ändrats. Numer är frågeställningen om patienten vet vilken vårdform denne vårdas enligt Åtagande: Beakta samhällskyddet i rehabiliteringsarbetet Ett förbättringsarbete pågår inom läkargruppen med fokus på riskbedömning. Metoden Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 5(24)

7 som används är en strukturerad klinisk bedömning som tar hänsyn till såväl statiska riskfaktorer som dynamiska riskfaktorer. döms för brottslighet under pågående vårdtid 6,7% Resultatet ska vara lika eller bättre resultat än övriga kliniker som rapporterar till nationella kvalitetsregistret, Rättspsyk. Genomsnittet för riket är % Åtagande: Regionsjukhuset Karsudden ska arbeta aktivt för att ha en så hög andel vårdplatser som möjligt via avtal Arbetet fortgår att knyta till sig nya avtalspartners. Andel vårdplatser via avtal 87,72% 89% Strategiskt mål: Landstingets verksamheter arbetar för att uppnå jämlikhet i hälsa för länets invånare. Andel i befolkningen med ett gott självuppskattat hälsotillstånd >75% Ej tillämpbart på RSK Åtagande: Indikator på patientens upplevelse av vården I det nationella kvalitetsregistret RättspsyK ingår patientens egen skattning av hälsa och livskvalitet. Dessa patientrapporterade mått (PROM) är några av de kvalitetsindikatorer som kommer att redovisas i öppna jämförelser Att mätvärdet (boxploten) för upplevelse av hälsa uppvisar ett medianvärde på 75 % Att mätvärdet (boxploten) för upplevelse av livskvalitet uppvisar ett medianvärde på 75 % 74,1% Resultatet ska vara lika eller bättre resultat än övriga kliniker som rapporterar till nationella kvalitetsregistret, Rättspsyk. Genomsnittet för riket 2012 är 71.9%. 62,5% Resultatet ska vara lika eller bättre resultat än övriga kliniker som rapporterar till nationella kvalitetsregistret, Rättspsyk. Genomsnittet för riket 2012 är 66%. Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 6(24)

8 Strategiskt mål: Landstingets verksamheter bedriver ett aktivt arbete i syfte att vara ett öppet landsting för alla oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller social tillhörighet. Åtagande: Regionsjukhuset Karsudden har som ambition att genom olika aktiviteter uppnå en likvärdig behandling för alla patienter. Under våren har lärare på Karsudden tillsammans med intresserade patienter sammanställt en utställning med terminologi, kort historisk bakgrund och fakta samt information om Landstinget Sörmlands HBT-policy i syfte att öka förståelsen och erbjuda en god arbetsmiljö och ett respektfullt bemötande av människor utifrån ett HBT-perspektiv. Utställningen och bildspelet har kunnat ses på Aktivitetsenheten och finns nu tillgängliga i Administrationshuset. Bildspelet har gått ut till samtliga medarbetare för att öka kompetensen och förståelsen kring detta område. Under hösten planeras föreläsningar för både patienter och medarbetare, En tipspromenad med fokus på HBTfrågor kommer att sammanställas av patienter och sättas upp inom frigångsområdet. Medlemmar i sjukhusets ledningsgrupp har deltagit i Skandinaviens första konferens om transpersoner och diskriminering anordnat av RSFL för att inhämta kompetens i området. Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 7(24)

9 Medborgarperspektivet - Övrig analys Personalperspektivet - Analys måluppfyllelse Strategiskt mål: Landstinget är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare. Andelen medarbetare som utifrån verksamhetens behov har en individuell kompetensutvecklings plan. Andelen chefer/ledare som har en individuell kompetensutvecklings plan för chefs- /ledarrollen. Andelen medarbetare som skulle rekommendera andra att söka till arbetsplatsen Andelen utannonserade tjänster som avser heltid Andelen visstidsanställd personal Kompetensutvecklingsplanern a kommer att revideras alternativt upprättas vid medarbetarsamtalen som beräknas genomföras under andra delen av 2013 och slutresultat kommer att kunna presenteras vid årsbokslut. 100 % Medarbetarsamtal chef chef genomfördes under första delen utav året då även individuella kompetensutvecklingsplaner upprättades/reviderades. Medarbetarenkäten genomförs under november månad. 100 % RSK strävar mot att endast tillsätta heltidstjänster om verksamheten så tillåter. 18 % Andelen medarbetare med visstidsanställning har ökat något i jämförelse mot samma period föregående år. Orsak till detta är ökad sjukfrånvaro samt tjänstledighet bland tillsvidareanställda medarbetare. Åtagande: Samverkan med utbildningsinrättningar Antal elever 66 st 100 st Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 8(24)

10 Strategiskt mål: Landstingets personal upplever en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje. Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid. 6,4 % Max 4,8 % Sjukfrånvaron har ökat jämfört med föregående år. Ett ständigt aktivt arbete pågår gällande denna problematik. Strategiskt mål: Landstingets personal deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten och ser sin roll i helheten. Andelen medarbetare som upplever att de deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten. Medarbetarenkäten genomförs i november månad. Personalperspektivet - Övrig analys Det arbete som påbörjades under hösten 2012/ våren 2013 gällande området för Kris och Katastrof kommer att fortsätta även under hösten 2013 för att få ett så bra och genomarbetat projekt som möjligt. Arbetet med framtagandet av ny plan för Lika rättigheter och möjligheter pågår fortsatt under hösten. Ett antal chefer har genomfört utbildning inom området och deltagit vid föreläsningar och jämställdhet och mångfald. En färdigställd och implementerad plan beräknas vara klar under senare delen av Som ett led i förbättringsarbete som påbörjats efter resultatet på Landstingets senaste medarbetarenkät har ett utvecklingsarbete för chefer inom RSK startat upp. Arbetet har förberetts under våren och börjar nu ta form. Fokus ligger i dagsläget på chefsutveckling via coaching av extern chefscoach samt ett tillfälle med grupputveckling med personprofilanalyser som grund. Dessa aktiviteter kommer att genomföras under hösten Anställda Sjukhuset upplever ett ökat tryck på våra medarbetare med anledning av den ökning av patienter som kommer från kriminalvården. Dessa patienter har ofta olika, individuella restriktioner och kräver mer utav medarbetarna i vården. Kriminalvårdspatienter har dessutom oftast en kortare vårdtid som kräver en snabbare hantering än för LRVpatienter. Yrkesgrupper som belastas av detta ät bl a läkare, läkarsekreterare, sjuksköterskor samt skötare. Ett arbete pågår för att se över om en specialavdelning för dessa patienter ska skapas främst i syfte för att underlätta för medarbetarna i sitt dagliga arbete. Förvaltningen upplever en viss fortsatt brist på erfarna sjuksköterskor samt sjuksköterskor med vidareutbildning inom psykiatri. Som ett led i att försöka minska Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 9(24)

