KPFR:s sammanträde

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KPFR:s sammanträde 2015-09-14"

Transkript

1 1 av 11 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Nämndsekreterare Tel dir: KPFR:s sammanträde Plats och tid: Alceahuset, Österåkers kommun kl Deltagare: Annicka Hörnsten Blommé (M) (Socialnämnden, ordf.) Anette Dahlgren (S) (Socialnämnden) Susanne Edén, chef stadsbyggnadsförvaltningen Ulla Blomgren (SPF) Bengt Englund (SPF) Pelle Lindelöf (SPF) Lisbeth Grunditz (PRO) Gunnar Bäckström (PRO) Leif Gannert (Neuroförbundet) Karin Wigstrand, enhetschef utförare Charlotte Damberg, kvalitetschef/medicinskt ansvarig sjuksköterska 1. Val av justerare och fastställande av ärendelistan Lisbeth Grunditz utsågs att jämte ordföranden justera protokollet senast den 29 september Utsänd ärendelista fastställdes. 2. Protokoll från föregående möte Inga synpunkter framfördes. 3. Information om planering för byggnation av särskilt boende på kvarteret Vitsippan Paula Sund, planarkitekt och projektledare informerade. Granskning har genomförts av befintligt planförslag under perioden 30 aug 3 sept. 17 instanser har inkommit med yttrande varav tre från fastighetsägare. Enligt ursprunglig tidplan ska ärendet hanteras i kommunstyrelsen den 22 oktober inför Post: Vaxholm Besök: Eriksövägen 27 Telefon: Fax: E-post: kansliet@vaxholm.se Webb: Org nr: Plusgiro:

2 2 av 11 beslut i kommunfullmäktige den 16 november. Beroende på yttrande från Länsstyrelsen angående behov av dagvattenutredning kan det dock uppstå vissa förskjutningar i tidplanen. Överklagandeprocessen startar efter att kommunfullmäktige har fattat beslut i ärendet. Processens tidsutdräkt är svår att förutse, men en rimlig bedömning är någonstans mellan ett halvår och ett år. Det är bl.a. tänkbart att det från närboende kommer inkomma synpunkter som rör byggnadernas höjd. Karin Wigstrand meddelade att socialförvaltningen tillsammans med stadsbyggnadsförvaltningen under 2016 kommer genomföra studiebesök på referensobjekt. KPFR ombeds skapa en referensgrupp som ska medverka i ca 4 5 studiebesök. Rådets föreningar ska senast den 1 oktober meddela nämndsekreteraren namnen på dem som ska ingå i referensgruppen. PRO informerade om att föreningen utser Lisbeth Grunditz för ändamålet, SPF kommer senast 1 oktober meddela två namn. Senare i planprocessen kommer även andra referensgrupper bildas. Exempelvis kommer det finnas grupper med sakkunniga inom hygienfrågor och frågor som rör brandsäkerhet. Eftersom nuvarande avtal med leverantör inom särskilt boende för äldre har om slutdatum, behöver ny upphandlingsprocess påbörjas. Även i detta sammanhang är staden i behov av hjälp och konsult kommer medverka. Ulla Blomgren framförde tacksamhet över att staden tar tillvara på den kompetens som finns inom KPFR. 4. Information från tekniska enheten Susanne Edén informerade. Arbetet pågår med att ta fram 2016 års underhållsplan för stadens gator. Stadsbyggnadsförvaltningen avser att sammanställa en enkel beskrivning av vad som är planerat för nästa år. Förvaltningen kommer inom kort att skicka sammanställningen till KPFR:s ledamöter och eventuella synpunkter på sammanställningen tas emot snarast möjligt.

3 3 av 11 Susanne Edén delgav även nedan information: Belysningen vid Bullerholmens busshållplats ska ses över. Kruthuset på Rindö ska rivas. Förvaltningen ser över möjligheten att återanvända byggnadsmaterialet på annan plats. Detaljprojektering pågår för en gång-cykelbana vid Överby. Vid Shelltomten ska marken saneras. Marken kommer under en tid användas för parkeringsplatser. Staden ska vidare utreda hur marken på sikt kan användas på bästa sätt Parkeringsreglering på Vaxön ses över. Bestämmelser har ändrats i syfte att öka ruljangsen på parkering i centrala lägen. Under hösten ska frågan om boendeparkeringstillstånd närmare utredas. En trafiksäkerhetsutredning avseende Resarövägen pågår. Hamngatan har varit gågata under en försöksperiod under sommaren. Efter en utvärdering ska beslut fattas om huruvida Hamngatan ska vara gågata även framöver. I huvudsak positiva synpunkter har inkommit på en enkät om gågate-försöket som turistbyrån tillhandhållit. Synpunkterna ska analyseras. Anette Dahlgren påpekade att införandet av gågata har inneburit att trafiken vid konsum har ökat. Hon påpekade även att Cykelställ har placerats framför portarna vilket kan innebära hinder för utryckningsfordon. Ordföranden påtalade att en hel del företagsbilar har parkerat på parkeringsplatser avsedda för funktionsnedsatta. Hon efterlyste mer aktiva parkeringsvakter. Leif Gannert framförde åsikten att skyltning för bilister vid gågate-området borde förbättras. Leif Gannert undrade hur planerna ser ut avseende omläggning av Hamngatan. Susanne Edén meddelade att hon närmare behöver undersöka frågan och sedan återkomma med ett svar angående vilken ände av Hamngatan som är berörd. Leif Gannert undrade även hur kommande nedgrävning av bredband bedöms påverka framkomligheten för bl.a. färdtjänstbussar. Susanne Edén bad att få återkomma med svar även på denna fråga.

