KPFR:s sammanträde

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KPFR:s sammanträde"

Transkript

1 PROTOKOLL av 10 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Nämndsekreterare Tel dir: Tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Plats och tid: Duvan, kl Deltagare: Annicka Hörnsten Blommé (M) (Socialnämnden, ordf.) Anette Dahlgren (S) (Socialnämnden) Malin Forsbrand (C) (Nämnden för teknik, fritid och kultur) Lillemor Wennerström (Reumatikerförbundet) Ulla Blomgren (SPF) Bengt Englund (SPF) Pelle Lindelöf (SPF) Leif Gannert (Neuroförbundet) Ann Sofie Holmertz, socialchef Karin Wigstrand, enhetschef utförare Kristina Dunker, planarkitekt 1. Val av justerare och fastställande av ärendelistan Leif Gannert utsågs att jämte ordföranden justera protokollet senast den 16 juni Utsänd ärendelista fastställdes med tillägg av punkterna Aktivitetslokal i Rindö gamla skola och KPFR:s studiebesök. 2. Information om planering för byggnation av särskilt boende på kvarteret Vitsippan Kristina Dunker redogjorde för planering för byggnation av särskilt boende för äldre (se bilaga 1). Post: Vaxholm Besök: Eriksövägen 27 Telefon: Fax: E post: kansliet@vaxholm.se Webb: Org nr: Plusgiro:

2 PROTOKOLL av 10 Då detaljplanen för byggnation i kvarteret Vitsippan fastställts kan det bli aktuellt att KPFR ombes delge sina synpunkter på utformningen inomhus i boendena. Socialnämnden har antagit en kravspecifikation angående utformningen av boendena. Kravspecifikationen ger dock instruktioner endast på en generell nivå och detaljplanen kommer rymma flexibilitet i vidare planering, varför synpunkter inför en slutgiltig utformning kan vara värdefulla. Leif Gannert påpekade att planområdet på kvarteret Vitsippan rymmer en parkeringsplats och undrade hur tillgängligheten till den kommer påverkas av byggnationen. Kristina Dunker svarade att parkeringsplatserna inom planområdet kommer vara till för verksamheten. Parkering ska lösas inom den egna fastigheten. I nuläget står inom kvarteret Vitsippan många bilar under lång tid vilka är hemmahörande inom en annan fastighet. Kristina Dunker meddelade vidare att intresset för särskilt boende väger tyngre än tillgängligheten till de parkeringsplatser som försvinner som en följd av byggnationen. Det totala antalet parkeringsplatser inom staden kan mycket väl komma att utökas framöver som en följd av andra framtida byggnationsprojekt. Bengt Englund undrade vilka synpunkter som inkommit till förvaltningen avseende projektet. Kristina Dunker informerade om att personer som bor intill planområdet framfört misstycke mot att en obebyggd yta försvinner och inkommit med synpunkter som rör höjd och storlek på planerad byggnation. Från de närboende har även inkommit synpunkter på att parkeringsmöjligheter försvinner. Önskemål om annan placering av boendet har framförts. Förvaltningen har dock inte kunnat finna en annan mer lämplig plats. Bengt Englund framförde sin uppskattning över att planområdet inte är lika högt beläget som nuvarande särskilt boende för äldre, eftersom detta främjar områdets tillgänglighet. Han meddelade dock sin ståndpunkt att en större närhet till Vaxholms centrum hade inneburit fördelar för de boende. Kristina Dunker meddelade att förhoppningen är att strandlinjen nedanför boendet ska bli allmänt tillgänglig. Hon berättade även att eftersom hennes anställning i Vaxholms stad upphör i början av juni kommer Paula Sund ta över som handläggare i projektet.

3 PROTOKOLL av Information från tekniska enheten Malin Forsbrand informerade: Synpunkter har inkommit avseende bristfällig tillgänglighet till bushållsplatser på Rindövägen. Frågan utreds. Även Säkerheten vid busshållplatser på Resarövägen utreds. Nedre delen av Hamngatan kommer perioden 15 juni 1 september 2015 på försök vara gågata. Hittills har gatan utgjort gångfartsområde där trafik varit tillåten i mycket låg fart. Syftet med försöket är att öka tillgängligheten till området. Förhoppningen är att detta ska leda till att fler besökare rör sig in mot denna del av staden, istället för att enbart bli kvar vid kajområdet. Skyltning kommer markera gågatan. Även under försöksperioden kommer det på gågatan finnas möjlighet att parkera fordon för funktionsnedsatta personer, butiksinnehavare och boende. Den s.k. Shelltomten i hamnområdet kommer tillsvidare användas för parkering. Inom området kommer det även finnas en del parkbänkar. Flexibilitet kommer råda vad avser användandet av tomten. Det finns exempelvis planer på att låta den användas för marknadsstånd sommartid. Förvaltningen utreder parkeringssituationen i staden. En ambition är att öka rotationen bland parkerade fordon genom att minska tillåten parkeringstid i centrala områden och tillåta längre tider i minde centrala lägen. Förhoppningen är att en sådan åtgärd ska öka tillgängligheten till lediga parkeringsytor på de platser där det i nuläget ofta är svårt att finna en ledig plats. Ulla Blomgren undrade om informationsbrev om de nya parkeringsreglerna kommer skickas ut till stadens hushåll när de nya principerna fastslagits. Malin Forsbrand svarade att skyltning som rör parkering kommer bli tydligare. Avseende frågan om informationsbrev meddelade hon att önskemålet kommer vidarebefordras till förvaltningen. Markavtal för IT utbyggnad har nåtts avseende Resarö och Rindö. Pelle Lindelöf undrade hur dessa avtal påverkar de vägar som lokala vägföreningar sköter. Malin Forsbrand svarade att hon tyvärr inte har någon information att delge avseende denna fråga. Förhandlingar pågår med företag som vill ha hyresavtal med staden för att bedriva gym i lokal högst upp i idrottshallen. Kostnader för utbyggnad av tennisplanen utreds liksom åtgärder för att möjliggöra för campingplatsen i Vaxholm att få 3 stjärnor. Staden har förlängt kontraktet med Vaxholms koloniträdgård för nyttjande av befintligt område i ytterligare 15 år.

