Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015."

Transkript

1 samhällsskydd och beredskap 1 (9) Opinioner 2015 Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari Konferensdeltagare! De senaste åren har inneburit stora förändringar i den säkerhetspolitiska situationen för Sverige och vårt närområde. Rysslands annektering av Krim-halvön och ökade aktiviteter såväl i Östersjöområdet som på informationsarenan. De fasansfulla terrorattentaten i Paris och Köpenhamn. De stora mänskliga svallvågorna från krigen och flyktinglägren i Mellanöstern, Asien och Afrika. Hur reagerar befolkningen i Sverige på dessa förändringar? På vilket sätt påverkar händelserna den svenska opinionen? Synen på utvecklingen och den MSB-51.1

2 samhällsskydd och beredskap 2 (9) egna framtiden? Förtroendet för samhällets institutioner? Och hur påverkas viljan att själv bidra och göra skillnad i arbetet för fred och säkerhet? Svaren på detta slags frågor har förstås stor betydelse för Sveriges säkerhet. Därför har svenska myndigheter ända sedan början av 1950-talet följt opinionen inom dessa områden. MSB har förvaltat detta uppdrag sedan vi bildades 2009, och vi har de senaste åren valt att presentera vår opinionsstudie i samband med Folk och Försvars rikskonferens. Jag kommer nu att lyfta fram några av resultaten, som jag bedömer som viktiga för den fortsatta diskussionen om svensk säkerhetspolitik, försvarspolitik och krisberedskap. För er som vill fördjupa er ytterligare kommer hela rapporten att finnas tillgänglig på MSB:s hemsida Låt oss börja med något positivt om än kanske ganska självklart: Sverige upplevs av de allra flesta som ett bra land att leva i. Siffrorna har varierat en del över åren, men generellt har det varit mellan 90 och 99 procent som har svarat mycket bra eller ganska bra på frågan. I 2015 års undersökning alltså 89 procent. Lite mer oroande är det kanske att över hälften tror att det kommer att bli sämre de kommande fem åren. Det är en ganska tydlig förändring i förhållande till de senaste åren, men inte unikt om vi blickar ett par decennier bakåt.

3 samhällsskydd och beredskap 3 (9) Här är en bild av vad det är som bland annat kan bidra till svenskarnas oro inför de kommande åren. Som ni ser är det nästan 60 procent av befolkningen som ser det som mycket eller ganska troligt att det i Sverige inom en femårsperiod kommer att inträffa en terroristattack. Det är en rejäl ökning jämfört med 2014, då motsvarande andel var knappt 40 procent. Drygt 50 procent ser det som troligt att det inom en femårsperiod kommer att ske politiska hot från ett annat land. Även det är en ökning jämfört med förra året, då motsvarande andel var 40 procent. När det gäller propaganda och falsk information från främmande stat har vi inga tidigare siffror att jämföra med, den frågan är ny för i år. Men som ni ser hamnar den rätt så högt på listan. Ett antal händelser ryms inte på bilden, och har alltså bedömts som mindre troliga än militärt angrepp under de närmaste fem åren: omfattande epidemi, långvariga IT- och teleavbrott, långvariga elavbrott, radioaktiva utsläpp, drivmedelsbrist, brist på läkemedel, livsmedelsbrist, och dricksvattensbrist.

4 samhällsskydd och beredskap 4 (9) Oron över den aktuella politiska situationen i världen har som ni ser ökat varje år sedan 2011, och är nu uppe på nivåer som vi inte har sett sedan 1980-talet, under det kalla kriget. 72 procent anger att de känner mycket stor eller ganska stor oro i årets undersökning. Om vi jämför med 2011 var motsvarande siffra 48 procent.

5 samhällsskydd och beredskap 5 (9) Av undersökningen framgår att det finns ett antal förhållanden som under 2010-talet har skapat successivt ökad oro bland befolkningen: utvecklingen i Mellanöstern, utvecklingen i Ryssland, relationerna mellan den muslimska världen och den kristna världen, internationell terrorism, stora flyktingströmmar. Kopplat till detta ökar också oron för terroristattentat i Sverige och oron för en väpnad konflikt i vår närhet. Det finns å andra sidan också områden där oron successivt har minskat bland de tillfrågade under de senaste åren: oljetransporter på Östersjön, brister i samhällsviktiga IT-system, kärnkraftsolycka, långvariga elavbrott. Även när det gäller frågor om användning av naturresurser och klimatförändringarna finns det tendenser till minskad oro hos befolkningen. Detta trots att även detta är områden som diskuterats mycket de senaste åren. *** Hur är synen på försvaret då?

6 samhällsskydd och beredskap 6 (9) Jo, en överväldigande majoritet anser att Sverige bör ha ett militärt försvar, och den andelen har ökat varje år under 2010-talet. Liksom vid förra årets undersökning anser också mer än hälften att statsutgifterna för det militära försvaret bör öka.

7 samhällsskydd och beredskap 7 (9) I årets undersökning är det liksom förra året över 50 procent som anser att det militära försvaret bör bygga på värnplikt. Siffrorna når dock inte upp till de nivåer som fanns i DN/Ipsos undersökning som redovisades för någon vecka sedan möjligen för att frågorna har ställts på olika sätt och med olika svarsalternativ. Natofrågan så. Siffrorna från förra året verkar stå sig. I år är det 49 procent som har svarat att Sverige snarast eller på sikt bör söka medlemskap i Nato, mot 34 procent som har svarat att vi bör stå utanför alliansen. Observera att frågan i vår undersökning är ställd på ett annat sätt än i andra undersökningar och att den är ställd i en kontext där fokus ligger på hot och risker. Jag avråder därför från att jämföra med mätningar från andra organisationer.

