Utlysning av forskningsmedel: Informationspa verkan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utlysning av forskningsmedel: Informationspa verkan"

Transkript

1 samhällsskydd och beredskap PM 1 (10) Utlysning av forskningsmedel: Informationspa verkan Steg 1 MSB-51.1

2 samhällsskydd och beredskap PM 2 (10) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel: Informationspåverkan... 3 MSB:s uppdrag... 3 Inriktning 1 - Informationspåverkan mot Sverige från statsaktörer... 4 Inriktning 2 Islamistisk informationspåverkan i Sverige... 5 Begrepp och definitioner... 6 Ramar och förutsättningar... 6 Urval och beredning... 6 Steg 1, Intresseanmälan... 7 Steg 2, Fullständig forskningsansökan...8 Kriterier för granskning... 9 Mer information Kontakt för utlysningen:... 10

3 samhällsskydd och beredskap PM 3 (10) Utlysning av forskningsmedel: Informationspåverkan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) avser att under högst fyra år finansiera minst två forskningsprojekt inom området informationspåverkan. Utlysningen omfattar ca 20 miljoner kronor. Beräknad start för utvalda forskningsprojekt är vid halvårsskiftet Utlysningen kommer att ske i två steg. I första steget välkomnas forskare att lämna in en intresseanmälan senast den 14 november Utifrån inkomna intresseanmälningar gör MSB ett urval efter vilket ett antal sökande inbjuds att lämna in en fullständig ansökan till MSB. Detta urval görs efter behovs- och relevansbedömning. MSB:s uppdrag MSB är en statlig myndighet med ansvar för frågor om skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar. Ansvaret avser åtgärder före, under och efter en olycka eller kris. Utgångspunkten för MSB:s arbete är målen för samhällets säkerhet: att värna befolkningens liv och hälsa, samhällets funktionalitet, samt förmågan att upprätthålla grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter. Regeringen konstaterar i den Nationella säkerhetsstrategin (2017) att det försämrade säkerhetspolitiska läget i vår del av världen ställer högre krav på ett väl rustat psykologiskt försvar för att bygga Sveriges säkerhet. I det försvarspolitiska inriktningsbeslutet för (prop. 2014/15:109) lyfts påverkanskampanjer och informationskrigföring fram som en typ av säkerhetshot som Sverige måste ha förmåga att hantera. Regeringen har även beslutat att svenska myndigheter ska kunna identifiera och möta påverkanskampanjer. MSB ska, enligt regleringsbrevet för 2017, inom det egna ansvarsområdet ha en god förmåga att identifiera och möta informationspåverkan och annan spridning av vilseledande information riktat mot Sverige. MSB ska även genom kunskapsspridning och stöd till samverkan bidra till övriga bevakningsansvariga myndigheters och berörda aktörers beredskap inom området. Sedan 2014 har MSB arbetat aktivt med att utveckla sin förmåga att identifiera, förstå och möta informationspåverkan bland annat genom intern utveckling av informationsförsörjning och analysmetoder, extern samverkan med andra myndigheter, internationella samarbeten, samt påbörjad utveckling av strategi för att möta informationspåverkan. Vidare har MSB sedan 2015 även bedrivit utbildningsverksamhet i syfte att öka kunskapen hos relevanta myndigheter om påverkanskampanjer och informationspåverkan.

4 samhällsskydd och beredskap PM 4 (10) Utlysningens inriktning/forskningsbehov Den säkerhetspolitiska utvecklingen i och utanför Europa har förändrats under de senaste åren och bidragit till en oroligare omvärld med allt ifrån terrordåd till spridning av falska nyheter och alternativ fakta. Gränserna mellan krig och fred har blivit allt mer otydliga. Vår tids digitaliserade informationssamhälle, där budskap och information snabbt kan spridas till stora målgrupper gör det möjligt för aktörer som exempelvis stater och extrema organisationer att påverka uppfattningar, beteenden och beslutsfattande hos individer och grupper, i syfte att nå vissa planerade mål. Några komponenter i den här typen av påverkan är myten och villfarelsen. Det kan till exempel handla om hur aktörer använder för oss positivt värdeladdade begrepp som civilsamhälle, mångkultur eller religionsfrihet för att istället främja dess motsats. Detta sammantaget kan leda till ett begränsande eller urholkande av demokratiska fri- och rättigheter och även öka risken för splittringar, polarisering och misstro mellan individer, grupper och stater. Inom området informationspåverkan har MSB identifierat att det finns behov av att utveckla kunskap om metoder för att identifiera, analysera och möta informationspåverkan som kan ha en negativ påverkan på och riskerar att hota våra grundläggande värden. Vidare att utveckla kunskap om den lokala kontext inom vilken informationspåverkan bedrivs mot hela eller delar av befolkningen i Sverige. Utlysningen har två huvudsakliga inriktningar inriktning 1 och inriktning 2. Inriktning 1 - Informationspåverkan mot Sverige från statsaktörer Informationspåverkan är delvis ett nytt begrepp som ibland, i den allmänna diskursen, förenklas till falska nyheter. Informationspåverkan bör dock förstås som ett samlingsgrepp för en mängd aktiviteter, såväl i den kognitiva som i den fysiska miljön. I syfte att utveckla samhällets förmåga att identifiera, analysera och möta informationspåverkan finns det ett behov av såväl bred som djup kunskap om informationspåverkan mot Sverige. För att kunna identifiera i vilken utsträckning informationspåverkan sker mot Sverige, samt att avgöra vilka effekter informationspåverkan har och kan ha i Sverige, behövs ny kunskap om såväl hot som sårbarheter i den svenska kontexten. Genom att förstå specifika sårbarheter som kan utnyttjas, ökar vår möjlighet att vidta åtgärder för att bättre motstå informationspåverkan från statsaktörer, både långsiktigt och kortsiktigt. Det kan vara frågan om koordinerade kampanjer av desinformation, riktade budskap eller innehåll som kan ha en polariserande eller på annat sätt skadlig inverkan på samhället utifrån vilket gehör det vinner hos olika målgrupper.

