Arbetsutskottets förslag till beslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsutskottets förslag till beslut"

Transkript

1 Länssjukvårdsnämnden FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R LSN-HSF Årsredovisning 2011 för Regionsjukhuset Karsudden Arbetsutskottets förslag till beslut Länssjukvårdsnämnden godkänner regionsjukhuset Karsuddens årsredovisning för år 2011 och överlämnar den till landstingsstyrelsen. Beslutsunderlag Årsredovisning 2011 för regionsjukhuset Karsudden Protokollsutdrag via webbavisering Landstingsstyrelsen Protokollsutdrag dokument till Akten Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tfn E-post landstinget.sormland@dll.se ORG NR Y:\Alla\Processer\Administration\Politiskt stöd\lsn\2012\(2) 29 febr\webb\kallelse\ 2 Årsredovisning 2011 Karsudden\ 2 Årsredovisning 2011 SID 1(1) för Karsudden.doc Utskriftsdatum: :37

2 LSN-HSF Nämndens årsredovisning 2011 Regionsjukhuset Karsudden

3 Innehållsförteckning Inledning... 3 Väsentliga förhållanden och händelser... 3 Sammanfattande analys... 4 Perspektiv... 6 Medborgare (patient, kund)... 6 Personal Förnyelse Miljö Ekonomi Specifik avrapportering Samlad analys - personal och ekonomi Intern kontroll Bilagor Bilaga 1: Ekonomibilaga inklusive beläggningsstatistik Bilaga 2: PE-analys Bilaga 3: Lönekostnadsanalys Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

4 Inledning Väsentliga förhållanden och händelser Regionsjukhuset Karsudden(RSK) har under året varit föremål för en rättslig process. Stockholms läns landsting(sll) och Västra Götaland(VGR) stämde under året Sörmlands landsting(dll). Orsaken till stämningen är att de ovannämnda kontraktsparterna hävdade i sin stämningsansökan Att RSK:s upparbetade egna kapital överstiger verksamhetens behov och att dessa medel skall återbetalas. Eftersom ett stort eget kapital har skapats på en relativt kort tid ansåg kontraktsparterna att prissättningen var oskälig. Domslutet enligt nedan: Sammanfattning Skiljemannen har alltså funnit att sådant hos Karsudden ansamlat eget kapital som inte behövs för sjukhusets verksamhet som driftskostnader, ör avhjälpande av underhållsbrister (inkl. brister i fråga om säkerhet) och som är möjliga att kostnadsföra direkt får antas uppgå till ca kr, vilket innebär att kostnaderna för verksamhetens behov överstiger ansamlat eget kapital, rddygnsavgifter inte kan anses oskäliga. Käromålet ska alltså ogillas. Vid denna utgång finns det inte skäl att bedöma frågan om preklusion och därmed inte heller SLL:s och VGR:s yrkande om avvisning av den av DLL först kort före förhandlingen åberopade motiveringen för att preklusion skulle ha skett. SLL och VGR har utan särskilt förbehåll rätt att väcka ny talan avseende vårddygnsavgifter som har betalats och eget kapital som kan komma att byggas upp från och med den 1 januari 2011 och som inte har behandlats i målet. RSK:s kostnader för denna process uppgick till c:a 1 mnkr då sjukhuset ålades att betala hälften av Sörmlands kostnader för skiljeförfarande och en fjärdedel av skiljemännens ersättning. Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

5 I december beslutade Landstingsstyrelsen att RSK skall inledda ett programarbete gällande fastighetsutvecklingen enligt nedan. Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen ger landstingsdirektören ett uppdrag att omgående inleda ett programarbete med att identifiera och dokumentera de framtida kraven på en ny struktur avseende fastighetsbeståndet på Karsudden. 2. Programarbetet ska kopplas till arbetet med att ta fram en utvecklingsplan för framtiden hälso- och sjukvård. 3. Programarbetet ska även innehålla en omvärldsanalys samt en genomlysning av de olika handlingsalternativen och dess konsekvenser. Programarbetet ska återrapporteras till landstingsstyrelsen tillsammans till förslag till fortsatt hantering avseende projektering och byggnation inkl kostnader under våren 2012 för beslut om fortsatt hantering. Förslag ges här också på finansiering av tänkt utvecklingsprojekt. Utöver detta skall en återrapportering ge underlag till en kalkyl som påvisar eventuella negativa konsekvenser av att åtgärder inte genomförs. Sammanfattande analys 2011 års beläggning har varit hög. Landstinget Sörmland har haft överbeläggning under större delen av året medan Västra Götalandsregionen har en något längre beläggning än avtalade platser. Stockholms läns Landsting har utnyttjat sina platser enligt avtal. Antalet häktade personer har varit högre än tidigare år och kan vara en förklaring till Landstinget Sörmlands överbeläggning på RSK. Patientgruppens sammansättning har förändrats under året vilket visar sig i en sjunkande medelålder då fler patienter är under 25 år. Verksamhetsutvecklingen har fortsatt, inte minst genom arbetet med det systematiska och medvetna patientnära vårdarbetet som utmynnat i elva vårdprocesser som tydliggör vård- och behandlingsarbetet. Patientsäkerhetsarbetet har fokuserat mot flera områden som exempelvis läkemedelsbehandlingen genom s.k. läkemedelsgenomgångar gjorda av farmaceut och arbete med avvikelsehantering i s.k. Patientsäkerhetsforum. Ett team från RSK har deltagit i SKL:s.satsning Genombrottsprojekt, Mindre tvång bättre vård. Teamet var mycket framgångsrikt och flera åtgärdsförslag som vuxit fram ur projektet har implementerats och ännu ett team har anmält till 2012 års genomförande av genombrottsprojektet i SKL:s regi. Behovet av att finna en balans mellan den fysiska säkerheten och den dynamiska, interpersonella säkerheten har varit framträdande i diskussionerna i framtagandet av en fastighetsutvecklingsplan men också i ett här och nu perspektiv. Under året har interna fortbildningssatsningar på utbildning i säkerhetsfrågor genomförts. Dessutom har arbetet med att vidareutveckla inslaget av riskhantering i den individuella psykiatriska vårdplanen fortsatt. Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

6 RSK har för 2011 ett resultatkrav på 7,0 mnkr, samt ett utökat ej budgeterat sparkrav på 2,0 mnkr. Årets resultat blev 12 mnkr. Resultatet beror främst på den beläggning som ligger utanför den avtalade volymen. Detta följer de senaste årens utveckling. Sammantaget har enheterna en god kontroll över sina resurser kring personal och ekonomi. Sjukfrånvaron på Karsudden har sjunkit under hösten och är nu nere på 6,0%. Detta anser vi beror på de tidiga och aktiva insatser som gjorts. I slutet av året blev Karsudden en, utav Korpen, hälsodiplomerad arbetsplats. Det visar på att vi bedriver ett aktivt och långsiktigt hälsoarbete som vi är mycket stolta över. Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

7 Perspektiv Medborgare (patient, kund) Medborgarna får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta. Att bedriva evidensbaserad missbruksbehandling utifrån nationella riktlinjer Att bedriva evidensbaserad missbruksbehandling utifrån nationella riktlinjer Arbetet med att implementera nationella riktlinjer för missbruksbehandling har pågått under året. Provtagningsrutinerna har ändrats för att möjliggöra kartläggning av aktuellt missbruksmönster inom hela patientpopulationen. Provtagning för kontroll av drogfrihet i samband med permissioner har utökats. Läkemedelsbehandling för att stödja drogfrihet kan sannolikt bli mera offensiv. 22 personer har under det gångna året påbörjat utbildningar i MI,ASI och Återfallsprevention som ett led i att stärka upp missbruksvården. Målsättningen är att all personal skall ha MI och under 2012 påbörjas en grundläggande heldagsutbildning i beroendelära riktad till personal. utbildningen Startar i februari. Andel patienter som får strukturerad missbruksbehandling. 100% Att bedriva evidensbaserad behandling riktad mot riskbeteende Arbetet med farmaceutisk genomgång har pågått under året och kommer att vara färdigt inom kort. Den farmaceutiska genomgången syftar till att kvalitetssäkra patientens läkemedelsbehandling genom att bland annat fånga upp interaktioner mellan olika läkemedel, lever- och njurproblem, lägsta effektiva dos samt se om det finns möjlighet att minska ned antalet dostillfällen per dag eller på annat sätt underlätta administreringen och följsamheten för patienten. Andel patienter som får strukturerad behandling riktad mot riskbeteende 100% Att bedriva brottsbearbetande behandling Samtliga patienter träffar under sin första tid på RSK en psykolog som gör en bedömning av patientens förmåga och motivation att påbörja en brottsbearbetande behandling. Utgångspunkten är att alla patienter ska genomgå en brottsbearbetande behandling under vårdtiden och under 2011 har arbetet med att använda KVÅ-koder för att kunna följa upp denna behandling påbörjats. Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