4 4 av 11 Pelle Lindelöf framförde synpunkten att KPFR borde nyttjas som remissinstans när det gäller planerna på en permanent gågata i stadens centrum. Han påpekade att frågan bl.a. är av stor betydelse för rullstolsbundna människors framkomlighet. Lisbeth Grunditz framförde önskemål om bättre skyltning av cykelbanor på Rindö. Hon påpekade att en stor mängd elitmotionärer kör oerhört snabbt på vanliga bilvägar vilket innebär en trafikfara. Susanne Edén uttryckte medhåll med synpunkten att det vore bättre om dessa cyklister höll sig på cykelbanan, men påpekade samtidigt att de troligtvis väljer bilvägen oavsett hur skyltningen ser ut. Leif Gannert framförde sitt tack till stadsbyggmadsförvaltningen för genomförda förbättringsåtgärder rörande Kungsgatans trottoar. Ulla Blomgren informerade om att PRO och SPF har s.k. trafikombud som bevakar trafikfrågor av intresse för föreningarnas medlemmar. Hon undrade om det vore möjligt för ombuden att årligen träffa representanter från tekniska enheten för att diskutera sådana frågor. Vad gäller önskemål om träff mellan trafikombuden och ansvariga för trafikfrågor/beläggningsfrågor önskar stadsbyggnadsförvaltningen att frågan får vila till dess tekniska enheten har en trafikingenjör/planerare på plats. För närvarande pågår rekrytering av en sådan. 5. Information från socialnämnden Ordföranden informerade om ärenden som hanterats vid socialnämndens sammanträde Socialnämnden har överlämnat ett yttrande till stadsbyggnadsförvaltningen under granskningsperioden avseende detaljplan för byggnation av särskilt boende för äldre på kvarteret Vitsippan. Socialnämnden har tagit del av delrapport rörande åtgärder för att åstadkomma budget i balans i socialnämndens verksamhet. Socialnämnden har lämnat ett yttrande till kommunledningskontoret avseende förslag på principer för bemötande mot dem som söker kontakt med staden.

5 5 av 11 Uppföljning av Norlandia cares verksamhet i Vaxholms stad har presenterats för socialnämnden. Charlotte Damberg informerade om att uppföljningen bl.a. rör frågor som hantering av olika typer av avvikelser i verksamheten samt hur väl arbetet är organiserat. Charlotte Damberg meddelade att klara förbättringar kan ses avseende organisation och arbetsledning. Fortsatta förbättringsområden rör bl.a. att öka patientsäkerheten i omvårdnaden. Mot årsslutet kommer den årliga uppföljningen genomföras. Detta är en djupgående uppföljning som kontrollerar implementering av lagar och förordningar. Bengt Englund framförde frågan vem som ersätter Katarina Rilegård under hennes ledighet. Charlotte Damberg meddelade att t.f. verksamhetschef heter Tanja Kravinskaja. En av sjuksköterskorna i verksamheten har dock HSL-ansvaret. Charlotte Damberg informerade vidare om att en stor svårighet för Norlandia care är rekryteringen av sjuksköterskor, inte minst nattetid. Staden har en dialog med Norlandia care i syfte att verka för att sjuksköterskebemanningen ska kunna uppnås i enlighet med avtal. I nuläget hanteras situationen nattetid genom en beredskapslösning. Landstinget har ansvar för utförande av insatser enligt Hälso- och sjukvårdslagen vad gäller stadens verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Vaxholms stad övertar detta ansvar den 1 oktober Det har varit svårt för staden att hitta utförare. Staden har sökt samverkan med andra kommuner för att hitta en lösning. Staden har dock slutligen nått avtal med PR vård, hemsjukvård och omsorg AB gällande hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet enligt LSS Vision och mål för socialnämnden har fastställs, verksamhetsmål ska utarbetas. Socialnämnden har vidare tagit del av ekonomiskt utfall för första kvartalet 2015 vilket visar en negativ avvikelse från budget på ca 400 tkr. Socialnämnden har också beslutat att till KPFR remittera förslag på uppdragsbeskrivning för KPFR. Sista svarsdag är den 15 oktober. Protokoll från socialnämndens sammanträde kan läsas i sin helhet på stadens hemsida.

6 6 av Information från kommunstyrelsen Anette Dahlgren informerade om att nedan punkter hanterats på kommunstyrelsens senaste sammanträde: Upphandling av postförmedlingstjänst. Läsplattor till barn på Norrbergsskolan. Tertialbokslut. Ramärende avseende Rapport till kommunfullmäktige avseende finansiellverksamhet Information om skatteväxling med anledning övertagande från Landstinget av ansvar för insatser enligt Hälso- och lagen inom verksamhet som utförs enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Svar på revisionsrapport om granskning av målstyrning. Förtjänsttecken Motioner. Protokoll från kommunstyrelsens sammanträde kan läsas i sin helhet på stadens hemsida.

7 7 av Information från föreningsrepresentanterna Leif Gannert informerade om att Neuroförbundet Södra Roslagen eventuellt kommer slås ihop med den lokala föreningen i Norrtälje. Detta eftersom medlemsantalet är lite för litet för att de båda föreningarna ska kunna bedrivas var och en för sig på ett effektivt och utvecklande sätt. Bengt Englund informerade om att SPF:s medlemsantal är ökande och för tillfället uppgår till 627. Föreningen bedriver fortsatt ett stor antal aktiviteter på Träffpunkt kanonen. Pelle Lindelöf informerade vidare om att medelåldern för medlemmar i SPF nu ligger på 75 år. För en tid sedan var medelåldern 85 år. Förändringen i medelåldern inverkar på vilken typ av frågor som föreningen hanterar. Pelle Lindelöf redogjorde för hur viktigt det att trots den sjunkande medelåldern, inte tappa fokus även på de frågor som är viktiga för de äldre medlemmarna. Pelle Lindelöf meddelade i detta sammanhang att det vore värdefullt för SPF att kunna ta del av statistik kring befolkningsutvecklingen i Vaxholm. Susanne Edén informerade om att befolkningsstatistik finns att tillgå på stadens hemsida. Den kan nås genom att man klickar på fliken kommun och politik och sedan på fakta om Vaxholm. Statistiken kan även nås genom nedan länk. s pdf Pelle Lindelöf framförde även om att föreningen saknar tillgång till stora lokaler vid sina sammankomster. Församlingsgården som föreningen många gånger använt håller på att bli för liten för en del sammanhang. Pelle Lindelöf undrade om det i Campus Vaxholm kommer finnas några större lokaler att tillgå. Susanne Edén svarade att förutom idrottshallen finns inga stora lokaler inplanerade i projektet. Lisbeth Grunditz informerade om PRO:s ökande medlemsantal. Till skillnad från SPF redogjorde hon för en stigande medelålder bland medlemmarna. PRO har ingått samarbete med Vaxholm Wellness som är en träningsanläggning för människor i alla åldrar. Lisbeth Grunditz informerade vidare om att föreningens traditionella aktiviteter inte intresserar alla dess medlemmar. Ett ökat intresse rör exempelvis samhällsinformation. Det kan bl.a. handla om byggnation av gator och andra samhälsbyggmadsfrågor. Ulla Blomgren gav medhåll till Lisbeth Grunditz vad gäller vikten av samhällsinformation. Hon meddelade att SPF delger sådan information en gång per månad på Träffpunkt Kanonen.