5 samhällsskydd och beredskap PM 5 (10) Informationspåverkan anpassas av allt att döma efter de nationella sårbarheterna, vilket innebär att budskap och metoder endast delvis kan identifieras genom att följa utvecklingen i andra länder. Vi har behov av forskning som kan påvisa i vilken omfattning informationspåverkan pågår och mot vilka nivåer i samhället. Andra exempel på efterfrågad kunskap är: Vilka metoder används för att bredare legitimera den här typen av budskap? Vilka kanaler används för att utöva påverkan på beslutsfattare, medborgare och medier? Med vilka verktyg kan den här typen av informationspåverkan förebyggas och bemötas? Inriktning 2 Islamistisk informationspåverkan i Sverige Forskningen kring islamistisk informationspåverkan och relaterade ämnen såsom radikalisering i en svensk kontext är fortfarande relativt ny men har expanderat under de senaste åren. Hur väl budskapen i en påverkanskampanj får genomslag hos mottagarna beror på olika omständigheter, som till exempel anknytande aktiviteter i de lokala miljöerna. Informationsmiljön som omger de sårbara eller mottagliga individerna är central, men även gatekeeperrollen, det vill säga de aktörer i samhället som används för att vinna demokratisk legitimitet och inflytande. Bland annat finns ett behov av kunskap, som kan ge vägledning om vilka sårbarheter i det öppna samhället som utnyttjas för att underminera våra demokratiska fri- och rättigheter. Av intresse är på vilket sätt och inom vilka olika miljöer som påverkan bedrivs, exempelvis i skolan och andra barn- och ungdomsverksamheter eller mot samhällsaktörer som inom ramen för sina mandat och verksamheter kan utsättas för påverkan. Det behövs också kunskap om sårbarheter och underliggande förutsättningar i vårt svenska samhällssystem som möjliggör islamistisk informationspåverkan i Sverige. Andra aktuella frågeställningar rör kommuner och myndigheters möjligheter och beredskap för att hantera frågor som rör islamistisk informationspåverkan och vilka metoder som är effektiva för att möta sådan påverkan. Det är också angeläget att få mer kunskap om den interna dynamiken inom de islamistiska rörelserna med fokus på informationspåverkan i Sverige, men även dynamiken mellan islamistisk informationspåverkan och andra liknade fenomen i svenska lokalsamhällen. Jämförelser med andra områden inom vilka man försöker påverka människors attityder och beteenden, exempelvis reklam, folkhälsa eller sektliknande miljöer kan vara av intresse för utlysningen. Detsamma gäller jämförelser med länder som liknar Sverige och som arbetar aktivt med denna problematik.

6 samhällsskydd och beredskap PM 6 (10) Begrepp och definitioner Definitionerna kring olika begrepp skiljer sig åt och förändras över tid. Nedan ges MSB:s utgångspunkt i dessa begrepp. Påverkanskampanj Från främmande makt koordinerad verksamhet som innefattar vilseledande eller oriktig information eller annat för ändamålet särskilt anpassat agerande och som syftar till att påverka: 1. beslut av politiska eller andra svenska offentliga beslutsfattare, 2. opinioner hos hela eller delar av den svenska befolkningen, eller 3. beslut eller opinioner i ett annat land, där Sveriges suveränitet, målen för vår säkerhet eller andra svenska intressen kan komma att påverkas menligt. Informationspåverkan Informationspåverkan, eller kognitiva påverkansaktiviteter, från främmande makt genomförs i syfte att påverka målgruppers uppfattningar, beteenden och beslutsfattande till främmande makts fördel. Vilseledning, desinformation och propaganda i informationsmiljön är exempel på informationspåverkan. Islamism Enligt centrumbildningen CATS vid Försvarshögskolan innebär islamism rörelser, organisationer, partier men också ideologier och tankeströmmar som har det gemensamt att man pläderar för religionens tillämpning som samhällsordning, som grund för administration och rättssystem. Islamismen beskrivs även ofta som tron att en viss tolkning av islam bör åläggas samhället. Detta skiljer sig från islam, religionen, som praktiseras av nästan två miljarder muslimer över hela världen. Ramar och förutsättningar Utlysningen omfattar ca 20 miljoner kronor, fördelat på högst fyra år. Preliminärt ser MSB att minst två projekt kan beviljas inom ramarna för utlysningen. Ämnesöverskridande angreppssätt uppmuntras särskilt. Projekten förväntas starta under första halvåret Huvudsökande måste vara disputerad och tillhöra ett svenskt lärosäte eller forskningsinstitut. Urval och beredning Utlysningen kommer att ske i två steg. Det första steget består av en intresseanmälan. Utlysningen för intresseanmälan öppnar 5 oktober 2017 och intresseanmälan ska ha inkommit till MSB 14 november 2017.