11 denna upplevda brist har sjukhuset skrivit kontrakt med fyra medarbetare som kommer att läsa till sjuksköterska eller vidareutbildning med inriktning psykiatri med studieförmån från RSK Arbetade timmar och frånvarotimmar Den arbetade tiden har minskat jämfört med föregående år. Orsaken till detta är en ökad sjukfrånvaro samt tjänstledigheter bland medarbetare. På vårdenheterna har man dessutom gjort vissa justeringar och börjat arbeta lite annorlunda och mer effektivt med bemanning och bemanningsmål vilket också torde påverka detta resultat. Under många år har omfattande utbildningssatsningar genomförts. Dessa är nu under utvärdering och ses nu över inför framtida satsningar vilket har inneburit att utbildningssatsningarna under året legat på en mycket låg nivå. Tiden för medarbetare anställda för visstid ökar, detta med anledning av att ersättningsbemanning måste ske vid viss sjukfrånvaro, vid viss tjänstledighet men framförallt för att klara vår sommarbemanning på ett så bra sätt som har gjorts. Verksamheten under sommaren har gått jätte bra med många visstidsanställda medarbetare. Den totala sjukfrånvaron har ökat jämfört med samma period föregående år. Det är en utveckling som vi ser allvarligt på och det aktiva arbetet pågår ständigt med kartläggning, åtgärder och uppföljning både på individull nivå som på strategisk nivå. Vi ser också en mindre ökning av långtidssjukskrivningar, precis som övriga nationen. Det är några medarbetare som är åter i arbete efter långtidssjukskrivning men också några som har gått in i långtidssjukrivning. Diagnoserna varierar och det finns ingen tydlig riktning kring orsaker. Gällande korttidssjukfrånvaron så varierar denna också över tid och denna kartläggs och följs upp per enhet regelbundet. Aktiva åtgärder sätts in, både förebyggande, rehabiliterande samt efterhjälpande och ofta i samarbete med företagshälsan. Siffran för medarbetare som är helt utan sjukfrånvaro, sk frisknärvaro, är ganska konstant över åren, just nu på 30,5% vilket är positivt. Sjukhuset fortsätter sitt aktiva och systematiska arbete kring hälsa och friskvård och har avsikten att vid årsskiftet satsa på rediplomering i samarbete med Korpen och varumärket Hälsodiplomerad arbetsplats. Kostnaden för den arbetade tiden Kostnaden för den arbetade tiden Totalt sett har den arbetade tiden minskat ökat i jämförelse med motsvarande period 2012 där timlön är exkluderad. Personalkostnaderna har totalt ökat med 13% och den enskilda största kostnadsposten månadslön har minskat med 1,40 %. Förändringen kan analyseras i fyra olika delar och där det visar sig att merparten av kostnadsökningen ligger på löneavtalsökningen: Förändringar i de nya genomförda löneavtalen har inneburit en ökning på 2,45 %. Det händer att medarbetare även får löneförändringar vid andra tidpunkter än vid de ordinarie avtalstillfällena. Denna typ av förändring har under året ökat med 0,30 %. Löner förändras även vid personalomsättning, d v s när nytillträdande Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 10(24)

12 medarbetare får en annan lön än den avgående. Denna post har minskat personalkostnaden med 0,52 %. Den sista komponenten i månadslöneutvecklingen är volymförändringen, vilken resulterat i en kostnadsminskning på 3,63 %. Process- och förnyelseperspektivet - Analys måluppfyllelse Strategiskt mål: Landstinget bedriver, genom tydlig ledning och styrning, ett kontinuerligt och systematiskt kvalitetsarbete med effektivitet, kvalitet, långsiktighet och tillgänglighet som ledord. Åtagande: Att erbjuda samtliga patienter preventiva tandvårdande insatser Samtliga patienter som vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård och lagen om rättspsykiatrisk vård har erbjudits tandvårdsscreening. RSK subventionerar tandvårdsavgiften i syfte att öka patientens motivation till förebyggande tandvårdande insatser. har erbjudits tandvårdsscreening 100% Patienter inskrivna under året ska erbjudas tandvårdsscreening. Redovisas i årsbokslutet. Åtagande: Att slutenvårdstiden blir så kort som möjligt En översyn av de rutiner som idag gäller på RSK för samverkan med hemkommun och hemlandsting har genomförts och under året kommer RSK att medverka tillsammans med division psykiatri i den satsning som initierats av Socialstyrelsen och SKL kring samverkan mellan kommuner (sörmländska) och landstinget kring enskilda personer med psykisk funktionsnedsättning. Fokus för samverkan är hur individuella planer ska upprättas, ansvarsfördelning på områden där gemensamma insatser krävs samt former för hur tvister mellan parterna ska lösas. Den delaktivitet i vårdprocessen som fokuserar på utslussning till öppnare vårdform kommer att revideras under hösten i syfte att optimera de insatser som krävs för att göra övertagandet av vårdansvaret för patientens hemlandsting så bra som möjligt. bedöms vara färdiga för öppenvård men trots detta vårdas i slutenvård 5% Resultat ska vara lika eller bättre resultat än övriga kliniker som rapporterar till nationella kvalitetsregistret, Rättspsyk. Genomsnittet för riket % Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 11(24)

13 Åtagande: Att patienten så snart det är möjligt överförs till hemlandstinget Arbetet med att förbättra rutinerna för rapportering av patientens aktuella status och framsteg med syfte att underlätta för hemlandstingen att återta den enskilda patienten under pågående öppenvård fortsätter. överförts till hemlandstinget senast tolv månader efter det att öppenvården påbörjats Redovisas i årsbokslut. Åtagande: Vårdrelaterade hygienrutiner RSK deltar sedan 2010 i SKL;s punkt prevalensmätning av vårdrelaterade vårdinfektioner och följsamhet till basala vårdhygienrutiner som genomförs två gånger per år. Resultaten av dessa mätningar återkopplas till medarbetarna vid arbetsplatsträffar och temadagar där förbättringsförslag också diskuteras. Genomföra PPM (Punktprevalensmätnin gar av vårdrelaterade infektioner) Mätning genomförd vecka Åtagande: Att bedriva evidensbaserad missbruksbehandling utifrån nationella riktlinjer Arbetet med att implementera nationella riktlinjer för missbruksbehandling är inne i slutfasen. De ändrade provtagningsrutinerna har möjliggjort kartläggning av aktuellt missbruksmönster inom hela patientpopulationen. Provtagning för kontroll av drogfrihet i samband med permissioner har utökats. får strukturerad missbruksbehandling. 100% Resultat ska vara lika eller bättre resultat än övriga kliniker som rapporterar till nationella kvalitetsregistret, RättspsyK. Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 12(24)

14 Åtagande: Att bedriva brottsbearbetande behandling Samtliga patienter träffar under sin första tid på RSK psykolog som gör en bedömning av patientens förmåga och motivation att påbörja en brottsbearbetande behandling. Utgångspunkten är att alla patienter ska genomgå en brottsbearbetande behandling under vårdtiden och under 2013 fortsätter arbetet med att följa upp brottsbearbetande behandling genom användande av KVÅ-koder. genomgår brottsbearbetande behandling 95% Resultat ska vara lika eller bättre resultat än övriga kliniker som rapporterar till nationella kvalitetsregistret, RättspsyK. Åtagande: Att utveckla de evidensbaserade diagnosmetoder som underlag för behandling Samtliga patienter träffar under sin första tid på RSK en arbetsterapeut som gör en bedömning av patientens funktionsförmåga som ligger till grund för den fortsatta vårdplaneringen. Under 2013 fortsätter arbetet med att följa upp användande av KVÅkoder. RSK deltar i det landstingsövergripande arbetet med att samordna och implementera nationella riktlinjer och vårdprogram som kommer att pågå under genomgår funktionsbedömning 95% Resultat ska vara lika eller bättre resultat än övriga kliniker som rapporterar till nationella kvalitetsregistret, RättspsyK. Åtagande: Att minska antalet tvångsåtgärder Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har genom en treårig överenskommelse enats om att arbeta för att stödja metodiskt förbättringsarbete inom den psykiatriska heldygnsvården. Syftet är att förbättra kvalitén i metoder och arbetssätt med målsättningen att ge en god och säker vård med ett tydligt patientperspektiv. Patienternas upplevelser av personalens agerande före, under och efter en tvångsåtgärd diskuteras mer strukturerat vilket ger en bättre förståelse hur olika förhållningssätt och bemötanden i olika situationer kan öka eller minska risken för att en tvångsåtgärd ska behöva användas. I nuläget pågår implementering av de åtgärder som tagits fram av de grupper vid RSK som deltagit i förbättringsarbetet, bland annat uppföljning av genomförd fastspänning tillsammans med patienten, s.k. eftersamtal. Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 13(24)