8 8 av Avrapportering aktivitetslokaler för äldre på Rindö Ulla Blomgren informerade om att hon varit i kontakt med Katrin Axelsson som är samordnare för Rindögården där pensionärsföreningar erbjuds använda lokaler. Ulla Blomgren som varit där och sett lokalerna meddelade att hon tycker att de är trevliga samt enkelt nåbara med buss. Rindögården är en ideell förening. Gården har öppet fredags- och tisdagskvällar. Gården används av ungdomar i åldrarna ca år. Föreningen har ett ungdomsråd som deltar i planeringen av aktiviteter. Ett önskemål från ungdomarna är att en ungdomsdag instiftas. Tanken från Katrin Axelssons sida är att ungdomar och äldre ska kunna mötas i lokalerna och ha utbyte av varandra. Exempelvis skulle de äldre kunna lära ungdomarna om bakning och att utföra enklare reparationer av mopeder. De yngre å sin sida skulle kunna lära de äldre att hantera digital teknik av olika slag. Katrin Axelsson kommer ska besöka SPF och kommer till Seniordagen för att presenteras Rindögårdens verksamhet. 9. Frågor från SPF (se bilaga 1) Fixartjänsten Bengt Englund undrade om staden tagit ställning i frågan om införande av fixartjänst. Han påpekade att SPF och PRO i kontakt med staden påvisat att det finns ett tillräckligt underlag för införandet av en sådan tjänst, åtminstone på deltid Bengt Englund påpekade att statliga medel kan sökas vilka kan användas för ändamålet. Karin Wigstrand informerade om att de medel som kan sökas från Socialstyrelsen inte rör specifikt fixartjänst utan är avsedda att användas för bemanning inom hemtjänst. Ordföranden påpekade att frågan om fixartjänst inte enbart handlar om finansiering utan också om hur det ska kunna organiseras. Bengt Englund underströk i detta sammanhang att fixartjänst inte bör ses som någonting som frivilligföreningar för äldre ska tillhandahålla, utan som någonting som staden ska erbjuda de äldre. Leif Gannert undrade om det vore möjligt att låta någon veteran utföra fixartjänsten. Ordföranden svarade att den personen i så fall får kontakta staden för att diskutera möjliga lösningar. Hon poängterade dock att en förutsättning skulle vara att en lösning skulle hittas vad gäller försäkringar. Pelle Lindelöf påpekade vikten av att frågan om fixartjänst hanteras i budgetprocessen så att pensionärsföreningarna får en signal om att frågan hålls levande.

9 9 av 11 Särskilt tandvårdsstöd? Alla särskilda boenden och de med hemtjänst med personlig omvårdnad kan ha rätt till ett tandvårdsstödsintyg. Hur sker informationen? Hur många får detta intyg? Charlotte Damberg delgav nedan information: Personer på särskilt boende för äldre erhåller tandvårdsintyg vilket utfärdas av sjuksköterskan Vad gäller personer i ordinärt boende avgör omvårdnadsbehovet vilka som får tandvårdsintyg. En förutsättning är insatser 3 ggr per dygn plus natt. Det kan röra insatser som utförs av närstående eller vårdpersonal. Alla personer som omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade har rätt att få tandvårdsintyg. I vissa avseenden gäller detta även individer som har insatser inom socialpsykiatri. För dem avgör omvårdnadsbehovet. Personer med tandvårdsintyg erbjuds nödvändig tandvård samt munhälsobedömning utförd av tandhygienist. Munhälsobedömningen som är frivillig erbjuds en gång per år. Tandvårdsintyget ger vidare den enskilde rätt till nödvändig tandvård enligt högkostnadsbelopp. Med nödvändig tandvård åsyftas vård som krävs för att den enskilde ska kunna äta och för att munnen inte ska ge den enskilde skador och sjukdomar i övriga kroppen. Den nödvändiga tandvården kan utföras av vilken behörig näringsidkare som helst. Den kan utföras hemma eller på boendet av mobila enheter. Staden för ingen statistik över hur många i ordinärt som får tandvårdsintyg, men enligt en uppskattning rör det ca personer årligen varav tre personer väljer att genomgå munvårdsbedömning. Ulla Blomgren påpekade att myndigheten för vårdanalys har påvisat att tandvårdsstöd generellt i samhället inte når ut till äldre. Hon framförde att alldeles för lite fokus ligger på tandhälsan när det gäller äldre personer. Ulla Blomgren undrade om de som arbetar med äldre får den utbildning som krävs för att de ska uppmärksamma äldres behov av och rätt till tandvård. Charlotte Damberg informerade om att utbildning av berörd personal årligen ska ske vad gäller frågor som rör äldres rätt till tandvård. Ulla Blomgren framförde vikten av att de som tackar nej till munhälsobedömning får mer information så att de inser vikten av bedömningen. Charlotte Damberg svarade att dessa personer får mycket information och måste skriva under ett dokument där det framgår att de avstår från bedömningen. Pelle Lindelöf undrade om det inte går att se till att nödvändig vård ges trots den enskildes motvilja. Charlotte Damberg svarade att den som inte vill ta emot tandvård inte kan tvingas till det.

10 10 av 11 I detta sammanhang uppstod även en fråga som rörde de s.k. omsorgsvillorna. Pelle Lindelöf undrade hur marken där de nu står kommer användas framöver. Ordföranden meddelade att inget beslut är fattat i den frågan. Bengt Englund framförde frågan om huruvida KPFR kommer få delta i arbetet med att ta fram en ny äldreomsorgsplan. Ordföranden informerade om att socialnämnden ska ta beslut de 29 september kring förfarandet för upprättandet av en ny äldreomsorgsplan. Eventuell remisstid kommer att bli kort eftersom ärendet måste hinna hanteras i kommunfullmäktige. Hemsidan. Det är svårt att komma in på hemsidan när det gäller KPFR. Går det att göra det mer användarvänligt? Förvaltningen har försökt göra det enklare att hitta KPFR:s handlingar och protokoll genom att skapa ytterligare en sökväg. De går således nu att hitta dem genom att klicka på kommun och politik, möten handlingar och protokoll och därefter kommunala råder för pensionärer och personer med funktionsnedsättning. Pelle Lindelöf efterlyste en betydligt enklare sökväg som inte innebär så många knapptryckningar. Förvaltningen ska återigen rådgöra med kommunikatören för att hitta en lösning som fler är nöjda med. Gatuplaneringar, trafikomläggningar och dylikt. Det vore bra att även trafikombuden kan deltaga vid dessa möten. Se punkt 4. Direktkoppling till brandförsvaret Bengt Englund framförde synpunkten att staden borde tillse att personer som erhåller omvårdnad har brandlarm med direktkoppling till brandförsvaret. Ordföranden menade att staden inte ansvarar för en sådan lösning utan att det är en fråga för den enskilde att ansvara för. 10. Information om övertagandet av hälso- och sjukvårdsansvaret i stadens LSSverksamheter Se punkt 5