8 Andel patienter som genomgår brottsbearbetande behandling 100% Att utveckla de evidensbaserade diagnosmetoder som underlag för behandling Samtliga patienter träffar under sin första tid på RSK en arbetsterapeut som gör en bedömning av patientens funktionsförmåga som ligger till grund för den fortsatta vårdplaneringen. Under 2011 har arbetet med att använda KVÅ-koder för att kunna följa upp dessa bedömningar påbörjats. Andel patienter som genomgår funktionsbedömning 60% 60%RSK, 35% övriga Att minska antalet tvångsåtgärder Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har genom en treårig överenskommelse enats om att arbeta för att stödja metodiskt förbättringsarbete inom den psykiatriska heldygnsvården. Syftet är att förbättra kvalitén i metoder och arbetssätt med målsättningen att ge en god och säker vård med ett tydligt patientperspektiv. Patienternas upplevelser av personalens agerande före, under och efter en tvångsåtgärd diskuteras mer strukturerat vilket ger en bättre förståelse hur olika förhållningssätt och bemötanden i olika situationer kan öka eller minska risken för att en tvångsåtgärd ska behöva användas. Den deltagande projektgruppen från RSK vann SKL:s postertävling och fick närvara vid den nordiska konferensen om tvångsvård som hölls i Wasa, Finland under juni månad. Under året har en intern utbildningssatsning genomförts som riktats till all omvårdnadspersonal. Under utbildningen tränas de praktiska momenten vid genomförande av tvångsåtgärd. 74 % av all personal på sjukhuset har hittills genomgått utbildningen och en enkätundersökning i maj 2011 visar en kraftig ökning av antalet personal som känner sig säker på att utföra tvångsåtgärden fastspänning. Andel patienter utsatta för tvångsåtgärder 41% 41 % män och 74% kvinnor har någon gång under året varit utsatta för någon tvångsåtgärd. Övriga: 27% män, 28% kvinnor Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

9 Att följa riktlinjer för kontroll av metabolt syndrom Lokala rutiner för kontroll av metabolt syndrom har utarbetats utifrån de riktlinjer som tagits fram av svenska psykiatriska föreningen.15 sjuksköterskor har genomgått en intern utbildning i somatisk sjukdomslära där omvårdnad och behandling vid metabolt syndrom har varit i fokus. Ett av syftena med denna utbildningssatsning är att öka kunskapen om metabolt syndrom hos sjukhusets sjuksköterskor och därmed ge dem en kunskapsbas att använda i motiveringsarbetet med att förmå patienterna att medverka vid kontroll och behandling av metabolt syndrom. Andel patienter som medverkar vid kontroll av metabolt syndrom 90% 85% Att bedriva evidensbaserad vård där patientens önskemål om delaktighet tillgodoses som långt som möjligt Som ett led i att öka patientens delaktighet har en rutin fastställts där nu även patienten själv ska skriva under den samordnade vårdplanen som ligger till grund för ansökan om öppen psykiatrisk tvångsvård. Detta säkerställer även att patienten i högre grad har kännedom om de villkor som ställs för att öppenvård ska bli aktuellt. Under 2012 kommer ytterligare en projektgrupp att delta i SKL och Socialdepartementet gemensamma satsning för att förbättra kvalitén i metoder och arbetssätt med målsättningen att ge en god och säker vård med ett tydligt patientperspektiv. Denna gång kommer fokus att vara patientens delaktighet i vårdplanering. Andel patienter som upplever delaktighet vid vårdplanering och behandling 70% 80% Att patienter får information enligt om gällande lagtext Enligt fastställd rutin ska alla patienter i samband med första läkarbedömningen på sjukhuset få ta del av information gällande vårdform, preliminärdiagnos, stödperson och i förekommande fall rättigheter enligt LPT och LRV. Det ska framgå av dokumentationen i patientjournalen att information lämnats. Under 2012 kommer ytterligare en projektgrupp att delta i SKL och Socialdepartementet gemensamma satsning för att förbättra kvalitén i metoder och arbetssätt med målsättningen att ge en god och säker vård med ett tydligt patientperspektiv. Denna gång kommer fokus att vara patientens delaktighet i vårdplanering. Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

10 Andel patienter som upplever sig vara informerade om sina rättigheter 60% 80% Beakta samhällskyddet i rehabiliteringsarbetet Ett förbättringsarbete pågår inom läkargruppen med fokus på riskbedömning. Metoden som används är en strukturerad klinisk bedömning som tar hänsyn till såväl statiska riskfaktorer som dynamiska riskfaktorer. Andel patienter som döms för brottslighet under pågående vårdtid 2,6% 2,6% RSk, 11,6 % Övriga Att alla patienter erbjuds stödperson Alla patienter informeras vid flera tillfällen under den första tiden på sjukhuset om rättigheten till stödperson. Andel patienter som har utsedd stödperson 80% Att bedriva evidensbaserad vård riktad mot riskbeteende under öppenvårdsförhållanden Ett förbättringsarbete har genomförts under årets första månader som fokuserat på hur riskhantering under öppenvård ska ske för att kunna förbättra möjligheten att snabbt kunna sätta in eller intensifiera åtgärder för att minska risken för återfall i brottslighet. Andel patienter som återintas under pågående öppenvård 25% Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

11 Landstingets verksamheter arbetar för att uppnå jämlikhet i hälsa för länets invånare. Att erbjuda samtliga patienter preventiva tandvårdande insatser Samtliga patienter som vårdas enligt LPT(lagen om psykiatrisk tvångsvård) och LRV(lagen om rättspsykiatrisk vård) har erbjudits tandvårdsscreaning. 60% har genomfört aktiviteten. Andel patienter som har erbjudits tandvårdsscreening 100% 100% 100% erbjudna. 60% har genomfört aktiviteten. Indikator på patientens upplevelse av vården I det nationella kvalitetsregistret Rättspsyk ingår patientens egen skattning av hälsa och livskvalitet. Dessa patientrapporterade mått (PROM) är några av de kvalitetsindikatorer som kommer att redovisas i öppna jämförelser Den informationssatsning riktad till alla medarbetare som arbetar patientnära som påbörjades hösten 2010 med syftet att förbereda och motivera den enskilda patienten till att medverka vid självskattningen har slutförts under året. Att mätvärdet (boxploten) för upplevelse av hälsa uppvisar ett medianvärde på 75 % Att mätvärdet (boxploten) för upplevelse av livskvalitet uppvisar ett medianvärde på 75 % 80% 75% Män 80%, kvinnor 60% 65% 75% Män medianvärde 65%, kvinnor 50% Att slutenvårdstiden blir så kort som möjligt En översyn av de rutiner som idag gäller på RSK för samverkan med hemkommun och hemlandsting har genomförts. Sjukhuset har även vid flera tillfällen senaste tiden varit tvunget att anmäla enskilda kommuner till socialstyrelsen och/eller via avvikelsehantering påtala den motvillighet att samverka kring enskilda patienten som idag finns från enskilda kommuners sida. Andel patienter som bedöms vara färdiga för öppenvård men trots detta vårdas i slutenvård 0% Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

12 Att patienten så snart det är möjligt överförs till hemlandstinget Arbetet med att förbättra rutinerna för rapportering av patientens aktuella status och framsteg med syfte att underlätta för hemlandstingen att återta den enskilda patienten under pågående öppenvård fortsätter. Andel patienter som överförts till hemlandstinget senast tolv månader efter det att öppenvården påbörjats 80% 80% Landstinget verksamheter arbetar aktivt för att vara öppet för alla oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller social tillhörighet. Antal könsuppdelade statistikmått. Ett antal mått som redovisas i våra styrtal än nu uppdelade könsvis. Eftersom styrtalen endast redovisar ett mått, redovisas männens siffror där eftersom en stor majoritet av RSK:s patienter är män. Däremot redovisas statistik per kön i kommentatorsfältet. Genomföra riktade utbildningsinsatser Under 2011 genomfördes en utbildningsinsats i samarbete med Huddinge och Löwenströmska sjukhusen i Transkulturell psykiatri. Utbildningen kommer genomfördes under maj månad. Antal medarbetare som deltagit i riktade utbildningsinsatser 12st 10st Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