15 Andel patienter utsatta för tvångsåtgärder Antal patienter som har utsatta för tvångsåtgärden fastspänning Antal patienter som har utsatta för tvångsåtgärden avskiljning Antal patienter som blivit utsatta för tvångsåtgärden läkemedelstillförsel under fastspänning/fasthållni ng Antal patienter som blivit utsatta för tvångsåtgärden Inskränkning i elektronisk kommunikation. 24% Enskild patient kan ha varit utsatt för mer än en tvångsåtgärd. Tidsperiod st 17 st 11 st 14 st Åtagande: Att följa riktlinjer för kontroll av metabolt syndrom RSK deltar i det landstingsövergripande arbetet med att implementera nationella riktlinjer och vårdprogram där fokus är somatisk sjuklighet hos personer med psykiatrisk diagnos. I Landstinget Sörmland finns också sedan ett år Metabola riktlinjer Förebygga och handlägga metabol risk hos patienter med allvarlig psykisk sjukdom och lokala rutiner för kontroll av metabolt syndrom har implementerats på RSK. medverkar vid kontroll avmetabolt syndrom Sammanställning lämnas vid årsbokslut Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 14(24)

16 Åtagande: Att alla patienter erbjuds stödperson Alla patienter informeras vid flera tillfällen under den första tiden på sjukhuset om rättigheten till stödperson har utsedd stödperson 45% Resultat ska vara lika eller bättre resultat än övriga kliniker som rapporterar till nationella kvalitetsregistret, Rättspsyk Åtagande: Alla patienter ska informeras om gällande lagtext Enligt fastställd rutin ska alla patienter i samband med första läkarbedömningen på sjukhuset få ta del av information gällande vårdform, preliminärdiagnos, stödperson och i förekommande fall rättigheter enligt LPT och LRV. Det ska framgå av dokumentationen i patientjournalen att information lämnats. har informerats om sina rättigheter 100% 100% Åtagande: Regionsjukhuset Karsudden ska bedriva patientnära insatser enligt upprättade riktlinjer Strategiskt mål: Landstinget utgör en aktiv part i en regional utveckling som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt långsiktigt hållbar. Process- och förnyelseperspektivet - Övrig analys Verksamhet Införandet av ett processinriktat arbetssätt inom vården har påbörjats och fungerar tillfredsställande för nyremitterade patienter. För redan inneliggande patienter med ibland fleråriga vårdtider råder viss eftersläpning i tidsplaneringen. Det processinriktade arbetssättet leder till förbättrad struktur och tydlighet för såväl patienter som vårdpersonal och beställare om vad vården på RSK innebär. Rapporterade nackdelar med det nya arbetssättet är upplevelse av ökad formalisering och tidsåtgång inom de mötesformer som kommer till användning i vårdarbetet. Resultat När det gäller patienternas upplevelse av vården så har årets patientenkät en god svarsfrekvens med förbättrade resultat på ett stort antal (23 av 36 frågor)frågor vilket bör säga något om utvecklingens riktning. Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 15(24)

17 Miljöperspektivet - Analys måluppfyllelse Strategiskt mål: Landstinget bedriver ett effektivt miljöarbete. Åtagande: Landstingets verksamheters köptrohet mot ramavtal ska minst vara 95 % Köptrohet mot ramavtal 95% Åtagande: Miljöledningssystem enligt ISO skall styra verksamhetens miljöarbete Miljöutbildningen uppnår målet gällande chefer men inte medarbetare. Där måste enhetscheferna ständigt följa upp att nya medarbetare genomför utbildningen och att medarbetare som avslutat sin anställning plockas bort från statistiken. Både arbetet med att kartlägga våra processer och vår lokala webbsida skjuts på framtiden i avvaktan på central styrning. när det gäller miljörond och miljöinformation till patienter ligger ansvaret på enhetsnivå och där brister det i rapporteringen. Andel chefer som genomgått grundläggande interaktiv miljöutbildning enligt fastställt utbildningsprogram Vid årets utgång ska RSK:s processer vara kartlagda med utgångsläge i miljöpåverkan och miljöaspekter Andel övriga medarbetare som genomgått grundläggande interaktiv miljöutbildning enligt fastställt utbildningsprogram Lokal webbsida med miljöinformation ska upprättas innan årets 100% Även våra nya chefer har genomfört utbildningen. Nej Ja Arbetet med detta är skjutet på framtiden i avvaktan på det kvalitétsledningssystem som är under införande. 92% 95% Det finns problem med att statistiken inte är helt tillförlitlig då medarbetare som slutat finns med i denna och då kan dra ned resultatet.det är viktigt att enhetschefer ser till att ny personal genomför utbildningen. Nej Ja Inväntar central styrning från miljöenheten. Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 16(24)

18 utgång Alla enheter skall ha genomfört checklista för miljö - miljörond erhållit miljöinformation Ja Inga enheter har rapporterat att dessa är genomförda. Ska göras under året. 70% En enhet har raporterat 100% av patienterna erbjudits miljöinformation. Övriga enhter ej ännu inrapporterade. Strategiskt mål: Landstinget fokuserar på att minimera negativ klimatpåverkan. Åtagande: Utsläpp av koldioxid från tjänsteresor med personbil ska minska med 25 % från utgångsvärde 2008 Fortsatt 80% biogasdrivna fordon och rapportering av bränsle görs på årsbasis. Andel leasade personbilar som är biogasdrivna Biogasbilar tankas med och drivs av biogas till minst 80% Andel miljöklassade korttidshyrda personbilar Ledning: Andel korttidshyrda personbilar som drivs fossilfritt 80% 80% Endast sjukhusets minibussar är dieseldrivna i brist på lämpliga biogasdrivna fordon. 80% Rapporteras på årsbasis. 100% Användandet av hyrbilar försvunnit efter bilpoolens införande. 50% Upphandlad leverantör har inte den typen av fordon. Då vi inte hyr bilar längre löser sig problemet på det viset. Åtagande: Förbrukningen av fossila bränslen ska minska med 25 %, utgångsvärdet 2008, för landstingets leasade och korttidshyrda fordon samt varu- och persontransporter, undantaget ambulanser, vissa arbetsfordon och lastbilar. Två chefer som inte fanns på plats förra gången vi genomförde utbildningen på RSK behöver gå den i höst. Andel av personal med över 100 mil per år i tjänsten som utbildats i ECO driving 100% Två medarbetarel med lång körsträcka har ej genomfört utbildningen och bör göra det i höst. Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 17(24)