4 PROTOKOLL av Information från socialnämnden Ordföranden informerade: Socialnämnden har genomfört strategidag med syfte att vidareutveckla mål för verksamheter inom nämndes ansvarsområde. Socialnämnden ska ta ställning till förnyat avtal med resurscentrum i Stockholms län mot hedersrelaterat förtryck och våld. Kommunalt övertagande från Landstinget vad gäller drift av hälso och sjukvårdsinsatser inom LSSområdet är en fråga som staden har att hantera. En övergång kräver godkännande av kommunerna i Stockholms län. Vaxholms stad har hittills signalerat att en övergång kräver fullgod ekonomisk kompensation. Ett övertagande av driften är planerad till 1 oktober. För att klara av de nya åtagandena strävar staden efter att samverka med andra kommuner i länet. För Vaxholm stad är det svårt att bedriva verksamhet på egen hand, egen drift saknas i nuläget. Om samverkan med närliggande kommuner inte kan nås kan ett alternativ vara att upphandla verksamhet. Socialnämnden har lämnat synpunkter på program för detaljplanering på Vaxön. Socialnämnden har poängterat vikten av att planering görs av boenden för personer som omfattas av socialnämndens ansvarsområde, däribland personer med nedsatt rörelse eller orienteringsförmåga. Avtalsuppföljning har gjorts av Attendos drift av boende samt daglig verksamhet enligt LSS i Vaxholm. Uppföljningen vittnar om en väl fungerande verksamhet. Socialnämnden har beslutat att erbjuda FUB i södra Roslagen och Synskadades riksförbund Stockholms och Gotlands län att vardera ingå med en ordinarie representant och en ersättare i Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning. Socialnämnden har fattat beslut om fördelning av 2015 års föreningsbidrag. 5. Information från kommunstyrelsen Anette Dahlgren informerade: Kommunstyrelsen har hanterat ett ärende om åtgärder för bättre vattenkvalité i Östersjön. Ekonomisk prognos per mars 2015 har presenterats. Stadsbyggnadsförvaltningen har fått i uppdrag att påbörja detaljplanering av Norrberget. Den föreslagna detaljplaneringen innebär bostäder, cirka 50 allmänt tillgängliga parkeringsplatser för

5 PROTOKOLL av 10 besökare och en strandpromenad genom planområdet. Exploateringsintäkterna från projektet ska bidra till att finansiera kommande investeringar som staden behöver göra. En minoritetsåterremiss har skett inom kommunfullmäktige avseende ärendet Folkinitiativ om folkomröstning mot bygget av Campus Vaxholm och rivning av Norrbergsskolan". Kommunstyrelsen har gett Tekniska enheten i uppdrag att i samverkan med utbildningsförvaltningen färdigställa förfrågningsunderlag för utbyggnad av Resarö skolas matsal och kök. 6. Information från föreningsrepresentanterna Lillemor Wennerström informerade om att Reumatikerförbundets medlemsantal ökat med 10 procent senaste året och nu uppgår till 72 personer. Hon angav att den populära Yogan som föreningsmedlemmar kan ta del av kan vara en viktig orsak till uppgången av medlemsantalet. Pelle Lindelöf meddelade att han inte har någon information att delge från SPFs verksamhet, men däremot ett antal synpunkter: Pelle Lindelöf påpekade det olyckliga i att verksamhetsrådet för särskilt boende för äldre med så sent varsel flyttats från den 14 april till den 8 maj. Pelle Lindelöf utryckte även frustration över sent meddelande om tidpunkt för dagens KPFRsammanträde. Pelle Lindelöf framförde synpunkten att socialnämnden inför revidering av KPFR reglementet bör remittera frågan till KPFR. Pelle Lindelöf påpekade att det är svårt att hitta information om KPFR på hemsidan utan att använda sidans sökruta. Han efterlyste flikar som kunde guida den rätt som söker information om rådet. Ordföranden meddelade att hon välkomnar åtgärder från förvaltningens sida för att göra informationen om KPFR enklare att finna på hemsidan. Ulla Blomgren efterlyste större engagemang från stadens sida inom FoU Nordost. Hon påpekade att Norlandia care enligt avtal med staden ska delta i samarbetet. Ann Sofie Holmertz påpekade att även om staden inte aktivt deltar i så stor utsträckning i FoU Nordosts projekt, får såväl staden som Norlandia care del av dess forskningsresultat. Hon meddelade även att Vaxholms stad avser delta i en workshop om värdegrundsarbete som planeras genomföras nom FoU Nordost. Tyvärr har Norlandia care varit tvunget att tacka nej till deltagande i en del projekt eftersom deltagande har fordrat en viss volym i verksamheten vilken inte uppnås i Vaxholm.

6 PROTOKOLL av Information från socialförvaltningen Staden har träffat Norlandia care i samverkansmöte. Norlandia care som driver särskilt boende för äldre har framfört önskemål om förbättring av utemiljön och dess växtlighet. Tekniska enheten ska se över frågan. Plattor kan behöva läggas om och parkbänkar planeras sättas ut i området. Socialförvaltningen har till Tekniska enheten framfört önskemål om samverkan. Detta för att öka enhetens förståelse för de behov som finns bland socialförvaltningens målgrupper samt för att uppnå snabbare tillgång till lägenheter när de blir lediga. I samband med samverkansmöte har Attendo till staden framfört behov av förbättringar av lokaler för boende samt daglig verksamhet enligt LSS. Attendo har bl.a. framfört önskemål om direktkoppling till brandförsvaret av brandlarm på boenden. Förvaltningen ska se över möjliga förbättringslösningar. Stadens samordnare av anhörigstöd har gått i pension. Innan nyrekrytering ska tjänstens innehåll ses över. Ambitionen är att anhörigstödet framöver ska omfatta samtliga relevanta målgrupper, även exempelvis inom skolområdet. Vid akuta fall av stöd i avvaktan på att tjänsten tillsätts, kan Karin Wigstrand kontaktas för vidarebefordran av ärendet till Landstinget. Den lokal som nyttjas av anhörigstöd kommer tillsvidare användas av förvaltningen för övrig verksamhet. Under skolans sommaruppehåll kommer de äldres mat lagas av Alexandras i Arninge. Maten lagas samma dag eller dagen innan den levereras. Leverans sker 5 dagar i veckan och maten fryses inte ner. 8. Avstämning av åtgärdslistan (se bilaga 2) Avrapportering avseende utförda åtgärder utifrån prioriteringslista för åtgärder med fokus på god ekonomisk hushållning inom socialnämndens verksamhetsområde. Ann Sofie Holmertz informerade: I januari presenterades en rapport med förslag på åtgärder för att hantera budgetunderskottet inom socialnämndens verksamhetsområde. Mot denna bakgrund har ett projekt startats vars syfte är att analysera den ekonomiska situationen med fokus på åtgärder för god ekonomisk hushållning. Fokus i projektarbetet ligger på kostnadsminskningar inom äldre och funktionshinderomsorg vilka är de verksamheteter som haft de största avvikelserna gentemot budget. I projektet deltar såväl tjänstemän som politiker. Projektet beskrivs närmare i bilaga 3.

7 PROTOKOLL av 10 Bengt Englund framförde frågan huruvida det trots behovet av kostnadsminskningar finns en ekonomisk beredskap och flexibilitet för oförutsedda händelser. Ordföranden svarade att detta beror på vad för slags händelser det är frågan om. När det gäller lagstyrd verksamhet kan inte staden neka insatser med motiveringen att pengar saknas. Återkoppling avseende eventuellworkshop om den mat som serveras till stadens äldre. Ett matråd har startats upp i staden med representanter från äldreföreningar. Enligt plan ska matrådet få verka ett tag innan en bedömning görs om huruvida det behöver kompletteras med en workshop om mat. 9. Frågor från Neuroförbundet Underhållsplan 2016 avseende Vaxholms stads gator. Malin Forsbrand informerade om att ny plan avseende 2016 och framöver kommer utarbetas under år Åtgärder enligt prioriteringslista i befintlig plan är snart vidtagna. Leif Gannert undrade om KPFR kommer få möjlighet att delge synpunkter på planen. Malin Forsbrand meddelade att hon inte ser några hinder mot att så sker. Hemtjänstens inköp åt brukarna Leif Gannert undrade huruvida det är möjligt för hemtjänsten att handla artiklar åt brukare i flera butiker på en gång. Karin Wigstrand meddelade att inom hemtjänsten sker inköp en dag i veckan enligt biståndsbedömd insats. Då inköp görs saknas tid att besöka fler butiker än vad som krävs för att verkställa beviljad insats. Att hantera pengar och förstå innebörden av medsända meddelanden Leif Gannert framförde synpunkter avseende hemtjänstens tillvägagångssätt vid inköp åt enskild. Karin Wigstrand meddelade att med hänsyn till den enskildes integritet kan förvaltningen tyvärr inte kommentera enskilda fall inom KPFR. Karin Wigstrand poängterade vikten av att förvaltningen får vetskap om upplevda missförhållanden genom att den enskilde eller anhöriga framför dem direkt till henne själv eller till socialchefen.