13 Personal Landstinget är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare. Att verksamheten har rätt kompetenssammansättning utifrån behovet I början av 2011 antogs en kompetensplan som gäller för hela Karsudden. Det är ett omfattande dokument där förhoppningen är att det ska kunna vara ett flexibelt hjälpmedel för verksamhetens strategiska kompetensförsörjning, det saknas dock systemstöd för detta i dagsläget. För närvarande finns ca 10 nyckelkompetenser identifierade i organisationen, det är mycket betydelsefulla befattningar som är relativt svårrekryterade och som det tar lång tid att lära upp. Andelen verksamheter som har verksamhetsspecifika kompetensplaner. Antal identifierade nyckelkompetenser 100% 10 st Jämställdhet Den för sjukhuset gällande jämställdhetsplanen kommer under året uppdateras med de krav som Diskrimineringsombudsmannen framfört på Sörmlands läns landsting och Regionsjukhuset Karsudden. Arbetet med att implementera den uppdaterade planen kommer sedan att påbörjas. Vårt kortsiktiga mål att bibehålla den relativt jämna könsfördelningen i verksamheten kommer att kvarstå. En chefstillsättning har hittills skett under året där en kvinna tillsattes på tjänsten. Andelen kvinnor av samtliga anställda Andelen kvinnliga chefer 12% 43% 40% Samverkan med utbildningsinrättningar Antal elever 106 st 76 st Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

14 Ledarutveckling Andelen chefer som deltagit i av landstinget fastställt ledarutvecklingsprogram eller motsvarande. 92% 100% Landstingets personal upplever en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje. Minska sjukfrånvaro Korttidssjukfrånvaron på RSK ligger fortfarande på en hög nivå jämfört med måltalet. Siffran har dock sjunkit från 6,4% till 6,0% vilket är mycket positivt. Vi arbetar aktivt med att uppmärksamma tidiga signaler samt att uppmärksamma, förhindra och utreda upprepad korttidssjukfrånvaro. Vi har ett gott samarbete med företagshälsovården och kostnaderna för företagshälsovård har ökat på sjukhuset. Sjukhuset är nu en, utav Korpen, hälsodiplomerad arbetsplats vilket innebär att vi har diplomerats för det aktiva och strategiska friskvårds- och hälsoarbete vi bedriver. Under året har ett 30 tal olika aktiviteter erbjudits och genomförts som går i hälsans tecken. Vår förhoppning är att Hälsodiplomeringen och dess olika strukturerade insatser och aktiviteter fortsatt även ska bli en bidragande faktor till en ökad frisknärvaro på arbetet. Andelen verksamheter som under året haft hälsofrämjande aktiviteter utifrån "hälsofrämjande-policyn". Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid. 100% 6% Max4,8 % Landstingets personal deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten och ser sin roll i helheten. Öka delaktighet Under året genomfördes en, utav sjukhuset specifikt framtagen, medarbetarenkät som handlade om den psykosociala arbetsmiljön. Resultatet från denna har sammanställts och aktiviteter utifrån denna planeras. I det stora hela upplever vi på Karsudden en mycket god arbetsmiljö som vi för det mesta kan vara med att påverka. Andelen medarbetare som upplever att de är engagerade i utvecklingen av verksamheten. Medarbetarenkäten slutförd. Sammanställning svårt att precisera i %. Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

15 Förnyelse Landstinget bedriver, genom tydlig ledning och styrning, ett kontinuerligt och systematiskt kvalitetsarbete med effektivitet, kvalitet, långsiktighet och tillgänglighet som ledord. Vårdrelaterade hygienrutiner RSK deltar sedan 2010 i SKL;s punktprevalensmätning av vårdrelaterade vårdinfektioner och följsamhet till basala vårdhygienrutiner som genomförs två gånger per år. Resultaten av dessa mätningar återkopplas till medarbetarna vid arbetsplatsträffar och temadagar där förbättringsförslag också diskuteras. Genomföra PPM (Punktprevalensmätningar av vårdrelaterade infektioner) 0% 0% Antalet patienter där risk för vårdrelaterad infektion föreligger är mycket lågt, under 3 % Landstinget utgör en aktiv part i en regional utveckling som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt långsiktigt hållbar. Miljö Landstinget bedriver ett effektivt miljöarbete. Alla förvaltningar ska ha inarbetat och infört ett certifierbart miljöledningssystem enligt ISO % 100% Intern miljörevision genomförd Revisionsrapport delgiven ledningsgrupp. Avvikelser åtgärdade. Fortsatta utbildningsinsatser pågår på avdelningsnivå. All nyanställd personal genomgår utbildningen Andel chefer som genomgått grundläggande interaktiv miljöutbildning enligt fastställt utbildningsprogram Andel övriga medarbetare som genomgått grundläggande interaktiv miljöutbildning enligt fastställt utbildningsprogram 100% 100% Samtliga chefer har genomfört utbildningen. 88% 95% Målet ej nått. Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

16 Landstinget fokuserar på att minimera negativ klimatpåverkan. Fortsatt omfördelning till fossilfritt bränsle RSK:s klimatpåverkan sker bland annat genom utsläpp av växthusgaser och ozonpåverkande ämnen. Dessa kommer till största delen från våra transporter, både interna personaltransporter och via varu- och tjänstetransporter till och från vår verksamhet. RSK använder stora mängder elenergi och energi för uppvärmning. Efter beslut i Landstingsfullmäktige 2007 ska endast el producerat enligt Svenska Naturskyddsföreningens Bra Miljövalskriterier eller likvärdigt köpas in. Fjärrvärme till RSK:s lokaler produceras till största delen med förnyelsebara energikällor som t.ex. skogsflis. Fortsatt omfördelning till fossilfritt bränsle Utbytet av RSK:s behovsbilar till bilar med biogasdrift fortgår. Kontroll att dessa tankas till större delen med biogas och inte av bekvämlighet med bensin är införd. Minibussar fanns inte att upphandla med biogasdrift utan där bytte vi till dieseldrift under hösten. Utsläpp av CO2 från tjänsteresor med personbil ska minska Körsträckan för behovsbilar och egen bil i tjänst har ökat med 150 tusen km men utsläpp av CO2 minskar då vi använder biogasbilar. Andel leasade personbilar som är biogasdrivna Andel korttidshyrda personbilar som är miljöklassade enligt den statliga miljöbilsdefinitionen 80% 80% De två kvarvarande icke biogasdrivna (minibussar) går inte att ersätta med biogas. Finns ej fungerande teknisk lösning. 100% 100% Hyrbilsföretaget måste enligt avtal tillhandahålla miljöbilar. Personal utbildas i ECO-driving Miljöenheten hittade ingen tillräckligt bra utbildning att upphandla centralt och därför kan vi på RSK inte genomföra utbildningen som tänkt och inte heller uppfylla målet. Andel chefer som genomgått interaktiv utbildning i Eco-driving Andel medarbetare som genomgått interaktiv utbildning i ECO-driving 0% 100% Finns ingen utbildning att tillgå. 0% 30% Finns ingen utbildning att tillgå. Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

17 Minska mängden osorterat avfall Minska mängden osorterat avfall 0% 10% Mångden osorterat avfall har ökat med 800 kg enligt statistik från SörmlandVatten. Orsak okänd. Landstinget säkerställer att de kemikalier och läkemedel som används ger minsta möjliga miljöpåverkan. Verksamheten ska följa gällande avtal Endast av upphandlingsenheten godkända kemtekniska produkter köps in. 100% 100% Målet avser vårdenheter. Aktivitetsenhet är tvungna att köpa vissa kemikalier som inte är kontrollerade. Ekonomi Landstinget uppnår och behåller en ekonomi i balans som är långsiktigt ekonomiskt hållbar. Verka för att kostnadsansvariga har god kostnadskontroll Avvikelse mot budgeterat resultat i tkr tkr Bibehålla en hög soliditet Genomsnittlig förändring av eget kapital de senaste tre åren tkr Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