8 samhällsskydd och beredskap 8 (9) En fråga som har ställts i dessa undersökningar ända sedan 1952 är den som handlar om svenskarnas försvarsvilja. Så här lyder själva frågan: Antag att Sverige anfalls. Tycker du att vi bör göra väpnat motstånd även om utgången för oss verkar oviss? Tittar vi på svaren har det legat ganska stabilt över tid: 50 procent svarar ja, absolut, 25 procent svarar ja, kanske. Det går inte att se något tydligt samband mellan svaren på denna fråga och svaren på andra frågor i undersökningen. *** Jag låter den här bilden ligga kvar för att göra en kort reflektion som rör Sveriges psykologiska försvar. Det psykologiska försvaret handlar ju ytterst just om befolkningens kunskap och attityder, om dess motståndskraft mot påtryckningar och desinformation, och om viljan och förmågan att bidra i försvarsansträngningarna när Sverige är hotat eller angripet. Att vårda och utveckla allt detta är ett ansvar för många: politiker, myndigheter, frivilligorganisationer. Även enskilda personer kan göra viktiga insatser. Medierna har naturligtvis en nyckelroll, eftersom de formar en stor del av vår uppfattning om verkligheten. Det moderna medielandskapet och sättet som det utnyttjas av vissa aktörer för att skapa osäkerhet, vilseleda eller sprida hat

9 samhällsskydd och beredskap 9 (9) reser också delvis nya frågor om vad som krävs för att stärka det psykologiska försvaret. MSB arbetar med detta på flera olika sätt vi har ju ärvt frågorna från Styrelsen för psykologiskt försvar. Under det kommande året kommer vi bland annat att utveckla arbetet med påverkansanalys inom ramen för vår operativa analysverksamhet. Det handlar om att löpande analysera de försök till informationspåverkan som sker mot svenska beslutsfattare och svensk opinion, och att utveckla den svenska förmågan att möta detta slags påverkansaktiviteter. Vi har nu ett särskilt mål i vårt regleringsbrev som handlar om detta. Jag tror också att det är viktigt att stärka den mentala beredskapen, så att fler människor förstår att kriser KAN inträffa och har tänkt igenom hur de själva ska agera. Under 2015 tog vi fram ett stödmaterial för att Sveriges kommuner på ett likartat, men ändå lokalt anpassat sätt ska kunna kommunicera med kommuninvånarna om deras egen beredskap. Det arbetet tar vi nu vidare under kommande år, för att ytterligare kunna bidra till att stärka beredskapen hos enskilda människor. Självklart gör vi också mycket annat med anknytning till det psykologiska försvaret. Vi arbetar med mediernas beredskap, vi bedriver utveckling när det gäller kriskommunikation, vi stödjer frivilligorganisationernas arbete inom området, och vi samordnar information till allmänheten vid kriser. Vi kommer dessutom att göra ett utvecklingsarbete kring den här årliga opinionsstudien, för att den ska bli ett ännu bättre stöd i vårt och andras arbete. Med de orden och med dessa siffror på skärmen bakom mig: tack för att ni lyssnade!

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017 MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (10) Opinioner 2016 Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017 Ers Majestät! Ärade

Läs mer

OPINIONER Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar

OPINIONER Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar OPINIONER 0 Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar Undersökningen är genomförd av Attityd i Karlstad AB på uppdrag av MSB. Slutrapport 0-0- Attityd i Karlstad AB 0 MSB

Läs mer

OPINIONER Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar

OPINIONER Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar OPINIONER Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar Undersökningen är genomförd av Attityd i Karlstad AB på uppdrag av MSB. Slutrapport -- Attityd i Karlstad AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (17) Delredovisning. Opinioner 2011 MSB-51.1

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (17) Delredovisning. Opinioner 2011 MSB-51.1 MSB-. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap () Delredovisning Opinioner samhällsskydd och beredskap () Inledning Opinioner är en undersökning med lång historik. Frågeställningarna har rört allmänhetens

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (22) Delredovisning. Opinioner 2012 MSB-51.1

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (22) Delredovisning. Opinioner 2012 MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap () Delredovisning Opinioner 0 MSB-. samhällsskydd och beredskap () Kontaktpersoner: Thomas Gell, 0-0, thomas.gell@msb.se Ingela Stenbäck, 0-0, ingela.stenback@msb.se samhällsskydd

Läs mer

Opinioner 2015. Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar

Opinioner 2015. Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar Opinioner 0 Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar MSB:s kontaktpersoner: Thomas Gell, 0-0 Ingela Stenbäck, 0-0 Publikationsnummer MSB januari 0 ISBN ---- Förord Säkerhetspolitik,

Läs mer

Opinioner Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar

Opinioner Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar Opinioner Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar MSB:s kontaktpersoner: Ingela Stenbäck, 0-0 Mats Junghage, 0-0 Publikationsnummer MSB 1-1 ISBN -1---0 Förord Säkerhetspolitik,

Läs mer

Opinioner Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar

Opinioner Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar Opinioner 01 Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar MSB:s kontaktpersoner: Ingela Stenbäck, 0-0 Thomas Gell, 0-0 Publikationsnummer MSB ISBN -1---0 Förord Säkerhetspolitik,

Läs mer

Opinioner Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar

Opinioner Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar Opinioner 0 Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar MSB:s kontaktpersoner: Thomas Gell, 0-0 Ingela Stenbäck, 0-0 Publikationsnummer MSB 0 - januari 0 ISBN ---0- Förord