8 PROTOKOLL av 10 Viktigt i Vaxholm som taltidning Leif Gannert påpekade att KPFR vid senaste sammanträde fått beskedet att den som så önskar kan få en inläsning av hela texten i tidningen Viktigt i Vaxholm. Han meddelade vidare att han därefter fått beskedet att en sådan inläsning kostar pengar. Ordföranden meddelade att IT och serviceenheten lämnat beskedet att staden enbart erbjuder inläsning av ett utdrag aktuell information från tidningarna Mitt i Södra Roslagen, Viktigt i Vaxholm,tidningen Skärgården samt tidningen Dagsljuset. Inläsningen görs till Taltidningen vilken är kostnadsfri och kan erhållas av synskadade och andra, som av olika skäl inte kan läsa en vanlig tidning. 10. Frågor från SPF och PRO Hur fungerar tandvården för de som bor i särskilda boenden i Vaxholm? Karin Wigstrand och Ann Sofie Holmertz informerade: Boende på särskilt boende och ordinärt boende med stödinsatser erbjuds att årligen genomgå munhälsobedömning. Den enskilde eller dess anhörige har därefter möjlighet att på egen hand kontakta tandvården för utförande av eventuella åtgärder med utgångspunkt från bedömningen. Vissa möjligheter finns att få åtgärderna utförda på plats inom särskilt boende för äldre eller i hemmet för den som har hemtjänst med omfattande omvårdnadsbehov. Grundutbildning i hanterandet av en IPAD Pelle Lindelöf redogjorde för ett projekt där Nacka kommun i samarbete med Apple och Studieförbundet erbjuder grundutbildning för seniorer i hanterande av Ipads. Pelle Lindelöf undrade om liknande projekt skulle kunna genomföras i Vaxholm. Ann Sofie Holmertz meddelade att förvaltningen saknar resurser att arrangera eller delta i ett sådant projekt, men att staden kan bidra med lokaler om äldreföreningarna avser driva projektet. Hur ser man ur ett politiskt och ur ett tjänstemannaperspektiv på hur man kan använda dialogen med stadens pensionärsorganisationer på ett för staden och för dess medborgare optimalt sätt? Hur ser vi från organisationernas sida på hur vi på bästa sätt kan medverka till en positiv och utvecklande dialog med involverade politiker och tjänstemän?

9 PROTOKOLL av 10 Kan vi träffas till ett gemensamt möte kring denna fråga? Pelle Lindelöf och Ulla Blomgren uttryckte frustration över att inte fler frågor remitteras till rådet innan beslut. Pelle Lindelöf pekade på att rådet istället i för stor utsträckning används som en kanal för staden att delge information till föreningarna i olika frågor. Ordföranden meddelade att ambitionen är rådet ska fungera som remissinstans. Hon påminde om att KPFR kommer att ingå som referensgrupp vid utformandet av nytt särskilt boende på Vitsippan när detaljplanen för kvarteret slagits fast, samt att förhoppningen är att rådet ska kunna ge staden värdefulla synpunkter även inom andra områden. Pelle Lindelöf framförde synpunkten att revideringar av KPFR:s reglemente bör föregås av remiss till KPFR i frågan. Vi föreslår att det vid nästa möte genomförs en genomgång av tidigare aktualiserade frågor. På stadens hemsida finns protokoll och kallelser från innevarande och föregående år. Rådet enades om att representanter som bland dessa dokument finner frågor som åter bör lyftas i rådet ska anmäla detta till förvaltningen. SPF föreslår att ev. studiebesök förläggs till tid, som ej påverkar ordinarie KPFR möten. Den tiden är för oss mycket värdefull. Ordföranden meddelade att studiebesök kommande år förläggs till en dag i juni då KPFR sammanträde enligt schema planeras, men att tid avsätts för att genomföra såväl studiebesök som själva sammanträdet. 11.Seniordagen 2015 Ordföranden informerade om att hon i samråd med förvaltningen är i färd med att ta fram ett program för 2015 års Seniordag vilken som vanligt genomförs på Träffpunkt Kanonen den 1 oktober. En del förlag på programpunkter har inkommit till staden. Fler förslag kan fram till midsommar mejlas till KPFR sekreteraren. 12. Aktivitetslokal i Rindö gamla skola

10 PROTOKOLL av 10 Ordföranden informerade om att det i Rindö gamla skola finns lokaler som nyttjas för ungdomsverksamhet. Pensionärsföreningar som är intresserade av att också nyttja dessa lokaler för sin verksamhet ombeds anmäla intresse till ordföranden. Ulla Blomgren meddelade redan under sammanträdet att det nog finns ett sådant intresse inom SPF. 13. KPFR:s studiebesök Ordföranden meddelade att det inställda Studiebesöket med KPFR eventuellt istället kommer genomföras den 14 september Mer information kommer delges så snart datumet har fastslagits. KPFR sammanträde och studiebesök kommer tillsammans pågå ca kl Nästa möte med KPFR hålls Tid och plats meddelas senare. Ordförande... Annicka Hörnsten Blommé (M) Justerande Sekreterare Leif Gannert (Neuroförbundet).. Tobias Wistrand

11 Bilaga 1. Stadbyggnadsprojekt särskilt boende

12 Organisation Styrgrupp Kommunchef Ekonomichef Chef stadsbyggnadsförvaltningen Chef socialförvaltningen Övergripande projektledare Delprojektledare Politisk beredningsgrupp KSO Ordförande i SN Projektgrupp Representanter från förvaltningar och efter behov Referensgrupper

13 Förvaltningsövergripande projekt, omfattning Exempel delprojekt: Ekonomi Upphandling byggnation Byggnation av särskilt boende Detaljplanering Bygglov Driftsavtall, upphandling Genomförande av detaljplan Lantmäteriförr ättning/fastigh etsbildning Information och planering av flytt av boende Inflyttning Verksamhetsplan/Lok alprogram (Underlag: Kravspecifikation för vård och omsorgsboende) Projektering Flytt av boende Planering och genomförande av åtgärder på kort sikt

14 Detaljplaner, delprojekt Planprocess, olika skeden Kommunstyrelsen detaljplaneuppdrag Kommunstyrelsens planeringsutskott beslut kring respektive skede Kommunfullmäktige antar PROGRAM SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT

15 Detaljplaner, delprojekt Vitsippan Detaljplaneuppdrag KS oktober 2014 Landstinget 3 & 5 Detaljplaneuppdrag KS juni 2013

16 Detaljplan, kv Vitsippan delprojekt Granskning, beslut i KS PLU 27 maj 2015 Granskning under sommar, synpunkter SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT VÅR 2015 SOMMAR 2015 DECEMBER 2015 VÅR 2016 Parallellt träffas styrgrupp och politisk beredningsgrupp för avstämning och diskussion för projektets övriga delar

17 Detaljplan, Landstinget 3 & 5 Planarbetet har vilat i avvaktan på dp Vitsippan Uppstart för arbetet planeras under hösten PROGRAM SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT VÅR 2014 HÖST 2015 VINTER 2015/16 VÅR 2016 NOV 2016 Parallellt träffas styrgrupp och politisk beredningsgrupp för avstämning och diskussion för projektets övriga delar

18 Övergripande tidsplan, detaljplanering m.m Detaljplan Vitsippan, antagande december 2015 Inflyttning Projektering, bygglov, lokalprogram Detaljplan Landstinget 3 & 5, antagande november 2016 Projektering, bygglov, lokalprogram Arbete med referensgrupper t.ex. KPFR, entreprenörer m.fl.

19 Övergripande tidsplan, detaljplanering m.m Ekonomi Upphandling byggnation Byggnation av särskilt boende Detaljplanering Bygglov Driftsavtall, upphandling Genomförande av detaljplan Lantmäteriförrätt ning/fastighetsbil dning Information och planering av flytt av boende Inflyttning Verksamhetsplan/Lokalprog ram (Underlag: Kravspecifikation för vårdoch omsorgsboende) Projektering Flytt av boende Planering och genomförande av åtgärder på kort sikt Parallellt träffas bl.a. styrgrupp och politisk beredningsgrupp för avstämning och diskussion för projektets övriga delar

20 Åtgärdslista KPFR Bilaga 2. Nr.r Rubrik Beskrivning Datum Ansvarig Rapporteri ng 1 Enklare sökväg till KPFR efterfrågar mer tillgänglighet Elisabeth KPFR information om KPFR på stadens hemsida till information om KPFR på stadens hemsida. Brolin Larsen Återkoppling till KPFR av sekreteraren. 2 Workshop om mat. Återkoppling om huruvida matrådet ska kompletteras med en workshop om mat. 3 Underhållsplan 2016 avseende Vaxholms stads gator Återkoppling till KPFR om former för eventuell remiss till rådet av planen Anicka Hörnsten Blommé Malin Forsbrand och Annicka Hörnsten Blommé KPFR Så snart nödvändigt med hänsyn till tidpunkt för frågans avgörande.

21 Bilaga 3. Projekt Översyn av socialnämndens verksamheter med fokus på god ekonomisk hushållning Lägesrapport, Socialnämnden Bertil Stenström

22 Inledning Här skriver du din huvudrubrik

23 Projektets syfte och mål Med utgångspunkt i rapporten Genomlysning av socialtjänsten med fokus på god ekonomisk hushållning arbeta igenom angiven prioritetslista för åtgärder inom äldreomsorgen, socialpsykiatrin och LSS med fokus på god ekonomisk hushållning. Här skriver du din huvudrubrik

24 Delprojektens tidplaner Delprojekt Mars April Maj Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec Ekonomisk analys Genomlysning av vård och omsorgsverksamheterna Mål och verksamhetsplaner Organisation och uppdrag Ledningssystemet, översyn av riktlinjer och av myndighetsutövningen Utbildning i ekonomi Här skriver du din huvudrubrik

25 Genomfört, pågår och återstår Här skriver du din huvudrubrik

26 Riktlinjer och rutiner för myndighetsutövning Genomfört: Förslag framtaget till revidering av Riktlinjer för handläggning av insatser enligt SoL för äldre och personer med funktionsnedsättning Pågår: Genomgång påbörjad av rutiner och processer kring beslut enligt dessa riktlinjer. Återstår: Revidering av Riktlinjer LSS inklusive rutiner och processer kring dem (påbörjas juni). Här skriver du din huvudrubrik

27 Genomlysning hemtjänst och dagverksamhet Genomfört: Volymdata framtagna för Tidredovisning genomförd under mars, större skillnad än förväntat mellan beviljad och utförd tid, resultat återfört till myndighetsfunktionen. Pågår: Arbete påbörjat för att optimera personalresurserna i hemtjänsten över dygnet. Beräkning påbörjad av kostnader för mottagningsteam (för att minska straffavgifter till SLL samt för att minska behovet av korttidsplatser). Arbete påbörjat för att bättre utnyttjande av dagverksamheten (för att minska behovet av hemtjänst). Här skriver du din huvudrubrik

28 Genomlysning av korttidsboende och särskilt boende Genomfört: Volymdata framtagna för Pågår: Arbete påbörjat med att kartlägga förändring i vårdtyngd och boendetid inom det särskilda boendet. Arbete påbörjat med tekniska enheten för att förkorta tid tomställning i det särskilda boendet. Återstår: Utredning kring förändring av korttidsboendets inriktning. Här skriver du din huvudrubrik

29 Genomlysning av LSS/Socialpsykiatri Genomfört: Volymdata framtagna för Återstår: Kartläggning av rutiner för inköp av externa tjänster (påbörjas juni). Här skriver du din huvudrubrik

30 Genomlysning av individ och familjeomsorgen Genomfört: Volymdata framtagna för Återstår: Kartläggning av rutiner för inköp av externa tjänster (påbörjas juni). Här skriver du din huvudrubrik

31 Ekonomisk analys Genomfört: Kartläggning genomförd av kostnader och intäkter (utfall) och 2015 (budget/prognos) per ansvar, verksamhet och slag. Pågår: Genomlysning av intäkter i form av avgifter och hyror, förfrågning utsänd om inkomstuppgifter. Arbete med att kombinera kostnads och intäktsdata med volymdata. Här skriver du din huvudrubrik

32 Målstyrning och verksamhetsplaner Genomfört: Förslag framtaget till revidering av nämndens mål inom stadens övergripande målområden. Förslag framtaget till värdegrund som synkroniserar med övergripande mål, nämndens mål och verksamhetsmål Pågår: Arbete påbörjat med att formulera verksamhetsmål för myndighet, stab, hemtjänst och boendestöd. Arbete inom kvalitetsindikatorprojektet. Återstår: Befintliga nyckeltal skall revideras under 2015 (hösten 2015) Utarbetande av verksamhetsplaner (hösten 2015) Här skriver du din huvudrubrik

33 Ledningssystem för kvalitet Genomfört: Kontakter med Hammarö kommun. Förslag framtaget till riktlinjer för avvikelsehantering, synpunkter och klagomål. Pågår: Kontakt med leverantörer av IT system (för att hantera processer, riktlinjer och rutiner. Här skriver du din huvudrubrik

34 Ledningssystemets roll Skapar förutsättningar för kvalitetsarbete och för preventivt/planerat arbete Lägger grund för nytt arbetssätt och ny arbetskultur. Här skriver du din huvudrubrik