18 Specifik avrapportering Risken att drabbas av olika former av ohälsa är förhöjd bland HBT-personer. Många av dessa personer upplever en känsla av diskriminering i sina kontakter med hälso- och sjukvården. Problematiken är allmän och berör såväl personal som patienter på Regionsjukhuset Karsudden. Arbetsplatsträffar har under året varit forum för förankring och kunskapsspridning om Landstingets Sörmlands HBT-policy. När det gäller policyn för funktionsnedsättning så är frågan särskilt uppmärksammad i programarbetet rörande RSK:s fastighetsutvecklingsplan. Målsättningen att alla rättspsykiatriska patienter med funktionsnedsättning skall kunna vårdas på sjukhuset. Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

19 Samlad analys - personal och ekonomi Anställda Antalet årsarbetare har under året minskat från 298,2 till 296,0. Förvaltningen upplever en viss svårighet att rekrytera sjuksköterskor och har en fortsatt brist på läkare. Arbetade timmar och frånvarotimmar Den totala sjukfrånvaron har minskat under året vilket är mycket positivt men ligger fortsatt på en relativt hög nivå jämfört med måltalet. Ett mycket aktivt arbete bedrivs för att denna ska sjunka ytterligare och ett nära fungerande samarbete med företagshälsovården har utvecklats. Den totala frånvaron inklusive föräldraledighet och vård av barn har ökat till följd av att en föryngringsprocess sker i organisationen Kostnaden för den arbetade tiden Totalt sett har den arbetade tiden minskat i jämförelse med motsvarande period 2010 där timlön är exkluderad. Personalkostnaderna har totalt ökat med 2,9 % och den enskilda största kostnadsposten månadslön har ökat med 1,9 %. Förändringen kan analyseras i fyra olika delar och där det visar sig att merparten av kostnadsökningen ligger på löneavtalsökningen: Förändringar i de nya genomförda löneavtal har inneburit en ökning på 2,62 % vilket motsvarar en kostnadsökning på 1.9 mnkr. Det händer att personal även får löneförändringar vid andra tidpunkter än vid de ordinarie avtalstillfällena. Denna typ av förändring har under året ökat med 0,37 %. Löner förändras även vid personalomsättning, d v s när nytillträdande personal får en annan lön än den avgående. Denna post har minskat personalkostnaden med 0,1 %. Den sista komponenten i månadslöneutvecklingen är volymförändringen, vilken resulterat i en kostnadssänkning på 0,98 %. Under hösten har timtiden som tidigare låg högt jämfört med föregående år nu minskat p g a av bättre grundbemanning och ligger nu ungefär samma nivå som föregående år. Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

20 Verksamhetens kostnader och intäkter Resultaträkning belopp i tkr utfall 2011 budget 2011 Avvikelse mot budget utfall 2010 intäkter verksamhetens kostnader Avskrivningar Finansnetto Förändring i eget kapital RSK har för 2011 ett resultatkrav på 7,0 mnkr, samt ett utökat ej budgeterat sparkrav på 2,0 mnkr. Årets resultat blev 12 Mnkr. Resultatet beror på den beläggning som ligger utanför den avtalade volymen. Intäkter anslutet till avtalet har inte indexuppräknats för 2011 vilket däremot skett för patienter från län som saknar avtal. Verksamhetens kostnader (exkl. kapitalkostnader) har ökat med 3,6 % och är över budgeterad nivå. Inom verksamhetskostnader ligger den största ökningen på kostnader av interna köp inom landstinget, Underhåll fastigheter och kostnader för skiljeförfarande. Utmärkande faktor när det gäller interna kostnader är den kraftiga prisökningen inom ECTbehandlingarna som lett till en kostnadsökning på knappt 1,5 mnk under året. Skiljeförfaringskostnader för tvisten med Stockholms läns landsting tillsammans med Västra Götalandsregionen har uppgått till drygt 1,7 mnkr för RSK:s räkning. Drygt 700 tkr skall vi dock få ersättning från Stockholm och Västra Götaland vilket är uppbokad som en intäkt i bokslutet. Balansräkning Balansräkning Anläggningar Omsättningstillgångar Summa tillgångar Eget kapital Långfristiga skulder Kortfristiga skulder Summa eget kapital och skulder Under omsättningstillgångarna har kundfordringar ökat under året. I övrigt finns inget anmärkningsvärt att rapportera kring balansräkningen. Investeringar Ombyggnation av utbildningslokal är slutförd aktiverades september. Utrustning till utbildningslokalen inköpt och aktiverad. Maskin för laboratorieanalys har investerats i och aktiverats under året. I december investerades det i en dels en ångautoklav, dels i en klyvsåg. Båda aktiverade i december. Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

21 Intern kontroll RSKs interna kontrollmoment ska vara en del i försäkran av att verksamheten bedrivs på ett ändamålsenligt och effektivt sätt samt att tillämpliga lagar, policys och rutiner följs. Rapportering ska vara tillförlitlig och ske enligt god redovisningssed. Avrapportering sker vid delårsbokslut samt vid årsbokslut. Medborgarperspektivet Säkerställa att det finns en uppdaterad vårdplan för varje patient Kontrollmål: Vårdplan ska vara uppdaterad var 6:e månad. Omvårdnadsplanen ska vara uppdaterad vid utgång av varje tertial. Kontrollmoment: Genomgång av vård- och omvårdnadsplaner 67 % av de psykiatriska vårdplanerna är uppdaterade enligt rutin % av omvårdnadsplanerna är uppdaterade enligt rutin. Redovisning: Uppföljning utifrån teamsamtal mellan kontaktperson, psykolog och arbetsterapeut. Kontrollmålens resultat sammanställs och redovisas vid bokslut. Personalperspektivet Systematisk arbetsmiljöarbete Kontrollmål: Har alla enheter upprättat en plan för sitt systematiska arbetsmiljöarbete, alternativt uppdaterat denna Kontrollmoment: Berörda chefer inom RSK tillfrågas via e-post Redovisning: Resultatet av kontrollmålen sammanställs i delårsbokslut två i -antalet tillfrågade: samtliga enheter är tillfrågade. -antalet som inte uppfyllt kravet: samtliga enheter uppfyller kravet Rapportör: PA-ansvarig, RSK. Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

22 Miljöperspektivet Köptrohet mot avtal Kontrollmål: Inköp av rengöringsmedel Kontrollmoment: Uppföljning ifrån vilken leverantör inköp sker av. Redovisning: Uppföljning med utdrag av alla konteringar på konto Kemtekniska/Hygienmaterial - under 2011, vilket visar att merparten av alla inköp görs genom avtalade inköpskanaler eller inköpsanmodan. Inköp har skett till kiosk/café för vidare försäljning till patienter såsom duschkräm, raklödder, tvätt- och sköljmedel samt annan kroppsvård sammanlagt inköpskostnad (19797kr) är inköpta utanför avtal (14 verifikationer). Vidare har inköp till intagningsavdelning av hygienartiklar samt diskmedel till läkares jourlägenhet (ver.nr , , sammanlagt inköpskostnad 618 kr). Rapportör: Ekonom, RSK. Förnyelseperspektiv Rutinkontroll Kontrollmål: Har en händelseanalys utförts då avvikning från personal skett Kontrollmoment: Genomgång av avvikningar/händelseanalyser Redovisning: Kontrollmålens resultat sammanställs och redovisas vid delårsbokslut två och vid bokslut. Fyra avvikningar från personal har skett under perioden Datum för dessa är 16 februari, 24 fenruari, 12 maj och 1 juni. Händelseanalys är utförd vid alla tillfällen. Rapportör: Kvalitetsansvarig, RSK. Rapportör: Kvalitetsansvarig, RSK. Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

