KPFR:s sammanträde

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KPFR:s sammanträde"

Transkript

1 1 av 9 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Nämndsekreterare Tel dir: Tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Plats och tid: Höken, kl Deltagare: Annicka Hörnsten Blommé (M) (Socialnämnden, ordf.) Anette Dahlgren (S) (Socialnämnden) Malin Forsbrand (C) (Nämnden för teknik, fritid och kultur) Lillemor Wennerström (Reumatikerförbundet) Ulla Blomgren (SPF) Bengt Englund (SPF) Pelle Lindelöf (SPF) Lisbeth Hjalmarsson Grunditz (PRO, vice ordf.) Gunnar Bäckström (PRO) Leif Gannert (Neuroförbundet) Ann Sofie Holmertz, socialchef Karin Wigstrand, enhetschef utförare Susanne Edén, chef stadsbyggnadsförvaltningen Kristina Dunker, planarkitekt 1. Val av justerare och fastställande av ärendelistan Pelle Lindelöf utsågs att jämte ordföranden justera protokollet senast den 17 mars Ärendelistan fastställdes med tillägget att punkterna Genomgång av KPFR:s reglemente, Ny vice ordförande samt Övrigt tillförs. Post: Vaxholm Besök: Eriksövägen 27 Telefon: Fax: E post: kansliet@vaxholm.se Webb: Org nr: Plusgiro:

2 2 av 9 2. Protokoll från föregående möte Inga synpunkter framfördes. 3. KPFR:s reglemente Ann Sofie Holmertz redogjorde för innehållet i reglementet för KPFR och för den rådgivande roll som KPFR har inom staden. Ordföranden betonade att rådet bör ses som en möjlighet till kunskapsutbyte mellan staden och rådets representanter, i samband med större projekt. För övrig synpunktshantering hänvisade hon till möjligheten att via hemsidan eller per telefon inkomma med synpunkter till staden. Leif Gannert och Gunnar Bäckström framförde åsikten att synpunkter bör kunna lämnas via KPFR även då de inte rör större projekt. 4. Ny vice ordförande Ordföranden bad rådets föreningsrepresentanter att utse en person att vara vice ordförande i rådet. Vid sammanträdets slut meddelades att föreningarna utsett Lisbeth Hjalmarsson Grunditz (PRO) till uppdraget. 5. Information från tekniska enheten Malin Forsbrand (C), ordförande i nämnden för teknik, fritid och kultur presenterade sig. Malin Forsbrand är ny representant i KPFR från nämnden. 6. Information från socialnämnden Ordföranden informerade. Till de ärenden som hanterats vid socialnämnden senaste sammanträde hör Genomlysning av socialtjänsten med fokus på god ekonomisk hushållning. Genomlysningen har gjorts mot bakgrund av en budgetavvikelse i socialtjänstens verksamhet avseende både omsorg om funktionsnedsatta och äldre. En prioriteringslista har tagits fram i vilken åtgärder för att komma tillrätta med avvikelsen anges. Listan bifogas protokollet. Vid nästkommande KPFR möte kommer en avrapportering ske vad avser utförda åtgärder utifrån listan. Socialnämnden har även hanterat ärendet Uppföljning av verksamheterna vid särskilt boende i Vaxholm I uppföljningen rapporteras om ett fortskridande förbättringsarbete och ett sjunkande antal

3 3 av 9 klagomål. En av de utmaningar som verksamheten har att hantera är bristen på tillgänglig arbetskraft i form av sjuksköterskor. Protokoll från socialnämndens sammanträden finns att tillgå på stadens hemsida genom nedan länk. amnden e214641fb368db7709.html 7. Information från kommunstyrelsen Anette Dahlgren (S) informerade om ärenden som senaste tiden hanterats av kommunstyrelsen. Protokoll från kommunstyrelsens sammanträden finns att ta del av på stadens hemsida genom nedan länk. unstyrelsen.4.375fc bd5f8a2adcb.html I samband med delgivandet av informationen från kommunstyrelsen, framförde Gunnar Bäckström funderingar kring stadens planer på framtida användande av den tomt vid Vaxöns hamnområde som Shell tidigare använt. Susanne Edén informerade om att kommunen köpt marken, att Shell ska riva befintliga byggnader och att staden ska stå för sanering. Förhoppningen är att marken fram till sommaren ska vara tillgänglig för användande vid exempelvis utställningar och för parkering. Efter avslutad sanering hoppas staden att ny typ av byggnation ska kunna uppföras inom berört område. Bengt Englund framförde tanken att nytt särskilt boende för äldre lämpligen borde byggas vid Vaxöns hamn. Han påpekade att nuvarande placering av särskilt boende innebär en ansträngning för anhöriga till boende med rullstol eftersom de måste ta dem till Vaxöns högst belägna plats. 8. Avstämning av åtgärdslistan (se bilaga 1) Undersökning av hur Täby kommun och frivilligorganisationer samarbetar avseende fixartjänst samt återrapportering till KPFR. Ann Sofie Holmertz informerade om att frivilligorganisationer i Täby kommun utför fixartjänster utan kommunal inblandning. Lisbeth Hjalmarsson Grunditz framförde frågan hur detta organiseras. Ann Sofie Holmertz meddelade att hon inte har någon detaljerad information att delge som svar.