7 samhällsskydd och beredskap PM 7 (10) Bedömning av inkomna intresseanmälningar sker av sakkunniga handläggare på MSB. Bedömningen utgår ifrån behov och relevans och avsikten är att välja ut ett antal intresseanmälningar som erbjuds att inkomma med en fullständig ansökan till MSB. Vid bedömningen av intresseanmälan kommer särskilt beskrivningen av det tänkta forskningsområdet och dess möjlighet till nyttiggörande av forskningsresultat att bedömas. Bedömningen baseras på det som anges i denna utlysningstext samt inriktningen som anges i MSB:s forskningsstrategi I det andra steget bjuds ett urval av de sökande från steg ett att inkomma till MSB med en fullständig forskningsansökan. Utlysningens steg två beräknas preliminärt öppna i december. Fullständiga ansökningar ska vara MSB tillhanda cirka en månad senare. De fullständiga ansökningarna genomgår en fördjupad myndighetsintern granskning. Därtill inhämtas vetenskapliga experters bedömningar av ansökningarnas vetenskapliga kvalitet. Beslut om tilldelning meddelas under våren Därefter vidtar avtalsdialog. MSB:s mål är att forskningsprojekten påbörjas vid halvårsskiftet MSB förbehåller sig rätten att kontakta sökanden för diskussion och informationsinhämtande. Observera en intresseanmälan/ansökan som har sänts in till MSB är en offentlig handling och en kopia på intresseanmälan/ansökan kan komma att lämnas ut om någon begär det. Steg 1, Intresseanmälan Intresseanmälan lämnas in via MSB:s internetbaserade ansökningssystem. Utlysningen öppnar för intresseanmälningar den 5 oktober Intresseanmälan ska ha kommit in till MSB senast den 14 november MSB efterfrågar intresseanmälningar där intresserade forskningsorganisationer beskriver de behov som de ser finns inom området informationspåverkan. Intresseanmälan ska omfatta en idéskiss med syfte, mål och metodologiska ansatser om den forskning som ska bedrivas inom tänkt forskningssatsning. Idéskissen ska också innefatta en beskrivning av målgrupper för satsningen, era tankar om löpande kommunikation kring forskningen och slutligen tänkt samhällsnytta och effekt av resultaten. Intresseanmälan (på svenska eller engelska) till MSB ska bestå av följande: Grunduppgifter om huvudsökande En idéskiss som innefattar en övergripande beskrivning av hur den sökande ser på forskningsområdet, forskningsbehov och framtida utvecklingen av området samt syfte, mål och metodologiska ansatser av den forskning som ska bedrivas. Här ska målgrupper, kommunikation

8 samhällsskydd och beredskap PM 8 (10) och tänkt samhällsnytta för forskningssatsningen också beskrivas. (Max 4 sidor). CV för huvudsökande. Huvudsökande måste vara disputerad och tillhöra ett svenskt lärosäte eller forskningsinstitut. Beskrivning av forskningsmiljö (max 1 sida). Ofullständig ansökan beaktas ej. Steg 2, Fullständig forskningsansökan I det andra steget bjuds ett urval av de sökande från steg ett att skicka in en fullständig forskningsansökan till MSB. Utlysningen steg två beräknas preliminärt att öppna december Fullständiga ansökningar ska vara MSB tillhanda ca en månad efter besked. meddelas i samband med inbjudan till steg två. Den fullständiga forskningsansökan till MSB ska bestå av följande: En projektbeskrivning som utvecklar och fördjupar idéskissens resonemang och förslag enligt ovan. En utvecklad beskrivning av hur forskningsresultaten ska nyttiggöras. Tidplan för arbetet CV med publikationslista för huvudsökande, huvudsökande måste vara disputerad och tillhöra ett svenskt lärosäte eller forskningsinstitut CV för samtliga medsökande Publikationslista för huvudsökande Budget Mer information kring sidantal och liknande kommer med i inbjudan till steg två.

9 samhällsskydd och beredskap PM 9 (10) Kriterier för granskning Beredningen av inkomna intresseanmälningar och ansökningar hålls samman av en MSB-intern beredningsgrupp. I bedömningen av den fullständiga forskningsansökan i steg 2 beaktas i huvudsak kriterierna 1-7. I bedömningen deltar sakkunniga handläggare på MSB och extern vetenskaplig expertis. Följande kriterier kommer att tillämpas: 1. Behovsbaserad forskning Forskningen ska utgå från identifierade problem, utmaningar eller frågeställningar inom området. Forskningen ska bidra till ökad förståelse och lösningar på problem. Forskningen ska innehålla element av såväl grundforskning som tillämpad forskning. 2. Relevans Hur väl speglar idéskissen MSB:s önskemål om inriktning och utformning av forskningssatsningen? 3. Ömsesidighet Det är MSB:s strävan att etablera långsiktiga, förtroendefulla relationer med forskningsutövare. Dialog mellan forskare, beställare och användare ska vara ett naturligt inslag i satsningen. Det finns förväntningar på att ansvariga forskare under satsningen gång ska kunna bidra till MSB:s verksamhet med preliminära resultat eller som experter. 4. Nyttiggörande av resultat Resultaten av MSB:s forskningsfinansiering ska kunna användas på såväl policynivå som av praktiker. Resultaten ska också kunna omsättas i utbildnings-, utvärderings-, övnings- och utvecklingsverksamhet. Forskningssatsningen bör betona kommunikation och kontakt med användare som kan nyttja forskningsresultaten. Av idéskissen ska framgå hur man inom forskningssatsningen ska organisera samarbetet med användare och intressenter. Det ska också finnas en plan för både vetenskaplig och bredare spridning. 5. Synergier med andra forskningsfinansiärer ska tas tillvara Användningen av forskningsresurser bör optimeras och synergier av samarbeten nyttjas. Därför ser MSB positivt på deltagandet av fler finansiärer kopplat till satsningen. 6. Internationellt perspektiv - Samhällsskydd och beredskap i allmänhet och forskningen inom området i synnerhet har en gränsöverskridande dimension vilken måste beaktas i MSB:s forskningssatsningar. När det gäller internationella perspektiv är Norden och EU av särskilt intresse. 7. Vetenskaplig kvalitet- I granskningen av ansökans vetenskapliga kvalitet bedöms bland annat nyhetsvärde, problem, metod, kommunikation och sökandes kompetens. Att väga samman vetenskaplig kvalitet och nytta är en del i MSB:s strävan att identifiera forskning med störst potential. I situationer där två forskningsansökningar bedöms lika sett till behov och relevans ska vetenskaplig kvalitet prioriteras.