Läs mer

Planeringen för det civila försvaret ska återupptas. OffSÄK:s vårkonferens 5-6 april 2016

Planeringen för det civila försvaret ska återupptas. OffSÄK:s vårkonferens 5-6 april 2016 Planeringen för det civila försvaret ska återupptas OffSÄK:s vårkonferens 5-6 april 2016 Hur är det med beredskapen? Vi avvecklade: Oljebergrum, lager av livsmedel etc., skyddsmasker till alla, skyddade

Läs mer

Opinioner 2013. Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar

Opinioner 2013. Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar Opinioner 01 Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar MSB:s kontaktpersoner: Thomas Gell, 0-0 Ingela Stenbäck, 0-0 Publikationsnummer MSB - januari 01 ISBN -1--0- Förord

Läs mer

DN/IPSOS FÖRSVAR OCH NATO Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

DN/IPSOS FÖRSVAR OCH NATO Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS FÖRSVAR OCH NATO Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 SAMMANFATTNING Nato-opinionen december 2017 31 procent anser att Sverige bör ansöka om medlemskap i Nato medan 44 procent anser

Läs mer

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB:s roll i totalförsvaret Henrik Moberg Verksamhetsansvarig, Civilt försvar Avdelningen för utveckling av samhällsskydd, MSB SME-D, 10 oktober 2018

Läs mer

Kommittédirektiv. En ny myndighet för psykologiskt försvar. Dir. 2018:80. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018.

Kommittédirektiv. En ny myndighet för psykologiskt försvar. Dir. 2018:80. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018. Kommittédirektiv En ny myndighet för psykologiskt försvar Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018. Dir. 2018:80 Sammanfattning Arbetet med ett psykologiskt försvar är av stor vikt och behöver

Läs mer

Civilt försvar grunder och aktuell information. Version juni 2018

Civilt försvar grunder och aktuell information. Version juni 2018 Civilt försvar grunder och aktuell information Version juni 2018 Vad är civilt försvar? 1(2) Civilt försvar är den verksamhet som ansvariga aktörer genomför i syfte att göra det möjligt för samhället att

Läs mer

Resiliens i en förändrad omvärld

Resiliens i en förändrad omvärld WWW.FORSVARSMAKTE N.SE Resiliens i en förändrad omvärld 2015-03- 27 1 AGENDA Kort presentation inklusive Försvarsmaktens uppgifter Förändrad omvärld och förändrat samhälle hur ser hotbilden ut? Förändrat

Läs mer

DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar

DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar Stockholm, 4 januari 2017 Ipsos: David Ahlin, Björn Benzler 1 2015 Ipsos. Minskat Natomotstånd under de senaste tre åren majoritet vill öka resurserna

Läs mer

Så är vi redo om krisen kommer

Så är vi redo om krisen kommer Rakel Så är vi redo om krisen kommer Råd till dig som använder Rakel och arbetar inom samhällsviktig verksamhet Vårt samhälle är sårbart och vi lever i en tid med nya hot och utmaningar. Sverige stärker

Läs mer

Perspektiv på totalförsvaret Underlag till workshop den 7 december 2016

Perspektiv på totalförsvaret Underlag till workshop den 7 december 2016 Perspektiv på totalförsvaret Underlag till workshop den 7 december 2016 Workshop kring fyra frågor 1. Totalförsvaret: vad avser vi? 2. Vad innebär det för företagen? 3. Vilken roll kan SOFF spela? 4. Nästa

Läs mer

Överbefälhavare Sverker Göransons uttalande i januari 2013 om att Sverige

Överbefälhavare Sverker Göransons uttalande i januari 2013 om att Sverige Svensk Nato-opinion i förändring? Svensk Nato-opinion i förändring? Ulf Bjereld Överbefälhavare Sverker Göransons uttalande i januari 13 om att Sverige endast hade militär förmåga att försvara begränsade

Läs mer

Rapport. 18-årsundersökning MSB 2015-11-03

Rapport. 18-årsundersökning MSB 2015-11-03 Rapport 18-årsundersökning MSB 1-11-03 Innehåll Sid: Om undersökningen 3 Målgruppen 4 Slutsatser Resultat Tillit och informationsinhämtning 11 Om det inträffar en kris 26 Risk och oro för den egna säkerheten

Läs mer

Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut

Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut 1 Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut Ers Kungliga Höghet, ärade konferensdeltagare, mina damer och herrar! Jag vill

Läs mer

Grundsyn - gemensamma grunder för en sammanhängande planering för totalförsvaret (10 juni 2016) Version juni 2018

Grundsyn - gemensamma grunder för en sammanhängande planering för totalförsvaret (10 juni 2016) Version juni 2018 Grundsyn - gemensamma grunder för en sammanhängande planering för totalförsvaret (10 juni 2016) Version juni 2018 Sverige kommer att möta utmaningarna Försvarsmakten och MSB lägger grunden för en sammanhängande

Läs mer

Omvärldsutvecklingen Politiska styrningar Totalförsvar. Vi behöver ert stöd!