19 Åtagande: 95 % av landstingets leasade och korttidshyrda fordon ska vara miljöfordon, enligt den statliga miljöbilsdefinitionen, undantaget ambulanser, vissa arbetsfordon och lastbilar. I den mån vi fordon korttidshyrs är dessa miljöklassade. Användandet av bilpool har gett ett så lyckat resultat med effektivare användning av våra egna bilar att korttidshyra inte förekommer längre. Åtagande: Alla ozonnedbrytande och/eller klimatpåverkande köldmedier ska fasas ut mot mindre påverkande alternativ Alla anläggningar är utfasade och de två äldsta tas ur drift när rivning av köket påbörjas i augusti. Andel av RSK:s kylanläggningar som är utfasade 100% 100% De två äldsta anläggningarna har nu tagits ur drift nu när byggnationen påbörjats. Åtagande: Landstingets energianvändning ska minska med 5% per total BRA, utgångsvärde 2008 Rapporteras på årsbasis från LSAB. Strategiskt mål: Landstinget säkerställer att de kemikalier och läkemedel som används ger minsta möjliga miljöpåverkan. Åtagande: Användningen av miljöskadliga kemikalier ska minska med 10 % De kemtekniska produkter som köps in går via Mediq och upphandlingsenheten. Vissa undantag finns för mekanisk verkstad och snickeri där dessa ej finns att tillgå hos ovanstående leverantör. De köps dock alltid in via inköpsanmodan vilket automatiskt innebär att de finns med på respektive kemikalieförteckning. Endast av upphandlingsenheten godkända kemtekniska produkter köps in. 100% 100% Allt som går att köpa in via Mediq köps där. Vissa kemtekniska varor till mekanisk verkstad och snickeri som inte finns på Mediq köps in via inköpsanmodan för att automatiskt påföras respektive kemikalieförteckning. Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 18(24)

20 Miljöperspektivet - Övrig analys Införandet av egen bilpool har givit ett mycket positivt resultat. Effektivare användning av våra egna fordon har gjort att vi i stort sett inte behöver korttidshyra fordon vilket tidigare gjordes i relativt stor omfattning. Då de korttidshyrda drivs av diesel mens våra egna drivs med biogas är det en stor miljövinst men även en ekonomisk vinst för sjukhuset. Miljöutbildningen släpar fortfarande efter och behöver fortlöpande kontrolleras av enhetscheferna. Miljörapporteringen på enhetsnivå fungerar inte tillfredsställande och behöver ses över med hänsyn till att vi fortfarande befinner oss i ett inlärningsskede på den nivån. När det gäller webbsida och miljöaspekt på våra processer inväntas central styrning. Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 19(24)

21 Ekonomiperspektivet - Analys måluppfyllelse Strategiskt mål: Landstinget uppnår och behåller en ekonomi i balans som är långsiktigt ekonomiskt hållbar. Åtagande: Verka för att kostnadsansvariga har god kostnadskontroll Kostnadskonstrollen på RSK är mycket god. Samtliga enheter uppvisar ett positivt ekonomiskt resultat. Avvikelse mot budgeterat resultat i tkr tkr 0 Ekonomiperspektivet - Övrig analys Resultatanalys Resultaträkning Perioden Helår Tkr Utfall 2013 Utfall 2012 Budget 2013 Prognos 2013 Utfall 2012 Verksamhetens intäkter Övriga intäkter Summa verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Personalkostnader Köpt verksamhet Läkemedel Lokalkostnader Övriga kostnader Avskrivningar Summa verksamhetens kostnader Finansiella intäkter Finansiella kostnader Årets resultat Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 20(24)

22 Resultat och budgetavvikelse Resultatet och prognosen avviker markant mot föregående delårsrapport. Intäktssidan har stärkts, personalkostnadstakten är låg med minskade timmar. Den största avvikelsen mot budget kvarstår dock och gäller fastighetssidan där de stora kostnaderna för fastighetsunderhållet beräknas infalla under Verksamhetens intäkter Intäktssidan var under våren vikande. I början av maj utnyttjades endast 109 vårdplatser. Ledningen tog under våren ett beslut om att utöka kriterierna för intag där även kriminalvårdspatienter skulle kunna tas in på sjukhuset i större utsträckning än tidigare. Som en effekt av detta beslut ökade återigen beläggningen och intäktssidan ser därför mycket stark ut för tillfället vilket gör att intäktsprognosen justeras uppåt. Personalkostnader Ökningstakten inom personalområdet är mycket låg. Orsaken till detta är flera. Under många år har omfattande utbildningssatsningar genomförts. Dessa behöver nu utvärderas och ses över inför framtida satsningar vilket har inneburit att utbildningssatsningarna under året legat på en mycket låg nivå. Arbetet med effektiv bemanning fortsätter med effekt att arbetade timmar sjunker och lönekostnadstakten minskar. Jämfört med föregående år har antalet extravak minskats vilket ytterligare förstärker trenden med den låga personakostnadsökningstakten. Noterbart är att ökningstakten har varit låg trots stora satsningar på bl a sjuksköterskelöner under året. Lokalhyror mm Lokalkostnaderna har ökat jämfört med föregående år p g a insatser rörande ombyggnationen. Utfallet med budget är mycket låg dock beroende på att underhållskostnaderna för lokalerna i huvudsak kommer att infalla under Prognosen inför de sista månaderna är osäker beroende på hur byggpojektet fortskrider under året. Läkemedel (slutenvård och receptläkemedel) Det aktiva arbetet inom läkemedelsområdet de senaste åren har lett till en permanent sänkning av kostnaderna. Överskottet ligger i samma nivå som föregående år vilket kommer leda till en budgetjustering inom detta område nästa år. Köp av verksamhet och tjänster Den största positiva ekonomiska avvikelsen inom detta område rör ECT-behandling. I flera år har flera patienter haft denna behandling. I dagsläget finns endast en patient som får denna behandling. Denna patient har dessutom minskat antalet behandlingar. Budgetavvikelsen p g a detta beräknas ge ett överskott på c:a 1,3 mnkr Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 21(24)