35 Övriga delprojekt Organisation och uppdrag (pågår, leds av socialchefen). Utbildning i ekonomi (påbörjas efter sommaren). Här skriver du din huvudrubrik

36 Slutsatser så här långt Här skriver du din huvudrubrik

37 Kostnadsminskningar/intäktsökningar Minskade kostnader inom hemtjänsten genom reducering av skillnad mellan beviljad och utförd tid = 1 Mkr. Förändrad inriktning på dagverksamheten i egen regi =? Mkr. Genomlysning av intäkter i form av avgifter och hyror =? Mkr. Åtstramning av riktlinjer för myndighetsbeslut: Bör innebära kostnadsminskning. Genomgång av rutiner och processer kring myndighetsbesluten: Bör innebära kostnadsminskning. Här skriver du din huvudrubrik

38 Avstämning mot mål och tidplan Här skriver du din huvudrubrik

39 Avstämning mot mål och tidplan Projektet genomfört just nu en avstämning mot mål och tidplan. Resultatet av denna avstämning kommer att föreligga inför nämndens sammanträde. Här skriver du din huvudrubrik

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2015 06 01

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2015 06 01 Kallelse/föredragningslista 2015 05 18 1 av 2 Socialförvaltningen Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2015 06 01 Plats och tid: Kommunhuset, lokal Duvan, kl. 08 10 Kallade:

Läs mer

KPFR:s sammanträde

KPFR:s sammanträde 1 av 9 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Nämndsekreterare Tel dir: 08 54170854 Tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Plats och tid: Höken, kl.

Läs mer

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning Kallelse/föredragningslista 2015-11-11 1 av 2 Socialförvaltningen Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2015-11-30 Plats och tid: Kallade: Underrättade: Vid förhinder: Kommunhuset,

Läs mer

KPFR:s sammanträde 2016-05-23

KPFR:s sammanträde 2016-05-23 1 av 8 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Nämndsekreterare Tel dir: 08-54170854 Tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Plats och tid: Storskär

Läs mer

KPFR:s sammanträde 2015-09-14

KPFR:s sammanträde 2015-09-14 1 av 11 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Nämndsekreterare Tel dir: 08-54170854 Tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Plats och tid: Alceahuset,

Läs mer

KPFR:s sammanträde 2014-06-02

KPFR:s sammanträde 2014-06-02 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Tel dir 08-541 708 54 tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Dag och tid Måndagen den 6 juni kl. 14.30 15.30

Läs mer

KPFR:s sammanträde 2014-03-03

KPFR:s sammanträde 2014-03-03 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Tel dir 08-541 708 54 tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Dag och tid Måndagen den 3 mars kl. 15.00-16.55

Läs mer

Kommunala funktionsnedsattas råd och Kommunala pensionärsrådet

Kommunala funktionsnedsattas råd och Kommunala pensionärsrådet Kallelse/föredragningslista 2017 05 31 1 av 2 Socialförvaltningen Kommunala funktionsnedsattas råd och Kommunala pensionärsrådet 2017 05 31 Plats och tid: Kommunhuset, Storskär/Norrskär, kl. 10:00 Kallade:

Läs mer

Kommunala funktionsnedsattas råd och Kommunala pensionärsrådet

Kommunala funktionsnedsattas råd och Kommunala pensionärsrådet Kallelse/föredragningslista 1 av 13 Socialförvaltningen Kommunala funktionsnedsattas råd och Kommunala pensionärsrådet Plats och tid: Kommunhuset, Storskär/Norrskär, kl. 10.00 15.30 Kallade: Representanter

Läs mer

KPFR:s sammanträde

KPFR:s sammanträde KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Tel dir 08-541 708 54 tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Dag och tid Måndagen den 1 december kl. 15.00-17.00

Läs mer

KPFR:s sammanträde

KPFR:s sammanträde 1 av 10 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Nämndsekreterare Tel dir: 08-54170854 Tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Plats och tid: Storskär

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Socialförvaltningen Kommunala pensionärsrådet Plats och tid: Kommunhuset Storskär, kl. 14:30 16.00 Kallade: Underrättade: Representanter Ersättare Vid förhinder: Meddela ersättare och annika.kjellberg@vaxholm.se,

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Kallelse/föredragningslista 2018 11 19 Socialförvaltningen Kommunala pensionärsrådet 2018 11 19 Plats och tid: Kommunhuset Storskär, kl. 14:30 16.00 Kallade: Underrättade: Representanter Ersättare Vid

Läs mer

Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Birgitta Nyhlén (FP), tj. ersättare

Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Birgitta Nyhlén (FP), tj. ersättare 42-53 Plats och tid Lokal Konferensrummet Höken, kommunhuset kl. 18.00 20.00 Beslutande Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Birgitta Nyhlén (FP), tj. ersättare Nils Göran

Läs mer

KFR:s sammanträde

KFR:s sammanträde 1 av 4 KOMMUNALA FUNKTIONSNEDSATTAS RÅD Carmen Holm Nordquist Sekreterare Carmen.holm@vaxholm.se KFR:s sammanträde Plats och tid: Norrskär, kl. 13:00 14:17 Deltagare: Annicka Hörnsten Blommé (M) (Socialnämnden,

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 83-97

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 83-97 83-97 Plats och tid Konferensrummet Höken, kommunhuset kl. 18 00 21 20 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Pelle Dalhammar (FP), v. ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl

Läs mer

Socialnämnd

Socialnämnd 1 av 2 Socialnämnd Plats och tid: Storskär, kommunhuset kl. 18:00 20.00 Beslutande: Anette Dahlgren (S) Anna Hansson (M) Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Carina Östergren (C) Göran Nilsson (S), tj. ersättare

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Socialförvaltningen Kommunala pensionärsrådet Plats och tid: Kommunhuset, Storskär, kl. 14:30 Kallade: Underrättade: Representanter Ersättare Vid förhinder: Meddela ersättare och annika.kjellberg@vaxholm.se,

Läs mer

Socialnämnd 2015-02-17

Socialnämnd 2015-02-17 1 av 2 Socialnämnd Plats och tid: Höken, kl. 18:00 Beslutande: Annicka Hörnsten Blommé (M) Leslie Öqvist (FP) Anna Hansson (M) Richard Gille (M) Carina Östergren (C) Kristina Elmlund Joelson (MP) Anette

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Kallelse/föredragningslista 2017 11 20 Socialförvaltningen Kommunala pensionärsrådet 2017 11 20 Plats och tid: Matsalen, Kronängsskolan kl. 14:45 16.15 Kallade: Underrättade: Representanter Ersättare Vid

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 21-30

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 21-30 21-30 Plats och tid Konferensrummet Höken, kommunhuset kl. 18 00 19 50 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Pelle Dalhammar (FP), v. ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl

Läs mer

KPR:s sammanträde

KPR:s sammanträde 1 av 8 KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Carmen Holm Nordquist Sekreterare Carmen.holm@vaxholm.se KPR:s sammanträde Plats och tid: Norrskär, kl. 14:30 16:00 Deltagare: Annicka Hörnsten Blommé (M) (Socialnämnden,

Läs mer

Kommunala funktionsnedsattas råd

Kommunala funktionsnedsattas råd Kallelse/föredragningslista 2018 09 17 Socialförvaltningen Kommunala funktionsnedsattas råd 2018 09 17 Plats och tid: Kommunhuset Storskär, kl. 13:00 Kallade: Underrättade: Representanter Ersättare Vid

Läs mer

Socialnämnd 2015 05 26

Socialnämnd 2015 05 26 2015 05 26 1 av 19 Socialnämnd 2015 05 26 Plats och tid: Ladviks kursgård, kl. 16:30 19:35 Beslutande: Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Leslie Öqvist (FP), v. ordf. Kristina Elmlund Joelson (MP) Lisbeth

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 16 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 17 Upphandling avseende särskilt boende (SÄBO) 2017 4 18 Uppföljning Norlandia Care 2016 5 19 Underrättelse om beslut från

Läs mer

55 Utredning enligt 6 kap. 8 a föräldrabalken gällande särskild 8

55 Utredning enligt 6 kap. 8 a föräldrabalken gällande särskild 8 Protokoll, 50-63 2 av 2 Innehåll 50 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 51 Drift av särskilt boende för äldre (SÄBO) - Återrapportering inför 4 övertagande, juni 2017 52 Rapportering hemsjukvård

Läs mer

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2016-02-29

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2016-02-29 Kallelse/föredragningslista 2016-02-17 1 av 2 Socialförvaltningen Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2016-02-29 Plats och tid: Kommunhuset, lokal Norrskär, kl. 13-15

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 13 Justering och fastställande av föredragningslista 3 14 Ekonomiuppföljning utfall och prognos mars 2017 4 15 Yttrande över revisionsrapport Intern kontroll 5 16 Etableringsboende

Läs mer

2013-12-17. Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Leslie Öqvist (FP), v. ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C)

2013-12-17. Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Leslie Öqvist (FP), v. ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) 133-139 Plats och tid Lokal Kanonen, Hamngatan 50 kl. 18.00 21.25 Beslutande Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Leslie Öqvist (FP), v. ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Anette Dahlgren (S) Jonas Forsberg

Läs mer

Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Leslie Öqvist (FP) Ann-Sofie Holmertz, socialchef Tobias Wistrand, sekreterare

Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Leslie Öqvist (FP) Ann-Sofie Holmertz, socialchef Tobias Wistrand, sekreterare 54-61 Plats och tid Lokal Konferensrummet Höken, kommunhuset kl. 18.00 20.20 Beslutande Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Leslie Öqvist (FP) Anette Dahlgren (S) Jonas Forsberg

Läs mer

Socialnämnd

Socialnämnd 1 av 2 Socialnämnd Plats och tid: Norrskär, kommunhuset, kl. 18:00 19:30 Beslutande: Annicka Hörnsten Blommé (M) Viktor Pierre (M), tj. ersättare Rickard Gille (M) Carina Östergren (C) Kristina Elmlund

Läs mer

Socialnämndens sammanträde 2014-12-16

Socialnämndens sammanträde 2014-12-16 Protokoll 1 av 14 Socialnämndens sammanträde Plats och tid: Kanonen, Hamngatan 50 kl. 18.00-20.10 Beslutande: Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Anette Dahlgren (S) Leslie

Läs mer

Justering av protokollet och fastställande av ärendelistan

Justering av protokollet och fastställande av ärendelistan 2(18) 110 Justering av protokollet och fastställande av ärendelistan att utse Jonas Forsberg (S) att tillsammans med ordföranden justera protokollet den 21 oktober 2013 och att fastställa utsänd föredragningslista

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 104 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 105 Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med 4 106 vårdutbildningar på högskolenivå, rekommendation från Kommunförbundet

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 17 Justering och fastställande av föredragningslista 3 18 Nytt särskilt boende (SÄBO) Norrberget 4-5 19 Uppsökande verksamhet 6-7 20 Uppföljning ekonomi februari 2018 8-9 21 Redovisning

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 33-48

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 33-48 33-48 Plats och tid Konferensrummet Höken, kommunhuset kl. 18 00 20 45 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Pelle Dalhammar (FP), v. ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND SAMMAN TRÄDE SPROTOKOL L 2015-09-17 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid 2015-09-17, kl. 13.45-15.15 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Vice ordförande

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND 2015-04-16 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid 2015-04-16, kl. 13.30-15.00 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Ledamöter Hans-Erik Kristersson PRO

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Kallelse/föredragningslista 2018 09 17 Socialförvaltningen Kommunala pensionärsrådet 2018 09 17 Plats och tid: Kommunhuset Storskär, kl. 14:30 16.00 Kallade: Underrättade: Representanter Ersättare Vid

Läs mer

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2010-11-29 av Kommunfullmäktige 20 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning

Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-01-16 Socialförvaltningen 1 (5) Åsa Linge Utredare Dnr 2011/SN 0184 011 Socialnämnden Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Reglemente. Kommunala pensionärsrådet KPR

Reglemente. Kommunala pensionärsrådet KPR Reglemente Kommunala pensionärsrådet KPR Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2018-07-30 62-63 2 av 2 Innehåll 84 Justering och fastställande av föredragningslista 3 85 Hantering av tilldelningsbeslut av rivningsentreprenad 4-6 2 Protokoll Kommunstyrelsen 2018-07-30 1

Läs mer

Bevis om att justerat protokoll är anslaget. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (13) 2014-10-01. Kommunhuset, Västervik 1 oktober kl. 09.00 11.

Bevis om att justerat protokoll är anslaget. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (13) 2014-10-01. Kommunhuset, Västervik 1 oktober kl. 09.00 11. 1 (13) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Västervik 1 oktober kl. 09.00 11.20 Peter Johansson (M) ordf. Malin Sjölander (M) Tanja Pålsson (M) tjg.ers Marianne Båtman (M) Ronny Pettersson (S) tjg.ers

Läs mer

DEN PROTOKOLL 32-41 2014-04-08. Lokal Konferensrummet Höken, kommunhuset kl. 18.00-20.10

DEN PROTOKOLL 32-41 2014-04-08. Lokal Konferensrummet Höken, kommunhuset kl. 18.00-20.10 g VAXHOLMS STAD SOCIALNÄMN Plats och tid DEN 32-41 Lokal Konferensrummet Höken, kommunhuset kl. 18.00-20.10 Beslutande Atmicka Hörnsten Blomrue (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Birgitta Ny hl

Läs mer

Socialnämnd 2015-06-16

Socialnämnd 2015-06-16 1 av 15 Socialnämnd Plats och tid: Höken. kommuhuset, kl. 18:00-20:40 Beslutande: Ersättare: Annicka Hörnsten Blommé (M) Leslie Öqvist (FP) Anna Hansson (M) Rickard Gille (M) Viktor Pierre (M) Eleonore

Läs mer

GISLAVEDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum. Kommunala pensionärsrådet. Sida 2014-06-12 1

GISLAVEDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum. Kommunala pensionärsrådet. Sida 2014-06-12 1 2014-06-12 1 Plats och tid Lokal Fegen Gislaved, kl. 08.30-11.10 Beslutande Bengt Petersson, ordförande Kjell Thelin, socialnämnden Lennart Kastberg, kommunstyrelsen Lennart Häger, SKPF Ulla Petersson,