11 11 av Remiss uppdragsbeskrivning för det kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning (KPFR) Se punkt Avstämning av åtgärdslistan (se bilaga) Se punkt 9 Enklare sökväg till information om KPFR på stadens hemsida Återkoppling om huruvida matrådet ska kompletteras med en workshop om mat. Rådet enades om att punkten ska tas bort från åtgärdslistan. Matrådet ska fortgå under en tid för att därefter utvärderas. Stadens kostchef kommer även informera om matrådet på seniordagen. Underhållsplan 2016 avseende Vaxholms stads gator Se punkt Seniordagen 2015 Ordföranden informerade om att ca 75 personer har anmält sig för att delta på Seniordagen som äger rum den 1 oktober. 15 september är sista anmälningsdag. På seniordagen kommer bl.a. information ges om byggnation av särskilt boende för äldre, våld bland äldre samt en inspirerande punkt om att njuta av livet som äldre. Nästa möte med KPFR hålls Tid och plats meddelas senare. Ordförande... Annicka Hörnsten Blommé (M) Justerande Lisbeth Grunditz (PRO) Sekreterare.. Tobias Wistrand

12 Åtgärdslista KPFR Bilaga Nr.r Rubrik Beskrivning Datum Ansvarig Rapportering 1 Enklare sökväg till information om KPFR på stadens hemsida KPFR efterfrågar än mer tillgänglighet till information om KPFR på stadens hemsida. Kommunikatör och sekreterare för KPFR Underhållsplan 2016 avseende Vaxholms stads gator Stadsbyggnadsförvaltningen avser att sammanställa en enkel beskrivning av vad som är planerat för nästa år. Förvaltningen kommer inom kort att skicka sammanställningen till KPFR:s ledamöter och eventuella synpunkter på sammanställningen tas emot snarast möjligt. Chef stadsbyggnadsf örvaltningen Sammanställning ska skickas snarast.

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2015 06 01

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2015 06 01 Kallelse/föredragningslista 2015 05 18 1 av 2 Socialförvaltningen Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2015 06 01 Plats och tid: Kommunhuset, lokal Duvan, kl. 08 10 Kallade:

Läs mer

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning Kallelse/föredragningslista 2015-11-11 1 av 2 Socialförvaltningen Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2015-11-30 Plats och tid: Kallade: Underrättade: Vid förhinder: Kommunhuset,

Läs mer

KPFR:s sammanträde 2016-05-23

KPFR:s sammanträde 2016-05-23 1 av 8 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Nämndsekreterare Tel dir: 08-54170854 Tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Plats och tid: Storskär

Läs mer

KPFR:s sammanträde 2014-06-02

KPFR:s sammanträde 2014-06-02 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Tel dir 08-541 708 54 tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Dag och tid Måndagen den 6 juni kl. 14.30 15.30

Läs mer

KPFR:s sammanträde

KPFR:s sammanträde 1 av 9 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Nämndsekreterare Tel dir: 08 54170854 Tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Plats och tid: Höken, kl.

Läs mer

KPFR:s sammanträde

KPFR:s sammanträde 1 av 10 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Nämndsekreterare Tel dir: 08-54170854 Tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Plats och tid: Storskär

Läs mer

Kommunala funktionsnedsattas råd och Kommunala pensionärsrådet

Kommunala funktionsnedsattas råd och Kommunala pensionärsrådet Kallelse/föredragningslista 2017 05 31 1 av 2 Socialförvaltningen Kommunala funktionsnedsattas råd och Kommunala pensionärsrådet 2017 05 31 Plats och tid: Kommunhuset, Storskär/Norrskär, kl. 10:00 Kallade:

Läs mer

KPFR:s sammanträde 2014-03-03

KPFR:s sammanträde 2014-03-03 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Tel dir 08-541 708 54 tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Dag och tid Måndagen den 3 mars kl. 15.00-16.55

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Socialförvaltningen Kommunala pensionärsrådet Plats och tid: Kommunhuset, Storskär, kl. 14:30 Kallade: Underrättade: Representanter Ersättare Vid förhinder: Meddela ersättare och annika.kjellberg@vaxholm.se,

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Kallelse/föredragningslista 2017 11 20 Socialförvaltningen Kommunala pensionärsrådet 2017 11 20 Plats och tid: Matsalen, Kronängsskolan kl. 14:45 16.15 Kallade: Underrättade: Representanter Ersättare Vid

Läs mer

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2016-02-29

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2016-02-29 Kallelse/föredragningslista 2016-02-17 1 av 2 Socialförvaltningen Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2016-02-29 Plats och tid: Kommunhuset, lokal Norrskär, kl. 13-15

Läs mer

KPFR:s sammanträde

KPFR:s sammanträde KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Tel dir 08-541 708 54 tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Dag och tid Måndagen den 1 december kl. 15.00-17.00

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Socialförvaltningen Kommunala pensionärsrådet Plats och tid: Kommunhuset Storskär, kl. 14:30 16.00 Kallade: Underrättade: Representanter Ersättare Vid förhinder: Meddela ersättare och annika.kjellberg@vaxholm.se,

Läs mer

Kommunala funktionsnedsattas råd och Kommunala pensionärsrådet

Kommunala funktionsnedsattas råd och Kommunala pensionärsrådet Kallelse/föredragningslista 1 av 13 Socialförvaltningen Kommunala funktionsnedsattas råd och Kommunala pensionärsrådet Plats och tid: Kommunhuset, Storskär/Norrskär, kl. 10.00 15.30 Kallade: Representanter

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Kallelse/föredragningslista 2018 11 19 Socialförvaltningen Kommunala pensionärsrådet 2018 11 19 Plats och tid: Kommunhuset Storskär, kl. 14:30 16.00 Kallade: Underrättade: Representanter Ersättare Vid

Läs mer

KPFR:s sammanträde 2014-09-15

KPFR:s sammanträde 2014-09-15 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Tel dir 08-541 708 54 2014-09-15 tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde 2014-09-15 Dag och tid Måndagen den

Läs mer

KPFR:s sammanträde

KPFR:s sammanträde PROTOKOLL 2015 06 01 1 av 10 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Nämndsekreterare Tel dir: 08 54170854 Tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde 2015