23 Ekonomiperspektivet Säkra en rättvisande redovisning Kontrollmål: Har periodisering skett Kontrollmoment: Kontroll av periodisering avseende -externa intäkter -personalkostnader Redovisning: Periodisering av personalkostnader har skett. Externa intäkter har konterats på rätt period och har inte behövts periodiserats. Rapportör: Ekonomichef, RSK. Attestregler Kontrollmål: Har kontrollattest skett när beslutsattestanten är jävig Kontrollmoment: Kontroll av leverantörsfakturor genom stickprov Redovisning: Kontroll av leverantörsfakturor sker genom stickprov av Samlad redovisning sammanlagt - 30 verifikationer har under året granskats och ingen saknade kontraattest. Rapportör: Ekonomichef, RSK - stickprov genomförd av Samlad redovisning. Resor i tjänsten Kontrollmål: -Sker bokningar av resor och boende på det sätt som anvisas på Insidan -Följs särskilda riktlinjer för utlandsresor -Finns bildagbok i s.k. behovsbilar och fylls den i enligt policyn -Utvecklingen distansmöten (video, telefon) kontra fysiska möten (medför resa) Kontrollmoment: Kontroll genom stickprov Redovisning: Bokning av resor och eventuellt boende sker enligt landstingets anvisningar och administreras av receptionen på RSK. Inga utlandsresor har skett under året. Bildagbok finns för alla behovbilar och fylls i efter anvisning. Sedan hösten 2011 finns utrustning för videomöten installerad och har påbörjat att användas. I övrigt har främst administrativ personal använt telefonmöten och då även använt Netmeeting. Rapportör: Ekonomichef, RSK - stickprov genomförd av reception RSK. Regionsjukhuset Karsudden, Nämndens årsredovisning (22)

24 Chvks22 Rapportering 2011 Mått - Förnyelseperspektiv Förvaltning: Period: Karsuddens sjukhus dec-11 Tom period Helår Utfall Utfall Budget Prognos Bokslut Antal vårdplatser Antal avtalade vårdplatser, totalt 114,0 114,0 114,0 114,0 - varav Stockholm 60,0 60,0 60,0 60,0 - varav Västra Götaland 24,0 24,0 24,0 24,0 - varav Sörmland 30,0 30,0 30,0 30,0 Antal vårddagar, totalt , , , ,0 - varav Stockholm , , varav Västra Götaland 7 595, , varav Sörmland , , varav övriga 2 208, , Antal vårddagar omräknat i antal nyttjade platser, totalt 118,5 117,1 114,0 117,1 - varav Stockholm 59,1 60,1 60,0 60,1 - varav Västra Götaland 20,8 21,5 24,0 21,5 - varav Sörmland 32,5 30,4 30,0 30,4 - varav övriga 6,1 5,1 5,1 Antal vårddagar omräknat till procentuell nyttjandegrad - varav Stockholm 98,5% 100,1% 100% 100,1% - varav Västra Götaland 86,7% 89,5% 100% 89,5% - varav Sörmland 108,3% 101,4% 100% 101,4% Beläggning, genomsnittlig % 97,8% 97,0% 100,0% 97,0%

25 Chvks22 Rapportering 2011 Spec resultaträkning Förvaltning: Period: Karsuddens sjukhus dec-11 (tkr) Tom period Helår Utfall Utfall Budget Prognos Bokslut Verksamhetens intäkter Utomlänsvård - externa intäkter Inomlänsvård - interna intäkter Övriga intäkter Summa verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Kostn för arbetskraft (kkl 4) Övriga kostnader Summa verksamhetens kostnader Avskrivningar Verksamhetens nettoresultat Finansiella intäkter Finansiella kostnader Resultat efter finansnetto Förändring av eget kapital Intäkter per kundgrupp Landstinget Sörmland: Uppdragsersättning Landstinget Sörmland: Övriga Andra landsting Statliga myndigheter Primärkommuner Företag och organisationer Privatpersoner Summa

26 Rapportering 2011 Chvks22 Balansräkning Förvaltning: Period: Karsuddens sjukhus dec-11 (tkr) Tom period Helår Utfall Utfall Budget Prognos Bokslut TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar Imateriella tillgångar Byggnader Mark och markanläggningar Pågående ny-, till- eller ombyggnad IT Övr maskiner och inventarier Konst Aktier och andelar Långfristiga fordringar Summa anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Varulager Kortfristiga fordringar Kassa/Bank Summa omsättningstillgångar SUMMA TILLGÅNGAR EGET KAP, AVSÄTTN, SKULDER Eget kapital Eget kapital därav årets resultat därav särskilt avsatta medel Summa eget kapital Avsättningar Avsatt till pensioner Avsatt till ersättningsreserv LÖF Summa avsättningar Långfristiga skulder Checkkredit (I) Långfristiga skulder Summa långfristiga skulder Kortfristiga skulder Sem.skuld inkl uppeh löneskuld (exkl PO) Komp skuld (exkl PO) Övriga kortfristiga skulder Summa kortfristiga skulder SUMMA EGET KAP, AVSÄTTN. OCH SKULDER

27 Chvks22 Rapportering 2011 Investeringsspecifikation Förvaltning: Period: Karsuddens sjukhus dec-11 (tkr) INVESTERINGAR Imateriella tillgångar Byggnader Mark och markanläggningar Pågående ny-, till- eller ombyggnad IT Landstingshjälpmedel (endast Hjälpm.nämnden) Övriga maskiner och inventarier varav medicinteknisk utrustning 305 Konst Tom period Helår Utfall Utfall Budget Prognos Bokslut Delsumma Hjälpmedel avseende kommun/annan huvudman "Externa" byggnader Delsumma SUMMA INVESTERINGAR FÖRSÄLJNINGAR Byggnader Mark och markanläggningar IT Övriga maskiner och inventarier Konst SUMMA FÖRSÄLJNINGAR UTRANGERING Typ av anläggningstillgång: SUMMA UTRANGERING NYLEASING Typ av anläggningstillgång: SUMMA NYLEASING

28 Bokslut 2011 S:a Arbetsskador och tillbud Förvaltning: Karsuddens sjukhus, RE 22 (Antal händelser) Skadans art Arbetsskada Arbetsskada S:a arbetsskador Tillbud Med sjukfrånvaro Utan sjukfrånvaro Totalt Bemanning Direktkontakt med kroppsvätskor Fukt och mögel Fysisk belastning Färdolycksfall Hot/våld Kemikalie/värme/kyla Klämskada Konflikt Mobbing Psykisk belastning Skada vid fall/halk Skada vid lyft av annat Skada vid patientförflyttning Stick/skärskador Trakasserier TOTALT OBS! Samtliga förvaltningar förutom Dammsdal och Hjälpmedelscentralen, ska specificera ovanstående rapportering per - division + basenhet/ - klinik/ - enhet/ - verksamhet. Detta görs genom att, för varje berörd basenhet eller motsvarande, skapa en kopia av denna flik i filen och därefter fylla i tabellen. Ange då basenhet istället för förvaltning i tabellhuvudet. Stäm av att summan av basenhetsspecarna = förvaltningstotalen.

29 LÖNEKOSTNADSANALYS Förvaltning: RSK Period: Bokslut 2011 Kostnad, tkr Timmar, tal Kostnadspost (exkl PO) Utfall 2011 Utfall 2010 Månadslön, totalt , ,0 Reducering ev uppbokning Förändring mot 2010 % Förändring mot 2010 tkr Utfall 2011 Utfall 2010 Förändring mot 2010 % Förändring mot tal Månadslön, totalt exkl uppbokning , ,0 1, ,0 506,0 506,5-0,10-0,5 - varav nytt avtal, (kostnad period) 2, ,5 - varav individuell löneförändring utöver avtal 0,37 274,0 - varav löneförändring pga personalomsättning -0,10-74,1 - varav volymförändring -0,98-725,4 Externt inhyrd personal #DIVISION/0! 0,0 #DIVISION/0! 0,0 Timlön , ,0 5,13 546,0 83,0 82,8 0,24 0,2 Intjänad övertid 1 072, ,0 3,78 39,0 4,5 4,5 0,00 0,0 Uttagen komptid -558,0-417,0 33,81-141,0-5,1-4,0 27,50-1,1 Intjänad jour 3 574, ,0 3,65 126,0 Uttagen jour -486,0-173,0 180,92-313,0 Summa grundlön , ,0 1, ,0 588,4 589,8-0,24-1,4 Ob-tillägg , ,0 3,31 331,0 Semester 2 013, ,0 18,83 319,0 Lönekostnad ej arbetad tid 2 352, ,0 16,09 326,0 Rekryteringskostnader (exkl tid) 136,0 112,0 21,43 24,0 Övriga personalkostnader 2 049, ,0 18,23 316,0 Summa exkl PO , ,0 2, ,0 PO , ,0 3, ,0 Reducering ev uppbokning SUMMA , ,0 2, ,0