4 4 av 9 Karin Wigstrand meddelade att sättet att organisera fixartjänst skiljer sig kommuner emellan. Hon meddelade vidare att den organisation som utför fixartjänst, ansvarar för arbetsmiljö och försäkring. Vad gäller stadens försäkringar, omfattar de enbart stadens anställda. Bengt Englund framförde åsikten att pensionärerna inte själva bör utföra uppdragen inom fixartjänst utan istället utgör dem som ska få hjälp genom tjänsten. Utrönande av huruvida SPF och PRO kan använda stadens kopiatorer för tryck av enkätformulär avseende behov av fixartjänst. Ann Sofie Holmertz meddelade att föreningar inte kan använda stadens kopiatorer. 9. Frågor från Neuroförbundet ( se bilaga 2) Viktigt i Vaxholm Leif Gannert framförde synpunkten att inläst format av skriften Viktigt i Vaxholm borde kunna erhållas i ett exemplar som innehåller en inläsning av hela skriften. Ordföranden meddelade att hela skriften kan erhållas i inläst format av den som framför detta önskemål till staden. Brandlarm för hörselskadade Ordföranden meddelade att staden inte ansvarar för brandsäkerheten i ordinärt boende. Oskalad potatis Karin Wigstrand meddelade att en utvärdering ska göras i frågan om huruvida potatis i staden bör serveras med eller utan skal. Bengt Englund påpekade att stadens kostchef Margareta Andersson efterfrågat namn på personer för deltagande i ett matråd. Han framförde även tanken att potatisens skal torde kunna diskuteras i ett sådant råd. Leif Gannert framförde synpunkten att en blind person bör ingå rådet. Vattenpölen utanför BIW Leif Gannert meddelade att vattenpölen nu är borta.

5 5 av 9 Representant från Tekniska nämnden Rådet konstaterade att ordföranden i nämnden för teknik, fritid och kultur, Malin Forsbrand (C), numera är representant från sin nämnd i KPFR. 10. Information om myndigheten för delaktighets kommunenkät Susanne Edén informerade. Myndigheten för delaktighet arbetar för att alla, oavsett funktionsförmåga, ska kunna vara delaktiga i samhället. Vaxholms stad har besvarat en enkät från myndigheten som syftar till att undersöka tillgängligheten i staden. Resultatet av enkätundersökningen beräknas bli sammanställt under maj månad. 11. Ev förändring av trafik och parkering i sommar i stadskärnan Susanne Edén informerade. Enligt uppdrag från kommunstyrelsen har en parkeringsutredning genomförts i staden, med fokus på tillgänglighetsfrågor. I utredningsrapporten finns ett förslag om utredande av möjligheten att införa gågata på den del av Hamngatan som nu är gångfartsområde, d.v.s. där bilar i nuläget endast tillåts framföras med mycket låg hastighet. Nämnden för teknik, fritid och kultur har uppdragits att i samverkan med Trafikverket vidta åtgärder för ökad trafiksäkerhet på Rindö. Nämnden för teknik, fritid och kultur har även uppdragit åt förvaltningen att se över regelsystemet för parkering i staden i syfte att förenkla för parkering, inklusive boendeparkering. Lillemor Wennerström framförde önskemål om fler parkeringsplatser på Hamngatan för funktionsnedsatta personer. Susanne Edén meddelade att denna fråga kommer ingå i översynen. 12. Information om planering för byggnation av särskilt boende på kvarteret Vitsippan Kristina Dunker informerade om framtagandet av en detaljplan för kvarteret Vitsippan, för byggnation av särskilt boende. En arbetsgrupp bestående av både politiker och tjänstemän har fastslagit att behov finns av byggnation i staden av ca 120 platser på särskilt boende.

6 6 av 9 En styrgrupp med representanter från stadens ledningsgrupp och tekniska enheten ingår i planeringsarbetet. En mindre projektgrupp arbetar med att realisera vad styrgruppen kommit fram till. Projektgruppen stämmer av planeringsarbetet gentemot en politisk sammansatt referensgrupp. Kvarteret Vitsippan har aktualiserats utifrån bedömningen att byggnation av särskilt boende bör ske på två olika platser i staden. En upprättad detaljplan är en förutsättning för att byggnation ska kunna genomföras. Detaljplanen ska fastslå angiven byggrätt och definiera ramarna för byggnationen såsom byggnadernas höjd och antal boendeplatser. Kommunfullmäktige är beslutsorgan avseende detaljplanens godkännande. Även kvarteret Landstinget omfattas av stadens planering för byggnation av särskilt boende, men i nuläget är planeringen för kvarteret Vitsippan prioriterad. Leif Gannert undrade när staden beräknar att platser på nytt särskilt boende ska vara klara för inflyttning. Kristina Dunker svarade att tidpunkt för inflyttning inte kan anges i dagsläget, bl.a. beroende på eventuell tidspåverkan av överklaganden i planeringsprocessen. Bengt Englund frågade vilka parkeringsmöjligheter som kommer finnas vid besök av anhöriga till de boende. Kristina Dunker meddelade att planering för parkeringsplatser kommer ske senare i planeringsprocessen. Pelle Lindelöf undrade i vilket skede som KPFR kommer ges möjlighet att ingå i planeringsprocessen. Han påtalade vikten av sitt önskemål att det i projektplanen tydligt ska framgå när KPFR blir referensgrupp. Ordföranden och stadsbyggnadschefen svarade att KPFR kommer att bli referensgrupp, men att det i nuläget inte kan anges exakt när i tiden detta kommer ske. Kristina Dunker meddelade att det kan bli aktuellt att föreningarna efter att detaljplanen fastställts, kommer ombes delge sina synpunkter på utformningen inomhus i boendena. Socialnämnden har antagit en kravspecifikation angående utformningen av boendena. Kravspecifikationen ger dock instruktioner endast på en generell nivå och detaljplanen kommer rymma flexibilitet i vidare planering, varför synpunkter inför en slutgiltig utformning kan vara värdefulla. 13. Frågor från SPF och PRO Lägesrapport om fixartjänst enkäten. Ges Av SPF och PRO. Pelle Lindelöf meddelade att föreningarna ber att få återkomma med en presentation av enkätens resultat. Han hänvisade även till en undersökning som Sveriges kommuner och landsting genomfört i vilken redogörs för såväl samhällsekonomiska vinster som positiva konsekvenser för del enskilde av fixartjänst.