23 Övriga kostnader Det ekonomiska utfallet när det gäller övriga kostnader har minskat med 1 mnkr jämfört med föregående år. Orsaken till detta är uppbokningen för befarade kreditförluster är 1 mnkr lägre i år. Uppbokningen föregående år berodde på konflikten med avtalskunderna där inbetalningen av prisökningen var osäker. I slutändan förra året ledde detta till att priset bibehölls till den tidigare prisnivån varför uppbokningen visade sig vara korrekt. Investeringar Tre investeringar har genomförts under året. En åkgräsklippare har inköpts 146 tkr. En riktlisthyvel 229 tkr. En bladdersscanner 89 tkr. Specifik avrapportering Intern kontroll RSK:s interna kontrollmoment ska vara en del i försäkran av att verksamheten bedrivs på ett ändamålsenligt och effektivt sätt samt att tillämpliga lagar, policys och rutiner följs. Rapportering ska vara tillförlitlig och ske enligt god redovisningssed. Avrapportering sker vid delårsbokslut 2 samt vid årsbokslut. Personalperspektivet Systematiskt arbetsmiljöarbete Kontrollmål: Har alla enheter upprättat en plan för sitt systematiska arbetsmiljöarbete, alternativt uppdaterat denna Kontrollmoment: Berörda chefer inom RSK tillfrågas via e-post Redovisning: Samtliga enheter har uppdaterat befintlig plan. Rapportör: Personalchef, RSK. Miljöperspektivet Köptrohet mot avtal Kontrollmål: Inköp av rengöringsmedel Kontrollmoment: Uppföljning ifrån vilken leverantör inköp sker av. Redovisning: Uppföljning med utdrag av alla konteringar på konto 6462 Rapportör: Ekonom, RSK. Redovisning: Uppföljning med utdrag av alla konteringar på konto Kemtekniska/Hygienmaterial tom period totalt inköp kr, vilket visar att merparten av alla inköp görs genom avtalade inköpskanaler eller Inköpsanmodan (58866 kr). Inköp av hygienartiklar (19264 kr) har skett till kiosk/café för vidare försäljning till patienter, detta är gjort genom Axfood. Inköp av hygienartiklar (802 kr) från Ö&B som bingopriser till patienter samt fasad- och lasyrfärg (1158 kr) från Coop Bygg. Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 22(24)

24 Process och förnyelseperspektiv Säkerställa att det finns en uppdaterad vårdplan för varje patient Kontrollmål: Vårdplan ska vara uppdaterad var 6:e månad. Omvårdnadsplanen ska vara uppdaterad vid utgång av varje tertial. Kontrollmoment: Genomgång av vård- och omvårdnadsplaner Redovisning: Uppföljning utifrån teamsamtal mellan kontaktperson, psykolog och arbetsterapeut. Kontrollmålens resultat sammanställs och redovisas vid bokslut. Rapportör. Kvalitetsansvarig Redovisning: Vårdplan 90 % uppdaterad enligt målsättning. Omvårdnadsplan 70 % uppdaterad enligt målsättning. Rutinkontroll Kontrollmål: Har en händelseanalys utförts då avvikning från personal skett Kontrollmoment: Genomgång av avvikningar/händelseanalyser Rapportör: Kvalitetsansvarig, RSK. Under året har fyra avvikningar från personal skett och händelseanalys har genomförts vid varje tillfälle. Psykologisk bedömning skall ha genomförts senast tre månader efter patientens intagning till RSK Kontrollmoment: Genomgång att psykologisk bedömning genomförts i tid. Rapportör: Kvalitetsansvarig, RSK. Kognitiv utredning skall ha genomförts senast tre månader efter patientens intagning till RSK. Kontrollmoment: Genomgång att kognitiv utredning har genomförts i tid. Rapportör: Kvalitetsansvarig, RSK. Funktionsutredning skall ha genomförts senast tre månader efter patientens intagning till RSK Kontrollmoment: Genomgång att funktionsutredning genomförts i tid Rapportör: Kvalitetsansvarig, RSK. Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 23(24)

25 Hälsoutredning skall ha genomförts senast tre månader efter patientens intagning till RSK. Kontrollmoment: Genomgång att hälsoutredning genomförts i tid Rapportör: Kvalitetsansvarig, RSK. Redovisning: Funktionsutredning och hälsoutredning har genomförts helt enligt målsättning. Viss eftersläpning finns i övriga utredningsmoment. Eftersläpningen är främst kopplad till bristande tillgång på psykolog som kan genomföra den kognitiva utredningen samt att den kognitiva utredningen är omfattande och tar tid att genomföra. Ekonomiperspektivet Säkra en rättvisande redovisning Kontrollmål: Har periodisering skett Kontrollmoment: Kontroll av periodisering avseende -externa intäkter -personalkostnader Rapportör: Ekonomichef, RSK. Redovisning: Kvalitén är god: Samlad redovisning granskade 10 verifikat, samtliga uppfyllde anvisningarna. Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 24(24)

26 LÖNEKOSTNADSANALYS Förvaltning/Bolag: RSK Period: T Kostnad, tkr Timmar, tal Kostnadspost (exkl PO) Utfall 2013 Utfall 2012 Månadslön, totalt , ,0 Reducering ev uppbokning 543,0 Förändring mot 2012 % Förändring mot 2012 tkr Utfall 2013 Utfall 2012 Förändring mot 2012 % Förändring mot tal Månadslön, totalt exkl uppbokning , ,0-1,40-730,0 264,5 275,8-4,10-11,3 - varav nytt avtal, (kostnad period) 2, ,0 - varav individuell löneförändring utöver avtal 0,30 156,7 - varav löneförändring pga personalomsättning -0,52-271,7 - varav volymförändring -3, ,1 Externt inhyrd personal 0 0 0,00 0,0 #DIVISION/0! 0,0 Timlön ,6 9,86 823,3 65,4 61,2 6,86 4,2 Intjänad övertid ,7-25,82-173,7 2,0 2,5-20,00-0,5 Uttagen komptid -264,7-282,9-6,43 18,2 1,8 2,1-14,29-0,3 Intjänad jour 2 396, ,6-1,15-28,0 Uttagen jour -306,0-299,7 2,10-6,3 Summa grundlön , ,3-0,15-96,5 Ob-tillägg 7 190, ,5 1,96 138,5 Semester -236,0-554,0-57,40 318,0 Lönekostnad ej arbetad tid 1 605, ,7-5,74-97,7 Rekryteringskostnader (exkl tid) 235,0 131,4 78,84 103,6 Övriga personalkostnader 847,0 881,9-3,96-34,9 Summa exkl PO , ,8 0,46 331,0 PO , ,0 0,13 38,0 Reducering ev uppbokning 234,0 SUMMA , ,8 0,13 369,0

27 TABELLER TILL ANALYSAVSNITTET Tertial TIMMAR NÄRVARO Egen personal Timavlönade Inhyrda Summa arbetad tid Vanlig tid tillsvidare Vanlig tid visstid Övertid Jour/beredskap läkare Summa FRÅNVARO Egen personal Sjukfrånvaro Semester Föräldraledighet Utbildning Övrig frånvaro Summa ÅRSARBETARE 1133 TIM NÄRVARO Egen personal Timavlönade Inhyrda Summa arbetad tid Vanlig tid tillsvidare Vanlig tid visstid Övertid 3 2 Jour/beredskap läkare 0 0 Summa FRÅNVARO Egen personal Sjukfrånvaro Semester Föräldraledighet Utbildning 1 0 Övrig frånvaro Summa % NÄRVARO Egen personal Timavlönade Inhyrda Summa arbetad tid Vanlig tid tillsvidare Vanlig tid visstid 4 4 Övertid 1 1 Jour/beredskap läkare 0 0 Summa FRÅNVARO Egen personal Sjukfrånvaro Semester Föräldraledighet Utbildning 1 0 Övrig frånvaro Summa

Förändringar i styrtal - Karsudden.

Förändringar i styrtal - Karsudden. Förändringar i styrtal - Karsudden. som togs bort inför budget 2012 Att bedriva evidensbaserad behandling riktad mot riskbeteende. Att bedriva evidensbaserad vård riktad mot riskbeteende under öppenvårdsförhållanden.