30 TABELLER TILL SAMLAD ANALYS - PERSONAL OCH EKONOMI Helår TIMMAR NÄRVARO Egen personal Timavlönade Inhyrda Summa arbetad tid Vanlig tid tillsvidare Vanlig tid visstid Övertid Jour/beredskap läkare Summa FRÅNVARO Egen personal Sjukfrånvaro Semester Föräldraledighet Utbildning Övrig frånvaro Summa ÅRSARBETARE 1700 TIM NÄRVARO Egen personal Timavlönade Inhyrda Summa arbetad tid Vanlig tid tillsvidare Vanlig tid visstid Övertid 3 3 Jour/beredskap läkare 0 0 Summa FRÅNVARO Egen personal Sjukfrånvaro Semester Föräldraledighet Utbildning 4 2 Övrig frånvaro Summa % NÄRVARO Egen personal Timavlönade Inhyrda Summa arbetad tid Vanlig tid tillsvidare Vanlig tid visstid 4 5 Övertid 1 1 Jour/beredskap läkare 0 0 Summa FRÅNVARO Egen personal Sjukfrånvaro Semester Föräldraledighet Utbildning 4 2 Övrig frånvaro Summa

Nämndens delårsrapport. Regionsjukhuset Karsudden

Nämndens delårsrapport. Regionsjukhuset Karsudden Nämndens delårsrapport Regionsjukhuset Karsudden Innehållsförteckning Sammanfattande analys... 3 Perspektiv... 4 Medborgare (patient, kund)... 4 Personal... 8 Förnyelse... 10 Miljö... 10 Ekonomi... 13

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut

Arbetsutskottets förslag till beslut Länssjukvårdsnämnden FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-05-04 LSN-HSF11-155 31 Delårsrapport 1, 2011 för Regionsjukhuset Karsudden Arbetsutskottets förslag till beslut Länssjukvårdsnämnden godkänner Regionsjukhuset

Läs mer

Förändringar i styrtal - Karsudden.

Förändringar i styrtal - Karsudden. Förändringar i styrtal - Karsudden. som togs bort inför budget 2012 Att bedriva evidensbaserad behandling riktad mot riskbeteende. Att bedriva evidensbaserad vård riktad mot riskbeteende under öppenvårdsförhållanden.

Läs mer

Budget för. Hälso- och sjukvårdsnämnden. Regionsjukhuset Karsudden (RSK)

Budget för. Hälso- och sjukvårdsnämnden. Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Budget 2009 för Hälso- och sjukvårdsnämnden Regionsjukhuset Karsudden (RSK) 1. Sammanfattning RSK är en av landets största enheter för rättspsykiatrisk vård med 60 vårdplatser för Stockholms läns landsting,

Läs mer

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-20 KN-KUS10-004 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut 1. Nämnden för

Läs mer

Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011, Dnr VOHJS12-004

Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011, Dnr VOHJS12-004 Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011, Dnr VOHJS12-004 Version 120217 Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 Nämndens uppdrag 3 Nämnden ansvarar för länets hjälpmedelsförsörjning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens budget Regionsjukhuset Karsudden (RSK)

Hälso- och sjukvårdsnämndens budget Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Hälso- och sjukvårdsnämndens budget 2011 Regionsjukhuset Karsudden (RSK) 1 1 Inledning 1.1 Verksamhetens uppdrag Rättspsykiatrisk vård är en del av den högspecialiserad hälsooch sjukvården. Brott utgör

Läs mer

Förvaltningsrapport. Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Regionsjukhuset Karsudden, Förvaltningsrapport 1(15)

Förvaltningsrapport. Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Regionsjukhuset Karsudden, Förvaltningsrapport 1(15) Förvaltningsrapport Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Regionsjukhuset Karsudden, Förvaltningsrapport 1(15) Innehållsförteckning 1. Förvaltningsberättelse... 3 1.1 Sammanfattande analys...3 1.2 Väsentliga

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad.

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad. Hälso- och sjukvårdsnämnden FÖRSLAG DATUM 2010-10-27 74 Styrtal till budget 2011 - Hälso- och sjukvården Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. Antar hälso- och sjukvårdens förslag på styrtal till budget

Läs mer

Tertialrapport 2 2007. Regionsjukhuset Karsudden 641 96 Katrineholm Tel växel 0150-560 10 fax 0150-545 90 ORG NR 232100-0032 SID 2(10)

Tertialrapport 2 2007. Regionsjukhuset Karsudden 641 96 Katrineholm Tel växel 0150-560 10 fax 0150-545 90 ORG NR 232100-0032 SID 2(10) Regionsjukhuset Karsudden Tertialrapport 2 2007 1 Sammanfattning... 3 2 Analys och kommentarer... 4 2.1 Medborgar- patientperspektiv... 4 2.2 Verksamhetsperspektiv... 5 2.2.1 Vården... 5 2.2.2 Beläggning...

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008. för. Regionsjukhuset Karsudden (RSK)

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008. för. Regionsjukhuset Karsudden (RSK) VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008 för Regionsjukhuset Karsudden (RSK) 1. Sammanfattning Under 2008 har en förlängning av det avtal som reglerar uppdraget kring slutenvård mellan RSK och Landstinget Sörmland,

Läs mer

Delårsrapport 2, 2013

Delårsrapport 2, 2013 Diarienummer: Delårsrapport 2, 2013 Regionsjukhuset Karsudden Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Regionsjukhuset Karsudden, Delårsrapport 2 2(24) Inledning Sammanfattande

Läs mer

17/09 Bilaga 1 Avrapportering mål och specifika uppdrag 2009 Handikapp & Habilitering och Sjukresor Habilitering & Hjälpmedel och Sjukresor 1) Måluppfyllelse 3 Målet är helt uppfyllt (vid tidpunkten för

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-08-31 LS-LED10-447 145 Styrtal 2010 för hälso- och sjukvården. Revidering Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen fastställer de reviderade

Läs mer

Överenskommelse om vårdplatser på regionsjukhuset Karsudden

Överenskommelse om vårdplatser på regionsjukhuset Karsudden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Caroline Dexfalk Juridiska staben +46155245767 2015-11-19 LS-LED15-1619-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M Ö T E S D A

Läs mer

Budget för enheterna på. Regionsjukhuset Karsudden (RSK)

Budget för enheterna på. Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Budget 2009 för enheterna på Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Befolkningsperspektiv Förbättra den fysiska hälsovården för Karsuddens patienter. - RSK kommer att fortsätta arbeta med det hälsofrämjande och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens budget för. Regionsjukhuset Karsudden (RSK)

Hälso- och sjukvårdsnämndens budget för. Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Hälso- och sjukvårdsnämndens budget 2010 för Regionsjukhuset Karsudden (RSK) 1 Verksamhetens uppdrag Rättspsykiatrisk vård är en del av den högspecialiserad hälso- och sjukvården. Brott utgör en förutsättning

Läs mer

Bokslutskommuniké 2013

Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké 2013 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Medborgare (patient, kund) Mål 1. Medborgare får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta Primärvården ska bedriva patientfokuserad

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

FÖRSLAG. Ordförandes förslag till beslut

FÖRSLAG. Ordförandes förslag till beslut Länssjukvårdsnämnden FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R 2014-09-25 LSN-HSF14-259 37 Delårsrapport 2, 2014 för Regionsjukhuset Karsudden Ordförandes förslag till beslut 1. Länssjukvårdsnämnden godkänner

Läs mer

47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal

47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal Nämnden för kultur utbildning och friluftsverksamhet PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-08 KN-DAM16-0082-2 47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal Diarienummer: KN-DAM16-0082

Läs mer

Tertialrapport

Tertialrapport ~ LANDSTINGET SÖRMLAND ~ RegioYL'fukhusel Ka~mdden Tertialrapport 2 2008 Tertialrapport 2 2008 Katrineholm den 19 september 2008 ~~~ Kenth Persson cheföverläkarejförvaltningschef 641 96 Katrineholm Tel