7 7 av 9 Vad blir det blivit av workshopen om mat? Ordföranden meddelade att staden återkommer med information i frågan efter avstämning med kostchef Margareta Andersson. Syftet med en workshop skulle vara att ge deltagarna en möjlighet att tillsammans med representanter från staden föra en diskussion kring den mat som serveras. Pelle Lindelöf framförde synpunkten att maten snarare borde diskuteras i det råd som kostchefen har som ambition att upprätta Har verksamhetsutvecklaren anställts? Vad skall hen göra? Ann Sofie Holmertz meddelade att Jan Sjöström den 5:e januari tillträtt som verksamhetsutvecklare. Han ska arbeta med uppföljning, samordning och planering av socialtjänstens verksamheter. Detsamma gäller enhetschefen för myndighetsutveckling. Ann Sofie Holmertz meddelade att Agneta Franzén tillträder idag den 2 mars som chef för enheten för myndighetsutövning. Har ersättare för Madelene Wallén anställts? Karin Wigstrand informerade om att innan rekrytering genomförs vill staden utröna hur tjänsten bör utformas och var i organisationen den bör höra hemma. Klagomål på städningen på Borgmästargården, Fregatten har inkommit. Finns speciell städpersonal? Ann Sofie Holmertz meddelade att Norlandia cares personal städar hos de boende. Pensionärsorganisationerna önskar att den information från socialnämnden och KS som ges, protokollförs i lämplig omfattning. Rådet enades om att information som är av särskild relevans för KPFR samt frågor eller synpunkter som framförs av representanter i rådet, ska återges i protokollet. I övrigt ska hänvisas till stadens hemsida där protokoll från socialnämnden och kommunstyrelsen finns att ta del av.

8 8 av Vad innebär de nya riktlinjerna för anhörigstöd? Karin Wigstrand meddelade att i de nya riktlinjerna anges hur staden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar eller stödjer närstående med funktionshinder, långvarig sjukdom eller äldre. Anhörigperspektivet ska finnas i alla verksamheter inom socialtjänsten i Vaxholms stad. Anhörigas behov skall beaktas, stödet ska kännetecknas av kvalitet, flexibilitet och en strävan efter att tillgodose individuella behov av stöd. 15.Seniordagen 2015 Ordföranden bad rådets medlemmar att till KPFR:s sekreterare mejla förslag på punkter till 2015 års seniordag, vilken som vanligt äger rum den 1 oktober på Kanonen, Hamngatan 50. Ett förslag som uppkom under mötet är att apotek eller läkarstation deltar på seniordagen för att informera om medicinering av äldre. En intressant fråga i sammanhanget angavs vara huruvida låg kostnad eller lämplig verkan prioriteras i valet av medicin. 16. Förekomst av postombud i Vaxholm Ulla Blomgren meddelade att det i staden enbart finns två postombud, varav ett på Rindö och det andra på Vaxön. Hon efterfrågade fler postombud för att öka tillgängligheten. Rådet konstaterade att frågan om postombud inte faller inom stadens ansvarsområde utan hanteras mellan PostNord och privata näringsidkare. Ordföranden meddelade att stadens ledning har uppmärksammats på tillgänglighetsaspekten, för övervägande av eventuella påverkansmöjligheter i frågan. 17. Övrigt Lisbeth Hjalmarsson Grunditz redogjorde för förekomst av bristande återkoppling till klagande avseende vård av anhörig. Ann Sofie Holmertz uttryckte sitt beklagande och meddelade att staden ska svara då klagomål inkommer. Lisbeth Hjalmarsson Grunditz undrade även huruvida staden genomför uppföljningar även av då individer placeras på annan ort utanför Vaxholms kommungräns Ann Sofie Holmertz svarade att staden gör uppföljningar även av sådana placeringar.

9 9 av 9 Pelle Lindelöf uttryckte förhoppning att information som rör KPFR görs mer tillgänglig på hemsidan så att det inte ska vara nödvändigt att använda sökrutan för att hitta rätt. Pelle Lindelöf framförde åsikten att KPFR borde få uttala sig i samband med trafikplaneförändringar inom Stockholms länstrafik Pelle Lindelöf påpekade att följderna av en nedläggning av Polisens verksamhet i Vaxholm borde belyses ur ett äldreperspektiv. Pelle Lindelöf framförde åsikten att de äldre borde ha konsulterats innan höjningen av VA taxan i staden. Ordföranden informerade om planerna att genomföra ett studiebesök i samband med KPFR:s sammanträde den 1 juni. Rådets representanter uppmanades att mejla förslag på besöksmål till KPFR:s sekreterare. Under sammanträdet framförde Lisbeth Hjalmarsson Grunditz att det vore intressant att besöka ett nybyggt särskilt boende för äldre. Nästa möte med KPFR hålls den 1 juni Tid och plats meddelas senare. Ordförande... Annicka Hörnsten Blommé (M) Justerande Pelle Lindelöf (SPF) Sekreterare.. Tobias Wistrand