Omvärldsutvecklingen Politiska styrningar Totalförsvar. Vi behöver ert stöd! Bakgrund Omvärldsutvecklingen Politiska styrningar Totalförsvar Vi behöver ert stöd! Bred syn på säkerhetspolitiska hot Terrorism, klimat, migration, pandemier och människosmuggling utgör utrikes- och

Läs mer

Rapport. 18-årsundersökning MSB 2014-10-24

Rapport. 18-årsundersökning MSB 2014-10-24 Rapport 18-årsundersökning MSB 1--2 Innehåll Sid: Om undersökningen 3 Målgruppen Slutsatser Resultat Om det inträffar en kris 9 Risk och oro för den egna säkerheten 18 Förtroende för myndigheterna 29 Säkerheten

Läs mer

Rapport. MSB:s18-årsundersökning

Rapport. MSB:s18-årsundersökning Rapport MSB:s18-årsundersökning 16 16-10-14 Innehåll Sid: Om undersökningen 3 Sammanfattning och slutsatser 6 Tillit och informationsinhämtning 12 Informationskanaler och källkritik 27 Intresse att bistå

Läs mer

Nationell risk- och förmågebedömning 2019

Nationell risk- och förmågebedömning 2019 Nationell risk- och förmågebedömning 2019 2019 Nationell risk- och förmågebedömning 2019 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Kontakt: Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Tryck: DanagårdLiTHO

Läs mer

Påverkanskampanjer - Kan vi lita på informationsflöden?

Påverkanskampanjer - Kan vi lita på informationsflöden? Påverkanskampanjer - Kan vi lita på informationsflöden? Fredrik Konnander Verksamhetsansvarig Möta informationspåverkan Enheten för omvärld och beredskap Diplomati Information Militärt Ekonomi DIME Information

Läs mer

Säkerhetspolitik för vem?

Säkerhetspolitik för vem? Säkerhetspolitik för vem? Säkerhet vad är det? Under kalla kriget pågick en militär kapprustning utifrån uppfattningen att ju större militär styrka desto mer säkerhet. Efter Sovjetunionens fall har kapprustningen

Läs mer

Ett nytt Europa, ett nytt Sverige och nya förutsättningar för oss som arbetar med samhällets säkerhet

Ett nytt Europa, ett nytt Sverige och nya förutsättningar för oss som arbetar med samhällets säkerhet 1 Ett nytt Europa, ett nytt Sverige och nya förutsättningar för oss som arbetar med samhällets säkerhet Inledningsanförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Mötesplats Samhällssäkerhet den

Läs mer

Nationell risk- och förmågebedömning 2018

Nationell risk- och förmågebedömning 2018 Nationell risk- och förmågebedömning 2018 2018 Nationell risk- och förmågebedömning 2018 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Kontakt: Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Illustrationer:

Läs mer

Legala aspekter - dispostion

Legala aspekter - dispostion Legala aspekter - dispostion Hot och risker en tillbakablick Styrande regler på regional och nationell nivå Krishanteringssystemet Lagen om skydd mot olyckor Exempel på andra viktiga författningar Civil

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Civilt försvar med nya förutsättningar

Utlysning av forskningsmedel: Civilt försvar med nya förutsättningar H Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (6) Enheten för kunskapsutveckling Johan Berglund 072-246 03 89 johan.berglund@msb.se Utlysning av forskningsmedel: Civilt försvar med nya förutsättningar

Läs mer

Nationell risk- och förmågebedömning 2017

Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Publikationsnummer MSB1102 april 2017 ISBN 978-91-7383-748-4 2 3 Sammanfattning I denna nationella risk- och förmågebedömning lyfter MSB fram områden där arbetet

Läs mer

Försvarspolitiska ställningstaganden

Försvarspolitiska ställningstaganden Försvarspolitiska ställningstaganden 1 www.kristdemokraterna.se Försvarspolitiska ställningstaganden Partistyrelsen 7 juni 2013 Rikstinget 2011 gav partistyrelsen i uppdrag att revidera Kristdemokraternas

Läs mer

18-ÅRINGAR UNDERSÖKNING

18-ÅRINGAR UNDERSÖKNING 17--1 18-ÅRINGAR UNDERSÖKNING Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Slutrapport -01- INNEHÅLL Sid: Om undersökningen Sammanfattning och slutsatser Resultat Tillit och informationsinhämtning

Läs mer

När pendeln svänger. Inträdesanförande i KKrVA avd V den 13 april 2016 av Lena Bartholdson. Förutsättningar för en modern folkförankring.

När pendeln svänger. Inträdesanförande i KKrVA avd V den 13 april 2016 av Lena Bartholdson. Förutsättningar för en modern folkförankring. När pendeln svänger Förutsättningar för en modern folkförankring Inträdesanförande i KKrVA avd V den 13 april 2016 av Lena Bartholdson Résumé In recent years, the prerequisities for Swedish military and

Läs mer

Konferens om landstingens krisberedskap 2015. Utvecklingen av det civila försvaret. Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande

Konferens om landstingens krisberedskap 2015. Utvecklingen av det civila försvaret. Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande Konferens om landstingens krisberedskap 2015 Utvecklingen av det civila försvaret Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande Upplägg av presentation Förändrad omvärld Totalförsvar/samlat

Läs mer

Folk och Försvar - Rikskonferensen Det nya totalförsvaret. Anförande av Försvarsberedningens ordförande,

Folk och Försvar - Rikskonferensen Det nya totalförsvaret. Anförande av Försvarsberedningens ordförande, Folk och Försvar - Rikskonferensen 2018 Det nya totalförsvaret Anförande av Försvarsberedningens ordförande, 180115 Eders Majestät, mina damer och herrar, jag vill inleda med att tacka Folk och Försvar

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum Inriktning för att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2017

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum Inriktning för att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2017 samhällsskydd och beredskap 1 (10) Inriktning för att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2017 samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Anslag 2:4 Krisberedskap...