Läs mer

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mats Ståhl Elgström Datum SN-2017/104 Socialchef 2017-04-26 Socialnämnden Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans 2017-2018 SN-2017/104 Förslag

Läs mer

Kommunstyrelsesalen

Kommunstyrelsesalen Kommunala pensionärsrådet 2016-11-16 Plats och tid Kommunstyrelsesalen 9.00-10.30 Närvarande Övriga deltagare Dan Avdic Karlsson socialnämnden, Pirjo Karlsson socialnämnden, Kristina Fogwall Bjurström

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

KPFR:s sammanträde 2014-09-15

KPFR:s sammanträde 2014-09-15 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Tel dir 08-541 708 54 2014-09-15 tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde 2014-09-15 Dag och tid Måndagen den

Läs mer

PROTOKOLL. Öppning. Ordförande Ingemar Javinder öppnar sammanträdet och hälsar samtliga välkomna. Dagordning

PROTOKOLL. Öppning. Ordförande Ingemar Javinder öppnar sammanträdet och hälsar samtliga välkomna. Dagordning PROTOKOLL fört vid sammanträde i Rådet för funktionshindrade och pensionärer Tid: Måndagen den 17 mars 2014 klockan 14.00-15.10 Plats: Lilla sammanträdesrummet, Kommunhuset Närvarande: Ingemar Javinder,

Läs mer

Reglemente för Pensionärsrådet i Härnösands kommun 2015

Reglemente för Pensionärsrådet i Härnösands kommun 2015 Kommunstyrelseförvaltningen Elisabet Jonsson, 0611-34 80 17 elisabet.jonsson@harnosand.se REGLEMENTE PENSIONÄRSRÅDET Reglemente för Pensionärsrådet i 2015 Dokumentnamn Reglemente Pensionärsrådet Dokumenttyp

Läs mer

Protokollsutdrag. Kommunfullmäktige 2013-02-11, 8. Inklusive beslutsunderlag: Kommunstyrelsens protokoll 2012-12-17, 214

Protokollsutdrag. Kommunfullmäktige 2013-02-11, 8. Inklusive beslutsunderlag: Kommunstyrelsens protokoll 2012-12-17, 214 Protokollsutdrag Kommunfullmäktige 2013-02-11, 8 Inklusive beslutsunderlag: Kommunstyrelsens protokoll 2012-12-17, 214 Kommunchefens tjänsteskrivelse; Investering förstudie för nytt äldreboende 2012-12-03

Läs mer

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDETS SAMMANTRÄDE

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDETS SAMMANTRÄDE VÄSTERVIKS KOMMUN Socialförvaltningen Box 22 593 21 Västervik PROTOKOLL KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDETS SAMMANTRÄDE 2013-09-17 Prosten, kl. 13.30 15.45 Ledamöter: Angelica Katsanidou ordf. SN Marianne Båtman

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Socialnämnd

Socialnämnd 2015 03 17 1 av 17 Socialnämnd 2015 03 17 Plats och tid: Höken, Kommunhuset, kl. 18:00 20:45 Beslutande: Annicka Hörnsten Blommé (M) Leslie Öqvist (FP) Rickard Gille (M) Carina Östergren (C) Kristina Elmlund

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 49-67

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 49-67 49-67 Plats och tid Ladviks kursgård kl. 18.00 19:35 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Pelle Dalhammar (FP), v. ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Anette Dahlgren

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 24-35

Länspensionärsrådet (LPR) 24-35 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Sal B, Regionens hus Närvarande: Jimmy Henriksson, FP, ordf Britt Johansson, M Lena Persson, S Elisabeth Lindberg, SPF Birgitta Sigfridsson, SPF Marie-Louise Stålbark,

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 16-18 2 av 2 Innehåll 16 Justering och fastställande och föredragningslista 3 17 Godkänna samt teckna upprättat förslag till köp- och 4-5 18 genomförandeavtal för Norrberget, Dp 410, Lägerhöjden

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 37 Justering och fastställande av föredragningslista 3 38 Information drift Norlandia 4 39 Tillföra medel för att möjliggöra utökad bemaning 5 40 Deltagande i projekt "övertagande

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 14 september 2017, kl

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 14 september 2017, kl SAMMANTRÄDE SPROTOKOL L 201 7-09-14 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid Torsdag 14 september 2017, kl. 13.30 14.05 Plats Älvsjörummet Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Inger

Läs mer

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl 1 (11) Plats och tid Beslutande Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl. 08.30 12-00 Peter Johansson (M) Leif Aringstam (M) tjg.ers. Ronny Pettersson (S) tjg.ers. Marianne Båtman (M) Angelica Katsanidou

Läs mer

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar.

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-12-10 377 Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. KS 2013-422 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Värdighetsgaranti i äldreomsorgen lägesrapport

Värdighetsgaranti i äldreomsorgen lägesrapport ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLING OCH UTBIL DNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-12-19 Handläggare: Ann Rössel Telefon: 08-508 36 228 Till Äldrenämnden den 21 februari 2012 Värdighetsgaranti i äldreomsorgen

Läs mer

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 Beslutande Stig Eng (C) Bengt-Ola Olsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet. Innehåll Innehåll 28 Val av justerare... 35 29 Godkännande av ärendelista... 36 30 Föregående sammanträdesprotokoll... 37 31 Gångbanor och trottoarer... 38 32 Tekniska problem och haverier... 39 33 Önskemål om

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2008-09-24 2 SN 117 Dnr 110.08 700 Muntlig information Lessebo hemtjänstområde Personal och enhetschef på Berghälla servicehus informerade om arbetet inom hemtjänsten och nämndens ledamöter

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Måndag 27 februari 2017, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Måndag 27 februari 2017, kl Plats och sammanträdestid Beslutande Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Måndag 27 februari 2017, kl 13.00-15.15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden och

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 39-42 2 av 2 Innehåll 39 Justering och fastställande av föredragningslista 3 40 Detaljplan för Domaren 15 och 18, Dp 416 - samråd 4 41 Detaljplan för Kulan 6, Dp 418 - samråd 5-6 42 Kompletterande

Läs mer

Protokoll Rådet för funktionshinderfrågor

Protokoll Rådet för funktionshinderfrågor Datum och tid Plats 2017-02-13 09:30-11:00 Rådsalen ande ledamöter Siv Ahlstrand (S) (ordförande) (SN) Birgitta Fredriksson (C) (SN) Rune Karlsson (V) (KS) Lennart Andersson (Medicinska gruppen) Gunnar

Läs mer

... Mats Widén (PRO Ekerö)

... Mats Widén (PRO Ekerö) Plats och tid Debatten kl. 08:30-09:00 Närvarande Övriga närvarande Protokollet omfattar paragraferna Cecilia Norlin (M) (ordförande) Anna Jakobsson (L) Anna-Carin Stålgren (KD) Monica Granér (SPF) (SPF)