10 Bilaga 1 Av socialnämnden antagen prioriteringslista för åtgärder med fokus på god ekonomisk hushållning inom socialnämndens verksamhetsområden. 1. Analys av budgetutfall, avstämning av budget 2015 och yttrande avseende budget Arbetsuppgifter måste utföras under februari juni Djupanalys av kostnadsslaget entreprenader och köpta tjänster Arbetet bör genomföras i samband med bokslut och årsredovisning 2014, d v s februari mars Genomlysning av hemtjänsten, korttidsvården, särskilda boenden, dagverksamheten, LSS, socialpsykiatrin samt myndighetsutövning med syftet att bedöma möjligheten till god ekonomisk hushållning. Arbetet bör vara slutfört innan yttrande ska avlämnas till KS beträffande budget Det betyder att arbetet måste genomföras under februari maj Eventuell revidering av socialnämndens mål kopplade till KFs målområden bör göras under mars april Målen och yttrandet avseende budgeten bör överlämnas till KS vid samma tidpunkt. 5. Uppdatering och översyn av Riktlinjer LSS och Riktlinjer för handläggning av insatser enligt socialtjänstlagen för äldre och personer med funktionsnedsättning. I samband med uppdateringen börriktlinjer och rutiner tas fram som klargör vad som gäller vid inköp av externa insatser och vård /boendeplatser samt hur inköpsarbetet ska genomföras. Arbetet bör genomföras under juni september och bör vara färdigt under september Ekonomiutbildning bör genomföras så snart som möjligt och kan förslagsvis vara uppdelat i flera mindre pass under Även presidiet för nämnden bör erbjudas utbildning. 7. Uppdatering av organisationsskiss samt klargörande av uppdrag för enheter, stab, grupper och enskilda medarbetare samt interna stödfunktioner. Arbetet bör påbörjas så snart som möjligt och bör vara färdigt i september Verksamhetsplanerna för 2016 bör färdigställas när budgeten för är färdig för beslut i KF. Slutjusteringar bör göra när KF tagit beslut om budget och mål för Arbetet kan påbörjas så snart som möjligt och pågå mars november samt bör vara slutfört i november Diskussioner och riskbedömning av svaga länkar i myndighetsutövningen bör pågå fortlöpande under 2015 och framåt. Eventuellt bör ett dokument tas fram under hösten 2015 som understryker vikten av saklighet, oberoende och objektivitet samt vägleder i frågorna. 10.Ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbetet bör uppdateras i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9). Det är en omfattande arbetsuppgift och bör pågå under hela Ett förslag till ledningssystem bör vara klart i november 2015.

11 Åtgärdslista KPFR Bilaga 2 Nr.r Rubrik Beskrivning Datum Ansvarig Rapporter ing 1 Prioriteringslista för åtgärder med fokus på god ekonomisk hushållning inom socialnämndens verksamhetsområde n. Avrapportering avseende utförda åtgärder utifrån listan Ann-Sofie Holmertz KPFR Workshop om mat. Återkoppling avseende eventuell workshop om den mat som serveras till stadens äldre Anicka Hörnsten Blommé KPFR

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2015 06 01

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2015 06 01 Kallelse/föredragningslista 2015 05 18 1 av 2 Socialförvaltningen Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2015 06 01 Plats och tid: Kommunhuset, lokal Duvan, kl. 08 10 Kallade:

Läs mer

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning Kallelse/föredragningslista 2015-11-11 1 av 2 Socialförvaltningen Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2015-11-30 Plats och tid: Kallade: Underrättade: Vid förhinder: Kommunhuset,

Läs mer

KPFR:s sammanträde 2016-05-23

KPFR:s sammanträde 2016-05-23 1 av 8 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Nämndsekreterare Tel dir: 08-54170854 Tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Plats och tid: Storskär

Läs mer

KPFR:s sammanträde 2014-06-02

KPFR:s sammanträde 2014-06-02 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Tel dir 08-541 708 54 tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Dag och tid Måndagen den 6 juni kl. 14.30 15.30

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Kallelse/föredragningslista 2017 11 20 Socialförvaltningen Kommunala pensionärsrådet 2017 11 20 Plats och tid: Matsalen, Kronängsskolan kl. 14:45 16.15 Kallade: Underrättade: Representanter Ersättare Vid

Läs mer

KPFR:s sammanträde

KPFR:s sammanträde KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Tel dir 08-541 708 54 tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Dag och tid Måndagen den 1 december kl. 15.00-17.00

Läs mer

Socialnämnd 2015-02-17

Socialnämnd 2015-02-17 1 av 2 Socialnämnd Plats och tid: Höken, kl. 18:00 Beslutande: Annicka Hörnsten Blommé (M) Leslie Öqvist (FP) Anna Hansson (M) Richard Gille (M) Carina Östergren (C) Kristina Elmlund Joelson (MP) Anette

Läs mer

KPFR:s sammanträde 2015-09-14

KPFR:s sammanträde 2015-09-14 1 av 11 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Nämndsekreterare Tel dir: 08-54170854 Tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Plats och tid: Alceahuset,

Läs mer

KPFR:s sammanträde

KPFR:s sammanträde PROTOKOLL 2015 06 01 1 av 10 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Nämndsekreterare Tel dir: 08 54170854 Tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde 2015

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Socialförvaltningen Kommunala pensionärsrådet Plats och tid: Kommunhuset, Storskär, kl. 14:30 Kallade: Underrättade: Representanter Ersättare Vid förhinder: Meddela ersättare och annika.kjellberg@vaxholm.se,

Läs mer

KPFR:s sammanträde

KPFR:s sammanträde 1 av 10 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Nämndsekreterare Tel dir: 08-54170854 Tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Plats och tid: Storskär

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Socialförvaltningen Kommunala pensionärsrådet Plats och tid: Kommunhuset Storskär, kl. 14:30 16.00 Kallade: Underrättade: Representanter Ersättare Vid förhinder: Meddela ersättare och annika.kjellberg@vaxholm.se,

Läs mer

Kommunala funktionsnedsattas råd och Kommunala pensionärsrådet

Kommunala funktionsnedsattas råd och Kommunala pensionärsrådet Kallelse/föredragningslista 2017 05 31 1 av 2 Socialförvaltningen Kommunala funktionsnedsattas råd och Kommunala pensionärsrådet 2017 05 31 Plats och tid: Kommunhuset, Storskär/Norrskär, kl. 10:00 Kallade:

Läs mer

KPFR:s sammanträde 2014-03-03

KPFR:s sammanträde 2014-03-03 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Tel dir 08-541 708 54 tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Dag och tid Måndagen den 3 mars kl. 15.00-16.55

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 21-30

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 21-30 21-30 Plats och tid Konferensrummet Höken, kommunhuset kl. 18 00 19 50 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Pelle Dalhammar (FP), v. ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl

Läs mer

KFR:s sammanträde

KFR:s sammanträde 1 av 4 KOMMUNALA FUNKTIONSNEDSATTAS RÅD Carmen Holm Nordquist Sekreterare Carmen.holm@vaxholm.se KFR:s sammanträde Plats och tid: Norrskär, kl. 13:00 14:17 Deltagare: Annicka Hörnsten Blommé (M) (Socialnämnden,