Läs mer

SVENSKA FOLKET OCH NATO

SVENSKA FOLKET OCH NATO Svenska folket och Nato SVENSKA FOLKET OCH NATO ULF BJERELD E fter det kalla krigets slut har neutraliteten successivt lyfts ut ur den svenska säkerhetspolitiska doktrinen. Under det kalla kriget användes

Läs mer

Stockholm 2015-06-17. Ju2015/30/SSK. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm. ju.registrator@regeringskansliet.se

Stockholm 2015-06-17. Ju2015/30/SSK. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm. ju.registrator@regeringskansliet.se 1 Stockholm 2015-06-17 Ju2015/30/SSK Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ju.registrator@regeringskansliet.se Svenska Röda Korsets yttrande över både MSB:s redovisning av regeringsuppdrag om det civila

Läs mer

Plan för ökad civilförsvarsberedskap KS

Plan för ökad civilförsvarsberedskap KS Plan för ökad civilförsvarsberedskap 2019-2020 8 KS 2018.314 46 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-09-20 153 Plan för ökad civilförsvarsberedskap 2019-2020 (KS

Läs mer

Ny struktur för ökad säkerhet - nätverksförsvar och krishantering

Ny struktur för ökad säkerhet - nätverksförsvar och krishantering Ds 2001:44 Ny struktur för ökad säkerhet - nätverksförsvar och krishantering Rapport från Försvarsberedningen inför 2001 års försvarsbeslut REGERINGSKANSLIET Försvarsdepartementet Innehåll Missiv.^ 9 Sammanfattning

Läs mer

Rapport Inställningen till Nato Frivärld

Rapport Inställningen till Nato Frivärld Rapport Inställningen till Nato Frivärld 2017-11-28 Sammanfattning och slutsatser 2 Om undersökningen Metod Slumpmässigt rekryterad onlinepanel Målgrupp Allmänheten Antal intervjuer 1 010 intervjuer Vägning

Läs mer

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området.

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området. Läget i Syrien "I Syrien rasar ett inbördeskrig sedan några år. Hur borde det internationella samfundet och Finland enligt er åsikt agera för att en lösning på situationen ska kunna hittas?" Ja Nej Figur

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Robusthet och beredskap i elektroniska kommunikationsnät SUNET-dagarna Ove Landberg Det säkerhetspolitiska

Läs mer

Den komplexa hotbilden

Den komplexa hotbilden Den komplexa hotbilden Underlaget är främst hämtat från Gemensamma grunder (grundsyn) för en sammanhängande planering för totalförsvaret Grundsynen finns att ladda ned från MSB.se Regeringens Nationella

Läs mer

Civilt försvar och Räddningstjänst under höjd beredskap (RUHB) Dennis Skog Räddningstjänsten Syd

Civilt försvar och Räddningstjänst under höjd beredskap (RUHB) Dennis Skog Räddningstjänsten Syd Civilt försvar och Räddningstjänst under höjd beredskap (RUHB) Dennis Skog Räddningstjänsten Syd Civilt försvar -igen! 1. Vad kan vi lära av förra gången? 2. I vilka frågor behöver vi tänka nytt? -Värna

Läs mer

Lägesbild av dagens totalförsvar och den återupptagna totalförsvarsplaneringen. Öv. Mats Klintäng, Försvarsmakten Magnus Dyberg-Ek, MSB

Lägesbild av dagens totalförsvar och den återupptagna totalförsvarsplaneringen. Öv. Mats Klintäng, Försvarsmakten Magnus Dyberg-Ek, MSB Lägesbild av dagens totalförsvar och den återupptagna totalförsvarsplaneringen Öv. Mats Klintäng, Försvarsmakten Magnus Dyberg-Ek, MSB MSB:s särskilda ansvar rörande civilt försvar MSB ska företräda det

Läs mer

Ansvar, samverkan, handling vägen framåt mot stärkt krisberedskap

Ansvar, samverkan, handling vägen framåt mot stärkt krisberedskap Ansvar, samverkan, handling vägen framåt mot stärkt krisberedskap Seminarium hos Folk och Försvar den 7 april 2016 Helena Lindberg, generaldirektör Inledande reflektioner Många har mycket att lära Skogsbranden

Läs mer

Intervjuerna gjordes under tiden 26 september 12 oktober 2014. Undersökningens felmarginal är 3,2 procentenheter åt vardera hållet.

Intervjuerna gjordes under tiden 26 september 12 oktober 2014. Undersökningens felmarginal är 3,2 procentenheter åt vardera hållet. 1 FÖRORD Planeringskommissionen för försvarsinformation (PFI) har i en intervjuundersökning rett ut medborgarnas åsikter om den finska utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken. Med fanns också frågor

Läs mer

Korta referat av presentationer vid konferensen Krissamverkan Västra Götaland Nytt säkerhetsläge nytt totalförsvar 15 december 2016

Korta referat av presentationer vid konferensen Krissamverkan Västra Götaland Nytt säkerhetsläge nytt totalförsvar 15 december 2016 Korta referat av presentationer vid konferensen Krissamverkan Västra Götaland Nytt säkerhetsläge nytt totalförsvar 15 december 2016 Hur ser dagens säkerhetspolitiska läge ut? Vilka hot kan riktas mot vårt

Läs mer

Svenska Lottakåren och totalförsvaret

Svenska Lottakåren och totalförsvaret Svenska Lottakåren och totalförsvaret Innehållsförteckning Svenska Lottakåren, 2108 5 Bakgrund 7 Ny syn på säkerhet 8 Totalförsvar Sveriges samlade försvar 10 Civilt försvar 11 Svenska Lottakårens roll

Läs mer

MOTSTÅNDSKRAFT Inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret Sammanfattning