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut

Arbetsutskottets förslag till beslut Länssjukvårdsnämnden FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-05-04 LSN-HSF11-155 31 Delårsrapport 1, 2011 för Regionsjukhuset Karsudden Arbetsutskottets förslag till beslut Länssjukvårdsnämnden godkänner Regionsjukhuset

Läs mer

Nämndens delårsrapport. Regionsjukhuset Karsudden

Nämndens delårsrapport. Regionsjukhuset Karsudden Nämndens delårsrapport Regionsjukhuset Karsudden Innehållsförteckning Sammanfattande analys... 3 Perspektiv... 4 Medborgare (patient, kund)... 4 Personal... 8 Förnyelse... 10 Miljö... 10 Ekonomi... 13

Läs mer

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-20 KN-KUS10-004 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut 1. Nämnden för

Läs mer

FÖRSLAG. Ordförandes förslag till beslut

FÖRSLAG. Ordförandes förslag till beslut Länssjukvårdsnämnden FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R 2014-09-25 LSN-HSF14-259 37 Delårsrapport 2, 2014 för Regionsjukhuset Karsudden Ordförandes förslag till beslut 1. Länssjukvårdsnämnden godkänner

Läs mer

17/09 Bilaga 1 Avrapportering mål och specifika uppdrag 2009 Handikapp & Habilitering och Sjukresor Habilitering & Hjälpmedel och Sjukresor 1) Måluppfyllelse 3 Målet är helt uppfyllt (vid tidpunkten för

Läs mer

Delårsrapport 1. Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår

Delårsrapport 1. Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår Diarienummer: SOVIS15-0045 Delårsrapport 1 Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår 1 2015 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

Läs mer

Förvaltningsrapport. Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Regionsjukhuset Karsudden, Förvaltningsrapport 1(15)

Förvaltningsrapport. Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Regionsjukhuset Karsudden, Förvaltningsrapport 1(15) Förvaltningsrapport Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Regionsjukhuset Karsudden, Förvaltningsrapport 1(15) Innehållsförteckning 1. Förvaltningsberättelse... 3 1.1 Sammanfattande analys...3 1.2 Väsentliga

Läs mer

Budget för enheterna på. Regionsjukhuset Karsudden (RSK)

Budget för enheterna på. Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Budget 2009 för enheterna på Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Befolkningsperspektiv Förbättra den fysiska hälsovården för Karsuddens patienter. - RSK kommer att fortsätta arbeta med det hälsofrämjande och

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens budget Regionsjukhuset Karsudden (RSK)

Hälso- och sjukvårdsnämndens budget Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Hälso- och sjukvårdsnämndens budget 2011 Regionsjukhuset Karsudden (RSK) 1 1 Inledning 1.1 Verksamhetens uppdrag Rättspsykiatrisk vård är en del av den högspecialiserad hälsooch sjukvården. Brott utgör

Läs mer

Bokslutskommuniké 2013

Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké 2013 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad.

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad. Hälso- och sjukvårdsnämnden FÖRSLAG DATUM 2010-10-27 74 Styrtal till budget 2011 - Hälso- och sjukvården Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. Antar hälso- och sjukvårdens förslag på styrtal till budget

Läs mer

DATUM Delårsrapport 1,2013. Behandlat av 1 Nämnden för kultur, utbildning och fiilufisverksamhet

DATUM Delårsrapport 1,2013. Behandlat av 1 Nämnden för kultur, utbildning och fiilufisverksamhet LANDSTINGET SORMLAND Nämnden för kultur, utbildning och filuftsverksamhet PROTOKOLL DATUM 20 13-05-02 DIARIENR KN-KUS13-001 2111 3 Delårsrapport 1,2013 Diarienummer: KN-KUS 12-1 69 Behandlat av 1 Nämnden

Läs mer

Överenskommelse om vårdplatser på regionsjukhuset Karsudden

Överenskommelse om vårdplatser på regionsjukhuset Karsudden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Caroline Dexfalk Juridiska staben +46155245767 2015-11-19 LS-LED15-1619-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M Ö T E S D A

Läs mer

Tertialrapport 2 2007. Regionsjukhuset Karsudden 641 96 Katrineholm Tel växel 0150-560 10 fax 0150-545 90 ORG NR 232100-0032 SID 2(10)

Tertialrapport 2 2007. Regionsjukhuset Karsudden 641 96 Katrineholm Tel växel 0150-560 10 fax 0150-545 90 ORG NR 232100-0032 SID 2(10) Regionsjukhuset Karsudden Tertialrapport 2 2007 1 Sammanfattning... 3 2 Analys och kommentarer... 4 2.1 Medborgar- patientperspektiv... 4 2.2 Verksamhetsperspektiv... 5 2.2.1 Vården... 5 2.2.2 Beläggning...

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-08-31 LS-LED10-447 145 Styrtal 2010 för hälso- och sjukvården. Revidering Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen fastställer de reviderade

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT 2013-08-31 BAKGRUND Revisorerna ska enligt kommunallagen bedöma om resultatet i den lagstadgade delårsrapporten är förenligt med de av fullmäktige fastställda

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut

Arbetsutskottets förslag till beslut Länssjukvårdsnämnden FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R 2012-02-29 LSN-HSF12-054 2 Årsredovisning 2011 för Regionsjukhuset Karsudden Arbetsutskottets förslag till beslut Länssjukvårdsnämnden godkänner regionsjukhuset

Läs mer

Gemensam värdegrund för. personalfrågor

Gemensam värdegrund för. personalfrågor Gemensam värdegrund för personalfrågor Det öppna landstinget för jämlik hälsa och levande kultur i en hållbar, livskraftig region Landstingets vision Värdegrunden utgår från Landstinget Sörmlands vision

Läs mer

Budget för. Hälso- och sjukvårdsnämnden. Regionsjukhuset Karsudden (RSK)

Budget för. Hälso- och sjukvårdsnämnden. Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Budget 2009 för Hälso- och sjukvårdsnämnden Regionsjukhuset Karsudden (RSK) 1. Sammanfattning RSK är en av landets största enheter för rättspsykiatrisk vård med 60 vårdplatser för Stockholms läns landsting,

Läs mer

Enkät - Vuxenpsykiatrin

Enkät - Vuxenpsykiatrin Nytt avsnitt 1 sidan 1 Enkät - Vuxenpsykiatrin Sveriges kommuner och landsting Dessa uppgifter skrevs ut den : KONTAKTUPPGIFTER till uppgiftslämnaren Landsting/region Klinik Kontaktperson Telefonnummer

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Ledningsrapport april 2018

Ledningsrapport april 2018 Periodens resultat är + 54 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 56 mnkr men en försämring med 36 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,3 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Medborgare (patient, kund) Mål 1. Medborgare får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta Primärvården ska bedriva patientfokuserad

Läs mer

Delårsbokslut 10, 2004 Rättspsykiatriskt centrum i Östergötland

Delårsbokslut 10, 2004 Rättspsykiatriskt centrum i Östergötland Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena 2004-11-18./. 1 (5) Landstingsstyrelsen 581 91 LINKÖPING Delårsbokslut 10, 2004 Rättspsykiatriskt centrum i Östergötland Medborgare/kund Rättspsykiatriskt centrum

Läs mer

Delårsbokslut 04, 2004 Rättspsykiatriskt centrum i Östergötland

Delårsbokslut 04, 2004 Rättspsykiatriskt centrum i Östergötland Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena 2004-05-24./. 1 (5) Landstingsstyrelsen 581 91 LINKÖPING Delårsbokslut 04, 2004 Rättspsykiatriskt centrum i Östergötland Medborgare/kund Rättspsykiatriskt centrum