Läs mer

Socialnämnd

Socialnämnd 1 av 2 Socialnämnd Plats och tid: Storskär, kommunhuset kl. 18:00 20.00 Beslutande: Anette Dahlgren (S) Anna Hansson (M) Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Carina Östergren (C) Göran Nilsson (S), tj. ersättare

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 21-30

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 21-30 21-30 Plats och tid Konferensrummet Höken, kommunhuset kl. 18 00 19 50 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Pelle Dalhammar (FP), v. ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl

Läs mer

Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Birgitta Nyhlén (FP), tj. ersättare

Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Birgitta Nyhlén (FP), tj. ersättare 42-53 Plats och tid Lokal Konferensrummet Höken, kommunhuset kl. 18.00 20.00 Beslutande Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Birgitta Nyhlén (FP), tj. ersättare Nils Göran

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Kallelse/föredragningslista 2018 09 17 Socialförvaltningen Kommunala pensionärsrådet 2018 09 17 Plats och tid: Kommunhuset Storskär, kl. 14:30 16.00 Kallade: Underrättade: Representanter Ersättare Vid

Läs mer

KFR:s sammanträde

KFR:s sammanträde 1 av 4 KOMMUNALA FUNKTIONSNEDSATTAS RÅD Carmen Holm Nordquist Sekreterare Carmen.holm@vaxholm.se KFR:s sammanträde Plats och tid: Norrskär, kl. 13:00 14:17 Deltagare: Annicka Hörnsten Blommé (M) (Socialnämnden,

Läs mer

KPR:s sammanträde

KPR:s sammanträde 1 av 8 KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Carmen Holm Nordquist Sekreterare Carmen.holm@vaxholm.se KPR:s sammanträde Plats och tid: Norrskär, kl. 14:30 16:00 Deltagare: Annicka Hörnsten Blommé (M) (Socialnämnden,

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 16 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 17 Upphandling avseende särskilt boende (SÄBO) 2017 4 18 Uppföljning Norlandia Care 2016 5 19 Underrättelse om beslut från

Läs mer

Kommunala funktionsnedsattas råd

Kommunala funktionsnedsattas råd Kallelse/föredragningslista 2018 09 17 Socialförvaltningen Kommunala funktionsnedsattas råd 2018 09 17 Plats och tid: Kommunhuset Storskär, kl. 13:00 Kallade: Underrättade: Representanter Ersättare Vid

Läs mer

2013-12-17. Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Leslie Öqvist (FP), v. ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C)

2013-12-17. Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Leslie Öqvist (FP), v. ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) 133-139 Plats och tid Lokal Kanonen, Hamngatan 50 kl. 18.00 21.25 Beslutande Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Leslie Öqvist (FP), v. ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Anette Dahlgren (S) Jonas Forsberg

Läs mer

Protokoll från Kommunala pensionärsrådet,

Protokoll från Kommunala pensionärsrådet, Protokoll från Vänersborgs kommun Protokoll från, Tid:, kl. 13.30 Plats: Cafeterian, Kommunhuset, Södergatan 16 A Justerare Marita Sunnerdahl Datum och ort för justering 2019-06-18, Vänersborg Paragrafer

Läs mer

SPF Seniorerna Vaxholm

SPF Seniorerna Vaxholm SPF Seniorerna Vaxholm Nr 4 2015 Medlemsblad oktober - december Efter en sommar som började med regn och kyla men övergick i fantastisk värme under augusti har vi nu påbörjat höstens studiecirklar och

Läs mer

Riktlinje Nödvändig tandvård samt uppsökande verksamhet

Riktlinje Nödvändig tandvård samt uppsökande verksamhet Ansvarig för riktlinje Verksamhetschef HSL Reviderad (av vem och datum) Sara Olander MAS 2014-11-05 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp Dnr Process: HSL Giltig till och med:

Läs mer

Tandvårdsstöd i Uppsala län

Tandvårdsstöd i Uppsala län ViS - Vård i samverkan Kommun(er): Samtliga i Uppsala län Region Uppsala: Samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar Fastställt av: TML HSVO Datum: 2017-11-01 Innehåll Bakgrund...2 Syfte...2 Termer och

Läs mer

Beslutande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen)

Beslutande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) KALMAR KOMMUN Pensionärsrådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-05-21 Tid Kl 09.00 11.40 Plats Stadshuset, Kalmar Omfattning 27-35 ande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) Hans Johansson vice ordf

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.00 14.00 ande Anders Svärd (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Stefan Pettersson (M) Anneli Persson (S) Agneta Lenander (V), tjg ersättare för

Läs mer

Socialnämnd 2015 05 26

Socialnämnd 2015 05 26 2015 05 26 1 av 19 Socialnämnd 2015 05 26 Plats och tid: Ladviks kursgård, kl. 16:30 19:35 Beslutande: Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Leslie Öqvist (FP), v. ordf. Kristina Elmlund Joelson (MP) Lisbeth

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 83-97

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 83-97 83-97 Plats och tid Konferensrummet Höken, kommunhuset kl. 18 00 21 20 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Pelle Dalhammar (FP), v. ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl

Läs mer

2014-10-21. Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Leslie Öqvist (FP), v. ordf.

2014-10-21. Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Leslie Öqvist (FP), v. ordf. 88-96 Plats och tid Lokal Konferensrummet Höken, kommunhuset kl. 18.00 20.40 Beslutande Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Leslie Öqvist (FP), v. ordf. Agneta Wessberg (M)

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning livet / Vem har rätt till hjälpen?... 2 Behovet av omvårdnad avgör... 2 Oavsett om man bor i särskilt boende eller hemma... 2 livet / Vad har man rätt till?... 3 Hjälpen består av

Läs mer

Mus-olle, måndagen den 14 november 2016, klockan

Mus-olle, måndagen den 14 november 2016, klockan 1(9) Plats och tid Mus-olle, måndagen den, klockan 9.00-12.00 Beslutande Ledamöter Tage Jonsson, PRO Gulli Edman, PRO Gunnel Vejdeland, PRO, tjg ers för Eivor Eriksson, PRO Örjan Persson, PRO Viola Ekavall,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet. Innehåll Innehåll 28 Val av justerare... 35 29 Godkännande av ärendelista... 36 30 Föregående sammanträdesprotokoll... 37 31 Gångbanor och trottoarer... 38 32 Tekniska problem och haverier... 39 33 Önskemål om