MOTSTÅNDSKRAFT Inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret Sammanfattning Försvarsberedningens sekretariat MOTSTÅNDSKRAFT Inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret 2021 2025 Försvarsberedningen lämnar i rapporten förslag rörande inriktningen av

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Informationsmaterial om krisberedskap. Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

LÄRARHANDLEDNING Informationsmaterial om krisberedskap. Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? LÄRARHANDLEDNING Informationsmaterial om krisberedskap Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? 2 MSB:s kontaktpersoner: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete Tfn: 0771-240 240 E-post:

Läs mer

Anslag 2:4 Krisberedskap, inriktning 2016

Anslag 2:4 Krisberedskap, inriktning 2016 Anslag 2:4 Krisberedskap, inriktning 2016 Kort om anslag 2:4 Krisberedskap Ändamål: stärka samhällets samlade krisberedskap och förmågan vid höjd beredskap för det civila försvaret Kan finansiera kortsiktiga

Läs mer

Världens viktigaste fråga idag är freden.

Världens viktigaste fråga idag är freden. Thage G. Petersons anförande vid manifestationen mot Värdlandsavtalet med Nato den 21 maj 016 på Sergels torg, Stockholm Världens viktigaste fråga idag är freden. 1 Men vi når inte freden med nya arméer

Läs mer

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB:s fyra roller avseende civilt försvar 1. Planerar totalförsvaret tillsammans med Försvarsmakten 2. Stödjer aktörer i arbetet med att genomföra den

Läs mer

Betänkande från Natoutredningen. Hans Blix Rolf Ekéus Sven Hirdman Lars Ingelstam (huvudsekreterare) Stina Oscarson Pierre Schori Linda Åkerström

Betänkande från Natoutredningen. Hans Blix Rolf Ekéus Sven Hirdman Lars Ingelstam (huvudsekreterare) Stina Oscarson Pierre Schori Linda Åkerström Sverige, Nato och säkerheten Betänkande från Natoutredningen Hans Blix Rolf Ekéus Sven Hirdman Lars Ingelstam (huvudsekreterare) Stina Oscarson Pierre Schori Linda Åkerström CELANDERS FÖRLAG NIISSlV Innehåll

Läs mer

ÖB Micael Bydén Rikskonferensen Folk och Försvar Sälen, 14 januari Svensk försvarsförmåga

ÖB Micael Bydén Rikskonferensen Folk och Försvar Sälen, 14 januari Svensk försvarsförmåga Det talade ordet gäller ÖB Micael Bydén Rikskonferensen Folk och Försvar Sälen, 14 januari 2019 Svensk försvarsförmåga Vi låter Sverige vara i fred. Så att livet kan fortsätta som vanligt. Vi lever i ett

Läs mer

Opinion Tabellversion

Opinion Tabellversion Opinion 2006 Tabellversion OPINION 2006 Tabellversion Om den svenska allmänhetens syn på samhället, säkerhetspolitiken och försvaret. Sammanställt av Göran Stütz SPFs skriftserie 2006:5 Opinion 2006 (Nätpublikation/tabellversion,

Läs mer

Vad skall vi då göra för att minska spänningarna?

Vad skall vi då göra för att minska spänningarna? 1 Maj-Britt Theorins anförande vid manifestationen på Sergels torg, 21 maj 2016 NATO vårt som är i himlen helgat varde ditt namn ske NATO- kommandots vilja i himlen så ock på jorden. Vår dagliga NATO-

Läs mer

Finansieringsprinciper

Finansieringsprinciper x samhällsskydd och beredskap 1 (7) Föredragande Samråd Godkänd av enhetschef Sofia Elfstrand Sara Zamore Asada och Camilla Odenberg Charlott Thyrén Finansieringsprinciper Anslag 2:4 Krisberedskap samhällsskydd

Läs mer

KSLA 9 nov Livsmedelsförsörjning - Vem ansvarar för vad och hur ser samordningen ut? Therese Frisell

KSLA 9 nov Livsmedelsförsörjning - Vem ansvarar för vad och hur ser samordningen ut? Therese Frisell KSLA 9 nov 2017 Livsmedelsförsörjning - Vem ansvarar för vad och hur ser samordningen ut? Therese Frisell Försvarspolitisk inriktning Sveriges försvar 2016 2020 (prop. 2014/15:109) Den försämrade säkerhetspolitiska

Läs mer

Mediebranschen hot, risker och sårbarheter. Studiedag Kultur i väst, 16 maj - Erik Ryd

Mediebranschen hot, risker och sårbarheter. Studiedag Kultur i väst, 16 maj - Erik Ryd Mediebranschen 2016 - hot, risker och sårbarheter Studiedag Kultur i väst, 16 maj - Erik Ryd Vad gör MSB på området? Kontinuerlig analys av hot, risker och sårbarheter mot mediebranschen Mediernas beredskapsråd

Läs mer

Inriktning informationsuppdrag 2014

Inriktning informationsuppdrag 2014 MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) ROS-ENSK Christina Andersson 010-240 41 58 christina.andersson@msb.se Inriktning informationsuppdrag 2014 Uppdraget I MSB:s regleringsbrev för

Läs mer

Tal av generaldirektör Dan Eliasson vid 2019 års Rikskonferens i Sälen

Tal av generaldirektör Dan Eliasson vid 2019 års Rikskonferens i Sälen samhällsskydd och beredskap 1 (9) Tal av generaldirektör Dan Eliasson vid 2019 års Rikskonferens i Sälen /Det talade ordet gäller/ Ers Majestät, Ers Kungliga Höghet, kolleger och vänner, Det är nu i en