10 samhällsskydd och beredskap PM 10 (10) Mer information Information om MSB:s forskningsverksamhet finns på: För ytterligare vägledning kring utlysningen, se följande publikationer: MSB:s forskningsstrategi: Forskning för ett säkrare samhälle. Ny kunskap för framtidens utmaningar. (MSB610) Övrigt underlag Theoretical foundations of influence operations: a review of relevant psychological research- Palmertz (Dnr ) Kontakt för utlysningen: Frågor gällande utlysningen eller tekniska frågor gällande ansökningssystemet mailas till forskning@msb.se

Utlysning av forskningsmedel: Ett resilient betalningssystem

Utlysning av forskningsmedel: Ett resilient betalningssystem MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (9) Utlysning av forskningsmedel: Ett resilient betalningssystem samhällsskydd och beredskap PM 2 (9) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel:

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Multipla naturha ndelser, steg 1

Utlysning av forskningsmedel: Multipla naturha ndelser, steg 1 samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) Utlysning av forskningsmedel: Multipla naturha ndelser, steg 1 MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (8) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel... 2

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Kriskommunikation och fo rtroende

Utlysning av forskningsmedel: Kriskommunikation och fo rtroende MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) Utlysning av forskningsmedel: Kriskommunikation och fo rtroende samhällsskydd och beredskap PM 2 (8) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel: Kriskommunikation

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Kritiska flo den och fo rso rjningsfra gor, steg 1

Utlysning av forskningsmedel: Kritiska flo den och fo rso rjningsfra gor, steg 1 samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) Utlysning av forskningsmedel: Kritiska flo den och fo rso rjningsfra gor, steg 1 MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (8) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel:...

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Brand och olyckor a tga rder och effekter, Steg 1-fo rstudieanso kan

Utlysning av forskningsmedel: Brand och olyckor a tga rder och effekter, Steg 1-fo rstudieanso kan samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) Utlysning av forskningsmedel: Brand och olyckor a tga rder och effekter, Steg 1-fo rstudieanso kan MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (8) Innehållsförteckning

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Smygande och utdragna samha llssto rningar

Utlysning av forskningsmedel: Smygande och utdragna samha llssto rningar samhällsskydd och beredskap PM 1 (10) Utlysning av forskningsmedel: Smygande och utdragna samha llssto rningar Steg 1 MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (10) Innehåll Utlysning av forskningsmedel:

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Samha llelig resiliens, steg 1

Utlysning av forskningsmedel: Samha llelig resiliens, steg 1 MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) Utlysning av forskningsmedel: Samha llelig resiliens, steg 1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (8) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel:...

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: CBRNE i framtiden, Steg 1

Utlysning av forskningsmedel: CBRNE i framtiden, Steg 1 MSB-51.1 141210Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (6) Utlysning av forskningsmedel: CBRNE i framtiden, Steg 1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (6) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel:

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Transport av farligt gods

Utlysning av forskningsmedel: Transport av farligt gods MSB-51.1 141210Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (9) Utlysning av forskningsmedel: Transport av farligt gods samhällsskydd och beredskap PM 2 (9) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel:...

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Samha llelig resiliens, steg 2

Utlysning av forskningsmedel: Samha llelig resiliens, steg 2 MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) Utlysning av forskningsmedel: Samha llelig resiliens, steg 2 samhällsskydd och beredskap PM 2 (8) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel:...

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Sakernas internet

Utlysning av forskningsmedel: Sakernas internet samhällsskydd och beredskap PM 1 (9) Utlysning av forskningsmedel: Sakernas internet MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (9) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel: Sakernas internet...

Läs mer

1 MSB utlyser medel för ramforskningsprogram inom området samhällets informationssäkerhet. 2 Organisationers informationssäkerhet säkerhetskultur

1 MSB utlyser medel för ramforskningsprogram inom området samhällets informationssäkerhet. 2 Organisationers informationssäkerhet säkerhetskultur H Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (6) Enheten för inriktning av forskning Svante Ödman 010-240 43 25 svante.odman@msb.se Utlysning av forskningsmedel 2011- organisationers informationssäkerhet

Läs mer

Forskning för ett säkrare samhälle

Forskning för ett säkrare samhälle FORSKNING Forskning för ett säkrare samhälle Sammandrag av Forskningsprogram för MSB 2011 2013 MSB och forskningen Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) arbetar för ett tryggare och säkrare

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Civilt försvar med nya förutsättningar

Utlysning av forskningsmedel: Civilt försvar med nya förutsättningar H Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (6) Enheten för kunskapsutveckling Johan Berglund 072-246 03 89 johan.berglund@msb.se Utlysning av forskningsmedel: Civilt försvar med nya förutsättningar

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel inom prognoser och fo rvarning fo r extrema solstormar- Steg 2.

Utlysning av forskningsmedel inom prognoser och fo rvarning fo r extrema solstormar- Steg 2. samhällsskydd och beredskap PM 1 (7) 2015-09 Svante Ödman Bodil Lundberg Utlysning av forskningsmedel inom prognoser och fo rvarning fo r extrema solstormar- Steg 2. MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Intresseanma lan till utlysningen Sa kra flö den öch fö rsö rjningsfra gör-sa ga r det till

Intresseanma lan till utlysningen Sa kra flö den öch fö rsö rjningsfra gör-sa ga r det till samhällsskydd och beredskap 1 (5) Intresseanma lan till utlysningen Sa kra flö den öch fö rsö rjningsfra gör-sa ga r det till Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens

Läs mer

Intresseanma lan fo r utlysningen Smygande och utdragna samha llssto rningar Sa ga r det till.

Intresseanma lan fo r utlysningen Smygande och utdragna samha llssto rningar Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (5) Intresseanma lan fo r utlysningen Smygande och utdragna samha llssto rningar Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans

Läs mer

Intresseanma lan fö r miljö stö d inöm ra ddningsinsatser med fökus pa skadeplatsen Sa ga r det till.

Intresseanma lan fö r miljö stö d inöm ra ddningsinsatser med fökus pa skadeplatsen Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (6) Intresseanma lan fö r miljö stö d inöm ra ddningsinsatser med fökus pa skadeplatsen Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans

Läs mer

Intresseanma lan fö r utlysningen Ett resilient betalningssystem Sa ga r det till.

Intresseanma lan fö r utlysningen Ett resilient betalningssystem Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (5) Intresseanma lan fö r utlysningen Ett resilient betalningssystem Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans startsida...