Läs mer

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 STYRDOKUMENT Sida 1(9) Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 Område Styrning och ledning Fastställd KSAU 2012-08-28 118 Program Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Lena Stengaard Administrativa enheten +46155247295 2014-02-07 HBN14-006-1 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T E S D A

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Riktlinjer för personalpolitik

Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer för personalpolitik Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer 2018-08-27 168 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

PLAN FÖR LIKA BEHANDLING

PLAN FÖR LIKA BEHANDLING PLAN FÖR LIKA BEHANDLING PLAN FÖR LIKA BEHANDLING MÅL Haninge kommun är en jämlik kommun där medarbetarnas olikheter betraktas som en tillgång i den dagliga verksamheten och bidrar till ökad tillgänglighet

Läs mer

Uppföljning av tvångsvård - område psykiatri

Uppföljning av tvångsvård - område psykiatri Uppföljning av tvångsvård - område 2(17) Innehållsförteckning 1 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Tvångsvårdade i förhållande till befolkning 4 1.3 Vårdtillfällen 4 1.4 Kvinnor och män i sluten LPT 6 2 Tvångsåtgärder

Läs mer

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Jämställdhetsplan 2015-20174 Plan 2015-02-23, 61 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008. för. Regionsjukhuset Karsudden (RSK)

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008. för. Regionsjukhuset Karsudden (RSK) VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008 för Regionsjukhuset Karsudden (RSK) 1. Sammanfattning Under 2008 har en förlängning av det avtal som reglerar uppdraget kring slutenvård mellan RSK och Landstinget Sörmland,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Landstinget Sörmland Regionsjukhuset Karsudden LSN-RSK13-049 Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 2012-02-18 Malin Lotterberg Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning

Läs mer

Landstingsfullmäktiges mätplan 2018

Landstingsfullmäktiges mätplan 2018 Landstingsfullmäktiges mätplan Om mätplanen Utgår strikt från landstingsplan Avser uppföljningen till landstingsfullmäktige Innehåller främst resultatmått (visar resultatet av insatser) Innehåller även

Läs mer

Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv. Försvarsutbildarna Ystad

Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv. Försvarsutbildarna Ystad 2016-04-30 Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv Försvarsutbildarna Ystad 2016 1 Jämställdhetsplan med mångfaldsperspektiv Lagar Fr.o.m. 1 januari 2009 gäller, Diskrimineringslag, (2008:567). Lagen

Läs mer

Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj

Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj 2015 1 Psykiatri och habilitering 2015-06-11 Dnr 2015/ Landstingsdirektörens stab Sammanfattning Det kommer bli tufft men förvaltningen räknar med att hålla

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för likabehandling

Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för likabehandling Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för likabehandling Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-12-14, 175 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Antal brukare som erhållit hjälpmedel

Antal brukare som erhållit hjälpmedel Bilaga 1 Antal brukare som erhållit hjälpmedel Barn respektive vuxna (oavsett hjälpmedlets grundansvar) De fyra senaste åren De fyra senaste tertialen 15 1 125 1288 13671 13938 7 6 5 5388 6473 6648 5765

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun Antagen: KF 185 2015-12-15 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun 2016-2018 Inledning Alvesta kommun ska bedriva ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som utgår från den grundläggande

Läs mer

Ledningsrapport september 2018

Ledningsrapport september 2018 Periodens resultat är + 243 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 117 mnkr men en försämring med 40 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,1 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Uppföljningsrapport, oktober 2018

Uppföljningsrapport, oktober 2018 Uppföljningsrapport, oktober 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos oktober månad, socialnämnden: -5 mnkr (-6 mnkr) (Prognos inom parentes

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Plan Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Personalenheten Castor

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Plan Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Personalenheten Castor Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Plan Kommunstyrelsen 2016-09-28-09-27 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Personalenheten Castor KS.2016.126 Dokumentinformation Mångfaldsplan 2 (9) Bakgrund

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Ansvarig: Personalchefen

Ansvarig: Personalchefen Enhet: Personalenheten Utarbetad av: Personalenheten Giltig från: 2013-04-04 Ansvarig: Personalchefen Dokumentnamn: Jämställdhetsplan för Alvesta kommun 2013-2015 Ersätter: Alvesta kommuns jämställdhetsplan

Läs mer

Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald

Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald 2019-01-01 Box 53 Besöksadress: Telefon: E-mail: Hemsida: 243 21 Höör Södergatan 28 0413-280 00 kommun@hoor.se www.hoor.se 1 Innehåll Innehåll...

Läs mer

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga.

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga. 1 Datum Diarienummer Månadsrapport november Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: Januari november 2016 Kort sammanfattning Under oktober månad har ytterligare två vårdplatser öppnat på beroendeavdelningen

Läs mer

Formulär för prestationen kring tvångsvård och tvångsåtgärder

Formulär för prestationen kring tvångsvård och tvångsåtgärder 1 (7) Formulär för prestationen kring tvångsvård och tvångsåtgärder Följande underlag är framtaget med anledning av det krav som ställs i 2014 års överenskommelse PRIO Psykisk ohälsa. I överenskommelsen

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Uppdragsgrupp: Period: jan-feb Månad

KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Uppdragsgrupp: Period: jan-feb Månad KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI 2014 Styrelse/Nämnd: Psykiatrin Halland Driftnämnden Psykiatri Uppdragsgrupp: HSS Period: jan-feb Månad 1-2 2014 : -8,5 mkr Helårsprognos orsaker till betydande avvikelser

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för överförmyndarnämnden i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Jämställdhets- och mångfaldsplan för överförmyndarnämnden i Eskilstuna och Strängnäs kommuner Överförmyndarnämnden Socialförvaltningen Överförmyndarkontoret Anders Hagander 016-710 20 74 2017-09-11 1 (1) ÖFNES/2017:106 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Jämställdhets- och mångfaldsplan 2017-2019

Läs mer

Skolförvaltningen - Uppföljning

Skolförvaltningen - Uppföljning 1(4) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Skolförvaltningen 2012-05-02 RS120097 Anders Hallberg, ekonomichef 0730-377955 Regionstyrelsen Skolförvaltningen - Uppföljning 1 2012 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter Tjänsteutlåtande 0 Österåker Kommunstyrelsens kontor Datum 2015-10-20 Dnr KS 2015/0342 Till Kommunfullmäktige Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter Sammanfattning Arbetet med lika rättigheter

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige 2014-06-12/ 66 Dnr KA 2014/346 Sid 1/8 Mångfalds- och Jämställdhetsplan för år 2015-2017 Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning Delårsrapport 2018...3 Driftredovisning...3 Sammanfattning...3 Perioden - Analys ekonomi/verksamhet...3 Helårsprognos...3 - Prognos...3 - Åtgärder

Läs mer

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Arbetsförhållande Utveckling och lönefrågor Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Föräldraskap Rekrytering Trakasserier Antagen av kommunfullmäktige 80 2012-05-24 Ystads kommun ska tillämpa

Läs mer

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun Jämställdhetsplan för Värmdö kommun 1 Inledning Värmdö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med jämställda arbetsplatser och gott medarbetarskap där vi möter varandra med respekt och öppenhet. Ett

Läs mer

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter. Österåkers Kommun

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter. Österåkers Kommun Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter Österåkers Kommun 2015-2017 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Personalstatistik... 4 Förvärvsarbete och föräldraskap... 8 Trakasserier... 9 Lediga

Läs mer

Region Gotlands Medarbetarenkät. Resultatrapport - 2012

Region Gotlands Medarbetarenkät. Resultatrapport - 2012 1(9) Region Gotlands Medarbetarenkät rapport - 2012 Antal svar på Region Gotland 2012: 4638 av 5694 (81%) Antal svar på Region Gotland 2011: 4912 av 5819 (84%) Positiva svar på skala 1 till 5 är 4-5. Frekvens:

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1(6) Likabehandlingsplan 2018-2019 Inledning Täby kommun har som arbetsgivare ansvar för att motverka diskriminering enligt diskrimineringslagen och ska därför bedriva ett aktivt likabehandlingsarbete.