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 13 Justering och fastställande av föredragningslista 3 14 Ekonomiuppföljning utfall och prognos mars 2017 4 15 Yttrande över revisionsrapport Intern kontroll 5 16 Etableringsboende

Läs mer

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2008-03-03 1 Plats och tid Villan samlingssalen 2003-03-03 kl. 14:00 15:30 Beslutande Christer Johansson, socialnämnden Per-Olof Graaf, kommunstyrelsen Bengt Lindberg (PRO) Ingrid

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 37 Justering och fastställande av föredragningslista 3 38 Information drift Norlandia 4 39 Tillföra medel för att möjliggöra utökad bemaning 5 40 Deltagande i projekt "övertagande

Läs mer

Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor

Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor Protokoll Sida 1 (5) Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor Tidpunkt: 2016-09-16, kl. 10.00 12.00 Lokal: Norrholmen,, plan 7. Lotta Rosenström Ordförande Mikael Erdefelt Justerare Närvarande:

Läs mer

OSKARSHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Kommunala pensionärsrådet 2008-04-17

OSKARSHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Kommunala pensionärsrådet 2008-04-17 Sammanträdesdatum 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, stadshuset Beslutande Ulf Nilsson Ordförande, kommunstyrelsen Bo Malm Socialnämnden Arne Johansson PRO, Oskarshamn Willy Nilsson PRO, Misterhult Birger

Läs mer

Om tandhygienisten ser att du behöver nödvändig tandvård kan du få hjälp att boka en tid hos din tandläkare.

Om tandhygienisten ser att du behöver nödvändig tandvård kan du få hjälp att boka en tid hos din tandläkare. MUNHÄLSOBEDÖMNINGEN Du som har intyg om N-tandvård nödvändig tandvård blir varje år erbjuden en gratis munhälsobedömning i din egen bostad. Det är en tandhygienist som gör en enklare kontroll av dina tänder

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Måndag 27 februari 2017, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Måndag 27 februari 2017, kl Plats och sammanträdestid Beslutande Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Måndag 27 februari 2017, kl 13.00-15.15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden och

Läs mer

Socialnämnd 2015-02-17

Socialnämnd 2015-02-17 1 av 2 Socialnämnd Plats och tid: Höken, kl. 18:00 Beslutande: Annicka Hörnsten Blommé (M) Leslie Öqvist (FP) Anna Hansson (M) Richard Gille (M) Carina Östergren (C) Kristina Elmlund Joelson (MP) Anette

Läs mer

55 Utredning enligt 6 kap. 8 a föräldrabalken gällande särskild 8

55 Utredning enligt 6 kap. 8 a föräldrabalken gällande särskild 8 Protokoll, 50-63 2 av 2 Innehåll 50 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 51 Drift av särskilt boende för äldre (SÄBO) - Återrapportering inför 4 övertagande, juni 2017 52 Rapportering hemsjukvård

Läs mer

Riktlinje för tandvårdsreformen

Riktlinje för tandvårdsreformen SOCIALFÖRVALTNINGEN Medicinskt ansvarig sjuksköterska Annika Nilsson annika.nilsson@kil.se 2013-02-25 Riktlinje för tandvårdsreformen BAKGRUND 1999 infördes ett nytt tandvårdsstöd som vänder sig till funktionshindrade

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl

Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl. 18.30-19.05 Beslutande Övriga deltagare Britt Hjertqvist (FP) ordförande Malin Taggu (M) tjg ersättare för Sofia Forsgren-Böhmer

Läs mer

Birgitta Granström, omsorgs- och socialutskottet Gerry Ekgrund, PRO Inger Kjällström, PRO Britt Strömberg, PRO Ulf P R Svensson, SPF

Birgitta Granström, omsorgs- och socialutskottet Gerry Ekgrund, PRO Inger Kjällström, PRO Britt Strömberg, PRO Ulf P R Svensson, SPF Plats och tid Kvarnberget, "Kontakten", Kungshamn, kl 14.00-16.00. Öppet sammanträde Beslutande Kristina Frigert, ordförande Leif Åsberg, PRO Rune Rohdin, PRO Gert Larsson, PRO Ulla Turemark, SPF Verena

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Pergolan, tisdagen den 28 augusti 2018 kl 13:00-14.00. Beslutande Övriga närvarande Ledamöter Maud Lundbäck (S), Ordförande Katarina Burman (V), 1:e vice ordförande

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND 1 ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND STADSDELSNÄMNDENS PENSIONÄRSRÅD PROTOKOLL Sammanträde 23 augusti 2012 Älvsjörummet Älvsjö stationsplan 11 Justerat 2012-08-24 Eva Sahlin Ordförande Sven Öberg Vice ordförande Närvarande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2015-11-02, kl. 13:30-15:00 ande: Susanne Jönsson, ordförande, ledamot kommunstyrelsen Elisabeth Sandberg Kullenberg, ledamot kommunstyrelsen Hans Bengtsson,

Läs mer

Annika Sällberg, sekreterare. Omsorgs- och socialförvaltningen. Underskrifter Sekreterare Annika Sällberg. Ordförande Anna Johansson

Annika Sällberg, sekreterare. Omsorgs- och socialförvaltningen. Underskrifter Sekreterare Annika Sällberg. Ordförande Anna Johansson Kommunens råd i frågor om funktionsnedsättning 2011-11-23 1 Plats och tid Stadshuset Mjölby, Sammanträdesrum Högby kl. 16.00 18.00 Beslutande Anna Johansson, S, ordf. Iréne Karlsson, M, Sven Törnquist,

Läs mer

Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Leslie Öqvist (FP) Ann-Sofie Holmertz, socialchef Tobias Wistrand, sekreterare

Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Leslie Öqvist (FP) Ann-Sofie Holmertz, socialchef Tobias Wistrand, sekreterare 54-61 Plats och tid Lokal Konferensrummet Höken, kommunhuset kl. 18.00 20.20 Beslutande Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Leslie Öqvist (FP) Anette Dahlgren (S) Jonas Forsberg

Läs mer

Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne

Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne 2005-04-12 Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne Dessa riktlinjer föreslås komplettera cirkulär 1998:209, Svenska kommunförbundet/landstingsförbundet och ligga till grund för lokala överenskommelser,

Läs mer

Riktlinjer för en god mun- och tandhälsa

Riktlinjer för en god mun- och tandhälsa SID 1 (12) Ansvarig för rutin medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2014-07-08 Revideras 2016-07-15 Riktlinjer för en god mun- och tandhälsa Innehåll: Riktliner

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sida 1 Kommunala Handikapp- och Pensionärsråden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sida 1 Kommunala Handikapp- och Pensionärsråden Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sida 1 Kommunala Handikapp- och Pensionärsråden Plats och sammanträdestid Ordinarie ledamöter Kommunfullmäktigesalen, Stadshuset. kl. 09:00 12:30 Anna-Lena Carlsson, Ordförande Britt-Marie

Läs mer

Daniel Höglund Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4

Daniel Höglund Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 1(9) Plats och tid: Alerummet, Kommunkontoret, Alafors Kl. 15.00 16.30 Beslutande Jarl Karlsson Kommunstyrelsen Eva Eriksson Vård- och omsorgsnämnden Rolf Johannesson PRO Surte/Bohus Hans Hellman PRO Ale

Läs mer

Monica Lindell Rylén (S), ordförande Lena Rundberg (C), vice ordförande

Monica Lindell Rylén (S), ordförande Lena Rundberg (C), vice ordförande Mötesdatum Dnr KS/2019:5-103 1/6 Plats och tid Förtroendevalda Gustav Vasa, Kommunhuset, Strängnäs kl. 10:00-12:20. Monica Lindell Rylén (S), ordförande Lena Rundberg (C), vice ordförande Närvarande rådsrepresentanter

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(9) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30 15.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Anders Svärd (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Stefan Pettersson (M) Ingrid

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-10-04 1 (5)

PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-10-04 1 (5) 1 (5) PLATS OCH TID Stadshuset, Bäve sammanträdesrum, kl. 09.00-11.30 NÄRVARANDE LEDAMÖTER Arne Lindh, PRO Mauritz Eliasson, PRO Lennart Johansson, PRO Stig Axelsson, SPF Viken Sten Sävland, SPRF avd 44

Läs mer

Socialnämnd

Socialnämnd 1 av 2 Socialnämnd Plats och tid: Kommunhuset, Norrskär och Storskär, kl. 18:00 20.55 Beslutande: Annicka Hörnsten Blomme (M) Anns Hansson (M) Rickard Gille (M) Jonas Forsberg (S) Ulf Björneheim (C) tj.

Läs mer

ANSLAGSBEVIS Justeringen har tillkännagivits via anslag

ANSLAGSBEVIS Justeringen har tillkännagivits via anslag 1 Tid: Kl 10 00-12 00 Plats: Selet Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter Helena Öhlund, KS ordförande Anita Karlsson, PRO Karl-Erik Sjöberg, SPF Jan-Ove Olsson, HRF Ulla-Britt Lindbäck, Reumatiker/Allergi

Läs mer

Rådet för funktionsnedsatta (9)

Rådet för funktionsnedsatta (9) Rådet för funktionsnedsatta 2009-08-31 1 (9) Plats och tid Bollegården, måndagen den 31 augusti 2009, kl. 17.30 19.30 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Dan Alfredsson (handikapp org.) tf

Läs mer

1 (5) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet 2011-06-14. Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27

1 (5) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet 2011-06-14. Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 1 (5) Tid: Kl 10.00-11.00 Plats: Selet Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter Helena Öhlund, KS KS vice ordförande Lars-Åke Andersson, DHR Karl-Erik Sjöberg, SPF Jan-Ove Olsson, HRF Anita Karlsson,

Läs mer

Utfärdarinstruktion för

Utfärdarinstruktion för Box 1024 551 11 Jönköping Utfärdarinstruktion för Intyg om nödvändig tandvård Anna-Karin Wixe, sektionschef/tandhygienist Tfn 010-242 41 96 Ing-Marie Karlsson, administrativ assistent E-post: anna-karin.wixe@rjl.se

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 9 oktober 2017

Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 9 oktober 2017 Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 9 oktober 2017 Tidpunkt: Kl. 15.00 Plats: Stora Kollegiesalen, Stockholms stadshus Närvarande: Se bilaga Justerat

Läs mer

Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet, (Dnr: /2014)

Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet, (Dnr: /2014) Socialförvaltningen Strategiska enheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-08-18 Handläggare Krister Eriksson Telefon: 08-508 25 567 Till Socialnämnden Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård

Läs mer

BT Kemi Efterbehandlings SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

BT Kemi Efterbehandlings SAMMANTRÄDESPROTOKOLL s 1 (6) Plats och tid Torgskolan, Teckomatorp, kl. 09.00-10.30 Beslutande Övriga deltagare Hans-Inge Svensson (S), ordf. Torsten Vigre (M) Hans Lennartsson (S) Sven-Ove Dahlsson (C), tjänstgörande ers

Läs mer

Munhälsovård inklusive uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård

Munhälsovård inklusive uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Sida 1 (7) 2017-06-16 Munhälsovård inklusive uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 33-48

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 33-48 33-48 Plats och tid Konferensrummet Höken, kommunhuset kl. 18 00 20 45 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Pelle Dalhammar (FP), v. ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl

Läs mer

Övergripande rutin för egenkontroll och systematisk kvalitetsuppföljning

Övergripande rutin för egenkontroll och systematisk kvalitetsuppföljning Ansvarig Bengt Gustafson, tf verksamhetschef Dokumentnamn 5.1.2 Egenkontroll och kvalitetsuppföljning Upprättad av Elisabet Olsson Gunilla Marcusson Ledningssystem Enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter

Läs mer

Plats och tid: Brandstationen, Nordmaling :10. Ulla Rosenberg Helmerson (L), ordförande Sven Jonsson (s), vice ordförande Vera Jonzon (c)

Plats och tid: Brandstationen, Nordmaling :10. Ulla Rosenberg Helmerson (L), ordförande Sven Jonsson (s), vice ordförande Vera Jonzon (c) 1(17) Plats och tid: Brandstationen, Nordmaling 09.00 12:10 Beslutande: Ulla Rosenberg Helmerson (L), ordförande Sven Jonsson (s), vice ordförande Vera Jonzon (c) Övriga deltagare: Utses att justera: Agneta

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:15-14:45 Beslutande ledamöter Gunnel Johansson (S) (ordförande), Leif Smith (S) (1:e vice ordförande), Tommy Edenholm (KV) (2:e vice ordförande) Övriga närvarande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll Innehåll 54 Godkännande av ärendelista... 75 55 Delgivningar... 76 56 Anmälan av delegationsbeslut... 77 57 Rapporter... 78 58 Månadsuppföljning per30 april 2016... 79 59 Statusrapport över pågående ärenden

Läs mer

Mötesprotokoll Kommunala rådet för funktionshindersfrågor. Ordförande ... Plats och tid Prologen kl. 16:00-17:45

Mötesprotokoll Kommunala rådet för funktionshindersfrågor. Ordförande ... Plats och tid Prologen kl. 16:00-17:45 Plats och tid Prologen kl. 16:00-17:45 Närvarande Protokollet omfattar paragraferna Margaretha Wiberg (M) (vice ordförande) Heidi Carneheim (M) Ingela Sedin Nilsson (L) (ordförande) Anna-Carin Stålgren

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 5 april 2018, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 5 april 2018, kl Pensionärsrådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Plats och sammanträdestid Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 5 april 2018, kl 13.00-15.15 Beslutande Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden

Läs mer

MAS riktlinje Munhälsa och tandvård

MAS riktlinje Munhälsa och tandvård MAS riktlinje Munhälsa och tandvård 1 Bakgrund Landstingen har genom det lagstadgade tandvårdsstödet ansvar att organisera och finansiera viss tandvård till äldre och personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (15)

Sammanträdesprotokoll 1 (15) Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Ylöjärvi, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maj-Britt Eriksson (SKPF) Rolf Nyhrén (PRO) Ulf Nilsson (SPF) Gerd-Else

Läs mer

Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4

Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 1(8) Plats och tid: Alerummet, Kommunkontoret, Alafors kl. 15.00 16.30 Beslutande Jarl Karlsson Kommunstyrelsen Eva Eriksson Vård- och omsorgsnämnden Bengt Englund SPF Skepplanda Rolf Johannesson PRO Surte/Bohus

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND SAMMAN TRÄDE SPROTOKOL L 2015-09-17 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid 2015-09-17, kl. 13.45-15.15 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Vice ordförande

Läs mer

Socialnämnd

Socialnämnd 1 av 2 Socialnämnd Plats och tid: Norrskär, kommunhuset, kl. 18:00 19:30 Beslutande: Annicka Hörnsten Blommé (M) Viktor Pierre (M), tj. ersättare Rickard Gille (M) Carina Östergren (C) Kristina Elmlund

Läs mer

PROTOKOLL 1 (20) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Kommunhuset, stora sammanträdesrummet 7 november 2012, klockan 09.00 11.

PROTOKOLL 1 (20) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Kommunhuset, stora sammanträdesrummet 7 november 2012, klockan 09.00 11. PROTOKOLL 1 (20) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Plats och tid: Närvarande: Kommunhuset, stora sammanträdesrummet 7 november 2012, klockan 09.00 11.30 Sven-Åke Svensson (KD), ordförande

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10

Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10 Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10 Plats och tid Tullbackagården, 2012-06-12 kl. 17:30-19:10 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Birgitta Wahlund, SRF Gunbritt

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND 2015-04-16 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid 2015-04-16, kl. 13.30-15.00 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Ledamöter Hans-Erik Kristersson PRO

Läs mer

Tips och råd inför val av äldreboende. En guide för dig som ska välja äldreboende

Tips och råd inför val av äldreboende. En guide för dig som ska välja äldreboende Tips och råd inför val av äldreboende En guide för dig som ska välja äldreboende Inledning SPF arbetar med ett långsiktigt program kring ålderism, d.v.s. diskriminering på grund av ålder. Inom detta program

Läs mer

Protokoll från sammanträde i pensionärsrådet

Protokoll från sammanträde i pensionärsrådet Pensionärsrådet PROTOKOLL Protokoll från sammanträde i pensionärsrådet Tid och plats Fredagen den 22 mars 2013 kl. 13.00-15.45 Lokal: Konferensrum Frösjön, Kommunledningskontoret Ledamöter Ingrid Jerneborg

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 49-67

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 49-67 49-67 Plats och tid Ladviks kursgård kl. 18.00 19:35 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Pelle Dalhammar (FP), v. ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Anette Dahlgren

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2012-09-27 2 SN 113 Dnr Återkoppling arbetslagsutbildning Lessebo hemtjänstområde, muntig redovisning Enhetschef Anna Hultmark redovisar sammanställning över arbetslagsutbildningen för Lessebo

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl Pensionärsrådet 2010-09-15 17-24 1(6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl 13.30 16.00 Ordinarie ledamöter Tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Sören Bertilsson, ordförande, landstinget Gunnar

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11)

Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11) Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11) Plats och tid Hörsalen i Centrumhuset Hyltebruk, kl. 16.00 17.30 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Politiker Wiveca Norén (SPI) ordförande,

Läs mer

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen.

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen. 20130101 Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Bakgrund Ett ekonomiskt stöd för tandvård i samband med sjukdom och funktionshinder infördes den 1 januari 1999. Detta stöd administreras av landstinget.

Läs mer

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade B 1 (10) Avdelningen för särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Anvisningar för kommunens personal Uppdaterad januari 2014

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (9) Plats och tid kl. 08.30 12.00 Bengt Petersson, ordförande Kjell Thelin, socialnämnden Pentti Kuhna, Finska PF Uno Ekberg, PRO Siv Sandahl, PRO Egon Johansson, PRO Rigo

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal,

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-09-26 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.10 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Martina Johansson (C), ordf. Kenneth

Läs mer

1 (6) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27

1 (6) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 1 (6) Tid: Kl 10.00-11.30 Plats: Lokal: Älven Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter: Helena Öhlund, KS ordförande Sterling Nilsson, Älvsby parasort Gösta Andersson, PRO Sören Nilsson, SPF Kurt-Lennart

Läs mer

Rådet för funktionshindrade och pensionärer

Rådet för funktionshindrade och pensionärer Sida 1/12 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 13.00 15.00 ande KarlErik Kruse (S), ordförande Ingrid Ekström (SD) Anneli Persson (S) Marie Irbladh (C) Anders Svärd (S) Pernilla Ekelund (FP) Ej tjänstgörande

Läs mer

Dagordning för socialnämndens arbetsutskott den 22 november 2013

Dagordning för socialnämndens arbetsutskott den 22 november 2013 Linda Larsson Kallelse/Underrättelse 13 november 1 (6) Till ledamöterna i och till övriga inom SOF för kännedom Kallelse till arbetsutskott: Datum: Fredagen den 22 november 2013, kl 13.00 cirka 16.30 i

Läs mer

Kommunala pensionärsrådets möte

Kommunala pensionärsrådets möte VÄSTERVIKS KOMMUN Socialförvaltningen Box 22 593 21 Västervik Mötesanteckningar Kommunala pensionärsrådets möte 2016-04-27 Rådmannen: kl. 08.30 11.45 Ledamöter: Ingela Svensson, SN ordf. Peter Johansson,

Läs mer