Läs mer

Kommunala pensionärsrådets möte

Kommunala pensionärsrådets möte VÄSTERVIKS KOMMUN Socialförvaltningen Box 22 593 21 Västervik Mötesanteckningar Kommunala pensionärsrådets möte 2017-11-28 Nätet: kl. 09.00 12.00 Ledamöter: Ingela Svensson, 1:e vice ordförande i socialnämnden

Läs mer

Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande till kommunstyrelsen

Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-26 Socialnämnden, Kommunstyrelsen Dnr Son 2017/225, Kst 2017/249 Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 4 oktober 2018 kl Ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 4 oktober 2018 kl Ajournering kl Socialnämnden 1 (16) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 4 oktober 2018 kl. 9.00 11.40 Ajournering kl. 11.15 11.20 Ingela Svensson (C), ordf. Susanne Hultman

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 68-82

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 68-82 68-82 Plats och tid Konferensrummet Höken, kommunhuset kl. 18 00 19.20 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Pelle Dalhammar (FP), v. ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl

Läs mer

Kommunala pensionärsrådets möte

Kommunala pensionärsrådets möte VÄSTERVIKS KOMMUN Socialförvaltningen Box 22 593 21 Västervik Mötesanteckningar Kommunala pensionärsrådets möte 2016-04-27 Rådmannen: kl. 08.30 11.45 Ledamöter: Ingela Svensson, SN ordf. Peter Johansson,

Läs mer

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OC H STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Handläggare: Lena Alksten, Therese Lang Telefon: 08-508 24 551, 08-508 24 506 2010 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2017-05-18 - Folkets hus, Götetorpssalen, 13:00-17:00 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), vice ordförande Anncharlott Eskel (S) till kl. 15:30, 58-64, 66-69 Anita

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Björn Furugren Beselin (C) (ordförande), Ing-Marie Elfström (S), Jessica Johnson (L) ersätter Vakant plats

Socialnämndens arbetsutskott Björn Furugren Beselin (C) (ordförande), Ing-Marie Elfström (S), Jessica Johnson (L) ersätter Vakant plats 1 (1) Plats och tid Tärningen kl 08:30-16:00 ande närvarande Björn Furugren Beselin (C) (ordförande), Ing-Marie Elfström (S), Jessica Johnson (L) ersätter Vakant plats Övriga närvarande Mojgan Alimadad

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet Sidan 1 av 8

Kommunala pensionärsrådet Sidan 1 av 8 Kommunala pensionärsrådet 2010-12-07 Sidan 1 av 8 Plats och tid Gudarpsgården, Tranemo kl.13.30 16.00 Beslutande Tjg. Ersättare Icke tjg.ersättare Övriga deltagare Stefan Hjertén (M), ordförande Anita

Läs mer

Dagordning för socialnämndens arbetsutskott den 22 november 2013

Dagordning för socialnämndens arbetsutskott den 22 november 2013 Linda Larsson Kallelse/Underrättelse 13 november 1 (6) Till ledamöterna i och till övriga inom SOF för kännedom Kallelse till arbetsutskott: Datum: Fredagen den 22 november 2013, kl 13.00 cirka 16.30 i

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Kommunala pensionärsrådet 2014-06-17 10 Plats och tid Hjernet, 2014-06-17 kl. 10.00-12.00 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Enar Moberg, PRO Ulf Eklund, PRO Siv Gustavsson, PRO Lena Berglind, SPF Anne-Marie

Läs mer

18 Revidering av riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg - syskonförtur

18 Revidering av riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg - syskonförtur Protokoll Omsorgs och utbildningsutskottet Sida 1 av 10 Ärendeförteckning 18 Revidering av riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg - syskonförtur 19 Avgift för insatsen Trygg hemgång 20 Rapport om

Läs mer

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige Dnr KK17/382 Reglemente för Kommunala Anhörigrådet Antagen av kommunfullmäktige 2017-09-12 183 Dnr KK17/382 2/5 Kommunala Anhörigrådet (KAR) är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer Lina Pennlert KS 2017/0380

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer Lina Pennlert KS 2017/0380 Tjänsteutlåtande 1 (6) Kommunstyrelsen Översyn av kommunens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete Ärendet Brottsförebyggande arbete och trygghetsfrågor är prioriterade uppgifter för Danderyds

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sida 1 Kommunala Handikapp- och Pensionärsråden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sida 1 Kommunala Handikapp- och Pensionärsråden Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sida 1 Kommunala Handikapp- och Pensionärsråden Plats och sammanträdestid Ordinarie ledamöter Kommunfullmäktigesalen, Stadshuset. kl. 09:00 12:30 Anna-Lena Carlsson, Ordförande Britt-Marie

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Kommunala pensionärsrådet 2010-05-17 1(9) Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen 17 maj 2010, klockan 13.00-15.05. Plats och sammanträdestid Beslutare Elisabeth

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom 1(5) KS 2009/0141 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem inom hemtjänst och familjerådgivning. Sammanfattning Socialnämnden beslutade den 24 augusti 2009, 132, att initiera ett ärende om införande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Socialnämnden 2013.08.28 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet vårdcentralen kl 13.30-14.05 ande Övriga deltagande Stefan Westergren (S) ordförande Anders Palm-Lundin (S) Mikael Hernborg (S) Ulla Johansson

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 38 Justering och fastställande av föredragningslista 3 39 Tertial 1 2019 med helårsprognos 4 40 Information om jobbcoach 5 41 Stjärnmärkning hemtjänst 6 42 Överenskommelse Samverkan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (9) Plats och tid kl. 08.30 12.00 Bengt Petersson, ordförande Kjell Thelin, socialnämnden Pentti Kuhna, Finska PF Uno Ekberg, PRO Siv Sandahl, PRO Egon Johansson, PRO Rigo

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2011-12-14 2 SN 150 Dnr 25.11 700 Extra ärende Följande extra ärende godkännes till dagordningen. - Gåva - Ansökan om permanent serveringstillstånd till allmänheten Socialnämnden 2011-12-14

Läs mer

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 1. Tillgänglighet och service Åtgärd Tidsplan Bedömning Kommentar a) Fortsätta arbetet med att systematiskt följa upp bemötande,

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN OBSERVERA TID OCH PLATS!

SOCIALNÄMNDEN OBSERVERA TID OCH PLATS! K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2011-12-13 OBSERVERA TID OCH PLATS! Socialnämnden kommer även att få en rundtur på Väsbygården i anslutning till sammanträdet och julbordet (separat inbjudan till julbordet har

Läs mer

För pensionärsföreningarna

För pensionärsföreningarna Sida Kommunala Pensionärsrådet (KPR) 2017-03-03 1 (8) Plats och tid Kommunhuset Mönsterås, den 3 mars 2017, kl. 13.00-15.00 Beslutande För pensionärsföreningarna Göte Pettersson, PRO Samorganisation Inger

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2018-04-12 1 Innehållsförteckning Ärende 25 Godkännande av dagordning... 3 26 Redovisning av individärende från biståndsenheten... 4 27 Månadsuppföljning mars... 5 28 Sammanställning av skyddsronder 2017...

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 10 (31) 8 Remiss Förslag till reviderade riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585 Dnr 1.6-374/2018 Äldrenämndens beslut 1. Äldrenämnden godkänner

Läs mer