Läs mer

Ansö kan fö r utlysningen Kriskömmunikatiön öch fö rtröende Sa ga r det till

Ansö kan fö r utlysningen Kriskömmunikatiön öch fö rtröende Sa ga r det till samhällsskydd och beredskap 1 (6) Ansö kan fö r utlysningen Kriskömmunikatiön öch fö rtröende Sa ga r det till Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida... 2

Läs mer

Intresseanma lan fo r forskningsprogram klimatanpassning och naturolyckor Sa ga r det till.

Intresseanma lan fo r forskningsprogram klimatanpassning och naturolyckor Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (6) Intresseanma lan fo r forskningsprogram klimatanpassning och naturolyckor Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans

Läs mer

Kommittédirektiv. En ny myndighet för psykologiskt försvar. Dir. 2018:80. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018.

Kommittédirektiv. En ny myndighet för psykologiskt försvar. Dir. 2018:80. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018. Kommittédirektiv En ny myndighet för psykologiskt försvar Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018. Dir. 2018:80 Sammanfattning Arbetet med ett psykologiskt försvar är av stor vikt och behöver

Läs mer

Så hå r ånsö ker du i utlysningen: Prögnöser öch fö rvårning fö r extremå sölstörmår - steg 2

Så hå r ånsö ker du i utlysningen: Prögnöser öch fö rvårning fö r extremå sölstörmår - steg 2 samhällsskydd och beredskap 1 (5) 015-09-14 015-488 Så hå r ånsö ker du i utlysningen: Prögnöser öch fö rvårning fö r extremå sölstörmår - steg Tyvärr fungerar inte MSB:s ansökningswebb så den här gången

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet. Dir. 2018:88

Kommittédirektiv. Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet. Dir. 2018:88 Kommittédirektiv Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet Dir. 2018:88 Beslut vid regeringssammanträde den 23 augusti 2018 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015.

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015. samhällsskydd och beredskap 1 (9) Opinioner 2015 Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015. Konferensdeltagare! De senaste åren

Läs mer

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning utlysning 2008 Bakgrund I internationella jämförelser intar den svenska vården ofta en ledande position; den har tillgång till unika register och system, är förhållandevis väl utbyggd, jämlik och skapar

Läs mer

Forskning planeras för ett säkrare samhälle

Forskning planeras för ett säkrare samhälle Forskning planeras för ett säkrare samhälle MSB:s forskningsplan 2016 MSB916 september 2015 Dnr 2015-4915 Innehållsförteckning Inledning... 3 Vägen till en forskningsplan... 3 MSB:s forskningsfält och

Läs mer

Forskning planeras för ett säkrare samhälle

Forskning planeras för ett säkrare samhälle Forskning planeras för ett säkrare samhälle MSB:s forskningsplan 2018 MSB1116- juni 2017 Dnr 2017-2201 Innehållsförteckning Inledning... 3 Forskningsplan 2018... 3 MSB:s forskningsfält och portfölj...

Läs mer

Mina ansökningar (/applications) / Familjen Kamprads stiftelse Forskning/Utbildning 2016 Utlysning av anslag för eff

Mina ansökningar (/applications) / Familjen Kamprads stiftelse Forskning/Utbildning 2016 Utlysning av anslag för eff OBS Detta är endast ett exempel. Denna blankett ska inte användas och skickas in till stiftelsen. ; Populärvetenskaplig beskrivning (måste skrivas på svenska). Genom att besvara ett antal frågor lämnar

Läs mer

Utlysning Steg 1 - Etablering av innovationsmekanism för utveckling av samhällsskydd och beredskap

Utlysning Steg 1 - Etablering av innovationsmekanism för utveckling av samhällsskydd och beredskap MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (7) Enheten för inriktning av forskning Utlysning Steg 1 - Etablering av innovationsmekanism för utveckling av samhällsskydd och beredskap Inledning

Läs mer

Transport av farligt gods. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb

Transport av farligt gods. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (7) Transport av farligt gods. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida...

Läs mer

Nationell risk- och förmågebedömning 2017

Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Publikationsnummer MSB1102 april 2017 ISBN 978-91-7383-748-4 2 3 Sammanfattning I denna nationella risk- och förmågebedömning lyfter MSB fram områden där arbetet

Läs mer

Antagonism och social oro. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb

Antagonism och social oro. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (8) Antagonism och social oro. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida...

Läs mer

Forskning planeras. för ett säkrare samhälle. MSB:s forskningsplan 2018

Forskning planeras. för ett säkrare samhälle. MSB:s forskningsplan 2018 Forskning planeras för ett säkrare samhälle MSB:s forskningsplan 2018 2 MSB:s kontaktpersoner: Ulrika Postgård, 010-240 50 33 Sara Brunnberg, 010-240 40 87 Publikationsnummer MSB1116- juni 2017 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Forskning om åldrande och hälsa 2019

Forskning om åldrande och hälsa 2019 Forskning om åldrande och hälsa 2019 För att stärka forskningen inom områden med betydande behov och samhälleliga utmaningar utlyses projekt- och postdok-medel inom Åldrande och hälsa. Utlysningen ska

Läs mer

Forskning för ett säkrare samhälle

Forskning för ett säkrare samhälle Forskning för ett säkrare samhälle MSB:s forskningsverksamhet Sara Brunnberg, forskningssamordnare, sara.brunnberg@msb.se Björn Kerlin, kunskapsmäklare, bjorn.kerlin@msb.se 127 miljoner till forskning

Läs mer

olyckor- ä tgä rder och effekter Sä gä r det till.

olyckor- ä tgä rder och effekter Sä gä r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (6) Anmä län om fo rstudieutlysning inom Bränd och olyckor- ä tgä rder och effekter Sä gä r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Förstudieansökans

Läs mer

Anslag 2:4 Krisberedskap, inriktning 2016

Anslag 2:4 Krisberedskap, inriktning 2016 Anslag 2:4 Krisberedskap, inriktning 2016 Kort om anslag 2:4 Krisberedskap Ändamål: stärka samhällets samlade krisberedskap och förmågan vid höjd beredskap för det civila försvaret Kan finansiera kortsiktiga

Läs mer

Skydd mot informationspåverkan under Riksdags-, kommun- och landstingsvalen 2018

Skydd mot informationspåverkan under Riksdags-, kommun- och landstingsvalen 2018 Skydd mot informationspåverkan under Riksdags-, kommun- och landstingsvalen 2018 Sebastian Bay Verksamheten för att möta informationspåverkan Enheten för omvärld och beredskap Innehåll Introduktion och

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum Inriktning för att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2017

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum Inriktning för att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2017 samhällsskydd och beredskap 1 (10) Inriktning för att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2017 samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Anslag 2:4 Krisberedskap...

