Slutrapport Multisjuka äldreprojektet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport Multisjuka äldreprojektet"

Transkript

1 Slutrapport Multisjuka äldreprojektet I oktober 2007 startades utvecklingsgruppen för Multisjuka äldre patienter på uppdrag av ReKo s chefsgrupp. Utvecklingsgruppen har bestått av två representanter från vardera kommunerna, Primärvården och SÄS. Syftet med arbetet har varit att förbättra omhändertagandet och vården för gruppen multisjuka äldre. Målbilden är att ge rätt vård på rätt nivå med tydligt patientfokus, hög effektivitet samt att minska antalet inläggningar. Under hösten 2007 gjordes en sökning på liknande projekt som pågick i Sverige och vilka erfarenheter som gjorts i de projekten. Under arbetets gång har tid använts för att beskriva de olika huvudmännens ansvar och den verklighet patienterna möter. En flödesmodell som beskriver vad som sker när ett vårdbehov uppstår har tagits fram. Den visar på en betydande komplexitet. (bil1) En arbetsmodell arbetades fram; TryggVE, vilket står för Trygghet, Vårdsamverkan och Effektivitet. Inom modellen beskrivs olika områden såsom; trygghet, psykisk hälsa, läkemedel, rehabilitering, prevention och nutrition. Till dessa områden är ett flertal aktiviteter kopplade för att nå målet Rätt vård på rätt nivå. I september 2008 godkände ReKo`s chefsgrupp TryggVE-modellen och gav samtidigt utvecklingsgruppen ett fortsatt uppdrag att ta fram en handlingsplan för fortsatt arbete. Handlingsplanen innehöll följande aktiviteter: Information och implementering Modellen har använts sedan oktober arbetsplatser, olika chefgrupperingar etc. inom kommun, primärvård och SÄS har fått information. Implementering har skett i olika omfattning hos de olika huvudmännen. Återinläggningar på sjukhuset Inom ramen för TryggVE-modellen har 157 patienter varit inskrivna och screenats av teamet på sjukhuset. Återinläggningar har minskat för de patienter som varit inskrivna i modellen och är i storleksordningen 10 %. Patientflödet mellan huvudmännen Utvärdering av 43 patienter har genomförts. Dessa patienter har valts framförallt från Trandareds och Centrums kommundelar då dessa varit med som pilotområden under projektet. Resultatet visar att det brister i uppföljning, se bild 1 nedan. Gruppens bedömning är att modellen inte är fullt ut implementerad i kommun och primärvård. 1 (5)

2 Bild 1. Uppföljning av patientflöden Screening N= Antal patienter Antal patienter med patologiska värden Antal Screenade Patologisk förändring Uppföljda HAD (självskattningstest för att upptäcka depression/ångest) MMT (minnestest för att upptäcka demens) MNA (screening för att upptäcka undernäring) Tabellen visar de screeningar där det funnits ett patologiskt utfall och hur många patienter som följts upp. Sex patienter har två patologiska värden där den vanligaste kombinationen är patologiskt värde på MMT och MNA. Tre patienter som har tre patologiska värden har samtliga utfallit på MMT och MNA. TryggVE teamet på sjukhuset Ett TryggVE team startades på SÄS, Borås oktober Teamet är tvärprofessionellt och innehåller sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut och apotekare. Ett nära samarbete med äldrepsykiatriska teamet, AVC, NÄVA och projektet vårdplaneringssjuksköterskor på SÄS har funnits. Det nära samarbetet med vårdplaneringsjuksköterskorna har varit ytterst värdefullt. Teamet har sökt upp de multisjuka äldre patienter som vårdas på sjukhuset och i samverkan med patientansvarig läkare och sjuksköterska och genomfört de aktiviteter som varit aktuella. Informationen har sedan förts över till den vårdgivare som tar över ansvaret för patienten. Ett nära samarbete har dessutom skett med äldresjuksköterskan på Trandared- och Heimdals vårdcentral och sjuksköterskorna i Trandareds- och Centrums kommundelar. En genomgång av genomförda aktiviteter för 150 patienter för vilka det föreligger ett tillräckligt dataunderlag har gjorts, se bild 2. Antalet återinläggningar inom 30 dagar var 36. Av dessa patienter fick åtta patienter läggas in på grund av ohållbar hemsituation. Sex av dessa patienter var vårdplanerade vid förra inläggningstillfället. Arbetet med läkemedelsgenomgångar genomförda av apotekare har tydligt visat på svårigheter när det gäller att på ett enkelt sätt få genomslag hos patient- 2 (5)

3 ansvarig läkare på sjukhuset. Därigenom har informationen inte heller kommit Primärvårdens läkare tillgodo. Bild 2 Screenade TryggVE patienter November 2008 April N= Totalt antal patienter Fallrisk MNA HAD= Självscanningstest för att upptäcka depression/ångest MMT= minnestest för att upptäcka demens MNA=screening för att upptäcka undernäring MMT HAD Övriga aktiviteter som genomförts under projekttiden Under våren 2008 var hela eller delar av gruppen på studiebesök: Kalmar Lasarett, Mångbesökarmodellen Karlstad Lasarett, NÄVA Södertälje Sjukhus, Mottagning för Multisjuka Äldre Två föreläsningar har genomförts där de inbjudna var från kommun, primärvård och SÄS. Den första var en visning av en IT-portal från Örebro vilken ger en möjlighet att läsa i varandras journaler över huvudmannagränserna. Den andra föreläsningen gavs av dr Geriant Lewis från England. Han beskrev hur de arbetar med bl.a. en virtuell vårdavdelning samt en prediktiv (förutsägande) modell för att ta fram ett risktal för att kunna stratifiera patienter till rätt vård. En Webbsida är under upparbetning där intressanta artiklar, liknande projekt etc. presenteras. 3 (5)

4 Utvärdering I enlighet med uppdragsbeskrivningen har utvecklingsgruppen definierat den multisjuke äldre men även sett det nödvändigt att komplettera med en definition av den multisviktande äldre. Avseende definitionen för multisjuka äldre föreslås en ändring från att patienten bör ha haft tre slutenvårdstillfällen under ett år, till att gälla tre oplanerade läkarkontakter under ett år. Detta för att tidigare kunna identifiera patienter som har ett utökat behov. Gruppen har också identifierat förbättringsområden, granskat data och kartlagt patientansvaret mellan vårdgivare. Vidare beskrivs förslag på områden för fortsatt utveckling. Modellen är modifierad och fokuserar på för målgruppen kända problem med tillhörande åtgärder. Synpunkter från beredningsgruppen i ReKo, samverkansrådet inom sjukgymnastik och arbetsterapi samt enkäter till personal som arbetat med modellen och de utvärderingar som gjorts av TryggVE teamet har varit vägledande när modellen har utvärderats och reviderats. Tabell 1. Enkätsvar från personal Ja Nej 1. Har du fått information om TryggVE-modellen? Har du haft ansvar för en TryggVE-patient? Har modellen hjälpt dig i ditt arbete? Har modellen haft effekt på patienterna? Har du synpunkter på TryggVE-modellen 9 10 Exempel på kommentarer från enkäten: Genom att patienten blir belyst ur flera synvinklar är det lättare att bilda sig en helhetssyn. Bra när arbetet kring patienten sker parallellt med flera yrkesgrupper, men så länge det finns brister i vårdkedjan så är det svårt att gynna patienten fullt ut. Behöver utvärderas mera för vidareutveckling och förfining i de flesta moment. Slutsats Utvärderingen av TryggVE-modellen har visat att omhändertagande av de multisjuka äldre genom detta arbetssätt kan förbättras och utvecklas. De i modellen utvalda screeninginstrumenten visar betydande avvikelser hos den aktuella patientgruppen, som rimligen bör blir föremål för uppföljning. Som exempel kan nämnas att av de 43 patienter som följts över huvudmannagränserna hade 83 % minst ett patologiskt värde i screeningen. Emellertid visade uppföljningen av de patienter med avvikelser i screeningen att 23 % hade följts upp utanför sjukhuset. Detta pekar på problemen när det 4 (5)

5 gäller implementering av modellen och understryker behovet av fortsatt arbete med detta. Tillämpningen av TryggVE-modellen har vid en första statistisk analys visat på en minskning av behovet av återinläggningar med cirka 10 %. Resultatet av läkemedelsgenomgångar genomförda av apotekare har haft svårt att få genomslag. Arbetsformen behöver utvecklas. Förslag till beslut Att TryggVE modellen (bil 2) skall användas för multisjuka och multisviktande äldre Att varje förvaltning ansvarar för implementering och att modellen börjar användas i vardagsarbetet Att inom ramen för stimulansmedel bilda ett nätverk med en projektledare och personer som arbetar aktivt med patienter. Nätverkets uppgift blir att utifrån det praktiska arbetet med TryggVE modellen komma med förslag på fortsatt utveckling av modellen samt implementering i respektive verksamhet Förslag på fortsatta områden att utveckla Arbetsformer för läkemedelsgenomgång Utveckla möjligheten till läkarbedömning i hemmet. Utreda möjligheten att utveckla konceptet virtuell vårdavdelning. Fortsatt utveckling av TryggVE modellen till att även omfatta prediktiv bedömning av patienten. Detta för att tidigt kunna upptäcka utökade behov hos den multisjuke/multisviktande äldre patienten och därtill kunna vårda patienten på rätt nivå. Ta fram patient- och närståendeinformation som beskriver vad det innebär att vara inskriven i TryggVE modellen. Att samverkansrådet inom sjukgymnastik och arbetsterapi beslutar om en gemensam modell för bedömning av patientens funktion och aktivitetsförmåga. Sonja Nilsson Projektledare 5 (5)

Rapport från projekt Multisjuka äldre TryggVE-modellen November 2010

Rapport från projekt Multisjuka äldre TryggVE-modellen November 2010 Rapport från projekt Multisjuka äldre TryggVE-modellen November 2010 Ingela Thorell, Primärvården, projektledare Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Metod... 4 Arbetsformer...

Läs mer

TryggVE. Multisjuka äldre, samverkansprojekt inom REKO. TryggVE-team

TryggVE. Multisjuka äldre, samverkansprojekt inom REKO. TryggVE-team TryggVE Multisjuka äldre, samverkansprojekt inom REKO TryggVE-team 2010-09-29 1 Bakgrund Projektet startade 2007 på uppdrag av Reko`s chefsgrupp. Omvårdnadschef Sonja Nilsson är projektledare på SÄS REKO

Läs mer

TryggVE. Bakgrund. Osteoporosdagen Presentation av TryggVE-teamet, SÄS. Multisjuka äldre, samverkansprojekt inom REKO

TryggVE. Bakgrund. Osteoporosdagen Presentation av TryggVE-teamet, SÄS. Multisjuka äldre, samverkansprojekt inom REKO TryggVE Multisjuka äldre, samverkansprojekt inom REKO TryggVE-team 2010-09-29 1 Bakgrund Projektet startade 2007 på uppdrag av Reko`s chefsgrupp. Omvårdnadschef Sonja Nilsson är projektledare på SÄS REKO

Läs mer

Rätt vård på rätt nivå. Multisviktande. Multisjuk

Rätt vård på rätt nivå. Multisviktande. Multisjuk Trygghet Att patienten känner sig trygg i sin situation,vet att vården samverkar och vet vem han/hon ska/kan vända sig till Vårdsamverkan Säkerhetsställa att flöden och kommunikation mellan olika vårdgivare

Läs mer

RIKTLINJE ARBETSMATERIAL

RIKTLINJE ARBETSMATERIAL 2011-01-13 1 (9) TryggVE-modellen - Riktlinjer för omhändertagande av patient Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Förutsättningar... 2 Definitioner... 2 Övergripande mål... 2 Teamet kring patienten övergripande

Läs mer

Dokumentnamn: TryggVE rutin Berörd verksamhet: Välfärd - ÄO Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Samordnare TryggVE Enhetschef SSK

Dokumentnamn: TryggVE rutin Berörd verksamhet: Välfärd - ÄO Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Samordnare TryggVE Enhetschef SSK Dokumentnamn: TryggVE rutin Berörd verksamhet: Välfärd - ÄO Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Samordnare TryggVE Enhetschef SSK 2013-04-17 Bakgrund Under 2010-2013 deltar kommunerna och primärvården

Läs mer

INSTRUKTION - ARBETSMATERIAL

INSTRUKTION - ARBETSMATERIAL 2011-03-25 1 (12) TryggVE-modellen - Underlag vid upprättande av lokala rutiner för verksamheten Innehållsförteckning Inledning...2 Förutsättningar...2 Genomförande...2 Trygghet...2 Psykisk hälsa...4 Lokal

Läs mer

fou sjuhärad välfärd och närvårdssamverkan södra älvsborg TryggVE-projektet kortversion av slutrapporter från projekt och utvärdering

fou sjuhärad välfärd och närvårdssamverkan södra älvsborg TryggVE-projektet kortversion av slutrapporter från projekt och utvärdering fou sjuhärad välfärd och närvårdssamverkan södra älvsborg TryggVE-projektet kortversion av slutrapporter från projekt och utvärdering TryggVE-projektet Denna broschyr sammanfattar slutrapporterna från

Läs mer

fou sjuhärad välfärd och närvårdssamverkan södra älvsborg TryggVE-projektet kortversion av slutrapporter från projekt och utvärdering

fou sjuhärad välfärd och närvårdssamverkan södra älvsborg TryggVE-projektet kortversion av slutrapporter från projekt och utvärdering fou sjuhärad välfärd och närvårdssamverkan södra älvsborg TryggVE-projektet kortversion av slutrapporter från projekt och utvärdering TryggVE-projektet Denna broschyr sammanfattar slutrapporterna från

Läs mer

INSTRUKTION ARBETSMATERIAL

INSTRUKTION ARBETSMATERIAL 2011-03-25 1 (6) Checklista TryggVE - manual för ifyllnad Innehållsförteckning Inledning... 2 Förutsättningar... 2 Hur ska checklistan användas?... 2 Var hittar jag Checklista TryggVE?... 2 Är checklistan

Läs mer

Protokoll fört vid möte med ReKo Sjuhärads chefsgrupp 2009-09-28 Borås Stad

Protokoll fört vid möte med ReKo Sjuhärads chefsgrupp 2009-09-28 Borås Stad Ansvarig utgivare: Hemsida: Vårdsamverkan ReKo Sjuhärad http://reko.vgr.se Handläggare: Epost: Ingela Tuvegran reko.sjuharad@vgregion.se Ärende: Protokoll från chefsgruppens möte 2009-09-28 Dokumentnivå:

Läs mer

TryggVE-modellen Manual för omhändertagande av patient

TryggVE-modellen Manual för omhändertagande av patient 2012-04-26 1 (26) TryggVE-modellen Manual för omhändertagande av patient TryggVE-modellen Manual för omhändertagande av patient 1(26) 2012-04-26 2 (26) INNEHÅLLSFÖRTECKNING... FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE DEFINIERAT.

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad , av:

Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad , av: Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad 2018-01-01, av: Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) 2(11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND...3 2 SYFTE MED MINT...3 3 RESULTAT...3 3.1 Bemanning...3

Läs mer

Samverkansprojekt Strokevård Komplettering till huvudrapporten ReKo Sjuhärad

Samverkansprojekt Strokevård Komplettering till huvudrapporten ReKo Sjuhärad Samverkansprojekt Strokevård Komplettering 2009-11-30 till huvudrapporten 2009-09-17 ReKo Sjuhärad Inledning Arbetsgruppen för kartläggning av strokevården i ReKo Sjuhärad har fortsatt sitt arbete vid

Läs mer

Att säkerställa patientens vardag. Gabriella von Gerber Wallbom Distriktssköterska HC Sandviken Södra

Att säkerställa patientens vardag. Gabriella von Gerber Wallbom Distriktssköterska HC Sandviken Södra Att säkerställa patientens vardag Gabriella von Gerber Wallbom Distriktssköterska HC Sandviken Södra En arbetsmetod med fokus på helhetssyn vilken styrs av situationsbild och behov istället för från symtom

Läs mer

Verksamhetsberättelse ReKo Sjuhärad

Verksamhetsberättelse ReKo Sjuhärad Ansvarig utgivare: Vårdsamverkan ReKo Sjuhärad Kerstin von Sydow Handläggare: Beredningsgruppen Bertil Martinsson Dokumentbenämning: Verksamhetsberättelse 2007- ReKo Sjuhärad Hemsida: http://reko.vgr.se

Läs mer

2012-06-15. Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland. Läkemedel och äldre MÅL. LMK - satsning på äldre och läkemedel

2012-06-15. Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland. Läkemedel och äldre MÅL. LMK - satsning på äldre och läkemedel Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland Leg. apotekare Rim Alfarra Leg. apotekare Cecilia Olvén Läkemedelskommittén Sörmland Läkemedel och äldre LMK - satsning på äldre och läkemedel MÅL Öka kunskapen

Läs mer

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon.

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon. Redovisning av 2008 års projekt Hembesök av distriktssköterska till sjuka äldre över 65 år som inte är inskrivna i hemsjukvården, för Primärvårdsområdena, och Bakgrund För beviljade medel från stimulansbidrag

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2008 ReKo Sjuhärad

Verksamhetsberättelse 2008 ReKo Sjuhärad Verksamhetsberättelse 2008 ReKo Sjuhärad ReKo Sjuhärad har under 2008 arbetat intensivt inom tre nya områden. Multisjuka äldre där en arbetsmodell TryggVE tagits fram och börjat användas. Modellen bygger

Läs mer

Personcentrerat Samarbete en projektrapport

Personcentrerat Samarbete en projektrapport Personcentrerat Samarbete en projektrapport Slutrapport Projektnamn: Personcentrerat samarbete och främjande samarbete mellan vårdgivare och vårdnivåer. Vården behöver ställa om. Projektledare: Projekttid:

Läs mer

Protokoll fört vid möte med ReKo Sjuhärads chefsgrupp i Ulricehamn

Protokoll fört vid möte med ReKo Sjuhärads chefsgrupp i Ulricehamn Ansvarig utgivare: Vårdsamverkan ReKo Sjuhärad Hemsida: http://reko.vgr.se Datum: 2008-09-22 Handläggare: Epost: Sidor: Kerstin von Sydow reko.sjuharad@vgregion.se Ärende: Utgåva nr: Protokoll från chefsgruppens

Läs mer

Samverkan inom kost och nutrition är inte aktuellt, var och en av kommunerna genomför sina projekt och Länssjukhuset har sitt projekt.

Samverkan inom kost och nutrition är inte aktuellt, var och en av kommunerna genomför sina projekt och Länssjukhuset har sitt projekt. Samverkan mellan landstinget och kommunerna i länet angående Socialstyrelsens stimulansmedel för 2007 när det gäller vården av äldre, 2007-08-24 Ledningen för Landstingets Primärvård bjöd in representanter

Läs mer

Närsjukvårdsteam vid SÄS

Närsjukvårdsteam vid SÄS 2018-01-15 24071 1 (6) Sammanfattning Riktlinjen ger information om närsjukvårdsteamets arbetssätt och vägledning i remissförfarandet samt tydliggör vilka multisjuka äldre som är aktuella för inskrivning

Läs mer

Samverkansrådet för arbetsterapi och sjukgymnastik åren

Samverkansrådet för arbetsterapi och sjukgymnastik åren Samverkansrådet för arbetsterapi och sjukgymnastik åren 2005-2010 Bakgrund Av kvalitets- och patientsäkerhetsskäl är det viktigt att verksamheterna klargör ansvaret för planeringen och samordningen av

Läs mer

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad Projektplan Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende 071128 förstärkt läkartillgång i ordinärt boende.doc Upprättad Ansvarig: Projektledare Bertil Siöström Förvaltning: Malmö stad, Kirsebergs stadsdelsförvaltning

Läs mer

Vårdsamordnare Vo Internmedicin

Vårdsamordnare Vo Internmedicin Slutrapport Arbetsmiljölyftet frikod 3864 Vårdsamordnare Vo Internmedicin 1 oktober 2014-31 oktober 2016 Peter Blomberg, projektledare Utvärdering och utveckling av vårdsamordnarrollen Sammanfattning av

Läs mer

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa Lägesrapport 2018-09-20 Bakgrundsbeskrivning: Sverige har idag 1,7 miljoner invånare som är 65 år och äldre. Antalet

Läs mer

Protokoll fört vid möte med ReKo Sjuhärads chefsgrupp i Bollebygd

Protokoll fört vid möte med ReKo Sjuhärads chefsgrupp i Bollebygd Ansvarig utgivare: Vårdsamverkan ReKo Sjuhärad Hemsida: http://reko.vgr.se Datum: 2009-02-16 Handläggare: Epost: Sidor: Ingela Tuvegran reko.sjuharad@vgregion.se Ärende: Utgåva nr: Protokoll från chefsgruppens

Läs mer

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom Ledning: NSK-region (Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning)

Läs mer

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin Ledning: NSK-region (Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning)

Läs mer

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Revisionsrapport* Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Kompletteringsgranskning till Hallandsgemensam granskning Landstinget Halland Mars 2007 Christel Eriksson Bo Thörn Innehållsförteckning

Läs mer

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM:

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: 2014-04-11 NÄRVÅRDSSAMVERKAN SÖDRA ÄLVSBORG VERKSAMHETSPLAN 2014 Verksamhetsplan 2014 Närvårdssamverkan Södra

Läs mer

Plan för förbättringsarbete

Plan för förbättringsarbete Plan för förbättringsarbete Mobila vårdcentralsläkare Ansvarig Mattias Öman, projektledare Närsjukvård Sjuhärad Ansvarig för ansökan Carita Brovall, ordf. styrgrupp Närsjukvård Sjuhärad Kontaktuppgifter

Läs mer

Den geriatriska patienten vem är det?

Den geriatriska patienten vem är det? Den geriatriska patienten vem är det? Jenny Österman Lars Sonde Oktober 2016 Geriatrisk klink Brommageriatriken AB Södertälje geriatriken Handengeriatriken Löwetgeriatriken Huddinge sjukhus Geriatriken

Läs mer

Mobil närvård - nulägesrapport. Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård - nulägesrapport. Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård - nulägesrapport Karin Fröjd Regional projektledare Modellen Mobil närvård Mobil närvård bygger på att kommunen står för basverksamheten, samt dygnet runt-funktionen, och arbetar tätt tillsammans

Läs mer

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Fyrbodal Dokumentet gäller för: Personal som arbetar med mobil närvård 1 Syfte Syftet med rutinen är att beskriva ett gemensamt arbetssätt

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

Snabb uppföljning efter utskrivning från sjukhus. Uppföljande samtal inom 48 72 timmar efter utskrivning från medicinavdelning 4 SkaS Lidköping, 2014

Snabb uppföljning efter utskrivning från sjukhus. Uppföljande samtal inom 48 72 timmar efter utskrivning från medicinavdelning 4 SkaS Lidköping, 2014 Snabb uppföljning efter utskrivning från sjukhus Uppföljande samtal inom 48 72 timmar efter utskrivning från medicinavdelning 4 SkaS Lidköping, 2014 Innehåll: Bakgrund Arbetsgrupp Beskrivning av arbetsmetod

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2009 Förbättringsteam Osteoporos

Verksamhetsberättelse 2009 Förbättringsteam Osteoporos Medlemmar i förbättringsteamet Verksamhetsberättelse 2009 Förbättringsteam Osteoporos Christina Fredriksson sjukgymnast Primärvårdsrehab Primärvården Borås/Bollebygd Jan Carlsson distriktsläkare Trandareds

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2008 Förbättringsteam Osteoporos

Verksamhetsberättelse 2008 Förbättringsteam Osteoporos Medlemmar i förbättringsteamet Verksamhetsberättelse 28 Förbättringsteam Osteoporos Christina Fredriksson sjukgymnast Ekenäs sjukgymnastik en Jan Carlsson distriktsläkare Trandareds Vct en Håkan Sinclair

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010 ReKo Sjuhärad

Verksamhetsberättelse 2010 ReKo Sjuhärad Ansvarig utgivare: Hemsida: Vårdsamverkan ReKo Sjuhärad http://reko.vgr.se Handläggare: Epost: Bertil Martinsson reko.sjuharad@vgregion.se Ärende: Beslutsunderlag Verksamhetsberättelse 2010 för ReKo Sjuhärad

Läs mer

TryggVE-modellen. Innehållsförteckning

TryggVE-modellen. Innehållsförteckning 2011-03-25 1 (21) TryggVE-modellen - Manual för omhändertagande av patient Innehållsförteckning Förord... 2 Lokala rutiner... 2 Förutsättningar... 3 Identifiering av TryggVE... 3... 3... 3... 3 Teamet

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2008

Verksamhetsberättelse 2008 Verksamhetsberättelse 2008 ReKo s vårdplanering och informationsöverföringsgrupp I gruppen ingår Marie Christiansson, Kommunerna SOL Per Häggblad, Primärvården Margaretha Karlsson, Rehabilitering Gun Carlsson,

Läs mer

ReKo s vårdplanering och informationsöverföringsgrupp

ReKo s vårdplanering och informationsöverföringsgrupp Slutrapport ReKo s vårdplanering och informationsöverföringsgrupp I gruppen har ingått: Marie Christiansson, Kommunerna SOL Per Häggblad, Primärvården, Margaretha Karlsson, Rehabilitering Sonja Nilsson,

Läs mer

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se En del i regeringens äldresatsning 2010-2014 Bättre liv för sjuka äldre Syfte med försöksverksamheten

Läs mer

Skaraborgs Sjukhus. Mobil närvård. Gemensamt ansvar i praktiken utifrån individens fokus

Skaraborgs Sjukhus. Mobil närvård. Gemensamt ansvar i praktiken utifrån individens fokus Mobil närvård Gemensamt ansvar i praktiken utifrån individens fokus Röster från vård- och omsorgstagarna Jag har inte varit inlagd sen jag fick kontakt med närsjukvårdsteamet och jag har inte behövt larma

Läs mer

Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare

Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare Modellen Mobil närvård Mobil närvård bygger på att kommunen står för basverksamheten, samt dygnet runt-funktionen, och arbetar tätt

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

Protokoll fört vid möte med ReKo Sjuhärads chefsgrupp i Rydal

Protokoll fört vid möte med ReKo Sjuhärads chefsgrupp i Rydal Ansvarig utgivare: Vårdsamverkan ReKo Sjuhärad Hemsida: http://reko.vgr.se Datum: 2008-05-22 Handläggare: Epost: Sidor: Kerstin von Sydow reko.sjuharad@vgregion.se Ärende: Utgåva nr: Protokoll från chefsgruppens

Läs mer

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland Det nya avtalet Gäller från 1 april 2012 och är en uppdatering och förtydligande av det

Läs mer

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland Det nya avtalet Gäller från 1 april 2012 och är en uppdatering och förtydligande av det

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-05-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Sammanhållen Vård genom Enhetliga Arbetssätt (SVEA) Introduktion till samverkansmått för husläkarmottagningar

Sammanhållen Vård genom Enhetliga Arbetssätt (SVEA) Introduktion till samverkansmått för husläkarmottagningar Sammanhållen Vård genom Enhetliga Arbetssätt () Introduktion till samverkansmått för husläkarmottagningar Innehåll Kort information om samverkansmåtten Viktigt att känna till om samverkansmåtten Guide

Läs mer

Vägledning planeringsunderlag - somatisk vård

Vägledning planeringsunderlag - somatisk vård 2019-01-30 Vägledning planeringsunderlag - somatisk vård Bakgrund Vägledningen är ett stöd till personer som fyller i planeringsunderlaget i Lifecare SPU Syftet med planeringsunderlaget är att Utbyta information

Läs mer

Tryggve. Vård Omvårdnad Prevention Rehabilitering Oberoende av tid och plats. EUROPEAN UNION Structural Funds

Tryggve. Vård Omvårdnad Prevention Rehabilitering Oberoende av tid och plats. EUROPEAN UNION Structural Funds Tryggve Vård Omvårdnad Prevention Rehabilitering Oberoende av tid och plats EUROPEAN UNION Structural Funds Tryggve är ett utvecklings- och forskningsprojekt inom området distansöverbryggande teknik för

Läs mer

Målgrupp. Primärvården

Målgrupp. Primärvården Målgrupp Personer över 65 år i ordinärt boende som inte är inskrivna i hemsjukvården Komplex medicinsk och social situation Sviktande hälsotillstånd Människor som har svårt att ta sig till vårdcentralen

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Övergripande mål

Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Övergripande mål Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Bakgrund Närvårdssamverkan Södra Älvsborgs målgrupp är de patienter och grupper i befolkningen som samtidigt och samordnat har behov av vård- och

Läs mer

Projekt Lärandeorganisation i Älvsjö stadsdel

Projekt Lärandeorganisation i Älvsjö stadsdel Projekt Lärandeorganisation i Älvsjö stadsdel Slutrapport 2009-01-09 Hans Stavrot Hans Stavrot arbetade vid tidpunkten för projektet som regionchef på Omsorgshuset i Älvsjö stadsdel. Projektet handleddes

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

KAAK. KAAK uppdrag. Nätverksträff Allergi Astma KOL, april 2017 Föreläsare Birgitta Jagorstrand, KAAK. Nätverksträff Allergi Astma KOL 1

KAAK. KAAK uppdrag. Nätverksträff Allergi Astma KOL, april 2017 Föreläsare Birgitta Jagorstrand, KAAK. Nätverksträff Allergi Astma KOL 1 KAAK KUNSKAPSCENTRUM FÖR ALLERGI, ASTMA OCH KOL KAAK uppdrag Riktlinjer för AIT (Allergenspecifik immunterapi) Riktlinjer för allergidiagnostik E hälsoprojekt/kol Uppdragsutbildning 7,5 hp för sjuksköterskor

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2018

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2018 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Närvårdssamverkan. Protokoll, Ledningsgrupp Närvårdsområde Mark

Närvårdssamverkan. Protokoll, Ledningsgrupp Närvårdsområde Mark Närvårdssamverkan Protokoll, Ledningsgrupp Närvårdsområde Mark Datum/Tid, kl.0815-1050 Plats Mor Kerstins väg 11D, Kinna. Lokal: Gäddan Omfattning 12-24 Närvarande Lars Brickzén (Mark) David Lidin (Mark)

Läs mer

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård En samordnad individuell plan vid utskrivning. Version 1.0 Datum 2017-04-01 Framtaget av: Ida Wernered & Viktor

Läs mer

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård nulägesrapport maj 2019 Karin Fröjd Regional projektledare Varför Mobil närvård? Hemsjukvård har alltid ingått i vårdcentralernas kärnuppdrag, dvs hembesök av läkare ingår i vårdcentralernas

Läs mer

Protokoll fört vid möte med ReKo Sjuhärads chefsgrupp i Skene

Protokoll fört vid möte med ReKo Sjuhärads chefsgrupp i Skene Ansvarig utgivare: Hemsida: Vårdsamverkan ReKo Sjuhärad http://reko.vgr.se Handläggare: E-post: Christer Wettervik reko.sjuharad@vgregion.se Ärende: Protokoll från ReKo Sjuhärads chefsgrupp 2010-05-26

Läs mer

Protokoll fört vid möte med ReKo Sjuhärads chefsgrupp Pulsen konferens, Borås

Protokoll fört vid möte med ReKo Sjuhärads chefsgrupp Pulsen konferens, Borås Ansvarig utgivare: Vårdsamverkan ReKo Sjuhärad Hemsida: http://reko.vgr.se Datum: 2010-12-08 Handläggare: Epost: Sidor: Christer Wettervik reko.sjuharad@vgregion.se 7 Ärende: Utgåva nr: Protokoll från

Läs mer

Mobila hemsjukvårdsteam överallt

Mobila hemsjukvårdsteam överallt Mobila hemsjukvårdsteam överallt Karin Fröjd Regional projektledare https://www.bing.com/videos/search?q=mobil+n%c3%a4rv%c3%a5rd+skaraborg&&view=det ail&mid=d753aec475bac7685a37d753aec475bac7685a37&form=vrdgar

Läs mer

Linda Alsholm, Eric Bertholds, Brita Eklund, Annika Nordanstig, Claes Gustafsson. Strokerådet

Linda Alsholm, Eric Bertholds, Brita Eklund, Annika Nordanstig, Claes Gustafsson. Strokerådet E 01: erbjuda direktinläggning på strokeenhet till personer med misstänkt stroke (prioritet 1) E 02: erbjuda vård på strokeenhet till personer med stroke (prioritet 1). E 03: bör inte erbjuda personer

Läs mer

Protokoll från lokal ledningsgrupp den 14 december 2017

Protokoll från lokal ledningsgrupp den 14 december 2017 Protokoll från lokal ledningsgrupp den 14 december 2017 Tid: 13.30-16.00 Plats: Solgårdsrummet, Gudarpsgården Tranemo Omfattning: 49-62 2017 Närvarande Sonja Nilsson Närhälsan Tranemo Ulrik Edvinsson Tranehälsan

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Förbättrad hemsjukvård för Primärvårdens mest sjuka äldre

Förbättrad hemsjukvård för Primärvårdens mest sjuka äldre Förbättrad hemsjukvård för Primärvårdens mest sjuka äldre Kristina Lundgren, familjeläkare, hc Ankaret, Örnsköldsvik Maria Meidell, geriatriker, hc Ankaret, Örnsköldsvik, Ingela Danielsson, FOU-handledare,

Läs mer

Tidig identifiering av mest sjuka äldre

Tidig identifiering av mest sjuka äldre Malin E Pettersson Eva Thors Adolfsson 2013-02-28 Tidig identifiering av mest sjuka äldre Steg I Alla patienter som är 75 år och kommer till mottagningen eller per telefon kontaktar mottagningen bedöms

Läs mer

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre LILLA EDETS KOMMUN KommunRehab Sjukgymnastik/Arbetsterapi En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre Nytt arbetssätt för att förbättra kvaliteten på rehabiliteringen riktat mot personer

Läs mer

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start Datum: 2016-02-03 Handläggare: Ann-Katrin Schutz Koncernkontoret Elisabeth Jonsson Boråsregionen Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2016-2018 Med start 2016-04-01 Mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna

Läs mer

äldre i vården Miljöpartiet de gröna i Östergötland

äldre i vården Miljöpartiet de gröna i Östergötland äldre i vården Grön strategi för hur vården bättre kan anpassas till den äldre människans behov och förutsättningar Miljöpartiet de gröna i Östergötland 1 Inledning Inom en snar framtid kan vi förvänta

Läs mer

Information om slutrapport av pilotprojekt Proaktiv Hälsostyrning

Information om slutrapport av pilotprojekt Proaktiv Hälsostyrning Information om slutrapport av pilotprojekt Proaktiv Hälsostyrning 2014-01-13 Pilotprojekt Proaktiv hälsostyrning i Gävleborg Pilotprojekt för att och utvärdera en modell för proaktiv hälsostyrning med

Läs mer

Vårdsamverkan Skaraborg Nära vård Norra Skaraborg. Presentation för Nätverket Hälsa och Demokrati Stockholm 14 mars 2019

Vårdsamverkan Skaraborg Nära vård Norra Skaraborg. Presentation för Nätverket Hälsa och Demokrati Stockholm 14 mars 2019 Vårdsamverkan Skaraborg Nära vård Norra Skaraborg Presentation för Nätverket Hälsa och Demokrati Stockholm 14 mars 2019 Delregion Skaraborg Invånare: 264 000 Kommuner: 15 Sjukhus: 4 Vårdcentraler: 33 (20

Läs mer

Vilket ansvar har de olika huvudmännen? Hällefors pilotprojekt SIP kommun, primärvård Lindesbergs lasarett

Vilket ansvar har de olika huvudmännen? Hällefors pilotprojekt SIP kommun, primärvård Lindesbergs lasarett Hur kan ett samarbete se ut? Vilket ansvar har de olika huvudmännen? Hällefors pilotprojekt SIP kommun, primärvård Lindesbergs lasarett 2017-09-27 Inskrivningsmeddelande Inskrivningsmeddelande skall skickas

Läs mer

Protokoll fört vid möte med ReKo sjuhärads chefsgrupp Yxhammargården, Borås

Protokoll fört vid möte med ReKo sjuhärads chefsgrupp Yxhammargården, Borås Ansvarig utgivare: Hemsida: Vårdsamverkan ReKo sjuhärad http://reko.vgr.se Handläggare: Epost: Kerstin von Sydow reko.sjuharad@vgregion.se Ärende: Protokoll från chefsgruppens möte 2007-09-17 Dokumentnivå:

Läs mer

Skånevård Sund Handlingsplan för vård av de mest sjuka äldre Skånevård Sund Handlingsplan för vård av de mest sjuka äldre 2015

Skånevård Sund Handlingsplan för vård av de mest sjuka äldre Skånevård Sund Handlingsplan för vård av de mest sjuka äldre 2015 Datum: 150302, rev 150313 Märta Hjelmér. Närsjukvårdsstrateg, Kristina Olsson, Närsjukvårdsstrateg Sofia Ljung, Chefs- och verksamhetsutvecklingsstrateg, Ann Svensson, Chefssjuksköterska Karin Hesselgard,

Läs mer

Övertagande av hemsjukvård Skellefteå Svar: 170/351=48%

Övertagande av hemsjukvård Skellefteå Svar: 170/351=48% Övertagande av hemsjukvård Skellefteå : 170/351=48% 1. Bakgrundsinformation Besvarad av: 170 (97%) Ej besvarad av: 5 (3%) Ange inom vilket yrke du arbetar 1 Biståndshandläggare 20 (12%) 2 Hemtjänstchef

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Marie Kelpe Telefon: 08 508 20583 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Ansökan

Läs mer

Vårdsamordnare psykisk ohälsa i primärvård

Vårdsamordnare psykisk ohälsa i primärvård 2018-12-04 Vårdsamordnare psykisk ohälsa i primärvård Dagens presentation Vad gör en Vårdsamordnare psykisk ohälsa? Varför har VGR implementerat funktionen? Hur har vi gjort? Vilka erfarenheter har vårdcentralerna

Läs mer

Geriatriskt forum 141010. Bättre liv för sjuka äldre Erfarenheter från ett närsjukvårdsteam i Västra Skaraborg. Hur började det?

Geriatriskt forum 141010. Bättre liv för sjuka äldre Erfarenheter från ett närsjukvårdsteam i Västra Skaraborg. Hur började det? Geriatriskt forum 141010 Bättre liv för sjuka äldre Erfarenheter från ett närsjukvårdsteam i Västra Skaraborg Hur började det? Organisation Närvård västra Skaraborg Närsjukvårdsteamet 2008 Nätverk Politisk

Läs mer

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC Standardiserad Utskrivning Samordnande sjuksköterska på VC Bakgrund Arvika sjukhus pilot standardiserad utskrivning 2013- Pilotprojekt Verkstaden 2013 Samordnande sjuksköterska, funktion samordnande ssk

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (3) HSN 2017-0027 Yttrande över motion 2016:43 av Tuva Lund (S)

Läs mer

Aktivitet och status O = EJ PÅBÖRJAT O = PÅGÅR O = KLART O Pilot förstärkt samarbete i öppenvård för sjuka äldre

Aktivitet och status O = EJ PÅBÖRJAT O = PÅGÅR O = KLART O Pilot förstärkt samarbete i öppenvård för sjuka äldre Bilaga 1 till Gemensam handlingsplan Bättre liv för sjuka äldre Aktivitetsplan Bättre liv för sjuka äldre Mätperiod enligt överenskommelsen mellan SKL och staten för : 131001 140930 Resultat för åldersgruppen

Läs mer

Vårdkedjan för multisjuka äldre - hur kan den förbättras?

Vårdkedjan för multisjuka äldre - hur kan den förbättras? Vårdkedjan för multisjuka äldre - hur kan den förbättras? Dokumentation av ett FoU-seminarium den 31 maj 2010 Forskningen i Projekt Vårdkedja: Katarina Wilhelmson och Anna Dunér Vid det här FoU-seminariet

Läs mer

Vård i livets slut, uppföljning

Vård i livets slut, uppföljning Revisionsrapport* Vård i livets slut, uppföljning Landstinget Halland Oktober 2007 Christel Eriksson, certifierad kommunal yrkesrevisor Sammanfattning *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattning...2

Läs mer

Enkätresultat. Samverkansavtalet (tidigare hemsjukvårdsavtalet) Riktlinjerna för samarbete vid in- och utskrivning av patienter från slutenvård

Enkätresultat. Samverkansavtalet (tidigare hemsjukvårdsavtalet) Riktlinjerna för samarbete vid in- och utskrivning av patienter från slutenvård Enkätresultat (tidigare hemsjukvårds) Riktlinjerna för samarbete vid in- och av patienter från slutenvård Undersökningen utfördes från 2018-11-05 till 2018-11-30 Var arbetar du? 2018 2017 95 115 252 234

Läs mer

kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel

kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel 2013-06-26 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kommunen som vårdgivare 3 Hemsjukvårdspatient 3

Läs mer

Enkät om lokala vårdprogrammet för osteoporos

Enkät om lokala vårdprogrammet för osteoporos 28-9-8 Enkät om lokala vårdprogrammet för osteoporos Bifogad enkät riktar sig till olika hälso- och sjukvårdsenheter i kommunerna, primärvården och inom och besvaras i första hand av legitimerad personal.

Läs mer

Bästa vård för multisjuka äldre hur gör vi inom primärvården?

Bästa vård för multisjuka äldre hur gör vi inom primärvården? Bästa vård för multisjuka äldre hur gör vi inom primärvården? Läkardagarna i Örebro 2010 Barbro Nordström Distriktsläkare i Uppsala Här jobbar jag 29 vårdcentraler, 8 kommuner Hemsjukvården i kommunal

Läs mer

Överenskommelse för samverkan mellan Munkfors Kommun äldreomsorg och Munkfors vårdcentral

Överenskommelse för samverkan mellan Munkfors Kommun äldreomsorg och Munkfors vårdcentral 1(5) Överenskommelse för samverkan mellan Munkfors Kommun äldreomsorg och Munkfors vårdcentral Denna överenskommelse reglerar samverkan Munkfors Kommun nedan kallad kommunen och Munkfors Vårdcentral. Till

Läs mer

Trygghetsteam i Linköpings kommun. En biståndsbedömd insats

Trygghetsteam i Linköpings kommun. En biståndsbedömd insats Trygghetsteam Trygghetsteam i Linköpings kommun En biståndsbedömd insats Presentation Verksamhetschef Marie- Louise Pilemalm Tfnr 013-26 37 38 E-mail: marpil@linkoping.se Målgrupp Äldre personer som har

Läs mer

Stimulansmedel. till kommuner och landsting för r insatser inom vård v omsorg om äldre personer

Stimulansmedel. till kommuner och landsting för r insatser inom vård v omsorg om äldre personer Stimulansmedel till kommuner och landsting för r insatser inom vård v och omsorg om äldre personer Stimulansmedel på p 1,35 mdr kr för f r att utveckla äldreomsorgens kvalitet Med fokus på : - att förbättra

Läs mer

Bästa vård för våra sköra äldre!

Bästa vård för våra sköra äldre! Bästa vård för våra sköra äldre! Lena Pomerleau Gun Lindgren Marianne Rudelius Magnus Nord Hur identifierar vi de sköra äldre? Vilka insatser är viktigast? Vad är primärvårdens roll? Hur vet vi vad som

Läs mer