Läs mer

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld Ökat stöd för Nato efter Rysslands krig i Kaukasus? Ökat stöd för NATO efter Rysslands krig i Kaukasus? Ulf Bjereld N atten till den 8 augusti 2008 omringade georgiska soldater utbrytarrepubliken Sydossetiens

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalyser Förmågebedömning

Risk- och sårbarhetsanalyser Förmågebedömning Risk- och sårbarhetsanalyser Förmågebedömning Agenda Risk- och sårbarhetsanalyser och föreskrifter Förmågebedömning Frågor angående föreskrifter för RSA Diskussionsfrågor Föreskrifter för risk- och sårbarhetsanalyser

Läs mer

Nationell Säkerhetsstrategi Totalförsvar Säkerhetsskydd

Nationell Säkerhetsstrategi Totalförsvar Säkerhetsskydd Nationell Säkerhetsstrategi Totalförsvar Säkerhetsskydd Kriget är en våldsakt för att tvinga motståndaren till att uppfylla vår vilja. (Clausewitz, 1827) Kriget är en fortsättning på den politiska strävan

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum Dnr Inriktning anslag 2:4 Krisberedskap 2019

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum Dnr Inriktning anslag 2:4 Krisberedskap 2019 samhällsskydd och beredskap 1 (10) Inriktning anslag 2:4 Krisberedskap 2019 samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Viktiga ingångsvärden... 3 3. Områden där medel

Läs mer

Plan för civilt försvar i Sävsjö kommun 2020-

Plan för civilt försvar i Sävsjö kommun 2020- 1 Plan för civilt försvar i Sävsjö kommun 2020-2023 Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Gäller för: Kommunens alla verksamheter Giltig fr.o.m.: Dokumentansvarig: Beredskapssamordnare/säkerhetssamordnare Senast

Läs mer

Kommittédirektiv. Ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar. Dir. 2018:79. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018.

Kommittédirektiv. Ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar. Dir. 2018:79. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018. Kommittédirektiv Ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar Dir. 2018:79 Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018. Sammanfattning Sverige behöver en förbättrad förmåga att hantera situationer

Läs mer

Anna Kinberg Batras anförande vid Folk och Försvars rikskonferens den 11 januari 2016

Anna Kinberg Batras anförande vid Folk och Försvars rikskonferens den 11 januari 2016 Anna Kinberg Batras anförande vid Folk och Försvars rikskonferens den 11 januari 2016 Det talade ordet gäller Stärkt säkerhet i en orolig omvärld Det var på natten för snart två år sedan, i februari 2014,

Läs mer

Ett starkare försvar utmaningar och möjligheter

Ett starkare försvar utmaningar och möjligheter Det talade ordet gäller Ett starkare försvar utmaningar och möjligheter ÖB Micael Bydén Rikskonferensen Sälen, den 11 januari 2016 Vi har just lämnat ett år av stora globala förändringar bakom oss. En

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

Opinion Tabellversion. Om den svenska allmänhetens syn på samhället, säkerhetspolitiken och försvaret

Opinion Tabellversion. Om den svenska allmänhetens syn på samhället, säkerhetspolitiken och försvaret Opinion 2007 Tabellversion Om den svenska allmänhetens syn på samhället, säkerhetspolitiken och försvaret Opinion 2007 Tabellversion Om den svenska allmänhetens syn på samhället, säkerhetspolitiken och

Läs mer

Anförande av Nils Svartz på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen 15 januari 2018.

Anförande av Nils Svartz på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen 15 januari 2018. 1 Anförande av Nils Svartz på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen 15 januari 2018. Det talade ordet gäller Eders Majestät, excellenser, bästa åhörare. Tack för möjligheten att få prata här på Rikskonferensen.

Läs mer

Inriktning för Försvarets materielverks verksamhet för åren 2016 till och med 2020 (l bilaga)

Inriktning för Försvarets materielverks verksamhet för åren 2016 till och med 2020 (l bilaga) Regeringsbeslut 8 -l_o -- REGERINGEN 2015-06-25 Fö2015/00954/MFU Försvarsdepartementet Försvarets materielverk 115 88 Stockholm Inriktning för Försvarets materielverks verksamhet för åren 2016 till och

Läs mer

Fredsaktivist underkänner försvarets syn på hotet; Vi kan inte försvara oss

Fredsaktivist underkänner försvarets syn på hotet; Vi kan inte försvara oss Arbetet 1981-05-22 Fredsaktivist underkänner försvarets syn på hotet; Vi kan inte försvara oss Av CURT CARLSSON GÖTEBBORG: Det främsta hotet mot Västsverige är kriget som sådant, och blir det krig, så

Läs mer

Planering och förberedelser pågår

Planering och förberedelser pågår samhällsskydd och beredskap 1 (12) Planering och förberedelser pågår Redovisning hur planeringsarbetet fortskrider och vilka resultat som har uppnåtts vad avser civilt försvar samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Öppen sammanfattning av Försvarsmaktens och MSB:s redovisning av regeringsbeslut 11 maj 2017

Öppen sammanfattning av Försvarsmaktens och MSB:s redovisning av regeringsbeslut 11 maj 2017 Öppen sammanfattning Sida 1 (7) Öppen sammanfattning av Försvarsmaktens och MSB:s redovisning av regeringsbeslut 11 maj 2017 I maj 2017 fick vi Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap,

Läs mer

Pertti Joenniemi Mariehamn, den NORDEN HAR FÅTT EN MILITÄR OCH SÄKERHETSPOLITISK SLAGSIDA

Pertti Joenniemi Mariehamn, den NORDEN HAR FÅTT EN MILITÄR OCH SÄKERHETSPOLITISK SLAGSIDA Pertti Joenniemi Mariehamn, den 25.03.2013 NORDEN HAR FÅTT EN MILITÄR OCH SÄKERHETSPOLITISK SLAGSIDA Det är anmärkningsvärt att försvar, militära frågor samt säkerhet har blivit en av de främsta drivkrafterna

Läs mer

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering De frivilliga försvarsorganisationerna En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering Frivillighetens samhällsbetydelse Det civila samhällets många ideella organisationer har länge haft en

Läs mer

Kunskapsutveckling för ett säkrare samhälle. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Kunskapsutveckling för ett säkrare samhälle. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Kunskapsutveckling för ett säkrare samhälle Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB organisation Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för kunskapsutveckling Avdelningen för utveckling

Läs mer

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt

Läs mer

Varför öva tillsammans?

Varför öva tillsammans? Varför öva tillsammans? - övningsverksamhet i Sverige Niclas Karlsson niclas.karlsson@msb.se Uppdrag Samordna, genomföra och stödja regionala, nationella och internationella övningar inom området samhällsskydd

Läs mer

Repliker. Sveriges antikärnvapenpolitik omöjlig med Natomedlemsskap

Repliker. Sveriges antikärnvapenpolitik omöjlig med Natomedlemsskap 1 Repliker. Sveriges antikärnvapenpolitik omöjlig med Natomedlemsskap En väg att minska spänningen i Östersjöområdet och oron hos svenska folket är att tydligt klargöra hur värdlandsavtalet med Nato inte

Läs mer

Framtidsscenarier och slutförvarsprojektet. Carl Reinhold Bråkenhielm och Tuija Hilding-Rydevik KLR 2017:8, s 61-84

Framtidsscenarier och slutförvarsprojektet. Carl Reinhold Bråkenhielm och Tuija Hilding-Rydevik KLR 2017:8, s 61-84 Framtidsscenarier och slutförvarsprojektet Carl Reinhold Bråkenhielm och Tuija Hilding-Rydevik KLR 2017:8, s 61-84 100 år Utforska företeelser, trender, risker, överraskningar som kan påverka slutförvarets

Läs mer

Ien debattartikel i Dagens Nyheter strax före valet 1991 förespråkade dåvarande

Ien debattartikel i Dagens Nyheter strax före valet 1991 förespråkade dåvarande DEN SVENSKA NATO-OPINIONEN EN FRÅGA OM SÄKERHETSPOLITISK IDENTITET? ULF BJERELD Ien debattartikel i Dagens Nyheter strax före valet 1991 förespråkade dåvarande moderatledaren Carl Bildt en förändring av

Läs mer

Global oro ur ett svenskt perspektiv. Göteborgs universitet

Global oro ur ett svenskt perspektiv. Göteborgs universitet Global oro ur ett svenskt perspektiv Göteborgs universitet Global oro ur ett svenskt perspektiv Henrik Ekengren Oscarsson, föreståndare för SOM-institutet Karl Ydén, universitetslektor, forskare GRI,

Läs mer

Utrikespolitiska institutet (UI )

Utrikespolitiska institutet (UI ) Utrikespolitiska institutet (UI ) http://www.ui.se/play Föredrag och seminarier på svenska 23 jan- 17 Trump och omvärlden 14 dec- 16 Sida och de Globala målen Rysk utrikespolitik Internationell rätt i

Läs mer

18-ÅRINGAR UNDERSÖKNING. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Teknisk rapport

18-ÅRINGAR UNDERSÖKNING. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Teknisk rapport 18-ÅRINGAR UNDERSÖKNING Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Teknisk rapport 2018-12-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Genomförande... 3 Register och urval...

Läs mer

svenska valrörelsen Ulf Bjereld

svenska valrörelsen Ulf Bjereld Nato-opinionen och den svenska valrörelsen Nato-opinionen och den svenska valrörelsen Ulf Bjereld D e borgerliga partierna vill under namnet Allians för Sverige samordna sin politik och inför den svenska

Läs mer

Rapport Kunskap, oro, attityder Barsebäcksverket

Rapport Kunskap, oro, attityder Barsebäcksverket Rapport Kunskap, oro, attityder Barsebäcksverket 17-12-13 Bakgrund och syfte På uppdrag av Barsebäck har Demoskop genomfört en undersökning för att mäta allmänhetens förtroende för Barsebäcksverket. Undersökningen

Läs mer

Riskkommunikation för ökad riskmedvetenhet och beredskap inför kris och krig. Christina Andersson MSB

Riskkommunikation för ökad riskmedvetenhet och beredskap inför kris och krig. Christina Andersson MSB Riskkommunikation för ökad riskmedvetenhet och beredskap inför kris och krig Christina Andersson MSB Riskkommunikation: Kommunikation i ett normalläge om kända risker och hot och om hur individen och samhället

Läs mer

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Kommittédirektiv En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland Dir. 2017:30 Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över vissa delar av de

Läs mer

Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar

Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 1 (11) Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 2 (11) Innehållsförteckning

Läs mer

Rapport. Uppföljning av Krisberedskapsveckan MSB

Rapport. Uppföljning av Krisberedskapsveckan MSB Rapport Uppföljning av Krisberedskapsveckan MSB 2018-06-21 Innehåll Sid: Om undersökningen 3 Sammanfattning 5 Kampanjen Penetration i sammanfattning 9 Spontant genomslag 12 Komponenter 18 Kanalernas effekt

Läs mer