Läs mer

Kunskapsutveckling för ett säkrare samhälle. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Kunskapsutveckling för ett säkrare samhälle. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Kunskapsutveckling för ett säkrare samhälle Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB organisation Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för kunskapsutveckling Avdelningen för utveckling

Läs mer

Finansieringsprinciper

Finansieringsprinciper x samhällsskydd och beredskap 1 (7) Föredragande Samråd Godkänd av enhetschef Sofia Elfstrand Sara Zamore Asada och Camilla Odenberg Charlott Thyrén Finansieringsprinciper Anslag 2:4 Krisberedskap samhällsskydd

Läs mer

Linnaeus University Centres (Lnuc) Utlysning 2011

Linnaeus University Centres (Lnuc) Utlysning 2011 2011-11-11 Dnr 2011/540 Handläggare: Ylva Dandanell Daveby Planeringsavdelningen Linnaeus University Centres (Lnuc) Utlysning 2011 Målen för framstående forskning i Linnéuniversitetets strategiplan En

Läs mer

Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning

Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning Ny kunskap driver miljöarbetet framåt För att hantera samhällets utmaningar är det viktigt att statsförvaltningen

Läs mer

Intresseanma lan/kunskapsunderlag fö r utlysning inöm CBRNE i framtiden Sa ga r det till.

Intresseanma lan/kunskapsunderlag fö r utlysning inöm CBRNE i framtiden Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (5) Intresseanma lan/kunskapsunderlag fö r utlysning inöm CBRNE i framtiden Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans

Läs mer

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-09 2017-03018 Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet Fullständiga ansökningar En utlysning inom Vinnovas program Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir. 2016:43 Beslut vid regeringssammanträde den 2 juni 2016 Utvidgning

Läs mer

Frågeställningar inför workshop Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet den 28 oktober 2010

Frågeställningar inför workshop Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet den 28 oktober 2010 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Michael Lindstedt 010-2405242 michael.lindstedt@msb.se

Läs mer

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (11) UTLYSNING Synergi 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition

Läs mer

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Kommunikationsplan Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Bakgrund Uppdraget för Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH) är att under de kommande åren utveckla ett effektivt, framgångsrikt

Läs mer

Tre utlysningar inom de nationella forskningsprogrammen:

Tre utlysningar inom de nationella forskningsprogrammen: Webbinarium Tre utlysningar inom de nationella forskningsprogrammen: Hållbara vistelsemiljöer Visioner och förutsättningar för ett fossilfritt välfärdssamhälle Ökad rörlighet mellan akademi och praktik

Läs mer

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat.

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 1 17 februari 2012 Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 2 1. Allmänt om tilläggsfinansieringen

Läs mer

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan 1 (5) 150525] Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan VINNOVA startar under hösten ett nytt program för Kompetenscentrum. Syftet med programmet är att skapa nya, internationellt

Läs mer

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet.

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet. Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet www.vinnova.se/kompetenscentrum Om Vinnova Myndighet under Näringsdepartementet Stockholm, Bryssel och Silicon Valley 200

Läs mer

Kommittédirektiv. Forskning och utveckling på försvarsområdet. Dir. 2015:103. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015

Kommittédirektiv. Forskning och utveckling på försvarsområdet. Dir. 2015:103. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Kommittédirektiv Forskning och utveckling på försvarsområdet Dir. 2015:103 Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till inriktningen, omfattningen

Läs mer

Synergi 14 UTLYSNING. Dnr 20140123 Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 14 UTLYSNING. Dnr 20140123 Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (12) UTLYSNING Synergi 14 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition att profilera

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier vid Försvarshögskolan

Riktlinjer för sociala medier vid Försvarshögskolan Riktlinjer 1 (7) 2011-09-21 Riktlinjer för sociala medier vid Försvarshögskolan 1 Riktlinjer i korthet 1.1 Riktlinjer för medarbetare vid Försvarshögskolan i allmänhet Medarbetare vid Försvarshögskolan

Läs mer

Resiliens i en förändrad omvärld

Resiliens i en förändrad omvärld WWW.FORSVARSMAKTE N.SE Resiliens i en förändrad omvärld 2015-03- 27 1 AGENDA Kort presentation inklusive Försvarsmaktens uppgifter Förändrad omvärld och förändrat samhälle hur ser hotbilden ut? Förändrat

Läs mer

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 2017-01-30 dnr P 2017/14 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Fakultetskansliet för naturvetenskap Marie Emanuelsson HANTERINGSORDNING Hanteringsordning vid Naturvetenskapliga fakulteten för nominering till Kungl.

Läs mer

Civilt försvar grunder och aktuell information. Version juni 2018

Civilt försvar grunder och aktuell information. Version juni 2018 Civilt försvar grunder och aktuell information Version juni 2018 Vad är civilt försvar? 1(2) Civilt försvar är den verksamhet som ansvariga aktörer genomför i syfte att göra det möjligt för samhället att

Läs mer

Därför behövs en specialsatsning för att öka kunskapen och på sikt förbygga och förhindra att hjärtpatienter utvecklar cancer och vice versa.