Läs mer

Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Birgitta Nyhlén (FP), tj. ersättare

Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Birgitta Nyhlén (FP), tj. ersättare 42-53 Plats och tid Lokal Konferensrummet Höken, kommunhuset kl. 18.00 20.00 Beslutande Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Birgitta Nyhlén (FP), tj. ersättare Nils Göran

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Kallelse/föredragningslista 2018 11 19 Socialförvaltningen Kommunala pensionärsrådet 2018 11 19 Plats och tid: Kommunhuset Storskär, kl. 14:30 16.00 Kallade: Underrättade: Representanter Ersättare Vid

Läs mer

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2016-02-29

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2016-02-29 Kallelse/föredragningslista 2016-02-17 1 av 2 Socialförvaltningen Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2016-02-29 Plats och tid: Kommunhuset, lokal Norrskär, kl. 13-15

Läs mer

Kommunala funktionsnedsattas råd och Kommunala pensionärsrådet

Kommunala funktionsnedsattas råd och Kommunala pensionärsrådet Kallelse/föredragningslista 1 av 13 Socialförvaltningen Kommunala funktionsnedsattas råd och Kommunala pensionärsrådet Plats och tid: Kommunhuset, Storskär/Norrskär, kl. 10.00 15.30 Kallade: Representanter

Läs mer

KPR:s sammanträde

KPR:s sammanträde 1 av 8 KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Carmen Holm Nordquist Sekreterare Carmen.holm@vaxholm.se KPR:s sammanträde Plats och tid: Norrskär, kl. 14:30 16:00 Deltagare: Annicka Hörnsten Blommé (M) (Socialnämnden,

Läs mer

2013-12-17. Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Leslie Öqvist (FP), v. ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C)

2013-12-17. Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Leslie Öqvist (FP), v. ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) 133-139 Plats och tid Lokal Kanonen, Hamngatan 50 kl. 18.00 21.25 Beslutande Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Leslie Öqvist (FP), v. ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Anette Dahlgren (S) Jonas Forsberg

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Socialnämnd

Socialnämnd 1 av 2 Socialnämnd Plats och tid: Storskär, kommunhuset kl. 18:00 20.00 Beslutande: Anette Dahlgren (S) Anna Hansson (M) Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Carina Östergren (C) Göran Nilsson (S), tj. ersättare

Läs mer

PROTOKOLL. Öppning. Ordförande Ingemar Javinder öppnar sammanträdet och hälsar samtliga välkomna. Dagordning

PROTOKOLL. Öppning. Ordförande Ingemar Javinder öppnar sammanträdet och hälsar samtliga välkomna. Dagordning PROTOKOLL fört vid sammanträde i Rådet för funktionshindrade och pensionärer Tid: Måndagen den 17 mars 2014 klockan 14.00-15.10 Plats: Lilla sammanträdesrummet, Kommunhuset Närvarande: Ingemar Javinder,

Läs mer

Kommunala funktionsnedsattas råd

Kommunala funktionsnedsattas råd Kallelse/föredragningslista 2018 09 17 Socialförvaltningen Kommunala funktionsnedsattas råd 2018 09 17 Plats och tid: Kommunhuset Storskär, kl. 13:00 Kallade: Underrättade: Representanter Ersättare Vid

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid kl

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (11) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid kl. 18.00-20.00 Ledamöter Representanter Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande Alf Michelsen (M) ledamot

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Kommunala pensionärsrådet 2010-05-17 1(9) Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen 17 maj 2010, klockan 13.00-15.05. Plats och sammanträdestid Beslutare Elisabeth

Läs mer

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige Dnr KK17/382 Reglemente för Kommunala Anhörigrådet Antagen av kommunfullmäktige 2017-09-12 183 Dnr KK17/382 2/5 Kommunala Anhörigrådet (KAR) är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Kallelse/föredragningslista 2018 09 17 Socialförvaltningen Kommunala pensionärsrådet 2018 09 17 Plats och tid: Kommunhuset Storskär, kl. 14:30 16.00 Kallade: Underrättade: Representanter Ersättare Vid

Läs mer

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jan-Olov Hangren, PRO Vagnhärad Jerker Löfgren, SPF

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jan-Olov Hangren, PRO Vagnhärad Jerker Löfgren, SPF Pensionärsrådet Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-02-11 Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl. 10.00 11.20 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Martina Johansson

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 83-97

SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL 83-97 83-97 Plats och tid Konferensrummet Höken, kommunhuset kl. 18 00 21 20 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Pelle Dalhammar (FP), v. ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl

Läs mer

KPFR:s sammanträde 2014-09-15

KPFR:s sammanträde 2014-09-15 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Tel dir 08-541 708 54 2014-09-15 tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde 2014-09-15 Dag och tid Måndagen den

Läs mer

55 Utredning enligt 6 kap. 8 a föräldrabalken gällande särskild 8

55 Utredning enligt 6 kap. 8 a föräldrabalken gällande särskild 8 Protokoll, 50-63 2 av 2 Innehåll 50 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 51 Drift av särskilt boende för äldre (SÄBO) - Återrapportering inför 4 övertagande, juni 2017 52 Rapportering hemsjukvård

Läs mer

Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunkontoret, fredagen den 23 november kl. 08:00

Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunkontoret, fredagen den 23 november kl. 08:00 1(18) Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 20 november 2018 kl. 08:00-14:00, ajournering för lunch kl. 11:30-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid

Läs mer

Övergripande rutin för egenkontroll och systematisk kvalitetsuppföljning

Övergripande rutin för egenkontroll och systematisk kvalitetsuppföljning Ansvarig Bengt Gustafson, tf verksamhetschef Dokumentnamn 5.1.2 Egenkontroll och kvalitetsuppföljning Upprättad av Elisabet Olsson Gunilla Marcusson Ledningssystem Enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter

Läs mer

Socialnämnd

Socialnämnd 1 av 2 Socialnämnd Plats och tid: Norrskär, kommunhuset, kl. 18:00 19:30 Beslutande: Annicka Hörnsten Blommé (M) Viktor Pierre (M), tj. ersättare Rickard Gille (M) Carina Östergren (C) Kristina Elmlund

Läs mer

Socialnämnden. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS

Socialnämnden. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS Plats och tid Måndagen den 24 oktober 2016 kl 16:00-18.00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt Ferm (S) Eva Hallberg (V)

Läs mer

Reglemente för socialnämnden. Antaget av kommunfullmäktige , 49 Dnr KS

Reglemente för socialnämnden. Antaget av kommunfullmäktige , 49 Dnr KS Reglemente för socialnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2014-12-15, 49 Dnr KS.2014.44 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Nämndens uppgifter... 3 1.1. Avgränsningen av nämndens uppgifter... 3 1.2. Innehållet i nämndens

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet Förslag till kultur- och fritidsplan för Härjedalens kommun

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet Förslag till kultur- och fritidsplan för Härjedalens kommun 2011-06-20 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Presentation av brukarrådets ledamöter 2 Val av vice ordförande 3 Val av arbetsutskott 4 Genomgång av rådets reglemente 5 Rådets

Läs mer

Plats och tid: Brandstationen, Nordmaling :10. Ulla Rosenberg Helmerson (L), ordförande Sven Jonsson (s), vice ordförande Vera Jonzon (c)

Plats och tid: Brandstationen, Nordmaling :10. Ulla Rosenberg Helmerson (L), ordförande Sven Jonsson (s), vice ordförande Vera Jonzon (c) 1(17) Plats och tid: Brandstationen, Nordmaling 09.00 12:10 Beslutande: Ulla Rosenberg Helmerson (L), ordförande Sven Jonsson (s), vice ordförande Vera Jonzon (c) Övriga deltagare: Utses att justera: Agneta

Läs mer

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2010-11-29 av Kommunfullmäktige 20 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum KOMMUNALA PENS IONÄRSRÅDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 13.00 15.00 Beslutande Margaretha Gadde Jenn ische (M), ordförande Ulla Odhner (S) Karin Malmberg (SPF) Rune

Läs mer

Kommunstyrelsesalen

Kommunstyrelsesalen Kommunala pensionärsrådet 2016-11-16 Plats och tid Kommunstyrelsesalen 9.00-10.30 Närvarande Övriga deltagare Dan Avdic Karlsson socialnämnden, Pirjo Karlsson socialnämnden, Kristina Fogwall Bjurström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 134 Godkännande av ärendelista... 170 135 Ansökan om serveringstillstånd jml 8 kap 2 Alkohollagen... 171 136 Riktlinje Skydds- och begränsningsåtgärder revidering... 172 137 Ledningssystem för

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 104 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 105 Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med 4 106 vårdutbildningar på högskolenivå, rekommendation från Kommunförbundet

Läs mer

Reglemente. Kommunala pensionärsrådet KPR

Reglemente. Kommunala pensionärsrådet KPR Reglemente Kommunala pensionärsrådet KPR Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Leslie Öqvist (FP) Ann-Sofie Holmertz, socialchef Tobias Wistrand, sekreterare

Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Leslie Öqvist (FP) Ann-Sofie Holmertz, socialchef Tobias Wistrand, sekreterare 54-61 Plats och tid Lokal Konferensrummet Höken, kommunhuset kl. 18.00 20.20 Beslutande Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Leslie Öqvist (FP) Anette Dahlgren (S) Jonas Forsberg

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet, KPR, REGLEMENTE

Kommunala pensionärsrådet, KPR, REGLEMENTE Kommunala pensionärsrådet, KPR, REGLEMENTE GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-08-25, 113 Dnr: KS 2013/566 Revideras vid varje mandatperiod Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548

Läs mer

Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50

Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50 Plats och tid Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50 Beslutande Mikke H Wivungi, ordförande, kommunstyrelsen Anita Karmteg, socialnämnden Jessica Hildén, barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Socialnämndens sammanträde 2014-12-16

Socialnämndens sammanträde 2014-12-16 Protokoll 1 av 14 Socialnämndens sammanträde Plats och tid: Kanonen, Hamngatan 50 kl. 18.00-20.10 Beslutande: Annicka Hörnsten Blommé (M), ordf. Dan Pierre (M) Britt Ståhl (C) Anette Dahlgren (S) Leslie

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 16 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 17 Upphandling avseende särskilt boende (SÄBO) 2017 4 18 Uppföljning Norlandia Care 2016 5 19 Underrättelse om beslut från

Läs mer

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus 1 (13) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-01-21 KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Tid 12.30 15.00 Plats Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Justering Justering, tid och plats 2015-01-26 Södertälje

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet. Innehåll Innehåll 28 Val av justerare... 35 29 Godkännande av ärendelista... 36 30 Föregående sammanträdesprotokoll... 37 31 Gångbanor och trottoarer... 38 32 Tekniska problem och haverier... 39 33 Önskemål om

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl Plats och sammanträdestid Beslutande Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl 13.00-15.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden och

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 37 Justering och fastställande av föredragningslista 3 38 Information drift Norlandia 4 39 Tillföra medel för att möjliggöra utökad bemaning 5 40 Deltagande i projekt "övertagande

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

Protokoll från sammanträde i pensionärsrådet

Protokoll från sammanträde i pensionärsrådet Pensionärsrådet PROTOKOLL Protokoll från sammanträde i pensionärsrådet Tid och plats Fredagen den 22 mars 2013 kl. 13.00-15.45 Lokal: Konferensrum Frösjön, Kommunledningskontoret Ledamöter Ingrid Jerneborg

Läs mer

Riktlinje - Ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete

Riktlinje - Ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete 1/12 Beslutad: 2018-08-28, 85 Myndighet: Diarienummer: Socialnämnden SN/2018:361-003 Ersätter: beslutad av socialnämnden 2013-10-29 127 Gäller för: Gäller fr o m: 2018-09-03 Gäller t o m: Dokumentansvarig:

Läs mer

Kommunkontoret, Malung, kl

Kommunkontoret, Malung, kl ÖL Malung-Salens kommun 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Malung, kl. 08.00-12.30 arina Albertsson (S), ordförande Britta Sohlin (M), vice ordförande Birgitta Örjas (S) Jörgen Norén (S) Britt-Marie

Läs mer

Torsdagen den 5 mars, kl i Dynamiken, Bollegården. Gun Bodén (pro) John Henriksson, omsorgschef Elisabeth Hulter, nämndsekreterare

Torsdagen den 5 mars, kl i Dynamiken, Bollegården. Gun Bodén (pro) John Henriksson, omsorgschef Elisabeth Hulter, nämndsekreterare Tid och plats Torsdagen den 5 mars, kl 17.00 19.20 i Dynamiken, Bollegården Ärenden 1-13 Ordförande Beslutande Pensionärsorg. Omsorgsnämnden Hannu Sutinen (fp) Lars Engstrand (spf) Gun Bodén (pro) Hannu

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser stöd till personer med funktionsnedsättning LSS. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser stöd till personer med funktionsnedsättning LSS. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser stöd till personer med funktionsnedsättning LSS Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-01-23 Bakgrund Syftet med öppna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Utskottet Vård och omsorg 2013-03-21 22 Plats och tid Garvaren röd, kl 13.15 17.10 kl 13.15 16.20 Beslutande Ledamöter Sten Fransson (S), ordförande Maria Rönnehäll (S) Hans Forssell (S) Börje Wahlund

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET

LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET VAD ÄR ETT LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET? Ett ledningssystem består av en organisatorisk struktur, processer, rutiner, och resurser som är nödvändiga för ledning, styrning och

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer

Vad skall anmälas enligt Lex Sara? Vad menas med Allvarliga missförhållanden?

Vad skall anmälas enligt Lex Sara? Vad menas med Allvarliga missförhållanden? 3 (9) Rutin för anmälan om missförhållanden enligt socialtjänstlagen Lex Sara Lokala rutiner för rapportering, handläggning och anmälan av missförhållanden i omsorger om äldre och funktionshindrade enligt

Läs mer

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 8 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Svar på revisionsfrågorna 1 1.2 Bedömning

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 Plats och tid Kallingesalen, stadshuset, kl 08.30-11.30 Ordinarie ledamöter Ersättare Närvarande Bo Johansson Birger Svensson Malin Norfall Äldrenämnden Äldrenämnden Kommunstyrelsen Åke Nilsson PRO Ingrid

Läs mer

För pensionärsföreningarna

För pensionärsföreningarna Sida Kommunala Pensionärsrådet (KPR) 2017-03-03 1 (8) Plats och tid Kommunhuset Mönsterås, den 3 mars 2017, kl. 13.00-15.00 Beslutande För pensionärsföreningarna Göte Pettersson, PRO Samorganisation Inger

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (15)

Sammanträdesprotokoll 1 (15) Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Ylöjärvi, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maj-Britt Eriksson (SKPF) Rolf Nyhrén (PRO) Ulf Nilsson (SPF) Gerd-Else

Läs mer

Kommunalt pensionärsråd 17 februari 2011. Helena Åhman, Enhetschef äldre och funktionsnedsatta. Inger Kjellerby-Åberg, Anhörigkonsulent

Kommunalt pensionärsråd 17 februari 2011. Helena Åhman, Enhetschef äldre och funktionsnedsatta. Inger Kjellerby-Åberg, Anhörigkonsulent 1 (9) Plats och tid Bällstarummet, Kommunkontoret, Vallentuna. Kl. 13.00-15.00 ande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Ewa Thorin (M), Anne Spetz (C), och Åke T Carlestam (MP) Bengt Edling SPF/KOM,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsutskottet (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsutskottet (9) Vård- och omsorgsutskottet 2012-05-23 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.00 ande Övriga deltagande Utses att justera Eva Folkesdotter-Paradis (M), ordförande Annika Olsson

Läs mer

Stig Ögren, R Ros-Marie Eriksson, HRF Elsa Eriksson, SRF Syrene Öberg, HCK Gun Eirand, Nordmalings astma- och allergiförening

Stig Ögren, R Ros-Marie Eriksson, HRF Elsa Eriksson, SRF Syrene Öberg, HCK Gun Eirand, Nordmalings astma- och allergiförening 1(12) Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 13.00 15.10 Beslutande: Margareta Gustavsson (s), ordförande Ingvar Kleinert (fp), vice ordförande Anneli Kuosmanen (s) Stig Ögren, R Ros-Marie Eriksson,

Läs mer

Protokoll

Protokoll 2014-03-18 Socialnämnden Plats och tid Åbytorp, 2014-03-18, klockan 16:30 Beslutande Sven-Håkan Trygg (S) Jan Engman (C) Gunnel Kask (S) Göran Andersson (M) Lars Malmberg (S) Barbro Backlund (FP) Agneta

Läs mer

System för systematiskt kvalitetsarbete

System för systematiskt kvalitetsarbete Ansvarig Bengt Gustafson, Tf verksamhetschef Dokumentnamn Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Upprättad av Elisabet Olsson Gunilla Marcusson Ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Pensionärsrådet PROTOKOLL. Möte i pensionärsrådet den 29 november 2013

Pensionärsrådet PROTOKOLL. Möte i pensionärsrådet den 29 november 2013 Pensionärsrådet PROTOKOLL Tid och plats Fredagen den 29 november 2013, kl. 13.00 Elektron, Västra Storgatan 15, Frösjön Närvarande Majken Strömbäck (PRO), Inger Ivansson (PRO), Gunilla Bränström (SPF),