Läs mer

Fler ska arbeta heltid i framtiden

Fler ska arbeta heltid i framtiden HELTIDSPLANEN Fler ska arbeta heltid i framtiden Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kommit överens om att heltid ska vara norm och att fler ska arbeta heltid. Välfärdens behov av kompetens

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Mångfald... 4 Syfte...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden 05. Månadsuppföljning maj 2019 Kultur- och fritidsnämnden 1 Månadsuppföljning maj 2019 1.1 Utfall/Prognos Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos

Läs mer

Uppföljning 1, 2013 Skolförvaltningen

Uppföljning 1, 2013 Skolförvaltningen 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Skolförvaltningen 2013-05-02 RS120426 Ann-Britt Jonasson 0340-480954 Regionstyrelsen Uppföljning 1, 2013 Skolförvaltningen Förslag till beslut Regionstyrelsen godkänner

Läs mer

Ekonomiskt utfall och prognos

Ekonomiskt utfall och prognos 1 Ekonomiskt utfall och prognos Utfall per augusti +62,6 mnkr +51,5 mnkr i förhållande till budget Prognos +1,4 mnkr -15,3 mnkr i förhållande till budget Finansiella intäkter och AFA genererar positivt

Läs mer

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 Verksamheten leds av verksamhetsansvarig, fyra enhetschefer, fyra arbetsledare och två samordnare. Kompetenserna inom företagets ledning är socionom, jurist, ekonom och IT.

Läs mer

Resultatrapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän)

Resultatrapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän) 1 (17) Medarbetarundersökning 2014 Arvika kommun rapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän) Stapel 1: svar på Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän) 2014: 1857 av

Läs mer

Avseende period 2016

Avseende period 2016 Stadsarkivet Sid 1 (10) 2017-01-17 Stadsarkivet Uppföljningsrapport Jämställdhetsoch mångfaldsplan Avseende period 2016 stockholm.se Sid 2 (10) 1 Inledning Jämställdhet och mångfald är ett förbättrings-

Läs mer

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 POLICY Personalpolicy för Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 2/6 Personalpolitisk viljeinriktning Nyköpings kommun är en attraktiv arbetsgivare som behåller

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Utgångspunkt Likabehandlingsarbetet i Kristianstads kommun har sin grundläggande utgångspunkt

Utgångspunkt Likabehandlingsarbetet i Kristianstads kommun har sin grundläggande utgångspunkt Kommunledningskontoret, HR-avdelningen Kontaktperson: Mattias Wirsén, tfn 13 55 23 Riktlinjer för Likabehandling Antagen av Kommunstyrelsen 2016-05-25. Inledning Dessa riktlinjer omfattar arbetsgivare

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

Enkät - Rättspsykiatrin

Enkät - Rättspsykiatrin Nytt avsnitt 1 sidan 1 Enkät - Rättspsykiatrin Sveriges kommuner och landsting Dessa uppgifter skrevs ut den : KONTAKTUPPGIFTER till uppgiftslämnaren Landsting/region Klinik Kontaktperson Telefonnummer

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Vi vill motverka diskriminering av människor på grund av kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder,

Läs mer

Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET

Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Brukaren ska uppleva att hon eller han får de behov

Läs mer

1 Delårsrapport 2, 2013

1 Delårsrapport 2, 2013 D A T U M 2013-10-11 1 Delårsrapport 2, 2013 Diarienummer: Dokument: Handläggare: DU-UPP13-150 DU-UPP13-150-1 Åsa Torvaldsson Ärendegång Mötesdatum Ärendenr 1 DU-nämndens upphandlingsutskott 2013-10-18

Läs mer

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning Båstads kommuns meda rbeta rund ersök ning 2010 en sammanfattning Varför en medarbetarundersökning? För andra året har Båstads kommun genomfört en medarbetarundersökning i syfte att kartlägga vad kommunens

Läs mer

Ledningsrapport december 2017

Ledningsrapport december 2017 Periodens resultat är + 302 mkr, en negativ avvikelse mot budget med 10 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 1,5 % jämfört med samma period föregående år vilket är 56 mkr högre än budget. Divisionerna redovisar

Läs mer

Balanserat styrkort 2012

Balanserat styrkort 2012 Balanserat styrkort 2012 Rödmarkering innebär särskilt prioriterat område Psykiatrin Halland Telefon: 0346-571 15 Fax: 0346-581 50 E-post: psykiatrin@regionhalland.se Webb: www.regionhalland.se/psykiatrin

Läs mer

Resultat- och kvalitetsberättelse

Resultat- och kvalitetsberättelse Dunkehalla hemtjänst Resultat- och kvalitetsberättelse 2017 Resultat- och kvalitetsberättelse 2017 Dunkehalla hemtjänst Innehållsförteckning Inledning... 3 Varför en resultat- och kvalitetsberättelse?...

Läs mer

Budget 2014 Landstingets kansli

Budget 2014 Landstingets kansli Budget 2014 Landstingets kansli Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Genom ledning, stöd och service skapar vi tillsammans förutsättningar för största möjliga välfärd för invånarna.

Läs mer

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016. Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016. Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26 Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016 Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26 1 Likabehandlingspolicy för Tyresö kommun Tyresö kommun och dess verksamheter ska kännetecknas av ett respektfullt

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för tiden 1 juli juli 2018

Jämställdhets- och mångfaldsplan för tiden 1 juli juli 2018 JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN Datum Antagen av Kommunstyrelsen Reviderad datum Paragraf 37 1(11) Jämställdhets- och mångfaldsplan för tiden 1 juli 2015 1 juli 2018 2(11) Innehåll Inledning... 3 Plan

Läs mer

Resultat- och kvalitetsberättelse

Resultat- och kvalitetsberättelse Pool hemtjänst Resultat- och kvalitetsberättelse 2017 Resultat- och kvalitetsberättelse 2017 Pool hemtjänst Innehållsförteckning Inledning... 3 Varför en resultat- och kvalitetsberättelse?... 3 Vår enhet...

Läs mer

Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern

Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige Antagen av: Kommunstyrelsen 130/2019 2019-06-17 Dokumentnamn: Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Ärendebeteckning:

Läs mer

Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 2015 Dnr BUN15/5-042

Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 2015 Dnr BUN15/5-042 215-4-2 Johannes Pålsson Chef produktion barn och utbildning Johannes.Palsson@ekero.se Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 215 Dnr BUN15/5-42 Sammanfattning Produktionsområdet

Läs mer