Därför behövs en specialsatsning för att öka kunskapen och på sikt förbygga och förhindra att hjärtpatienter utvecklar cancer och vice versa. Projektanslag barncancer och sjuka hjärtan 2017 Studier tyder på att barn med cancer löper ökad risk att få hjärtproblem och barn med hjärtproblem löper ökad risk att få cancer. Samband har påvisats för

Läs mer

maximalt 54 miljoner kronor. Minst 10 % av programmets sammanlagda budget. Högst 40 sidor + bilagor (CV och intyg från programvärd).

maximalt 54 miljoner kronor. Minst 10 % av programmets sammanlagda budget. Högst 40 sidor + bilagor (CV och intyg från programvärd). Stockholm 22 oktober 2018 Miljökommunikation Utlysning av medel till ett forskningsprogram Programmets förväntade budget Mistras finansiella bidrag Sammanlagt 60 miljoner kronor under fyra år. Högst 90

Läs mer

Att ansö ka öm förskningsmedel via MSB:s ansö kningswebb

Att ansö ka öm förskningsmedel via MSB:s ansö kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (6) Att ansö ka öm förskningsmedel via MSB:s ansö kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida... 2 4. Fyll i ansökningsformuläret...

Läs mer

Kunskap om och för samhällets klimatarbete. Dialogmöte den 29 maj 2017

Kunskap om och för samhällets klimatarbete. Dialogmöte den 29 maj 2017 Kunskap om och för samhällets klimatarbete Dialogmöte den 29 maj 2017 Tankar inför mötet Informera och klargöra kring utlysningen, hinna prata och diskutera frågor som finns Få en bild av vilka ni är kunna

Läs mer

Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet

Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet HANDLÄGGNINGSORDNING 1 2016-04-14 STYR 2016/339 Rektor Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet Fastställd av rektor 2016-04-14 Lunds

Läs mer

Utlysning - pre proposals Mistra Environmental Nanotechnology

Utlysning - pre proposals Mistra Environmental Nanotechnology Stockholm 2013 01 24 Utlysning - pre proposals Mistra Environmental Nanotechnology Program Utlyst belopp Mistra Environmental Nanotechnology 40 MSEK (maxbelopp) under 4 år Programförslag Mistra tillhanda

Läs mer

Arbetslivets utmaningar 2019 Mer information om utlysningen

Arbetslivets utmaningar 2019 Mer information om utlysningen Arbetslivets utmaningar 2019 Mer information om utlysningen Forte har i uppdrag av regeringen att bedriva ett nationellt forskningsprogram för arbetslivsforskning. Forskningen ska bidra till att möta de

Läs mer

UTLYSNING Synergi 18. Dnr Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

UTLYSNING Synergi 18. Dnr Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (12) UTLYSNING Synergi 18 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition

Läs mer

HÖG 17 - Forskningsprojekt

HÖG 17 - Forskningsprojekt Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 17 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

Informationsmöte Vetenskapsrådets utlysningar 2014. Maria Thuveson, avdelningen för forskningsfinansiering

Informationsmöte Vetenskapsrådets utlysningar 2014. Maria Thuveson, avdelningen för forskningsfinansiering Informationsmöte Vetenskapsrådets utlysningar 2014 Maria Thuveson, avdelningen för forskningsfinansiering Intäkter för forskning och forskarutbildning 2012 Fördelat på lärosäten och finansiärer Källa:

Läs mer

Uppsala-noden inom ULF prövar en modell för fördelning av forskningsmedel

Uppsala-noden inom ULF prövar en modell för fördelning av forskningsmedel 1 Uppsala-noden inom ULF prövar en modell för fördelning av forskningsmedel 1. Inledning Uppsala universitet har tillsammans med Göteborgs-, Umeå- och Karlstads universitet fått i uppdrag av regeringen

Läs mer

Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna

Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2018-01-29 Dnr: HDa 1.2-2018/168 Reviderad: 2019-06-18 Gäller tills vidare fr o m: 2018-03-01 Ersätter: Handläggningsordning

Läs mer

Att anma la intresse fö r förskningsprögram inöm prögnöser öch fö rvarning fö r extrema sölstörmar Sa ga r det till.

Att anma la intresse fö r förskningsprögram inöm prögnöser öch fö rvarning fö r extrema sölstörmar Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (6) Att anma la intresse fö r förskningsprögram inöm prögnöser öch fö rvarning fö r extrema sölstörmar Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter...

Läs mer

Årliga öppna utlysningen 2019 Steg 1

Årliga öppna utlysningen 2019 Steg 1 Årliga öppna utlysningen 2019 Steg 1 Utlysningen ska bidra till ökad kunskap inom Fortes ansvarsområden hälsa, arbetsliv och välfärd. Totalt avsätts omkring 300 miljoner kr för åren 2020 2023. Sista dag

Läs mer

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB:s roll i totalförsvaret Henrik Moberg Verksamhetsansvarig, Civilt försvar Avdelningen för utveckling av samhällsskydd, MSB SME-D, 10 oktober 2018

Läs mer

Bengt Källberg Projekt Ledning och samverkan

Bengt Källberg Projekt Ledning och samverkan Bengt Källberg Projekt Ledning och samverkan Projekt Ledning och samverkan 2012-2014 Syfte Förbättra aktörernas samlade förmåga att leda och samverka vid olyckor, kriser och andra händelser (krig). Ett

Läs mer

Postdoktoralt sto d. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb

Postdoktoralt sto d. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (6) Postdoktoralt sto d. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida... 2

Läs mer

Tvä rsektoriellä o vningär. Att änso kä om forskningsmedel viä MSB:s änso kningswebb

Tvä rsektoriellä o vningär. Att änso kä om forskningsmedel viä MSB:s änso kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (8) Tvä rsektoriellä o vningär. Att änso kä om forskningsmedel viä MSB:s änso kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida...