Läs mer

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 8 (46) Protokoll från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, 2018-01-25 2 Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Diarienummer HSNG 2018-00012 Beslut 1. Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Landstinget Sörmland Regionsjukhuset Karsudden LSN-RSK13-049 Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 2012-02-18 Malin Lotterberg Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Miljönämnden 2019-09-13 11:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1908 1808 Verksamhetens intäkter 1 2 488 1 505 Verksamhetens kostnader 2,3-56 384-60 393 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT 2013-08-31 BAKGRUND Revisorerna ska enligt kommunallagen bedöma om resultatet i den lagstadgade delårsrapporten är förenligt med de av fullmäktige fastställda

Läs mer

Delårsrapport 1. Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår

Delårsrapport 1. Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår Diarienummer: SOVIS15-0045 Delårsrapport 1 Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår 1 2015 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

Läs mer

Intern kontroll. Plan för intern kontroll. Nämnd/styrelse: Kulturnämnden. Gäller år: Dnr: KUN

Intern kontroll. Plan för intern kontroll. Nämnd/styrelse: Kulturnämnden. Gäller år: Dnr: KUN Intern kontroll Plan för intern kontroll Nämnd/styrelse: Kulturnämnden Gäller år: 2017 Dnr: KUN 2016-00566 Fastställd av kulturnämnden 2016-12-08 Y Genomförda kontroller enligt plan för intern kontroll

Läs mer

Periodrapport OKTOBER

Periodrapport OKTOBER Periodrapport OKTOBER 2013 l Resultat januari oktober -102 mnkr (219 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,0 % (2,7 %) l Skatter och statsbidrag 2,3 % (3,3 %) l Helårsprognos -190 mnkr (136 mnkr) Omvärldsanalys

Läs mer

Landstingsfullmäktiges mätplan 2018

Landstingsfullmäktiges mätplan 2018 Landstingsfullmäktiges mätplan Om mätplanen Utgår strikt från landstingsplan Avser uppföljningen till landstingsfullmäktige Innehåller främst resultatmått (visar resultatet av insatser) Innehåller även

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR DU-NÄMNDEN ÅR 2013. jell Jgnsson Revisionschef. Revisionen

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR DU-NÄMNDEN ÅR 2013. jell Jgnsson Revisionschef. Revisionen LANDSTINGET SÖRMLAND 2014- ei- A- U5 RE-REV14-0 För kännedom Inköpschef Teemu Lehtimäki Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Personaldirektör Solveig Lampe Revisorerna i

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

bokslutskommuniké 2013

bokslutskommuniké 2013 Ärende 29 bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2013 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Sida 23(28) Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 119 194 89 192 Verksamhetens kostnader 2-5 213 230-5 026 834

Läs mer

Antal brukare som erhållit hjälpmedel

Antal brukare som erhållit hjälpmedel Bilaga 1 Antal brukare som erhållit hjälpmedel Barn respektive vuxna (oavsett hjälpmedlets grundansvar) De fyra senaste åren De fyra senaste tertialen 15 1 125 1288 13671 13938 7 6 5 5388 6473 6648 5765

Läs mer

Ledningsrapport januari 2019

Ledningsrapport januari 2019 Verksamhetens resultat är +5 mnkr vilket är i nivå med budget och 31mnkr sämre än föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 6,8 procent jämfört med samma period föregående år medan skatter och statsbidrag

Läs mer

Periodrapport Maj 2015

Periodrapport Maj 2015 Periodrapport Maj 2015 Ekonomi l Resultat januari maj -20 mnkr (26 mnkr) l Nettokostnadsökning 7,7 % (2,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,5 % (5,3 %) l Helårsprognos 170 mnkr (246 mnkr) Omvärldsanalys I

Läs mer

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 POLICY Personalpolicy för Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 2/6 Personalpolitisk viljeinriktning Nyköpings kommun är en attraktiv arbetsgivare som behåller

Läs mer

5. Bokslutsdokument och noter

5. Bokslutsdokument och noter 5. Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 1 187 055 108 619 Verksamhetens kostnader 2-6 473 945-5 934

Läs mer

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6 1 (1) ASSR Årsredovisning sammanställning RR 728 Resultaträkning (mnkr) Årsvärden Avvikelse Förändring Utfall Budget Utfall budget/ utfall/utfall 1512 1512 1412 utfall % Regioninternt såld vård, avtal

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Plan Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Personalenheten Castor

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Plan Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Personalenheten Castor Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Plan Kommunstyrelsen 2016-09-28-09-27 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Personalenheten Castor KS.2016.126 Dokumentinformation Mångfaldsplan 2 (9) Bakgrund

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Peter Linnstrand (V) yttrade sig.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Peter Linnstrand (V) yttrade sig. - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-03-09 LS-LED07-558 23 Årsredovisning med funktionshinder. Motionssvar Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Yttrande Peter

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Årsredovisning. Revisorskollegiet

Årsredovisning. Revisorskollegiet Årsredovisning Revisorskollegiet Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Viktigaste händelserna under perioden...3 1.2 Verksamhetens miljöarbete...3 1.3 Folkhälsa...3 1.4 Mänskliga rättigheter

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Tertialrapport nr för. Dammsdal

Tertialrapport nr för. Dammsdal Tertialrapport nr 1 2009 för Dammsdal 1. Sammanfattning Under tertialen har samtliga platser på Dammsdalskolan varit belagda. Urvalsprocessen för elever som ska ersätta elever som slutar sin skolgång till

Läs mer

:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Habilitering & Hälsa 2017-04-20 16:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1703 1603 Verksamhetens intäkter 216 418 208 792 Verksamhetens kostnader -217 797-207 086 Avskrivningar

Läs mer

Ledningsrapport april 2018

Ledningsrapport april 2018 Periodens resultat är + 54 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 56 mnkr men en försämring med 36 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,3 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

41 'eln 1OZ1. Kristdemokraterna. unr... Vad görs åt den ökade sjukfrånvaron bland anställda i sjukvården? INTERPELLATION

41 'eln 1OZ1. Kristdemokraterna. unr... Vad görs åt den ökade sjukfrånvaron bland anställda i sjukvården? INTERPELLATION ANDSTINGET SÖRMLAND 41 'eln 1OZ1 unr.... / Kristdemokraterna INTERPELLATION till personallandstingsrådet Jacob Sandgren (S) Vad görs åt den ökade sjukfrånvaron bland anställda i sjukvården? I den S-ledda

Läs mer

Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans. Totalkostnad, prognos 2010: 213 mnkr Besparingspotential: mnkr

Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans. Totalkostnad, prognos 2010: 213 mnkr Besparingspotential: mnkr Hälso- och sjukvård Bilaga 1 DATUM DIARIENR 2010-09-06 HN-HOS10-311 Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans I enlighet med uppdraget från HS-nämnden den 2 september presenteras nedan åtgärder för

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning

Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 1 412 018 398 661 Verksamhetens kostnader 2-419 307-400 438 Avskrivningar och nedskrivningar 4-5 856-5 129 Verksamhetens

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Naturbruksstyrelsen 2018-04-19 07:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 69 173 71 871 Verksamhetens kostnader -71 142-84 165 Avskrivningar och

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Kommittén för rättighetsfrågor

Bokslutsdokument RR KF BR. Kommittén för rättighetsfrågor Bokslutsdokument RR KF BR 2015-09-16 11:16 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 1 784 2 441 Verksamhetens kostnader 2-27 220-22 569 Avskrivningar och nedskrivningar 0 0

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2014-10-20 Rev/14040 Revisionskontoret Susanne Kangas Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2014 Rapport 9-14 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Nämndens delårsrapport 1 2012

Nämndens delårsrapport 1 2012 Nämndens delårsrapport 1 2012 Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel Hjälpmedelscentralen Dnr HH-HOH 12-077 VOHJS 12-016 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Perspektiv... 4 2.1 Medborgare (patient,

Läs mer

:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR 2018-04-16 17:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 222 723 216 418 Verksamhetens kostnader -226 723-217 797 Avskrivningar och nedskrivningar -1

Läs mer

:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR 2017-09-19 07:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 580 198 566 129 Verksamhetens kostnader -559 281-532 977 Avskrivningar och nedskrivningar -3

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning

Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 1 169 071 157 996 Verksamhetens kostnader 2-176 078-163 092 Avskrivningar och nedskrivningar 4-2 399-2 153 Verksamhetens