Läs mer

Riktlinje gällande klagomål och synpunkter

Riktlinje gällande klagomål och synpunkter RIKTLINJE Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2015-08-25 Susanne Edgren, Therese Lindén, Ingrid Olausson, Ulrika Ström, Förvaltningens ledningsgrupp 1 (7) Riktlinje gällande klagomål och synpunkter uniform

Läs mer

Anslag/Bevis , kl 13:30-15:00. Paragrafer Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare

Anslag/Bevis , kl 13:30-15:00. Paragrafer Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare Plats och tid Kommunhuset Torup 2015-12-10, kl 13:30-15:00 Paragrafer 51-58 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Ingrid Kjellberg Underskrift ordförande Björn Jönsson

Läs mer

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för socialnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2015-12-10 237 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: tills vidare A: Socialnämndens verksamhet Verksamhetsområde

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering

Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-04-04 Socialförvaltningen 1 (5) Catrin Ullbrand Utredare Diarienummer 2011/SN 0047 005 Socialnämnden Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet Sidan 1 av 8

Kommunala pensionärsrådet Sidan 1 av 8 Kommunala pensionärsrådet 2010-12-07 Sidan 1 av 8 Plats och tid Gudarpsgården, Tranemo kl.13.30 16.00 Beslutande Tjg. Ersättare Icke tjg.ersättare Övriga deltagare Stefan Hjertén (M), ordförande Anita

Läs mer

Lomma kommunhus, sammanträdesrum Flädie. Se bifogad närvaroförteckning. Leif Bjurström Lomma kommunhus, Kommunala Handikapprådet

Lomma kommunhus, sammanträdesrum Flädie. Se bifogad närvaroförteckning. Leif Bjurström Lomma kommunhus, Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum s. 1 (10) Kommunala Handikapprådet 2013-10-15 Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Flädie Tid Tisdagen den 15 oktober 2013, kl. 18.00-19.30 Beslutande Se bifogad närvaroförteckning

Läs mer

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun Lena Bergman, 0573-142 89 lena.bergman@arjang.se HANDLINGSPLAN/POLICY Antagen av Stöd och omsorgsnämnden Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun 2(5) Bakgrund Handlingsplan/policyn för

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

14. Motion om inrättande av förtroenderåd svar Dnr 2014/

14. Motion om inrättande av förtroenderåd svar Dnr 2014/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 22 (37) 2016-06-20 Kf Ks 202 14. Motion om inrättande av förtroenderåd svar Dnr 2014/387-109 Leif Svensson (V) har 28 juni 2014 väckt en motion om förtroenderåd

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2008-09-24 76 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 19.00 Beslutande Övriga delt Bertil Nilsson (m), ordförande Margaretha Schneider Persson (m) Ulla Svensson (c) Annelie

Läs mer

Helene Larsson Ps FUB. Tolk Charlotte Wallgren Tolk Carina Matsson Tolk praktikant Anneli Tuvesson

Helene Larsson Ps FUB. Tolk Charlotte Wallgren Tolk Carina Matsson Tolk praktikant Anneli Tuvesson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Sammanträdesrum 1 Stadshuset, kl. 09.30-11.15 ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Utses att justera ens plats Anna Gustavsson (KD)

Läs mer

Beslutande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen)

Beslutande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) KALMAR KOMMUN Pensionärsrådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-05-21 Tid Kl 09.00 11.40 Plats Stadshuset, Kalmar Omfattning 27-35 ande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) Hans Johansson vice ordf

Läs mer

Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning

Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning 2014-05-08 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/96 Social- och äldrenämnden Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning Förslag till beslut Social- och äldrenämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Motion om inrättande av förtroenderåd Dnr 2014/

Motion om inrättande av förtroenderåd Dnr 2014/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 23 (50) 2016-09-26 Kf Kf 127 Motion om inrättande av förtroenderåd Dnr 2014/387-109 Leif Svensson (V) har 28 juni 2014 väckt en motion (se bilaga) om förtroenderåd

Läs mer

1 (8) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet Tid: Kl Plats: Selet, Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27

1 (8) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet Tid: Kl Plats: Selet, Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 1 (8) Tid: Kl 10.00-11.30 Plats: Selet, Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter Bill Nilsson, KS ordförande Karl-Erik Sjöberg, SPF Lilian Poijo, Reumatikerföreningen Majvor Hellström, SKPF Ulla Berg,

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014)

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-07 Diarienummer N139-0132/14 Sektor IFO-FH Mona Lundahl Davies/Lundby/GBGStad, Linda B Johansson/Lundby/GBGStad Telefon 031-366 70 40 E-post: mona.lundahl.davies@lundby.goteborg.se

Läs mer

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa regel för lokala brottsförebyggande rådet i Svenljunga kommun ...

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa regel för lokala brottsförebyggande rådet i Svenljunga kommun ... modell plan policy regel regel för lokala brottsförebyggande rådet i Svenljunga kommun program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum:

Läs mer

Torsdagen den 13 november 2008, kl i Dynamiken, Bollegården. Rosa-Lill Karlsson (pro) Gun Bodén (pro) Kjell Richardsson (s)

Torsdagen den 13 november 2008, kl i Dynamiken, Bollegården. Rosa-Lill Karlsson (pro) Gun Bodén (pro) Kjell Richardsson (s) Tid och plats Torsdagen den 13 november 2008, kl 17.00 18.15 i Dynamiken, Bollegården Ärenden 34-46 Ordförande Beslutande Pensionärsorg. Omsorgsnämnden Kommunstyrelsen Hannu Sutinen (fp) Lars Engstrand

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8) Kommunala Pensionärsrådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8) Kommunala Pensionärsrådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 10.00-12.00 Beslutande Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen Äldreomsorgsnämnden PRO PRO PRO PRO SPF Sätila Fristående

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten

Avvikelsehantering inom socialtjänsten Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-04-22 Handläggare: Kristina Svärling 08 508 18 080 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-05-22 Avvikelsehantering inom socialtjänsten Yttrande över rapport från Stadsrevisionen

Läs mer