Läs mer

HÖG 15 - Forskningsprojekt

HÖG 15 - Forskningsprojekt Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 15 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

Forskning planeras för ett säkrare samhälle. MSB:s forskningsplan 2017

Forskning planeras för ett säkrare samhälle. MSB:s forskningsplan 2017 Forskning planeras för ett säkrare samhälle MSB:s forskningsplan 2017 Forskning planeras för ett säkrare samhälle MSB:s forskningsplan 2017 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Kontakt: Per

Läs mer

Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet

Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet Marlene Gustavsson Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet och naturolyckor Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete marlene.gustavsson@msb.se

Läs mer

Riktlinjer för ansökning om forskningsanslag 2019

Riktlinjer för ansökning om forskningsanslag 2019 Riktlinjer för ansökning om forskningsanslag 2019 Deadline: 28 februari 2019 1. Bakgrund Insamlingsstiftelsen Lions Cancerforskningsfond i västra Sverige, med kortnamnet Lions Cancerfond Väst, har enligt

Läs mer

Instruktioner till ansökningsformuläret i Prisma: Tidskriftsbidrag 2018

Instruktioner till ansökningsformuläret i Prisma: Tidskriftsbidrag 2018 Instruktioner till ansökningsformuläret i Prisma: Tidskriftsbidrag 2018 Allmänt Observera att alla teckenbegränsningar inkluderar mellanslag. Om du avser kopiera in text i ansökansformuläret: Du måste

Läs mer

Kommittédirektiv. Frivillig försvarsverksamhet. Dir. 2008:2. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008

Kommittédirektiv. Frivillig försvarsverksamhet. Dir. 2008:2. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Kommittédirektiv Frivillig försvarsverksamhet Dir. 2008:2 Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska lämna förslag om den frivilliga försvarsverksamhetens

Läs mer

Ett forskningsprogram om idrott, friluftsliv och miljö

Ett forskningsprogram om idrott, friluftsliv och miljö Stockholm 20 juni 2018 Ett forskningsprogram om idrott, friluftsliv och miljö Utlysning av medel Programmets förväntade budget Mistras finansiella bidrag Sammanlagt 70 miljoner kronor under fyra år Högst

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Inriktning informationsuppdrag 2014

Inriktning informationsuppdrag 2014 MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) ROS-ENSK Christina Andersson 010-240 41 58 christina.andersson@msb.se Inriktning informationsuppdrag 2014 Uppdraget I MSB:s regleringsbrev för

Läs mer

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-12-15 2015-05904 Reviderad Individrörlighet för innovation och samhällsnytta En utlysning inom programmet Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH

Läs mer

Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor

Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor Diarienr 2014-007361 Utlysningsbeskrivning strategiska innovationsagendor Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor 2015-01-07 2015-05-27 Beslutsdatum 2014-12-15 2 (11) Innehåll

Läs mer

Skolforskningsinstitutets forskningsmedel

Skolforskningsinstitutets forskningsmedel Skolforskningsinstitutets forskningsmedel 2016 2016-03-07 PROMEMORIA 2016-03-07 Lena Adamson Titel Telefon Email Skolforskningsinstitutets forskningsmedel 2016 Skolans och förskolans verksamma ställs dagligen

Läs mer

Forskning planeras för ett säkrare samhälle

Forskning planeras för ett säkrare samhälle Forskning planeras för ett säkrare samhälle MSB:s forskningsplan 2015 2014-10-14, Dnr 2014-4640 Innehållsförteckning Inledning... 3 Vägen till en forskningsplan... 3 MSB:s forskningsfält och portfölj...

Läs mer

Strategi för forskningssamarbete och forskning inom utvecklingssamarbetet

Strategi för forskningssamarbete och forskning inom utvecklingssamarbetet Bilaga till regeringsbeslut 2014-12-18 (UF2014/80398/UD/USTYR) Strategi för forskningssamarbete och forskning inom utvecklingssamarbetet 2015 2021 1. Förväntade resultat Denna strategi styr användningen

Läs mer

Forskning planeras för ett säkrare samhälle

Forskning planeras för ett säkrare samhälle Forskning planeras för ett säkrare samhälle MSB:s forskningsplan 2019-2020 MSB1294 oktober 2018 Diarienummer: MSB 2018-05379 Innehållsförteckning Inledning... 3 Forskningsplan 2019-2020... 3 Planerad forskning

Läs mer

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2018.2.5.1-3883 Sakområde: Fortlöpande miljöanalys Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Nämnden för utnämning av seniora miljöanalysspecialister (NSM) Avdelning/kansli:

Läs mer

Utlysning av REHSAM, ett forskningsprogram inom ramen för rehabiliteringsgarantin. Inbjudan

Utlysning av REHSAM, ett forskningsprogram inom ramen för rehabiliteringsgarantin. Inbjudan Utlysning av REHSAM, ett forskningsprogram inom ramen för rehabiliteringsgarantin. Inbjudan REHSAM är ett forskningsprogram för bättre och effektivare rehabilitering inom ramen för rehabiliteringsgarantin,

Läs mer

DIALOGMÖTE. Forskning om migration och integration - behov och möjligheter. #NFPmigint

DIALOGMÖTE. Forskning om migration och integration - behov och möjligheter. #NFPmigint DIALOGMÖTE Forskning om migration och integration - behov och möjligheter #NFPmigint VÄLKOMMEN! Vad är nationella forskningsprogram? 10-årig satsning, flera områden (2017 2026) forskningens medverkan i

Läs mer

FSPOS Strategisk plan

FSPOS Strategisk plan FSPOS Finansiella Sektorns Privat- Offentliga Samverkan FSPOS Strategisk plan 2018-2020 Version 0.95, 2017-03-31 Innehållsförteckning INLEDNING 3 BAKGRUND FSPOS 3 UTVÄRDERING AV FSPOS ARBETE 3 STRATEGIWORKSHOP

Läs mer

Uppdrag till Statens institutionsstyrelse att utveckla det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism

Uppdrag till Statens institutionsstyrelse att utveckla det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism Regeringsbeslut 4 2016-10-13 Ku2016/02296/D Kulturdepartementet Statens institutionsstyrelse Box 30224 104 25 Stockholm Uppdrag till Statens institutionsstyrelse att utveckla det förebyggande arbetet mot

Läs mer

Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential.

Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential. 1 Josefin Fernius 2018-12-04 Forskningskoordinator Grants Office, LiU Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential. KAWs

Läs mer

STRATEGISK AGENDA

STRATEGISK AGENDA STRATEGISK AGENDA 2019 2022 Fortes strategiska agenda utgör strategin för att uppnå Fortes vision om ett samhälle med god hälsa, hållbart arbetsliv och hög välfärd. Det är ett högt mål att arbeta mot.

Läs mer