Läs mer

bokslutskommuniké 2012

bokslutskommuniké 2012 bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2012 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

Riktlinjer för upprättande av avtal avseende kliniska läkemedelsprövningar. Finns ingen skrivning kring detta. Finns ingen skrivning kring detta

Riktlinjer för upprättande av avtal avseende kliniska läkemedelsprövningar. Finns ingen skrivning kring detta. Finns ingen skrivning kring detta 6. Finns resonemang kring hur direkta, indirekta och/eller overheadkostnader ska beräknas? 7. Finns krav på att ekonom ska vara involverad vid framtagande av kalkyl/budget? Nej, inte mer än att samtliga

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2018-01-18 12:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 1 358 033 1 274 610 Verksamhetens kostnader 2-1 358 150-1 265 736 Avskrivningar

Läs mer

Ingående likvida medel och kortfristiga placeringar Utgående likvida medel och kortfristiga placeringar

Ingående likvida medel och kortfristiga placeringar Utgående likvida medel och kortfristiga placeringar Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2017-01-18 16:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1612 1512 Verksamhetens intäkter 1 1 274 610 1 196 250 Verksamhetens kostnader 2-1 265 736-1 196 368 Avskrivningar

Läs mer

ANS arbete med Mänskliga rättigheter har positivt uppmärksammats vid den spridningskonferens som VGR anordnade under hösten.

ANS arbete med Mänskliga rättigheter har positivt uppmärksammats vid den spridningskonferens som VGR anordnade under hösten. 6 (25) Protokoll från styrelsen för, 2018-02-01 1 Årsredovisning 2017 Diarienummer ANS 2018-00021 Beslut 1. Styrelsen för Angereds närsjukhus godkänner årsredovisning 2017 efter överenskomna redaktionella

Läs mer

Omsättningstillgångar SUMMA TILLGÅNGAR

Omsättningstillgångar SUMMA TILLGÅNGAR RESULTATRÄKNING (tkr) Utfall Utfall Budget helår 2018 Verksamhetens intäkter 25129 24524 37508 Verksamhetens kostnader -16459-16010 -25918 Avskrivningar/nedskrivningar -3665-3640 -5985 Verksamhetens nettokostnader

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Frölunda Specialistsjukhus Resultat- och balansräkning samt kassaflödesanalys Belopp i tkr Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 143 002 139 275 Verksamhetens kostnader 2,3-138

Läs mer

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 2012-11-08 Dnr TN 2012-49 Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 - årsbudget - 2012-11-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING _Toc340145143 Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Årsbudget... 4 Bilaga 1: Resultaträkning,

Läs mer

Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj

Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj 2015 1 Psykiatri och habilitering 2015-06-11 Dnr 2015/ Landstingsdirektörens stab Sammanfattning Det kommer bli tufft men förvaltningen räknar med att hålla

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Lena Stengaard Administrativa enheten +46155247295 2014-02-07 HBN14-006-1 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T E S D A

Läs mer

Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv. Försvarsutbildarna Ystad

Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv. Försvarsutbildarna Ystad 2016-04-30 Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv Försvarsutbildarna Ystad 2016 1 Jämställdhetsplan med mångfaldsperspektiv Lagar Fr.o.m. 1 januari 2009 gäller, Diskrimineringslag, (2008:567). Lagen

Läs mer

Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017

Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017 13 (22) Protokoll från Primärvårdsstyrelsen, 2017-04-24 28 Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017 Diarienummer PVV 2017-00019 Beslut 1. Primärvårdsstyrelsen godkänner delårsrapport mars 2017. Sammanfattning

Läs mer

1/ :57 Not Utfall Utfall Resultaträkning

1/ :57 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1/3 Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2018-04-18 08:57 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 1 358 387 333 415 Verksamhetens kostnader 2,3-364 783-332 080 Avskrivningar

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum

Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum Vision MEDBORGAR FÖRNYELSE PROCESS MEDARBETAR EKONOMI PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET Strategier Framgångsfaktorer Nyckelindikatorer

Läs mer

Delårsrapport augusti 2017

Delårsrapport augusti 2017 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2017-09-08 Diarienummer KUN 2017-00199 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Dick Wesström Telefon: 076-2 919132 E-post: dick.wesstrom@vgregion.se Till kulturnämnden

Läs mer

Budget 2014 Landstingets kansli

Budget 2014 Landstingets kansli Budget 2014 Landstingets kansli Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Genom ledning, stöd och service skapar vi tillsammans förutsättningar för största möjliga välfärd för invånarna.

Läs mer

Riktlinjer för personalpolitik

Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer för personalpolitik Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer 2018-08-27 168 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

FÖRSLAG 2016:102 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting

FÖRSLAG 2016:102 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting FÖRSLAG 2016:102 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 58 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 9/2016 Tisdagen den 22

Läs mer

1 Delårsrapport 2, 2013

1 Delårsrapport 2, 2013 D A T U M 2013-10-11 1 Delårsrapport 2, 2013 Diarienummer: Dokument: Handläggare: DU-UPP13-150 DU-UPP13-150-1 Åsa Torvaldsson Ärendegång Mötesdatum Ärendenr 1 DU-nämndens upphandlingsutskott 2013-10-18

Läs mer

54/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016

54/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016 Nämnden för kultur utbildning och friluftsverksamhet PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-08 KN-KUS16-0003-13 54/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016 Behandlat

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Kollektivtrafiknämnden

Bokslutsdokument RR KF BR. Kollektivtrafiknämnden Bokslutsdokument RR KF BR 2015-09-16 11:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 298 33 562 Verksamhetens kostnader 2-2 624 004-2 462 301 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Uppdragsgrupp: Period: jan-feb Månad

KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Uppdragsgrupp: Period: jan-feb Månad KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI 2014 Styrelse/Nämnd: Psykiatrin Halland Driftnämnden Psykiatri Uppdragsgrupp: HSS Period: jan-feb Månad 1-2 2014 : -8,5 mkr Helårsprognos orsaker till betydande avvikelser

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

DATUM Delårsrapport 1,2013. Behandlat av 1 Nämnden för kultur, utbildning och fiilufisverksamhet

DATUM Delårsrapport 1,2013. Behandlat av 1 Nämnden för kultur, utbildning och fiilufisverksamhet LANDSTINGET SORMLAND Nämnden för kultur, utbildning och filuftsverksamhet PROTOKOLL DATUM 20 13-05-02 DIARIENR KN-KUS13-001 2111 3 Delårsrapport 1,2013 Diarienummer: KN-KUS 12-1 69 Behandlat av 1 Nämnden

Läs mer

Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014

Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014 Datum 2014-08-29 ~~ ~, Antal sidor REGIONFÖRBUNDET JÖNKÖPINGS LÄN 1(2) Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014 Kommentarer till det ekonomiska utfallet Det ekonomiska utfallet för det första halvåret 2014

Läs mer

Hälso och sjukvårdsnämnden Balanserat styrkort 2015

Hälso och sjukvårdsnämnden Balanserat styrkort 2015 1 (6) Hälso och sjukvårdsnämnden Fastställt i Hälso och sjukvårdsnämnden 2014 05 22 Dnr 14HSN372 Hälso och sjukvårdsnämnden 2 (6) Hälso och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) är ansvarig

Läs mer

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-04-04 VOHJS14-021 HU-HOH13-052 12 Patientsäkerhetsberättelse 2013 för Hjälpmedelscentralen

Läs mer

Delårsrapport jan - okt , Lunnevads folkhögskola

Delårsrapport jan - okt , Lunnevads folkhögskola www.lio.se Delårsrapport jan - okt 2009 563, Lunnevads folkhögskola Till Landstingsstyrelsen ENHETSCHEFENS REFLEKTION Folkbildningen, genom studieförbunden och folkhögskolorna, uppvisar fortsatt en imponerande

Läs mer

Rapport PunktPrevalensMätning av VårdRelaterade Infektioner PPM-VRI 16 oktober 2013

Rapport PunktPrevalensMätning av VårdRelaterade Infektioner PPM-VRI 16 oktober 2013 Rapport PunktPrevalensMätning av VårdRelaterade Infektioner PPM-VRI 16 oktober 2013 Vårdrelaterade infektioner Andelen infektioner i landet sjunker till 8,7 procent i den senaste mätningen av vårdrelaterade

Läs mer

Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting

Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-16 Landstingsstyrelsen Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer