Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 15 september (42) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 15 september (42) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl"

Transkript

1 Kommunfullmäktige 15 september 1 (42) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande ersättare: Jerry Rothin (FIL), Ann-Charlotte Skalare (L) Utses att justera: Sune Frisk (S) och Ulf Söhrman (M) med Christina Persson (S) och Patrik Fornander (M) som ersättare. Justeringens plats och tid: Kommunstyrelsens kansli 20 september kl Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer: Ordförande Marina Isaksson (S).. Justerande Sune Frisk (S) Ulf Söhrman (M) ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunfullmäktige 15 september Anslagsdatum: 21 september Datum för anslags nedtagande:13 oktober Förvaringsplats Kommunstyrelsens kansli Underskrift Annika Jansson

2 Kommunfullmäktige 15 september 2 Beslutande Per Gruvberger (S) Cecilia Svanlind Törn (M) Marina Isaksson (S) Gisela Nyquist (-) Torbjörn Parling (S) Patrik Fornander (M) Robert Spector (SD) Christina Persson (S) Christel Iversen (V) Henric Forsberg (S) Christer Olsson (M) Britt-Marie Wall (S) Tord Johansson (SD) Benny Ahremark Persson (C) Olle Engström (S) Marcos Ciscar (M) Åsa Hååkman-Felth (S) Sebastian Nilsson Claes-Eric Ericsson (S) Anders Nilsson (V) Ulla Olsson (L) Ulf Söhrman (M) Helene Larsson Saikoff (S) Helen Eriksson (FIL) Jomark Polintan (S) Linda Malm (M) Ann-Marie Rosö (S) Benny Granberg (MP) Olle Engström (S) Urban Granfeldt (S) Roger Göransson (SD) Peter Johansson (C) Marianne Andersson (S) Bengt Sjöberg (KD) Caroline Lundberg (M) Dan Stjernlöf (V) Stefan Andersson (S) Tjänstgörande ersättare Christina Söhrman (M) Frida Olsson (M) Ej närvarande ersättare Lillvor Eriksson (S) Irene Frisk (S) Ej närvarande ersättare Sune Frisk (S)

3 Kommunfullmäktige 15 september 5 Kf 60 Dnr /198 Motion om trafiksituation I motion inkommen till kommunkansliet 15 september skriver Helen Eriksson (FIL): Nu när Dollarstore öppnar i närheten av Pekås ökar förhoppningsvis handeln i Filipstad. Det i sig kan innebära att det blir fler bilar i omlopp. För gång och -cykeltrafikanter är inte trafiksituationen optimal i korsningen på genomfarten. Det är för närvarande 70 km/h. Man kan givetvis ta Karlstadvägen, men där finns det också vissa risker i trafiksituationen. Filipstadspartiet yrkar att ge kommunstyrelsen i uppdrag att skyndsamt genomföra en mer trafiksäker miljö kring dessa två utpekade områden. att remittera motionen till kommunstyrelsen.

4 Kommunfullmäktige 15 september 3 Kf 59 Dnr /184 Motion om möjligheten att anlägga konstgräsplan vid Skogsryd I motion 15 augusti skriver Ulla Olsson (L): Kommunfullmäktige har i budgetbesluten enhälligt antagit VISION Ett avsnitt ur den lyder: "Visionen innebär: att Filipstads kommun, invånare som näringsliv, verkar gemensamt för en social, miljömässig och hållbar ekonomisk utveckling som får fler invånare och företag att vilja och kunna stanna i Filipstad och som får fler människor och företag, att välja Filipstad att etablera sig, bo och leva i. Visionen innebär att: Filipstads kommun ar välkänd för sina goda möjligheter att utöva fritids- och sportaktiviteter i ändamålsenliga anläggningar och lätt tillgänglig natur. Det har bidragit till invånarnas goda hälsa och en växande turism inom friskvård och friluftsliv." Slut citat. Lägg särskilt märke till formuleringen "ändamålsenliga anläggningar." Fotbollen är den idrott som drar flest utövare i Filipstads kommun. Trycket på träningstider är högt på de fotbollsplaner som är tillgängliga. Det har funnits tankar på att färdigställa en plan för att förlänga säsongen, eventuellt året runt. Planen bör ligga där existerande omklädningsrum kan utnyttjas. Diskussionen om en konstgräsplan har främst handlat om att förändra en redan existerande plan. Det ökar inte tillgängligheten till träningstider under fotbollens högsäsong. Anlägger man en konstgräsplan vid Kalhyttan så kan i värsta fall möjligheten att utöva friidrott, som kastgrenar, omöjliggöras.

5 Kommunfullmäktige 15 september 4 Filipstads kommun bör undersöka möjligheten att förlägga en konstgräsplan till området vid Skogsryd. Ett alternativ där är att använda den existerande grusplanen för bandy där konstfrysningsanläggningen är havererad och knappast kommer att användas igen. Ett annat alternativ är att anlägga en konstgräsplan på det område där Parkhallen låg. Vid Skogsryd finns utmärkta omklädningsrum Jag yrkar därför att Filipstads kommun undersöker möjligheten att anlägga en konstgräsplan vid Skogsryd. att remittera motionen till kommunstyrelsen.

6 Kommunfullmäktige 15 september 6 Kommunstyrelsen 24 augusti 2 Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 oktober Kommunfullmäktige 17 september Ks 61 Kf 61 Dnr 2015/159 Au 78 Kf 82 Kf 17 september 2015 Motion angående översyn av politikers arvoden I motion inkommen 9 september 2015 skriver Sebastian Nilsson följande: I tider av nedskärningar tittar vi enbart på fotfolket, snickarna, undersköterskorna, vårdbiträdena etc. Men vi kollar aldrig på oss själva. I dagsläget får vi betalt för 4 timmar om vi så bara är på ett sammanträde i 1 timma. I dag sköts kommunens löneadministration digitalt. om jag som lönearbetande har gjort övertid får jag gå in i Personec och lägga in min övertid. Som lönearbetare får jag inte betalt 4 timmar för 1 timmas övertid. Det samma borde gälla politiker, vi har redan tillgång till intranätet. På så sätt spar vi även på miljön och ekonomin genom att inte använda så mycket papper. Jag yrkar därför Att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag se över arvodena till kommunens politiker. Att man samtidigt ser över möjligheten att politiker får föra in sin tid genom Personec. att remittera motionen till kommunstyrelsen Au 12 oktober 2015 Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att remittera motionen till kanslifunktionen.

7 Kommunfullmäktige 15 september 7 Kommunstyrelsen 24 augusti 3 Ks 24 augusti Kanslichefen Catrin Marsell avger förslag till yttrande i tjänsteskrivelse enligt följande: De allra flesta löner som utbetalas från Filipstads kommun rapporteras digitalt av de anställda själva eller administrativ personal och signeras av behörig arbetsledare. Inga papper är inblandade. Vi har under åren tittat även på lösningar för digital rapportering för politikers arvoden. Det medför dock kostnader för anpassning av våra system. Vidare är det så att enbart en liten del av våra förtroendevalda är anställda av Filipstads kommun och det innebär att ett införande medför såväl kostnader som behov av utbildning och tillgång till datorer för att rapportera in underlag för arvode. Vidare ska även digitalt inrapporterad uppgift konteras, granskas och attesteras av behörig. Besparingen/kostnaden för digital rapportering är idag inte kostnadsberäknad Vad gäller arvoden är vissa delar lagstadgade men utformningen av reglerna är tämligen fria för respektive kommun att själva fastställa. Inför varje mandatperiod sker ett partiövergripande arbete för genomgång och förslag till arvodesbestämmelser för kommande mandatperiod. I samband med detta arbete inhämtas information bland annat från närliggande kommuner om hur de reglerar sina arvoden. Nuvarande regler ger exempelvis ett halvt dagsarvode för tid upp till 4 timmar. Ett halvt dagsarvode är 530 kronor år. I tiden inräknas inte enbart sammanträdets tid utan även tid för att ta sig till och från sammanträdet, och inte minst tid för att sätta sig in i ärendena, bland annat att Iäsa alla handlingar! Det är naturligtvis nödvändigt att ledamöter och ersättare kommer väl förberedda till sammanträdena. Slutligen kan konstateras att de politiska sammanträdena ytterst sällan är så korta som 1 timme. Under mars/april var de i genomsnitt minst dubbelt så långa. Förvaltningen föreslår att motionen avslås. Förslag till beslut Att motionen avslås. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att motionen avslås.

8 Kommunfullmäktige 15 september 8 att motionen avslås.

9

10 Kommunfullmäktige 15 september 9 Kommunstyrelsen 24 augusti 4 Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 oktober Kommunfullmäktige 17 september Kf 17 september 2015 Ks 62 Kf 62 Dnr 2015/145 Au 80 Kf 84 Motion om information i pappersform till kommunens invånare I motion 18 augusti 2015 skriver Gisela Nyquist: Denna motion togs upp i K.F som en interpellation. Fick inget egentligt svar, bara upprörda känslor? Tar upp detta en gång till efter att jag fått information från Landstinget om att även Landstinget kommer att sluta använda media för information till Värmlänningar, utan de kommer att trycka ett invånare blad/- tidning regelbundet 4ggr/år (en information som P. Gruvberger haft eftersom han sitter även i Landstingets Styrelsen). LIVJOURNALEN i MEDIA kommer att upphöra till hösten sades det i Landstinget! Det nya pappers media/bladet kommer att heta 1177 Vårdguiden. DET hindrar inte lokalpressen att informera lika mycket/lite som de har gjort förut! Jag vill ATT kommunfullmäktige skall besluta: Att ge ut Kommuninformation på samma enkla sätt som Landstinget from i höst kommer att presentera Landstingsnytt! Man skall inte behöva betala dyra prenumerationer för att få information regelbundet om vad som händer i Landstinget/Kommunen. Regelbunden inf om detta har lokalmedia haft möjlighet att skriva om alla år! Fick info på vår sida av Sara Virkki Björnberg om en ev. F.B. sida. Vill påpeka ATT: Alla har inte datorer (det har man tydligen insett i Landstinget) och vi måste göra så att de som inte har DATORER har tillgång till infon precis lika lätt som de med datorer! Det är ingen skyldighet att inneha en dator. Men även många som har datorer går inte in på F.B. av KÄNDA/ÖKÄNDA anledningar. DE som är mycket intresserade av en djupare politikinformation kan söka vidare i kommunens protokoll. att remittera motionen till kommunstyrelsen.

11 Kommunfullmäktige 15 september 10 Kommunstyrelsen 24 augusti 5 Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 oktober Au 12 oktober 2015 Ks 24 aug. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att remittera motionen till kanslifunktionen. _ Kanslichefen Catrin Marsell avger förslag till yttrande i tjänsteskrivelse enligt följande: Önskemål om samlad information framförs ibland i samband med olika kommunala ärendens hantering. Det är dock väldigt olika frågor, områden och perspektiv som efterfrågas i detta. Ibland handlar det om ren samhällskunskap, ibland om omvärldens påverkan på Sverige och Filipstad. Ibland om olika politiska uppfattningar och ibland om olika fackkunskaper. Även om en redaktion skulle få i uppdrag att framställa informationsmaterial är det således stor risk att det inte är just det området eller det perspektivet som efterfrågas för dagen. Som så mycket annat är det i slutänden en kostnadsfråga. Filipstads kommun eftersträvar att ständigt utveckla och förbättra information till, men även dialogen med våra innevånare, fritidshusägare och andra som vistats i eller besöker Filipstad. Forumen är många och det inbegriper såväl digitala medier som annonsering i dagstidningar och annonsblad som distribueras till hushållen i kommunen. Lokal- och regionalmedias rapportering är förstås också en viktig del i hur de som är intresserade kan nå information om vad som händer i Filipstads kommun. Filipstads kommun liksom övriga kommuner håller på att utveckla den digitala informationen i form av e-tjänster, hemsidor och sociala medier. Filipstads kommun har idag inte resurser tillgängliga för att löpande ta fram och distribuera tryckt informationsmaterial till kommunens hushåll i enlighet med motionärens förslag. Förvaltningen föreslår att motionen avslås. Förslag till beslut Att motionen avslås.

12 Kommunfullmäktige 15 september 11 Kommunstyrelsen 24 augusti 6 Ks 24 augusti Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att motionen avslås. Gisela Nyquist reserverar sig mot beslutet. Gisela Nyquist tackar för svaret och utvecklar sina synpunkter. att motionen avslås. Kf 15 september

13 Kommunfullmäktige 15 september 12 Kommunstyrelsen 24 augusti 7 Kommunstyrelsens arbetsutskott 11 april /13 juni 20/6 Kommunfullmäktige 10 mars 7 Au 31 Au 46 Ks 63 Kf 63 Dnr /17 Kf 4 Kf 10 mars Motion om införande av E-faktura I motion 29 januari skriver Tord Johansson (SD): Invånarna I Filipstads kommun har idag ingen möjlighet att betala fakturor från kommunen med E-faktura. Jag har hört med kommunen och de säger att det har varit på tal flera gånger, men det har runnit ut i sanden. Det är bättre för miljön, säkrare och enklare för alla som får fakturor från kommunen om det finns möjlighet att få dem via E-faktura. Det händer att Posten slarvar bort fakturor och då får man en påminnelse med straffavgifter pålagt. Jag har själv blivit utsatt för detta och det känns inte trevligt att betala en straffavgift för något som man inte har fått. Detta undviker man med E-faktura vilket därför är säkrare. För de invånare som använder sig av bank på Internet innebär det en förenkling genom att betalningen av fakturor sker med ett enkelt klick. Man slipper mata in långa OCR-nummer och andra betalningsuppgifter. Kommunen spar kostnaden för papper, utskrift, kuvertering, frankering och porto vilket också är en vinst för miljön. Filipstads kommun är en av få kommuner i Sverige som inte erbjuder detta. Däremot eftersträvar kommunen att betala sina egna fakturor via E- faktura. Därför yrkar Sverigedemokraterna i Filipstads kommun: att kommunen inför möjligheten att få räkningar via E-faktura. att remittera motionen till kommunstyrelsen. Au 11 april Beslutexp: B-I G Arbetsutskottet beslutar att remittera motionen till ekonomienheten.

14 Kommunfullmäktige 15 september 13 Kommunstyrelsen 24 augusti 8 Kommunstyrelsens arbetsutskott 13 juni 7 Au 13 juni Ekonomstrateg Britt-Inger Gustafsson lämnar förslag till yttrande i tjänsteskrivelse 19 maj. Införande av e-faktura till kund, både till företag och privatpersoner, har under en tid varit högt prioriterat på den utvecklingsplan som finns för vårt ekonomisystem och är givetvis en självklar utveckling. Vi har under de senaste åren jobbat systematiskt med att utveckla olika rutiner enligt vår prioriteringslista för att maximalt utnyttja vårt ekonomisystem och samtidigt involvera fler användare inom olika områden i syfte att spara tid och pengar. Allt i förening med den budget som finns för uppgraderingar och utveckling. Under det senaste året har ekonomienheten varit mycket upptagen med upphandling av ekonomisystem vilken krävt stora insatser varför någon utveckling av ekonomisystem inte hunnit genomföras i någon större omfattning. Arbetet med införandet av e-faktura är sedan tidigare påbörjat och statusen just nu är att i stort sett alla avtal som krävs för införande är tecknade. Tekniken kommer att byggas upp så snart alla avtal finns och därefter kommer testning, utbildning och verifiering att ske. E-fakturor är även de förknippade med kostnader för kommunen. Kostnaderna för att fakturera försvinner inte. Kostnader för papper, utskrift och porto övergår till att bli kostnader för överföring mellan kommun, utskriftsleverantör, VAN-leverantör och bank. En viss reducering av kostnader kommer att ske. Under hösten beräknar vi kunna erbjuda våra kunder e-faktura. Efterfrågan från såväl privatpersoner som företag har senaste tiden ökat. Förslag till beslut Att ekonomienhetens yttrande utgör svar på motionen. Arbetsutskottet föreslår Kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att motionen med ekonomienhetens svar anses besvarad.

15 Kommunfullmäktige 15 september 14 Kommunstyrelsen 24 augusti 9 Ks 24 augusti Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att motionen med ekonomienhetens svar anses besvarad. att motionen med ekonomienhetens svar anses besvarad. Kf 15 september

16 Kommunfullmäktige 15 september 15 Kommunfullmäktige 15 oktober Kommunstyrelsen 23 september 2015/24 aug 7/10 Kommunstyrelsens arbetsutskott 11 juni 2015/7 september 2015/13 juni 5/ 8/8 Kommunfullmäktige 21 maj Kf 97 Au 47 Ks 64 Kf 64 Ks 86 Au 52/ Au 60 Kf 51 Dnr 2015/ 107 Kf 21 maj 2015 Motion ang. flytt av kommunal verksamhet till Nykroppa gamla skolbyggnad I motion 17 maj 2015 anför Patrik Fornander (M) och Jerry Rothin (FIL) följande: Det har den senaste tiden framgått i media det vi tidigare påpekat dvs att kostnaderna för att renovera Nykroppa gamla skolbyggnad väsentligt överdrivits i hanteringen av ärendet. Med anledning av det vill vi att kommunfullmäktige beslutar att avbryta den planerade rivningen och istället ser över om det är möjligt att flytta någon kommunal förvaltning eller annan verksamhet som bedrivs i hyrda lokaler. Kommunfullmäktige har tidigare beslutat att egna lokaler ska användas i första hand. Som exempel kan nämnas att delar av Barn och utbildningsförvaltningen finns i hyrda lokaler vilka även är uppsagda till årsskiftet och en samordning av förvaltningens verksamhet skulle vara önskvärd efter omorganisationen. Två förskoleavdelningar hyrs av Vasakyrkan och BUN har ändå för avsikt att se över om tätorten bör avlastas med anledning av den snabba ökningen av nya förskolebarn och elever. Med tanke på svårigheten vi har att rekrytera personal till skola/förskola skulle en utlokalisering av viss verksamhet till Nykroppa kunna vara gynnsam med tanke på att tåget stannar där vilket ger fler alternativ till inpendling som även kan inverka positivt på miljön Au 11 juni 2015 Beslutsexp: KC att remittera motionen till kommunstyrelsen. Arbetsutskottet beslutar att remittera motionen till kommunchefen.

17 Kommunfullmäktige 15 september 16 Kommunfullmäktige 15 oktober Kommunstyrelsen 23 september 2015/24 aug 8 /11 Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 september 2015/13 juni 9/9 Au 7 september 2015 Kommunchefen Claes Hultgren meddelar i tjänsteskrivelse 1 september 2015 att för närvarande pågår en lokalbehovsutredning inom Barn- och utbildningsnämndens verksamhetsområde. Utredningen, som kommer att slutredovisas i kommunfullmäktige , har som främsta fokus att lämna förslag till effektivare lokalnyttjande för grundskolan men även förskolans-, gymnasieskolans- och Barn- och utbildningsförvaltningens framtida lokalbehov kommer att ingå i förslaget. Tekniska kontoret har anlitat företaget Grontmilj för att beräkna akuta kostnader samt kostnader för åtgärder för att iordningställa skolan för varaktig verksamhet. Akuta kostnader beräknas till 3,2 mkr och varaktiga åtgärder till 10,2 mkr. Kostnadsutvecklingen under 2015 för såväl socialförvaltningen och barnoch utbildningsförvaltningen har avsevärt försvårat förutsättningarna att nå balans i budget. Ett av flertalet förslag att minska kostnaderna är möjligheten att minska hyreskostnader för våra verksamheter. Då vi idag bl. a tittar på möjligheten att förtäta den administrativa verksamheten skulle en flytt till Nykroppa innebära ökade i ställe för minskade kostnader. Motionen bör därför avslås. Förslag till beslut Att enligt kommunchefens förslag avslå motionen. Christer Olsson anför följande; Kommunchefen Claes Hultgren meddelar i sin tjänsteskrivelse den 1 september att man bl.a. tittar på möjligheten att förtäta den administrativa verksamheten och att om så skall ske kan det bli ökade kostnader om verksamhet ska bedrivas i Nykroppa. Något sådant förslag har dock ännu inte presenterats. Osäkert är också hur lokalbehoven för skola och barnomsorg kommer att se ut i Nykroppa och i Filipstads kommun i övrigt med anledning av den stora tillströmningen av nya barn. Mot bakgrund av den osäkerhet och de oklarheter som råder vad gäller nuvarande och kommande lokalbehov yrkas att ärendet återremitteras i avvaktan på att lokalutredningar och annat kan presenteras. Per Gruvberger yrkar med instämmande av Torbjörn Parling att ärendet skall avgöras idag samt att motionen skall avslås. Ordförande ställer återremissyrkandet mot att ärendet skall avgöras idag under proposition. Sedan propositionerna besvarats konstateras att ärendet skall avgöras idag.

18 Kommunfullmäktige 15 september 17 Kommunfullmäktige 15 oktober Kommunstyrelsen 23 september 2015/24 aug 9/12 Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 september 2015/13 juni 10/10 Au 7 september 2015 Ordförande ställer förvaltningens förslag om att avslå motionen under proposition. Sedan propositionen besvarats konstateras att motionen föreslås avslås. Arbetsutskottet beslutar att ärendet skall avgöras idag samt att föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen Christer Olsson och Gisela Nyquist reserverar sig mot besluten. Ks 23 september 2015 Efter föredragning av ärendet yrkar Christer Olsson att ärendet återremitteras på de grunder han anfört vid arbetsutskottets behandling av ärendet. Per Gruvberger yrkar dels bifall till arbetsutskottets förslag, dels avslag på återremissyrkandet. Ordföranden ställer återremissyrkandet under proposition mot att ärendet ska avgöras idag. Sedan propositionerna besvarats förklaras att ärendet ska avgöras idag. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Christer Olsson, Patrik Fornander, Benny Ahremark-Persson och Gisela Nyquist reserverar sig mot besluten. KF 15 oktober 2015 Christer Olsson yrkar om återremiss mot bakgrund av den osäkerhet och de oklarheter som råder vad gäller nuvarande och kommande lokalbehov yrkas att ärendet återremitteras i avvaktan på att lokalutredningar och annat kan presenteras. Patrik Fornander och Gisela Nyquist yrkar bifall till Christer Olssons återremissyrkande. Per Gruvberger, Bengt Sjöberg, Torbjörn Parling och Ulla Olsson yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

19 Kommunfullmäktige 15 september 18 Kommunfullmäktige 15 oktober Kommunstyrelsen 23 september 2015/24 aug 13 Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 september 2015/13 juni 11 Kf 15 oktober 2015 När ordförande ställer återremissyrkandet under proposition begärs votering. Votering verkställs med följande proposition; den som röstar för att ärendet skall avgöras idag röstar Ja, den som röstar för att ärendet skall återremitteras röstar Nej. Per Gruvberger, Torbjörn Parling, Lillvor Eriksson, Christel Iversen, Henric Forsberg, Britt-Marie Wall, Olle Engström, Åsa Hååkman Felth, Claes-Eric Ericsson, Anders Nilsson, Ulla Olsson, Helen Larsson Saikoff, Jomark Polintan, Ann-Marie Rosö, Benny Granberg, Sune Frisk, Marianne Andersson, Bengt Sjöberg, Irene Frisk och Marina Isaksson röstar Ja. Cecilia Svanlind Thörn, Gisela Nyquist, Patrik Fornander, Robert Spector, Christer Olsson, Tord Johansson, Benny Ahremark Persson, Marcos Ciscar, Ulf Söhrman, Helen Eriksson, Christina Söhrman, Peter Johansson och Frida Olsson röstar Nej. Utfallet av voteringen är 20 Ja-röster och 13 Nej-röster, vilket innebär att ärendet återremitteras genom minoritetsbeslut. att återremittera motionen Au 13 juni Kommunchefen Claes Hultgren avger svar enligt följande i tjänsteskrivelse 31 maj : I min tjänsteskrivelse den 1 september 2015 framhölls ett flertal faktorer som skulle medföra fördyrade kostnader om delar av den administrativa verksamheten skulle flyttas till Nykroppa gamla skolbyggnad. Ärendet återremitterades genom minoritetsbeslut i kommunfullmäktige, 15 oktober Sedan fullmäktiges beslut har flera omflyttningar genomförts av administrationen för att minska kommunens lokalkostnader. Något behov av att flytta administrativa funktioner till gamla skolan finns inte enligt min mening. När det gäller övriga behov inom barnomsorg och skola har skolans ledning/nämnd fram tills idag lyckats att hantera situationen inom befintliga lokaler. Bedömningen är vidare att framtida behov av lokaler i första hand kommer att uppstå i centralorten. Förslag till beslut Att avslå motionen.

20 Kommunfullmäktige 15 september 19 Kommunstyrelsen 24 augusti 14 Kommunstyrelsens arbetsutskott 13 juni 12 Au 13 juni Arbetsutskottet föreslår Kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå motionen Ks 24 augusti Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Kf 15 september Patrik Fornander tackar för svaret. att avslå motionen.

21 Kommunfullmäktige 15 september 20 Kommunstyrelsen 24 augusti 15 Kommunstyrelsens arbetsutskott 11 april /13 juni 19/13 Kommunfullmäktige 10 mars 6 Au 48 Ks 65 Kf 65 Dnr /20 Au 30 Kf 3 Kf 10 mars Motion angående införande av larmpatrull i hemtjänsten I motion 29 januari skriver Sebastian Nilsson (-): Med anledning av den ökade arbetsbelastningen för personalen inom hemtjänsten och att de som ska svara på larm även har sina egna inplanerade besök att utföra så kan ett enda larm, med dagens sätt att arbeta, ställa till det för en hel arbetsgrupp. Med hjälp av en så kallad larmpatrull så skulle personalen i ordinarie arbetsgrupper kunna avlastas och koncentrera sig på sina ordinarie besök medan larmpatrullen tar hand om larmen. I Karlstads kommun har man infört en sådan enhet och intrycket därifrån är att det fungerar bra. Bemanningen till en sådan patrull bör tas från ordinarie personalstat, för att säkerställa kvalitét och patientsäkerhet så att den personal som åker ut på larmen har kännedom om hur vårdtagaren är i vanliga fall. Tjänstgöringen på larmpatrullen bör rotera mellan hemtjänstgrupperna. Enligt de beräkningar som jag har gjort skulle det åtgå 5,5 årsarbetare för inrättande av larmpatrull som är i tjänst från kl: Eftersom Socialförvaltningen nu erbjuder personalgrupperna att prova på Rätt till heltid/möjlighet till deltid så kan det vara ett bra tillfälle att nu också införa larmpatrull i verksamheten. Jag föreslår därför att : att Kommunstyrelsen uppdrar åt Socialförvaltningen att skyndsamt utreda och se över möjligheten till införande av larmpatrull i hemtjänsten. att remittera motionen till kommunstyrelsen. Au 11 april Arbetsutskottet beslutar att remittera motionen till socialförvaltningen.

22 Kommunfullmäktige 15 september 21 Kommunstyrelsen 24 augusti 16 Kommunstyrelsens arbetsutskott 13 juni 14 Au 13 juni Förvaltningschefen Kristina Steijner och Eva-Lena Svensson verksamhetschef för äldreomsorgen avger svar enligt följande i tjänsteskrivelse 16 april : I sin motion skriver Sebastian Nilsson att hemtjänst personalens ökade arbetsbelastning och att personalen även ska svara på larm när de har sina egna inplanerade besök kan ställa till det för en hel arbetsgrupp och att personalen vid ett införande av en larmpatrull skulle avlastas. I sin motion skriver också Sebastian Nilsson att man i Karlstads kommun har organiserat en larmpatrull samt att intrycket därifrån är att det fungerar bra. Enligt de beräkningar som Sebastian Nilsson gjort så skulle bemanningen till en sådan patrull tas från ordinarie personalstat. Förvaltningen har varit i kontakt med Karlstads kommuns larmpatrull för att närmare kunna analysera möjligheterna för att eventuell införa en larmpatrull inom hemtjänsten i Filipstad. Efter en närmare analys kan förvaltningen konstatera att det inte skulle vara ekonomiskt försvarbart att införa en larmpatrull då jämförelsen mellan kommunerna blir att varje anställd inom larmpatrullen i Karlstad har ansvar för cirka 127 brukare/personal och i Filipstad skulle det motsvara 66 brukare/personal. Vid en enkel ekonomisk beräkning så skulle kostnaderna för en larmpatrull i Filipstad bli nästan dubbelt så dyr som i Karlstad, se bilaga ekonomisk beräkning. Förvaltningen har efter socialnämndens beslut infört ett digitalt nyckelsystem som gör att hemtjänsten bland annat kvalitetssäkras och att inställelse tiden till brukare som har trygghetslarm förkortas då man slipper hämta larmnycklar till exempel i grupplokalen på Vikhyttegatan. Detta medför också att både körsträckor och bränsleförbrukningen på kommunens leasingbilar minskas. Den digitala nyckelhanteringen underlättar också arbetsfördelningen mellan personalen med att svara på larm då all personal numera har tillgång till en mobiltelefon. Förslag till beslut Att tjänsteskrivelsen utgör svar på motionen. Arbetsutskottet föreslår Kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå motionen

23 Kommunfullmäktige 15 september 22 Kommunstyrelsen 24 augusti 17 Ks 24 augusti Efter föredragning av ärendet yrkar under den här på följande överläggningen Christer Olsson att utreda hur man på ett bättre sätt än nu kan organisera larmverksamheten för att undvika störningar i hemtjänstpersonalens tidsreglerade besöksscheman. Patrik Fornander, Benny Ahremark Persson och Gisela Nyquist yrkar bifall till återremissyrkandet. Britt-Marie Wall och Anders Nilsson yrkar avslag på återremissyrkandet. Sedan ordförande ställt återremissyrkandet under proposition begärs votering. Voteringen verkställs med följande voteringsproposition; den som röstar för att ärendet skall avgöras idag röstar Ja, den som röstar för återremiss röstar Nej. Britt-Marie Wall, Marina Isaksson, Olle Engström, Anders Nilsson, Åsa Hååkman Felth, Jomark Polintan och Torbjörn Parling röstar ja, Christer Olsson, Gisela Nyquist, Patrik Fornander och Benny Ahremark Persson röstar nej. Kommunstyrelsen beslutade med 7 röster mot 4 att ärendet skall avgöras idag. Britt-Marie Wall och Anders Nilsson yrkar bifall till arbetsutskotters förslag. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Christer Olsson, Gisela Nyquist, Patrik Fornander och Benny Ahremark Persson reserverar sig mot beslutet. Kf 15 september Sebastian Nilsson utvecklar sina åsikter och yrkar återremiss med motiveringen: Återremiss då man behöver undersöka vilka svårigheter det finns kring larmtelefonen och vilka möjligheter det finns till förbättring. Anders Nilsson yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Christer Olsson, Helen Eriksson och Gisela Nyquist yrkar bifall till återremissyrkandet. Även Per Gruvberger deltar i debatten. Ordförande ställer återremissyrkandet under proposition. Återremissyrkandet vinner bifall.

24 Kommunfullmäktige 15 september 23 att återremittera motionen till kommunstyrelsen.

25

26 Kommunfullmäktige 15 september 24 Kommunstyrelsen 24 augusti 18 Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 november 2015/13 juni -16 8/15 Kommunfullmäktige 15 oktober 2015 Kf 15 oktober 2015 Ks 66 Kf 66 Dnr 2015/181 Au 49 Au 94 Kf 98 Motion angående analys av företagsklimatet i Filipstads kommun I motion inkommen 15 oktober 2015 anför Ulla Olsson (Fp) följande; Filipstad föll kraftigt nyligen i en rankning över företagsklimat där kommuner jämförs. Man ska kanske inte lägga för stor vikt vid exakt placering i dessa mätningar, men något som bör tas på allvar är trenden som var negativ för Filipstad och för Filipstads renommé. Extra allvarligt blir denna rankning när kommunen sjunker i rankning samtidigt som man tillhör dem i riket som rankas lägst. Vad bör då göras för att återge Filipstad ett bättre rykte för företagsklimat? En enkel åtgärd är förstås att ta råd av eller studera dem av våra Värmländska grannar som över tid lyckats bättre. Men det blir lätt en väl banal kur för att råda bot på problemen om vi inte själva vågar se vad som riskerar gå fel här eller som redan går fel. En sådan fråga kan t.ex. vara situationer där kommunens beslut missgynnar lokala privata utförare och där man inte lyckas förklara orsaken varför. Beslut som missgynnar lokala utförare tas i samtliga kommuner, men informationen om skälen bakom besluten varierar i tydlighet. Ibland kanske man bör överväga hur upphandlingar kan utformas för att inte missgynna det lokala näringslivet. Detta är ett par exempel från ett brett spektrum av frågor som formar vårt företagsklimat och hur det upplevs. Filipstad behöver utföra en noggrann analys av vad i kommunala beslut och prioriteringar som renderat kommunen detta dåliga renommé. Jag yrkar att Filipstads kommun beslutar analysera och offentliggöra slutsatser av varför Filipstads kommun hittills inte lyckats långsiktigt vända utvecklingen av kommunens företagsklimat. Au 9 november 2015 Beslutsexp: Näringsliv att remittera motionen till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att remittera motionen till näringslivskontoret.

27 Kommunfullmäktige 15 september 25 Kommunstyrelsen 24 augusti 19 Kommunstyrelsens arbetsutskott 13 juni 16 Au 13 juni Näringslivschefen Marie Thiery Wase lämnar i tjänsteskrivelse 3 juni förslag på svar enligt följande: Bakgrund Den ranking som varje år presenteras av Svenskt Näringsliv är ett sammanslaget värde av dels enkätfrågor som ställs i företagare i respektive kommun och des statistiska uppgifter från SCB och UC (se även ). Observera att 2014 gjordes ingen mätning. Svaret på motionen kommer att fokusera på det underlag som enkätfrågorna ger. Underlag Se Filipstad. Filipstad har sedan mätningarna börjat haft ett dåligt resultat på frågan Vilket sammanfattande omdöme vill du ge företagsklimatet i kommunen klättrade vi markant uppåt och låg 2012 över Sverige-värdet. I områdena kommunens service till företagen, tillämpning av lagar och regler, information till företagen samt dialog mellan företag och kommunledning (politiker och tjänstemän) ligger Filipstad över Sverige-värdet. Enkätfrågorna politikers respektive tjänstemäns attityder till företagande ligger vi även där i nivå med eller över Sverige-värdet under Vad gäller kommunens upphandling har vi sedan mätningarna startade fram till 2013 legat över Sverige-värdet men störtdyker med nästan en enhet (3,17 till 2,3) I området konkurrens från kommunens egna verksamheter mot de privata företagen har vi legat under Sverige-nivå under många år, men ligger vi över eller i linje med Sverige-värdet. Analys Det arbete som inleddes 2010 med att öka dialogen med företagen och att Näringslivskontoret blev en egen enhet och därav tydligare mot företagen gav positiva resultat i svaren på enkäten Upphandlingsenheten inledde ett nytt arbetssätt under 2014 i linje med vad som krävs av LOU (Lagen om offentlig upphandling). Då flera lokala företag inte längre fick förlängda ramavtal och detta fick dels medial spridning och dels spridning företagen emellan fick detta förändrade

28 Kommunfullmäktige 15 september 26 Kommunstyrelsen 24 augusti 20 Kommunstyrelsens arbetsutskott 13 juni 17 Au 13 juni arbetssätt stor påverkan på enkätsvaren Ett av de misstag som gjordes i och med detta förändrade arbetssätt, vara att dialogen ut mot företagen saknades och/eller inte var tydlig nog. Under 2014 startades Café Eken upp i kommunhusets lokaler. Detta har av företagen setts som ett exempel på konkurrens mot företag. Även här har dialogen saknats ut mot företag och allmänhet om att detta är den del i trygghetsboendet samt är en del av erbjudandet inom Daglig verksamhet. Under 2015 startades arbetet med Trasten 11 upp eftersom ingen privat aktör var intresserad av fastigheten att den har stor inverkan på stadens attraktivitet. Idag används till största delen företag inom ramavtalen som leverantörer av hantverkstjänster för renoveringen av fastigheten. Även här har information till allmänhet och företag saknats eller inte varit tydlig nog. Min analys säger att det fall som skett 2015 i enkätsvaren beror på tre områden: Kommunen upphandling, kommunens konkurrens med företag samt dialog mellan företagare och kommunledning. Det som påverkat samtliga resultat till störst del är området Upphandling. Näringslivskontoret tillsammans Upphandlingsenheten gjort en stor kraftsamling inom området. Åtgärder Ett fokuserat arbete inom Upphandlingsområdet har genomförts under och fortgår. Dialog i tidigt skede med entreprenörer (innan upphandlingsunderlaget går ut) Utbildning av politiker, tjänstemän och företagare om LOU (genomfördes av Svenskt Näringslivs sakkunniga) Uppdelning av upphandlingar så att lokala entreprenörer har möjlighet att lämna anbud Nätverksträffar hos bland annat SKL för upphandlare, ledare i verksamheten samt näringslivsutvecklare Utbildning per företagarkategori om LOU, för Handlare genomfört. För att få en ökad dialog mellan företag och kommunledning togs åtgärdat genom beslut i KSAU om genomsamma företagsbesök (politiker och tjänstemän med många företagskontakter). Detta är ett komplement till de företagsbesök som kontinuerligt genomförs av näringslivschef och KSO.

29 Kommunfullmäktige 15 september 27 Kommunstyrelsen 24 augusti 21 Kommunstyrelsens arbetsutskott 13 juni 18 Au 13 juni En av de statistiska underlag som Näringslivskontoret kan vara med och påverka/underlätta för är andelen nystartade företag. Vi har därför arbetat aktivt sedan hösten 2015 och fortsätter tillsammans med Nyföretagarcentrum & Ung Idé: Inspirations kväll starta företag (sep) Uppmärksamma Kvartalets Nystartade företag Kontinuerligt samarbete AF Starta eget kurs 2ggr/år (våren : 13 st) Det som är viktigt att tänka på när det gäller nystart av företag är fokus på hållbara företag (företag som finns kvar 3 år efter sin start) och inte enbart på antalet företag. Företag som startas och avvecklas inom ett år blir ofta ett misslyckande för individen trots att det gör att Filipstad går uppåt i antalet nystartade företag. Resultat av arbetet fram våren och fortsatt arbete Den 24 maj presenterades års enkätsvar. Filipstad har återigen i många områden hamnat i nivå med , i Sverige nivå eller över. Se Vi ser att det arbete som inleddes efter att enkätsvaren 2015 presenterades har gett resultat. Näringslivskontoret kommer därför att jobba vidare inom framförallt områdena Upphandling och Dialog med företag. Företagen själva säger att de viktigaste områdena att jobba med är: Öka attraktionskraften, Bättre på att stimulera nyetableringar, Bättre dialog mellan kommunen och företagen. Öka attraktionskraften jobbar Filipstad med i ett Interreg projekt inom BID-området som just syftar till detta. Bättre på att stimulera nyetableringar jobbar vi med genom den etableringsfolder som tagits fram, objektvision som enkelt visar ledig mark & lokaler, genom att alltid ge snabba faktaunderlag vid etableringsförfrågning samt genom ett samarbete med Business Värmland. Bättre dialog mellan kommunen och företagen jobbar vi på genom beslut i KSAU om gemensamma företagsbesök. Jag anser att resultaten av Svenskt Näringslivs ranking är analyserade och en kontinuerlig process för att ständigt förbättra företagsklimatet är inledd.

30 Kommunfullmäktige 15 september 28 Kommunstyrelsen 24 augusti 22 Kommunstyrelsens arbetsutskott 13 juni 19 Au 13 juni Arbetsutskottet föreslår Kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att motionen med näringslivschefens svar anses besvarad Ks 24 augusti Kf 15 september Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att motionen med näringslivschefens svar anses besvarad. Ulla Olsson tackar för svaret. att motionen med näringslivschefens svar anses besvarad.

31 Kommunfullmäktige 15 september 29 Kommunstyrelsen 24 augusti 23 Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 december 2015/13 juni 9/20 Kommunfullmäktige 12 november Kf 12 november 2015 Kf 67 Dnr 2015/201 Ks 67 Au 50 Au 106 Kf 122 Motion angående budgetarbete och målsättningar I motion inkommen till kommunkansliet 9 november 2015 skriver Ulf Söhrman (M): Inför kommande budgetarbeten bör kommunen utse en grupp eller några personer som kan komma med förslag på hur kommunen skall kunna uppnå ett bättre överskott än det nu planerade resultat om 1,217 mkr i budgeten. Den samlade omsättningen i kommunen överstiger 600 mkr och resultat bör därför planeringsmässigt vara ca 1,5 %, vilket motsvara ca 9 mkr/år. Att år efter år planeringsmässigt ta fram ett resultat om endast 1-5 mkr är för dåligt, då kommunen har betydande åtagandena i framtiden vad gäller underhåll på byggnader och om och nybyggnader av skollokaler. Ett så låg överskott som nu planeras är för dåligt för att klara dessa framtida åtaganden. Inför nästa budget runda bör därför några alternativa förslag föreligga på bordet innan budgetprocessen påbörjas, så att det med säkerhet finns möjligheter att nå ett rimligt budgetmål. att remittera motionen till kommunstyrelsen. Au 7 december 2015 Beslutsexp: KC Arbetsutskottet beslutar att remittera motionen till kommunchefen.

32 Kommunfullmäktige 15 september 30 Kommunstyrelsen 24 augusti 24 Kommunstyrelsens arbetsutskott 13 juni 21 Au 13 juni Kommunchefen avger svar enligt följande i tjänsteskrivelse 31 maj : I motion 9 november 2015 tar motionären upp förslag på hur budgetarbetet kan förbättras för att uppnå ett bättre överskott för att möta framtida utmaningar. Kommunen har under en längre tid haft nuvarande struktur på budgetprocessen. En viktig del i denna process är att budgetberedningen är öppen för alla partier som är representerade i kommunfullmäktige. Möjlighet under hela processen finns att bidra med idéer/synpunkter bl. a i syfte att förbättra kommunens resultat. I uppstarten av budgetarbetet(mars månad) inbjuds även samtliga fackliga organisationer till information om förutsättningar mm inför kommande budgetarbete. Årets senaste låga budgeterade resultat är enligt min mening mer ett tecken på de stora ekonomiska utmaningar kommunen stått/står inför än brist i själva budgetmodellen. Självfallet finns det ett antal andra modeller hur kommuner i dag bedriver sitt budgetarbete men de fördelar och nackdelar det innebär. I slutändan handlar det nog mer om hur vi kan öka engagemanget, förståelsen och delaktigheten i det ekonomiska arbetet. Noterbart är att förslaget till ramar utifrån budgetberedningen 2 maj utgår från ett resultat på 10 mkr. Förslag till beslut Att motionen avslås. Arbetsutskottet föreslår Kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Ks 24 augusti Kf 15 september Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. att avslå motionen.

33 Kommunfullmäktige 15 september 31 Kommunstyrelsen 24 augusti 25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 13 juni 22 Kf 68 Dnr /144 Ks 68 Au 51 EU-Policy för Filipstads Kommun Kommunchefen Claes Hultgren och EU-samordnaren Anne-Louise Izindre meddelar i tjänsteskrivelse 31 maj att EU-policyn är kommunövergripande och utgör grunden för EU-arbetet i samtliga förvaltningar och bolag i Filipstads kommun. Policyn ger ansvarsfördelning och inriktningar hur EU-arbetet ska bedrivas samt beskriver stödaktiviteter som tillsammans ska möjliggöra verksamhetsutveckling, ökad måluppfyllelse kopplat till politiska mål, vidgad kompetens, internationell delaktighet och medvetenhet. Förslag till beslut att anta EU-policy för Filipstads kommuns framtida EU-arbete samt att ersätta tidigare beslutad EU-policy med beslutsdatum , 25. Arbetsutskottet föreslår Kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att anta EU-policy för Filipstads kommuns framtida EU-arbete samt att ersätta tidigare beslutad EU-policy beslutad , 25. Kommunchef Claes Hultgren och EU-samordnare Anne-Louise Izindre presenterar ärendet och besvarar frågor i anslutning härtill. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta EU-policy för Filipstads kommuns framtida EU-arbete samt att ersätta tidigare beslutad EU-policy beslutad , 25. EU-samordnare Anne-Louise Izindre presenterar ärendet.

34 Kommunfullmäktige 15 september 32 att anta EU-policy för Filipstads kommuns framtida EU-arbete samt att ersätta tidigare beslutad EU-policy beslutad , 25.

35 Kommunfullmäktige 15 september 33 Kommunstyrelsen 24 augusti 26 Kommunstyrelsens arbetsutskott 13 juni 23 Kf 69 Dnr /145 Ks 69 Au 52 Årsredovisning 2015 Värmlands läns Vårdförbund samt beviljande av ansvarsfrihet I skrivelse 3 juni översänder Värmlands läns Vårdförbund årsredovisning 2015 samt revisionsberättelse för behandling i kommunernas fullmäktigeförsamlingar. I revisionsberättelse daterad 31 mars anför vårdförbundets revisorer att de finansiella målen för god ekonomisk hushållning för 2015 har uppnåtts av förbundet. Årsredovisningen har upprättats i enlighet med kommunala redovisningslagen och enligt god revisionssed. Revisorerna tillstyrker att förbundsdirektionen beviljas ansvarsfrihet och att förbundets årsredovisning godkänns. Arbetsutskottet föreslår Kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att godkänna årsredovisningen för Värmlands läns Vårdförbund år 2015 samt att bevilja förbundsdirektionen ansvarsfrihet. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna årsredovisningen för Värmlands läns Vårdförbund år 2015 samt att bevilja förbundsdirektionen ansvarsfrihet. Britt-Marie Wall meddelar jäv och deltar ej i beslutet.

36 Kommunfullmäktige 15 september 34 Beslutsexp: Värml. läns Vårdförubnd att godkänna årsredovisningen för Värmlands läns Vårdförbund år 2015 samt att bevilja förbundsdirektionen ansvarsfrihet. Britt-Marie Wall, Christer Olsson och Frida Olsson meddelar jäv och deltar ej i beslutet

37 Kommunfullmäktige 15 september 35 Kf 70 Dnr 2014/174 Sammanräkning ny ledamot i kommunfullmäktige efter Marianne Andersson (S) I skrivelse inkommen till kommunkansliet 30 juni avsäger sig Marianne Andersson (S) sin plats som ledamot i kommunfullmäktige. att befria Marianne Andersson (S) från uppdraget att hos Länsstyrelsen för återstoden av mandatperioden begära ny röstsammanräkning. Beslutsexp: Länsstyrelsen M. Andersson

38 Kommunfullmäktige 15 september 36 Kf 71 Dnr 2014/174 Fyllnadsval i Nordmark-Tabergs Flickskolefond efter Marianne Andersson (S) - ledamot I skrivelse inkommen till kommunkansliet 30 juni avsäger sig Marianne Andersson (S) sin plats som ledamot i Nordmark-Tabergs flickskolefond. att befria Marianne Andersson (S) från uppdraget att till ny ledamot utse Ann-Marie Rosö (S). Beslutsexp: M. Andersson

39 Kommunfullmäktige 15 september 37 Kf 72 Dnr 2014/174 Fyllnadsval i socialnämnden efter Marianne Andersson (S) - ersättare I skrivelse inkommen till kommunkansliet 30 juni avsäger sig Marianne Andersson (S) sin plats som ersättare i socialnämnden. att befria Marianne Andersson (S) från uppdraget att till ny ersättare utse Torgeir Pettersen (S). Beslutsexp: M. Andersson T. Pettersen SOC

40 Kommunfullmäktige 15 september 38 Kf 73 Dnr 2014/174 Fyllnadsval i valnämnden efter Marianne Andersson (S) - ersättare I skrivelse inkommen till kommunkansliet 30 juni avsäger sig Marianne Andersson (S) sin plats som ersättare i valnämnden. att befria Marianne Andersson (S) från uppdraget att till ny ersättare utse Irene Frisk (S) Beslutsexp: M. Andersson I. Frisk

41 Kommunfullmäktige 15 september 39 Kf 74 Dnr /177 Interpellation om ansvar för boende på HVB-hem i Filipstads kommun I interpellation 4 juli skriver Christer Olsson (M): I samband med musikfestivalen Putte i parken som har arrangerats i Karlstad inkom osedvanligt många polisanmälningar från tjejer/kvinnor som har blivit utsatta för sexuella ofredanden och kränkningar. (I skrivande stund 26 anmälningar) Ett antal individer har delgivits misstanke om brott, där av en del som bor på HVB-hem i Filipstads kommun. De som är boende på HVB-hem är i huvudsak minderåriga, dvs. under 18 år och ensamkommande flyktingbarn. Mina frågor till Barn- och utbildningsnämndens ordförande är därför på förekommen anledning; Vilket ansvar och tillsynsansvar har Filipstads kommun för boende på HVB-hem? Har Filipstads kommun i samband med musikfestivalen Putte i parken uppfyllt sitt ansvar och tillsynsansvar vad gäller de ensamkommande flyktingbarnen som bor på kommunens HVBhem och som deltog i festivalen i Karlstad? Om så inte är fallet -Vilka åtgärder och vilken strategi har Filipstads kommun för att minimera riskerna för att liknande fruktansvärda händelser inte ska upprepas? Förekommer någon samhällsinformation till de boende på HVBhemmen och ingår i så fall att man då diskuterar attityder och respekt för andra människor och då inte minst frågan om kvinnofrid? Sammanfattning Tjejer/kvinnor måste kunna vistas i offentliga miljöer utan att riskera att bli utsatta för sexuella ofredanden av skilda slag. I Filipstads kommun liksom i övriga Sverige måste vi därför tillsammans göra allt vad vi kan för att aktivt arbeta med attitydfrågor, ta krafttag mot ofredanden och kränkningar och en ständig strävan mot likhet inför lagen. I ett modernt samhälle får polis-ärenden inte bli politiserade, inga samhällsproblem ska förminskas och inte heller döljas av ideologiska skäl. Det är inte så vi värnar kvinnofriden i det svenska samhället!

42 Kommunfullmäktige 15 september 40 att interpellationen som varit utsänd till samtliga ledamöter får framställas. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Torbjörn Parling lämnar följande svar på interpellationen. Christer Olsson refererar till händelser som skall ha skett under festivalen "Putte i parken" i Karlstad och en eventuell inblandning i detta av boende på HVB hem i Filipstad. Dessa händelser är anmälda till och utreds av polis. Fråga 1. Kommunens och boendets ansvar regleras i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hem för vård och boende. Då alla våra ungdomar är frivilligt placerade är det svårt att styra vad ungdomen gör utanför boendet. Verksamheten försöker naturligtvis tillgodose ungdomens behov av trygghet. Fråga 2. Ja. Hur jobbar vi vidare? Vid nätverksmöte den 14/7 på Karolinen i Karlstad enades man om rutiner vid olika evenemang som sker i våra kommuner och på detta sätt bidra till en bättre säkerhet för alla. Vid Oxhälja fanns särskilda rutiner framtagna lokalt i Filipstad gällande kontakter med polisen, beställda ronderingar hos Securitas och bemanning. Fråga 4. Samhällsinformation vid HVB hemmen? Vi har i verksamheten fyra stycken utbildade samtalsledare inom sex och samlevnad. Detta är ett länsprojekt kallat SESAM och drivs av projektledare Tomas Ojala och Landstinget i Värmland. Våra fyra samtalsledare är fördelade inom HVB Filipstad enligt följande; Två på Riddarnäset och en vardera på Masmästaren och Bergslagaren. Arbetet inom detta område har skett kontinuerligt på boendena i både gruppsamtal och individuellt. Då sex och samlevnad är en stor och viktig del i en ungdoms uppväxt är det personalens skyldighet att alltid hålla ungdomarna uppdaterade inom området. Ansvarig anser att detta fungerar väl på alla våra tre boenden. Under hösten kommer man att systematisera och kvalitetssäkra samhällsinformationen på våra boenden.

43 Kommunfullmäktige 15 september 41 Detta sker genom ett utbildningsmaterial som heter " Hitta rätt". Utbildningsmaterialet består av en pärm, en handledning och webbutbildning. När detta utbildningsmaterial togs fram av Göteborgs Stad såg man ett behov att kvalitetssäkra och systematisera arbetet med ungdomarna. Man ville skapa förutsättningar för en lyckad integration. Detta arbete kommer att vara schemalagt på eftermiddagar och kvällar. Christer Olsson tackar för svaret. att lägga interpellationen och svaret till handlingarna.

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 14 december (6) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl Ajournering

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 14 december (6) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl Ajournering Kommunfullmäktige 14 december 2017 1 (6) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl 18.15-19.04 Ajournering 18.52-19.02 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 16 mars (10) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 16 mars (10) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Kommunfullmäktige 16 mars 2017 1 (10) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-18.31 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande ersättare:

Läs mer

Britt-Marie Wall (S), Henric Forsberg (S), Bengt Sjöberg (KD) Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 70-78

Britt-Marie Wall (S), Henric Forsberg (S), Bengt Sjöberg (KD) Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 70-78 Kommunstyrelsen 23 augusti 2017 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-14.45 Ajournering kl. 14.10-14.40 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger (S), ordförande Christer Olsson

Läs mer

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen torsdagen den 15 september 2016 kl

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen torsdagen den 15 september 2016 kl Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen torsdagen den 15 september kl. 18.15 Sammanträdet inleds med Allmänhetens frågestund. Frågestunden håller på ca 30 minuter.

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 14 september (15) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 14 september (15) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Kommunfullmäktige 14 september 2017 1 (15) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.10 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande ersättare:

Läs mer

Utses att justera: Britt-Marie Wall och Ulla Olsson med Torbjörn Parling och Ulf Söhrman som ersättare.

Utses att justera: Britt-Marie Wall och Ulla Olsson med Torbjörn Parling och Ulf Söhrman som ersättare. Kommunfullmäktige 16 december 2015 1 (14) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 17.15 18.36 Ajournering kl.17.20-17.45, 18.12-18.15 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell,

Läs mer

Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsen 24 augusti 2016 1 (37) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.34 Ajournering kl. 14.38-16.17 Beslutande: Ersättare: Torbjörn Parling (S) ordförande Britt-Marie Wall

Läs mer

Ersättare: Cecilia Svanlind Törn (M), Marcos Ciscar (M), Bengt Sjöberg (KD) Henric Forsberg (S), Britt-Marie Wall (S)

Ersättare: Cecilia Svanlind Törn (M), Marcos Ciscar (M), Bengt Sjöberg (KD) Henric Forsberg (S), Britt-Marie Wall (S) Kommunstyrelsen 16 december 2015 1(10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.50 Ajournering kl. 13.32-13.34, 14.45-15.10, 16.25-16.43 Beslutande: Per Gruvberger (S) ordf Christer

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 juni (7) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering

Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 juni (7) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 juni 2017 1 (7) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 10.40-11.45 Ajournering Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Torbjörn Parling (S) Anders Nilsson (V) Christer

Läs mer

Jomark Polintan, Stephanie Treviranus, Benny Ahremark-Persson

Jomark Polintan, Stephanie Treviranus, Benny Ahremark-Persson Kommunstyrelsen 22 januari 2014 1(10 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-15.05 Ajournering kl. 14.30-15.00 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Marina Isaksson

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 16 oktober (15) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 16 oktober (15) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl Kommunfullmäktige 16 oktober 2014 1 (15) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 19.51 Ajournering kl.19.04-19.25 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Ersättare: Cecilia Svanlind Törn (M), Marcos Ciscar (M), Bengt Sjöberg (KD) Henric Forsberg (S), Britt-Marie Wall (S)

Ersättare: Cecilia Svanlind Törn (M), Marcos Ciscar (M), Bengt Sjöberg (KD) Henric Forsberg (S), Britt-Marie Wall (S) Kommunstyrelsen 16 december 2015 1(10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.50 Ajournering kl. 13.32-, 13-34, 14.45-15.10, 16.25-16-43 Beslutande: Per Gruvberger (S) ordf Christer

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 juni 2015 1 (9)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 juni 2015 1 (9) Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 juni 2015 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl.09.00-11.25 Ajournering kl. 9.45-10.10 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Marina Isaksson Britt-Marie

Läs mer

Ersättare: Linda Malm, Christel Iversen, Cecilia Svanlind Törn, Britt-Marie Wall, Bengt Sjöberg

Ersättare: Linda Malm, Christel Iversen, Cecilia Svanlind Törn, Britt-Marie Wall, Bengt Sjöberg Kommunstyrelsen 10 december 2015 1(9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 15.30-16.50 Ajournering kl. 16.10-16.35 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Christer Olsson Torbjörn Parling Marina

Läs mer

Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer Ordförande Per Gruvberger Ordförande del av 6, 7,8 Torbjörn Parling

Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer Ordförande Per Gruvberger Ordförande del av 6, 7,8 Torbjörn Parling Kommunstyrelsen 20 januari 2016 1(13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.17 Ajournering kl.13.40-14.00, 15.00-15.45, 16.01-16.04 Beslutande: Per Gruvberger (S) ordf Christer Olsson

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktiges valberedning 1 december 2014 1 (15) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.00-14.

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktiges valberedning 1 december 2014 1 (15) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.00-14. Kommunfullmäktiges valberedning 1 december 2014 1 (15) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.00-14.15 Beslutande: Torbjörn Parling, ordförande Jomark Polintan Christer Olsson Patrik Fornander

Läs mer

Socialnämnden (11)

Socialnämnden (11) 2015-12-22 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-12-22 kl. 9:00-10:10 Ajournering kl. 9:05-9:20, 9:45-9:50 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 15 december (22) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl Ajournering kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 15 december (22) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl Ajournering kl Kommunfullmäktige 15 december 2016 1 (22) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl 18.15-19.12 Ajournering kl. 18.40-18.50 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 94-103. ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunstyrelsen

Underskrifter Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 94-103. ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 24 september 2014 1(12) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-15.50 Ajournering kl. 14.47-15.00, 15.23-15.45 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger, ordf Sune Frisk Marina

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 12 mars 2015 (19) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 20.54 Ajournering kl. 19.24-19.

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 12 mars 2015 (19) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 20.54 Ajournering kl. 19.24-19. Kommunfullmäktige 12 mars 2015 (19) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 20.54 Ajournering kl. 19.24-19.35 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 5 oktober (3)

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 5 oktober (3) PFILIPSTADS KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 5 oktober 2015 1 (3) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 09.00-12.30 Ajournering kl. 10.28-10.47, 12.00-12.05 Beslutande: Observatörer:

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 13 juni (33) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering ,

Kommunstyrelsens arbetsutskott 13 juni (33) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering , Kommunstyrelsens arbetsutskott 13 juni 2016 1 (33) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 11.35-14.35 Ajournering 12.14-13.00, 13.39-13.41 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Torbjörn Parling

Läs mer

Socialnämnden Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl: 9:00-11:45 Ajournering kl: 10:10-10:33

Socialnämnden Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl: 9:00-11:45 Ajournering kl: 10:10-10:33 Socialnämnden 2018-05-16 1 Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 180516 kl: 9:00-11:45 Ajournering kl: 10:10-10:33 Beslutande Anders Nilsson (V) Christer Olsson (M) Britt-Marie

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 november (14)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 november (14) Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 november 2015 1 (14) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl.09.00-11.17 Ajournering kl. 10.22-10.45 Beslutande: Per Gruvberger, ordförande Torbjörn Parling

Läs mer

Britt-Marie Wall (S), Henrik Forsberg (S), Filip Dahlöv (M) Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 11-21

Britt-Marie Wall (S), Henrik Forsberg (S), Filip Dahlöv (M) Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 11-21 Kommunstyrelsen 22 februari 2017 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-15.00 Ajournering kl. 14.15-14.50 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger (S) ordförande Torbjörn Parling

Läs mer

Matrikel 2015-2018 November 2015

Matrikel 2015-2018 November 2015 Matrikel 2015-2018 November 2015 Gruppledare för de politiska partierna S Jomark Polintan Kyrkovägen 16, 680 90 Nykroppa e-post : jomark.polintan@filipstad.se C Benny Ahremark Persson Vasagatan 20, 682

Läs mer

Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:30 Ajournering kl. 11:35-11:50 Anders Nilsson, ordförande

Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:30 Ajournering kl. 11:35-11:50 Anders Nilsson, ordförande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2016-09-12 kl. 9:00-12:30 Ajournering kl. 11:35-11:50 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson,

Läs mer

Socialnämnden (12)

Socialnämnden (12) Socialnämnden 2017-05-11 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 13:15-15:45 Ajournering kl.14:30-15:00 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson Jomark Polintan

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 november 2011 1 (7) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 14.30-16.05

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 november 2011 1 (7) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 14.30-16.05 Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 november 1 (7) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 14.30-16.05 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Olle Engström Ulf Söhrman Peter Johansson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 maj (8)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 maj (8) Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 maj 2016 1 (8) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-11.57 Ajournering kl. 10.05-10.22 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Torbjörn Parling (S) Anders

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 1 juni (5)

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 1 juni (5) Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 1 juni 2017 1 (5) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 9.00 11.57 Ajournering kl:10.07-10.25, 11.35-11.45 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordf Torbjörn

Läs mer

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdagen den 18 oktober 2018 kl

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdagen den 18 oktober 2018 kl Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdagen den 18 oktober 2018 kl. 18.15 Sammanträdet inleds med Allmänhetens frågestund som pågår under ca 30 minuter.

Läs mer

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00 Socialnämnden 2014-09-09 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-09-09 kl. 8:30-11:00 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson

Läs mer

Britt-Marie Wall (S), Ulf Söhrman (M) Henrik Forsberg (S), Bengt Sjöberg (KD) Justeringens plats och tid: Kommunkansliet den 7 februari

Britt-Marie Wall (S), Ulf Söhrman (M) Henrik Forsberg (S), Bengt Sjöberg (KD) Justeringens plats och tid: Kommunkansliet den 7 februari Kommunstyrelsen 25 januari 2017 1 (12) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-15.28 Ajournering kl. 14.30-14.50, 15.10-15.20 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger (S) ordförande Torbjörn

Läs mer

Socialnämnden (13) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:15 Ajournering kl.

Socialnämnden (13) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:15 Ajournering kl. 1 (13) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-08-18 kl. 9:00-12:15 Ajournering kl. 11:10-11:40 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson

Läs mer

Matrikel December 2018

Matrikel December 2018 Matrikel 2018-2022 December 2018 Mandatfördelningen i kommunfullmäktige 2018-2022 Socialdemokraterna 16 Moderaterna 9 Sverigedemokraterna 6 Vänsterpartiet 3 Centerpartiet 2 Liberalerna 1 Summa 37 Gruppledare

Läs mer

Utses att justera: Lillvor Eriksson och Ulf Söhrman med Per Gruvberger och Christina Söhrman som ersättare.

Utses att justera: Lillvor Eriksson och Ulf Söhrman med Per Gruvberger och Christina Söhrman som ersättare. Kommunfullmäktige 7 april 2016 1 (17) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen och Sessionssalen kl 18.15-20.02 Ajournering kl. 18.45-18.55 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Bo Forsberg,

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 16 november (20) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 16 november (20) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering Kommunfullmäktige 16 november 2017 1 (20) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-21.00 Ajournering 19.46-20.15 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Matrikel januari 2019

Matrikel januari 2019 Matrikel 2018-2022 januari 2019 Mandatfördelningen i kommunfullmäktige 2018-2022 Socialdemokraterna 16 Moderaterna 9 Sverigedemokraterna 6 Vänsterpartiet 3 Centerpartiet 2 Liberalerna 1 Summa 37 Gruppledare

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 november (11) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering

Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 november (11) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 november 2016 1 (11) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 09.00-10.40 Ajournering 9.50-10.07 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Torbjörn Parling (S) Anders

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 mars (6)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 mars (6) Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 mars 2016 1 (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl.09.00-10.57 Ajournering 09.46-10.02 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Torbjörn Parling (S) Anders

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 18 oktober (23) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 18 oktober (23) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Kommunfullmäktige 18 oktober 2018 1 (23) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-18.59 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande ersättare:

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Riddarnäset, kl

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Riddarnäset, kl Barn- och utbildningsnämnden 2016-05-10 1(7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 12.00 Riddarnäset, kl 13-15.00 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Jerry Rothin (FIL)

Läs mer

Socialnämnden (15)

Socialnämnden (15) 1 (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-01-13 kl. 9:00-12:00 Ajournering kl. 10:20-11:00 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson Britt-Marie Wall Sebastian

Läs mer

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson Björn Stålhammar Tjänstgörande

Läs mer

Matrikel Juni 2019

Matrikel Juni 2019 Matrikel 2018-2022 Juni 2019 1 Innehållsförteckning Sid Kommunfullmäktige 2 Kommunfullmäktiges valberedning 3 Kommunstyrelsen, nämnderna och utskott 3-6 Stiftelser och fonder 6-7 Gemensamma nämnder och

Läs mer

Slutlig rösträkning och mandatfördelning

Slutlig rösträkning och mandatfördelning 1/1 PROTOKOLL 2014-09-15 09-23 Slutlig rösträkning och mandatfördelning Val till kommunfullmäktige 2014-09-14 Kommun: FILIPSTAD Plats: Dnr: 201-6175-2014 Rösträkningen och fördelningen av mandaten har

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 13 mars 2014 1 (18) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.29

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 13 mars 2014 1 (18) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.29 Kommunfullmäktige 13 mars 2014 1 (18) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.29 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande ersättare:

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 13 november (26) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 13 november (26) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl Kommunfullmäktige 13 november 2014 1 (26) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 20.56 Ajournering kl.20.00-20.25 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad. Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 november 2010 1 (7)

Sammanträdesdatum Blad. Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 november 2010 1 (7) Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 november 2010 1 (7) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.55 Ajournering kl. 14.25-14.40 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Anita Widman Annika Johansson

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 10 november (18) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 10 november (18) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl Kommunfullmäktige 10 november 2016 1 (18) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-21.03 Ajournering kl. 20.00-20.30 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (13)

Barn- och utbildningsnämnden (13) Barn- och utbildningsnämnden 2017-11-07 1(13) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 12.30 Mötet ajourneras kl 10.00 10.30 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander

Läs mer

1. Motion ang. utökning av öppettider på Ungdomens Hus 2. Övertagande av lån Filipstads Tennisklubb

1. Motion ang. utökning av öppettider på Ungdomens Hus 2. Övertagande av lån Filipstads Tennisklubb KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 2015-11-02 Till Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid och plats för sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum 7 december 2015 kl.09.00 Joakim Nyman från Polisen informerar om medborgarlöfte

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsen 3 oktober (3) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl Ajournering kl.

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsen 3 oktober (3) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl Ajournering kl. FILIPSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsen 3 oktober 2016 1 (3) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 08.00-08.45 Ajournering kl. Beslutande: Ersättare:

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 8 maj (15) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering

Kommunstyrelsens arbetsutskott 8 maj (15) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering Kommunstyrelsens arbetsutskott 8 maj 2017 1 (15) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 09.00-12.15 Ajournering 10.32-10.42 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Torbjörn Parling (S) Anders Nilsson

Läs mer

Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:10 Ajournering kl. 11:10-11:30

Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:10 Ajournering kl. 11:10-11:30 Sammanträdesdatum Blad 1 (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2016-03-08 kl. 9:00-12:10 Ajournering kl. 11:10-11:30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Anslagsdatum: 29 september 2017 Datum för anslagets nedtagande: 23oktober

ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Anslagsdatum: 29 september 2017 Datum för anslagets nedtagande: 23oktober Kommunstyrelsen 20 september 2017 1 (14) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.06 Ajournering kl. 14.50-15.05, 15.40-16.01 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger (S), ordförande Christer

Läs mer

Socialnämnden (14) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl: 09:00-11:45 Ajournering kl: 10:11-10:33

Socialnämnden (14) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl: 09:00-11:45 Ajournering kl: 10:11-10:33 Socialnämnden 2017-09-13 1 (14) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 170913 kl: 09:00-11:45 Ajournering kl: 10:11-10:33 Beslutande Anders Nilsson (V) Christer Olsson (M) Britt-Marie

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2 december (10) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering ,

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2 december (10) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering , Kommunstyrelsens arbetsutskott 2 december 2016 1 (10) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 09.00-12.10 Ajournering 10.20-10.30, 10.56-10.58 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Åsa Hååkman Felth

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 24 oktober 2011 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.40 Ajournering kl. 15.40-16.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 24 oktober 2011 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.40 Ajournering kl. 15.40-16. Kommunstyrelsens arbetsutskott 24 oktober 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.40 Ajournering kl. 15.40-16.00 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Britt-Marie

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 12 maj (22) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 12 maj (22) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Kommunfullmäktige 12 maj 2016 1 (22) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-18.40 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Bo Forsberg, sekreterare Ej tjänstgörande ersättare: Jerry

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-01-17 1(8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 12.00 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Sune Frisk (S) ersättare för Patrik Fornander

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (11) Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (11) Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-06-13 1(11) Plats och tid: Beslutande: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 12.00 Torbjörn Parling (S), ordförande Nils-Erik Mellström (C) ersättare för Patrik

Läs mer

Sammanträdesdatum. Barn- och utbildningsnämnden 18 augusti (10)

Sammanträdesdatum. Barn- och utbildningsnämnden 18 augusti (10) Barn- och utbildningsnämnden 18 augusti 2015 1(10) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.30 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström (S) Ann-Marie Rosö (S) Robert

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 april 2014 1 (16 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-09.43 Ajournering kl.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 april 2014 1 (16 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-09.43 Ajournering kl. Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 april 2014 1 (16 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-09.43 Ajournering kl. Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Britt-Marie Wall Ulf

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (11)

Barn- och utbildningsnämnden (11) Barn- och utbildningsnämnden 2017-04-18 1(11) Plats och tid: Stålvallaskolan, kl 9.00 12.00 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström (S) Ann-Marie Rosö (S) Sune Frisk

Läs mer

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen torsdagen den 16 februari kl

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen torsdagen den 16 februari kl Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen torsdagen den 16 februari kl. 18.15 Sammanträdet inleds med en information av Anna Lindström från Sveriges kommuner och

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Till Kommunstyrelsens arbetsutskott. Kommunfullmäktigeärende. Kommunstyrelseärende. AU-ärenden

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Till Kommunstyrelsens arbetsutskott. Kommunfullmäktigeärende. Kommunstyrelseärende. AU-ärenden KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 2016-10-03 Till Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid och plats för sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum 6 oktober 2016 kl.09.00 Justerare: Anders Nilsson Kommunfullmäktigeärende

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 13 oktober (17) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 13 oktober (17) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl Kommunfullmäktige 13 oktober 2016 1 (17) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.07 Ajournering kl. 18.50-19.00 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Underskrifter: Sekreterare Bo Forsberg Paragrafer ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ: Kommunstyrelsen

Underskrifter: Sekreterare Bo Forsberg Paragrafer ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ: Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 23 mars 2016 1(11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.20 Ajournering kl. 14.50-15.15, 16.00-16.15 Beslutande: Per Gruvberger (S) ordf Christer Olsson (M) Torbjörn

Läs mer

Socialnämnden (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:10 Ajournering kl.

Socialnämnden (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:10 Ajournering kl. 1 (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-01-13 kl. 9:00-12:10 Ajournering kl. 11:30-11:55 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (10)

Barn- och utbildningsnämnden (10) Barn- och utbildningsnämnden 2017-02-07 1(10) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 12.15 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström (S) Sune

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 13 december (15) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl Ajournering kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 13 december (15) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl Ajournering kl Kommunfullmäktige 13 december 2012 1 (15) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl 18.15-20.05 Ajournering kl. 18.51-19.01. Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 11 november 2013 1 (11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-11.30 Ajournering kl. 10.00-10.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 11 november 2013 1 (11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-11.30 Ajournering kl. 10.00-10. Kommunstyrelsens arbetsutskott 11 november 2013 1 (11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-11.30 Ajournering kl. 10.00-10.15 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Britt-Marie

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 16 februari (24) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl.

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 16 februari (24) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl. Kommunfullmäktige 16 februari 2017 1 (24) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.33 Ajournering kl. Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 februari (13)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 februari (13) Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 februari 2015 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-12.02 Ajournering kl. 10.26-10.42 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Anders

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 februari 2011 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.18

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 februari 2011 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.18 Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 februari 2011 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.18 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Olle Engström Ulf Söhrman Peter Johansson

Läs mer

Britt-Marie Wall (S), Henrik Forsberg (S), Bengt Sjöberg (KD)

Britt-Marie Wall (S), Henrik Forsberg (S), Bengt Sjöberg (KD) Kommunstyrelsen 21 december 2016 1 (15) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-15.50 Ajournering kl. 15.25-15.40 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger (S) ordförande Torbjörn Parling

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2016-10-11 1(9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 11.00 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Elisabeth Nordin (S) ersättare för Patrik Fornander

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 25 mars 2014 1(5) Göran Andersson, Bengt Sjöberg, Jerry Rothin. Utses att justera: Henric Forsberg Paragrafer: 17-20

Barn- och utbildningsnämnden 25 mars 2014 1(5) Göran Andersson, Bengt Sjöberg, Jerry Rothin. Utses att justera: Henric Forsberg Paragrafer: 17-20 Barn- och utbildningsnämnden 25 mars 2014 1(5) Plats och tid: Ferlinrummet kl 13.30-14.25 Beslutande: Torbjörn Parling, ordf. (s) Olle Engström (s) Ann-Marie Rosö (s) Henric Forsberg (s) Patrik Fornander

Läs mer

Socialnämnden 2015-11-10 1 (13)

Socialnämnden 2015-11-10 1 (13) Socialnämnden 2015-11-10 1 (13) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-11-10 kl. 9:00-11:30 Ajournering kl. 9:50-10:30 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 21 juni (37) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 21 juni (37) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Kommunfullmäktige 21 juni 2017 1 (37) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-20.02 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande ersättare:

Läs mer

Socialnämnden 2011-09-20 1 (9) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2011-09-20 kl 8.00-12.30. Marianne Andersson

Socialnämnden 2011-09-20 1 (9) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2011-09-20 kl 8.00-12.30. Marianne Andersson Socialnämnden 2011-09-20 1 (9) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2011-09-20 kl 8.00-12.30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Britt-Marie

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 15 april 2014 1(7) Helene Larsson Saikoff, Göran Andersson, Pia Skoglund, Jerry Rothin

Barn- och utbildningsnämnden 15 april 2014 1(7) Helene Larsson Saikoff, Göran Andersson, Pia Skoglund, Jerry Rothin Barn- och utbildningsnämnden 15 april 2014 1(7) Plats och tid: Ferlinrummet kl 13.30-16.30 Beslutande: Torbjörn Parling, ordf. (s) Olle Engström (s) Ann-Marie Rosö (s) Henric Forsberg (s) Patrik Fornander

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 6 februari (6) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering ,

Kommunstyrelsens arbetsutskott 6 februari (6) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering , Kommunstyrelsens arbetsutskott 6 februari 2017 1 (6) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 08.00-12.00 Ajournering 09.10-09.25, 11.05-11.15 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Torbjörn Parling

Läs mer

Socialnämnden 2015-12-09 1 (16)

Socialnämnden 2015-12-09 1 (16) 2015-12-09 1 (16) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-12-09 kl. 9:00-12:00 Ajournering kl. 10:40-11:00, 11:09-11:30. Reservationsmotivering 132 biläggs protokollet Beslutande

Läs mer

Britt-Marie Wall (S), Henric Forsberg (S), Ulf Söhrman (M) Justeringens plats och tid: Kommunkansliet den 2017

Britt-Marie Wall (S), Henric Forsberg (S), Ulf Söhrman (M) Justeringens plats och tid: Kommunkansliet den 2017 Kommunstyrelsen 29 november 2017 1 (17) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.36 Ajournering kl. 14.37-15.00, 16.00-16.25 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger (S), ordförande Christer

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-05-09 1(7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 11.45 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström (S) Sune

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 maj 2014 1 ( 17) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.20-12.12 Ajournering kl. 09.50-10.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 maj 2014 1 ( 17) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.20-12.12 Ajournering kl. 09.50-10. Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 maj 2014 1 ( 17) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.20-12.12 Ajournering kl. 09.50-10.07 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Olle Engström

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 11 maj (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 11 maj (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl Kommunstyrelsens teknikutskott 11 maj 2015 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.45 Beslutande: Urban Granfeldt, ordf Marina Isaksson, 25 Sebastian Nilsson Patrik Fornander

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (8)

Barn- och utbildningsnämnden (8) Barn- och utbildningsnämnden 2015-11-10 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet, kl 9.00 11.15 Beslutande: Ersättare: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Sune Frisk (S) ersättare för Olle Engström

Läs mer

Socialnämnden Plats och tid: Socialförvaltningen, Vikhyttegatan, kl Ajournering, kl

Socialnämnden Plats och tid: Socialförvaltningen, Vikhyttegatan, kl Ajournering, kl Socialnämnden 2018-11-21 1 Plats och tid: Socialförvaltningen, Vikhyttegatan, kl. 09.00 11.20 Ajournering, kl. 10.40 11.05 Beslutande: Anders Nilsson (S), ordförande Britt-Marie Wall (S) Christer Olsson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 4 december (8) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering

Kommunstyrelsens arbetsutskott 4 december (8) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering Kommunstyrelsens arbetsutskott 4 december 2017 1 (8) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 09.00-11.00 Ajournering 09.50-10.00 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Torbjörn Parling (S) ej 78

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 21 maj 2015 (33) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 19.39 Ajournering kl.

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 21 maj 2015 (33) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 19.39 Ajournering kl. Kommunfullmäktige 21 maj 2015 (33) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 19.39 Ajournering kl. Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-08-15 1(7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 11.20 Beslutande: Ersättare: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Socialnämnden 2014-04-15 1 (19)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Socialnämnden 2014-04-15 1 (19) Socialnämnden 2014-04-15 1 (19) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-13:30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Britt-Marie Wall,

Läs mer

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdag 12 mars 2015 kl. 18.15

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdag 12 mars 2015 kl. 18.15 Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdag 12 mars 2015 kl. 18.15 Sammanträdet inleds med en information från Jan-Erik Andrén, nyanställd förvaltningschef

Läs mer